Page 1

A The Toors együttesben kezdtem mint dalszerző, akkordgitáros. Második zenekaromban már én voltam a frontember. A Viacersa sokkal érzékenyebb dalokat játszott, de közel sem volt olyan sikeres, mint a The Toors. Tábortűzi gitárosként indultam, és addig óvtam az eredendő tisztaságom, hogy az is maradtam.

24


Született: Budapest, 1968. február 27.

Első koncert: Csongrád, 1992, albérlet a tízemeletesben, a Buszmegállóval szemben. Legjobb első sora: Nincs ilyen. Az írás vájármunka, hozod föl a szenet, lehet vele fűteni. Kedvenc költő: Mindig más, klasszikusokból most Weöres, József Attila az állócsillag, kortársból Kemény, Tóth Kriszta, Kántor Péter. Kedvenc zenész/zenekar: Lovasiprojektek, Beckék, Kollár Laci. Minden idők legjobb szövegírói: Sok jó van, de Bereményi és Lovasi őrzik a kort, melyben éltek, éltünk. Különbség vers és dal között: Álnaivak vagytok, de jól áll. A prozódia alkalmazott műfaj, rövid és hosszú szótagok kötött játéka, a vers nem föltétlenül.

Grecsó Krisztián Az első dalszöveg, amely nagy hatással volt rá: „Edd meg a fényt, ha nem világít, valaki mindig, mindig hiányzik.” Bizottság. Tízévesen hallottam, és ez volt az első szöveg, amin sírtam. A legnagyobb koncertélmény: Kispálbúcsú a Szigeten, vagy két éve. Még egy hónap múlva is elszorult a torkom, eksztázisban voltam végig. Másnap felhívtam a rendezőt, Lévai Balázst, hogy mekkora király. Kérdezte, hogy tetszett a konyhai jelenet. Milyen konyhai jelenet, kérdeztem. Én nem láttam az örömtől, az őrülettől. Akikkel együttdolgozna a Rájátszásban: A Beck Zolival először is. Aztán meg Presserrel jó lenne, meg Zoránnal is. Sebővel. Szabó Balázzsal. Mi lenne, ha zenész lenne: Nagyon szeretnék rendesen gitározni, jó ritmusérzéket is kérek, ha lehet. Képzett hangot.

költo

25 25


Kultúrdémonnak nevezem magam, mert az vagyok. Foglalkozom vers- és prózaírással, blogolok, cikkeket írok, műsorokat vezetek. Alapvetően az összművészet érdekel, performance-okat csinálok, néha már a puszta megjelenésemmel is. A verseim zeneiek, a megnyilvánulásaim prózaiak. Pózok és szerepek: erről szól minden. Magam is alapanyag vagyok, kotta és zene, néha kísérettel.

32


Született: Budapest, 1976. szeptember 19.

Karafiáth Orsolya

Első koncert: Az Elektrik Bugi Kommandó nevű ló-punk zenekarommal 2002 elején, a Trafóban. Első versélmény: A Luca babám, amit a mai napig szeretek. Gyerekként nem láttam benne a szexiséget, csak a cukiságot. Egy sorát el is loptam, de nem árulom el, melyiket. Bródy sok szövege hatott rám, ezek is tartósak. Kedvenc költő: Egy nincsen, de kettőt is nehezen. Ha kötelező, akkor Emily Dickinson, Masha Kaleko, Else LaskerSchüler. Kemény István, Kántor Péter, Vörösmarty Mihály. Kedvenc zenész/zenekar: A Tocotronic nevű német indipop zenekar, és főleg az énekesük, Dirk von Lowtzow. Kitartóan szeretem, és a célom, hogy egyszer vele készíthessek egy lemezt. Minden idők legjobb szövegírói: Dirk von Lowtzowt, de ez már elfogultság. Jarvis Cookert, pedig alig tudok angolul. Nyeső Marit – nem viccelek. Bereményit, Lovasit.

Különbség vers és dalszöveg között: Alapvető. Én például nem szeretem a versmegzenésítéseket, a legtöbb vers erre van kitalálva, nem véletlenül van a versnek saját zenéje, könyörgöm! Én szeretem a dallamos lírát, csak azt művelem, de például az én verseim sem kiabálnak megzenésítés után. Épp ezért a Rájátszásban is inkább írtam külön dalszövegeket… Akikkel együttdolgozna a Rájátszásban: Bródy Jánossal, mert ez régi álmom. Talán hogy egyszer akkora meglepetést okozzak neki, mint ő okozott nekem az egyik szülinapi partymon, ahol meglepetésként a húgom berendezett egy színpadot, aminek az inspirálója a 76-os Ki mit tud volt, és Bródy eljött fellépni. Lovasi Andrással, mert biztos vagyok benne, hogy jót tennék neki. Barcs Mikivel, a tombolás miatt. Mi lenne, ha zenész lenne: Nem lennék zenész, hangom lenne, és énekelnék, mindent, de mindent. Stílusokat kevernék, és összeállnék egy sármos zongoristával, az első lemezem ketten csinálnánk. A másodikban már lennének elektronikus hangszerek is, a harmadikat szimfonikus zenekarral képzelem.

költo

33 33


barna kislány Szálinger Balázs – Szűcs Krisztián Szálinger Balázs Vigasztalós című versére

62


vigasztalós Szálinger Balázs Új típusú exobolygó tövében Barna kislány de szeretlek de régen Most már tudom Földön kívül van élet Barna kislány de szeretlek de téged Megragadjuk exobolygó üstökét A testünket elnyeli a vaksötét Aranykapu mind egy szálig kihörpints Elmegyünk mert itt maradni időnk sincs Barna kislány végsősoron dolog van Elveszünk majd a százféle fajokban Mi leszünk a két ember a világban Araszolunk benne hogy az hibátlan Konfrontatív embertípus nem kell már Exobolygón lesz tejszín és lesz lekvár Ezek alá söpretnek be a gondok Barna kislány eszembe jutsz mosolygok.

63


71 71


Mérnök Karafiáth Orsolya – Beck Zoltán Karafiáth Orsolya A bosszú című regényrészletéből írta Beck Zoltán

84


Mérnök Beck Zoltán képzeld el egy mérnökkel hogy én és egy mérnök mondja a lány aki a sminkjére sokat költött a másik meg úgy mondja a húsosabb fajta hogy megvolt-e hogy csinálták-e azt tudni akarja addig érdekli őket amíg csinálni nem. hogy a gyapjú pulcsija van rajta azóta mondjuk az ízlése olyan alteros forma hogy andrás is meg félhosszú és nagy barna

szempár megvan neki a kispáltól minden kazettán addig érdekli őket amíg csinálni nem. hogy a festék megfolyyik de nem kopott le róla így telt el úgy múlt el sok év azóta hogy andrások belebújtak ő meg pulóverekbe de nem lett jobb és nem is tudja hogyan lehetne. nem érdekli őket már nem érdekli őket csak az idő halad. nem érdekli őket és mind úgy szökik meg hogy maga elől szalad.

85

Rájátszás - költészet popritmusban  
Rájátszás - költészet popritmusban  

A lemezen szereplő számok zenéjét szerezték és szövegét írták: Beck Zoltán, Bérczesi Róbert, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Karaf...

Advertisement