ONE OSEVEN

Page 1

1
According to Oseven bestaan er zeven werelden. Zeven werelden die op dit moment diepgaand de eventen cateringwereld beïnvloeden en bepalen. Zeven werelden die wij graag met iedereen delen: de mooiste gerechten, upcoming trends, hotspots, gadgets, inspirators en de meest spectaculaire venues.

Zeven is een ‘heilig getal’, zeker voor Oseven. In 2007 is Oseven geboren als onderdeel van het toen 100-jarige 4

Koninklijke Van den Boer. 7 jaar Oseven in 2014 is dan ook unforgettable. En natuurlijk: time for an event!


Welcome to the 7 worlds of Oseven: 1

No sweat, no stress. Let’s be together in the relaxte sfeer van Vintage

2

Ultimate Health en Awareness. Vier het leven met Vitalogy

3

Voor daredevils, globetrotters en echte avonturiers. Explore gaat over alle grenzen heen.

4

Push the limit en ervaar het experiment. Enter the world of Edge

5

Long live the World of La Extravaganza! Geniet van glamour, stijl en luxe in Club

6

Kruip onder je eigen huid en in de spelonken van de duisternis. Dat is Dark

7

Oseven is waar alle werelden samenkomen. Oseven is de World of Abundance

Extreme

Al ons werk, al onze producten en diensten draaien om deze 7 werelden. En de 7 werelden hebben vaste ingrediĂŤnten, de beleveningsbouwstenen, de basisfond voor the ultimate event. En dat delen we graag!

Wanna be part of our world? Bezoek dan ons ever eventful BLOG OneOseven met 24/7 de beste restaurants, de mooiste sites en de heerlijkste dishes!

www.osevenhf.blogspot.com

5


Een waanzinnige smaakcombinatie. Of een bloedstollende bungy jump. Bij Koninklijke Van den Boer Groep en Oseven houden we ervan als we opnieuw of anders mogen kijken. Die inspiratie is what makes our clock tick. In dit boek nemen we je graag mee langs die plekken, recepten en restaurants. Kom mee en experience:

6

Inspiration Future Vitalogy Food Development Edge Happening Oseven Extreme Dark Vintage Explore Trends Food Drinks Clubs Cocktails Guts Cool Sexy Seduction Oseven Senses 7 Years Party Experience Purple Venues Nature Pure 107 Years Limit Love Care Surprising Recipe Ingredients Lifestyle Global Nature Richard Jonker Algemeen Manager Oseven Happening and Food


7


Uitleg 7 beleveniswerelden

7 jaar, 7 concepten, 107 inspiraties

Welkom in de werelden van Oseven!

Yes, it’s a seven! Voor velen geen mijlpaal,

Wij ervaren 3 windrichtingen (Club, Explore,

voor Oseven is ons zevenjarig jubileum de

Vintage) en bewandelen drie overlappende

ultieme reden om de vlag, de wimpel en

velden (Edge, Vitalogy, Dark). Het epicen-

de rugzak uit te hangen. On top of that

trum van dit natuurgeweld is de wereld van

bestond de Koninklijke Van den Boer Groep,

Oseven, de kern waarvan uit onze aarde

waarvan wij onderdeel uitmaken, in 2013

beweegt. Al onze diensten zijn onderver-

107 jaar.

deeld in deze zeven beleveniswerelden. De werelden zijn als een landkaart om onze

Reden dus voor een feestje, reden voor

partners en klanten de mogelijkheden van

veel dank aan onze partners en reden voor

events te laten zien. Samen creĂŤren we het

deze bundle of inspiration: 107, ofwel one

ultieme evenement: uniek, eigenzinnig en

oseven. Dit boek laat de 107 ultieme trends,

beyond your imagination.

producten en gerechten zien die ons elke dag inspireren om de ultimate experience 8

voor onze gasten neer te zetten.


Club

Dark

V i n tage

Edge

Vitalogy

Explore

9


These are the worlds according to Oseven: Vintage

Vitalogy

Explore

Dark

Edge

Club Extreme

Reclaimend, upcycling, duurzaam, industrieel, urban, basic, less is more, saamhorigheid, harmonie, echt, pop art.

Healthy, foody, verantwoord, urban, trendy, vegetarisch, lokaal. Vitaliteit, gezond en goed voor je.

Lef, kinky, streetwise, uitdagend, sport, happy, gewaagd, ruig, stoer, gek, avontuurlijk, explore, festival.

Rauw, underground, dark, groovy, speciaal, onverantwoord, dirty, mannelijk

Future, eco, new age, science fiction, laboratorium, experimenteel, electro.

Sexy, over the top, smooth, arrogant, stylish, excentriek, raar, global.

10

Oseven

Samen zijn, culinair, anders en verrassend, teamgevoel, modern huiselijk, uitdagend, ‘met een knipoog’.


Een vintage event vindt plaats in een industriele locatie of in de buitenlucht op een grasveld, waar basic ingredienten worden gebruikt om gerechten van goede kwaliteit samen te stellen. Hier geen designmeubilair, maar gewoon lekker zitten op pallets, omgekeerde kratjes of een picknickkleed.

Vitaliteit, gezond en puur. Dat zijn woorden die het Vitalogy event om schrijven. Weet waar je eten vandaan komt en hoe het bereid is. Neem plaats op houten stoelen of bankjes of aan een picknicktafel. Geniet van het beste dat de natuur te bieden heeft.

Explore staat voor het opzoeken van grenzen. Grenzen van landen, maar ook grenzen op het gebied van creativiteit en lef.

Dark is geïnspireerd op de underground, dirty industrial en de food trends uit Scandinavië. Warme houttinten, grote stukken vlees van de grill en een duistere uitstraling.

Hoe ziet de toekomst van events eruit? En de toekomst van eten? Binnen dit concept is alles mogelijk op culinair vlak. Moleculair koken of eten waarbij niets is wat het lijkt. Maar denk ook aan insecten verwerkt in lolly’s of drankjes. Ook de locatie waar een Edge evenement plaatsvindt is zijn tijd ver vooruit.

Glitter and glamour, beautiful people, sexy gekleed. Verrassende elementen zoals aquariums en open haarden verwelkomen de gasten. Neem plaats op het designmeubilair en luister naar de nieuwste tracks die opgezet worden door een top DJ terwijl je geniet van de cocktail in je hand.

11

Oseven is de spil in de conceptenillustratie en bevat daarmee invloeden uit alle concepten. Het DNA is dan ook veelzijdig en laat een ultiem Oseven evenement zien. Gezellig samenzijn en samen genieten staan centraal. Jezelf culinair laten verrassen en er nog maanden over kunnen napraten.


Culinair

De iconen Naast onze adorable calf Purple gidsen de volgende iconen je langs onze 107 inspiratiebronnen. Bij elk item staan drie iconen. Het eerste geeft aan om welke beleveniswereld het gaat. Het tweede markeert de bouwsteen. Het derde en laatste icoon is het nummer van het item, lopend van 1 tot en met 107.

Oseven LOVES food. In de bouwsteen culinair draait alles om die culinaire opportunities. Voor elke beleveniswereld presenteren wij zeven key gerechten. En dan gaan we graag nog een stapje verder, of een brug naar links of door een tunnel naar rechts. Met de perfecte food presentatie natuurlijk.

Beverage

Bring on the booz! In deze bouwsteen presenteren we ons extensive beverage aanbod. Denk daarbij niet alleen aan een mindblowing menu, maar ook aan splashy presentatie en serveerwijze. En natuurlijk heeft elke beleveniswereld zijn eigen signature drink.

Enjoy your Oseven Worlds Tour!

Vintage

Decoratie

Vitalogy

Decoratie is key om exact de juiste sfeer te creëren. Geur, kleur, vorm en materiaal: wij voeren de beleveniswereld tot in het extreme door. Want alleen onder the best, the most extreme, the superb zet Oseven zijn signature.

Dark Explore

Crew

We like présence! De juiste outfits, de perfecte uitstraling. Leave it

Muziek

Music is one of our fundamental loves. Deze bouwsteen benoemt

up to Oseven om er tot in de haarpuntjes verzorgd uit te zien.

Club Oseven Edge

voor elke beleveniswereld een playlist speciaal ontwikkeld door onze top-dj’s. Met ons uitgekiende faseplan brengen we de gasten in de ultimate flow – tot euforie aan toe.

Food Locatie

Locatie

Bos, strand, een grote garage: het landschap is cruciaal om de ultieme venue te kiezen. Oseven vindt plekken die de gewone gps niet kent, of leidt je naar een wereld waarvan je het bestaan nooit

Decoratie & inrichting

had vermoed.

Muziek Beverage

Communicatie

Al weken voor het event, teasen we de gasten met de juiste info in de perfecte tone of voice én via de ultimate kanalen. We bouwen de spanning op en geven net het tipje van de sluier om iedereen

Entertainment Communicatie 12

Crew

vol van excitement te laten zijn nog voor het event begint.

Entertainment

Entertainment is voor ons dan wel een aparte bouwsteen, maar heeft vooral een supporting rol. Be it een live band, een optreden, of een gastheer/dame: entertaiment kan net de kers in de cocktail

Absolute hotspot

zijn.


Belevenisbouwstenen De concepten tot leven brengen doen we niet met toverstokjes, maar met vital ‘Belevenisbouwstenen’. De waanzinnige werelden die we creëren behouden a touch of magic.

Functie van belevenisbouwstenen Om magie te creëren op elk event, gebruiken we een logisch en overzichtelijk systeem: de belevenisbouwstenen. Elke beleveniswereld is opgebouwd uit deze bouwstenen, maar de invulling is steeds uniek. Met de bouwstenen bouwen we als het ware de prachtigste kathedralen, de meest imposante wolkenkrabbers en de mooiste viaducten. En als het event eenmaal staat, zie je alleen nog eenheid, maar alleen één breathtaking building.

Uitleg van elke bouwsteen Een event is voor ons een gebouw dat wij met de precisie van een architect ontwerpen. Elk event bestaat uit vaste bouwstenen, die steeds een andere invulling krijgen. De bouwstenen zorgen er ook voor dat de kernwaarden van het concept optimaal tot uiting komen.

13


Muziek: zo volg je onze playlist door het boek heen

Binnen elke beleveniswereld werken we met acht ‘bouwstenen’ die het fundament vormen voor de tastbare ervaring. Muziek is een essentieel ingrediënt voor onze events en vormt daarom een van de 8 bouwstenen. Voor elke belevingswereld hebben we een unieke setlist ontwikkeld. Elk nummer hoort thuis in een bepaalde fase van het event. Wij onderscheiden 3 fasen:

Volume 1: Deze muziek is voor ontvangst, mensen komen binnen, maken een praatje, aperitiefje, lage flow. ‘Verkenningsfase’

Volume 2: In deze fase wordt food geserveerd, er is meer rumoer, mensen hebben al diepgaander gesprekken en voelen zich op hun gemak. ‘Comfortfase’

Volume 3: Hier gaan we los. De stiletto’s staan naast de dansvloer en de stropdasjes zitten al iets losser om de nek. Euforie, hoge fase van flow, escapism. ‘Euforische fase’

14

Te beluisteren via Spotify


15


16


Go back together in the unhuRRied days

Vintage Memory lane is de hoofdstraat van Vintage: het stof mag van de authentieke meubels, op de achtergrond horen we een gezellig 70's muziekje en in de knusse sfeer van een food festival ontmoeten we elkaar. No stress, no sweat. Let’s feel good together.

17


18


V i ntag e

19


01

|Feelgo od Market

| eind hoven

20


V i ntag e

01 | FEElGOOd Market You can’t help loving Feel Good Market. Altijd gezellig, altijd vers en altijd verrassend. Geïnspireerd op beroemde markten als de Camden Market in Londen is deze Eindhovense variant een must-go voor iedereen die houdt van origineel design, verse bioproducten en sieraden. De overtreffende trap van voel je goed is Feel Good Market. www.feelgoodmarket.nl

21


02

| Bar relpro of C ompany | Rotterdam

Cocktails with a bite. Dat brengt cocktail company Barrelproof uit Rotterdam. Op onnavolgbare wijze mixen ze gember, citroen, kaneel, rum en vele

22

andere kruiden en specerijen tot een magisch elixir: hun signature drink The Continental Punch. Tsja, het is maar weinigen gegeven om zo te mixen.

www.barrelproofcompany.com

En Barrelproof doet dat ook nog eens met een zweem van nostalgia naar de jaren twintig. Perfecte mix.

Belle and Sebastian I'm a Cuckoo


V i ntag e

03 | Trofie al Pesto Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í

Í Trofie beetgaar koken in ruim water met zout. Í Kookvocht bewaren. Í Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder boter. Í Maak de pesto in een vijzel door de basilicum met de olie, zout en pijnboompitten fijn te stampen. Í Rasp de helft van de Parmezaanse kaas en roer die door de pesto.

Trofie Casarecce Bosje basilicum 195 gram olie 3 gram zout 200 gram pijnboompitten 70 gram Parmezaanse kaas

Í Voeg een beetje van het kookvocht toe. Niet te veel tegelijk, want anders smelt de kaas en wordt de pesto taai. Í Roer de gekookte trofie door de pesto en serveer met de resterende Parmezaanse kaas en enkele druppels olijfolie. Lekker met rucola.

23


04

|BuskruiD

| amsterdam

Als Jessica Schrier van Buskruid de deuren van haar old school brandweerbus op feest of festival openslaat, mag de glimlach op het gezicht. Daar komen

24

de vrolijke geruite tafellakens, de rode geraniums, zalige salades, pasteitjes en haar specialiteit: soepen. Bij Buskruid vind je geen maggiblokjes of poederzakjes aan boord, alleen verse producten van het seizoen. Let those wheels keep on moving!

www.buskruid.com


V i ntag e

05 | ZoetzUUr gemarinEErde asperges met gamba’s en gefritUUrde prei

Bereidingswijze: Í Verwarm de grill en rooster de scampi’s in circa 6 minuten gaar. Í Schil de asperges. Í Breng ruim water aan de kook met zout en een beetje suiker en voeg de asperges toe. Í Wanneer het water weer kookt, haal je de pan van het vuur af en

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gembervinaigrette:

Roggebrood aarde:

Í Í Í Í Í Í Í

Í Í Í Í Í

Í 200 gram maltopoeder Í 100 gram roggebrood Í 10 gram wasabipoeder

600 gram scampi 1 prei 800 gram groene asperges 50 ml Japanse rijstazijn 30 gram suiker 2 sjalotjes 1 stengel citroengras

laat je de asperges in het water afkoelen. Í Maak de zoetzure dressing door de Japanse rijstazijn met de suiker, gesnipperde sjalotjes en de citroengras te mengen. Giet deze dressing over de koude asperges en laat deze minimaal 1 uur marineren.

300 ml Japanse sushi-azijn 450 ml zonnebloemolie 50 gram wasabi 140 ml gembersiroop zout

Í Was de prei en snijd het witte gedeelte in julienne. Í Frituur de prei in olie tot deze lichtbruin en knapperig is. Í Meng de ingrediënten voor de gembervinaigrette en breng deze op smaak met zout. Í Serveer de gegrilde gamba’s met de gembervinaigrette en

De ingrediënten helemaal glad draaien als je geen malto hebt kun je luchtig wit brood drogen in de oven en dit gebruiken.

de gemarineerde asperges. Decoreer met de gefrituurde prei.

The Strokes Reptilia

25


26

Fotograaf: Frank Driessen Photography


06 | Salade caprese Ingrediënten voor 4 personen: Í 1/2 kratje verse tomaten (verschillende soorten) Í 4 bollen verse mozzarella di bufala Í 1 bosje verse basilicum Í 100 ml olijfolie extra vergine Í 50 gram pijnboompitjes Í Versgemalen peper

Bereidingswijze: Í Maak van de helft van het bosje basilicum samen met de olijfolie en geroosterde pijnboompitjes een soort pesto. Í Plicheer mooie rijpe pomodoritomaten, snijd ze in kwarten en verwijder de pitjes. Í Droog de tomaten gedurende 30 minuten met zout, een beetje peper en olijfolie in een voorverwarmde oven op 110 graden. Í Verwarm de mozzarella in eigen vocht tot 50 graden. De kaas wordt nu zo zacht dat als je hem halveert, je de kaas tot een lange plak kunt uitrekken. Í Beleg/vul de kaas met de gedroogde tomaat en basilicumpasta. Sla de plak kaas dan weer dicht en breng weer terug in de vorm van de mozzarellabol. Í Serveer met verse salade van tomaat met gescheurde basilicumblaadjes en versgemalen peper.

100% Italian

V i ntag e

27

Django Django Hail Bob


07

|de Firma

| nijmegen

Een spot in Nijmegen waar in ieder detail van de zaak wel een leuk verhaal zit. Foodsharing in de vorm van kleine gerechtjes maakt deze tent vol met ambiance. In de zomer kan je kiezen voor 1 van hun BBQ parties, en daar

28

krijg je een prachtig uitzicht over de Waal gratis bij. Wij vinden deze tent helemaal top omdat je echt voelt dat er een hoop passie voor kunst en de gastronomie elkaar behoorlijk complementeren.

