Page 30

Duvel wordt afgevuld in een robuuste, bruine bolfles. En dit met een heel goede reden, namelijk om het bier tegen de nefaste effecten van foto-oxidatie te beschermen. Onder invloed van zonlicht zal het bier immers snel van smaak veranderen.

In onze brouwerij zijn geduld en tijd immers noodzakelijke deugden. Een bier met zoveel toewijding en passie gebrouwen, drink je dan ook met liefde.

zodat het rustig verder kan rijpen. Tijdens deze fase, die wij zorgvuldig volgen door dagelijkse analyses en degustaties, wordt de smaak van het bier evenwichtig en krijgt het zijn rijk boeket van aroma’s. Na een filtering is het bier rijp om op flessen afgevuld te worden. Dag 30 : Botteling Vlak voor het bottelen wordt een extra dosis vergistbare suikers en actieve gistcellen aan het bier toegevoegd, waardoor we een tweede gisting in de fles bekomen. Dag 33 - 47 : 2 weken rijping in warme kelders Door de toevoeging van een kleine dosis vergistbare suikers en extra gist aan het bier, bekomen wij in (onze) warme kelders een extra nagisting in de fles. Dit proces zorgt ervoor dat het bier een rijker aroma en volmondigere smaak verkrijgt. Deze hergisting gebeurt bij een temperatuur van 22 ° Celsius in de warme kelders waar het bier 14 dagen rijpt. Dag 48 - 90 : 6 weken rijping in koude kelders Daarna rust het bier in de koude kelders, waar het gedurende nog eens 6 weken (42 dagen) verder rijpt bij een temperatuur van 5° à 6° Celsius. De koude kelders hebben een maximale capaciteit van 12 miljoen flesjes. De koele temperatuur zorgt voor een nog fijnere smaak en een rijper aroma van het bier. Het hele brouwproces duurt dus in totaal 3 maanden. De bereiding van een kwalitatief perfect en traditioneel bier vraagt tijd, veel tijd.

Wil je optimaal van Duvel genieten, schenk het bier dan met respect en steeds volgens de regels van de kunst. 1. Het begint allemaal met een Duvel die koel en rechtop bewaard werd. Anders kan de gist op de bodem van de fles zich vermengen in het bier. 2. De Duvel is klaar voor gebruik als hij optimaal gekoeld uit de ijskast komt aan +/- 4°C . Al even belangrijk is een zuiver, droog Duvelglas op kamertemperatuur. 3. Een bier waar negentig dagen aan gebrouwen is dat drink je met respect, neem dus je tijd en schenk het bier langzaam in het glas dat je lichtjes gekanteld houdt. 4. Vermijd contact tussen fles en glas en breng de fles wat hoger voor een rijke schuimkraag. 5. Laat ongeveer 1 cm bier in het flesje. Dit bevat de gist en maakt je Duvel ietwat troebeler en bitterder. 6. Voor een rijke, volle schuimkraag breng je het glas langzaam recht. Er vormt zich een schuimkraag die idealiter stopt ter hoogte van het duvel-logo. Laat het bier niet overschuimen maar schenk tot vlak onder de glasrand. 7. Bewonder en geniet. Op je gezondheid !

JONASmagazine  
JONASmagazine  

Eénmalige uitgave van het magazine JONAS

Advertisement