KCB Jubileum-uitgave 2012-2017

Page 1

KUNSTENAARSCENTRUMBERGEN

2012-2017 JUBILEUMUITGAVE


Overzicht tentoonstellingen

t/m

70


120 201 012 120

8 JAN T/M 5 FEB

Salon van Nieuwe Leden

Plein 7

In 2011 zijn de volgende kunstenaars toegelaten als lid van het KCB: Bart Bisscheroux meubelmaker Rob Komen graficus schilder Patrick Bergsma keramist Ad Groot schilder Olivier Julia graficus Marinus Klap beeldhouwer Peter Lassooy fotograaf Angeline Lips schilder Ruud Osborne dichter Peter Toxopeus fotograaf Frans Vendel schilder

2012


t + t n e l a t = t

al ta +t t+ nt en le al mu al

e l a t + t n e l e

n e l a t + t n t n

t n e l a t + t i t

Exposanten: Anne Hendrik Berend Feddema schilderijen, gedichten en proza Evelien de Goeij houtbewerking en fotografie Marleen Ă–zgĂźr multimedia en tekst Pieter Rijnja muziekcomposities en gedichten Elly Stolwijk tekeningen en gedichten

11 FEB T/M 25 MRT Multitalent

Plein 7

2012


Een groepsexpositie van vier in 2009 afgestudeerden aan de afdeling Beeldende Kunst van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

JONGE HONDEN YOUNG BLOOD / ATTRACTIVE THREAT

1 APR T/M 6 MEI

Jonge Honden Young Blood / Attractive Threat

Plein 7

Mariah Blue Onderzoekt de werelden van het verhaal en de verbeelding en de rol van fictie in het geheugen. Lotte Nijhof In haar werk speelt de huid een belangrijke rol. Marije Roos In haar tekeningen zijn landschappelijke- en dierlijke elementen te herkennen. Marieke Zwart Werkt met verschillende media: tekeningen, sculpturen en installaties.

2012


Deze tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van de uitreiking van de A. Roland Holstprijs voor kunst 2012 aan Peter Bes.

12 MEI T/M 10 JUN

A. Roland Holstprijs: Peter Bes

Plein 7

2012


De opening van Een vloeibaar Evenwicht is tevens de start van de viering van het jubileum getiteld ‘de eerste 65 jaar’. Geert Jan van Meurs (postuum) en Louk van Meurs-Mauser worden deze middag benoemd tot ereleden van het KCB, vanwege hun grote betekenis voor de kunsten, voor het KCB en voor Bergen en omgeving.

17 JUN T/M 5 AUG

Een Vloeibaar Evenwicht

Plein 7

Een vloeibaar evenwicht toont, naast documentatiemateriaal, werken van de leermeesters en vooral van de toenmalige jonge leden uit de beginjaren van het KCB, waaronder: Jaap de Carpentier Constant Nieuwenhuys Henk van den Idsert Friso ten Holt Jeanne Kouwenaar David Kouwenaar.

2012


Louk van Meurs-Mauser, gastcurator van deze tentoonstelling, spreekt het openingswoord uit.

VERW ANTS CHAP 12 AUG T/M 16 SEP Verwantschap

Plein 7

Nicolien van Rhijn draagt gedichten voor. Daarna is een gefilmd interview met Louk vertoond. Werk is geĂŤxposeerd van: Nico Berkhout Peter Bes Jan Budding Lense Elzinga Loes van Goor Betty Hubers Dick Hubers Gea Karhof David Kouwenaar Madeleine Leddy Leentje Linders Lucebert GeertJan van Meurs Louk van Meurs Jaap Mooy Willem Reyers Thijs Sterk Noor Sternheim Dirk Trap Piet Wiegman.

2012


Bartle Laverman, oud docent Academie Minerva te Groningen en gastcurator van deze tentoonstelling, spreekt het openingswoord uit. Deze expositie houdt het KCB een spiegel voor over de toekomst in de (beeldende) kunsten. Werk wordt getoond van:

23 SEP T/M 14 OKT

Astrid Schrage Joachim Nieuwhof Eline Jansen Rebke Verheijen Sander Wiersma Klasiena Soepboer Sane van der Horst Pieter van der Schaaf

Buiten Bergen

Plein 7

2012


dichters ontmoeten jonge componisten

n

ma

nc

e

an

du

pro h e ow n e r o f t h e wo d of t rk r e

ISC

RW

S3

prohibited. ww w.k cb

r an

1

L0 GT

cord is re

ts

o

ft

p he

ro

.nu

ce du

go

Sjoerd Kuyper Theo Olthuis Ruud Osborne Neeltje Maria Min Elly de Waard Mischa de Vreede H.C. ten Berge

tin

To m D u i v e n v o o rd e n Ensemble Maria Delver Ensemble Berger Scholen Gemeenschap Ensembles Adriaan Roland Holstschool Simone Dekker Wies Kavelaar / Wouter Mooy

as

ce

d

re

se

r

fo r

f th

c ve nge o j n ete o m ont rs e t h dic

on omp

dc

TOEGANG E 7.50

iste

T H C I D E D I E L G OT T d.

a Un

per

oa

AANVANG CONCERT 15.00 UUR

g, l ing , hirin ending , pub lic

br

6 OKTOBER RUĂ?NEKERK BERGEN

o

c o py

d

GEDICHT TOT LIED

uth

d rize

Ensembles van de Berger Scholen Gemeenschap, de Adriaan Roland Holstschool, een vocaal ensemble onder leiding van Maria Delver en singersongwriters Tom van Duivenvoorden, Simone Dekker en Wies Kavelaar zingen liederen op teksten van: Sjoerd Kuyper Ruud Osborne Mischa de Vreede Neeltje Maria Min H.C. ten Berge Theo Olthuis Elly de Waard.

Al

lr

ig

h 072-5894195

Kunstenaarscentrum Bergen

6 OKT

Gedicht Tot Lied

RuĂŻnekerk

2012


Tijdens de 4e jubileumtentoonstelling exposeren 65 leden KCB met het thema ‘Feest’. Zaterdagmiddag 20 oktober is de opening en receptie/reünie. Daarna het feest 65 jaar KCB.

20 OKT T/M 11 NOV Feest!

Plein 7

2012


T I E COM P O S I I E C OM P O S I T E C OM P O S I T I COM P OS I T I E O M P 0 S I T I EC M P OS I T I ECO P O S I T I E C OM 18 NOV T/M 30 DEC Compositie

In de tentoonstelling komen muziek en beeldende kunst samen. Een aantal componisten van het KCB is gevraagd of zij met een beeldend kunstenaar samenwerk(t) en, geïnspireerd zijn door bepaald beeldend werk of verwantschap voelen met een beeldend kunstenaar. In de tentoonstelling is deze samenwerking zichtbaar: Bernard van den Boogaard & Wilma Bosland, Ina Bottelier & Ellen de Groot Corinne Moerbeek & Sabrina Tacci & Rita Verschuur, Pieter Rijnja & Wil Masselink, Kees van Unen & Theo Steemers. Ook is er werk te zien van drie kunstenaars die beeld en geluid in hun werk combineren: Oguz Buyukberber, Ton Mulder en Pé Okx.

Plein 7

De tentoonstelling sluit aan bij het ‘Componistengala’ op vrijdag 23 november. Musici uit de regio vertolken kamermuziek voor divers instrumentarium van Simeon ten Holt, Bernard van den Boogaard, Corinne Moerbeek, Kees van Unen, Jan van Wijk, Dirk Dekker, Ina Bottelier en Pieter Rijnja.

2012


MMXIII 6 JAN T/M 10 FEB

Nieuwjaarsreceptie MMXIII en tevens de Salon van Nieuwe Leden. In 2012 zijn de volgende kunstenaars toegelaten als lid van het KCB: Yvonne Alting Jaap Borgers MoniquĂŠ Bruin Theresa Ferket JosĂŠ van Gennip Denise Holtkamp Ton Mulders Talitha Schiffer Willem Schotten

MMXIII Salon van Nieuwe Leden

Plein 7

2013


intermezzo

1

17 FEB T/M 24 MRT Intermezzo 1

Met een viertal tentoonstellingen onder de noemer Intermezzo neemt het KCB afscheid van het Plein. Een aantal ‘beeldbepalende’ leden van het KCB is uitgenodigd aan deze exposities deel te nemen. Zij hebben zich in het afgelopen decennium of al langer actief voor het KCB ingezet en wisten dat te combineren met bijzondere kunstuitingen. Ieder van hen is gevraagd een gastexposant uit te nodigen. Aan Intermezzo I nemen deel: Kees de Kort en Korneel Min Michiel Hertroys en Jos Kruit Kees Bierman en Marinus Fuit

Plein 7

2013


Intermezzo II is de tweede expositie in een serie van vier. Met deze serie tentoonstellingen neemt het KCB afscheid van het Plein. Een aantal ‘beeldbepalende’ leden van het KCB is uitgenodigd aan deze exposities deel te nemen. Zij hebben zich in het afgelopen decennium of al langer voor het KCB ingezet en wisten dat te combineren met bijzondere kunstuitingen. Ieder van hen is gevraagd een gastexposant uit te nodigen. Deelnemende kunstenaars:

13 MRT T/M 14 APR Intermezzo 2

Ger Dekker en Gerda Kruimer Eric Beets en Ben Oldenhof Aad Hoetjes en Marieke de Preter

Plein 7

2013


Intermezzo III is de derde expositie in een serie van vier. Met deze serie tentoonstellingen neemt het KCB afscheid van het Plein. Een aantal ‘beeldbepalende’ leden van het KCB is uitgenodigd aan deze exposities deel te nemen. Zij hebben zich in het afgelopen decennium of al langer voor het KCB ingezet en wisten dat te combineren met bijzondere kunstuitingen. Ieder van hen is gevraagd een gastexposant uit te nodigen. Deelnemende kunstenaars:

3 APR T/M 5 MEI Intermezzo 3

Noor Sternheim en Irene Grijzenhout Frank Porcelijn en Ludo Winkelman Jan van der Haven en José van Gennip

Plein 7

2013


Intermezzo IV is de laatste expositie in een serie van vier. Met deze serie tentoonstellingen neemt het KCB afscheid van het Plein. Een aantal ‘beeldbepalende’ leden van het KCB is uitgenodigd aan deze exposities deel te nemen. Zij hebben zich in het afgelopen decennium of al langer voor het KCB ingezet en wisten dat te combineren met bijzondere kunstuitingen. Ieder van hen is gevraagd een gastexposant uit te nodigen. Deelnemende kunstenaars:

24 APR T/M 31 MEI Intermezzo 4

Peter Bes en Sebastiaan Kaal Erik Prins en Rick Strooper Sies van Hoorn en Marcus van Hoorn

Plein 7

2013


Nassar

Malou Nahuys

Kranenburgh Peter Toxopeus

Jaap Tol Ontwerp Dieuwke Groet

Ivon Spee

Zeger van Soest

Ton Voermans Gerda Vosman

Eva Ulm Sies Vrasdonk

Kees van Unen

Han Sterk Robert Valter

Angelique Eric van der Wal van Wesemael

Wim Vaarzon Morel

Kiek Schrieken

Rob Schreefel

Eric Winder

Ruud Osborne

Tonneke Sengers

Rob Verkerk

Geer Roobeek

Herman den Otter

Esther Nagtegael

Herman Link

Marie-Chantal Kramers

Gea Karhof

Roland van den Heuvel

Ad Groot

Hans Cornel

Kees Bierman

Rita Verschuur

Hans Tentije

Wladimir Zwaagstra

Ger Viegers

Titia Toeters

Lies Cees van der Sluis Smit

Hayo Peter Riemersma de Rijcke

John Ory

Dirck Nab

Leentje Linders

Ton Mulders

Kees de Kort

Hanneke van der Leeuw

Allard Kaai

Annet van den Heuvel

Jan Groenhart

Ludo Liesbeth Jan Winkelman van Woerden van Wijk

Jan Frans van der Vegt Vendel

Peter Bes Rob Clous

Rob Komen

Olivier Julia

Michiel Hertroys

Petra Nico van Stralen Talsma

Nicolien van Rhijn

Erik Prins

Karen Opstelten

Theo Yvonne Moolenaar Mulder

Elly Noor Sternheim Stolwijk

Willem Schotten

Talitha Schiffer

Pieter Rijnja Hanneke Sterk

Ankie Postma

Hanneke Saaltink

Roland de Jong Orlando Inge Myriam Koetzier Knol van Hooff Madeleine Gerard van der Leddy Leeden

Rebecca Jansen

Alewijn Oostwoud- Ingerid Wijdenes Opstelten

Jaap Frank Ploos van Amstel Porcelijn

Ingeborg Oderwald

Corinne Moerbeek

Peter Lassooy

Hans Langeree

Hans Landsaat

Dorrit Klomp

Martijn Jansen

Anneke Hans Klein Kranenbarg Kleinsman

Rita Iny

Elly Heinis Anneke Helder

Angelique Heffelaar

Hedwig van der Heiden

Truus Irene Grijzenhout Groen

Joke Burgman

Patrick Bergsma

Jan van der Haven

Bastiaan Buissink

Else Berghuis

Dien Jorien Josepha Marjan Loes Geertsma van Gennip de Glopper van Goor

Joyce Monique van Bruggen Bruin

Noam Uipko Ben-Jacov Berghuis

Noni Plomp

Jawek Kwakman

Rob Theo ter Steege Steemers

Els de Ruyter

Henk Pellikaan

José Tineke van Tubergen Tukker

Miep Spée

Marina Rupert

Bert Neelen

Piet Lont

Angeline Lips

Carla Rump

Anneke van der Mandele

Henk Padt

Margje Kuyper

Bill Kunst

Gerda Kruimer

Paul Overhaus

Theo Olthuis

Helma Kuijper Kristine Linda Hans van Marwijk van Marwijk Mekkes Jadranka Njegovan

