Kulturblad nr. 22

Page 1

W

U W. K LT U

#22

K U LT U R E L L E O P L E V E L S E R I J A M M E R B U G T KO M M U N E

40 ÅR MED MUSIK Mød Carsten Thomsen, der nu i fyrre år har undervist børn og unge musikskoleelever i først Pandrup og siden Jammerbugt Kommune.

4

IB GRØNBECH

Klitrosen i Fjerritslev 1. december

GÅRDMALERIER Læs om de mange gårdmalerier fra de lokalhistoriske foreninger og arkiver i Jammerbugt kommune, samt malerne og deres historie.

10

2018

”KARLA & KIM” - ET LIV MED MUSIK. Læs om Karla & Kims 30 års musikalske parløb, hvordan de fandt ”melodien” og begyndte at spille og synge sammen.

14

L A D. D K

NOV-DEC

RB

W


LEDER

KÆRE LÆSERE! Efter at have kigget Per Gregersen over skulderen gennem de sidste par år, er jeg nu blevet betroet styrepinden til Kulturbladet. Det er derfor en kæmpe fornøjelse for mig hermed at byde velkommen til Kulturbladets 22. udgave. I bladet findes et rigt udvalg af historier, gode fortællinger, musikoplevelser, åbne gallerier og meget andet. Der er med garanti noget for enhver smag. Rigtig god læselyst. Med venlig hilsen Mads Rosendahl Kulturblads redaktør DEN ”KULTURELLE RYGSÆK” Jeg tænker tit tanker om kunst og kultur og dens betydning for mig! Men selvfølgelig også, hvad den betyder for et samfund og for det enkelte menneske - det er jo helt naturligt for mig som formand for Kulturelt Samvirke i Jammerbugt kommune.

kom frem på et utraditionelt ”kulturvælgermøde” på Aabybro Bibliotek op til kommunalvalget 2017 - om at give en ”kulturrygsæk” til alle børn i kommunen, så de får mulighed for at tilegne sig kulturinteressen fra barns ben. - Så dropper de den aldrig, tænker jeg! Den ”kulturelle rygsæk” skal give forøget inspiration og vitalitet i skoledagen og samtidig bidrage til, at vi udvikler hele mennesker med indsigt og mulighed for at forfølge evner og interesser. De planlagte forløb strækker sig gennem hele grundskolen, hvor eleverne kommer i kontakt med alle professionelle kunst- og kulturudtryk. Kulturtilbuddene skal være af høj kvalitet og omhandle følgende genrer: Scenekunst. Musik-dans-ballet. Billedkunst. Film. Litteratur. Kulturarv. Arkitektur, kunsthåndværk og design. Den ”kulturelle rygsæk” er et projektsamarbejde mellem Jammerbugt kommunes kulturinstitutioner: Kulturskolen, kulturforvaltningen, biblioteket og kommunens skoler og kulturelle foreninger. Med dette projekt vil alle børn i kommunen forlade grundskolen med kulturelle erfaringer i bagagen.

Jeg er ikke vokset op i et hjem, hvor kunst og kultur var på dagsordenen, så jeg har selv tilvalgt interessen for emnet, og jeg må sige: Det er synd for dem, der ikke har fået interessen. De går glip af meget!

Jeg håber og ønsker således, at Jammerbugt kommune udvikler rigtig mange ”kulturmennesker”.

Derfor er det fantastisk, at Jammerbugt kommune har prioriteret kulturmidler rigtig godt i budgettet for 2019. Blandt andet har de lyttet til et forslag, der

Med venlig hilsen Inge Pedersen Formand for Kulturel Samvirke

FAKTA OM KULTURBLAD HAR DU ET SPÆNDENDE KULTURELT ARRANGEMENT? - så er du velkommen til at lægge det på www.kulturblad.dk under "opret" - For at komme med i det trykte blad skal indtastning inkl. foto i god kvalitet ske inden 3. december. SMÅNYHEDER Pressemeddelelser og smånyheder samt andre forslag til redaktionen kan sendes til mail@kulturblad.dk VEJLEDENDE UDGIVELSESPLAN Kulturblad nr. 23 husstandsomdeles uge 2 2019. Deadline mandag 3. december 2018. Kulturblad nr. 24 husstandsomdeles uge 12 2019. Deadline mandag 18. februar 2019. Forbehold for trykfejl og ændringer.

