Page 1

Magasinet for dig, der arrangerer møder, konferencer, seminarer, kurser, kongresser, personalefester, kundeevents etc.

møde & event

et kursuslex magasin NR 05/SEPTEMBER 2013

Mit bedste

møde Under 10 øjne i junglen ...

Fra MØDERPLUS+ til MØDE & EVENTMAGASINET

Foredragsholder – hvem skal vi vælge?

Debat: Overkapacitet – eller bare stilstand i branchen?

TEMA: INDRETNING Alternativ til skolestuen, tak

FOKUS: SVERIGE Et sandt møde-eldorado


Den bedste JULEFROKOST holder du i DGI-byen

Bowl & Julefrokost – fra 249 kr.

Har du planlagt årets julefest?

• Sprød loungestemning i Københavns

Ligegyldigt hvilken slags julefest du har på din ønskeliste, så har du alle muligheder for et vellykket arrangement i DGI-byen. Skal det være galla med røde løbere og kandelabre, eller træskodans, fadøl og jukeboks? – Det er helt op til dig.

mest tjekkede bowlecenter

• Julebuffét i DGI-byens stemningsfyldte restaurant, Vestauranten

• 2 timers bowling inkl. skoleje

Vores festteam sprudler af idéer til de bedste fester, og de glæder sig til at gøre dit arrangement til årets fest.

Julefrokost – 695 kr.

Du kan selvfølgelig også tage udgangspunkt i vores julepakker, som naturligvis kan udvides, med alt hvad julehjertet begærer. Fra DJ, rød løber, luciaoptog og natmad, til cocktails, tryllerier og fyrværkeri.

• Københavns flotteste festlokaler • Forfriskende velkomstdrink • Lækker og indbydende julebuffét • Drikkevarer under middagen

Og husk at vi kun bor 50 meter fra Københavns hovedbanegård, i juletiden kører der ekstra S-toge hele natten.

(øl, vand og husets vin)

• Smukt opdækkede borde • Nyeste AV-udstyr (lyd)

BOOK ÅRETS FEST

Julefrokost X-tra – 995 kr.

T / 3329 8112 E / salg@dgi-byen.dk st dgi-byen.dk/julefroko

• Københavns flotteste festlokaler • Forfriskende velkomstdrink • Lækker og indbydende julebuffét • Øl, vand og husets vin hele aftenen (kl. 18 – 02)

• Kaffe/the • Smukt opdækkede borde • Festligt julepynt og hyggelys • Nyeste AV-udstyr (lyd) • Mandelgave

DGI-byen

Tietgensgade

65

1704

København

V

dgi-byen.dk

facebook.com/DGIbyen


Nye ansigter styrker det personlige engagement på KursusCentre.dk Med en smuk beliggenhed i hjertet af Danmark, omkranset af bøgeskove og skrånende mod det glitrende blå Fænøsund, er KursusCentre.dk i Middelfart leverandør af møder og konferencer i landets smukkeste omgivelser.

Travlheden og interessen for de mange spændende og anderledes arrangementer, bevirker at KursusCentre har styrket organisationen med to af branchens dygtigste folk, nemlig Kari Brandsgård og Miriam Westerled:

KursusCentre.dk er i dag en professionel samarbejdspartner for en lang række store og små danske virksomheder, og beliggenheden såvel som faciliteterne sætter KursusCentre.dk i stand til at løse alle typer opgaver i forbindelse med både store og små arrangementer.

Kari Brandsgård, konference og arrangementschef Kari Brandsgård er ansat som in-house salgs og arrangementschef. Kari har tidligere været ansat i KursusCentre.dk som overordnet ansvarlig for driften af hotel, konference og reception. Kari har tidligere været salg & marketingschef for Slotshotellerne og konferencechef på Trinity.

Det personlige engagement på stedet er stort, og det betyder bl.a., at det er muligt at skræddersy konferencer og møder efter lige præcis den enkelte virksomheds behov og ønsker. Personlig, fleksibel og professionel er KursusCentres motto – og nøgleord, som der dagligt pejles efter.

Miriam Westerled, salg & marketingschef Miriam Westerled er ansat som Salg & Marketingschef for B2B. Miriam er kendt ansigt i branchen og har tidligere været ansat på Odense Congress Center som konsulent og Trinity som salg & marketingschef.

Aase Skov, adm. direktør, KursusCentre.dk

Kari Brandsgård, konference og arrangementschef

Miriam Westerled, Salgs- og marketingchef, B2B

– Vi er glade for at styrke organisation yderligere med to kompetente kollegaer. Salgsafdelingen vil i fremtiden blive opdelt i B2B – det private erhvervsmarked og B2G- den offentlige sektor. Kim Ørnbo vil som specialist på det offentlige marked fortsat have salgs ansvaret for B2G, og Miriam Westerled ansvaret for salg & markedsføringen af B2B-segmentet. Kari Brandsgaard vil fremover være ansvarlig omkring afholdelsen af alle arrangementer i KursusCentre.dk

– Det er med stort engagement, jeg er vendt tilbage til KursusCentre.dk. Jeg ser frem til at drage naturen endnu mere med ind i afholdensen af møder og konferencer. Det giver mere dynamik i arrangementerne og øger indlæringen. Og det aller bedste er, at omgivelserne her er så oplagte til forskellige typer aktiviteter, at man helt automatisk får tilført mødet noget ekstra og noget særligt. Jeg ser frem til, i samarbejde med vores kunder, at skabe individuelt skræddersyede arrangementer, som passer til netop deres behov, og som er udbytterige og succesfulde.

– Da jeg hørte om KursusCentre.dk’s fremtidige udviklingsplaner, som indbefatter renovering samt ud- og ombygninger af stedet, fik jeg med det samme lyst til at være med til udviklingen af det. KursusCentre.dk er et spændende hus med masser af udviklingsmuligheder, og jeg vil gerne bruge mine erfaringer indenfor salg, marketing og innovation af kongresser til at skabe et af Danmarks bedste konferencesteder.

Oddevejen 8 5500 Middelfart Tlf. +45 63 40 19 06 Fax +45 64 41 32 15 booking@kursuscentre.dk

Booking +45 70 26 05 65 MIDDELFART OG KARLSLUNDE STRAND


ts etc.

fester, kundeeven

r, personale

, kurser, kongresse

er, seMinarer

nt møde eve

Magasinet

● Leder

for dig, der

r Møder, konferenc

arrangere

&

asin uslex mag

et kurs

Ber 2013

nr 05/septeM

Mit bedste

Møde Under 10 øjne i junglen ...

+ til Fra MødeRPLUS MAGASINeT Møde & eVeNT

r Foredragsholde – hvem skal vi vælge?

Kom nuuuu... ”

...Og så tror jeg på, at vi kan få fat på meget mere på turismeområdet. Her vil man se væsentlige initiativer fra Erhvervs- og Vækstministeriet i år.” Sådan sagde en relativt

nyudnævnt Erhvervs- og Vækstminister, Henrik Sass Larsen, i Berlingske i slutningen af august. Vi kan næsten ikke vente – for nu, nu må tiden da så være inde til at tage skridtet fuldt

itet debat: overkapac i branchen? – eller bare stilstand

Ng teMa: INdretNI , tak alternativ til skolestuen

FoCUs: sVerIge rado et sandt møde-eldo

I DETTE NUMMER: FOKUS PÅ: SVERIGE

ud og få de sidste 25 pct. med, så der bliver fuld momsafløftning for virksomheders køb

Nyt fra Region Skåne................. 16

af hotel- og konferenceydelser. Ligesom for alt muligt andet. Og ligesom i alle vore nabo-

Broen bygger bro........................ 18

lande, som vi både konkurrerer imod og forsøger at hente kunder fra.

Væk fra de vante omgivelser.... 21

Ministeriet er p.t. i fuld gang med at udarbejde ”vækstplaner” på baggrund af anbefalin-

Konference mm. i Lapland......... 22

et barsler med forslag til at forbedre væksten indenfor deres respektive brancher. Ifølge

Netværk af 50 fine skånske hoteller.......................... 24

avisen har Sass Larsen et særligt godt øje til de muligheder, der ligger i landbrug/fødeva-

Lidt udover det sædvanlige....... 26

re-området og i turismen, hvor han skønnner, at der kan skabes 6.000 job her og nu.

Profilen: Bo Madsen.............. 28

gerne fra i alt otte ”vækstteams”, som regeringen nedsatte sidste år, og som nu et efter

Helt konkret lyder en del af anbefaling nr. 8 i rapporten fra Vækstteam for Turisme og Oplevelsesøkonomi, der blev afleveret i juni, således:

Tema: INDRETNING

Det er (…) vækstteamets anbefaling, at der fortsat skal arbejdes for at sikre Danmark lige internationale konkurrencevilkår såsom: En yderligere reduktion af momsen på virksomheders køb af hotelovernatninger, således at der sker 100 pct. momsafløftning på erhvervsmæssigt køb af hotel – og restaurantydelser.

Det skal kunne laves om............ 36 Hotellet er altid næstbedste alternativ...................................... 40 Et alternativ til skolestuen......... 42

Skal det batte noget, så er en 100 pct. momsafløftning nødvendig. De 75 pct., som i

Dekoration med mening............. 46

dag gælder for hotelovernatninger (og 25 pct. for restaurationsdelen) er dødssygt at

Ib Ravn: Let og fleksibelt......... 48

administrere for det danske erhvervsliv og bidrager snarere til forvirring end som incitament til at benytte det gode, danske møde- og konferenceprodukt hos vores potentielle udenlandske konference- og eventarrangører. Sæt ind, hvor vi i forvejen har et super godt produkt, Sass Larsen, og styrk det yderligere. Kom nuuu med de sidste 25 pct...!

ØVRIGE ARTIKLER: Nu hedder vi Møde & Eventmagasinet........... 06

Lars Blicher-Hansen

Mødeplanlægger: Jeg skal kunne stå inde for stedet.......... 10 Bo Krüger: Walk and talk møder................... 13

kolofon Møde & Eventmagasinet udgives af Kursuslex Abildgårdsparken 5 3460 Birkerød telefon + 45 - 70 22 11 73. www.kursuslex.dk Ansvarshavende udgiver Christian Guldager cg@kursuslex.dk Abonnement Møde & Eventmagasinet distribueres gratis til mødeplanlæggere og andre aktører i mødebranchen.

4

Ønsker du at ændre navn, adresse eller til- eller afmelde levering, venligst send en mail til kursuslex@kursuslex.dk Oplag Møde & Eventmagasinet trykkes i 12.000 eksemplarer, hvoraf de 10.000 eksemplarer distribueres til mødeplanlæggere i private virksomheder, offentlige kontorer og større foreninger (9.200 stk.) samt til leverandører i mødebranchen (800 stk.). De resterende 2.000 eksemplarer distribueres til hoteller, kursuscentre m.fl.

Møde & Eventmagasinet

ISSN: 1903-6094 Chefredaktør Lars Blicher-Hansen lbh@kursuslex.dk I redaktionen Karin Feit Almberg karin@almberg.dk Nadia Mathiasen nm@kursuslex.dk Jan Aagaard jan@aagaardkommunikation.dk Klumme-skribent Ib Ravn Ravn@dpu.dk

Design og layout Kirsten Dalgaard kd@kursuslex.com Annoncer Olina Jægergaard oj@kursuslex.dk Charlotte Jørgensen cj@kursuslex.dk Produktion Pia Dewachter pd@kursuslex.dk Tryk Typographic a/s

Booking af foredrag.................... 30 Køkkenchefen anbefaler............. 32 Mit bedste møde: Lone Dröscher Nielsen............... 34 App klummen............................... 50 Synspunkt: Hvor blev servicen og værtskabet af?....... 52 Partnersiderne....................... 55-60 Debat............................................ 62


Møder, konferencer og Danmarks smukkeste natur Sinaturs hoteller ligger steder hvor du ser mere hav, skov, hede og eng, end du ser asfalt og biler. Vi har mere end 40 års erfaring i møder og konferencer og glæder os til at byde dig indenfor - og udenfor.

sinatur.dk

30

%

Hotel Haraldskær, v. Vejle T/ 7649 6000

fra

1.399,pr. pers.

En kæde af 6 hoteller de smukkeste steder i Danmark

C02 reduktion

Hotel Skarrildhus, Herning T/ 9719 6233

Konferencedøgn

Hotel Sixtus, Middelfart T/ 6441 1999

Hotel Gl. Avernæs, v. Assens T/ 6373 7373

Hotel Storebælt, Nyborg T/ 6531 4002

Det naturlige ophold

Hotel Frederiksdal, Lyngby T/ 4585 4333


Magasinet

for dig,

der arran

gerer Møde

r, konfe

møde & e rencer,

seMinarer,

kurser,

kongresser

, personalef

ester, kunde

events etc.

vent

et kurs us

Mit bedste

Møde

Nu hedder vi

møde & event – og i daglig tale: Møde & Eventmagasinet

I

disse dage kan nærværende blad fejre sit fem års jubilæum. Den anledning benytter vi til at skifte navn fra MØDERPLUS+, som vi døbte bladet fra første nummer i efteråret 2008, til Møde & Event – med efternavnet: Et Kursuslex magasin; der skal ikke herske tvivl om tilhørsforholdet til og forankringen i det foretagende, der er dybt specialiseret i at betjene hele den danske møde- og eventbranche med alt fra markedsføringsplatforme til inspirationskilder for bedre møder. Vi mener, det lyder mere mundret med Møde & Eventmagasinet, som vi nu kalder bladet i daglig tale, sam-

tidig med at navnet mere præcist beskriver, hvad det er, vi beskæftiger os med, redaktionelt såvel som i alle de informative og målrettede annoncer. Og samtidig vil vi gerne understrege sammenhængen mellem magasinet og Møde & Eventmessen, der er blevet Skandinaviens største inden for branchen, og med de øvrige aktiviteter, der udspringer fra Kursuslex. Bladets lay-out får ved samme lejlighed et løft, så vi med bl.a. en ny skrifttype og en række andre justeringer forhåbentlig opnår et lettere synsindtryk af de redaktionelle sider.

Forestil dig hvad Island kan gøre for dig og din virksomhed

Nordens eksotiske medlem er som skabt til mentale og fysiske udfordringer. Island er verdens største legeplads og moderne hovedstad i et, som venter på at byde dig og dine medarbejdere velkommen. Rammerne er sat til en anderledes og grænseløs teambuildingtur eller konference.

nr 05/sep

teMBer

2013

Under 10 øjn e i junglen ...

et kursuslex magasin

Kære læsere og samarbejdspartnere!

lex ma gasin

Fra MødeR PLUS+ til Møde & eVe NTMAGASIN eT

Foredrag sholder – hvem skal vi vælge?

debat: overk apacitet – eller bare stilstand i branc hen?

teMa: INdre tNINg alternativ til skolestuen, tak

FoCUs: sVer et sandt møde Ige -eldorado

MØDERPLUS+ / Møde & Eventmagasinet er det første - og foreløbig eneste - dedikerede fagblad for såvel møde- og eventplanlæggere i Danmark som for udbydere af hotel-, konference- og kursusfaciliteter samt arrangement-services både herhjemme og derude i verden. Efter fem års konstant udvikling synes vi, tiden er inde til at skifte mælketænderne ud med nogle ordentlige bisser, så vi kan blive ved med at bide os fast i dette marked. Med venlig hilsen – og god læselyst! Christian Guldager, udgiver Lars Blicher-Hansen, redaktør


UTE*

N LAST MI

% G Få 2n5cer. O U N K re BOO og konfe

PALETTEN ER FULD AF MULIGHEDER Skal I have god plads – både inde og ude til aktiviteter i forbindelse med mødet/ konferencen, så er Hotel Frederik d. II det sikre valg. Vi vil gerne udfordres og være med til at lave dit unikke arrangement til en mindeværdig og resultatrig oplevelse - Vi har hele paletten!

res es e n i b er Kom med j st s. ko f.ekulefro j

Møder med muligheder

g lin ik ru

dv

rag

ed For

de

ter wa rce r e d Un sk fo ta

ap

dm

Min

Le

*Oplys bookingkode ”04” ved reservation.

øder tember på alle m hele sep e Gæld r ber og okto

Team

træn

ing

Man Soft ager ware

Mind arr Firma ang eme ­ nte r

Ma Mind na ge r

fuln

ess

E20 Hotel Frederik d. II

Idagårdsvej 3 · 4200 Slagelse Tlf. 58 53 03 22 hotel@fr2.dk www.fr2.dk/konference


Et slot under forvandling Det er ikke småpenge, der bliver ofret – eller lad os sige investeret – igen, igen på Kokkedal Slot i Nordsjælland. Efter en total istandsættelse af det tidligere spøgelseshus, der havde stået tomt i mange år, indrettede entreprenøren Jan Kjær slottet for et ukendt antal millioner kroner og åbnede det som konference-, fest- og eventhus i efteråret 2011. Efter et par forpagter- og direktørskift solgte han i februar i år imidlertid stedet til den københavnske ejendomsmatador Michael Goldschmidt. Goldschmidt har som tidligere nævnt her i bladet ansat Michael Telling (foto), tidligere bl.a. Hotel d’Angleterre og First Hotels, som direktør, og med ham i spidsen er en gennemgribende forandringsproces sat i gang – for et ligeledes ukendt, men næppe mindre antal millioner kroner. I fællesskab vil de skabe et slotshotel med tryk på slot. Alt, ja alt inventar er solgt eller smidt ud og nyt indkøbt, som efter de to gange Michaels mening passer bedre i stilen end de tidligere lidt for moderne og smarte. Alle planlagte 62 værelser er nu klar, et spa-område med pool og behandlingscenter er på vej, restauranten er fra ultimo september åben som á la carte, og de overnattende gæster klæder (ligesom personalet) om til aftensmåltidet. Receptionen er nedlagt, og i stedet er der værtinder, der tager imod ved ankomst og vinker farvel ved afrejse. -Man skal have følelsen af at være inviteret til et slot, når man kommer her, og ikke bare bo på hotel, som Michael Telling udtrykker det. Møder? –Vi er ikke et konferencehotel, men vi lægger hjertens gerne hus til møder for op til 112 personer, siger han med et smil.

SIDSTE CHANCE i 2013!

+ +

+ +

Kontakt os for et godt tilbud på leje af mødefaciliteter på tlf. 5077 8922 eller arrangement@experimentarium.dk Primo 2014 bygger vi om og udvider Experimentarium på Tuborg Havnevej. Vi kan derfor ikke tilbyde møder og konferencer frem til efteråret 2015.

Experimentarium, Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup

+ +


Hold dit næste møde på scandic

1 for 15

book en mødepakke for 15 personer

- så giver vi en overnatning

- så giver vi en overnatning

Hold dit næste møde på ét af vores hoteller i moderne og veludstyrede mødelokaler med fri WiFi og lækker forplejning. Uanset hvor du inviterer jeres kunder, medarbejdere eller forretningsforbindelser hen, tilbyder vi professionel mødeservice og moderne faciliteter. Vi har selvfølgelig det bedste i AV udstyr og teknik, og vores unikke Jamie Oliver mødeforplejning er med til at skabe god energi.

Tilbuddet gælder for mødepakker på alle Scandic hoteller i Danmark og kan kombineres med andre rabataftaler og særtilbud. Tilbuddet gælder for møder booket og afholdt inden 31. december 2014. Gavekortet bliver udstedt, når mødet er afholdt.

Book et møde for minimum 15 mødedeltagere og få en overnatning på et Scandic hotel i Norden efter eget valg i en ferie eller weekend. Gavekortet udløses ved hver 15. mødedeltager I er. Det vil sige, at er I 30 personer, får I 2 stk. gavekort etc.

Ring til vores Meeting Team, der hjælper dig med at finde de faciliteter, der bedst imødekommer dine behov. Vi skræddersyr dit arrangement - uanset om I er 2 eller 1.100 personer.

Kontakt vores Meeting Team på telefon 33 48 04 04 eller mail meeting.dk@scandichotels.com.

scandichotels.dk


Mødeaktiviteten hos Nets er – som i så mange andre virksomheder og organisationer - ”kogt ind til det helt nødvendige”, som mødeplanlægger Christina Bagge Kragh udtrykker det. -Til gengæld bliver mødestederne så også udvalgt meget grundigt, så de giver mening i forhold til mødet – både geografisk og udtryksmæssigt, siger hun.

Portræt af en mødeplanlægger

Jeg skal kunne stå inde for stedet af Lars Blicher-Hansen

C

hristina Bagge Kragh er Project Manager Events hos Nets – firmaet der bl.a. står bag NemID, Dankort og en lang række betalingssystemer. Hun arrangerer årligt fire store ledelsesmøder med mellem 80 og 180 deltagere plus to store og ca. 10 mindre kundeevents i Danmark og i Sverige. Naturligt nok bliver hun ofte spurgt af kollegerne, om hun kan anbefale et godt sted at holde møde. -Og det kan jeg som regel, for jeg tager på site inspections både i Danmark og Sydsverige flere gange i løbet af året og udvælger steder, som kunne være interessante for forskellige områder af virksomheden, forklarer hun. -Jeg mener, at stedet kan være meget vigtigt for outputtet af mødet. Én ting er indholdet på mødet, men hvis det bliver afholdt et sted med reel og venlig attention på gæsterne, god forplejning og imødekommenhed, så er alle bare i bedre humør og tager mere imod budskaberne. Dårlig stemning og elendig service trækker opmærksomhed fra mødets indhold og budskaberne.