Website: www.defirmanijmegen.nl David Byrne and st. Vincent Who


V i ntag e

08 | CaNNoli gevuld met ricoTTa, pistache en amarene kersen Voor het cannolideeg:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Meng de bloem met de kristal- en palmsuiker, snufje zout en het ei. Kneed het deeg goed door. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap. Snijd in vierkantjes van 8 x 8 cm. Voorzie een rvs koker van vetvrij papier en wikkel de deegplakjes eromheen. Í Frituur de cannoli’s op 170 graden goudbruin en knapperig. Laat goed uitlekken.

500 gram bloem 1 ei 50 gram suiker 50 gram boter 60 gram palmsuiker Zout Voor de vulling: 600 gram ricotta 135 gram witte basterdsuiker 100 gram amarene kersen (fijngesneden) Í 20 gram sinaasappelrasp Í Gehakte pistache

Í Klop de ricotta tot een gladde massa en voeg de basterdsuiker, amarenakersen, sinaasappelrasp en gehakte pistachenoten toe. Doe deze massa in een spuitzak en vul elke cannoli met de kersen-ricottacrème.

gevulde Canoli Stuurbaard Bakkebaard In the Morning

29


0 9 | Upcycle

your event! Het leuke van het concept Vintage is dat er gewerkt kan worden met oude materialen en items. De Engelse term ‘reclaimed’ dekt wat dat betreft de lading het beste. In de juiste locatie en met de juiste inrichting kan al vrij snel met weinig middelen een evenement worden neergezet met karakter. Een mooie bijkomstigheid is dat alles wat we ‘hergebruiken’ niet nieuw hoeft te worden geproduceerd, waardoor een duurzaam product ontstaat.

30

www.forevent.nl

Caro Emerald Riviera Life


V i ntag e

Iemand die hier specifiek voor de evenementenbranche druk mee bezig is, is Jim Bazuin van Terre A Nova. Zijn bedrijf levert evenementenmeubilair van hergebruikte materialen. Maar mag je je onderneming dan meteen duurzaam noemen? Nee, natuurlijk niet. Daarom gaat Terre A Nova verder. Zo leveren zij met een transportwagen op biogas, is hun pand klimaatneutraal en wordt het meubilair gemaakt en gerepareerd door medewerkers met een lichamelijke beperking en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is dus niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook nog eens maatschappelijk betrokken ondernemen. Wij spraken met Jim Bazuin.

Hoe ben je ertoe gekomen om Terre A Nova op te zetten? Het enthousiasme voor Terre a Nova komt voort uit de reacties van gasten en opdrachtgevers op onze meubels. Die waren in eerste instantie gemaakt voor het “Back to Basic” evenement. Dat organiseerde ik met ForEvent in 2012 in opdracht van de lokale ondernemersvereniging. Dit idee vormde de basis voor een duurzaam avontuur. Gesterkt door de toenemende vraag naar “groene” alternatieven vanuit de Evenementenbranche en het beperkte aanbod, heeft dat ons mede doen besluiten om de eerste 100% duurzame-evenementeninrichter van Nederland te worden. Hoe tof is het om te ondernemen en tegelijkertijd iets te kunnen bijdragen aan het milieu, een betere samenleving en toekomst voor onze kinderen. De naam Terre a Nova vertelt eigenlijk in twee woorden wat onze filosofie is. En laat mijn dochter nou toevallig Nova heten.

Sloophout is tegenwoordig een veel gehoorde term en is bij praktisch elke bouwmarkt te krijgen. Daardoor valt de duurzaamheid ervan te betwisten. Hoe kom je aan de materialen waarmee jullie meubilair wordt vervaardigd? De hoofdbron van onze huidige meubellijn is pallethout. Vroeger was hierin een levendige handel, maar de meeste pallets worden tegenwoordig slechts enkele malen gebruikt en belanden vervolgens bij het afval. Dan kunnen er twee dingen mee gebeuren. Of ze worden vermalen en hergebruikt, of ze worden verbrand en wordt er energie mee opgewekt. Klinkt op zich duurzaam, alleen geloof ik in een zolang mogelijk behoud van de oorspronkelijke vorm. Want als een boom gekapt wordt, blijft de CO2 opgeslagen in het hout gedurende de hele periode van hergebruik. Wat wij dus feitelijk doen, is een extra stap toevoegen aan de cyclus. Het afvoeren van het afval kost de meeste bedrijven geld. Daarom hebben wij met een aantal bedrijven de afspraak gemaakt dat Terre a Nova de pallets kosteloos ophaalt, waardoor er een win-winsituatie ontstaat.

Naast met pallethout werken we met andere herbruikbare materialen zoals plastic/kunststof, ijzer en textiel. Zo is er bijvoorbeeld een dinerstoel van gerecycled kunststof in ontwikkeling. Ook maken we de zittingen voor onze hockers en banken van gebruikte matrassen, die we zonodig reinigen en opnieuw bekleden. Het is letterlijk een ongoing process met eindeloze mogelijkheden. Maar bovenal is het supergaaf om afgedankte materialen een nieuw leven te geven.

Je biedt mensen met een functiebeperking een mogelijkheid om bij jullie te werken. Hoe gaat dat in de praktijk? Voor de productie van het meubilair werken wij met een dove timmerman. Door het faillissement van zijn vorige werkgever is hij op straat komen te staan en meer nog dan anderen heeft hij in deze tijd grote moeite om een baan te vinden. Gek eigenlijk, met meer dan dertig jaar ervaring! Hij stond te popelen om bij ons aan de slag te gaan. Het GGMD voor doven en slechthorenden begeleidt dit traject en biedt de nodige middelen. Bij voldoende groei en/of tijdelijke projecten gaan wij zo veel mogelijk medewerkers inzetten met afstand tot de arbeidsmarkt of met een functiebeperking voor de uitvoering van werkzaamheden. Om ook hun een eerlijke kans te geven. Evenals van mensen zonder functiebeperking verwachten we wel van hen dat ze een toegevoegde waarde leveren en het gevraagde vakmanschap beheersen.

Terre a Nova start begin 2014 met haar activiteiten. Wat zijn jouw ambities met deze onderneming? Dat Terra a Nova de standaard wordt voor verantwoord inrichten. Verder streven we ernaar om op korte termijn te kunnen beschikken over een groen keurmerk/certificaat. Dat benadrukt dat we uitsluitend 100% duurzame producten fabriceren, verkopen en verhuren. Naast het evenementenmeubilair zullen we ook duurzame inrichting gaan verzorgen voor horecabedrijven, Eko/bio georiënteerde detailhandel en particulieren gaan. Hierbij kun je denken aan kassacounters en schappen voor winkels, het bekleden/betimmeren van wanden/muren, tot tuinmeubilair voor particulieren. Uiteindelijk willen we door goed te luisteren naar de behoefte van de markt en door continu te vernieuwen in aanbod en uitstraling, ons succes gaan behalen en behouden.

31


12 | KalfsoSSobuco met saFFrAAnkrokant Ingrediënten voor 4 personen:

Het levert fantastische smaken op én het is echt über vintage.

Í Í Í Í Í Í

Fotograaf: Mason Jar

Voor het saffraankrokantje:

www.maisonjar.nl

Í Í Í Í

10 | Mason Jar Niet mekken, lekker wecken! De jar is terug van een behoorlijke tijd weg geweest. Grootmoeders weckte er groente en fruit in, wij zetten deze kekke authentieke Masonjars uit Amerika net zo lief neer ter decoratie. Of waarom niet zelf wecken?

4 kalfsschenkels 4 eetlepels bloem 20 gram boter 50 ml olijfolie Peper en zout naar smaak 1 ui

Í Í Í Í Í Í Í Í

1 stengel bleekselderij 2 worteltjes 2 teentjes knoflook 250 ml droge witte wijn 250 ml kalfsfond 250 gram tomaten 1 laurierblad 2 takjes tijm

500 gram risotto rijst 1,5 liter bouillon 920 gram gemalen Parmezaanse kaas 12 saffraandraadjes

Bereidingswijze:

11 | BarluCCa | breda Wat is authentieker dan a table con la familia e amice? Met lange tafels en gezellige gastheren en -dames hebben ze die Italiaanse sfeer bij Barlucca in Breda strak weten neer te zetten.

32

Strak ja, want Barlucca combineert lekker uitgebreid dineren met een trendy afgewerkt interieur en menu. En als je dan ook nog aan de bar kunt aanschuiven voor een glaasje Valpolicella en een praatje met de barman, dan sta je bij ons op de wish to dine list. www.barlucca.nl

Í Voorzie de kalfsossobuco van peper en zout naar smaak. Bak de ossobuco vervolgens aan in de olijfolie met boter. Í Maak de ui, de bleekselderij en de wortel schoon, snijd ze klein en fruit ze ca. 3 minuten in het braadvocht. Í Knijp de teentjes knoflook erboven uit en fruit mee. Í Blus dit mengsel met de kalfsfond en de witte wijn. Í Voeg het vlees weer toe. Í Verwijder de schil en de harde kern van de tomaten, snijd ze in stukken en voeg deze toe. Í Voeg het laurierblad en de tijm toe. Laat het geheel met de deksel op de pan in ca. 1,5 uur gaar sudderen. Roer af en toe door. Í Breng de saus op smaak met wat zout en peper en verwijder het takje tijm. Í Maak het saffraankrokantje door de rijst schoon te spoelen, net zo lang totdat er alleen nog maar helder water vanaf komt. Í Zet de rijst op met de bouillon en de saffraan en laat dit helemaal gaar koken tot een dikke massa. Í Spatel de Parmezaanse kaas erdoor. Í Laat dit beslag afkoelen en smeer het dun uit op ovenpapier. Í Bak ongeveer 8 minuten af in een voorverwarmde oven op 170 graden tot het mooi krokant is. Í Bestrooi de ossobuco met gehakte peterselie en serveer met spaghetti en een groene salade. Í Voorkom dat de spaghetti gaat kleven door er na het koken een scheutje zonnebloemolie of boter doorheen te roeren.


V i ntag e

33


34

Fotograaf: Frank Driessen Photography


V i ntag e

14 | Aardbeien acetonoFF Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í 500 gram aardbeien

Í Aardbeien schoonmaken en in parten snijden. Gedurende minimaal 15 minuten met aardbeienlikeur laten marineren. Í Bereid de acetonoff door de aardbeien schoon te maken en te pureren. Í Meng met de drank, de witte aceto balsamico, de poedersuiker, de gelespessa en enkele druppels citroensap.

Voor de acetonoffsaus: Í Í Í Í Í Í Í

250 gram aardbeien 500 gram (ongezoete) slagroom 65 gram poedersuiker 3 eetlepels Fraise des bois (likeur) 0,5 gram gelespessa (xantaangom) citroensap 1 eetlepel witte aceto balsamico

Í Roer glad met de staafmixer. Í Klop de slagroom lobbig en meng deze door de aardbeienpuree. Í Serveer de aardbeien in een glas of op diep bord met een klodder acetonoff. Í Vul een spraybuisje met aceto balsamico en spray op het laatste moment een beetje aceto over de aardbeien.

35


15

36

| no stress


V i ntag e

16 | kalfsmuis met tonijnmayonaise

Kormac Superhero

Ingrediënten voor 6 personen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í

Í Pastrami is zelf thuis te bereiden door een kalfsmuis in een voorverwarmde oven met snippers van eikenen beukenhout op 150 graden gedurende 45 minuten te roken. De kerntemperatuur moet 55 graden zijn. Í Om de pastrami extra smaak te geven kan de kalfsmuis gemarineerd worden in een mengsel van olijfolie, uitgeperste knoflook, gehakte basilicum, tijm en rozemarijn.

600-800 gram kalfsmuis Peper en zout naar smaak 1 blikje tonijn in olie 3 eetlepels kappertjes 6 ansjovisfilets 150 gram mayonaise

Í Snijd de gerookte kalfsmuis in dunne plakjes, haaks op de vezelrichting. Verdeel de plakjes over de borden. Í Meng de tonijn met de ansjovis en de kappertjes en pureer dit in de keukenmachine. Meng dit met de mayonaise en voeg peper en zout naar smaak toe. Smeer de tonijnmayonaise over de pastrami en garneer met rucola. Lekker met verse ciabatta.

37


35 17

|Kekke muts |truth coffee

38

| zuid-afrika


V i ntag e

We select exquisite micro lots of green coffees. We then roast each one individually, to it's optimum on a vintage cast iron drum probat with modern electronics. We then blend the single origins produced for each purpose. We want to make coffee in the cup deliver upon the promise made by the aroma of freshly ground coffee.

Fotograaf: Haldane Martin & Mickey Hoyle www.truthcoffee.com


40


Vitalogy Respect voor de natuur. Verse producten van lokale ondernemers. Super food, spa’s en treatments om ons lichaam te reinigen. Vitalogy is het antwoord op een gehavend milieu en een grillige economie. Vitalogy is terug naar de bron.

41


Tijdelijk 42


Vitalogy

k beeld 43


18

|Mercat

Amsterdam

Muchas gracias dat Bert van der Leden met zijn interpretatie van de Spaanse markt – Mercat – in

44

Amsterdam is neergestreken. Niet alleen biedt hij een enoteca met de beste Spaanse wijnen en

Mercat

cavas, ook krijg je una selección muy buena van

Fotograaf: Ewoud Huibers

chorizo, olijven en churros, to name a few. De

www.mercat.nl

Spaanse markt staat bekend als ‘tempel van de gastronomie’ – Mercat maakt die belofte op Hollandse bodem helemaal waar.


Vitalogy

45

Gabriel Rios - Vol 1 Broad daylight


The way we see the world:

19

| Jays

Amsterdam

20

| loliware

Juices

Weleens interesse gehad in gelatine? Bij ons viel dat mee, totdat we loliware van The Way We See The World tegenkwamen. Van gelatine hebben

46

deze drie dames disposable glazen gemaakt met smaken en kleuren die passen bij het drankje dat Jays Juices

loliware

erin wordt geschonken. Het glas kun je vervolgens

Fotograaf: Eva Helder

www.thewayweseetheworld.com

opeten. Simpel en sustainable, en daarom briljant.

www.jaysjuices.nl


Vitalogy

21

| The

Prahran hotel Prahran

47 The Prahran hotel www.prahranhotel.com

Noah and the Wales 5 years time


48


Vitalogy

Broccoli bevat de meeste glucosinolaten van alle groentes. Glucosinolaten zijn natuurlijke gifstoffen die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.

22 | Broccolisoep Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í

Í Blancheer de bieslook en koel terug op ijswater. Í Kook de broccoli in de kippenbouillon gaar en koel ook terug. Í Als alles is afgekoeld, glad draaien. Í Klop de room lobbig en meng met de vadouvanolie en een snufje zout.

30 gram bieslook 360 gram broccoli 380 ml kippenbouillon 80 ml crème fraîche 400 ml (ongezoete) slagroom 50 ml vadouvanolie Zout

Í Vlak voor serveren de soep verwarmen en afmaken met een lepel vadouvanroom. Í Lekker met Hollandse garnaaltjes en ansjovis.

49

Empire of the sun Alive


23

o

| 42 Raw

Kopenhagen

Raw food heeft voor sommigen nog een erg alternatief tintje. Nergens voor nodig, bewijst raw food bar 42째Raw. Deze Kopenhaagse vitalogy-

50

kameraden maken plantaardige gerechten appealing, edgy en vooral: rauw. En de raw food-connaisseurs weten waarover ze het hebben: de maximale bereidingstemperatuur van de gerechten is 42째 Celsius. Keeping it cool is the new hot. 42oRaw Fotograaf: Nina Jeilman www.42raw.dk


Vitalogy

24 | Zalm teriyaki met koude paksoisalade en sesam Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Was de prei en snijd deze in grote stukken. Í Verwarm de grill en rooster de prei door hem plat op de grill te drukken. Í Breng de mirin aan de kook en voeg de gegrilde prei, de kikkoman en de suiker toe. Laat dit 1 uur rustig trekken. Í Haal de prei eruit en breng opnieuw aan de kook. Bind af met maïzena tot een stroperige massa. Í Verdeel de zalm in 4 stukken. Laat de olie in een bakpan heet worden en bak de zalmfilets aan alle kanten bruin. Í Leg de gebakken zalm op plaatjes en lak af met de teriyakimarinade.

600 gram verse zalmfilet 200 ml mirin 100 ml kikkoman 1 prei 20 gram kristalsuiker Maïzena Olie om te bakken Peper en zout naar smaak

Voor de paksoisalade met sesam: Í Í Í Í Í Í

2 struikjes paksoi 1 eetlepel gembersiroop 2 eetlepels citroensap 3 eetlepels knoflook-chili-olie 1 eetlepel sojasaus 2 eetlepels sesamzaadjes

Í Laat de zalm onder de grill verder garen en de marinade erin trekken. Í Snijd de blaadjes van de paksoi in stukken en de stengel in plakjes. Í Maak de dressing door de gembersiroop met het citroensap, de olie en sojasaus te mengen. Í Rooster ondertussen de sesamzaadjes goudbruin. Í Verdeel de dressing over de paksoi en strooi de geroosterde sesamzaadjes erover. Í Serveer met de zalm teriyaki.

51

Pharell Williams Happy


25

|SLA

Amsterdam

52 ‘Brood daar zit wat in’ is niet meer wat het geweest is en het Amsterdamse SLA weet daar een heerlijk slaatje uit te slaan. Onder het motto EAT, SHARE, LIVE serveren ze de prachtigste groentegerechten. En ze blijven innoveren – daarvoor hebben ze het

SLA

SLA Lab ingericht. Can’t wait to see more!

