Page 1

HEJ GÄRN , TA A TIDNIN MED G HEM! EN

MASSOR VINJETTAV KUL OM TÅG!

TEST!

Vem är du på tåget?

1

NR 2 2019

Eric Saade pratar kanslor med hunden ig Träffa m ! 10 n a id s på

LIAM PITTS E: mT: R öIN A r T t s M ö Ä j K S S h Sara

R A V ”JAG EN M G I KAX ” L L SNÄ FÖL HEM T J MED Allt om ILL LIAM! stjärna Youtubens nya liv

Testpatrullen i rymden!

Fråga lokföraren

MAT-MÖTE:

Kevin,12, och mästerkockarna!

Allt om enhörningar


Brödernas tågfilmer ses av miljoner

9 N R 2 2 01

4 Färd bland stjärnorna! Testpatrullen reser genom rymden på Norrköpings visualiseringscenter.

22

Hästar med horn Mystiskt väsen blev poppis pålle – så erövrade enhörningen världen.

7 10 12 16

På omslaget Sarah Sjöström Foto: TT

19 20 25 28 30 32 34

Eric Saade tillbaka med ny musik Svar på allt Intervju: Sarah Sjöström Test: Vem är du på tåget? Victor Nilsson Lindelöf Magiska tågresor Mästerkock-möte Fråga lokföraren Flams Klurigt Korsord

Foto: Peter Ljungwall

e n in l l a h

Bröderna Linus, 4, och Rasmus, 6, från Göteborg gör succé med sina tågfilmer på Youtube. – Jag gillar tåg för att de går på spår, säger Rasmus Kullenberg Rothvall. När tågen kommer vid järnvägsövergångarna blir jag pirrig i kroppen. SJ, som gillar tågfantaster, bjöd in bröderna att titta på Västtågen i Göteborg, som SJ kör. Det blev en film, som finns att se på SJs Facebook-sida. Brödernas egna filmer hittar du på Youtube-kanalen ”Rasmus järnvägsövergångar”. Filmen Tre tåg i Mölndal, där bröderna visar upp egentillverkade skyltar och bommar, har över en miljon visningar. Inte illa!

Skriv till Kupé Junior! Vad vill du läsa om? Mejla dina tips till kupejunior@sj.se

Katten Nils

Av Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson


Chefredaktör Katarina Myrberg

ALMÖVI: M Å E G P RÅGAD A F ED FR TION IG STA AL

EN CEN SO TR L

Kupé Junior SJs tidning för barn görs av Kamratposten (del av Dagens Nyheter) Sajt: KPwebben.se

Redaktör Josefin Auer

V

Ansvarig utgivare Monica Berglund

FRAGAN Text: Josefin Auer Foto: André de Loisted

R D U Ä T R A PÅ VÄG?

Grafisk form Madeleine Morton Skribenter Josefin Auer Lukas Björkman Oskar Ekman Sara Karlsson Illustratörer Elin Lindell Jenny Karlsson Nino Keller Johan Wanloo Anna Westerman

Hanna och Gösta Alsterhag, 12 och 10 år

Korrektur Lisen Hönig Tryckeri Stibo Complete, Katrineholm

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E

T

S

De som skickar material till tidningen anses medge digital lagring och publicering. För ej beställt material, text och bilder, ansvaras ej.

Tindra Bolting, 11 år – Ingenstans! Jag är bara här för att säga hej då till min storasyster som ska åka till Blekinge. Jag skulle vilja följa med, men jag ska träna gymnastik i kväll. Vilket är ditt coolaste trick? – Framåtvolt. Det var lite läskigt första gången, men nu när jag har lärt mig är det inte läskigt alls!

– Vi har just varit på Louisiana, ett konstmuseum i Danmark. Det var kul! Nu är vi på väg hem. Vi bor i Arvika. Fast i kväll ska vi till våra kusiner här i Malmö och ha filmmys. Vad tittar ni helst på? –Serien Dansakademin på HBO. Den handlar om en balettskola där det är en massa drama mellan lärarna. (Hanna) – Naturfilmer. Helst från regnskogen eller savannen, för där finns så coola djur. (Gösta)

Leo Dizdar Roos, 15 år

Luca Olsson, 11 år

– Till min pappa i Helsingborg. Jag är där varannan helg. Den här helgen ska vi träffa släkten och fira några av mina kusiner som har fyllt år. Hur gör ni firandet extra festligt? – Med god mat! Halva min släkt är bosnisk, så vi lagar en massa bosniska rätter. Min favorit är burek. Det är ungefär som en croissant fast med fyllning, oftast kött.

– Jag ska ta bussen till min mormor i Rosengård här i Malmö. Vi ska titta på tv och ha kul hela helgen. Och i morgon ska jag träna fotboll. Vilket lag hejar du på? – Malmö FF. Min favoritspelare är Markus Rosenberg, för han är bäst på att skjuta!


TESTPATRULLEN Text: Sara Karlsson Foto: Lars Hejdenberg

Ry

m den näs

4

! ta


5

Hur känns det att vara i rymden? Och hur ser en apa ut på insidan? Det vet Kupé Juniors testpatrull! – Woooow, säger Amanda, Axel och Lovis när de kliver in på Norrköpings visualiseringscenter. Över hela taket brer en kupolformad filmduk ut sig. Testpatrullen väljer platser i den tomma salongen. De får ta på sig speciella glasögon, för att kunna se effekterna i 3D-filmen We are stars. – De fungerar bara här hos oss, säger Yvonne som jobbar på centret. Ni kommer att se två filmer på en gång. Glasögonen gör att bilderna blandas, så att ni kan se allt samtidigt. Filmen börjar med en flygtur genom ett nöjesfält och fram till en samling röda figurer. Figurerna berättar att vi alla är gjorda av stjärnor. Och under en resa genom rymden ska de förklara hur. – Oj, hjälp! säger Axel rakt ut, när saker exploderar och flyger emot honom. Testpatrullen kan inte låta bli att sträcka ut armarna efter stjärnorna som dyker upp framför

UNIVERSUM

ögonen – trots att de vet att det bara är på film. – Jag lyckades nå en med foten, säger Axel. De röda figurerna berättar hur livet på jorden en gång blev till. Hur olika ämnen och gaser bildades. Och plötsligt pruttar en av dem. Prutten innehåller metan, en gas som även finns i rymden. Amanda skrattar åt att figuren behöver gasmask. Som tur är känner inte testpatrullen lukten. Filmen utmanar sinnena tillräckligt mycket ändå. – Ibland blev jag lite yr. Allt åkte runt så mycket. Men det var

fint att vara mitt bland stjärnorna, säger Lovis efteråt.

Efter filmen utforskar testpatrullen centrets utställningar. De hittar en grön vägg. Framför väggen sitter en kamera och en skärm, som visar det kameran filmar. Lovis håller upp en grön peruk framför sig. – Aaah, jag har ett hål i magen, säger hon och skrattar.

Med perukerna på blir det tokigt på skärmen. Kameran suddar ut allt grönt.