Marinus Ton van Kesteren Klap

Amrita Aafke Marian Karunaratne Kelly

Michel van Overbeeke Lia Ruizeveld de Winter

Anna Mes

Elisabeth Marcus van Hoorn Hoytink

Denise Joop Hollanders Holtkamp

Aad Hoetjes

Otto Heuvelink

Ursula Neubauer

Joop Haring

Jan Karin Grotenbreg den Haan

Ewoud de Groot

Ellen de Groot

Martin Klaver

Helmuth van Galen

Theresa Ferket

Marianne Duif

Marit Dik

Hetty Brink

Eric Beets

Ger Dekker

Ina Bottelier

Marieken Bakkers

Jaap Borgers

Dirk Bakker Loek Bos

Nuray Atas

Yvonne Alting

Gretha Aerts Bernard Bart den Bisscheroux van Boogaard

Kees Admiraal Lies Bijwaard

7 JUL- 18 AUG

Tentoonstelling in Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen. www.kcb.nu

7 JUL T/M 18 AUG

Onder De Leden

Met de opening op 7 juli 2013 van de tentoonstelling ‘Onder de leden’ viert Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) zijn intrek in KRANENBURGH en verlaat het zijn vertrouwde pand aan het Plein in Bergen. Onder de leden toont een selectie uit het werk van meer dan 130 kunstenaars, allen KCB-leden. Deze selectie omvat o.a. grote installaties en objecten, videopresentaties, schilderijen en grafiek. Gedurende de tentoonstelling zullen performances, voorstellingen en concerten worden gehouden en een aantal kunstenaars maakt ter plaatse nieuw werk.

De tentoonstelling die de gehele nieuwe vleugel, de oorspronkelijke villa en de voortuin van KRANENBURGH beslaat, duurt tot met 18 augustus 2013.

2013


Nassar

Malou Nahuys

zaal 3 en 5 Peter Toxopeus

Jaap Tol Ontwerp Dieuwke Groet

Ivon Spee

Zeger van Soest

Ton Voermans Gerda Vosman

Eva Ulm Sies Vrasdonk

Kees van Unen

Han Sterk Robert Valter

Angelique Eric van der Wal van Wesemael

Wim Vaarzon Morel

Kiek Schrieken

Rob Schreefel

Eric Winder

Ruud Osborne

Tonneke Sengers

Rob Verkerk

Geer Roobeek

Herman den Otter

Esther Nagtegael

Herman Link

Marie-Chantal Kramers

Gea Karhof

Roland van den Heuvel

Ad Groot

Hans Cornel

Kees Bierman

Rita Verschuur

Hans Tentije

Wladimir Zwaagstra

Ger Viegers

Titia Toeters

Lies Cees van der Sluis Smit

Hayo Peter Riemersma de Rijcke

John Ory

Dirck Nab

Leentje Linders

Ton Mulders

Kees de Kort

Hanneke van der Leeuw

Allard Kaai

Annet van den Heuvel

Jan Groenhart

Ludo Liesbeth Jan Winkelman van Woerden van Wijk

Jan Frans van der Vegt Vendel

Peter Bes Rob Clous

Rob Komen

Olivier Julia

Michiel Hertroys

Petra Nico van Stralen Talsma

Nicolien van Rhijn

Erik Prins

Karen Opstelten

Theo Yvonne Moolenaar Mulder

Elly Noor Sternheim Stolwijk

Willem Schotten

Talitha Schiffer

Pieter Rijnja Hanneke Sterk

Ankie Postma

Hanneke Saaltink

Roland de Jong Orlando Inge Myriam Koetzier Knol van Hooff Madeleine Gerard van der Leddy Leeden

Rebecca Jansen

Alewijn Oostwoud- Ingerid Wijdenes Opstelten

Jaap Frank Ploos van Amstel Porcelijn

Ingeborg Oderwald

Corinne Moerbeek

Peter Lassooy

Hans Langeree

Hans Landsaat

Dorrit Klomp

Martijn Jansen

Anneke Hans Klein Kranenbarg Kleinsman

Rita Iny

Elly Heinis Anneke Helder

Angelique Heffelaar

Hedwig van der Heiden

Truus Irene Grijzenhout Groen

Joke Burgman

Patrick Bergsma

Jan van der Haven

Bastiaan Buissink

Else Berghuis

Dien Jorien Josepha Marjan Loes Geertsma van Gennip de Glopper van Goor

Joyce Monique van Bruggen Bruin

Noam Uipko Ben-Jacov Berghuis

Noni Plomp

Jawek Kwakman

Rob Theo ter Steege Steemers

Els de Ruyter

Henk Pellikaan

JosĂŠ Tineke van Tubergen Tukker

Miep SpĂŠe

Marina Rupert

Bert Neelen

Piet Lont

Angeline Lips

Carla Rump

Anneke van der Mandele

Henk Padt

Margje Kuyper

Bill Kunst

Gerda Kruimer

Paul Overhaus

Theo Olthuis

Helma Kuijper Kristine Linda Hans van Marwijk van Marwijk Mekkes Jadranka Njegovan

Marinus Ton van Kesteren Klap

Amrita Aafke Marian Karunaratne Kelly

Michel van Overbeeke Lia Ruizeveld de Winter

Anna Mes

Elisabeth Marcus van Hoorn Hoytink

Denise Joop Hollanders Holtkamp

Aad Hoetjes

Otto Heuvelink

Ursula Neubauer

Joop Haring

Jan Karin Grotenbreg den Haan

Ewoud de Groot

Ellen de Groot

Martin Klaver

Helmuth van Galen

Theresa Ferket

Marianne Duif

Marit Dik

Hetty Brink

Eric Beets

Ger Dekker

Ina Bottelier

Marieken Bakkers

Jaap Borgers

Dirk Bakker Loek Bos

Nuray Atas

Yvonne Alting

Gretha Aerts Bernard Bart den Bisscheroux van Boogaard

Kees Admiraal Lies Bijwaard

7 JUL- 18 AUG

Tentoonstelling in Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen. www.kcb.nu

7 JUL T/M 18 AUG

Onder De Leden

2013


Nassar

Malou Nahuys

zaal 6 en 1 Peter Toxopeus

Jaap Tol Ontwerp Dieuwke Groet

Ivon Spee

Zeger van Soest

Ton Voermans Gerda Vosman

Eva Ulm Sies Vrasdonk

Kees van Unen

Han Sterk Robert Valter

Angelique Eric van der Wal van Wesemael

Wim Vaarzon Morel

Kiek Schrieken

Rob Schreefel

Eric Winder

Ruud Osborne

Tonneke Sengers

Rob Verkerk

Geer Roobeek

Herman den Otter

Esther Nagtegael

Herman Link

Marie-Chantal Kramers

Gea Karhof

Roland van den Heuvel

Ad Groot

Hans Cornel

Kees Bierman

Rita Verschuur

Hans Tentije

Wladimir Zwaagstra

Ger Viegers

Titia Toeters

Lies Cees van der Sluis Smit

Hayo Peter Riemersma de Rijcke

John Ory

Dirck Nab

Leentje Linders

Ton Mulders

Kees de Kort

Hanneke van der Leeuw

Allard Kaai

Annet van den Heuvel

Jan Groenhart

Ludo Liesbeth Jan Winkelman van Woerden van Wijk

Jan Frans van der Vegt Vendel

Peter Bes Rob Clous

Rob Komen

Olivier Julia

Michiel Hertroys

Petra Nico van Stralen Talsma

Nicolien van Rhijn

Erik Prins

Karen Opstelten

Theo Yvonne Moolenaar Mulder

Elly Noor Sternheim Stolwijk

Willem Schotten

Talitha Schiffer

Pieter Rijnja Hanneke Sterk

Ankie Postma

Hanneke Saaltink

Roland de Jong Orlando Inge Myriam Koetzier Knol van Hooff Madeleine Gerard van der Leddy Leeden

Rebecca Jansen

Alewijn Oostwoud- Ingerid Wijdenes Opstelten

Jaap Frank Ploos van Amstel Porcelijn

Ingeborg Oderwald

Corinne Moerbeek

Peter Lassooy

Hans Langeree

Hans Landsaat

Dorrit Klomp

Martijn Jansen

Anneke Hans Klein Kranenbarg Kleinsman

Rita Iny

Elly Heinis Anneke Helder

Angelique Heffelaar

Hedwig van der Heiden

Truus Irene Grijzenhout Groen

Joke Burgman

Patrick Bergsma

Jan van der Haven

Bastiaan Buissink

Else Berghuis

Dien Jorien Josepha Marjan Loes Geertsma van Gennip de Glopper van Goor

Joyce Monique van Bruggen Bruin

Noam Uipko Ben-Jacov Berghuis

Noni Plomp

Jawek Kwakman

Rob Theo ter Steege Steemers

Els de Ruyter

Henk Pellikaan

JosĂŠ Tineke van Tubergen Tukker

Miep SpĂŠe

Marina Rupert

Bert Neelen

Piet Lont

Angeline Lips

Carla Rump

Anneke van der Mandele

Henk Padt

Margje Kuyper

Bill Kunst

Gerda Kruimer

Paul Overhaus

Theo Olthuis

Helma Kuijper Kristine Linda Hans van Marwijk van Marwijk Mekkes Jadranka Njegovan

Marinus Ton van Kesteren Klap

Amrita Aafke Marian Karunaratne Kelly

Michel van Overbeeke Lia Ruizeveld de Winter

Anna Mes

Elisabeth Marcus van Hoorn Hoytink

Denise Joop Hollanders Holtkamp

Aad Hoetjes

Otto Heuvelink

Ursula Neubauer

Joop Haring

Jan Karin Grotenbreg den Haan

Ewoud de Groot

Ellen de Groot

Martin Klaver

Helmuth van Galen

Theresa Ferket

Marianne Duif

Marit Dik

Hetty Brink

Eric Beets

Ger Dekker

Ina Bottelier

Marieken Bakkers

Jaap Borgers

Dirk Bakker Loek Bos

Nuray Atas

Yvonne Alting

Gretha Aerts Bernard Bart den Bisscheroux van Boogaard

Kees Admiraal Lies Bijwaard

7 JUL- 18 AUG

Tentoonstelling in Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen. www.kcb.nu

7 JUL T/M 18 AUG

Onder De Leden

2013


Nassar

Malou Nahuys

zaal 3 en 4 Peter Toxopeus

Jaap Tol Ontwerp Dieuwke Groet

Ivon Spee

Zeger van Soest

Ton Voermans Gerda Vosman

Eva Ulm Sies Vrasdonk

Kees van Unen

Han Sterk Robert Valter

Angelique Eric van der Wal van Wesemael

Wim Vaarzon Morel

Kiek Schrieken

Rob Schreefel

Eric Winder

Ruud Osborne

Tonneke Sengers

Rob Verkerk

Geer Roobeek

Herman den Otter

Esther Nagtegael

Herman Link

Marie-Chantal Kramers

Gea Karhof

Roland van den Heuvel

Ad Groot

Hans Cornel

Kees Bierman

Rita Verschuur

Hans Tentije

Wladimir Zwaagstra

Ger Viegers

Titia Toeters

Lies Cees van der Sluis Smit

Hayo Peter Riemersma de Rijcke

John Ory

Dirck Nab

Leentje Linders

Ton Mulders

Kees de Kort

Hanneke van der Leeuw

Allard Kaai

Annet van den Heuvel

Jan Groenhart

Ludo Liesbeth Jan Winkelman van Woerden van Wijk

Jan Frans van der Vegt Vendel

Peter Bes Rob Clous

Rob Komen

Olivier Julia

Michiel Hertroys

Petra Nico van Stralen Talsma

Nicolien van Rhijn

Erik Prins

Karen Opstelten

Theo Yvonne Moolenaar Mulder

Elly Noor Sternheim Stolwijk

Willem Schotten

Talitha Schiffer

Pieter Rijnja Hanneke Sterk

Ankie Postma

Hanneke Saaltink

Roland de Jong Orlando Inge Myriam Koetzier Knol van Hooff Madeleine Gerard van der Leddy Leeden