Fotograaf: Teska van Overbeeke


Vitalogy

26 | Healthy dark oatmeal cookies Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Bruineer het amandelschaafsel. Laat afkoelen en meng met de boter en walnoten. Hak dit mengsel fijn en roer de overige ingrediënten erdoorheen. Vorm de koekjes en bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius.

3100 gram roomboter 100 gram havermout 50 gram amandelschaafsel 50 gram kokosrasp 100 gram basterdsuiker 1 ei 25 gram rozijnen 25 gram walnoten

53


27 | Superfood met oergraan a mat made in heaven

Vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten met vitamine B2/E en mineralen als ijzer, koper en magnesium

Voor de popcornkroepoek:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í

Í Laat de maïs uitlekken en hak hem fijn. Í Meng het tapiocameel erdoorheen. Í Verwarm de kippenbouillon tot 60 graden en voeg de warme bouillon toe aan het maïstapiocamengsel. Meng zorgvuldig en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Í Rol in en stoom in 2 x 59 minuten gaar. Laat terugkoelen en een dag rusten. Snijd het in plakjes en droog in een voorverwarmde oven van 60 graden gedurende 20 - 25 minuten.

120 gram zoete maïs 330 gram tapiocameel 175 ml gevogeltebouillon 175 gram pekelnat olijven

Voor de Engelse-mosterddressing:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Bereid de mosterddressing net als mayonaise, begin met de azijn.

0,5 theelepel Engelse mosterd 20 gram crushed ice Versgemalen peper 1 eidooier 225 ml zonnebloemolie 30 ml druivenpitolie 20 gram natuurazijn Zout 2 eetlepels poedersuiker

Voor de gojibessen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í

Í De gojibessen wellen in witte wijn met suiker en beetje zout. Í Zet de quinoa op met de groentebouillon. Haal dit van het vuur als het kookt en laat de quinoa trekken in het warme water. Í Wanneer de quinoa is afgekoeld, afgieten en de quinoa mengen met de Engelse mosterd. Í Lekker met fijngesneden bieslook en gesnipperde wortel of bleekselderij.

30 gram gedroogde gojibessen 1 dl witte wijn 10 gram suiker 100 gram quinoa 4 dl groentebouillon Zout

REM Shiny happy people


Vitalogy

28 | Salade van quinoa met gojibessen


29

|Re aurant De Kas Amsterdam

Al ver voordat duurzaamheid bon ton werd, had restaurant De Kas in Amsterdam puur en lokaal

56

hoog in de vlaggenmast. Een eigen kruidentuin, een eigen akker en mochten ze iets niet

Restaurant De Kas

zelf verbouwen, dan haalden ze de delicieuse

www.restaurantdekas.nl

ingrediĂŤnten bij boerenfamilies en buitenlui die ze allemaal bij naam kennen. Geen wonder dat jaarlijks ruim 50.000 gasten in dit glaswerk willen aanschuiven.


Vitalogy

30 | Parelhoen piccalilly amp Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

Í 4 stukken parelhoenfilet van 130 gram met vel Í Olijfolie Í 500 gram Charlotte aardappel Í 60 gram piccalilly Í 40 ml crème fraîche Í 250 ml jus de veau Í 10 gram verse dragon Í 1 theelepel tomatenpuree Í 300 gram bloemkool (in grove roosjes) Í Takjes affilacress Í Peper en zout naar smaak

Í Haal de parelhoenfilets uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen. Í Verwarm de stoomoven op 60 graden en 100% stoom. Doe de filets met een scheutje olijfolie in vacuümzakken en stoom de zakken gedurende 14 minuten. Í Was de Charlotte aardappels (met schil) en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappels gaar. Í Stamp ze vervolgens tot een grove puree. Í Meng de piccalilly met de crème fraîche en roer dit door de aardappelpuree. Í Breng op smaak met peper en zout. Í Bereid de jus door de jus de veau aan

Í Í Í Í

Í

Í Í

de kook te brengen met de (ontzuurde) tomatenpuree. Snipper de dragon en voeg deze toe. Laat tot ongeveer 1/3 inkoken. Breng op smaak met peper en zout en bind af met aardappelzetmeel. Blancheer de bloemkoolroosjes in ruim kokend water met zout. Haal de parelhoen uit de vacuümzakken en voeg peper en zout naar smaak toe. Verdeel de piccalillystamp over de borden, leg op elk bord een parelhoenfilet en schenk de dragonjus erbij. Decoreer met takjes affila cress. Lekker met tomatenchutney en kleine augurkjes.

57


31

| Hally's Parsons Green Londen

Foodies die hun hart volgen, daar houden we van bij Oseven. Zo maakte de Britse Anna Halliday

58

met haar man een road trip door Californië en zagen hoe ze daar gebruikmaken van lokale,

www.hallysparsonsgreen.com

natuurlijke ingrediënten. Dat kunnen wij Britten ook, dacht Parson. Ze hing haar reclamebaan aan een Engelse paraplu en startte Hally’s Parson, een prachtig restaurant in de Londense wijk Parson.

Of monsters and men Little talk


Vitalogy

Vitalize yourself

32 | Tarwegras ooter Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í 30 - 35 gram tarwegras

Í Gebruik een sapmachine om sap van het tarwegras te maken. Een shooter tarwegras is circa 30 ml en wij adviseren 1 shooter per dag. Is de smaak te heftig? Meng er dan sap van andere groenten doorheen. Drink hem

59 op de nuchtere maag om optimaal van de voedingsstoffen te profiteren. Een shot tarwegrassap is net zo voedzaam als een kilo groenten en fruit!


33 | Van geitenwollen sok naar glimmende pump Er was eens een meisje van tien dat besloot geen vlees meer te eten ‌ Zo begint het verhaal van Lisette Kreischer, grondlegger van Veggie in Pumps. Samen met Roos Rutjes spant zij zich in om veganistisch of plantaardig eten hipper te maken. 60

Lisette vertelt hoe zij de geitenwollen sok in de recyclebak kreeg en de veggies het pump-imago wist te geven dat ze verdienen.


Vitalogy

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met Veggie in Pumps te starten? Roos en ik studeerden aan de styling academie Artemis. Ik had al langer het idee om iets moois te ontwikkelen om de plantaardige keuken en een duurzame lifestyle op de kaart te zetten. Als een manier van leven die staat voor genieten in stijl met respect voor mens, dier en natuur. Mijn ervaring is dat je niets verliest, maar er juist iets bij krijgt. Het maatschappelijke beeld over deze manier van leven was wat mij betreft volledig onjuist. Het idee ontstond om een platform op te richten dat op een leuke en inspirerende manier laat zien hoe een ‘ecofabulous’ leven eruit kan zijn. Veggie in Pumps was geboren. Ik ben hiermee afgestudeerd bij Artemis en een halfjaar later werd ik benaderd door uitgeverij Artemis & Co met de vraag of ik hierover een boek wilde schrijven. Roos en ik besloten ons samen met nog een aantal andere veggie dames projecten en concepten te ontwikkelen om mensen te inspireren meer plantaardig te gaan eten.

Wat voor initiatieven hebben jullie hiervoor genomen? Ă? Ăš Ă? ĂœI LÄ ( I HĂœ I I L L H seizoenen, Voedselhorror, Lisette in Luilekkerland, Plant Power - vind je natuurlijke gewicht met de plantaardige keuken, NON*FISH*A*LI*CIOUS. Ă? N ĂœĂœ L L I HĂœ I H H I a K ryland ingericht. Ă? N ĂœĂœ L 3Ă”3Ä?)Ă“0+ 0LH ĂœH ILK keld. Een stoere kar waaruit we spannende hapjes met zeewier serveerden. Ă? Ă“L I H K ĂœĂœ L Ă? I K L uitgevoerd. Zo hebben we een jaar lang voor de gemeente Den Haag een super gestyled Green Team ingezet om de medewerkers te verduurzamen. Ă? N ĂœĂœ L Ă?II +ÄŽa L IIK II huis gebouwd waaruit we allerlei lekkere vegan hapjes serveerden.

Hoe zijn de reacties op jullie activiteiten? Mensen zijn super enthousiast en worden blij van onze concepten. Ze reageren altijd heel dankbaar. Ze zijn voor ons een ingang om mooie gesprekken te voeren over deze manier van eten en leven.

Geldt het oude gezegde, wat de boer niet kent ‌ Zijn mensen makkelijk te overtuigen van jullie verhaal? Wel als het er mooi uitziet en mensen gelijk een idee krijgen hoe het smaakt. Het gaat om verleiden en inspireren. Als het niet te ingewikkeld in elkaar zit en we geven goede voorbeelden zijn mensen snel net zo enthousiast als wijzelf.

Waar kunnen we jullie activiteiten tegenkomen? Dat is heel divers. We doen veel in opdracht. Zo stonden we afgelopen september en oktober een maand lang in het Future Food House van Marije Vogelzang met een tentoonstelling over The Dutch Weed Burger en zeewier, een van mijn laatste concepten.

Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen op het gebied van plantaardig eten? Zeewier is het nieuwe goed. Het laatste bedrijf van Lisette heet The Dutch Weed Burger. Zij drijft dat samen met Mark Kulsdom en Sander de Jong. Roos heeft hiervoor onder andere de outfits ontworpen en foodstyling gedaan. In April 2012 trokken Mark, die filmmaker is, en Lisette naar New York met ÊÊn doel; het perfecte recept vinden om zeewier aan de hongerige massa’s te kunnen serveren. Wetenschappers hebben zeewier en algen ontdekt als nieuwe superfoods om de toekomstige voedselschaarste te lijf te gaan. Kortom, de perfecte festival fuel, lunchsnack of avondmaaltijd. Volwaardig, hoogwaardig en klaar voor de grote massa’s. Het idee voor The Dutch Weed Burger is geboren in de straten van NY City en is een 100% plantaardig fastfood concept. De eerste keer dat je de burger proeft, worden je smaakpapillen omver geblazen. De burger ademt duurzaamheid en is supergezond, want verrijkt met zeewier.

Wij hebben al een keer samengewerkt tijdens een evenement. Zijn jullie voor onze partners ook in te schakelen voor plantaardige hapjes en advies? Zeker, juist. We hebben veel ervaring met deze keuken en de ingrediĂŤnten die daarbij horen. We zien het als onze taak en missie om hier goede voorbeelden bij te geven en doen dat graag in opdracht.

61 www.veggieinpumps.com


34

|Yoghurt Barn

Utrecht & Amsterdam

Moehoe! It’s Yoghurt Time! Want Yoghurt Barn biedt niet zomaar een links- of rechtsdraaiend wit goedje. Nee, dit is biologische yoghurt direct van de boer met

62

toppings geselecteerd door chef-koks. Wat te denken van een Brownie Bango, met mango? Of een Energy Explosion? Yoghurt Barn is vitalogy op z’n best. Yoghurt Barn Fotograaf: Simone van dem Berg @ Fresh food photos www.yoghurtbarn.nl Robbie Williams Candy


Vitalogy

35 | Parfait van jasmijnthee Ingrediënten voor 500 gram:

Bereidingswijze:

Schiftsuiker:

Í Í Í Í Í Í Í

Í Laat de helft van de slagroom met de suiker en jasmijnthee een half uur trekken op laag vuur. Laat het goed afkoelen. Í Splits de eieren en klop de eigelen luchtig.

Í Breng het water en de suiker aan de kook tot 96 graden. Giet dit in een dun straaltje bij het geklopte eigeel en blijf roeren tot deze massa is afgekoeld. Í Voeg het ananassap, thee-roomextract en het sap van de limoen toe. Í Klop nu de resterende slagroom en, in een aparte kom, 1 eiwit met een eetlepel kristalsuiker. Í Meng nu alles rustig door elkaar en laat het in de diepvries opstijven in de gewenste vormpjes.

160 ml ongezoete slagroom 3 gram jasmijntheekruiden 150 gram kristalsuiker 20 ml ananassap 1 limoen 3 eieren 50 ml water

63Explore

Binnen Explore houden we van grenzen. Juist om er keihard over heen te racen en te kijken wat er aan de andere kant ligt. Wie lef heeft en niet vies is van een experiment springt op de Explore train. World, here we come!

65


66


Explore

67


36 |

The Rock Island Restaurant | Zanzibar

Mother Nature at her best. Dat is deze minuscule rotspunt in de adembenemende branding van Zanzibar. En wat een zegen dat er een restaurant op is gebouwd! Dat betekent genieten van waanzinnig natuurschoon en fabuleus food in one go. Bring on the plane tickets!

The Rock Island Restaurant www.therockrestaurantzanzibar.com


Explore

37 |

Booming India Culinary roadtrip

"Tijdens mijn India trip heb ik gezien hoe India groeit. De Indiase cultuur is steeds beter op de wereldkaart te zien. 52% van haar bevolking is jonger dan 35 jaar. Goede educatie is dus belangrijk. Gratis scholen voor jongere kinderen en universiteiten worden steeds populairder. Iedereen krijgt een kans op een succesvolle toekomst. Het grote verschil tussen rijk en arm vermindert. Een kijkje in de keuken die ik nam van de gemiddelde IndiĂŤr ziet er niet florissant uit maar zal ook in de toekomst leiden tot verbetering van smaak en hygiĂŤne. Dit geeft mij goede moed dat ver over onze grenzen men werkt aan een gezondere levensstijl voor iedereen. Een inspirerende trip." Michelle Melchior, Nyenrode New Business School - Amsterdam

69


38 |

70

Aqua Luna

Wat is er mooier dan een bezoek aan de “stad van de geurige haven� afsluiten met een lush en lavish boottocht? Oseven-collega Kian Jorissen ging aan boord van de handgemaakte Aqua Luna in Hongkong en raakte bij thuiskomst niet uitgepraat over de sailorsetting met de wolkenkrabbers op de achtergrond. O ja, en de scheepscocktails waren niet te versmaden. We wilden je dit Aziatische geheim dan ook niet onthouden.

| Hong Kong

Aqua Luna www.aqualuna.com.hk


Explore

71

39 | Chinese thee

Asaf Avidan One day


72


Explore

40 | Chinees stoombroodje met char siu, komkommer en rode peper Voor de stoombroodjes: IngrediĂŤnten:

Bereidingswijze:

Ă? Ă? Ă? Ă?

Ă? Maak het water lauwwarm en los hierin de suiker en de gist op. Ă? Maak het deeg door de bloem toe te voegen en kneed goed door. Laat dit in een beslagkom rijzen, hangende boven water

360 gram bapaomeel 200 ml water 5 gram gist 2 eetlepels kristalsuiker

Voor de char siu: IngrediĂŤnten:

Bereidingswijze:

Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă?

Ă? Meng de ingrediĂŤnten door elkaar (met uitzondering van de honing) en smeer het vlees (zonder vet) hiermee in. Laat 1 dag marineren. Ă? Bak het vlees in een voorverwarmde oven op

1 kg kippendijvlees of varkensnek 3 knoflookteentjes 5 cm gemberwortel (gehakt) 1 sjalotje (gesnipperd) 2 eetlepels hoisinsaus 1 theelepel gemalen muntok peper 2 theelepels donkere sojasaus 2 theelepels lichte sojasaus

van 50 graden. Ă? Rol het deeg uit en snijd het in vierkantjes van 10 x 10 cm. Laat dan weer rijzen op een warme plek. Ă? Stoom de bolletjes in een steamer of stoofpan gaar.

160 graden gedurende 15 minuten en daarna nog 5 minuten op 180 graden. Ă? K Ă? K IĂ? L haalt, smeer je het nog eens in met honing.

Pittige salade met komkommer, zoetzure tahu en koriander IngrediĂŤnten:

Bereidingswijze:

Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă? Ă?

Ă? Maak de dressing door de natuurazijn met de gesnipperde ui, het laurierblad, de gekneusde witte peperkorrels, kruidnagel en suiker aan de kook te brengen en dit gedurende 30 minuten te laten doorkoken.

200 gram tahu brunoise Verse koriander 1 komkommer 10 gram sereh 5 gram rode pepers fijn gesneden 5 dl natuurazijn 1 ui 1 laurierblaadje 5 witte peperkorrels 1 kruidnagel 60 gram suiker

Ă? Meng de dressing door de salade van tahu, gesnipperde koriander, komkommerblokjes, sereh en fijngesneden rode peper.

Pearl Jam Just Breathe

73


41 |

Coquilles met sjalottenolie en XO saus XO saus is een mengsel van gedroogde coquilles met vlees, knoflook, gember, chilipeper en een klein beetje kaneel. De gedroogde coquilles staan bekend als conpoy, een specialiteit uit Hong Kong en Kanton. Conpoy wordt geroemd om de bijzondere umamismaak; de vijfde smaakbeleving naast zoet, zuur, zout en bitter.

74

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í

Í Snipper de sjalotjes. Verwarm de olie tot 140 graden en voeg de gesnipperde sjalotjes toe. Laat minstens 4 uur trekken. Í Maak de coquilles schoon, snijd de coquilles als een raster van boven tot halverwege beneden in.

12 sjalotjes 300 ml zonnebloemolie 16 coquilles XO saus (bij de toko verkrijgbaar)

Í Kort blancheren in water met zout en direct op ijswater terugkoelen. Í Zeef de sjalottenolie en marineer hier de coquilles mee. Í Serveer met de XO saus.