BOR DU UDEN FOR JAMMERBUGT KOMMUNE? KULTURBLAD husstandsomdeles i hele Jammerbugt Kommune. Bor du udenfor Kommunen kan du gratis downloade KULTURBLAD på www.kulturblad.dk Eller find det på dit lokale bibliotek. KULTURBLAD Forsidefoto: Ib Grønbæk, 1. december. Klitrosen i Fjerritslev Udgives af: Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt i samarbejde med Jammerbugt Kommune og Jammerbugt kommunes kulturliv Redaktør: Mads Rosendahl mail@kulturblad.dk

Oplag: 22.000 Annoncer: Der er mulighed for i begrænset omfang at købe annonceplads i KULTURBLAD. Kontakt redaktøren. Layout: Jacob Hass Thomsen Tryk: Skive Folkeblad Rotation Ansvar: Kulturblad kan ikke gøres ansvarlig for trykfejl, programændringer og mangelfulde informationer fra arrangørerne. BRUG FOR FLERE BLADE? Har du brug for flere eksemplarer af Kulturblad til kunder, klienter, turister m.m., så bestil flere på tlf. 9824 2500 eller mail@kulturblad.dk


er

VI støtt

n e r u kultmerbugt i jam


Tekst: Grethe Rolle | Foto: Torben Agersted

40 ÅR MED MUSIK Ikke alle er begavet med et musikalsk talent, men med flid og engagement kan man nå vidt. Det ved Carsten Thomsen, der nu i fyrre år har undervist børn og unge musikskoleelever i først Pandrup og siden Jammerbugt Kommune. Carsten hører til de heldige, der tilsyneladende ”bare kan det der med musik”, men helt så enkelt er det ikke. - Jeg er ikke født med et indlysende talent, selv om jeg er god til at spille. Men jeg har altid været flittig og elsker at øve mig. Man kan godt kalde mig ”nørdet”, for jeg kan slet ikke lade være med at spille. Begejstring har været et uundværligt redskab i min undervisning, for den smitter og er vejen til den fordybelse, som er nødvendig, når eleven også skal lære de vanskelige musikstykker. Sammen med helt nye elever sidder jeg ofte og leger lidt ved klaveret, for på den måde viser det sig hurtigt, hvor eleven befinder sig rent musikalsk, og det gælder 4 | www.kulturblad.dk

fra starten om at finde det instrument, der medvirker til at åbne musikaliteten. For hvad hjælper det at lægge ud med en el-guitar, hvis den musikalske udvikling i virkeligheden bør starte med for eksempel en fløjte eller en violin? I Kulturskolen er vi heldige at have rigtig dygtige undervisere, blandt andre Niels Bjerre, der er en helt uovertruffen underviser i violinspil. Vi er fem tangentlærere, som blandt andet inspirerer via vores forskellighed. I det hele taget er Jammerbugt Kulturskole kendetegnet ved dygtige undervisere, der selv brænder for musikken og dermed får det bedste frem i eleverne.


