Page 1

INFOKUURNE

MEI JUNI 2019

GEMEENTELIJK INFORMATIEBLAD

Verschijnt tweemaandelijks - V.U.: Francis Benoit, Pachthofweg 1 - B-8520 Kuurne

SPEELSPEURTOCHT GROENE LONG


2

Overzicht

03 < Vlaspark AV

NTUUR

04 < Vrije Tijd

in de groene long

te Kuurne Kuurne

WAT AARD VAN DE WEG

BEWEGWIJZERING VERTREKPUNT MEENEMEN

Gezinszoektocht van ongeveer 1,5 km voor gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar.

VLASPARK

Regelmatig onverharde stukken en bospaden. Geschikt voor buggy’s en rolstoelen. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen. Het parcours staat uitgepijld, volg de zwarte pijlen. De Groene Long, NEC Het Slot Oudstrijderslaan 40, Kuurne groene.long@kuurne.be Iets om te schrijven en een verrekijker is ook altijd leuk.

06 < Kuurne Leeft 08 < BIB 10 < Milieu 12 < Officële plechtigheden 13 < 150 jaar brandweer

14 < Wonen

Drijf-in cinema/vlaspicknick/natuurplezier Vorig jaar was de opening van het Vlaspark een voltreffer. Meer dan duizend mensen genoten van muziek, natuur, film en erfgoed. Kuurne maakt zich klaar voor een nieuwe editie op Hemelvaart! Welke kaskraker we die avond tonen, bepaalde JIJ zelf. Jullie konden kiezen tussen zes klassiekers: Jaws, Top Gun, Dirty Dancing, Moulin Rouge, Mamma Mia! en The Greatest Showman. Meer dan 300 mensen dienden hun voorkeur in. ‘The Greatest Showman’ schoot er met vlag en wimpel bovenuit. We serveren jou 105 minuten spektakel, prachtige decors, opzwepende muziek en emoties. Zet 30 mei alvast met stip in je agenda!

15 < Mobiliteit 16 < Sociaal Huis 19 < Sport 20 < Gemeente

colofon Info Kuurne is het officiële magazine van de gemeente Kuurne, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis huis aan huis bedeeld. Artikels voor de info Kuurne juli-augustus kunnen ingediend worden tegen 22 mei 2019. Verantwoordelijke uitgever: Francis Benoit, burgemeester, Pachthofweg 1, 8520 Kuurne Verantwoordelijke dienst: Informatiedienst Marktplein 9, 8520 Kuurne 056 73 71 49 informatiedienst@kuurne.be Samenstelling en eindredactie: Redactieraad gemeente Kuurne

22 < In ‘t kort

Foto voorpagina: Informatiedienst Kuurne Oplage: 6250 exemplaren


3

Vlaspark

Beleef een vlas-tastische dag op 30 mei 11u30-14u00 Vlaspicknick Breng zelf je picknickdeken en eten mee. Wij zorgen voor sfeer en randanimatie. Onze bar en foodtrucks staan ter beschikking. 14u00-18u00 Natuurplezier - kidsproof Doorlopende kidsproof activiteiten in de natuur       Zaag en bouw een MINITUINTJE, oogsten doe je later thuis       Maak een BIJENHOTEL uit hout       Knutsel je ZAADMONSTERTJE uit de natuur       Bouw een zo lang mogelijke KNIKKERBAAN met buizen, takken én een beetje hoogteverschil       Leer overleven met BUSHCRAFT in de natuur       Verdiep je in één van de leesboeken van het NESTBOEKENKASTJE       Maak een hut van BAMBOE       KANO varen op de Heulebeek 18u00 – 22u00 Foodtrucks, dj-booth en kano Het ideale kader om bij te praten met vrienden en familie met een hapje, drankje en streepje muziek. Of ervaar het Vlaspark vanop een kano op de Heulebeek. 22u00 - 00u00 Drijf-in cinema ‘The Greatest Showman’ The Greatest Showman (2018) is een muzikaal spektakel over het ontstaan van de showbusiness en het gevoel van verwondering dat ontstaat als dromen werkelijkheid worden. De film is geïnspireerd door de ambitie en fantasie van P.T. Barnum. Barnum was een visionair die zich van niets wist te ontwikkelen tot het brein achter een betoverend spektakel dat wereldwijd publiek aansprak en in vervoering bracht.

Vlaspark praktisch

raal t 1 en parking Damier in de Luitenant Gene Het vlaspark is bereikbaar via Kortrijksestraa van te hoog ter gen ers voorzien we fietsenstallin Gerardstraat (hoofdingang). Voor de fiets ier. straat en op parking Dam de voortuin van de Pastorie in de Kortrijkse is de dichtstbijzijnde parking. ier Dam ing Park Kom je toch met de wagen?

056 36 20 50 vrijetijdsdienst@kuurne.be www.kuurne.be/vlaspark


4

Vrije Tijd Kampchauffeur zijn houdt je jong Elke zomer trekken zo’n 500 Kuurnse kinderen en jongeren op kamp met de jeugdbeweging. Het is telkens een zalige tijd om nooit te vergeten: spelen, ravotten, samen zijn, op tocht gaan en van alles beleven. Maar bij een tof kamp komt ook heel wat praktische organisatie kijken. Een goede kampplaats zoeken, tenten reserveren, kookploeg zoeken, materiaal aankopen en vervoer regelen, zijn slechts enkele zaken die in goede banen geleid moeten worden. De gemeente Kuurne ondersteunt de jeugdbewegingen bij de organisatie van het kampvervoer. We huren vrachtwagens om het vele kampeermateriaal naar de bivakplaats te voeren. En om die vrachtwagens te besturen zoeken we geschikte chauffeurs. Ook dit jaar zoeken we vrijwilligers met een rijbewijs C of CE om te helpen het kampmateriaal veilig te vervoeren. Eén van de chauffeurs die al vele zomers enkele ritten voor zijn rekening neemt, is Johan Verhaeghe. We polsen even naar zijn ervaringen. Hoe lang doe je dit al? En hoe ben je er mee begonnen? Ik ben ondertussen al meer dan 10 jaar kampchauffeur. Het was André Vandenbogaerde die vroeger het kampvervoer deed en op een bepaald moment chauffeurs te kort had. Toen hij vroeg of ik dit wilde doen, zag ik dat wel zitten en het is me goed bevallen. Waarom vind je het leuk om kampchauffeur te zijn? Het is leuk om met de jeugd op pad te gaan en het houdt je ook jong. Een dag mee op kamp voelt als een leuke vakantiedag en het is tof om de jonge garde bezig te zien. Hun engagement en enthousiasme is aanstekelijk. Als chauffeur probeer ik mijn steentje bij te dragen om hen een geslaagd kamp te geven. Hoe ziet een dag als chauffeur er uit? Mijn taak als chauffeur begint eigenlijk al de dag voor vertrek met het in orde zetten van de vrachtwagen en het bekijken van de route en mogelijke

AV

wegomleggingen. Bij het laden van de vrachtwagen geef ik altijd wat instructies aan de leiding van de jeugdbeweging zodat het materiaal op een degelijke manier gestapeld wordt.

