__MAIN_TEXT__

Page 1

1


Inhoud Inhoud ..................................................................................................................................................... 2 Dagverslagen ........................................................................................................................................... 3 Maandag.............................................................................................................................................. 3 Dinsdag ................................................................................................................................................ 7 Woensdag.......................................................................................................................................... 10 Donderdag ......................................................................................................................................... 12 Vrijdag ............................................................................................................................................... 16 Zaterdag............................................................................................................................................. 19 Samenvatting KVW ................................................................................................................................ 22 Achter de schermen: de bossen ........................................................................................................... 23 De bessemmers ................................................................................................................................. 23 Figuranten ......................................................................................................................................... 24 KVW vanuit de lucht .............................................................................................................................. 25 Sponsoren.............................................................................................................................................. 26

2


Dagverslagen Maandag Opening Een hittegolf. De brandende zon hing boven de stoffige, uitgestrekte prairie van Bree. Het kleine westerndorpje lag er uitgestorven bij, luiken bleven dicht. Het is stil rondom de grote totempaal waar anders vaak gefeest en gedanst wordt. Het gevoel van saamhorigheid tussen de indianen en de cowboys is er groot. Er is vrede en die wordt in stand gehouden door de totempaal. Maandagochtend, het zal tegen half negen zijn geweest, of wat later. Langzaam komt Bree tot leven, KVW gaat weer van start. Opeens wemelt het dorp weer van de cowboys en indianen. De kerk zit er vol mee. Cherobree, Billy Bree en Bree Luke komen de kerk binnen en heten iedereen welkom. Wat ze niet door hebben, is dat ze beslopen worden door de gebroeders Lucky Joe en Aunt Jack. Lucky Joe en Aunt Jack zijn net ontsnapt uit de gevangenis en willen KVW Maasbree een lesje leren. Want met de broertjes valt niet te sollen! En dat zal Bree weten ook. Met een groot geweer hield Lucky Joe het trio onder schot. Cherobree, Billy Bree en Bree Luke lieten hun wapens vallen en Aunt Joe begon het trio vast te binden. Lucky Joe werd ondertussen afgeleid door een lekker wijfie op een van de eerste rijen en begon haar te versieren. Dat had Joe altijd al, wanneer hij een mooie jonge dame zag, vergat hij wat hij aan het doen was. Gelukkig zag Aunt Jack dit en tikte hem op de schouder, alleen kon hij deze klus niet klaren. Toen de broers zich omdraaiden, zagen ze echter dat het touw op de grond lag. Cherobree, Billy Bree en Bree Luke hadden zich bijna weten te bevrijden. Of lag het aan Aunt Jack? Waarom moest jij alles steeds voor doen aan Aunt Jack? Met z’n tweeÍn bonden ze het drietal opnieuw, en nu stevig, vast. De totempaal werd meegenomen en de broertjes verdwenen in het niets.

3


De totempaal was weg! En jullie wisten al hoe belangrijk die totempaal is. Hoe zou dit gaan aflopen? De andere cowboys en indianen kwamen binnen en keken verbaasd naar het vastgebonden drietal . Ze wilden allemaal weten wat er gebeurd is, maar plots werd de verdwenen totempaal opgemerkt. Iedereen was het er over eens dat de totempaal snel teruggevonden moest worden voordat er ruzie zou ontstaan tussen de cowboys en indianen. Om de zoektocht zo optimaal mogelijk te laten verlopen, werden er groepen gemaakt. Ook dat was nog even spannend. Want wie zouden de leiders zijn? Zouden vriendjes en vriendinnetjes ook bij jou in de groep zitten? Beetje bij beetje verspreidden de groepen zich over het dorp en kon de zoektocht beginnen. KVW zou KVW natuurlijk niet zijn wanneer dit mysterie in een dag opgelost zou kunnen worden.

Cowboy Lucky Luke (basisschoolgroep 2 en 3) Het zat Lucky Luke niet mee. Net nu er met KVW een echte cowboy nodig is, valt hij van zijn paard en is hij zijn geheugen kwijt. Hij kan en weet helemaal niks meer. Hij wist niet meer hoe hij moest lasso werpen, hoe hij indianen moest vangen en hij wist zelfs niet meer hoe hij een rodeostier moest rijden. Maar niet getreurd, daar kwamen de hulptroepen aan. Al leken die nog niet echt op cowboys. Daar werd wat aan gedaan. Iedereen werd omgetoverd tot een cowboy door het maken van een stoere sjaal voor om de nek. Daarna kon er geoefend worden met de lasso’s. Die arme leiders en leidsters. Ze hadden vast niet gedacht dat jullie al zulke goede cowboys zouden zijn! De rodeostier was ook een echte uitdaging. Is het jou gelukt erop te blijven zitten? Behalve hard werken, was er ook tijd om te dansen en was er voor iedereen een gezonde hap en een drankje. Dat ging er wel in want er moest hard gewerkt worden. Op die spierballen van jullie was Lucky Luke wel een beetje jaloers, maar hij was wel blij dat jullie hem zo goed geholpen hebben en hij weer verder kon trekken met zijn paard. Dus eind goed, al goed!

