Page 1

COPENHAGEN ART FAIR |26-28|feb|10

kunstmesse.dk


Indhold

21 2 Intro 3 Programoversigt 5 ART Battle/Børneworkshop 6 Franz Beckerlee 7 Jagten på de unge talenter 8 Kunst i foyeren 9 Sara Stilling 10 Phuc Van Dang 11 Henrik Elnegaard 14 MIVAgallery 15 Kunstens skønne former 16 Winnie Strøm Schildknecht 17 Janie Lavigne Glahn / Birgitta Badstue 18 Artpusher/BillieBailey/NielsKongsbak 20 Oliver Peltier 21 Bolota

1

5

6

22 Gerda & Frank Buchgraitz 23 Cecillie Westh / Marianne Brøner 24 Lone Rix 25 Karen Hansen Design 26 Helle Jønsson 27 Christina Julsgaard 28 Hanne Hermann / Karen Willesen / Johan Bloom

29 Bierte Hee 30 Ulla Houe / Britta Westhausen 31 Marck Fink 32 Brian Saaby / Ingerlise Vikne IV /

Susan Lüth

33 Steen Berg Hansen 34 Join the party / Tilmelding 36 Udstillerlisten


Intro Det er med stor glæde, vi byder velkommen til Copenhagen Art Fair 2010, hvor 170 kunstnere viser et bredt udvalg af værker inden for maleri, skulptur, smykkekunst, glas og andre medier. Der venter et væld af farvestrålende kunstværker og spændende oplevelser, når vi for fjerde gang åbner dørene til en weekend i kunstens tegn. I år har jeg stået for kurateringen af Copenhagen Art Fair og det har været en spændende udfordring at skabe sammenhæng mellem så mange udtryk. Udstillingen er opdelt i fire områder, foyer, hovedsal, scene og 1.sal, der hver især byder på skønne kunstneriske oplevelser. Så husk at komme hele vejen rundt. Det første man møder, når man træder ind i stueetagens foyer, er en masse spændende unge kunstnere, der akkompagneres af vores funky DJ. I stueetagens vandrehal har vi skabt et testlaboratorium hvor man kan prøve de nyeste kunstner-materialer. Når man bevæger sig ind i hovedsalen finder man gallerierne og de tunge drenge. Oppe på scenen fortsætter oplevelsen med maleri, skulptur og foto. 1.sal byder på et bredt udvalg af maleri og skulptur samt en afdeling med kunsthåndværk og Contemporary Jewellery. Her kan man blandt andet opleve større arbejder i sølv af Danske Sølvsmede. Målet med Copenhagen Art Fair er at skabe en stor og spændende kunstudstilling med et bredt udvalg af kvalitetskunst, der passer til enhver smag og pengepung. Vi vil gerne vise mange forskellige udtryk og kunst indenfor forskellige medier, hvilket vi også tager med i beregningen, når vi udvælger kunstnere. Weekenden byder også på et væld af kunstneriske oplevelser som for eksempel DM i Artbattle, moderne dans, digtoplæsninger, kunstnermøder og skønne visuelle udfordringer. Så glæd dig til at gå på opdagelse på Copenhagen Art Fair og fordyb dig i kunstens mange udtryk. Rigtig god fornøjelse Tina Kristensen Kurator

Lotte Nielsen

Kunstnerisk leder

Skribenter Tom Jørgensen Ole Lindboe J-Michel Smoluch Susana S. Jorge Mark Finch Lasse Bæhring

Tina Kristensen

Pressekoordinator Kurator

Fadwa Haid

Administration Regnskab

Kontakt Tel. 38108200 info@kunstmesse.dk

Emil Ekelund Layout Illustrator

Marlene Klausen Layout Illustrator

Dan Milankovic Fotograf

Yangyang Sun Webmaster

Udgiver Kunstmesse.dk - Tesdorpfsvej 45, 2000 frederiksberg

Gunhild Weisbjerg

Sparingspartner

2


Program Fredag 14.00 Åbning v/kulturminister Karina Christensen 14.30 Artbattle intro 15.00-19.00 Børne Workshop 15.00-19.00 Testlaboratoriet 16.00 Louise Duus akustisk på st.113

Poesi

Lørdag 10.00-18.00 Børne Workshop 10.00-18.00 Testlaboratoriet 11.00 Afrikansk Dans 13.00 Mode show V/ Sine Strøm 15.00 Digt oplæsning 16.00 Louise Duus akustisk på st.113 17.00 Samtidsdans improvisation

Karsten Bjarnholt læser fra "Mit Mørke" og Niels Hav læser fra "De gifte koner i København". Oplæsningen sker i anledningen af forlaget Jorinde&Joringels nyligt udgivne digtsamling af 12 digtere. Samlingen er illustreret af billedkunstner Ingerlise Vikne, der udstiller på Copenhagen Art Fair.

Testlaboratorium Søndag 10.00-16.30 Børne Workshop 10.00-16.30 Testlaboratoriet 10.00 Afrikansk Dans 12.00 DM i Artbattle 16.00 Louise Duus akustisk på stand nr.113

I Testlaboratoriet er der mulighed for på egen hånd at afprøve de nye akryl, olie og akvarel farver på markedet. Prøv mulighederne med forskellige strukturpastaer eller gå lidt ”underground” med tuscher og spray. Testlaboratoriet er over weekenden udstyret med Talens og Kunstnerfarver.dks helt egne teknikere, der beredvilligt besvarer op, svarer på spørgsmål og vejleder i alle de nye farver og medier, der har ramt markedet.

African Footprint African Footprint International kommer fra Ghana og er kendt for deres professionelle musik og dansegruppe. 3-5 medlemmer derfra vil optræde på scenen. African Footprint arbejder med anerkendelse af underprivilegerede og døve unge i Cape Coast . Juel Sandberg arbejder på oprettelse af værksted hos Footprint i Ghana. De er blandt de bedste vestafrikanske dansere og trommere.

3


DM i Artbattle Artbattle er et nyt fænomen på vej frem i den danske kunstverden. 12 billedkunstnerne med vidt forskellig baggrund og stil skal i etaper på bare 7 minutter skabe kunstværker ud fra emner, som publikum vælger. Stemningen er intens, og overraskende udtryk, farver og figurer i alt fra hidsig neon til blød pudderrosa tager form til stor underholdning for både publikum og dommere. Træd indenfor i kunstens verden og få en unik chance for at komme helt tæt på den kreative proces, når kunstnerne trodser angsten for det hvide lærred og dyster på hurtighed, teknik og originale udtryk. Der er dømt visuel rockkoncert, når maling, intensitet, store smil og fed stemning smelter sammen. Vinderen går hjem med Artbattle trofæet "Den Gyldne Pensel" og et gavekort fra KunstnerFarver.dk på 5000 kroner.

Instant composition

Instant composition med Samtidsdans. Vi er et kunstnerkollektiv af moderne dansere, der skaber en forestilling i nuet med improviseret samtidsdans og performance. Det er en abstrakt livekomponeret koreografi hvor alt kan ske. Erik Christoffersen, lyddesigner, har komponeret musik til værket som varer i ca 20 minutter.

Fashion show Modeshow med det sidste nye fra Sine Strøms eventyrlige og farverige univers. Smukke og unikke kreationer til kvinder med personlighed, i alle aldre og alle størrelser.

4


DM i artbattle Se nogle af Københavns dygtigste kunstnere dyste i dette års mesterskab i ”Art Battle”

Igen i år fatter 12 forhåbningsfulde kunstnere penslen, og dyster imod hinanden i et afgørende kamp på færdigheder. Vinderen løber af med en præmie på 5000 kr, og det æresfulde trofæ den gyldne pensel. DM i Art Battle løber af stablen Søndag kl 12.00.

Besøg Børneworkshoppen i vandrehallen I Børneworkshoppen er der rendyrket maleglæde for de helt små. Er Peter en Picasso er det her platformen, hvor han kan prøve kræfter med kunsten.

5

Børneworkshoppen kan opleves Fredag mellem 15 og 19 lørdag 10-18.00 og sidst men ikke mindst søndag mellem 10-16.30 I Vandrehallen.


Artpusher I 2003 åbnede Søren Vilhelm, født 1965, galleriet Artpusher. Søren har udstillet i national såvel som international regi. New York, Berlin, Malmö og endda også et galleri i Samui i Thailand er på listen over steder, der har lagt vægge til Artpushers farvestrålende værker. Der er stor variation i motivvalg og udtryk. En del af værkerne er nøgne erotiske kvinder malet med olie på lærred i hentai-stilen, der er den erotiske del af tegneseriegenren manga. Andre værker har et politisk budskab. De er ikke i mangastil, men er mere rå og ekspressive i udtrykket, med for eksempel New Yorks Skyline som inspiration. Søren Vilhelm vil gerne provokere med sine billeder, og specielt mangaserien har genereret heftige debatter.

Billie Bailey Et andet spændende nyt ansigt på Copenhagen Art Fair er Billie Bailey. Med udgangspunkt i barndommens fantastiske univers skaber hun fabulerende kunst. Hun har i mange år arbejdet fotorealistisk, men hendes kunst har taget en spændende drejning mod et mere ekspressivt udtryk. Hver gang hun står overfor lærredet, kæmper hun for at løsrive sig fra det tekniske og den stramme form man finder i fotorealismen. Det har givet udslag i et nyt udtryk, hvor hun leger med stregen. Hendes maleriske verden er fuldt af eventyr og som mor til to er der mange påvirkninger fra dagligdagen. Legetøj og farvestrålende børnebøger sniger sig ind i Billie Baileys bevidsthed og bliver en del af grundlaget for hendes skildring af det universelle barn.

Niels Kongsbak Niels Kongsbak er opvokset i Esbjerg og har i dag galleri både dér og i Rørholmsgade i København. Hans billeder er abstrakt kolorisme. Inspirationen henter han ikke mindst fra naturen, vejrliget ved vestkysten og lyset over Ho Bugt. Og fra rejser i ind- og udland. Der er en umiddelbar livsglæde i Niels Kongsbaks malerier, og det er samtidig billeder, som kan give en dyb, meditativ oplevelse. Titlerne på sine billederne er med til at understrege, hvad han selv ”har oplevet” undervejs i maleriet.


Jagten på de unge talenter

Jagten på de

A. Ben ”Waiting in the Lobby” 48000 kr

Coco Electra ”Summertime” 59.000 kr

Kunst i foyeren Der er spændende nyt blod på tapetet, når 170 kunstnere samles på Copenhagen Art Fair d. 26.-28.februar. Det er 4. år udstillingen afholdes og med voksende tilslutning både fra kunstnere og publikum, trodser Copenhagen Art Fair finanskrisen og sætter kunsten i centrum i en weekend fuld af visuelle indtryk og kunstneriske events

Vick Petersen Cartes Postales du du passé 14.900 kr

Hold øje med Coco Coco Electra, der er født i 1977, er et af Copenhagen Art Fairs spændende nye navne. Hun beskriver en farvestrålende eventyrlig verden, hvor menneske og dyr smelter sammen. Figurerne, der har store blanke øjne, trækker på tegnefilmens æstetik, men de søde væsner giver hos Coco Electra udtryk for et bredere følelsesregister. Blikket er ofte tungt og melankolsk og synes at gemme på stor livserfaring. Coco Electra har i mange år arbejdet som tatovør og jobbet har ført hende mange steder i verden. De erfaringer hun har fra sit arbejde med nålen, har hun overført med pensel til lærredet. Farverne er mættede og figurerne står tydeligt frem med skarpe konturer. I sin kunst trækker Coco Electra også på sine erfaringer som enlig mor til sønnen Blaise. Hun tegner et billede af barnets magiske virkelighed og tager os med på en rejse ind i en fortryllet verden.  

