__MAIN_TEXT__

Page 1

Mama Mascha: ‘Yannick (4 maanden) heeft dit nijntjeboekje van opa en oma gekregen. Hij kan het goed vastpakken en in het spiegeltje kijken. Vrolijke prentenboeken vindt hij erg leuk: hij geniet merkbaar als we een boekje pakken, dan kraait hij van plezier.’

BoekStart voor jou! 5


BOEKENTIPS Babba Baby: Kusjes en knuffels Betty Sluyzer (tekst) en Milja Praagman (tekeningen) Uitgeverij Leopold, € 5,99

Babba Baby is bij veel ouders al bekend van het stoffen boekje uit het BoekStartkoffertje. Er is ook een kartonboekje, waarin Babba Baby kusjes uitdeelt aan alle knuffels. AB (1+)

Op de website van de schrijfster vind je tips bij de boekjes en informatie over Babba Baby Babygym!, een voorstelling voor baby’s en peuters.

Kijk beer!/Kijk bus! Ingela P. Arrhenius (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 6,95 per stuk

Woordjes leren aan de hand van de duidelijke, gestileerde tekeningen, dat is waar het in deze kleurrijke boekjes om gaat. De Zweedse illustratrice is geen onbekende, want ze maakt ook ontwerpen voor stof, behang en posters voor kinderkamers. AB (1+)

Pippa en Pelle Daniela Drescher (tekst en tekeningen) Uitgeverij Christofoor, € 7,50

Pippa en Pelle maken een wandeling door de natuur. Het warm geïllustreerde kartonboekje nodigt uit om samen met kleine kinderen op ontdekkingsreis te gaan. AB (1+)

Kiekeboe! Giuliano Ferri (tekeningen) Uitgeverij De Vier Windstreken, € 12,95

Kiekeboe spelen geeft altijd pret! Achter hun pootjes of vleugeltjes zitten in dit hardkartonnen boekje allerlei dieren verstopt. En wie zit er achter de handjes op de laatste pagina? AB (1+) >2


BOEKENTIPS Dag! Carin van Essen (tekst, muziek en zang) en Roel Ottow (tekeningen) Uitgeverij Kok, € 12,99

Boekje met cd over herkenbare momenten van een dag uit het leven van baby’s en peuters. Met als extra opvoedingstips die de waarde van praten en zingen met jonge kinderen onderstrepen. AJ 788.2 (1,5+)

Verstoppertje spelen met PePe & Milli Yayo Kawamura (tekst en tekeningen) Uitgeverij ImageBooks, € 9,95

Hardkartonnen boekje waarin hond PePe en kat Milli verstoppertje spelen. Door schuifjes te bewegen of achter flapjes te kijken valt er heel wat te ontdekken! In de serie over de twee vriendjes is nog een deeltje verschenen, Een dag met PePe & Milli. AB (1,5+)

Wereldmuziek Marion Billet (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 11,95

In de serie ‘Geluidenboekje’ zijn al heel wat leuke deeltjes verschenen. Dit keer gaat het over muziekinstrumenten van overal ter wereld, bijvoorbeeld de bandoneon, de mandoline of de bamboefluit. Door op een knopje te drukken weerklinkt een mooi uitgevoerd muziekfragment. Bekroond met de KIDDO Leespluim van de maand. AP (1,5+)

Iedereen gaapt Anita Bijsterbosch (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 14,95

Het begint met een poes, die heel hard gaapt (je ziet de opengesperde bek door een flapje om te keren), daarna volgen allemaal slaperige dieren, en natuurlijk een gapend kindje! Op een uitvouwbare pagina aan het eind is iedereen nog eens te zien… diep in slaap! AP (2+) 3<


BOEKENTIPS Het feest van nijntje Dick Bruna (tekst en tekeningen) Uitgeverij Mercis Publishing, € 7,95

Om de zestigste(!) verjaardag van nijntje te vieren, is er een extra grote editie gemaakt van het originele boekje uit 1970. Nog altijd even leuk voor dreumesen en peuters. AP (2+)

Er zijn veel activiteiten georganiseerd rond het beroemde konijntje, zoals een overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht (20 juni t/m 20 september) en een vernieuwde musical, met nieuwe liedjes van Henny Vrienten (t/m eind mei). Alle informatie over het jubileumjaar is te vinden op de nijntje-website!