FRØKEN HANSEN OG KIRSTEN LODBERG Carsten har spillet, siden han var dreng. Han startede med frøken Hansen som underviser i klassisk klaverskole, og hun formåede at stimulere Carstens musikglæde i en grad, så han stadig bygger en del af sin undervisning på frøken Hansens fine pædagogik. Uden eksaminer eller uddannelse på papiret var det Carstens indlysende talent, der for 40 år siden fik daværende leder af Pandrup Musikskole, Kirsten Lodberg, til at ansætte ham som underviser i den nystartede musikskole. Elorgel var dengang det populære instrument, men siden har Carsten været en inspirerende formidler af tangentspil for utallige børn, først i Pandrup og siden hele Jammerbugt Kommune. MUSIK FOR LIVET - Jeg har tilmed nået en alder, hvor jeg underviser børn af nogle af mine tidligere elever, og det minder selvfølgelig om, at jeg er kommet lidt op i årene. Men heldigvis arbejder jeg under betingelser, hvor jeg selv bestemmer, hvornår jeg vil slutte, og jeg har da kendt musiklærere, der rundede de firs år, inden de stoppede. Jeg tør godt sige, at jeg har været heldig hele mit liv, og jeg håber, det kan fortsætte. Jeg har fået lov at lave det, jeg brænder allermest for, nemlig musikken, og at undervise og bygge videre på de mange musikalske talenter, jeg møder. Jeg ved aldrig, hvad nye elever rummer, når de starter, men for mig at se er de alle potentielle ”verdensmestre”, når de slutter på Kulturskolen. Der sker jo løbende en musikalsk udvikling, ikke kun for eleverne, men også for mig selv, og kirkeorgel er noget af det, jeg har lyst til at beskæftige mig med i fremtiden. Kommunesammenlægningen i 2007 var en gevinst for musikundervisningen, for nu fik vi fire gange så mange talentfulde, kreative undervisere, med fælles mål. Vi mødes altid i en positiv stemning, og mangfoldigheden er en gevinst både for elever og undervisere.

AT LEVE, HVOR MAN ARBEJDER Jeg kommer oprindelig fra Aalborg, men da jeg skulle flytte for otte år siden, besluttede jeg at finde et hus i Jammerbugt Kommune. Jeg fik lyst til at bo i den kommune, hvor jeg arbejder, fordi det måtte være den bedste måde at lære kulturen at kende. Beslutningen viste sig at være rigtig. Jeg flyttede til Gjøl og har tilmed fået lov at undervise skolens elever fra nulte til sjette klasse i musik. Det er en daglig glæde at kende og hilse på mange af de børn, der passerer mit hus på vej til skole. MUSIK FOR ENHVER SMAG Ikke overraskende har Carsten det, man kalder en bred musiksmag indenfor både klassisk, rytmisk og jazz. Musik skal der til, og ved siden af undervisningen har Carsten i mange år spillet i mange sammenhænge, blandt andet i trioen TGT med Klaus Thrane på bas og Olav Gudnason på trommer. Og naturligvis er det også befriende for en musiklærer at spille stykkerne til ende, tilmed for et publikum, der klapper.


KONCERTER

JAMES RASMUSSEN TRIO - SØNDAGSMATINÉ

SVEISTRUP Torsdag 1. nov. kl. 20 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt 175 kr.

Søndag 4. nov. kl. 13 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt 150 kr.

Jakob Sveistrup er aktuel med hans nye album In Your Face og står denne aften på scenen i Aabybro med sit ekstremt sammenspillet band.

Kom og oplev en musikalsk stjerneaften i selskab med James Rasmussen Trio. James var den ene fjerdedel af den hæderkronede sangkvartet Four Jacks, hvor også John Mogensen, Bent Werther og Poul Rudi deltog.

MORTENS AFTEN MED HALFDANSKERNE Lørdag 10. nov. kl. 19 Galleri Munken

435 kr. (medl. 395 kr.)

På denne traditionsrige aften vil Halfdanskerne give os en koncertoplevelse i absolut topklasse, når vi ovenpå den klassiske andesteg med lige så klassik tilbehør, kan læne os tilbage og nyde trioens visefortolkninger i topklasse af kendte danske digtere. Arrangeret af: Munkens Musik Galleri

TØRFISK Fredag 2. nov. kl. 20.30 Restaurant Fårup Skovhus

199 kr.

Danmarks ældste boyband. Siden 1981 har TØRFISK leveret soundtracket til Vestjylland. Thyborøn-gruppen TØRFISK hører til blandt de allerbedste i Danmark til at forene irsk-inspireret folkemusik med egne kompositioner og personlige tekster.

CARLS CAFÉ - RIKKE BRUHN & MARIANNE CHRISTENSEN Torsdag 8. nov. kl. 20 Skovsgård Hotel

SHU*BI*DUA FEATURING MICHAEL HARDINGER BAND

125-295 kr.