Ofte bedre i Sverige! Gennem de seneste år er der skåret ned på

10

Møde & Eventmagasinet

mødeaktiviteten, både med hensyn til antal møder og antal deltagere til møderne. -Der er også indført regler om, at vi holder møderne så korte som muligt, at der altid skal være en agenda udsendt på forhånd, og at vi holder så mange interne møder som muligt som videomøder for at holde rejseomkostningerne nede, forklarer Christina Bagge Kragh.

Christina Bagge Kragh (her fotograferet på site inspection i Skåne): -Det giver et utroligt kick, når noget, jeg har arbejdet intenst på, har givet en kundegruppe en så god oplevelse, at de kan huske det flere år efter.

både på grund af placeringen, og fordi jeg i Sverige møder en anden form for imødekommenhed, service og opmærksomhed, end jeg generelt har mødt i Danmark!

Ønske: Videoudstyr på mødestederne -Trends? Jeg håber, vi kommer til at se flere live video-indlæg på møderne, så man ikke behøver rejse ind for at holde et indlæg på

Dårlig stemning og elendig service trækker opmærksomhed fra mødets indhold og budskaberne.

-Til gengæld bliver mødestederne udvalgt med omhu, når vi skal have de fysiske møder. Valg af mødested er meget ofte defineret af, om jeg selv har været der – jeg skal kunne stå inde for stedet. Møderne er typisk på Sjælland, men Skåne er også repræsenteret. Et af de årlige ledelsesmøder holdes som regel i Sverige; det er tilstrækkelig langt væk fra kontorerne, til at alle kan koncentrere sig. Faktisk valgte jeg oprindelig at lægge ledelsesmødet i Sverige

en time. De er desværre stadig lidt dyre at få arrangeret, når vi ikke selv har udstyret til det, men det kunne være rart at have udstyret som standard-tilbud på mødestederne. -Mere interaktivitet vil også være en god udvikling – det er simpelt hen bare mere interessant, hvis man kan få lov til at bidrage til og påvirke indlægget. Vi har brugt det et par gange med meget stort held, men det kræver meget af indlægsholderen.


Christina Bagge Kragh håndterer de store interne møder og kundeevents, og firmaets Travel Manager hjælper med de mindre interne møder, som ikke kan holdes i huset af forskellige årsager. Men dem er der ikke så mange af mere, forklarer hun. -Derudover har afdelingerne selv mulighed for at planlægge, men de går som regel til en af os for at få inspiration til, hvor de skal lægge et møde – og indimellem beder de mig om at stå for planlægningen for dem. -Jeg arbejder med et event-system, som hedder Apsis, og det tilbyder jeg som regel mine kolleger at nyde godt af, så jeg kan hjælpe dem med at sende invitationer ud, holde styr på tilbagemeldinger, lave check-in på events osv. Det giver en anden form for ro på arrangementet, når vi hele tiden kan holde styr på detaljerne derigennem.

næsten tre uger som værtinde, hvor jeg tog imod fem forskellige grupper af kunder til forskellige kampe rundt om i Portugal. Jeg havde den mest fantastiske lokale guide, som virkelig kunne sit job, vi fik gennemarbejdet programmet for hver eneste gruppe meget grundigt, planlagde sammen backupplanerne, fik givet gæsterne en super oplevelse af det autentiske Portugal, og absolut intet kiksede! Christina Bagge Kragh bruger tid på at holde sig à jour med sit fag: -Jeg deltager flittigt i inspirationsmøder på forskellige konferencesteder, læser blade og magasiner, taler med kolleger, deltager i Møde & Eventmessen hvert år, tager på site inspections

Absolut intet kiksede -Forberedelse, forberedelse, forberedelse! Svarer Christina Bagge Kragh på spørgsmålet om, hvad der kendetegnede hendes bedste event. –Det var en utrolig gennemarbejdet tur til Portugal i 2004 i forbindelse med EM i fodbold; jeg var selv i Portugal i

osv. Jeg er medlem af netværket EUMA, som bl.a. holder internationale konferencer, og her suger jeg også inspiration til mig.

-Dine tre bedste råd til dine mødeplanlægger-kolleger – internt og eksternt? -For det første: Besøg stedet selv, billeder er ALT for taknemmelige, og stemningen på stedet er så vigtig for udfaldet af dit møde. For det andet: Forberedelse. Backupplaner er altafgørende - selvom noget er aftalt, så gå ud fra, at det ikke bliver overholdt. Det er trist, men ofte sandt. For det tredje: Jeg er altid selv med på vores events. Det er bare nødvendigt at være der on-site for at løse de udfordringer, der dukker op.

Christina Bagge Kragh

er uddannet tosproglig korrespondent i engelsk og italiensk og advokatsekretær. Hun arbejdede i 16 år som Personal Assistant for den samme CEO igennem fire selskaber, senest i Nets siden 2006, men skiftede i 2011 til virksomhedens marketingafdeling og blev Project Manager Events, da det var mere eventplanlægning end sekretærjobbet, som trak i hende. I dag anvender hun 80 pct. af sin arbejdstid på mødeplanlægning og -afvikling, resten på andre marketingrelaterede opgaver.

T e n r enter e j T 4-sferencec ne øn er kon k s r u vels t a n i gi Om

dagmø de 529 ,kursus døgn 1 i d e lt d .3 o b b . væ 3 6 , relse kursus døg i enkel n 1.636,t væ r e lse

vingsted.dk

VINGSTED hotel & konferencecenter ligger centralt placeret i den smukke Vejle Ådal i hjertet af Danmark. Vi er Danmarks mest fleksible og pålidelige konferencecenter, hvor kundernes individuelle ønsker og behov opfyldes af engagerede medarbejdere. Vi leverer komplette løsninger til alle typer af arrangementer, store som små. Gratis parkering og internet på hotellet. Prøv også vores aktive TIMEOUT pausekoncept. Velkommen til VINGSTED hotel & konferencecenter - en verden af uanede muligheder i naturskønne omgivelser!

TIMEouT PauSEkoNcEPT


BESTIL INDEN 15/10 vED 8 PERS. FRA P.P.

997,JULEFROKOST inkl. drikkevarer og underholdning

TIL SØS Sejl på julefrokost med Oslobåden og nyd årets store julebuffet med kolde og varme, traditionelle og moderne juleretter med øl/vand/vin og havudsigt ad libitum under hele middagen. Der bydes op til dans og fest i Columbus NightClub, kolde fadøl i Navigators Bar og fest og DJ i Diskotek Sky Club til den lyse morgen. Under jeres 7 timer lange besøg i Oslo kan vi tilbyde en række aktiviteter f.eks. sightseeing, teambuilding eller sportsaktiviteter som ski ved Holmenkollen eller en tur på kælk på Norges længste kælkebakke på 2,5 km. Tilbage på skibet venter god mad og vine og en hyggelig aften inden skibet ankommer til København næste morgen. Julefrokost inkl. drikkevarer og underholdning med 2 overnatninger fra kr. 1.548,- p.p.: · Cruise inkl. 2 overnatninger i 2 pers. Seaways Class kahyt · Den store julebuffet inkl. øl/vand/vin ad libitum · Morgenbuffet begge veje · 3-retters selskabsmenu inkl. vinmenu, 1 glas dessertvin og kaffe avec Julefrokost inkl. drikkevarer og underholdning med 1 overnatning fra kr. 997,- p.p.: · Cruise inkl. 1 overnatning i 2 pers. Seaways Class kahyt · Den store julebuffet inkl. øl/vand/vin ad libitum · Morgenbuffet Læs mere på dfds.dk/julefrokost eller ring og bestil på tlf. 33 42 30 05.

KØBENHAVN-OSLO DFDS.DK/JULEFROKOST


Bo Krügers klumme

3

grunde til a Walk a nd Tal t holde k møde r

Fra indvielsen af stisystemet i Lautrupparken ses her Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, i gang-og-samtale med Bo Krüger.

Der er en klar sammenhæng mellem fysisk bevægelse og tænkning. Fysisk aktivitet kan forbedre vores tænkning. Det er på tide, vi finder metoder til at integrere fysisk bevægelse i hverdagens mange stillesiddende aktiviteter, f.eks. vores møder. Walk and talks er et godt bud på en aktivitet, vi sagtens kunne få mere glæde af.

J

eg hørte et fantastisk citat den anden dag: ”Kontorstole er de nye cigaretter - først bliver du fed, og så dør du”.

Jamen, det er jo sandt, vi lever et liv, hvor vi bevæger os for lidt og spiser for meget. Derfor blev jeg så glad, da jeg blev kontaktet af Søren Femmer Jensen fra firmaet Cocreative, som spurgte, om jeg ville holde tale ved åbningen af en walk-and talk bane midt i erhvervsområdet Lautrupparken i Ballerup. I samarbejde med Ballerup Kommune og nogle landskabsarkitekter havde Søren skabt en rundtur i de grønne områder mellem kontorhusene i Lautrupparken. Undervejs på banen er der mulighed for at stoppe op og tage noter, opsummere osv. Min opgave var at stå ved et af disse punkter og holde et ti minutters indlæg om, hvorfor gående møder kan skabe bedre møder.

En gåtur kan skabe Flow Flow er en fantastisk tilstand af fokuseret opmærksomhed, som både får os til at præstere vores optimale og får os til at føle os godt tilpas. Når vi er i flow, er vi opslugt af den opgave, vi arbejder med. Psykologen Csikszenmihalyi, som er ophavsmand til Flow-teorien, har fundet ud af, at en af de vigtigste forudsætninger for flow er at kunne fokusere uden forstyrrelser, hvilket kan være mere end almindeligt vanskeligt i et mødelokale, hvor folk går ud og ind, SMS’ er og går online med deres computere. På en gåtur er der meget færre forstyrrelser, og naturen har i sig selv har en positiv

Møde & Eventmagasinet

13


blandt andet har brug for, når vi skal tage beslutninger og sammensætte kompliceret viden. Derfor vil en run and talk ikke fungere, hvorimod en løbetur før et møde ville være en glimrende idé.

En måde at tænke på Det er en udbredt opfattelse i vores vestlige kultur, at krop og sjæl er to systemer, der er uafhængige af hinanden. Hovedparten af vores akademiske system er baseret på en opfattelse af, at læring foregår bedst, hvis den er adskilt fra fysisk bevægelse. Fysisk bevægelse og praksis opfattes som regel som irrelevante elementer, der forstyrrer den rene akademiske tanke. Dette oplevede jeg i højeste grad, da jeg læste på Roskilde og Københavns universiteter og henslæbte tusindvis af urolige timer tapet til en stol.

virkning på vores opmærksomhed, hvilket betyder, at det ifølge flowforsker Frans Ørsted Andersen er nemmere at opnå flow ude i naturen. En god samtale med en anden person er også en af genvejene til flow. Men gåturen og samtalen gør det ikke alene, opgaven, der arbejdes med, skal også være relevant og udfordrende, før vi kan være heldige at ramle ind i den eftertragtede tilstand.

Bevægelse gør os læringsparate John Ratey, som er Associate Professor i psykiatri ved Harvard Medical School, påpeger tre sammenhænge mellem læring og fysisk bevægelse: 1. Fysisk bevægelse gør os læringsparate nu og her, fordi det forbedrer vores årvågenhed, opmærksomhed og motivation. Hjernescanninger har vist, at en kort gåtur øger blodtilstrømningen til hjernen og dermed vores evne til at lære. 2. Fysisk bevægelse får nerveceller til at lave nye koblinger og gør det dermed nemmere at lære. Fysisk bevægelse stimulerer

14

Møde & Eventmagasinet

produktionen af proteiner, der styrker kommunikationen mellem hjernecellerne, særlig vigtig er en gruppe af proteiner, der kaldes brain-derived neurotrophic factor (BDNF). BDNF forbedrer hjernecellernes funktionsdygtighed, stimulerer deres vækst og beskytter dem mod celledød. Populært sagt er BDNF en slags mirakelgødning for hjernen. 3. Fysisk bevægelse ansporer udviklingen af nye nerveceller fra stamceller i det område af hjernen, der kaldes hippocampus. I gamle dage troede man, at hjernen var uforanderlig og blot forfaldt fra den dag, vi blev født. I dag ved man, at hjernen er plastisk hele tiden og producerer nye hjerneceller, der binder sig på nye måder. Hjernen minder altså mere om ler end om porcelæn, og jo mere vi bevæger os, jo større plasticitet har hjernen.

Nu har jeg heldigvis også spillet improviseret teater i mange år, og i den verden har man lært, at kroppen er et fuldstændigt uundværligt hjælpemiddel til at tænke, kommunikere og samarbejde. I improteater prøver vi altid at komme ud på gulvet så hurtigt som muligt, fordi det som regel først er derude at det bliver rigtig sjovt, og kreativiteten og de gode historier folder sig ud. Jeg har taget denne fysiske tilgang med i afviklingen af mere end tusinde workshops, møder og kurser og kan se, at det transformerer gruppens måde at tænke, samarbejde og kommunikere på, lige så snart vi kommer i bevægelse. Ikke tilfældigt at den engelske læringsspecialist Roger Greenaway kalder det Moving Bodies, Moving Minds.

Mere bevægelse Det er på tide, at vi erkender, at der er en klar sammenhæng mellem fysisk bevægelse og tænkning. Men lad det ikke blive ved en løbetur om morgenen eller en cykeltur efter arbejde, lad os finde nye innovative måder at integrere fysisk bevægelse i dagligdagens rutiner, som f.eks. på vores møder. Walk and Talk er en spadseretur i den rigtige retning, men der er tusinder af andre muligheder, som skal afprøves og udforskes. Jeg har selv haft succes med at bruge energizers og brainbreaks og lave møder og kurser, hvor deltagerne står og bevæger sig rundt, mens de arbejder. Kilder:

Det bør dog bemærkes, at fysisk træning med høj intensitet ikke fremmer læring af komplekst stof før efter træningen. Når vi træner hårdt, bliver der ført blod væk fra pandelapperne (præfrontal cortex), som vi

Ratey, John J.: Spark - The revolutionary New Science of Exercise and the brain. Little, Brown and Company. Ørsted Andersen, Frans og Hanssen, Nina: Flow i hverdagen. Dansk Pykologis


“You can design and create, and build the most wonderful place in the world. but it takes people to make the dream a realitY.” Walt Disney

Hver gang vi laver om på organisationen, udfordrer opgaverne og måden, vi gør ting på, sætter det nye spor. For 4000 år siden valgte mennesker at flytte kæmpestore sten og lave en stensætning på vores høj med udsigt over fjorden. Vi ved ikke helt hvorfor, men den står der endnu og minder os om, at når vi sætter nye spor, kræver det indsats, vilje og styrke. Det ved vi, at det også gør for dig. Vi er her for at sikre rammen om din forandringsproces og gøre den så positiv som muligt. Udover naturen, som du kan bruge aktivt til tanke og inspiration, har vi lavet 6 zoner med hver sit unikke særpræg. Zoner, der motiverer dig til at bryde faste rammer og skabe forandring. Så kom til Bautahøj og sæt dit eget spor. Ring til os og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din organisation.

Bautahøjvej 39 · Kulhuse · 3630 Jægerspris · Tlf.: 4753 0007 · reception@bautahoj.dk · www.bautahoj.dk


FOKUS | SVERIGE

Nyt fra

Skåne Tourism in Skåne er Region Skånes udviklings- og markedsføringsorganisation for såvel ferie/fritidsturisme som møder og konferencer. På websitet visitskane.com finder man et udmærket kort med ikke færre end 166 knappenåle for møde-, event- og konferencesteder i den sydligste del af vores broder- og naboland mod øst.

Hovs Hallar.

D

et hele er så nærliggende og nemt tilgængeligt for især mødeplanlæggerne fra Københavnsområdet, at vi nærmest betragter det som en del af vores hjemmemarked og jævnligt her i bladet bringer nyheder derfra. Det gør vi så også herunder. Tourism in Skåne er i Danmark repræsenteret ved Vibeke Berge, der bl.a. arrangerer workshops og rundture med besøg på de skånske mødesteder. Hun giver også gerne ”uvildig inspiration” til mødeplanlæggere og kan kontaktes på mailadressen: vibeke.berge@skane.com

Utmaningarnas Hus (på dansk: Udfordringernes Hus) er et festligt event-sted, hvor man (måske..) løser alverdens opgaver inden for viden, kreativitet, hurtighed, logik, teknik osv. i et hav af forskellige små rum.

16

Møde & Eventmagasinet

Mossbylund.

-Det moderne ”fangerne på fortet” har netop fået 15 nye udfordringer med helt ny teknik, der muliggør skræddersyede oplevelser, hvor alle sanser kommer i brug, fortæller Vibeke Berge. -Uanset om man er en lille eller stor gruppe, kan man få nogle virkeligt sjove og udfordrende timer samme. Et besøg i Utmaningarnas Hus kan kombineres med et dag- eller aftenmøde, da her også er også gode mødelokaler i forskellige størrelser og et hyggeligt restaurantområde med højt til loftet. ”Udfordringernes” kvalitet er virkelig høj – det er ikke uden grund, at stedet jævnligt besøges af store danske ingeniørfirmaer, men målet er, at alle typer mennesker skal kunne få sjove og lærende udfordringer i huset, der ligger i Limhamn, tæt på Øresundsbroen og i kort afstand fra Malmö.

Mossbylund Mossbylund ved Abbekås på Skånes sydkyst udvider og åbner den


HELE DANMARKS MØDESTED

TRANSPARENT PROFIL STYRKER SAMMENHOLDET… DAG

KR. MØDE 585 ,KR. 1 KON

FER

i de

ENC

lt do

HOLDET

E

.433DØGN ltvæ , relse .

bbe

Enk el KR. tværels 1.81 e 8,-

I dag 150 servicemindede medarbejdere. Hver og én bidrager til Nyborg Strands positive udvikling. Trivsel, kontinuitet og fælles ansvar er hovednøglen til vores kernesunde virksomhed - og den nøgle har vi anvendt i mere end en menneskealder.

Mossbylund.

Værdierne værner vi om - og lige-ledes vores stolte, faglige traditioner. Vi skal levere varen til kundernes fulde tilfredshed. Hver dag. Hver gang! Derfor har vi i dag en virksomhed, der både er god at arbejde for og værd at gæste. Prøv selv!

STYRKEN 1. november en helt ny bygning med flere værelser, flere mødelokaler og en wellnessafdeling med indendørs pool og udendørs japanske bade. I alt kommer der til at være 48 værelser og 6 mødelokaler/grupperum. -Det bliver et perfekt sted for de mellemstore konferencer, som ønsker at være for sig selv i fred og ro i hyggelige omgivelser og nyde dejlig mad af lokale skånske råvarer, siger Vibeke Berge.

Hovs Hallar Hovs Hallar har virkelig fokus på miljø. Ikke bare ligger konferencehotellet smukt i Skånes vildeste natur yderst på klipperne på Bjärehalvøen i Kattegat, her er der samtidig bevidsthed om miljøet i alt, hvad man foretager sig. Certificeringerne ISO 9001 og 14001på både miljø og kvalitet er en realitet - og en svanemærkning er på vej. Hotellet har netop udvidet kapaciteten med et nyt mødelokale, så der i alt er seks lyse og venlige lokaler med en kapacitet fra 6 til 120 personer. Stemningen er meget personlig, og man overvældes fuldstændigt af den vilde natur i det omkringliggende naturreservat. Hovs Hallar har en nyetableret sauna med udsigt til havet i spaafdelingen, der i øvrigt også omfatter et udendørs spabad. Køretiden fra færgen i Helsingborg er ca. 50 minutter og fra Øresundsbroen ca. halvanden time.

• Central beliggenhed midt i landet. • Tæt på banegård og motorvej. • Udsigt til naturens egen skov og strand. • Over 34 fleksible møderum og stort • auditorium. • Egne 426 hotelværelser med over 700 senge samt unikt samarbejde med eksterne hoteller indenfor 2,5 km. • Restaurant, Bistro og Stjernebar for enhver smag. • 650 overvågede, gratis Ppladser. • Fleksibilitet og gennemsigtighed ud over alle grænser…

BOOKING

Vil du sikre dig de bedste rammer om dit arrangement, er det aldrig for tidligt. Ring straks på 65 31 31 31 og sæt dig på de bedste pladser.

Øksnehallen den 2. & 3. oktober 2013 Mød os på stand nummer 103

Østerøvej 2 5800 Nyborg Tlf. 65 31 31 31 www.nyborgstrand.dk


FOKUS | SVERIGE

Broen bygger bro foto Jan Kofod Winther / Øresundsbron

Ø

resundsbron (det er det officielle navn) er en aktiv medspiller, når der tales om opbygning og udvikling af business-relationer mellem Danmark og Sverige, såvel i samhandels- og samarbejds-sammenhæng som i forbindelse med møder og konferencer. Der findes flere end 250.000 erhvervsvirksomheder og 3,6 mill. mennesker i Øresundsregionen, der normalt defineres som Skåne og Sjælland, så der skulle være basis for rigtig mange tværgående projekter – og nok flere end dem, der allerede er etableret i dag efter broens foreløbig 13 års eksistens. Øresund Business Meeting den 6. november Øresund Business Meeting er af Øresunds-

broens initiativer, der har til formål at inspirere virksomheder i regionen til at samarbejde og få øjnene op for den rigdom af forretnings- og udviklingsmuligheder, der ligger lige for. Det er dels frokostmøder, og dels et årligt, større halvdagsmøde med foredrag, cases og workshops, og alle interesserede er velkomne. Det næste halvdagsarrangement finder sted på Tivoli Hotel og Kongrescenter i København onsdag den 6. november fra kl. 13 – 17. Det er gratis at deltage, og broen regner med at byde omkring 400 personer velkommen fra bl.a. erhvervslivet, turismen og mødebranchen fra begge sider af Sundet. Yderligere information, program og til-

melding - efter først til mølle princippet - på www.oresundbusinessmeeting.se.