Kees en Koosje: Kleine broer en grote zus Olivier Dunrea (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 8,95

Kees en Koosje zijn twee kleine gansjes. Kees doet grote zus Koosje in alles na. Tot Koosje vertwijfeld uitroept: ‘Loop me niet steeds achterna!’. Vanaf dat moment zijn de rollen omgedraaid… AP (2+)

Het boekje hoort bij de serie over gansje Gonnie en haar vriendjes. Daarover is nu ook een poppenvoorstelling te zien. En natuurlijk hebben de gansjes een eigen app, te vinden in de App Store!

Joepie Joepie Marijke ten Cate (tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 9,95

Hardkartonnen boekje met twaalf bekende kinderliedjes, waarbij kring-, klap- en dansspelletjes gedaan kunnen worden. Op de bijgeleverde cd kun je naar de liedjes luisteren. Op de website Kinderliedjesboek zijn nog veel meer liedjes te horen. AJ 788.2 (2+)

>4


BOEKENTIPS Olli is een olifant Diederiekje Bok (tekst) en Hein Mevissen (tekeningen) Uitgeverij Leopold, € 7,99

Olifant Olli verkleedt zich telkens opnieuw als een ander dier. Toch blijft hij duidelijk een olifant. Olli is onder meer bekend als mascotte van de dierentuin Blijdorp en heeft een eigen website. AP (2,5+) Kleuren/Tellen Aino-Maija Metsola (tekst en tekeningen) Uitgeverij Querido, € 11,50 per stuk

Liefhebbers van het Finse designmerk Marimekko zullen onmiddellijk de gestileerde, felgekleurde illustraties herkennen in deze kartonboeken met flapjes, waarmee het tellen (van 1 t/m 10) en het herkennen van kleuren geoefend kunnen worden. Op elke dubbele pagina valt van alles te zien, te benoemen, te zoeken en te vergelijken. AP (2,5+) Feest voor de machines Edward van de Vendel (tekst) en Liesbeth De Stercke (tekeningen) Uitgeverij De Eenhoorn, € 14,50

Prentenboek met tekst op rijm over stoere auto’s en machines, die bestuurd worden door dieren in alle soorten en maten. Na een dag hard werken is er een groot feest, dat zelfs doorgaat als de berijders al lang slapen… AP (3+) Hallo, hallo, wie stinkt daar zo? Dagmar Stam (tekeningen) Uitgeverij Leopold, € 19,99

Dikke bundel met voorleesverhaaltjes, versjes en gedichten over bekende boekfiguurtjes als Dikkie Dik, Kleine Ezel en Woezel & Pip. Bij elke tekst staat een klok of zandloper afgebeeld, die aangeeft hoeveel tijd het voorlezen ongeveer in beslag neemt. A (3,5+)

Kijk voor meer boekentips op boekstart.nl, Leesplein 0-6 en Boekenzoeker 0-8.

5<


EEN EIGEN LEESHOEKJE Als je zelf van lezen houdt, zijn er vast boeken te vinden bij jou thuis. Je kindje ziet jou lezen en leert daardoor dat dat iets heel vanzelfsprekends is: jij een lezer, je kind een lezer! Zorg voor een leuk en fijn leeshoekje, speciaal voor hem. Het is leuk en ook belangrijk dat je kindje al vanaf het begin zijn eigen boeken heeft. Een eigen kastje met een plekje waar het ongestoord kan ‘lezen’. Zo heeft het altijd zijn favoriete boeken binnen handbereik: die boeken die steeds opnieuw moeten worden voorgelezen. Je kindje geniet van de herkenbaarheid en de voorspelbaarheid, die hem telkens bevestigen. Het is goed zo’n favoriet keer op keer voor te lezen. Je kind ontdekt er steeds iets nieuws in en beleeft er telkens weer opnieuw plezier aan. Daarom is het fijn voor je kind om een eigen boekencollectie te hebben. Zo’n boekenverzameling hoeft helemaal niet zo uitgebreid te zijn. Een paar boeken, waarvan je kind ten slotte hele stukken uit het hoofd kan opzeggen, voldoen veel beter dan steeds weer een nieuw, vreemd verhaal. Je kunt al met een eigen boekencollectie beginnen als je kindje nog een baby is. Maak voor hem een eigen boekenmandje. Daaruit kan hij algauw zelf zijn boekjes pakken. >6