De dag zelf vertrek ik graag heel vroeg en ik zorg altijd dat ik een goeie co-piloot mee heb zodat we veilig ter plekke geraken, zonder boetes…

Op de kampplaats steek ik een handje toe bij het lossen van de zwaarste materialen en af en toe verplaats ik de vrachtwagen zodat ze niet te ver moeten stappen met zware tenten, sjorpalen en ander kampmateriaal. Wat is je strafste verhaal in al die jaren? Dat was ongetwijfeld het kamp in Bocholt met KSA Ambroos. De periode voor het kamp was het erg regenachtig en het terrein was enorm modderig. Er was een vrachtwagen en een oplegger mee om het vele materiaal ter plaatse te krijgen. Maar door de modder raakte de oplegger niet op het terrein. Dan zijn we maar begonnen met al het materiaal van de oplegger in de gewone vrachtwagen over te laden om zo tot aan de kampplaats te brengen. Een helse karwei, maar uiteindelijk wel een leuke en memorabele dag! Ook zin om chauffeur te worden? 056 36 20 50 vrijetijdsdienst@kuurne.be

NTUUR in de groene long

te Kuurne Kuurne

Ontdek spelenderwijs de Groene Long Op 27 maart lanceerden we samen met heel wat kinderen de speelspeurtocht ‘Blob’ in de Groene Long. Ook zin om spelenderwijs de Groene Long te ontdekken? Onze ezels Zoya en Isidoor helpen je op weg.

WAT AARD VAN DE WEG

BEWEGWIJZERING VERTREKPUNT MEENEMEN

Gezinszoektocht van ongeveer 1,5 km voor gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar. Regelmatig onverharde stukken en bospaden. Geschikt voor buggy’s en rolstoelen. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen. Het parcours staat uitgepijld, volg de zwarte pijlen. De Groene Long, NEC Het Slot Oudstrijderslaan 40, Kuurne groene.long@kuurne.be Iets om te schrijven en een verrekijker is ook altijd leuk.

Haal jouw gratis brochure op in het kastje aan Het Slot, de vrijetijdsdienst, de bib, het gemeentehuis of toeristische diensten in de regio. Laat niet na om ons jouw enthousiaste kiekjes te bezorgen.


Jeugd & spelen

Vrije Tijd

104 respondenten

Wij geven kampspullen een nieuw leven!

9% geeft aan nooit openbare speelruimte te gebruiken

15% is nog niet bekend met de speelkisten

75%

is tevreden tot zeer tevreden over de speelpleinwerking

85%

is positief over het grote speelplein in het sportpark

91%

gebruikt soms of regelmatig openbare speelruimte De jeugdbewegingen zetten zich in om kampeermateriaal en uniformen een tweede leven te geven. Heb jij ergens in een verre uithoek van je zolder nog kampeergerief liggen? En heb je dat eigenlijk niet meer nodig? Zijn je kinderen uit hun Chiroshort of KSA t-shirt gegroeid? Dan hebben wij daar een plan mee! We zijn op zoek naar:       Te kleine t-shirts / truien / hemden / Chirorokken en – shorts / sjaaltjes / bottinnen       Slaapzakken / slaapmatjes / luchtmatrassen / veldbedden die nog bruikbaar zijn       Trekkersrugzakken / dagrugzakken / drinkflessen / gamellen /… Breng je spullen binnen bij de vrijetijdsdienst of bij KSA Leiezonen, KSA Ambroos of Chiro St-Michiel. Dit kan van vrijdag 3 tot zondag 12 mei. Dit materiaal proberen we terug bij de kinderen en jongeren van de jeugdbeweging te brengen. Want zij kunnen het goed gebruiken! Heb je nog kampspullen nodig voor je kinderen? Is het uniform wat te klein aan het worden? Dan kan je heel voordelig komen shoppen op zaterdag 18 mei van 10 tot 12 uur in het jeugdcentrum. De opbrengst van de initiatief gaat naar de werkgroep ‘Iedereen mee in de jeugdbeweging’.

L EUK, KINDVRIENDELIJK en NATUURLIJK worden het vaakst gelinkt aan het grote speelplein in het sportpark

AANDACHTSPUNTEN ! Enkele speelpleintjes zijn aan vervanging/modernisering toe ! Meer aandacht voor speelinitiatieven voor peuters en kleuters

! Speelpleinwerking en verkeersveiligheid!

Er komt een extra slagboom vooraan de oprit van de vrijetijdsdienst.

! Wij zetten in op extra vorming voor de animatoren.

Op die manier wordt de speelpleinwerking nog kwalitatiever!

Cultuur, infrastructuur en vrijetijdsdienst

11%

35%

ging nog nooit naar een culturele voorstelling

vindt dat de bewegwijzering naar zalen en parkings nog een stuk beter kan

50%

van de ondervraagden vindt dat de werking van de verenigingen voldoende financieel ondersteund wordt

80%

is tevreden over de verscheidenheid in voorstellingen

91%

is tevreden tot zeer tevreden over de kwaliteit van de culturele voorstellingen

92%

vindt de dienstverlening op de vrijetijdsdienst goed tot zeer goed De nieuwe theatertribune valt

100%

in de smaak!

AANDACHTSPUNTEN

! Er is een grote vraag naar een online ticketsysteem ! Verwarming en sanitair op de Hoeve zijn dringend aan vernieuwing toe

! Het verder faciliteren van de culturele infrastructuur

komt naar voren als de belangrijkste beleidsprioriteit op vlak van cultuur


6

Kuurne leeft

Sportkampen

Opening speelplein Elfde Julilaan

Bella Italia

Blobspeurtocht in de Groene Long

Opening vernieuwde jeugdbib

Opening vernieuwde jeugdbib

Klimaatmars Spes Nostra


7

Kuurne leeft

KBK

KBK

KBK

KBK

Opening vernieuwde jeugdbib

Creaclub Dienstencentrum

Eppo bij de Brandweer


8

8

Bib

Vernieuwde jeugdbib met spelotheek Joepie! De jeugdbib met spelotheek is terug open en dat hebben wij en jullie geweten. We blikken terug op een super jeugdboekenmaand maart met opening en zaterdagfeestjes. Op de openingszaterdag kwamen 526 mensen over de vloer en 823 boeken en stukken speelgoed gingen ‘over de toonbank’ in drie uur tijd. Alle kinderen hielpen de jeugdbib en spelotheek openen door het knippen van een lintje. In de jeugdboekenmaand mochten we auteurs Kim Crabeels en Janneke Schotveld verwelkomen. Marja Meijer strandde jammer genoeg op het perron in Amsterdam wegens stormschade aan het spoor. 17 klassen kwamen op bezoek in de bib. Elke zaterdag een klein feestje… knutselen, luisteren, schminken of spelen. Meer dan 200 kinderen namen hieraan deel. Bezocht jij al onze nieuwe afdeling? Met je bibkaart kan je voortaan ook 2 spellen of stukken speelgoed lenen.

Het gedroomde plekje Niet zo lang geleden was er een bibliothecaris die droomde van een geurende kruidentuin naast zijn bibliotheek. Hij keek ernaar uit om daar later op een bankje te zitten genieten, tussen de lezende mensen. Hij droomde ook van een grotere jeugdbib. ‘Een mens moet blijven dromen’, zei hij. Maar later werd hem niet gegund. De vlindertuin groeit en zal bloeien. De bank staat klaar. En de nieuwe jeugdbib is schitterend. Philip, we zijn je dromen niet vergeten. Het gedroomde plekje is een aandenken in de vlindertuin aan wijlen bibliothecaris Philip Gheskiere. Het werd in aanwezigheid van zijn familie ingehuldigd bij de opening van de nieuwe jeugdbib en spelotheek.