Explore

75

MGMT Kids


Hong Kong

42 |

Het New York van AziÍ Wat een fantastische stad is Hong Kong! Na elk bezoek kan ik niet wachten KIK HK L K H Ā K K �I HK LI K L K H

ĂœK L L HHLĂž I Ă?HH II Ăœ LK KÄ€ 3 dI K Ă?HL tĂž zo omschrijf ik het voor mensen die er nog nooit zijn geweest. Want zo voelt het; bruisend, hectisch en hip. Je vindt er de nieuwste gadgets, de hipste clubs en restaurants, en luxe winkels. Maar ook het authentieke China.

Van Oseven reporter Kian Jorissen

76


Explore

Voor Oseven deel ik graag mijn 7 absolute must-go’s in Hong Kong 1. Big Buddha Not just another temple. Met een kabelbaan reis je eerst twee gigantische bergen over, voordat je bij de Big Buddha bent. De reis duurt ongeveer een halfuur en tijdens de rit heb je fantastisch uitzicht. Vanuit de kabelbaan zie je de Buddha al liggen, en hoe dichterbij je komt, hoe indrukwekkender hij wordt. Eenmaal uitgestapt, ga je eerst door een oud Chinees dorp om vervolgens honderden trappen te beklimmen om de Buddha van dichtbij te zien …

4. Victoria Harbour ’s Avonds wandelen langs Victoria Harbour en kijken naar de symphony of lights is het mooiste wat er is. Vanaf 20:00 uur is er elk uur een lichtshow die de skyline van Hong Kong Island doet opgloren. Vervolgens kun je in de Aqua Bar op de 30ste verdieping genieten van het uitzicht met een heerlijke cocktail. Het is ook leuk om met de Star Ferry van Kowloon terug te varen naar Hong Kong Island.

5. The Peak 2. Mong Kok Mong Kok is het shopping walhalla voor veel locals. Loop in Mong Kok een willekeurige roltrap op en laat je verrassen door deze waanzinnige melange van malls. De ene is gespecialiseerd in maatpakken, een andere in games. De een vol met 9m2 boetieks, de ander met gadgetwinkels. Zeker een bezoek waard zijn: - Ladies Market: voor leuke, grappige gadgets en souvenirs. - Sneakerstreet: de naam zegt het al! Een straat met alleen maar sneakers en sportkleding. Hier vind je de nieuwste modellen van brands als Nike, Adidas, en Converse voor een verrassend scherpe prijs.

3. Lan Kwai Fung In Lan Kwai Fung zie je pas echt hoe internationaal Hong Kong is. In het weekend komen hier expats samen in de hippe restaurants en bars. Ook zijn er in Lan Kwai Fung veel verborgen clubs, waar je eerst met de lift 20 verdiepingen omhoog moet voordat je je bestemming bereikt.

Op The Peak kun je vanaf een fantastische hoogte de hele stad zien. Kies een heldere dag en ga met de ouderwetse tram naar boven. Het uitzicht vanaf de peak is gigantisch! Aanrader: ga met zonsondergang.

6. Dim sum Restaurants Chinezen houden van lekker eten. Het liefst met de hele familie of met een grote groep vrienden aan een grote ronde tafel. Probeer eens een dim sum-lunch, waar ze heerlijke gestoomde hapjes met vlees, vis en groente serveren.

7. Happy Valley Als je wilt zien wat het hart van de Chinezen sneller doet kloppen, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan Happy Valley. Midden tussen de wolkenkrabbers in de stad ligt een prachtige racebaan! Paardenraces, gokken, drank en vertier komen hier midden in de stad samen.

77


43 | Guactruck

78 Is it a van? Is it a restaurant? No, it’s the Guactruck! Deze quirky ontworpen, voormalige bestelbus doet alle hoofden op de Filippijnen draaien. Met een superlaag energieverbruik en recyclebare verpakkingen weet de Guactruck zijn footprint bovendien zeer bescheiden te houden. En dan serveren ze ook nog eens hyperverse wraps, nachos en salades. Supersympathiek en super adventurous.


Explore

79


44 | Runderhaas in zwarte bonensaus Ingrediënten: Í Í Í Í Í Í

4 kg ossenhaasmedaillons Zout Gemalen muntok peper 1 eetlepel geraspte gember 1 deel gehakte knoflook 2 deel zonnebloemolie

Voor de zwarte-bonensaus: Í Í Í Í Í Í Í Í

1 dl lichte sojasaus 2 dl donkere sojasaus 1 dl oestersaus 1 dl vissaus 2 eetlepels Chinese rijstwijn 1 eetlepel suiker 1 eetlepel peper 4 dl kippenfond

Bereidingswijze: Í Marineer de ossenhaasmedaillons minimaal 2 uur in de muntok peper met gember, knoflook en zonnebloemolie. Í Fruit de gehakte knoflook met de koude zonnebloemolie in een pan goudgeel. Í Meng de ingrediënten voor de saus met elkaar. Í Lekker met gestoomde Chinese groente.

80

Klingande Jubel


Explore

81


45 |

Nomads

| Amsterdam & Istanbul

Volgens de overlevering vertelde Sheherazade 1001 sprookjes. Wij zouden daar graag een 1002e sprookje aan toevoegen: Nomads. Deze betoverende droomwereld achter een o zo gewone Amsterdamse faรงade neemt je

82

mee naar een Arabisch foodfestijn. Alles klopt en is perfect afgewerkt. Sheherazade wist met haar verhalen haar echtgenoot te verleiden.

Nomads

Nomads lukt hetzelfde.

www.nomads.nl


Explore

46 | Vers fruit met doeriansaus Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í

Í Klop de slagroom lobbig. Í Snijd het doerianvlees klein en meng het met het citroensap, de suiker en het water door de slagroom. Í Verdeel de fruitsalade in porties en schep de doeriansaus eroverheen.

800 gram fruitsalade 500 gram doerianvlees 100 gram suiker 25 ml citroensap 2 dl slagroom 2 dl water

83

Coldplay Every teardrop is a waterfall


84


Explore

47 | Rode dorade in cederhout gemarineerd in Saikyo miso Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í 2 kg rode doradefilet (zonder vel) Saikyo is is een betere miso, zoet van smaak Í 500 ml Saikyo miso Í 80 ml Mirin

Í Zout de doradefilet aan beide zijden en leg op bakpapier. Laat gedurende 30 minuten liggen en dep de dorades dan droog met keukenpapier. Í Smeer de vis in met de Saikyo miso en laat minimaal 24 uur marineren. Í Kook de mirin en flambeer de doradefilets. Lekker met gebakken verse spinazie aangezet met gesnipperde sjalotjes.

Fred Falke 808 PM at the beach

85


48 | Tom yam-soep met kokosschuim Ingrediënten voor 1 liter soep:

Bereidingswijze voor de bouillon:

Í Í Í Í Í Í Í Í

1 liter kippenbouillon 1 limoen (in partjes) 25 gram sereh 2 knoflookteentjes 2 eetlepels oestersaus 2 stuks steranijs 1 gram koriander 3 stuks blaadjes van de kaffir-limoen (djeroek poeroet) Í Zwarte peper en zeezout naar smaak

Í Breng de kippenbouillon met de oestersaus rustig aan de kook. Í Kneus de korianderzaadjes en voeg samen met de limoen, djeroek poeroetblaadjes, steranijs, sereh en geperste knoflookteentjes toe aan de bouillon. Í Laat op een laag vuur een half uur rustig koken. Í Haal de djeroek poeroetblaadjes en de limoen uit de soep en laat alle smaken van de bouillon nog een 1 uur trekken – van het vuur af. Í Breng op smaak met peper en zout en zeef de bouillon. Í Indien gewenst af te binden met aardappelzetmeel tot de gewenste dikte.

Voor het kokosschuim:

Voor het kokosschuim:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Meng het kokospoeder met de slagroom. Í Zet ondertussen de uitgeperste knoflook met de gesnipperde sjalot aan in de zonnebloemolie. Í Voeg de in plakjes gesneden rode peper en de sereh toe. Bak kort door. Í Schenk de bouillon erbij, plus de kokosmelk, de aangemaakte kokosslagroom, fijngesneden gember, het kaffir-limoenblaadje, ongeveer de helft van de rasp van de limoenschil en de oestersaus. Laat trekken en maak af met kristalsuiker en zout naar smaak. Í Zeef de soep en voeg naar smaak limoensap toe (proef regelmatig!). Laat de soep vervolgens nog even doorkoken. Í Serveer de bouillon met kokossoep uit de kidde.

Í

86

Í Í Í Í Í

200 ml kippenbouillon 1 rode peper 1 cm gemberwortel 1 limoen 2 gram sereh 1 knoflookteentje 1 eetlepel oestersaus 70 ml kokosmelk 1 blaadje van de kaffir-limoen (djeroek poeroet) 45 gram kokospoeder (uit de natuurwinkel) 1 sjalotje 1 theelepel kristalsuiker 1 eetlepel slagroom Zonnebloemolie om te bakken Zout naar smaak

Digitalism Circles


Explore

87


49 | Pllek

| Amsterdam

Staat daar echt Pllek met dubbel L? Jazeker wel! Het toont de eigenzinnigheid van deze hang-out die ooit begon als een bar in

88

een zeecontainer. Ze hebben daar een prachtig uitzicht over het Amsterdamse IJ aan vastgeknoopt en there you go: een superpllek.

Pllek www.pllek.nl


Explore

50 | Gimme pops

Top Foodlab 89 We hebben een lab. We zetten er food specialisten, wetenschappers en creatieven bij elkaar. We geven ze de meest geavanceerde tools. En vooral: de vrijheid om helemaal los te gaan. Dat is TOP Foodlab. En deze ingrediĂŤnten blijken supersmaakmakers op te leveren. Zoals de

Gimme pops www.gimmepops.nl

Top Foodlab www.topfoodlab.nl

verse fruitijsjes Gimme Pops of het vegetarische vlees van Vleeschsmakers dat niet van echt is te onderscheiden. We love lab life.


90


Meet the future Edge Als wetenschap en technologie in ĂŠĂŠn pan terechtkomen met food, ontstaan de meest fantastische creaties. Maak kennis met wat je nooit voor mogelijk had gehouden in Edge. Welcome to the future.


92


Edge

93


52 | In de zevende hemel Altijd gedacht dat de hemel ver weg was? Well, it can be right in your own kitchen! Oseven heeft een waanzinnige cocktail ontwikkeld met zeven hemelse ingrediënten: Heaven. Absoluut goddelijk is de Oseven Vodka van distilleerderij Onder de Boompjes. Oseven geeft je het recept om deze magnifieke dorstlesser even op aarde te brengen.

Ingredienten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í

Í Neem een martini glas en voorzie deze van een suikerrandje. Í Mix in een shaker 2 delen vodka met 1 1/2 delen Monin Lime, 3 delen Monin Orange, 2 delen ijswater en 3/4 deel gembersiroop. Í Schenk deze mix in het glas. Í Garneer het glas met een kleine rode peper.

Oseven Vodka Monin Orange Monin Lime (Citron Vert) Water Gembersiroop Suiker Rood pepertje

94

Hot Chip Night and day


Edge

53 | 3D printer Technici en apparaten zijn als boys and their toys. TNO-onderzoeker Dr. Ir. Kjeld van Bommel nam bij onderzoeksbureau TNO de 3D food printer in zijn wetenschappelijke handen. Zijn academisch hart maakte een vreugdesprongetje. Het ene na het andere eurekamoment volgde. In samenwerking met Michelin-ster chef Wouter van Laarhoven en fooddesigner Marijn Roovers ontwikkelden ze een spectaculair dessert met allerlei minuscuul geprinte stukken chocola in wereldbollen. En met de Cas Spijkers Academie hebben ze een heel menu gemaakt, met onder meer een geprint FabergĂŠ ei van meringue en (diervriendelijke) foie gras. Keep nerding it up, guys!

95


54 | Daneson Daneson makes small batch flavoured toothpicks. We only use premium natural ingredients like essential oils and single malt scotch. These oils give our sticks a subtle aroma and an experience that is unique from batch to batch and that changes over time much like a fine wine. The reason our toothpicks are bone-white is because they are made from veneer quality A-Grade wood milled from northern white birch in America. Our toothpicks are special and unlike any other.With demand for our toothpicks outstripping supply, and in keeping with our small batch ethos, we release limited inventory when it is available. To be notified of when inventory is restocked please open an account here or follow us in the usual places.

55 | Brightbox Hoe irritant is het als de batterij van je telefoon tijdens een event leeg is? Brightbox heeft een simpele maar briljante oplossing: kastjes met opladers. Je kunt ze alleen openen met een persoonlijke kaart, dus veiligheid en privacy zijn gegarandeerd. Oseven heeft de Brightbox geadopteerd, want alles wat een event nog brighter maakt, mag met onze happenings mee.

56 | Crunchy cups 57 | NUNA Popsycle 96

O gruwel, gruwel, denkt bijna elke ouder wanneer hun kind naar de ijscocar rent en het liefst zes bollen bestelt. Veel suiker = hysterisch kind = hoofdpijn voor de ouder. Dat moet anders kunnen, dachten de Berlijnse vaders Manu en Stefan. Ze ontwikkelden de ijslolly Nuna. Gezond, weinig suiker, maar vooral zoooo mooi. Wij gooien er al zelfs al onze iPadspeeltjes voor in de hoek.


Edge

Herten

Word je lichtelijk onpasselijk bij het idee sprinkhanen of meelwormen te eten? Adem diep in, want hier komt het: ze zijn very tasty. De krokante

97

prote誰nebommetjes smaken goed bij allerlei gerechten, van starter tot dessert. Klim dus over je eigen grens heen en proef die kleine rakkers! Insectable Fotograaf: Youri Claessens. www.insectable.nl


98


Edge

59 | Wikipearl When science meets design – dan kunnen de wonderbaarlijkste dingen gebeuren. En Wikipearl staat hoog op de lijst van wonderbaarlijkheden: geïnspireerd op het velletje van de druif heeft het bedrijf een eetbare verpakking ontwikkelt. Kortom: nooit meer plastic om de kaas en ijs dat niet koud aanvoelt. Briljant is nog een understatement.

99


60 | Salade

met tomaat, Chinese five spices en croutons

Ingrediënten:

Voor de croutons:

Voor de vinaigrette:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Í Í Í Í

Turks brood 1 dl olijfolie 18 gram texmexkruiden Zout naar smaak 2 knoflookteentjes

Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Í

Scheur het brood in stukken van circa 2 x 2 cm. Roer de olijfolie met texmexkruiden en uitgeperste knoflook door de broodstukken en rooster dit in de oven op 160 graden. Meng voor de vinaigrette alle ingrediënten behalve de oliesoorten en gebruik de staafmixer om dit fijn te maken. Voeg langzaam de walnoot- en sojaolie toe en breng op smaak met peper en zout. Meng alle slasoorten door elkaar, voeg de tomaatjes, de croutons en de vinaigrette toe. Schud de salade in een shakebeker of mix in een slacentrifuge.

Suikersla Rucola Geplukte gele frisee Dragon en bieslook 250 gram cherrytomaatjes 1 knoflookteentje 1 takje tijm 5 gram Chinees vijfkruidenpoeder 500 ml jus d‘orange 500 gram suiker 2 stuks kruidnagel 1 laurierblaadje 1 dl witte wijnazijn

Bereidingswijze: Í

Í

Í

Í

100

De suiker laten karameliseren en op het laatste moment de kruidnagel, laurier, Chinees vijfkruidenpoeder en gesnipperde tijm toevoegen. Direct afblussen met de azijn en de jus d’orange en breng het daarna weer aan de kook. Laat het geheel gedurende 20 minuten rustig trekken. Verdeel de cherrytomaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat en giet hier de karamel-kruidensiroop overheen. Pof de tomaatjes in een voorverwarmde oven op 180 graden net zo lang totdat het velletje van de tomaat barst.

Í

Í Í Í

1 dl natuurazijn 3 eetlepels witte wijnazijn 4 dl sojaolie 0,5 eetlepel grove mosterd 0,5 eetlepel fijne mosterd 4 eetlepels honing 1 eetlepel walnootolie 1 eidooier 40 gram suiker Peper en zout naar smaak


Edge

Shake it baby Aphex Twin Windowlicker

101


61 | Kalfsentrecote

met linzen en mosterdsabayon Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Snijd de kalfsentrecote in 4 mooie porties. Í Doe in een vacuümzak met olijfolie en bak gedurende 17 uur in een stoomoven van 52 graden. Í Haal de gegaarde entrecotes uit de vacuümzak en bak in de olijfolie. Op het laatst een klontje roomboter toevoegen en peper en zout naar smaak. Í Kook de linzen in de groentebouillon. Í Snipper ondertussen de sjalotjes. Í Als de linzen bijna gaar zijn, voeg dan de fijngesneden rozemarijn (van 2 takjes) en gesnipperde sjalot toe. Laat verder garen en giet af. Í Breng op smaak met peper en zout. Í Droog de plakjes Serranoham op een bakplaat met bakpapier gedurende 15 minuten in een oven van 150 graden. Í Snipper de ui. Smelt de roomboter en zet hierin de gesnipperde ui aan. Í Voeg de gesnipperde rozemarijn (2 takjes) toe samen met de bruine suiker en laat licht karameliseren. Í Blus af met de witte wijn en laat tot 1/4 inkoken.

