Kuopion Kaupunkilehti 8.4.2017

Page 2

2|

Kuopion Kaupunkilehti | 8.4.2017

Kuopion Kaupunkilehti on Kuopion ja Siilinjärven alueilla ilmestyvä riippumaton kaupunkilehti. Viikonvaihteessa ilmestyvä lehti pureutuu Kuopion alueen puheenaiheisiin, ilmöihin ja ihmisiin. Lehteä jaetaan perusjakeluissa n. 55 000 kpl ja suurjakeluissa n. 60 000 kpl. Kaupunkilehdellä on yhteinen toimitus sisarlehti Viikkosavon kanssa.

KUOPION KAUPUNKILEHTI

Luther-säätiö kasvaa kansankirkon Säätiön ja evankelis-luterilaisen

kirkon suhde on ollut jännitteinen. Piispat ovat olleet valmiimpia vuokraamaan tiloja muslimeille kuin luterilaiselle säätiölle. PUHEENAIHE Osallistu keskusteluun! Kirjoita mielipidepalstalle: kuopio.mielipide@media.fi » Aija Pirinen

Luther-säätiö, uudelta nimeltään Suomen evankelisluterialinen lähetyshiippakunta, on koko toimintansa ajan herättänyt runsaasti keskustelua. Säätiön toiminta alkoi Suomessa 1990-luvun lopulla, protestina kansankirkon maallistumiselle. Säätiö ei muun muassa tunnusta naispappeutta, vaan korostaa Raamatun periaatteiden noudattamista. Hiippakunta ei tosin itse koe olevansa protestiliike.

– Tavoitteemme ei ole tuoda mitään uutta, vaan päinvastoin pysymme sitkeästi perinteisessä luterilaisessa opissa, hiippakunnan kuopiolaispastori Kalle Väätäinen huomauttaa.

Uudet tilat keskustasta Lähetyshiippakunta kasvaa parhaillaan voimakkaasti ympäri Suomea. Kuopiossa toiminta on laajentunut niin paljon, että hiippakunta joutui etsimään isommat tilat. – Olimme aiemmin vuokralla Adventtikirkon tiloissa, mutta siellä kaikille ei enää riittänyt jumalanpalveluksissa penkkejä. Myös lasten pyhäkouluissa tilat loppuivat

Pastori Kalle Väätäinen on tyytyväinen, että säätiölle löytyi isommat tilat Kuopion keskustasta. ”Sunnuntaiaamujen jumalanpalveluksiimme ovat kaikki tervetulleita.”

Lutherin teeseistä tasan 500 vuotta » Aija Pirinen Syksyllä 2017 tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi teesinsä. Suomen evankelisluterilaisessa lähetyshiippakunnassa juhlavuosi näkyy valtakunnallisesti ja paikallisesti. Lähetyshiippakunta on julkaissut luterilainen.net-verkkosivuston ja syksyllä järjestetään valtakunnallinen katekismuskampanja.

kesken, Väätäinen kertoo. Uudet tilat löytyivät keskustasta, kun Kauppakadulla sijaitseva Pelastusarmeija otti hiippakunnan vuokralaisekseen. Ensimmäinen jumalanpalvelus uusissa tiloissa pidettiin viime sunnuntaina.

Osana juhlavuotta hiippakunta järjestää Kuopiossa hiljaisella viikolla kaikille avoimia ”ahtisaarnoja” Lutheria mukaillen. Tilaisuuksissa käydään läpi Jeesuksen kärsimystietä raamatunkohtien kautta. Tilaisuudet järjestetään Pelastusarmeijan tiloissa ensi viikolla joka ilta kello 18. Lisäksi syksyllä järjestetään luentosarja uskonpuhdistuksesta.

Toistasataa aktiivia Kun Väätäinen aloitti pastorina Kuopiossa vuonna 2007, hiippakunnan jumalanpalveluksissa kävi reilu 20 ih-

mistä. Nyt aktiivisia kirkossakävijöitä on toistasataa. Sen sijaan virallisia jäseniä hiippakunnalla on Kuopiossa vain seitsemisenkymmentä. – Meille jäsenmäärä ei ole merkittävä, vaan se, paljonko ihmisiä käy kirkossa. Emme velvoita ketään liittymään jäseneksemme. Luterilaisen seurakuntakäsityksen mukaan seurakunta ei tarkoita rekisteröityjä jäseniä, vaan heitä, jotka käyvät aktiivisesti kirkossa. Lähetyshiippakunnan

ideologiaan kuuluu yhteisöllisyys. Jos aktiivikävijöiden määrä nousee kahteensataan henkeen, perustetaan Kuopion alueelle toinen seurakunta. – Yhteisöllisyys voi toteutua vain, jos ihmisiä ei ole liian paljon. Itsekin pyrin tuntemaan kaikki seurakuntalaiset henkilökohtaisesti.

Säätiöstä hiippakunta Vuonna 2013 Luther-säätiön nimi muuttui Suomen evan-

kelisluterialiseksi lähetyshiippakunnaksi. Säätiö on nykyään enää taustalla vaikuttava tukijärjestö. – Muutos tehtiin, koska toiminta alkoi laajentua niin paljon, että piti luoda hiippakuntarakenne. Emme halua rekisteröityä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi, sillä jäsenemme eivät silloin voisi olla samaan aikaan jäseninä kansankirkossa. Emme halua sulkea jäseniltämme mahdollisuutta kuulua myös kansankirkkoon, vaikka hengellisessä mieles-

TOPIN HALLI ON MONIPUOLINEN JA EDULLINEN LUOMUKAUPPA! LUOMU APPELSIINI 95 PÄÄSIÄISEKSI VARAA!

Valmistetu Suomessa

1.lk Italia Melarest Melatoniini extra vahva 1,9 mg salmiakki-lakritsi tai mansikka, suussa hajoava, 60 tabl.

1780

norm. 20,96 €

LUOMU SITRUUNA 1.lk Italia

LUOMU PARSAKAALI 500g 1.lk Italia

LUOMU PERUNA 1.lk Suomi

LUOMU KANANMUNAT Melatoniini autaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievitämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia.

Tarjous voimassa 30.4.2017 asti.

Aukioloajat: • ma-pe 8-20 • la 8-18 • su ja arkipyhät 12-18

2 590 290 195 890 kg

kg

pkt

kg

S-KENNO! 30 kpl Lähiruokaa Savosta! Tarjoukset voim. pe 7.4.–la 15.4.

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

590

Puukarin hiivaton LUOMU RUISLEIPÄ LUOMU MÄMMI 550g sokeroimaton, pakaste

kpl

225 rs

Suomalaisia puhtaita

LUOMU MARJOJA PAKASTEENA!

1090 490

LUOMU pensasmustikat

1L

400g LUOMU mustaherukat Meiltä myös hyvät luomu teet, kahvit, pähkinät, hedelmät ja suklaat, myös maidottomat!

TOPIN MAATILAMYYMÄLÄ Kaartotie 8, MUURUVESI MA–PE 10–17, LA 10–15

TOPIN HALLI Kuopio kauppahalli MA–PE 10–17, LA 9.30–15 www.topinmaatilamyymala.fi

TERVETULOA OSTOKSILLE!

Sisäilman puhdistus sekä asbestikartoitus Teemme kiinteistöjen sisätilojen desinfiointipuhdistukset

turvallisesti otsonoimalla! Asbestikartoitukset ammattitaidolla. Kysy myös sisustusremonteista. www.puijonotsonointi.fi

• 0400 551 971