9

Bib Doe voordeel met je UiTpas in mei en juni       Bibliotheek 8 juni - 10u - gratis digidokter 10 punten       Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard: gratis koffie       Zwembad: gratis beurt whirlpool of stoomcabine       Sportdienst: gratis drinkfles       Sportdienst: gratis tennisbeurt       Sportdienst: gratis zwembeurt

3 punten

5 punten 10 punten 20 punten 10 punten

Voordeel in de kijker 2 tot 31 mei Gratis maaltijd in het dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard

20 punten

Mei plasticvrij: ook in de bib! In mei vind je in de bib een tafel vol inspiratie om vriendelijk met het milieu om te gaan. Bovendien gaan we onze werking ook met een kritisch positief oog herbekijken. Wat kan beter? Wat kan anders? Moeten alle boeken een plastiekkaft krijgen? Zijn gadgets nodig en nuttig? De bib en de spelotheek vormen op zich de mooiste voorbeelden van deeleconomie. Een boek of dvd of spel huren maakt kopen echt overbodig. Mei plasticvrij? Breng een bezoek aan de bib met spelotheek.

Klaar voor ‘de blok’? Vanaf woensdag 15 mei tot en met vrijdag 28 juni kan je terug terecht in de bib en het Wagenhuis om met lotgenoten ‘de blok’ te trotseren.       In het Wagenhuis, Hoeve Vandewalle, Boomgaardstraat 168: elke dag – onderling af te spreken openen en sluiten

      In de bib, Boomgaardstraat 85: elke weekdag van 8 tot 19 uur – niet op feestdagen Wil je zeker zijn van je plekje? Kom op tijd!

Apps voor (klein)kinderen Smartphones en tablets zijn alomtegenwoordig in de Vlaamse huiskamers, ze worden gretig gebruikt door alle familieleden, ook door de jongste. Tijdens deze Digidokter-sessie duiken we in het enorme aanbod van apps die specifiek gericht zijn op kinderen. Wat zijn op dit moment de meest kwalitatieve en meest leerrijke? We demonstreren er een aantal van: een app om samen uitstapjes te plannen en te overleggen, om de creativiteit aan te wakkeren, de taal- en rekenvaardigheden te stimuleren, of simpelweg om te entertainen. Tussendoor staan we ook stil bij privacy en veiligheid. Hoe richt je je toestel kindvriendelijk en veilig in? Welke apps zijn extra privacygevoelig? Hoe vermijd je een onverwachte rekening van in-app aankopen? En hoe bewaak je de schermtijd? De sessie richt zich op ouders en grootouders. Zaterdag 8 juni van 10 tot 12 uur 5 euro of 10 UiTpaspunten bib@kuurne.be www.kuurne.be/bibliotheek


10

Milieu

Meer groen in de straat dankzij geveltuintjes Het gemeentebestuur zet sterk in op biodiversiteit, zowel op het openbaar domein als bij particulieren. Als extra stimulans riepen we een subsidie voor geveltuintjes in het leven. De subsidie bedraagt een éénmalige toelage van 25 euro. Meer groen in het straatbeeld, niets dan voordelen. Dankzij geveltuintjes wordt zuurstof en fijn stof uit de lucht gefilterd en brengen we de natuur terug in het straatbeeld. In de zomer brengt het je huis afkoeling. De biodiversiteit is goed voor de bijen, vlinders en vogels. Om dit groener straatbeeld te stimuleren werkten we een subsidiereglement biodiversiteit uit. We leggen hierin de nadruk op het versterken van natuurwaarden binnen de gemeente door het inrichten en het beheren van kleine landschaps- en groenelementen. Ook het aanplanten van een solitaire waardevolle hoogstammige streekeigen boom, het inzaaien van een bloemenweide, aanplanten van vaste planten in de voortuin, … werden opgenomen in het gemeentelijk subsidiereglement biodiversiteit. Wat is een geveltuintje? Een straattegeltuintje is een aanplanting van groen op het openbaar domein gelegen tegen een muur of een afsluiting van een private eigendom of een eigendom van een openbaar bestuur of openbare instelling. omgevingsloket 056 73 71 43 omgevingsloket@kuurne.be www.kuurne.be/geveltuintje

Nieuw: speelweide voor honden Na het onderzoeken van verschillende locaties kozen we om in het sportpark een hondenloopzone in te richten. We bakenen de zone achter de visvijver van Hoeve Vande Walle af voor het speelplezier van onze honden. In de hondenloopzone mogen honden vrij rondlopen, zonder leiband. Er werd bewust gekozen voor de term hondenloopzone en niet hondenweide om duidelijk te stellen dat het niet gaat om een spectaculair groot terrein voor veel honden. In 2015 stippelden we al een algemeen hondenbeleid uit. Naast sensibiliseringsacties tegen hondenpoep maakt het aspect ‘honden aan de leiband’ ook deel uit van deze campagne. Met de hondenloopzone bieden we honden terug de kans om ook even zonder leiband te lopen.

Hou onze website, nieuwsbrief en sociale mediakanalen in de gaten wanneer we de honden kunnen verwelkomen in de hondenloopzone. Meer nieuws binnenkort!

www.kuurne.be/hondenloopzone omgevingsloket 056 73 71 43 omgevingsloket@kuurne.be


Milieu Tuinkriebels?

Lentekriebels op het recyclagepark!

Neem deel aan de tuin- en gevelwedstrijd De zomer staat binnenkort voor de deur en bij velen begint het te kriebelen om de tuin in te duiken. Wordt jouw tuin ook een pareltje en wens je ‘in de bloemetjes’ gezet te worden? Neem dan deel aan onze tuin- en gevelwedstrijd.

Het is weer volop tijd om te genieten in onze tuin. De bloembakken worden gevuld en de perkjes mooi gemaakt. Alles wordt binnen en buiten piekfijn schoongemaakt. Natuurlijk kan je met het bijhorend afval terecht op het recyclagepark.

Bevestig jouw deelname vóór 1 juni via onderstaand inschrijvingsformulier of digitaal via website of mail. Daarna gaat de jury in de loop van de maand juli op pad door Kuurne. Je krijgt extra punten voor planten die kaderen binnen biodiversiteit of nectarplanten.

Plastic bloempotjes en trays De lege plastic bloempotjes en trays of verdeelschalen kan je gratis deponeren in het milieustraatje. Er is een aparte zak voor bloempotjes en trays beschikbaar. Onderhoudsproducten Heb je nog onbruikbare resten schoonmaakproducten staan, gooi ze dan niet in de vuilniszak. Je kan ze gratis afgeven aan de KGA-kluis (ingang recyclagepark), waar ze bij het Klein Gevaarlijk Afval gestockeerd worden. Enkel beperkte hoeveelheden van particuliere afkomst zijn toegelaten!

Het inschrijvingsstrookje kan je afgeven aan het onthaal van het gemeentehuis. Voor het volledig reglement neem je contact via onderstaande gegevens. Succes met de tuinkriebels!

www.kuurne.be/containerpark Recyclagepark, Luitenant-Generaal Gérardstraat 26

Uitreiking Op dinsdag 23 april ging de prijsuitreiking van de tuin- en gevelwedstrijd 2018 door. De originaliteitsprijs wordt geschonken door Carpe Diem.

