Page 1

#gotlanddifferentdays

2018

På roadtrip med

Elsa Billgren

Allt finns runt hörnet Sanna Lennartsdotter Dackmo hittade närheten i Visby

Familjen valde Gotland framför Stockholm

1


VARMT VÄLKOMMEN TILL TOFTA!

Tofta Camping finns vid en av Sveriges finaste stränder, endast 14 minuter söder om Visby. toftacamping.se

Besök en av Sveriges bästa strandbarer med havsnära läge.


COME FOR your best Day & NIGHT Party - ever!

KALLISVISBY.SE | FACEBOOK.COM/KALLISVISBY | INSTAGRAM: @KALLISVISBY 3


14

43

SURFLIV

SHOPPING OCH HANTVERK

32

PÃ… ROADTRIP MED ELSA BILLGREN

4


Innehåll

58 KROGTIPS

SURFLIV ............................................................................... 14 Naturen, havet och det behagliga tempot. Classe Johansson och hans familj bytte Stockholm mot Gotland och njuter nu av ett rofyllt men välfyllt liv på ön!

UR ETT ANNAT PERSPEKTIV ............................ 19 Stylisten och bloggaren Lisa Strannesten visar upp sin kärlek till Gotland genom inspirerande bilder från hennes absoluta ö-favoriter!

EN EKOLOGISK OAS ................................................... 24 Egen odling, gårdskrog och butik – på Lilla Bjers är alltid råvarorna och det ekologiska i fokus. Familjen Hoas välkomnar besökare året runt!

69

PÅ ROADTRIP MED ELSA BILLGREN .......... 32 Utflyktsmål, loppisar och fyndtips. Vintage-entreprenören guidar oss runt sitt Gotland och vet dessutom precis i vilka lådor vi ska rota.

UPPLEVELSER I UNIK NATUR

ANSVARIG UTGIVARE Christer Bruzelius REDAKTÖR Caisa Gyllgårde PROJEKTLEDARE Susanne Appelgren ART DIRECTOR/FORMGIVARE Patrick Hansson Erik Unnerfelt Maria Björnfot SKRIBENTER Caisa Gyllgårde Kornelia Dunkels OMSLAGSFOTO Patrick Hansson FOTOGRAFER Anders Nordgren Bengt Hedberg

Carl Ewald, Surflogiet Elin Kero Ellen Marie Martinsen Harriet Cederqvist Hugo Wallquist Johan Södercrantz Lena Ahlstedt Kahlbom Magdalena Björnsdotter Maria Kristiansson Mike Fergusson Olof Segerberg Patrick Hansson Simon Olsson Stephan Andersson

ANNONSFÖRSÄLJNING Daniel Bengtsson och Kusinerna Kommunikation OM GOTLAND 2018 Magasinet Gotland 2018 är ett samarbete inom den Gotländska besöksnäringen. Magasinet produceras av Kusinerna Kommunikation på uppdrag av Destination Gotland. Redaktionen ansvarar ej för insänt, ej publicerat material. Citera oss gärna, men ange källan.

Mer spännande läsning destinationgotland.se Inspireras och inspirera! #gotlanddifferentdays Följ oss på Facebook och Instagram – nyheter, tips, erbjudanden, tävlingar och massor av Gotlandsinspiration! facebook.com/destinationgotland

@destgotland

5

ALLT FINNS RUNT HÖRNET ................................ 38 Entreprenören Sanna Lennartsdotter Dackmo bytte New York mot Gotland. Här har hon skapat sin egen drömtillvaro, och tycker att Visby har precis allt.

SHOPPING OCH HANTVERK .............................. 43 På Gotland vimlar det av hantverkare, designers och entreprenörer som gör utbudet både unikt och varierat. Vi guidar dig rätt oavsett om du vill strosa i Visby eller upptäcka landsbygden!

KROGTIPS .......................................................................... 58 Bekanta dig med öns fantastiska utbud av restauranger, krogar och uteställen – vi lovar att du kommer hitta mer än en favorit!

GOTSKA SANDÖN ........................................................ 69 Följ med oss till den ensliga ön som bjuder på vidsträckta sandstränder, spännande historia och unika sevärdheter.

UPPLEVELSER I UNIK NATUR ........................... 75 Klättring, surfing, mountainbike eller vandring? Äventyraren Morgan har tipsen som gör just din favoritaktivitet till något alldeles extra!


#gotlanddifferentdays

Hitta ditt Gotland 6


Det är något speciellt med Gotland. En ö full av kontraster, som bjuder på storslagen natur där ingen del är den andra lik. Från det vilda och vindpinade i norr, via Visbys kulturarv och puls, till blommande ängar och öppna landskap i syd. Människorna på Gotland kan i sin tur vara minst lika fascinerande som ön i sig. Och vad är väl bättre än att lära känna en plats genom dem som känner den allra bäst. Låt dem guida dig genom olika sevärdheter, spännande matupplevelser och favoritplatser. Låt dem hjälpa dig att uppleva annorlunda dagar på Gotland...

HOLMHÄLLAR. Raukområdet vid Holmhällar på södra Gotland.

7


KLINTKUST. Längs öns västra kust sträcker sig mil av avmäktiga mäktigaklippor. klippor.

DIGERHUVUD. Raukar vid Digerhuvud på Fårös västra sida.

8


SOLNEDGÅNG. Solen dalar sakta ner mot horisonten i Eksta på västsidan av Gotland.

#gotlanddifferentdays

Kustnära Gotland är solens ö, och är med och toppar solligan i Sverige år efter år. Ön erbjuder närmare 80 mil obruten horisont, där finkorniga sandstränder samsas med små undangömda badvikar, kalkbrott med turkosskimrande vatten och vackra klapperstensstränder. Hitta din favoritstrand och njut av lata dagar, eller sätt fart på adrenalinet med fartfylld kitesurfing. Klättra bland klippor, utforska grottor eller galoppera i vattenbrynet på en öde strand.

#gotlanddifferentdays

9


#gotlanddifferentdays

ÖSTERGRAVAR. Solen går ner bakom Visby ringmur.

10


UTSIKT. Restaurang Krönet i Visby innerstad.

Ett vimlande världsarv Få städer har en så unik kombination av gammalt och nytt som Visby. Omringad av den välbevarade ringmuren från 1200-talet bjuder den forna Hansestaden på kulturarv, vackra klosterruiner och strosvänliga kullerstensgränder. Men också på matupplevelser i världsklass, after beach och natt­klubbar med havet som kuliss och konserter och spelningar i mäktiga stenvalv. Visby vimlar, och du bestämmer själv om du vill ha paus eller puls, dåtid eller nutid.

11


Händelserika

Tofta är en av Sveriges vackraste stränder. Sommartid är den 3 km finkorniga sandstranden otroligt populär. Här finns stora möjligheter för bad och härligt strandliv men också spännande aktiviteter, flera restaurang- och boendealternativ samt en Beach Club. Endast 14 minuter söder om Visby.

SURFLOGIET

På Gotlands egna surfcentrum i Tofta, kan du prova på flera olika vatten­ aktiviteter. Stand up paddleboard är den senaste trenden från Hawaii där man glider fram på vattnet med en bräda och paddel. För de små finns favoriten Kids summer surf, då barnen får prova på olika surfsporter. För dig som söker mer adrenalin jobbar Surflogiets instruktörer varje dag med kitesurfingkurser vid Gotlands unika kust. När solen sänker sig ner mot horisonten, samlas människor från hela byn för att njuta av ett glas vin och god mat framför Östersjöns glittrande böljor. Här erbjuds första parkett framför vackra sol­ nedgångar på kaféets uteservering, som har sittplatser rakt ner i sanden.

12


TOFTA BEACH CLUB

På Tofta finns Gotlands största After Beach. Med en blandning av olika åldrar och strandkänsla, kan du njuta av en härlig dag och sprudlande stämning i magisk gotländsk miljö. Under soliga dagar erbjuds det livemusik och barfotadans i sanden. Här finns även egen pool, god mat och chans till nya möten. Havet är härligt, men inget kan slå en skön solsäng, glass, dryck samt el- och soluppvärmt vatten på en armlängds avstånd. Missa inte heller alla temadagar och uppträdanden som sker under sommaren.

STRANDBAREN

Fyll på energidepåerna under soliga dagar på välbesökta Tofta strand. Med fantastiskt läge och endast 10 meter ner till vattenbrynet har du nära till en av Sveriges bästa strandbarer. Här finns god mat och något svalt att dricka samtidigt som du njuter av den avslappnade stämningen och en underbar solnedgång om kvällarna. Det finns även möjlighet att arrendera denna sköna plats för din egna fest. Ett ställe du helt enkelt inte vill missa.

Peter Jihde:

– Min favoritsport Utmana dina polare i padeltennis på de tre nybyggda utomhusbanorna i Tofta – faktiskt de enda på Gotland och detta är dessutom Peter Jihde favoritsport. – Gotland är ön som har allt, och nu när man äntligen byggt padeltennisbanor i Tofta är ön komplett för mig, förklarar Peter och fortsätter. – Det är världens bästa sport. Jag vill hävda att alla i världen, oavsett mängd av bollsinne, kan spela padeltennis. Det är enkelt och lustfyllt. Padel­tennis är ungefär som att flytta in strandtennis på en bana.

Tempot är bra, bollen är mjuk och racketarna är enkla att hantera. Det är också väldigt socialt, då du står nära den du spelar med och emot. Med sitt fantastiska läge nära havet och Tofta Beach Club har de tre nybyggda padeltennisbanorna stor potential. – Så jag vet att många kommer bli glada, då det ytterligare är en anledning att åka till världens bästa ö, jag kommer definitivt lira där i sommar, avslutar Peter Jihdes.

13


Classe Johansson och hans familj valde Gotland framför Stockholm. Ett inte helt självklart, men ändå enkelt val. Här har de hittat sin plats, sin tillvaro, och de ångrar inte flytten en sekund. Naturen, havet och det behagliga tempot gör livet på ön både rofyllt och välfyllt. Mer tid till familj och intressen. Och mer tid på surfbrädan!

Classe Johansson med familj Classe, 51 år, driver Själsö Bageri tillsammans med kompanjonen Fredrik Ekman och hans fru Sofia Anna, 46 år, nattsjuksköterska på Visby lasarett Greta, 12 år, och Hedda, 9 år Familjen bor i Brissund, ca 1 mil norr om Visby, med hunden Freddie samt hästarna Kopar och Frecka

14


#gotlanddifferentdays

Familjen Johansson flyttade till Gotland för sju år sedan. Pappa Classe, mamma Anna och döttrarna Greta (12 år) och Hedda (9 år). Sen dess har famil­ jen utökats med två hästar och en hund. I huset i Brissund, med havet strax intill, har de skapat sitt eget lilla paradis, och de kan inte tänka sig en bättre tillvaro. När pappa Classe ska beskriva vad som är absolut bäst med Gotland funderar han en bra stund. Ändå blir svaret: – Allt! Han fortsätter: – Närheten till havet och naturen. Ett lugnare tempo. Vi som familj kan leva ett liv här som vi inte kan göra i en storstad. Gotland ger oss tid till familj och intressen. Vi har hästar och hund utan att det är det minsta krångligt. Familjen är överens om att vår och höst är favoritårstiderna. Då har de ofta stränderna för sig själva och kan promenera, rida och låta hunden lufsa fritt. Men nog är det ändå något visst med somrarna på Gotland, det håller hela familjen med om. Alla besökare som kommer för att njuta av ön. Mixen av människor är fantastisk menar Classe. – Sommargotlänningar, festglada ungdomar, barnfamiljer, utländska turister, busslaster med pensionärer… Alla samsas om öns utbud, och alla har sina favoriter! Trots att varken Classe eller Anna hade någon direkt anknytning till ön, var beslutet att flytta till just Gotland ganska enkelt. Efter att vid två tillfällen ha bott i Costa Rica hade de båda gångerna svårt att anpassa sig till storstadslivet efter hemkomsten. De längtade efter ett annat slags liv. Lugnare. Enklare.

>>

DOTTERN GRETA fångar en våg på Tofta strand.

15


CLASSE JOHANSSON med dottern Hedda.

"Öar kan vara lite isolerade. Som tur är." – När vi började titta på alternativ i Sverige föll det självklara valet på Gotland. I vår värld har den här ön allt det vi letade efter; frihet, magisk natur och ett mer behagligt tempo. Och när beslutet väl var taget kändes det dessutom extra fint att kunna erbjuda barnen den här typen av uppväxt. Om man dessutom älskar surf och inte är beredd att flytta utomlands är Gotland ett bra alternativ. Classe är en inbiten surfare som har hösten som sin absoluta favoritårstid. Höststormarna erbjuder fantastiska vågor, och det blir mycket tid på brädan. Han brukade resa runt halva jorden för att surfa under de bästa förutsättningarna, men sen de flyt­ tade till Gotland är han tillfreds med den surf som erbjuds här och resorna utomlands blir allt färre.

– Gotland erbjuder en känsla av evig semester och frihet, konstaterar han. Döttrarna Hedda och Greta är så gott som upp­ vuxna på surfbrädan, och sommartid drar de ofta på sig våtdräkterna och ger sig ut på vågorna. Men hästintresset har även det vuxit sig starkt, inte minst för Greta som rider och är i stallet varje dag, året runt. Anna konstaterar igen hur enkelt livet är här. Även om familjen mest rör sig mellan hemmet, stallet, stranden och jobbet så är det en frihet att barnen redan vid tidig ålder kan släppas ganska fritt. – Det är tryggt att bo på en ö, konstaterar hon. Det gör oss nästan lite isolerade från omvärlden. Som tur är... "

16


Familjens bästa Gotlandstips:

#1

SJÄLSÖ BAGERI

Då Classe driver bageriet faller det sig naturligt att vi hänger mycket här. Brödet bakas i den vedeldade stenugnen, och det serveras goda mackor med olika pålägg till frukost och lunch, eller njut av härligt saftiga bullar till fikat. Utsikten över Själsö hamn är en bonus! Själsö Bageri är beläget cirka 10 km norr om Visby längs väg 149.

