__MAIN_TEXT__

Page 1

Boe kS t a r t EnVerder 3 lezen, luisteren, kijken, spelen met baby’s en peuters Voorleestips en kortingsbonnen!

Kom naar de bibliotheek! w w w. b o e k s t a r t . n l


Mylan vindt boekjes heel leuk. Een prima �cadeau-idee voor zijn eerste verjaardag! � Alex en Mylan (11 maanden)

Wil jij in de volgende BoekStartEnVerder met je kindje op de foto? Mail je foto naar: Marijke Bos, Stichting Lezen, mbos@lezen.nl.


BOEKSTART Baby’s houden van boeken

Al 400 bibliotheken doen enthousiast mee aan BoekStart, het speciale voorleesproject voor baby’s en peuters. In veel plaatsen door het hele land krijgen ouders van kersverse baby’s van de gemeente een waardebon. Daarmee kunnen zij gratis een leuk BoekStartkoffertje ophalen in de bibliotheek. Er zit een babyboekje in, een liedjes-cd en informatie rond voorlezen. Om thuis meteen mee van start te gaan! Want voorlezen aan baby’s kan, ook al zijn ze nog zo klein! BoekStart wil het lezen met heel jonge kinderen bevorderen. Fijn samen een boekje bekijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren. Kinderen die al vroeg in aanraking komen met boeken hebben straks een voorsprong op school. Daar hebben ze hun hele leven plezier van. Ook de kinderopvang doet mee. Steeds meer kinderdagverblijven en peuterspeelzalen werken met BoekStart. Vraag naar de activiteiten die samen met de bibliotheek georganiseerd worden. Bijvoorbeeld rond De Nationale Voorleesdagen.

Kijk op www.boekstart.nl of jouw bibliotheek al meedoet of dat binnenkort gaat doen.

3


BOEKSTART Lezen met baby’s: wanneer kun je het beste voorlezen?

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Tip 4

☞ 4

Elk moment Voorlezen aan baby’s en peuters kan ’s middags en ’s avonds voor het slapengaan. Of ’s morgens vroeg, wanneer het thuis lekker rustig is. Rust Wanneer je een moment van rust wil inlassen (als je kind erg actief is geweest, veel indrukken heeft opgedaan). Extra aandacht Wanneer je kind wat extra aandacht nodig heeft, omdat het hangerig of ziek is. Zingen Zingen voor je baby kan de hele dag: tijdens het badje, het verschonen, het voeden, maar ook wanneer je baby niet in slaap kan komen of zich verveelt in de box.

Kijk voor goede babyboekjes bij de Boekentips op www.boekstart.nl.

niet alle boeken zelf te kopen. In de bibliotheek ❛vindJe hoeft je de mooiste en leukste boeken, ook voor baby’s! ❜


ZACHTE BABYBOEKJES Voor een baby rond een half jaar is er nog geen verschil tussen een boek of speelgoed: hij wil het op zijn eigen manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen, ermee te gooien. Een babyboek moet hier tegen kunnen. Spelen met Kikker! Max Velthuijs (tekeningen) Uitgeverij Leopold, komt in het BoekStartkoffertje! Zacht stoffen boekje in lekker pittige kleuren. Kikker staat achter het deurtje dat echt open kan, hij springt rond in de zon en als hij het koud krijgt, doet hij lekker een trui aan en een sjaal om. Met voelelementen voor extra uitdaging en plezier. Vanaf ca. 6 maanden. Mijn eerste nijntje boekjes Dick Bruna (tekst en tekeningen) Uitgeverij Mercis Publishing, € 19,95 In een leuk uitgevoerde, grote kartonnen box zitten vier kleine boekjes: een zacht, stoffen babyboekje, een plastic badboekje, een licht foamboekje, waarin al een heel verhaaltje staat en een kartonboekje. Een schitterend kraamcadeau, waarvan een baby veel plezier kan hebben. Vanaf 4 maanden. Lekker pakken Guido van Genechten (tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 6,95 Dit vrolijk gekleurde stoffen boekje laat verschillende dieren zien: een zebra, krokodil, leeuw, olifant, tijger… Er zijn vier van dit soort buggyboekjes, die vastgemaakt kunnen worden aan een stoel of aan de kinderwagen. Aantrekkelijke boekjes voor de allerkleinsten.