056 73 71 43 bebloeming@kuurne.be www.kuurne.be/bebloeming

✄ INSCHRIJVINGSFORMULIER Tuin- en Gevelwedstrijd 2019 Naam:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Adres:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....

schrijft zich in voor de tuin- en gevelwedstrijd 2019 voor één van de volgende categorieën

❍ GEVELVERSIERING ❍ KLEINE TUIN ❍ GROTE TUIN ❍ HOEVE / NIJVERHEIDSGEBOUW / FINANCIELE INSTELLING / KANTOOR / WINKEL / SCHOOL . ❍ NIEUWE TUIN: VOLLEDIG NIEUW – HERAANLEG (schrap wat niet van toepassing is)

Voor de categorie ‘nieuwe tuin’ dient een schetsontwerp en plantenlijst te worden ingediend.

Extra punten voor planten in kader van biodiversiteit, nectarplanten,… Originaliteitsprijs geschonken door Carpe Diem. De keuring voor de tuin- en gevelwedstrijd 2019 gebeurt in de loop van de maand juli. Datum: …………………………………......................…………………………… De inschrijvingen moeten in ons bezit zijn vóór 1 juni 2019.


12

Officiële plechtigheden

Opening vernieuwde Jeugdbib

Opening speelplein Elfde Julilaan

Gouden bruiloft Goeminne André en Meulebrouck Christine

Gouden bruiloft Defraeye Remi en Doom Nancy

Opening speelplein en speelbos Meikever


1918

bijlage 3

150 JAAR BRANDWEER Inderdaad, hoog aan de blauwe hemel verscheen een formatie van 16 Duitse tweemotorige Heinkels. Opeens … een geweldig gedreun van inslaande bommen. Het vliegveld van Wevelgem werd gebombardeerd en te Kortrijk stegen zware rookwolken omhoog. De firma Decoene stond in brand. Een uur later werden de Kuurnse brandweermannen opgeroepen om hulp te bieden. Nog dezelfde avond moesten ze tussenkomen bij de firma Raymond Nolf te Kortrijk alwaar eveneens brandbommen brand hadden gesticht. Het was rond middernacht, in het pikkedonker en met gedoofde lichten dat de brandweermannen terug naar Kuurne keerden.

Kuurnse brandweermannen tijdens WOII De Kuurnse brandweer bestaat dit jaar 150 jaar. 150 jaar dienstverlening aan de Kuurnse bevolking maar ook in de oorlogsjaren tijdens de Leieslag werd op de Kuurnse brandweer beroep gedaan.

Als de sirene loeide tijdens de oorlog … Noël Bruneel vertelt: “Oorlogswolken bedreigden reeds lang ons land, maar op 10 mei was het zover.

In de vroege morgen waren de Duitse troepen België binnengevallen. Allerlei wilde berichten deden de ronde. ’s Avonds te 18.00 uur was er alarm. Als de sirene loeide was het gewoonlijk om brand te melden. Nu loeide ze om de inwoners ervan te verwittigen dat vijandelijke vliegtuigen op komst waren.

24 mei 1940. In de vroege morgen was de aanval van de Duitse troepen langs de Leie-oevers losgebroken. Kuurne leek een hel. De beschieting bereikte een hoogtepunt rond de middag. Toch zouden de schermutselingen nog aanhouden tot rond 18.00 uur. Kuurne brandde langs alle kanten.

Op bevel van de militaire overheid mocht de   brandweer brandende woonhuizen en fabrieken niet blussen.

Op bevel van de militaire overheid mocht de brandweer echter niet tussenkomen. Dertig woonhuizen waren uitgebrand, zonder dat de brandweer kon optreden. 43 fabrieksgebouwen en nijverheidsgebouwen waren de prooi der vlammen geworden. Het was een triestige balans waarop de Kuurnse brandweer alleen machteloos mocht toekijken.”

De brandweersirene loeide om onze inwoners  te verwittigen dat de vijand op komst was.

Harelbeeksestraat 2 na de brand

Doornenstraat 4 na de brand


14

Wonen Woningen gezocht! Het Sociaal Verhuurkantoor De Poort huurt woningen en verhuurt deze door aan mensen die moeilijk een huurwoning vinden op de private markt. Wat zijn de voordelen voor verhuurders? - Gegarandeerde huurontvangsten: ook als de woning leeg staat of als ze zelf geen huur ontvangen, betaalt het SVK maandelijks de afgesproken huurprijs aan de eigenaar. - Toegang tot renovatiepremies: renovatiewerken nodig vooraleer de woning opnieuw kan worden verhuurd? Verhuren via het SVK biedt heel wat premiemogelijkheden! - Gratis renovatiebegeleiding: hulp en ondersteuning bij kleine technische mankementen, maar ook ondersteuning en opvolging bij grotere renovatiewerken. - Geen administratieve rompslomp: opmaak huurcontract, plaatsbeschrijving, EPC-certificaat, … Komt mijn woning in aanmerking? - Het pand dat je wil verhuren is gelegen in Kortrijk, Wevelgem, Harelbeke, Kuurne, Zwevegem, Avelgem of Spiere-Helkijn. - Je wenst een engagement aan te gaan voor een langdurig huurcontract. - Jouw pand voldoet (na eventuele renovatiewerken en premieondersteuning) aan de kwaliteitseisen van de Vlaamse Wooncode. - Je bent bereid te verhuren aan een billijke huurprijs in ruil voor maximale huurgarantie. - Je kan een EPC-attest voorleggen.

www.depoortvzw.be

Premies voor verhuurde woningen Ben je van plan om werken uit te voeren in een woning die je verhuurt of binnenkort zal verhuren? Plan dan vooraf jouw premieaanvragen. In tegenstelling tot eigenaars moeten verhuurders hun premies vaak vóór de start van de werken aanvragen. Wist je dat… - de gemeente een premie uitreikt van maximum 1500 euro per woning, als de woning ouder is dan 50 jaar en deze na de werken voldoet aan de eisen van de Vlaamse Wooncode? - alle verhuurde woningen tegen 2020 moeten beschikken over dakisolatie?

Tweede verblijf? Tijdig aangeven! Heb je een tweede verblijf in Kuurne? Vergeet dan niet jaarlijks, een aangifteformulier in te dienen via het woonloket of via de website. De aangifte moet gebeuren ten laatste 30 september. Dit door de persoon die de woning op 1 januari gebruikte als tweede verblijf. Het aangifteformulier ligt voor jou klaar bij het woonloket of kan je terugvinden op onze website. De belasting voor een tweede verblijf is forfaitair vastgesteld op 900 euro per aanslagjaar. Wie de aangifte te laat, onvolledig, onnauwkeurig, onjuist of helemaal niet indient, wordt ambtshalve belast. De ambtshalve belasting gaat altijd samen met een belastingverhoging.  