7


Klaus Gjørup FatLip 20000 kr

Få fingrene i den fabelagtige foyerkunst Som noget nyt har Copenhagen Art Fair udvalgt ti interessante kunstnere til at udstille et værk i foyeren. Kunstnerne er udvalgt på grund af deres talent og store potentiale og alle værkerne er til salg. Købsproceduren er lidt anderledes end normalt, der bliver nemlig først søndag eftermiddag, udvalgt, hvem af de interesserede der får lov at tage kunsten med hjem. Værkernes pris er fastsat, så den alternative købeprocedure er ikke for at højne prisen, men for at finde den helt rigtige køber til de unikke værker. Bliv skrevet op til et foyerværk og se om du er blandt de heldige.

Anne lorenzen uden titel 20000 kr

på nye talenter går ind. ”Vi er altid på udkig efter nye spændende kunstnere og holder hvert år ti pladser åbne til kunstnere med stort potentiale.” siger kunstnerisk leder Lotte Nielsen ”Det giver en mere levende udstilling, hvor man som besøgende møder både de gode gamle kendinge og de uopdagede stjerner.”   Om udvælgelsen af nye kunstnere fortæller kurator Tina Kristensen ”Vi vil gerne vise mange forskellige udtryk og kunst indenfor forskellige medier, og det tager vi også med i beregningen, når vi går på opdagelse efter nyt blod. I år kan man for eksempel opleve strikkede figurer af den Portugisiske kunstner Bolota, Coco Electras eventyrlige fabler og Phuc Van Dangs grafiske værker og installationer.”     

André Lundquist ”Kvinde som sidder” 28.500 kr

Et Eldorado for kunstelskere Gallerier, kunstindkøbere, kunstforeninger og andre kunstelskere har fundet vej til Copenhagen Art Fair, for her kan man få fat i kunsten, før priserne stiger. Udvalget er stort og spænder fra farvestrålende fabler til abstrakt kunst, fra keramiske værker til støbt bronze, og fra avanceret smykkekunst til avantgardistiske strikkede figurer. Mødet med kunstneren giver en ekstra dimension til den kunst, man tager med hjem og man har rig mulighed for at være først på banen, med at investere i et nyt talent. Det kan virke som et kick at spotte nye talenter. Der går sport i det for teamet bag Copenhagen Art Fair, når jagten Sussi Trampedach

8


Identitetskrise; fra mode til kunst Sara Stilling (født 1978) er uddannet Designer og har atelier i København. Sara Stilling er betaget af hvordan mennesker reagerer, når de påvirkes af indtryk og hvordan de instinktivt gemmer på ting og pakker det ind, for ikke at blive afsløret. Trangen til at råbe budskaber ud til verden skinner igennem via den til tider meget støjende kunst. Udtrykket er af illustrerende karakter, ekstremt feminint, detaljeret og farverigt, men også en naiv og humoristisk tilgang med karikerede dyr og sorte tekster. Ofte sådan at det der synes mindst, siger mest og stregerne gemmer på mange små hemmeligheder. Med æstetisk sans pakker Sara dystre informationer og sandheder ind i skønhed, måske med en indflydelse fra hendes baggrund i mode. Til tider handler det om mennesket, som gemmer hemmelighederne med vilje eller måske ikke ser det grimme, for det er for svært at forholde sig til. Eller er det måske et forsøg på at gøre verden smukkere? Dog vil sandhederne altid vise sig hvis man kigger længe nok. Målet er at påvirke tilskueren til at søge efter flere informationer, blive hængende, gå tilbage og se værket igen…. Tilskueren skal tvinges til at forholde sig og det gør ikke noget at de bliver overvældet af den umiddelbare informations-overload. Det gør ikke noget at det er ”for meget”. Således beskæftiger hun sig med reaktioner, følelser, underbevidstheden og illusion, når individet skal forholde sig til dets omgivelser. Baggrund Som taget ud fra sine værker, møder man en lidt mystisk blanding af tilbageholdenhed og direkthed og samtidig sprudlende væsen i virkeligheden. Sara har en finurlig sammensmeltet personlighed med en umættelig kreativitet koblet med en ekstremt logisk tilgang til ting. Hun har tegnet og malet siden hun kunne løfte en blyant, men delt imellem to verdener, valgte hun at følge en mere økonomisk tilgang med mode og industrielt design.   En dansk-filippinsk baggrund og en international præget barndom og ungdom har eksponeret kunstneren for mange forskellige indtryk og mennesker, og været med til at give hende en hudløst ærlig tilgang til sine omgivelse, som dog ofte kommer til udtryk på en raffineret og diplomatisk måde. Sara har boet 8 år i udlandet, blandt andet en tidlig barndom i Tyskland, arbejdsophold hos Anna Sui, New York, og med egen modevirksomhed i Asien.

 

   

 


10 9


Ind i æstetikkens fine landskaber ... Maleren Henrik Elnegaard er i sit maleri på jagt efter de æstetiske dimensioner i maleriet. Og han har bl.a. hentet inspiration fra Cuba og andre steder i Sydamerika Af Ole Lindboe

I maleriet kan lyset skabe store fine rum og mørket kan skabe uendelig korridorer af rum, der ender i intetheden Et maleri kan både hviske og råbe. Det kan være som en symfonisk fanfare, hvor farverne blæses frem på lærredet med dynamik og energi. Men det kan også have sin styrke i stilheden, så billedet på det nærmeste står og pulserer med en sagte melodi. Der er ofte sådanne kontraster i maleren Henrik Elnegaards maleri. Siden han debuterede i midten af 1990’erne er hans maleri gået flere veje. I en periode var han tæt på det nyralistiske, med sans for det gedigne håndværk og den realistiske gengivelse. Men siden brød han op igen og bevægede sig over i mod et mere frit ekspressivt maleri, hvor farverne er det styrende og hvor formerne opløses. Han kan dog stadig finde på at placere realistiske elementer midt i det abstrakte. Men hvorfor bevægelsen fra det realistiske til det abstrakte? ”Jeg følte, at jeg var nået et mætningspunkt mht. det realistiske. Det var måske også blevet kedeligt for mig. Og efter et længere ophold i

11

Sydamerika fik jeg lyst til at dyrke det abstrakte og det ekspressive udtryk. Og jeg opdagede hurtigt, at her var langt flere udfordringer. En større kunstnerisk frihed – i processen og i det færdige resultat. Det vigtige for mig var også, at det spontane skabte en helt ny form for fantasi i min måde at arbejde på,” forklarer Henrik Elnegaard. Farvens balance Farverne betyder noget helt afgørende for hans maleri: ”Farverne er det måske vigtigste i et maleri. De er styrende for maleriets styrke. Ingen farve kan ses isoleret. Der er altid noget i kraft af de andre farver, der omgiver den enkelte farve. Og alle farver fungerer altid i et ofte meget forfinet samspil med andre farver. Det går jeg meget efter i mit maleri. Farverne skal stå i kontrast, akkurat, som man ser det ude i naturen, hvor de stærkeste farver altid afbalanceres af de mere stilfærdige farver,” fortæller kunstneren. På samme måde med lyset. Det kan være en farve i sig selv. Men det arbejder altid i en dualisme med mørket – i og uden for maleriet. ”Lyset skaber rum, lige som mørket gør det. Lys kan vokse ud af mørket og mørket kan gemme på glimt af lys. I maleriet kan lyset skabe store fine rum og mørket kan skabe uendelig korridorer af rum, der ender i intetheden,” siger kunstneren.

At afkode naturen For Henrik Elnegaard, der altid lægger vægt på, at hans maleri skal opstå spontant og vokse frem af processen, er der alligevel altid nogle bestemte holdepunkter til stede. Det er først og sidst naturen. Bl.a. den spektakulære natur, han oplevede i de godt to et halvt år han boede i Sydamerika og hver dag kunne kigge ud over Andesbjergenes store rå og voldsomme bjergmassiver. ”Det har for altid fæstnet sig i mit maleri og i min måde at betragte naturen på. Men igen har min proces været at afkode naturen i mit maleri og finde frem til de abstrakte grundelementer, som der er i ethvert stykke natur: Hårde konturer, bløde overgange, lys og skygge osv. Naturen er et uudtømmeligt motiv, som man kan blive ved med at vende tilbage til.” Det æstetiske For en abstrakt maler som Henrik Elnegaard er følelsen det vigtigste i maleriet. ”Når man arbejder spontant, som jeg gør det, har man kun en rettesnor, nemlig det intuitive. Man spiller så at sige efter gehør. Der er ingen facitliste ... og den form for kreativ usikkerhed kan jeg godt lide at arbejde efter. Den skaber overraskende resultater – og det er tit det mest spændende,” siger han.


Maleren Henrik Elnegaard er i sit maleri på jagt efter de æstetiske dimensioner i maleriet. Og han har bl.a. hentet inspiration fra Cuba og andre steder i Sydamerika

Visse pejlemærker har han dog i de konkrete omgivelser: ”Vi bombarderes alle sammen af billeder fra alle sider i hverdagen – fra medier, reklamer osv., og når man er kunstner har man slået et filter til, så alle de grafiske spændende elementer man ser, indarbejder man siden hen ubevidst og bevidst”. Elnegaard bruger derfor tit små brudstykker af sætninger og sentenser som elementer i sine billeder. For at antyde og for at vække til eftertanke. billeder fra alle sider i hverdagen – fra medier, reklamer osv., og når man er kunstner har man slået et filter til, så alle de grafiske spændende elementer man ser, indarbejder man siden hen ubevidst og bevidst”. Elnegaard bruger derfor tit små brudstykker af sætninger og sentenser som elementer i sine billeder. For at antyde og for at vække til eftertanke. Inspirationer For mange kunstnere er rejser en vigtig inspiration. Det har det også været for Henrik Elnegaard. Det har været Sydamerika og det var været Cuba – i flere omgange. ”Og hver gang er jeg vendt hjem med helt nye billeder inde i mit hovede. Farverne derude på de kanter er stærkere, mere voldsomme og mere dramatiske, end de mere grå og stilfærdige skandinaviske farver. Og det har ramt en puls i mig, som jeg fortsat kan male på,” siger han. Cuba er et særligt kapitel i hans egen udvikling, for her har Elnegaard mødt en lang række kunstnere, hvis værker han beundrer og som har inspireret ham. Han har fundet

mange gode venner i det cubanske kunstmiljø, hvor nysgerrigheden er meget stor over for udenlandske kunstnere og det, de repræsenterer. Den cubanske forbindelse Cuba er cigarer og Fidel Castro. Cuba er salsa og gamle amerikanerbiller. Cuba er forfaldne gamle huse og palmer, der vajer i brisen fra havet. Det er rom og fine danseorkestre på slidte gamle hoteller. Men Cuba er også maleri. Det var her Asger Jorn – under en kedelig partikongres, som han pjekkede fra - lod sig inspirere til at male en hel bygning indvendig. Cuba har adskillige kunstakademier og nye generationer af kunstnere, som elsker at eksperimentere. For Galleri Puls på Frederiksberg, der blev startet af Henrik Elnegaard og hans kone, var det første ophold på Cuba nok til at overbevise ham om talentmassen i ung cubansk kunst. Det har i dag ført til, at galleriet har specialiseret sig i cubansk kunst. Et af de største nutidige navne er Yonior Hurtado Torres, uddannet ved kunstakademiet i Trinidad, og kendt for sine figurative og sanselige cubanske billeder, der stråler af livsglæde. Han er i dag – sin unge alder til trods – professor på kunstakademiet i Santa Clara. Af andre spændende navne er eksempelvis Atner Casasio Gonzales, uddannet kunsthistoriker på Havannas universitet og en

maler, der med et figurativt udgangspunkt og i collageform beskriver den cubanske hverdag. Eller Julio Garcia Guilarte, hvis superrealistiske malerier ofte tager udgangspunkt i en væg eller gammel dør, som han så skildrer med al den skjulte stemning og nostalgi, der kan fremkalde. En fjerde ung cubansk kunstner, galleriet venter sig eget af, er Manual Antonio Rodrigez Puntel, hvis ofte lidt slørede billeder rammer stemningerne i det komplekse Cuba, fanget mellem modernisme og gammeldags nedslidthed. Men der er mange andre gode navne, som galleriet allerede har præsenteret for et dansk publikum. Og flere nye er på vej. Cubansk kunst stritter i mange retninger, fra det figurative over til det mere abstrakte og ekspressive. Ofte er det tekniske niveau forbløffende højt. Men cubansk kunst er også præget af en vis form for isolation. Den dag det nuværende styre falder, risikerer interessen for cubansk kunst at eksplodere, internationalt. Mange samlere står allerede i kø for at sikre sig nogle af de bedste navne fra det frodige cubanske kunstsmiljø. Se selv efter. Til en begyndelse på galleriet på Frederiksberg. Cubansk kunst skal nok – før eller senere – ramme den globale kunstscene.

