Page 1

FORE S T IL LING

SÆSON 2019/20


Sæson 2019-20

Forord. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Overbygningen for billedkunst, design og medier. ART LAB. . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Undersøgende billeder og keramik. . . . . . . . . . . 34 Eksperimenterende billeder og konstruktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68 Legende billeder og eksperimenterende former . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 Cartoon og klassisk tegning . . . . . . . . . . . . . . . 100 Cartoon og klassisk tegning #1 . . . . . . . . . . . . . 102 Cartoon og klassisk tegning #2. . . . . . . . . . . . .

124

kuto.dk/artlab   

Cartoon og klassisk tegning #3. . . . . . . . . . . . . 146

@artlab_helsingor

Cartoon og klassisk tegning #4. . . . . . . . . . . . . 168

kuto.dk/billedskolen


Forord

At bryde med vanerne men bevare traditionerne, er en balancekunst Kunst burde være billedskolens speciale, men når nye forestillinger om Billedskolen i Toldkammeret skal spire frem, så skal vi gå eftertænksomt til værks. Hvad vil vi gerne bevare, og hvad vil vi gerne forny? I denne første billedskolepublikation kredser vi af samme grund, omkring temaet Forestilling. Forestilling grebet vidt forskelligt an på holdene. Dels fordi børn og unge mellem 5-21 år har forskellige forestillingsverdner, men også fordi billedskolens kunstnere og designere viser vej til forskellige forestillinger om, hvad design, billedkunst og kreativitet er og kan. Billedskolen er i en forandringsfase, fordi tiden uden om os også forandrer sig. Hvis Billedskolen skal bevare sin relevans, skal vi være nysgerrige og opmærksomme på nye muligheder. Derfor har Billedskolen i det forgangne år åbnet op nye unge-initiativer, og flere nye undervisningsformater for alle aldre er også på vej. Denne årsbog er en fornyelse i sig selv. Aldrig før har Billedskolen i Toldkammeret udgivet en publikation, som viser den forgangne sæson. Med denne publikation ønsker vi at give så mange som muligt et kig ind i maskinrummet og opleve lidt af det særlige miljø, Billedskolen i Toldkammeret tilbyder.

4


Vi hører meget om, hvor vigtig kunsten og kulturen er for os mennesker. Som åndehul, men også som et fornyende refleksionsrum. På Billedskolen i Toldkammeret er en af vores fornemmeste opgaver netop at give børn og unge rum til fordybelse og refleksion. Processer er i højsædet, fejl anses for at være spændende nye muligheder, og de mangfoldige materialer byder på et væld af nye eventyr. Verden og os selv udforskes på æstetiske og sanselige præmisser. Dette er særlig er vigtig næring for fremtidens borgere! På Billedskolen balancerer vi vores undervisning mellem tradition og nybrud, hvilket tydeligt fremgår, når man kigger ind i denne årsbog. Traditioner i de kunstneriske håndværk er vigtige at kende, men vi er også nødt til at se på, hvad vi vælger at skabe og udtrykke, i en tid hvor vi ikke bare ukritisk kan blive ved med at forfølge, det vi kender. Dette kræver, at både undervisere og elever er nysgerrige på at gå nye veje. Tak for denne sæson 2019/20, til alle elever og forældre. Tak til de dygtige undervisere. Vi glæder os til at se jer alle, og flere nye ansigter i 2020/21.