- netbeheerder Fluvius ook heel wat premies uitreikt (dak-, muur-, vloerisolatie, nieuwe beglazing, warmtepomp, zonneboiler)? - premies van Fluvius gevoelig hoger worden als je een huurder hebt die voor gas en elektriciteit geniet van het sociaal tarief? - een lagere huurprijs soms kan leiden tot een hoger premiebedrag? - dubbele beglazing in alle leefruimtes verplicht wordt vanaf 2023? - wie verhuurt via het Sociaal Verhuurkantoor de Poort tot 10 000 euro extra premies kan bekomen? - het nieuw Vlaams huurdecreet in werking trad op 1 januari 2019?

www.kuurne.be/dienst/wonen 056 73 70 11

056 73 70 11

woonloket@kuurne.be

woonloket@kuurne.be


15

Mobiliteit 50 Kuurnse inwoners testen elektrische (bak)fietsen Op maandag 1 april mochten de eerste 25 uitverkorenen hun (bak)fiets komen oppikken aan het gemeentehuis. Zij schreven zich recent in voor de Testkaravaan. De campagne is een initiatief van onze Provincie. Met deze campagne willen ze inspelen op de concrete vervoersbehoeften zoals kinderen vervoeren en langere afstanden overbruggen. Hanne Noppe: Het is super rijden met de bakfiets! De fiets rijdt heel vlot en voor de kindjes is het een topervaring. Zij, en ik ook, vinden het jammer dat we hem niet mogen houden. Ook al is het weer nog niet ideaal, toch is het zalig om met de bakfiets rond te toeren. Het was wel wat wennen in de bochten. Jels: Ik ben zeer tevreden over de elektrische fiets. Ik ben blij dat ik van de gemeente Kuurne de kans heb gekregen om deze te testen. Het was een leuke ervaring om telkens de verre verplaatsing naar de uithoek van Kortrijk te mogen maken met een elektrische fiets. Ik heb meer plezier beleefd aan het fietsen dan dat ik dat doe met mijn gewone fiets. De elektrische fiets zette mij aan om meer dan ooit de fiets te nemen.

Kuurne bereikbaar Werken N50 - R8 Kuurne Vanaf 23 april zijn de twee kruispunten van Brugsesteenweg en R8 volledig afgesloten. De werken gebeuren in opdracht van Agentschap Wegen en Verkeer WestVlaanderen. Het doel van de werken is de kruispunten veiliger maken door conflictsituaties met rechts-afslaand verkeer maar ook dodehoekongevallen te vermijden. Als alles goed verloopt, duren de werken 6 weken. Hinder en omleidingen Enkel het recht doorgaand verkeer op de R8 wordt toegelaten, wel met een snelheidsbeperking van 50 km/h. De verkeerslichten aan het kruispunt zullen buiten dienst zijn. De omleiding voor het zwaar en doorgaand verkeer is voorzien via de R8, afrit Kortrijk-Oost naar de E17, afrijden te Deerlijk naar de N36 en omgekeerd. Andere omleiding is via de A19, E403, afrit Roeselare/ Rumbeke naar de N36 en omgekeerd. De omleiding voor fietsers en voetgangers richting Kortrijk gebeurt via de Kongostraat en de Heirweg en richting Kuurne via de Kuurnsesteenweg en de Kortrijksestraat.


16

Sociaal Huis Verwennamiddag voor mantelzorgers Mantelzorger zijn is vaak iets dat je ‘overkomt’: een geliefde, een ouder, een kind of een vriend wordt ziek, en jij neemt een deel van de zorg op jou. Maar als je niet oppast, vergeet je snel jezelf. Het Lokaal Steunpunt Thuiszorg Kuurne organiseert om de vier maand een bijeenkomst voor thuisverzorgers. Ondertussen komen wij met onze groep mantelzorgers al 30 jaar samen om over verschillende thema ’s te spreken of gewoon om ons verhaal eens kwijt te kunnen.

Wist je dat…

      er in Vlaanderen naar schatting 600 000 mantelzorgers zijn?       er in 2016 een mantelzorgplan werd geïntroduceerd met 110 actiepunten?       93% van de mantelzorgers zegt voldoening te halen door de zorg op zich te nemen?

Mantelzorger zijn wordt vaak onderschat, je staat onder druk en krijgt niet altijd de erkenning en het respect dat je verdient. Het is tijd om onze Kuurnse mantelzorgers eens extra te verwennen! We verwennen onze mantelzorgers graag op dinsdag 18 juni.

Ontdek de wereld van werknemers uit het buitenland Vroeger gingen Vlamingen massaal de grens over om te werken. Grensarbeiders, “het seizoen gaan doen in de walen”, een grootoom die naar de VS of Canada vertrok…Iedereen kent in de familie wel zo iemand. Vandaag zien we de omgekeerde beweging: buitenlanders komen naar hier. In de (sociale) media is de beeldvorming niet altijd even fraai. Kom daarom zelf een idee vormen. Met deze tentoonstelling getuigen mensen van buitenlandse afkomst over hun ervaringen met werken in Vlaanderen en getuigen West-Vlaamse bedrijfsleiders over diversiteit in hun bedrijf. Vamos Vacaturos is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen i.s.m. diverse partners.

www.vamosvacaturos.be Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard van 3 juni tot 28 juni tijdens de openingsuren gratis dirk.vandekerkhove@kuurne.be

Op het programma staat: 14 tot 15.30 uur: dessertbuffet 15.30 tot 17 uur: keuze uit verschillende workshops: wandeling, kleurenanalyse,… 17 uur: officieel gedeelte 18 tot 20 uur: informatiebeurs Thuiszorg

Warme oproep

verpleegster? Ben je kapper of pedicure aan huis of thuis r bekend gemaakt? mee wat g lenin stver Had je graag je dien deze graag mee naar Bezorg ons je folders of kaartje. We nemen onze infobeurs.

056 73 70 10 sarah.claeys@kuurne.be Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard www.kuurne.be/producten/zorgcoordinatie


Sociaal Huis Zorgen voor een volwassen familielid of kennis… ook dat is PLEEGZORG! “Hallo, ik ben Bernard. Sinds het overlijden van mijn mama woon ik bij mijn broer Rik en schoonzus Brenda. Dat is nu al 9 jaar. Ik heb het syndroom van Down. Tijdens de week verblijf ik in een voorziening. Overdag ga ik werken in het dagcentrum. Tijdens het weekend en in vakantieperiodes ga ik naar Rik en Brenda. Mijn favoriete hobby’s zijn dansen en zingen. Wist je dat mijn broer en zijn vrouw ook paarden hebben die ik help verzorgen? ” Rik: “Toen mama overleed, was het voor ons vanzelfsprekend om voor mijn broer te zorgen. Ondertussen zorgen we al 9 jaar voor Bernard. Het is nog maar sinds een jaar dat we via Fleur van Pleegzorg West-Vlaanderen ondersteuning krijgen. Pleegzorg voor volwassenen kenden we daarvóór niet. We zijn dankbaar dat Fleur ons gezin begeleidt. Zij helpt ons met administratieve zaken en zorgt voor de communicatie tussen de voorziening en ons gezin.” Fleur: “Als pleegzorgbegeleidster ga ik regelmatig langs in het gezin van Bernard. Onze focus ligt vooral op het samenwonen. Vanuit de ondersteuningsvragen van Rik en Brenda bieden wij begeleiding op maat. We zijn de schakel tussen Pleegzorg en andere diensten en bieden administratieve en emotionele ondersteuning. Het allerbelangrijkste is dat we tijd nemen om te luisteren naar het persoonlijk verhaal en we zorgen dat zowel pleegzorgers als gast hun zelfzorg niet uit het oog verliezen.”

