__MAIN_TEXT__

Page 1

boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 1

Boe kS t a r t EnVerder lezen, luisteren, kijken, spelen met baby’s en peuters Voorleestips en kortingsbonnen!

Kom naar de bibliotheek! w w w. b o e k s t a r t . n l


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 2

BOEKSTART Baby’s houden van boeken

Ik kan niet wachten om samen boekjes te bekijken, maar weet niet goed wat leuk is voor baby’s. BoekStart maakt de keuze makkelijker.

Lian en Ole (10 maanden)

Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? En kunnen ze al naar de plaatjes kijken? Het antwoord op al deze vragen is: ja! Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen. BoekStart speelt daar op in door het lezen met heel jonge kinderen te bevorderen. Fijn samen een boekje bekijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren. Kinderen die al vroeg in aanraking komen met boeken hebben straks een voorsprong op school. Daar hebben ze hun hele leven plezier van. Er zijn al 150 bibliotheken die meedoen, door het hele land. Met een waardebon die je van de gemeente krijgt als je baby 3 maanden oud is, kun jij ook gratis zo’n leuk BoekStartkoffertje ophalen in de bibliotheek. Er zit een babyboekje in, een liedjes-cd en informatie rond voorlezen.

Kijk op www.boekstart.nl of jouw bibliotheek al meedoet of dat binnenkort gaat doen.

3


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 4

BOEKSTART Lezen met baby’s: welke boekjes?

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

☞ 4

Boekjes met patronen in zwart-wit Baby’s reageren het eerst op duidelijke zwart-witpatronen. Die patronen zijn goed voor de visuele ontwikkeling. Een baby kan er geboeid naar kijken! Boekjes die de aandacht vasthouden Krakende bladzijden, spiegelend glinsterfolie, een voelelement. Dat houdt je baby lekker bezig! Boekjes voor babyhandjes Boekjes van hanteerbaar formaat. Niet te groot, niet te dik, niet te zwaar. Met afgeronde hoeken, zodat baby zich niet kan bezeren. En natuurlijk scheurvast… Boekjes die te overzien zijn Een plaatje per pagina is genoeg. Bijvoorbeeld een dier of voorwerp dat je baby uit zijn omgeving kent. Duidelijk afgebeeld met zo min mogelijk details.

Kijk voor goede babyboekjes bij de Boekentips op www.boekstart.nl.

dochtertje heeft al een eigen boekenmandje. Met stoffen boekjes ❛enMijnboekjes voor in bad. En ze weet precies wat er in de mand zit! ❜

ZACHTE BABYBOEKJES Voor een baby rond een half jaar is er nog geen verschil tussen een boek of speelgoed: hij wil het op zijn eigen manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen, ermee te gooien. Een babyboek moet hier tegen kunnen. Dieren Stella Baggott (tekeningen) Uitgeverij Usborne, € 9,50 Stoffen uitvouwboek met afbeeldingen van dieren. Uitgevouwen zijn aan de ene kant huisdieren in zwart-wit te zien met hier en daar een kleurtje; aan de andere kant zijn voor wilde dieren felle kleuren gebruikt. Kan met bandjes bevestigd worden aan bijvoorbeeld de box. Vanaf ca. 4 maanden. Knisperboekje – jungle Guido van Genechten (tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 8,95 Dit is een van de vier vrolijke stoffen knisperboekjes met dieren in de hoofdrol. Dit deeltje laat spannende dieren uit de jungle zien. Knisperplezier voor baby’s en dreumesen vanaf ca. 6 maanden. De mooiste vis krijgt een glinstersteen Marcus Pfister (tekst en tekeningen) Uitgeverij De Vier Windstreken, € 12,95 Wie kent de mooiste vis niet? Over deze prachtige blauwe vis met glinsterende schubben is nu ook een stoffen knisperboekje gemaakt. De glinstersteen is met een koord stevig aan het boek vastgemaakt. Om eindeloos mee te spelen! Vanaf ca. 8 maanden.