Mini Blume Leder af Billedskolen i Toldkammeret 5


6


Overbygningen for billedkunst, design og medier Alder: 15-25 år Undervisere: Jacob Tækker & Lene Refsgaard

Mød os på @artlab_helsingor kuto.dk/artlab


8


Vaneforestilling På Art Lab-holdet arbejder vi med at udfordre elevernes vante forestilling om, hvad kunst er og kan. Art Lab er for de unge elever, som har en særlig interesse og talent inden for billedkunst og design, og som måske drømmer om en fremtid inden for de kunstneriske fag. Gennem designopgaver, maleri, tegning, grafik, foto, video og installationskunst har eleverne eksperimenteret og søgt nye udtryksformer. Laborerende arbejdsprocesser og elevernes kreative udvikling har været centralt, ­ når de gennem året har haft workshops med samtidskunstnere som Maiken Bent, Fie Norsker, og Maria Torp. Art Lab har ligeså haft besøg af lokale kunstnere, studerende og ­nyuddannede fra Kunstakademiets billedkunstskoler og Arkitektskole. Ligeså har Art Lab besøgt og fået rundvisninger på de kunstneriske uddannelses­ institutioner, museer og gallerier. På de følgende sider ses et udsnit af elevernes arbejdsprocesser samt deres møde og genspejling af kunst- og designverdenen.

9


10


SKULPTUR OG INSTALLATION Talk og workshop Maiken Bent

11


12


TEGNING MED LYS Analog og digital streg

13


KLASSISK TEGNING Thorvaldsens Museum

14


15


GRAFISKE TEKNIKKER Talk & workshop med Lisa Marie Frost

16


17


18


KLASSISK GRAFIK Linoliumstryk

19


MIDLERTIDIGE SKULPTURER i byrummet Weekend Camp

20


21


22


DESIGNOPGAVE Lys og funktionalitet

23


FORMGIVNING Modelering Støbning

24


25


26


UDDANNELSES BESØG Rundvisning på Det Kgl. Danske Kunstakademi

27


UDSTILLINGSBESØG Charlottenborg Galleri Tom Christoffersen Format Artspace

28


29


MALERI OG SUPERREALISME Talk & workshop med Maria Torp

30


31


Bagerste rĂŚkke: Foreste rĂŚkke:

Otto, Smilla, Sofie, Inger

Anton, Niels, Laura, Mira, Malou Ikke til stede: Clara 33


34


Undersøgende billeder og keramik Alder: 9-14 år Underviser: Stine Juul

Forestillingsevne Hvad ser øjnene, når de ser, og hvad er et abstrakt blik? Kan man forestille sig, at man med dette blik kan oversætte fra arkitektur til keramisk skulptur? Hvad tiltaler umiddelbart, når vi kigger på Tatiana Bilbaos arkitektur modeller, og hvad skal bringes med over i en skulptur – og hvorfor? Besøget til Louisiana bød på fordybelse i både kunstneriske og individuelle overvejelser. Eleverne fra Undersøgende billeder og keramik blev betaget, men også udfordret af det arkitektoniske stramme formsprog. Dette blev omdrejningspunktet for de næste undervisningsgange. Hvordan bevarer man kan sine indtryk fra en arkitekturudstilling til senere at oversætte dette til et kunstnerisk skulpturelt udtryk? Eleverne tog gundige skitser på Louisiana, delte deres idéer med hinanden, og lod sig inspirere af både form, farver og skygge virkninger. Tilbage i billedskolens værksted var både skitser, dialoger og formeksperimenter en vigtig dimension frem til de endelige keramiske værker. Elevernes forestillingsevne blev frisat og gjorde arkitektoniske indtryk til selvstændige kunstneriske udtryk. 35


36


NANA Registrering af rum og grundformer. Forening af indtryk som gengives i forside og bagside som spejler hinanden.

38


MAISE Sammensatte grundformer i samme tykkelse. Kontraster mellem fast form og udhulet form. OversĂŚttelse fra glat beton til ru, glaseret keramik.

40


MIA To skarpe minimalistiske former, som spejler hinanden. Rummet imellem figurerne kan justeres, og de ĂŚndrer udtryk. De er ens og alligevel hinandens modstykke. Indeni er den ene glaseret hvid og den anden sort.

42


LIV Hurtig registrering af cirkel-form. Fra indtryk af modellens skarpe runde former til skulpturel oversættelse i ler, hvor glasurens bløde og blanke virkemidler, udtrykker rund på en anden måde.

