Page 1

SERVEI EDUCATIU 5 de febrer de 2013

El Kursaal estrena el nou projecte educatiu Fem Dansa! amb l’espectacle ‘Meteodansa’ Un total de 205 nois i noies de 3r i 4t d’ESO del Bages formaran part del cos de dansa d’aquest espectacle de nova creació que posa en relació el moviment i la música amb les ciències socials i naturals. El meteoròleg Alfred Rodríguez Picó signa el guió de l’espectacle, juntament amb l’escenògraf Llorenç Corbella i la coreògrafa Montse Colomé ‘Meteodansa’ es podrà veure a la sala gran del Kursaal el divendres, 3 i el dissabte, 4 de maig, dins de la programació del Petit Kursaal El Servei Educatiu del Kursaal impulsa aquest any un nou projecte. Es tracta del Fem Dansa!, que té com a objectiu principal que nois i noies de 3r i 4t d’ESO participin en un espectacle de dansa contemporània i moviment formant part del cos de dansa, i que en mostrin el resultat a la Sala Gran del Teatre Kursaal de Manresa. El meteoròleg Alfred Rodríguez Picó ha preparat el guió d’aquest primer espectacle del projecte, ‘Meteodansa’, que explica un viatge pel món a la recerca de fenòmens meteorològics. La coreògrafa Montse Colomé (que va dirigir l’espectacle inaugural del Kursaal) s’ha encarregat del moviment escènic, tant dels nois i noies, com dels ballarins professionals que també prendran part en l’espectacle. L’escenografia -a càrrec de Llorenç Corbella-, projeccions audiovisuals, efectes especials, i fragments i peces musicals d’autors clàssics com Grieg, Purcell, Txaikovsky, Strauss... que ha triat especialment Alfred Rodríguez Picó per descriure els fenòmens meteorològics, completen el muntatge. En aquesta primera edició hi participen 205 alumnes de 3 centres de Manresa, un de Cardona, de Sallent i de Sant Vicenç de Castellet. Per prearar l’espectacle, els alumnes faran 8 sessions de treball als centres de secundària a càrrec de coreògrafs professionals, que treballaran directament amb els alumnes, 2 assajos generals al Kursaal

per unificar les coreografies de cada centre i, finalment,

l’estrena de l’espectacle a la Sala Gran del Kursaal, el 3 de maig (21h). El dissabte 4 de maig (18 h) es tornarà a representar dins de la programació del Petit Kursaal. Fem Dansa! és el segon gran projecte adreçat a alumnes de secundària que impulsa el Servei Educatiu del Kursaal, després que l’any passat, es va estrenar el projecte Fem Òpera!, en què més 600 alumnes van participar en la representació de l’òpera infantil ‘El Petit Escuraxemeneies’ de Britten; un projecte que es repeteix enguany amb ‘Brundibar’ de Hans Krása.


FEM DANSA: Meteodansa Formen part de l'espectacle: - Narrador de la història: que serà el conegut meteoròleg Alfred Rodríguez Picó - 4 ballarins professionals, sota la direcció de la coreògrafa Montse Colomé - Escenografia: Llorenç Corbella - Cos de dansa: format per 205 alumnes de secundària Objectius: - Apropar i donar a conèixer la dansa contemporània i el moviment als estudiants de secundària, contribuint d'aquesta manera a potenciar les seves habilitats creatives. - Potenciar el coneixement del propi cos, de les seves capacitats de moviment. - Col·laborar en la interacció i relació dels joves a través del moviment. Sent aquest l'excusa que els faci compartir experiències, valorar el treball en equip, i considerar-se peça important en el procés de creació. - Participar de manera directa i activa en el procés de creació i posada en escena d'un espectacle de dansa. -Conèixer les característiques de 10 fenòmens meteorològics i a quin lloc es produiexen. -Obtenir coneixements de la història de la música a través de la música clàssica que descriurà cada fenomen meteorològic. Per què un projecte educatiu que relaciona el moviment i la meteorologia? El moviment i la música han de ser una eina per deshinibir-se i mostrar-se tal i com som davant dels altres, sense els prejudicis tan freqüents en l'etapa de l'adolescència. Fer-ho amb una excusa racional com els fenòmens meteorològics ajuda a que aquesta deshinibició es produeixi amb més facilitat. A la vegada, sumar-hi un contingut més teòric fa que el projecte pugui ser treballat des de diferents àrees. Metodologia: - 8 sessions de treball als centres de secundària a càrrec de coreògrafs professionals, que treballaran directament amb els alumnes. - 2 assajos generals al Kursaal per unificar les coreografies de cada centre. - Posada en escena a la Sala Gran del Kursaal. -Activitats paral·leles: Xerrada a càrrec de l'Alfred Rodríguez Picó, per presentar i explicar els principals fenòmens meteorològics que es treballaran. L'espectacle: Meteodansa LA IDEA: un espectacle de dansa, música, imatges i efectes especials sobre els fenòmens meteorològics. ARGUMENT: L’Alfred Rodríguez Picó viatja per tot el món a la recerca dels fenòmens meteorològics més extrems. Un viatge espectacular, alhora que divertit i pedagògic. POSADA EN ESCENA: Cada escena farà referència a un fenomen meteorològic i tindrà la seva pròpia música i coreografia, acompanyant-se sempre d’imatges i dades. L’espectacle compatarà amb ballarins professionals que desenvoluparan part de l’espectacle, unint-se els alumnes de secundària a les diferents coreografies completant el moviment de l’espectacle.