VINJETT TESTPATRULLEN Det beror på att peruken har samma färg som väggen. Kameran suddar ut allt grönt. Amanda, Axel och Lovis provar skrattande peruker i olika färger. – Jag är huvudlös, skojar Amanda och håller den gröna peruken framför ansiktet. På våningen nedanför kan man, med hjälp av röntgen, se de olika lagren i kroppar. På en skärm visas en människa, en apa och en säl. De har blivit röntgade i olika vinklar, så att huden, musklerna och skelettet syns. – Det här är lite creepy, säger Axel och trycker på några knappar för att se apans skelett.

Andra experiment handlar om hur hjärnan fungerar. Testpatrullen tävlar om vem som kan slappna av mest. Lovis och Amanda får var sitt pannband med metallplattor. Sedan lägger de sig mot ett bord och försöker slappna av. Axel placerar en boll mellan dem. Bollen styrs av hjärnaktivitet, den rullar mot personen som är minst avslappnad. Vid Amandas och Lovis huvuden finns ringar målade. Den som först får bollen i sin ring förlorar. Amanda jublar när hon vinner över Lovis. Nästa gång utmanar hon Axel. Men när Amanda är nära att vinna igen, smyger Lovis fram och kittlar henne. – Looooovis! Din fuskare, skrattar Amanda. När alla experiment är testade åker de motvilligt hem. – Det sämsta med den här dagen var att den tog slut, säger Axel. Både Amanda och Lovis håller med. ❢

6

FAKTA: Visualiseringscenter C OM: Visar film som täcker hela synfältet. Det ger en känsla av att vara mitt inne i filmen. Ljudet kommer från hela rummet och besökarna har bilder över sig, under sig och på sidorna. Man kan även utforska sina sinnen i olika experiment, som bygger på teknik och forskning. Passar alla från 4 år och uppåt. VAR: I Norrköping. Dit tar du dig enkelt med SJs snabbtåg, drygt en timme från Stockholm och tre timmar från Malmö. PRIS: Att se film kostar 75 kronor för barn och 115 kronor för vuxna. Att se utställningarna är gratis.

Testpatrullen

Lovis Tootikki Sköld, 10 år:

Amanda Bivall, 10 år:

Axel Omnell, 10 år:

– Det var så fint med alla stjärnor, och figurerna i filmen var roliga. Det bästa experimentet var att sortera saker och jämföra sin egen tid mot en dator.

– Filmen var jättebra! Allt blev så verkligt. Experimenten var coola och spännande. Jag skulle gärna åka hit igen. Då skulle jag ta med min familj.

– Jag tyckte filmen var väldigt bra, särskilt när vi kom ut i rymden. Och experimenten var spännande. Det roligaste var att tävla om vem som kunde slappna av mest.


7

ERIC SAADE Text: Josefin Auer Foto: TT

”Jag snackar d e m t hels min hund” Hunden Frank vet allt om Eric Saades känslor. Och nu får fansen veta en del. Snart är Eric tillbaka Dvärgtaxen med ett nytt album Frank är Erics bästa vän. på svenska.

Berätta lite om din låt, ”Så jävla fel”! – Det är en bitterljuv låt om ett uppbrott. Jag grävde fram en händelse ur mitt eget liv och all uppgivenhet jag kände då. Hur gick det till när du skrev den här låten? – Det bara hände. När jag skriver låtar letar jag alltid efter känslor som passar till musiken. De här känslorna dök upp vid pianot i studion. Det är första gången jag skriver en egen låt på svenska. Texten känns väldigt ärlig och genomskinlig.


INTERVJU Hur gör man slut på ett schyst sätt? – Oj, vad svårt! Jag är verkligen ingen kärleksexpert. Men absolut inte via mobilen. Det är mycket bättre att ses och prata med varandra. Att bete sig vuxet, även om man är ung. Jag tycker också det hjälper att tänka på att man inte behöver radera varandra ur sina liv, bara för att kärleken tar slut. Vem vänder du dig till om du är ledsen och behöver prata? – Min hund! Det är en dvärgtax som heter Frank. Han förstår nog inte hälften av allt jag berättar. Men det är ändå skönt att snacka med honom. Han är fin och säger aldrig emot. Att skaffa honom är något av det bästa jag har gjort. För det är omöjligt att känna sig ledsen, när man kommer hem till en hund som är så glad att han nästan trillar. Hur dålig en dag än har varit, vänder allt på en sekund.

8 Vad hade du velat göra, om du inte hade kunnat sjunga? – När jag var liten ville jag bli arkitekt och rita hus. Det har jag släppt nu. Men jag har aldrig sett mig som en talang inom sång. För mig handlar allt om att jobba hårt. Jag har sjungit tills jag blivit tillräckligt bra på det. Ibland får jag höra att jag har ett enkelt jobb. De som säger så förstår inte hur mycket tid jag lägger ner.


9

ER IC SAADE JAG AL JUST SKAR TIMB IN ERLA KE

Eric Saade Född: 29 oktober 1990. Bor: I Stockholm. Intressen: Att resa. Det är frihet för mig. Favoritmat: Libanesisk och italiensk. Bakgrund: Slog igenom som artist i tonåren. Vann Melodifestivalen med låten Popular år 2011. Aktuell: Släpper sitt sjätte album i år. Var en av programledarna för Melodifestivalen 2019.

Vad skulle du vilja vara bättre på? – Allt! Men det handlar om att välja. Ska man bli bra på något får man släppa tanken på att kunna allt. Det är ett av mina problem. Jag har aldrig velat göra bara EN sak. Därför har jag blivit halvbra på mycket. Som att framföra låtar, skriva, sjunga och spela de vanliga instrumenten. Men jag är bra på att kombinera de olika delarna till en helhet.

Hur var du i skolan? – Rätt stökig och dålig på det mesta. Förutom på musik och engelska. Det enda jag verkligen tyckte om var

skolavslutningarna, för då fick man showa. När jag framförde låtar eller dansade till pojkband som Five och Backstreet Boys, då brann jag.

Vad hade du för roll bland kompisarna? – Jag höll mig oftast i bakgrunden. Förutom när jag hittade på bus för att få uppmärksamhet. Sång var inget man blev cool av. Vilka var dina idoler som barn? – Bryan Adams, Stevie Wonder, Michael Jackson och alla pojkband från 1990-talet! Och i dag? – Jag lyssnar inte på artister på samma sätt längre. Men jag älskar Justin Timberlake. Vilken låt önskar du att du själv hade skrivit? – Michael Jacksons Man in the mirror. Finns det något du inte gillar med att vara artist? – Ja, att en del människor vill en illa med sina åsikter och ord. Tyvärr är det priset man får betala. För mig känns det ändå värt det, för att jag ska få göra det jag älskar. Till sist, kan du berätta en hemlis om dig själv? – Ja … Jag klarar inte av att ha godis hemma. För då äter jag upp allt på en gång, även om jag inte vill. Min flickvän Nicole köper ofta hem godis, men jag slänger allt i smyg. Eller gömmer det, så att hon inte ska kunna ta fram det och sukta mig. ❢


0

SVAR PA ALLT

10

Text: Arvid Adrell & Frida Forsberg

VAD STÅR “FV” PÅ BRUNNSLOCK FÖR?