600 gram kalfsentrecote Olijfolie Roomboter 150 gram linzen 500 ml groentebouillon 4 takjes rozemarijn 2 sjalotten 4 plakjes Serranoham Peper en zout naar smaak

Voor de rozemarijnjus : Í Í Í Í Í

180 ml jus de veau 40 ml witte wijn 1 theelepel bruine basterdsuiker 1 grote ui Roomboter

Voor de 80 ml grove mosterdsabayon: Í Í Í Í Í Í Í

40 ml slagroom (ongezoet) 1 eetlepel grove mosterd Bosje peterselie 60 gram Pâté à bombe basis 10 ml water 30 gram kristalsuiker 1 eigeel

Í Í Í Í

Í

102

Í Í Í Cherub Doses and Mimosas

Voeg de jus de veau toe en laat doorkoken. Bind de rozemarijnjus af met blokjes roomboter. Breng 20 gram suiker met water aan de kook tot 121 graden. Klop het eigeel met 10 gram suiker. Wanneer het suikerwater 113 graden is, haal van het vuur en giet dan bij de ei-suikermassa. Blijf rustig kloppen tot de massa is afgekoeld. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en voeg daar vervolgens de mosterd, de ei-suikermassa en de gesnipperde peterselie aan toe. Verdeel de kalfsentrecotes over 4 borden en schep de linzen en wasabi-aardappelpuree erbij. Schenk de rozemarijnjus eromheen en spuit de sabayon vanuit de kidde over de kalfsentrecote. Decoreer met een plakje gedroogde Serranoham. Lekker met een handje knapperige waterkers.62 | Dominique Persoone Chocolate is rock ‘n’ roll? Ja zeker. Vlaming en schok-o-latier Dominique Persoone bewijst het met meesterwerkjes als een chocolate shooter voor een Rolling Stones-feestje. Steeds zoekt hij de grenzen op van wat zijn fab product kan – tot een chocoladejurk aan toe. Écht gedragen door Miss België.

104

Dominique Persoone Fotograaf: Piet de Kersgieter www.dominiquepersoone.be

Brugge


Edge

Ingrediënten voor 2 liter: Í Í Í Í Í Í Í

3 uien 4 knoflookteentjes 4 komkommers 1 groene paprika 750 gram rijpe tomaten 1 1/2 liter water 30 gram zout

Bereidingswijze Í Was de komkommer, paprika en tomaten en snijd ze in grove stukken. Í Snijd de knoflooktenen in plakjes. Í Doe alle groenten met het water in een bak. Dek af met folie en laat een nacht trekken. Í Pureer de volgende dag de groenten met het water. Leg een theedoek in een vergiet en giet de groentewatermassa erop. Laat uitlekken zonder hierbij druk uit te oefenen. Í Serveer in transparante glazen.

63

| Heldere tomatengazpacho

105

La Roux Bulletproof


64

| Philips Design

Hoe kunnen we op een andere manier met ons ‘daily bread’ omgaan? En hoe eten we over 15 à 20 jaar? Twee hele belangrijke vragen waarop Philips Design Food op een eigenzinnige manier antwoorden zoekt. De Eindhovenaren hebben binnen Design Food verschillende ‘labs’: Diagnostic Kitchen - weet jij welke voedingsstoffen jij precies nodig hebt en hoeveel? In de Diagnostic Kitchen heeft Philips een voedingsmonitor ontwikkeld die precies dat bepaalt. Een scanning ‘toverstokje’ en een inslikbare sensor doen de tric. Home Farming – hebben we straks nog wel een supermarkt nodig? We hebben dan in de toekomst een hele biotoop in onze living. Deze thuisboerderij voor kleine oppervlakten bevat vis, schaaldieren, algen en eetbare planten. Door waterfiltratie, recycling van voedingsstoffen en zonlicht ontstaat een natuurlijk evenwicht.

106

Multisensorial Gastronomy – al onze zintuigen zijn aan het werk wanneer we eten. Daarom kan het zo’n intense ervaring zijn. Maar hoe kunnen elektronica, licht en andere prikkels deze ervaring nog eens vergroten? In de Multisensorial Gastronomy onderzoeken ze het. Nog meer food experience. Wij zeggen: bring it on!


Edge

107

Š Philips Design


65

Vloeibare chocolade pralines 108

Voor de witte chocoladeganache:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í

Í Kook de room met de trimoline en het geschraapte vanillestokje. Í Haal het vanillestokje eruit en giet de hete massa op de chocoladedruppels. Í Koel de massa terug tot 40 graden en voeg de boter toe. Í Meng tot een homogene massa.

265 ml room 40 gram trimoline 500 gram witte chocolade 50 gram roomboter 1 vanillestokje

Leftfield Song of life


Edge

Voor de mojitoganache:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Breng 215 ml slagroom met de mint aan de kook en laat 30 minuten trekken. Í Zeef de room en vul aan met de resterende room tot aan het beginvolume van 215 ml. Í Breng ondertussen de citron vertcoulis met de glucose aan de kook en meng met de gezeefde room. Í Verwarm de invertsuiker tot 30 graden en meng de warme room met de chocolade tot een homogene massa. Í Laat afkoelen tot 35 graden. Í Meng de boter en het zout er met behulp van een staafmixer doorheen. Í Verwarm de rum tot 35 graden en voeg dit toe aan de massa.

215 ml slagroom ongezoet 25 gram mint 150 ml citron vertcoulis 100 ml glucosestroop 100 ml invertsuiker 1020 gram melkchocolade 68 ml Jamaica rum 80 gram roomboter 2 gram zout 25 ml (ongezoete) slagroom

109


66

Supperclub 110 Edgy = Supperclub = edgy. Wie op hun legendarische feesten

extravaganza. Met de wortels aan de Amsterdamse grachten

is geweest, hoeven wij niets meer uit te leggen. Elke keer

heeft deze fenomenale club de vleugels breed uitgeslagen en

Supperclub

word je weer uit je schoenen geblazen. Want wat begint als

haar stilettohakken geplant in alle internationale hotspots.

Fotograaf: Ewoud Huibers

een cocktailtje doen, kan zomaar eindigen in een fiesta a la

Oseven buigt diep voor deze masters of experience.

www.supperclub.com


Edge

67

Latte macchiato IngrediĂŤnten: Ă? Espresso Ă? Melk

111 Bereidingswijze:

Chronic Crew Ăœ HL H

� - I L L L L II H Ā � 2I �II K L IK I HHL KI Ā


Schalkwijk

112 Domes Europe BV Fotograaf: Domes Europe B.V. www.domeseurope.com


Edge

Daft Punk Harder, better, faster stronger

69 | Vis in zoutkorst met wortelen uit de oven Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í 4 hele forellen van 800 gram Í Verse groene kruiden Í 4 eieren (alleen het eiwit wordt gebruikt) Í 2 braadzakken Í 1 kilo zeezout Í 20 eetlepels water Í 500 gram verschillende kleuren wortel en pastinaak Í 1 citroen Í Tijm en rozemarijn Í Olijfolie

Í Laat de visboer de vissen schoonmaken, maar laat de kop eraan. Í Wrijf de vissen in met olijfolie. Í Snipper de kruiden en meng ze door elkaar. Verdeel het kruidenmengsel in de buikholte van de forel. Í Meng in een kom het zout met de eiwitten. Leg een dun laagje zout in een braadzak, zodat de forel niet op de bodem van de zak ligt maar op het zeezout. Í Bekleed de forel met de rest van het zout, maar laat de staart en de kop uitsteken. Gaar de forel ongeveer 20 minuten op 150 graden in de oven.

Í Steek de zoutkorst aan tafel of van tevoren kapot. Í Snijd de wortel in reepjes. Í Verdeel de wortel over een met bakpapier beklede bakplaat. Í Giet er 1 dl olijfolie overheen en verdeel de tijm en rozemarijn met de in parten gesneden citroen erbij. Í Rooster de wortel samen met de vis in de oven gedurende 20 tot 25 minuten. Lekker met aardappelpuree.

113


114


Club Extreme Glitter, glamour, pure luxe. Eindeloos genoten van de meest extreme extravaganza. En als het echt niet gekker lijkt te kunnen, dan pushen wij het nog een stukje verder. Welcome to our club, the party that never stops.

115


116


Club Extreme

117


| Kreeft met jasmijnrijst en jonge groenten

70

118


Club Extreme

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í 2 verse kreeften van ieder 450 gram Í 150 gram bouquet garni van ui, prei en wortel Í 30 gram zout Í 10 gram (gekneusde) witte peperkorrels Í 6 liter water

Í Zweet het kreeftenvlees aan met de tomatenpuree in olijfolie. Í Blus af met bouillon en voeg de overige ingrediënten toe. Í Laat 4 uur trekken. Í Laat tot 1/4 inkoken en pureer de saus met een staafmixer. Í Monteer met klontjes boter. Í Breng het water met azijn, bouquet garni, gekneusde peper en zout aan de kook. Í Voeg de kreeften toe en laat weer aan de kook komen. Í Kook de kreeften (tegen de kook) aan in ongeveer 5 minuten gaar: per 100 gram kreeft tel je 1 minuut als kooktijd. Í Haal de pan met kreeften van het vuur en serveer met jasmijnrijst, minigroenten als wortel, venkel en lenteui en de kreeftensaus.

Voor de kreeftensaus: Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

1 kg soepkreeft 50 gram gepelde tomaten Jonge groenten 1 ui 1 laurierblaadje 2 theelepels gekneusde peperkorrels 1 eetlepel tomatenpuree 1 liter kippenbouillon 2 eetlepels zeezout 3 takjes rozemarijn 3 takjes tijm 500 ml tomatensap

Bonobo Kong

119


Weleens een goed uitzicht gehad over onze pittoreske hoofdstad? Well, you ain’t seen nothing yet. De SKYlounge en bar Pi op de top floor van het futuristische Fletcher Hotel bieden je een jawdropping view.

Binnen is het ook adembenemend. Een 11 meter lange bar, eindeloze kroonluchters, superservice en diners de luxe. Eyecatcher is de Whaletone, aan unieke piano in de vorm van een walvis. That’s how we like our club extreme.

|SKYlounge Pi Fletcher Hotel Amsterdam 71

120 Skylounge Pi, Fletcher hotel www.fletcherhotelamsterdam.nl


Club Extreme

Wij van Oseven adviseren Oseven

72 | Gemarineerde eend met honing en tijm en chocolate cookies Ingrediënten:

Voor de chocoladekoekjes:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Klop de boter zacht en voeg de suiker toe. Klop goed door. Í Voeg de overige ingrediënten toe en kneed er een soepel deeg van. Í Rol het deeg uit op een bloem bestoven werkblad tot een laag van 1 mm. Í Snijd er rechthoeken van 3 x 5 cm van en bak de koekjes gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Í Kook de sherry tot 1/4 in. Í Smelt de chocolade au bain marie en meng de sherry erdoorheen. Í Haal de koekjes stuk voor stuk door de sherry-chocolade zodat er een mooi laagje omheen komt. Í Snijd de eend in mooie tranches en leg op elk koekje een plakje eend. Top af met gedroogde cranberry’s, geroosterde pijnboompitjes en tijm.

165 ml sherry 1 kg eendenborst 20 gram zout 4 gram gemalen zwarte peper 20 ml amandelolie Gedroogde cranberry’s Geroosterde pijnboompitjes Tijm Honing

Bereidingswijze:

Le Youth COOL

Í Maak de eend schoon. Í Kook ondertussen de sherry in tot 1/4. Meng de overige ingrediënten tot een pasta en smeer de eend hiermee in. Í Laat dit 24 uur marineren. Í Bak de eend met de gehakte tijm op het vel en gratineer met honing.

900 gram boter 320 gram poedersuiker 540 gram bruine basterdsuiker 5 eieren 1620 gram bloem 30 gram bakpoeder 20 gram zout 500 gram gehakte en geroosterde pijnboompitjes Í 700 gram 100% bittere chocolade Í 7,5 dl sherry

121


122


Club Extreme

73

| Chocolate

Temptations

123 Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Overheerlijke, onweerstaanbare chocolade Í Smaaksensaties Í Ervaren en bevlogen patissiers

Í Bestel via www.oseven.com Robert Abigail Mojito song


Ingrediënten: Í Í Í Í Í Í

500 ml gedemineraliseerd water 1/2 bosje zouthoutstokjes 20 gram salmiak 100 gram bruine suiker of Ahornsiroop 2 theelepels gellan 500 gram gerookte zalm (aan één stuk)

Bereidingswijze: Í Snijd het zoethout fijn en breng dit met het water en de suiker aan de kook. Í Voeg de salmiak toe en laat dit 2 uur trekken (niet indampen! anders weer aanvullen met gedemineraliseerd water). Í Zeef het vocht. Í Meng de gellan erdoor; er mogen geen klontjes ontstaan. Í Verwarm de bouillon en laat daarna weer afkoelen tot 80 graden. Í Giet dit over de “koude” zalm. Í De dropmassa stolt als een gelei. Í Snijd de zalm voor het serveren in dunne plakkenen serveer met venkelsalade. Mooi snijden.

124

74

| Met drop

gemarineerde zalm en venkelsalade


Club Extreme

Venkelsalade met Nouilly Prat-dressing: Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

1 venkelstronk 35 ml sushi azijn Peper en zout naar smaak 20 gram macadamianoten 0,5 theelepel mosterd 60 ml Nouily Prat Versgemalen peper 1 eidooier 525 ml zonnebloemolie 60 ml druivenpitolie 30 ml natuurazijn 3 gram zout 2 eetlepels poedersuiker

Bereidingswijze: Í Was de venkel en snijd in stukken. Í Maak aan met de sushi azijn en voeg peper en zout naar smaak toe. Í Hak de macadamianoten en strooi over de venkel. Í Maak de dressing als een mayonaise. Í Voeg de Nouilly Prat meteen in het begin met de azijn aan het mengsel toe. Í Meng deze dressing door de salade en serveer bij de dropvis.

125

Afrojack Daft Sound


75

| Bulgari Hotels

Milaan/Tokyo/London/Bali

Fantastisch is een understatement voor de Bulgari Hotels. Excellent dekt de lading beter. De hotels van het gerenommeerde jewellery brand bevinden

126

zich op toplocaties in Milaan, Tokyo, Londen, Bali en vanaf 2015 ook in

will-i-am ft Britney Spears

Shanghai. Elk hotel straalt perfectie, glamour en ultiem comfort uit.

Scream and Shout

Voor hardcore fijnproevers en levensgenieters.

Bulgari Hotels www.bulgari.com


Club Extreme

|Zuurdesembrood met tomatenchutney en oude kaas 76

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Was de tomaten en snijd in grove stukken. Í Leg de tomaat in een grote ovenschaal, strooi de suiker erover en laat 24 uur staan. Í Zeef de tomaat en vang het sap op. Í Kook het uitgelekte vocht met de rode wijnazijn in tot stroopdikte. Í Was de peper en snijd fijn. Í Voeg de uitgelekte tomatenstukjes toe en de overige ingrediënten en laat inkoken tot een dikke massa. Í Maak met het desembrood, de versbereide tomatenchutney en de oude kaas een gestapelde sandwich. Í Lekker met rucola.

8 knoflookteentjes (uitgeperst) 3,6 kg suiker 4 kg pomodoritomaten 1 liter rode wijnazijn 10 gram zwarte peperkorrels (gekneusd) 1 rode peper 1 ui (gesnipperd) 10 gram anijszaad 45 gram appelstroop 250 gram honing 2 dl gembersiroop 6 kaneelstokjes 1 eetlepel zwart sesamzaad Grof boerendesembrood Oude kaas

127


| Viking River Cruises Waterfall 77

128

Yeah, yeah, yeah's Heads will roll

Viking River Cruises Waterfall www.vikingrivercruises.com


Club Extreme

78 | Tonijn - wasabi - sesam Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Portioneer de tonijn in blokjes van circa 20 gram. Í Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in fijne reepjes. Meng de komkommerreepjes met de wakame en zet in de koelkast. Í Bereid de wasabi-vinaigrette door de rijstazijn met de zonnebloemolie, de wasabi en de gembersiroop te roeren. Í Maak de krokantjes door het brickvel met eiwit te bestrijken. Í Strooi de sesamzaadjes erover en wat zout.

360 gram verse tonijn 100 gram wakame 1 komkommer 180 ml Japanse rijstazijn 270 ml zonnebloemolie 60 gram wasabi 80 ml gembersiroop 1/2 brickvel 1 theelepel wasabisesamzaadjes 1 theelepel knoflooksesamzaadjes Zeezout

Í Bak het brickvel gedurende ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Í Laat afkoelen en breek in 6 stukken. Í Verdeel de wakame-komkommersalade en de blokjes tonijn over de borden. Í Schenk de wasabi-vinaigrette erbij en garneer met een wasabi-sesamkrokantje. Í Lekker met een bolletje grapefruitsorbetijs en enkele druppels sojasaus.

129


79

130

| The Mira Hong Kong


Club Extreme

Maar liefst 65 miljoen euro is er geïnvesteerd in dit ongekend waanzinnige hotel. Elke kamer van The Mira is op en top stylish en design. Elk van de zes restaurants levert een eetervaring waarbij iedere chef-kok zijn vingers er bijna bij opeet. And don’t get us started on the spa: WOW! Een infinite pool, elke denkbare treatment en spectaculaire VIP-suites. Deze parel in de Oost is niet zomaar een aanrader als je toevallig in Hong Kong bent: The Mira is de reden om pronto een ticket naar de Aziatische stad te boeken.