RIDTUR PÅ FÅRÖ

#2

Med till exempel Fårö Islandshästar kan man uppleva underbara ridturer och makalösa naturupplevelser. Att få njuta av det vackra ljuset och solnedgången från hästryggen är magiskt! Mer info hittar du på www.faroislandshastar.se

#3

FORNSALEN

Här finns något för hela familjen, och har vi besök tar vi gärna med dem hit en regnig dag. Då kan man tillsammans lära sig mer om Gotlands historia på ett spännande sätt genom olika utställningar. Fornsalen – Gotlands museum ligger på strandgatan i Visby.

BRISSUND

#4

Brissundsstranden med sitt fiskeläge är en magisk plats tycker vi! Här rider vi ofta, gärna framåt kvällen när solen börjar gå ner. Eller tar en lång promenad med hunden. Brissund ligger cirka 15 km norr om Visby.

#5

PAVILJONGSPLAN

Varje dag kl. 8.30 samlas hundägare med leksugna hundar vid Paviljongsplan, och då får hundarna leka fritt. Det var guld värt när Freddie var liten, nu är han helt ointresserad av andra hundar! Paviljongsplan ligger bredvid DBW:s Botaniska trädgård i Visby innerstad.

ÖNS MARKNADER

Under hösten åker vi gärna på en eller flera marknader runt om på ön. En favorit är Gotlands skördefestival i Roma, här finns massor av grejer att titta på och olika aktiviteter som vi alla kan testa. Superkul! Mer info om hösten alla marknader på Gotland publiceras på www.gotland.net

17

#6


Välkommen till

korallrevet För 420 miljoner år sedan låg den här platsen i ett tropiskt hav

Öppet 1 maj – 30 sept varje dag och för bokningar året om

Nya cykelvägen Visby – Grottan

45 min!

AN

GO

TL

Visby

D

lummelundagrottan.se

3 timmars äventyr – från 15 år

Guidad tur – passar alla åldrar 18

• Café med dagens lunch • Härliga naturstigar • Utställningar • Klättervägg • Butiker • Uteserveringar • Havsutsikt • Fri parkering


Namn Lisa Lööf Strannesten Ålder 41 år Familj Sambon Mats Henningsson, Nelli (2 år) och Leo (8 månader) Bor Lägenhet mitt i Visby innerstad Gör Frilansstylist, creative director och bloggare Blogg amagazineabout.com

@lisastrannesten

Gotland ur ett annat

perspektiv

Lisa Strannesten blev bjuden till Gotland av nuvarande sambon Mats bara efter ett par månaders dejtande. Det var 15 år sedan, och när de senare skulle flytta tillbaka till Sverige efter några år utomlands var valet enkelt. Närheten till havet, lugnet och de vackra omgivningarna som ön erbjuder skapar en svårslagen livskvalitet som de känner att de inte kan hitta någon annanstans. För Lisa är Gotland en alldeles egen och väldigt speciell kärlekshistoria. – Jag tror att nästan alla minns den där första gången då man klev av båten eller flyget och fick uppleva denna fan­ tastiska ö för första gången, säger hon. Idag har Lisa både företag och familj här på Gotland. Och även om den absoluta nyförälskelsen har lagt sig konstaterar hon att det är en ynnest att få kalla den här vackra och alldeles speciella ön för sitt hem. För vem kan till vardags gå genom mysiga kullerstensgränder med prunkande rosor på väg till och från jobbet? Eller köra på kalkvita vägar genom karga miljöer medan lamm­ hagarna passerar bredvid. För att inte tala om vallmofälten och blåelden i dikes­kanten…

Det råder ingen tvekan om att sommaren är Lisas favoritårstid. Även om hon uttrycker en konstant kärlek till ön, oavsett tid på året, så blommar hon liksom upp på sommaren. Och då ska det mycket till om man ska få henne härifrån. – Under sommaren lämnar vi sällan ön, konstaterar hon och skrattar. Däremot när högsäsongen är över och hösten anländer – då bokar vi gärna en resa för att förlänga sommaren och hämta inspiration för nästa säsong! Lisa jobbar som frilansstylist och har bland annat Chanel, Marie Claire, Louis Vuitton och Estee Lauder som kunder. Just nu är hon aktuell med mode- och makeup boken Transformation där hon gjort all styling. Dessutom är hon crea­ 19

tive direc­tor och sköter all inredning och social media för sambon Mats restau­ ranger Italienaren, Vinäger och Josbaren. Det är alltså inte så konstigt att Lisa använder kameran flitigt. Främst för att fånga ögonblicken, och för att minnas. Men hon berättar också att hon gör det för att visa upp det allra bästa av Gotland så att fler ska få möjlighet att upptäcka ön från hennes perspektiv. Det sker framför allt genom den välbesökta blog­ gen/webbmagasinet A Magazine About som hon driver tillsammans med gotlän­ ningen Jonathan Ingman, samt hennes egna inspirerande Instagram-konto som till bredden är fyllt med härliga Gotlands­miljöer. Här har hon valt ut några favoriter därifrån, för att du som läser ska få upptäcka Lisas Gotland! "


VINÄGER OCH ITALIENAREN Konstigt vore det om jag inte hade med dessa två som favoriter i Visby eftersom det är här man hittar mig nästan dagligen, inte minst sommartid. Vinäger var det första stället jag besökte och blev handlöst förälskad i då jag kom till Visby för 15 år sedan. I dag har vi lyckan att själva vara ägare till denna vackra oas. När vi för några år sedan fick möjlighet att öppna ännu en restaurang föll det sig naturligt för oss att det blev det Italienska köket som får husera i den gamla medeltidsgränden. På Italienaren blandas Italienska favoriter med gotländska råvaror i en fantastisk miljö!

”Jag skulle kunna skriva en hel bok om alla de ställen jag älskar här på Gotland men här har jag samlat några av mina favoriter.”

BOTANISKA TRÄDGÅRDEN Att passera genom detta fantastiskt vackra ställe mitt i Visby innerstad och se hur årstiderna ändras genom växterna är en vardagslyx jag verkligen uppskattar. Dessutom ligger det granne med Strandpromenaden så att man kan ta en skön promenad längs havet på tillbakavägen. Precis intill ligger Visbys charmigaste café, Gula Huset. Här sitter du i det lilla vardagsrummet och dricker kaffe ur tunna, blommiga mormorskoppar medan ägaren bakar bullar i det lilla köket, samtidigt som han springer ut med påtår till alla gäster och hinner småprata lite här och där.

AKANTUS Här shoppar jag inredning och barnleksaker. Det är nästan omöjligt att gå in på Akantus utan att komma ut med någonting. De har en bra mix av lokal design, antikt och de senaste trenderna. Jag tycker att de är otroligt duktiga på att handplocka sitt sortiment och att hitta de där sakerna som väcker stort ha-begär. Rakt över gatan ligger dessutom en riktig ”efter shopping-pärla”, nämligen Ett rum för resande. Här serveras goda luncher och fika. Jag älskar att sitta på det lilla torget utanför och se på folk som passerar på gatan.

20


BUNGENÄS Att kliva in genom lammgrindarna till Bungenäs Kalkbrott är som att kliva in i en annan värld. Här får inga bilar åka utan man går eller lånar en cykel för att ta sig runt på det gamla militärområdet. Här har Själsö Arkitekter förvandlat de gamla bunkrarna och barackerna till bostadshus, soldaternas matsal har blivit restaurang och i den vackra gamla kalkladan med sina stora murade ugnar huserar både restaurang och konstgalleri. På väg till Bungenäs brukar vi alltid stanna till på Prima Gård. Här tar vi en fika i trädgården, säger hej till tuppen i hönsgården, köper med oss ekologiska gotländska delikatesser, vackert porslin och annat hantverk som tillverkats på gården.

KALKBROTT

HABLINGO CREPERIE

På Gotland finns det mängder av gamla kalkbrott som fyllts med vatten. Några av dem har lika turkost vatten som en pool. För mig som är lite av en badkruka och kan tycka att havet är lite för kallt på försommaren är ett kalkbrott perfekt för där brukar temperaturen ligga några snäpp högre. Det är en sport att hitta "sitt eget" kalkbrott dit man kan ta med picknickkorgen och sola och bada hela dagen utan att stöta på någon annan. Orkar man inte ge sig ut på jakt runt ön så finns alltid Blå Lagunen som är det mest kända på ön och ett av de mest badvänliga, särskilt om man har med sig barn.

När det regnar en sommardag så brukar jag först åka till Djupvik för att äta lunch och sedan vidare till Hablingbo Creperie för en dessertcrepe (den med äpple och kanel med en glasskula till!). Det är supermysigt att sitta i ett av de gamla kobåsen när de tänt ljus och regnet smattrar utanför. Innan vi åker därifrån köper jag alltid med en av Åsa Lindströms vackra muggar som man hittar i butiken bredvid. Bara 5 minuter bort ligger sen Verdus Veranda – en vacker och väldigt speciell trädgårds- och inredningsbutik. Här köper jag krukor och porslin och drömmer om att en gång ha en lika vacker trädgård!

SURFLOGIET Förra sommaren slog tre olika aktörer på Tofta Strand sina påsar ihop och blev Surflogiet - ett ställe som jag tycker att Gotland verkligen saknat tidigare. Här kan du bland annat gå surfkurser, hyra brädor, skejta och äta mat med massor av vegan- och vegetariska alternativ. De kvällar de har livemusik och man sitter där i solnedgången precis vid vattnet är helt magiska! Dessutom är i stort sett allt material som de använder komposterbart. Bara en sån sak!

HOTEL STELOR

DJUPVIK RESORT

När jag behöver en paus från Visby under våra mest hektiska veckor flyr jag till Västergarn där jag hänger på Hotel Stelor hos Mysan och Linus. För mig som har två små barn är det perfekt att kunna släppa dem på den stora gräsmattan där de kan leka och se på fåren och hästarna i hagen medan jag kan ta en kaffe på en av solsängarna, äta en god lunch eller middag med vänner. Några av Sveriges bästa artister brukar spela i ladan och en konsert där brukar höra till sommarens höjdpunkter!

Under flera år, innan vi blev ägare till Vinäger, så brukade jag jobba på Djupvik varje sommar. Jag älskade att jobba där och nu spenderar jag gärna mina lediga dagar i den härliga och speciella miljö som Jörgen och Maria har skapat på den gamla dans­banan. Jag brukar åka dit på en sen lunch för att njuta av lugnet som infinner sig där ute. Vill jag lyxa lite extra stannar jag över på hotellet en natt och tar en långpromenad eller cyklar längs den vackra, karga Ekstakusten. Ett tips är att åka dit på hösten – det är magiskt när höstlöven ändrar färg.

21


SEASIDE GOTLAND SOL

Nr 2 i Sverige* * Golf Digest lista av landets 50 bästa banor 2017

I I

Välkommen att boka starttid Telefon 0498-200 930 visbygk.com

22


balde Välkomna till Gum restaurang & ll e t o h , a n a b lf o G Spela 36 hål nd på Sydöstra Gotla till specialpris! Välkomna till ! Gumbalde och När

Gumbalde är anläggningen mitt på Gotland med det lilla extra.

En 18-håls parkbana på forngutnisk mark, ett trivsamt hotell med 65 bäddar samt en restaurang. Välkomna till Gumbalde, i Stånga. Telefon: 0498-482880. Hemsida: www.gumbalde.se

Välkommen till När! När GK har en egen karaktär av både hed- och linksbana nära havet. Välkommen till en trivsam klubb i det vackra landskapet på sydöstra Gotland.

Spela 3 6 hå på syd östra G l otlan till spe cialpris d ! Välkom na til När oc h Gum l balde!

Golfspelandet på När började redan på 70-talet på exotiska Närsholmen. Vi erbjuder gröntkortkurser, juniorspel, Knatteskoj, olika medlemskap se klubbens hemsida.

Spela S kottla nd på Gotland!

www.nargk.se

0498-49 23 20 23


Den ekologiska verksamheten med gårdskrog, butik och egen odling ligger endast sju kilometer från Visby. En oas omgiven av lugnet från landet men ändå med närhet till stan. Det är vad som gör Lilla Bjers till en äkta gotländsk pärla.

En ekologisk oas 2017 firade Lilla Bjers, som betyder det lilla berget på gotländska, 20-årsjubileum i Margareta och Göran Hoas regi. Verksamheten har alltid varit ekologisk, men 2001 blev gården officiellt kravcertifierad, och 2012 öppnades gårdskrogen vilket blev en slags brytpunkt för familjen Hoas. Idag odlas över 200 sorter av diverse grödor på gården. Vissa är återkommande år efter år såsom jordgubbar, potatis och sparris medan andra testar de sig fram med för att det är roligt. – Citron fuskar vi lite med, men förra året hade vi en skörd med cirka 15 citroner. Rekordet är 100 stycken, berättar Göran och skrattar. Jorden bidrar till kvalitén på allt som växer på gården. – Alla våra grönsaker får en väldigt lätt, fräsch och god smak. Vi kan väl ta åt oss lite av äran men det är jorden som gör det, säger Göran och Margareta fyller i. – Plus att de får växa i sin egen takt, utan att vi pressar dem. 24


FAMILJEN HOAS Margareta Hoas, 53 år, delägare Lilla Bjers Göran Hoas, 60 år, delägare Lilla Bjers Elin Hoas, 20 år, dotter, grönsaksarbetare Einar Hoas, 18 år, son, studerande, jobbar under loven på gården Agnes Hoas, 15 år, dotter, studerande, jobbar under loven på gården

GÅRDENS STORLEK är ca 15 hektar, varav 5 hektar grönsaker och ca 50 hektar skog.