Kupé Junior görs av Kamratposten. Frågorna är inskickade av KP:s läsare till fraga@KPwebben.se.

Svar: Man vet inte exakt när människor började använda kläder, men det skedde för mellan 50 000 och 200 000 år sedan. Det vet vi tack vare löss! För kroppslusen bor i kläder, och den utvecklades först vid den här tiden. Det var ungefär samtidigt som vår art, Homo sapiens, vandrade ut från Afrika och bosatte sig i andra delar av världen. Forskare tror att vi började klä på oss i samband med att vi flyttade till kallare klimat. Neandertalarna lär ha varit tidigare med att bära kläder, eftersom de levde i det kallare Europa före vår art. Djur behöver inte kläder för att skydda sig. Isbjörnar har, förutom pälsen, ett tjockt lager späck (en sorts fett) under huden som håller dem varma. Pingviner klarar kylan tack vare att de har en vattentät fjäderdräkt och ett tjockt fettlager. Källa: Lars Werdelin, professor vid Naturhistoriska riksmuseet

Källor: Gästrike vatten och Sebastian Oebius på Vattenfall

Vad betyder hallelujah egentligen? gyrkis

ck

r och Inte ens isbjörnadet, trots pingviner har ju är de bor. att det är kallt d Maja EB

rsto

använda kläder?

utte

MÄNNISKAN

Svar: FV står för fjärrvärme. Fjärrvärme används för att värma upp hus. Det görs med hjälp av varmt vatten som finns i rör i marken. Vattnet värms upp i värmeverk. Under brunnslocken där det står FV finns ventiler som används för att kunna stänga av fjärrvärmen en stund när nya hus ska kopplas in eller när rören behöver skötas. Och för de som inte redan vet: A står för avlopp, V för vatten eller ventil och K står för kloak eller kabel. Gamla brunnslock kan även ha ett A för Alvesta eller K för Karlstad, för att de tillverkades där.

: Sh

N

anonym

Foto

e d a j r ö b r ä

Svar: Ordet ”hallelujah” är egentligen två ord: hallelu och jah. Det är hebreiska, och betyder ”Prisa gud”. Uttrycket kommer från Gamla testamentet i Bibeln. Både kristna och judar använder ordet, oftast för att visa glädje eller tacksamhet. Källa: Maria Bergius, universitetspräst i Malmö


HUR ANDAS FJÄRILAR? En som ÄLSKAR Makka Pakka

Svar: Fjärilar har, till skillnad från oss människor, inga lungor. De andas därför inte in luft genom munnen. I stället har de, precis som andra insekter, så kallade trakéer. Det är ett slags luftrör som leder in och ut luft genom hål på sidorna av bakkroppen. Rören förgrenar sig inne i fjärilens kropp. På så sätt når syre till alla organ. Källa: Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

11

Hur manga kundvagnar finns det i varlden? Den snabelliknande babianen som hatar bananer! Svar: Det är omöjligt att säga exakt. Men man räknar med att det finns cirka en halv miljon kundvagnar bara i Sverige. I världen tillverkas varje år mellan 4 och 5 miljoner nya, och de håller i snitt 10 år innan de går sönder. Därför borde det finnas ungefär 40–50 miljoner kundvagnar i världen. Om man ställde dem på rad (utan att skjuta in dem i varandra) skulle de räcka runt hela jordklotet! Källa: Åke Werlebäck, marknadschef på Exact

VILKEN LÅT VAR FÖRST PÅ SPOTIFY? Svar: Det har aldrig funnits någon första låt på Spotify. Redan vid starten 2006 fanns det flera miljoner låtar. Och

i dag finns där över 40 miljoner – fyra gånger så många som det finns människor i Sverige! En låt står ändå ut bland de andra,

Musik är livet

nämligen Ed Sheerans Shape of you. Det är den mest spelade låten någonsin på Spotify, med över 2 miljarder lyssningar.

Källa: Jenny Hermanson, nordisk vd på Spotify


INTERVJU

Text: Josefin Auer Foto: TT

12

R E SUP N A N R Ä J ST H A R SA R A T SIK U N ÄN E R G HÖ Hon dök upp från ingenstans och tog EM-guld, bara 14 år gammal. Elva år senare samlar Sarah Sjöström fortfarande på guldmedaljer – och hon har inga planer på att sluta. Kupé Junior har pratat med världens bästa simmare!


13

SARAH SJOSTROM Hunden Nellie är Sarahs favorit!

Varför började du simma? – När jag gick i 3:an hade jag en kompis som gick på simning. Så jag följde med henne till simhallen. Jag hade testat fotboll och basket tidigare men inte fastnat för någon av sporterna. Med simningen var det annorlunda. Vad fastnade du för? – Att resultaten var så mätbara. Bassängen är alltid lika lång och tiderna exakta. Jag kunde se mina framsteg tydligt och tävla mot mina egna tider. Dessutom gav mamma mig en slant för varje sekund jag förbättrade mig! Vad köpte du för pengarna? – En ny badmössa eller baddräkt. Något som jag hade nytta av på träningen.

ström Sarah Sjö . gusti 1993

u Född: 17 a kholm. c Bor: I Sto oppla av, Simma, k : n e s s e tr In r. äffa vänne fika och tr asta. izza och p P t: a tm ri Favo abbaste rldens sn Gör: Är vä simmare. tal ar ett 60Meriter: H varav lj meda er, s p a k s r te mäs mt ett r guld, sa de flesta ä fri- och srekord i antal värld nser. olika dista å p im s il r fjä rringit både Je Har vunn et. Bragdguld priset och

Du vann EM-guld redan som 14-åring. Hur lyckas man med det? – Jag hade verkligen de fysiska förutsättningarna. Jag var väldigt lång och mer utvecklad än mina jämnåriga kompisar. Dessutom har jag alltid älskat mat. Min aptit är en stor fördel. Jag har haft energi nog att ta i hårt på träningarna.

Vad sa de i skolan när du kom tillbaka med din guldmedalj? – Det blev mycket uppståndelse. Men jag tror inte att någon, inte ens mina lärare, förstod att jag faktiskt hade vunnit ett riktigt EM-guld. För seniorer. De utgick ifrån att jag hade tävlat mot jämnåriga. Jag minns att jag själv fick nämna att det faktiskt var mot vuxna simmare.

Hur hanterade dina träningskompisar att det gick så bra för dig? – Vissa tog det nog inte så bra. De tyckte att jag fick allt väldigt enkelt. På träningarna var jag hellre med killarna än med tjejerna. Mot killarna kunde jag mäta mig på skoj utan att det blev konkurrens. Vi visste ju att vi aldrig skulle tävla mot varandra på riktigt.