5


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 6

KARTONNEN BABYBOEKJES

DREUMESBOEKEN (1-2 JAAR)

Met ongeveer 10 maanden ontdekt je baby hoe een boek ‘werkt’. Hij raakt meer gericht op de inhoud en slaat bladzijden om. Soms vijf tegelijk, maar dat geeft niet. Het gaat om het ontdekken en samen met het boekje bezig zijn.

Een dreumes rond 1 jaar gaat herkennen wat er op de plaatjes staat. Foto’s of duidelijke tekeningen van dieren doen het erg goed. Het liefst niet meer dan één per plaatje. Vertel er iets bij. Het geeft niets als je kind in het midden van het boek wil beginnen. Het is toch nog niet toe aan een echt verhaal.

Dag dieren! Smriti Prasadam (tekst) en Emily Bolam (tekeningen) Uitgeverij De Ballon, € 3,95 Dag panda, dag koe… In dit boekje worden tien dieren benoemd en bij elk dier staat een typerend geluid. Op de tekeningen in zwart-wit staat steeds een detail in een glimmende steunkleur. In de ‘Gloeiwormpjesreeks’ verschenen ook Dag voertuigen!, Dag beestjes! en Dag wereld!. AP (vanaf 4 mnd.) Kindje hier, kindje daar, allemaal kindjes bij elkaar! David Ellwand (tekst en tekeningen) Uitgeverij Ploegsma, € 9,95 Vrolijke, verdrietige, lieve en stoute dreumesen… op elke bladzijde van dit kartonnen boekje staat een zwart-witfoto van een kindje. Naast de foto’s vind je een tekst op rijm. Op de laatste bladzijde is een spiegeltje te zien. AP (1+)

6

Kunstjes! Leen Van Durme (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 6,95 Alle dieren kunnen iets bijzonders. En welk kunstje kan eendje? De frisse, vierkante boekjes over eendje stimuleren de taalontwikkeling van kinderen van ca. 12 maanden. Andere titels uit de serie zijn: Kwak!, Honger! en Thuis! AP (1+)

Bij mij thuis in het hol Sara Gillingham (tekst) en Lorena Siminovich (tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 8,95 Door de gaten in de kartonnen pagina’s is een beertje van vilt te zien. Via de achterkant van het boekje werkt dit beertje als een vingerpopje. Beer vertelt waarom het in zijn hol zo fijn is. Lees ook een van de andere drie boekjes, bijvoorbeeld: Bij mij thuis in de boom (waarin een vilten uiltje zit). AP (1,5+) Dikkie Dik – rugzakje met omkeerboekjes Arthur van Norden (tekst) en Jet Boeke (tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 17,95 In een zacht pluchen rugzakje – waarin gemakkelijk de vrolijke kop van Dikkie Dik is te herkennen – zitten maar liefst drie kartonnen omkeerboekjes! Zo bezit de dreumes in één keer een leuke tas en zes Dikkie Dik-verhaaltjes. Wie wil er nu niet met deze schat op stap gaan? AP (2+) Kiekeboe! Ben je nog wakker? Kathleen Amant (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 9,95 Konijn, Hond, Muis, Poes en Kip slapen al. En het kindje? Sla steeds de deken open, maar eerst raden wie er achter de grote flappen schuilgaan. Ook is er Kiekeboe! Slaap je al? AP (1,5+)