FOTO FLOW’S B OEKENSTEU N

Wanneer je baby iets ouder is, krijgt hij zijn eigen boekenplankje, waar hij zelf bij kan. Het is belangrijk dat een kind al jong met boeken leert omgaan. Dat het leert dat boeken iets anders zijn dan speelgoed en hoe je ze moet hanteren. Na een tijdje vindt je dreumes of peuter het ook weer leuk zijn boeken ‘van vroeger’ te bekijken. Hij herkent de plaatjes en kan er nu zelf iets bij vertellen. Dan is het fijn om die boeken nog in huis te hebben. Zo’n plekje is eenvoudig te realiseren. Een plank in je eigen boekenkast volstaat al. Plaats de boeken zo dat de voorkanten goed te zien zijn. Dat is veel uitnodigender dan een rij smalle ruggen naast elkaar. Ook kan je kindje de boeken dan makkelijker pakken. Passen ze niet allemaal naast elkaar ‘met het gezicht naar voren’? Leg ze dan in stapeltjes en zet regelmatig andere boeken rechtop. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je zo creatief zijn als je wilt. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschriften- of bordenrek waarin de boeken door de opstaande rand goed blijven staan. Zelfs een kruidenrekje biedt uitkomst. En wat dacht je van een knus leeshoekje onder een hoogslaper met lekkere kussens!

Kijk voor meer inspiratie op love2bemama.com en op Pinterest.com.

7<


TIPS & TRICKS Maas is pas 5 maanden en is nu al dol op het Van Dale knisperboekje en de cd van Dirk Scheele! Zijn moeder stuurde deze foto naar de BiEB (’s-Hertogenbosch) om te bedanken voor het fijne BoekStartpakket waar Maas nu al volop van geniet.

Stem van moeder stimuleert hersengroei van baby De hersengroei van baby’s wordt tot op zekere hoogte gestimuleerd door de stem van hun moeder. Dat zou blijken uit een nieuwe studie van onderzoekers van Harvard Medical School. Lees hier meer. Ta Ta: een doorgaande leeslijn in het klein Bij uitgeverij ImageBooks verschenen boekjes in verschillende uitvoeringen rond een herkenbaar figuurtje, Kleine Aap. Met het badboekje (Kleine Aap gaat in bad) en bijbehorende washand kan gespeeld worden. En al snel is het leuk om met de bijbehorende tekst en de vrolijke illustraties aan de slag te gaan. Voor iets groter zijn er twee kartonboekjes, inclusief een slabbetje en bestekje (bij Kleine Aap heeft honger) en een stoffen knuffeltje (bij Welterusten Kleine Aap). De boekjes en materialen zijn verpakt in luxe kartonnen doosjes en zijn heel geschikt als kraamcadeautje (€ 14,95 per doosje). Uitdeelboekjes Een kinderpartijtje kun je feestelijk afsluiten met uitdeelboekjes, miniboekjes rond bekende boekenhelden als Pieter Konijn, Kikker, Woezel & Pip, nijntje of Dikkie Dik. Een doosje met 10 of meer boekjes kost ongeveer € 10,- tot € 15,-. Te koop bij de gespecialiseerde (kinder)boekwinkel of te bestellen via de webshop van de uitgevers. >8


TIPS & TRICKS Vroeg beginnen met voorlezen loont Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Al op vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Lees hier meer. Hallo! Tijdens het verschonen, het aankleden, de wandeling: gezellig babbelen met je baby bij alles wat je doet, is goed voor de taalontwikkeling van je kleintje. Ook al lijkt hij je nog niet te begrijpen en zegt hij niets terug. Hoewel? Dat kan zomaar gebeuren, zoals dit filmpje laat zien! Enthousiaste moeder over BoekStart Moeder Iris is erg enthousiast over BoekStart en had zich er al maanden op verheugd haar zoontje lid te maken van de Bibliotheek. Met vijf en een halve maand was het zo ver! Lees hier haar blog.

