Page 18

Det evige eksperiment Et af Danmarks ældste børnekulturcentre ligger i hjertet af Helsingør. Siden 1991 har Børnekulturcenteret i Toldkammeret lagt lærreder, gulve, lofter, rum og værksteder til kommunens yngste kulturskabere og -brugere.

BØRN

18

B

ørnekulturcenteret udvikler og til­ byder billedskole, værkstedsfaciliteter og en pallette af aktiviteter målrettet børnefamilier. Alt fra kreative workshopforløb for skoler og dagstilbud til åbne familieværksteder, udstillinger for børn, rullende pop-up værksteder i byen, Hyg&Byg i Toldkammergården over til workshops og koncerter for børn i weekender og ferier – altid med professionelle kunstnere tilknyttet. ”I mere end 9000 dage har Børnekulturcenteret fyldt værkstedet, scenerne i Toldkammeret og på Kulturværftet, Toldkammergården, Værftshallerne, byen, havnefronten, skoler og børnehaver med kulturelle aktiviteter”, fortæller Elisabeth Momme, leder af Børnekulturcentret.

Børnekulturcentret har også en vigtig rolle, når det handler om at kvalificere børnekulturen i kommunen, i skolerne, i dagtilbuddene og på Kulturværftet, når der skal defineres en kulturpolitik eller udvikles en legestrategi.

I dag når Børnekulturcentret længere ud end nogensinde. Billedskolen er i en rivende udvikling, og der er stadig flere tilbud til børnefamilierne, men det er i Helsingør Kommunes skoler og insti­ tutioner, Børnekulturcentret for alvor har udviklet og forøget sine aktiviteter.

BØRNEKULTURELT NETVÆRK I Helsingør Kommune blev der i 2001 ansat en børnekulturkonsulent. Med hende for bordenden blev Netværk for Børnekultur i Helsingør Kommune etableret, et netværk der består af kulturinstitutioner og repræsentanter fra skoler og dagtilbudsområdet, der alle arbejder med børnekultur. Netværket er bl.a. med til at udvikle kulturtilbud til børn og unge. I tæt samarbejde med uddannelseshuset er skole- og dagtilbudsområdet blevet

styrket, og der er skabt en smidig platform for udvikling af børnekulturen i Helsingør Kommune. Børnekulturcentret er en stærk medspiller i det samarbejde, som har betydet et fagligt løft i hele kommunen på børneområdet. ”Jeg ser Børnekulturcentret om ikke som hjertet, så som et meget centralt omdrejningspunkt for, hvad der sker på kulturområdet i Helsingør Kommune. Det helt

særlige ved Børnekulturcentret er, at man ikke har helt samme definerede rolle som fx museerne, musikskolen og bibliotekerne. Det betyder, at Børnekulturcentret kan være med til at drive en udvikling, hvor man hele tiden kan gå nye veje og udfylde nye huller i kulturen, som de øvrige kulturinstitutioner ikke kan på samme måde”, udtaler Ida Wettendorff, børnekulturkonsulent i Helsingør Kommune.

KULTURKOMPAS #1 2017  

Kulturværftet og Toldkammerets magasin om kultur og hvordan vi navigerer i den.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you