Rebecca Jansen

Alewijn Oostwoud- Ingerid Wijdenes Opstelten

Jaap Frank Ploos van Amstel Porcelijn

Ingeborg Oderwald

Corinne Moerbeek

Peter Lassooy

Hans Langeree

Hans Landsaat

Dorrit Klomp

Martijn Jansen

Anneke Hans Klein Kranenbarg Kleinsman

Rita Iny

Elly Heinis Anneke Helder

Angelique Heffelaar

Hedwig van der Heiden

Truus Irene Grijzenhout Groen

Joke Burgman

Patrick Bergsma

Jan van der Haven

Bastiaan Buissink

Else Berghuis

Dien Jorien Josepha Marjan Loes Geertsma van Gennip de Glopper van Goor

Joyce Monique van Bruggen Bruin

Noam Uipko Ben-Jacov Berghuis

Noni Plomp

Jawek Kwakman

Rob Theo ter Steege Steemers

Els de Ruyter

Henk Pellikaan

JosĂŠ Tineke van Tubergen Tukker

Miep SpĂŠe

Marina Rupert

Bert Neelen

Piet Lont

Angeline Lips

Carla Rump

Anneke van der Mandele

Henk Padt

Margje Kuyper

Bill Kunst

Gerda Kruimer

Paul Overhaus

Theo Olthuis

Helma Kuijper Kristine Linda Hans van Marwijk van Marwijk Mekkes Jadranka Njegovan

Marinus Ton van Kesteren Klap

Amrita Aafke Marian Karunaratne Kelly

Michel van Overbeeke Lia Ruizeveld de Winter

Anna Mes

Elisabeth Marcus van Hoorn Hoytink

Denise Joop Hollanders Holtkamp

Aad Hoetjes

Otto Heuvelink

Ursula Neubauer

Joop Haring

Jan Karin Grotenbreg den Haan

Ewoud de Groot

Ellen de Groot

Martin Klaver

Helmuth van Galen

Theresa Ferket

Marianne Duif

Marit Dik

Hetty Brink

Eric Beets

Ger Dekker

Ina Bottelier

Marieken Bakkers

Jaap Borgers

Dirk Bakker Loek Bos

Nuray Atas

Yvonne Alting

Gretha Aerts Bernard Bart den Bisscheroux van Boogaard

Kees Admiraal Lies Bijwaard

7 JUL- 18 AUG

Tentoonstelling in Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen. www.kcb.nu

7 JUL T/M 18 AUG

Onder De Leden

2013


villa Nassar

Malou Nahuys

Peter Toxopeus

Jaap Tol Ontwerp Dieuwke Groet

Ivon Spee

Zeger van Soest

Ton Voermans Gerda Vosman

Eva Ulm Sies Vrasdonk

Kees van Unen

Han Sterk Robert Valter

Angelique Eric van der Wal van Wesemael

Wim Vaarzon Morel

Kiek Schrieken

Rob Schreefel

Eric Winder

Ruud Osborne

Tonneke Sengers

Rob Verkerk

Geer Roobeek

Herman den Otter

Esther Nagtegael

Herman Link

Marie-Chantal Kramers

Gea Karhof

Roland van den Heuvel

Ad Groot

Hans Cornel

Kees Bierman

Rita Verschuur

Hans Tentije

Wladimir Zwaagstra

Ger Viegers

Titia Toeters

Lies Cees van der Sluis Smit

Hayo Peter Riemersma de Rijcke

John Ory

Dirck Nab

Leentje Linders

Ton Mulders

Kees de Kort

Hanneke van der Leeuw

Allard Kaai

Annet van den Heuvel

Jan Groenhart

Ludo Liesbeth Jan Winkelman van Woerden van Wijk

Jan Frans van der Vegt Vendel

Peter Bes Rob Clous

Rob Komen

Olivier Julia

Michiel Hertroys

Petra Nico van Stralen Talsma

Nicolien van Rhijn

Erik Prins

Karen Opstelten

Theo Yvonne Moolenaar Mulder

Elly Noor Sternheim Stolwijk

Willem Schotten

Talitha Schiffer

Pieter Rijnja Hanneke Sterk

Ankie Postma

Hanneke Saaltink

Roland de Jong Orlando Inge Myriam Koetzier Knol van Hooff Madeleine Gerard van der Leddy Leeden

Rebecca Jansen

Alewijn Oostwoud- Ingerid Wijdenes Opstelten

Jaap Frank Ploos van Amstel Porcelijn

Ingeborg Oderwald

Corinne Moerbeek

Peter Lassooy

Hans Langeree

Hans Landsaat

Dorrit Klomp

Martijn Jansen

Anneke Hans Klein Kranenbarg Kleinsman

Rita Iny

Elly Heinis Anneke Helder

Angelique Heffelaar

Hedwig van der Heiden

Truus Irene Grijzenhout Groen

Joke Burgman

Patrick Bergsma

Jan van der Haven

Bastiaan Buissink

Else Berghuis

Dien Jorien Josepha Marjan Loes Geertsma van Gennip de Glopper van Goor

Joyce Monique van Bruggen Bruin

Noam Uipko Ben-Jacov Berghuis

Noni Plomp

Jawek Kwakman

Rob Theo ter Steege Steemers

Els de Ruyter

Henk Pellikaan

JosĂŠ Tineke van Tubergen Tukker

Miep SpĂŠe

Marina Rupert

Bert Neelen

Piet Lont

Angeline Lips

Carla Rump

Anneke van der Mandele

Henk Padt

Margje Kuyper

Bill Kunst

Gerda Kruimer

Paul Overhaus

Theo Olthuis

Helma Kuijper Kristine Linda Hans van Marwijk van Marwijk Mekkes Jadranka Njegovan

Marinus Ton van Kesteren Klap

Amrita Aafke Marian Karunaratne Kelly

Michel van Overbeeke Lia Ruizeveld de Winter

Anna Mes

Elisabeth Marcus van Hoorn Hoytink

Denise Joop Hollanders Holtkamp

Aad Hoetjes

Otto Heuvelink

Ursula Neubauer

Joop Haring

Jan Karin Grotenbreg den Haan

Ewoud de Groot

Ellen de Groot

Martin Klaver

Helmuth van Galen

Theresa Ferket

Marianne Duif

Marit Dik

Hetty Brink

Eric Beets

Ger Dekker

Ina Bottelier

Marieken Bakkers

Jaap Borgers

Dirk Bakker Loek Bos

Nuray Atas

Yvonne Alting

Gretha Aerts Bernard Bart den Bisscheroux van Boogaard

Kees Admiraal Lies Bijwaard

7 JUL- 18 AUG

Tentoonstelling in Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen. www.kcb.nu

7 JUL T/M 18 AUG

Onder De Leden

2013


villa Nassar

Malou Nahuys

Peter Toxopeus

Jaap Tol Ontwerp Dieuwke Groet

Ivon Spee

Zeger van Soest

Ton Voermans Gerda Vosman

Eva Ulm Sies Vrasdonk

Kees van Unen

Han Sterk Robert Valter

Angelique Eric van der Wal van Wesemael

Wim Vaarzon Morel

Kiek Schrieken

Rob Schreefel

Eric Winder

Ruud Osborne

Tonneke Sengers

Rob Verkerk

Geer Roobeek

Herman den Otter

Esther Nagtegael

Herman Link

Marie-Chantal Kramers

Gea Karhof

Roland van den Heuvel

Ad Groot

Hans Cornel

Kees Bierman

Rita Verschuur

Hans Tentije

Wladimir Zwaagstra

Ger Viegers

Titia Toeters

Lies Cees van der Sluis Smit

Hayo Peter Riemersma de Rijcke

John Ory

Dirck Nab

Leentje Linders

Ton Mulders

Kees de Kort

Hanneke van der Leeuw

Allard Kaai

Annet van den Heuvel

Jan Groenhart

Ludo Liesbeth Jan Winkelman van Woerden van Wijk

Jan Frans van der Vegt Vendel

Peter Bes Rob Clous

Rob Komen

Olivier Julia

Michiel Hertroys

Petra Nico van Stralen Talsma

Nicolien van Rhijn

Erik Prins

Karen Opstelten

Theo Yvonne Moolenaar Mulder

Elly Noor Sternheim Stolwijk

Willem Schotten

Talitha Schiffer

Pieter Rijnja Hanneke Sterk

Ankie Postma

Hanneke Saaltink

Roland de Jong Orlando Inge Myriam Koetzier Knol van Hooff Madeleine Gerard van der Leddy Leeden

Rebecca Jansen

Alewijn Oostwoud- Ingerid Wijdenes Opstelten

Jaap Frank Ploos van Amstel Porcelijn

Ingeborg Oderwald

Corinne Moerbeek

Peter Lassooy

Hans Langeree

Hans Landsaat

Dorrit Klomp

Martijn Jansen

Anneke Hans Klein Kranenbarg Kleinsman

Rita Iny

Elly Heinis Anneke Helder

Angelique Heffelaar

Hedwig van der Heiden

Truus Irene Grijzenhout Groen

Joke Burgman

Patrick Bergsma

Jan van der Haven

Bastiaan Buissink

Else Berghuis

Dien Jorien Josepha Marjan Loes Geertsma van Gennip de Glopper van Goor

Joyce Monique van Bruggen Bruin

Noam Uipko Ben-Jacov Berghuis

Noni Plomp

Jawek Kwakman

Rob Theo ter Steege Steemers

Els de Ruyter

Henk Pellikaan

JosĂŠ Tineke van Tubergen Tukker

Miep SpĂŠe

Marina Rupert

Bert Neelen

Piet Lont

Angeline Lips

Carla Rump

Anneke van der Mandele

Henk Padt

Margje Kuyper

Bill Kunst

Gerda Kruimer

Paul Overhaus

Theo Olthuis

Helma Kuijper Kristine Linda Hans van Marwijk van Marwijk Mekkes Jadranka Njegovan

Marinus Ton van Kesteren Klap

Amrita Aafke Marian Karunaratne Kelly

Michel van Overbeeke Lia Ruizeveld de Winter

Anna Mes

Elisabeth Marcus van Hoorn Hoytink

Denise Joop Hollanders Holtkamp

Aad Hoetjes

Otto Heuvelink

Ursula Neubauer

Joop Haring

Jan Karin Grotenbreg den Haan

Ewoud de Groot

Ellen de Groot

Martin Klaver

Helmuth van Galen

Theresa Ferket

Marianne Duif

Marit Dik

Hetty Brink

Eric Beets

Ger Dekker

Ina Bottelier

Marieken Bakkers

Jaap Borgers

Dirk Bakker Loek Bos

Nuray Atas

Yvonne Alting

Gretha Aerts Bernard Bart den Bisscheroux van Boogaard

Kees Admiraal Lies Bijwaard

7 JUL- 18 AUG

Tentoonstelling in Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen. www.kcb.nu

7 JUL T/M 18 AUG

Onder De Leden

2013


Grafici van het KCB exposeren in Museum Kranenburgh:

8 SEP T/M 27 OKT

Maand Van De Grafiek

zaal 2

Joke Burgman Liesbeth Bijwaard Theresa Ferket Annet van den Heuvel Denise Holtkamp Olivier Julia Hans Kleinsman Rob Komen Hans Landsaat Madeleine Leddy Angeline Lips Dirck Nab Ursula Neubauer Jadranka Njegovan Ingeborg Oderwald Jaap Ploos van Amstel Franck Porcelijn Ankie Postma Marina Rupert Cees Smit Jose van Tubergen Angelique van Wesemael Leentje Linders Gea Karhof Marcus van Hoorn Erik van der Wal

maand van de grafiek

 

            

2013


Kunstenaarsdorp Bergen is springlevend. WONDER – de openingsmanifestatie van KRANENBURGH – laat dat zien. Al meer dan een eeuw weet het dorp grote namen uit heden en verleden aan zich te binden: Charley Toorop, Leo Gestel, Adriaan Roland Holst, Lucebert, Simeon ten Holt, maar ook Folkert de Jong, Rineke Dijkstra en Sjoerd Buisman.

12 NOV 2013 – 16 MRT 2014

In WONDER is het KCB sterk vertegenwoordigd met werkende leden uit verleden en heden. Het wordt dan ook een bijzondere belevenis! De rode draad is het thema vriendschap. Het zijn de bijzondere ontmoetingen die het kunstenaarsdorp Bergen tot op de dag van vandaag hebben gevormd. KRANENBURGH zet deze ontmoetingen tussen kunst, natuur en cultuur, maar bovenal tussen mensen voort; een wonder.