”Verksamheten har alltid varit ekologisk” Lilla Bjers är på många sätt en året runt-karusell, med egen odling och den lilla gårdsbutiken som har öppet året runt. Om somrarna serveras spännande maträtter med råvaran i fokus och när december nalkas serveras lunch och middag med julens alla smaker och dofter samtidigt som julgransförsälj­ ningen på gården drar igång. – Menyn varierar hela tiden under säsong, be­ roende på vilka grönsaker som är bäst för stunden, förklarar Margareta. Generellt är det fem- eller trerätters som serveras under kvällarna. På dagen finns även lunch baserad på dagens skörd. Konceptet utgår från att allt som serveras ska vara 100 procent ekologiskt och egenodlat, i form av avskalad fine dining. Gästerna kan själva strosa omkring på markerna där grödorna växer, för att sedan bli serverade dessa i restaurangen. – Det är en stor utmaning för kockarna att utgå från det här konceptet, säger Margareta. – Men också en stor glädje, fyller Göran i. 25

Kockarna har många knorrar på saker och ting, bland annat har de gjort ett dessertskum på potatis­ skal som smakar som vaniljglass. A och o är att det som serveras på tallriken är ”riktig mat”. Dessutom serveras viner från ekologiskt certifie­ rade gårdar i Frankrike och Italien ihop med maten. Lilla Bjers är hela tiden under utveckling. Förra året presenterades det nya konceptet Green Table, inspirerat av Chef ’s Table. Gästerna blir då placerade vid ett bord ute i odlingsväxthuset. – I konceptet ingår det att jag eller Margareta först tar emot gästerna med en fördrink, sen guidar vi och pratar om vilka vi är och vad vi gör. Därefter serveras en trerättersmeny som de äter i växthuset bland grön­sakerna, förklarar Göran. Denna året runt-pärla med cykelavstånd från Visby har grönskande omgivningar och vacker gårdsmiljö. Här bjuds du in av familjen Hoas med personal att njuta av ekologisk matkultur bland sagolik gotländsk natur. "


GOTLAND

BÄST PÅ EKOLOGISKT, NÄRPRODUCERAT, DELI OCH VINYLSKIVOR! #coopärcoolt Lärbro LÄRBRO ÖSTER

Slite SLITE

VISBY

GRÅBO

Visby

Roma

ROMAKLOSTER

KLINTEHAMN

Klintehamn

Ljugarn

Hemse HEMSE

LJUGARN

Förändringens vindar blåser inom Coop. Såväl centralt som lokalt – men kanske framförallt på Coop Gotland. Och det är positiva vindar. Möt vildhjärnorna Wahlgren och Stålhammar som ser butikerna som mötesplatser – där närproducerat, ekologiskt och vinylskivor är en självklarhet.


Coop Gotland har nio butiker på ön; från Slite i norr till Hemse i söder vidare från Klintehamn i väst till Ljugarn i öst, lyckas jag uttyda vid vår intervju, som lättast kan beskrivas som en träff med Piff och Puff. De båda pratar oavbrutet i mun på varandra och energin i rummet går nästan att ta på. Det finns mycket vilja och idéer här kan jag konstatera. Både Carl-Johan Stålhammar och Markus Wahl­ gren är nya ansikten på Coop. Dels för Coop som helhet på ön men också för Coop Forum där de till­ sammans med personalen utvecklar delikatessdisken som ska vara bäst på ön samt hörnan där vinylskivor säljs. Utbudet ska vara ”endast bra” musik – precis som med maten. De vill förmedla att Coop sticker ut och vill visa att den kooperativa idéen är helt rätt i tiden. – Vi börjar bli vana vid Uber, Airbnb och andra exempel på delningsekonomi i samhället idag. Många tror att det är en ny tanke – men den har ju funnits hos oss på Coop under 150 år, säger CarlJohan Stålhammar vd på Coop Gotland. – Tanken med delningsekonomi är ju att du är delägare i den butik som du handlar i, du handlar av dig själv. Den tanken är rätt oslagbar, fyller Markus Wahlgren i. Hashtaggen ”coopärcoolt” har börjat cirkulera flitigt på Gotland. Vad är det egentligen som är så coolt med Coop? – Coop Gotland är väldigt duktiga på närprodu­ cerat, ekologiskt och kravmärkt. Ja, rent av bland de bästa i Sverige på den biten. Att vi sedan kryddar det med vinylskivor, trevliga medarbetare och galna upptåg är väl ett bra tecken, svarar Carl-Johan och fortsätter utan att knappt andas, – För Coop som bygger på att vara lagspelare är det mycket viktigt att lyfta gotländska producenter.

Det känns rätt. Samma sak är det med grund­ stenen delningsekonomi. All vinst återinvesteras till medlemmarna eller i butikerna. – Medarbetarna på Coop är ofta unga människor som är otroligt engagerade. De bryr sig om ekolo­ giskt och närodlat. Det ekologiska och närproduce­ rade samt kvalitén genomsyrar hela verksamheten. Samtidigt är det viktigt för mig som stormarknads­ chef att visa hur viktiga kunderna är, säger Markus. – Vi har till och med en Vegan Corner nu med bara vegansk mat, fyller Carl-Johan i. I Coop Forums delikatessdisk är ledorden fantas­ tiskt sortiment, bemötande och upplevelse. – Handlar du ofta i delikatessdisken kan du få en egen låt som Martin Kristensson (skivbolags­ direktör på Coop Records) spelar med sin banjo eller gitarr beroende på vilket humör han är på, berättar Carl-Johan. Han betonar att det ska vara en upple­ velse att gå och handla. Är det ännu viktigare med ett kooperativ och när­producerat när man bor på en ö? – Ja, det finns en stolthet i det, tycker Carl-Johan. Vidare är det viktigt att Coop täcker upp hela ön, då alla ska känna sig inkluderade. Värdeorden som Coop arbetar utifrån är att vara bäst på ekologiskt och närodlat. Och vinylskivor. – Hos Coop är det den gotländska producenten som bestämmer hur vi ska sälja varorna. Därför blir vi annorlunda från våra konkurrenter, betonar Markus. – Men någonstans är det ändå kunden som ska stå i fokus. Kan varje besök i en Coop butik leda till ett leende och en upplevelse har vi kommit långt, säger Carl-Johan. – De kommer hit som kunder, men går härifrån som våra vänner, fyller Markus i. "


Ljugarn Den vackra semesterorten Ljugarn har mycket att erbjuda i form av historia och fornminnen, barnvänliga aktiviteter, hamnområden och naturupplevelser men här finns också caféer, restauranger och boenden. Välkommen till en riktig gotländsk juvel – på östra sidan av ön. Det är svårt att inte göra återkommande besök till den vackra stranden och den mjuka naturen på östra sidan av Gotland. Här färglägger fantastiska soluppgångar morgnarna, och det lilla samhället med praktfulla sommarvillor från 1920-talet har en känsla av semester. Utbudet av en rad genuina boenden och välsmakande restauranger är stort och står i perfekt kontrast till områdets karakteristiska natur och his­ toria. Besök raukområdet Folhammar, slappna av vid den långsträckta badstranden eller ta en promenad

bland väldoftande strandörter för att sedan slå dig ned vid ett café. Ljugarns hamn och det närliggande gamla fiskeläget Vitvär är också värt ett besök. Är du snarare den aktive personen finns möjlig­ heter för cykling och jogging på slingrande vägar. Eller varför inte ta en runda på Ljugarn GK:s nio­ hålsbana alternativt spela tennis på ortens nyrenove­ rade utomhusbanor. Det finns även stora möjligheter för kite- och vindsurfing längs kusten. "

28

SE FILMEN om Ljugarn på ljuvligaljugarn.se


LJUGARNS STRANDCAFÉ & RESTAURANG Härligaste strandhänget för hela familjen! Med sanden mellan tårna kan du luta dig tillbaka och äta riktigt gott både till lunch och middag. Eller kanske bara lira lite beachvolley med efterföljande After Beach. Vad kan väl toppa en kall öl i frostat glas? Möjligen det fina caféet med hembakat, kulglass och minigolf. Missa inte saffranspannkakan! 0498-49 33 78 | strandcafe.se

ARDREBO B&B BRUNA DÖRREN

I den gamla lanthandelns bostadsdel ligger sex unika rum. Rummen är personligt inredda i tidig 1900-talsanda, precis som Ardrebo Kafé. En härlig frukost serveras i kaféet innan det öppnar för dagen. Busshållplats finns precis utanför dörren och cyklar finns att hyra på plats. 0498-49 30 00 | ardrebo.se

Sommarskönt häng! Njut av ”Karibiska One Love-baren” och ”Potobers” med fokus på potatis och 100 sorters öl samt ”Glada Glassen” och ”Vattenleken”. Välkommen du som tycker om stenugnsbakad pizza, fish n´chips, fräscha sallader och annat gott. Här finns även musik, popgiss och nya möten i våra mysiga recyclemöbler. 070-775 21 23 | brunadorren.com

PENSIONAT LÖVÄNGEN & FREJS MAGASIN Pensionat Lövängen har funnits sedan 1925 och är ett av öns äldsta pensionat. Här erbjuds boende
i hotellrum samt i stugor och lägenheter med bra läge i centrala Ljugarn. Familjevänliga omgivningar med många aktiviteter. Nära till både badstrand och pool samt affär, bageri och restauranger. 0706-49 30 11 | pensionatlovangen.se

LJUGARNS SEMESTERBY & CAMPING Semesterbyn med den uppvärmda poolen är belägen i ett ljust skogsparti strax ovanför sandstranden. I Ljugarns semesterby kan man hyra allt från egen stuga med öppen spis till en tältplats direkt på stranden. Husvagnscampingen ligger ett stenkast från badstranden. Närmare havet kan ni knappast bo. 0498-49 31 17 | semesterby.se

PIGHUSET TAPAS & CAVA Bästa sättet att avsluta dagen på, dessutom garanterat avslappnat och barnvänligt. Sydländsk miljö med lummig trädgård, vackra verandor och skön stämning i baren. Upplevelser för både öga och smak. Välj och vraka bland tapaskreationer och bubblande cava! Utvald av White Guide. 0498-49 34 12 | pighuset.se

LJUGARNSSTUGOR Ljugarnsstugor erbjuder ett lugnt semesterboende i välutrustade
och fräscha hus belägna ca 3 km från Ljugarns samhälle. Här har du skogen inpå knuten och närhet till strövområden och golfbana. Stugorna inrymmer 6 bäddar i 3 dubbelrum, ett rymligt allrum, välutrustat kök och badrum med tvättmaskin. 0498-49 33 00 | ljugarnsstugor.se

29


Pippiteater vid Villa Villekulla, huset från SVT:s filmer.

VÄLKOMMEN TILL GOTLANDS MEST KOMPLETTA FAMILJERESORT! 20% RABATT

Boka vårt populära RESORTPAKET online där ALLT INGÅR!

familjepaket

I resortpaketet ingår boende, entré till Sommar- och Vattenland, Hälsoklubb för de vuxna och Busklubb för barnen samt vår fantastiska krogshow. Du kan även lägga till båtresan. Allt paketerat med en rabatt på minst 20% mot ordinarie pris. Bokning på www.kneippbyn.se FORM & DESIGN VISBY 2017

Gotlands enda femstjärniga camping!

Allt samlat på ett ställe! 5-stjärnig camping • 700 bäddar - stugor, lägenheter och hotell • Nöjesparkerna Sommar- & Vattenland Restauranger med Krogshow • Minilivs • Bageri Äventyrsgolf • Barnklubb • Barn- & Hälsoaktiviteter

30

RESORT VISBY 0498-29 61 50 | www.kneippbyn.se


SUDERSAND RESORT, FÅRÖ

WWW.SUDERSAND.SE ÄVENTYRSGOLF BASSÄNG & BARNPOOL STUGOR & CAMPING 31

Tlf. +46 (0) 498 22 35 36 Fårö Sudersand 5650 624 67 Fårö


DET VACKRA STENHUSET från 1910 i Alskog köpte Elsa Billgren med familj våren 2017.

32


På roadtrip med

Elsa Billgren De oändliga utflyktsmålen, den underbara naturen, vädret, människorna och den goda maten... Listan över vad paret Billgren/de Wolfe älskar mest med Gotland kan göras lång. Deras längtan efter att få spendera mer tid på ön gjorde att de till slut köpte ett eget hus, perfekt för såväl sommarsemestrar som vår- och höstvisiter.