131 The Mira Hong Kong www.themirahotel.com


132


Club Extreme

Heaven on Earth 133


80

| Nevy Amsterdam

De onuitputtelijke oceaan inspireerde het Amsterdamse restaurant Nevy om eindeloos te experimenteren met de vruchten van de zee. Een

134

traditioneel Frans gerecht als bouillabaisse, of een combinatie van kreeft met kaas-ravioli? Deze meesters van de vaart draaien er hun superieure

Nevy

kapiteinshand niet voor om. En Nevy schuwt de verrassing niet - ook een

www.nevy.nl

vegetarisch gerecht krijgt een plek op de kaart van dit onverslaanbare

Fotograaf: Ewoud Huibers

visrestaurant.


Club Extreme

81 |

Japans tofuzakje met Oosterse frites

Avicii Canyons

Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í

Í Spoel de rijst goed schoon en stoom de rijst gedurende 2 x 16 minuten met water gaar. Í Voeg aan de warme sushirijst de sushi azijn toe. In het zakje mogen oorspronkelijk alleen gare vis producten dus geen rauwe tonijn of zalm.

1 kg sushirijst 1,1 liter water. 150 ml sushi azijn Inari tofuzakjes Japanse (geroosterde) paling

Í Verder kun je er verschillende groenten zoals rettich, komkommer, avocado etc in doen. Í Doe de sushirijst onderin het zakje en leg hierbovenop de in reepjes gesneden paling en groenten. Í Lekker met een dotje wasabicrème.

135


82

| Envy Amsterdam

De straten van Rome zijn bezaaid met specialistische delicatessenzaakjes. Die verkopen

136

niet alleen perfecte, lokale producten, maar inspireren je ook met kleine hapjes en accompa-

Envy

nying wines. Beetje jaloers? Trek dan naar Envy

www.envy.nl

aan de Amsterdamse Prinsengracht. Dezelfde

Fotograaf: Ewoud Huibers

gedachte, maar dan met onze eigen lokale lekkernijen, subliem gepresenteerd in showcases. Eat your heart out.


Club Extreme

83

|House of Bols

Ons moederbedrijf Koninklijke Van den Boer has been around for a while met haar 107 jaar. Maar in onze vrienden van Bols moeten we toch echt onze meerdere erkennen: het jeneverhuis werd in 1575 (!) opgericht en is daarmee het oudste gedestilleerde merk ter wereld. En geen geschiedenis blijft behouden zonder voortdurende innovatie. Hun jongste lekkernij is de Foam, een waanzinnig drankje dat likeur verandert in instant schuim.

Proost op dit stukje Hollands erfgoed.

137 House of Bols www.houseofbols.nlDark

Winterdagen waarop de zon zich nauwelijks laat zien. Eenzame wolven op de uitgestrekte vlakten van IJsland en Lapland. Het enige lichtpunt is de aurora borealis – het magische noorderlicht. Dat is de sfeer van Dark.

139


140


Dark

141


142


Dark

143


84 | Club-sandwich met chorizo en kip Voor het brood:

Voor de grove mosterdcrème:

Voor de roomkaas:

Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Í Í Í

Í Í Í Í Í

1600 gram bloem 20 gram gedroogde gist 100 ml lauwwarm water 11 eieren 30 gram zout 100 gram suiker 600 gram boter 200 gram sepia (zwarte kleurstof uit de inktbuidel van de inktvis)

Bereidingswijze: Í Los het gist en de suiker op in lauwwarm water en maak van alle ingrediënten een soepel deeg. Í Laat het deeg rijzen op een temperatuur van 45 graden. Í Kneed daarna goed door en verdeel over 2 busbroodvormen Í Laat nogmaals rijzen en als het brood mooi hoog is gerezen bak je het briochebrood in ongeveer 35 tot 40 minuten af in een voorverwarmde oven van 170 graden.

144

2 eetlepels crème fraîche 2 dl mayonaise 1 eetlepel grove mosterd Peper en zout

Roomkaas Chorizoplakjes Tomaat Gerookte kipfilet Romeinse sla

Bereidingswijze: Í Meng de crème fraîche met de mayonaise en mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Í Snijd het brood in plakken van 1 cm dik en rooster ze kort in een broodrooster zodat het brood lekker krokant wordt. Besmeer met roomkaas een beetje grove mosterdcrème. Leg hierop de chorizo, een beetje Romeinse sla en de in plakken gesneden tomaat. Dek af met een volgende laag brood, herhaal en gebruik nu de gerookte kipfilet in plaats van chorizo. Leg tot slot een laag brood erbovenop en snijd in parten. Lekker met aardappelwedges.

Bereidingswijze: Í Snijd het brood in plakken van 1 cm dik en rooster ze kort in een broodrooster zodat het brood lekker krokant wordt. Í Besmeer met roomkaas en beetje grove mosterdcrème. Í Leg hierop de chorizo, beetje Romeinse sla en de in plakken gesneden tomaat. Í Dek af met een volgende laag brood, herhaal en gebruik nu de gerookte kipfilet in plaats van chorizo. Í Leg tot slot een laag brood erboven op en snijd in parten. Lekker met aardappelwedges.


Dark

145

De Staat I'm a Rat


34

|Xxx

Een bus om vrolijk van te worden. Bij het zien van de kleuren, de vrolijke ambiance en het ruiken van de heerlijke geuren rondom Buskruid verscheen

146

er automatisch een lach op onze gezichten. En bij het proeven van de heerlijke smaken weet je het zeker: buskruid maakt je festival af.

www.buskruid.nl


Dark

Ingrediënten Hamburger: Í Í Í Í Í Í

Runderhamburgers van 130 gram Hollandse kropsla Schijfjes augurk Gerookt Berkshire buikspek Cheddarkaas Sesambolletjes

Voor de BBQ saus: Í Í Í Í Í Í Í Í

1 dl Jack Daniels whisky 6 dl tomatenketchup 300 gram bruine basterdsuiker 1 theelepel Worcestershiresaus 2 eetlepels balsamicoazijn 100 ml donkere sojasaus 1 eetlepel Engelse mosterd Tabasco naar smaak

Í Voor de uiencompote: Í Í Í Í Í Í Í

1 ui 20 ml olijfolie 0,5 stuks steranijs 0,5 laurierblaadje 1 mespunt cayennepeper 6 eetlepels appelsap Zout naar smaak

85 | Hamburger Oseven 147

Bereidingswijze: Snijd de ui in ringen. Fruit de uienringen aan in olijfolie samen met de steranijs, laurierblad en cayennepeper. Op smaak brengen met zout, “afblussen” met appelsap en gaar stoven.

Grill de hamburger en het spek bij voorkeur op de bbq. Als alles mooi gaar is, beleg dan de hamburger met cheddarkaas. Bouw daarna de hamburger verder op een geroosterd sesambroodje met augurk, uiencompote, bbq-saus en Hollandse kropsla.

Massive Attack Teardrop


86 | Champagne-lollies Ingrediënten: Í Í Í Í Í Í Í Í Í Í

100 gram rode kool Azijn (om te blancheren) 90 ml champagne 500 gram suiker 700 ml slagroom 100 ml glucosesiroop 0,5 vanillestokje 40 ml rode koolsap 100 gram roomboter 350 gram witte chocolade

Bereidingswijze: Í Snijd de rode kool fijn en blancheer de rode kool in azijn. Spoel na met ijskoud water. Í Verwarm 125 gram suiker met de champagne en konfijt de rode kool gedurende minstens 2 uur hierin (op laag vuur). Í Kook de room met 375 gram suiker tot 110 graden en voeg de boter toe. Í Laat de temperatuur iets stijgen. Í Voeg dan de glucose, het vanillestokje en de rode koolsap toe. Í Giet deze warme massa op 350 gram gehakte witte chocolade zodat deze smelt en laat in de koeling opstijven. Í Draai hier kleine bolletjes van. Í Smelt de witte chocolade au bain marie. Í Haal de bolletjes door de chocolade en vervolgens door de gekonfijte rode kool.

148

"My boy Lollipop, you made my heart go giddy up. You are as sweet as candy, you're my sugar dandy."


Dark

149

Bjรถrk Human Behavior


87

| THE

Auckland

IMPERIAL BUILDINGS History that haunts you. Dat stralen de imposante Imperial Buildings in Auckland, Nieuw-Zeeland, uit. Gebouwd tussen 1886 en 1911, hebben de Imperial Buildings veel van de authentieke elementen behouden: verweerde zuilen, open balken, koperen lampen. Gecombineerd met alle moderne faciliteiten van dit reusachtige gebouw is dit een ideale venue voor dark events. But don’t get lost ‌

150 The Imperial Buildings www.theimperial.co.nz

Alice in Chains Would?


Dark

88 | Kerrieaardappels met maanzaad en Oosters gemarineerd spek

Ingrediënten: Í Í Í Í Í Í Í

8 speklapjes zonder zwoerd 3 eetlepels gembersiroop 4 eetlepels ketjap 2 theelepels bruine basterdsuiker 1 rode peper 4 knoflookteentjes 1 eetlepel zonnebloemolie

Voor de hoisinsaus: Í Í Í Í Í Í

4 eetlepels donkere sojasaus 2 eetlepels Worcestershiresaus 100 gram suiker 100 gram gezeefde, zoete chilisaus 4 eetlepels natuurazijn 4 eetlepels Chinese kookwijn

Voor de kerrieaardappels: Í 400 gram krielaardappelen met schil Í 2 rode pepers Í Indiaas kruidenmengsel van kerrie, kurkuma, komijn en zwarte peper Í 1 eetlepel maanzaad Í 2 teentjes knoflook Í Arachideolie Í Rode ui en bosuitjes Í Gedroogde uitjes

Í Maak de hoisinsaus door de suiker in de natuurazijn op te lossen en de verdere ingrediënten door elkaar te mengen. Hiermee glaceer je straks de spek en de saus serveer je bij het gerecht.

Voor de speklapjes: Í Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn. Meng de gembersiroop met ketjap, de basterdsuiker, zonnebloemolie, geperste knoflook en rode peper. Leg de speklappen erin en laat minimaal 30 minuten marineren. Í Bak de speklapjes aan. Blus ze af met een paar lepels hoisinsaus als ze bijna klaar zijn. De saus gaat zo mooi om de speklapjes heen hangen.

Voor de aardappels: Í Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd in ringetjes. Meng het kruidenmengsel met de uitgeperste knoflook, rode peper en het maanzaad. Bak de aardappelblokjes in de arachideolie. Schep regelmatig om en voeg als laatste het kruidenmengsel toe. Breng op smaak met zout. Snijd de rode ui in ringen en snipper de bosui. Verdeel dit samen met de gedroogde uitjes over de aardappelblokjes. Í Serveer de speklapjes met de kerrie-maanzaadaardappels. Lekker met extra hoisinsaus en Chinese kool met lenteui uit de wok.

151


|Tree Hotel

89

152

Harads


Dark

89 | Tree Hotel

Wie droomde er als kind niet van een grote boomhut? De oprichters van het Tree Hotel bewijzen dat dromen geen bedrog zijn. Het begrip boomhut is misschien ietwat bescheiden, want deze hotelkamers lijken recht afkomstig uit een science fiction. Of onze keuze valt voor een overnachting in het vogelnest of voor die in de ufo zijn we nog niet uit. Maar dat het Tree Hotel op onze bucket list staat is een ding dat zeker is.

153 www.treehotel.se


| Lumière au Chocolat

90

Xxxx

Het lijkt alleen maar een groot blok chocolade te zijn. Maar dan gaat, van binnenuit de chocolade, het licht aan. En dan smelt de massa langzaam weg, Xxxx totdat er na een kwartier alleen maar brokstukken over zijn. Dat is La Lumière au Chocolat van de Zweedse designer Alexander Lervik: een zinnenprikkelend, fascinerend contrast tussen licht en donker. Pure poëzie.

Fotograaf: Eric Ericsson www.lervik.se

154


Dark

91 | Gerookte sprotjes met kruidenmayonaise Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Í Í Í Í Í Í Í Í

Í Doe de eidooiers met de mosterd en witte wijnazijn in een kom en mix met staafmixer. Í Voeg druppelsgewijs de olie toe totdat een mooie mayonaise ontstaat. Í Voeg de gehakte kruiden toe.

500 gram sprotjes gerookt 2 eidooiers 1 eetlepel dijonmosterd 2 eetlepels chardonnay-witte wijnazijn 6 dl druivenpitolie 40 gram bieslook 20 gram gehakte kervel 8 gram gesneden dragon

Serveer de gerookte sprotjes met een klodder kruidenmayonaise. Lekker met aangemaakte suikersla.

Awolnation Sail

155


92

| DESEM ENZO

Waalwijk

Desem En Zo Het Ultieme Brood Bakken. Dat is de missie van Edwin Klaassen. En niet

156

willekeurig welk brood, maar puur desembrood. Zijn experimenteerdrang heeft al geleid tot het kletzenbrood, een vingeraflikker met onder meer vijgen, rum, peren en pruimen. Dat is nou een man naar ons dark hart.

Fotograaf: Saskia de Wal www.desemenzo.nl


Dark

93 | Lam aan het spit Ingrediënten

Bereidingswijze:

• 1 lam

Maak de rode pepers schoon, laat de zaadlijsten zitten en snijd fijn. Pel de uien en snijd in kleine blokjes. Dompel de tomaten in kokend water en haal het vel eraf. Snijd de tomaten door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper de peterselie en pers de knoflooktenen. Meng alle ingrediënten voor de marinadedressing door elkaar en breng aan de kook. Laat vervolgens afkoelen en bewaar een nacht in de koeling.

Voor de dressing: • • • • • • • • •

2 tomaten 5 teentjes knoflook 3 rode pepers 2 rode uien 100 ml olijfolie 25 ml witte wijnazijn 1 eetlepel honing peterselie Versgemalen peper en zeezout

Laat het lam door de slager aan een spit rijgen. Besmeer het lam met de dressing en grill het lam boven open vuur gaar. Reken 40 minuten per kilo vlees. Besmeer het lam tijdens het grillen regelmatig met de dressing.

Rammstein Engel

157


|nazdrowje

94

stockholm

De koperen pijpleidingen lopen over je hoofd en langs de muren. De tegeltjes zijn gebroken, de vloer is van hard beton. Het voelt alsof je gedropt bent in een donkere wereld. Maar de weg naar huis vinden, daar krijg je geen zin in wanneer je eenmaal bent beland in restaurant en club Nazdrowje. Deze voormalige garage net buiten Stockholm, ontworpen door designer Richard Lindvall, is industrieel, rauw en vooral dark. Bring on the shivers.

158

Fotograaf: Mattias Lindb채ck www.richardlindvall.com


Dark

159


95 | Peer met gekarameliseerde pepersabayon en olijfolieijs Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze:

• • • • • •

Schil de peren en halveer ze in de lengte. Meng de rode wijn met het water, de port en het suiker en breng aan de kook met de steranijs en het kaneelstokje. Voeg de gehalveerde peren toe en laat rustig gaar stoven.

2 peren doyenne du comice 160 ml rode wijn 80 ml water 80 ml rode port 40 gram kristalsuiker Steranijs en kaneelstokje

Voor de sabayon: • • • • • • • • • •

1 vanillestokje 1/2 theelepel limoensap 80 ml witte dessertwijn 1 eetlepel kristalsuiker 1 eidooier 100 ml slagroom 50 gram kristalsuiker 20 ml water 5 ml glucosestroop 2 gram zwarte-peperkorrels

Voor het olijfolieijs: • • • • • • •

75 ml olijfolie extra vergine 200 ml (ongezoete) slagroom 75 gram kristalsuiker 15 gram roomboter 3 eidooiers 125 ml melk 1/2 vanillestokje

160

Meng de eidooier met het vanillemerg en de kristalsuiker au bain marie en klop met een garde luchtig. Voeg de witte dessertwijn toe en blijf kloppen tot het ei gaat binden. Haal van het vuur en blijf kloppen totdat de sabayon op kamertemperatuur is. Sla de slagroom stijf en spatel deze door de sabayon. Meng 5 eetlepels suiker met 1 eetlepel water en de glucosestroop en laat karameliseren. Roer de peperkorrels erdoor en stort deze massa op een met bakpapier bekleed werkblad. Wanneer de massa is afgekoeld verkruimel je deze in de thermoblender en zeef je het poeder om de achtergebleven peperkorrels te verwijderen. Meng het zwartepeperpoeder met een klein beetje sabayon en roer vervolgens door de rest van de sabayon. Maak het ijs door de eidooiers met 100 ml room los te kloppen. Verwarm de melk met de suiker, de resterende room en het merg uit het halve vanillestokje. Voeg, zodra de suiker is opgelost, het eidooiermengsel toe en verwarm dit onder constant roeren tot net onder het kookpunt. Zeef de massa boven een (ijzeren) kom. Verwarm de olijfolie met de roomboter en voeg dit toe aan de massa. Laat in de koelkast afkoelen. Draai het olijfolie-vanillemengsel 20 minuten in de ijsmachine. Liever een shortcut? Meng dan olijfolie extra vergine door vanilleijs dat al een beetje zacht is geworden. Laat het daarna in de diepvries tot de gewenste consistentie komen. Serveer de gepocheerde peer met het olijfolieijs en een klodder pepersabayon. Lekker met pure chocolade.