12


På besøg hos James Rizzi

Kunstner repræsenteret af MIVA GALLERY

GARY MIRABELLE. Allerede som barn var Mirabelle fascineret af skulptur og beundrede Michelangelos værker. Efter en formel kunst uddannelse, modellerede han prototyper til legetøj af ler og arbejdede som ledende billedhugger for et arkitektonisk restaureringsfirma. Som en bibeskæftigelse, producerede han realistiske special effects til lav-budget spillefilm. I 1976 fik Mirabelle sin Bachelor of Fine Arts fra State University of New York i New Paltz med skulptur som hovedfokus. Mirabelle har også været

undervisningsassistent på The Arts Students League for skulptur og tegning fra 1976-1978. Mirabelle’s kunst har fået prædikatet foto-realisme eller endog hyper-realisme. Dog er det følelsesmæssig indsigt og skæv, satirisk vid, der adskiller hans arbejde fra de andres. Ofte, efter flere minutter, begynder beskueren at spekulere over, om figuren er virkelig eller ej. De aner ikke, at det er en af Mirabelle’s livagtige skulpturer.

De, der træder et skridt frem, for at finde en fejl der kan bryde forestillingen, vil ikke finde nogen. Figurerne er modelleret i ler og derefter støbt i resin. Ved at overdrive munden eller en særlig gestus, er Mirabelle i stand til at puste liv i sit arbejde. Faktisk læner mange af hans skulpturer i naturlig størrelse mod karikaturer. De er satiriske og er sociale statements. Men han begrænser afstanden ved at trække på følelser. Meget af kunstnerens inspiration kommer fra hans nuværende liv i New York City og en ungdom i forstæderne. At arbejde som fuldtids skulptør i sit værksted i Tribeca opfylder en livslang drøm for Mirabelle.

14


Kunstens Skønne Former Karsten Lank Jensen

Dorrit Worm

Elna Christensen

Bolota

Dorthe Bent

Jette Nørskou

Allan Scharff

Jytte Lyhne Kirsten Clausager

Dorrit Worm

Vicki Kolby Allan Scharff

15


Winnie Strøm Schildknecht

af Tom Jørgensen.

Sådan skrev Tom Jørgensen, redaktør på Kunstavisen, i bogen ”101 kunstnere 2009”: ”Pigs in Space” hed et af de faste indslag i det legendariske ”Muppet Show”, som til stor glæde for børn og barnlige sjæle blev vist på DR før verden gik af lave med kabel tv og hybridnet. Det var sjovt, fordi det var fantasifuldt, anderledes og anarkistisk. Sådan er det også med Winnie Strøm Schildknechts skulpturer. Eller ”Modified ready mades”, som hun kalder dem, fordi det hun gør, er at tage f.eks. en legetøjsfigur og sætte den sammen med andre dagligdags objekter, så der opstår en helt ny ”ting”, et kunstværk. Dette med at sætte objekter fra forskellige verdener ind i en ny sammenhæng, er et gammelt surrealistisk virkemiddel og Winnie Strøm Schildknechts værker har da også de samme visuelt overrumplende effekter, som man finder i surrealismen: den absurde humor, skiftet i størrelsesforhold, de uvante sammenstillinger og de overraskende materialer. Hun har bare sat dem ind i vores moderne globaliserede rumalder, der med sine miljøudfordringer, nanoteknologi og gensplejsningsproblematik har nogle andre

udfordringer at brydes med end i surrealismens pionertid. Winnie Strøm Schildknechts humor er desuden knap så katastrofepræget og sortsynet som den, man finder i surrealismen eller i mange af de værker, som yngre samtidskunstnere frembringer i verden af i dag. Når hun iklæder en babydukke en pels af turkis akrylfugemasse, lader lyserøde legetøjsgrise øffe rundt på knaldrøde bordtennisbolde, får en mangfoldighed af plasticplanteædere og rovdyr til at færdes fredeligt på en citrongul kugle eller stiller to vagthunde ”Made in China” på tagene af sammensmeltede hustage, er det for at pirke til vores fantasi på en udpræget syret måde. Og altid med et glimt i øjet. Med deres knaldende pangfarver, visuelle lystsejlads og løsslupne humor er Winnie Strøm Schildknechts modifikationer et pift af

energi og befriende humor. Tilbage er kun at sige som Austin Powers: ”Shagadelic, baby”.

De Danske Sølvsmede

medlemmer i et aldersspænd fra 33-98 år som alle arbejder med deres egen unikke formgivning og teori. Dette giver et meget bredt kunstnerisk felt indenfor den specielle disciplin som Sølvkorpus er. Så godt som alt nyt Dansk Sølvkorpus kunst og design gennem de seneste 25 år er kommet fra gruppens medlemmer og er hjulpet godt på vej af gruppens aktiviteter. Alle gruppens medlemmer har deres egen kunstneriske aktivitet i masser af andre sammenhænge men kan mindst en gang årligt ses udstille i gruppens fællesskab nationalt og internationalt. ”Danske Sølvsmede” udstiller oftest på museer hvor vi kun møder vort publikum

på ferniseringerne og hvor den festlige stemning ikke altid fremmer en kunstnerisk dialog med gæsterne. Derfor udstiller ”Danske Sølvsmede” på ART FAIR Copenhagen for at komme i bedre dialog med et kunst interesseret publikum. Vi håber at når vi fortæller om vore arbejder til de besøgende lærer de noget om os og vi lærer noget om dem.

Af Lasse Bæhring Formand for Danske Sølvsmede ”Danske Sølvsmede” er en udstillingsgruppe for professionelle Sølvsmede der beskæftiger sig med at frembringe moderne Sølvkorpus. Gruppen er 34 år gammel og har 23

For nyligt åbnede Winnie Strøm Schildknecht butikken „strømsk“ på Østerbro. Her præsenterer hun Kunst & Kitsch og har blandt andet et par af de andre udstillere på Copehagen Art Fair repræsenteret i „strømsk“ Så på trods af den nok så berygtede krise og kunstens lidt svære vilkår i øjeblikket, holder Winnie Strøm Schildknecht sit fokus og sænker ikke ambitionerne. Hun glæder sig til, sammen med alle de andre kunstnere, at byde velkommen til en pragtfuld weekend i kunstens og kreativitetens verden. „Vores gæster skal komme forventningsfulde ind af døren, og gå ud igen, med følelsen af at have fået alle håb indfriet og mere til. Nå ja, og så tager de selvfølgelig kunsten med hjem!“ udtaler Winnie Strøm Schildknecht.

Claus Bjerring

Lasse Bæhring

Allan Scharff

16


Tiden, tiden Tom Jørgensen

I 1717 malede Antoine Watteau billedet ”Afrejsen fra Kythera”. I dette ser man en flok yngre adeligt klædte mennesker tage afsked med hinanden og den ø, hvor de har tilbragt en stund med at kurtisere hinanden på den galante måde, der kendetegnede rokokotidens overklasseliv. Stemningen er som i ”En Skærsommernatsdrøm”: magisk, fortryllet, sensuel og ikke så lidt melankolsk, præget af visheden om, at eftermiddagsflirteriet, ligesom livet i sig selv, kun er en flygtig parentes i den ubønhørlige kværn, der hedder tiden. Nu lever vi ikke længere i rokokoalderen, men derfor kan man alligevel godt tale om, at visse elementer, visse følelsesmæssige akkorder, kan genfindes i nutidens verden. Janie Lavigne Glahns malerier udstråler således den samme bittersøde fornemmelse for en svunden tid. Her er det imidlertid ikke adelstandens glæder og sorger, der vises, men ganske almindelige moderne menneskers, som man finder dem gengivet i familiealbummets snapshots. I kunstnerens tilfælde fotografier fra hendes egen slægt og familie. Det bemærkelsesværdige er, at Janie Lavigne Glahn i sine malerier opererer med den samme fornemmelse for tidens dobbelte natur som Watteau. For at opnå denne virkning har hun først udvisket personernes ansigtstræk, så vi ikke længere ser konkrete mennesker for evigt fastfrosset i eksempelvis en typisk turistpositur fra en charterferie i 1960´erne. For yderligere at understrege det tidløse og almen-

menneskelige i sine billeder har kunstneren med mere eller mindre kraftige ikke-naturalistiske penselstrøg ophævet fotografiernes binding til en bestemt epoke og lokalitet. Personerne befinder sig nu i et tidsmæssigt vakuum i positurer, der afslører præcis de samme drømme, sorgløse lege, forhåbninger om lykke og frygt for tab som os beskuere. Det er derfor, malerierne siger os så meget. Vi kan leve os ind i dem og identificere os med de agerendes følelser. Der er imidlertid endnu et aspekt ved Janie Lavigne Glahns malerier. Et aspekt, som også har med tiden at gøre. Ganske vist er de portrætterede personer gengivet udenfor konkret tid og sted, men de befinder sig ikke i et tidløst rum. Kunstneren introducerer nemlig en slags maleriets egen tidsopfattelse. I de to malerier med titlen ”Overgang II” og ”Udsigt” er hovedpersonerne, henholdsvis en dreng og en voksen kvinde, vist i noget, der kun kan karakteriseres som abstrakte landskaber. I disse zoner bygget op af adskillige farvelag ser man kvinden stirre mod en blåsort grottelignende masse, mens drengens ansigt på det nærmeste glider over i en aflang råhvid form, der kan tolkes som en lysning, ikke kun i bogstavelig, men også i overført betydning. Vælger man som undertegnede at læse de to malerier symbolsk er drengen ved at indgå en symbiotisk forløsning med universet, altet eller hvad man nu vil kalde det, mens kvinden endnu ikke har truffet sit valg og derfor kun kan betragte den blåsorte masse, et billede på

selve den eksistentielle livssituation, på afstand. Med lige dele håb og frygt. I adskillige af kunstnerens andre malerier kan man finde tilsvarende passager, hvor hovedpersonen konfronteres med en symbolsk valgsituation, en eksistentiel prøvelse. Det vigtige er, at Janie Lavigne Glahn med sine malerier lægger op til beskuerens aktive medvirken. Der er tale om åbne billeder, hvor enhver har lov til at tolke motiverne på sin egen måde, med sine egne drømme og med sin egen livserfaring. Vi får ikke presset noget ned over hovedet. Tværtimod appelleres der til vores fantasi og egen digteriske medskaben. Dette er utvivlsomt Janie Lavigne Glahns største fortjeneste.

Birgitta Badstue Birgitta Badstue er autodidakt, men har modtaget privat undervisning i flere år hos forskellige kunstnere i København. Hendes foretrukne udtryksform er olie eller akryl på lærred. Redskaberne varierer fra store spartler, fine pensler, store børster til rengøringssvampe og ikke mindst fingrene. Inspirationen kommer tit fra naturen, hvor motiverne får sit endelige udtryk som effektfulde landskabsmalerier, der blander det abstrakte og det figurative i dramatiske naturscenerier. Et andet yndet motiv er ansigter- tit i naturalistisk form – men gerne med et abstrakt islæt. Det kan også ende som noget helt abstrakt i stort format i kraftfulde stærke farver.

17

Hun ved dog aldrig helt på forhånd, hvordan et billede skal se ud og oplever ofte, at det ”skaber sig selv”.