Mama Annemarie: ‘Lorijn is op deze foto 14 maanden. Ze ‘leest’ uit het boek Ik ben een nijlpaard (Uitgeverij Van Tricht). Bij dit boek hoort een cd, die we veelvuldig draaien. Lorijn is nu ruim anderhalf. Ze herkent de liedjes en wacht in spanning het volgende nummer af met haar wijsvinger in de lucht.’

9<


BOEKENTIPS: NATUURBOEKEN Samen met je kind de natuur ontdekken! Kijken naar wat er groeit en bloeit, spoorzoeken, naar geluiden luisteren, knoeien met water… Buiten valt er heel wat te ontdekken. En je hoeft er niet eens ver voor weg te gaan.

Het Gruffalo Natuurspeurboek Julia Donaldson (tekst) en Axel Scheffler (tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 7,50

Samen met de Gruffalo op speurtocht door de natuur! Met spelletjes- en knutseltips, stickervellen en uitdagende zoekopdrachten. Om mee te nemen tijdens een wandeling in de natuur. (3,5+)

Andere natuurboeken: Naar buiten met nijntje Dick Bruna (tekst en tekeningen). Uitgeverij Mercis Publishing, € 11,50. AP (1,5+)

Het jaar van Kikker Max Velthuijs (tekst en tekeningen). Uitgeverij Leopold, € 12,50. AP (2+)

Waar woont konijn? Het grote dierenzoekboek Lizelot Versteeg (tekst en tekeningen). Uitgeverij Clavis, € 16,95. AP (2,5+)

Natuur Alain Grée (tekst en tekeningen). Uitgeverij Gottmer, € 13,95. AJ 577.2 (3+)

Het grote voorleesboek van het bos. Selma Noort (tekst) en Tineke van der Stelt (tekeningen). Uitgeverij Leopold, € 17,99. A (3,5+)

Een jaar voorbij Kerstin Zabransky (tekst en tekeningen). Uitgeverij Clavis, € 15,95. AK (4+)

> 10


KNUTSELTIP: EGELTJES MAKEN Ga eerst naar buiten om takken en besjes of steentjes te verzamelen. Daarna samen knutselen met deeg. Voor twee egeltjes heb je nodig: 2 kopjes bloem, 0,5 kopje zout, 1 kopje water, 1 scheutje olie. Meng bloem, zout, water en olie tot een stevig deeg. Vorm er bolletjes van en duw deze aan één kant een beetje plat. Maak er een spits kopje aan. Knip de takjes in korte stukjes en duw deze in de lijfjes. Gebruik de besjes of steentjes als ogen. Laat de egeltjes drogen of bak ze een uurtje in de oven op ongeveer 100 graden. OERRR Deze knutseltip komt van de website van OERRR, een initiatief van Natuurmonumenten. Op deze site vind je nog veel meer speeltips voor peuters en kleuters en een overzicht van leuke activiteiten en spannende uitjes. Meld je kind aan voor OERRR en ontvang het BuitenBoekje om samen de natuur te ontdekken. Liedjes De bundel Een mandje vol amandelen (Ploegsma) bevat heel veel liedjes – inclusief muzieknotatie – bijvoorbeeld over dieren. Zoals deze: En waar ben jij? Kippen in een hokje, koeien in de wei, konijntjes in een holletje, en waar ben jij? Spinnen aan een draadje schapen op de hei, slakken in een huisje, en waar ben jij? 11 <


ACTUALITEIT Muziek maken met Muis Muis, bekend van de boeken van Lucy Cousins, staat centraal in de voorstelling ‘Muziek maken met Muis’. Accordeoniste Fredrike de Winter laat kinderen kennismaken met verschillende muziekinstrumenten. De voorstelling is te boeken via BoekenTheater en is bedoeld voor 3+. Annie M.G. Schmidt-week Jaarlijks wordt in mei de Annie M.G. Schmidtweek georganiseerd. Dit jaar is het thema ‘Het grote dierenfeest’. Voor de allerkleinsten verschijnt daarom een stevig kartonboekje over Jip en Janneke, Dierenvrienden (Querido, € 4,99). Van woensdag 13 t/m zaterdag 23 mei, in boekhandel en Bibliotheek.