E L LY D E WA A R D NG N E JO MI T D AP KER JA FOL ERT IDS DEN AN K V HEN ANS JSM HUI NS FRA ASGE EN R O LT J O R N N H EN E A T T A KA ON N RE D Ó IME N T S J O H A N VA HOL N VA D E EN R KE E U RI T K E N DI RI HEN RK K A LOMP O LT M N H K E N ES D O TE E KEO R A M S E Y N AS R C FRIS RT D B EES NO O A R H O T V A I D N CU WENS KO U W W E Z E H E R B E R T NAO LAA ENAA J R R T S D E VORLI E E R ERMAN H K GERS H C GER VIE EN DE RKERK IT E EMO VE NR RA HE EL A LT H HO IC N M TE O ER IS K FR EC T ED LS RA HO N ND H LA JO RO N ER K AA RI EC AD ED RA A N DY G O L D S WO R T H Y HME R M A N G O R T E R K J. M . G R A A D T VA N R O G G E N J O O P H A R I N G E LE E S DEN IL W TEX N CHA JA RLE Y T OO ROP JA N TO O ROP M AT I E VA N D OMSE LA E R MARI A N N E D U I F RN M O RITZ JO EBING R ER M GE A R T S I J N ENG A ELBRE GT NG JO DE T ER LK FO RT SE ID N DE N VA NK ER HE RT GO S AN AN RM SM IN IJ HE M Y HU IA TH S AR OR M AN W S E FR LD TJ LT EL GO Y HO NE ND N A IN TE M EL ON ST AP GE ME JA O SI LE I NS LT K E S M HO AR N EN FIL S LA IJ IT THEU RL RK S ANN A M AT DI NR E C S A EN T N E HE S UN UIJT ROB SC NE IE K HO H E R E E ARR F E E L RN M L H O M FE M IM E SCHW KUIJ AN HN AR HIEL ATA K A N D Ó J O H A N VA NV D E R KM EE UR K EC N ZD I R K K LO M P JO EN RA LL HAN K HE JO AAR WEN T KO U B E R CE LU

04-10-13 17:17

M

12 NOV T/M 16 MRT

A TI

S JTER E SLUI N D A B LE R Z JI J U KS N SCHWA D E I M TR V D A MOM IN L A E N F E E R G A M SCH D B O EE RI E S R SJ N N A N A S O A E ES E N N N E SA R VA C EV D A N A R B BE L D U IJ IS SN IS N YÖ M M A EN JE N AN S K NE JA R I BI A S JL P Z T O M I IN N BA A RT D BI E SS C CH H Â ER T OU E L X GE A R RR N IT O W U . V T AN C O BL L N AA O DE T RE N J. C. U A L BL JA E H T U A L S U E H T AP OE AT KUIJTEN M E I R M R MI A H L J I U K L E I E R C HN HAN KRAM NE EL TJ E MA RI A MI N AW OI SK A VA CE N ES DE NO R OR MO T GE LE H RR ERB N ER IT JA T N KO AP OU UW WE MO NS EN OI J J AN AA RA WI R LLE MS JO M EY RA HA NA ED N E SR C KR KE R AM ER LUCEBERT C H E L L E N VA ARNO N M E E N EH I E UT C C LA R L I J N M OLNO ENS KU T CO N S TA IJ NT C L ORNE HA ILLE RR IE KU IJ TE N

SO

TEN

HO

LT

Tijdens WONDER vinden ze onderdak in een spectaculair nieuw gebouw van architect Dirk Jan Postel.

FRI

KBH-wonder-flyer-DEF.indd 1

WONDER laat de rijkdom aan kunst zien van verschillende stromingen, disciplines en generaties. De tentoonstelling bevat recente en unieke vondsten en werk dat zelden is te zien. Het komt uit de eigen collectie, van privéverzamelaars en andere musea. Een aantal kunstenaars maakte speciaal voor WONDER nieuw werk. Aanvullend op de tentoonstelling biedt WONDER een gevarieerd programma met een audiotour, lezingen, rondleidingen, workshops en concerten.

EK

N

RI

E

LL

T

ER

N

C

EB

ST A

LU

N

LA

U

CO

OT

LA

U

TH

E

LN

CO

T

U

H

EU

S

O

A

M

JA

N

A TT

RN

A

L

B

R

D

U

E

IN

S

CH

M

Â

TE

H

CO

T

DER

P H OLL AN

JOO

EN

H AV

DER

VA N

T

R

E

E

S

A

IN

JA N

ZT

IS

KR

N

A

M

IS

SJ

O

ER

D

BU

Kranenburgh

EL

RN

EI

S A DR

U

RIT

LA

N R O

E

IAA

TH

GER

LAN

D H O

Wonder

LST

E VA OIS N KA V D JA AN O CO DE M R M B S EN OLE EL N MA A J A RI A ER P DÓ E V MO AN OIJ AN JE M K RE EM RA R A A A MS EN A R N O AT EY EN IA A YÖ N NA V N N E SN N SA SR E R E E N N A B R B J.M NN CEE W M JO K E A . G UI J E R E S ER S N EV D RA ER O A GL O OO AN JA W A S U K K G K Z DT RT LO OO N IF BE T NE VA AS B SL HER G R BIJ OS ID S S N E O A E UI E T J BER RO BR M V R OF N R R JT GTG NG PE T N O EU D T BR I S O ER AN CV E N DA O E ER OU RI JO SC TE RIN KE JE S S B G A R E T E A A J A W N G R E E A O HR N H W JN I G G AVN Ö ET Z LN E E LTJ O UM E T HENR HN I DT KC O ATE RL M D EI C IIN AWO I S K A DP E RH M O L E N JASA S EK O O RW R VA N O S O M SJEO E RN M N R OSGNGYE N JACO VA NUD LA E RR A MEAT E KVA DO A R I A N N E D UN I FSE JSO M S P M O O I JT D N B I LE F IECM EH R AEELLL GRUTS DEER SM A R I A E HA AR R AHEEDTE NS TB FSE O AD AEVE N N E I LGLTE C R T EERR J. EM . G R A A D T VA ENTIJE T C E EK E RLO E EEE AU C O K D N T JA P A T B I CO K B N M A B N K O S L N V H G V D . M K RI T N I N AW RINE RIILE VA N R ED NNIE KSE G MAN E A NDOEUEKN T E X C H A R L E Y TO O E UM A T M SA N TSUT EE N E R L KH . C EN DIR RN R ED E NO B RH B VA LEM KS ORTHY HER J N B E EH ENSA EV LEDDS O P I E H ESN E R KR O PKO E TL BLR JA E G EA N TO O RN LN G A R J . C . B L O E M K OS M K A RH RIW O DY D NG AP B SS C H R E E F E L AM AENL DK MM VP O ERIC O JK PUO FMO OE E OA RN E C RM S VM RI AL E O EG M O V E R KEE R K N G L ST FERN E E D E O E O T J A O I E A B F R S E E A T R Ó I S B N D T A S J T S K R I S Z T I N A D ER C REUKEL BAARD IE N K V IEED U C R WA R Z JABN S L R G ER ÂTEL S B AN H OAUTA R E N DD AH A MS AH TA GEECR N S MTS I M E ER GG STEE U I J T E R S G U STAV RE RO D I ROK F IILEA T K TREES B X E EERB IR IFCE B D RK E E EG SSC EM JOHN ER EKSEA N R H NEHTOSU DEN E RE GER JORN DAEDS M NW GE RU AL S E ALA BT ET SN I E R E OH IU JN NTS M T S EETN J O O P H A R I N G HW FJ R P EJ.LM .IEO KM A NH E R M A N E N A JONG AS G E O E T P B P H A E E A I R E N JA N B U D D I N G S O E R D B U I S M A N A G D N P A R V R E W N A V E N T J G E F T V E G O R T E R G R A A D T VA N R O G G R D D T J R L E J A E H L R A T U CI I I H GA H.OCM N DI AR B FOLK PA EER E N J AE JOH TNIN P E HN PO O N N I E R OEUDT R D BE L.TT KARE NI E U W IRETG SITR K N I A A N UC SR G LNS M FAN TS E FA NA AN OO H JA UK RN TO N E E LTJ E N MF AERRI A N AWO SIKLAE VA D E R M O L E N JA AI P R A M S E Y N AS RAZRM CJ EM E STN OBRUT F R A R G EM P EVTR A H E NIR ED AR O FO R EA N HM AVAHN D E RB E R IM ABE R R I LB E ED E JA I LOAI J C JET . V EM N E OIU P O J N U S A A R E K N H AV E N J O O P H O L L A N D E R S A D R I A A N R O L A N D H O L ST L B N E E G A I A T DIR M G D S O W A V Z H E H R A E I K D N S LH N W B E SCN YN IE E T VA N E CT E NT N HI ALNE O DERI A K FILA HARR Z W A GE ES Ö JEAN WI D OOML L AR R I T GU K L SUTI J S M ESL B R E G K E R E R I VA T R D E W A APREDT HO ES N EC .BTI J L O E N T I J E W. N G LEA J O O SSTL U RLS K K IU I J L D S N E T N LY T S E L E E N D E I G I E G K R D L K H G R O EE ES O B T E R SRTA ITJH L A EE R E SI J B A ET A R IG I IN RG R C D MKI C H H. AN R EL EVO G R K I J N E N A N SE L R T ADA V C H EU X BEI S S D G U S TAV EW TA E ETG EN GP E T R D E KO T E N BR DBRJIV IED R A M E H EGREM KO U W E N T A O ROUX G R S RAVNI ED H EAILA R ALES E B AR EN S G LYA RT GERR DH AL EN ERG H.C. ANTA K E S T E L A N D P I E T VA N E ASNMK RS E MA DTE GE RM LR ES R S N L M ET ROB D E A R M JO K I H R IVA L E T A S B E KO L H E R B E R N O U W E N S JA N W I L L E M R A E D E C K E R J O H N R A E D E C K E R I C H A E L R A E D E C K E R JACO B E N M AERRI E N RA EENEN T Y N T W S S H E R Z U O R B R E A R H I W V H B A G B N E E N N S T IENNGTEI J E TER STE R AAR OAL D S J O O P M AE RMAN AN DCS OTN B L A A D E CH B E L A R N O U T CO L.NV D RE S E S B A A R IT E WENA MAE A E S E R IN U S E D W N K D G D N B O E E E L S E O E N R V K REN E E S T E L E E L R Â V A E P H D J K E C T I L E H R E N T EKX C A E I THY HA D T R A TA LN D EER C L G Z L N I A E E E N I P Z L O T I T B Z S P E S A I K I A R W K R L P I E T VA I N E GERRI E R E H DU ER A RNLGE YASTO AOSST AL LY D E M OU K K A R K VO D B A E RJDATN J SIESRM A L RO WAZ WA GEE RCM N SM AM A T J OOER RT MD O RN N WIJNG N I E W D U A N B G A U A O N N P S N JA T R I N E K E D I J K ST R A A D R I A A N VA N D I S P A I N D JA A F B A R T EA C N TO O R O P I N S M PH AR J HA RD ER MEE NTRW UZK E L T RKE E S B R U U ID HS A E NB EE JOOP H EMO VERK NT UI AN ELAAR ERK J. C . B LO EEMD KO O IJE EL N H EN N V R S TA R M E A N L R S T AI E U N TKH EL K ED E N CO I N H W I EAG M L A ES K RT J. I A E N R E U B PIET W N E F D EO C AR IEGMA A FA LUC . M T AN N T N V U L A B EX L U O R E LO N H E C H T C A A U O A H N L EM L H AR N E E S U S T N LE THE JO M N T K Y I A ER M TO O DO EO OR O M N I S OP ED S VA B E JA G I R NT A EU AT R OO M K RO FE R EL P R AE L N E H S O M U DO T N VA B CO JA AW

2013 2014


In 2013 zijn de volgende kunstenaars toegelaten als lid van het KCB:

2 FEB T/M 23 MRT

Salon van Nieuwe Leden

Rob Schreefel beeldhouwer Jan Groenhart schilder Cees Smit grafiek en tekeningen Allard Kaai schilder Angelique van Wesemael gafiek en tekeningen Myriam Knol beelden en installaties Ila van der Pouw theatermaakster Rob Bloemkolk scenarist Cis Luttikhuis schilder Frits van de Reep architect, autonoom fotograaf

2014


Deelnemende kunstenaars:

18•03 t/m 11•05

ONZICHT BAA R ERF GOED

expositie

23 MRT T/M 11 MEI Onzichtbaar Erfgoed

villa

José van Gennip fotograaf Marianne Duif schilderes, tekenares Cees Smit graficus, tekenaar Theresa Ferket schilderes, tekenares Myriam Knol installaties Elly Stolwijk schilderes Peter de Rijcke schilder Angeline Lips schilderes José van Tubergen graficus, schilderes Sies van Hoorn-Vrasdonk verschillende disciplines Hanneke van der Leeuw sieradenontwerpster Cis Luttikhuis fotograaf Maartje Dros en Eric Klarenbeek installaties Observatorium installaties

2014


Deelnemende kunstenaars: Hayo Riemersma en Kees de Kloet Nuray Atas en Wim Starkenburg Bill Kunst en Henk van Gerner Carla Rump en Joop Haring

5 APRIL T/M 11 MEI

H o fl a a n 2 6 1 8 6 1 C R B e rg e n w w w. k c b . n u

5 APR T/M 11 MEI Intermezzo 5

zaal 6

2014


ARCHITECTUUR ASSOCIATIES 1

7 M E

I

2 2 J U N

I

17 MEI T/M 22 JUN

Architectuur Associaties

villa

De deelnemende exposanten geven vanuit hun visie een eigen reflectie op de toegepaste kunst architectuur: Elsbeth Cochius en Hedy Hempe ruimtelijk werk Hans Kleinsman graficus Gerda Kruimer graficus Paul Overhaus schilder/ruimtelijk werk Henk Padt schilder Frits van de Reep architect/fotograaf Robert Roelink ruimtelijk werk Tonneke Sengers ruimtelijk werk Theo Steemers architect/fotograaf Frans Vendel schilder Rob Verkerk schilder Rob de Vries architect/beeldend kunstenaar