Franz Beckerlee

Foto: Jacob Skaaring

af Tom Jørgensen

Der er lys, der er lyd og der er bevægelse Folk, der er lidt skeptiske og utrygge ved installationer, skulle tage at kaste et blik på Franz Beckerlees værker. Bevares, de er ikke sådan lige at tage med under armen og hænge op over divaneseren, men der er ikke noget mærkeligt ved dem. I hvertfald ikke noget, der er mærkeligere end livet selv, for det er det, Beckerlees installationsskulpturer handler om. De er vidner om og udtryk for et levet liv med alle de minder, følelser og associationer, dette fører med sig. Hvert eneste værk har sin egen stemning, som det er fuldstændigt op til beskueren at digte videre på. Personligt kommer jeg uvilkårligt til at høre Leonard Cohen for mit indre øre. En blanding af stoisk ro og glødende engagement, af smerte og intensitet, visdom og drenget kådhed er det, som trænger sig frem i min bevidsthed, når jeg ser på Beckerlees værker, der altid dirrer af koncentreret energi. De er cool, men man fornemmer samtidig en sårbarhed og

  



hudløs ærlighed i de ofte mørke og lettere foruroligende installationer. Det og så en virkelig syret form for humor, som både kan have noget gadedreng og storbybohème over sig og samtidigt være raffineret som et haikudigt. En humor, som kun den kan eje, der har prøvet nogle ting i livet. Glemmer man for en stund, at kunst kan være noget andet end olie på lærred, vil man opdage, hvor basale Franz Beckerlees installationsskulpturer er. Der er ganske dagligdags objekter som en ramponeret læsestol, en nøgen pære, et par silkestrømper, en papkasse, et sengestel og en gammel kuffert. Der er lys, der er lyd og der er bevægelse. Intet hokuspokus her. Det er kombinationen af alt dette dagligdags og hverdagsagtige, som skaber magien. Som skaber kunsten. Det er hverken svært eller vanskeligt tilgængeligt, det er faktisk forbløffende ligetil, hvis bare vi slår vores sanse-apparat på ”on” og for en stund giver os selv lov til at drømme. Og mindes.

Gaver der glæder

UNIK GLASKUNST

i smukke farver Se meget mere på:



www.greveglaskunst.dk Hverd. 11-17.30 ∙ Lørd. 11-14 Mandag lukket

GREVE GLASKUNST Håndværkerbyen 27 ∙ 2670 Greve Tlf. 43 90 91 92


Olivier Peltiers imaginære verden Af J-Michel Smoluch

Er han en kunstner eller en kartograf? Den rejsende, der er udstyret med disse billeder, udformet som diagrammer af forsvundne eller forsvindende kontinenter, vil kun finde vejen til introspektion. Olivier Peltier maler sine billeder på forskellige størrelser lærred, skåret i små firkanter og derefter monteret på træplader. Disse tidløse palimpsester er således imaginære landskaber. Visse dele leder tankerne hen på Combas’s eller Di Rosas’s skildringer. I andre henseender, trækker overfladen af hans værker på studier af Jean-Charles Blais, der i firserne malede på nedrevne skilte. I Peltiers tilfælde, består de fleste af hans billeder af tegneserier eller fotos, der helt eller delvist skjules af den påførte materie, mere eller mindre organiseret i overensstemmelse med et layout, der kun kendes af ham. Det indeholder cement og belægninger blandet med harpiks på delvist udnyttede, udslettede og knækkede plader. De midler, Olivier Peltier anvender, er lånt fra gaden og fra pop-kunst kultur, men denne gade er venetiansk og pop-kunsten leder tankerne hen på Art Spiegelman og Hugo Pratt. Der er noget af en murer gemt i Peltier, men mureren er en kunstner. Han kommer fra en tid, før de sproglige og sociale adskillelse af kunstner og håndværker ... Fremgangsmåden er ikke manieret og heller ikke udelukkende intellektuel: Det er en kamp. Han

er nødt til at konfrontere fysiske materialer for at opnå en tegning der fungerer. Efter at have malet og organiseret på lærredet, er der et vigtigt skridt, når han placerer lærredet på jorden, for at arbejde på det, før det skæres ud. At lægge det ned er en alvorlig fase, ligesom den murer, der organiserer en mosaik først knælende, derefter stående. Afstanden mellem gulvet og kunstnerens øjne er nødvendig for valg og komposition. Denne udformning af materialer medfører det meget unikke udtryk i helheden. Kunstner og mosaikarbejderen, den måde at arbejde på fladen og på jorden minder om den måde, Jackson Pollock arbejdede på, men adskiller sig herfra i kræft af ønsket om ikke ar tillade tilfældige eller frie valg. Olivier Peltiers tilgang er forbundet med tvang. Begrænsningerne i lærredets nederste lag (fotos eller tegneserier), og derefter af brugen af belægninger, af ”udhuling”, skraben, sliden væk og nogle gange brug af syrer og sprit for at omdanne overfladen af dette første cut-out billede. Endelig begrænsninger i tilrettelæggelsen af de forskellige dele af collager på trærammen, der udgør selve værket. Olivier Peltier arbejder som om akkumuleringen af begrænsningerne, befrier ham fra tomheden i lærredets nøgne overflade. Der er ritualisme i denne kreative trang, der også er hans ”profession” og hans kendetegn. Baggrunden af tegneserier og billeder er som citater fra en individuel eller kollektiv fortæller. Men deres udefinerbare karakter tillader beskueren at identificere sig med denne fortid og at overføre et minde, som vækker de der ikke er hos os til live igen.



  

ceciliewesth.com








Bolota af Susana S. Jorge

Bolota der er født i Caldas da Rainha, en hyggelig by i det vestlige centrale Portugal, der er kendt for den glaserede keramik. Det var i Caldas da Rainha, at keramiker Rafael Bordalo Pinheiro skabte den populære karakter Zé Povinho. Traditionel keramik har mistet den indflydelse den havde før og den industrielle keramikproduktion har ændret sig for at imødekomme moderne behov. Imidlertid er en keramisk Nouvelle Vague bevægelse opstået og Bolota er en af disse moderne keramikere, som er begyndt at producere originale dele, der er mere kunstneriske. Selvom hendes første oplæring var i traditionel keramik, har Bolota siden hun etablerede sit eget værksted, kun 18 år gammel, udviklet en personlig stil. Fra begyndelsen søgte hun efter en særlig identitet. Dem, der ser på hendes tallerkner, gryder, plader med fliser og krybbefigurer med strik opdager hurtigt, at hun har formået at skabe sin helt egen stil. Af den grund er hendes navn for længst blevet kendt ud over Caldas da Rainhas grænser. Bolotas nysgerrighed og begavelse har altid ført hende til uventede steder i kunstens verden, der udfordrer hendes evner til at gå andre veje. For eksempel blev hun, da hun begyndte at bruge glasur med livlige farver, mødt med mistro da det var fuldstændig ukendt på det tidspunkt. Siden har en masse keramikere adopteret den slags røde, grønne og gule farver.

Bolota er en stærk personlighed og en meget målrettet person, der elsker udtryksfrihed – hun er altid ivrig efter at samarbejde med folk fra andre genrer. Selv om drejebænken er grundlaget for hendes arbejde, elsker hun at ændre på den traditionelle måde at arbejde på med uventede former og farver. Derfor kan hun godt lide at kombinere ler med andre materialer såsom voks, jern, rustfrit stål, træ og for nylig smykker. Et andet eksempel på Bolotas fleksibilitet er det arbejde, hun har udviklet til en vandreudstilling, dedikeret til H.C. Andersen, der har rejst over hele Portugal siden 2005. Hun blev udfordret til at fortolke og repræsentere nogle eventyr af den danske forfatter i ler. At sige, at Bolota er en avantgarde kunstner (ikke kun med hensyn til keramisk kunst, men også i den måde, hun tænker og opfatter livet) er ikke en overdrivelse. Faktisk har hun en stor evne til at genopfinde sig selv og de midler hun har til rådighed for at afprøve nye grænser og for at udforske nye, ukendte områder af kunsten. Efter hendes mening er ler meget alsidigt materiale, og det er grunden til, at det let kan bruges til at udtrykke stemninger og følelser. Det er en form for kommunikation med verden og en måde at komme tættere ind på mennesker.

www.marck.dk Besøg mig på stand 18. Vi ses! Marck Fink

Nyt kunstnerdrevet galleri i hjertet af København, viser samtidskunst af kvindelige kunstnere...

»What´s in a container?«

Åbningstider: Onsd. - torsd. 13 -17 Fred. 13 - 18



   







Galleri Artworker v/Bettina P. Molsner Fredericiagade 4, kld. th. 1310 Kbh K P: 31 22 97 71 E:info@artworker.dk W:www.artworker.dk


Frank og Gerda/Den dynamiske duo.

Kunstnere uden krisefornemmelser Gerda Louise og Frank Buchgraitz fra og motivverden: Horsens er to af de faste kunstnere på ”Som fuldtidsmaler har jeg altid opstillet et Copenhagen Art Fair. par lærreder i mit atelier. Som oftest er den Fra en sikker stilling som lederpar på en hvide flade inspiration nok til at gå i gang med idrætsefterskole sprang parret ud som pensel og farver. fuldtidsprofessionelle Ideen til motivet opstår længere Undertrykkelse, kunstnere i 1998. fremme i processen, når linjen, formen Efter et par lærerige og farvefladerne begynder at spille frihedstrang, og hårde med.Samspillet og kommunikationen udfordringer, valg begyndelsesår med med billedet er dels styret af elemenog prøvelser er at få brudt den tykke terne  på lærredet og dels af hvad min betonmur til temaer som gengives bevidsthed eller underbevidsthed kunstverdenen, har i abstrakte, figurative fremkalder.Undertrykkelse, frihedsbegge kunstnere i dag trang, udfordringer, valg og prøvelser symboler. etableret sig sammen er temaer som gengives i abstrakte, med en række figurative symboler. anerkendte gallerier. Under arbejdsprocessen med større ”Vi er i den lykkelige situation at hele 2010 lærreder får jeg muligheden for at bevæge er booket op og  må sige nej tak til mange mig ind i henvendelser.” billedet og så at sige blive opslugt og Gerda Louise og Frank deler atelier på omringet af det. Dette er sværere i mindre førstesalen i en stor gammel patricervilla lige billedformater, hvor jeg i stedet oplever at stå overfor Horsens Kunstmuseum. udenfor billedet og styre processen stærkere ”Vi er farveglade begge to, men derfra holder og mere bevidst. Frank Buchgraitz har et helt ligheden også op.” andet udgangspunkt: Gerda Louises fortæller om sin arbejdsproces ”Kaos eller pinlig orden er fuldkommen

uinteressant. Mine malerier starter i et rod og kulørt virvar og det er min opgave at få bragt orden i linje, form og farver. Drivkraften er humoren og glæden ved at skabe. Udfordringen ligger i at skabe en syntese imellem polerne kaos og orden. Herimellem opstår livet og mit maleri er kun lykkedes, hvis min proces har været en oplevelse af: fantasi - variation - galskab - legelyst livsglæde – humor - frihed - nytænkning - impulsivitet - spontanitet - originalitet – kreativitet - lethed - ansvar - følelse – kærlighed Pudsige ordspil, situationer eller hverdagsemner kan omsættes til maleri eller skulpturer. Sportsverdenen har i mange år været inspirationen til mine malerier, men også i den nordiske mytologi med guder og jætters kampe, Valhals berusede bersærker, krigere og valkyrier finder jeg min motivverden.”

22


Cecillie Westh

Cecilie Westh er uddannet modist på Det Kgl. Teater samt uddannet designer på Danmarks Designskole og har desuden gået på flere tegneskoler. I 1999 skabte hun sit eget børnetøjsmærke ” Cecilie Westh Junior”, som hun har ernæret sig ved indtil 2007. I dag har hun taget fat i sin gamle drøm, nemlig at hellige sig maleriet. Således har hun siden 2007 malet, for at finde sig selv og sit udtryk i maleriet. Inspirationen og udtryk Mennesker og ansigter er hendes udtryksform. En fascination af, at vi alle er forskellige, vi er alle mennesker, i grundstammen ens, alligevel kan man hver dag se nye ansigter bare ved at gå en tur på gaden. En iagttagelse af, at selv om vi ikke er perfekte, men er lidt skæve her og der, er der noget smukt ved alle mennesker. Dog bærer vi fleste på en maske, en facade vi kan tage på en gang imellem, et forsvar for at gemme de inderste følelser, frustrationer, tanker og hemmeligheder, eller for at vise hvem eller hvad vi gerne ville være, en måde vi iscenesætter os selv på over for omverdenen. I disse malerier har hun både taget udgangspunkt i følelserne bag masken og den facade, der gemmer på hemmeligheder, sorg, humor, glæde, forvirring og forsøg på kontrol!   