Hjælp til mødeplanlæggere Når der skal planlægges møder og konferencer, tilbyder Øresundsbroen at hjælpe til med tips og kontakter. Mange virksomheder i regionen har allerede en business-aftale med broen, hvilket indebærer, at man kan køre over for ”halva priset”. Er man i tvivl, kan man kontakte Nelly von Lingelsheim på mailadressen nvl@oresundsbron.com, som checker aftalen – eller skaffer en – og forklarer, hvordan man bruger aftalen til at sikre rabatten til alle sine deltagere, også selv om de tager turen til Sverige i hver sin bil. LBH

Ledreborg Slot og Herthadalen byder velkommen indenfor Vi giver en flaske akva vit pr. 15 pers one ved fremvis r ning af denne a nnonce

Oplægget til jeres arrangement, hvad enten i holder det på Ledreborg slot eller i Herthadalen er god mad og drikke med udgangspunkt i årstidens sprøde råvarer, ild i pejsen/faklerne i samvær med jeres venner og kollegaer. i skal selv være med til at præge jeres arrangement og menu samt vælge vine, da vi mener at to fester ikke er ens! Vi tager imod selskaber fra 20–500 personer. Vi hjælper med alt fra menuplanlægning, bustransport, underholdning til overnatning, så: Kontakt os for at få et uforpligtende tilbud eller fremvisning til deres næste arrangement.

Hvor skal i holde jeres julearrangement?

Pris eKsemPeL: Velkomstdrink med sprøde snacks, vi laver menuen sammen, kaffe/the, én avec, P4, frie drikkevarer, med øl,vand og vine i 5 timer

kr. 798,- inkl. moms. (tillæg på 155,- kr. pr. pers. ved afholdelse på Ledreborg slot ved minimum 100 pers)

www.ledreborgslot.dk • event@ledreborgslot.dk • tlf. +45 46 480 038 www.herthadalen.dk • info@herthadalen.dk • tlf. +45 46 480 157


U SKAB A

F

PA S

N

T

”En lille gåtur i Stockholm kan virke stærkt motiverende”

19 8

258-2013 år

ER JS

Sanne Fonager, Nyhavn Rejser Groups & Incentives

KKE RE NI

SIO N O G VI

D

E

Hold møder i Sverige ud over det almindelige. Med ekstra oplevelser, der huskes.

Sanne Fonager, Nyhavn Rejser Groups & Incentives

Scan koderne og læs om oplevelser i Sverige

”Sverige er lige om hjørnet og byder alligevel på unikke og spændende muligheder for at skabe møder ud over det sædvanlige. Alle faciliteter fungerer bare, og man kan krydre møderne med fantastiske oplevelser fra hundeslæde i Lapland over cruise i skærgården til vandretur hen over Stockholms tage”. Hør, hvordan Nyhavn Rejser Groups & Incentives kan hjælpe med at planlægge og gennemføre selv den mindste detalje, når I skal holde møder i udlandet. Og hør ikke mindst om alt det, I kan gøre for at krydre rejsen med ekstra oplevelser, der skaber sammenhold og motivation.

group.travel@nyhavn.dk tlf. 70 26 24 73


Hotel Tylösand Hotel Tylösand ligger bag høje klitter på den svenske vestkysts fineste strand uden for Halmstad. Hotellet er designet til konferencer i alle størrelser, rekreation, underholdning og kunstoplevelser. Vi har 32 konferencelokaler, 230 værelser, kongressal, Spa i verdensklasse, fantastiske restauranter, 7 km sandstrand, natklub, Sveriges største kunstgalleri og meget mere.

Toftaholm Herrgård Eksklusivt herregårdsmiljø i afslappet atmosfære. 45 charmerende værelser. Smukke saloner. Et af Smålands bedste køkkener. Relaxafdeling med sauna, jarcuzzi och solarium. Både, cykler og fiskeri. Egen strand. Skøn park, motionsstier og stor skov. Tæt ved 2 golfbaner. Med skibet Vidfamne laver vi vikingeture. Førsteklasses konferenceafdeling med 5 konferencelokaler, 6 grupperum. Rekvirer gerne udførlig information. Lokalerne i stueplan har udgang til haven, som kan benyttes til gruppearbejde, kaffepause eller lignende. Priser er ekskl. konferencerum men inkluderer all AV-udstyr og fri internet.

Alt på ét sted. Vi er Hotel Tylösand. Bliv inspireret!

Hotel Tylösand · Tylöhusvägen · SE-302 72 Halmstad · +46 35 305 05 · www.tylosand.se

Toftaholm · S-340 14 Lagan · Telefon: +46 370-440 55 · www.toftaholm.dk

Grand Hôtel Mölle

Ystad Saltsjöbad

Bjergbestigere, dykkere, vandrere og naturelskere kommer fra nær og fjern for at nyde Kullaberg. Dens bakker og klipper med forskelligartet natur lader ingen uberørt. Inde i klippen ligger det historiske resort Mölle, som i slutningen af 1800-tallet blev kendt for sin skandaløse fællesbadning. På Grand Hôtel Mölle oplever du i dag det forrige århundredes ånd, der var præget af luksus og elegance. Vi har tilføjet moderne funktionaliteter, så dit ophold bliver bedre og behageligere end nogensinde. Hotellet har 51 værelser, mange med balkon og havudsigt, samt flere attraktive mødelokaler. Vores køkken er inspireret og præget af lokale råvarer og økologi. Lokale specialiteter er selvfølgelig, hvad havet har at tilbyde, men også jordens gode grøntsager. Vores overdådige morgenbuffet møder vores gæster hver morgen.

På Ystad Saltsjöbad står vi for fleksibilitet, et højt service niveau gør at vi stikker ud fra mængden – i et inspirerende miljø 10 meter fra havet, beliggende på det fantastiske Østerlen finder du Ystad Saltsjöbad. Nærheden til København lokker mange mødegæster og privatpersoner til et besøg og de fleste vender gang på gang tilbage. Hotellet fik nye ejere i 2007 og siden har alle produkter fået et ansigtsløft. Lokalerne er stilrigt ny renoverede og her kan tilbydes den nyeste behandlings teknik i smukke og kreative omgivelser. I alle tilbudspakker til både møde- og privatgæster indgår der adgang til spa-afdelingen. Her tilbydes et stort udvalg med varierende behandlinger som sømmåtte, massage og scrub.TV-serien ”Wallander” har fået mange til at blive interesseret i Ystad by samt omgivelser og mystik. Til mødegrupper har vi mange aktiviteter som er koblet til Wallander filmene. Interessen er stor – så book i god tid!

”Synden i Mølle” – er det der stadig? Det er op til hver enkelt... Grand Hôtel Mölle1 · Bökebolsvägen 111 · S-263 77 Mölle · +46 42 36 22 301 · www.grand-molle.se

Saltsjöbadsvägen 15 · S-271 39 Ystad · Telefon: +46 411 13635 · www.ysb.se


FOKUS | SVERIGE

CASE ST

ORY: En netvæ rksgrupp e med tilknytnin g til den danske b gesekto ygr tog de 9 5 k m fra Rådhusplad sen til Y s t a d o g fik et anderled es konfe rencedø gn. Velkomst med kaffe, the og kager.

Mountainbike-instruktør Magnus justerer cyklerne.

Væk fra de vante omgivelser af Lars Blicher-Hansen fotos Trine Willer

Ystad Saltsjöbad har for et år siden udvidet med 29 nye luksusværelser og en stor suite, så der nu er i alt 139 værelser. Spa-afdelingen på 250 m2 omfatter bl.a. et nyt regnskovs tema. En række værelser og konferencelokaler er ligesom hovedrestauranten renoveret, en ny bistro med franskamerikansk cuisine er åbnet, og udendørs er ”Camp YSB” kommet til med flere aktivitetsmuligheder, samertelte, stor grillplads og konferencefaciliteter under åben himmel for op til 32 deltagere. Herunder ses hotellets indergård med pool og udeservering.

Netværksgruppen X-Pro, som består af ledere fra bl.a. KPMG, Grontmij, Nykredit og ISS plejer at holde sine arrangementer i Danmark, men i april gik turen til det sydligste Sverige. Arrangøren var Camilla Frank, indehaver af firmaet CF1701, som praktiserer det særlige koncept, at kunderne ikke betaler noget for hendes arrangementsog bookingservices. Det hænger sammen med, at - som hun åbent og ærligt fortæller - hun lever af den provision, som de hoteller og øvrige leverandører, hun benytter, betaler hende. Camilla Frank: -Jeg valgte i år at basere tilbuddet til netværksgruppen på Ystad Saltsjöbad i Ystad for virkelig at tage dem ud af deres vante omgivelser og give dem en storslået oplevelse både indendørs og udendørs. Og det lykkedes til fulde. Ystad Saltsjöbad ligger suverænt midt på stranden og med flere gode aktivitetsmuligheder inden for rækkevidde. Hotellet er indrettet i en smuk New Hampshire stil og er særlig kendt for sin spa-afdeling, som netop er blevet udbygget. -Ved ankomst blev der budt på en stor kaffe og the buffet med alskens lækkerier og kager. En rigtig god måde at samle deltagerne på og byde velkommen. Der er tid til at hilse på hinanden, ’lande’ og stille sin bagage. En time senere mødtes alle udenfor receptionen, hvor MTB-instruktøren Magnus udleverede MTB-cykler til alle og justerede dem afhængig af deltagernes højde og vægt. På med cykelhjelmen – og så af sted. Turen varede halvanden time og gik ud i skoven og hjem langs vandet. De, der ønskede det, afsluttede turen med at hoppe i de stadig lidt kolde bølger fra hotellets enorme badebro. 

Møde & Eventmagasinet

21


FOKUS | SVERIGE

Niels Krøjgaard in action. –Det blev en succes! siger Camilla Frank.

Gruppens næste programpunkt var en drink og en tre retters menu, samlet ved et stort bord og med udsigt over stranden og havet, efterfulgt af et besøg i spa-afdelingen eller baren i lounge området.

program: Niels Krøjgaard med sit ’Psykologisk Manipulation’, og Freddy Meyer med foredraget ’Gå gladere hjem fra arbejde end da du kom’.

-Det faglige arrangement var planlagt i et smukt konferencelokale med udsigt over vandet, fortæller Camilla Frank, som havde engageret to forskellige foredragsholdere til at krydre gruppens eget

Det blev et - godt og vel 24 timers, incl. transporten til og fra København - anderledes og mindeværdigt døgn for de 35 både mandlige og kvindelige deltagere i X-Pro’s netværksmøde forår 2013.

Konference mm. i Lapland Sandbjerg godS, Sønderborg Sandbjerg Gods er Aarhus Universitets kursusejendom med park direkte ned til Alssund og er beliggende i et naturskønt område på Sundeved. Godset har 105 sengepladser fordelt på 74 dejlige, lyse værelser, heraf 2 med handicapfaciliteter. Godset rummer 2 moderne og velindrettede auditorier med plads til ca. 100/50 personer, 3 undervisningslokaler samt grupperum. Sandbjerg Gods tjener som Aarhus Universitets kursusejendom, men kan også benyttes til møder og uddannelsesaktiviteter for organisationer og firmaer uden tilknytning til universitetet. Der er trådløs internetforbindelse på hele Godset. Der er daglige flyafgange fra København til Sønderborg. Reservation foretages på tlf. 8715 3370 eller e-mail: sandbjerg@sandbjerg.dk.

Det nu Aller-ejede Nyhavns Rejser har gennem en årrække specialiseret sig i møde- og konferencerejser med særlige oplevelser indbygget. Det gælder også i Sverige, hvor Nyhavn har sat Arvidsjaur i det svenske Lapland på programmet. Her indkvarteres gruppen i Hotel Laponia i byens centrum, hvor der er 17 mødelokaler med plads til op til 400 deltagere. Men elles er det udflugterne, der trækker: Snescooter safari, rensdyrog hundeslædekørsel, bilkørsel på isbane, iglo-byggeri, snesko-stafet, isbryder-sejlads med mulighed for en svømmetur i Michelinmand-lignende tørdragt og aftenunderholdning med samer-kultur.

www.sandbjerg.dk

22 Møde & Eventmagasinet Sandbjerg Gods Annonce.indd 1

10/01/13 11.45


Martin Pålsson

Tættere på end du tror (fra kun 15 min. kørsel fra Øresundsbroen) Kæmpe udvalg af unikke mødesteder Anderledes programmuligheder (alt fra isskulpturer til at flyve kampfly) Storslået natur Valuta for pengene - og så kan du trække HELE momsen fra arrangementet!

Varmt velkommen til Skåne! visitskane.com

Anders Hjemdahl

jkfphoto.se

Michael Denker

Ulrika Vendelbo

Häckeberga slott

Der er MANGE gode grunde til at mødes i Skåne. Her er 5 af dem:


FOKUS | SVERIGE

Abbekås Hamnkrog og Hotell.

Auditorium på Scandic Star i Lund.

Tomarp Gårdshotell.

Netværk

af 50 fine skånske hoteller Skånska Möten er et netværk bestående af både små og store kursuscentre og hoteller. af Christian Guldager

V

il man til nabolandet Sverige for at ”konferere”, som de kalder det ”hinsidan”, så er det vigtigt at orientere sig godt forinden. Sverige byder på et kæmpeudbud af charmerende mødesteder, men også her er der forskel på kvaliteten og charmen. Naturligvis er www.kursuslex. dk et godt sted at søge egnede svenske mødesteder, men med den upartiske rådgiverhat på hovedet må vi erkende, at der også findes andre muligheder. En af dem er www.skanskamoten.dk, der er et netværk af fine og gode kursus- og mødehoteller.

De 50 medlemmer af Skånska Möten er ikke organiseret som en kæde, hvor koncept, priser og markedsføring er ens, for her er netop mangfoldigheden den store fordel. Det betyder også, at netværket gerne giver plads til kædehoteller som f.eks. de store konferencehoteller Scandic Triangeln i Malmö og Scandic Star Lund, men når behovet for et mindre og intimt mødested er på dagsordenen, så kan man også finde Abbekås Hotell & Hamnkrog med sine bare otte værelser på netværkets website.

Netværk for udvikling og kundepleje Netværket er udelukkende for skånske hoteller og kursuscentre, selv om også flere

24

Møde & Eventmagasinet

mødesteder udenfor Skåne søger optagelse, fortæller Elin Moritz, der ejer og leder netværket. Elin har både uddannelse og erfaring i hotelbranchen (havde bl.a. Bo Madsen - se *”Profilen” i dette nummer af bladet - som chef på Seglarhotellet). Hun understreger, at netværket ikke kun er markedsføring og salg: -At netværke med hinanden betyder meget, siger Elin, for lederne på mødestederne har behov for sparring, nye input og god inspiration. Netværket mødes med jævne mellemrum og drøfter alle de forskellige emner, som hoteller og kursuscentre har behov for at udvikle og sparre med hinanden om. Det har resulteret i mange gode venskaber og samarbejder, der også fungerer udenfor netværket; og det betyder naturligvis også,

at flere hjælper hinanden med praktiske opgaver i hverdagen.

Det bedste mødested Spørger man Elin, hvad der er det bedste mødested i hendes netværk, så smiler hun venligt og ryster på hovedet. -Det kan man ikke sige, for det kommer an på, hvad man skal foretage sig på mødet. Jeg elsker f.eks. Tomarp Gårdshotell, for det ligger så smukt, og der er en fantastisk stemning. Jeg er også rigtig glad for Scandic Star Lund, fordi det er et fantastisk sted at afholde store mødearrangementer. De er meget dygtige til at udvikle en inspirerende mødekultur. Men jeg synes jo, at alle de 50 medlemmer i netværket er fantastiske, for hver har de en særlig atmosfære og en unik professionalisme; det er jo derfor de er med i netværket, smiler hun.

Skånska Möten – www.skanskamoten.dk – er et netværk bestående af 50 meget forskellige hoteller og kursuscentre. Alle er beliggende i Skåne, og de fleste er individuelt ejet og ofte ledet af ejeren. Stederne er ofte naturskønt beliggende. Skånska Möten er behjælpelig med at forespørge og booke hos alle netværkets medlemmer. Fra websitet kan der sendes en elektronisk forespørgsel. Skånska Möten udsender nyhedsmails og arrangerer med jævne mellemrum studieture. Kontakt info@skanskamoten.se Elin Moritz.


Udbud af konference-

Vejlsøhus

Hotel & Konferencecenter

faciliteter og hoteller Moderniseringsstyrelsen gennemfører i efteråret 2013 et offentligt udbud af konferencefaciliteter. Udbuddet vil munde ud i en række fællesstatslige indkøbsaftaler, som Moderniseringsstyrelsen indgår på vegne af hele staten, og som vil træde i kraft 1. januar 2014. Udbudsmaterialet er offentliggjort på hjemmesiden www.statensindkob.dk under menupunktet ”Udbud”. Afgivelse af tilbud vil alene kunne ske elektronisk. Frist: 8. oktober kl. 12.00. Samtidig har Aarhus Kommune – på vegne af sig selv, Odense, Esbjerg, Randers, Varde, Region Nordjylland, SamAqua, Mariager, Haderslev og Region Syddanmark – udbudt aftaler om hotelovernatning i København, Aarhus og Odense. Tilbud kunne indtil den 17. september afgives af hoteller i de tre byer, som har tre eller fire stjerner efter HORESTAs klassifikation. Også hoteller, som ikke er stjerneklassificerede, men som har en standard svarende til de tre eller fire stjerner, har kunnet afgive bud. Der forventes indgået aftale med 9-10 hoteller i København, 5-6 hoteller i Aarhus og 3 i Odense.

Radisson HCA driver Ledernes Konferencecenter Odenses største hotel, Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, har pr. 1. september overtaget driften af Ledernes Konferencecenter ved Korup nord for Odense. -Vi driver allerede én konferencevirksomhed i Odense – H. C. Andersen Kongres Center – og ser et spændende udviklingspotentiale i fremover at råde over endnu et. Vi får et godt supplement og nye strenge at spille på, siger Jack Nielsen, direktør for H.C. Andersen Hotel.

Jyllands grønne mødested

Vejlsøhus Hotel & Konferencecenter er en del af Ferskvandscentret – et nationalt miljøcenter, hvorfor miljø og bæredygtighed står højt på dagsordenen. Dette betyder f. eks. at der arbejdes med økologiske råvarer, hvilket førte til at Vejlsøhus blev Ø-mærket (Statskontrolleret økologisk) i september 2012, som det første hotel og konferencecenter i Jylland. Vejlsøhus ligger smukt placeret i skoven, nær søerne og Gudenåen, med egen bådebro hvor f. eks. Hjejlebådene kan lægge til. Nærmeste nabo er AQUA Akvarium & Dyrepark, så mulighederne for brug af naturen til refleksion, samvær, oplevelser, teamtræning osv. er mangfoldige. Vores høje serviceniveau, kendetegnes ved imødekommenhed, nærvær og fleksibilitet. Vi hjælper således gerne med at sammensætte et program, der sikrer Jer udbytte og oplevelser, ligesom der naturligvis tilbydes professionelle fysiske rammer.

Comwell overtager Hvide Hus i Køge Aage V. Jensens Fonde, der ejer Hotel Hvide Hus i Køge, har indgået en aftale med Comwell Hotels om den fremtidige drift af hotellet. Efter en grundig istandsættelse skal hotellet efter planen åbne i mart 2014 under navnet Comwell Køge Strand.

Vejlsøhus

Hotel & Konferencecenter Vejlsøvej 51 • 8600 Silkeborg Tlf.: +45 8921 2121 info@vejlsoehus.dk • www.vejlsoehus.dk


FOKUS | SVERIGE TV: ”Hotell Liseberg Barken Viking” er over hundrede år gammel og oser af stemning.

TH: På en klippeø, lige ned til havnen, ligger det lille, rødmalede konferencehotel ”Hotell Käringön”. Mødelokalet og opholdsrummet er en blanding af ærkesvensk og maritim indretning.

Lidt udover det sædvanlige E

t firemastet skib i Göteborgs havn, lige ved operaen, og et rødmalet træhus på en idyllisk klippeø i skærgården nord for Göteborg er på hver sin måde velegnede til de intime møder, hvor der skal tænkes nye tanker og mærkes efter helt ned i sjælen. Firemasteren ”Hotell Liseberg Barken Viking” ligger i marinaen Lilla Bommen i Göteborgs centrum med 29 maritimt indrettede værelser, flere saloner og restaurant både indendørs og på dækket.

Det lille hotel og konferencested ”Hotell Käringön” balancerer på klipperne direkte ned til havnen med en af Sveriges toprestauranter, ”Petersons Krog”, som nabo. Der er 17 værelser med i alt 33 senge. Øen tillader hverken bil- eller cykeltrafik i de smalle stræder. Der går en færge ud til øen, og det lille hotel er åbent hele året. KFA


Ny direktør i Hotel Vinhuset

et godt netværk

Nøglen til sjove møder

Bliv klogere på job

08

Hotel Vinhuset i Næstved er kendt af enhver sydsjællænder, for hotellet har i mange, mange år været ”byens hotel” i Næstved. For 30-40 år siden var det også stedet, hvor mange unge mennesker fandt hinanden på kobbergulvet, som dansegulvet i Vinhuset blev kaldt. Efter den daværende ejers død lukkede hotellet for nogle år siden, men i 2012 købte Danske Hoteller stedet og genåbnede med den hyggelige restaurant, fine mødelokaler og 56 værelser.

