__MAIN_TEXT__

Page 1

Mama Sabine: ‘Fien (3 maanden) met haar eerste geleende boek bij de bieb. Fien voelt zich al groot en helpt ons met de bladzijden omslaan. Ze kan aandachtig en vol bewondering naar de plaatjes kijken.’

BoekStart voor jou! 8


BOEKENTIPS Dikkie Dik Rammelboekje Jet Boeke (tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 9,95

Stoffen boekje in de vorm van een poezenkop, uitgevoerd in zacht velours en stofjes met vrolijke prints. Met als extra een rammeltje. AB (6 mnd+)

De Dikkie Dik App-bundel bevat drie apps met spelletjes en verhaaltjes rond de beroemde rode kater. Er zijn ook Dikkie Dik-spelletjes verschenen in blikken doosjes en er is een nieuwe cd, met liedjes uit de voorstelling Lekker weertje, Dikkie Dik. Lees verder. Krokofant Mary Murphy (tekst en tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 8,95

Maak zelf een olipaard, krokobra, of tijda door de bladzijden vanuit het midden naar twee kanten open te slaan. Er zijn maar liefst negenenveertig combinaties mogelijk! AP (1+) Kleine Billy-Bob eet alles op! Pauline Oud (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 10,95

Fee en Billy-Bob hebben een knorrend buikje en eten allerlei lekkers. Billy-Bob heeft telkens als eerste alles op! Kartonboekje met tekst op rijm en vrolijke illustraties. Met behulp van de vragen op iedere pagina kan al snel een gesprekje ontstaan. Lees en kijk ook: Welterusten, kleine Billy-Bob. AP (1,5+) Zie en zeg / Wie woont daar? Julia Donaldson (tekst) en Axel Scheffler (tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 8,95 per stuk

De serie ‘Mijn eerste Gruffalo’ is uitgebreid met nieuwe deeltjes. Zo is er een zoekboekje, waarin naar de kleine Gruffalo gezocht moet worden. En een boekje over de dieren uit het bos en hun huizen. AP (1,5+)

>2


BOEKENTIPS De sneeuwbal Giuliano Ferri (tekst en tekeningen) Uitgeverij De Vier Windstreken, € 9,95

Een muisje rolt een kleine sneeuwbal de heuvel op. Er komen vriendjes helpen en de bal wordt steeds groter. Hardkartonnen boekje dat al een echt spannend verhaal bevat! AP (1,5+)

Mijn eerste muzieknoten Marion Billet (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 12,95

De geluidenboekjes van Marion Billet zijn inmiddels een begrip en er komen er steeds meer bij. Dit boekje leert kinderen de eerste toonladder. Kijken, luisteren en ontdekken: succes verzekerd! AP (1,5+)

Babydieren Nathalie Choux (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 9,95

Hardkartonnen boekje met schuifjes, die de tekeningen laten bewegen. Het boekje verscheen in de serie ‘Mijn schuifboekje’, samen met De boerderij, Kleuren en Het lichaam. Kijken, benoemen, geluiden maken... er is met deze boekjes van alles te doen! AP (2+)

Gonnie en Gijsje… en Ollie natuurlijk! Olivier Durea (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 14,95

Prentenboek met de eerste vier deeltjes van de populaire serie over de gansjes Gonnie, Gijs en Ollie. Op de bijgeleverde dvd staan geanimeerde verhaaltjes en een Gonnie-liedje van Ageeth de Haan. AP (2+) Ook verkrijgbaar als app.

3<


BOEKENTIPS Feest je met ons mee? Kathleen Amant (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 12,95

De kinderen van de opvang vieren vaak feest met elkaar: Divali, Sinterklaas, Kerstmis, Chinees Nieuwjaar en nog veel meer. Telkens is de vraag: ‘Feest je met ons mee?’. AP (2+)

Mijn huis Marie-Claire Loudon (tekst en tekeningen) Uitgeverij Ploegsma, € 12,50

Dit uitklapboek met foto’s laat zien wat er allemaal in het huis van peuter Luca te vinden is. Met acht uitneembare boekjes van stevig papier. Aanwijzen en benoemen maar! Binnenkort verkrijgbaar: Dieren. (2,5+)

Ontdek met nijntje: vormen en kleuren Dick Bruna (tekst en tekeningen) Uitgeverij Mercis Publishing, € 10,95

nijntje ontdekt de vormen rond, vierkant en driehoekig en de kleuren rood, geel, groen en blauw. Met houten blokjes die in een venster gedraaid kunnen worden, zodat de gevraagde kleur boven ligt. De vragende tekst zet aan tot interactief bezig zijn. AP (2,5+).