Rikke og Marianne præsenterer publikum for egne tekster, personlige musikalske beretninger samt nyfortolkninger af andres sange som de begge holder meget af. Rikke synger og Marianne akkompagnerer koncerten i en ærlig tone på sin westernguitar. Arrangeret af: Brovst Musikforsyning

FROKOST-JAZZ - PS SWING BAND Lørdag 3. nov. kl. 12 Skovsgård Hotel

235 kr. + gebyr

De tre originale Shu-Bi-Dua medlemmer og to af landets bedste musikere er endnu en gang klar til at indtage de danske landeveje og med sig bringer de alle de største hits. Hvem husker ikke: "Hvalen Hvalborg", "Sex-Chikane", "Stærk Tobak" mange flere.

AALBORG KONCERTKOR Mandag 12. nov. kl. 19.30 Oxholm Kirke

225 kr.

Kendetegnende for dette orkester er smittende spilleglæde, der mærkes ud over scenen. Denne lørdag byder vi velkommen til PS Swingband, traditionen tro i kombination med den velkendte gode frokost-jazz buffet. Arrangeret af: Brovst Musikforsyning 6 | www.kulturblad.dk

Lørdag 10. nov. kl. 20 Fjerritslev Gymnasium

ELVIS & THE DEVILS Fredag 9. nov. kl. 20 Kulturhuset Blokhus

298 kr.

Få den helt store Elvis koncertoplevelse med fuldt orkester på 4 musikere, sammen med Henrik Busborg & the Devils.

Fri entré

Aalborg Koncertkor er et stort, hovedsageligt rytmisk, blandet amatørkor med et bredt favnende repertoire. Det ledes af Dorthe Græsborg Frederiksen og akkompagneres af Christian Vestergaard Wennerlin. Arrangeret af: Øland-Langeslund Menighedsråd


KONCERTER UDSOLGT

POUL KREBS SOLO Tirsdag 13. nov. kl. 20 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt 325 kr.

En solo koncert med Poul Krebs er en ganske særlig og særligt nærværende oplevelse, hvor man kommer helt tæt på en af landets bedste sangskrivere. Glæd dig når Poul Krebs tager sin akustiske guitar og et udpluk af det store sangkatalog med sig.

KONCERT MED LOKALE KRÆFTER Torsdag 15. nov. kl. 19 Skovsgård Hotel

Gary Snider har i det sidste par år begejstret Leonard Cohen fans med sine personlige og autentiske fortolkninger af Cohens fantastiske sange. Sammen med sit band giver han nyt liv til Cohens sangskat og en uforglemmelig oplevelse for Cohen entusiaster! Arrangeret af: Brovst Musikforsyning

JULEBAL PÅ GALLERI MUNKEN Fredag 30. nov. kl. 19 Galleri Munken

JOHNNY LOGAN & FRIENDS Fredag 23. nov. kl. 20 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt 340 kr.

Fri entré

Hanbokoret, englekoret og Skøtts blæserorkester samt koret cafe latte arrangerer en koncert med indslag fra de inviterende på Skovsgård Hotel. Alle er velkomne.

Operasanger Jens-Christian Wandt giver traditionen tro julekoncert i Oxholm Kirke. Han har samlet flere af sine musikalske venner og sammen med alle i kirken synger de julen ind.

Der bliver ikke rigtig julestemning uden dette traditionsrige brag af en koncert, så derfor byder vi igen i år på en forrygende julekoncert med irske Johnny Logan og hans store og veloplagte orkester.

495 kr.

Det bliver en stemningsfyldt juletræsfest for voksne, hvor der efter julemiddagen vil være rig mulighed til at få sig en sving-om.

JULEFEST MED TOUCH OF SHADOWS JULEKONCERT MED CORIOSO

SØNDAGSMATINÉ Søndag 18. nov. kl. 14.30 Øland Medborgerhus

Fri entré

Øland Show Band indbyder til Søndagsmatiné. Orkestret underholder med en række nye numre og lidt julemusik.

CARLS CAFÉ - GARY SNIDER TRIO SPILLER LEONARD COHEN Torsdag 22. nov. kl. 20 Skovsgård Hotel

125 kr. (inkl. menu, 295 kr.)