34

Nu har hotellet fået ny direktør, Jørgen Bay-Kastrup, der også er direktør på Hotel Frederik d. II i Slagelse. Bay-Kastrup har tidligere bl.a. været marketingchef i Syddansk Turisme, direktør på Grand Hotel i Odense, salgschef for Udgiver Odense Congress Center og salgschef på Nyborg Strand. Mediehuset Hellerup

27

Henningsens Allé 68 2900 Hellerup Telefon 38 88 66 33 mail@mhh.dk www.mediehusethellerup.dk

Nye faciliteter i Roskilde

Nyt super-køkken på Munkebjerg

direKtør Kent Segerlund

redAKtioN Roskilde Kongres- & Idrætscenter åbner sidst i Dennis Kjærulf, redaktør Steen Blendstrup september en ny tilbygning på 5000 nye m2 med Kåre Peitersen

Leder

I forbindelse med opbygningen af Munkebjerg Hotel efter branden den 27. december Kent Segerlund, kent@mhh.dk, direktør 2012 er der nu indrettet et nyt køkken efter alle kunstens regler.

en stor, moderne hal med eget indgangsparti,

grAfisK desigN flere mødelokaler, lyse pauseområder og VIP-omKim Sivert Jensen råde. Roskilde Kommune er bygherre. Samlet Sarah Emilie Hansen

-Det er helt unikt og koster så mange penge, at det er et køkken, råder Roskilde Kongres- & Idrætscenter derefter som andre kun kan drømme om, sAlg & mArKetiNg over faciliteter med plads op til 2.500 personer til fortæller Salgs- og MarketingdirekKent Segerlund 2 Kriteriet for at opnå succes er retJonass enkelt.Durrani. Du skal-Alt blotersætte møde og 6.200 m tør Adrian til fagmesser og publikumsudMartin Andersen dig et mål. Lav velovervejet målsætning, Jesper Mortensen skræddersyet i et tæt samarbejdeog stillinger. Dertil otte fleksible konferencelokaler og en realistisk, Claus Hansen er hjemme. Det lyder næsten for godt (og let) til at være mellem vores kokke og arkitekter. 800 fri parkeringspladser lige uden den for døren. sandt, men den er god nok. Brian Mayne, der er manden bag ProjeKtleder Her er på ingen måde tale om et verdens mest effektive målsætningskoncept, har hjulpet Louise Thastum standardmed hotelkøkken, menmål et og opnå over 2.5 millioner mennesker at nå deres fotogrAfer køkken hvor kun det ypperste er succes. Hotel & Konference har talt med Storbritanniens Hanne Fulgbjerg, Jan Juel bedste taler, der gæstergodt Danmark i februar. nok. Komfuret erAt fireBrian meterMayne skulle blive en verdensstjerne på meter sit felt,bredt var der ikke meget, tryK langt og to og fyldt der tydede på, inden han passerede 30. Han kunne hverken Rotaprint med det mest moderne udstyr, læse eller skrive som 29-årig, men en chef med det banale distribUtioN kan få. Maynes liv. motto; If you think youman can,overhovedet you can, ændrede

Målsætning = succes

Post Danmark

Læs mere om “Målmanden” på siderne 38-39.

“Mød lille - Mød stor”

I årets første udgave af Hotel & Konference kan du også læse om netværksmøder, der virker. Hvis invitationen, velkomsten, timingen, small-talken og tiden er i orden, så er succesen i kassen. Det fortæller ekspert i netværksledelse, Anders Rønne Nielsen til Hotel & Konference - læs med på 8 Det skal også nævnes, at Sveriges 3. største by i midten af januar er vært for messen Möten & Events, der løber af stablen den 16. og 17. januar i MalmöMässan. Vi kigger svenskerne over skulderen og high-lighter de vigtigste begivenheder på siderne 24-26. Hotel & Konference er retur medio april - god vinter og på gensyn til foråret.

Gode tilbud - spørg på anviste dage

MILLING

HOTELS

HOTELLER MED SJÆL

Forskellen er måden vi gør det på. Besøg vores hjemmeside og se hvad “vi byder på” af gratis glæder og ydelser. Vi har kun rigtig glade gæster!

HOTEL ANSGAR

HOTEL PLAZA O D E N S E HHHH

M I D D E L F A R T HHH

HOTEL PARK

Hotel SAXILDHuS

DAGSMøDER 325,HELDAGSMøDER 559,KuRSuSDøGN 1.195,-

DAGSMøDER 455,HELDAGSMøDER 655,KuRSuSDøGN 1.345,-

DAGSMøDER 515,HELDAGSMøDER 715,KuRSuSDøGN 1.575,-

DAGSMøDER 395,HELDAGSMøDER 695,KuRSuSDøGN 1.195,-

Hotel Ansgar er et charmerende og klassisk byhotel, beliggende i centrum af H.C. Andersens eventyrlige Odense.

Hotel Plaza er et klassisk og stilrent hotel centralt beliggende midt i Odense med udsigt til Kongens Have.

Hotel Park ligger i centrum af Middelfart. Hotellet er et moderne hotel bygget i en smuk klassisk bygning. Hotellet er et 3 stjernet hotel. Hotellet har værelser og konference faciliteter til 160 personer.

Hotel Saxildhus er en charmerende perle, placeret i hjertet af Kolding, tæt på banegården. Hotellet har i alt 87 velindrettede hotelværelser.

O D E N S E HHH

K O L D I N G HHH

Alle priser er “fra priser. Ring og få et tilbud på dine dage

www.millinghotels.dk - Hoteller med sjæl


FOKUS | SVERIGE

● PROFILEN

Bo Madsen.

Skal man være hotelejer i Sverige, så starter man med en cand. negot.

Karlaby Kro.

Bo Madsen er dansker, men driver to hoteller i Sverige og er formand for Regional Madkultur i Skåne. af Christian Guldager

L

ogikken er ikke lige til at få øje på, når Bo Madsen fortæller, at hans karriere i hotelbranchen begyndte som cand.negot-studerende på Odense Universitet. Men logikken er der, og det har noget at gøre med en fattig studerende, der måtte tjene penge til studierne. Det blev på et hotel i Bayern: -For jeg skulle både lære sproget og tyskerne at kende, fortæller Bo. Receptionistjobbet i Tyskland gav blod på tanden til hotelbranchen, og en fransk kokkeuddannelse fulgte – og derefter schweizisk hotelskole. Uddannelsen blev afbrudt af en tur i Søværnet – som kok. Ungdomsårene blev også brugt på at arbejde på Falsled Kro, og så er man vist også uddannet!

– og en tur forbi økonomiafdelingen betyd yderligere erfaring og indsigt; og så var der en smuk Food & Beverage chef, der stadig hedder Gunilla og nu er mor til deres to børn. Verden blev lidt lille derude på øen i skærgården, hvor der udenfor sæsonen kun var én daglig færgeforbindelse, og turen gik hjem til København for at søge job. Det var der ikke meget af, men en Tivoli-sæson som overtjener på Balkonen blev det til, og hvis man ikke er parat til at blive selvstændig efter sådan en omgang ansættelser og uddannelser, så er det, fordi man slet ikke har lyst til selvstændigheden.

Et slot og en kro Efter endt uddannelse stod jobtilbuddene næsten i kø fra både London, Dubai og Oslo – og Oslo blev valgt. Bo ville nemlig gerne lære af en legendarisk køkkenchef, der var ansat på Oslos Grand Hotel. Chefen nåede at blive fyret, inden Bo startede, men ansættelsen blev alligevel lærerig. Senere blev det Sandhamn Seglarhotel længst ude i Stockholms skærgård. Restaurantchef, bookingchef

28

Møde & Eventmagasinet

Det havde Bo og Gunilla, og heldigvis stod ejeren af det fantastiske skånske Häckeberga Slot og ledte efter en forpagter. Nu har forpagtningsaftalen løbet så længe, at den skal genforhandles, og stedet har fået et løft af store dimensioner. Häckeberga Slot er blevet en perle, beliggende midt i en idyllisk skovsø. Smukke og spændende værelser, rigtig lækre mødelokaler og en restaurant, der


serverer top-gastronomi. Stedet er godt besøgt af bĂĽde svenskere og danskere, og selv om krisen ogsĂĽ har vĂŚret kendt i SkĂĽne, sĂĽ er økonomien god og sund pĂĽ Häckeberga Slot. NĂĽr økonomien er sund og produktet i top – sĂĽ kan man jo risikere at kede sig, hvis man kan sĂĽ meget som Bo og har sĂĽ megen energi. Derfor var det oplagt at finde et nyt sted at forĂŚdle, og det blev det hyggelige og elegante Karlaby Kro pĂĽ Ă–sterlen. Kroen ligger i landlige omgivelser, har store dejlige vĂŚrelser, fine mødelokaler, smuk lille pool og førsteklasses køkken. Stedet manglede intet, heller ikke gĂŚster, for i weekenderne nyder private livet og stilheden, mens hverdagene fyldes af møde- og konferencegĂŚster. Alligevel # ( &( )!% &( skulle der forĂŚdles, for det er det, Bo kan lide – at forĂŚdle pro &(  % ( duktet og oplevelsen.

   

 dit

 

Hold nÌste møde

&! ( og hav mellem himmel  (& "%&( !(%  '50 %"0Kaløvig &%%& "&&% ) 9 " på CenTeR I dag er Karlaby Kro nydelse på mange planer, og både her og på 1&8$$ )&"9%10 ) & ' 15)01%5 98! Häckeberga Slot fornemmer man Bo´s særlige indsats. Hans kær1"5 ' "% 0&& )0 #01 15/ lighed for de mindre og intime steder, forenet med hans ønske om - måske i TRæToPHuSeT? ' &% 9 ) ,%0"'' %" 9 9'5 !%

at forÌdle gÌsternes oplevelser og dygtighed til at fü det bedste +0 1"5 5"% ' 00 15&'"'/ ;% 815 & #01 frem i hver enkelt ansat, gør et besøg til en god oplevelse. Bo´s % 150 ) '; )&"9%10' 1&&'/ venlighed og glÌde smitter af pü personalet, der giver det videre til " 0 73 90%10 - 0 ( )%5. ) &8%"! gÌsten. Man har det godt, nür man gÌster Häckeberga og Karlaby. )0 ),0'"'0 " 15 90%10/ 18'

15%)$% & ,%1 5"% / < ,01)'0/ " 0 )1 5 %5 10%"5 %)$% " 5),,' 9)01 +#! Nu skal der prøves nyt igen, for Bo og Gunilla sysler med et helt15 nyt+50 '&%" 505), 815 1)& '0 1" "%5 5"% /$1/ ' 0;%%8,1'5/ Mere nyt pü vej

konferencested, der skal ĂĽbne midt i det centrale Malmø og med et $' '5' %# % 815 ) 1%9 15 )0 15' koncept, der ikke er set før. I skrivende stund er ikke alle kontrakter %%0 $' % )1 15 )0 & )19/ faldet pĂĽ plads, hvorfor vi ikke mĂĽ røbe sĂĽ meget â&#x20AC;&#x201C; andet end at det 0 "'50;$  '50 ) 1 bliver rigtig, rigtig spĂŚndende. Og hvem ved, hvad der sker, nĂĽr det "%%0 9)01 505), 81 ) )&"9%10' , projekt er godt i gang?

:::/$%)9"'50/$ 0 $' 8 )1 %1 )& 9)01 #)0! ) 1)%90&'% 0 1+00 )0 90&5 9' ) ,11' 5&,0580 5"% 9)01 ! -Har du set det hotel? Det har lige været til salg, sagde Bo begejstret, da vi mødtes i Malmø. Jo, ideer har han nok af, han er en 150 dyg- ) +0 9)01 '0")008 7!'850%5/ tig mand med sans for både kvalitet, personale og gæstepleje, så om et par år skal vi formentlig fortælle om endnu flere udvidelser..

+% )1 , ))$

015$099# 3 +%% *< +' %/ 3 62 ** &"%$%)9"'50/$ ***$!) (%$

Se mere pü www.kalovigcenter.dk Häckeberga Slot.

og følg os pü Facebook.

PrĂŚstekravevej 46 â&#x20AC;˘ 8410 Rønde Møde & Eventmagasinet 29 Tlf. +45 86 37 11 55 â&#x20AC;˘ mail@kalovigcenter.dk


• Stress, sygdom eller selvledelse? • Klima, karriere eller kreativitet? • Hvem skal inspirere os?

g Booking a r d e r af fo

Et foredrag tjener som inspiration og ikke som indlæring. Husk at bidrage med insight viden, og lad være med at vælge de kendte for enhver pris. Det er nogle af de råd, vi fik med, da vi kontaktede tre forskellige bureauer for at få gode råd om booking af foredragsholdere.

Mikael Kamper om arbejdsglæde. Steffen Kretz om klima. Christian Bitz taler om sundhed.

af Karin Feit Almberg

Søren Kristensen, direktør i bookingbureauet Athenas:

-Chris MacDonald ved eksempelvis alt om, at argumentet for sundhed er ét for mænd og et andet for kvinder, og at dem i Esbjerg skal tiltales på en anden måde end dem i København. Ligesom han er fuldkom-

Autenticitet og nærhed hitter

men bevidst om, at publikums alder spiller en rigtig stor rolle. De unge knægte motiveres af en flot krop, dem på 40 motiveres ved udsigt til at kunne holde potensen længst muligt. Kun de ældste motiveres af

-Når man skal vælge en foredragsholder, er det ikke kun vigtigt, hvad

argumentet om et længere liv, videregiver Søren Kristensen.

han skal tale om. Det er lige så vigtigt, hvem han skal tale til, siger direktør Søren Kristensen fra bookingbureauet Athenas. Måske i

Foredragets fem elementer

virkeligheden den vigtigste rolle for et bureau: At sørge for at tilhørere

-Der er ifølge Cicero fem elementer i et foredrag: Taleren, sproget, til-

og foredragsholdere mødes på samme platform.

hørerne, emnet samt omstændighederne. Hvad sidstnævnte angår, må

30

Møde & Eventmagasinet


Niels Kofoed, indehaver af bookingbureauet Foredragsportal:

-Emneopdelingen giver input og ideer til helt nye vinkler i form af parallel-emner, som kunderne måske ikke selv havde tænkt på, siger Niels Kofoed. For eksempel finder man skuespiller Søs Egelind under sygdom og ikke under humor, fordi hun udbyder et foredrag kaldet ”Kræft, trit

Emnet er det vigtigste

og retning”.

Det er ikke kun for kundernes skyld, man skal definere foredragshol-

Det praktiske i kort snor

derens emne så præcist og konkret som muligt. Det er faktisk også

Udover det rent indholdsmæssige understreger Niels Kofoed, at man

for foredragsholderens skyld, understreger Niels Kofoed, indehaver af

ikke skal undervurdere vigtigheden af alt det praktiske, når man booker

bookingbureauet Foredragsportal.

en foredragsholder. Det sker tilsyneladende ikke sjældent, at en kunde booker en foredragsholder i så god tid, at man sidenhen glemmer at

-Det er forfærdeligt for en foredragsholder at komme ud til en gruppe

informere om ændringer af både tid og sted. -Af samme grund har vi et

tilhørere, hvor han viser sig at være malplaceret. Vi gør derfor rigtig

skudsikkert opfølgningsprogram, som sætter ind 1-2 uger, inden arran-

meget ud af at definere foredragsholderens emne så konkret som

gementet går løs. Vi vil være sikre på alle tekniske detaljer mht. antal

overhovedet muligt sammen med kunden, inden vi rådgiver om valg af

tilhørere, sprog, lydforhold, lokaler og så videre, siger Niels Kofoed.

foredragsholder. På firmaets hjemmeside har man denne holdning tro valgt at inddele foredragsholderne både efter emner og navn. Ligesom

Niels Kofoed har en drøm om at samle ”pingerne” inden for forretnings-

hos Athenas er der listet en lang række emner som eksempelvis film,

verdenen til et stort foredragsarrangement i fælles interesse for både

fremtidsforskning, integration, kriminalhistorie, kropssprog, kvinder,

tilhørere og foredragsholdere. -Det ville være fantastisk at samle alle

fisk, drømme… osv. osv. (I parentes bemærket er der rigtig mange

de tunge drenge inden for dansk erhvervsliv til en slags business stand-

foredragsholdere under emnet humor - og kun en enkelt under emnet

up. Sikke en masse viden, synspunkter og holdninger man kunne dele

ufo’er).

og formidle.

Jonas Allentoft, indehaver af bookingbureauet StrongMind:

Jo mere I fortæller, jo bedre

foredraget og mødet som sådan, så ender vi

opfølgning på deres indlæg. Disse remindere

ofte med et helt andet valg. Jeg spørger ind til

lægges typisk ud på virksomhedens intranet

energiniveau, vinkling, temaer for resten af da-

efter nogle uger, når virkningen af budskaber-

gen og så videre. Jo mere mødeplanlæggeren

ne er begyndt at fortage sig.

fortæller os, jo bedre. Jonas Allentoft lægger stor vægt på at vide,

Nogle ringer for at booke en konkret og ofte

-Det er meget mere virkningsfuldt, hvis tilhø-

om et foredrag skal stå frem som en enkeltstå-

kendt person. Typisk på en anbefaling, eller

rerne associerer sig med det, foredragsholde-

ende begivenhed, eller om det er en del af at

fordi de har oplevet den pågældende fore-

ren fortæller, og tænker ”nå ja – den situation

arrangement. De fleste booker kun en enkelt

dragsholder selv. Helt okay, hvis man er sikker

kender vi da vist også hos os”. Man lytter på

foredragsholder, men hvis man vil forstærke

i sin sag. Men Jonas Allentoft fra bookingbu-

en anden måde, når der kommer en person

en effekt i forhold til en bestemt problemstil-

reauet StrongMind er hyppigt ude for, at han

udefra og fortæller om lige netop de proble-

ling, kan det være en fordel at lade to eller

kan byde ind med et langt bedre bud på en

mer og udfordringer, som man kender fra sig

flere foredragsholdere supplere hinanden.

foredragsholder, hvis kunden lader sig udfor-

selv, siger Jonas Allentoft. -Det styrker den røde tråd i et budskab, når

dre på sit valg.

Den langsigtede virkning

to foredragsholdere kommer ind på forskellige

-Det sker hele tiden. Jeg oplevede det også

-Et foredrag skal sætte gang i noget, der kan

tidspunkter i forløbet. Vi har foredragsholdere,

denne morgen. En kunde ringer og forespør-

leve videre, også dagen efter.

Som noget

som kender hinanden rigtig godt, og som ved,

ger om et navn, som hun kender fra tv. Men

forholdsvis nyt er flere af vores foredragshol-

hvordan de skal komplementere og tilpasse

når vi går nærmere ind på formålet med selve

dere begyndt at sende små podcasts ud som

sig hinanden, siger Jonas Allentoft.

man som foredragsholder være klar over, hvad der er sket for virksom-

indholdet skal et spadestik dybere ned, og hvis det kendte ansigt ikke

heden inden for de senere måneder, samtidig med at man skal vide,

er nødvendigt som trækplaster.

hvad der sker i timerne lige inden, man selv skal på, understreger Søren Kristensen.

-Det, som kendetegner top 50 foredragsholderne, er, at de holder et foredrag, som ingen andre kan tage fra dem. Thyra Frank for eksempel –

Med hensyn til kendtheden er Søren Kristensen rørende enig med sine

hun slipper af sted med at sidde på en stol under hele foredraget. Allige-

kolleger fra andre bureauer: Det kan være super at lokke med et fore-

vel bliver der lyttet intenst. Fordi hun er autentisk! Og fordi hun fortæl-

drag om et spændende emne, formidlet af en kendt person fra tv, når

ler en medlevende og vedkommende historie! Vi vil have det nære. Det

eksempelvis en bank skal trække folk ind for at høre om pensionsop-

som vi kan relatere os til. Citater fra Obama og Clinton kan alle komme

sparing. Det trækker deltagere, ingen tvivl om det. Men en fagligt kom-

med. Det er, når ens egen historie bliver nærværende og interessant for

petent person uden kendiseffekt kan være et lige så godt valg, hvis

andre mennesker, at der for alvor lyttes, siger Søren Kristensen.

Møde & Eventmagasinet

31


● Køkkenchefen anbefaler

Hjernemad på menuen

Nogle vælger efter smag, mens andre satser på det sunde, men hos Charlottehaven i København slår køkkenchef Søren Kjestrup to fluer med et smæk. Her er mødemaden udviklet efter det såkaldte Mind Meeting-koncept, hvor lækker og ernæringsrigtig mad får lov at smelte sammen.

32

Møde & Eventmagasinet


af Nadia Mathiasen

A

t spise således, at blodsukkeret ikke tager en rutsjebanetur, betyder ikke, at alle lækkerier er bandlyst. Det forklarer Søren Kjestrup, som er køkkenchef hos Charlottehaven på Østerbro i København. Her har man siden foråret i fjor satset på at byde møde-, kursus- og konferencedeltagere på sund mødemad, der styrker indlærings- og koncentrationsevnen og sikrer optimalt udbytte af dagen. De søde lækkerier skal der dog også være plads til. For at undgå følelsen af afsavn har køkkenchefen blandt andet udviklet den såkaldte ’Wannabe Softice’, som er en blanding af skyr og frosne bær sødet med dadler. -Resultatet er en ofte blå eller lilla dessert, hvis der er mange blåbær i, og den smager sødt, da dadler har rigelige mængder naturligt sukker. Den har dog ikke det raffinerede sukkers skrigende sødme, der sender dit blodsukker direkte i vejret, forklarer Søren Kjestrup.