Marianne Brøner

Af Tom Jørgensen Måske kan man bedst sammenligne Marianne Brøners malerier med ikke-europæisk kunst, med de gengivelser af skabelsesberetninger, frugtbarhedsriter, mytologiske fortællinger og helteepos, man bl.a. finder i maya- og aztekerkunsten, i navajoernes sandmalerier og ur-australiernes billedfortællinger. En kunst, der ikke er skabt ud fra europæiske æstetiske forestillinger om ”den gode komposition”, men som udtryk for en overbevisning om, at der er en magisk sammenhæng mellem menneskelivet og selve kosmos. Marianne Brøners malerier, der ved første øjekast ligner afklarede og harmoniske abstrakte kompositioner, viser sig ved nærmere eftersyn at være fulde af indre spændinger, der balancerer et sted mellem det urovækkende og det skrøbeligt smukke. Ud fra billedtitlerne at dømme er det tydeligt, at kunstneren arbejder ud fra et eksistentielt behov for at undersøge og bearbejde helt konkrete verdensbegivenheder: angsten for et altødelæggende meteornedslag, den katastrofale tzunami i Asien og den frygt og det had, som Jyllandspostens Muhammed-tegninger medførte. I Marianne Brøners hånd bliver det til malerier præget af store farverflader, der agerer med hinanden på dynamisk vis. Ind i mellem disse forenklede geometriske former skyder sig figurative elementer, menneskeansigter, husgeråd, både, dyreliv, vegetation og himmellegemer. Ofte forstyrres dialogen mellem de abstrakte farveelementer af nedsivende farve, der spontant og abrupt giver spændinger til den ellers afklarede komposition. I overført forstand lader Marianne Brøner de store farveflader stå for den kosmologiske orden, mens de ekspressive penselstrøg og de spøgelsesagtige figurer, står som udtryk for det kaos, der rammer vores vante tilværelse med død og ulykke til følge. I den forstand kan man godt kalde hendes malerier for et moderne vestligt forsøg på at vise den sammenhæng på godt og ondt, der er mellem kræfterne i kosmos. For er hele vores historie jo ikke en evig og tilsyneladende arketypisk kamp mellem kaos og orden, liv og død, destruktion og genopbygning? En pointe, som de ikke-vestlige kulturer havde og har indarbejdet som et fundamentalt livsgrundlag, men som vi har svært ved at acceptere med vores indædte tro på fornuften og fremskridtet. Som sådan er der ingen tvivl om, at Marianne Brøner er en eksistentielt arbejdende kunstner. Hun tolker de begivenheder, der sker omkring hende, fordi hun ser dem i en større sammenhæng og fordi hun simpelthen ikke kan lade være. Det er malerier og kunst uden filter, uden ironi, uden distance, uden forbehold. Det er også et forsøg på at fastholde den skønhed, der på trods af alt stædigt insisterer på sin berettigelse.

På den måde bliver kunsten både en seismograf, der fastholder et øjebliks totale angstfølelse og desperation og det medium, der viser, at livet trods alt går videre. At vi mennesker og livet som sådan endnu en gang rejser os fra asken. Der er i Marianne Brøners malerier derfor mere på spil end bare nogle billeder, der er skruet godt sammen. Der er tale om et budskab. Et meget vedkommende og nødvendigt budskab, der uden at være politisk i snæver forstand, giver os noget at tænke over.


Med Norden i blodet Af Tom Jørgensen.

Kunstnere bliver ved med at male landskaber. Upåvirkede af tidens øjeblikkelige udtryksformer, nogle ville sige modeluner, maler de det landskab, som altid ligger der som en kilde til inspiration. De landskaber og den natur, der alle andre steder end i kunstverdenen, er genstand for en intens opmærksomhed og debat. Enten fordi vi er godt på vej til at ødelægge store dele af den eller fordi vi alle, bevidst eller ubevidst, er påvirkede af den natur, som omgiver os. Når alt kommer til alt, er der jo natur alle steder, i storbyernes parker, i skovene, på kirkegårdene og selv parcelhuskvarterenes geometriske net af ligusterhække, gyveler og staudebede ser meget grønt ud, når man betragter det fra en flyvemaskine. Lone Rix maler landskaber, der er ubestrideligt nordiske. Det er åbenbart hendes temperament, som spiller ind her og som gør, at hun, indtil videre i hvert fald, ikke interesserer sig for det provencalske landskab. Et område, hun ellers har et intimt kendskab til. Måske har det noget at gøre med lyset, for i Lone Rix´ malerier genkender vi den af vanddamp særligt slørede atmosfære, der lægger et mat filter hen over landskabsformerne og på én gang gør sceneriet mere blødt og mere dramatisk. Dette dramatiske islæt kommer til udtryk i de ekspressive og kraftfulde strøg, der adskiller hende fra f.eks. guldaldermalerne, hvis færdige malerier har en ensartet og jævn penselføring. Når hun maler motiver fra Danmark, fra markerne, engene, strandene og skovene giver det et sug i maven, fordi det er vores landskab. Det landskab, vi er vokset op med og det landskab, som guldaldermalerne malede og guldalderdigterne digtede om og er vi ikke længere nationalromantiske i sjælen, tror jeg selv den mest indædte venstrefløjspolitiker vil mærke en behagelig følelse af genkendelse ved at betragte et Lone Rix-maleri. I modsætning til netop guldaldermaleriet stedfæster Lone Rix ikke sine motiver.

Det er ikke konkrete lokaliteter, vi ser, men mere essensen af det danske landskab, de højstammede bøgetræer, bondegårdene, den fede muldjord og så dette diffuse lys, der som et fint slør omslutter det hele. Indtrykket ændrer drastisk karakter, når Lone Rix bevæger sig fra det flade og blide Danmark til det isolerede og vejrbidte Færøerne. Her er det de dramatiske klippeformationer, den evigt omskiftelige himmel, det stormomsuste hav og de melankolsk afskallede fåreskure, der fanger hendes interesse. Her maler hun monumentale og stærke billeder, hvor vertikale, horisontale og diagonale konturlinjer giver et maskulint kompositorisk modspil til det flimrende lys. Hvor de danske malerier er fulde af en Ingemann´sk blidhed er de færøske billeder rene sagalandskaber. Barske, utilnærmelige og urgamle. Fastholdt i den afdæmpede farveskala, Lone Rix også benytter sig af ved de danske motiver og som er resultatet af et subtilt spil mellem brækkede farver og kolde og varme nuancer. Med sine landskabsmalerier placerer Lone Rix sig ind i en lang og hæderkronet tradition. En tradition, der gang på gang tages op og revurderes af en ny generation af kunstnere, som finder ny inspiration i naturen. I stedet for at tale om landskabet som en historisk betinget og traditionstynget faktor, burde vi derfor hellere se det som en tidløs kilde til kunst i alle afskygninger. Lone Rix har i hvert fald leveret sit fine bidrag til genren.

24


Fra biolog til dansk designer

På Copenhagen Art Fair kan man møde en noget usædvanlig dansk designer. Hun er egentlig biolog med speciale i malariaforskning, men hendes hjerte banker også for unikt dansk design. Derfor har Karen Lund Hansen etableret egen designvirksomhed og kreeret smukke unikaskåle, der ved hjælp af naturen bliver udtrykt på en meget æstetisk måde.

Med skålene følger ikke blot en historie om en tidskrævende fremstillingsproces, der tager mellem 3 og 30 timer, afhængig af størrelse, der følger også historien om en kvinde med en ret usædvanlig baggrund. Karen Lund Hansen er nemlig ikke uddannet designer. Hun er uddannet biolog indenfor tropesygdomme og har gennem en årrække beskæftiget sig med et af hendes hjertebørn malariaforskning. Malariabekæmpelse har stadig Karens store interesse, men i dag bruger hun også en del af sine kræfter og kreative evner som designer i eget firma. -Jeg etablerede Karen Hansen Design i 2007 for på en kreativ måde at arbejde med form og farver, og for at kunne omsætte nogle af mine emotioner til brugbare og dekorative produkter, lyder det fra Karen, der omsætter indtryk fra naturen til unikaprodukter med kunstneriske og personlige kvaliteter. -Inspirationen henter jeg primært i den danske natur set i et universelt perspektiv. Den samhørighed og balance der er i naturen, giver mig en følelse af hvor fantastisk verden er. -Jeg er meget optaget af naturens energi. Det at kunne føle vinden, høre vandet og dufte jorden, tænder en kreativ flamme i mit hjerte, siger Karen, der med skålene har fundet en balance mellem det organiske og stringente formsprog. -Hver enkel skål er håndlavet, og det betyder at hver skål er unik og dermed et stykke kunst i sig selv, som sagtens kan stå alene, men som også kan anvendes til mange formål såsom snacks, frugt, chokolade, brød eller smykker. -Skålene ser umiddelbart lette ud, men tager man dem op, mærker man at de har en tyngde som slet ikke står i forhold til det spinkle ydre. Det skyldes materialet, som er nye ledningstråde fra telefonkabler. Trådene, der er beklædt med blyfrit pvc og farvet med fødevaregodkendte farver, er vævet sammen i et spinkelt mønster, der understreger det enkle design. -Som en ekstra dimension der tegner en rød streg mellem Karen Lund Hansens to meget forskellige verdener – på den ene side dansk designer og på den anden side malariaforsker, giver Karen Hansen Design noget af overskuddet til malariaforskning.

             

   





   

 

 

 






EN REN FANTASIINDSPRØJTNING. Af Tom Jørgensen Med sine malerier rammer Helle Jønsson lige ned i tidens interesse for fabulerende fortællinger, formidlet på et visuelt overraskende og appellerende måde. En måde at male på, som har givet den unge billedkunst et kæmpe løft efter årtier med svært tilgængelige værker. Man kan kalde hendes billeder for en blanding af popkunst, tegneserier, graffiti og skønvirkeinspiration. Vigtigere end denne nøgterne karakteristik er imidlertid det faktum, at Helle Jønsson er en originalt arbejdende kunstner med en sprudlende fantasi, en smittende fortællelyst og en lun humor. I Helle Jønssons malerier kommer spøgelser farende lige ud i hovedet på os med sylespidse tænder, truende orange øjne og med hyl gengivet som graffitilignende bogstaver ved siden af kunstnerens tags.

og æstetisk og ekspressivt og følsomt. Typisk for Helle Jønssons billeder er desuden de lange kæder af associationer, hvor møllevinger forvandler sig til svampe eller til tårne på sande eventyrslotte, hvor tapre riddere, skønne møer, grumme hekse og tegneseriefigurer boltrer sig omgivet af blomster, planter, sommerfugle, små nuttede kaniner og mere rå, spontant påførte penselstrøg og partier med airbrush. Med deres spontane og ofte sprudlende indfald, deres lange række af associationskæder, deres smittende energi, rå udtrykskraft og på samme tid udprægede, for ikke at sige følsomme æste tiske sans, viser Helle Jønssons malerier hen til en kunstner, som først og fremmest arbejder med og tror på fantasiens kraft. En kraft, der slippes løs så

spontant og frit som muligt, for så siden at få plads i en kompositorisk helhed. Det, der er så fedt ved Helle Jønssons malerier, er, at den rene, uhæmmede og frit fabulerende fantasi helt åbenlyst har førsteprioritet. Det drejer sig om at skabe, at udtrykke sig, at åbne op for beskuerens meddigten i kompositioner, der nok opfylder de grundliggende regler om billedmæssig helhed, men som først og fremmest bobler af et sanseligt overskud. En boblen, vi mærker med det samme og med stor glæde.