Kleine Felix en het botskussen Elly van der Linden (tekst) en Chantal Peten (tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 13,95

Vierkant prentenboekje met stevige, dunkartonnen bladzijden dat twee verhaaltjes over peuter Felix bevat. Op de illustraties is al heel wat te zien en te ontdekken. AP (2,5+)

>4


BOEKENTIPS Eentje is anders Britta Teckentrup (tekst en tekeningen) Uitgeverij Fontaine, € 11,95

Op elke illustratie zijn telkens dieren van dezelfde soort te zien. Maar eentje is er anders: die heeft een wormpje in zijn snavel, kauwt op een vis of verstopt zich in zijn schild. Die moeten worden opgespoord. De tekst op rijm zet de kleine kijker op het goede spoor. AP (2,5+)

Ik ben een muis Ole Risom (tekst) en J.P. Miller (tekeningen) Uitgeverij Rubinstein, € 9,95

Een kleine muis gaat in het bos op bezoek bij haar vrienden. Deeltje in de serie ‘Gouden Blokboekje’. Samen bekijken, benoemen en vertellend voorlezen aan dreumesen en peuters. AP (3+)

1000 dingen Anna Kövecses (tekst en tekeningen) Uitgeverij Oogappel, € 15,99

Dit prentenboek is bedoeld om de woordenschat uit te breiden van peuters en kleuters. Rond thema’s als ‘in de wereld’, ‘in de natuur’ en ‘in je huis’ is heel veel te zien en te ontdekken. AP (3+)

Wolfje het konijn Ame Dyckman (tekst) en Zachariah OHora (tekeningen) Uitgeverij Leopold, € 14,99

De komst van een broertje of zusje brengt vaak heel wat teweeg in een gezin. Bij de familie Konijn is dat niet anders. Zeker ook omdat de baby een wolfje blijkt te zijn… AK (3,5+)

Kijk voor meer boekentips op boekstart.nl, Leesplein 0-6 en Boekenzoeker 0-8.

5<


DE NATIONALE VOORLEESDAGEN De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van woensdag 27 januari t/m zaterdag 6 februari 2016. Tijdens deze jaarlijkse voorleescampagne staat het prentenboek We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts en Iris Deppe centraal. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek TopTien compleet maken. Kijk hier voor alle informatie.

>6


Leuke activiteiten Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden er in het hele land leuke activiteiten georganiseerd rond voorlezen, vaak naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar. Op veel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is er een Voorleesontbijt waarbij een speciale voorlezer wordt uitgenodigd, vaak een (plaatselijke) bekendheid. Ook in de Bibliotheek is van alles te doen. Kijk op de BoekStart Agenda voor een activiteit bij jou in de buurt!

7<


TIPS & TRICKS Kikkertiendaagse Van 21 t/m 30 maart wordt weer de Kikkertiendaagse georganiseerd in de boekhandel en in de Bibliotheek. De beroemde Kikker van Max Velthuijs is ook te zien in het Natuurmuseum Brabant (Tilburg): ‘Kikker is hier!’. Kikker en zijn vriendjes hebben een vast onderkomen in het Kinderboekenmuseum, pal naast het Centraal Station in Den Haag. Alle informatie is t.z.t. te vinden op De wereld van Kikker. Er is ook een nieuwe interactieve website gemaakt, met spelletjes, kleurplaten en nog veel meer.

Standbeeld Olli In de hal van het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam staat een groot beeld van Olli, de olifant uit de prentenboeken van Diederiekje Bok en Hein Mevissen. Naast Olli ligt een reuzendrol: de brievenbus waarin kinderen een brief, tekening, wens of berichtje aan Olli kunnen stoppen. Meer over deze Olli-brievenbus kun je lezen op Facebook (Ollimania). Olli heeft ook een eigen website.