7


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 8

BOEKENTIPS Zonder woorden Tekeningen vertellen vaak een eigen verhaal. Ze zijn niet alleen versiering van de tekst, maar laten meer zien dan er wordt verteld. Soms heeft een boek helemaal geen tekst en wordt er toch een heel verhaal verteld. Feest in de boom Eduar Gilles (tekeningen) Uitgeverij Lannoo, € 9,95 Wat gebeurt er veel in de boom, elk seizoen weer! Alle dieren hebben het druk: in hun eigen huis achter de flapjes, en met elkaar! En elke dierenfamilie heeft zijn eigen verhaaltje. AP (3+) KINDERBOEKENWEEK Ieder jaar wordt in oktober in bibliotheken, boekhandel en kinderopvang, maar ook op scholen, de Kinderboekenweek georganiseerd. Tien dagen lang staan kinderboeken extra in het zonnetje. Voor de kleinsten is er ieder jaar een speciaal prentenboekje. Dit jaar wordt dat gemaakt door Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman, twee bekende illustratoren van kinderboeken. En dat is niet voor niets, want het onderwerp van dit jaar is ‘beeldtaal in kinderboeken’. Van woensdag 6 t/m zaterdag 16 oktober staat alles in het teken van ‘De Grote TekenTentoonstelling’. Getekende illustraties, foto’s, collages… alles kan. Je hoeft niet eens erg handig te zijn om voor je kind een eigen boekje met lievelingsillustraties te maken. Een fotomapje, een aantal gekopieerde illustraties, een schaar en lijm… in een handomdraai heb je een persoonlijk boekje. En thuis een tentoonstelling inrichten kan, op een prikbord, de kamerdeur of op een vrij stukje muur. 8

❛ Boeken duur? Vergelijk de prijs eens met die van speelgoed! ❜

Kortingsbon op www.boekstart.nl!

Het is herfst Rotraut Suzanne Berner (tekeningen) Uitgeverij Lannoo, € 12,95 De bomen worden kaal en de straat ligt vol afgevallen bladeren. Er is een pompoenententoonstelling en er wordt een lampionnenoptocht gehouden. Kortom: het is herfst! Ook zonder woorden: Wat een winter!, Leve de lente! en Zonnige zomer. AP (3+) De verrassing Sylvia van Ommen (tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 12,95 Schaap heeft het vreselijk druk: met scheren, wol verven en een trui breien, als verrassing voor giraf! Bij de mooie prenten valt heel wat te vertellen. AP (3+) 9


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 10

PEUTERBOEKEN (2+) Een peuter van een jaar of twee is toe aan een echt verhaaltje. Over een meisje of een jongetje dat iets beleeft wat je kind herkent. Ook dieren doen het erg goed. De platen moeten duidelijk laten zien wat er in het verhaal gebeurt.

BOEKENTIPS Zingen! Het zingen van liedjes met hele kleintjes is altijd een succes. Fijn om te doen, en hun natuurlijk aanwezige gevoel voor klank, rijm en ritme wordt aangesproken en daardoor vergroot.

Ieder meisje een prinses Mylo Freeman (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 13,95 Naomi, Isabel, Adinda, Rosalina, Ushi, vijf prinsesjes van verschillende nationaliteit hebben allemaal hun eigen lievelingsdier en allemaal een ander kroontje. Maar van wie zou dat ene kroontje toch zijn? AP (2,5+) Ikke niet! Nicola Killen (tekst en tekeningen) Uitgeverij Luister, € 12,50 Wat is er toch allemaal gebeurd? Er heeft iemand vreselijk kruimelig van de cake gegeten, zo aan het modderspoor te zien heeft er iemand over het kleed gefietst, er staan afdrukken op de muur van verfhanden... Maar niemand heeft het gedaan! Dus wie gaat dat opruimen...? AP (2,5+) Kom maar binnen! Milja Praagman (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 8,95 Mama gaat koekjes halen bij de thee. Fien mag niet opendoen als er gebeld wordt. Maar over kloppen heeft mama niets gezegd. Zo wordt het al gauw heel gezellig! AP (2+) 10

❛ Boeken stimuleren de fantasie. ❜

Daar buiten loopt een schaap Mies van Hout (tekst en tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 12,95 Twaalf bekende kinderliedjes bij mooie, grote platen. De liedjes kunnen ook beluisterd worden op www.kinderliedjesboek.nl. Tips en suggesties Fris eerst je geheugen op. De liedjes ken je vast wel, maar weet je alle woorden nog? Praten • Kies een plaat uit, of doe dat samen met je kind. Praat samen over wat er allemaal te zien is. • Wijs dingen aan en geef zoekopdrachten. Doen • Neem je kind op schoot en beweeg samen mee bij het zingen van de liedjes. • Zet je kind tegenover je en maak gebaren bij de liedjes. Dat nodigt uit tot nadoen!