Klare farver støder kraftfuldt og ekspressivt mod hinanden med en energi som en rapper i en ring. Tempoet er højt, tonen er frisk og der i det hele taget noget hiphopagtigt ved kunstnerens malerier. Som en modvægt – eller supplement om man vil – til denne udprægede maskuline udtryksmåde er andre dele af billederne ofte prægede af et mere feminint touch. Konturerne af palmetræer, smukke dekorative mønstre og ikke mindst de mange organiske skønvirkearabesker, der breder sig ud over lærrederne, signalerer nogle andre værdier end de testosteronpumpende rytmer. Som om Helle Jønsson klart vil signalere, at al ting ikke behøver at være enten-eller, men sagtens kan være både-og. Et maleri kan på samme tid være både råt

Lissi Anette Hansen

  



Atelier: Rødegårdsvej 8 3500 Værløse Tel. 4444 3520 lissi@lissihansen.dk www.lissihansen.dk Stand nr. 126

Gaver der glæder

UNIK GLASKUNST

i smukke farver Se meget mere på:

www.greveglaskunst.dk



Hverd. 11-17.30 ∙ Lørd. 11-14 Mandag lukket

GREVE GLASKUNST Håndværkerbyen 27 ∙ 2670 Greve Tlf. 43 90 91 92


Fra mode til malerier Af Cathrine Park Når man som Christina Julsgaard har hovedet fuld af kreative idéer, er der ikke langt fra cool, minimalistisk tøjdesign til vilde, farverige penselstrøg på rå kanvas. Tøjbrandet YIIP Copenhagen banede vejen for Christina Julsgaards karriere i det ny millennium, men der gik ikke længe, før hun også fik overført sit drive og energi til abstrakt kunst, som i mange år fik lov til at gå håndi-hånd med tøjet. Fra 2002-2007 fungerede profilbutikken YIIP Copenhagen som udstillingsvindue med tøj og galleri i Københavns trendy ”West End”, men malerierne ”kan selv”. I dag har Christina Julsgaard valgt udelukkende at fokusere på kunsten – at være

27

100 pct. kreativ til fingerspidserne med en ekspressionistisk stil, der vidner om sprøde detaljer og interessante farvekompositioner.  Inspirationen henter hun fra et utal af indre billeder og en dyb fascination og glæde ved livet. Christina Julsgaard arbejder ud fra et grundlæggende powerprincip, som præger fremstillingen med en åben spontanitet og umiddelbar intuition. Hun opfordrer beskueren til at tænke positivt og tro på sig selv. For mere info eller inspiration, tjek Christina Julsgaards virtuelle galleri på www.cjulsgaard.dk


Ekspressiv abstraktion Når Hanne Hermann arbejder, syder rummet af energi. Med hidsige og aggressive penselstrøg forfølger hun pludselige indskydelser og impulser og hendes kunst bærer i høj grad præg af den ekspressive kraftanstrengelse. Hun maler, fordi hun er nødt til det. Hun kæmper med det store lærred og det hele ender i en eksplosion af dimensioner, når farve, lærred, pensel og en kunstners sjæl smelter sammen i en ekspressiv farveudladning. Hendes kunst har ingen titler, for malerierne taler for sig selv. Man møder kaos, stor styrke og massiv energi i de store lærreder, der udtrykker et indre, der ikke kan beskrives med ord.

Lysets maler.

Karen Willesen har livet, som det leves, som inspiration. Hun er blevet kaldt lysets maler, men selvom hun bor og arbejder i et hjørne af Danmark, hvis særlige lys inspirerer og udfordrer til at indfange det, får lyset en helt anden og kraftfuld rolle i Karen Willesens oliemalerier. I værkstedet i Høruphav ved Sønderborg er det lysets urkraft, der styrer processen og brugen af farver – og giver malerierne et stærkt og farverigt udtryk, hvor figurer og genkendelige former er fravalgt for at give betragteren mulighed for selv at opleve det på én gang rå og feminine og det dramatiske og milde udtryk. Mens farverne i det tidligere lag tørrer, koncentrer Karen Willesen sig om næste maleris næste lag – ét hundrede procent koncentreret i nu’et, i farvernes interaktion og i øjeblikkets følelser. Sådan er hvert maleri både en rullende proces og et billede på rejsen fra det tomme lærred til det kraftfulde udtryk for den energi og glæde, livet rummer.

Et liv i farver

Jeg elsker farver! Jeg elsker livet med alle dets kontraster af glæde, sorg, kultur og natur. Farver er til for at blive brugt, hvorfor skulle vi ellers have alle disse endeløse farvekombinationer? Hans base på Tjörn, Sverige, og opvækst i Botswana og Mozambique, samt en række rejser til Sydafrika og Indien, har dannet baggrund for hans ekspressive billedsprog. Til Mozambique vender Johan Bloom nu regelmæssigt tilbage og står med et ben i hver kultur. - Vi er alle afrikanere fra starten, det var der, menneskets vugge var. Johan Bloom arbejder meget med at kombinere oldnordiske med afrikanske udtryk. I blandt andet en akvarel sammensættes en Bohuslänsk helleristninger med rødt og gult, malerierne er varme og stærke ekspressive farver kendetegner Johan Blooms kunst. En kunstnerisk søgen uden for Vestens alfartsvej har givet billeder, hvor forskellige etniske, religiøse, kulturelle farver, symboler og tegn mødes og flettes sammen til noget nyt, unikt og mangfoldigt. Et globalt billedsprog ment for alle globaliserede sjæle fra såvel syd og vest som øst og nord.


En verden af forvandling Af Tom Jørgensen

Bierte Hees billedverden Man kan opleve landskabet som et pænt og velordnet scenarium, passet til perfektion af en slags landskabets overgartner. Eller man kan se naturen som en evigt foranderlig proces af død og genfødsel, struktur og kaos og fragmentering og heling. Den første oplevelse passer meget godt til det danske landskab, hvor der ikke findes den plet jord, ager, eng eller skov, som ikke er nøje kalkuleret af landskabsarkitekter. Den anden oplevelse derimod kan man få i lande, hvor der rent fysisk er mere plads. Hvor naturen virkelig kan virke frygtindgydende og majestætisk. Det er den sidste oplevelse, Bierte Hee kredser om i sin kunst. Hendes malerier er, skønt hovedsageligt non-figurative, optagede af at skildre fænomenerne og processerne bag tingenes ydre skin. Alle de kolossale kræfter, der på såvel mikroskopisk som makroskopisk plan styrer livet på jorden: osmoserne, nedbrydningerne af væv, krystalliseringerne, sammentrækningerne, tidevandsbølgerne, erosionen, tørken, kulden og lavastrømmen fra vulkanudbrud. Alt dette og så lyset, der med dets rige palet

af farver får omgivelserne til at skifte med lynets hastighed. Med et sådan ambitionsniveau er der ikke megen ide i at lave pæne dekorative sofastykker og Bierte Hees malerier er da også voldsomme i deres udtryk og stoflighed med flere lag pigment, som spartles på eller sønderrives, så den hvide undermaling titter frem. Det er således ikke de fotografiske natur, men processerne bag naturfænomenerne, der søges gengivet i malerierne. Kompositionerne følger derfor heller ikke de pæne centralperspektiviske regler, som Bierte Hee rent faktisk har lært som klassisk uddannet kunstner og tegner, men er malet ”all over” i rytmiske stød, der kan minde om bølgebevægelser eller om de eroderede former på ældgamle klippeformationer. En konstant vekslen mellem udvidelse og sammentrækning, der både kan være blid og poetisk og barsk og krystallisk hård. Overalt fornemmes Bierte Hees ægte betagelse af denne verdens fænomener, store eller små. En betagelse, der kan opleves som ikke bare henrykkelse, men direkte ekstase over denne verdens skønhed. Skønhed vel at mærke ikke forstået som noget pænt og 

 

 

 

nydeligt, men som noget altgennemstrømmende, kraftfuldt og oversanseligt. Der er derfor også et element af noget ukontrollabelt og farligt over malerierne ved siden af deres umiskendelige poesi og lyskraft. De er ikke bare vidner om naturens blidhed og dekorative kvaliteter, men om de voldsomme, ja ligefrem destruktive kræfter, der er en integreret del af den. Det er malerier, der kræver af deres beskuer, at man selv har oplevet disse kræfter og følt den samme betagelse af både den stille og den voldsomme side af naturen. Har man det, belønnes man så også af en genkendelsens glæde ved at betragte Bierte Hees billeder. Man husker de øjeblikke, hvor man for en stund har glemt de små eller større hverdagsproblemer til fordel for et klarsynet og spontant indblik i noget, der er større end en selv, men som man paradoksalt nok alligevel er en uløselig del af.

Gaver der glæder

UNIK GLASKUNST

i smukke farver Se meget mere på:

www.greveglaskunst.dk Hverd. 11-17.30 ∙ Lørd. 11-14 Mandag lukket

GREVE GLASKUNST Håndværkerbyen 27 ∙ 2670 Greve Tlf. 43 90 91 92


Knogler, kolorit og kraftfuldhed. Ulla Houes kunstneriske univers Ulla Houe er god til at på fat på knoglerne. Sådan helt grundlæggende. Her menes ikke de muldrede ben, ranet fra arkæologiske udgravninger,men kompositionens skelet. Det, der kitter maleriet, tegningen og skulpturen sammen. Betrager hun f.eks. et landskab, er det de store linjer, hun får øje på. Bakkernes og bjergenes sammenstød med de runde dale, markernes skarpt adskilte grænser, vejenes gennemskærende linjeføring og trægruppernes vertikale spidser overfor himmelens horisontale flade.Dette tolkes så i kraftfulde og usentimentale kompositioner, hvor netop ”knoglerne” kommer til deres ret suppleret af det konkrete landskabs og den konkrete naturs særlige kolorit: de nordiske vinterfarver, den grønne sommereng, den blå indfjord og den tunge brune muldjord overfor Toscanas frodige, forførende og charmerende farvenuancer. Musikalske paralleller trænger sig på: Sibelius´ dramatiske naturromantik overfor Verdis lidenskabelige operaer eller Monteverdis vedslige madrigaler. Sikkert er det, at Ulla Houe er bedst, når hun glemmer sin forsigtighed og kaster sig hovedkulds og spontant ind i skabelsesprocessen. Det samme kan siges om hendes opstillinger, f.eks. en række blomstermalerier, som er blevet til igennem

årene. Her er hun også bedst, når hun lader temperamentet folde sig ud og lader farverne og formerne knalde op imod hinanden i en farvefanfare. Skulle man karakterisere disse malerier, landskaberne såvel som opstillingerne, må de siges at høre til inde under denne kategori, man kalder klassisk modernisme. Ullas Houes projekt, hendes kunstneriske mål og temperament ligger i hvert fald i forlængelse af Johannes Hoffmeisters, Poul Ekelunds og Svend Engelunds arbejder piftet op med den friske farveholdning hos tidlige modernister som Sigurd Swane og Harald Giersing. Alle er kunstnere, der uden at forlade naturalismen og det figurative destillerede det sete og skar kompositionerne ind til benet. Også i menneskeskildringerne må Ulla Houe siges at være linje med de ovennævnte kunstnere. I sine croquistegninger fanger hun med hurtige stærke konturer de essentielle partier af kroppen uden dikkedarer og forsøg på at smige. Faktisk er det påfaldende og kendetegnende for Ulla Houe, at hun ser

kroppen som et landskab. I stedet for at interessere sig for de psykologiske processer i den portrætterede, skildrer hun kroppen på præcis samme måde som hun maler højderyggene, dalene og de kraftfulde bjergmassiver i sine landskabsbilleder. Det samme kan siges om hendes malede portrætter og forunderligt nok også om hendes bronzeskulpturer. Her antager de stoute kroppe de samme dimensioner og det samme dynamiske spil mellem formerne som i landskabsskildringerne. Kraftfuldhed, karakter, dynamik og nordisk usentimentalitet er således nøgleordene i Ulla Houes kunst.

