Page 24

I spycho

Opzienbarende, verrassende en verhelderende berichten van het psychologiefront

Not without my pincet

Je wenkbrauwen in goede vorm brengen kan veel goed doen voor je gezicht. Het kan extra aandacht naar je ogen brengen en geeft je gezicht een open uitdrukking. Het maakt je jonger en bovendien kan je zelf met weinig moeite en zonder kosten je wenkbrauwen trimmen. Maar je moet wel even weten hoe. Ontsmet de huid rond je wenkbrauwen eerst grondig en desinfecteer ook het pincet. Zorg ervoor dat je goed licht hebt, bij voorkeur daglicht. Als het licht in je badkamer niet voldoende is, kun je met een handspiegeltje voor het raam gaan staan. De haartjes zijn dan beter zichtbaar. Ga vooral voorzichtig te werk. Trek met een vinger de huid strak voordat je het haartje met een pincet eruit haalt. Epileer de haartjes met de groeirichting mee, van beneden naar boven en van de binnenzijde naar de buitenzijde.

Naar bed met een knarstand

Behalve gebitsproblemen op de langere termijn, kan knarsetanden in de slaap leiden tot spierklachten in kaak en kaakgewrichten, hoofd, nek en slapen. Werkelijke schade door knarsetanden ontstaat niet zomaar voor na één nacht. Het gebit kan wel een stootje verdragen. Een belangrijk symptoom van knarsetanden in de slaap is echter hoofdpijn. Het is ook voor iemand die er naast moet slapen geen pretje. Het is voor een ander duidelijk te horen wanneer iemand knarsetandt. Er zijn gevallen bekend waarin echtelieden besluiten om maar apart te gaan slapen, omdat een van beide zo duidelijk hoorbaar knarsetandt in de slaap dat de ander er wakker van lag.

PESTEN OP SCHOOL? “Ik zie het niet meer zitten.” Het zijn de laatste woorden die Elien Wijnants (15) neerpende net voordat ze afgelopen zomer uit het leven stapte. Een donderslag bij heldere hemel voor haar familie. Vader David wil weten wat zijn dochter zo ver gedreven heeft en reconstrueert de laatste weken van haar leven. Hij komt erachter dat ze gepest werd op school. “Ze durfde gewoon niet meer naar school. Die laatste bedreigende sms’jes hebben bij haar de stoppen doen doorslaan.” 1 op de zes leerlingen van het middelbaar onderwijs wordt regelmatig gepest en dat loopt soms dramatisch af. Dat pesten jongeren tot het uiterste drijft, blijkt ook uit het verhaal van Lisa (15). Elke schooldag is voor haar een zware opgave. Ze blijft hopen dat ze op een dag uit het vizier van haar pesters zal verdwijnen. “Ik heb er al over nagedacht om uit het leven te stappen, maar daarvoor zie ik mijn familie te graag.” Ylenia (16) en Giovanni (15) zitten samen in de klas in de Don Boscoschool in Genk. Ze hebben de pest aan pesten en richtten een jaar geleden een website: www.stopzelfmoord.be op. Hier kunnen jongeren terecht met al hun vragen over pesten en zelfdoding. “ Elke dag krijgen we drie tot vijf mailtjes. Als we echt niet kunnen helpen verwijzen we door, maar een luisterend oor is vaak genoeg.” En dat pesten op school een groot probleem is bleek deze week nog in Gent.

JONASmagazine  

Eénmalige uitgave van het magazine JONAS

Advertisement