Namn Elsa Billgren Ålder: 31 Bor På Södermalm i Stockholm och i Alskog på Gotland Gör Programledare, bloggare och vintageentreprenör Familj Maken Pontus de Wolfe, sonen Lynn 1,5 år och katten Mira Blogg elsa.elle.se

@elsabillgren

33


Elsa Billgren är programledare, bloggare och vintage-entreprenör. Men också deltidsboende på Gotland sedan ett knappt år tillbaka. I och med att familjen inte flyttat hit permanent utan mest är här på sommaren kan man lätt kategorisera dem som ”sommargotlänningar”. Men Elsa är noga med att beskriva deras hus som ett ”sommar/vår- och hösthus” och således blir de ju då ”sommar/våroch höst-boende”, eller hur? – De senaste fem åren har inte känts kompletta om jag inte varit en vecka eller fem på Gotland på sommaren, berättar Elsa. – Längtan efter att få tillbringa mer tid här fick oss att göra slag i saken, och vi köpte ett alldeles eget Gotlandshus i vackra Alskog i våras. – Nu har vi ett eget ställe att andas ut på, att ladda om, pyssla med och ge all vår kärlek till. Inte är det vilket hus som helst heller, utan kanske det vackraste stenhus från 1910 jag någonsin lagt ögonen på. Elsa berättar hur de längtade efter att få vara naturnära utan att det fick bli ödsligt. Både hon och maken Pontus är riktigt sällskapssjuka, och då många

av deras nära vänner har hus i närheten blev huset i Alskog perfekt. – På Gotland finns alltid något härligt att göra till­ sammans. Inte minst utflykter, vart man än åker finns nya fantastiska platser att upptäcka. Elsa fortsätter, – Vi bor ganska nära När, så dit åker vi ofta. Sen ställer vi bilen och möter vinden på de karga och oh så vackra stränderna. Annars åker vi gärna till Bungenäs och cyklar runt eller ner till Sudret och fikar på Körsbärsgården. Men allra oftast åker vi dit loppisskyltarna pekar säger hon och skrattar. Att Elsa är något av en vintage-expert är nog ingen hemlighet. Men hon har också en passion för det ekologiska och närodlade. – Dessutom älskar jag hållbarhetstänket och käns­ lan av att inget lämnar eller kommer till ön i onödan förklarar hon och fortsätter, – Här på Gotland finns mycket historia och saker som fått leva kvar. Det gör dessutom loppisutbudet på ön helt ljuvligt. Det går att fynda riktigt bra och det mesta är gammalt. Exakt så som jag vill ha det, avslutar Elsa. " 34

FÖR ELSA BIDRAR den gotländska historian till att loppis-utbudet blir väldigt bra. Här fyndar hon i butiken Fint & Fult.


Elsas

LOPPIS-TIPS RÖDA KORSET I HEMSE

Här kikar jag alltid förbi när jag är i Hemse, det finns absolut fyndchans här!

LOPPISEN I RONEHAMN

Bredvid den härliga restaurangen Kapten grogg gömmer sig en utmärkt loppis, missa inte!

9 LIV

Strax utanför Visby hittar du katthemmet 9 liv som också är en loppis. God fyndchans!

FINT & FULT

KURIÅSA

En underbar ladugård i Hemse fullproppad med finvintage och inspiration. Här hittar jag de där lyxiga gamla lantliga detaljerna som gör ett rum.

LIONS

Varje år har Lions loppisar på Gotland. Kika på svenskaloppisar.se för att se när och var.

STATIONSHUSET

En brokig loppis i Havdhem med mängder av grejer, inget för den som inte vill rota och fynda!

Missa inte denna vintagepärla blandat med nytt i Fårösund när du är i norr!

Andra favoriter KALKBROTTEN I KYLLAJ

Givet stopp om man är på utflykt i norr! Vårt favoritbadställe, även om det inte är så barnvänligt...

KÖRSBÄRSGÅRDEN

En utflykt ner på sudret med fika eller lunch på Körsbärsgården är obligatoriskt varje sommar! Mysigt och barnvänligt. Ett tips om ni är två är att beställa en soppa och en buffé och dela. Då får man lite av allt!

LILLA BJERS

Lilla Bjers är både krav-märkt, mysigt och gott. All mat är god på Lilla Bjers, men deras chokladbakelser är tamigfasen det sjukaste. Jag frågade om receptet och nu har jag det!

35

Experten tipsar:

BLI LOPPISFYNDARE

Se till att alltid vara först på plats! Gå både på alla de stora loppisarna och våga samtidigt rota på de som känns lite mindre fräscha. Även en tallrik duger under lorten, det är bara att diska!

BÄSTA LOPPISKNEPET

Håll koll på de fasta loppistillfällena som tex Lions anordnar. Placera en väl vald person vid lämplig plats och lämna fynden där. Sen ger du ett totalpris till säljarna och hoppas på det bästa!


PROVA DEN NYA

HAVS-

POOLEN!

SÅ MYCKET VARMARE I BURGSVIKEN! Bekväm avkoppling och enkelt liv nära hav och natur. Här bor du i toppmoderna, smakfullt inredda stugor med alla bekvämligheter. Välj mellan vår större strandstuga för hela familjen eller den mindre fiskestugan. Båda har ett fantastiskt läge med stor altan i söderläge. Cykelavstånd till heta Burgsvik med affärer, caféer, pubar och restauranger. Kom ihåg att packa dina badkläder, här badar du länge. Vattnet i poolen är varmare än i havet. Så mycket bättre kan det inte bli! MER INFO OCH BOKNING: WWW.BURGSVIKENSSTRANDBY.SE 0498-21 21 57

B

S&R

BJÖRKHAGA Strandby & Restaurang

Massor av lek och aktiviteter för alla åldrar. Volleyboll, boule, pool och trampolin m.m.

Sola och bada på vår fina strand som bjuder på magiska solnedgångar.

I restaurangen hittar Du allt från sallad och a lá carte till surdegspizzor och friska drycker.

Här bor Du med solnedgången som din närmsta granne, i stugor, lägenheter eller camping.

Aktiviteter

Stranden

Restaurangen

Boende

Allt det bästa av Gotland i din hand, endast 3 mil söder om Visby. bjorkhagastrandby.se 36

0498 - 24 19 00


FOTO: MALIN VINBLAD

STARTA SEMESTERN MED BÄSTA LÄGET! SJÄTTE NATTEN

GRATIS! Använd koden: SJATTE GRATIS Måste bokas senast den 15 april 2018 på vår webbsida.

NÄRA TILL ALLT! PÅ VISBY STRANDBY bor du både vid havet och alldeles i närheten av Visby ringmur. Sköna platser för husbil, husvagn eller tält där du njuter av solnedgången. En magisk upplevelse är att sova i våra unika glampingtält. God komfort och en spännande inredning i orientalisk stil. Söker du ett bekvämt boende med havskänsla rekommenderar vi våra stugor. Stora eller små – alla med en altan, perfekt för att avnjuta en härlig middag till havets brus. Från våra villavagnar är det bara ett stenkast till stranden. Bästa läge för ett morgondopp! Se vårt erbjudande som gäller tom 15 april 2018. Solnedgång ingår också! MER INFO OCH BOKNING:

WWW.VISBYSTRANDBY.SE 0498-21 21 57 37

VI ÄR BÄST PÅ SOL OCKSÅ!


#gotlanddifferentdays

Allt finns runt hรถrnet 38


Namn Sanna Lennartsdotter Dackmo Ålder 30 år Familj Singel. Mamma Pia och pappa Lennart, brorsan Pontus och hunden Rolex
 Gör Driver familjeföretaget Wisby Ur & Guld, smyckesdesigner, DJ, styrelsemedlem för Företagarna Gotland med mera Bor Lägenhet på Adelsgatan mitt i Visby innerstad, med utsikt över takåsarna och havet

@bylennartsdotter

SANNAS LÄGENHET på Adelsgatan har utsikt över takåsarna i Visby innerstad.

Sanna Lennartsdotter Dackmo satsade allt på karriären i New York för att inse att det var i Visby hon hörde hemma. Efter flera framgångsrika år utomlands var det kontrasterna som gjorde hela skillnaden. På ön finner hon tiden, lugnet och närheten till havet – en oslagbar kombination som gjort att Sanna har skapat sin egen drömtillvaro, mitt i lilla Visby!

Kärleken till Gotland har alltid funnits där. Trots det så gav sig Sanna iväg utomlands direkt efter studenten för att samla på sig erfarenheter och upp­ fylla drömmen om att jobba med design och mode. Efter att ha bott i Österrike och Spanien var det dags för New York, där hon tog sin examen och sedan arbetade sida vid sida med smyckesdrottningen Efva Attling och så småningom även med den väl­ kände svenske kläddesignern Johan Lindeberg. Så här i efterhand kan hon konstatera att åren utomlands handlade mycket om att hitta sin plats. När Sanna kom hem till Gotland igen var hon 28 år och nästintill utpumpad på energi. 39

– Jag hade, då som nu, ett stort behov av mer tid, förklarar hon. Här i Visby finns ingen vardaglig pendlingstid, ingen väntan. Allt kan ske på en gång om man vill. Eller tvärtom för den delen; man har tjänat in så mycket tid att man kan ta sig tid att göra ingenting. Jag får mer tid för familj, vänner och inte minst mig själv och mitt välmående, fortsätter Sanna. – Jag brukar lite skämtsamt säga att jag har försökt lämna den här ön, men jag kommer alltid tillbaka. Nu arbetar hon som smyckesdesigner och driver familjeföretaget Wisby Ur & Guld samt e-handel WUGO.se. Hon gör dessutom mycket vid sidan om, allt från styrelseuppdrag till DJ-jobb.

>>


– Jag reste runt halva jorden, men hittade allt på ön! Här finns alla möjligheter att skapa saker, och det är ett perfekt ställe för kreativa människor. Gotland är fullt av drivna småföretagare som alla mer än gärna delar med sig av kunskaper och erfarenheter. Det är väldigt unikt, konstaterar hon och fortsätter. – Dessutom skapar det goda förutsättningar för vem som helst att bo och verka på Gotland, att man kan göra sin grej. Sanna berättar hur hon har skapat sin egen dröm­ tillvaro i Visby, såväl yrkesmässigt som privat. – Det är en sådan otrolig lyx att vakna med havet utanför fönstret, förklarar hon. Och att kunna gå på stjärnkrogar som håller öppet året runt. I lilla Visby på lilla Gotland. Till vardags går hon knappt utanför ringmuren konstaterar hon skrattandes. – Jag bor och jobbar på Adelsgatan, och på fritiden umgås jag med mina vänner, då flera av dem också bor i stan. Visby har allt; mat i världsklass, tempot på sommaren och lugnet offseason, historiska byggna­ der, en ringmur, närheten till havet, fantastisk natur och det alldeles unika ljuset. "

H10 MARKET. En oas på Hästgatan mitt i Visby med shopping, bar och kafé. Uteserveringen är välbesökt långt in på senhösten.

”Jag reste runt halva jorden, men hittade allt på ön.”

SURFERS. Här hittar man ofta Sanna i DJ-båset. Tillsammans med sin vapendragare Jonna bildar de DJ-duon Cheeky Chicks.

40


#gotlanddifferentdays

Sannas tips till dig som besöker Visby:

H10


En minigalleria med modern och klassisk shopping, både gotländska och internationella designers. Bar & café, perfekt för både frukost, möten och lunch. Dessutom riktigt bra alternativ av vegansk mat! Hästgatan 10, mitt i innerstan.

SURFERS
 Helt klart favoritrestaurangen i stan, för mig och många andra. Här är jag ofta, det är nästan som mitt andra vardagsrum. Ett perfekt ställe för middag eller skönt häng! Södra kyrkogatan i Visby.

ADELSGATAN


LINDGÅRDEN Ett annat favoritställe. Sill-tallriken är bara ett måste och passa på att be driftchefen och sommeliern Frida om råd vad du ska ha i glaset! En varm sommarkväll är uteserveringen på inner­ gården ett av Visbys absolut skönaste ställen. Strandgatan i Visby.

STRAND­ PROMENADEN
 Strandpromenaden är fantastisk – året om! Sträcker sig från hamnen och ända till Snäck. Här kan man promenera i solnedgången på sommaren eller under höststormarna när vinden gör allt för att blåsa omkull dig. Så häftigt! Dessutom finns Sveriges snyggaste utegym längs vägen.

41

Svårt att inte ha Adelsgatan som favorit när jag både bor och jobbar här. Men det är verkligen en fantastisk plats med vackra hus, mysiga butiker och en häftig historia! Börja dagen med en fika på Brödboden, genuint och mysigt och alltid nybakat.

GKF

Jag stödjer gärna det lokala så mycket jag kan. På GKF representeras flera Gotländska hantverkare och här finns allt från glas och porslin till ull och kläder. Missa inte till exempel: Jennie Olofsson som driver glasstudion Big Pink, och formgivaren Elena Berg Österdahl. Fin butik på Wallers plats.


Den lilla staden som har allt Medeltida gränder. Utmärkt shopping. Underbara restauranger. Ett sprudlande nattliv. Året runt. Välkommen till Nordens bästa resmål!*

*Snittbetyg på resesajten Trivago

Visby Centrum är samlingsnamnet för företag i Visby innerstad och Östercentrum. Föreningen arbetar med att utveckla, marknadsföra och arrangera aktiviteter i stadskärnan. Det är världens bästa jobb. Vi har ju fantastiska förutsättningar. Vi älskar vår stad. 42


Shopping och hantverk Gotland är en fantastisk plats för hantverk och shopping. Utbudet är unikt och speglar ofta ön i sin utformning och vi presenterar ett urval av detta på följande sidor. Välkommen att strosa i Visby eller upptäck alla butiker, ateljéer och gallerier på landsbygden. En av öns duktiga hantverkare är guldsmeden Annika Gustavsson som ni hittar i det K-märkta huset på S:t Hansgatan i Visby innerstad där hon designar, tillverkar och visar upp sina smycken. Du möts av en aromatisk doft i lokalen med mjuk belysning och en känsla av Feng shui med de avskalade montrarna och den spröjsade glas­väggen till Annikas smedja. Inspirationen hämtar hon till stor del från den got­ ländska naturen där hon växte upp samt från Köpen­ hamns avspända och trendmedvetna miljöer där hon utbildade sig till guldsmed och karriären tog fart. – Jag leker mig fram med naturens material. Det är den karga delen och hårda vindarna i vår natur som tilltalar mig. Smyckena får gärna vara lite ruffa och oslipade, inte bara blankpolerade som är mer vanligt i Sverige. De stilrena smyckena som Annika tillverkar i den egna verkstaden handlar ofta om kontraster och hög 43

kvalité. Hon arbetar mycket med borstat guld, silver och oxiderat silver.
 – Det blir otroligt snyggt till en blank ädelsten. Jag tycket att det är kontrasterna som gör att de lyfter varandra och ger dynamik. Tidigare arbetade Annika i finansbranschen men bestämde sig efter 12 år för att sadla om till det spän­ nande och kreativa yrket som guldsmed. – Jag väljer hellre den roliga än mer strategiska vägen i livet. Hon ser det unika i detaljer och bidrar på så sätt till det vackra gotländska hantverket med sin egen inspiration och skaparglädje. En betydelsefull aspekt är att använda enbart återvunnet guld i sina kollektioner samt förlovningsoch vigselringar, för att inte ta för mycket av natu­ rens resurser. Som med mycket annat har Annika Gustavsson alltid en extra tanke bakom allt hon gör. "