Baarmoederhalskanker, tijdig opsporen is belangrijk Laat je onderzoeken Het Centrum voor Kankeropsporing nodigt je uit als je tot de leeftijdsgroep 25 tot en met 64 jaar behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent. Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘MyHealthViewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Inloggen kan via je e-ID of de app ‘itsme’. Dit maakt de toepassing ook mobiel toegankelijk.

Zorg je, net als Rik en Brenda, voor een familielid of kennis met een beperking en/of psychiatrische problematiek? Als die volwassene bij je woont of regelmatig komt overnachten, kan je beroep doen op de begeleiding en ondersteuning van pleegzorg. Ook wanneer je een beperking en/of psychiatrische problematiek hebt en op zoek bent naar een gezin kan je op onze dienst rekenen om samen deze zoektocht te starten. Wanneer je als gezin een volwassene met een beperking en/of psychiatrische problematiek (tijdelijk) wil opvangen, kan je bij onze dienst terecht om je kandidaat te stellen als gastgezin. 

www.pleegzorgvlaanderen.be vimeo.com/pleegzorgvlaanderen/rikenbrenda Tel: 051 200 222 info@pleegzorgwvl.be

Je kan je ook via hun website inschrijven om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail. Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog. www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker Centrum voor Kankeropsporing 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur info@bevolkingsonderzoek.be


18

Sociaal Huis Word vrijwilliger bij KADANZ Met een enthousiaste groep vrijwilligers wil het Sociaal Huis ouderen en personen met een zorgvraag ondersteunen zodat deze personen hun leven op een kwalitatieve manier kunnen leiden. De ondersteuning gebeurt door vervoer, boodschappen, klein klusjes of bezoekjes te brengen. Heb jij nog wat tijd vrij en overweeg je vrijwilligerswerk? Kom zeker langs, dan vertellen wij je er alles over!

Maureen – vervoer Tijd vrijmaken voor mensen die aangewezen zijn op hulp, is een nuttige tijdsbesteding. Het helpt hen een beetje uit hun isolement en zijn je daarvoor heel dankbaar. Je hoort verschillende levensverhalen, zo een beetje een luisterend oor... Ik doe dit gewoon omdat ik er mij goed bij voel en hoop dat ik dit nog lang kan doen.

Carine – bezoekjes Werken als vrijwilliger geeft mij een enorm gevoel van voldoening, geluk en tevredenheid. Of ik nu een bezoekje breng aan een bejaarde of boodschappen doe met iemand. Het maakt mij gelukkig omdat ik voel dat deze mensen jou dankbaar zijn. Je krijgt er zoveel voor terug: vriendschap, respect, waardering en vertrouwen. Zelfs de kleinste dingen die je doet, betekenen veel voor hen. 056 73 70 24 eva.vanhaecke@kuurne.be www.kuurne.be/kadanz

Talentenbeurs Ieder mens heeft iets waarin hij of zij uitblinkt. Aangeboren talent of verworven vaardigheid? Het speelt geen rol. Laat je op zaterdag 29 juni inspireren op de talentenbeurs in het dienstencentrum. Je kan van 10.30 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur genieten van ‘arts & crafts’, curieuze verzamelingen en artistieke hobby’s van gewone mensen zoals jij en ik. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. 

zaterdag 29 juni Ter Groenen Boomgaard 23 Gratis


Sport

Onderhoud zwembad Van maandag 17 juni t.e.m. zondag 30 juni gaat het zwembad dicht voor het jaarlijkse onderhoud. Maar wat wordt er dan precies gedaan? Sowieso wordt alles supergrondig gepoetst. Dat gaat van de vensters, de vloer, het materiaal, de koepels tot de baden. Ook worden niet dringende herstelwerken uitgevoerd. Gebroken tegels worden vervangen, het zwemmateriaal wordt herschikt en nog eens bekeken, de zwemlijnen worden hersteld,â&#x20AC;Ś Wist je trouwens dat we anderhalve dag nodig hebben om het bad te legen? Daarna wordt het zo snel mogelijk gekuist. Dit jaar worden ook de zwarte lijnen opnieuw geschilderd om daarna het bad weer te vullen. Dit moet snel gebeuren omdat de druk van het water op de muren nodig is om geen breuk te krijgen. Er is opnieuw anderhalve dag nodig om het terug te vullen en nog eens 4 dagen om terug op temperatuur te komen.

Poweryoga Wist je dat we een nieuwe lessenreeks aan ons gamma toevoegen? Vanaf 30 april kun je op dinsdag van 19.15 tot 20.30 uur aan POWERYOGA doen. Dit zijn low impact lessen voor de knieĂŤn (er wordt niet gesprongen) en daarnaast spierversterkend voor de enkels, polsen, billen en schouders. Daarbij trainen we nog eens het evenwicht. Op 30 april kun je een gratis les bijwonen. Daarna loopt de reeks verder tot 18 juni. De inschrijvingen zijn al gestart. Er zijn 20 plaatsen voor de reeks, vol=vol. Ook voor yoga, pilates en stay fit 50+ kan je nog inschrijven. kuurne.kwandoo.com 35 euro

Inschrijven leerlijn zwemmen Vanaf maandag 24 juni kan je inschrijven voor de leerlijn zwemmen vanaf september. Kids die al in de leerlijn zitten, kunnen vanaf 15 juni inschrijven.


20

Gemeente Solliciteren voor een adviesraad Laat jouw stem horen Kuurne wil een gemeente zijn voor en door burgers. Jouw mening vinden we dus zéér belangrijk. Om de mening van de burgers over het beleid te horen, werkten we tot nu toe altijd goed samen met onze vele adviesorganen. Zo is er een sportraad, een jeugdraad, een cultuurraad, een ouderenraad maar ook een lokaal kinderopvangoverleg, een milieuraad, een verkeerscommissie, een commissie ruimtelijke ordening (kortweg GECORO) en beheersorgaan van de bibliotheek. Ook in de toekomst willen we burgers de kans geven om hun meningen en adviezen met het beleid te delen maar dan in een net iets andere vorm. Hoe die nieuwe inspraakvormen er precies gaan uitzien, staat nog niet vast. Dat willen we samen met de nieuwe ploegen van de adviesorganen bepalen, zodra die geïnstalleerd zijn. Daarom willen we de adviesorganen nog 1 keer op de oude manier samenstellen om dan met z’n allen een nieuw en dynamisch inspraaksysteem uit te werken. Daarom: wil je lid worden van 1 van bovengenoemde adviesraden? Of wil je los van een adviesorgaan samenwerken rond de vernieuwing van het inspraaksysteem? Stel je kandidaat via het online inschrijvingsformulier. De uiterste inschrijfdata zijn de volgende: - Cultuurraad: inschrijven vóór 13 mei 2019 - Sportraad: inschrijven vóór 30 juni 2019 - Jeugdraad: inschrijven vóór 30 juni 2019 - Lokaal kinderopvangoverleg: inschrijven vóór 15 juni 2019 - Milieuraad: inschrijven vóór 30 juni 2019 - Ouderenraad: inschrijven vóór 15 mei 2019 - Gecoro: inschrijven vóór 30 juni 2019 - Verkeerscommissie: inschrijven vóór 1 juni 2019 - Beheersorgaan bibliotheek: inschrijven vóór 30 juni 2019

www.kuurne.be/adviesraden

PZ Vlas start met nieuw oproepnummer 1701 PZ Vlas start met nieuw oproepnummer 1701 en eigen aansturing van interventieploegen 24u/24u snellere en betere politiehulp in Kortrijk, Kuurne en Lendelede Het verkorte infonummer 1701 wordt het telefonisch aanspreekpunt bij uitstek. Op dit nummer kan de burger terecht met alle mogelijke (niet-dringende) meldingen, vragen, klachten, suggesties … waarbij de politiezone Vlas kan tussenkomen met bv. een interventie, de wijkinspecteur, de verkeerspolitie, slachtofferzorg, opsporing en onderzoek … Via het nummer 1701 is de politiezone Vlas 7 dagen op 7 bereikbaar en dit 24 uur per dag.