Vem var du i skolan annars? – Jag var nog ganska kaxig, men ändå snäll. Jag kände aldrig samma driv i skolan som på simningen. När det kom till betygen var jag nöjd med att få godkänt. Särskilt i matte! Vilka var dina idoler som barn? – Jag hade många idoler inom simningen. Jag var på en världscuptävling i Stockholm och fiskade


INTERVJU

14 väldigt härligt liv. Även om jag tränar svinhårt ser jag det som en stor lyx att kunna simma, basta och få massage om dagarna.

autografer av Lars Frölander, Stefan Nystrand, Therese Alshammar och alla de andra duktiga simmarna. Året efter tävlade jag i världscupen själv!

Nu har du vunnit i princip allt som går. Vad driver dig till att fortsätta? – Jag vill fortfarande förbättra mina tider. Det kommer jag alltid att vilja. Men livet som elitidrottare är en drivkraft i sig. Jag lever ett

Hur många timmar i veckan tränar du? – Det varierar. En vanlig vecka simmar jag tio gånger och kör fyra pass i gymmet. Totalt blir det 20–35 timmar i veckan. Men jag tar absolut inte ut mig till max vid varje träning. Hur stark behöver man vara för att vara bra på att simma? – Det är viktigt att ha starka axlar, stark bål och mycket ”power” i kroppen. Men många andra idrottare är starkare på land än simmare. Jag lyfter bara tunga vikter under två av mina gympass. De andra två fokuserar jag på bålstyrka och stabilitet.

Vilken gren är din favorit just nu? – 50 meter frisim, för det är den snabbaste grenen. Vinner du den är du snabbast i världen, på riktigt. Men även 100 meter fjärilsim har en stor plats i mitt hjärta. Det var på den distansen jag vann OS-guld 2016 i Rio de Janeiro i Brasilien. Vad rör sig i ditt huvud när du kliver upp på startpallen? – Ingenting! Ju mer jag tänker, desto långsammare simmar jag. Kroppen vet ju vad den ska göra ändå. Fast när jag gick upp i OSfinalen, då tänkte jag faktiskt på min hund. Din hund?! – Ja, precis före start tänkte jag på att när jag kommer hem, då kommer hon att bli så himla lycklig. Oavsett. Det spelar ingen roll om jag kommer sist. Hon bryr sig inte det minsta. Påminner du och din hund om varandra? – Ja, vi är faktiskt rätt lika. Vi är stora båda två! Fast hon är mer elegant. Hon heter Nellie och är en grand danois. Hon bor hemma hos mina föräldrar nu, ihop med deras andra ”grandis” Maximus.

Det gäller att sluta tänka och lita på att kroppen gör jobbet, menar Sarah.

Var har du alla dina medaljer och priser? – De flesta finns hos mina föräldrar. Resten ligger i en låda hemma hos mig. Jag gillar inte att ha dem framme, det ser så stökigt ut.


15

to s e d , r nke r jag.” ä t g a j a r e m m m i s u J e ” ar m m a s lång

SARAH SJOSTROM

Vilken medalj är du mest stolt över? – OS-guldet. Jag hade extremt mycket press på mig inför det loppet. Alla förväntade sig att jag skulle vinna och jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Hur firar du dina segrar? – Jag firar inte varje seger. Ibland har jag viktiga lopp även dagen efter. Då vill jag bara gå hem och göra vanliga saker, följa mina vanliga rutiner. Annars gillar jag att gå ut och äta en god middag med min familj. Vad äter du för mat inför en tävling? – Något enkelt och lättsmält. Typ vit fisk och ris. Lax går också bra. Men det blir ingen entrecote med pommes frites precis, det gillar jag inte. Har du fått något riktigt gott råd under karriären? – Ja, att misstag och besvikelser är en del av att vara elitidrottare. Man kan inte undvika det. När jag var yngre blev jag så himla bitter varje gång det gick dåligt. Men om man inte kan hantera motgångar, då borde man kanske göra något annat. Det var en duktig simmare som sa det till mig för länge sedan. Det är jag glad att jag tog till mig.

Hur hanterar du misslyckanden i dag? – Jag är sur i typ en halvtimme, medan jag gör intervjuer och behöver prata om loppet. Men så fort jag kommer ut från arenan börjar jag tänka på något annat. Vad är det allra bästa med att vara du? – Att jag får ha simningen som mitt jobb. Det kommer inte alltid att vara så, men jag njuter av det så länge det varar. ❢

Sarah samlar på guldmedaljer!


TEST

16

Text: Oskar Ekman Illustration: Nino Keller

Vilken tågtyp är du? Alla gillar att rulla fram på räls. Men hur hanterar du förseningar, fisar och högljudda medpassagerare? Svara på frågorna och se vilken sorts tågälskare just du är!

1

Var befinner du dig vanligen tio minuter INNAN tåget går?

A. Jag traskar lugnt bakom mitt stressade sällskap. Jag har redan kollat i appen vilken perrong tåget går från och var just vår vagn kommer att stanna. B. Vadå var jag befinner mig? Inne i min tv-serie så klart, den väntar inte på någon särskild avgång. C. Jag står på perrongen och dubbelkollar att alla är med, är glada och att ingen har glömt något.

2

Du har gått ombord, hittat din plats och tåget börjar rulla. Vad är det första du gör?

A. Letar upp eluttaget, kopplar in laddaren och testar hastigheten på tågets wifi. B. Packar upp filt, mjukissockor och snacks. Sedan rör jag mig helst inte under resten av resan. C. Spanar in vilka som sitter runt omkring – man vill ju ha koll på roliga bebisar att skoja med och söta hundar att klappa.

3

Kurr kurr! Du inser att du är superhungrig. Vad gör du?

A. Skyndar till bistron och räknar ut hur jag växlar in maximalt med godis för mina föräldrars SJ Prio-poäng. B. Tar fram min perfekta köttbullemacka, precis enligt schemat. C. Använder min charm för att bli bjuden på den pannkakstårta som familjen framför mig dukar upp.

4

Någon har fisit och stanken sprider sig i vagnen … Hur reagerar du? A. Jag hugger tag i närmaste tågvärd och frågar hur hen upplever att ventilationen fungerar ombord.


17

TAGTYPER

Ingenjören, Minglaren och Njutaren gör sina tågresor trevliga på helt olika sätt!

B. Jag sätter min medhavda kudde framför näsan och fortsätter att kolla på min tv-serie. C. Jag ställer mig upp på sätet och håller ett brandtal om att respektera alla människors olikheter och kroppsfunktioner.

5

Tågvärden meddelar att tåget kommer bli minst en halvtimme försenat. Vad tänker du?

A. Att det måste bero på att Trafikverket börjat bygga det nya dubbelspåret med senaste tekniken. Spännande! B. Det här var inte enligt planerna … Men men, bara att klicka igång ett avsnitt till och börja ransonera ostbågarna.

C. Mer tid för mys! Perfekt läge att ta fram tärningarna och utmana personen på andra sidan gången på ett parti Yatzy.

6

I sätet bakom dig pratar ett äldre par både länge och högljutt om sitt fantastiskt gulliga barnbarn. Du … A. … gör en decibelmätning och går sedan till tysta avdelningen och gör detsamma där. Visar resultatet för pratmakarna. B. … struntar väl i det. Ljudisolerade hörlurar är lösningen! C. … vänder dig om och förklarar att du också är ett fantastiskt barnbarn – och berättar sedan allt om dig själv.