4


Goudzoekers op de Breukerranch (basisschoolgroep 4, 5 en 6) Wat cowboys doen? Goud zoeken. Zelfs in het kleine westernstadje Bree is goud te vinden. Op de Breukerheide schijnt nog genoeg goud te liggen. De basisschoolgroepen 4 t/m 6 hebben vandaag in elk geval hun zakken rijkelijk gevuld. Tenminste... De kans dat er thuis nog vooral gedroogd zand (van de modder) uit de zakken kwam, is groot. Want in de grote zandbak op het ruiterterrein was het een grote vetzooi door plaatselijke buien. Het buikschuiven en het werpen met de sponsen, doorgaan spelletjes waar je niet vies van werd, zorgde vandaag voor met modder besmeurde lijven. En laten we eerlijk wezen, een echte goudzoeker komt ook thuis met een stoffig en bezwete kop. Toch waren er een aantal die niet vies wilden worden. Naast de grote zandbak moesten de leiders en leidsters hun onrustige paard bedwingen. Dat was al geen makkie, maar ondertussen moesten ze ook nog een lasso (lees: hoepel) over de (stieren)koppies van hun kinderen werpen. De barbecue brandde volop, de frikadellen werden (net als de kinderen) lekker bruin waarna ze in de cowboybuikjes verdwenen. Sommige cowboys stonden ondanks het warme weer toch te bibberen in het veld. Goudkoorts of toch een koude duik genomen in het zwembad? Waarschijnlijk dat laatste. Want het water in het grote zwembad waar via een ge誰mproviseerde duikplank bommetjes gemaakt konden worden, was ook erg koud. Maar de pret was er niet minder om. Het modderbruin werd gaandeweg aangevuld met diverse kleuren verf die ook op de groepsvlaggen terecht had moeten komen. Na een dagje hard werken kwamen de groepen vervolgens terug naar het dorp. Hopelijk hebben deze cowboys nog wat goud achtergelaten, want morgen moeten de basisschoolgroepen 7 en 8 hun slag gaan slaan bij de Breukerranch.

5


Du Mississippi van Bree du wilde watertocht van heej (basisschoolgroep 7 en 8) De basisschoolgroepen 7 en 8 hebben het op hun eerste KVW-dag al flink voor de kiezen gekregen. Ze moesten het wilde water van de Mississippi trotseren. Maar voordat ze het water op konden, moesten er vlotten worden gebouwd. En of die allemaal even goed bleven drijven‌? Menig leid(st)er, maar ook vele kinderen gingen een keer kopje onder. Behalve de vlotten die gebouwd moesten worden, was er op maandag natuurlijk ook gelegenheid om de vlag te verven. Dat de kleur op de lijfjes later niet meer zichtbaar was door de modder uit het modderbad, mocht de pret niet drukken. Aan de oever werden de groepen opgewacht door de indianen en leerden de groepen hoe ze ongeschonden de woeste rivier moesten oversteken d.m.v. een slingertouw. De kinderen begonnen steeds meer op echte indianen te lijken, want bij Cherokee’s belly contest konden ze zich bewijzen hoe goed ze aan de vijand konden ontsnappen. Wie ontkwam, kreeg een streep op zijn of haar gezicht. Maar niet alleen tegen de vijand werd gestreden. De groepen namen het ook tegen elkaar op in een estafette. Het ging hard om hard, want iedereen wilde natuurlijk winnen. Van al dat strijden krijg je honger en moet er goed en gezond gegeten worden. Een snake-adel (een frikadel gemaakt van slangenvlees) en een glaasje cactussap gingen er bij de krijgers dus wel in! Terwijl de ene groep zich te goed deed aan al dat lekkers, maakte een andere groep wigwams, werden de spierballen getoond tijdens het touwtrekken of werd het kolkende water van de rivier overgestoken via een touwbrug die enkele meters boven het water hing. Bang voor het water waren deze kinderen niet, want de een na de ander gleed op een band de wildwaterval af en liet zich met de stroom meevoeren. Moe gestreden fietsten de jongens en meisjes aan het einde van deze dag terug naar het cowboystadje. In de tent konden ze laten zien dat zij het water van de Mississippi du Bree de baas zijn!

6


Dinsdag Indiana Jones (basisschoolgroep 2 en 3) Indiana Jones zat bij zijn uche (wigwam), hij was helemaal de kluts kwijt. Zijn veren van zijn indianentooi waren allemaal gestolen. Indiana Jones was ook niet meer de jongste dus de kinderen moesten hem helpen alle veren weer terug te krijgen. Met de strepen op de smoeltjes en de zelfgemaakte indianentooien zagen jullie eruit als echte indianen! Aan de slag! De schoenen en sokken moesten uit om met de blote voeten goud te zoeken in de modder. Maar dat jullie ook goed met het mondje zijn, lieten jullie zien in de Candy hap hap shop waar er naar snoepjes in een bak met water werd gehapt. Voor de hongerige indianen in opleiding was er overigens ook een echte indianenmaaltijd. Want van alleen snoepjes kan een indiaan echt niet leven, toch? Schieten doen indianen met pijl en boog, maar vandaag mocht er een keertje met waterpistolen geschoten worden. Om het balletje te raken, dat was soms nog even moeilijk. Gelukkig hebben jullie veel kunnen oefenen vandaag! De kabelbaan over de beek ging erg hard, maar was ook erg leuk! Net als het dansen, trommelen en het verven. Met vieze voeten (van het modderbad), maar met een schoon buikje van het buikschuiven, ging iedereen terug naar Indiana Jones waar er een eind kwam aan een middag van hard werken een eind. En hard werken wordt beloond. De groepen hadden genoeg veren verdiend en konden deze aan Indiana Jones teruggeven zodat hij van al deze veren weer een mooie, nieuwe indianentooi kon maken.