En mexicansk odyssé Omringet af mangrovesumpe, midt i Yucatáns gamle mayaland i Mexico ligger havnebyen Campeche. Siden 1999 har byen været på UNESCOs verdensarvsliste på grund af det 2.560 meter lange befæstede murværk, som i 1680 blev bygget som værn mod konstante piratangreb. Som en arkitektonisk perle, bygget efter barokkens idealer om geometrisk rationel byplanlægning, med huse, der stråler i alle regnbuens farver og med de fineste hvide sandstrande, er Campeche et umådeligt populært turistmål. I juli 2009 blev byen imidlertid også centrum for en stor kunstbegivenhed. Her blev der nemlig afholdt den store internationale udstilling VI Exposicion EuroAmericana De Artes Visuales, hvor deltagerne var inviteret af den mexicanske stat og UNESCO, m.fl. Samtidigt med denne var Campeche også sædet for en anden kunstbegivenhed, X Festival De Las Artes Visuales. Britta Westhausen var så heldig – og dygtig – at blive inviteret sammen med to andre danske kunstnere. På trods af forskrækkelsen over, at konstatere, at hendes to malerier var forsvundet i lufthavnen, var de 10 dage i Mexico en fantastisk oplevelse for Britta Westhausen. De to billeder blev fundet og kunstneren kunne nyde

den store gæstfrihed, livsglæde og det festhumør, som de mexicanske arrangører og folk i øvrigt lagde for dagen. Som afslutning på en på alle måder god oplevelse donerede hun maleriet ”SUB DOG” til Instituto de Cultura de Campeche. Under indtryk af de mexicanske omgivelser er SUB DOG holdt i klare, rene tropefarver. Britta Westhausen arbejder ofte i en sort/hvid-skala i elegante og grafisk præcise billeder inspireret af japansk kunst. Når hun sætter farver på i sine akryl- og oliemalerier, er der imidlertid skruet op for paletten, så billederne nærmer sig popkunsten i såvel enkelhed som i motivvalg. Hendes værker er store i format, hvilket giver dem en meget fysisk tilstedeværelse i rummet. Motiverne spænder fra dyr og insekter over beklædningsgenstande og, i tuschbillederne, til blomster og blade, planter, grene og i det hele taget organiske vækster. Britta Westhausen er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København i 1965-69. Hun har været Art Director på en række reklamebureauer, løst opgaver for kunstforlag og erhvervslivet, undervist designere i tegneteknikker og har desuden en gestaltterapeutisk uddannelse. Britta Westhausen driver en malerskole og er medlem af kunstnersammenslutningerne DBF, 2020 Visions.dk og B.I.A.M/ Art Money.

30


Marck Finch

Et liv Uden Grænser. Portræt af Marck Fink

Mine billeder skal røre beskueren og sætte følelser igang. Det værste er, hvis ligegyldigheden får lov at herske.

Marck Finks værker er kendetegnet ved de klare, lysende farver der virker nærmest påtrægende på beskueren, som uværgerligt indfanges i det farvemættede univers, der byder sig til. Ved nærmere øjesyn åbenbarer M.F.’s komplekse stil- og motivvalg sig. Det bliver klart, at kunstneren har noget på hjerte og rækker ud mod beskueren. Det kan ske, når han skaber illusionen af øjenkontakt mellem beskueren og et fragment af en malet person eller af en hånd, der løftes i vejret – man spørger sig selv om det er i nød eller i ekstase. Men den stærkeste kommunikation med beskueren opstår i selve mødet med motivet – den bevidste blanding mellem det abstrakte, nærmest grafisk-geometriske, og de umiddelbart genkendelige fragmenter af natur og menneskelighed: Man rammes af en foruroligende fornemmelse af, at noget måske er gået galt eller vil gå galt snart – som af et ekko af et mareridt.



 



 



Marck Fink (1977) er opvokset i Brøndbyøster og arbejder til dagligt som grafiker på en københavnsk tegnestue. Han har været udøvende maler de sidste 15 år. Verden omkring mig inspirerer mig. Her finder jeg interessante motiver, grafiske elementer og mønstre – kilden er ofte magasiner, reklamer, aviser, nettet eller mit eget fotoarkiv. Konstant er jeg på udkig efter gamle og nye symboler og ikoner, som kan indgå i en maleriske fortælling. Tegn, der rummer en ny verden af fortællinger og skjulte lag. I mødet med det tomme lærred opstår idéerne for alvor. Her får maleriet lov at udfolde sig. Jeg kan have en idé om, hvor jeg vil have maleriet hen, men retningen ændres hele tiden, bremses af mine egne forhindringer, mens der fødes nye muligheder og udfordringer, som påny bliver bremset …

Essentielt for mit arbejde er lysten til at skabe et stærkt visuelt udtryk, der besidder en malerisk glæde og dynamik, som afspejler trangen til at fortælle historier. Det er historier, der flettes på kryds og tværs ind i hinanden, oftest uden narrativt forløb eller morale. Som i livet, er det op til beskueren at danne mening og sammenhæng. Mit håb er, at mine malerier udfordrer og undrer øjet og sender tankerne på opdagelse rundt i former og farver. Mine billeder skal røre beskueren og sætte følelser igang. Det værste er, hvis ligegyldigheden får lov at herske.

Gaver der glæder

UNIK GLASKUNST

i smukke farver Se meget mere på:

www.greveglaskunst.dk Hverd. 11-17.30 ∙ Lørd. 11-14 Mandag lukket

GREVE GLASKUNST Håndværkerbyen 27 ∙ 2670 Greve Tlf. 43 90 91 92


The making of a popstar Maleriet af billedkunstner Saaby ”The making of a popstar” er en kritik af reality programmerne som x faktor og idol. Saaby mener ikke talent skal formes, styles, eller skabes af folk hvis eneste bagtanke er hvor mange penge de kan tjene efterfølgende. Vi sidder foran skærmen og griner af de stakler hvis drømme bliver skyllet ud i toilettet på et splitsekund. Talent er ikke noget man kæmper for mere, det er blot en offentlig rejse på tv, som vi synes er interessant. De sidste 4 år er det en reality sanger der har solgt flest cd’er i England ved juletid. Det blev der lavet om på i år, da over 50.000 mennesker tilmeldte sig en gruppe på facebook. Gruppen opfordrede alle til at downloade det 11 år gamle nummer ”Killing in the name of” fra rockgruppen Rage aginst the machine. Det lykkedes gruppen at vælte vinderen af x factor af pinden og få ”Killing in the name of” ind på en førsteplads. Folk var simpelthen blevet trætte af at en reality stjerne skulle løbe med æren i stedet får folk der har kæmpet i årevis får at få deres gennembrud. Man kan have mange meninger om reality programmer, men det er en kendsgerning at det er kommet for at blive. Maleriet,The making of a popstar kan ses på copenhagen artfair d. 26-28 Februar. Billedet er af Brian Saaby

Ingerlise Vikne IV

Forlaget Jorinde&Joringel har udgivet digte af 12 digtere. Maler Ingerlise Vikne IV har lavet de 12 forsider til digtsamlingerne. Som maler er jeg optaget af det, at ”trække sig tilbage”. Pausen eller opholdet er af stor betydning for det som har været og det som kommer. På samme måde ser jeg ordene i digtene, opholdene mellem ordene, hvor du lægger pausen. Det er afgørende for det skrevne ord og for hvilken stemning og hvilken følelse det giver dig som læser eller beskuer. Pausen eller tilbagetrækningen er det som skaber helheden, et øjeblik som gør at man kan træde frem igen mere helstøbt og parat.. Med disse betragtninger fandt jeg en naturlig fælles platfom som udgangspunkt for opgaven. Det har været en udfordrende og lærerig proces at lave forsider for Jorinde&Joringel. Jeg har været hele følelsesspekret igennem, fra en næsten selvudslettende tilgang til opgaven (af respekt for forfatterne følte jeg mig meget ydmyg) og frem til forsiderne som de fremstår idag, hvor mine figurer får lov til at ”bare” være sig selv. Digsamlingernes titler og mine figurer synes at være blevet forenet.

Åbne landskaber

Naturen rummer masser af drama og er den drivende kraft i skabelsen af Susan Lüth Hedegaards værker. Det er de åbne landskaber, store vider, høje bjerge og dybe dale, den uendelige variation naturen rummer, der inspirerer hende. Malerierne er mere udtryk for erindringer om stemninger, end eksakte gengivelser.”Jeg bliver overvældet af det dramatiske, det stille, og det ensomme naturen rummer og forsøger at gøre mine malerier pirrende og spændende for fantasien således at beskueren kan gå på vandring og lade sig lede af egne tanker”, siger Susan Lüth Hedegaard. Susan Lüth Hedegaard har i december 2009 været inviteret til at deltage i Biennalen i Firenze og har til denne ”verdens største kunstudstilling” udstillet 9 plexiglasbilleder som til sammen dannede 9 forskellige landskabsstemninger. ”Det har været fantastisk at deltage og se, hvad der rører sig på tværs af landegrænser, danne nye netværk og jeg har efterfølgende fået flere henvendelser fra bl.a. USA og Paris”. fortæller Susan Lüth Hedegaard. Til Juni går turen dog til Las Vegas hvor kunstneren skal deltage i en udstilling på Southern Nevada Museum of Fine Art, i forbindelse med udgivelsen af bogen International Contemporary Masters of 2010, hvor Susan Lüth Hedegaard er præsenteret.


Siden sidst.

af Steen Berg Hansen.

Hvad er der sket for mig siden min første Cph Art Fair i Falconer Centret? Jeg var første gang med i 2008 hvor jeg så at sige ikke vidste hvad jeg lavede; hvordan en messe skal skæres. Dengang delte jeg stand med min Farveladeland´s-kammersjuk Søren Bræstrup, og vi havde vist nok en ret så rodet og kaotisk stand. Sidenhen har jeg været på en håndfuld messer, og stille og roligt har jeg fået opbygget lidt rutine i det at være på messe, og jeg må sige at jeg virkelig holder af det. Den energi der opbygges under en messe kan for mit vedkommende sagtens holde dampen oppe hos mig i de efterfølgende par måneder.

33

Jeg er, modsat ved udstillinger i kunstforeninger og gallerier, nød til at forholde mig meget mere til min egen kunst når jeg er på messe. Jeg skal gå i dialog og argumentere for og imod, og jeg skal kunne tage både de knubs og de roser der måtte komme. At der så samtidig, udover publikum, også er et hav af dygtige og inspirerende kunstnere med samme kærlighed til den billedskabende kreativitet at sparre med; jamen det er da det der gør messerne så fede at deltage på! De har det hele!! Det er for mig en meget intensivt-komprimeret, energi-opbyggende og livsbekræftende affære at deltage på messer som Cph Art Fair i Falconer Centret. Og jeg vil aldrig betænke mig to gange med at anbefale nye uprøvede kunstnere at starte med en kunstmesse. Se at komme af sted; det er begynder-penge godt givet ud…

For mig er de årlige messer i Falconer Centret og KB-hallen gået hen og blevet nogle af årets vigtigste højdepunkter rent kunstnerisk. Det er nemlig især der jeg virkelig har mulighed og tid til at møde kunstpublikum og (forhåbentlig) kunstkøber. Det er også ofte her at jeg laver aftaler med kunstforeninger og gallerier om samarbejder af forskellige slags. Jeg har på den front været ganske heldig, og næsten hver eneste messe har kastet spændende samarbejder af sig. Som aftaler lavet på messen, eller som eftersalg og senere henvendelser. Ringene i vandet er så at sige blevet større fra gang til gang…, så kom meget gerne forbi min stand og hjælp mig med at gøre ringene endnu større igen i år. Håber vi ses. Ciao!!!