GLASSTUDION BIG PINK I en kalkstenslada belägen på östra sidan av Gotland ligger Glasstudion Big Pink. Efter studier i Småland, USA och Danmark bygger Jennie Olofsson sedan två år tillbaka sin dröm med butik, verkstad och plattform i Norrlanda. I hennes glashytta är alla välkomna; en mötesplats för kreativitet och tillverkning av handgjort glas. Här demonstrerar Jennie kontrasten i hantverket från det levande, varma materialet till det färdiga kristall­klara och sköra glaset. Jennies inspiration hämtar hon från Gotlands unika natur, bland annat mar­ tallarna på Ekstakusten som blivit en egen kollektion. Big Pinks glas finns såväl i New York som på några av de bästa restaurangerna i Stockholm. 070-914 35 45 | glasstudionbigpink.se

DICK’S GULD & SILVER Ett familjeföretag sedan år 2000. Butik och verkstad ligger centralt vid Österport i Visby. Här möter du Dick och sonen Björn som båda har gedigen kunskap och lång erfarenhet som guldsmeder. Deras ledord är personlig service och smycken med bra kvalitet. I verkstaden läggs stor vikt på den egna tillverkningen av unika smycken, men det finns även möjlighet att få dina smycken justerade och lagade. Kanske har du guld liggandes hemma eller i bankfacket som du inte använder? Tillsammans med sina kunder skapar de nya, originella och personliga smycken. I butiken finna ett brett sortiment både av moderna smycken och mer klassiska arbeten. Dick’s Guld & Silver hjälper dig att skapa ett smycke som du verkligen använder. 0498-25 67 68 | dicksguld.se

44


WISBY UR & GULD I centrala Visby på Adelsgatan, i den familjeägda butiken Wisby Ur & Guld finns ”Öjn” som armband, halsband och örhängen i guld och silver designad av Sanna Lennartsdotter. Här finner du även smycken, förlovnings- och vigselringar och klockor från utvalda designers med fokus på det svenska hantverket. 0498-21 72 00 | wisbyurochguld.com

WISBY OST

Är du en ostälskare? Då ska du kliva ner en trappa till Gotlands största ostbutik, mitt i hjärtat av Visby innerstad. De har ett stort sortiment av högklassiska ostar – från lagrade till milda och allt där emellan. Även en välsorterad charkavdelning. I butiken hittar du också närproducerade produkter, alltid med hög kvalitet såklart. Välkommen till himmelriket! 0498-27 72 75 | wisbyost.se

ANNIKA GUSTAVSSON I hjärtat av Visby, på S:t Hansgatan är Annika Gustavssons butik och smedja beläget. Ett av Annikas signum är knappfossilen som bland annat finns som örhängen i silver, oxiderat silver och 18k guld. Fossilen var en korall för 430 miljoner år sedan när Gotland låg vid ekvatorn. Som utbildad guldsmed och smyckesdesigner tillverkar hon även förlovnings- och vigselringar. 0498-21 22 67 | annikagustavsson.se

KRÄNKU TE & KAFFE Den nu prisbelönta tebutiken grundades 1977 och ligger mitt i världsarvsstaden Visby. I den mysiga lokalen hittar du te och kaffe samt godis i lösvikt som säljs på gammaldags vis över disk. Det finns över 100 olika sorters teer i sortimentet men Kränku är mest känt för sina drygt 30 egna teblandningar som alla blandas och packas för hand i Visby. Är du sugen på något varmt finns det alltid nybryggt te eller kaffe att ta med. 0498-21 74 81 | kraenku.se

SKULPTUR­ FABRIKEN Välkommen till Norra Gotlands största och mest personliga designföretag. Sedan 1995 har Stina Lindholm formgivit och Skulpturfabriken tillverkat designade produkter och skulptur i gotländska material. Här finner du en varierande kollektion av heminredning och möbler för hem och trädgård. Tillsammans med gårdsbutiken med café, visningsträdgård och galleri Vagnslidret erbjuder den gamla gotlandsgården Pilgårds, med anor från 1600-talet, en upp­levelse för dig med intresse för kultur och modern design. 070-822 99 09 | skulpturfabriken.se

AKANTUS

Mitt i Visby ligger Akantus med en härlig mix av nytt, vintage och antikt. Här finns gotländsk design av exempelvis Tove Adman, barnsaker, plädar och hantverk. I det medeltida valvet längst in i butiken hittar du de gotländska möblerna och annat antikt noga utvalt av ägarna själva. Tradition och äkthet! 0498-21 28 88 | akantusvisby.se

45


Gotlandsfårets skinn sägs vara det bästa i världen. På Ödins Garveri i Visby har man jobbat med detta fantastiska material sedan 1800-talet.

skinn

Med känsla för

Att kliva in i det gamla bulhuset vid Almedalen där Ödins Garveri ligger är att kliva in i en butik som andas genuint hantverk. Från mitten av 1800-talet fram till 1974 var denna lokal själva garveriet och år­ hundranden av hantverk har gjort att den angenäma doften av skinn och läder sitter i väggarna. I dag drivs Ödins Garveri av Eva Bjersander och hon är mån om att föra den genuina hantverkstra­ dition som förknippas med Ödins Garveri vidare. Tillsammans med sina kollegor Tina och Maria köper hon in material, syr kläder och inredning samt sköter butiken. På butikshyllorna hittar du bland annat egentillverkade västar, mössor, vantar och kuddar gjorda av lammskinn. Är du intresserad av skinn från lamm och får finns det också, allt utvalt av Eva själv. – Vi köper in skinn direkt av bönderna på ön. Utöver skinn och varor tillverkade av skinn finns här också andra produkter som utgör ett bra kom­ plement till skinnprodukterna, till exempel egende­ signade filtar tillverkade på Klippan yllefabrik och danska ulltofflor. Vad får man när man handlar hos er? – Ett småskaligt framtagande av produkter med hög kvalité. Vi blir även personliga: Vi syr det mesta, men står även ofta bakom disk, vilket gör att kunden kan möta den som sytt. Vi har mycket färdigsytt i butiken, men skulle du behöva måttanpassa något, eller vilja ha något i en annan färg går det bra att be­ ställa, vi anpassar och syr utefter kundens önskemål. "

ÖDINS GARVERI Tage Cervins gata 3, Visby 0498-20 00 54 | odinsgarveri.se

46


Genuin

gotländsk design

Guteform värdesätter framtiden och hållbar konsumtion. Deras produkter är av hög kvalité och tillverkas med stort hantverkskunnande. Valet av material och teknik är ännu en viktig aspekt för att skapa hållbara produkter med en exklusiv känsla. En unik kultur och historia finns bevarad i trä och sten – vilka är de äldsta och mest formbara materia­ len för konst och hantverk. Guteform bär traditionen vidare, sedan 1980. Med samma känsla för form och med samma ansvar. Allt de gör ska tydligt visa på ett gotländskt ursprung – robust och nära naturen. – Vi tillverkar utemöbler för trädgårdar och offent­lig miljö, samt specialarbeten. Guteform står för gotländsk design och ursprung. Under 20 år har all vår produktion funnits på Gotland. Numera tillverkas delar av vårt sortiment utomlands, där vi använder oss av 20-års erfarenhet och kunskap, berättar Jan Ahlby, ägare av Guteform.

Jan vill förändra synen på högklassiga produkter och påpekar hur viktig hela kedjan är, från den som tillverkar produkten till den som använder den. – Både löner och kvalitén vinner på det. Ansvar och en gammaldags känsla för väl utfört arbete är den grund vi står på. Det är inte ovanligt att våra kunder har kvar sina möbler efter 20 år, fortsätter han. Att en trädgårdsmöbel från Guteform har många års hållbarhet gynnar även miljön. – Framtiden vet man inget om, men vi ser idag en stor ökning av kunder som uppskattar våra möbler, avslutar Jan. "

47

GUTEFORM Skolvägen 10, Burgsvik 0498-49 77 0 | guteform.se


Boendetips På Gotland finns boenden i alla kategorier, från hotell och pensionat till stugor och camping. Här har vi samlat ett urval av öns alla varianter, bra tips oavsett om du vill bo centralt i Visby eller trivs bättre på landsbygden!

HOTELL HELGEAND

HOTELL VILLA BORGEN

Välkommen att bo i lugn miljö invid Domkyrkan. Hotell Helgeand har 17 rum i olika storlekar och prisklasser. Hotellet har en egen SPA-anläggning med varm källa, relax och bastu. Egen parkering samt en konferensavdelning. Hotellet erbjuder frukostbuffé, tillagar enklare luncher samt har egen bar. 0498-29 12 30 | hotelhelgeand.se

I hjärtat av Visby innerstad hittar du det mysiga hotellet med stillsam och vacker inner-­gård, rum med vita lakan och mjuka textiler. Hotellet ligger beläget på Adelsgatan innanför Visby ringmur, där deras främsta fokus är att du skall trivas och känna dig som hemma. 0498-20 33 06 | hotellvillaborgen.se

BONDESTUGOR

ALMEDALENS HOTELL

Moderna stugor av hög kvalité med gotlandskänsla och stor egen tomt. Byggda på vackra platser runt om på Gotland nära hav och natur. Uthyrning hela året. 073-500 04 14 | bondestugan.se

Njut av en vacker havsutsikt eller slående vy över Visbys medeltida stadskärna. Hotellet består av 19 rum och ligger precis intill strandpromenaden. 0498-27 18 66 | almedalen.com

48


BEST WESTERN STRAND HOTEL

BEST WESTERN SOLHEM HOTEL

Det anrika hotellet består av hela 124 rum och sviter, åtta konferenslokaler och grupprum i centrala Visby. Här finner du även en välbesökt relaxavdelning, ett minigym, en takbar under sommaren och även senaste tillskottet, restaurang Matsalen. À la carte-restaurangen har öppet kvällstid och här kan du mätta din hunger med smakupplevelser även fast du ej bor på hotellet. När du kliver innanför entrén så möts du förutom av gästvänlig personal även av Gotlands kanske största benjaminfikus. Liksom gästerna så trivs trädet i den fantastiska miljö som hotellet erbjuder. 0498-25 88 00 | strandhotel.se

Alldeles vid Skansporten ligger Strands systerhotell, Best Western Solhem Hotel. Hotellet har 99 rum och två konferenslokaler och är beläget precis vid Palissaderna och Visby stadsmur som dominerar utsikten mot norr. Kanske kan det vara av intresse att ta reda på mer om platsens historiska mark när du checkar in. Här möts du av trevlig personal och hotellet ligger trots sitt centrala läge i ett lugnt område där du kan koppla av till en god natts sömn. 0498-25 90 00 | solhemhotel.se

SCANDIC VISBY Familjevänligt hotell mitt emot färjeterminalen med 5-10 minuters promenad till stadskärnan. Restaurang, gym, utomhuspool, bastu/relax och bubbelpool – fritt för boende gäster. 0498-20 12 50 | scandichotels.se/visby

KNEIPPBYN CAMPING Gotlands enda 5-stjärniga camping med alla faciliteter, endast 3 km från Visby vid havet och alldeles intill Kneippbyns Sommar-& Vattenland. 0498-29 61 50 | kneippbyn.se

KNEIPPBYN RESORT

VISBY GUSTAVSVIK

Resort med 700 bäddar, endast 3 km från Visby vid havet. Med bland annat nyrenoverat hotell, alldeles intill Kneippbyns Sommar-& Vattenland. 0498-29 61 50 | kneippbyn.se

Bo intill havet och stranden i naturskön miljö med närhet till stadens utbud. Bo i bekväma stugor/lägenheter med självhushåll eller i Bed & Breakfast-rum inklusive linne och frukost. 0498-20 12 60 | visbygustavsvik.se

PENSIONAT WARFSHOLM

HOTELL STRANDPORTEN

Pensionatet från förra sekelskiftet är beläget på en egen udde, 3 mil söder om Visby. Vackra omgivningar precis vid havet och tidstypiska detaljer finns bevarade med charmiga dubbelrum och även lägenheter för självhushåll. Här finns dessutom strand, badbrygga och trädgårdar samt café, restaurang, bar och fantastiska solnedgångar. Vi välkomnar även fester, bröllop och konferenser. 0498-24 00 10 | warfsholm.se

Välkommen till det vackert belägna boutiquehotellet mitt i världsarvstaden Visby. Rummen är unikt inredda med en harmonisk atmosfär. Här finns även rum med balkong och havsutsikt där du blickar ut över Almedalen. Samtliga badrum är helkaklade med kalkstensgolv brutet i Burgsvik. 0408-20 33 13 | hotellstrandporten.se

49


clarion hotel wisby Beläget i hjärtat av Visbys äldsta delar ligger det anrika Clarion Hotel Wisby. I den 700-åriga byggnaden har det bedrivits hotellverksamhet sedan mitten av 1800-talet och miljön är väl tillvaratagen och restaurerad. Välkommen in i en levande mötesplats där medeltiden möter det moderna.

CLARION HOTEL WISBY

Strandgatan 6, 621 57 Visby 0498-25 75 00 | choice.se cl.wisby@choice.se Avstånd Visby flygplats 3,5 km, färjeterminalen 1 km Antal hotellrum 212 st (398 bäddar) På hotellet 8 mötesrum, festvåning, Selma City Spa, Kitchen & Table, Kaptenshuset, Vinterträdgården och Paviljongen

50


4-STJÄRNIGT HOTELL Clarion Hotel Wisby är ett personligt hotell med en unik historia och atmosfär, centralt beläget innanför Visby ringmur. Här finns 212 hotellrum, 8 mötes­ rum, festvåning, Selma City Spa, restaurang Kitchen & Table samt Gotlands mest passionerade personal.