7


Du Mississippi van Bree du wilde watertocht van heej (basisschoolgroep 4, 5 en 6) Vandaag gingen de groepen 4, 5 en 6 de strijd aan met het water van de Mississippi du Bree. Een wilde watertocht op zelfgemaakte vlotten moest er door de kinderen en hun leid(st)ers worden afgelegd. Goed vasthouden was het bij de kabelbaan, want als je eenmaal kopje onder ging in het woeste water van de rivier, was je nog niet zomaar weer op het droge. Datzelfde gold ook voor het slingertouw! Uitkijken was het voor verdwaalde pijlen. Want dat de indianen goed kunnen richten, is bekend, maar of de kinderen en de groepsleiding ook al zo goed is? Daarom werd er geoefend met oefenpijlen en niet, zoals de indianen dat doen, met in gif gedompelde pijlen. Toch raakten er ook indianen gewond en gewonde indianen moeten z.s.m. naar de medicijnman gebracht worden. Een zware taak voor de leiders en leidsters die met hun “gewonde” kinderen op een brancard een parcours moesten afleggen. Ook namen de groepen namen het tegen elkaar op in een estafette. Het ging hard om hard, want iedereen wilde natuurlijk winnen. Van al dat strijden krijg je honger en moet er goed en gezond gegeten worden. Een snake-adel (een frikadel gemaakt van slangenvlees) en een glaasje cactussap gingen er bij de krijgers dus wel in! Terwijl de ene groep zich te goed deed aan al dat lekkers, maakte een andere groep wigwams, werden de spierballen getoond tijdens het touwtrekken en werd er als echte cowboys met lasso’s gegooid. Dat de kinderen niet bang voor water waren, was te zien bij de wildwaterval waar de een na de ander zich op een band in het diepe stortte en zich liet meevoeren met de stroom. Moe gestreden fietsten de jongens en meisjes aan het einde van deze dag terug naar het cowboystadje waarin de tent de andere krijgers vol spanning zaten te wachten wie de Mississippi du Bree wel aan kan…

8


Goudzoekers op de Breukerranch (basisschoolgroep 7 en 8) Werden de frikadellen gisteren nog lekker bruin zonder de barbecue, vandaag zorgde de wind die over de Breukerranch blies ervoor dat het op sommige momenten toch echt wat fris was. Een beetje wind weerhield de cowboys van de basisschoolgroepen 7 en 8 er niet van om het goud dat de groepen gisteren niet konden vinden, in eigen zak te steken. Geketend aan elkaar met een loden bal moest er meteen een (lood)zwaar parcours afgelegd worden en braken de eerste zweetdruppeltjes toch al uit. Wat minder zichtbaar, maar toch aanwezig, waren de zweetdruppels bij het touwtrekken, maar die werden door de modder gecamoufleerd. Want wanneer er eenmaal een paar kinderen loslieten, gingen ook de andere kinderen onderuit de modder in. De sponsen vol modder die over het zeil naar de tegenpartij vlogen, zorgden er eveneens voor dat niemand schoon naar huis zou gaan. De vraag waar iedereen natuurlijk een antwoord op wilde hebben, was of de leiders en leidsters vandaag beter waren in het vangen van de stieren, dan de groepsleiding van gisteren. Nou, het zou erom spannen. Want ook vandaag was het paard weer onrustig en de stierenkopjes lieten zich ook niet zomaar de lasso om de nek werpen. De vuile buikjes werden al klaar gemaakt voor de schoonmaak tijdens het buikschuiven. Verzoek aan de ouders om zelf de rest nog in te zepen. Van al het zwoegen, kregen ook deze cowboys trek in hamburgers en frikadellen die gretig door de kinderen en leiding werden weggewerkt. De emmers die over de hoofden doorgegeven moesten worden, kiepten soms toch nog op en kreeg menigeen de inhoud over zijn of haar hoofd. Bij het grote zwembad was het spannend. Twee leiders of twee kinderen namen plaats op de 'lepels'. Wie zou er als eerste in het koude water plonzen? Na een tijdje was het toch echt fris en kwamen de KVW-shirts uit de tassen en werd er op en rondom de bekende zeilen uitgerust of gevoetbald. Een enkeling waagde zich nog in de modderpoel. Om de tijd te doden besloot de hoofdleiding om eens ouderwets te gaan touwtje springen. En dan niet een, maar tien kinderen tegelijk. Zo vlogen ook de laatste tientallen minuten op de Breukerheide om en kwam er een eind aan dit goudzoekersavontuur.

9


Woensdag Uitstapje naar Kitskensberg (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Je had ze misschien al zien staan toen je naar de tent kwam, de bussen naar… Dat kunnen we nu wel vertellen, de kleine groepen zijn vandaag als vanouds naar Kitsensberg geweest. Als eerste mochten de basisschoolgroepen 2, 3 en 4 vanochtend de tent uit, maar niet voordat de KVW-klassieker 'Vrouw Pier is dood' gezongen was (en vergeet ook de danspasjes (?) niet!). Eindelijk was daar de busindeling. Alle groepen werden genoemd, of... Stond Groep 11 toch niet op de busindeling. Had die groep geluk dat er in bus 4 nog genoeg plek over was. Kinderen in de bus, leiders en leidsters erbij en de bussen konden vertrekken. Uitgezwaaid door pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s en vele anderen gingen we naar Roermond. Het eerste bekende gezicht in Roermond was natuurlijk dat van Henk die bij de ingang van de speeltuin stond te tellen of niemand in Maasbree vergeten was (en natuurlijk om de entree te betalen). De groepen verspreidden zich over de speeltuin en zochten zich een plekje vlakbij het zwembad, of juist wat meer in de schaduw. Iedereen vermaakte zich prima. Er werd gekliederd met water en modder bij de waterbakken en kinderen die de heuvel bestormden om het kasteel er in te nemen terwijl anderen grandioos de weg kwijtraakten in het doolhof of lekker in het verkoelende water sprongen. Soms was het fris wanneer de kinderen uit het water kwamen, maar van het spelen kregen ze het al gauw warm. In de verkeerstuin bijvoorbeeld, waar met steps en fietsjes gereden kon worden. Maar ook op de familieschommels en de klim- en draaitoestellen wist iedereen zich goed te vermaken. Een ijsje mocht vandaag natuurlijk ook niet ontbreken. Daar werd lekker van gesmuld waarna er nog even gesp1eeld kon worden. Want niet veel later, tenminste zo leek het, kwamen de bussen alweer. De groepen moesten zich weer verzamelen, de spullen werden weer in de tas gestopt.