44


ELLY Indtryk og inspiration af terrasse-system. Trappen og firkanten i enkel sammenstilling. Bearbejdning af udsnit og proportioner giver skulpturen sit udtryk.

46


INGRID Grundigt nĂŚrstudie af sammenstillede flade med rumdeler-funktion. Nedskalering af proportioner fra oprindeligt vĂŚrk til keramisk skulptur, som giver nye rumlige muligheder.

48


SOFIA Forenkling og undersøgelse af modellens kontur. Oversættelse og bearbejdning i ler, tørret og forsødet med lyserød glasur.

50


JOHANNA Registrering af sarte, luftige konstruktioner og mellemrum. Opmærksomhed på formers gentagelse og oversættelsen til keramik og glasur.

52


BASTIAN Indtryk og inspiration fra model af lejlighedskompleks. Forenkling af vinduer og altaner oversĂŚttes til kvadratiske fordybninger i leret, som bliver flytbare keramiske moduler.

54


EMMA Oversat i glaseret keramik, indtryk af firkanter, cirkler, halvmĂĽner. Skulpturel harmonisk form med sammenstillede grundformer.

56


KAMMA Indtryk og inspiration fra papmodeller af etageejendom. Fokus på sammenstilling former og over­flader. Vinduet, systematisk orden af huller og trappen. Forening i én keramisk glaseret form.

58


KAIA Indtryk og inspiration af kuppel, cylinderform og vinduer. Sammensat i stor kompakt keramisk rund form, med kontrast af tilført kryds, øverst oppe.

60


CAMILLE Registrering af ĂĽbne og lukkede former, kompakt form og udhulet form. OversĂŚttelse til keramisk udhulet harmonisk form, med forening af niveauer.

62


REBECCA Fra fordybet skitsetegning af modeller til keramisk oversĂŚttelse af firkanter og lukkede former.

64


66


Bagerste rĂŚkke: Elly, Forreste rĂŚkke: Ingrid,

Maise, Johanna, Kaia, Kamma

Camille, Liv, Nana, Emma, Rebecca

Ikke til stede: Anouk,

Mia, Bastian, Sofia 67


68


Eksperimenterende billeder og konstruktioner Alder: 9-15 år  Underviser: Jacob Tækker

Operaforestilling Den 10. november 2019 spillede Helsingør Kammeropera Humperdincks smukke og eventyrlige familieopera Hans og Grete for en propfyldt sal i Helsingør Teaterhus. Holdet for Eksperimenterende billeder og konstruktioner blev inviteret til at skabe scenografi til denne eventyrlige forestilling. At arbejde med scenografien fra skitse og model til stor skala og ud på virkelighedens operascene var spændende og omfattende. Al kunst, som udstilles i det offentlige rum, har altid sin begyndelse i skitsen og modellen. At frembringe scenografien til de to scener; den mørke skov og heksens hus var derfor en god øvelse for alle eleverne. Først blev der lavet skitser af alt, hvad der skulle være med af træer, buske, slik, pandekager, hekse, huse mv. Dernæst blev der lavet store mængder af ”kæmpeslik” og pandekager. Træer og buske blev skåret ud og malet. Hele scenografien blev sat op og installeret i snoretræk. Det var en stor oplevelse at se alle elementerne i sine tiltænkte omgivelser og at møde operalivet helt tæt på. Dette blev et dejligt samarbejde med Helsingør Kammeroperaen, som vi kun håber kan gentages i fremtiden. På de følgende sider ses arbejdsprocessen omkring operaforestillingen. 69


70


71


72


GUIDO PAEVATALU Fremvisning af partitur

73


74


75


76


Bagerst fra venstre:

Camilla Illeborg, Guido Paevatalu, Amanda, Vera, Viola, Julie,

Silas, Jacob TĂŚkker, Mira, Selma, Amalie, Emilie Ikke til stede: Madeleine 83


84


Legende billeder og eksperimenterende former Alder: 6-8 år Underviser: Lene Refsgaard