Onsdag 28. nov. kl. 19-20 Ingstrup Kirke Onsdag 19. dec. kl. 19.30 Biersted Kirke

Efter koncerten med kulturskolens voksenkor Corioso er menighedsrådet vært ved julekage og kaffe i våbenhuset. Arrangeret af: Biersted Menighedsråd

Fredag 30. nov. kl. 18 Galleri Munken

535 kr. (medl. 495 kr.)

Et brag af en julefest med Touch of Shadows og Lars Ditlev. Nyd en overdådig julebuffet inden Lars Ditlev kendt fra "Polle Fiction" underholder og Touch of Shadows spiller op til dans.

IB GRØNBECH KONCERT Lørdag 1. dec. kl. 20 Klitrosen

JUL PÅ OXHOLM Torsdag 29. nov. kl. 19.30 Oxholm Kirke

210 kr + evt. gebyr

275 kr.

Få en hyggelig aften i selskab med Ib Grønbechs humoristiske sange, der i år gæster Hotel Klitrosen. Eneste koncert i området. www.kulturblad.dk | 7


KONCERTER soul- og bluestradition. Så sæt håret, kridt danseskoene og vær klar til en oplevelse ud over det sædvanlige.

ANN-METTE ELTEN DUO - JULEMATINÉ

JULEKONCERT MED MARIE CARMEN KOPPEL

Søndag 2. dec. kl. 14 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt 175 kr.

Torsdag 6. dec. kl. 19.30 Saltum Kirke

Læn dig tilbage, luk øjnene og glem alt om juletravlhed for en stund i selskab med Ann-Mette Elten. Med sin klare popstemme omfavner hun traditionens julesange og giver nyt liv til vore mest elskede julesalmer.

En julekoncert med Danmarks førendegospel- og souldiva er en oplevelse ud over det sædvanlige. Marie Carmen Koppel har gennem de sidste 25 år opbygget et stort og trofast koncertpublikum. Med sin store stemme fylder hun kirker, spillesteder og kulturhuse. Billetter købes på ticketmaster.dk

215 kr.

ADVENTSKONCERT Torsdag 6. dec. kl. 19.30-21 Vedsted Kirke

JULEKONCERT MED FJERRITSLEV BYKOR Onsdag 5. dec. kl. 19.30 Søndag 9. dec. kl. 16 Haverslev Kirke

Adventskoncert ved Michael Jacobsen med musikalske venner. Fri entré

Fjerritslev Bykor afholder julekoncert med et varieret program. Der vil være kendte danske julesange og salmer, et udvalg af nyere udenlandske julesange og salmer, der har bidt sig fast i traditionen. Vel mødt!

JULEKONCERT MED THISTED DRENGE& MANDSKOR Torsdag 6. dec. kl. 19.30 Brovst Kirke

Fri entré

Akkompagneret af Svend Ole Kombak og ledet af Niels Granvig giver Thisted Drenge- og Mandskor en koncert med festlig og stemningsfuld julemusik. Arrangeret af: Brovst Menighedsråd 8 | www.kulturblad.dk

MUSIKALSK JULESTEMNING PÅ GJØL Søndag 9. dec. kl. 16 Gjøl Kro

50 kr.

Tre lokale, musikalske aktører spiller og synger julestemningen frem. "Cirsten" Duo spiller original, tidløs loungemusik. Violinisten Ruben Kristensen tryller skønne julemelodier frem og vocalgruppen Voqalis synger nogle af de allerskønneste julesange, a capella eller med klaverledsagelse under ledelse af Lene Rom Frederiksen. Billetter købes ved indgangen eller i Dagli´Brugsen fra 25. nov.

ALLE TIDERS HISTORIE JULEKONCERT FOR ALLE BØRNEFAMILIER Fredag 7. dec. kl. 16 Fjerritslev Kirke

Julekoncert for børnefamilier i Fjerritslev Kirke. Lise Petersen og band opfører med musik og fortælling ALLE TIDERS HISTORIE - om barnet, der blev født i Betlehem.