Kijk voor een Boekidee en een kortingsbon op www.boekstart.nl!

Andere boeken Klap eens in je handjes Marjan van Zeyl (tekeningen). Uitgeverij Christofoor, € 7,50 Een schaap met witte voetjes. Wiegeliedjes en andere wijsjes Babette Harms (tekeningen). Uitgeverij Lannoo, € 12,50

11


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 12

VOORLEZEN Fijn om in huis te hebben is zo’n dikke verhalenbundel of een boek met rijmpjes. Er kan steeds weer een ander verhaaltje of rijmpje gekozen worden. Of juist keer op keer die ene favoriet! Hansje pansje kevertje: mijn allereerste grote voorleesboek Nannie Kuiper e.a. (tekst) en Thé Tjong-Khing e.a. (tekeningen) Uitgeverij Leopold, € 19,95 Balotje, Api, Kikker, Knofje, Muis en nog vele anderen. Allemaal zijn ze met hun avonturen terug te vinden in dit mooie, grote voorleesboek. A (3+)

Kortingsbon op www.boekstart.nl!

Kikkerversjes Arnold en Adrianne Lobel (tekst en tekeningen) Uitgeverij Ploegsma, € 13,95 Een kikker speelt nijdig viool, want hij houdt eigenlijk alleen van klarinet. Zo zijn er nog negen grappige verzen over kikkers en padden bij mooie tekeningen. AJ Nederlands 875 (3+)

12

Wie gaat er mee? Een avontuurlijk Gouden Voorleesboek Joke Linders (samenstelling) Uitgeverij Rubinstein, € 15,Van Het Koekemannetje tot De gele taxi en van Kippetje Tok tot De hondenmatroos: twaalf bekende Gouden Boekjes in één bundel! A (3+)

BOEKENTIPS Op het potje! Op een dag is de luier overbodig en plast je kind keurig op het potje, of op de grote wc. Boeken kunnen daarbij steun bieden. Weg met de luiers! Melanie O’Brien (tekst) en Constanza Basaluzzi (tekeningen) Uitgeverij Ploegsma, € 11,50 In de uitsparingen in het omslag zie je al meteen acht luiers zitten. Die hebben de acht kindertjes nu nog nodig, maar naarmate het verhaal vordert, verdwijnen de luiers uit het zicht. AP (1,5+) Tips en suggesties Bekijk en lees samen het verhaal. Laat een knuffel of pop ook een ‘plasje’ op een potje doen. Praten • Welke kleur heeft jouw potje? • Gaat papa/mama ook op een potje? • Ben jij al eens op de grote wc geweest? Doen • Laat het kind zelf een plekje voor zijn potje kiezen. • Lees het gedicht ‘Een potje met een plant’ uit: Wiele, wiele stap van Miep Diekmann. Andere boeken Lulu’s potje Camilla Reid (tekst) en Ailie Busby (tekeningen). Uitgeverij Holland, € 9,95. AP (2+) Op de grote wc Kathleen Amant (tekst en tekeningen). Uitgeverij Clavis, € 10,95. AP (2+)