10


Uitstapje naar Breebronne (basisschoolgroep 5, 6, 7 en 8) De grootste verrassing in jaren, want wie dacht dat we ook dit jaar naar De Schatberg zouden gaan, had het mis! Het uitstapje van de oudste groepen ging dit jaar naar Breebronne. Een thuiswedstrijd, maar het zal de pret niet drukken. De basisschoolgroepen 5 t/m8 moesten nog even in de tent wachten tot de jongste groepen met de bussen vertrokken waren. Eindelijk, na het zingen van een paar liedjes en het lopen van een polonaise, mochten ook de oudste groepen de fiets op en naar Breebronne toe. De fietsen in de stalling en daarna kon iedereen gaan genieten van zon, zee en strand. Nou, zon... Die was er soms ook, en helaas ook de wind waardoor het soms kouder aanvoelde dan dat de thermometer aangaf. Tegen de helling aan lagen de zeilen met daarop de tassen en (uitrustende) groepsleiding en kinderen, het strand werd gebruikt om te voetballen en kanalen te graven voor het water dat veelvuldig van bovenuit de glijbaan naar beneden gegooid werd. Iets verderop lag een krokodil op het strand... Natuurlijk werd er ook gezwommen en vanaf de steiger werden er ook kinderen het water ingegooid. Want heel koud was het water niet. In de speeltuin waren het luchtkussen, het looprad en de (familie)schommels volop in beweging. De ijsjes gingen er ook vandaag weer goed in. Voordat iedereen het in de gaten had, was het al weer tijd om alles bij elkaar te gaan rapen en de groepen bij elkaar te zoeken om weer richting Maasbree-Centrum te vertrekken.

11


Donderdag De grote Uch en het mysterie rondom de verdwenen stem. . . (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Wat een hitte, wat een hitte. De hoogste tijd voor een zonnedans in het land der indianen. En hoe laten indianen de zon schijnen? Inderdaad, door de zonnedans te uit te voeren. De Grote Ugh en haar hulpindianen Oef en Ai, zingen daarbij. Iedereen stond klaar bij de totempaal. Er werd getrommeld, maar... Er was helemaal geen geluid. Uit de zangkeeltjes van De Grote Ugh, Oef en Ai kwam helemaal geen geluid. Snel werd de medicijnman erbij gehaald. Die zou er wel voor kunnen zorgen dat de indianen hun stemmen weer terug zouden krijgen. De medicijnman maakte ter plekke een toverdrank, wauwelwater. Maar wat gebeurde er? Een paar cowboys onder leiding van Big Boss Joe jatten tijdens het ritueel de fles met wauwelwater. En dus dan De Grote Ugh haar stem niet terugkrijgen. En Oef en Ai ook niet. Het verhaal zou hier al stoppen als jullie er niet waren geweest. Want jullie, kleine, dappere krijgers uit Maasbree, jullie konden die fles met wauwelwater toch wel vinden in dat grote, enge bos? Maar dat dit niet zo gemakkelijk ging, was al snel duidelijk... Onderweg kon je Big Boss Joe en zijn kornuiten tegenkomen! En dan deed je ...! Het was een lekker stuk lopen in het bos. Een beetje verkoeling voor de leiders en leidsters was bij het wauwelwater werpen. Met sponsen werd ze bekogeld zodat zij hun stem in elk geval niet zouden kwijtraken. Verderop in het bos kwam iedereen goed los, want er moest natuurlijk soepel bewogen worden op de zi-zazonnedans! Dat jullie vandaag de hulpjes waren van de indianen, wil nog niet zeggen dat je dan gelijk een echte indiaan bent. Omdat te kunnen zijn, moet je jezelf bewijzen. Tenminste, de groepsleiding moet goed kunnen paardrijden (jullie kunnen dan wel achterop). Dat je in alle omstandigheden je paard onder controle moet kunnen