Konceptet, der er døbt Mind Meeting, er blevet til i et samarbejde mellem køkkenchefen, Charlottehavens Food & Beverage Manager Kristian Vøttrup og ernæringsekspert og kogebogsforfatter Umahro Cadogan. Trioens tanke bag konceptet er at kunne byde på sund og nærende mad, der sikrer et stabilt blodskukker hele dagen igennem, så stedets kursister undgår at falde i søvn ved bordene sidst på dagen. Derfor er frokostbuffeten især fyldt med sunde sager, hvor det raffinerede sukker og stivelsesholdige fødevarer som pasta, ris, kartofler og hvede fylder mindre end i en traditionel frokostbuffet.

-Brødet bager vi på en blanding af det grovere grahamsmel og hvedemel, så det passer til vores koncept, forklarer køkkenchefen, der også forsøger at inddrage rå eller ganske let tilberedte grøntsager i så vid udstrækning, det er muligt, så mineraler og vitaminer ikke slipper væk under tilberedningen.

Ingen løftede fingre

Det sunde koncept er blevet taget godt imod af mødegæster og kursister, der endda kan krydre dagsprogrammet med motion i Charlottehavens eget fitnesscenter, hvis man vil give den hele armen på sundhedsfronten.

Muligheden for at spise efter Mind Meeting-konceptet, der udgør omtrent halvdelen af frokostbuffeten, tilbydes dog uden løftede pegefingre, og der er stadig både en traditionel chokolademousse og brød på menuen til dem, der ikke vil undvære.

-Hvis man koger et stykke broccoli, så smider den en masse af sine C-vitaminer, da de er vandflygtige. Derfor nøjes vi med et halv minuts damp, inden vi køler dem ned og bruger dem i en broccolisalat med skyr og rosiner, siger han.

www.charlottehaven.com

Wannabe softice Charlottehavens køkkenchef, Søren Kjestrup, byder her på et sundere alternativ til syndige isdesserter.

(4 personer) 100 g tørrede dadler uden sten 300 g frosne blandede bær 200 g skyr 0,2 % • Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og blend. Server straks.


Det ”straffes”, hvis man taler i mobil under møderne (foto: Christian Aarslund).

● Mit bedste møde:

Under ti øjne i junglen af Karin Feit Almberg

Lone Dröscher Nielsen har levet 16 år i junglen på Borneo. Det var her, hun oplevede sit mest intense møde nogensinde. Hun har for nylig udgivet bogen ”Kvinden med aberne”, hvor hun fortæller om et liv, der har bragt hende tættere på orangutanger end på mennesker.

Hvorom alting er – det gælder om at fange sine tilhøreres opmærksomhed

F

or omkring 20 år siden befandt Lone Dröscher Nielsen sig til et ganske særligt møde, som blev symbolsk for meningen med hendes liv. Det varede kun tyve minutter, men det var ved dette møde midt i Borneos jungle, at hun fortalte sine i alt fire tilhørere, hvad

hun netop havde besluttet: Hun lovede dem, at hun ville vie sit liv til at redde deres! Hun ville være orangutangernes stemme og kæmpe deres sag. -Jeg satte mig på jorden foran dem. Det var alvor, og det fornemmede de. Det er ikke normalt for en orangutang at holde koncentrationen så længe. Men det gjorde de. Alle fire. To hunner og to hanner. Det var vigtigt for mig, at dyrene forstod, at jeg mente det alvorligt. At jeg aldrig ville svigte dem. Men i virkeligheden handlede det lige så meget om, at jeg ville fortælle mig selv, at jeg netop havde valgt at bruge mit liv på at kæmpe orangutangernes sag.

34

Møde & Eventmagasinet


-De kiggede intenst på mig og studerede hver ene-

kring sig. Hun hjælper stadig med at forbedre vilkåre-

ste bevægelse og ansigtsudtryk, mens jeg talte. Da

ne for verdens truede orangutanger.

jeg var færdig med at sætte ord på mine vigtige tanker, fik jeg et kæmpe kram af Julie – en ung hun. De

Efter livet i junglen sammen med hovedjægere og et

må have været meget medrevne, siger Lone Drös-

ægteskab med en indianer er hun i dag primært kon-

cher. -Der var ingen tvivl om, at de havde forstået, at

centreret om fundraising aktiviteter og virker blandt

jeg ville dem det godt.

andet som Senior Expert Advisor for organisationen ”Red orangutangen”. Trods livet i naturen kan hun på

Nu skal man som bekendt huske at fuldføre, hvad

relativt få timer komme med tog ind til London. Fire

man aftaler på sine møder. Og selv om det ikke al-

gange om året er hun på Borneo, enten for at evalu-

tid har været lige let at omsætte ord til handling,

ere hvem der skal udsættes og deltage i dette, eller

har Lone holdt sit løfte. Det har krævet både penge

for blot at tjekke, at alt kører, som det skal.

og tålmodighed. Pengene til at oprette sit eget rehabiliteringscenter for sårede, mishandlede og for-

Lones nærmeste dyreven i dag er hunden Harvey.

ladte orangutanger skaffede hun gennem flere års

Også han har vænnet sig til, at hans ejer kan finde

arbejde med blandt andet private støtteaftaler. Tål-

på at holde små møder med ham. Hvis hun står og

modighed lærte hun af sine orangefarvede venner

taler, og han ser, at der ikke er andre omkring de to,

selv. -Orangutanger er meget diplomatiske. Hvis de

så sætter han sig tålmodigt ned på halen og lytter.

havde en religion, ville de helt klart være buddhister. De har lært mig at leve i nuet og at undgå konflikter,

-Jeg ved, hvordan jeg skal komme i kontakt med dy-

siger Lone.

rene, siger Lone. -Men jeg har ikke altid samme naturlige nærhed over for mennesker. Små børn bliver

Roen og tålmodigheden har Lone bragt med sig ud

nærmest bange for mig. De små abeunger kan til

til sin nuværende bopæl i en ombygget kostald ved

gengæld få Lones moderhjerte til at bløde, når de

grænsen mellem Wales og England. Hun faldt plada-

ser på hende med deres udtryksfulde øjne. Hun hu-

sk for stedet, hvor hun siden 2010 har slået sig ned

sker stadig sin første tur langs floden med tre forlad-

i den sydengelske natur med en fredet eng, skove,

te unger hængende omkring sig. To i armene og én

vandfald, klipper og uden ret mange mennesker om-

på ryggen. -De er som små børn i langhåret pyjamas,

Kongens Ege i Randers lukker Efter milliontab og de seneste år på Scandic Hotel Kongens Ege opgiver hotelkæden at drive Randers’ største hotel videre, og det koster 23 fuldtidsansatte jobbet. TopDanmark ejer bygningen, der rummer 130 værelser, men ikke forventes videreført som hotel. -Vores lejekontrakt udløber i januar, vi forlænger ikke, der er ikke forretningsmæssigt grundlag for fortsat hoteldrift i Randers, siger Scandics adm. direktør, Jens Mathisen, til standby.dk. Han henviser til, at belægningsprocenten på byens hotelværelser efterhånden er faldet til godt 40 pct. Scandic er herefter med 23 hoteller stadig Danmarks største hotelkæde.

siger hun. -Ens hjerte græder jo med dem.

Julestemning i øllets tegn Julefrokost i Jacobsen Brewhouse & Bar 26. november - 22. december tirsdag til søndag fra Kl. 10 til 17 Entré til Visit CarlsBErg / guidEt tur kl. 14 (på EngElsk) / 2 alm. øl / mini-ølsmagning mEd 3 JulEøl / JulEfrokosttallErkEn Julepris: 210 kr. pEr gæst VEd forudBEstilling.

Julearrangement på Visit Carlsberg 26. november - 22. december fra Kl. 17:30 afholdt i JaCoBsEn BrEwhousE & Bar (allE dagE) EllEr CarlsBErg musEum & BusinEss CEntrE (kun hVErdagE) guidEt tur / ølsmagning mEd BartEndEr / 3-rEttErs JulEmEnu / kaffE Julepris: 695 kr. pEr gæst VEd min. 50 dEltagErE og forudBEstilling.

Kom i julestemning med en helt særlig oplevelse i øllets tegn – hjemme hos bryggerne selv! uanset om du vælger carlsberg museum & business centres elegante sale eller tiltrækkes af den rustikke bryggerstemning i Jacobsen brewhouse & bar, bliver det en uforglemmelig oplevelse på den gamle bryggerigrund. KontaKt os

tlf. 33 27 10 20

booKing@carlsberg.dK

VisitCARlsBeRg.dk


TEMA | INDRETNING

Kunderne stiller nye krav til mødestedernes indretning. Men kaster ikke det traditionelle overbord – endnu.

Det skal kunne laves om af Karin Feit Almberg

Indretning er som beklædning. Den siger noget om, hvem vi er. Netop derfor skal vi kunne ændre den, alt efter hvilket firma, der skal ”have den på”. Møde & Eventmagasinet har talt med repræsentanter for to af de toneangivende konferencehotel-kæder og tre af de førende udbydere af hotelindretning for at høre, hvor trenden bevæger sig hen. Scandic Aarhus City er ganske nyt og har derfor haft mulighed for at gøre alt det rigtige fra dag ét.

direktør nina carlslund, Hotel Scandic Aarhus City:

Vi kan rydde hele lobbyen

K

underne vil have utraditionelle og anderledes mødesteder. Og det stiller nye krav til os på hotellerne. Gallerier og andre oplevelsessteder er pludselig blevet konkurrenter til os, fordi de er begyndt at tage møder ind. Som vores kunder siger, så har de jo også selv mødelokaler i virksomheden. De vil have en oplevelse, som de ikke kan få derhjemme. Da vi åbnede i juni sidste år, satte vi os derfor for at lave et mødested udover det sædvanlige. Indretningsmæssigt har vi bygget det sådan op, at alt kan skilles ad og sættes op på nye måder. Vi kan endda fjerne alle møblerne i lobbyen og restauranten og afholde messer (foto). Kunderne har fået smag for at kombinere messerne

36

Møde & Eventmagasinet

med det bynære og hyggelige i stedet for at være henvist til yderområderne af byen. Vores møbler er domineret af mærket Hay med modulsofaer og puffer, som kan flyttes omkring. Som relativt nyåbnet hotel har vi opfyldt behovet for mødeborde med stikkontakter ved hver plads. Og som et kuriosum har vi indrettet gårdhaver på øverste etage - med bistader, hvor gæsterne kan høste honning iført sikkerhedsdragter. Når der er nok, serverer vi den til morgenmaden. Kvaliteten skal som en selvfølge være i top. Men det skal være rart og hyggeligt – også.”


SALGSCHEF ANETTE BECH, Radisson Blu Falconer:

Det vilde og det sikre skal følges ad

L

ysten til nytænkning er der. Ingen tvivl om det. Alligevel er det de færreste, der benytter sig af de nye og utraditionelle indretningsmuligheder i mødelokalerne. Måske mangler vi i fællesskab at uddanne mødelederne til at tænke lidt mere ud af boksen? Det er vores erfaring, at det kun er omkring 10 pct. af vores møde- og konferencegæster, der rent faktisk bruger vores mange kreative møde-muligheder her på hotellet. Disse ti procent er til gengæld oven-

ud begejstrede. Vi har for eksempel et mødelokale, som vi kalder ”Brain Box” (foto). Her kan op til tyve personer brainstorme i et kreativitets-inspirerende rum med bløde og farverige møbler, hvor man tilmed har lov til at skrive på væggene. Eller vi kan skifte alle stolene i et møderum ud med sækkestole.

er hold på folk, kopper og papirer. De fleste mødebookere og mødeledere har ikke altid det samme behov for grænseafprøvninger og ændringer, som vi selv – ikke endnu i hvert fald. Men det skal jo nok komme! Og det er jo vores alle sammens rolle at lære dem at bruge de nye muligheder.”

Disse fleksible muligheder bliver meget positivt modtaget - dog gerne i kombination med det velkendte og funktionelle, hvor der

Partner i Botium A/S, reNé bengtson:

Mobilitet er nøgleordet

V

i ser en stigende tendens til, at møblerne skal være med til at gøre mødelokalerne mere fleksible og uformelle. Vi har haft en periode, hvor hotellerne har skullet kæmpe lidt mere for at få kunder, og det har skabt en øget efterspørgsel efter kreative løsninger, samtidig med at man gerne vil have mere mobilitet og fleksibilitet i indretningen. Som det seneste har vi fået stole på hjul i vores sortiment. De er bygget op med en bevægelig bordplade og en holder til iPad og kaffekop. Stolen fungerer som en slags omkringkørende arbejdsplads, hvor man ikke har brug for borde.

Vi er tidligt ude med at tage det nye til os her i Danmark, selv om det fortsat er det praktiske og det stilrene, der dominerer for 90 procents vedkommende. Vi sælger stadig massevis af klapstole og stabelstole. Mange af vores kunder er bange for at blive for outrerede – det er trods alt ikke alle, der bryder sig om at blive lagt i en hængekøje. Men jeg tror, den mobile trend er kommet for at blive, for den kommer fra de unge. De er vokset op med at bevæge sig rundt og være aktive, mens de lærer. ”

Møde & Eventmagasinet

37


TEMA | INDRETNING

Marketingchef rose-maria poll, Kinnarps:

Indretning er blevet en del af brandet

I

nteressen for at markere sig gennem indretningen er vokset. Som mødested har man brug for at skille sig ud for at få opmærksomhed. Derfor ser vi en øget interesse for at få møbler eller farver customized. Indretningsdesign er hotellernes beklædning. Udtrykket i indretningen siger noget om, hvem man er. Men ligesom i garderoben, vil det særlige altid være et supplement. Dels på grund af prisen, og dels fordi man trods alt har brug for det funktionelle størstedelen af tiden. Basisindretningen skal være i orden, men interessen for design er vokset markant. Man kender det jo fra sig selv, når man kommer ud: Man vil overraskes og ikke mødes af det forventelige. Det kreative og uforudsigelige er derudover med til at løsne op og underbygge en stemning. Vi har møbler, som kalder på smilet. Og netop den effekt er med til at fjerne hæmninger og gøre et møde mere uhøjtideligt til gavn for innovation og åbenhed. For eksempel har vi haft en herrecykel, bygget som en stol. Og i vores nuværende sortiment har vi nogle møbelklodser, som man kan sidde og vippe på (foto). Det er svært at være indelukket og selvhøjtidelig, når man sidder på den måde.”

DIREKTØR OG INDEHAVER PIA W. THYBO, Nordisk Skoletavle Fabrik:

Fra opstilling til omstilling

F

ør bad man om en bestemt opstilling af møblerne. I dag vil man have omstilling. Indretningen skal være fleksibel, inspirerende og anderledes. Og så skal der være atmosfære! Som mødedeltager skal man sige ”wow”, når man træder ind i et lokale. Folk forventer at blive overraskede – nøjagtigt som man selv forventer det. På Nordisk Skoletavle Fabrik har vi indrettet 11 mødelokaler for at vise, hvor mange forskellige stemninger og muligheder, man kan skabe gennem indretning. I den ”varme” ende har vi lokaler med kaffebar, pejs og hyggekroge, hvor man rigtig kan slænge sig og føle sig godt tilpas. I den ”kolde” ende har vi et vip-lokale, hvor det er muligt at holde afstand til hinanden. Det kalder vi ”Strategilokalet”. Det vigtigste er, at man hele tiden kan ændre og lave om. Og så er det i øvrigt ikke kun indretningen, der skal arbejdes med. Det ydre rum har også stor betydning. Her på stedet har vi indrettet et mødelokale i en glaspavillon (foto), hvor man sidder på varme lammeskind. Vi eksperimenterer meget. Også med farver. Et af vores auditorier har sorte vægge, mens andre er holdt i glade farver. Alle vores udstillingslokaler er levende showrooms, som man kan leje sig ind i.

38

Møde & Eventmagasinet


CHOOSE YOUR COLOUR f i R S t H O t E L C O p E n H a g E n t i L b Y D E R E n fa R v E R i g pa L E t t E a f inDiviDUELLE MULigHEDER.vORES UniKKE MøDEKOnCEpt givER M U L i g H E D f O R at t æ n K E U D a f b O K S E n O g S a M M E n S æ t t E E t a R R a n g E M E n t D E R E R a n D E R L E D E S i fa R v E R , S E R v i C E O g D E S i g n .

bECaUSE YOU KnOw bESt First HOtEL COpEnHagEn

MOLEStiEn 11 / 2450 KøbEnHavn Sv / DanMaRK / t: +45 70 12 73 73 / COnfEREnCE.COpEnHagEn@fiRStHOtELS.DK / www.fiRStHOtELS.DK


TEMA | INDRETNING

Hotellet

er altid næstbedste alternativ Hotellerne og kursuscentrene skal gøre sig umage, for hjemme er altid bedst.

af Christian Guldager

”H

otellet er altid det næstbedste alternativ”, sagde min chef ofte, dengang jeg arbejdede i hotelbranchen. Det er jo også en vigtig huskeregel, ihukommende at gæsten meget hellere vil være et andet sted, nemlig hjemme. For den forretningsrejsende, der ofte er på farten, er udsagnet formentlig også korrekt, mens det for den ikke-så-ofte-rejsende som regel er spændende at bo på hotel/kursussted. Det er lidt fint at bo ude og få alt betalt, og det er altid dejligt at blive serviceret. Uanset om man kan lide det eller ej, så skal produktet være i orden, og hotellerne/ kursuscentrene bruger formuer på, at indretning virker lækkert, elegant og hyggeligt for gæsterne, men samtidig er nemt at vedligeholde, holdbart og ikke alt for kostbart. Hotelindretning er næsten en videnskab, og de fleste hotelmøbler og hotelporcelæn er specialfremstillet til branchen og købes hos særlige leverandører.

Skiftes ud efter 6-7 år Placeringen af hver eneste stikkontakt på værelset er nøje gennemtænkt, for der skal hverken placeres for få eller for mange, tekstilerne på værelset skal være af brandhæmmende materialer, brusekabinen skal kunne gøres rent (hver dag) på få minutter, TV’et skal hænge så højt, at gæsten kan se skærmen uden besvær - også når fødderne befinder sig midt i synsvinklen, når man ligger på sengen. Sengelampen skal give hyg-

40

Møde & Eventmagasinet

geligt lys, der samtidig er stærkt nok til, at man kan læse i sengen (det er sjældent det lykkes!) osv.osv. De dygtige indretningsarkitekter er eftertragtede, og har de gjort det godt, kan de være sikre på en ny kontrakt efter 6-7 år, for længere holder en hotelindretning ikke. Det er ikke pga. møblernes fysiske holdbarhed, for de er ekstremt holdbare, men gæstekyndige mener at vide, at gæsten bliver væk, hvis ikke indretningen fornyes med jævne mellemrum. (Jeg kender dog en del eksempler på hoteller, der stadig holder åbent – om end møblementet aldrig har været udskiftet…).

Reception, bar, lobby og restaurant er i øvrigt ét stor lokale, hvilket betyder, at der altid er liv i det store lokale. Møblerne i både restaurantområde og lobby er vidt forskellige, og små hyggekroge med bløde stole afløses af spisestuemøblement og taburetter. Alt er blandet sammen i forskellige stilarter, men det virker ikke rodet, snarere spændende og levende.

Hot tub på tagterrassen Hotellet i Göteborg har på 11. etage indrettet en temmelig lækker spa og wellness afdeling. Kæmpevinduer giver udsigt over byen fra de to store boblebade, og saunaen kan nydes med udsigt til det spændende havneanlæg.

Spændende ny stil i Göteborg Et af Skandinaviens nyeste hoteller er Radisson Blu Riverton Hotel i Göteborg. Kæden er dygtig til at indrette værelser, for designet er altid stilsikkert og moderne – og samtidig funktionelt. Arbejdsmulighederne på et Radisson hotelværelse er ideelle, altså hvis arbejdet foregår ved en PC, og man ikke er snedker… Skrivebordet skal være stort nok, lyset skal falde rigtigt, rumoplevelsen skal være god, også ved skrivebordet osv. Radisson Blu Riverton Hotel er bygget midt i det tidligere værftsområde Lindholmen og er nabo til konferencecentret Lindholmen og Lindholmen Science Park. Hotellet er spændende indrettet. Indretningsarkitekten har fået lov at lege med alle sanserne og formår at huske gæsten på, at Lindholmen er et område, hvor videnskab og udvikling er i højsædet. Lobby, bar og restaurant er fyldt af nips og pyntegenstande, der har en fortid som redskaber i maskiner eller forskningslaboratorier.

Efter en hård arbejdsdag er der ikke meget, der slår en tur i den varme hot tub, der er placeret på den store udendørs tag-terrasse. Det kan godt være, at ”hjemme er bedst”, men når man sidder i tub´en på taget, så glemmer man let det hjemlige.

Radisson Blu Riverton Hotel • 265 røgfri hotelværelser og suiter • Beliggende på Lindholmspiren i Göteborg med fem minutters transport med bus, taxi eller færge til Göteborgs hovedbanegård • Wellness center med fri adgang for hotellets gæster • Gode P-muligheder • Konceptrestaurant Cuckoo’s Nest • Fem mødelokaler med plads til max. 70 mødegæster, men hotellet er nabo til Lindholmen Conference Center – et førsteklasses konferencecenter med plads til 1.000 personer.


Go get social with us!

