Page 1


Kunstnerprojektet KIT

KIT har nu kunnet fejre ét-års fødseslsdag godt og vel - og vi benytter lejligheden til at præsentere en god håndfuld kunstnere, som er flyttet ind i KITs værksteder. Intentionen med kunstnerprojektet KIT er at give en praktisk og økonomisk håndsrækning til professionelle kunstnere. Samtidig er det målet at skabe grundlag for et lokalt netværk og naboskab blandt kreative - et aktivt og stimulerende miljø.

KITs “Årsskrift 2011” er trykt i 2000 eksemplarer. Layout og fotos: Benny Forsberg Jensen og Finn Molsted.

Med KIT har vi ønsket at skabe en parallel til de bedste sider af et driftigt kunstnerkollektiv og studiemiljøernes dynamiske drive, men i en ny og åben form, hvor den enkelte kunstner har sin egen virksomhed.

Fotos også de medvirkende kunstnere. Tekster: Finn Molsted.

2


Mens årsskriftet er under produktion er endnu to på vej: endnu en billedhugger og en glaskunstner.

Ud over hjælp til af finde og indrette egnede lokaler - til en fornuftig leje - kan kunstnerne, KITs medlemmer, få support fra sekretariatet vedrørende en række praktiske opgaver: regnskab, PR, hjemmesider mv.

Og invitationen skal gives igen: Er du kunstner, kunsthåndværker, designer, musiker, skribent, eller arbejder du med et nichehåndværk og drømmer om at bo og arbejde i et kvarter med andre, der har mange af de samme interesser og udfordringer som dig?

KITs nye hjemmesider er ved at være klar, med profilering af kunstnerne og en afdeling for netsalg.

Kit er et ambitiøst projekt! - vidtløftigt?

Tag chancen og kontakt os ... så måske?

Er der virkeligt muligt at starte et kreativt miljø så at sige fra grunden?

Vi håber, at de følgende sider vil interessere og inspirere såvel kunstnere og erhvervsfolk som politikere og godtfolk. Til fælles fornøjelse!

Er KIT-projektet samt Skælskørs indlysende kvaliteter som levende og charmerende havneby nok til at fravælge storbyen med dens dynamiske puls og plante familien om?

Metha Molsted

Her i “Årskrift 2011” præsenterer vi 6 kunstnere, som HAR valgt at satse på projektet.

Formand for KITs bestyrelse

3


Bruuns Hjørne - bagermester Bruuns tidligere konditori og bageri - rummer i dag tre keramikere, der foruden værksteder også har en butik at udstille i - her kan de tage imod kunder, kolleger og “gallerigæster”, der bare skal kigge på. Der er plads til et par værksteder mere i det gamle bageri, foruden en glashytte, som er under installation - med plads til flere glaskunstnere - det meste udstyr har vi allerede sikret os.


Indeks Cecilie Dige

6

-

9

Benny Forsberg

10

-

13

Nelly Gaskin

14

-

17

Ida Guldhammer

18

-

21

Lene Hansen

22

-

25

Ole Lejbach

26

-

29

30

-

31

Bestyrelse, fonde, sponsorer

5


Cecilie Dige

Keramiker med forkærlighed for mere specielle glasurer og lerblandinger - og frøer. Det er brugsgenstande, der bliver arbejdet med i Cecilie Diges værksted. Hun benytter håndværkets muligheder for stadig at eksperimentere undervejs mod tingenes mest hensigtsmæssige design: de store krukkers tyngdepunkt flyttes omkring til balancen mellem elegance og praktisk brug er optimal, hanke flyttes, tuden, åbningens placering og form varieres og testes. At tingenes brug er i fokus betyder ikke, at æstetikken er nedprioriteret. Også forsøg med glasurer og særlige lerblandinger får fuld opmærksomhed på værkstedet. Lerblandinger - håndæltede, maskiner tager for voldsomt fat - med varierende indhold af jern er udgangspunktet for de karakteristiske spiralmønstre, der ses på mange af hendes ting.

6


8


9


Benny Forsberg

Billedhugger, smykkekunstner mv. Han holder sig ikke tilbage, Benny Forsberg, hverken når det gælder de materialer, han arbejder med, eller de dele af dagens virkelighed, han går i clinch med: marmor, metaller, plastik, filosofi, politik, kulturdebat - og spidsfindige kokkereringer. Redskaberne spænder fra tryklufthammer til pc’ens autocad-programmer. Helt centralt i hans udvikling som skulptør står hans mesterlæretid hos billedhuggeren Erik Varming, der delvis foregik i Carara i Italien. I en årrække er han vendt tilbage hertil - for at lære mere, producere og udveksle ideer og erfaringer. En anden mentor er den polske smykkekunstner Jacek Rochacki, lærertid i hans værksted blev kombineret med et studieophold ved kunstakademiet i Warszawa. Benny Forsberg er leder af sekretariatet i KIT og varetager tillige en bestyrelsespost i

10


12


13


Nelly Gaskin

Keramik i højt humør. Årets kunstner i Korsør 2010. Engle, høns, næsehorn, flade kander - men også brugskunst som vaser, skåle, kopper etc. Sammen med Lene Hansen har hun skabt en lang række underfundige raku-brændte giner, der med hvert sit finurlige væsen er flyttet ind hos familier - over hele verden! Kosmopolitter, der jævnligt sender hilsner hjem fra de fjerneste egne. Det er et varmt og vennesælt univers, man træder ind i, når man er på besøg blandt Nellys figurer. Hos dem er livsglæde og udfoldelsestrang så påtrængende, at ingen ordinære regler eller rammer kan holde det tilbage: næsehorn gribes af danselyst og præsterer artistiske balancekunster, fuldhuldede damer giver almindeligt trimmede balletbørn kamp til stregen i henførte og svævende positurer, og høns pudser sig på det yndigste, for her slippes skønhedstrang og ægte ynde fri.