12


houden, dat weet de groepsleiding nu ook. Tijdens de wilde rit door de bossen werden ze nat gespoten en besmeurd met meel. Een goede indiaan moet ook kunnen sluipen, heel zachtjes zodat niemand hem hoort. Dat deden jullie super, want de snurkende Mexicaan raakte zo heel wat flesjes wauwelwater kwijt. Die werden door jullie meegenomen. Zou het genoeg zijn voor de Grote Ugh en de andere indianen? Dat blijft nog even spannend. De Daltons waren er ook, ze beroofden een cowboy. Maar goed dat jullie in de buurt waren en de gestolen zak weer konden zoeken voor de cowboy. Als dank mochten jullie ook in de zak kijken. Maar daar zaten geen dollars in, maar overheerlijke koeken! Smikkelend en smullend werd de weg door het bos voortgezet. De tunnel met de beer was wel even eng... En opnieuw was er een proef om te laten zien dat jullie echte indianen zijn. De rodeostier deed zijn uiterste best om jullie van zijn rug te werpen, maar toch hielden jullie het lang vol. Je kreeg wel dorst van al die inspanningen. Kwam dat even goed uit, Jack Daniels Saloon kwam in zicht en kon de ranja lekker naar binnen gegoten worden. Na de ranja werden alle smoeltjes voorzien van de meest prachtige strepen. Steeds meer begonnen jullie op echte indianen te lijken zeg. En echte indianen kunnen ook goed klimmen. Hoog in de boom moest de Loekistaanse Papekraai gevoerd worden. Hij had een gebroken poot en kon niet meer zelf zijn eten verzamelen. Dat hebben jullie hem gebracht. Alleen... het eten leefde nog. Het kriebelde en bewoog nog in je hand terwijl je langs de touwladder naar boven moest klimmen. De worstjes die jullie zelf naar binnen mochten werken, bewogen toch een stuk minder! Blij dat ik glij! Via de zeephelling ging het alweer tegen het eind van het verhaal. Weet je nog, dat flesjes wauwelwater dat je bij de snurkende Mexicaan mee had genomen? Zou het genoeg zijn? Zou het de andere groepen ook gelukt zijn? Op de verzamelplek was iedereen klaar voor de regendans, maar De Grote Ugh, Oef en Ai wachtten nog altijd op wauwelwater. Dan komt Big Boss Joe. Hij komt het water terugbrengen want ook hij had last van zijn stem en kon zijn paard niet roepen. Dat moest vast een virus zijn geweest. Big Bos Joe had zijn paard uiteindelijk weer gevonden, maar het was wel lastig met al die kinderen overal die het paard steeds weer wegjaagden. Oh ja, het wauwelwater! De Grote Ugh en haar indianen drinken van de drank en... ze kunnen weer zingen! De zonnedans kan nu echt beginnen. Kijk vanavond nog maar eens naar buiten en kijk of de dans ook echt werkt...

13


De Meusebree Town (basisschoolgroep 5, 6, 7 en 8) In Meusebree Town ging het er altijd zeer gemoedelijk aan toe. Cowboys en indianen leefden er vredig naast elkaar. De sheriff en indiaan Geronimo liggen ook vredig naast elkaar op een bankje te slapen nadat ze beiden een nachtje doorgehaald hadden. Bovendien had de sheriff iets te veel gedronken, maar Geronimo niet zodat hij nog een oogje in het zeil kon houden. Maar ook hij was in slaap gevallen. En toen gebeurde het‌ De vier schurken grepen hun kans. Ze waren nog maar net uit gevangenis ontsnapt of ze hadden alweer een nieuwe klus. De schurken sloten een draad aan een ontstekingsmechanisme en brachten de boel tot ontploffing. Er volgde een knal en flink wat rook. En het goud, dat namen ze mee. Daarmee was het was gedaan met de rust en de sheriff en Indiaan Geronimo moesten op zoek naar het goud. Dit konden ze natuurlijk niet alleen en de hulp van de kinderen was hard nodig. Onderweg moesten de groepen aanwijzingen verzamelen. Deze stukjes rebus moeten leiden naar het goud. Geen tijd te verliezen! In een rotvaart ging iedereen van de kabelbaan, en namen de groepen deel aan het schurkker rieje en een waterpistolenduel. Ook de Grand Canyon moest overwonnen worden. Met gevaar voor eigen leven staken de kinderen en hun leiders de loopbrug over, niet wetend wat hen verderop te wachten zou staan. Als hulpsheriffs moest er hard gewerkt worden. Katapult schieten, waarbij de leiders het doelwit waren van de projectielen die door hun eigen kinderen op ze werden afgeschoten. De ultieme krachtmeting ontbrak ook niet. Inderdaad, spijkerbroekhangen. Van al dat slenteren door de bossen krijg je natuurlijk ook honger en dorst, bij Tequila Boom Boom kon iedereen even uitrusten en kreeg iedereen verse aardbeien op een broodje en wat te drinken. Het gevaar was echter nog niet geweken, want bij de medicijnman moest je uitkijken om niet gescalpeerd te worden. De groepsleiding moest het opnieuw ontgelden en terecht. Want wie niet goed zorgt voor de kinderen, moet daarvoor flink gestraft worden. Eindelijk gerechtigheid. De straf? Heel wat smurrie werd over de

14


leiders en leidsters gestort. Via de Mississippi Ride gingen groepsleiding en kinderen razendsnel weer naar beneden, met tal van aanwijzingen op zak. Maar zou het genoeg zijn? Toen alle groepen weer bij elkaar waren, kwam het verlossende woord. De rebus kon door de hulp van alle groepen worden opgelost en de kist met goud worden opgegraven. En de schurken? Die zijn gelukkig weer gevangen genomen.

15


Vrijdag Eigen vermaak Voordat de groepen op weg gingen naar de activiteiten, werd de tijd in en om de homes (op vrijdag, maar ook op maandag, dinsdag en zaterdag) op verschillende manieren doorgebracht. Hoe? Kijk zelf!