7

Plötsligt blir du väldigt kissnödig. Vad gör du?

A. Eftersom jag hållit koll på toaletterna vet jag vilka som är mest populära och med vilka intervaller de har använts. Jag inväntar den perfekta tidpunkten och kissar sedan effektivt. B. Håller mig. Jag sitter ju perfekt och är mitt inne i fjärde avsnittet. Jag får ta det lugnt med läsken resten av resan. C. Jag ser chansen att först mingla i kön och sedan hitta någon söt jämnårig att spana in på vägen tillbaka till min plats.


VINJETT TEST

18

Rakna ihop dina svar! Flest A:

Flest B:

Flest C:

INGENJÖREN

NJUTAREN

MINGLAREN

Du är en äkta tågnörd, som känner till allt om vagntyper och de olika stambanornas sträckningar genom Sverige. Helst av allt skulle du själv jobba som tågvärd eller lokförare i framtiden. För dig är varje tågresa unik, även om du faktiskt åker samma sträcka till mormor i Malmö för hundrade gången. Irriteras av: När tåget inte når upp till utlovad hastighet eller när tågvärden inte kan redogöra i detalj för den senaste uppgraderingen av motorerna på SJ 3000. Drömmer om: Att Sverige ska få coola höghastighetståg liknande Japans Shinkansen.

Ingen vet hur man planerar en tågresa som du! Ingen kan heller konsten att njuta av den som du (och du njuter helst ensam, eller i varje fall ostörd). Musiken, matsäcken och det lugna gungandet när tåget färdas genom landskapet – allt smälter samman till en harmonisk helhet. Irriteras av: När tågresan är kortare än boken du läser eller filmen du ser. Det kan inte vara meningen att tvingas avbryta bara för att man är framme! Drömmer om: Att åka nattåg, så att du både får gå och lägga dig och vakna ombord!

Du älskar tåg – eller rättare sagt själva resan! Här möts ju alla sorters människor – unga och gamla, tjocka och smala, fattiga och rika. Ombord på tåget är vi alla lika mycket värda och får en unik chans att lära känna varandra. Ju fler som reser med tåg, desto fredligare och bättre värld kommer vi att få, det är din övertygelse. Irriteras av: Folk som reser i tyst avdelning. Meningen är väl att prata, skratta, spela spel och ha det bra tillsammans? Drömmer om: En oändligt lång tågresa med hela släkten/laget/ skolan. Helst allihopa samtidigt, faktiskt!

Minglaren

Ingenjören

Njutaren


19

VINJETT SPORT

Text: Lukas Björkman

! L N V ollsstjärna tb fo ta s r s stö en Sverige ig tl n e g e rvar ner a v ic v Vem är o im Lindelöf! ah n r o Ib s s n il N ta r la Victo nu när Z an? Svar: g li a k s n a i amerik ledningar. n a 3 r ä r Hä

1. Laget Vigge, som han kallas, spelar i brittiska Manchester United. Det är en av världens största klubbar. Han är lagkamrat med världsstjärnor som Paul Pogba och David de Gea. Ingen annan svensk herrspelare representerar en så stor klubb. Victor är dessutom helt ordinarie i startelvan. Få svenskar har varit det i ett så framgångsrikt lag.

2. Landslaget Under de senaste åren har VNL, som pressen ibland kallar honom, varit en av landslagets bästa spelare. Och under VM 2018 gjorde Victor en strålande insats för Sverige. Han och kollegan Andreas Granqvist var bästa mittbacksparet i hela mästerskapet, enligt många.

Victor Nilsson Lindelöf

Victor behärskar de klassiska mittbacksuppgifterna – nicka, rensa, markera, bryta och tackla – men han kan mycket mer. Till exempel spela upp bollen med precision, driva upp bollen med fart och slå avgörande passningar. Det gör honom till en ovanlig mittback i Sverige.

Foto:TT

3. Spelet

Född: 17 juli 1994. Bor: I Manchester i Storbritannien. Kommer från: Västerås i Västmanland. Hobby: Att chilla. Finaste utmärkelse: Guldbollen 2018 (priset tilldelas landets bästa spelare en gång om året). Övrigt: Har en yngre bror, Alexander Nilsson Lindelöf, som spelar ishockey på elitnivå.


FANTASTISKA TAG

20

Text: Josefin Auer

Ibland är färden mer magisk än resmålet. Här är turerna som skulle kunna vara hämtade från fantasins värld!

Nära naturen Turister kommer från hela världen för att resa SJs sträcka mellan Kiruna i Norrland och Narvik i Nordnorge. För en mer naturskön färd än den med Arctic circle train (polcirkeltåget) är svår att hitta. Norr om polcirkeln tuffar tåget fram bland snöklädda berg och gnistrande fjällbäckar. Resan tar totalt tre timmar. Men att kliva av och pausa vid något av de tolv stoppen kan vara värt sin tid, eftersom naturen gärna bjuder på unika fenomen. Vintertid sprakar norrskenet på himlen, sommartid gör midnattssolen att dagen aldrig tar slut! ❢

Glenfinnanviadukten i Skottland.

v ac

kra

Hem till Hogwarts

Norr om polcirkeln blir tågresan en unik upplevelse.

Foto: Jochen Römling

Vil da

För alla potterheads är Glenfinnan-viadukten i Skottland en välkänd vy. Där är nämligen tågscenerna i Harry Potter-filmerna inspelade. I verkligheten leder den magnifika järnvägen inte till någon trollkarlsskola. Den 30 minuter långa resan går i stället från Fort William till fiskeorten Mallaig. Tåget som tuffar fram där är förstås inte Hogwarts-expressen – men det har sina likheter. För loket, som heter Jacobite, är ett klassiskt gammalt ånglok. Och oavsett om resan kryddas med trolldom eller inte, blir den sannolikt en magisk upplevelse. ❢


21 Korsa kontinenten

Foto: Shutterstock

tralien? g i Aus tå u alla d r Åke ig och efter m Spana ner! än mina v

vägar

Tåg till himlen

Glid över glaciären Tuffar man fram bland magiska vyer gäller det att ha bra utsikt. Därför har Glaciär-expressen fönster som sträcker sig ända upp till taket! Mellan de två skidorterna Zermatt och S:t Moritz i Schweiz hinner tåget färdas över 291 broar och genom 91 tunnlar. Runt omkring visar snöklädda alptoppar och gröna dalar upp sig för passagerarna. Att tåget kallas ”express” är dock lite missvisande. Snigel hade passat bättre. För trots att resan inte ens är 30 mil tar den 8 timmar. Fast vad gör det, när naturen väljer att visa sig från sin allra bästa sida? ❢ Glaciärexpressen passerar både gröna dalar och vita alptoppar. Foto: Shutterstock

