Page 1

Idé A Drottninghög Mötesplatsen för alla

Höstprogram 2019


Letar du efter en mötesplats som är öppen för alla? Kom då till oss på Idé A Drottninghög! Idé A Drottninghög är en mötesplats som anpassar sig efter vad våra besökare vill ha och efterfrågar. Vi vill att det som händer här ska formas av och ske i samarbete med våra besökare, samarbetspartners och deltagande förvaltningar.

Alla våra arrangemang och aktiviteter har fri entré. Saknar du något hos oss vill vi gärna att du kommer med dina idéer till vår personal. Vi gör allt för att dina idéer och ditt engagemang ska tas tillvara. För mer info om vad som händer på Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal och Vasatorps Trädgårdar:

www.drottabladet.se


Innehåll: Sid 4–5

Barn och Unga

Sid 6–9

Onsdagskvällar utan föranmälan – det är bara att komma!

Sid 10–11

Arrangemang

Öppna löpande aktiviteter utan föranmälan

Sid 11–13


Fredagsklubben

Barn och unga

Fredagar 23 augusti–6 december 14.30–16.00. För dig mellan 6–13 år.

Kreativitet, festival och konst

Gillar du att vara kreativ? Då är Fredagsklubben rätt plats för dig. Vi utforskar färger och former och en massa annat roligt. Kom och gör fina smycken, testa origami, skapa konstverk, skriv en dikt eller gör något annat som just du vill göra. Vi tar gärna emot förslag på aktiviteter. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Fri entré.

DigiDax Torsdagar 22 augusti–28 november 14.00–16.00. För dig mellan 9–13 år. Kom och utforska den digitala världen via häftiga spel, appar, robotar och annat roligt. Begränsat antal platser. Fri entré.

Sagostund på svenska Fredagar 13 september, 11 oktober, 8 november och 6 december 09.15. För dig mellan 3–6 år. Vi lyssnar på sagor och har trevligt tillsammans. Föranmälan, begränsat antal platser. Fri entré.

Sagostund på arabiska Onsdag 2 oktober och onsdag 20 november 09.15. För dig mellan 3–6 år. Vi lyssnar på arabiska sagor och har mysigt tillsammans. Föranmälan, begränsat antal platser. Fri entré.

4


Konstutställning: Ung konst

SKROT - musiklabb och workshops

7 oktober–28 oktober

Torsdag 24 oktober 09.15 och 10.15.

Nicolaiskolans bild- och danselever ställer ut sina konstverk på Idé A Drottninghög. Säsongens tema har internationell prägling. Ingen föranmälan. Fri entré.

Musik, teknik, återbruk och uppfinning. Musikgruppen SKROT kommer och ställer upp sitt musiklabb och spelar. Du får göra musikinstrument och spela tillsammans med musiklabbet.

DigiDax lovspecial

Föranmälan öppnar 14 augusti. Fri entré. Kontaktperson: poul.witting@helsingborg.se

Torsdag 31 oktober 14.00–16.00. För dig mellan 8–13 år. Möt magiska väsen och upplev förtrollningen med Greenscreen. Begränsat antal platser. Fri entré.

Tappa Tand med MoliéreEnsemblen Lilla Vilda Västern: Välkommen in

Måndag 30 september 09.30 och 10.45. Från 6 år. En rafflande berättelse om längtan, hopp och avundsjuka. Vad gör man när storebrorsans tänder lossnar med lätthet, när ens egna sitter fast som berget? Och finns tandfen på riktigt? En skrattfest för alla åldrar. Plats: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B. Begränsat antal platser, föranmälan. Fri entré. Kontaktperson: poul.witting@helsingborg.se

Torsdag 5 december 09.30. För dig mellan 1–4 år. Äntligen är det Matildas och Nallens speciella dag. De ska ha kul och bygga en koja, bara de två. Plötsligt ringer det på dörren. Ska de öppna? Välkommen till en rolig musikföreställning om att ta emot varandra och göra plats för alla. Föranmälan öppnar 14 augusti. Fri entré. Kontaktperson: poul.witting@helsingborg.se

5


Forskarturné: Kan vi som medborgare bidra till att städer och bostadsområden blir mer hållbara?