16


De strijd om het goud Wie vandaag op de Vlasbemt kwam, waande zich helemaal in het Wilde Westen waar de strijd om het goud was losgebarsten. In het midden een heus westerndorp waar alles zich om heen afspeelde. Op de prairie bijvoorbeeld konden de kinderen al hun energie kwijt op de stormbaan of bij de ‘War prairie’ meestrijden met de cowboys tegen de indianen. Een waar slagveld waar over en weer geschoten werd. In zo’n wildwest landschap is het altijd al stoffig, zeker met zo'n hitte als vandaag. Gelukkig waren er een overkapping en enkele parasols, maar er was vooral veel water. Want het was tropisch warm op de Vlasbemt. Goud zoeken, daar ging het vandaag nog om. Dat kan in Silvercreek. Maar was het nou een goudklompje in je hand, of een gewone kei? Ook aan (kleine) cadeautjes was geen gebrek, bij het spel ‘Trek aan ut langste eind’ kon iedereen een leuk cadeau winnen door het juiste koordje te kiezen. In het modderbad konden de kinderen gaan touwtrekken. Een echte cowboy kan wel tegen een spatje en komt het liefst zwart van de modder thuis. De cowboys die dat niet aandurven (i.v.m. cowboymoeders die de was moeten doen), is er ‘Sterk of zwemmen’, een spel waarin gekeken wordt wie van de twee cowboys het sterkste is. De verliezer eindigt in het water en zal er iets schoner weer uitkomen. De spieren werden op de proef gesteld bij het ‘Iron smieten’, hoefijzers moesten zo ver mogelijk weggegooid worden. Bij ‘Op de kop’ moest je zo snel mogelijk een spijker in een boomstronk slaan. Onder het zomerzonnetje was dat even zweten! Wie na een hele week hard werken nog even wilde (rond)hangen, ging naar ‘Jeans hanging’, maar niet iedereen hield het er droog. Met dit weer ook niet erg natuurlijk! Wie net als de cowboys en indianen wilde leren dansen, volgde de workshop van CowBree City. Harrie de stier was niet te houden, maar toch wisten vele kinderen (en een paar leiders en leidsters) hem te bedwingen. Een westerndorp is natuurlijk niet compleet zonder saloon. Natuurlijk was er ook aan de innerlijke cowboy en indiaan was gedacht. Lekkere wafels, maar ook echter cowboyworsten vers van het spit. En niet te vergeten

17


met dit weer, de dorstlessers. Op de ‘Little farm’ konden naar hartenlust kippen en ander klein vee vertroeteld worden. De creatievelingen konden hun ei kwijt bij de beautyfarm en ‘Crea Maja’ waar echte hoefijzers versierd konden worden. De groepen die nog voor de optocht wilden knutselen, was er ook voldoende materiaal aanwezig. De tijd in het wilde westen vliegt voorbij. Er is ook zoveel te doen. Over vliegen gesproken. Wie heeft die helikopter allemaal gezien? Ben jij net zo benieuwd als wij hoe KVW er vanuit de lucht uit ziet? Want alle groepen moesten tijdens de afsluiting in de vormen gaan staan van de letters K, V en W. Daarvan is een foto gemaakt. Tegen half vier moesten de groepen zich weer te verzamelen voor de afsluiting.

18


Zaterdag Vlucht over de prairie (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Misschien ken je ze wel uit de films. Van die gieren die in de brandende zon in een kale boom zitten te loeren naar alles wat eetbaar is. Dat ziet er soms al spannend en eng uit. Vandaag vlogen deze vogels vlak over de hoofden van de kinderen van basisschoolgroep 2, 3 en 4 en hun groepsleiding. Vanaf de schuine rand van het voetbalveld op de Beukenstraat had iedereen goed zicht op de valkenier die liet zien wat zijn vogels allemaal konden en vertelde daar ook een heleboel bij. Wanneer hij een van zijn vogels over de hoofden van het publiek liet vliegen, dook het publiek in een want ze konden de vogel bijna aanraken en misschien voelde het publiek hem wel langs suizen. Ook leerden de kinderen hoe ze moesten gaan staan wanneer een vogel op hun arm zou gaan landen. Ze moesten met hun zijkant naar de vogel gaan staan zodat ze met hun arm die het dichtst bij de vogel was, hun gezicht konden beschermen. Want als een vogel kwaad wil doen en op het gezicht afvliegt, ging je minder knap naar huis dan dat je gekomen was. Nou waren deze vogels niet slecht en werden er tien kinderen (uiteindelijk elf want de valkenier kwam uit BelgiĂŤ en die kon niet zo goed tellen, zei hij zelf) uitgekozen die heel goed een gek gezicht konden trekken. Die kinderen mochten naar voren komen. De jongens gingen aan de "gevaarlijke kant staan, tenminste dat zei de valkenier. De meisjes bleven bij hem. Telkens liet de valkenier een vogel van de jongens naar de meisjes op een neer vliegen. Heel zwaar woog de vogel niet. Het was net een pakje suiker met vleugels. Dat was wel spannend, vooral om zo'n vogel op je arm te voelen landen. Spannend was het ook om te zien hoe zo'n roofvogel zijn prooi vangt. Weer was er iemand uit het publiek nodig die met een nepprooi over het veld moest gaan rennen. De nepprooi leek wel op een konijn. De jongen die uit het publiek gekozen was ook, want hij kreeg van de valkenier twee konijnenoren op zijn hoofd. Daarna telde de valkenier tot drie en begon de jongen te rennen. Toen het touw strak stond, schoot de prooi uit de bak en meteen kwam ook de vogel in actie. Toen de vogel de prooi te pakken had, beschermde hij die goed. Want net als kinderen die een snoepje kregen, gaf de vogel zijn prooi ook niet zomaar af.

19


Aan het einde van de show konden de vogels nog bekeken worden, maar daarna was het echt tijd voor de groepen om naar de homes te gaan en zich voor te bereiden op de lawaaioptocht en/of om te eten en te spelen.