The Prodigy Breathe

Pear meet pepp


ar ets pper

Dark

161


162


Oseven ‘Happening and food’ Stoer met een glimlach, brutaal met een kus en authentiek met attitude. Dat is de Oseven experience. Of een event nu Vintage, Explore, Edge, Vitalogy, Dark of Club is: Oseven maakt je droom waar, zet er een kers op en laat je nog maanden flabbergasted achter.

163


164


Oseven

165


166


Oseven

| Paarse risotto 97

Ingrediënten: • 30 gram olijfolie • 250 gram arboriorijst • 4 sjalotjes • 1 liter visbouillon • 2 grote paarse wortels • 2 eetlepels mascarpone

Bereiding: • Doe de paarse wortelen door de sapcentrifuge. • Kook het sap en filter dit. • De rijst met de gesnipperde sjalotten aanzweten in olijfolie, afblussen met het wortelvocht en de visbouillon. • Zachtjes gaar laten koken en op het laatste moment een eetlepel mascarpone toevoegen. • Lekker met bijvoorbeeld op de huid geroosterde zeebaars en versgeschaafde Parmezaanse kaas.

167

Coldplay Charlie Brown


Venues Best of the best

168


Oseven

169

Van Nelle Ontwerpfabriek, Rotterdam Fotograaf: Erik Jansen


| Studio 21

98

Hilversum

Ben je ook stiekem fan van old school televisie? Join the gang! De Dinnershow 21 On Air is een magic mixture van tophits uit onze televisiehistorie.

170

Meer dan 40 zangers, dansers en muzikanten nemen je mee op een trip down memory lane. De weergaloze show is in handen van RTL Live Entertainment, alleskunner op het gebied van shows en onder meer bekend van Novomundo en DreamsLive. Herman den Blijker zet er een bijt-je-vingers-erbij-af 3- en 4-gangendiner bij op tafel. Oseven mocht het event organiseren en gaf, natuurlijk, een bijrolletje aan onze adorable Purple. Armin van Buuren This is what it feels like


Oseven

99 | Bacon cheese BBQ melt Ingrediënten:

Bereidingswijze:

• • • • • • • • • •

• Maak de compote door de gesnipperde sjalotjes in de boter aan te zweten en daar de overige ingrediënten aan toe te voegen. • Laat rustig gaar stoven.

X Boterhammen Barbecuesaus Gegrild spek Plakjes cheddarkaas 15 gram boter 100 gram sjalot 1 tak citroentijm 14 gram suiker Peper en zout naar smaak 0,5 limoen (sap en geraspt schil)

• Besmeer de boterhammen met de barbecuesaus en beleg met het gegrilde spek, de cheddarkaas en de sjalotten-limoencompote. • Grill de tosti in een tosti-ijzer.

171


| What's on our plate tomorrow?

100

Food designer Annelies Hermsen zoekt met groundbreaking concepten steeds de grenzen op van ons voedsel. Ze laat Oseven graag meekijken in haar glazen bol van food.

Fiction (or not?):

Wat ligt er over zeven jaar op ons bord? Technologie en voeding komen steeds dichter bij elkaar. Wetenschappers houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe apparatuur. Denk aan de 3D food-printers, die nu in de kinderschoenen staat, maar over tien à twintig jaar misschien een plek heeft in elke keuken. Chefs zijn ondertussen steeds nieuwsgieriger naar wat er buiten de conventionele kooktechnieken mogelijk is en kunstenaars verkennen de grenzen van hoe wij over eten denken.

172

Kijk maar naar het afstudeerwerk van Minsu Kim die ‘levend artificieel’ eten presenteert: het eten beweegt op je bord.

Future:

Zijn we straks allemaal topchef? Ik denk dat zeker de afgelopen jaren de populariteit van ‘thuis koken’ enorm gestegen is. Er is ook veel meer kennis beschikbaar. We delen informatie makkelijk via blogs, profs delen hun geheimen in kookprogramma’s en tijdens etentjes bij vrienden ligt de lat hoog. Er wordt verwachtingsvol naar de gastheer/vrouw gekeken wat er voor bijzonders op tafel komt. Een diner zonder truckendoos is bijna uit den boze ... Door de crisis gaan we niet meer zo vaak uit eten, dus verwachten we de perfectie van de sterrenchef bij onze vrienden te vinden ;).

Design:

Wat maakt 'Oseven-food' design? Het woord ‘design’ staat vaak symbool voor het feit dat er goed over een product, recept

of concept is nagedacht. Wat dat betreft vind ik dat Oseven op een leuke, brutale en betekenisvolle manier nadenkt over de smaken, presentatiewijze en achterliggende gedachte van hun producten.

Global:

Food revolves ... welke keukens zijn booming? Het is denk ik ‘van alles wat’: namelijk de wereldkeuken! We zijn de ‘fusion-cooking’ voorbij. Grenzen vervagen en onze eetculturen vloeien automatisch in elkaar over. Ik vind het heel gaaf dat wanneer je ‘street food’ op youtube zoekt je de meest exotische filmpjes van bizarre bereidingswijzen (en vaak nog verrassender ingrediënten) vindt. Hierdoor ligt de wereldkeuken aan je voeten. Wil je weten wat er hot is op de markten van Bangkok of in de chicste restaurants van Chicago? Type hun namen


Oseven

”Grenzen vervagen en onze eetculturen vloeien automatisch in elkaar over.” Creation:

Wat is volgens jou de rol van food bij een happening? gewoon in. Jammer is wel dat het dan bij een digitale impressie blijft. Het allerleukst is natuurlijk om zelf je koffer te pakken en op jacht te gaan naar dit soort ‘pareltjes’. We zijn de ‘fusioncooking’ voorbij. Grenzen vervagen en onze eetculturen vloeien automatisch in elkaar over.

Basics:

Wat iedereen moet weten over eten ... Vertel! Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat we eens wat minder moeten willen weten over ons eten. We mogen gewoon weer beter gaan proeven en genieten.

Food is vaak heel erg ondersteunend bij een event. Het kan het verschil maken tussen het wel of niet slagen van de dag. Ongemerkt verandert de beleving en waardering van de gasten als er optimale zorg is voor het ‘foodpart’ van de ‘happening’.

tijdens het eten. Oesters eten met een koptelefoon met zeegeluiden geeft een heel andere ervaring dan wanneer je alleen het geroezemoes van het restaurant hoort. Nog een stapje verder gaat de serie ‘Stimuli’ van Jinhyun Jeon de bestekdesigns die de zintuigen extra prikkelen door de bijzonder uitdagende vormen en door het mondgevoel dat ze creëren wanneer je ermee eet.

Love:

I kiss better than i cook Koken is verleiden, eten is een heel zinnelijke ervaring. Je proeft zoet, zuur, zout, bitter en umami, maar je ervaart ook verschillende structuren in je mond: knapperig, prikkelend of subliem zacht. Er wordt tegenwoordig ook geëxperimenteerd met geluidseffecten

173


101 |

174

arpaccio van biet C met truffel, yoghurt en ‘magic mushrooms’


Oseven

Ingrediënten: • • • • • • • • • • • •

300 gram gekookte rode biet 40 ml truffeldressing 150 ml groentebouillon 2 sjalotjes 40 ml slagroom Roomboter om te bakken 75 gram kastanjechampignons 75 gram gedroogde paddenstoelen Peper en zout naar smaak 1 gram agar-agar 50 ml Griekse yoghurt Schil van 1 limoen

Bereidingswijze: • Maak de kastanjechampignons schoon en snipper de sjalotten. Zet aan in de roomboter. • Week 50 gram gedroogde padden­ stoelen in water en laat uitlekken. • Voeg dit aan het champignonsjalottenmengsel toe en blus af met de groentebouillon. • Pureer de soep en voeg room toe. Laat goed doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. • Voeg als laatste de agar-agar toe en laat nog even doorkoken. Zeef de soep. • Spuit de lauwwarme paddenstoelencrème in een siliconenmatje kogelvorm en laat in de koeling opstijven.

• Snijd de rode biet in dunne plakjes en leg op een bord. • Draai de resterende gedroogde paddenstoelen (circa 25 gram) tot een fijn poeder in de thermoblender. • Roer de yoghurt los met de limoenrasp. • Haal de paddenstoelenkogels uit de koeling en maak het matje los. De kogels rollen eruit en zijn klaar voor gebruik. • Verdeel de truffeldressing en de limoenyoghurt over de bietencarpaccio. • Decoreer met enkele paddenstoel­ kogels, het paddenstoelpoeder de tahoon cress.

175


176


Oseven

102 |

S moothie van komkommer en wasabi

Ingrediënten voor 2 liter: • 1 liter halfvolle yoghurt • 2,5 stuks komkommers • 10 gram wasabi • 20 gram kristalsuiker • 250 gram ijsblokjes Bereiding: • Was de komkommer en snijd deze in grove stukken. • Doe alles in de blender en draai op hoge snelheid tot een heerlijke smoothie.

177

Triggerfinger I Follow Rivers


178

Bloody Mary Oseven Style


Oseven

Passenger Terminal Amsterdam

103 |

De Passenger Terminal is letterlijk de gateway naar Amsterdam. In het hart van onze hoofdstad meert hier de hele wereld aan. Al dat bruisende, inspirerende verkeer was voor Oseven een belangrijke incentive om van Passenger Terminal Amsterdam onze thuishaven te maken. Maar deze kleurrijke traffic is zeker niet de enige reden om deze venue als vaste aanmeerplaats te kiezen. Passenger Terminal Amsterdam biedt eindeloos veel eventmogelijkheden: klein, groot, business, leisure, eenvouding, extreem. Kortom de hele wereld in een magnifieke nutshell.

179


Feeling spicy? 104 | Paarse macaron met mango-basilicumvulling Ingrediënten voor 16 macarons:

Bereidingswijze:

• • • • • •

• Doe de amandelen en de poeder­suiker in de keukenmachine en maal tot een fijn poeder zonder stukjes. • Klop de eiwitten tot zachte pieken en voeg daarna al roerend de suiker in delen toe. • Zet de mixer op de hoogste stand en wacht tot de meringue stevig en glanzend is. • Klop dan de vanille-essence en het paarse kleurstofpoeder erdoor. De hoeveelheid kleurstofpoeder geeft straks de kleurintensiteit – weinig is lila, meer is donkerpaars. • Spatel 1/3 van het suiker-amandelmengsel door de meringue. Blijf zachtjes spatelen tot alles is opgenomen. Het beslag wordt nu steeds dunner. Wanneer het 30 seconden duurt voordat je een getrokken lijn ziet wegtrekken, dan is het beslag goed. • Doe het beslag in een spuitzak en spuit 16 cirkels (Ø 1 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.

75 gr gemalen amandelen 120 gr poedersuiker 2 grote eiwitten (70 gram) 50 gram fijne kristalsuiker 1/2 theelepel vanille-essence Paars kleurstofpoeder

Voor de ganachevulling: • • • • •

180

80 gram witte chocoladedruppels 25 gram mangocoulis 10 ml slagroom Verse basilicum Citroensap

• •

Het beslag loopt nog iets uit, dus laat voldoende ruimte over tussen de macarons. Laat de macarons vervolgens 30 minuten rusten. Net zo lang totdat, wanneer je de macarons aanraakt, er geen beslag aan je vingers blijft kleven. Bak de macarons gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden (let op: de baktijd is afhankelijk van de grootte van de macarons). Laat vervolgens 10 minuten afkoelen, haal de macarons van de bakplaat en laat op een taartrooster afkoelen. Breng de room met de mangocoulis, enkele druppels citroensap en de gesnipperde basilicumblaadjes aan de kook. Giet dit over de chocoladedruppels en roer tot een homogene, gladde massa. Gebruik een spuitzak om de mangobasilicumganache op een macaron te spuiten (circa 5 gram per macaron) en leg een andere macaron erbovenop.


Oseven

181

Lily Allen Hard out here


Hello, hello, ik ben Purple the coolest calf in town! Als je mij ziet, weet je dat het een bijzondere dag is: dan is Oseven neergestreken voor een van zijn spicy en lively events. En de coolest calf krijgt natuurlijk de coolest job: iedere gast een hartelijk welkom wensen. Als ze dan met mij op de foto willen, krijg ik toch een blosje op mijn paarse wangen. Want it-calf of niet, ik blijf bescheiden. In de Nieuw-Vennepse wei, waar ik op 7-7-2007 ben geboren, hadden ze dit soort events niet. Maar gelukkig werd mijn superglimlach snel ontdekt door de oplettende cuisiniers van Oseven. Mijn geboortedatum was de kers op hun yammie taart. Voor hen ben ik in 2011 naar Amsterdam verhuisd en sindsdien gaat Oseven waar ik ga en andersom. Lucky girl, zeggen mijn voormalig weidegenoten. And they are right. Want ik heb al waanzinnig veel meegemaakt de afgelopen jaren: Dam 7, het Transavia Grand Slam beachvolleybal, het ABN AMRO World Tennis Tournament, verschillende voetbalwedstrijden. On top of that heb ik bijzondere vrienden gemaakt. Nick&Simon en Anouk mag ik tot mijn inner circle rekenen. Mijn laatste wapenfeit is een theaterrol. Moeder de koe kon het niet geloven, maar het is echt waar. Wil je mij zien schitteren? Kom dan langs bij de Dinnershow 21 on Air. En wil je weten waar Oseven mij allemaal laat grazen? Volg mij dan op hun Facebook-pagina.

182

See you, Yours Purple.

Twitter @Purple_07 facebook.com/purple_07


Oseven

183


184


Oseven

185


Oseven

IngrediĂŤnten voor 4 personen: Ă? ø Ăž ! H HĂœ H K K Ă? Ă? H H HL HH Ă? " H H LIK L Ă? ! H Ă›H HHL HH Ă? " H IĂ? I K Ă? " H K Ă? " I I Ă? " H LIK LI Ă? Ă› L I K LHH HH Ă? K Ă? ø H H Ă? ø H H ILH Ă? Ă›HH HH H Ă?

H L I

Get together Oseven Nummer 71 Soesterberg Een fantastische ‘Get Together’ in een landhuis in de omgeving van Utrecht waar op 7 januari 2013 vijf jaar Oseven gevierd werd. Aanwezig, 125 vrienden waar we samen mee getoost hebben op een sucessvol 2013. Het afgelopen jaar hebben wij ons nadrukkelijk gericht op de party- en eventmarkt. Met vernieuwende eventconcepten en food design, gewaagd en brutaal, verrassen wij onze gasten.

166

105 |

Kabeljauw met notenpersillade en piccalilly

Bereiding: Ă? /II K K H HL HH I Ăœ L L L HL IL ĂœIK Ä€ Ă? 0L K Ä€ Ă? * Ăœ L Ă? I H LIK L L K H L L Ă?I II K H HL LĂž HH Ă›H HHL HH Ăž I K Ăž I Ăż L H LIK LI KI Ä€ a L I II HH Ä€ Ă? Ă™ K HĂœ H K K L I K Ă? L L IĂ? L HH Ä€ 0 I HĂœ H K H ø H LIK L L Ä€ Ă™H HĂœ H K L " L K L L L Ă?II Ă? H IĂ? L Ă?HL ĂĄ H LÄ€ Ă? a L H II H ILH Ä€ Ă? 2 HH HH H Ä€ Ă? 0 Ă? HĂœ H K H H ILH L I K HH HH H Ăž H

H L I Ä€ Ă? Ă˜ K ĂœI L I LK LÄ€

185 167

Chris Brown Forever


Oseven

$

171


De zeven zonden

106 |

Ingrediënten voor 4 personen (2 liter): • 15 gram Rice Krispies • 30 gram Cruesli multifruit • 30 gram toffeecrunch • 4 bollen vanilleroomijs • 4 bollen rood fruitsorbetijs • 4 bollen chocoladeroomijs • 200 ml rode wijn • 45 gram kristalsuiker • 1/2 vanillestokje • 120 gram witte chocolade • Rood fruit

188

Bereiding: • Doe voor de siroop de rode wijn met de kristal­ suiker en het vanillestokje in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer een uur lang inkoken tot een siroop. Zeef de siroop. • Bereid de crunch door de Rice Krispies met de Cruesli en de toffeecrunch te mengen. • Verwarm de witte chocolade au bain marie tot het volledig voeibaar is en giet circa 2/3 van de massa over de crunch ingrediënten op een met bakpapier bedekt werkblad en strijk uit tot een vlak geheel. Giet de rest in een dunne laag op een met bakpapier bedekt werkblad. Laat beide goed afkoelen. • Verkruimel de crunch in kleine stukken en maak van de dunne laag chocolade grove brokken. • Strooi de crunch onderin een glas. Leg hierop de ijsbollen en giet de siroop eroverheen. • Garneer met het rode fruit en de chocolade­ brokken.


Oseven

187


Oseven Lipstick Over smaak valt niet te twisten, maar de vrouwen zijn er gek op. Met veel plezieren serveren wij de gewaagde Oseven lippenstift bestaande uit chocolade ganache, uiteraard schuin getopt.