Onsdagskvällar på Idé A Drottninghög

Onsdag 18 september 18.00

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Lunds universitet. På många håll i dag försöker man att bygga mer hållbara och levande stadsmiljöer för att öka trygghet och socialt liv i staden. För att lyckas krävs det insatser både från samhället och oss medborgare. Hur kan vi leva mer hållbart och vilka insatser kan vi göra i vårt bostadsområde och i våra städer? Kvällens föreläsare kommer från Lunds universitet och heter Elisabeth Dalholm Hornánszky och Birgitta Rydberg Mitchell.

Kristofer Hansson

Forskarturné: Varför är samhället inte tillgängligt för alla? Onsdag 11 september 18.00

Mångfaldskväll

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Lunds universitet.

Onsdag 25 september 18.00 Ingen föranmälan. Fri entré.

Samhället genomsyras av löften om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Dessvärre är situationerna många där detta inte uppfylls. Forskaren Kristofer Hansson gästar oss för ett samtal om vad tillgänglighet kan vara i såväl teori som praktik. Kristofer Hansson är funktionshinderforskare och docent i etnologi vid institutionen för kulturvetenskaper.

Kom och träffa Inva-Sam (Invandrarföreningarnas Samorganisation) med sina medlemsföreningar. Ta del av en intressant föreläsning om mångfald och dess olika former. Under kvällen bjuds det på en buffé med smakprov från världens alla hörn.

6


När livet brister, vad händer då?

Föreläsning: Tio historiska kvinnor från Helsingborg

Onsdag 2 oktober 18.00

Onsdag 16 oktober 18.00

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Svenska kyrkan.

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Kvinnokarta Helsingborg.

Livet består både av glädje och sorg. Vad gör jag och vem går jag till när livet brister? Vad hindrar mig i mitt liv och hur söker jag förändring till något bättre? Den här kvällen kan du träffa diakoner från från Svenska kyrkan i Helsingborg. Kvällen bjuder även på sång och musik och du är välkommen att sjunga med.

Maria Grönhave berättar mer om tio kvinnor som på olika sätt gjorde avtryck i Helsingborgs historia. Under föreläsningen får du höra mer om allt från lärarinnan som var före sin tid, filmstjärnan som blev nummer ett i Hollywood till Änglamakerskan på Bruksgatan.

Forskarturné: I fablernas värld. Djuret som människa och människan som djur Onsdag 9 oktober 18.00

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Lunds universitet. Eric Zillén är docent och univeritetslektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. I den här föreläsningen berättar han mer om fabelns långa historia från det antika Grekland till i dag. Särskilt lyfter han fram hur de förmänskligade djuren i fabeln har utnyttjats för att illustrera levnadsregler som syftat till att göra människan mindre djurisk. Eric förklarar också vad som har hänt med fabeln sedan den alltmer blivit en genre riktad till barn.

FN-vecka: Nationella minoriteter Onsdag 23 oktober 18.00 Ingen föranmälan. Fri entré.

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornerdalingar är de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige. Staten och alla offentliga myndigheter har ett lagfäst ansvar för att dessa grupper ska kunna bevara och utveckla sitt språk och sin kultur. I Helsingborg ska de nationella minoriteterna synas, höras och ha inflytande över de frågor som berör dem. Staden har tre kärnområden i fokus: utbildning och skola, äldreomsorg och kultur.

Eric Zillén 7


Filmvisning på lovet: Trolls

Mamman som gick ut genom dörren och försvann

Onsdag 30 oktober 14.00 Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 13 november 18.00

Under höstlovet visar vi filmen Trolls på Idé A Drottninghög. Ingen åldersgräns. Begränsat antal platser.

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med VOF. Han var bara sex år när hon, hans egen mamma, barfota lämnade familjen i tron att hon var den nya Messias som skulle frälsa världen. I dag är han 25 år och lever ett stabilt liv, men det har inte alltid varit så. Under åren har hans mamma insjuknat i psykosskov sju gånger, varje gång fylld av skuld. Hon har dock rest sig och lever i dag ett fantastiskt liv som egenföretagare, föreläsare och mycket mer. Välkommen till en kväll med ett unikt perspektiv på psykossjukdom och dess konsekvenser både för anhöriga och den drabbade. En mor med sin son.

DrottningH och Helsingborgshem Onsdag 6 november 18.00 Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med DrottningH, Helsingborgshem och Projekt Rekrytera. Utvecklingen på Drottninghög fortsätter. Nya hus är klara och andra platser är ännu en byggarbetsplats. Välkommen att träffa oss i Projekt DrottningH för att veta mer om vad som är på gång under de kommande åren.