Aanpassingen politiepost Kuurne Een onderdeel van de dienstverlening van onze politiepost verhuisde afgelopen jaar naar het gemeentehuis. Voor verlies van e-ID of een uittreksel strafregister (attest goed gedrag en zeden) kan je al een tijdje terecht in het gemeentehuis. Dit zorgde afgelopen jaar voor een forse daling van het aantal bezoekers bij onze politiepost. Recent werd er beslist om vanaf 1 mei de openingsuren aan te passen. Het politiekantoor is niet langer bereikbaar op donderdagnamiddag tussen 16 en 19 uur. De politiepost blijft open van maandag t.e.m. zaterdag in de voormiddag. Als gevolg zullen onze agenten opnieuw meer op het terrein te zien zijn. Ook de wijkwerking zal wijzigen. Onze politiepost neemt afscheid van Matton Skrällan. Zij nam wijkwerking Centrum altijd voor haar rekening. De agenten zullen hun wijkwerking aanpassen om zo ook wijkwerking Centrum voor hun rekening te nemen. www.pzvlas.be/Zoek uw wijkinspecteur


21

Gemeente

Eerste hulp bij belastingaangifte Maak een afspraak

Belastingsaangifte: tips voor doe-het-zelvers

De FOD Financiën en gemeente Kuurne bieden naar jaarlijkse gewoonte de service aan om jou te helpen bij het invullen van de belastingaangifte. Om lange wachttijden te vermijden, werken we op afspraak. Je kan een afspraak maken via het onthaal van het Sociaal Huis of het gemeentehuis of via onze website. Je krijgt dan een afspraak met een tijdsslot waarbinnen de specialisten van de FOD Financiën je graag helpen.

Check tijdig of je de pincode van je E-ID nog kent. Een nieuwe code aanvragen duurt ongeveer 3 weken. Ben je de pincode toch vergeten? Heb je je pukcode nog?

Waar word je geholpen bij het invullen van de aangifte? Gemeentehuis Kuurne - Marktplein 9 - 8520 Kuurne

Dat is de code die, samen met de pincode, vermeld staat op de uitnodiging die je kreeg om jouw identiteitskaart af te halen. Zo ja: meld je dan aan in het gemeentehuis met je pukcode. Je zal onmiddellijk een nieuwe pincode ontvangen. Je bent ze toch echt verloren?

Wanneer?       woensdag 5 juni van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur       donderdag 6 juni van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur

Vraag dan een nieuwe afdruk van beide codes aan in het gemeentehuis of via de website.

Wat breng je mee op je afspraak?       jouw E-ID of het papieren aangifteformulier       eventuele betaalbewijzen van bedragen die belastingvermindering kunnen opleveren: hypothecaire leningen, levensverzekeringen, giften aan erkende instellingen, kosten voor kinderopvang, uitgaven in het kader van energiebesparingen, onderhoudsuitkeringen,…       eventuele inlichtingen over buitenlandse inkomsten: loonfiches, inlichtingen over buitenlandse roerende en onroerende inkomsten www.ibz.rrn.fgov.be www.kuurne.be/e-loket www.kuurne.be/belastingaangifte

burgerzaken@kuurne.be

056 73 71 11

056 73 71 28


22

In â&#x20AC;&#x2DC;t kort Steun jij samen met ons Levensloop? Het personeel van Gemeente en Sociaal Huis Kuurne nemen dit jaar op 28 en 29 september deel aan Levensloop Kortrijk, ten voordele van Stichting tegen Kanker. Wij roepen jou, de Kuurnse burger, op om samen met ons mee te lopen of te wandelen. Supporters, lopers en wandelaars kunnen ook een drankje nuttigen, een stukje taart eten of een massage boeken in onze tent. Inschrijven of een gift doen, kan via onderstaande link. Vorig jaar zamelden we ruim 1700 euro in met ons team! Kom je liever een handje helpen? Wij zoeken nog naar helpende handen om een barshift te draaien. Stuur ons gerust een mailtje. www.levensloop.be/teams/gemeente-en-sociaal-huis-kuurne an.parmentier@kuurne.be kathy.gistelinck@kuurne.be

Herdenking Leieslag Elk jaar verenigen de gemeente Kuurne en het Bataljon 12de Linie - Prins Leopold - 13de Linie zich om De Slag aan de Leie te herdenken. Tijdens deze gevechten in Kuurne werden talrijke burgers gedood en verloren 147 Linie soldaten het leven voor de verdediging van ons vaderland, Kuurne, zijn bevolking en vrede. De herdenking van de Leieslag in Kuurne gaat door op vrijdag 24 mei 2019. leieslagkuurne.be

Tom Van Dyck moet annuleren wegens ziekte Tom Van Dyck zou dit voorjaar op tournee gaan met zijn voorstelling Het Beest in U. Maar zoals je mogelijk vernam, moet Tom zijn voorstelling de komende periode annuleren. De voorstelling Tom Van Dyck - Het Beest In U op woensdag 15 mei zal dan ook niet kunnen doorgaan. We wensen Tom Van Dyck veel beterschap tijdens zijn herstelling. Had je reeds tickets voor deze voorstelling gekocht, dan ontvang je van ons een mailtje. Ontving je nog geen mail? Dan kan je via de vrijetijdsdienst contact opnemen om de terugbetaling van de kaarten af te spreken. vrijetijdsdienst@kuurne.be 256 36 20 50


In ‘t kort Kijk ik leer fietsen gratis fietsles voor de kids Tijdens deze workshop leer je jouw (klein)kindje fietsen op twee wielen. Aan de hand van behendigheidsoefeningen ontdekt jouw kleuter de fijne kneepjes van het fietsen. De oefeningen zijn eenvoudig, leuk en kunnen thuis gemakkelijk verder geoefend worden. Je kleuter start met de basis (stappen naast de fiets, starten en stoppen) om stapsgewijs zelfstandig te kunnen fietsen. Je kindje brengt zijn eigen fiets mee: opgeblazen banden, goed werkende remmen (liefst voor- en achterrem), een bel en een fietshelm. Je kind moet met zijn twee voetjes plat op de grond kunnen wanneer het op het zadel zit. Voor wie? papa/mama/grootouder met kindje dat klaar is om zelfstandig te leren fietsen. Lesgever: Werner Dhondt, kinesitherapeut en gedreven fietser Maximum 20 deelnemers, dus wees snel!