5


KARTONNEN BABYBOEKJES Met ongeveer 10 maanden ontdekt je baby hoe een boek ‘werkt’. Hij raakt meer gericht op de inhoud en slaat bladzijden om. Soms vijf tegelijk, maar dat geeft niet. Het gaat om het ontdekken en samen met het boekje bezig zijn. Hoe doet de haan? Elly van der Linden (tekst) en Marianna van Tuinen (tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 10,95 Welk geluid maken de dieren in dit boekje, dat uitgevoerd is in frisse, vrolijke kleuren? Dat wordt duidelijk in de vierregelige rijmpjes. En nu maar samen loeien, kraaien, piepen, kwekken… Plezier voor twee! AP (1,5+) Jip en Janneke: Spelen Annie M.G. Schmidt (tekst) en Fiep Westendorp (tekeningen) Uitgeverij Querido, € 6,95 In dit hardkartonnen boekje met fijn afgeronde hoeken staan zeven spelsituaties met Jip en Janneke in de hoofdrol. De zwart-wittekeningen zijn geplaatst tegen een lekker felgekleurde achtergrond. Op dezelfde manier uitgevoerd is het boekje Dieren, met natuurlijk hond Takkie en poes Siep! AP (1+) Geluidjes Liesbet Slegers (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 6,95 Hoor je het tikken van de klok, het geluid van de telefoon en dat van de ziekenauto? In dit stevige kartonnen peuterboekje zijn zes bladzijden vol getik, getsjilp, gerinkel en getuut te vinden. Daar kun je nog eens fijn lawaai mee maken! AP (1,5+) 6


DREUMESBOEKEN (1-2 JAAR) Een dreumes rond 1 jaar gaat herkennen wat er op de plaatjes staat. Foto’s of duidelijke tekeningen van dieren doen het erg goed. Het liefst niet meer dan één per plaatje. Vertel er iets bij. Het geeft niets als je kind in het midden van het boek wil beginnen. Hij is toch nog niet toe aan een echt verhaal. Gekke oren Liesbet Slegers (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 9,95 Op elke plaat van dit hardkartonnen boek kijken groot getekende dierenkoppen je aan. De plaat bestaat uit twee stukken, zodat de oren verwisseld kunnen worden. Dat is grappig! Andersom kan ook: bij de oren het goede dier zoeken. De tekst in steeds vier regels vertelt iets over elk van de acht dieren. Voor nog meer pret zijn er Gekke staarten en Gekke poten. AP (1,5+) Kindje Marianne Busser & Ron Schröder (tekst) en Dagmar Stam (tekeningen) Uitgeverij The House of Books, € 14,95 Deze verzamelbox bevat vier boekjes: twee over een jongetje en twee over een meisje. Die maken herkenbare dingen mee. De vrolijk gekleurde kartonnen boekjes gaan over eten, jarig zijn (2 jaar), het bedritueel, en op het potje. De tekeningen hebben al veel details, maar zijn door de lege achtergrond – voor elk deeltje een andere kleur – toch niet te druk. Met eenvoudige tekst in goedlopend rijm. AP (2+) je kind. Geen belangstelling? ❛ Zoek een boekPakdatdanpasteenbijander boekje! ❜

7


DE NATIONALE VOORLEESDAGEN De Nationale Voorleesdagen worden ieder jaar in januari georganiseerd. Dit jaar is dat van woensdag 19 januari t/m zaterdag 29 januari. Het gaat om het voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. De dagen worden gevierd in bibliotheken, boekwinkels, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de eerste twee groepen van het basisonderwijs. Ieder jaar staan er tien prentenboeken centraal die gekozen zijn door een jury van jeugdbibliothecarissen. Eén boek is gekozen tot Prentenboek van het Jaar. Dit jaar is dat: Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit. Bij dit prentenboek is een grappig vingerpopje gemaakt van struisvogel Fiet met haar roze-rode maillot, die beslist iets heeft van een koppige peuter! In veel bibliotheken zullen er leuke activiteiten rond dit prentenboek worden georganiseerd. Vraag ernaar!