Älskar du att åka tåg i timmar? Då skulle en tågresa genom Australien kunna vara något för dig. Där går det att resa flera dagar i sträck utan att ens behöva kliva av för att byta. Den allra längsta linjen är Indian Pacific, som sträcker sig från Sydney i öst till Perth i väst. Totalt är den 435 mil (nästan tre gånger så lång som hela Sverige!) och bjuder på världens längsta raksträcka – 48 mil spikrakt framåt.❢

Tänk dig att ta tåget upp till himlen och att se järnvägen försvinna in bland molnen. Det kan bli verklighet för den som reser mellan Kina och Tibet. Där finns världens högst belägna järnväg. På väg mot Tibets huvudstad Lhasa passeras stationen Tangula på drygt 5 000 meters höjd. Högre än så går det inte att komma med ett tåg. Dessutom går resan genom världens högsta tunnel (4 900 meter över havet). För att passagerarna ska kunna andas normalt på den höga höjden fylls vagnarna med extra syre. Det finns även syrgastuber ombord, ifall någon ändå skulle drabbas av andnöd. ❢


VETENSKAP & FAKTA Text: Josefin Auer Foto: Shutterstock och IBL

e d n e å t Enas

22

d o g sa

Från mystiskt sagoväsen till glittrig maskot. Här är historien om enhörningen – djuret som ingen har mött, men som ändå syns överallt!

Magiska krafter Under medeltiden växte mytologin kring enhörningen fram. Djuret gavs magiska egenskaper och hornet antogs ha läkande krafter. Det sas bota sjukdomar och till och med kunna väcka döda till liv. Enhörningen beskrevs som skygg och nästan omöjlig att fånga. Endast en ung flicka skulle kunna tämja den. Djuret skulle lägga huvudet i hennes knä och somna. Och flickan skulle då kunna skära av hornet och sprida kraften vidare.


23

r u j d 

ENHORNINGAR En åsna med horn?

”Som en stor åsna med vit kropp och ett långt horn i pannan.” Så beskrevs en av de allra första enhörningarna. Det var för mer än 2 400 år sedan, när den grekiska läkaren Ktesias skrev om sina resor i Asien. På den tiden var det ovanligt att resa långt. Människor hade därför ingen aning om vilka djur som levde i fjärran länder. En elefant verkade lika otänkbar som en enhörning. Alltså trodde man att Ktesias skrev om ett verkligt djur. Under samma tid beskrevs enhörningar även i kinesiska skrifter. Där var de ofta blandningar av flera djur, som drake och oxe. Men hornet i pannan hade alla gemensamt.

Populär av misstag I Bibeln nämns enhörningen på flera ställen. I dag vet man att den från början hamnade där av misstag. Första gången Gamla testamentet De vävda en skulle översättas från hebreiska hö finns på mus rningarna från 1400-t alet till grekiska blandade man ihop eum i Paris . olika djur. Troligen var enhörningen egentligen en oxe. Men det blev starten för enhörningens popularitet. Den började ses som en symbol för det goda och rena. Den avbildades i kyrkor och blev med tiden omtyckt inom kristen konst. Det mest berömda bevarade konstverket är Damen med enhörningen. Det består av sex vävda tapeter från 1400-talet, som föreställer en dam med ett lejon och en enhörning. I dag finns det vävda verket att se på ett museum i Paris.


ENHORNINGAR

24

Många blev lurade och trodde att narvalarnas tänder var horn från enhörningar.

Hornen från havet Finns enhörningar på riktigt? Förr skulle många européer ha svarat ja. För de trodde att de hade bevis. Varifrån kom annars de vridna hornen, som upptäcktsresande tog med sig hem från resor i norr? Redan vikingarna tjänade stora summor på att sälja dessa horn. I slutet av

1500-talet hade enhörningen blivit trendigare än någonsin! Alla ville ha ett horn från djuret som ingen hade sett, men som alla kände till. När Englands drottning fick ett horn i present, valde hon att förvara det bland sina kronjuveler. Det var lika mycket värt som ett slott.

Men det visade sig att hornen kom från helt andra djur: narvalarna. De har var sin jättelång tand som sticker ut från överkäken. Det var alltså inte enhörningar som hade galopperat över stränderna och tappat sina horn, utan tänder som spolats upp av vågorna ...

Visste du att ... Populära ponnyer På 1980-talet kom My little pony, de färgglada ponnyerna i plast, som senare blev både tv-serie och film. Bland dem fanns även enhörningar och bevingade hästar. De populära leksakerna gjorde att enhörningen alltmer gick från sin ursprungliga skepnad till den gulliga, serieaktiga karaktär som vi nu är vana vid. My little pony fick en ny stor hajp under 2010-talet. Fan-skaran blev större och de små hästarna fick bronies (kill-fans) och pegasisters (tjej-fans) i alla åldrar. Så skedde explosionen! Omgiven av regnbågar och glittermoln var enhörningen plötsligt överallt för att sprida skimmer över våra liv. Butikshyllor började svämma över av prylar med vita sagohästar på. Och suget tycks aldrig ta slut! I dag kan inget annat fantasidjur mäta sig med enhörningens popularitet. De spiralvridna hornen finns på allt från mobilskal till mysdressar. Enhörningen står nu för det unika, för att våga sticka ut.

l Storbritannien har en enhörning i sitt statsvapen. Den representerar Skottland, medan lejonet mitt emot representerar England. l Amerikanska Suzy Bralliar har Guinness-

rekordet för största samlingen enhörningsprylar, 2 719 stycken. Rekordet sattes år 2005. Hon hade då samlat i 25 år. l Ett irländskt företag säljer regnbågsrandiga

konservburkar som sägs innehålla enhörningskött. Inuti finns konserverat kött med glitter. l Det finns djur som är enhörningar på riktigt!

Flera sorters fiskar och fåglar har ett enda horn i pannan. Och i Italien hittades för några år sedan ett rådjur som i stället för två horn hade ett sammanväxt horn mitt på huvudet. l Enhörningar finns även i Harry Potters värld! De sägs föredra häxor framför trollkarlar. Många av trollstavarna ska också ha en kärna av enhörnings-tagel. I boken Harry Potter och de vises sten dödar Voldemort enhörningar för att dricka deras blod, då det ska ge livskraft.

Källor: Enhörningen: Djuret som ingen skådat men många skildrat av Adèle Schreiber och Guinness world records


25

MUMSIG VINJETT MAT Text: Josefin Auer Foto: Anna Rut Fridholm

Mote med masterkockar Mat ska smaka tycker Kevin, 12. Han fick följa med på inspelning av sitt favoritprogram, ”Sveriges mästerkock”, och lära sig av proffsen! Juryn består av smakexperterna Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay. I programmet tävlar tolv vuxna i matlagning. Det går att se på TV4 Play.