Optocht & Afsluiting Wat hebben we het warm gehad deze week. Dat leven in het wilde westen is zo simpel nog niet, dat is deze week maar weer eens gebleken. Maar alle kinderen, leiders en leidsters hebben laten zien dat ze over echt cowboybloed beschikken en de hitte op de prairie goed aankunnen. Vandaag alweer de laatste dag. Nadat de grote groepen hun tijd in de homes hebben doorgebracht en de basisschoolgroepen 2 t/m 4 genoten hebben van de roofvogelshow was het tijd om op te stellen voor het bekende KVW-einde: de lawaaioptocht. Op De Kemp stroomde langzaam vol en toen de wagen met de hoofdleiding voorop stond, kon de stoet van 42 groepen, de hoppers en bessemers via de Baarlosestraat en de Dorpstraat naar de Wissel voor de afsluiting van dit warme KVW. Maar hoe begon het deze week eigenlijk? Lucky Joe en Aunt Jack namen de totempaal mee die ervoor zorgde dat de vrede tussen de cowboys en indianen in stand bleef. Cherobree , Billy Bree en Bree Luke bleven samen met de andere cowboys en indianen achter. Dankzij het tussen komen van de kinderen en hun leiders en leidsters bleven de spanningen in het wildwestdorpje beperkt. Op dinsdag werd het eerste stuk van de totempaal teruggevonden door de hoppers. Cherobree vond echter dat het niet snel genoeg ging en op woensdag riep hij, samen met Billy Bree en Bree Luke meer hulp in door middel van rooksignalen. Met succes want vanuit de Kitskensberg kwam er weer een stuk totempaal in de tent. Donderdag kwam er ook weer een stuk bij dat op de Kesselse Bergen gevonden was en gisteren kwam er nog een stuk bij.

20


Nu ontbrak er nog een stuk totdat Groep 42 ook dit laatste stuk komt brengen. De prairie is weer veilig en beginnen de laatste minuten KVW weg te tikken. Vaste prik tijdens de afsluiting is ook de prijsuitreiking voor de groepen die er het mooist uitzagen. En dat waren er dit jaar een heleboel, maar er konden er maar drie winnen. Dat waren de KVW-groepen 12, 27 en 39. Met een applaus voor iedereen en een lekker ijsje is het tijd om afscheid te nemen van de leiders en leidsters, de kinderen en ga zo maar door. KVW is weer voorbij.

21


Samenvatting KVW Een hittegolf. De brandende zon hing boven de stoffige, uitgestrekte prairie van Bree. Het kleine westerndorpje lag er uitgestorven bij, luiken bleven dicht. De kerk zat echter goed vol, want het 51e KVW ging weer van start en zoals elk jaar ging het ook dit jaar vreselijk mis. De totempaal werd gestolen door Lucky Joe en Aunt Jack. Die totempaal die ervoor moest zorgen dat de vrede tussen de cowboys en indianen in stand gehouden werd. Cherobree, Billy Bree en Bree Luke riepen (uiteraard) de hulp in van de kinderen. De groepen werden ingedeeld en ieder begon aan zijn eigen avontuur. 's Middags gingen groepen 2 en 3 Lucky Luke helpen en werden de kinderen zelf ook echte cowboys. Op de Breukerranch ging het er ruwer aan toe, evenals op de Mississippi van Bree. Aan water en modder was op deze locaties geen gebrek! Dinsdag moesten de veren van de tooi van Indiana Jones weer verzameld worden. Dat was een mooie klus voor de kleinste groepen. De groepen 7 en 8 wisselden van locatie met de groepen 4, 5 en 6. Na een beetje hebben kunnen uitrusten op Breebronne en Kitskensberg op woensdag, moesten de groepen op donderdag weer vol aan de bak. Problemen bij de Grote Uch (kleine bos)en Geronimo (grote bos) zorgden ervoor dat de kinderen voor spannende uitdagingen kwamen te staan. De supersnelle kabelbaan, de woeste glijbanen en ga zo maar door. Maar de Breetse cowboys zijn voor niks en niemand bang en na een dagje strijden, hielpen zij met het vangen van de bad guys! Water was het toverwoord voor de vrijdag. Want jongens (en meisjes), wat was het warm op de Vlasbemt! De gevechten op de balk boven het zwembad duurden niet lang, het liefst lag iedereen in het water. Toch werd er ook geklommen, gestoeid in de modderbaden, geknuffeld met de geitjes en hoefijzers en kindergezichtjes werden prachtig versierd. Maar vooral was er water... Op zaterdagochtend zagen de basisschoolgroepen 2, 3 en 4 ze vliegen. Letterlijk, want tijdens de spannende roofvogelshow vlogen vlak over de hoofdjes van het geboeide publiek. Na een uurtje was het klaar en gingen de groepen zich net als de rest voorbereiden op de lawaaioptocht. Op De Wissel werd afgesloten. Onder het genot van een ijsje werd er geklapt voor iedereen (groepsleiding, homes, bessemmers, hoppers, spelleiding, figuranten, sponsoren) die aan dit KVW meegeholpen had. Een "B-IJ-Z Ondergoed, Bijzondergoed" voor al deze mensen. Want een ding is zeker, het was een geslaagd KVW! Mocht je nog geen genoeg hebben kunnen krijgen van het KVW, kijk dan snel op onze website www.kvw-maasbree.nl voor uitgebreide dagverslagen en veel foto's. En vergeet ook niet de dvd te bestellen met prachtig videomateriaal en nog meer foto's van dit warme KVW! Het 52e KVW is van maandag 28 juli t/m zaterdag 2 augustus. Wie weet tot dan!

22


Achter de schermen: de bossen De foto's op de volgende bladzijdes laten zien wat zoal gebeuren moet voordat de KVW-groepen in de bossen op de Zandberg en Kesselse Bergen aankomen. Een "b, ij, z, ondergoed, bijzonder goed" is voor al deze mensen dan ook wel op zijn plaats.