Fiet wil rennen Bibi Dumon Tak (tekst) en Noëlle Smit (tekeningen) Uitgeverij Querido, € 12,95 8

Kijk ook op www.denationalevoorleesdagen.nl.


VOORLEZEN Fijn om in huis te hebben is zo’n dikke verhalenbundel of een boek met rijmpjes. Er kan steeds weer een ander verhaaltje of rijmpje gekozen worden. Of juist keer op keer die ene favoriet! Hop, hop, paardje: zingen en spelen met je kindje Truusje Vrooland-Löb (tekst) en Ceseli Josephus Jitta (tekeningen) Uitgeverij Ploegsma, € 14,95 Het is belangrijk en leuk om samen met je kind liedjes te zingen en er spelletjes bij te doen. In deze fijne bundel zijn onder meer schootliedjes, kietel- en handspelletjes, wiegeliedjes en versjes voor het slapengaan te vinden. Steeds staan er spelletjes bij om samen te doen, vaak met het hele lijfje! De gekleurde tekeningen maken het boek nog mooier. AJ 788.2 (vanaf 6 maanden)

Kortingsbon op www.boekstart.nl!

Kom erbij! Versjes voor jou en mij Nannie Kuiper (tekst) en Philip Hopman (tekeningen) Uitgeverij Leopold, € 14,95 Prentenboek vol herkenbare peuterversjes. Centraal staan kindertjes in actie, in hun spel of anderszins. Muziek maken en lekker bewegen, een blokkentoren bouwen, met duplo spelen, logeren: bij elke activiteit is wel een passend versje. Op de vrolijke tekeningen vallen allerlei spelende kinderen te bekijken. AJ Nederlands 875 (2,5+)

thuis een speciaal plekje voor de boekjes: een eigen plankje of ❛eenMaak leuke mand. Kleine kruipertjes weten die al snel zelf te vinden. ❜

9


PEUTERBOEKEN (2+) Een peuter van een jaar of twee is toe aan een echt verhaaltje. Over een meisje of een jongetje dat iets beleeft wat je kind herkent. Ook dieren doen het erg goed. De platen moeten duidelijk laten zien wat er in het verhaal gebeurt. Daan groeit groter Pauline Oud (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 8,95 Daan wordt echt groot. Hij groeit uit zijn pyjama en zelfs uit zijn bed. En als hij met papa naar de bibliotheek gaat, mag hij al helemaal zelf een boek uitzoeken. Voor baby Lotte zijn er leuke kleine boekjes. Prentenboekje voor grote peuters! AP (2+)

Kortingsbon op www.boekstart.nl!

Op het potje, jongens Dawn Sirett (tekst) en Susan Calver (tekeningen) Uitgeverij Baeckens Books, € 8,95 Stoere jongens gaan op het potje. Weg met die luier, leuke onderbroek aan. En als het potjestijd is, weten ze wat hen te doen staat. Voor flinke meiden geldt hetzelfde. Voor hen is er het boekje Op het potje, meisjes. Met een echte toiletbrilomslag, actiefoto’s en beloningsstickers. AP (2+)

10

Pleister erop! Leigh Attaway Wilcox (tekst) en Lee Wildish (tekeningen) Uitgeverij Ploegsma, € 12,95 De hond heeft een kapotte poot, de aap een zere kin: pleister erop, over…! Met stevige kartonnen pleisters die met klittenband echt opgeplakt kunnen worden. Bij elk dier hoort een eigen pleister, die de peuter in het verbandtrommeltje achter in het boek kan zoeken. AP (2,5+)