Woensdag 29 mei van 13.30 tot 15.30u Jeugdcentrum Kuurne, Boomgaardstraat 134, 8520 Kuurne gratis, inschrijven verplicht 056 73 70 11

Word vrijwilliger bij de brandweer je bent meer brandweer dan je denkt! Een hart voor hulpverlening? Dan ben je misschien wel meer brandweer dan je denkt en is een job in bijberoep bij de brandweer wel iets voor jou. Want Hulpverleningszone Fluvia zoekt jou! Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, maar wel gemotiveerde mensen die graag helpen waar ze kunnen. In een team dat voor elkaar door het vuur gaat. Vooraleer je kandidaat te stellen als brandweervrijwilliger, moet je eerst het federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen. In West-Vlaanderen organiseert brandweerschool WOBRA uit Zedelgem deze proeven, die volgende omvatten: • cognitieve proef: peiling naar je algemene en parate kennis • handvaardigheids- en fysieke proef: indien geslaagd voor de cognitieve proef Om meer te weten komen over de aanwervingsvoorwaarden, de procedures en de brandweeropleiding organiseert Fluvia infosessies: • Zaterdag 13 april om 10 uur - Brandweerpost Wevelgem, Nieuwe Markt 3 bus A • Zaterdag 20 april om 10 uur - Brandweerpost Kortrijk, Doorniksesteenweg 214 bus A • Zaterdag 15 juni om 10 uur - Brandweerpost Zwevegem, Ommegangstraat 1 bus Z Deze infosessies staan open voor alle geïnteresseerden uit de steden en gemeenten van Hulpverleningszone Fluvia.

www.hvzfluvia.be

Wie wint de Cultuurprijs 2019? In 2018 won Kinderfoor de Cultuurprijs als vereniging. In 2019 is het opnieuw de beurt aan een individuele kunstenaar of iemand die verdienstelijk was op cultuurvlak. Iedereen kan iemand nomineren. Daarom: ken je iemand die een schitterend kunsttalent bezit of een lovenswaardig parcours aflegde? Twijfel dan niet om iemand kandidaat te stellen. De formulieren zijn beschikbaar in de vrijetijdsdienst of online. Kandidaturen dien je in onder gesloten omslag en met de vermelding “Cultuurprijs 2019” tot 31 mei 2019 bij de vrijetijdsdienst of opsturen naar Cultuurraad, Marktplein 9 - 8520 Kuurne. Het loont zeker de moeite want de Cultuurprijs omvat niet alleen een aandenken maar ook een geldprijs. www.kuurne.be/producten/cultuurprijs-kandidaatstelling


GEMEENTEDIENSTEN

SOCIAAL HUIS

ONTHAAL - LOKETTEN

ONTHAAL 056 73 70 11

056 73 71 11

Iedere werkdag Donderdagnamiddag

08.30 tot 12.00 uur 16.00 tot 19.00 uur DIENST BURGERZAKEN zal extra open zijn op: Zaterdag 4 mei 09.30 tot 12.00 uur Zaterdag 18 mei 09.30 tot 12.00 uur Zaterdag 25 mei 09.30 tot 12.00 uur De dienst burgerzaken is extra open op zondag 26 mei van 8 tot 14 uur voor verkiezingsdocumenten.

BIBLIOTHEEK, BOOMGAARDSTRAAT 85 056 72 68 72

Ma., di., do. en vrijdag Woensdag Zaterdag

16.00 tot 19.00 uur 14.00 tot 19.00 uur 09.00 tot 12.00 uur

VRIJETIJDSDIENST, BOOMGAARDSTRAAT 134 056 36 20 50

Ma., woe. en vrij.

09.00 tot 12.00 uur / 14.00 tot 18.00 uur

Iedere werkdag Ma., di. en woensdag Donderdagnamiddag

09.00 tot 12.00 uur 14.00 tot 16.00 uur 14.00 tot 18.30 uur

SOCIALE DIENST, KORTRIJKSESTRAAT 2 056 73 70 11

Iedere werkdag Ma.nm. t.e.m. do.nm. Donderdagnamiddag

09.00 tot 12.00 uur op afspraak 16.00 tot 18.30 uur

DIENSTENCENTRUM TER GROENEN BOOMGAARD 056 73 70 12

Iedere werkdag

10.30 tot 16.00 uur

DIENST OUDEREN 056 73 70 24 DIENST THUISZORG 056 73 70 10 Iedere werkdag Ma.nm. t.e.m. do.nm.

09.00 tot 12.00 uur op afspraak

ZWEMBAD, NIEUWENHUYSE 49 056 35 27 71

Maandag 07.30 tot 08.30 uur baantjeszwemmen 16.00 tot 18.00 uur 18.00 tot 20.00 uur 2 banen vrij 20.00 tot 21.00 uur baantjeszwemmen Dinsdag 15.30 tot 17.30 uur 20.30 tot 21.30 uur baantjeszwemmen Woensdag 07.30 tot 08.30 uur baantjeszwemmen 12.00 tot 13.15 uur baantjeszwemmen 13.15 tot 17.30 uur 19.30 tot 20.15 uur aquagym Donderdag 16.00 tot 17.00 uur baantjeszwemmen 17.00 tot 19.00 uur Vrijdag 12.00 tot 13.15 uur baantjeszwemmen 16.00 tot 18.00 uur 20.00 tot 21.00 uur baantjeszwemmen Zaterdag 07.30 tot 09.00 uur baantjeszwemmen 09.00 tot 11.45 uur enkel groot bad 14.00 tot 17.45 uur Zondag 08.00 tot 11.45 uur Het zwembad is gesloten voor groot onderhoud van 17 tot 30 juni.

RECYCLAGEPARK Dinsdag 14.00 tot 18.00 uur Woensdag 14.00 tot 18.00 uur Donderdag 16.00 tot 19.00 uur Vrijdag 09.30 tot 12.00 uur Zaterdag 09.30 tot 12.00 uur / 13.00 tot 17.00 uur Het aanvoeren van afvalstoffen kan gebeuren tot één kwartier voor sluitingstijd. Het recyclagepark is gesloten op vrijdag 14 juni i.p.v. 7 juni.

DRINGENDE HULP • • • • • • • •

BRANDWEER: 100-112 POLITIE: 101 MEDISCHE HULP: 100-112 HUISARTS: 056 72 92 39 SPOEDOPNAME: 056 63 61 12 ZIEKENHUIS: 056 63 63 63 TANDARTS: 0903 39 969 APOTHEEK: 0903 922 48

POLITIE POLITIE KUURNE, WEGGEVOERDENPLEIN 056 36 58 60

Iedere werkdag 08.30 tot 12.00 uur Iedere zaterdag 09.00 tot 12.00 uur Vanaf 1 mei is het politiekantoor niet langer open op donderdagnamiddag.

WIJKAGENTEN KUURNE Steven Maus Cindy Verhelst Tom Deschoemaeker Debora Vandaele

0498 90 97 40 0498 90 98 04 0498 90 97 38 0498 90 97 59

Alle gemeentediensten (loketten, vrijetijdsdienst, recyclagepark en Sociaal Huis) zijn gesloten op woensdag 1 mei, Hemelvaart 30 en 31 mei, Pinkstermaandag 10 juni en uitzonderlijk gesloten op vrijdag 14 juni. De sportdienst, het zwembad en de bib zijn gesloten op de hierbovenvermelde data m.u.v. vrijdag 31 mei. Op Pinksterzondag 9 juni is het zwembad gesloten.

Profile for Communicatie Kuurne

InfoKuurne mei-juni  

InfoKuurne mei-juni  

Profile for kuurne
Advertisement