13


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 14

MULTIMEDIA

LINKS

Een luister-cd of een dvd met daarop een paar verhaaltjes en liedjes doen het bij kleintjes altijd goed. Luister of kijk wel samen. Dat is gezelliger en je kunt dan samen praten over wat er te zien en te horen is. Het leukste van Dribbel Eric Hill Uitgeverij Memphis Belle, € 5,Op deze verzamel-dvd vind je avonturen van het hondje Dribbel en zijn vriendjes. De verhalen zijn gebaseerd op de boeken van Eric Hill. Met korte filmpjes en een wat langer avontuur: ‘Dribbel met opa en oma naar de optocht’. AP (2+) Nijntje op reis Dick Bruna Uitgeverij Rubinstein, € 9,95 In een uitsparing in dit boekje zit een cd, met zes verhaaltjes over Nijntje. Alle verhalen gaan over reizen, van een logeerpartijtje tot een tocht in een vliegtuig. Ze worden afgewisseld met een vrolijk Nijntje-liedje. In het boekje vind je leuke illustraties en een korte tekst. AP (2+) Het tweede dvd-boek van Dikkie Dik Jet Boeke (tekeningen) en Arthur van Norden (tekst) Uitgeverij Gottmer, € 12,95 Er zijn over de beroemde rode kater Dikkie Dik al twee dvd-boeken gemaakt. Het tweede boek bevat acht verhaaltjes over Dikkie Dik, die op de bijgeleverde dvd te zien zijn. Daarnaast zijn er drie raadspelletjes en een telspelletje. AP (2+) 14

BoekStart www.boekstart.nl BoekStart is een speciaal programma voor ouders van baby’s. Het wordt aangeboden door de Openbare Bibliotheken. De medewerkers kunnen je alles vertellen over boeken en lezen. Kinderboekenweek www.kinderboekenweek.nl Begin september gaat de nieuwe website rond de Kinderboekenweek 2010 online. Daarop staat alle informatie over deze campagne. Tijdens de Kinderboekenweek is in de boekhandel de Voorleesgids te vinden. Deze gratis brochure bevat informatie van uitgevers over boeken voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. Voorleesplein www.voorleesplein.nl Het Voorleesplein is dé verzamelplek van informatie over boeken voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. Met wekelijks een voorleestip, nieuwtjes, een overzicht van theaterproducties en tentoonstellingen, boekenlijsten op onderwerp, en nog veel meer. Het voorleesplein is onderdeel van Leesplein (www.leesplein.nl). Entoenentoen www.entoenentoen.nl Website bij het voorleesmagazine Entoenentoen. Op de site zijn nieuwtjes te vinden over boeken, voorlezen en alles wat daarbij hoort, maar ook verhalen, liedjes en gedichten. In het archief kun je oude afleveringen bekijken. Abonneren op het magazine kan via de site. 15


boekstartenverderQXP8:Opmaak 1 20-08-2010 22:11 Page 16

COLOFON Julienne van den Heuvel & Wilma van der Pennen Jørgen Koopmanschap VORMGEVING Lijn 1, Haarlem DRUK Den Haag media groep, Rijswijk SAMENSTELLING EN REDACTIE FOTOGRAFIE

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door OCW. www.kunstvanlezen.nl www.boekstart.nl © Biblion Uitgeverij 2010 Artikelnummer 1800000001

De AJ-nummers na sommige annotaties verwijzen naar de SISO-indeling in de openbare bibliotheek; AP betekent geschikt voor peuters (0–4 jaar), AK betekent geschikt voor kleuters (4–6 jaar). Kortingsbonnen Op de website van BoekStart zijn kortingsbonnen te vinden waarmee je in de winkel leuke boekjes tegen een gereduceerde prijs kunt kopen. Deze keer zijn dat: Daar buiten loopt een schaap: liedjes voor de allerkleinsten / Mies van Hout Hansje pansje kevertje / Nannie Kuiper e.a. Feest in de boom / Gilles Éduar

www.boekstart.nl

Profile for Kunst van lezen

BoekStartEnVerder voor ouders nr. 2  

Folder BoekStartEnVerder voor ouders nr. 2

BoekStartEnVerder voor ouders nr. 2  

Folder BoekStartEnVerder voor ouders nr. 2

Advertisement