MEET TO SUCCEED Gør dit næste møde til en garanteret succes

Vi tilstræber at sikre, at du ikke behøver at bekymre dig om noget. Faktisk er vi så sikre på, at jeres arrangement på Crowne Plaza vil være en succes, at vi har indført en tilfredshedsgaranti. Book dit møde i dag og læs mere om vores tilfredshedsgaranti på www.cpcopenhagen.dk

I smørhullet på Sjælland

Serviceved hånden id lige Vi er alt i diskret og altid den baggrun

Teknik

nt angeme r r a it d ler Vi afvik å ionelt, s profess us på have fok du kan gement dit arran

itet l i b i s k Fle illing, ler, opst le, loka Persona nik ing, tek forplejn oskilde uligt i R m r e lt -a enter Idrætsc & s e r Kong

Vi har faciliteter op til 2.500 personer og 1.000 frie parkeringspladser Roskilde Kongres- & Idrætscenter - dit sikre valg www.roskildekongrescenter.dk

Møllehusvej 15, 4000 Roskilde, Tlf. 46 35 40 72


TEMA | INDRETNING

Et alternativ til skolestuen -Jeg bliver ofte spurgt, om jeg kan komme med en idé, eller om jeg har et forslag til noget, man kan tage ud og se i udlandet, som viser det nyeste nye inden for mødeindretning, konferencer og anderledes tænkende mødekoncepter. Som oftest bliver jeg svar skyldig, skriver den internationale trendspotter Mike Hohnen til Møde & Eventmagasinet.

"Node"

42

Møde & Eventmagasinet


N

år man kigger på det internationale mødelandskab, er det ikke så meget nytænkning i indretning og design, der slår én. Måske med en enkelt undtagelse, som jeg skal vende tilbage til. Danmark er i virkeligheden ret langt fremme, når det gælder lækker indretning. Også længere fremme end mange af de lande, vi ellers sammenligner os med. Det skyldes til en vis grad Grundtvig. For på grund af ham har vi i Danmark haft en meget lang tradition for efteruddannelse i bredden. I andre lande som Tyskland, Frankrig og England har der også været efteruddannelse, men der har man primært fokuseret på eliten.

energiske foreninger og virksomheder ikke formåede at udnytte den store kapacitet, de havde indrettet til sig selv. Én efter én begyndte de at tilbyde deres kursus- og mødefaciliteter til eksterne kunder.

Banketter og møder i samme rum

I Danmark fik vi højskolerne, og businessudgaven af højskolerne blev til det, vi i dag kender som det moderne konferencecenter. Op gennem 60’erne og 70’erne byggede foreninger, store virksomheder og ikke mindst fagbevægelsen deres egne ”højskoler.” Dels ville man gerne være sig selv, og dels havde man en tanke om, at det nok var billigere at være i sit eget kursuscenter eller på sin egen skole, end det var at tage på hotel. Op gennem 90’erne og nullerne blev det mere og mere tydeligt, at selv de mest

I de andre lande er det typisk hotellerne, der har langt den største del af møde- og konferencemarkedet. Det er en del af deres banketafdeling, som i øvrigt også skal bruges til gallamiddage, bryllupper og alle mulige andre arrangementer. Netop fordi hotellerne har behov for, at deres lokaler er så multifunktionelle som muligt, sker der ikke den store innovation i, hvordan lokalerne er indrettet. Det skal være fleksibelt, og fremfor alt skal alt interiør kunne klappes sammen, stables og gemmes væk så nemt og hurtigt som muligt.

Resultatet er blevet, at markedet af den grund ser noget anderledes ud i Danmark, end det gør rigtig mange andre steder. Vi har en uforholdsmæssig stor andel af specialiserede konferencecentre pr. indbygger sammenlignet med for eksempel Tyskland eller Frankrig.

Ser man så nærmere på udviklingen i indretning på de danske konferencecentre, så er det ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt der er kommet nye møblementer til, men snarere at man over årene har brugt ressourcerne på lækre materialer og flot dansk design. Indholdsmæssigt er det i bund og grund stadig skolestuer. Selvfølgelig findes der steder, som har eksperimenteret med alternative grupperum, sækkepuder, ståborde og hoppegynger, men det er ikke mit indtryk, at de tiltag for alvor har slået igennem hos brugerne. Men alt det, tror jeg, kommer til at ændre sig i løbet af de kommende år. For selv om lokalerne ser ud, som de altid har gjort, så er der klare tegn på, at den måde, lokalerne bliver brugt på, er under hastig forandring.

Undervisningen er flyttet på nettet De oprindelige kursus- og konferencecentre var meget baseret på undervisning. Mere eller mindre envejskommunikation - vi kan kalde det monologmøder. I dag er det måske mindre end en tredjedel af de aktiviteter, der foregår på et konferencecenter, som har med decideret undervisning at gøre. Tallene

TIVOLI HOTEL & CONGRESS CENTER I CENTRUM AF KØBENHAVN Dagsmøde pr. person fra kr.

8 PERFEKTE MØDESTEDER

750,-

MED CHARME OG STIL

I CENTRUM AF KØBENHAVN For 10 og helt op til 4.000 personer. Tivoli Hotel & Congress Center Phoenix Copenhagen 71 Nyhavn Hotel Imperial Hotel Dagsmøde pr. person fra kr.

The Square Copenhagen Island Copenhagen Strand Gentofte Hotel

595,-

Søg, forespørg og bestil på: www.arp-hansen.dk

Tlf.: +45 4599 0000 www.TivoliHotel.dk

Den lette dagsmødepakke pr. person fra kr.

545,Tlf.: +45 4599 0000 www.TivoliHotel.dk


Mike Hohnen har gjort det til sit speciale at være på forkant med de nyeste internationale tendenser inden for ledelse i

servicebranchen og er lidenskabelig fortaler for Action Learning. Han har mere end 20 års erfaring i ledelse og facilitering af forandringsprocesser i servicevirksomheder – blandt andet som administrerende direktør for Kristensen Oceanfront Restaurants i Sydafrika, salgs og marketing direktør for Hartek i Schweitz og tidligere seniorkonsulent hos NCM City Center Udvikling i København. Mike Hohnen fungerer som coach, rådgiver, underviser og foredragsholder i konsulentfirmaet Thoughts4Action Consulting CC med adresse i både Marseille og København. Han har en MBA fra International Management Centers i Oxford, UK og har undervist på Business School Netherland’s afdelinger i Holland og Sydafrika og på Canadian School of Management i Toronto, Canada, og samarbejder p.t. med Chester University (UK) om en diplomuddannelse med udgangspunkt i teorien om Service Profit Chain. Se Mikes blog på www.mikehohnen.com.

viser, at andelen har været støt faldende over de sidste fem år, og fortsætter trendkurven, kan man forudse en fremtid, hvor der om bare fem år ikke længere finder undervisning sted på konferencecentre. Undervisningen er flyttet på internettet i form af MOOC’s (Massive Open Online Courses, red.) webinars, e-learning og YouTube. Når det handler om overførsel af viden eller informationer, kan det nu gøres hurtigere, og især meget billigere, hvis det gøres digitalt.

re grupper, sidde i rundkreds og hvad der ellers måtte være behov for. For at kunne det, er man oftest nødt til at smide alle bordene ud. Det giver så nye problemstillinger. Deltagerne ved ikke, hvor de skal lægge deres ting og føler sig lidt hjemløse. Folk sætter deres kopper på gulvet, hvor de naturligvis

der ”Node.” IDEO har specialiseret sig i den slags specialopgaver og har en lang række fantastiske succeser bag sig – blandt andet kundevogne til supermarkeder, som vagabonder ikke gider stjæle. Stolen er på hjul og har under sædet opbevaringsplads til tasker, papir og hvad man ellers har med. Sto-

... fremfor alt skal alt interiør kunne klappes sammen, stables og gemmes væk så nemt og hurtigt som muligt.

I stedet er der sket et skift mod flere kreative eller udviklende møder, hvor man samles, fordi man har brug for at tale med hinanden, har brug for at udvikle noget i fællesskab eller for at løse en specifik problemstilling. Men til det formål er skolestuen måske ikke er den mest ideale bordopstilling, så det mest ”kreative” alternativ har i mange år været at stille bordene op i u-form.

Kreativ ny mødestol

Men u-bordet er også en nødløsning, som stadig er alt for stiv en opstilling i forhold til en mødeform, hvor man ofte har brug for, at folk kan flytte rundt, lave små grupper, stør-

Men den problemstilling er der nu kommet en interessant løsning på. Kreative sjæle hos det globale udviklingsfirma IDEO har sammen med den amerikanske møbelfabrikant Steelcase udviklet en mødestol, de kal-

vælter, med det resultat, at der er kaffe og te over det hele. Inden man får set sig om, ligner det hele et gigantisk teenageværelse dagen derpå.

len har en skrivepult, som kan svinges rundt i forskellige positioner eller fjernes helt, og sædet kan vippe og fjedre og giver mulighed for flere forskellige siddestillinger. Man kan sågar montere en kopholder på stolen. Det er ret genialt, fordi man nu har mulighed for at lave stort set hvilken som helst kreativ opstilling på blot nogle få minutter. Man kan sidde i rundkreds, man kan lave et 4-mandsbord ved at vende sine skrivepulte ind mod hinanden, eller man kan lave hele lokalet om til et auditorium. Og uanset hvilken opstilling, man vælger, følger den enkelte mødedeltagers personlige ting med rundt i lokalet. Set med mine øjne er det en drøm, der går i opfyldelse, fordi det giver maksimal fleksibilitet og et minimum af besvær. Men jeg er godt klar over, at teknisk afdeling vil kaste et hurtigt blik på stolen og spørge: ”Hvordan skal vi stable den?” Og lur mig, om det ikke er derfor, vi ikke har set stolen i Danmark endnu.

44

Møde & Eventmagasinet


Hotel- & Konferencegruppen Nordsjælland

Med eller uden slips

I Hotel- og Konferencegruppen Nordsjælland glæder vi os til at byde jer velkommen i eksklusive, professionelle rammer. På Hotel Hornbækhus viser vi indenfor i de smukke, gamle stuer, hvor I kan læne jer tilbage i bløde møbler og holde private møder, mens kaminen knitrer i baggrunden. Sophienberg Slot er det eksklusive og elegante valg – perfekt til årets vigtigste kurser og møder. Efterårets farver i skoven bag slottet og en gåtur langs Øresund klarer altid hjernen. I Hotel og Konferencegruppen Nordsjælland lever og ånder vi for, at diskretion, gastronomi og eksklusivitet altid går op i en højere enhed. Vi glæder os til at se jer. Venligg hilsen,,

Ladewig, Direktør Carina Lad deew wig, Di irek

HOTEL HORNBÆKHUS

SOPHIENBERG SLOT

Skovvej 7, 3100 Hornbæk Tlf : 49 70 01 69 • Fax: 49 70 01 72 info@hornbaekhus.com • www.hornbaekhus.com

Rungsted Strandvej 219, 2960 Rungsted Tlf: 45 76 09 00 • Fax: 45 76 35 25 info@sophienberg.dk • www.sophienberg.dk

Nutidige konferencer og møder i historiske omgivelser

Afhold konferencer og møder i de mange meget smukke, historiske og elegante lokaler i Slottets prominente omgivelser, med højt til loftet og med den mest vidunderlige udsigt til Bernstorff Slotshave.

På Kavalergården i tilknytning til Slottet afholdes møderne i de store auditorier, som er indrettet i helt moderne stil i de historiske bygninger. Også vores 21 nyindrettede værelser ligger på Kavalergården. Vi har gratis parkering.

1½ kursusdøgn inkl. overnatning

Dagmøde, kl. 9-17

(og kaffe/te, frugt og isvand begge dage, morgenbrød og kage, 2 x frokost, 1 x middag)

(kaffe/te, frugt og isvand hele dagen, morgenbrød og kage, frokost)

pr. person inkl. moms

pr. person inkl. moms

kr. 2.762,-

kr. 865,-

Læs mere på bernstorffslot.dk Bernstorff Slot • Jægersborg Allé 93 • 2820 Gentofte • tlf. 3963 1080 • info@bernstorffslot.dk • bernstorffslot.dk

KUN 10

FRA KØ

KM

BENHAV

N


TEMA | INDRETNING

TV: -Jeg betegner mig selv mere som stylist end som blomsterdekoratør, siger Bo Büll. MF øverst: Dekoration i receptionen på hotel Scandic Front i København. MF nederst og TH: Ved et medicinalfirmas konference i Søhuset i Hørsholm vakte bl.a. denne udsmykning i mødelokalerne begejstring hos deltagerne. –Det var jo forår, så derfor havde den lille, grønne kanin også sneget sig ind i dekorationen, fortæller Bo Büll. Kuglerne er lavet af chrysanthemum, lammeøre, nelliker og æbler.

Dekoration med mening af Lars Blicher-Hansen

”Organisk design” kalder Bo Büll sine fantasifulde dekorationer, der er meget mere end en buket blomster i en vase. Og sig

udgangspunkt er blomster, så kommer han ikke bare med en buket, når der skal skabes stemning i et mødelokale, en hotelfoyer eller en banketsal.

selv kalder han ”event-stylist” – og ikke bare ”blomsterdekoratør.

O

fte er rummene stramme og kolde, når man kommer ind på et kursuseller konferencecenter. Jeg vil gerne bløde rummet lidt op med noget organisk og lækkert. Bryde det alvorlige med det sjove. De er jo også mennesker, de folk der sidder der i mødet!

-Jeg ser på, hvad temaet og formålet med mødet eller konferencen er, og så skaber jeg noget skulpturelt, der passer til huset og til lejligheden og har en sammenhæng med kundens behov, siger Bo Büll. –Lige nu er jeg f.eks. i gang med at finde nogle ægte æbletræer med æbler på, som jeg kan plante ud i trætønder, til en konference om fødevarernes vej fra jord til bord.

Dekorerer Møde & Eventmessen 2014 Bo Büll hører til den værdsatte type leverandører til møde- og eventbranchen, der sætter sig ind kundens behov. Selv om hans

46

Møde & Eventmagasinet

Bo Büll er blomsteruddannet og har gennem mange år arbejdet internationalt og rejst rundt over det meste af Europa og

løst udsmykningsopgaver, der udviklede sig mere og mere i retning af det kreative, kunstneriske og originale. I perioder har han boet og arbejdet bl.a. i Island, på Færøerne og i England. Det sidste par år har han koncentreret sig om at styrke sin base i forretningen og værkstedet på Bjelkes Allé i København. Blandt de tilbagevendende opgaver, Bo Büll har beskæftiget sig med, er Langelandsfestivalen, som han har været ”eventdesigner” på gennem de sidste 13 år. Vi andre kan glæde os til at opleve hans kunst, når han giver fantasien frit løb og dekorerer stemningen i top på Møde & Eventmessen i Forum 12. – 13. marts 2014. www.bobull.com


business

uninterrupted

everything seems simpler at a distance, like your new strategy.

visitfaroeislands.com


TEMA | INDRETNING

● Ib Ravns videndeling

Let og fleksibelt Hvis man ønsker at involvere mødedeltagerne, skal lokalernes indretning lægge op til det. Det betyder, at tingene skal kunne drejes, flyttes og fjernes. Møblerne skal være små og lette, ikke komfortable og imponerende.

N

ormalt indrettes mødelokaler på en af to måder: Til plenumdrøftelser eller foredrag. Mindre lokaler opbygges som et større bord med 6-30 stole omkring, for sidder man ikke altid og drøfter ting i plenum? Og større lokaler indrettes, som om der altid foregår noget på en scene, fx et oplæg, eller som om der er gallamiddag, dvs. med runde borde til 8-12 personer. Det er ikke særligt deltagerinvolverende. Et stort mødebord med 20 stole omkring lægger op til, at 1 snakker og 19 lytter. En biografopstilling – navnet siger det: Deltagerne er passive, mens de underholdes fra scenen, og de laver ikke noget aktivt selv. De runde borde: Hensigten er vel social, men der er for langt hen over bordet til, at man kan føre en samtale. Så man har reelt kun sine to sidemænd at snakke med. Taler de begge til den anden side, kan man sidde og glo en halv time. På grund af en elendig bordopstilling. Har mødestedet investeret i særligt bløde eller komfortable stole, betyder polstring og smart design ofte, at man kommer 20-50 cm længere væk fra sin nabo i den lige så dybe stol. Skal mennesker mødes og sludre, tæller hver tomme. Jo mere afstand, man skal læne eller bevæge sig hen over, jo sværere er det at komme i kontakt. Tænk på de gange, hvor I har siddet 12 mennesker om et lillebitte spisebord, og de gange hvor I

48

Møde & Eventmagasinet

har været 4 eller 6 om et enormt restaurationsbord. Hvad var hyggeligst, mest socialt, friest snakkende?

Otte gode råd om mødelokalerne Lad hoteller i Moskva og Los Angeles om det formelle, tunge, imposante og centralistiske udstyrsstykke. Dansk mødestil er uformel, dynamisk, tæt, samtalepræget, fritløbende, lige-børn-agtig. Dansk design er let, lyst og levende og går fint i spænd med den mødestil. Her er et par bud på møbler og indretning, der fremmer involvering og interaktion, om den så er spontan eller faciliteret: •

Drop de store runde borde. Man kan ikke snakke hen over dem. Hverken til middag eller gruppearbejde eller i pauser. Brug rektangulære borde, ”skoleborde”, i mødelokaler såvel som restauranten. Så kan man også samtale med de tre personer, der sidder overfor og skråt overfor. Stole skal ikke være overbløde slumremøbler. Mødedeltagere er ikke dårligt gående pensionister, der tilbringer det halve liv foran skærmen. En stol skal være behagelig at sidde på i trekvarter, og så skal man op og røre sig. Den skal være let at flytte og dreje, dvs. ikke sømmet fast som i et klassisk auditorium, eller meget tung.

På et involverende møde beder facilitator ofte deltagerne vende sig mod en fremmed eller gå sammen i grupper på tre eller fire, i 10 minutter eller en halv time. Lokaler bør være indrettet til den slags dynamik. Stole må gerne kunne flyttes med rundt, og store bordrækker tages fra hinanden, så 2-4 personer kan sidde tæt og snakke, længst muligt fra de øvrige deltagere. Det er godt med åben plads i rummet, hvor facilitator kan bede deltagerne cirkulere eller danne grupper eller mønstre eller lave en kæmpe rundkreds. Findes pladsen ikke, må den kunne skabes ved at møblementet flyttes rundt. Hvis lokalet er let og fleksibelt indrettet, vil mødestedet på længere sigt kunne spare personaleudgifter til flytning af møbler før og under møder – fordi mødeleder ved, at hun selv og deltagerne kan klare det på mødets første minutter. Lobby og fællesområder bør udstyres med lette stole eller bænke, evt. også cocktailborde, man kan stå henslængt ved. Så kan mødedeltagerne hænge ud og fortsætte snakken fra mødelokalet eller holde småmøder. Hverken nøgne lobbyer eller enormt bløde sofaer er ideelt.


Professionel afslappet atmosfære

Fleksible mødelokaler

Smuk natur

149 lyse værelser

Fitness og pool

Hos os er du i centrum – og i gode hænder. Vi har flot arkitektur, stilrent dansk design, moderne kunst, klassisk gastronomi, og ikke mindst god service. Vores medarbejdere er erfarne ildsjæle, der skaber de optimale rammer for jer, så I kan holde fokus.

KONFERENCECENTER METALSKOLEN JØRLUNDE Slagslundevej 13 · 3550 Slangerup · Telefon 47 39 01 00 · metalskolen@danskmetal.dk · metalskolen.dk


en m m u l k p Ap

Apps

til mødebranchen

I

af Michael Leslie Ahlstrand, Eventchef, Danske Bank

nden min seneste ferie pakkede jeg den virtuelle kuffert i min iPad med alskens læsestof og apps, som jeg tænkte kunne være nyttigt at have med. I iBooks fandt jeg et par krimier, men opdagede også en række gratis udgivelser med tips til, hvordan man kan bruge både iPad og iPhone til arbejde og fritid. Tjek for eksempel ”Apps@Work” og ”Apps@ Work - volume 2”. Efter at have hamstret lidt, glædede jeg mig over, at min rejselitteratur ikke vejede og fyldte mere end mini-iPad’ens ca. 300 gram og 8 mm tykkelse.

I denne udgave skal vi kigge på en praktisk værktøjskasse til den professionelle event planner. Super Planner – Event Planning App af Heathcote Media Group er dybest set en schweizerkniv af omregningsværktøjer, som kan gøre arbejdet lettere for de fleste plannere. Den findes både til iOs og Android-platformen og er egentlig udviklet til smartphones, men kan altså også anvendes på tablets. De tre grundelementer i app’en er en kapacitetsberegner til lokaledimensionering, en Food & Beverage-beregner til mad, drikkevarer og serveringspersonale, og en AV-beregner til dimensions- og afstandsberegninger ift. skærmstørrelser, scenehøjder o.l. Kapacitetsberegneren er ganske nyttig. Hvis du kender lokalets dimensioner, så udregner programmet publikumkapaciteten i lokalet ud fra den ønskede opstillingsform. Der er 15 forskellige opstillingsformer at vælge imellem, og du kan endda angive om I må sidde tæt, eller der skal være mere albuerum. Beregneren kan også lave det modsatte regnestykke. Hvis du angiver, hvor mange I skal være i en bestemt opstillingsform, så udregner den, hvor mange kvadratmeter der er nødvendigt. Food & Beverage-beregneren hjælper dig bl.a. med at beregne, hvor mange hors d’oeuvres, der er nødvendige, og hvor mange drikkevarer, tjenere og bartendere, du får brug for, afhængigt af serveringsformen (fem valgmuligheder). Den har også en prisberegner, som kan være praktisk at anvende, hvis man skal indregne drikkepenge, eller eksekverer et arrangement i et område med andre momssatser.

50

Møde & Eventmagasinet

I hvert nummer af Møde & Eventmagasinet får du tips om, hvordan du kan bruge en iPad til at gøre dit arbejde lettere. Bemærk, at artiklerne IKKE er sponsoreret af Apple, og at jeg som forfatter af artiklerne IKKE får vederlag af producenterne for at skrive om applikationerne. Denne udgave omhandler en app, som er udviklet til både Apples produkter og Androide.