2014


NOOR D

NOORD -H

O L LA ND S

KA N

HOLLAND BIENNALE AA

L N O ORD

A LLAN D S K NA AL N -H O

2014 OO

RD

H

O

LL

A ND S

KANAAL

29 JUN T/M 31 AUG

Noord-Holland Biënnale

villa

Het thema van deze Noord-Holland Biënnale is het Noord-Hollands Kanaal. Deelnemende exposanten: Ivon Spee installaties Anneke van der Mandele schilder Anneke Helder schilder Eric Beets schilder Henk Padt schilder Michiel Hertroys schilder Liesbeth van Woerden installaties Marianne Duif schilder Peter de Rijcke tekeningen Ursula Neubauer tekeningen

2014


Frits FritsdedeBeer Beer daar daar bijbij elkaar: elkaar: beeld, beeld, regels. regels. Een Een van van dede (1967). (1967). Beeldregie, Beeldregie, tekst tekst enen muziek, muziek, popo- laatste laatste films/clips films/clips diedie film, film, fotografie, fotografie, edit. edit. ëzie. ëzie. Eigenlijk Eigenlijk is is foto foto ik ik heb heb gemaakt, gemaakt, is is diedie Autodidact… Autodidact… ‘nou, ‘nou, een een passief passief medium. medium. met met zangeres zangeres Jyoti Jyoti BijBij film film kun kun je je veel veel ac-ac-Verhoeff. Verhoeff. TweehonTweehontiever tiever aansturen, aansturen, met met derd derd uur uur werk werk voor voor geluid, geluid, in in hethet kijken, kijken, een een clip clip van van 5 à5 6à 6 in in montage. montage. Ik Ik werk werk minuten, minuten, heerlijk.’ heerlijk.’ met met meerdere meerdere grote grote reclamebureaus, reclamebureaus, heb heb dede ruimte ruimte om om autonoom autonoom te te werken, werken, nee, nee, niet niet helemaal. helemaal. Ik Ik binnen binnen (liever (liever nétnét zatzat ooit ooit opop dede fotoafotoacademie cademie maar maar werd werd daar daar halverwege halverwege weggestuurd weggestuurd omdat omdat ik ik te te eigenwijs eigenwijs was. was. Dat Dat filmen, filmen, ja,ja, dede laatlaatsteste jaren jaren ben ben ik ik daar daar vooral vooral mee mee bezig. bezig. buiten) buiten) hethet stramien stramien (www.fritsdebeer. (www.fritsdebeer. Weet Weet je,je, alles alles komt komt van van dede bestaande bestaande com) com)

Bart BartBisBisdede boom: boom: ‘Bomen ‘Bomen toonbeeld toonbeeld van van houthoutzijn zijn mooi mooi enen nuttig, nuttig, bewerking bewerking bestaande bestaande scheroux scheroux (Utrecht, (Utrecht, 1972), 1972), onmisbaar onmisbaar ook ook voor voor uituit palissanderpalissanderenen sterrenkundige sterrenkundige diedie in in hethet leven leven opop aarde. aarde. Amerikaans Amerikaans notennoten2002 2002 meubelmaker meubelmaker Dankzij Dankzij dede bomen bomen hout, hout, diedie ook ook zijn zijn an-ankunnen kunnen wijwij ademademdere dere passie, passie, dede stersterhalen. halen. ZeZe zijn zijn onze onze renkunde, renkunde, laat laat zien. zien. levensbron.’ levensbron.’ Geïnspireerd Geïnspireerd door door BijBij Bisscheroux Bisscheroux dede astronomische astronomische gaat gaat hethet dus dus om om wetten wetten van van Johannes Johannes hethet verhaal verhaal datdat zijn zijn Kepler Kepler (1571 (1571 – 1631). – 1631). materiaal materiaal vertelt. vertelt. werd. werd. BijBij alles alles wat wat DeDe jaarringen jaarringen in in een een hijhij maakt maakt staat staat hethet plank, plank, dede vorm vorm van van verhaal verhaal van van hout hout of of dede boom boom diedie hijhij terug terug datdat van van dede opdrachtopdracht- laat laat komen komen in in een een gever gever centraal. centraal. DeDe meubel. meubel. Binnen Binnen deze deze combinatie combinatie van van hethet expositie expositie toont toont hijhij verhaal verhaal enen hethet matemate- datdat met met dede tafel tafel van van riaal riaal gaat gaat vervolgens vervolgens geënte geënte iep. iep. haar haar eigen eigen gang. gang. Bekend Bekend is is zijn zijn (www.keplerarts. (www.keplerarts. Zijn Zijn uitgangspunt uitgangspunt is is ‘Keplertafel’ ‘Keplertafel’ een een exto.nl) exto.nl)

Eric EricKlarenbeek Klarenbeek Dutch Dutch Design Design Week Week dede door door hem hem ontworontwor(Amsterdam (Amsterdam 1978), 1978), te te Eindhoven. Eindhoven. pen pen stoelen stoelen enen een een ‘designer ‘designer of of thethe ViaVia 3D3D printing printing afbeelding afbeelding van van dede unusual’. unusual’. Studeerde Studeerde onderzoekt onderzoekt hijhij hoe hoe Mycelium Mycelium Chair Chair zien. zien. gestalte gestalte te te geven geven aan aan levende levende organismen organismen zoals zoals hethet netwerk netwerk van van ondergronds ondergronds groeiende groeiende schimschimmeldraden meldraden - het - het mycelium mycelium - i.s.m. - i.s.m. o.a. o.a. dede Wageningen Wageningen in in 2003 2003 af af aan aan dede Universiteit. Universiteit. Door Door hethet Design Design Academy Academy creëren creëren van van nieuw nieuw te te Eindhoven. Eindhoven. Zijn Zijn duurzaam duurzaam materiaal materiaal projecten projecten verwierven verwierven tracht tracht hijhij verspilling verspilling internationale internationale bijval bijval enen vervuiling vervuiling tegen tegen enen bekendheid bekendheid waarwaar- te te gaan. gaan. onder onder Eye Eye Jewelry Jewelry enen OpOp deze deze tentoontentoondede Mycelium Mycelium Chair, Chair, stelling stelling laat laat hijhij diedie alsals een een ‘must ‘must see’ see’ proefstukken proefstukken enen een een (www.ericklarenbeek. (www.ericklarenbeek. is is uitgeroepen uitgeroepen opop dede model model van van één één van van com) com)

José Josévan vanTuberTuber- leven. leven. Haar Haar werk werk bebe-

Dirk-Jan Dirk-JanKortKort(Velp, 1969). 1969). schot schot(Velp,

Jyoti Verhoeff: Crack Like Lovers Jyoti Verhoeff: Crack Like Lovers

Jan JanGunneweg Gunneweg , , drijfveer drijfveer is is mens mens ken ken te te zien, zien, een een stukje stukje designer designer met met een een enen natuur natuur meer meer in in vormgeving vormgeving door door dede voorliefde voorliefde voor voor harmonie harmonie te te brengen: brengen: mens mens geïnspireerd. geïnspireerd. natuurproducten. natuurproducten. HijHij happiness happiness byby nature. nature. DeDe beide beide spaken spaken Naast Naast hethet gebruik gebruik van van(benen) (benen) zorgen zorgen voor voor duurzaam duurzaam hout hout tracht tracht een een opvallend opvallend effect effect Gunneweg Gunneweg bijbij zijn zijn tijdens tijdens hethet fietsen. fietsen. ontwerpen ontwerpen dede andere andere In In Nederland Nederland is is dede materialen materialen ook ook zozo bough bough bike bike inmidinmidduurzaam duurzaam mogelijk mogelijk te te dels dels dede bekendste bekendste valt valt alsals industrieel industrieel maken. maken. fiets fiets van van zijn zijn hand. hand. ontwerper ontwerper opop door door OpOp deze deze tentoonsteltentoonstel- Internationaal Internationaal is is datdat zijn zijn gedurfde, gedurfde, unieke unieke ling ling is is dede fiets fiets met met dede dede human human bike. bike. vormgeving. vormgeving. Zijn Zijn gewelfde gewelfde houten houten spaspagrootste grootste passie passie is is hout, hout, vanwege vanwege dede kracht, kracht, warmte warmte enen flexibiliteit flexibiliteit van van hethet (www.jangunneweg. (www.jangunneweg. materiaal materiaal enen zijn zijn nl)nl)

(Amsterdam gen gen(Amsterdam 1946), 1946), opleiding opleiding Gerrit Gerrit Rietveld Rietveld AcaAca-

een een 3D3D printer printer in in staat staat uituit schilderijen, schilderijen, zwart/wit zwart/wit kunststof kunststof druktechnieken, druktechnieken, teketeke- gerealiseerd. gerealiseerd. Deze Deze ningen, ningen, installaties, installaties, techniek techniek maakt maakt hethet driedimensionaal driedimensionaal mogelijk mogelijk hethet ontwerp ontwerp werk werk enen 3D3D prints. prints. in in gelimiteerde gelimiteerde opopOpOp deze deze tentoontentoonlage lage uituit te te voeren. voeren. stelling stelling staat staat een een ontwerp ontwerp voor voor een een schaakspel. schaakspel. Het Het ontwerp ontwerp is is al al van van ououdere dere datum datum maar maar dede nieuwe nieuwe 3D3D techniek techniek maakt maakt hethet mogelijk mogelijk hethet schaakspel schaakspel in in een een nieuwe nieuwe versie versie uituit te te voeren. voeren. Het Het is is in in digitaal digitaal 3D3D model model uitgevoerd uitgevoerd enen met met (www.josevan.nl) (www.josevan.nl)

demie. demie. AlsAls beeldend beeldend kunstenaar kunstenaar haalt haalt zij zij haar haar inspiratie inspiratie uituit dingen dingen enen afbeeldinafbeeldingen gen diedie mensen mensen in in hethet verleden verleden hebben hebben achtergelaten. achtergelaten. ZijZij zetzet diedie in in deze deze tijdtijd enen geeft geeft ze ze een een nieuw nieuw

Foto Mike Roelofs

E

Foto Mike Roelofs

NDUS

KUN

T

Maartje MaartjeDijksDijks- vervaardigde vervaardigde modemode- haar haar nieuwe nieuwe colleccollec(1982), modeontmodeont- collecties, collecties, fashion/ fashion/ tietie Reflect Reflect Horridus Horridus tra tra(1982), werpster, werpster, woont woont enen technology technology outfits, outfits, presenteren presenteren tijdens tijdens werkt werkt in in Rotterdam. Rotterdam. accessoires accessoires enen il- ildede Berlin Berlin Alternative Alternative NaNa dede afsluiting afsluiting van van lustraties. lustraties. ‘Alle ‘Alle items items haar haar opleiding opleiding aan aan dede zijn zijn gecreëerd gecreëerd vanuit vanuit ArtEZ ArtEZ (modevorm(modevorm- een een progressieve, progressieve, sferische sferische enen individuindividualistische alistische visie, visie, wat wat zich zich uituit in in hethet gebruik gebruik van van bijzondere bijzondere mamaterialen, terialen, sculpturale sculpturale silhouetten silhouetten enen handhandgetekende getekende prints.’ prints.’ OpOp ditdit moment moment is is geving) geving) in in Arnhem, Arnhem, zij zij bezig bezig met met haar haar Fashion Fashion Week Week 1 t/m 1 t/m 5 5 is is ze ze haar haar eigen eigen high high nieuwe nieuwe project project Hard Hard oktober oktober 2014. 2014. fashion fashion label label begonbegon- Core Core Vein Vein 2.0. 2.0. Naast Naast (www.maartjedijks(www.maartjedijksnen: nen: met met dede hand hand deze deze outfit outfit zalzal ze ze ook ook tra.com) tra.com)

Foto Carina Hesper

Studio StudioThonik Thonik , , Alfabets. Alfabets. In In samensamen- voor voor “alles “alles wat wat Tho Tho mas mas WiddersWidders- werking werking met met hethet gezegd gezegd kan kan worden”. worden”. hoven hoven enen Nik Nik ki ki Textiellab Textiellab in in Tilburg Tilburg Het Het is is een een symbool symbool Gonnissen. Gonnissen. Thonik Thonik hebben hebben Thomas Thomas enen voor voor potentie potentie om om heeft heeft geprobeerd geprobeerd om om Nikki Nikki geëxperimengeëxperimenhethet concept concept van van dede teerd teerd met met tradiotradiobestaande bestaande tapijten tapijten nele nele enen moderne moderne weeftechnieken weeftechnieken om om krachtige, krachtige, grafische grafische resultaten resultaten te te krijgen krijgen diedie ook ook nog nog passen passen bijbij dede Japanse Japanse sensisensiviteit. viteit. AlsAls motieven motieven heeft heeft Thonik Thonik gekozen gekozen voor voor 8 alfabetten 8 alfabetten diedie (graphic (graphic tapestries) tapestries) ze ze dede laatste laatste 1010 jaar jaar woorden woorden enen betekebetekeom om te te zetten zetten in in een een heeft heeft ontworpen. ontworpen. nisnis te te vormen. vormen. meer meer geavanceerde geavanceerde In In hethet westen westen staan staan materialisatie: materialisatie: Thonik Thonikalfabetten alfabetten symbool symbool (www.thonik.nl) (www.thonik.nl)