JULEROCK MED ROCKMASKINEN Fredag 7. dec. kl. 20 Skovsgård Hotel

HARLEM SPIRIT OF GOSPEL (USA) Mandag 10. dec. kl. 20 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt 275 kr.

Fra selve det dybeste af Harlem, New York, får vi fornemt besøg af tidens måske mest velrenommerede gospelkor på de kanter, nemlig ingen ringere end det 8 mand store The Harlem Spirit Of Gospel Choir!

185 kr. (inkl. menu, 355 kr.)

Rockmaskinen er en spillevende organisme i det Nordjyske musikliv, der spiller med stor respekt for og kærlighed til den gamle rock'n roll-,

JULEKONCERT I OXHOLM KIRKE Onsdag 12. dec. kl. 19.30 Oxholm Kirke

Fri entré


KONCERTER Julemagien opstår med en koncert fyldt med alt det bedste fra julens magiske skattekiste af musik. Trompetist Morten Grønborg Larsen, organist/violinist Cecilie Wennerlin og organist/ pianist Christian Vestergaard vil sammen skabe tonerne, du huskede, musikken der rørte dig og sangene, der kom med julestemningen. Arrangeret af: Øland-Langeslund Menighedsråd

ADVENTSKONCERT MED LOKALE KOR & MUSIKERE Torsdag 13. dec. kl. 19 Torslev Kirke

JULE KONCERT MED ANNE METTE ELTEN Søndag 16. dec. kl. 19-20 Ingstrup Kirke

MESSIAS AF G. F. HÄNDEL

Ann-Mette Elten besøger Ingstrup Kirke. Der sælges ikke billeter i forsalg.

NYTÅRSKONCERT I OXHOLM KIRKE Tirsdag 15. jan. kl. 19.30 Oxholm Kirke

JULEJAZZ MED ADVOKATENS NEW ORLEANS JAZZBAND Fredag 28. dec. kl. 13 Galleri Munken

Delikat og lækker frokostplatte med det festlige Advokatens New Orleans Jazzband. Hos Galleri Munken bliver bandet betragtet som "husorkesteret" pga. deres mange uforglemmelige visit gennem deres 15 års eksistens. Arrangeret af: Munkens Musik Galleri

JULEKONCERT MED DE NI LÆSNINGER -AALBORG STIFTS PIGEKOR Fri entré

Mellem læsninger, der fører os frem til det glade budskab om Jesu fødsel,

Fri entré

Sopran Camilla Button, trompetist Tristan Button og organist Christian Vestergaard fremfører en perlerække af operaarier og -duetter, udsat for sopran og trompet. En festlig buket med fortællinger fra operaens spændende, dramatiske og eventyrlige univers. Arrangeret af: Øland-Langeslund Menighedsråd

NYTÅRSKONCERT MED DAVID PETER SCHMIDT Torsdag 17. jan. kl. 19 Lerup Kirke

EGNSSAMLINGENS SKOLESTUE Søndag 1. jan. til søndag den 31. dec. Egnssamlingen

Søndag 16. dec. kl. 19 Koldmose kirke

335 kr. (medl. 295 kr.)

75 kr.

Part the 1st (advents- og juledelen) af Händels prægtige oratorium MESSIAS opføres i Gjøl Kirke. Det Danske Vokalkapel samt strygere fra Aalborg Symfoniorkester under ledelse af Morten Ahti Lyng. Arrangeret af: Biersted Menighedsråd

Lerup Kirkes smukke orgel vil 2. organist ved Aarhus Domkirke, David Peter Schmidt, traditionen tro give en festlig nytårskoncert med kendte og smukke værker fra den klassiske musik og fra de store nytårskoncerter. Arrangeret af: Egnssamlingen

100 kr.