BOEKENTIPS Tellen Opeens kan een peuter belangstelling krijgen voor cijfers; trots geeft hij te kennen: ‘Ik kan al tellen’. Hier voorbeelden van leuke telboeken. Voor wie vast wat wil ‘oefenen’! Dribbels eerste getallen Eric Hill (tekst en tekeningen) Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, € 8,99 Hondje Dribbel leert al tellen, van 1 tot en met 5! Tel met Dribbel de ballonnen, blokken, taartjes, blaadjes en krijtjes. De cijfers zijn gemaakt van verschillende materialen, zodat dit vrolijke telboekje ook meteen een voelboekje is! AP (1,5+) Tips en suggesties Bekijk het boekje eerst zelf en leg wat spulletjes klaar: ballonnen, blokjes, krijtjes en… een paar (kinder)koekjes. Praten • Kun jij al tellen? Geef tel-opdrachtjes, aan de hand van het boekje. • Vraag hoeveel neuzen je kind zelf heeft. En hoeveel ogen, oren, handen… Doen • Tel vervolgens de blokjes of de krijtjes die je klaar hebt liggen. Hoeveel groene blokjes zijn er? Hoeveel blauwe? • Laat je kind de materialen in het boekje voelen. Vind je de 1 niet lekker zacht, en de 2? • Tel de koekjes en knabbel ze samen op! Andere boeken 1 2 3 met Fiep Fiep Westendorp (tekeningen). Uitgeverij Querido, € 7,50. AP (2+) Cijfers Lauren Child (tekst en tekeningen). Uitgeverij Van Goor, € 6,99. AP (2+)

11


MULTIMEDIA Een luister-cd of een dvd met daarop een paar verhaaltjes en liedjes doen het bij kleintjes altijd goed. Luister of kijk wel samen. Dat is gezelliger en je kunt dan samen praten over wat er te zien en te horen is. Bibi gaat naar de bieb Anna McQuinn (tekst) en Rosalind Beardshaw (tekeningen) Uitgeverij Luister, € 13,95 Elke dinsdag gaat Bibi met haar moeder naar de bibliotheek. Al ruim van te voren zit ze klaar, zó verheugt ze zich erop! Op de bijgeleverde cd wordt het boek in 20 verschillende talen voorgelezen. AP (2+)

Kortingsbon op www.boekstart.nl!

Circus Pindasaus Betty Sluyzer (tekst) en Pauline Oud (tekeningen) Betty Sluyzer Producties, € 15,Deze cd bevat 24 liedjes bij de boeken van Betty Sluyzer. Michiel Megens heeft de teksten op muziek gezet en samen zingen ze de vrolijke liedjes. Een cd die uitnodigt lekker te luisteren, mee te zingen of bijvoorbeeld een klapspelletjes bij te doen. AJ 788.2 (2+) Hier zijn Woezel en Pip Uitgeverij Just4Kids, € 9,95 Op deze dvd zijn verhaaltjes te vinden over Woezel en Pip, twee ondeugende hondjes. De 2D-animatie is gebaseerd op de boekjes over deze twee dikke vrienden. Woezel en Pip beleven avonturen in de Tovertuin samen met Tante Perenboom, de Wijze Varen en Buurpoes. A (3+) 12

❛ Met boeken wordt je wereld groter! ❜


BOEKENTIPS Er was eens... Ook sprookjes kunnen al aan jonge kinderen verteld worden. Lekker op schoot voelt het heel veilig en goed dat die gemene heks of afschuwelijke wolf wordt afgestraft. Want het komt altijd goed: …en ze leefden nog lang en gelukkig! Een speurtocht door sprookjesland Annette Fienieg (tekst en tekeningen) Uitgeverij Cyclone, € 9,90 Kleurig hardkartonnen kijkboek rond sprookjesfiguren. Er valt heel veel te bekijken. Wie gaat er mee naar het kabouterbos of het sprookjeskasteel? AP (2+) Tips en suggesties Zoek samen een plaat uit. Erover praten gaat bijna vanzelf, er is zoveel te zien! Bijvoorbeeld bij ‘Het Kabouterbos’. Praten • Hoe ziet het Kabouterbos eruit? Laat de kinderen vertellen wat ze zien. • Waar wonen de kabouters? Hoe zie je dat? • Wat zijn de kaboutermannen aan het doen? Waarom doen zij dat? Doen • Niet rood karton in lange puntmutsen en laat de kinderen ze versieren. Geef iedereen met schmink twee rode kabouterwangetjes. • Maak paddenstoeltjes met hardgekookte eieren en kapjes tomaat. De peuters mogen ze zelf ‘opbouwen’ en met mayonaise stipjes op de dakjes maken. Andere boeken Waar is het gouden kroontje? Ulla Bartl (tekst en tekeningen). Uitgeverij Holland, € 9,95. AK (3+) Sprookjes Dick Bruna (tekst en tekeningen). Uitgeverij Rubinstein, € 12,95. AP (3+)

13


Een van de kinderboekwinkels in Amsterdam.