14


16


17


Ida Guldhammer

Billedhugger og papirkunstner. Papirskulpturer med klare geometriske former, der komplementerer og kontrasterer hinanden, andre med organiske former i stærke eller helt svage, changerende farver. Det sarte lys, gennemskinnelighed og lethed deler Ida Guldhammers papirkunst med trækronernes flimrende lysspil. Ro og balance ligeså. Udgangspunktet, papiret, fremstilles af mange slags vækster, strå, græsser og andre stivelsesholdige materialer. Det indfarves og opbygges i former, hvis inspiration er naturens: birkeløv, elmetræet og asketræets mannafrugt, kastanieknoppernes tætpakkede, sammenfoldede blade. Farverne er undertiden viltre - en serie hedder ligefrem “Karneval i Venedig” - men jordfarverne og skyggespillet i det helt lyse og hvide er klart favoritter i Ida Guldhammers papirskulpturer.

18


20


21


Lene Hansen

Keramiker - bl.a. hos Kähler, da de endnu var der - selvstændig siden 85. Har tidligere arbejdet med større produktioner af stelvarer, men i dag gælder det helst unika. En betragtelig del af Lene Hansens arbejde har eksperimentets karakter; lerets muligheder udforskes og udfordres. På Keramisk Center, Guldagergård, har hun af flere omgange fulgt japaneren Takeshi Yasudas arbejde bl.a. en særlig teknik - det lukkede rum - der specielt giver muligheder, når der drejes større former. Under selve opdrejningen er dele af emnet opbygget af helt lukkede hulrum, der ofte fjernes eller åbnes længere henne i processen. Fordelen ved teknikken er, at et større emne på denne måde er mere stabilt, selv mens leret stadig er fugtigt og plastisk og åbent for fortsat bearbejdning. Teamarbejde med Nelly Gaskin om de skælmske og unikke Raku-giner, indtagende, yppige og uimodståelige væsener.

22


23


24


25


Ole Lejbach

Maler og grafiker. Lige nu i gang med et projekt om de gamle danske ege. Projektet startede med stor betagelse af “Skovfogedegen” i Dyrehaven, men Ole Lejbachs fascination af store træer har også rødder i drengetidens klatring og i mødet med ældgamle kæmpefyr i de nordamerikanske skove. 50 gamle danske ege er planen, hvert træ tegnet på det største tegneark, der fås: 100 x 140 cm, gramvægten 400 g - hvilket er særdeles kraftigt papir - både af hensyn til at holde styr på det store format, men også for at bære lag på lag af blyanternes grafit. Hvert træ har sit egent væsen - først oplevet og fotograferet, studeret i terrænet, senere gengivet i et væld af præcise detaljer og fabulerende fremhævninger af træets originale særpræg. Det hele ender med en udstilling og en bogproduktion.

26


27


28


29


KITs bestyrelse Tre arbejdsgrupper stod bag det indledende arbejde med kunstnerprojektet KIT: en idégruppe, en erhvervsgruppe og en kunstnergruppe. I dag er projektet organiseret som en forening, hvis bestyrelse har følgende medlemmer: Metha Molsted, formand projektudvikler

5819 2585

Finn Molsted, næstformand grafisk designer, musiker

5819 1360

Pernille Kirkeskov kulturel projektkoordinator

4033 4550

Peter Nielsen direktør

2144 2550

Mette Lund Jørgensen mag.art. i kunsthistorie

2258 1446

Metha Molsted

Pernille Kirkeskov

Poul Møller, suppleant konsulent, formand for Slagelse Erhvervsråd Per Kongshøj Madsen, suppleant professor, cand.polit.

Daglige opgaver varetages af sekretariatet - leder er Benny Forsberg Jensen 4076 9564 KITs sekretariat Algade 21, Baghuset, 4230 Skælskør sek@kitkunst.dk

www.kunstkit.net

30

Benny Forsberg Jensen


Sponsorer og fonde Kunstnerprojektet KIT er i projektperioden (2011-13) gennem LAG Slagelse støttet af EU og Fødevareministeriet

Peter Nielsen

Tak til vore sponsorer:

Mette Lund Jørgensen

Holsteinborg Fonde

Finn Molsted

31


KITs Årbog 2011  

A short description of the Artists Projekt KIT and the members who joined in the year 2011

KITs Årbog 2011  

A short description of the Artists Projekt KIT and the members who joined in the year 2011

Advertisement