AV-beregneren hjælper dig med at beregne den optimale afstand til hhv. første og sidste række i lokalet baseret på skærmstørrelsen. Den kan også fortælle dig, hvor meget plads der behøves mellem projektor og skærm for at fylde lærredet ud (har især betydning ved bagskærmsprojektion). Endelig kan den beregne, hvor høj scenen bør være, hvis alle skal kunne se, hvad der foregår på den. Som en bonus indeholder AV-værktøjet tips til anvendelse af andre AV-midler som f.eks. lyd og præsentationsprogrammer. Super Planner er amerikansk udviklet, og det slår igennem i nogle af målangivelserne. Kapacitetsberegneren kan godt nok arbejde med både fod og meter, men de grundlæggende mål på bordene er angivet i inches (tommer). Derfor kan man få brug for et separat konverteringsværktøj som f.eks. ”Convert Units for Free” af John Temple Group Pty til at omregne til og fra centimeter/meter. Super Planner koster 65 kr. på App Store og ca. 53 kr. på Google Play. Du kan se en demo af programmet på vimeo.com/13895051.


Lad op til jul på charmerende herregård med afslappet atmosfære 102 VÆRELSER OG RESTAURANT 102 dobbeltværelser alle med bad, tv, og der er gratis WIFI. Hovedbygningen, hvorfra der er en flot udsigt over sø og voldgrav, rummer den hyggelige restaurant og store terrasse.

KONFERENCER 16 lyse konferencelokaler med plads til op til 450 personer. Priser fra kr. 1.545,- for 1 konferencedøgn i enkeltværelse. Dagsmøde fra kr. 525,-. Der er gratis WIFI på hele hotellet.

FESTER 8 selskabslokaler med plads til fra 20 til 400 i et lokale. Helaftensarrangement fra kr. 855,-. Natmad kr. 78,-.

JULEBAL Julebord med musik og dans alle fredage og lørdage fra den 15. november til og med den 14. december 2013. Kr. 455,- (inkl. natmad). Overnatning i forbindelse med julearrangement per person i dobbeltværelse kr. 495,- inkl. stor morgenbuffet.

AKTIVITETER Indendørs billard, airhockey og bordfodbold. Indendørs saltvands pool og sauna. Udendørs 2 petanquebaner og 12 hullers minigolf. Parken, haverne, søen, voldgraven og de 700 tdr. land giver mange muligheder for udendørs aktiviteter. Stor lade med mulighed for temafester, receptioner, teambuilding, udstillinger, og meget andet.

Sørupvej 26 · 4100 Ringsted Tlf.: 57 64 30 02 · www.sorup.dk · hotel@sorup.dk


● Synspunkt

Hvor blev servicen og værtskabet af? Det ser hårrejsende ud. Dansk turisme står overfor store udfordringer. Det har regeringens vækstteam nu konstateret i sin rapport, som blev offentliggjort i sommer.

af Anne-Marie Østergaard, indehaver af konsulentvirksomheden HRØstergaard illustration: Marcus Malmqvist

Turisterne sukker dybt over Danmark, føler sig økonomisk flået og dårligt behandlet, og omgående handling er nødvendig”. Sådan hedder det blandt meget andet i den rapport om turismen til Danmark, som det af regeringen såkaldte vækstteam offentliggjorde i sommer. Rapporten konstaterer, at vi taber internationale markedsandele sammenlignet med de øvrige europæiske lande. Vores priser er høje - hele 42 pct. over gennemsnittet i 2011 - og samtidig er vores service og kvalitet lavere end andre landes. En af vækstteamets anbefalinger er, at service og produktivitet i dansk turisme skal være i top, og at vejen dertil er at gennemføre en ambitiøs og målrettet indsats for at løfte den personlige service og værtskab. Og egentlig ved vi det jo godt. Mærker det så ofte, at det nærmest gør ondt. Opfordringen herfra skal klart lyde: Så gør dog noget nu!

nere kan udvikles til servicekompetencer, grundlægges i de meget tidlige år. De basale egenskaber består i høj grad af sociale og personlige elementer. Ifølge den franske sociolog Pierre Bourdieu (1930 - 2002) skabes vores personlighed eller sagt på en anden måde: Vores sociale rygsæk - tidligt i livet. Bourdieu kalder det vores habitus. Vores habitus bestemmer vores måde at tænke og reagere på og er de indre regler, som gør, at vi ubevidst eller intuitivt handler på en bestemt måde. Vi behøver altså ikke at sende bud efter genforskere. Det handler om at finde frem til de ledere og medarbejdere, som har fået serviceegenskaberne ind med modermælken og således med i den sociale rygsæk. Dem, der har en naturlig passion og forståelse for at være noget for andre. Dem, der bare er værtskab. De sætter en ære i at have så meget fokus på den enkelte gæst, at oplevelsen bliver så god, at gæsten fortæller det til alle på sin vej.

Overraskende service Det er ikke hver dag, man oplever ledere og medarbejdere, hvis serviceegenskaber virkelig er sprunget ud, men en gang i mellem sker det…

Er servicegenet medfødt - eller? Nej - det mener jeg ikke, det er. Jeg mener, at nogle af de basale egenskaber, der se-

52

Møde & Eventmagasinet

Grundlovsdag: Himlen var blå, solen skinnede, og humøret virkede højt over hele linjen.

Silvan og døgnNETTO havde vist kronede dage den dag, for alt andet var lukket. I vores lokale døgnNETTO var der liv og glade dage. Udenfor var køen lang for bare at komme ind i forretningen, men alligevel var stemningen hyggelig og rolig. Inden for sneglede vi os frem langs de uendelige hylder for at nå frem til det, vi var kommet efter. Langs den snoede række af kunder blev der budt på lækkerier, som en smilende ung pige kom rundt med. ”Har du lyst til et bolsje, mens du venter?” Flere gange hørte jeg hende spørge: ”Har du fundet alt det, du kom efter? Hvis du mangler noget, kan jeg hente det til dig”. En mor med hektisk røde kinder og to lettere utålmodige børn blev budt på is, mens de ventede. Selvfølgelig tabte den ene af børnene den sidste bid is på gulvet og brød i højlydt gråd. Lederen af butikken kom ilende med en klud i den ene hånd og en frisk is i den anden. På forrygende vis lykkedes det ham at få tørret isen op, mens han tilbød den nye is til det grædende barn. På hans vej tilbage med klud og spand faldt der hyggelige bemærkninger af til et par af kunderne i køen, og den unge mand i kassen fik et par rosende ord med på vejen. Han havde tilsyneladende kortet sin frokost ned.


Da jeg nåede op til kassen, blev jeg mødt af en storsmilende medarbejder, som kunne fortælle, at de havde besluttet sig for at sætte omsætningsrekord netop den dag, hvilket forklarede den enorme entusiasme, der strålede ud af dem alle sammen.

Lederen som rollemodel Og det kan hotel- og konferencebranchen også lære af. For hvad var essensen? For det første var der rekrutteret medarbejdere med den rette indstilling. De er passionerede og har en naturlig indstilling til at gøre noget ekstraordinært for deres kunder. Dernæst havde medarbejderne en klar forståelse for hvilke metoder, der kan føre til at opnå det opstillede mål. Og endelig havde de tydeligt nok fundet en leder med de fornødne evner til at motivere, opstille mål og ikke mindst følge op. Der var tale om en særdeles synlig leder, som gik foran og virkede som en tydelig rollemodel for medarbejderne. De var altså lykkedes med tre af de helt centrale elementer i skabelsen af en god serviceoplevelse for kunden. Men er det nok? Ikke altid. Min erfaring fra branchen har vist mig, at den excellente leder også har stærkt fokus på en tæt og kontinuerlig opfølgning på såvel gæsternes som medarbejdernes tilfredshed. Feedbacken fra gæsterne gør det muligt at følge op og justere på de detaljer, som ofte er med til at løfte oplevelsen. Medarbejderne er gæstens eksponent for oplevelsens karakter. Og det er den enkelte medarbejder, der påvirker resultatet. Det er ikke rocket science, men en lille håndfuld konkrete værktøjer, som helt sikkert vil forbedre servicen og værtskabet i branchen og medvirke til, at Danmark igen bliver interessant at besøge. Og det er ganske vist, at passionerede og engagerede medarbejdere ER værtskab og yder en formidabel service. Flere tilfredse gæster.. og det kan mærkes på bundlinien.

Information vedrørende Øksnehallen I Kursuslex’ nyhedsmail fra 20. august kunne man finde en notits med overskriften ”Kendte steder skifter ejer og forpagter”. Af artiklen fremgik det fejlagtigt, at DGI-byen stopper med at drive Øksnehallen. Det er korrekt, at Københavns Kommune, som ejer Øksnehallen, har besluttet at sende forpagtningen fra 1. januar 2015 i fornyet udbud, men det er ikke korrekt, at DGI-byen stopper med at drive Øksnehallen. Tværtimod: DGI-byen står for driften af Øksnehallen frem til den nuværende forpagtningsaftales udløb i december 2014 og deltager i øvrigt i udbudsprocessen vedrørende den fortsatte forpagtning. Kursuslex beklager.

R SPA IL T OP 25%

Konference deal 2014 I januar og februar 2014 får du 25% rabat på døgnpakker og 15% på konferencer uden overnatning. Dealpriser januar og februar 2014 Marienlyst Dagmøde (morgenkaffe/brød - eftermiddagskaffe/kage) DKK 559,Marienlyst Heldagsmøde (morgenkaffe/brød - 2-retters dinner) DKK 845,Marienlyst Konferencedøgn (heldagsmøde & overnatning) DKK 1.485,OBS! Konferencelokaler og hotelværelser fordeles efter først-til-mølle princippet ”så længe lager haves”.

Book på www.marienlyst.dk, booking@marienlyst.dk eller 4921 4000 Hotel & Casino Marienlyst • Ndr. Strandvej 2 • 3000 Helsingør T +45 4921 4000 • E-mail: hotel@marienlyst.dk • www.marienlyst.dk

Fradragsfesten starter her i et

4 STJERNET KURSUSog konferencecenter

****

Book dit næste internat/dagsmøde på det 4-stjernede kursusog konferencecenter Helnan Aarslev Hotel i resten af 2013 og få tidligt glæde af de nye fradragsregler for 2014 allerede nu. Vi fratrækker 25% rabat ved alle grupper over 25 personer, der bestiller internater, dagsmøder og lign. Book nu på fom-aarslev@helnan.dk og oplys Kursuslex rabatkode ”fradragsfest” for at opnå rabatten.

Helnan Aarslev Hotel • Silkeborgvej 900 • 8220 Brabrand • Telefon: (+45) 8626 0577 • www.helnan.info

Møde & Eventmagasinet

53


Årets temaer

Marie H. Larsson Tidligere HR-chef Swedbank

Jesper ”Kasi” nielsen

Mikkel Beha Erichsen

Merete Eldrup Adm. direktør TV 2 Peter Bredsdorff-Larsen Tophåndboldtræner & coach

Anders R. Kristensen Assistant professor CBS

Allan Freed RBL Group (associated with Dave Ulrich)

Mikael Kamber

Rasmus Bagger

Sponseret af LESSOR A/S

Sponseret af PBJ A/S

Lise-Lotte Helms-olesen HR-direktør, McDonald’s Danmark

Sponsoreret af LESSOR A/S

Christian Waldstrøm Associate Professor, AU

Anne Bornfeldt Personaledirektør IBM Danmark

Alle indlæg sponseret af StrongMind

Arne nielsson Verdensmester i kanoroning Sponseret af PBJ A/S

• Innovativ forandringsledelse • Effektfuld efteruddannelse

Talere på PoWER CoRnER

Talere på KEynoTES CoRnER

Benedicte Strøm kommunikationsrådgiver +Strøm

Human Potential

Ordstyrer på messen

Vil du have ny inspiration

Speakers Corner

til dit HR-arbejde og udvide dit netværk?

Onsdag den 2. okt. Dagbladet Børsen A/S Jobindex EmpowerMind Danmark LESSOR A/S Acuity World Kenexa – an IBM Company Emply Center for HR

Besøg Træfpunkt Human Resources 2013

x

– Danmarks og nordens største HR-messe

Torsdag den 3. okt.

Øksnehallen i København den 2. og 3. okt. 2013

2 x PBJ A/S DTU Executive School of Business Acuity World Styrkefokus LESSOR A/S StepStone

Guldsponsorer

MUNKEBJERG GRUPPEN

S O F T W A R E

T I L

Tilmeld dig GRATIS på www.traefpunkt-hr.dk

Allerede tilmeldte udstillere på Træfpunkt 2013:

H R

VEJLE CENTER HOTEL

®

Arrangør

Scan og oplev stemningen fra Træfpunkt

I samarbejde med

Mediepartnere

“Vi glæder os til at byde dig velkommen på Træfpunkt Human Resources 2013.” Kim Staack Nielen Chariman, MBA, BA DANSK HR


Gas

tro

PARTNERSIDERNE

Møde & Eventmagasinet dedikerer i hver udgivelse et antal sider til nyheder, tips, tilbud, information om særlige arrangementer og meget andet spændende nyt fra vore samarbejdspartnere i hotel- og mødebranchen. Det er vores håb, at bladets læsere kan få glæde af denne ”opslagstavle” både som professionelle udøvere i branchen og som privatpersoner.

mi

Partnersiderne redigeres af Nadia Mathiasen

Sinatur modtager økologisk spisemærke Samtlige Sinaturs seks hoteller har modtaget det økologiske spisemærke i bronze, der tildeles af Fødevarestyrelsen til steder, hvor andelen af økologi i køkkenet ligger på 30 - 60 pct. Certificeringen kommer i kølvandet efter en årrække, hvor Sinatur har satset på at omstille til en mere bæredygtig drift ved blandt andet at reducere CO2-udledningen. -Vi vil gerne vise, at der er plads til at tage et ansvar for en bæredygtig udvikling også i vores branche, hvor der konkurreres skarpt på prisen. Det økologiske spisemærke skal ses som ét af de værdimæssige initiativer, som kendetegner, hvem Sinatur er. Vi oplever heldigvis også, at vores kunder i stigende grad netop efterspørger sådanne tiltag, siger direktør Henriette Kibsgaard. Efter tildelingen af det økologiske spisemærke er Sinatur-hotellerne klar til nye udfordringer. Blandt andet er en ny klimaplan under udarbejdelse.

Topkok i slotskælderen Der er godt nyt for private såvel som møde- og konferencegæster med kærlighed til god mad, hvis kalenderen byder på et besøg på Kokkedal Slot CPH i Nordsjælland, som med ny ejer og direktør (se andetsteds her i bladet) er i gang med en kraftig opgradering. Her har man nemlig installeret Frank Svärd Pedersen i rollen som køkkenchef for slottets restaurant. Han kommer fra et job som køkkenchef på Skovshoved Hotel, hvor han gennem flere år formåede at skaffe hotellets restaurant en af de eftertragtede Bib Gourmand-udmærkelser i Michelinguiden, der indikerer god mad til rimelige priser. Restauranten har hjemme i slottets kælder fra 1746, hvor gæster bydes på et enkelt landkøkken baseret på sæsonens bedste råvarer. Køkkenchefen forklarer, at selv om der hentes inspiration i det nordiske køkken, så bliver der plads til både trøfler, foie gras, vanilje og andre udenlandske favoritter på menuen. -Generelt kommer der til at være fokus på råvarer, enkelhed og velsmag, siger køkkenchefen og tilføjer, at spiseoplevelsen gerne må afspejle, at man befinder sig på et slot. Det betyder klassiske smage og en serveringsform, der både kan byde på fadservering og retter, der delvist tilberedes foran gæsterne.

Møde & Eventmagasinet

55


KolleKolle bakker op om regional madkultur Landbrug & Fødevarers hotel og konferencecenter KolleKolle lige ned til Furesøen i Værløse et netop blevet optaget i Regional Madkultur Sjælland. Netværket for fødevareproducerende virksomheder i regionen arbejder for at fremme den lokale madkultur ved blandt andet at bruge lokale råvarer, byde på lokale delikatesser eller ved at producere fødevarer ud fra gode håndværksmæssige principper. Med medlemskabet ønsker KolleKolle at være en aktiv medspiller i arbejdet med at fremme gode, lokale råvarer, og også tanker om bæredygtighed har været en motivationsfaktor, afslører stedets køkkenchef Brian Hallin. - Medlemskabet harmonerer godt med den måde, vi arbejder på i vores køkken. Vi kan godt lide at bruge gode friske råvarer, hvor leveringsafstanden er kort, og som samtidig lever op til de høje krav til kvalitet, vi har i vores køkken på KolleKolle, forklarer han.

i

om astr

G

Royalt smørrebrød på Bernstorff Slot Royale omgivelser fortjener royale serveringer, og det gælder også på det historiske Bernstorff Slot i Charlottenlund. Her har man indrettet et særligt område bag slottet, hvor gæster til udsigten over parken kan sætte tænderne i en Prins Viggo, en Kong Christian den IX og endda slottets grundlægger, Johan Hartvig Ernst Bernstorff. Inden læseren får kaffen galt i halsen, bør det straks nævnes, at menuen ikke byder på moderne former for kannibalisme. Navnene dækker til gengæld over stedets smørrebrødsseddel, hvor de højtbelagte stykker blandt andet byder på røget laks med røræg, purløg og tomat, gammel ost med fedt, sky, løg og rom og andre mundvandsdrivende kombinationer. De kan fremover nydes hver lørdag fra 11.30 – 16.00. Det er desuden ikke det eneste nye kulinariske koncept på det mere end 200 år gamle slot, der i 2009 åbnede som hotel og konferencecenter. Om søndagen serveres der nu også brunch med bobler – med eller uden alkohol - mellem kl. 10 – 14.

Aarhus’ største mødefacilitet • • • • • • •

Møde- og konferencecenter for 2-250 personer Kongresfaciliteter for op til 5.000 personer Smuk og central beliggenhed Solid know-how og professionel rådgivning 640 gratis parkeringspladser lige uden for døren Kreativt køkken 5 minutters kørsel til motorvejen

Se mulighederne på

parkarena.dk


360° udsigt i Middelfart

Nyt tigt nyt

Broer, vand, øer og skibe, der skærer igennem Lillebælt på deres vej mod byens havnefront, er blot en lille del af det, som venter øjet på La Tours øverste etage. Den fantastiske 360° udsigt fra Middelfarts gamle vandtårn og resten af tårnets inspirerende omgivelser tilbydes nu af KursusCentre.dk til eksklusive møder, seminarer og konferencer samt andre arrangementer, hvor omgivelserne gerne må byde på lidt ekstra. Her kan man øverst oppe under tagbjælkerne mødes til de indledende velkomstord, et glas champagne før middagen eller blot en pause med udsigt, inden man begiver sig nedenunder til tårnets mødelokale. Lokalet er udstyret med alle de nødvendige mødefaciliteter og møbler designet specielt til rummets særlige ’anatomi’ af den fynske arkitekt Oluf Lund. Her er der 24 siddepladser ved firemandsborde, og hører arrangementet til de mindre, kan rummet også indrettes mere intimt til 8 – 10 personer. På La Tours øvrige etager finder man blandt andet køkken på tårnets 4. sal, mens etagerne under er indrettet med soveværelser og en vinkælder allernederst.

årets julefest Hvorfor dele med andre?

Hvem har ikke prøvet at sidde sammen med 300 fremmede og opstemte julegæster? Det er ikke altid en succes, når et langt arbejdsår skal afsluttes i gode kollegaers selskab. Hold i stedets årets festligste aften i de skønne omgivelser på Hotel Vejlefjord – i jeres eget lokale. Vi sørger for hyggelige atmosfære og julestemning og kan hjælpe med al fra festopdækning til fantastisk underholdning … med jer i centrum! Priser pr. person fra

Nem booking med Destination Desk Med hjælp fra Destination Desk Danmark bliver det nu endnu nemmere at arrangere møder, kurser, kongresser og andre events på Scandic Hotels. Herigennem er det muligt at booke alle Scandics danske hoteller ét sted, hvilket betyder en betragteligt nedbragt svartid og dermed tidsbesparelse for mødeplanlæggeren. Forespørgsler på tilbud på et eller flere hoteller kan ofte besvares med det samme, mens mere komplekse forespørgsler bestræbes på at blive besvaret inden for få timer. Herudover betyder den centraliserede booking udvidede åbningstider fra kl. 8 – 19 mandag til fredag og styrket tilgængelighed.

Kr.

345,-

Eller prøv noget nyt! Byt julefrokosten ud med et hyggeligt spaophold med sanseoplevelser og velvære i skøn forening med julens traditioner. Priser pr. person fra

Kr. 1.375,-

Se mere på www.hotelvejlefjord.dk/jul Kontakt Marie Louise, Per eller Christina Tlf. 7682 3380 eller booking@vejlefjord.dk

-Vi startede med Destination Desk på de første hoteller i november 2012, og målet er at have implementeret alle hoteller i starten af 2014, siger sales director Søren Nystrøm fra Scandic Hotels. Personlig betjening er et af nøgleordene, og således har en del af Scandic Hotels’ kunder fået tildelt faste kontaktpersoner på Destination Desk Danmark. Samtidig har alle hoteller fortsat den velkendte konferencevært, så kunderne også fremover møder velkendte ansigter på de enkelte hoteller.