Naar het theater Het peutertheaterfestival 2 Turven Hoog reist langs theaters in het land. In april zijn theater-, dans- en mimevoorstellingen te zien in Amsterdam. In oktober volgt een nieuwe ronde, die start in Almere. Kijk op 2turvenhoog.nl voor meer informatie.

Kinder Media Awards 2015 Op 2 april werden onder meer vier prijzen uitgereikt voor de beste digitale media voor jonge kinderen op initiatief van CPNB, ECP, MKO en Mediawijzer.net. De uitreiking vond plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum. De winnaars: Heksje en Willem (Media Ukkie Award, app voor 3+, Somoiso Uitgeverij), Peter en de Wolf (Gouden @penstaart, app voor 4+, uitgeverij Follow a Muse), Roodkapje (Kameleon, interactief kinderboek, uitgeverij Gottmer) en Het Muizenhuis (Gekko, interactieve spin-off van een kinderboek, uitgeverij Rubinstein).

> 12


WEETJES Leesplezier Al vroeg beginnen met voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die al vanaf baby zijn voorgelezen een voorsprong hebben als ze naar school gaan. Maar voorlezen versterkt ook de band met je kindje ĂŠn het is erg leuk. Bekijk deze filmpjes maar!

â&#x2DC;&#x17E;

Voorlezen van Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak. Een vader leest voor.

SpElEnD lErEn diGitalE mediA 2-4 jaar

Spelend leren Er verschijnen steeds meer apps met animaties voor jonge kinderen. Ook op basis van prentenboeken: het verhaal komt tot leven of in een spin-off worden de bekende boekfiguurtjes gebruikt. De brochure Spelend leren. Digitale media voor 2-4 jaar helpt je om je weg te vinden in het grote aanbod van digitale media. Waar je op moet letten bij het kiezen, de voor- en nadelen van digitale media, hoe je er verantwoord mee om gaat en de leukste apps.

Mijn mooiste kinderboek Op de website van KRO-Kindertijd staan animatiefilmpjes van prentenboeken, maar ook van spelletjes en doetips rond bekende boekfiguurtjes. Regelmatig is in het programmablok op tv een filmpje te zien dat gebaseerd is op een prentenboek. Over varkentje Olivia bijvoorbeeld, naar de boeken van Ian Falconer. Kijk samen en lees en bekijk daarna het boek!

digi digi is een online magazine over digitale prentenboeken. Het tweede nummer is inmiddels verschenen. digi biedt ouders achtergrond en een overzicht van de leukste digitale uitingen voor hun kinderen. Of het nu gaat om apps, verrijkte e-books, luisterverhaaltjes of animaties, in alle gevallen staat in digi het prentenboek voor peuters en kleuters centraal. Lees hier digi #2 online.

13 <


COLOFON SA M E N S TE L L I N G E N R ED AC T I E

Julienne van den Heuvel & Wilma van der Pennen V O R MGE V I N G

Lijn 1, Haarlem F OTO GR A F I E

Marijke Bos p. 6; Marieke Baselmans p. 7

BoekStart wordt gecoĂśrdineerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door OCW. kunstvanlezen.nl boekstart.nl

De AJ-nummers na sommige annotaties verwijzen naar de SISO-indeling in de Bibliotheek: AB betekent geschikt voor babyâ&#x20AC;&#x2122;s, AP is voor peuters (2-4 jaar), AK voor kleuters (4-6 jaar), AJ betekent informatief boek, A betekent voorleesboek.

Kom naar de Bibliotheek!

Profile for Kunst van lezen

BoekStart voor jou! nr. 5  

Deze digitale brochure met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt vi...

BoekStart voor jou! nr. 5  

Deze digitale brochure met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt vi...

Advertisement