Det skramlar av kastruller och andra köksredskap. Stänk och spill torkas upp. Någon stryker svetten ur pannan med förklädet. – En minut kvar, säger Mischa Billing från bordet där juryn står med stränga miner. Inspelningen av Sveriges

mästerkock är i full gång. De elva vuxna tävlande försöker få fram festliga smaker. Dagens tema? Barnkalas! – Mmm, det luktar så gott. Jag har verkligen laddat för det här, säger 12-åriga Kevin Kumar. Han väntar lite avsides. Förväntansfullt – och hungrigt. – Jag har varit intresserad av mat så länge jag kan minnas. Att experimentera med nya smaker är det bästa jag vet. Kevins föräldrar kommer från Indien. Det märks hemma i köket. – Vi blandar starka kryddor, såser och grönsaker. I Indien


MUMSIG MAT

26 Kevin Kumar Ålder: 12 år. Bor: I Järfälla utanför Stockholm. Familj: Mamma, pappa och lillasyster, 6. Intressen: Thaiboxning, trummor och att rita bilar. Favoritmat: Tandoorikyckling. Bästa smak-kombinationen: Sött och salt, som choklad med havssalt. Kontrasten är perfekt.

Som jury-medlem är det viktigt att smaka på allt! Kevin hade laddat för att orka äta riktigt mycket!

är det tradition att se mat som medicin. Så mamma lagar mest nyttig mat. Men ofta lagar vi mat hela familjen ihop. Och jag älskar att göra desserter, säger Kevin. Egentligen har han en månads godisförbud. Men när han ser sötsakerna i studion är han säker: – I dag gäller inga regler, säger han med ett brett leende. Jag kommer att smaka på allt!

De tävlande dukar upp sina färdiga bidrag. Miniburgare trängs med lökringar och fajitas. Gräddtårta med knäckstrutar och chokladbollsberg. Juryns Leif Mannerström kan inte låta bli att

nappa åt sig några pommes frites, trots att bedömningen ännu inte har startat. När det är paus får Kevin chans att prata med juryn. Han har många matiga frågor.

– Vilken dryck skulle ni rekommendera till stark mat? undrar han. Mischa, juryns smak- och dryckesexpert, funderar noga. – Något med ingefära i, svarar


27 hon. Ingefära och äpple. Det neutraliserar men har ändå lite sting. Jag tycker inte att man ska ta bort det starka helt. Juryns Markus Aujalay föredrar något mildare. – En god lassi, tycker han. Eller något annat med yoghurt i. Min farsa gav mig alltid ett glas yoghurt till stark mat när jag var liten. Han är också indisk.

är inspelning gäller det att hålla masken så gott det går ... – Jag brukar bita ihop och säga ”intressant”. Det kan betyda mycket, avslöjar Mischa.

Samtalet glider vidare in på kryddor (Leif älskar peppar, Markus salt) och snabbmatskedjor (förfärliga, tycker alla). När juryn får prata mat är det ingen hejd på dem. – Har du ätit kronhjort? Det Kevin vill lära sig juryns bästa rekommenderar jag verkligen, knep. säger Mischa. – Kan man se på er om ni – Fast en krispig sjötunga är tycker att det ni äter smakar illa? bättre. Och skaldjur, säger Leif. Leif skrattar. Är det för vuxen smak för dig? – Ja, för då blir jag irriterad! – Nä då, svarar Kevin. Jag Det syns, vill jag lova. Fast när det

hade hoppats på hummer i dag. Han sneglar mot buffébordet. Någon hummer syns inte till. Men inspelnings-teamet signalerar att samtalet måste avbrytas. Inspelningen måste fortsätta innan maten kallnar helt. – Oj oj oj, vad mycket mat, säger Markus när kamerorna går. Nog för att vi alltid är väldigt hungriga i juryn. Men det här är mer än vad vi klarar av att äta ensamma ...

Så är det dags! Kevin gör entré, ihop med elva andra barn. De tävlande tittar nervöst på när barnen plockar av buffén. Markus tuggar utan att avslöja med en min vad han tycker. Från Mischas bord hörs ett ”intressant”. Men barnen äter glatt och berömmer maten. De tävlande måste vänta till senare med juryns slutgiltiga dom. Men Kevin känner sig färdig. – Det här var verkligen jättegott. Men nu är jag proppmätt! Betyg? – Knäcken vinner av sötsakerna, säger han. Miniburgarna var snyggast, men för smaklösa. Bäst var att det fanns så kryddiga kyckling-fajitas. De får högsta betyg! ❢

KEVIN TIPSAR: Så bedömer du mat som ett proffs! 1. Tänk inte bara på smaken. Även konsistensen är viktig! Mat ska varken vara rinnig eller seg och svårtuggad. Då blir den deprimerande att äta. 2. Skulle du vilja ha en hel portion? Vissa rätter är goda i ett par tuggor, men svåra att äta mycket av. Pasta med honung är ett sådant exempel. 3. ”Vi äter med ögonen” stämmer faktiskt. För ser maten geggig och slafsig ut känns den inte god.


FRAGA LOKFORAREN

28

Foto: Bruno Ehrs

“Hur blir man lokförare?” Daniel Bergman är en av SJs cirka 800 lokförare. Han svarar på alla dina frågor om tåg.

Hur många SJ-tåg finns det i Sverige? Och körs de i hela landet? Halldis, 9 år

Vilka utbildningar och betyg måste man ha för att få bli lokförare? Anton, som vill bli lokförare

Hej Halldis!

Hej Anton!

SJ har nästan 50 miljoner resenärer varje år och ungefär 4 500 anställda! Vi kör tåg från Abisko i norr till Malmö i söder. Dessutom kör vi till Narvik och Oslo i Norge och till Köpenhamn i Danmark. Därför behöver vi förstås många tåg. Just nu äger vi 87 lok och 108 motorvagnar (tåg som X2000 och SJ 3000). Vi skulle alltså kunna köra 195 tåg samtidigt. Men att det verkligen skulle hända är osannolikt. Våra tåg måste ju tvättas, städas och repareras med jämna mellanrum för att fungera bra. Vänliga hälsningar Daniel

Att utbilda sig till lokförare är ett fantastiskt bra val tycker jag. Jobbet är väldigt varierande, och man har den bästa utsikten från ”kontoret” som går att få. Men det ställs också stora krav. Man arbetar ensam och säkerheten är viktig. Därför måste den som vill bli lokförare klara ett antal tuffa tester. Bland annat bedöms hur logiskt man tänker, hur bra man är på att koncentrera sig och om man kan utföra flera saker samtidigt.

Det klassiska loktåget är ett av SJs många tåg.

Man behöver även undersökas av läkare. För att kunna söka till utbildningen behöver du ha gått gymnasiet. Du hittar mer information om betygskraven på sajten www.gymnasium.se/ yrkesguiden. Vänliga hälsningar Daniel


29

DANIEL BERGMAN Ålder: 39 år. Familj: Fru Jenny och två söner, 8 och 3 år. Arbetat på SJ sedan: 2010. Bor: I Molkom utanför Karlstad.

Om det börjar brinna på ett tåg, finns det brandtåg som kan komma och släcka då? Axel, 6 år Hej Axel!