Fri entré

Ved den traditionsrige adventskoncert medvirker Torslev-Ø. Svenstrup Kirkers kor og blæsere, koret Café Latte og Hanbokoret. Desuden vil der på denne Lucia-dag være Lucia-optog. Arrangeret af: Torslev-Ø. Svenstrup Menighedsråd

Lørdag 15. dec. kl. 15 Gjøl Kirke

medvirker Aalborg Stifts Pigekor, under ledelse af Dorthe Græsborg Frederiksen, med jule- og adventssange. Arrangeret af: Lerup-Tranum-Koldmose Menighedsråd

Fri entré

Lerup Kirkes smukke orgel vil 2. organist ved Aarhus Domkirke, David Peter Schmidt, traditionen tro give en festlig nytårskoncert med kendte og smukke værker fra den klassiske musik og fra de store nytårskoncerter. Arrangeret af: Lerup-Tranum-Koldmose Menighedsråd

AFVIKLER DU KULTURELLE ARRANGEMENTER? Alle der afvikler kulturelle arrangementer i Jammerbugt Kommune kan oprette sig som arrangør på www.kulturblad.dk og komme gratis med i kulturbladets kalender. Kontakt evt. redaktør Mads Rosendahl, mail@kulturblad.dk hvis du har spørgsmål! www.kulturblad.dk | 9


Tekst: Steen Poulsen | Foto: Aaby Sogns Arkiv

GÅRDMALERIER De lokalhistoriske foreninger og arkiver i Jammerbugt kommune har mange gårdmalerier, som er hængt op, og om hvilke der fortælles forskellige historier. Malerierne var sofastykker, der prydede de pæne stuer mest på gårdene, men også i almindelige huse. De fleste malerier blev malet af folk, der for omkring 100 år siden gik rundt fra dør til dør og tilbød at male folks gårde og huse. Mange af dem signerede ikke deres billeder, og derfor er de fleste af dem aldeles ukendte eller glemte i dag. Dog ikke dem alle. Der er for eksempel Biersted-maleren, hvis fulde navn var Jens Svend Christian Petersen. Han var en af de gode gårdmalere fra Nordjylland, som man stolede på. Ham kunne man trygt bestille et billede hos. Det kom nemlig til at ligne. Og hvis man fik den ide, at det kunne være rart med både en sommer- og vinterudgave af gården, så kunne han også levere det. Jens Petersen blev født i Biersted i 1857. Han kom tidligt ud som tjenestedreng på en gård i Aabybro, senere tjente han hos nogle slægtninge i Øster Hjermitslev. Det var på fattiggården i Tolstrup han traf sin kone, Johanne Marie, som var tjenestepige. Da de var blevet gift, flyttede de tilbage til Biersted, hvor han fik arbejde på forskellige teglværker.

10 | www.kulturblad.dk


Han tegnede og malede lige siden han var barn, og han var selv klar over, at han var god til det. Det var der også andre, der var. Præsten i Aabybro tilbød endda at bekoste en uddannelse på akademiet for ham, men det blev der ikke noget af. Jens’ far satte sig nemlig imod det. Så måtte han gøre, som han selv havde lært sig det. Og nøden drev også på. Han og Johanne Marie fik 7 børn, så det var nødvendigt med nogle ekstra indtægter. Han var en af dem, der gik rundt til fods, fra gård til gård, med malerkassen over skulderen. I hånden bar han papirrullen med remme og håndtag - og han havde succes med det. I 40 år, helt frem til sin død i 1927, var han kendt blandt landbefolkningen i det sydlige Vendsyssel og Himmerland. Hans billeder findes i talrige nordjyske landbohjem. Og museerne i Nordjylland har også interesseret sig for hans malerier. - Det havde han nok aldrig forestillet sig! En anden gårdmaler fra Biersted, David Guldberg, var snedkersøn fra Jetsmark, og han arbejdede som møllersvend inden han som 24-årig i 1923 begyndte som gårdmaler. Efter giftermålet flyttede han til Biersted, og herfra virkede han både nord og syd for fjorden og helt i Thy.