GOTLAND MÖTER MANHATTAN I restaurangen Kitchen & Table har stjärnkocken Marcus Samuelsson utvecklat ett koncept som bygger på begreppet Fun Dining. Bland rätterna i menyn mixas influenser från Manhattan med lokala gotländska råvaror. Spännande matupplevelser i en unik och trivsam miljö.

DET NATURLIGA VARDAGSRUMMET
 I Vinterträdgården är atmosfären avslappnad men samtidigt levande och inspirerande. Hotellgäster såväl som lokalbefolkning söker sig ofta hit för en bit mat, dryck eller för något av alla våra många evenemang som anordnas här.

”En lugn oas för avkoppling i medeltida miljö.” FESTLIGA MÖTEN
 Det finns lokaler för varje tillfälle – litet eller stort möte, festmiddag, jubileum eller mingel. Under våroch sommartid öppnar stora möjligheter upp sig i hotellets medeltida trädgård; den 300 kvadratmeter stora Paviljongen. Lokalen rymmer 200 middags­ gäster eller 400 cocktailgäster och här arrangeras allt från bröllops- och födelsedagsfester till olika företagsevenemang.

AVSLAPPNANDE OAS
 Under valven i hotellets källarvåning hittar du oasen Selma City Spa Wisby – platsen för avslappning och återhämtning. Här kan du njuta av avkopplande massage, välgörande ansikts- och kroppsbehandlingar, bastu och sköna bad i den tempererade poolen. 51


BO BÄST PÅ SCANDIC Familjens semesterfavorit

Bo bekvämt hos oss på Scandic Visby, mitt emot färjeterminalen med fri tillgång till utomhuspool, gym och relax med bubbelpool och bastu. Dubbelrum | Familjerum | Sviter | Pool & Relax | Restaurang | 5-10 min från centrum

Färjeleden 3, Visby. 0498-201250 visby@scandichotels.com scandichotels.se/visby 52


VISBY GUSTAVSVIK Boende intill havet & stranden i Visby.

Visby Gustavsvik ligger vackert beläget vid havet 5 kilometer norr om Visby färjeterminal. Här kan familjen och vännerna umgås i avkopplande miljö med närhet till stadens utbud. Njut av lugnet och låt barnen leka fritt på stora grönytor. Området inbjuder till sköna slappa dagar för semester, lek och bad. Bo bekvämt i Bed & Breakfast rum inkl. linne och frukost eller i stugor och lägenheter med självhushåll. Varje rum, stuga och lägenhet har en egen möblerad uteplats för sköna dagar. Vill du utforska Visby når du lätt stadskärnan med en promenad eller cykeltur via Strandpromenaden längs med havet. Rum | Stuga | Lägenhet | Reception | Cykeluthyrning | 5 km norr om Visby hamn

Gustavsviksvägen, Visby | 0498-201260 | info@gotlandsresor.se | visbygustavsvik.se 53


Mer info

Fårösunds Semesterby

Visby Lägenhetshotell 54

Lickershamns Stugby

UNDERBAR NATUR OCH HÄRLIGA STRÖVOMRÅDEN


Ur den kalkrika jorden på ön kommer det bästa från Gotland

Mathantverk med hög kvalitet

På Gotland hittar du mat- och gårdsbutiker, mysiga restauranger och caféer som använder gotländska råvaror. Vill du köpa våra gotländska goda produkter i butik på fastlandet får du tips på: www.godagotland.se

Välkommen till vår unika gårdsbutik på landet.

Vi använder gotländska råvaror och färska kryddor. Våra produkter är av hög kvalitet och fria från tillsatser. Du kommer att känna skillnad. Kom förbi och njut! Välkomna! / Arla Löthberg

Gårdsbutiken i Väskinde ÖPPET: DAGLIGEN APRIL – SEP KL 10.00 – 18.00 Väskinde Kaungs 519 0498-27 06 33 www.gotlandsdelikatesser.se här hittar produkter. Du hittar oss även på WisbyOst och Kvinnfolki i Visby. Året runt!

55


UPPLEV GOTLAND MED FÖRETAGET Aktiviteter, upplevelser eller äventyr? Hotell, middagar eller utflykter? På Gotland finns det tusen möjligheter att skapa ett unikt evenemang – oavsett vad ni vill göra. Hos oss får ni en kontakt som hjälper er att skapa all magi kring er upplevelse här. Det lovar vi.

DIN EVENTBYRÅ GOTLAND | STOCKHOLM 56


Vår ödmjukhet förbjuder oss att recensera oss själva. Därför väljer vi att låta citera White Guide’s tre senaste recensioner av oss: White Guide 2015/2016 “ .... ett klockrent och avslappnat barhäng, ute och inne, och en helfransk matsedel som rymmer överraskande mycket kärlek och kvalitet. Inomhus målar den romantiska sekelskiftesmatsalen och den mysproffsiga servisen tillsammans in Visbys kanske bästa stämning.”

Klassiska gotländska bröd och några nyheter. Nybakade från vårt bageri i Visby.

White Guide 2016/2017 “Förlåt men precis här är det befogat att använda uttrycket vattenhål. Bolaget fungerar som Visbys centrala plats för att släcka törsten och liva upp sinnet. Här möter högdjuren ringmurens gaseller. Jägare, vildhundar och ett och annat svin vallfärdar till den soldränkta uteserveringen. Det franska köket omhuldas och den alltid lika glada servisen levererar med precis rätt attityd för ett ställe som alla hamnar på förr eller senare.

White Guide 2017/2018 “Livet känns lite extra rättvist efter en middag på Bolaget. För en kan väl inte annat än tycka om en restaurang som så helhjärtat och godhjärtat går in för det franska köket? Charmigt och en smula burdust, som på en bättre restaurang på franska landsbygden.....”

www.bolaget.fr bordsreservation 0498-21 50 80 Stora Torget 16 Visby

57


Krogtips

På Gotland vimlar det av högklassiga restauranger, med smaker från hela världen blandat med lokala råvaror. Dessutom erbjuder Visby bar- och klubbupplevelser utöver det vanliga, inte minst sommartid. På följande sidor har vi samlat några utvalda favoriter...

58


GUTEKÄLLAREN Visbys största och mest klassiska nattklubb, belägen i en slående vacker byggnad mitt
 på Stora Torget. Sommartid är programmet fullspäckat med artister. Här kan du dansa dig genom natten till tonerna från några av Sveriges främsta DJ:s, det finns flera dansgolv för alla olika typer av musiksmaker. Gutekällaren bjuder på en klubbupplevelse utöver det vanliga!
 0498-21 00 43 | gutekallaren.com

GRÅ GÅSEN Storsudrets självklara mötesplats. Ett gästvänligt, personligt och varmt ställe som håller öppet på begäran året runt. Under sommaren tar de emot övernattande gäster i deras vackra pensionat. Sommarkrogen Gåsens Lada erbjuder vällagad mat av deras gotländska råvaror, musikunderhållning samt mysig miljö. Pensionatet är perfekt till både stort och smått. Från kafferep till bröllop, för ledningsgruppens konferens till årsdag med dans. De älskar utmaningar och tar sig an din förfrågan med entusiasm och flexibilitet. 0498-49 84 90 | gragasen.se

BOLAGET

En trivsam krog belägen på Stora Torget i det gamla Systembolagets lokaler. Här serveras utsökta fransk-inspirerade rätter, tillagade av lokala råvaror till tonerna av Piaf, Zaz och Carla Bruni samt uteservering i bästa solläge med sittplatser och stor bar. Den nya systerkrogen i samma lokaler heter, givetvis, Systemet och serverar mindre rätter à la tapas med stor variation. Sitt gärna runt baren och ät! 0498-21 50 80 | bolaget.fr

FRIMIS KROG

MANGO

I den vackra trädgården vid S:t Nicolai ruin serveras det varje sommar helgrillat gotländskt lamm från Graute Gård. Lammet grillas långsamt över glödbädd hela eftermiddagen och när det är dags för servering trancheras det och serveras till gästerna tillsammans med en tillbehörsbuffé. För de som inte vill ha lamm finns en meny med a la carte samt vegetariska alternativ. Upplev den härliga trädgården med gott om plats för hundar och barn. Bland lummiga träd kan du luta dig tillbaka och njuta av den gotländska sommaren. 0498-24 79 55 | frimisvisby.se

Barfotaliv vid Visbys finaste strand. En kort cykeltur från Visby ligger Mango Kök & Bar. Här kan du ligga vid poolen eller slå dig ner i restaurangen för att avnjuta mat och dryck samt en fantastisk havsutsikt. Allt som behövs för en skön dag vid havet! Vissa kvällar dukas en BBQ-buffé upp med grillat kött och goda tillbehör som serveras i solnedgången. 0498-21 05 04 | mangovisby.se

59


SUPPER

På Strandgatan 9 i hjärtat av Visby hittar du mat och drinkar väl balanserat med smaker och intryck hämtade från Sydamerikas alla hörn. På den mysiga bakgården delas rätterna mitt på bordet tillsammans med en hel drös av kärlek! 0498 - 21 51 51 | supper.nu/visby

STRANDS VERANDA

Varför inte ta en drink och förundras över den vackra solnedgången i horisonten? På denna omtyckta sommarkrog finns både utsökt mat och en förstklassig bar som framåt kvällen förvandlas till ett sprudlande dansgolv. 0498-65 11 19 | strandsveranda.se

G:A MASTERS I närheten av Stora Torget i Visby hittar du populära året runt-krogen Gamla Masters. Hit kommer såväl tjejgäng som affärsmän för att njuta av menyn som erbjuder klassiker som Kalixlöjrom, råbiff och hemlagade köttbullar. I den lilla lokalen råder trygg och hjärtlig stämning. Hit återkommer man gärna. White Guide beskriver det som: ”hemma fast bättre på trygg Visbykrog”. 0498-21 66 55 | gamlamasters.se

ITALIENAREN

KITCHEN & TABLE Kitchen & Table är ett restaurangkoncept framtaget av stjärnkocken och New York-bon Marcus Samuelsson tillsammans med Clarion Hotels. Maten hämtar inspiration från storstadens multikulturella mix av olika kök i kombination med gotländska råvaror och smaker som rödbetor, lamm och sparris. Restaurangmiljön är avslappnad och välkomnande och hit söker sig såväl lokalbefolkning som hotellgäster. 0498-25 75 99 | kitchenandtable.se/visby

I hjärtat av Visby hittar ni restaurangen som tar er på en resa till Italien. Menyn består av klassiska italienska rätter tolkade på deras sätt. Här kan ni även njuta av de bästa delikatesserna, färsk pasta och neapolitansk pizza. Baren på terrassen är öppen sent in på kvällen och serverar läskande aperitivos samt ett stort utbud av viner och antipasto. 0498-21 11 68 | italienaren.se

60


JODA BAR & KÖK Njut av god mat på denna trevliga restaurang med utsikt över Visby hamn. Sommartid finns uteservering och utebar samt trevlig brunch, lunch och middag 357 dagar om året. Olika typer av evenemang, såsom livemusik, äger rum året runt i de fina lokalerna. 0498-21 68 00 | jodavisby.se

KRÖNET

På Krönet har du förmodligen Visbys bästa utsikt över havet och takåsarna. Gå dit och njut av maten och drinkarna från världens alla hörn i den kontinentala och färggranna miljön. Det blir ofta fullsatt vid solnedgången, och det går inte att boka bord, men ändå verkar alla hitta sina platser där. I den sköna glada stämningen uppstår många nya möten. Till sommaren är det dessutom 10-årsjubileum då Krönet utlovar överraskningar under hela säsongen 2018. Fråga bara efter Utsiktsplatsen på Adelsgatan så hittar du dit. De har öppet från lunch till midnatt hela sommaren.

WARFSHOLMS RESTAURANG & CAFÉ Ta en fika med hembakat, promenera i trädgårdarna, lek i parken, njut av en glass eller solbada. Köp med fika hem eller avsluta kvällen med konsert och en pangmiddag vid havet. Här gillar de närodlat och gotländskt. De arrangerar även livets alla högtider och fester. Warfsholms restaurang och café har öppet från valborg till nyår. 0498-24 00 10 | warfsholm.se

LINDGÅRDEN

VINÄGER

Här avnjuter du klassisk matlagning på hög nivå med en vinlista därefter. Lindgården startades 1968 vilket gör den till en av Visbys äldsta restauranger med vackert bevarade matsalar. På sommaren sitter du bland valnöts- och mullbärsträd i den lummiga parken, vilket ger dig känslan av att vara i en medelhavsträdgård. Söker du boende finns här även ett litet vackert hotell med åtta dubbelrum. 0498-21 87 00 | lindgarden.com

En oas mitt i stan med lugn atmosfär och skön musik. Restaurangen serverar frukost, lunch och middag med inspiration hämtad från medelhavet. Varje dag från tidig eftermiddag bidrar olika DJ:s till den härliga stämningen. På kvällen erbjuder restaurangen smårätter att dela på samt grillad fisk och skaldjur. Nyhet för i sommar är deras butik där du hittar kläder, solglasögon och accessoarer. 0498-21 11 68 | vinager.se

61


Allt kul wisby strand händer på WS! Året runt-anläggningen Wisby Strand är centralt belägen vid hamnen med utsikt över Östersjön och endast ett stenkast från Europas bästa Beachclub, Kallis. Här finns enastående möjligheter för möten under hela året samtidigt som verksamheten erbjuder alltifrån stor bredd av mat och upplevelser till publika evenemang och möten.