KINDERBOEKWINKELS Acht kinderboekwinkels hebben zich verenigd in de Samenwerkende Kinderboekwinkels. Zij zijn te vinden in Amsterdam (twee winkels), Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De Samenwerkende Kinderboekwinkels verzorgen leuke acties. Zo kiezen zij ieder jaar in november hun favoriet uit de boeken die geen bekroning hebben gekregen. De schrijver en/of tekenaar van dat boek krijgt dan de Kinderboekwinkelprijs. Bij de uitgevers regelen ze leuke aanbiedingen. Er is voor elk wat wils: baby-boekjes voor de allerkleinsten, prentenboeken, voorlees- en sprookjesboeken, in alle soorten en maten. Ook zijn er boeken in allerlei talen. Zo zijn er Dick Bruna-boekjes in het Japans, Chinees, Frans, Duits, Turks, Arabisch en Spaans. Naast boeken zijn er ook posters en kaarten met afbeeldingen uit kinderboeken, luisterboeken, muziekcd’s, dvd’s, en knuffels van prentenboekfiguren zoals Kikker, Rupsje Nooitgenoeg en Nijntje. De medewerkers van de Kinderboekwinkels lezen álle boeken zelf en kunnen dus iedereen een perfect advies op maat geven.

14

Kijk op www.kinderboekwinkels.nl. Op deze gezamenlijke website vind je ook alle informatie over de acht afzonderlijke winkels.


LINKS BoekStart www.boekstart.nl BoekStart is een speciaal programma dat bedoeld is om ouders van baby’s te stimuleren samen met hun kind te lezen. Het programma wordt aangeboden door de Openbare Bibliotheken. Daar kunnen de medewerkers adviseren over geschikte boekjes en worden activiteiten voor ouders en jonge kinderen georganiseerd. Voorleesplein www.voorleesplein.nl Het Voorleesplein is dé verzamelplek van informatie over boeken voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. Met wekelijks een voorleestip, nieuwtjes, een overzicht van theaterproducties en tentoonstellingen en nog veel meer. Het Voorleesplein is onderdeel van Leesplein (www.leesplein.nl).

Voorleesvriendjes www.voorleesvriendjes.nl Website met informatie over een aantal boekenvriendjes van uitgeverij Leopold: Muis, Kikker, Kleine ezel, Balotje, Eend, Keepvogel en Hartje. Met leuke filmpjes en een overzicht van verkrijgbare titels.

©

YVONNE JAGTENBERG

De Nationale Voorleesdagen www.denationalevoorleesdagen.nl De Nationale Voorleesdagen worden ieder jaar in januari/februari georganiseerd. In 2011 is dat van woensdag 19 januari t/m zaterdag 29 januari. Het gaat om het voorlezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen. Prentenboek van het Jaar: Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit.

15


COLOFON Julienne van den Heuvel & Wilma van der Pennen Jørgen Koopmanschap, omslagfoto; Dick van der Linden, p. 8 VORMGEVING Lijn 1, Haarlem DRUK Verhagen Communicatie BV SAMENSTELLING EN REDACTIE FOTOGRAFIE

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door OCW. www.kunstvanlezen.nl www.boekstart.nl © Biblion Uitgeverij 2011 Artikelnummer 1800000017

De AJ-nummers na sommige annotaties verwijzen naar de SISO-indeling in de Openbare Bibliotheek; AP betekent geschikt voor peuters (0–4 jaar), AK betekent geschikt voor kleuters (4–6 jaar). Kortingsbonnen Op de website van BoekStart zijn kortingsbonnen te vinden waarmee je in de winkel leuke boekjes tegen een gereduceerde prijs kunt kopen. Deze keer zijn dat: Bibi gaat naar de bieb / Anna McQuinn Daan groeit groter / Pauline Oud Hop, hop, paardje / Truusje Vrooland-Löb

www.boekstart.nl

Profile for Kunst van lezen

BoekStartEnVerder voor ouders nr. 3  

Folder BoekStartEnVerder voor ouders nr. 3

BoekStartEnVerder voor ouders nr. 3  

Folder BoekStartEnVerder voor ouders nr. 3

Advertisement