Page 116

gspotfilm

door Kurt Hereygers

Twee cowboys ineen Regisseur Ang Lee moest al met iets héél strafs afkomen om ons zijn abominabele ‘Hulk’ van twee jaar geleden te doen vergeten, maar met ‘Brokeback Mountain’ leek het alvast raak. Vier Golden Globes, acht Oscarnominaties, nog een hele kudde andere prijzen en verrukte recensies van zowat iedereen behalve de Amerikaanse religious right – ze konden hem niet genoeg ophemelen, schijnbaar. Gewoonlijk is dat een reden voor argwaan. Wanneer een film zó lyrisch ontvangen wordt, moet je oppassen voor teleurstellingen, maar toch: ‘Brokeback Mountain’ is een ijzersterk drama: gevoelig, goed geacteerd en intelligent geregisseerd.

In een conservatief land als Amerika, waar een president verkozen werd, grotendeels gebaseerd op zijn agenda van gay bashing, zou ik het belang van deze film niet onderschatten

Het verhaal draait rond Ennis Del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal), twee cowboys die tijdens de zomer van 1963 in Wyoming samen op de schapen van Joe Aguirre (Randy Quaid) moeten letten. Eenzaam op hun fotogenieke berg, omringd door niets anders dan schapen, ontwikkelt er zich tussen de beide zwijgzame bonken eerst een voorzichtige vriendschap, en vervolgens zelfs liefde. Na de zomer zijn ze echter verplicht om terug te keren naar hun normale leventje: Ennis trouwt met Alma (Michelle Williams), zij maken een paar kinderen en hij werkt waar hij kan. Jack ontmoet Lureen (Anne Hathaway) en moet vanaf dat moment leven en werken onder de schaduw van zijn tirannieke schoonvader. Eén of twee keer per jaar komen de mannen samen om enkele dagen te gaan vissen op Brokeback Mountain, hoewel er maar weinig gehengel aan te pas komt. In de loop van twintig jaar zien we hoe de privélevens van Ennis en Jack steeds meer schertsvertoningen worden, waarachter een eindeloos gefrustreerd verlangen schuilgaat.

Mixed Kebab ‘Mixed Kebab’ gaat over de romance tussen een Vlaamse knaap en een Turkse moslim – benieuwd of de Turken in Antwerpen even hard zullen kunnen lachen om de seksscène in het badhuis als wij. Net zoals bij ‘Kassablanka’ kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de cineast meer belang stelt in provoceren dan in het maken van goeie cinema - hij zou niets liever willen dan dat de stoottroepen van Sharia4Belgium de Metropolis-ruiten aan diggelen komen slaan - maar we moeten het Guy Lee nageven: in al zijn simpelheid is ‘Mixed Kebab’ nog tamelijk entertainend.

PRISCILLA queen of the dessert is een Australische komische roadmovie uit 1994. De regie en het scenario lag in de handen van Stephan Elliott. De film wordt gezien als een homo-campklassieker. De film is bijzonder door de kleurrijke en fantasievolle kostuums (waar de film een Oscar voor ontving) die voor de act van de dames worden gebruikt. Dit afgezet tegen de weidse, roodgekleurde outback van Australië maakt het effect nog sterker. De film bevat veel muziek, met name ABBA-nummers, en Finally van Ce Ce Peniston als finale. Tijdens de afsluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney reed een replica van de bus van Priscilla mee. Het verhaal is in 2006 verwerkt tot een musical. De film gaat over twee travestieten (Mitzi en Felicia) en een transseksueel (Bernadette) die besluiten met een bus vanuit Sydney naar Alice Springs te gaan, dwars door het binnenland van Australië, om daar een aantal optredens te geven. De bus krijgt de naam “Priscilla, Queen of the Desert” en wordt roze geschilderd. Dit alles leidt tot aanvaringen met elkaar, en ook met de plaatselijke bevolking.

JONASmagazine  

Eénmalige uitgave van het magazine JONAS

JONASmagazine  

Eénmalige uitgave van het magazine JONAS

Advertisement