Foto Carina Hesper

door door dede natuur natuur diedie van van meme te te verliezen verliezen in in met met haar haar schoonschoonhethet oppervlakkige oppervlakkige enen heid heid enen overmacht overmacht haastige haastige gebeuren, gebeuren, ons ons dede grenzen grenzen van van zoek zoek ik ik naar naar rust.’ rust.’ ons ons bestaan bestaan laat laat zien. zien. Verlangens, Verlangens, vergankelijkheid, vergankelijkheid, bewondering bewondering voor voor dede natuur, natuur, ijdelheid ijdelheid enen hethet vervreemden vervreemden van van dede mens mens van van zijn zijn omomgeving geving zijn zijn onderweronderwerpen pen van van mijn mijn vanitas vanitas stillevens. stillevens. Ik Ik wilwil door door mijn mijn werk werk meer meer ververwerk werk is is heel heel arbeidsarbeids- stilling stilling geven, geven, alsals een een intensief, intensief, hethet groeit groeit vraag vraag om om aandacht aandacht langzaam langzaam onder onder mijn mijn voor voor hethet kleine kleine enen (www.regulamaria(www.regulamariahanden. handen. Geïnspireerd Geïnspireerd breekbare. breekbare. In In plaats plaats muller.com) muller.com) Rietveld Rietveld Academie, Academie, Jan Jan van van Eyck Eyck AcadeAcademie, mie, Amsterdamse Amsterdamse Hogeschool Hogeschool voor voor dede Kunsten Kunsten (docent (docent beeldende beeldende kunst kunst enen vormgeving). vormgeving). ‘Mijn ‘Mijn

R E ATI

Lia LiaRuizeveld Ruizeveld Otto OttoHeuvelink Heuvelink Pillow Pillow Talk Talk is is een een (Heiloo, (Heiloo,(Castricum, (Castricum, 1942), 1942), bewegende bewegende hybride hybride dedeWinter Winter 1943) 1943) begon begon alsals kerakera- beeldhouwer beeldhouwer enen in-in- sculptuur sculptuur diedie kan kan mist mist enen is is vanaf vanaf 2005 2005 dustrieel dustrieel ontwerper. ontwerper. bewegen bewegen of of stilstaan. stilstaan. beeldhouwer. beeldhouwer. Opleiding: Opleiding: Gerrit Gerrit Het Het laat laat dede mogelijkmogelijkVoor Voor haar haar is is hethet Rietveld Rietveld Academie: Academie: heden heden zien zien van van ververbeeldhouwen beeldhouwen enen anderende anderende expressie expressie keramiek. keramiek. door door “robotische” “robotische” In In hethet tijdvak tijdvak 1978 1978 aansturing. aansturing. tottot 1994 1994 maakte maakte Door Door berekende berekende wilwilhijhij sculpturen sculpturen in in lekeurigheid lekeurigheid (random (random polyester, polyester, aluminium aluminium processing) processing) kan kan dede meest meest interessant interessant hethet enen brons. brons. Deze Deze grote grote sculptuur sculptuur een een bijna bijna bezig bezig zijn zijn met met vormvorm- werken werken maakte maakte hijhij oneindige oneindige hoeveelhoeveelonderzoek onderzoek enen daarna daarna heid heid bewegingscycli bewegingscycli hethet ontwerpen ontwerpen van van laten laten zien zien enen door door functionele functionele vormen, vormen, handmatige handmatige interacinteraczoals zoals bijvoorbeeld bijvoorbeeld tietie kan kan men men kiezen kiezen tassen, tassen, maar maar ook ook voor voor favoriete favoriete ‘be‘beruimtelijke ruimtelijke vormen vormen vroren’ vroren’ momenten. momenten. met met alsals materiaal materiaal Tijdens Tijdens dede tentoontentoonklei klei of of leer leer enen andere andere handmatig handmatig enen al al stelling stelling beweegt beweegt flexibele flexibele materialen. materialen. doende doende deed deed hijhij dede Pillow Pillow Talk Talk opop Haar Haar thema thema opop deze deze opop hethet gebied gebied van van bewegingssensoren bewegingssensoren tentoonstelling tentoonstelling is is berekening, berekening, planning planning enen een een tijdklok. tijdklok. Voor Voor leerfascinatie: leerfascinatie: leer leer enen uitvoering uitvoering veel veel dede uiterlijke uiterlijke vormvormervaring ervaring op.op. DitDit ziet ziet geving geving is is gekozen gekozen men men terug terug in in zijn zijn in-in- voor voor textiel: textiel: witwit satijn satijn dustriële dustriële ontwerpen ontwerpen omdat omdat ditdit materiaal materiaal (1995 (1995 – heden) – heden) treftrefwoorden: woorden: precisie, precisie, aandacht, aandacht, betrokkenbetrokkenheid heid enen vindingrijkvindingrijkheid. heid. HijHij werkt werkt zowel zowel intuïtief intuïtief alsals rationeel, rationeel, komt komt men men tegen tegen in in elkelk detail detail is is zorgvulzorgvul- mogelijkheden mogelijkheden tottot schoenen, schoenen, tassen, tassen, digdig overwogen overwogen enen plasticiteit plasticiteit enen flexibiflexibikleding kleding enen in in dede liteit liteit biedt. biedt. kunst. kunst. Leer Leer is is zacht, zacht, Otto Otto bedacht bedacht hethet idee idee soepel soepel enen is,is, afhanafhanenen maakte maakte samen samen kelijk kelijk van van dede basisbebasisbemet met elektrotechelektrotechwerking, werking, te te vormen, vormen, nisch nisch ingenieur ingenieur Roel Roel te te naaien, naaien, te te lijmen, lijmen, Postma Postma hethet bestubestute te modelleren. modelleren. neergezet. neergezet. ringssysteem. ringssysteem. TeTe zien zien opop dede tentenOpOp deze deze tentoonsteltentoonstel- Otto Otto enen LiaLia ontonttoonstelling: toonstelling: vrije vrije ling ling zijn zijn voorwerpen voorwerpen wierpen wierpen samen samen dede bewerking bewerking van van leer leer alsals een een fietsderailfietsderailuiteindelijke uiteindelijke vormgevormge(bodysculpturen) (bodysculpturen) leur, leur, bureauaccesbureauaccesving. ving. LiaLia maakte maakte dede enen vormondervormondersoires, soires, tonearm tonearm te te onderdelen onderdelen in in stof. stof. zoek zoek (wandreliëfs). (wandreliëfs). zien zien naast naast hethet project project (www.liaruizeveld(www.liaruizeveldPillow Pillow Talk. Talk. (www. (www. dewinter.nl) dewinter.nl) oheuvelink.nl) oheuvelink.nl)

& C T S RI

Regula RegulaMaria Maria , Gerrit , Gerrit Müller Müller

EVE I

KUNST KUNST&&CREATIEVE CREATIEVEINDUSTRIE INDUSTRIE 55SEPTEMBER SEPTEMBERT/M T/M26 26OKTOBER OKTOBER

Deze tentoonstelling geeft een verrassend beeld van het snijvlak tussen autonome en toegepaste kunsten. Deelnemende kunstenaars:

dede Leeuw) Leeuw) moet moet datdat Het Het Duitse Duitse tv-protv-pronatuurlijk natuurlijk wel wel – leent – leent gramma gramma Service Service Zeit Zeit Opleiding Opleiding MonuMonumijn mijn vrijere vrijere werk werk heeft heeft kortgeleden kortgeleden mentale mentale Vormgeving Vormgeving zich zich uitstekend uitstekend voor voor uitgebreid uitgebreid aandacht aandacht tentoonstellingen tentoonstellingen zoals zoals deze. deze. Vanuit Vanuit papier papier ben ben ik ik altijd altijd opop zoek zoek naar naar beweging beweging van van 2D2D naar naar 3D3D enen andersom. andersom. DeDe aan aan dede Hogeschool Hogeschool vormstudies vormstudies lenen lenen voor voor dede Kunsten Kunsten zich zich dan dan ook ook heel heel Constantijn Constantijn Huygens Huygens goed goed voor voor sieraden, sieraden, te te Kampen. Kampen. ‘Hoe‘Hoetheaterkostuums theaterkostuums of of gegeven gegeven aan aan hethet wel wel ik ik uiteraard uiteraard ook ook zelfs zelfs grote grote objecten objecten werk werk van van DeDe HoedenHoedendraagbaar draagbaar werk werk maak maak zoals zoals bijvoorbeeld bijvoorbeeld maker. maker. – met – met een een eigen eigen hoehoe- architectuur architectuur of of een een denwinkel denwinkel (samen (samen monumentaal monumentaal werk werk (www.dehoeden(www.dehoedenmet met partner partner Marcel Marcel langs langs een een snelweg.’ snelweg.’ maker.nl) maker.nl)

5 SEP T/M 9 NOV 2014

Kunst & Creatieve Industrie

villa

Bart Bisscheroux meubels Otto Heuvelink en Lia Ruizeveld de Winter hybride robot, handmatig vervaardigde industriële voorwerpen en leerfascinaties Regula Maria Müller genomineerde Cultuurprijs José van Tubergen 3d prints Studio Thonik alfabet-tapijten Eric Klarenbeek zitobject Maartje Dijkstra fashion Dirk-Jan Kortschot De Hoedenmaker Jan Gunneweg houten fiets Frits de Beer clips

2014


Onder de titel ‘Chaos in Schoonheid’ levert het KCB op eigen wijze haar bijdrage aan deze Lucebert-tentoonstelling. Veertig leden van het KCB lieten zich inspireren door Luceberts gedicht uit 1952, ik tracht op poëtische wijze, dat over schoonheid en zijn manier van werken gaat.

16 NOV T/M 25 JAN Chaos in Schoonheid

villa

Deelnemende kunstenaars van het KCB: Gretha Aerts Yvonne Alting Eric Beets Noam Ben-Jacov Liesbeth Bijwaard Joke Burgman Rob Clous Marit Dik Theresa Ferket Aad Hoetjes Sies van Hoorn-Vrasdonk Gea Karhof Myriam Knol Rob Komen Jawek Kwakman Hans Landsaat Madeleine Leddy Piet Lont Anneke van der Mandele Corinne Moerbeek Nan Mulder Ursula Neubauer Ingeborg Oderwald Theo Olthuis Ingerid Opstelten Karen Opstelten Ruud Osborne Henk Padt Henk Pellikaan Frank Porcelijn Ankie Postma Frits van de Reep Hayo Riemersma Peter de Rijcke Talitha Schiffer Elly Stolwijk Peter Toxopeus Ton Voermans Ludo Winkelman

2014 2015


De nieuwe leden van het afgelopen jaar wordt in een feestelijke ambiance een exclusief podium geboden om hun werk te tonen. De nieuwe leden zijn:

1 FEB T/M 15 MRT

Regula Maria MĂźller monumentaal design Monique de Leeuw tekenaar Rob de Vries architect, beeldend kunstenaar Nan Mulder graficus, schilder Willem van Weeghel kinetische objecten Ryanne Wiener graficus Philip Wiesman tekenaar, graficus

Salon van Nieuwe Leden

villa

2015


Realisme in de kunsten omvat alle onderwerpen die werkelijk waar te nemen zijn, en dient als doel om de werkelijkheid zo objectief mogelijk te verbeelden, in welke kunstdiscipline dan ook. Maar het is aan de exposerende leden van het KCB wat zij onder het rekbare begrip Realisme verstaan. Dat loopt uiteen van abstract realisme tot magisch en fotografisch realisme.

22 MAART - 3 MEI

De Realisten K UNSTENAARSC ENTRUMB ERGEN

22 MRT T/M 3 MEI De Realisten

villa

Nuray Atas5 schilder Jaap Borgers multidisciplinair Rob Clous schilder, graficus, keramist Jan Grotenbreg schilder Martijn Jansen schilder Allard Kaai schilder Rob Komen multidisciplinair Kees de Kort schilder Angeline Lips schilder Piet Lont graficus Cis Luttikhuis fotograaf Hans van Marwijk schilder Nan Mulder graficus, schilder John Ory schilder Henk Padt schilder Hayo Riemersma schilder Peter H. Toxopeus fotograaf Ludo Winkelman schilder

2015


de vrouwelijke blik

Aan deze expositie doen alleen vrouwelijke kunstenaars mee. De centrale vraag is, hoe zij als kunstenaar kijken naar vrouwen, het vrouw-zijn, de wereld om hen heen en hoe dat hun werk beïnvloedt: is het feminien, masculien of een tussenvorm. Hoe verbeelden zij dat en hoe beoordelen anderen hun werk?