Møde & Eventmagasinet 57 Sanatorievej 26 | DK-7140 Stouby | 7682 3380


Gratis lynvisit til Færøerne Sejlture med udsigten til det rige fugleliv på klipperne, nordisk gastronomi og teambuilding på og i havet er blot et par af de oplevelser, der gør Færøerne til noget særligt. Sammen med førsteklasses møde- og konferencefaciliteter kan de smukke vindblæste øer i Atlanterhavet danne en magisk ramme om møder, kurser og andre virksomhedsarrangementer. Alt det og meget andet kan man høre mere om torsdag den 10. oktober, hvor møde- og eventplanlæggere inviteres til en appetitvækkende aften på det smukke møde- og eventsted Nordatlantens Brygge på Christianshavn.

s t n e v E

Her fodrer repræsentanter fra Færøerne både appetit og nysgerrighed med lækre færøske spise- og drikkeoplevelser, eksempler på spændende arrangementer og fortællinger om, hvad der gør øerne til en magisk mødedestination. Workshoppen begynder klokken 17, og deltagelse er gratis for alle møde- og eventplanlæggere. Tilmelding kan ske på kursuslex.dk/faroeislands

Så få da noget ud af det møde ... Hvad venter du på? Vi står klar med alt, hvad du har brug for og mere til. På Bymose Hegn er vi dybt engageret i, hvad det er for et møde eller konference, du skal holde hos os. Derfor står vi klar med gratis læringsværktøjer, der både overrasker og skaber involvering. ...og tag det bare for givet, at alt det praktiske er, som det skal være ... og mere til. Vi har den indsigt, der skal til, for at du får det bedste udbytte.

Bymosegårdsvej 11 | 3200 Helsinge | 48 79 84 00 | www.bymosehegn.dk


Velsmag på Ledernes KonferenceCenter Der er flere velsmagende events i vente på Ledernes KonferenceCenter i Odense dette efterår, som virksomheder kan forkæle kunder, forretningsforbindelser eller medarbejdere med. Først inviteres der onsdag den 25. september klokken 18.30 til Winemakers Dinner med vinproducenten Torres, hvor en 4-retters menu og vine ledsages af vinseminar og en lille overraskelse til sidst. Måneden efter er der igen i år vildt på gaflen. Grundet successen i fjor har man i år valgt at udvide arrangementet til to aftener, så endnu flere får mulighed for at opleve den overdådige vildtbuffet. Det foregår fredag den 4. oktober og lørdag den 5. oktober klokken 18.00. November og december står i julens tegn, og i den søde juletid kan grupper på mindst 80 personer eksklusivt leje hele hoteldelen, når man booker årets julefest. Dermed slipper man for at køre hjem efter festlighederne. Læs mere om arrangementerne på: www.ledernes-konferencecenter.dk

Konferencecentret på CEC room for business

room for business room

Kurser og konferencer ncer Kurser og konferencer midt i byen midt i byen

Du finder Copenhagen Europe Centre og vores Konferencesal til 150 pers. ores konferencecenter • Konferencesal 150 pers. Du Europe og vores konferencecenter • • Fordelagtige Konferencesal til konferencecenter 150 pers. Du finder finder Copenhagen Copenhagen EuropeCentre Centretil og vores konferencecenter priser: Konferencepakker fra• kr. 430,00 i Bing & Grøndahls charmerende produktionslokaler centralt på • Plenum-, møde og gruppelo Bing & & Grøndahls Grøndahls charmerende produktionslokaler centralt inkl. lokale og av-udstyr onslokaler icentralt på Bing charmerende produktionslokaler centralt på • Plenum-, møde og gruppelokaler • Plenum-, møde og gruppelokaler Vesterbrogade. • Konferencesal, store og lyse plenumlokaler samt Vesterbrogade. Vesterbrogade. • Fællesområder med arbejdsp • Fællesområder med arbejdspladser • Fællesområder med arbejdspladser adskillige gruppelokaler • fra egen Restaur • med frakursus, egen hjælper Restaurant Bing G med • •dit Skræddersyet Forplejning egen Restaurant Bing & GBing Forplejning Vi hjælper dig & gerne næste kursus,fraseminar eller s, seminar eller Vi hjælper dig gerne dit næste seminar eller Vores professionelle ogForplejning venlige personale dig gerne forplejning fra Restaurant &G • Gode busforbindelser og ma konference. med dit næste kursus, seminar eller konference. • Gode busforbindelser og mange parkeringspladser • • Gode Godebusforbindelser busforbindelserog ogparkeringsmuligheder mange parkeringspladser konference.

Kontakt for brochure og tilbud: Kontakt Kontakt for for brochure brochure og og tilbud: tilbud: Konferencechef Maia McCarthy McCarthy Konferencechef Maia McCarthy Tel +45 00 07 07 eller Tel +45 33 27 00 07 ellerwww.konference-cec.dk email konference@cec.dk. nce@cec.dk.Tel +45 33 33 27 27 00 eller email email konference@cec.dk konference@cec.dk.


igt l n v a N navne

Nyt ansigt på Legoland Hotel & Conference På Legoland Hotel & Conference har man budt en ny medarbejder velkommen. Jonas Kentell, der kommer fra en stilling hos Crowne Plaza Copenhagen Towers, har gennem mere end to årtier været ansat i hotel- og konferencebranchen. Siden sin indtræden i branchen har han blandt andet været med til at etablere Wallmans Cirkusbygningen som event-venue i København, og senest har han været med til åbningen af Crowne Plaza Copenhagen Towers.

På sin nye arbejdsplads glæder Jonas Kentell sig til at udnytte mulighederne for at lave anderledes og spændende events, som Legoland Hotel & Conference kan danne rammerne for.

s o h y N slex u s r Ku

I løbet af sommermånederne har Kursuslex budt flere nye møde- og konferencesteder velkomne. Dermed er der fremover et endnu bredere udvalg, når danske mødeplanlæggere skal finde de perfekte rammer til små som store arrangementer på www.kursuslex.dk. Her kan man via søgefunktionen læse mere om de enkelte steders møde- og konferencefaciliteter.

First Hotel Marina

New Meetings

På First Hotel Marina kommer naturen helt tæt på. Placeringen i et naturskønt område ved Vedbæk Havn og strand indbyder til grønne pauser, og med udsigten over Øresund på den ene side og Jægerborg Hegn på den anden kan den også nydes indendørs eller fra en af tagterrasserne.

Hvis en kombination af velindrettede lyse lokale med en god stemning, en bæredygtig profil og en central beliggenhed ligger højt på prioriteringslisten, så kan New Meetings meget vel være det oplagte valg. Det hyggelige og unikke mødested i Frederiksstaden er oplagt til eksempelvis afdelings- og kontordage, workshops og andre møder, hvor man har brug for at være sig selv. Samtidig er den fabelagtige beliggenhed midt mellem Kongens Have, Amalienborg Slot og Kastellet ideel for arrangementer med udenbys deltagere, der gerne vil opleve den danske hovedstad fra dens smukkeste side under opholdet. I de nyligt restaurerede lokaler er plads til op til 24 personer i biografopstilling.

Hotellets møde- og konferencelokaler er af forskellig størrelse og kan kombineres således, at der er plads til op mod 250 personer. Beliggenheden 17 km fra København med nem adgang til både motorvej og togstation med direkte forbindelse til Kastrup Lufthavn gør First Hotel Marina til en ideel destination for arrangementer med deltagere fra nær og fjern.

ostsee resort damp Tag over grænsen til næste firmaarrangement og krydr dagsprogrammet med en tur langs den brede, hvide sandstrand og tyskernes veludviklede wellnesskultur. På ostsee resort damp ved en af Nordtysklands mest elskede lystbådehavne er man mindre end 75 km fra grænsen. Her kan de lyse og moderne mødelokaler tilpasses både små og store arrangementer med op til 500 deltagere, der suppleres af 400 store og komfortable værelser og suiter. Fra konferencecenteret er der direkte adgang til hoteldelen, der også byder på et stort wellness-område med flere swimmingpools, restauranter og caféer.

60

Møde & Eventmagasinet


prisvi ndende KOnCepT Vinder af Creative Business Cup 2012

Konferencedøgn Leje af lokale · Teknisk udstyr · Gratis Internet Formiddagskaffe · Frokosttallerken m. en øl eller vand Eftermiddagskaffe · Aftenbuffet 3 retter · Overnatning Stor morgenbuffet Pris pr. person…………………………………….................... 1.475,Dagsmøde Pris pr. deltager…...………………………………..................... 475,KonferencedøgnKonferencedøgn: Konferencedøgn priser på golf i forbindelse med møder/seminarer Vi har også luksusophold, wellnessophold ogudstyr golfophold. Leje af lokale · Teknisk · Gratis Internet Leje afGode lokale · Teknisk udstyr · Gratis Internet Konferencedøgn Teknisk udstyr · Gratis Internet · Formiddagskaffe Formiddagskaffe · Frokosttallerken en ellervand vand Se mere på vores hjemmeside: www.benniksgaardhotel.dk Formiddagskaffe · Frokosttallerken m.m.en øløleller Leje af lokale · Teknisk udstyr · Gratis Internet Frokosttallerken ·m. en øl eller3 vand Eftermiddagskaffe Aftenbuffet retter· ·Overnatning · Eftermiddagskaffe Overnatning Eftermiddagskaffe · Aftenbuffet 3 retter Formiddagskaffe Frokosttallerken m.49 en øl eller vand Sejrsvej 101 - Rinkenæs · Aftenbuffet DK-6300 Gråsten · tel. 74 65 09 3 retter · Overnatning · Stor morgenbuffet Stor morgenbuffet Stor morgenbuffet Eftermiddagskaffe · Aftenbuffet 3 retter · Overnatning 1.475,e-mail: info@benniksgaardhotel.dk · www.benniksgaardhotel.dk Pris pr. person 1.475,Pris pr. person…………………………………….................... Pris pr.morgenbuffet person…………………………………….................... 1.475,Stor Dagsmøde dagsmøde Pris pr. person…………………………………….................... 1.475,Dagsmøde Pris pr. deltager…...………………………………..................... 475,Pris pr. person 475,Pris pr. deltager…...………………………………..................... 475,Dagsmøde Vi har også luksusophold, wellnessophold og golfophold. deltager…...………………………………..................... ViPris har pr. også luksusophold, wellnessophold og golfophold. 475,har på også luksusophold, og golfophold. SeVimere vores hjemmeside:wellnessophold www.benniksgaardhotel.dk

Seluksusophold, mere på: www.benniksgaardhotel.dk SeVi mere på vores hjemmeside: www.benniksgaardhotel.dk har også wellnessophold og golfophold. Sejrsvej 101 - Rinkenæs · DK-6300 Gråsten · tel. 74 65 09 49 Se e-mail: mere på vores hjemmeside: www.benniksgaardhotel.dk · www.benniksgaardhotel.dk Sejrsvej 101info@benniksgaardhotel.dk - Rinkenæs · DK-6300 Gråsten · tel. 74 65 09 49 Sejrsvej 101 - Rinkenæs · DK-6300 Gråsten · tel. 74 65 09 49 Sejrsvej 101 - Rinkenæs · DK-6300· Gråsten · tel. 74 65 09 49 e-mail: info@benniksgaardhotel.dk www.benniksgaardhotel.dk e-mail: info@benniksgaardhotel.dk · www.benniksgaardhotel.dk e-mail: info@benniksgaardhotel.dk · www.benniksgaardhotel.dk

Opdag Bryggerens Hemmelighed

· Luksusbusser · VIP Busser · Konferencebus · Dobbeltdækker · Mini busser · Limousine bus

· Udflugter · Sightseeing · Transfer · Grupperejser · Udlandsrejser · Erhvervsrejser · Konferencer

Følg i Carl Jacobsens fodspor, mens I knækker koder og løser gåder. Prøv en underholdende og udfordrende oplevelse inspireret af Da Vinci Mysteriet. Bryggerens Hemmelighed foregår på Ny Carlsberg Glyptotek i hjertet af København. Ølsmagning eller en middag i stemningsfulde omgivelser kan tilvælges. Prisen er 2000 ex. moms per 10 personer. Entré til Glyptoteket er ikke inkluderet. BENNIKSGAARD 5_2013 HIGH.indd 1

Skriv eller ring for en uforpligtende snak. info@mysterymakers.dk • T: 40 26 69 23 www.mysterymakers.dk

En lille oplevelse og følelsen af lidt luksus... EdElskov bus A/s, CopEnhAgEn | YDERHOLMEN 20, DK-2750 BALLERUP kØbEnhAvn | RIngsTEd | holbÆk | odEnsE | ÅRhus Tlf. 70 11 16 00 | Fax 70 22 06 11 | edelskov@edelskov.dk | www.edelskov.dk


Leif Christ iansen: -De muligheder nye tekno logisk er i virkel igheden endnu e forøgelse en af kapaciteten .

● debat:

”Der bør lukkes no get kapacitet ned”

-Det er barsk t at sige, men faktis ke virksomhed k er en ræker i branc Det offentlig hen ikke eksis rettigede e skal også tensbei dag. De kører med -Her i augu spare og har ingen driftsunde st går State rskud udsigt til -Der er ingen n i udbud med skatt at hente igen, og set dramatik hjem igen eyderøjne det tabte i det forløb i et marked er det da Christians , siger Leif også her med fint, at man en. Der vil både overk tet og press forsøger altid være apaciat presse ede budg ling i medl en vis udvik prisen – det fentlige skal etter hos emsskaren kunderne. ofjo også spare , nogle komm går. Og når – og alle er, nogle koncerner nogle medl Ordene komm de store går i udbu emmer vokse d; og er fra Leif nogle af dem bliver til kæde tilmed samm r sig store Christians for foreningen slår sig r i kæden, en for at en, direktør ja, så gror af fællesskab Danske Konfe opnå yderl ing de ud power”. Det igere ”buyet, der i bund DKBS, Dans rencecentr er fuldt forst e og ke Konference og grund get op af ville heller åeligt, og er bygenkeltståe centres Book Service. Om det ikke nde virkso have være ingnogen har vil samarbejd mheder, som t noget probl hvis vi ikke netop han e om at henv på pulsen. em, havde den fingeren Billedet, han ise kunderne mest relev overkapaci Mange virkso tegner, er ante møde til de tet, vi har. småbørn: ikke for mheder på steder. markedet driftsunde kører med rskud, det er en yderl Henter vi faktum er, igere gift, det tabte -Markedet at mange og tilbage? har været virksomhed -Ikke det presset, siden deres eksis hele, fordi er har miste satte ind, tensberett det er ikke krisen t og der har ringe igelse. Der kun neds r, der præg i hvert fald hen lukke kæbør simpelt frem til i dag er markedet, s noget kapa fra 2009 og ikke være måden, vi men også citet ned, Chris t mødes på, noget at selve siger Leif tiansen. for, sådan råbe hurra er under foran overordnet Vi har en dring. set. Enke ny holdning sig godt, lte klarer til møder, andre har konference kurser og det endog r, en ny adfæ Der er mang meget svær rd, som også e årsager, t. ind. Hvor primært det, spiller det tidligere virksomhed at såvel var attraktivt erne som par dage det offen at få et på firmaets omkostnin tlige er mege også selve regning med gsbevidst hjemmefra t måden, vi lidt frihed e. Samtidig til en hygg ten på hotel er kapacitemødes på, elig konfe ler og konfe legerne, så rence med er under rencefacilit er det, der kolmarkant, forandrin eter øget før var et først med dag en bleve g privilegium 3-4.000 nye t til en belas Københav ,i værelser n inden for tning for i moderne mange i de de sidste familier, hvor er turen komm 3-4 år, og man deles nu børn og er et til Aarhu om at hente mere samm s. Overkapa reducerede en om alle citet og budgetter terne. Møde aktiviteHvad gør er en giftig rne skæres kun kan betyd så cockt Dan ned ail, ske i tid, f.eks dage til halva e et yderl der Konfere centre i den igere pres . fra tre nden, og siger Leif på prisen, aktuelle situa ncekravene til Christians og mere fokus effek en. -Vi holder tivitet tion? på det faglig øje med udvik e øges. lingen og vores medl hjælper -Oven i købe emmer med t er der mang -Webinars at forstå forsøger , e-learning den. Og så e virksomhed som efter vi at indgå og videoconfe nedskærin er, nogle gode sparer tid ger og fyring store forbr rencing og penge, aftaler med har fået plads ugere af møde srunder og mange ter, vi tidlig til overs, arrangeme r til forde medlemm som de bruge ere har haft l for vores nindrette egne er. Meget r til at i branchen, andet kan på den måde mødelokale foregår da vi eksem vi ikke gøre, r, og kanti nu i forvejen, – og de nye pelvis ikke ne har de så det er teknologisk mulighede har et finan oplagt at lesskab. r, den e udvikling sielt fælinternt i stede holde møde medfører, rne heden endn t. Mange er i virkeligaf dem går u en forøg så vidt, at yderligere else af kapa de udlejer en forretning citeten og deres lokale Udskiftning , vi aldrig står tomm r, når de i medlems får igen. e, til nabo kredsen firmaerne. Danske Konfe vælger også Flere og flere rencecentr i dag at holde -Men – slutte e tæller i medlemsv dag ca. 70 arrangeme r Leif Chris museer og irksomhed nter på tiansen – andre stede er. Comw lige møde det perso kæderne ell og Sinat r, der egen , hvor man beregnet nhar inden tlig ikke er ur ser hinan til det form for det sidst følger ansig den i øjnen ål, og jeg ladt foren e par år fortsudtrykke e, forstå, at kan da godt ingen, og ne og krops det kan være ved årssk dialogen sproget i kebjerggru iftet siger – det kan en god idé noget nyt ppen farve Munvi aldrig helt at lave og anderlede noget af l, men samt undvære. nye til, senes det tabte s ind i melle idig komm Så resultatet skal vi nok t Hotel Lautr m, men er er, at den krisen er få tilbage, uppark i Balle kapacitet og event-villa ovre, men når på markedet. altså også rup ikke det hele. en Hegnslund er i Strandveje Springforb n mellem i på Klampenb borg. org og Skod s-

SEn

”Barske tider, overkapacitet, nedskårne budgetter, digital konkurrence...”, den aktuelle situation i den danske konferencebranche, som direktør for DKBS Leif Christiansen opridser i sidste nummer af nærværende blad. Trist og formentlig korrekt, men hva’så...? Hvor er løsningsforslagene, og hvor oplever man som læser branchens selvkritik?

af LArS BLIC HEr-HAn

Se op, Leif Christiansen!

Det er bar ske tider for mødebranc hens udb ydere, bekræfter foreningen Danske Kon ferencecen tre. Overkapac itet sammen holdt med nedskårne budgetter er en gift ig cocktail, siger dire ktøren.

underskud i attituden? For kvadratmeter og tomrum er der masser af i denne verden. Det allervæsentligste spørgsmål, som Leif Christiansen ikke besvarer, er: Hvilken værdi tilfører konferencebranchen sin kundekreds i dag, og er dens medarbejdere overhovedet klædt på til at forstå erhvervslivets udfordringer og behov? 16

MØDERPLUS +

Leif Christiansens konklusion ”Der bør lukkes noget kapacitet ned” er ikke alene defensiv, men også blottet for vision og innovativ tankegang. Lukningen er i gang, og den vil, som i alle brancher, der bevidstløs repeterer sig selv og sine ydelser, ske helt automatisk.

Konferencebranchen bør genopfinde sig selv og nyvurdere servicebegrebet. Verden forandrer sig. Det har branchen stort set ikke gjort siden de gode dage tilbage i 80’er/90’erne.

Imidlertid har Leif Christiansen ret, når han afslutter med at ”det personlige møde... kan vi aldrig helt undvære”. Men, men, men hvorfor skulle det – krise eller ej – foregå hos en slukøret branche præget af besparelse, mærkbar logistisk tankegang, standardservice og

Tine Galatius, Direktør Conference Campus, Hovedbygningen, Gyldenholm Gods

KonFerence · dagsmøde · Kongres · KicK-oFF · event · FirmaFest

Hanstholm

5 E4 or gv

Sabro

ej

pers. Pris pr. r. fra k

Vib

Aarhus E45

, 5 9 9

r. Pris k

5

26

Kontakt os og hør, hvad vi kan tilbyde dig og din virksomhed, så Jeres arrangement bliver lige, som I vil have det.

n g ø d s u s r Ku

E4

Aalborg

Montra Hotels skaber de perfekte rammer for koncentration og inspiration, så I kan holde fokus og få det optimale udbytte ud af jeres arrangement. Montra Basis Kursusdøgn indeholder: Formiddagskaffe/te og frugt, let frokost, eftermiddagskaffe/te og kage, middag, overnatning og morgenmad, mødelokale og kursusfaciliteter.

E39

Montra Kursusdøgn Spar penge på møder og konferencer...

Hirtshals

Odder

montra.dk/konference

m o n t r a H o t e L s a B r o K r o · m o n t r a o d d e r Pa r K H o t e L · m o n t r a s K a g a H o t e L · m o n t r a H o t e L H a n s t H o L m


BEST MEETING

Vælg Best Meeting til din næste konference Vi har de bedste faciliteter, og du finder os overalt i Danmark. Alle vores konferencecentre prydes med tre eller fire stjerner, så vi har alt, hvad du skal bruge. Og mere til. Bare lad os klare alle detaljerne, så kan du fokusere på det vigtigste. Nemlig din konference og dine gæster. Velkommen. Læs mere på: www.bestmeeting.dk


EXPERIENCE MEETINGS MØDER MED PLADS TIL TANKER, TRÅDLØST INTERNET, YES I CAN! SERVICE OG BRAIN FOOD. ALLE INGREDIENSER TIL SUCCESRIGE MØDER

70 200 369 groupsales.cph@carlsonrezidor.com radissonblu.dk

Møde & Eventmagasinet NR. 05 / September 2013  
Møde & Eventmagasinet NR. 05 / September 2013  

Magasinet for dig der planlægger møder og events