Ställ en fråga till lokföraren Daniel, du också. Mejla fragalokforaren@sj.se

Att det brinner på ett tåg kan vara riktigt läskigt, men det är lyckligtvis väldigt ovanligt. Tyvärr finns det inte någon motsvarighet till brandbilar på järnvägen. Men om det ändå skulle börja brinna, finns det väldigt bra larm ombord. Vi kan alltså få reda på att det brinner väldigt fort. Då måste föraren stanna tåget så snabbt som möjligt och låta resenärerna gå av. Helst ska vi stanna nära en väg. Det finns även gott om brandsläckare på tågen. Men skulle det inte gå att släcka branden med dem, återstår bara att vänta på att de vanliga brandbilarna kommer fram. Vänliga hälsningar Daniel


FLAMS

30

Illustration: Johan Wanloo Kupé Junior görs av Kamratposten. Skämten är inskickade av KP:s läsare. Vill du skicka in ett skämt? Adressen är flams@KPwebben.se.

Vad blev det när sköldpaddan och taxen fick barn ihop? Svar: En sölkorv!

r skeletten J Vad säge gs att äta? när det är da appétit!” Svar: ”Bone

sse

Martin och Ni

Anonym

e. h promenerad r ute på stan oc va r och lla n bo de as p kn Två de up el. Han plocka eg sp en e ad tt Den ena hi tittade i den: kant ut, sa han. et ser väldigt be kt . si an r dä et –D eln och kollade asbollen speg kn a dr an n de Då tog mor :P s. Det är ju jag! väldigt dålig hu – Meh, knäppi En gurka med

Jag tänkte berätta ett kemiskämt, men jag visste att jag inte skulle få någon reaktion.

Vad sitter alltid stilla i ett hörn, men kan ändå åka jorden runt? Svar: Frimärket. Hejhej

la det där – Får jag spe har dött? spelet när du får du nog – Ja, men då a länge! vänta gansk siri

Vem har det jobbigaste jobbet? Svar: Nalle PUH! Roligt, kul osv osv ...

Vad k allas nattfl ett ryskt yg? Svar : Sov Ryssla -jet. nd h ette Sovje

t föru

t

Vilken metall har bäst kondition? Svar: Gångjärnet. Första gången jag

skriver

elladuvet

Bellman och ryssen skulle bära upp ett piano till fru Andersson på 28:e våningen. Det fanns ingen hiss i huset, så de fick ta trapporna. När de efter mycket möda kommit till våning 10 sa ryssen: – Du Bellman, jag kom just på en sak jag vill fråga dig. – Vi tar det när vi kommit upp, sa Bellman frustande. Efter en massa stånk och stön hade de kommit till våning 19. – Men Bellman, jag måste verkligen fråga dig en sak. – Snart, sa jag. När vi är framme! På våning 26: – Nä Bellman, jag måste verkligen fråga dig en sak. Det är viktigt! – Okej vad är det? sa Bellman och ställde ner pianot. – Varför är vi egentligen på Örngatan 16? Fru Andersson bor ju i 12:an? #nyckelpigspower


31 Tjuven till polisen: förbi. – Jag tar bara vägarna

Hej Elsa jag kom med

Varför gå r knasbo llarna m Svar: De itt i väge aktar sig n? för de vil da blomm orna.

Vad heter det mest äventyrliga brödet? Svar: Indiana Scones. JalaPizza

norrman

nen

Eldtass och skogen Blåstjärna var ute i en mus. när de plötsligt såg nga Eldtass försökte få s inte. musen men lyckade inte du e – Varför fångad tjä ås rna. musen? frågade Bl nde – Jag vet inte, jag kä mig lite rostig. rs-skämt

Detta är ett Warrio

Varför tände Bellman eld på sin Ferrari? Svar: Han ville ha en brandbil.

du har. – Vilka tajta byxor are. – Ja, de är inget vid rnen >. Blomsterbjö

Förut jobbade jag på en fly ttfi rma, men jag fick en n: n äldsta so Mamman till si mö be l i huvudet. Det var en jag på bio nu. – Okej, då går sk än k från ovan. ha er hem ska du När jag komm Potatisen och katten t ta orna, tvät vattnat blomm n in pajen i ugne fönstren, satt Vad går åsyskon från Stockh och lagt dina sm olm till Götebo utan at i sängen. rg t röra s oblem. pr ga ig in j, ? ke S O – v a e r ad : åg J ärnväg kom hem fr srälsen När mamman . . lt al t or gj de ha n ne so Ugglan hon om , ttnade fönstren – Jadå. Jag va n je pa morna, la tvättade blom tte in barnen Vilken glass är roligast? i sängen och sa r Svar: Kulglassen. i ugnen. tte Po rry I love Ha The best minecraft gamer!!!

Drakpojken till drakflickan: – Du är het! En glad chokladbit som ska på hajk

De färgglada bladen

Försök pricka en basketkorg med en falafel. Du kommer aldrig att lyckas, även om du försöker tio miljarder gånger! Varför då? Svar: För falafeln kommer bara att falla fel! En knasboll från Kumlinge

Vad kallas en app som man måste vara tyst när man använder? Svar: En shut up! Stormen som ALDRIG kan hålla käften

Hur blir man lättast av med ett problem? Svar: Man använder lösningsmedel. Magical Unicorn guy


KLURIGT

32

Påhittat och illustrerat av Jenny Karlsson

1. Vad heter butiken? Kasta om galgarna med bokstäver så får du namnet.

3. Klara och Lo har klätt ut sig till kändisar. Vilka?

2. Vad säger kassören?

5. Boris vill köpa cowboy-bootsen. Men var är den andra skon?

4. Hjälp Bella att tyda symbolerna i tvättrådet.

6. Till vilka yrken hör de tre plaggen?


33

Facit finns på sidan 35!

8. I vilket årtionde passar Evas kläder in?

7. Var är plagget Kalle söker?

9. Para ihop figurerna med hattarna!


KRYSS

Av Elin Lindell

34


Facit

Klur (sidorna 32-33): 1. Skattjakten. 2. ”Behöver du köpa till en påse?” 3. Pippi Långstrump och

Marge Simpson. 4. 1 – svalt strykjärn, 2 – får ej torktumlas, 3 – handtvätt. 5. På golvet i Kalles

provrum. 6. A – cirkusdirektör, B – präst,C - kock. 7. På klädhängaren, mellan den gröna koftan

och rosa klänningen. 8. 1970-talet (eller sent 1960-tal). 9. A–3, B–5, C–1, D–2, E–4.

Krysslösningarna finns på KPwebben.se/kryss-knap-facit

Från vilket land kommer kvinnan? Para ihop föremålen på tavlan så att det blir riktiga ord. Läs sedan bokstäverna i de blå rutorna, uppifrån och ner, så får du svaret.

Av Anna Westerman

35


VINJETT

Malmö

36

Upplevelserna

Vem du än är, vart du än ska. Hela sommarsverige fr. 195:Ta tåget i sommar. Priset fr. 195:- gäller för ej ombokningsbar resa i 2 klass med SJ Snabbtåg, 1 klass fr. 295:-, SJ InterCity/Regional fr. 95:-. Nattåg fr. 495:-. Köp på sj.se eller i vår app.

Profile for Kupé Junior

Kupé Junior  

Kupé Junior nummer 2 / 2019.

Kupé Junior  

Kupé Junior nummer 2 / 2019.