Join the party Er du kunstner? Og spurgte du dig selv, hvorfor du ikke var blandt udstillerne på Copenhagen Art Fair? Ønsker du at deltage i vores udstillinger, bedes du udfylde ansøgningsskemaet herunder og indsende det til os - sammen med fotos af 5-7 af de værker, der bedst karakteriserer det du laver lige nu. Alle ansøgningerne vil blive bedømt af kunstudvalget. Udstillingerne er selekterede og kuraterede ud fra følgende grundlinjer: Vi ønsker at sikre et højt kunstnerisk niveau, samt at vise kunst i alle prisklasser. Der skal være kunst for enhver smag, og derfor er mange stilarter repræsenterede. Kunstudvalget bedømmer bl.a. ud fra originalitet, stil, teknik, komposition, farvesans og stoflighed. Der er ansøgningsfrist 1. april. Det koster 200 kr. at ansøge.

  

 



 

 

 





 

 





































 













 

















     

 

  

   



 

  

 

 













 



 





 

   

 


Join the party ! Ansøg inden 1 april Ses vi?

KUNST, MAD & VIN FESTIVAL |22-24|okt|2010 KB-hallen, Peter Bangs Vej 147, 2000 Frederiksberg | Fre: 14.00 - 19.00 | Lør: 10.00 - 18.00 | Søn: 10.00 - 17.00


Alex White Mazzarella

Alice Snerle Lassen Allan Scharff

www.alice-h-gallewww.lamazza.com ry.dk stand 124 stand 112

Ann Gedin

www.anngedin.se stand122

Anne Lorenzen

www.annelorenzen.dk stand 14

www.allanscharff. com stand 135

Anne Margrethe Hjelvik

www.annehjelvik. com stand 103

André Lundquist

www.andrelundquist.dk stand 8

Anne Risum

www.art-ist.dk stand 22

Art For Future

Artpusher

Bettina Molsner

Bierte Hee

Birte Juel Sandberg

Bjørn Rønne

Bolota

Brian Saaby

www.art-for-future. com stand 49

www.juelsandberg. dk stand 145

www.artpusher.dk stand 78

www.roenne.org/ bjoern stand 81

Christina Louise Christiansen

Coco Electra

Dorthe Bent

Dorthe Rasmussen

www.christinalouise.com stand 72

www.dorthebent. dk stand 149

Frank Buchgraitz

www.kunst2000. com stand 54

Gary Mirabelle

www.mivagallery. se stand 57

www.electraladyland.com stand 23

www.dortherasmussen.dk stand 107

Franz Beckerlee

www.fransbeckerlee.com stand 55

Gerda Buchgraitz

www.kunst2000. com stand 53

www.artworker.dk stand 3b

claro.isabel@ gmail.com stand 25a

Danske Sølvsmede

info@baehring.dk stand 134

Elena Pecci

www.elenapecci. dk stand 27a

Frederik Wicklund

fwicklund@gmail. com stand 61

Greve Glaskunst

www.greveglaskunst.dk stand 143

www.biertehee.dk stand 82

www.saabyart.dk stand 31

Danske Sølvsmede

info@baehring.dk stand136

Elna Christiansen

www.troldanden. dk stand 40

Gabriela Strøm

www.gabriela.dk stand 83

Hanne Hermann

www.arthannehermann. dk

stand 50

Anita Karlsen

Anja Altenburg Laursen - A.ben

www.kalligrafen.dk stand 105 anjaaltenburg@ gmail.com stand 2

Ann Dorrit Guassora www.anndorritguassora.dk

stand 109

Anne Sofie Binder

www.binderart.dk stand 92a

Annemette Høier Nielsen www.123hjemmeside .dk/ahn-univers stand 86

Annette Højberg

Billie Bailey

Bindesbøl Art

Birgitta Badstue

Britta Westhausen

Cecilie Westh

Christina Julsgaard

Ditte Rytter Matthiesen-Juel

Dorrit Worm

Dorte Mahler

billiebai@hotmail. com stand 20

www.westhausen. org stand 96

www.ditteart.dk stand 35

Elsebeth Altschuler

www.nonamed.dk stand 66

www.ceciliewesth. com stand 19

www.dw-scuplture. dk stand 84

www.annettehoejberg.dk stand 30

www.birgittabadstue.dk stand 99

www.cjulsgaard.dk stand 24

www.dortemahler.dk stand 116

Eva Høgberg

Flemming Gerhardt

Galleri Frem (v. Ann Rasmussen)

Galleri Puls Art

Galleri Puls Art

Hanne Tvermoes

Hans Humble

Hans Simtanda Caspersen

www.elsebeth.altschuler. dk

stand 121

www.gallerifrem.dk stand 94

www.tvermoesglas.dk stand 142

www.evahogberg. se stand 122

www.pulsart.dk stand 63

www.hanshumbel. dk stand 147

www.flemminggerhardt.dk stand 97

www.pulsart.dk stand 15

www.artrevolver.dk/artists/

36

simtandaartist.html

stand 4


Helle Bendorff

Helle Duus Weiss

Helle Høvelskov

Helle Jønsson

Horsens Kunstgalleri

Ingrid Ebbesen/ SCO

Ivan Serbezov

Jan Schuler

Jan Sørensen

Jette Berg

Jette Nørskou

www.hellebendorff.dk stand 43

www.gallerie-my. dk stand 118a

www.hdw.dk stand 80

www.artabus.com/ ivanserbezov stand 120

jette.art@mail.com www.skrotskatte. stand 76 dk stand 133

Karen Hansen Design

Karen Hansen Design Vin

Kirsten Syberg

Kkart (Lars Høygaard Nielsen)

www.karenhansendesign.dk stand 44

www.kirstensyberg.dk stand 125

Lars Munch

www.larsmunch.dk stand 10

www.karenhansendesign.dk stand 44

21272610 stand 125

www.janschuler.dk www.sorensen-art. stand 128 com stand 77

Johan Bloom

www.bloomart.se stand 115

Karen Willesen

www.karenwillesen.dk stand 65

www.lenamandal. dk stand 92b

Josephine Ernst

www.ernst.dk stand 88

Karsten Lank Jensen

www.guldsmedlank.dk stand 140

Klaus Gjørup

Kristina Dam

Lene Winther

Linka Hedsbjerg Petersen

www.animalen.dk www.artinaction.dk stand 1b stand 92

Lena Mandal

www.hellejoensson.dk stand 12

www.wintherkeramik.dk stand 95

Inge Smith Hansen

Ingerlise Vikne

Janie Lavigne Glahn

Jeanette Elmelund

Jens Nørgård Larsen

Jytte Lyhne

Jørgen Juel

www.horsenskunstgalleri.dk stand 71

www.janielavigne. dk stand 104

www.jyttelyhnesmykker.dk stand 130

Kenneth Elgaard

www.kennethelgaard.dk stand 111

Kristina Häll

www.kunstdam.dk kristinahall2@ hotmail.com stand 16 stand 119

www.linkahedsbjerg.dk stand 21

Lisbeth Mohr

www.lisbeth.nu stand 13

www.ingeskunst. dk stand 100

www.elmelund-art. dk stand 123

26490134 stand 118b

Kirsten Clausager

www.clausager. com stand 137

Kunstavisen

www.kunstavisen. dk stand 75

Lisbeth Warming

www.liwa.cc stand 139

www.vikne.com stand 6

jens@m24.dk stand 34a

Jørgensen og Mørch Design

www.joergensen moerchdesign.dk stand 41

Kirsten Hjortlund

www.k-hjortlund.dk stand 38

Kunstner Farver.dk

www.kunstnerFarver.dk

Lissi Anette Hansen

www.lissihansen. dk stand 126

Lone Rix

Lotte Winsløw

Louise Duus

Malene Koch

Marck Fink

Marianne Brøner

Martin Tørsleff

Maya Peitersen

Maybritt Leonard

Merete Meier

Merete Roy

Mette Gregersen

Mette Siedentopf

Mette Sørensen

www.lonerix.dk stand 74

mnpo@mnpo.dk stand 102

33

www.lottew.dk stand 152

www.leonart.webbyen.dk stand 108

www.louiseduus. com stand 113

www.meretemeier. dk stand 91

www.malenekoch. www.marck.dk dk stand 18 stand 28

www.workingart.dk www.mettemayagstand 121 regersen.com stand 49

www.galleribroener.dk stand 42

www.mettesiedentopf.dk stand 11

www.popart.dk stand 34b

mettes34@gmail. com stand 25b


Michael Randklev Kjær

Mie Schriver

Nordisk Metalkunst

Olivier Peltier

Per Christoffersen

www.olivierpeltier. com stand 5

www.perchristoffersen.dk stand 89

Rikke Feld

Sara Stilling

Serguei Bogouslavski

www.michaelkjaer.dk stand 11

www.nordiskmetalkunst.dk stand 36

MIVAgallery

www.danskglasde- www.mivagallery. sign.dk se stand 146 stand 57

www.sarastilling. wordpress.com stand 17a

www.sb-skulptur. dk stand 90

Steen Overgaard Madsen

Steffen Bue

Stig Vestergaard

Tina Hee

Tina Lunde

Winnie Strøm Schildknecht

Yvonne Pettersson

www.art-for-future. com stand 49

www.billedhugger. net stand 87

www.tinahee.com stand 93

www.schildknecht. dk stand 7a

www.tegn-og-lev. dk stand 39

www.Tinalunde.dk stand 141

www.bluecornerhouse.se stand 101

Mona Askær

Nadia Schulz

Nete Pedersen

Niels Kongsbak

Phuc Van Dang

Pia Piilgaard

Plys og Tromle

Preben Haven

Sidsel Brix

Sine Strøm

Skinnerup Rammer

Steen Berg Hansen

www.mona-askaer.dk stand 33

www.phucisme.dk stand 1c

www.as26.dk/index.html stand 25b

www.nadia.dk stand 17b

www.vitapedersen. www.niels-kongsdk bak.dk stand 3a

galleri@artefact.dk www.plystromle. stand 66 com stand 106

www.sinestrom.dk stand 151

info@skinneruprammer. dk

stand 79

Susan Lüth Hedegaard

Susanne Gredsted

Sussi Trampedach

Tove Andresen

Ulla Houe

Vick Peters

Vicki Kolby

Zura Tskhadaia

Pabi

Lone Spohr www.lonespohr. com stand 150

www.stigvest.dk stand 110

www.tove-a.dk stand 98

www.zura.dk stand 45

www.susanluth. com stand 47

www.ullahoue.dk stand 70

www.pabi.dk

www.gredsted.dk stand 68

www.omega75.eu stand 46

sussi.trampedach@webspeed. dk Foyer

www.vickikeramik. dk stand 144

www.prebenhaven.com stand 127

www.farveladeland.dk stand 29

Tanja Eijgendaal

www.as26.dk/ tanja.html stand 27c

Vladimir Voronin

www.voronin.dk stand 117

Tak til

34


Standplan

109 110

108

107

106

Contemporary Jewellery 140 139 138 137 136 134

141

133 132

131

135

111 128

125

104 103

112

124

153

146

142

130

105

127

126

1.sal

102

Maleri & Skulptur 147

143

152 Damer

Herrer

144

118a

123

150

149

148

118b

122

151

145

119

117 116

113

Kunsthåndværk 93

95

94

96

97

Scene

92b 92a

87

89

90

61 66

70

80

Vin

45

81

63

49 60

68 Nød

Vandrehal

101

65

82

Børneworkshop Testlaboratorium

100

86

84 83

115

Nød Nød

Nød Nød

120

99 88

91

121

98

44

46

43

47

42

48

41

Hovedsal 74

55

50

57

71 72

83

40

54

foyer

39

53

56

Stueetage

38 78

34a 34b

77

75

76

5

79

4

Foyer

Nød 26

27c 33

28

22

29

35

9

21 20

25b

25a

DJ 30

24

Billetsalg

6

2

1c

1.a

Fernisering Sine Strøm Modeshow African Footprint Digtoplæsning Artbattle

Trappe til 1. sal Elevator

23

Nød

27a

27b

Trappe til 1. sal

31

36

19

18

17

17a

8

7a 10

9

16 15

14

Billet- & 13

12

11

salg

Trappe til 1. sal

Scene

Copenhagen Art Fair 10  

Magazine containing some of Copenhagens most prominent artist, that will be available at Copenhagens annual Art Fair. The event takes plac...

Advertisement