De bessemmers Een onvergetelijke, maar vaak ook spannende dag is de donderdag. Dan gaan de groepen naar het bos waar elk jaar weer van alles gebeurt. Zonder de bessemmers, die al eerder in de week beginnen met de voorbereidingen zoals het uitgraven van de zeephellingen in beide bossen, het opbouwen van de kabelbanen enz., zou het plezier voor de groepen op donderdag nooit zo groot zijn.

23


Figuranten De figuranten brengen de verhalen in de bossen pas echt tot leven. Vanaf zes uur 's ochtends worden in het Maf de eerste figuranten geschminkt door tal van vrijwilligers. Alles wordt er uit de kast gehaald om iedereen er zo echt mogelijk uit te laten zien.

24


KVW vanuit de lucht KVW meemaken met beide voeten op de grond, is natuurlijk al een groot feest. Maar hoe KVW er vanuit de lucht uit ziet? Dat moet je eens aan Eric van Roy vragen. Hij maakte dit jaar tijdens de vrijdagactiviteit op de Vlasbemt een foto van alle leiders, leidsters en kinderen. Hij heeft dit gedaan met een hexacopter, een soort helikopter, maar dan met zes rotors (propellers) die ronddraaien. Net als een bestuurbare auto, heeft de hexacopter een afstandsbediening. Je hoeft dus niet in de hexacopter te zitten om het ding te laten vliegen. Onder de hexacopter kan bijvoorbeeld een camera opgehangen worden. Dat heeft Eric ook gedaan.

25


Sponsoren De activiteiten die elk jaar weer tijdens Kingervakansiewerk Maasbree georganiseerd worden, zouden nooit hebben kunnen plaatsvinden zonder de sponsoren. Al die sponsoren zijn we dan ook enorm dankbaar voor hun (financiële) bijdrage aan de KVW-week. Hieronder een overzicht van de sponsoren die het KVW van 2013 mede mogelijk gemaakt hebben:

sponsoren Alles Paletti EHBO-BHV Opleidingen Breebronne Café Restaurant Boszicht Deli Gourmet Catering Fanfare St. Aldegondis Gebr. Hermans B.V. loon-, grondwerk- en spuitbedrijf Hoveniersbedrijf Herman Vaessen / Groenrijk Mafcentrum Timmerbedrijf Wijnen

sponsoren Arbo Office Nederland Café Drieneke Jumpun Springkussenverhuur Mekkafood Halal Products Rabobank Peel en Maas RL-Design Zwinkels Uitvoering & Verhuur

26


sponsoren Autobedrijf Ron van de Laar Bouw- en timmerbedrijf Leo Janssen Box Cleaning Service Garage Ebos HMB BV iMagion Cartoons / Frank Wijnen Mondhygiënistepraktijk Maasbree Ontwerpservice.nl Wilma Sport

sponsoren Anthurium & Zo Groendecoraties Autobedrijf Broekmans Café De Poolbar Cazoom Import BV DA Drogist Danny Vestjens Dakwerken Electro Limburg BV Garage J. Coenen Hoeswinkel Anne & Co Inno+ LR & PC De Cowboys Manders BV MIFA Aluminium BV MPR Truckparts BV Nienfotografie P. Daemen BV Peter Engels Previon Rena Castings Restaria Maasbree Schutterij St. Martinus V.O.F. Schoonmaakbedrijf 't Rooth Vaessen woningtextiel V.O.F. Gebroeders Smeets Wil Holthuijsen beheer

27


sponsoren Adrem BV Agrarisch dienstenbedrijf Erik Peeters Aquafun BV Autobedrijf Krekels Autorijschool Renske Leenders Bekkerie 't Bruedje BV Bloemenhofje Bos Bouw V.O.F. BP Maasbree Brandweer Maasbree Bruynzeel Storage systems BV Café de Mök Chapoo Kappers Dave Duijf Tuinbouw BV De Haardstede Dierenkliniek Peel en Maas Dike Farm Paintball Games Dirkx Electronics Djeenz Duijf, Hay Duijf Sanitairspecialist Fouragehandel Giel Korsten Frans Linssen Garage De Bong Geert v.d. Sterren Gertie Cox Totaal Cosmetiek Head Affair Hermans D.H.Z. Meijel Het Maasdal Busvervoer Hoveniersbedrijf Bert Sijbers IJzergieterij Geraedts Installatiebedrijf Lei Blomen Kapsalon Mooi Kids Place Koffieleut Kringaoptheek Maasbree Leon van Osch Linda's Schoonheidssalon Loonbedrijf Bruynen en Zonen BV Loonbedrijf Selen Lucas Schilderwerken Manders Aardbeien Rooth Niëns Horeca Oriental Seeds BV

28


Parochie St. Aldegundis / Pastoor Partyservice Maasbree Racingteam Hendriks Regiobank Restaurant De Flierenhof Sportmassage Maasbree Thelen Home Decorations Trimsalon Akyla V.D. Beuken Van Den Broek Hoveniersbedrijf Van Wylick BV Voedings- en dieetadviesbureau Marjon Tielen-Werts West Plant Group Wijnen Bouwmaterialen Wildbeheereenheid Zuivelhandel Roy v.d. Sterren

29

Profile for KVW Maasbree

KVW 2013  

Samenvatting van de gebeurtenissen tijdens KVW 2013 - Maasbree - Kindervakantiewerk

KVW 2013  

Samenvatting van de gebeurtenissen tijdens KVW 2013 - Maasbree - Kindervakantiewerk

Advertisement