Speelfilm Woezel & Pip Op 20 januari is de première van de eerste bioscoopfilm rond de beroemde hondjes: Woezel & Pip op zoek naar de sloddervos!. Dan is ook het bijbehorende boek te koop (Leopold, € 9,99). Kijk hier alvast voor de teaser! Op de Woezel & Pip-website vind je informatie, filmpjes, liedjes en spelletjes.

nijntje op vinyl Om de zestigste verjaardag van nijntje te vieren is er een langspeelplaat op vinyl gemaakt met twaalf vrolijke liedjes. Het beroemde konijn van Dick Bruna stamt immers uit de tijd van de platenspeler! (Rubinstein, € 12,95). En voor wie geen platenspeler (meer) heeft, zijn er ook cd’s met nijntje-liedjes te koop of te leen in de Bibliotheek.

>8


BOEKSTARTBUZZ Wist je dat er online veel over BoekStart wordt gepost? Bijvoorbeeld op Facebook, Twitter en YouTube. Daarom zetten we de leukste berichten voor je op een rijtje!

Op Twitter: Maas, 3 weken oud, heeft zojuist zijn @BoekStart koffertje opgehaald @biebwestland!

Op Facebook Ineke van der Meijden Helemaal weg van zâ&#x20AC;&#x2122;n BoekStartboekje

Op YouTube Samen boekje lezen! Heerlijk! Bekijk het filmpje. 9<


BINNENSPELEN Nu het winter is, wordt er vaker binnen gespeeld. Lekker bouwen met de blokken, verkleden (‘Ik was… en dan was jij…’), met de poppen schooltje of doktertje spelen, een hut maken onder de tafel… Net als de boekenvriendjes! Jonge kinderen vinden het leuk om in boeken te zien hoe andere kinderen bezig zijn.

Blokkenkoos Marlies Visser (tekst en tekeningen) Uitgeverij The House of Books, € 12,40

Blokkenkoos is druk in de weer met blokken in diverse vormen. Hij bouwt een vriendje! Leuke uitgave om vormen mee te leren, en als stimulans om zelf met blokken aan de slag te gaan. Via QR-codes zijn animatiefilmpjes te bekijken waarin Blokkenkoos schuift en stapelt. Zo wordt spelenderwijs het ruimtelijk inzicht vergroot. AP (2+)

Andere boekjes over fijn binnenspelen Spelen Liesbet Slegers (tekst en tekeningen). Uitgeverij Clavis, € 6,95. AB (1+)

Rosalie verkleedt zich Brigitte Minne (tekst) en An Candaele (tekeningen). Uitgeverij De Eenhoorn, € 11,95. AP (2+)

Noortje speelt poppendokter Annemarie van der Heijden (tekst en tekeningen). Uitgeverij Clavis, € 10,95. AP (2+)

Kom erbij! Versjes voor jou en mij Nannie Kuiper (tekst) en Philip Hopman (tekeningen). Uitgeverij Leopold, niet meer verkrijgbaar; te leen in de Bibliotheek. AJ Nederlands 875 (2,5+)

Binnen spelen met Jip en Janneke Annie M.G. Schmidt (tekst) en Fiep Westendorp (tekeningen). Uitgeverij Querido, € 8,99. A (3+)

> 10


Kijk ook in het februarinummer van Peutertijdschrift PIPPO. Alle vaste vriendjes zoals aapje Pippo en Muisje Meisje spelen in een voor peuters herkenbare omgeving. Dat lokt peuters uit om over hun eigen speelervaringen te vertellen. Een speelse manier om de woordenschat te vergroten.

Gedicht ‘een huis van blokken een paard met sokken een auto met ramen de deftige dame een aap met kleren een eend met veren allemaal speeltjes op de grond ring, ring, ring aan de staart van de hond’ Uit: Ik zie je wel, ik hoor je wel van Miep Diekmann (uitgeverij Querido)

Binnen spelen: knutseltips • Binnen gezellig samen knutselen: op Schooltv.nl zijn ruim honderd filmpjes te zien over knutselen met peuters en kleuters. Stempelen, schilderen, bouwen met dozen of leeg verpakkingsmateriaal. De voorbeelden komen uit bekende tv-programma’s als Sesamstraat en HoelaHoep. Kijk bij: ‘Voor de kleintjes’. • Nog meer knutseltips zijn te vinden op de dvd nijntje gaat knutselen. Met een extra avontuur van ca. 24 minuten waarin kleine pluis de hoofdrol heeft en twaalf korte verhalen uit de tv-serie. Te bestellen in de webshop (Just Entertainment, € 7,99). • Van karton (De Vier Windstreken, € 17,95) is een doeboek met voorbeelden van tien speelobjecten die van kartonnen dozen worden gemaakt. Met het patroon van het vliegtuig op ware grootte! Om samen te maken met knutselaars vanaf ca. 3,5 jaar. 11 <