Anneli Jäderholm

Andreas Jäderholm

Fermentera mera Onsdag 20 november 18.00

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Matkooperativet. Lär dig mer om hur du med hjälp av nyttiga bakterier kan ta hand om mat så att den blir både godare och mer hälsosam. Syrning är en gammal teknik för att ta tillvara på mat. Hanna Bergström, som driver Bruket kaffebar och har skrivit flera kokböcker, berättar om fördelarna med fermentering. Du får lära dig hur det går till, vad du ska tänka på och allt annat du kan fundera över. Föreläsningen följs av en kostnadsfri workshop där alla som är med får prova på att syra grönsaker och sedan ta med sig hem. Glasburk kan köpas på plats. 8


Trygghet i stadsdelarna Onsdag 27 november 18.00

Möt vintern med Idé A Drottninghög

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med Nattvandrarna, Somaliland aktiv ungdom, Trygghetsprocessen och Trygghetsvärdar.

Onsdag 4 december 17.00

För dig som vill lära dig mer om tryggheten i våra stadsdelar. Kom och träffa personer som arbetar med att göra Helsingborg säkrare. Visste du om att även du är en del av tryggheten? Helsingborg är en fantastisk stad som utvecklas och den frågan kommer att lyftas och diskuteras under kvällen.

Vinter är på väg och det firar vi med en avslutningskväll för hela familjen. Seperat program kommer.

Lokal: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B Ingen föranmälan, begränsat antal platser. Fri entré.

Hanna Bergström

9


Söders Dragspelsensemble

Arrangemang

Onsdag 23 oktober 14.00

på olika dagar och platser

Lokal: Grönkullagatan 41 Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med VOF.

Följ med söders Dragspelsensemble från Helsingborg på en musikalisk resa genom många olika länder. Kapellmästare är Börje Wessman, utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Sittgymnastik Tisdagar 3 september–9 december 11.00–11.30 Lokal: Grönkullagatan 41 Ingen föranmälan. Fri entré.

Miljonprogrammets bostäder på Dalhem och Drottninghög

Kombinera vår populära sittgymnastik med en god lunch. Mellan 12.00–13.00 finns det möjlighet att äta lunch med våra frivilliga medhjälpare som ger dig stöd under måltiden.

Onsdag 20 november 14.00 Lokal: Grönkullagatan 41 Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med VOF.

Miljonprogrammets bostadsområden är inte några segregerade, anonyma eller identitetslösa områden. Inte heller Dalhem och Drottninghög. Men vad är deras historia och varför ser de ut som de gör? Kulturpedagog Anja Petersson berättar mer.

Sommarminne Onsdag 25 september 14.00 Lokal: Grönkullagatan 41. Ingen föranmälan. Fri entré.

När hösten närmar sig kan det vara dags att minnas sommaren. Skiftande minnen för var och en av oss. Ulrik Alm från Studiefrämjandet berättar och visar bilder på temat "sommarminne". 10


Luciatåg

Öppna aktiviteter

Onsdag 11 december 15.00

Lokal: Grönkullagatan 41 Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med VOF och Svenska kyrkan. Stämningsfullt Luciatåg med barnkören från Den Gode Herdens kyrka.

löpande, utan föranmälan

Seniorshake Fredagar 30 augusti–29 november 09.45–10.30

Lokal: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B Ingen föranmälan. Fri entré. Kontaktperson: madeleine.lindqvist@helsingborg.se Samarrangemang med VOF och Helsingborgshem. Medryckande musik med dansrörelser som kan göras sittandes eller stående. Musiken och dansrörelserna är samma på alla träffpunkter, vilket innebär att alla som tränar kan delta i uppvisningar på olika evenemang.

Café Välkommen: Integrationscafé för kvinnor

Konsten att måla på riktigt

Tisdagar 3 september–3 december 10.00–14.00 Torsdagar 5 september–4 december 10.00–11.30 & 14.00–17.00

Måndagar 2 september–2 december 16.00–18.30

Lokal: Minörgatan 15

Ingen föranmälan. Fri entré. Kontaktperson: Britt Gullberg, 076-054 91 60 & Sajid Kahrimanovic, 076-102 95 05

Kom och fika, lyssna på föreläsningar samt ta del av roliga aktiviteter. Ta med dina vänner.

