Page 25

Projectietest of kindergeknutsel?

25

Net als er intelligentietests bestaan er ook tests om de persoonlijkheid te meten. Je kan je misschien voorstellen, dat het vastleggen van iemands persoonlijkheid nog veel moeilijker kan zijn dan het inventariseren van intelligentie. Een belangrijk verschil tussen de twee tests is dat intelligentietests een vaardigheid meten. Je kan niet hoger scoren dan je qua intelligentie ‘in huis hebt’. Wel lager. Zo komt het voor dat mensen zich laten testen om bijvoorbeeld geld van de verzekering los te krijgen. Of om een verklaring te krijgen dat zij arbeidsongeschikt zijn. Sommige van deze mensen proberen om zich dommer voor te doen dan zij zijn, omdat zij er belang bij hebben om laag te scoren. Bij het meten van de persoonlijkheid ligt dit nog moeilijker. Het is bij persoonlijkheidstests namelijk vaak makkelijker om je beter voor te doen dan je bent. Dit kan bijvoorbeeld door sociaal wenselijke antwoorden te geven. Er zijn ruwweg twee soorten persoonlijkheidstests: projectieve tests en zelfrapportage tests. Er wordt vanuit gegaan dat projectieve persoonlijkheidstests niet zo erg beïnvloed worden door sociale wenselijkheid als zelfrapportage tests. Het plaatje dat je rechts ziet is een voorbeeld van een projectieve techniek. Het is een plaatje uit de Rorschach test. Bij het maken van deze test wordt er gevraagd wat je in het plaatje ziet. Het idee hierachter is dat je iets van jezelf in jouw waarneming van het plaatje ‘projecteert’. Dus datgene wat jij in het plaatje ziet zegt iets over jouw persoonlijkheid. Stel dat je in het plaatje een hoofd ziet dat je aanstaart, dan zou dit kunnen betekenen dat je een paranoïde persoon bent.

KRUISPUNT? of flitspaal? Sinds kort zijn er speciale verkeersborden op verschillende autosnelwegparkings geplaatst om het sexverkeer in goede banen te leiden. Dit verkeersbord bepaald wie er voorrang heeft mijn zijn kruispunt. De nietsvermoedende bezoeker kan bij deze ook gewaarschuwd worden voor het eventueel slipgevaar. Vergeet alle algemene verkeersregels als men deze parkings bezoekt, enkel de speciale borden hebben hier hun waarde. We hopen alleen dat er in de toekomst geen flitspalen aan de parkings worden toegevoegd. En we mogen er echt niet aan denken dat sommige de verkeersterm haaientanden te letterlijk nemen.

Mannen en hun penis

Het is een onderwerp waarover veel gepraat wordt, maar ook veel gezwegen. Voor de een is de penis het pronkstuk van de man, voor de ander is het een onding. Ondertussen bestaan er nog steeds vele geheimen, fabels en taboes rond de penis. Die worden door Goedele vakkundig de wereld uit geholpen in dit leuke en leerrijke boek vol weetjes en tips over erecties, lengtes en diktes, zaadlozing, sperma, impotentie, masturbatie, fellatio, anticonceptie en nog veel meer. Want één ding is zeker: over de penis valt veel te vertellen. Wil je alles weten over de penis? Het staat allemaal te lezen én te zien in ‘Haar penisboek’. Het vaginaboek heeft een mannelijke tegenhanger, ‘Haar penisboek’. Deze opvolger van die bestseller is een geruchtmakend en taboedoorbrekend naslagwerk over het mannelijke geslacht.

JONASmagazine  

Eénmalige uitgave van het magazine JONAS

Advertisement