10 MEI - 28 JUNI K UNSTENAARSC ENTRUMB ERGEN

10 MEI T/M 28 JUN De Vrouwelijke Blik

villa

Deelnemende kunstenaars: Yvonne Alting ruimtelijk werk The Artsisters (Ingerid en Karen Opstelten) multimedia Marianne Duif schilderen Ellen de Groot schilderen Annet van den Heuvel schilderen Denise Holtkamp grafiek Rebecca Jansen ruimtelijk werk Dorrit Klomp schilderen Madeleine Leddy grafiek Leentje Linders grafiek Linda Mekkes multimedia Ingeborg Oderwald grafiek Noni Plomp schilderen Pike Räsänen grafiek Lia Ruizeveld de Winter ruimtelijk werk Carla Rump ruimtelijk werk Talitha Schiffer ruimtelijk werk Tonneke Sengers ruimtelijk werk Ivon Spee multimedia (zie videolink) Petra Talsma ruimtelijk werk José van Tubergen schilderen Natuurlijk Werk (Elsbeth Cochius en Hedy Hempe) ruimtelijk werk Eva Ulm fotografie

https://www.youtube.com/watch?v=dmlAiqw0I7k&t=23s

2015


BEELDEN BINNEN

Tijdens de zomerperiode organiseert het KunstenaarsCentrumBergen twee tentoonstellingen met ruimtelijk werk. De exposerende kunstenaars tonen een grote diversiteit aan vormen en technieken met beelden, installaties en penningen in materialen als brons, hout, steen, textiel, maar ook perkament en klei. Deelnemende kunstenaars:

KUNSTENAARSCENTRUMBERGEN

5 JULI - 9 AUGUSTUS 2015

5 JULI T/M 9 AUG KCBeeldenBinnen1

villa

Noam Ben-Jacov installaties Liesbeth Bijwaard beelden Dien Jorien Geertsma beelden Joop Haring beelden Jan van der Haven beelden, penningen Joop Hollanders beelden, penningen Gerda Kruimer beelden, reliëfs Gerard van der Leeden beelden Carla Rump beelden Gerda Schimmel beelden, reliëfs Rob Schreefel beelden Ger Viegers beelden Rob de Vries reliëfs

2015


K UNSTENAARSC ENTRUMB ERGEN

16 AUGUSTUS - 20 SEpTEMBER

KCBEELDENBINNEN 2

Tijdens de zomerperiode organiseert het KCB twee tentoonstellingen met ruimtelijk werk. De exposerende kunstenaars tonen een grote diversiteit aan vormen en technieken met beelden, installaties en penningen in materialen als brons, hout, steen, textiel, maar ook perkament en klei. Deelnemende kunstenaars:

16 AUG T/M 20 SEP KCBeeldenBinnen 2

villa

Jaap Borgers installatie Elsbeth Cochius en Hedy Hempe beelden Rebecca Jansen beelden Ellen de Groot beelden, penningen Aad Hoetjes beelden Sies van Hoorn-Vrasdonk keramiek Amrita Karunaratne keramiek Marinus Klap beelden Myriam Knol installatie Bert Neelen beelden Ingerid Opstelten beelden Frank Porcelijn beelden Elly Stolwijk installatie

2015


Het KunstenaarsCentrumBergen geeft 3 leden van het KCB de gelegenheid met elk een gastexposant een tentoonstelling samen te stellen. De tentoonstelling heeft als thema ‘grafiek in de ruimste zin van het woord’ en is bedoeld de mogelijkheden te vergroten ten aanzien van de te gebruiken druktechnieken. Deelnemende kunstenaars:

GRAFIEK 2015

GRAFISCH WERK IN RUIMSTE ZIN

27 SEP T/M 1 NOV Grafiek 2015

villa

Jadranka Njegovan met Jos de l’Orme (gast) Frits van de Reep met Carla Ellens (gast) Wim Starkenburg met Jan van der Woud (gast)

2015


KCB en de Hallen 8 november t/m 27 december

Het KunstenaarsCentrumBergen start met deze tentoonstelling haar samenwerking met De Boterhal in Hoorn, De Vishal in Haarlem en Kunsthal 45 in Den Helder, onder de naam Kunstkluppen. Deelnemende kunstenaars van De Boterhal: Hinderik de Groot Annemiek van Kollenburg Linda Meulenhoff Mai Movrin Joke Zaal

GRAFIEK 2015

GRAFISCH WERKB ERGEN IN RUIMSTE ZIN K UNSTENAARS C ENTRUM WWW.KCB.NU

8 NOV T/M 27 DEC KCB en de Hallen

villa

Deelnemende kunstenaars van De Vishal: Annesas Appel Erna Anema Wim Borst RenĂŠ van den Bos Inge Reisberman

2015


03-01 t|m 21-02-2016

Tien kunstenaars die in het afgelopen jaar lid geworden zijn van het KCB presenteren hun werk. Deelnemende kunstenaars:

3 JAN T/M 21 FEB

Salon van Nieuwe Leden

Simon Bos multimedia Elsbeth Cochius grafiek, installaties Carla Ellens fotograaf Maria Glandorf beeldhouwer Anno van der Heide fotograaf Hedy Hempe multidisciplinair Gerda Schimmel textiele vormen Alja Spaan dichter, schrijver Ieke Spiekman schilder, tekenaar Wim Starkenburg monumentaal, conceptueel

https://www.youtube.com/watch?v=aoZuk6Okf94

Borderlines by Wim Starkenburg from Theo Steemers on Vimeo.

villa

2016


WWW.KCB.NU

K UNSTENAARS C ENTRUM B ERGEN

28 FEB - 17 APR 2016

CONTRASTEN 28 FEB T/M 17 APR Contrasten

villa

Voor deze fototentoonstelling werd kunstenaars van het KCB gevraagd te tonen hoe zij het medium fotografie gebruiken in hun kunstuitingen. De expositie toont een uiterst gevarieerd en dynamisch beeld van de deelnemende kunstenaars: Yvonne Alting Simon Bos Marianne Duif Carla Ellens Truus Groen Anno van der Heide Hedy Hempe Marcus van Hoorn Sies van Hoorn-Vrasdonk Rob Komen Gerda Kruimer Jawek Kwakman Hans Langeree Cis Luttikhuis Michel van Overbeeke Frits van de Reep Peter de Rijcke Ivon Spee Wim Starkenburg Theo Steemers Peter Toxopeus Ton Voermans Liesbeth van Woerden

2016


1 2 4 A P R I L T / M 1 5 M E I 201 6

t e T rZ 2 22 M E I T / M 12 J U N I 2 0 1 6

24 APR T/M 15 MEI TertZ 1

In 2013 had het KunstenaarsCentrumBergen de beschikking over de complete accommodatie van het nieuwe Kranenburgh voor een tentoonstelling waarin alle 180 leden hun werk konden tonen. Het geheel min of meer bedoeld als experiment, want er was voor een ieder maar een beperkte ruimte. Toen was het “the state of the art”. Nu, drie jaar later, is aan tweemaal drie leden-kunstenaars gevraagd om zich in twee opeenvolgende exposities, drie weken lang te presenteren in de bredere context van hun ontwikkeling. Opnieuw een experiment. Maar nu: hoe zullen zij bij elkaar passen en zich tot elkaar verhouden in hun kunstzinnige taal? Tertsen zijn de meest voorkomende intervallen in de muziek. Samen vormen zij de ruggengraat van de functionele harmonie. Dat proberen we ook hier, harmonieën van tegenstellingen. De schilderingen van het landschap zijn in beide exposities een vaste component. Daaromheen zwermen postmodernistische, grafische en ruimtelijke installaties. Deelnemers aan TertZ 1:

villa

Dirck Nab schilder, tekenaar Helma Kuijper beeldhouwer, installaties Hans Cornel beeldhouwer

2016


Deelnemers aan TertZ 2: 1 2 4 A P R I L T / M 1 5 M E I 201 6

t e T rZ

Hans Landsaat schilder, graficus Anneke Klein Kranenbarg schilder Martijn Engelbregt proceskunstenaar

2 22 M E I T / M 12 J U N I 2 0 1 6

22 MEI T/M 12 JUN TertZ 2

villa

2016


WWW.KCB.NU

Expositie K UNSTENAARS C ENTRUM B ERGEN

19 jUN T/M 18 SEp 2016

19 JUN T/M 18 SEP

een dier, een nacht, een schreeuw, een mens.

villa

Constant was prominent lid van het eerste uur van het KCB. Het Cobra Museum en het Gemeentemuseum Den Haag houden een grote expositie over zijn werk - een heel omvangrijk en divers oeuvre. In dat kader hebben kunstenaars van het KCB op zeer uiteenlopende wijze gereageerd op zijn werk. Met name op een belangrijke zinsnede uit zijn Manifest: Een schilderij is niet een bouwsel van kleuren en lijnen, maar een dier, een nacht, een schreeuw, een mens, of dat alles tezamen. En dat tegen de achtergrond van zijn maatschappijkritische houding en de behoefte alle kunsten te verenigen. ‘Het werk van de experimentele kunstenaar was een spiegelbeeld van de veranderingen die zich in de voorafgaande jaren in de schoonheidsbeleving hadden voltrokken. De steeds snellere aanvaarding van de antistijlen waarin zij hadden gewerkt, had geleid tot een grillige ontwikkeling in de recente geschiedenis van de kunst’, schrijft Constant in 1965 in het artikel De dialectiek van het experiment. Uit de inzendingen blijkt dat het een intrigerend en veelzijdig onderwerp is. Er werden eigen interpretaties gegeven aan het spraakmakende New Babylon van Constant. Niet alleen in vormentaal maar ook inhoudelijk en ideologisch. Bovengenoemde zin lijkt te verwijzen naar de alledaagsheid der dingen, soms heftig, een andere keer vol kleine emoties. Beide vinden we terug in

de reacties. Het ‘colorisme’ uit zijn Cobra-periode nodigde uit tot verdieping en intensivering van het kleurgebruik en in tegenstelling daarmee ook tot hard contrasterende zwart/wit prenten. Tijdens de opening vindt in de tuin van KRANENBURGH een speciale performance plaats van ‘The Artsisters’. The Artsisters bestaan uit de gezusters Ingerid Opstelten en Karen Opstelten. Als rode draad door hun autonome carrière hebben zij regelmatig samengewerkt in projecten en performances. Hierbij maken zij dankbaar gebruik van de enorme verschillen in aanpak en denkwijze van beider kunstenaarschap gecombineerd met de vertrouwdheid van een gedeelde familieband. Deelnemende kunstenaars: Simon Bos Elly Stolwijk Noor Sternheim Malou Nahuys Kees de Kort Aad Hoetjes Marianne Duif John Ory Hans van Marwijk Joop Haring Gerda Schimmel Theresa Ferket Joke Burgman Noam Ben-Jacov Henk Padt Kees Admiraal Allard Kaai Jawek Kwakman Gerda Kruimer Dorrit Klomp Madeleine Leddy Frank Porcelijn Karen Opstelten Annelies Horden Ludo Winkelman José van Tubergen

2016


1030 10

25 SEP T/M 30 OKT 2016

K UNSTENAARS C ENTRUM B ERGEN WWW.KCB.NU

25

HET 10 WASSENDE 10 WATER 1020 15

10

1005 930 925

22 SEP T/M 30 OKT Het Wassende Water

villa

De Noord-Holland BiĂŤnnale is een tweejaarlijkse manifestatie die kunst wil verbinden met de Noord-Hollandse samenleving. Thema dit jaar is Het Wassende Water. Daarmee wordt met veel activiteiten teruggekeken naar de watersnood van 1916 waarbij grote delen van Noord-Holland onder water kwamen te staan en er ook veel slachtoffers te betreuren waren. Ook het KunstenaarsCentrumBergen besteedt aandacht aan dit gegeven door een tentoonstelling te organiseren waaraan door twintig kunstenaars wordt deelgenomen. Centraal staat de vraag hoe we het water ervaren en beleven, en hoe kunstenaars dat verbeelden.

Deelnemende kunstenaars: Yvonne Alting textuele vormen Carla Ellens fotograaf Ad Groot schilder Joop Haring beeldend kunstenaar Jan van der Haven beeldhouwer Anno van der Heide fotograaf Michiel Hertroys schilder Joop Hollanders beeldhouwer Denise Holtkamp graficus Sies van Hoorn-Vrasdonk keramist/fotograaf Hans Kleinsman graficus Bill Kunst schilder Dirck Nab schilder Ursula Neubauer graficus Cees Smit graficus Ieke Spiekman schilder Theo Steemers fotograaf Elly Stolwijk schilder/tekenaar Frans Vendel schilder Ton Voermans fotograaf

2016


de graficus en de dichter 40 jaar grafiek in Bergen

25 sep t/m 27 nov 2016

25 SEP T/M 27 NOV

De Graficus en De Dichter

Veertig jaar geleden richtte een aantal grafisch kunstenaars, dichters en schrijvers het Grafisch Genootschap Drukkerstroost op. Ze waren lid van KunstenaarsCentrum Bergen (KCB) en deden mee aan een grafiektentoonstelling. Dit jubileum vormt de aanleiding voor de tentoonstelling De graficus en de dichter. In de nieuwbouw van KRANENBURGH exposeert Grafiekgroep Bergen, de opvolger van Drukkerstroost. De leden lieten ze zich inspireren door gedichten van Adriaan Roland Holst, de prins der dichters die dit jaar veertig jaar geleden overleed.