LA COREOGRAFIA: serà una coreografia original pel projecte, que s’anirà desenvolupant i construint conjuntament amb els alumnes de secundària, a través de ballarins que professionals LA MÚSICA: peces i fragments de diferents autors clàssics seleccionats expressament per a cada fenomen: Edward Grieg, Purcell, Tchaikovsky, Strauss…en són un exemple.

Centres que participen en el projecte: Escola Mare de Déu del Carme Castellet

Població Cardona

curs 3r i 4t ESO

alumnes 44

4t ESO (optativa)

25

Llobregat Oms i de Prat

Sant Vicenç de Castellet Sallent Manresa

3r ESO 4t ESO

50 50

Guillem Catà

Manresa

4t ESO (optativa)

20

Cal Gravat

Manresa

3r i 4t ESO (optativa)

16 205

Alfred Rodríguez Picó, currículum

Alfred Rodríguez Picó és mteoròleg autodidacta Als nou anys va tenir el seu primer observatori meteorològic en la seva casa d'Horta (Barcelona). Als quinze anys va començar a treballar a l'Institut botànic de Montjuïc, als setze es va iniciar professionalment com a informador de meteorologia a Ràdio Barcelona i col·laborant amb el Servicio Meteorológico Nacional i als disset inicià les observacions a l'Observatori de Montjuïc. Després d'una curta estada a França, on conegué el sistema meteorològic francès, tornà a Catalunya i començà a estudiar meteorologia pel seu compte. De 1976 a 1982 i de 1987 a 1996 va escriure les prediccions del temps per a La Vanguardia, i entre els anys 1987 i 1996 va col·laborar amb El Periódico, El Correo Catalán, El Noticiero Universal, Avui i Mundo Diario. A la ràdio, Picó ha treballat a Ràdio Barcelona (1976-1980), a Catalunya Ràdio (19832005) i Ràdio Olot (1978-1986). Des de 1984 i fins el 2002 fou informador de meteorologia de TV3. Des de juny de 2003 presenta el programa El temps del Picó a Barcelona Televisió. Des del 2012 presenta el magazine matinal ‘Picó.cat’ a La Xarxa. Ha estat autor de diversos llibres de caràcter divulgatiu: Quin temps farà? (1987), Observant el temps (1993), Contes del nen del temps (2006) i El temps, a temps (2008). Aficionat musical i germà del compositor Jesús Rodríguez Picó, toca el clavicordi; aquesta afició l'ha portat a combinar música clàssica amb la faceta meteorològica a El temps del Picó. Va ser premiat per Òmnium Cultural pel millor programa de televisió (2007, 28è premi Òmnium Cultural de TV per El temps del Picó).


Montse Colomé, currículum Montse Colomé, coreògrafa independent, destaca per la seva gran versatilitat en les arts escèniques. Diplomada en Dansa per l´Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat en teatre (Comediants, Carles Santos, Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya, Piccolo de Milà), òpera (Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Capitol de Toulouse, Teatro de la Zarzuela, Welsh National Opera, Opera de Paris), grans esdeveniments (Jocs Olímpics de Barcelona, 1992; Expo de Sevilla, 1992; Expo de Lisboa, 1998; St. Patrick's Festival Dublín, 1997, 1998 i 1999) i televisió. Premi de la Crítica per l'espectacle Brossa a la porta 1995. Premi Nacional de Dansa 2006 a La Caldera, de la qual n'és membre fundadora. Els seus últims treballs han estat la coreografia del'obra Persefone de Comediants dirigida per en Joan Font, la coreografia de l'òpera La donna del Lago a l'Òpera Palais Garnier de París, dirigida per Lluis Pasqual i el projecte pedagògic Ariel dins les Festes Decennals de Valls al 2011. Com a interpret ha creat juntament amb en Carles Salas l'espectacle Julius i Montserrat, estrenat al Festival Grec 2012. Aquest any amb Comediants està de coreògrafa resident a l' Orquesta Simfònica del Vallès.