ACTUALITEIT

Het BoekStart Babyboekje 2016 Vanaf 16 januari 2016 kunnen ouders en pedagogisch medewerkers stemmen voor Het BoekStart Babyboekje 2016. Tijdens de Negenmaandenbeurs in februari wordt bekendgemaakt welk boekje de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee verkozen is tot Het BoekStart Babyboekje 2016. Kijk hier voor de genomineerde boekjes.

Theatervoorstelling: Woei! Woei! is een muziektheatervoorstelling voor kinderen van 1 tot 4 jaar die genomineerd is voor een grote internationale muziekprijs. Alles over de voorstelling en de speeldata vind je hier. Het nieuwe nijntje museum In juli 2015 sloot het dick bruna huis in Utrecht zijn deuren. Op 6 februari 2016, na een ingrijpende verbouwing, opent op dezelfde plek het nijntje museum: hét museum waar peuters en kleuters hun wereld ontdekken. Edwin Jacobs, directeur nijntje museum: ‘Het nieuwe concept betekent ook meer vierkante meters, een compleet nieuwe inrichting en ruimere openingstijden. Het nijntje museum belooft het allerleukste kindermuseum te worden.’

KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar 2015 Iedere maand wordt een boek voor de allerkleinsten bekroond met de KIDDO-Leespluim. Op de twaalf Leespluim-winnaars van 2015 kan het publiek nu haar stem uitbrengen. Ga naar KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar. Iedereen die stemt, maakt kans op een pakket met alle twaalf winnaars van het afgelopen jaar! Meedoen kan tot 1 maart 2016.

> 12


WEETJES Verjaardagskalenders Er zijn verjaardagskalenders te koop rond kinderboekfiguurtjes. Zo is er een kalender met figuurtjes uit het werk van Daniela Drescher, bekend van bijvoorbeeld Pippa en Pelle (Christofoor, â&#x201A;Ź 12,50). Achter in het boek Boer Boris en de maaier van Ted van Lieshout en Philip Hopman zit een gratis verjaardagskalender (Gottmer, â&#x201A;Ź 12,95).

Kidsproof Kidsproof biedt een overzicht van leuke activiteiten in jouw omgeving. Een verhalenvertel-ochtend, theater, activiteiten in een kinderboekwinkel of Bibliotheek, je vindt ze door te klikken op een plaats bij jou in de buurt. Je kunt zoeken op onder meer leeftijd, jongens of meisjes en binnen of buiten.

Kind en taal Op deze website vind je informatie over de taalontwikkeling van jonge kinderen. Wat kun je doen om het praten en luisteren van je kindje te stimuleren? In welke boeken of op welke websites vind je goede informatie? Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de rol van voorlezen, inclusief boekentips. Lees verder.

Prentenboekjesfestival Tijdens het Prentenboekjesfestival, dat loopt tot en met april, worden verschillende peuter- en kleutervoorstellingen gespeeld. De foyers van de theaters zijn veranderd in een creatieve Prentenboekjesstad, vol bekende boekfiguren. Stap zo letterlijk de verhalen binnen! Meer informatie op de website van Theaterbureau Vanaf 2.

13 <


COLOFON S A ME N S TE L L I N G E N R EDAC T I E

Julienne van den Heuvel & Wilma van der Pennen V O R MGE V I N G

Lijn 1, Haarlem

BoekStart wordt gecoĂśrdineerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door OCW. kunstvanlezen.nl boekstart.nl

De AJ-nummers na sommige annotaties verwijzen naar de SISO-indeling in de Bibliotheek: AB betekent geschikt voor babyâ&#x20AC;&#x2122;s, AP is voor peuters (2-4 jaar), AK voor kleuters (4-6 jaar), A betekent voorleesboek.

Kom naar de Bibliotheek!

Profile for Kunst van lezen

BoekStart voor jou! nummer 8  

Deze digitale brochure met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt vi...

BoekStart voor jou! nummer 8  

Deze digitale brochure met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt vi...

Advertisement