In de villa laat KRANENBURGH de geschiedenis van het Grafisch Genootschap Drukkerstroost (1976-1997) zien. Deelnemers: Eric van der Wal Ingeborg Oderwald Jadranka Njegovan Cees Smit Nan Mulder José van Tubergen Hans Kleinsman Gea Karhof Piet Lont Madeleine Leddy en oud-leden van Drukkerstroost onder wie: Peter Bes Leentje Linders Michel van Overbeeke Nico van Stralen Noor Sternheim Egbert de Böck

Gea Karhof

Hans Kleinsman

Madeleine Leddy

Eternal love (detail)

Schelp (detail)

Ik zag de sterren door je haar (detail)

Handgekleurde ets met bladgoud

Ballpoint print

Monoprint

Piet Lont

Nan Mulder

Eens (detail)

Stream of consciousness (detail)

Ingeborg Oderwald

Houtsnede

Mezzotint

Bach in de vroegte (detail) Bewerkte monoprint

Cees Smit Breekwater (detail) Lino, houtdruk, pigment op papier op katoen

villa begane grond en zaal 1

José van Tubergen

Eric van der Wal

Geistermotiven (detail)

Hondsbossche Zeewering I (detail)

Mixed media, papier, mdf

Houtsnede

2016


WW

W

.NL .KCB

NaUW VE RWEVEN

KU NS TEN aa RS CEN TRU MB ER GE N 6 NO V 20 16 8 Ja N 20 17

6 NOV T/M 8 JAN Nauw Verweven

villa

NAUW VERWEVEN is een tentoonstelling over hoe textiele kunst kan worden beïnvloed door niet-westerse cultuuruitingen. Ons land kent een lange traditie om verworvenheden van andere culturen binnen de grenzen te halen. Eeuwen geleden al brachten de VOC-schepen textiel uit met name de vroegere koloniën mee, vaak de grondstof voor onze oude klederdrachten. En de recente toevloed van andere culturen in ons land is daar een exponent van. Leden van het KunstenaarsCentrumBergen laten samen met gastexposanten uitersten van interpretaties zien. Deelnemende kunstenaars: Célio Braga Barbara Broekman Nynke Deinema Femmie Duiven Itie Langeland Regula Maria Müller Gerda Schimmel

2016 2017


15-01 t|m 26-02-2017

In de SALON VAN NIEUWE LEDEN presenteert het KCB negen kunstenaars die toetreden tot de vereniging. Alle disciplines, technieken en materialen komen in deze tentoonstelling samen van aardse sculpturen en assemblages gemaakt van afvalmaterial tot tactiele schilderijen en wandkleden. Deelnemende kunstenaars:

15 JAN T/M 26 FEB

Salon van Nieuwe Leden

Dominique Ampe schilder Femmie Duiven tekeningen, objecten Martijn Engelbregt proceskunstenaar Suzanne Glerum schilder Annelies Horden objecten, installaties Noortje Peerdeman schilder Saskia Spitz schilder Babette Treumann schilder, textiele kunsten Nicole Verhalle schilder

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop, Constant en Lucebert stonden aan de wieg van KunstenaarsCentrumBergen. De vereniging biedt sinds 1947 een podium aan beeldend kunstenaars die in Bergen wonen, werken of er een bijzondere band mee hebben. Met de jubileummanifestatie Kunst = een veelkoppige draak viert het KCB zijn 70-jarig bestaan. Een grote overzichtstentoonstelling met werk van de leden, en tal van podiumactiviteiten zetten de toon in museum Kranenburgh.

Het KCB telt ca. 200 leden, een ‘veelkoppig’ gezelschap van professionele kunstenaars waaronder schilders, grafici, beeldhouwers, edelsmeden, componisten, fotografen, schrijvers en theatermakers. Net als hun beroemde pioniers willen ze elkaar inspireren, steunen en versterken, onder meer door samen exposities te maken. Zij waren het die in het verleden de kunstenaars van de Bergense School opnieuw onder de aandacht brachten en bij de Gemeente Bergen lobbyden voor de oprichting van een museum.

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

villa 1e etage

De leden van het KCB zijn met meer dan 250 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Hieronder ook werk van beroemde oud-leden als Constant, Jan Sluijters, Jaap Mooy, Lucebert, Simeon ten Holt en Charley Toorop en van zijn ereleden Kees de Kort en Gerard van der Leeden. Beroemde uitspraken en citaten van leden en oud-leden geven kleur aan onderdelen van de tentoonstelling. Zo is de titel van de tentoonstelling een beroemd citaat van schilder Constant.

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

Kees Admiraal Yvonne Alting Dominique Ampe Nuray Atas Eric Beets Noam Ben Jacov Rob Bloemkolk Ydwine de Boer Simon Bos Bas Buissink Joke Burgman Liesbeth Bijwaard Rob Clous Elsbeth Cochius Hans Cornel Ger Dekker Femmie Duiven Carla Ellens Pleunie Franke Dien Jorien Geertsma Maria Glandorf

Annelies Horden Rita Iny Rebecca Jansen Roland de Jong Orlando Olivier Julia Allard Kaai Gea Karhof Hans Kleinsman Dorrit Klomp Myriam Knol Rob Komen Kees de Kort Marina van der Kooi Gerda Kruimer Helma Kuijper Bill Kunst Margje Kuyper Jawek Kwakman Hans Landsaat Hans Langeree Madeleine Leddy

Noortje Peerdeman Noni Plomp Frank Porcelijn Ankie Postma Ila van der Pouw Frits van de Reep Femke Reitsma Hayo Riemersma Lia Ruizeveld de Winter Carla Rump Marina Rupert Peter de Rijcke Frederique van Rijn en Meinbert Gozewijn van Soest Talitha Schiffer Gerda Schimmel Willem Schotten Rob Schreefel Tonneke Sengers Lies van der Sluis

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

villa 1e etage

Gerard van der Leeden Suzanne Glerum Hanneke van der Leeuw Marjan de Glopper Leentje Linders Luca Grimaldi Herman Link Truus Groen Angeline Lips Ad Groot Piet Lont Ellen de Groot Cis Luttikhuis Jan Grotenbreg Anneke van der Mandele Joop Haring Hans van Marwijk Jan van der Haven Marte Mei van Haaster en Corinne Moerbeek Max Daalhuizen (Maxmei) Nan Mulder Ton Mulder Anno van der Heide Regula Maria Müller Anneke Helder Dirck Nab Arjan van Helmond Malou Nahuys Hedy Hempe Bert Neelen Michiel Hertroys Annetta van den Heuvel Ursula Neubauer Jadranka Njegovan Henk Sjoerd Hinrichs Ingeborg Oderwald Aad Hoetjes Theo Olthuis Joop Hollanders Ingerid Opstelten Denise Holtkamp Karen Opstelten Marcus van Hoorn Sies van Hoorn-Vrasdonk John Ory Marie-Chantal Hoppen- Michel van Overbeeke Henk Padt brouwers

Zeger van Soest Alja Spaan Ivon Spee Saskia Spitz Theo Steemers Elly Stolwijk Petra Talsma Peter Toxopeus Babette Treumann José van Tubergen Tineke Tukker Inger Uipkes Jan van der Vegt Frans Vendel Nicole Verhalle Ger Viegers Ton Voermans Rob de Vries Willem van Weeghel Angelique van Wesemael Philip Wiesman Ludo Winkelman Anneke de Witte Liesbeth van Woerden Wladimir Zwaagstra

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

zaal 1 en 2

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

zaal 5

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

zaal 5

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

zaal 2 en 3

2017


KUNST =

EEN VEELKOPPIGE DRAAK 70

JAAR

K

UNSTENAARS

C

ENTRUM

B

ERGEN

70

2 APR T/M 5 JUN

Kunst = Een Veelkoppige Draak

zaal 6

2017


CONTRA ME T CONTRA R I M CONTRA T RI E CONTRA M T R ITME CONTRA R CONTRA I ME

RIT

E

27 MEI T/M 20 AUG ContraRitme

villa (1)

Het werk van de deelnemende exposanten stond jarenlang in het teken van de geometrieÍn. Basisvormen zoals vierkant, driehoek, cirkel, de driedimensionale (zoals de piramide), maar ook vormen die we in de natuur tegenkomen in kristallen en schelpen. Afgelopen jaar tekende zich een belangrijke verandering af bij de exposanten: hoekige patronen vervormden, strakke lijnen vervloeiden, kleuren versmolten. De opkomst van de contravorm voltrok zich bij ieder in een eigen ritme – vandaar de titel. Deelnemende kunstenaars: Ger Dekker Gerda Kruimer Wim Starkenburg Theo Steemers

2017


CONTRA ME T CONTRA R I M CONTRA T RI E CONTRA M T R ITME CONTRA R CONTRA I ME

RIT

E

27 MEI T/M 20 AUG ContraRitme

villa (2)

2017


Uitgangspunt is om aan jonge aspirantleden en hun gasten een expositiemogelijkheid te bieden.

27.08.2017 t/m 29.10.2017 kunstenaarscentrumbergen.nl

27 AUG T/M 29 OKT Intermezzo IX

villa (1)

Pleunie Franke maakt kunstwerken die zijn samengesteld uit constructies van diverse materialen plus toegevoegde tekst. Dit in combinatie met beamer projecties en videopresentaties. Femke Reitsma past tekst toe als extra expressiemiddel op haar tekeningen en foto’s. Het getoonde werk is een weerslag van haar ervaringen als model op de catwalk tijdens modeshows die zij liep als model in Seoel, Zuid Korea. Emilio Veendorp en Auke Kraak werken samen vanuit een minimalistische traditie op groot formaat canvas en zien verf als materiaal. Zij spreken dan ook liever over objecten dan over schilderijen. Frederique van Rijn en Meinbert van Soest tonen tijdens deze Intermezzo werk van zichzelf maar ook gezamenlijk werk: enkele foto’s van Van Rijn werden door tekenaar Van Soest bewerkt.

2017


27.08.2017 t/m 29.10.2017 kunstenaarscentrumbergen.nl

27 AUG T/M 29 OKT Intermezzo IX

villa (2)

Victor Breton van Groll ziet zichzelf als abstract schilder. Hij werkt veel met gevonden voorwerpen: hij vindt ze, voegt er soms iets van zichzelf aan toe en geeft ze weer terug aan de wereld. Josie van Weringh is sieradenmaker. Ooit geĂŻnspireerd door de inktvlekkentest van Hermann Rorschach borduurde zij daarop voort en ontwikkelde een uiterst gevarieerd sieraden programma. De opening van de expositie Intermezzo IX werd gedaan door kunstenaar Allard Medema. Door een 06 nummer te bellen kreeg men een live telefoon performance. Allard leidde ons door middel van zijn -en onzeverbeelding naar een plek aan de hemel waar wij op onszelf neerkeken, en naar een plek binnenin, waar we in onszelf zagen.

2017


KUNST PRESENT

5 NOV 2017 T/M 7 JAN 2018

Cadeautentoonstelling met werk van: Gretha Aerts • Nuray Atas5 • Dirk Bakker • Joke Burgman • Rob Clous • Elsbeth Cochius • Marianne Duif • Fennanda Eleveld • Carla Ellens • Maria Glandorf • Ellen de Groot • Jan van der Haven • Anno van der Heide • Hedwig van der Heiden • Anneke Helder • Hedy Hempe • Annet van den Heuvel • Joop Hollanders • Marcus van Hoorn • Sies van Hoorn-Vrasdonk • Roland de Jong Orlando • Olivier Julia • Allard Kaai • Gea Karhof • Hans Kleinsman • Rob Komen • Margje Kuyper • Jawek Kwakman • Madeleine Leddy • Piet Lont • Hans van Marwijk • Nan Mulder • Dirck Nab • Esther Nagtegael • Ingeborg Oderwald • Ingerid Opstelten • Karen Opstelten • John Ory • Herman den Otter • Peter de Rijcke • Gerda Schimmel • Ieke Spiekman • Saskia Spitz • Ellie Stokkel • Elly Stolwijk • Liesbet Tol • Babette Treumann • Tineke Tukker • Inger Uipkes • Eva Ulm • Nicole Verhalle • Philip Wiesman • Anneke de Witte

KUNSTENAARSCENTRUMBERGEN.NL

5 NOV T/M 7 JAN Kunst Present

villa

Cadeautentoonstelling met werk van: Gretha Aerts Nuray Atas Dirk Bakker Joke Burgman Rob Clous Elsbeth Cochius Marianne Duif Fennanda Eleveld Carla Ellens Maria Glandorf Ellen de Groot Jan van der Haven Anno van der Heide Hedwig van der Heiden Anneke Helder Hedy Hempe Annet van den Heuvel Joop Hollanders Marcus van Hoorn Sies van Hoorn-Vrasdonk Roland de Jong Orlando Olivier Julia Allard Kaai Gea Karhof Hans Kleinsman Rob Komen Margje Kuyper Jawek Kwakman Madeleine Leddy Piet Lont Hans van Marwijk Nan Mulder Dirck Nab Esther Nagtegael Ingeborg Oderwald Ingerid Opstelten Karen Opstelten John Ory Herman den Otter Peter de Rijcke Gerda Schimmel Ieke Spiekman Saskia Spitz Ellie Stokkel Elly Stolwijk Liesbet Tol Babette Treumann Tineke Tukker Inger Uipkes Eva Ulm Nicole Verhalle Philip Wiesman Anneke de Witte

2017 2018


COLOFON

© 2017 KunstenaarsCentrumBergen kunstenaarscentrumbergen.nl © Fotografie Theo Steemers © Grafisch vormgeving Bureau Groet Deze jubileumuitgave verschijnt alleen in digitale vorm. Het is een initiatief van het bestuur in het kader van het 70 jarig bestaan van het KCB en blikt terug op de afgelopen 5 jaar.