Forestillingsverden På holdet for Legende billeder og eksperimenterende former arbejder vi med at udfolde og udvide elevernes forestillingsverden. Dette hold er for Billedskolens yngste. Her lærer de at være en del af et kreativt fællesskab og at arbejde i et kunstnerisk værksted med alle de skønne udfoldelsesmuligheder, et sådan sted giver. At være kreativ er ikke bare noget, man er. Det er noget, som skal trænes og holdes ved lige hele livet. Gennem leg og eksperimenter med materialer, former og farver får de yngste elever først erfaring med at udtrykke sin egen verden i kreative processer for derefter langsomt at gøre sig erfaring med den store mangfoldige verden af kunst, design og kreativitet. På de følgende sider kan vi følge deres forunderlige rejse ind i nye forestillingsverdener. 85


86


DIG & MIG Portræt Udtryk

87


88


AT VÆRE HJEMME Personligt udtryk Model

89


90


FORTÆLLINGER MED LYS Materialer og lys

91


AT VÆRE PÅ MUSEUM Fra indtryk til udtryk

92


93


94


KAGEBORD Formgivning og leg MaterialeoversĂŚttelser

95


ABSTRAKTIONER Fantasi, former og farver. Asger Jorn.

96


97


Bagerste rĂŚkke: Karen,

Atlas, Liva, Agnes, Josephine, Anne-Mai

Forreste rĂŚkke: Frederik,

Viggo, Lea Sol, Dagmar

Ikke til stede: Alexander, Adam 99


Cartoon og klassisk tegning Forestillinger om musik og udtryk Billedskolens fire tegnehold er blevet inviteret til at udstille på Helsingør Musikskole ved den flotte nye indgang. Alle hold har i foråret arbejdet ud fra temaet forestilling. På Billedskolens tegnehold dyrkes tegning som et håndværk og en måde at være i verden på, og derfor er sammenligningen mellem at blive undervist i musik og tegning, nærliggende. Tegneværkstedet er et mødested for børn og unge der elsker klassisk tegning, og som gerne vil blive meget dygtigere.


102


Cartoon og klassisk tegning #1 Alder: 11-16 år Underviser: Jakob Kristensen

Forestillinger om scenen Stage performance. Forestillingen om at træde op på scenen, at være i sin rolle og blive genstand for andres opmærksomhed blev udgangspunktet for legende øvelser, selviscenesættelse og mangfoldige studier af krop vs. menneske og ansigt vs. portræt. Mode- og kostume-tegning blev også et nyt fokus, som åbnede dørene op til flere forestillinger.

103


104


105


106


107


108


109


110


111


112


113


114


115


AT TEGNE ER AT SE At lære at se, giver nye forestillinger og muligheder, ligesom det giver tegne­tekniske færdigheder. Når nye og gamle forestillinger afprøves i mangfoldige tegne-discipliner og -redskaber, kan selv de mest velkendte forestillinger om mennesker, dyr, hår, tøj og krøllet papir blive udfordrende og nye.

116


117


118


119


120


121


122


Bagerste rĂŚkke: Leah, Forreste rĂŚkke: Thea,

Alba, Laura, Anemone, Thea

Alexander, Petra, Keira, Ingrid, Wilma, Clarissa, Jakob

(assistent)

(underviser)

Ikke til stede: Frederik, Asmait og Caroline

123


124


Cartoon og klassisk tegning #2 Alder: 11-16 år Underviser: Jakob Kristensen

Forestillingen om overfladen og indpakningen Hvad pakker ikonisk musik sig selv ind i? Hvad indbefatter et ikonisk cover? Hvordan udtrykker en ikonisk forsanger sig selv, og hvordan ser tegning ud af sådan én? Hvad er et fedt cover? I sort/hvid arbejdes der i coverprojektet med tegnetekniske færdigheder fra idé til skitse og videre til det endelige resultat. Hvordan forstørrer man uden hjælpemidler, og hvordan bygges et velkomponeret billede op? Hvordan bruges stregen og gråtonerne, så der kommer form og rum i billedet, hvis redskaberne kun er blyant, sort tusch, vand og hvidt papir?