Genom åren har Wisby Strand vuxit till ett nav för den gotländska besöksnäringen, året runt. De stora glasfönsterna vetter ut mot den ständigt skiftande Östersjön, endast 50 meter bort. Här glimrar vattnet i orangea toner från den sjunkande solen och det finns ett speciellt lugn precis vid havet, nära Almedalen och gränderna in till hjärtat av Visby. Världsarvsstaden är fylld av historia, shoppingstråk och spännande året runt-restauranger. – Våra gäster blir enormt inspirerade av den här miljön och jag blir stolt som gotlänning att kunna erbjuda detta. Att anordna möten på Gotland är något speciellt, säger Johan Lindvall, ny vd på Wisby Strand.

– Jag har svårt att se att någon annan konferensanläggning i Sverige kan erbjuda det vi erbjuder våra gäster. För Johan Lindvall finns det stor potential på gotländsk mark, men han hade gärna sett att konfe­ renssäsongerna förlängs. – Vi har en fantastisk produkt året runt och till ett helt annat pris under lågsäsong jämfört med exempel­vis Stockholm, Göteborg och Malmö. Många företag och organisationer beskriver det som att sammanhållningen blir bättre här och att deltagarna kan fokusera mer på uppgiften än exempelvis i storstäderna där avstånden är större

62


BESÖK WISBY STRANDS ständigt aktiva anläggning med spännande året runt-evenemang i världsarvstaden Visby.

@wisbystrand

och distraktionerna är fler. Vidare uppskattas miljö­ ombytet och den kontinentala känslan samtidigt som ön upplevs som längre bort än 35 minuters flygresa eller tre timmars båtresa. – Vi vill att människor som skall mötas och ha en fantastisk upplevelse här känner att vår ambitions­ nivå är väldigt hög och att vi tar intryck från den internationella scenen när vi sätter vår standard mot gästen, betonar Johan och fortsätter. – En jätteviktig förutsättning för vår framgång är ett nära och bra samarbete med de andra allt mer proffsiga aktörerna på Gotland. Dessutom präglas Wisby Strands mentalitet av

63

kraft, nytänkande och engagemang. Man vill gärna samverka för att skapa upplevelser på ön, och har därför varit med och utvecklat ett flertal temaveckor – exempelvis Almedalsveckan vecka 27, Wisby Strand­ festival vecka 28 och Stockholmsveckan vecka 29. För den som besöker Gotland rekommenderas därför att titta förbi detta möjligheternas hus, här finns högklassiga miljöer, service samt varierande upplevelser året runt. – Bredden av evenemang, mat och musikupplevel­ ser är vår nisch här på Wisby Strand. Välkomna att besöka oss året runt, avslutar Johan Lindvall med ett leende. "


På Gotland sker kulturevenemang året runt och här finns något för alla. Välkommen till ön som bjuder på kultur och historia med fantastiskt sceneri.

Kultur – året runt Vad är kultur för dig? Under ett helt år finns det massor av temaveckor på ön, med allt från vernissager och musik till teater och dans. Här kan du uppleva föreställningar i de upplysta ruinerna en sommarkväll eller ett mysigt galleri en dunkel höstdag. Gotland är gjord för att besökas året runt, och genom århundraden har de vackra omgivning­ arna givit inspiration till kreatörer. Oavsett årstid gör det speciella ljuset och den vackra naturen att den gotländska kulturscenen blir lite extra storsla­ gen. Här bredvid presenteras några exempel av det fantastiska utbudet. För fler evenemang, besök: kulturenso.se "

64


Fem snabba tips:

BERGMAN 100 ÅR Ingmar Bergman föddes i Uppsala den 14 juli 1918. Hundraårsjubileet firas nu under hela 2018. På Bergmancentret på Fårö finns både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får du veta mer om hans karriär och det speciella bandet med Fårö i den vackra, autentiska miljön.

SOMMARPJÄS I KLOSTERRUIN Romateatern vid Roma klosterruin har under 25 år etablerat sig som en av Sveriges största och vackraste sommarscener. Teatern attraherar en bred publik och har samtidigt nått nationellt och internationellt rykte för sin höga konstnärliga kvalité. 2018 är första gången Romateatern frångår Shake­ speare, och kommer istället sätta upp komedin ”Sommarnattens leende” av Ingmar Bergman.

Personlig service i världsklass! Som vår gäst får du hjälp och aktuella tips om vad som är på gång. Vi har koll på det mesta och det bästa om Gotland och guidar dig till våra smultronställen runt om på ön. Här hittar du också souvenirer och massor av inspiration om Gotland. Välkommen in till oss på Donners plats i Visby innerstad.

MAGISKA SOMMARKONSERTER

gotland.com | 0498-20 17 00

Sedan 2011 har det sommartid arrangerats konserter i gamla höladan på Stora Gåsemora gård. En stor bredd av artister presenteras varje år, och ladan har tidigare gästas av bland annat Laleh, Ulf Lundell och Weeping Willows samt flera andra. Stora Gåsemora gård ligger på en av Fårös vackraste platser med enastående havsutsikt och månghundraåriga anor.

@turistbyrangotland Hitta tips i Öppet Gotland-appen

EN HISTORISK PLATS

Upptäck friluftsmuseet på norra Gotland, grundat 1907. Bungemuseet har varit en central del i bevarandet av det gotländska kulturarvet. Här finns gårdar från 1600-, 1700och 1800-talet samt bland annat fiskeläge, bryggarhus, kalkugn, kolmila, kvarnar och sågar. Museet erbjuder även visningar, programverksamhet och aktiviteter.

HAV OCH SJÖFART PÅ GOTLAND

Kom och lek i Skepp & skoj, utställningen där barn och vuxna leker tillsammans. Färdas på havet med fartyg från olika tider, klä ut er till vikingar och pirater, gräv eftersjunkna skatter, lyssna på sagor och sägner och styr den stora koggen mot fjärran land. Här kan ni ocksålasta fartyg, lära mer om fiskar, fiske, rep och knopar. Välkomna!

KONST OCH HISTORIA I VISBY

Besök Fornsalen som har utställningar av världsunika bildstenar, vikingatida silverskatter och kyrkoskulpturer samt aktuella samtidsutställningar. Utställningarna har bilder, texter och pekskärmar med information. Konstmuseet ligger endast 2 minuter från Fornsalen med både fasta och tillfälliga utställningar. I de tillfälliga visas framför allt samtidskonst men också konsthantverk och design. I det fasta utbudet finns bland annat en utställning helt tillägnad den mångsidiga konstnären Tyra Lundgren.

!

Alltidré t fri en rn! a b r ö f

Lek på Fornsalen kul för hela familjen! Strandgatan 14, Visby www.gotlandsmuseum.se Sponsras av Rederi AB Gotland

65


Medeltidens ljusa sida

Medeltidsveckan är Nordens största medeltidsfestival och en folkfest som välkomnar tidsresenärer från hela världen. Har du inte varit här än har du ett riktigt äventyr att se fram emot som inte kan upplevas någon annanstans.

FESTIVALSTÄMNING

Programmet med över 500 stora och små evenemang är skapat av flera hundra artister, föreläsare, aktörer och hantverkare. Allt från gratis eldshow för många tusen men också smideskurs för bara några få. Det finns hur mycket som helst att uppleva och göra! Missa inte heller någon av de stora konserterna som förgyller de medeltida kyrkoruinerna.

Under en augustivecka fylls världsarvstadens gator och torg av 40 000 vänner, riddare, gycklare, musikanter, handelsmän och helt vanliga sommarturister. Det är lätt att ryckas med i den välkomnande atmosfär som råder. Följ med till det myllrande marknadsområdet, gå på tornerspel och välj bland ett stort kulturutbud med 500 program­ punkter på land och i stad. Njut av åtta dagar fyllda av fest, glädje  och gemenskap.

TORNERSPEL

Tornerspelen är Medeltidsveckans mest spektaku­ lära och populära evenemang. Kampen mellan landets bästa riddare pågår under hela sommaren, både i Visby och på den gotländska landsbygden, med start i början av juli. Rafflande föreställningar för hela familjen som garanterat ger mersmak och minnen för livet.

CAMPING

Vad gäller boende står ön redo med såväl hotell, vandrarhem, stugor och campingar – allt efter eget tycke, smak och bekvämlighetskrav. Boka redan nu en tältplats på Medeltidsveckans egen camping ett par minuters promenad från marknadsområdet. Här kan du välja mellan en sektion för vanliga tält och en för de medeltida.

66

MARKNAD

Kan det finnas så här många vackra saker på en och samma plats? Nu pratar vi inte bara vackra Visby utan utbudet på marknaden. Bara att gå runt på marknads­området kan ta flera dagar i anspråk för den som vill titta på allt. Där finns dessutom ett speciellt område för de små familjemedlemmarna och ett stort torg för de hungriga och törstiga.


Vi arbetar fรถr att var dag ska fungera.

gotlandsenergi.se

67


1-2/9 2018

RENT A BIKE by

Gotlands Skördefestival

Boka din cykel i Visby eller Fårösund via vår app, Mapapp

VI STÅR FÖR SERVICE OCH KVALITET SÅ ENKELT ÄR DET

Gratis Karta & Guide-App fyllda med lokala tips på det bästa Gotland har att erbjuda! Gotland-runt-service! Boka, och läs mer på gcu.se om vad vi har att erbjuda!

HYR DIN CYKEL HOS GOTLANDS STÖRSTA UTHYRNING! gotlandsskordefestival.se

na! m o k l Vä

följ oss: #gotlandscykeluthyrning

Skeppsbron 2, Inre hamnen • +46(0)498-21 41 33 • www@gcu.se

Buffé Pizzor Margherita tomatsås. ost

Vesuvio tomatsås. ost. skinka

Capricciosa tomatsås. ost. skinka. champinjoner

Hawaii tomatsås. ost. skinka. ananas

Mozzarella

STOR SALLADSBUFFÉ MED GOTT BRÖD TILL

tomatsås. ost. Champinjoner peperoni korv. mozzarella ost. Bearnaisesås. jalapeno

Vegetariana tomatsås. ost. champinjoner. lök tomater. paprika. ananas

Kebab tomatsås. ost. kebabkött lök. fefferoni

BUFFÉ ÖPPEN MÅN — SÖN KL 11 – 16 68

Tele: 0498-223733


Gotska Sandön

Gotska Sandön sägs vara Östersjöns ensligaste plats. Kanske är det därför den ännu är okänd för många svenskar. Men de som ändå har hittat hit återkommer gärna gång på gång, vissa till och med för hårt arbete utan betalning. Vidsträckta sandstränder som lockar med magiska kvällsdopp i solnedgången visar sig bara vara en av anledningarna...

69


OM GOTSKA SANDÖN

Gotska Sandön är en nationalpark som invigdes 1909. Den ensliga lilla ön förvaltas av Länsstyrelsen på Gotland, och på uppdrag av dem vårdar i sin tur Gotska Sandöns hembygdsförening de ängen som finns här. Till hjälp har de frivilliga medlemmar som vid fyra tillfällen per år utför fagning, slåtter, höbärg­ ning och bygg/renovering. Ingen kontant betalning utgår, istället bjuds deltagarna på resa, uppehälle och mat under hela vistelsen. Kerstin Lundberg och hennes man Johnny har varit på höbärgningsresan fem år i rad. Arbetslaget vid en sån här resa består av 8-10 personer, som under en veckas tid tillsammans ansvarar för att uppdraget blir ordentligt utfört. – Vissa år har det varit väldigt torrt och då tar det bara några dagar, medan andra år kan inne­bära väldigt långa och intensiva dagar för att vi ska hinna i tid, berättar Kerstin. Vinsten menar hon är naturupplevelsen i kombi­

Gotska Sandön ligger mitt i Östersjön, 38 km norr om Fårö. Ön är belägen cirka 3,5 timmars båtfärd från Nynäshamn och cirka 2,5 timmar från Fårösund. Överresan sker med m/s Gotska Sandön som är särskilt anpassad för angöring av ön, vilken är omgiven av kilometerlånga stränder och saknar hamn. För mer information om resa och boende: sandoresor.se En mindre del av ön skyddades som nationalpark redan 1909, men 1963 utvidgades nationalparken till att omfatta hela ön utom den lilla kyrkogården i sydväst. Högsta punkten, 42 m.ö.h. ligger på sanddynen Höga åsen. Nästan hela ön är täckt av skog, främst tallskog. Det finns ingen kiosk eller affär utan man får som besökare ta med sig egen mat.

nation med den härliga samvaron man har i grup­ pen, och hon berättar också att många blir goda vänner för livet. Just höbärgningsgänget har dessutom många traditioner tillsammans, såsom det dagliga tio-fikat under eken vid gamla gården, silluncherna och inte minst de många baden. Morgondopp innan frukost är ett måste, likaså eftermiddagsdoppet efter en hård dags arbete. – Och gärna minst ett dopp till någon gång under dagen eller kvällen, skrattar hon. Har man som på Gotska Sandön vidsträckta sand­ stränder i varje väderstreck är det inte svårt att förstå att man vill bada. Ofta! Kerstins favorit är stranden som går under namnet Franska bukten. Den ligger en bit bort från Fyrbyn och Lägerplatsen men är väl värd sin promenad. – Och då blir ju också badet där extra härligt, avslutar Kerstin. "

70


HÄR KAN DU NJUTA AV LUGNET, ostörd natur och sandstränder som sträcker sig åt alla väderstreck.

Namn Kerstin Lundberg Ålder 67 år Familj Maken Johnny, hunden Milou, stolt farmor till tre barnbarn Gör Friskvårdsterapeut i Visby på halvtid, aktiv pensionär övrig tid! Bor Lägenhet i Visby och fritidshus i Fröjel

71


N

0 Bredsandsudde

1

2

3 km

Norra sidan Las Palmas

Norra fyren Kapellet

Säludden

Höga åsen

Varvsbukten

Kyrkudden

Gamla gården

Hamnudden

Tärnudden Vinbukten

Kerstins bästa Sandö-tips: SÄLUDDEN EKEN VID GAMLA GÅRDEN
 Ett roligt utflyktsmål med goda chanser att få se de vackra sälarna! Säludden är ett skyddsområde och man kommer inte ända ut, men tack vara ett gömsle kan man ändå komma riktigt nära utan att störa sälarna.