Llorenç Corbella, currículum Nascut a Vallfogona de Riucorb, actualment resideix a Tàrrega. Està especialitzat en vestuari i escenografia i la seva trajectòria professional ha estat sempre vinculada al món de les arts escèniques. Estudia Disseny d'interiors a l'Escola Elisava i a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis de Barcelona (19761979); primer i segon curs d'història de l'art a la facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (1978-1980); i cursa Escenografia a l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona(19811983). Treballa al Teatre Lliure de Barcelona entre els anys 1981 i 1986, duent-hi a terme un procés d'aprenentatge vinculat a diferents departaments. Col·labora asiduament amb els escenografs Montserrat Amenos , Isidre Prunes i Fabià Puigserver, com Sanson y Dalila , Mar i cel o Yo me bajo en la proxima y ... Al 1986 fa un stage al Piccolo Teatro di Milano amb l'ajuda d'una beca del Ministerio de Cultura. També ha participat en els equips de direcció artística de films com Daniya o Sauna així com en espots publicitaris, exposicions i muntatges efímers. Ha treballat amb directors com Calixto Bieito, Joan Ollé, Josep Muntanyès, Emilio Sagi, Xavier Albertí, Mario Gas o Jose Luis A. de Santos. També ha col·laborat molt estretament amb la Cia Mudances - Àngels Margarit . Les produccions en les que ha participat s'han presentat als grans festivals de la dansa i han recorregut Europa, Àsia i Amèrica. També ha participat en produccions del Centro Dramàtic Nacional, Teatro Clásico, Teatro Real de Madrid, Teatre Nacional de Catalunya; i del Gran Teatre del Liceu o del Teatre de l'Òpera de Montecarlo, N.N.O de Tokio, Sao Carlos de Lisboa, i Palacio Euskalduna de Bilbao . Molts dels espectacles han estat estrenats o presentats en destacats festivals com el d'Almagro, Lucerna, Mérida, Perpinyà, París, Bogotà, Madrid, Alacant o el mateix GREC de Barcelona. Ha estat reconegut amb dos premis pel seu treball com a escenògraf: el Premi de la Crítica de Barcelona (1999) per Mesura per Mesura (dir. de Calixte Bieito) i el Premi Max d'Escenografia (1998) per Guys & Dolls (dir. De Mario Gas). El dos espectacles amb producció del Teatre Nacional de


Catalunya. L'activitat d'escenògraf l'ha alternat amb activitat pedagògica impartint classes a l'Institut del Teatre de Barcelona i cursos a diferents entitats i col·lectius. Darrerament ha estat responsable de la direcció artística de la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, entre els anys 1984 i 85 i també del 2003 al 2006. Aquesta activitat li ha permès conèixer i estar en contacte amb creació, companyies, festivals i poder explicar l'experiència de la Fira en xerrades, cursos i taules rodones tan a l'estat com a l'estranger. Escenografies de teatre: TRANSITTION, LA VIDA POR DELANTE, UN MUNT DE MUNTS, UN MENJAR CELESTIAL, CAIDOS DEL CIELO, HAMBLET, PERIBAÑEZ Y EL COMENDADOR..., FEDRA, TERRA BAIXA, LA VISITA DE LA VIEJA DAMA, MESURA PER MESURA, LA PRESA, LA DAMA DUENDE, GUYS&DOLLS, EL CORATGE DE MATAR, DON CARLO, QUI ES L'ULTIM, MITJANIT AL STARLI, LA FUGIDA IDEAL, ESPECTRES Escenografies òperes: BARBERO DE SEVILLA, BATTAGLIA LEGNANO, LA BRUJA, LA FORZA DEL DESTINO, BARBERO DE SEVILLA, ZIGOR, MARINA, LUCRECIA BORGIA, MARGARITA LA TORNERA, CARMEN, UN BALLO IN MASCHERA, TURANDOT, IL TROVATORE, UNA COSA RARA, VIVA LA MAMMA, BARRET DE PALLA D'ITALIA, PAGLIACCI, CAMPANEL·LO, LOS ELEMENTOS Escenografies dansa: SENSE FI , CONQUASABIT, FLEXELF, SUIT D'ESTIU, SOMRIURE, TERBOLA, L'EDAT DE LA PACIENCIA, CLOSK, SAO, ARBRE DE TE , COROL·LA, KOLBEBASA

nota-de-premsa-456  
nota-de-premsa-456  

http://www.kursaal.cat/uploads/assets/nota-de-premsa-456.pdf

Advertisement