125


126


127


128


129


130


131


132


133


134


135


136


137


LYS OG MØRKE Forestillingen om lys og mørke. Lys, gys og mørke er tegneøvelser balanceret mellem den velkendte forestilling i gyser film og det personlige mørke, som vi kun deler med de nærmeste. Dybde og overflader i mere end én forstand!

138


139


140


141


142


143


144


Bagerste række: William, Forreste række: Asta,

Albert Buster, Ella, Annie, Kathrine, Sigurd

Herle, Rebecca, Luka, Ida, Anna-Ida, Anna Emilie, Lucas, Anton 

Ikke til stede: Birk, Louis og Jonathan (assistent)

145


146


Cartoon og klassisk tegning #3 Alder: 7-11 år Underviser: Jakob Kristensen

Musikforestilling, bevægelse og fantasi Når musikinstrumenterne spiller sammen, opstår harmonier og kontraster. Musikken kan bevæge sig mellem glæde og sorg. Være forudsigelig og let genkendelig, men også være gådefuld og mystisk. Musikken har mange udtryk og former, og derfor bliver projekt Musikforestilling for de yngste tegneelever fyldt med leg, sjov og fællesskab.

147


148


149


150


151


152


153


154


155


BEVÆGELSE OG DYNAMIK Hvordan bevæger kroppen sig? Hvad er væsentligt, og hvad må undlades, hvis der kun er få minutter at kigge i? Hvordan skabes dynamik og værdi i stregen, og hvordan opstår Farveperspektiv, når der kun må bruges gråtoner? Men vigtigst af alt er, at tegnefærdigheder i form og streg, giver nyt liv til børns fantasi og drømme. Ikke mindst fordi deres forestillinger nu kan deles med andre og skabe nye anderledes samtaler.

156


157


158


159


160


161


162


163


164


165


166


Bagerste række: Ozzy, Mellemste række: Anton,

Elia, Aprilia, Merle, Ella

Victoria, Freja, Alba, August,

Forrest: Nicoline

Ikke til stede: Caroline, Molly, Maggie, Vilma og Stine (assistent) 167


168


Cartoon og klassisk tegning #4 Øvede Underviser: Jakob Kristensen

Forestillinger og fortolkninger Hvordan håndterer vi og fortolker det klassiske og ikoniske. Om det er musik eller postkort af Helsingør? Hvordan får det personlige og talentfulde plads og fylde, når opgaven er stillet på forhånd? Hvor går man hen med tasken fuld af drømme om at blive tegner og illustrator, og hvad stiller man op med klassiske discipliner, i en tid hvor verden råber på det unikke?

169


170


171


172


173


174


175


176


177


178


179


180


181


182


183


184


FORDYBET FÆLLESSKAB OG FREMTIDSDRØMME På billedskolen findes et reservat for unge med passion for klassisk tegning. Her dyrkes unges fordybede fælleskab for tegning og illustration i en flygtig og travl ungdomstid. Her deles fremtidsdrømme og syn på håndværket berettigelse i en digital tidsalder. Her udfordres eleverne på det, de er bedst til, og bliver endnu dygtigere. 185


186


187


188


Bagerste række:

Thea, Alma, Caroline, Gabriella, Vibe, Smilla Forreste række: Mia,

Olga 

Ikke til stede: Danielle, Ida Marie og Esmanur

189


ÅRSBOG SÆSON 2019-2020 Billedskolen i Toldkammeret Havnepladsen 1, 3000 Helsingør kuto.dk/billedskolen kuto.dk/artlab    @artlab_helsingor

Profile for Kulturværftet

Årsbog 2019-2020 – Billedskolen i Toldkammeret  

Advertisement