FRANSKA BUKTEN
 Det finns många vackra stränder, men just denna har något speciellt. Kanske för att den ligger lite längre bort än de flesta andra, vilket gör att färre tar sig hit. Frågar man mig så är den dock väl värd en promenad!

KAPELLET
 Varje kväll (kl. 21) är det traditionsenlig aftonbön i kapellet, som avslutas med en ljusceremoni. Här tar alla med sig ett tänt ljus inifrån sin bänkrad och samlas i en ring utanför för att tillsammans sjunga en sång. Det blir otroligt stämningsfyllt och är ett uppskattat inslag av både unga och gamla. Det finns varken TV eller radio på ön, så uppslutningen brukar vara god!

Njut av fika eller en välförtjänt lunch i skuggan under eken vid Gamla gården, rofyllt och mysigt!

NORRA FYREN
 Vid Bredsandsudde ligger Norra Fyren som är ett trevligt besöksmål.

HÖGA ÅSEN 
 Vacker vandringsled genom tallskogen. Härlig kontrast mot kustremsan, med tät tallskog som bjuder på fantastiska naturupplevelser.

VÄXTLIVET Liljor och orkidéer är bara ett par av alla vackra blommor och växter man kan hitta på ön. Håll utkik när du ändå är ute och går!

72

Franska bukten


We are looking forward to the 2018 season with the new cruise pier in Visby port.

For a successful visit Gotland Excursion offers excursion arrangements for cruise passengers and complete tour packages for tour groups, business conferences and alternatively arranged tours. Our competence, flexibility, in-depth industry experience and local knowledge ensure the best possible tour package solution based on your wishes! In cooperation with:

All with great experience of shore excursion, port agency and stevedoring. www.gotlandexcursion.se

Welcome!

Konferens på Gotland!

Sikta högt mot framtiden Vi hjälper er med helheten – från resa och logi till aktiviteter och middagar.

Konferens, kick off eller teambuilding. Vi tar er med bortom de vanliga turiststråken och låter er upptäcka Gotland från vårt perspektiv – gotlänningens. Med över tio års erfarenhet och tusentals genomförda event vågar vi påstå att vi är bäst på Gotland. Välkommen till oss på hansaevent.se

pnr3196-annons_Gotland2018_final_HE_mathu.indd 1

73

2017-11-17 10:09


Ta flyget till Gotland! Till Gotland reser du direkt från över 10 flygplatser. Umeå Östersund

Helsingfors

Stockholm Arlanda Oslo

Till och från flygplatsen Från flygplatsen tar du dig snabbt och smidigt till Visby på bara 10 minuter. Året runt kan du åka buss med kollektivtrafiken, och på sommartid även med Flygbussarna. Taxi och hyrbilar hittar du direkt efter ankomst.

Bromma Stockholm Norrköping

Göteborg

På flygplatsen Efter säkerhetskontrollen hittar du vårt café med dagens färska utbud samt en taxfree-butik som har öppet i samband med alla avgångar. På Visby Airport välkomnar vi dig årets alla dagar!

74

Ängelholm Malmö

Visby Airport


upplevelser i unik natur

DET TALAS OFTA om Gotlands unika natur och det speciella ljuset. För Morgan Sjöström, vd på Gotland Active Store är det precis det som gör alla aktiviteter på ön så fantastiska. Morgan flyttade till Gotland 2010, och har länge utövat de adrenalinkickande sporterna mountainbike och klättring samt testat på det mesta. Han vet vad man ska ha med sig på vandringsturen, fördelen med vattensport på ön, vart den bästa klättringen i naturen finns och hur man hittar de bästa cykellederna. 75


SÖDRA HÄLLARNA erbjuder dramatiska kustvägar endast 2 kilometer utanför Visby innerstad.

Morgan Sjöström har alltid haft en relation till olika slags idrotter och aktiviteter. Efter att ha testat på friluftsliv blev det ett stort intresse. Han har under flera år utövat fjällvandring, skidåkning och cykelturer men också stu­ derat till fjällguide för att sedan hamna på Gotland. För den aktive lockar Gotland främst med närheten till olika naturtyper, och möjligheten att hålla på med aktiviteter året runt. – Allt som folk tycker om att göra under sommaren, kan man göra året runt. Det gäller bara att anpassa utrustningen och i vissa fall längden på turerna. Jag har cyklat mountainbike med grupper i början av december och klättrat med ett kompisgäng i november. Egentligen är det bara bad som är lite väl bistert för de flesta, berättar Morgan. Morgan tycker den gamla klyschan att Gotland är precis som att åka utomlands fortfarande håller. – Naturen är speciell med kalkstenen och det finns väldigt många naturreservat. Visby är vad Visby är, och den kombinationen gör att ön blir väldigt unik. Trots att alla säsonger ha sin egna särskilda charm, är hösten Morgans favoritårstid; när lugnet lägger sig över ön och solen fortfarande värmer. För de som gillar vattensporter finns det stora möjligheter under den färgstarka årstiden när vindstyrkan och våghöjden ökar; då erbjuds spänning med vackert sceneri. – Oavsett vindriktning kan du alltid hitta bra surf på Gotland och det är inte särskilt långt att åka över till andra sidan ön, förklarar Morgan.

morgans Topp tre:

Vågsurf: Fårö fyr, Ekeviken, Gnisvärd Kitesurf: Kovik, Vivesholm, Gnisvärd Klättring: Klintklinten, Torsburgen, Högklint Cykling: Hallshuk till Visby, 55km förstklassiga stigar. Asunden till Kyllaj, en perfekt nybörjartur, Katthammarsvvik till Sysne fiskeläge – Gotlands vackraste kuststräcka! Vandring: Finns inte så många officiella vandringsleder på ön. Dock ett generellt tips är att följa kusten och havet. Samt att det finns många naturreservat att gå i.

76


Norra Gotland Karg och orörd natur Dramatiska och klippiga kuster Lammgårdar och skinnbutiker Ståtliga raukar Vattenfyllda kalkbrott Södra Gotland Mjukare natur med odlingsmarker De fagra gotlandsrussen Massor av historiska platser Lummig och frodig natur Mycket gotländsk keramik och annat hantverk

Morgan Sjöström, 36 år, äger och driver Gotland Active Store. Har sambo och två barn och bor i utkanten av Visby.

– Alla som har varit här tycker nog att det är så häftigt som man har hört. Gotland är bra på att upp­ fylla besökarnas förväntningar. Morgan tycker även att naturen är det som verkligen förvandlar akti­vi­ teterna på ön till något spektakulärt. Det speciella ljuset och naturen som kan skifta dramatiskt på bara någon mil gör att det finns möjlighet för alla att hitta sin favoritplats. Om han själv får välja är det Asunden och Hide­ viken han helst besöker. – De är två av mina favoritställen med bra cykling och vandring i spännande miljöer. Ett generellt tips är att inte stressa och att inte försöka hinna med hela ön på samma gång. – Sträva inte efter allt, välj istället den naturtyp eller plats du gillar bäst. Ett annat tips är att förbli längs kusten. De små slingrande grusvägarna vid havet lyfter verkligen fram det bästa som Gotland har att erbjuda. – Allt från de som kör sin husbil på de små, fina vägarna till de som cyklar, rider eller vandrar. Kust­ vägarna är en sådan otrolig resurs, betonar Morgan. För turcykling gäller det att välja de minsta vägarna, för att undvika den tyngsta trafiken. – För mountainbike behövs ett visst mått av upp­ täckarlust och lite lokalsinne för att inte cykla vilse. Även här är det ett bra tips att följa kusterna. 77

För den som vill ge sig ut och vandra är tipsen säsongsberoende. – Under sommaren kan det bli varmt att vandra, men fördelen är att du behöver mindre packning. Risken för dåligt väder är helt enkelt mindre. Å andra sidan passar vår och höst bäst för vandring. Ta reda på vilka butiker och restauranger samt boen­ den som är öppna längs din planerade sträcka – eller packa nog med mat och utrustning för att klara dig på egen hand, berättar Morgan och fortsätter. – Om du hellre följer med på guidade vandringar, finns Gotland Hiking Week – en vandringsvecka som arrangeras varje vår. Slutligen understryker Morgan vikten av att bara vara utomhus. – Vandring är en lätt grej att testa på. Leta fossil el­ ler åk till Lummelundagrottan, bada i kalkbrott eller lär er surfa. Cykla längs med kusten i solnedgången eller stanna ute tills det blir mörkt och lyssna på syr­ sorna. Gör en eld och laga bröd på en varm stenhäll, eller bygg ett vindskydd av en presenning och stanna kvar för natten, säger Morgan med ett leende. Och det är verkligen något speciellt med Gotland. Den karga naturen norröver med raukar, vattenfyllda kalkbrott och spännande klippig terräng i kontrast till de mer mjuka konturerna söderut som bär på fantas­ tisk historia, fiskelägen och glimrande kuststräckor. "


Vi tar dig till Gotland året runt. Med Bromma som nav når du enkelt alla våra destinationer. Du flyger direkt till Visby utan mellanlandning året runt från Göteborg, Malmö och Bromma, Stockholms cityflygplats. På sommaren kan du även flyga direkt från Umeå, Sundsvall, Norrköping, Östersund, Ängelholm och Helsingfors. Välkommen till ett Gotland som håller öppet året runt! Boka nästa resa via din resebyrå eller på flygbra.se

Grafisk annons: bra flyg Helsingfors Umeå 21 juni - 12 augusti 21 juni - 12 augusti

Östersund 11 juli - 12 augusti Sundsvall 21 juni - 12 augusti Stockholm /Bromma Norrköping 28 juni - 12 augusti Göteborg

Året runt

Ängelholm 21 juni - 12 augusti

Sommarsäsong

Malmö

Med reservation för eventuella ändringar.

80

78


79


Attraktiva Oskarshamn Attraktiva Oskarshamn attraktivaohamn

#OSKARSHAMN

attraktiva oskarshamn

Färgstarkt boende nära klarblå vågor

HOTEL CORALLEN hotelcorallen.se

Alltid värt att skriva hem om

HOTEL POST

nordicchoicehotels.se 80

Kunglig glans mitt i centrum

HOTELL RUM OSCAR

forumoskarshamn.com


Smaka på Oskarshamn

Många tycker att hav, skärgård och den genuina småländska naturen och närheten till Blåkulla ger en magisk känsla. Men det finns mer att smaka på i Oskarshamn. Exempelvis praliner och bakverk signerade Världens bästa konditor.

Astrid Lindgrens Värld

attraktiva oskarshamn

N Foto: Curt-Robert Lindqvist

ilssons konditori har utvecklats till en turistattraktion i takt med konditor Anders Oskarssons tävlingsframgångar. Årets konditori, Årets konditor och nu senast Konditorernas konditor och utmärkelsen Världens bästa konditor. Klart att den som vill smaka något extra tar sig till Oskarshamn. Ytterligare fördel är den strategiska placeringen vid smålandskusten. Med Oskarshamn som bas ligger upplevelser som Astrid Lindgrens Värld, Glasriket, Kalmar slott och Ölands stränder bara en timme bort. Och färjan till Gotland avgår ett par stenkast från centrum. För den som gillar spänning är legendomspunna nationalparken Blåkulla, Blå Jungfrun, ett klart förhäxande utflyktsmål.

Västervik

nd

otla

ll G ja ti

Fär

amn

Oskarsh

Blåkulla

Färja till Öland

Öland t

Glasrike

Foto: AOAB

Latitud 57 Stensjö By

Kalmar

Foto: Philip Håkansson

Jungfrun)

Bada i lyx på designhotell

Sjöfarares favorit nära hamnliv

FIRST HOTEL ETT

SJÖFARTSHOTELLET

hotellettoskarshamn.se

sjofartshotellet.se 81

de på Boka ditt boen om oskarshamn.c

www.krepart.se

Blåkulla (Blå


VÄSTERVIK GOTLAND

attraktiva västervik

Det bästa av två världar Skärgårdsklippa eller rauk i sommar? Båda, säger vi! Snabbaste vattenvägen till Gotland går via Västervik och det gör det lätt att kombinera två av Sveriges grymmaste sommardestinationer. Din officiella guide hittar du på vastervik.com 82


14 9

14 9

14 8

14 7 14 9

14 8

karta 14 7

14 6

14 7

14 3

14 2

14 0

14 6

14 3

14 2

14 4

14 1 14 0

UMEÅ

ÖSTERSUND NORGE

FINLAND

SUNDSVALL

HELSINGFORS

OSLO ARLANDA 14 0

BROMMA

SVERIGE

NYNÄSHAMN NORRKÖPING GÖTEBORG

14 2

VÄSTERVIK

VISBY

OSKARSHAMN

ÄNGELHOLM DANMARK

MALMÖ

More information at swedavia.se/visby More information at destinationgotland.se

83


#gotlanddifferentdays

Öns största bokningssajt! Sök och boka din Gotlandsresa på www.destinationgotland.se – öns största bokningssajt. Förutom båtbiljetterna hittar du ett brett utbud av boende, paketresor, evenemang och aktiviteter. Dessutom finns det inspiration, tips och guider på hemsidan och på våra sociala medier. facebook.com/destinationgotland

@destgotland

84

Profile for Outhouse

Gotland 2018  

Destination Gotlands resemagasin för 2018 med tips och inspiration om Gotland.

Gotland 2018  

Destination Gotlands resemagasin för 2018 med tips och inspiration om Gotland.

Profile for kusinerna