107 |

Natuur & Design

Op de internationaal befaamde beurzen Maison&Objet in Parijs en de Salone Internationale del Mobile in Milaan wordt jaarlijks het nieuwste op het gebied van inrichting en meubilairdesign gepresenteerd. Dirk Jan Koolhaas, is altijd een van de vaste bezoekers van deze beurzen. De inspiratie die hij hier opdoet vertaald hij, eenmaal terug in Nederland, naar inrichtingen en decoratie voor evenementen. Het in huis halen van de natuur is de laatste jaren steeds populairder geworden. Hoewel modern design nooit zal verdwijnen zie je daarnaast een duidelijke stroming die zich meer toespitst op natuurlijke materialen die onbewerkt ingezet worden in decoratie en inrichting. Deze lijn past perfect binnen het gevoel van het Dark concept. Donker meubilair gecombineerd met Scandinavische invloeden, haardvuren, dierenhuiden, houtblokken. Steen en beton zijn perfecte ondergronden, maar ook roestige materialen komen binnen dit concept prachtig uit. Op de afbeeldingen op deze pagina zie je wat Koolhaas Concepts, het bedrijf van Dirk Jan Koolhaas, met deze trend gedaan heeft om dit naar evenementen te vertalen.

190

Ke$ha Tik Tok

www.koolhaasconcepts.nl


Oseven

CHIO

Wie topsport zegt, zegt CHIO Rotterdam. CHIO is niet alleen één van de belangrijkste hippische evenementen, maar ook de ontmoetingsplaats van het bedrijfsleven. En wanneer een prachtige locatie wordt gecombineerd met kwaliteit ontstaat een fenomenale sfeer. Naast het evenement CHIO wordt de geweldige locatie, de Grandstad, ook ingezet voor (bedrijfs)evenementen en bijeenkomsten. A place not to be missed.

191


190


193


194


195

Food = Happening


The Best of Both worlds Trends in food

Meestal zijn we terughoudend in onze voorspellingen en vooruitstrevend in onze daden. ‘Rather show than tell’ zullen we maar zeggen. Maar zonder twijfel durf ik te stellen dat Vitalogy dé richting is waar het qua food naartoe gaat.

196


Noud van den Boer, met 25 jaar ervaring in events en management, weet precies wat de going-ons zijn in de foodwereld. Hij deelt zijn visie op de trends in de markt.

De voeding- en culinaire wereld houdt zich steeds intensiever bezig met de beschikbare hoeveelheid eten voor de toenemende wereldbevolking. Food waste, obesitas, armoede zijn steeds grotere thema’s. Maar ook de meer specifieke vragen over de invloed van eten op de gezondheid en vitaliteit van de mens spelen een rol. Het wordt steeds duidelijker wat het effect van eten is op onze gezondheid, fitheid en uiterlijk. Hoewel het lastig blijft om sluitend wetenschappelijk bewijs te leveren, over de zin en bovendien menselijkheid ervan valt te twisten. De levende bewijzen en wenselijke richting lijken over het algemeen duidelijk genoeg. Gaat het er vooral om wat we zouden moeten eten om gezond, fit en aantrekkelijk te worden of blijven. Het recent gepubliceerde boek ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh spreekt letterlijk boekdelen over deze theorie.

De Oseven-werelden ‘Vintage’ en ‘Explore’ overlappen elkaar binnen de wereld van ‘Vitalogy’.

Hoewel lokaal en regionaal zo zijn voordelen kennen, is een wereldwijde blik wel nodig om echt het beste te vinden.

Om te beginnen haakt vintage in onze betekenis optimaal in op de in gang gezette ontwikkeling richting een circulaire economie. Het hergebruik van materialen, meubilair en kleding zijn de uiterlijke verschijningsvormen van vintage. De mooie en goede dingen van ‘vroeger’ blijken nog steeds mooi en aantrekkelijk, indien natuurlijk smaakvol gecombineerd. Op die manier bewijzen oude of zelfs oeroude recepten opnieuw hun smaak, kwaliteit en positieve effecten. Veel van deze zaken zijn vaak dicht bij huis te vinden en daarmee versterken zij het lokale karakter. Wederom een goede basis voor het streven naar een circulair product.

Al was het alleen maar om te vergelijken. Recepten en ingrediënten uit verre landen en culturen hebben in de afgelopen millennia een divers, rijk en bovendien een gezond palet aan gerechten voortgebracht.

Als de wereld van Vintage, hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, gemixt wordt met de nieuwsgierige en ontdekkende wereld van Explore, ontstaat een totaal nieuwe dimensie.

Wanneer deze twee dimensies op elkaar gelegd worden, creëer je ‘the best of both worlds’. Vooral als je dit slim en structureel toepast op basis van de meest recente inzichten, ontstaat er continu een gezond, aantrekkelijke, vitaliserende en lekkere maaltijd met optimaal respect voor onze natuur. Naar onze mening zien we hier langzaam maar zeker de wereld van het nieuwe eten, waarvan nu slechts de eerste contouren zichtbaar zijn. Noud

197


198


199


Index

200

VINTAGE FeelGood Market Barrelproof company Trofie al Pesto Buskruid Zoetzuur gemarineerde gamba's Salade Caprese De Firma Cannoli gevuld met ricotta Upcycle your event! Mason Jar Barlucca Kalfsossobuco met saffraankrokant Ossobuco alla milanese Aardbeien acetonoff No stress Kalfsmuis met tonijnmayonaise Truth coffee

17 20 22 23 24 25 27 28 29 30 32 32 32 33 35 36 37 38

Parfait van jasmijnthee

63

Vis in zoutkorst met wortelen

113

EXPLORE The Rock Island Restaurant Booming India Aqua Luna Chinese thee Chinees stoombroodje Coquilles met sjalottenolie en XO saus Hong Kong, het New York van AziĂŤ Guactruck Runderhaas in zwarte bonensaus Nomads Vers fruit met doeriansaus Rode dorade Tom yam-soep met kokosschuim Pllek Gimme pops, Top Foodlab

65 68 69 70 71 72 74 76 78 80 82 83 84 86 88 89

CLUB EXTREME Kreeft met jasmijnrijst SKYlounge Pi Fletcher Hotel Gemarineerde eend met honingcookies Chocolate temptations Met drop gemarineerde zalm Bulgari Hotels Zuurdesembrood met tomatenchutney Viking River Cruises Waterfall Tonijn - Wasabi - Sesam The Mira Heaven on earth Nevy Japans tofuzakje met Oosterse frites Envy House of Bols

115 118 120 121 122 124 126 127 128 129 130 132 134 135 136 137

VITALOGY Mercat Jay's Juices Loliware The Prahran hotel Broccolisoep 42 Raw Zalm teriyaki Sla Healthy dark oatmeal cookies Superfood met oergraan Restaurant de Kas Parelhoen piccalillystamp Hally's Parsons Green Tarwegras shooter Veggies in pumps Yoghurt Barn

41 44 46 46 47 48 50 51 52 53 54 56 57 58 59 60 62

EDGE In de zevende hemel 3D printer Daneson Brightbox NUNA Popsycle Insectable, Herten Wikipearl Salade met tomaat, Chinese en five spices Kalfsentrecote met linzen Dominique Persoone Heldere tomatengazpacho Philips design Vloeibare chocolade pralines Supperclub Latte macchiato Domes Europe

91 94 95 96 96 96 97 98 100 102 104 105 106 108 110 111 112

DARK Sfeerfoto Tree hotel Club-sandwich met chorizo en kip Dark ober Hamburger Oseven Champagne-lollies The imperial buildings Kerrieaardappels met maanzaad Tree hotel Lumière au Chocolat Gerookte sprotjes met kruidenmayonaise Desem Enzo Lam aan het spit Nazdrowje Peer met gekarameliseerde pepersabayon en olijfolieijs

139 142 144 146 147 148 150 151 152 154 155 156 157 158 160

OSEVEN Paarse risotto Hangaar 2 RTL Studio 21 Bacon cheese BBQ melt What's on our plate tomorrow Carpaccio van biet met truffel en yoghurt Smoothie van komkommer en wasabi Bloody Mary Paarse macaron met mango-basilicumvulling Purple Kabeljauw met notenpersillade en piccalilly Get Together De zeven zonden Oseven lipstick Koolhaas Concepts CHIO

163 166 168 170 171 172 174 176 178 180 182 184 186 188 190 190 191


where nature meets design

Boels Party & Events verhuurt al het materiaal dat nodig is om van elk feest een succes te maken. Van designmeubilair, decoratieartikelen en een tot in de puntjes verzorgde tafelaankleding tot en met professionele keukenapparatuur en -benodigdheden. Als full-service dienstverlener kunnen we ook de hele logistiek van uw evenement verzorgen. Van de voorbereidingen tot en met de afbouw. Met ĂŠĂŠn aanspreekpunt regelt u al het materiaal dat u nodig hebt.

w w w . k o o l h a a s c o n c e p t s . n l

Tel. 046 - 459 21 27 boelsparty.com

201


Mobiliteit Ă la carte Smaken veranderen. Wat vandaag de norm is, is al snel weer achterhaald. Zo is het ook met mobiliteit. Alphabet is een mobiliteitsprovider die altijd in beweging is, met als doel om u met de beste receptuur onderweg te houden. Optimaal ontzorgen, goed luisteren en pro-actief meedenken zijn onze basisingrediĂŤnten waarmee wij u de meest relevante, economische en duurzame oplossingen voor iedere kilometer serveren, ongeacht of de auto, de fiets of de trein op het menu staat.

Alphabet Mobiliteit zonder omwegen www.alphabet.com

202


Uit je dak?

Wilt u ook eens echt culinair uit uw dak gaan? Dan bent u bij HANOS aan het juiste adres! In onze fraai ingerichte groothandels vindt u een uitgebreid, scherp geprijsd assortiment. Alles uit binnen- en buitenland onder één dak; food, non-food, dranken, officeproducten en veel vers! HANOS is ook voor Oseven een vertrouwd adres. Wij werken al geruime tijd samen, wat meer betekent dan alleen het leveren van de ingrediënten. Door een juiste afstemming van de vakmensen van HANOS en de topbrigade van Oseven, kunt u als gasten altijd rekenen op smaakvolle kwalitatieve gerechten op uw bord.

Welkom in de wereld van HANOS! 203

Delicatessen • Dranken • Veel Vers • Wild • Non Food • Snacks • Food

www.hanos.nl

adv_hnl_oseven_uit_je_dak.indd 1

29-11-13 09:47


MissNederland_108x228_Dinnershow_DRUK_LC.pdf 1 29-11-2013 14:52:53

Doorlopende Evenementenverzekering;

Voor organisatoren Voor organisatoren met oog voor risico’s met oog voor risico’s Kortlopende Evenementenverzekering;

Wat een feestelijk hoogtepunt had moeten worden, loopt uit op een beeld van elke organisator van een evenement. Aon adviseert u graag Evenementenverzekering Wat een feestelijk hoogtepunt had moeten worden, loopt uit op een fiasco. Het is het schrikhet hoofd kunt bieden. Met de Doorlopende Evenementenverzekerin beeld van elke organisator van een evenement. Aon adviseert u graag over hoe u de risico’s als het evenement buiten uw schuld niet door kan gaan. Voor al uw e het hoofd kunt bieden. Met de Kortlopende Evenementenverzekering stelt u uw budget veilig jaar door. als het evenement buiten uw schuld niet door kan gaan. C

M

Y

Voor organisatoren met oog voor risico’s

Als verantwoordelijk organisator kunt u binnen de evenementenverzekering a Als verantwoordelijk organisator kunt u binnen de evenementenverzekering alles wat door overmacht gebeurt verzekeren. Schade als gevolg van extreem weer? Brand op de locati gebeurt verzekeren. Schade als gevolg van extreem weer? Brand op de locatie waardoor het feest niet door kan gaan? Of een ongeval tijdens het evenement? Bij Aon vindt u dekkin door kan gaan? Of een ongeval tijdens het evenement? Bij Aon vindt u dekking op maat.

CM

MY

CY

CMY

K

dehoogtepunt Doorlopende Evenementenverzekering Wat eenDaarom feestelijk had moeten worden,

Daarom de Kortlopende Evenementenverzekering

Sluit u bij Aon een Doorlopende Evenementenverzekering af, dan verzekert u uw op een Hettegen is het schrikbeeld van Sluit u bij Aon een Kortlopende Evenementenverzekeringloopt af, dan uit verzekert u uwfiasco. evenement onkosten en en annulering. Deze verzekering biedt uitkomst als het evenement buiten uw sch annulering. Deze verzekering biedt uitkomst als het evenement buiten uw schuld wordt geannuleerd, zoals elke organisator vanrouw eenofevenement. Aon adviseert door nationale overlijden van een medewerker. Deze polis is uit te breide door nationale rouw of overlijden van een medewerker. Deze polis is uit te breiden met:

u graag over hoe u de risico’s het hoofd kunt bieden.

Vervangende artiesten dekking; verzekert de kosten als de gecontracteerde artiest of act niet kan komen en u een vervangende artiest moet regelen. Aansprakelijkheidsverzekering; geeft financiële zekerheid als een bezoeker, medewerker of vrijwilliger tijdens uw evenement zwaargewond raakt en u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

204 Geldverzekering; verzekert cash geld op locatie of tijdens transport.

Vervangende artiesten dekking; verzekert de Persoonlijke Ongevallenverzekering; verzekert

vrijwilliger betrokken

Met de Doorlopende Evenementenverzekering u het evenemen kosten als de gecontracteerde artiest of act niet kanstelttijdens de financiële gevolgen als een medewerker of

komen en uals een het vervangende artiestbuiten moet regelen. uw budget veilig uw schuld vrijwilliger betrokken raakt bij evenement een ernstig ongeval

Casco/Materialenver

tijdens het evenement. niet door kan gaan. Voor al uw evenementen, het hele Aansprakelijkheidsverzekering; geeft financiële

jaar door. zekerheid als een bezoeker, medewerker of vrijwil-

Casco/Materialenverzekering; vergoedt de liger tijdens uw evenement zwaargewond raakt en vervangingswaarde van alle goederen en materiaal u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. dat voor uw evenement nodig is en dat beschadigd

Meer weten?

vervangingswaarde va

dat voor uw evenemen

raakt of gestolen word

Geldverzekering; ver

raakt of vandaag gestolen wordt. Neem nog contact op en laat u adviseren of tijdens transport. Persoonlijke Ongevallenverzekering; verzekert financiële gevolgen als een medewerker of over de de mogelijkheden. Onze adviseurs helpen u

graag!

www.aon.nl | www.evenementenverzekering.nl


your gateway to succes!

Inspiratie is overal

“ Waar we ook zijn. Wat we ook doen. Wij krijgen overal inspiratie

om voor u de beste tijdelijke accommodatie te creëren. Een

feest, presentatie, grote of kleine manifestatie? Wij hebben voor elke vraag een kwalitatief hoogwaardige en toch kostenbewuste

205

oplossing. Wilt u ook eens door ons geïnspireerd raken? Kijk dan op intertent.nl of bel 0251-21 66 95

Intertent, passie voor tenten

www.ptamsterdam.nl


Oseven, van harte!

206

Love, Energy en Food. Het zijn de woorden die horen bij Oseven. Al zeven jaar creëren zij een passend antwoord op elk event. Dit inspiratieboek laat zien hoe ze dat doen. Gedurfde fotografie, gave vormgeving en prachtige elementen zorgen voor een uniek boek waar Oseven trots op mag zijn. Ook Bek is trots op dit boek. De foodfotografie, de studiofotografie, de vormgeving en het productieproces zijn door ons verzorgd. Als totaal communicatiebedrijf zijn deze werkzaamheden ons niet vreemd en werken wij graag mee aan deze bijzondere producties. Voor Oseven, maar ook voor u! bek.nl | 0413 341506

jubileumboe


Sligro presenteert

hhZ D s E D Ed ED h /> /Z s Z EdtKKZ ͮ s Z,hhZ ͮ s Z<KKW ͮ D dt Z< ^d d & >^ ͮ Z ͮ h&& d ͮ <Zh<: ^ ͮ E< E ͮ >KhE' ,K < Z^ d WKD Kht ͮ /E Zd & >^ ͮ ,d Z< ^d E ͮ d ZZ ^d & >^

Foodbrigade is het kennis- en inspiratieplatform voor horecaondernemers en cateraars. Onze ambitie is helder: wij willen chefs, horecaondernemers en cateraars helpen nog beter te worden. Foodbrigade inspireert je in de keuken en helpt je ]DNHOLMN 'DW GRHQ ZH GRRUbGDJHOLMNV YDNQLHXZV HQ tips van professionals te delen, experts aan het woord te laten en vakmensen te interviewen. 207

dĞƌƌĞ EŽǀĂ ͮ ǁǁǁ͘ƚĞƌƌĞĂŶŽǀĂ͘Ŷů Ϭϭϱ ϯϲ ϰϲ ϰϱϵ ͮ ŝŶĨŽΛƚĞƌƌĞĂŶŽǀĂ͘Ŷů

1050103

foodbrigade.nl


Colofon Eindredactie & productie:

Concept & Ontwerp:

Noud van den Boer Joke van den Boer Jorg Wiltink Bouke Kors Richard Jonker Linda de Groot Floor Trommelen Marie-Ange Huijnen Eva Helder

Jorg Wiltink Bouke Kors Bek | bek.nl

Met medewerking van:

Copywriting: Hannah Jansen

Fotografie: Bek | bek.nl Paula Romein Fotografie

Jeroen Enzerink Eugene Swalen Hans Melis Hans Veltman

Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de Koninklijke Van den Boer Groep. Koninklijke Van den Boer Groep, 2014

Druk: Bek | bek.nl Gedrukt met ecologische inkten ISBN-9789081842617

Met speciale dank aan:

208 JMW

HORECA | CULINAIR | PROFESSIONALS

WWW.HORECA-UITZENDBUREAU.NL


Oseven has left the building!

209


210