Kom och måla tillsammans med andra. Ingen förkunskap krävs. Vi inspireras och lär av varandra.

11


Stickcafé

Konstutställning: I urskogens skugga växer jag fram

Tisdagar 10 september–3 december 14.00–17.00

Ingen föranmälan, begränsat antal platser. Fri entré.

16 september–28 oktober Ingen föranmälan. Fri entré.

Kom och träffa andra personer som delar ditt intresse för stickning. Vi fikar, umgås och delar med oss av våra erfarenheter via tips och råd.

Konstutställning av konstnären Anna-Karin Gomes. "Det handlar om hur jag inspireras och växer som människa av den skog som jag omger mig och min gård. När jag vandrar de stigar jag följde som barn, känner jag skogens väsen runt mig, ser hur naturen sprudlar av färg, hör spröda toner som ekar längs stammarna och bjuder upp till dans".

Ljuset i mörkret - drömmen som vägvisare Tisdagar 17 september–5 november 17.00 Idé A Drottninghög Föranmälan via www.bibliotekfh.se Begränsat antal paltser. Fri entré.

Stavgång Onsdagar 12 september–5 december 13.30–15.00

Är du nyfiken på ditt och andras drömliv? Då ska du inte missa vår studiecirkel där vi väver samman våra drömmars text med drömska berättelser från drömmande författare. Ledare är Irène Stenvatten.

Vi utgår från Idé A på Blåkullagatan 5. Ingen föranmälan. Fri entré. Kontaktperson: Berit Karlsson, 0708-15 92 76.

Följ med på uppfriskande promenad. Vi har stavarna, du har energin. Promenaden avslutas med gemensam fika. Även om du inte vill använda stavar är du välkommen att följa med.

12


Teknikguide på Idé A

Meditationskurs

Onsdagar 18 september–27 november 13.00–17.00

Torsdagar 1 oktober–29 oktober 18.00–19.30

Ingen föranmälan. Fri entré. Samarrangemang med INVA-SAM INVA-SAM håller i Teknikguide på Idé A. Ett ljus i teknikmörkret för dig som behöver hitta rätt. Bjornen Nilsson är på plats och hjälper dig med dina tekniska frågor. Du kan ta med din egen dator eller använda datorerna som finns på plats hos Idé A Drottninghög.

Föranmälan öppnar 14 augusti. Föranmälan: saul.sagnia@helsingborg.se Begränsat antal platser. Fri entré. Introduktionkurs i medition med Bhante Satimanta. Bhante började sitt liv som munk 1992 i Theravada Buddhist-traditionen. Han har sedan dess praktiserat flera olika meditationstekniker från olika mästare. Han är även utbildad inom akupunktur, homeopati och olika healingmetoder.

Dans är hälsa Söndagar 14.00–17.00 22 september 6 och 20 oktober 3 och 17 november 1, 15 och 22 december

Ingen föranmälan. Fri entré. Kontaktperson: Gaby Hosseini, 076-087 98 74. Samarrangemang med Iranska kvinnoföreningen, ABF och AMF. Välkommen att prova på dans från olika kulturer. Dans är en hälsosam träning för kropp och själ som alla mår bra av. 13


Dessa arrangemang är jag intresserade av: .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... ......................................................................................... ......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... 14


Dessa arrangemang är jag intresserade av: .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... ......................................................................................... ......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... .......................................................................................... 15


Kontaktuppgifter Adress

Idé A Drottninghög Blåkullagatan 5 254 57 Helsingborg

Telefon

042-10 69 35

E-post

drottninghog.bibliotek@helsingborg.se

Facebook

ideadrottninghog Tips: Gilla Idé A Drottninghög på Facebook så får du info om spontana roliga saker som händer hos oss.

Öppettider

Måndag: 13.00–19.00 Tisdag: 10.00–12.00, 13.00–17.00 Onsdag: 10.00–12.00, 13.00–17.00 Torsdag: 13.00–17.00 Fredag: 10.00–12.00, 13.00–17.00

Helsingborgs bibliotek bibliotekfh.se

Profile for Kultur Helsingborg

Idé A Drottninghög hösten 2019  

Höstens arrangemang på Idé A Drottninghög, Helsingborg

Idé A Drottninghög hösten 2019  

Höstens arrangemang på Idé A Drottninghög, Helsingborg

Advertisement