så pompøse ud, som ejerne kunne tænke sig, dels var Guldbergs billeder billigere, og kunderne kunne selv bestemme, hvad der skulle lægges vægt på i motivet. David Guldbergs skitsebøger er velbevarede, og de indeholder skitser til flere tusinde nordjyske huse og gårde. David Guldberg døde i 1982 - 83 år gammel. For at kunne få glæde af alle de oplysninger gårdmalerierne rummer, er det nødvendigt at indsamle og registrere så mange billeder som muligt. Der findes allerede mange på museer, i arkiver og egnssamlinger i hele landsdelen, men langt de fleste er stadig i privat eje. En samlet registrering kan danne grundstammen i en større registrant og ved en målrettet indsamling af billeder og oplysninger, vil der kunne skabes en stor og brugbar database for alle, der kan have interesse i byggeskik på landet i perioden fra 1890 til 1960 og også i kulturhistorie i forhold til, hvordan man ønskede ens gård skulle fremstå for eftertiden. Inge Pedersen Bestyrelsesmedlem i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening og Lokalhistorisk Samråd i Jammerbugt kommune.

Guldberg arbejdede altid på bestilling, og han har fortalt, at kunsten, når han kom ud på sin knallert, ikke så meget var at lave tegningen, som det var at sælge den. Det skulle der talent til. Det må David Guldberg have haft, for han følte sig ikke presset af datidens moderne luftfotografier. Dels trykkede foto-linserne ofte udhusene, så de ikke så

www.kulturblad.dk | 11


UDSTILLINGER indtryk af, hvordan en familie levede på den tid i vort område. Arrangeret af: Egnssamlingen

BESØG I RAKUGALLERIET MUSIK OG BILLEDER VED TINE LILHOLT OG KLAUS THRANE Lørdag 5. jan. kl. 16 Hune Kirke

Søndag 1. april til torsdag den 20. dec. efter aftale Under Lien 51 Slettestrand 9690, Fjerritslev Fri entré

Galleriet byder velkommen til en ny sæson med rakubrændt keramik.

100 kr.

Tine og Klaus byder på en eftermiddag med dejlige billeder og musik, der passer til billederne. Tine har udviklet en ny kunstform MUSIK-MALERIET. Dvs. at et maleri får tilkomponeret et stykke musik, som beskriver stemningen og udtrykket i billedet. Arrangeret af: Menighedsrådet i Hune Sogn

MULTIHUSET & SMEDJEN Søndag 1. jan. til søndag 31. dec. i åbningstiden Egnssamlingen

Beliggende på Faarupvej 2a, hvor smedjen ligger ud til vejen, og hvor Multihuset ligger forskudt inde bagved. Begge udstillinger er arbejdende værksteder det meste af året, åbne hver tirsdag kl. 9-12. Arrangeret af: Egnssamlingen

GALLERI MUNKENS EFTERÅRSUDSTILLING Lørdag 8. sep. til søndag den 11. nov. åbent tor til søn 11-17 Galleri Munken Fri entré

BLOKHUS SANDSKULPTUR FESTIVAL Fredag 27. apr. til søndag den 30. dec. kl. 11-21 Skulpturparken v. Kulturhuset Blokhus 80 kr. (Børn 40 kr.)

Imponerende store skulpturer udført i gyldent sand af internationale sandkunstnere kan ses i Skulpturparken ved Kulturhuset Blokhus. Også flotte sansehaver med mange typer skulpturer indenfor træ, jern, sten, bronze m.m.

UDSTILLING AF STENTØJ Tirsdag 28. aug. til søndag 30. dec. i åbningstiden Aabybro Bibliotek

Fri entré

Inger Malgård fra Aalborg udstiller stentøj på bibliotekerne i Pandrup og Aabybro. Inger har været kreativ i mange år og startede på at arbejde med ler for over 30 år siden. Hun er født og opvokset i Hanherred og har udstillet mange steder. Arrangeret af: Kunstforeningen Hvetbo

PORTRÆTUDSTILLING Mandag 15. oktober til søndag den 1. september i åbningstiden Egnssamlingen 30 kr.

Egnssamlingen har i årtier indsamlet kunstværker, der er skabt i vort område, og vi har efterhånden en ganske betragtelig samling til rådighed. Arrangeret af: Egnssamlingen

Tirsdag 16. okt. til søndag 1. sep. i åbningstiden Egnssamlingen

Lørdag 13. maj til fredag den 22. dec. Egnssamlingen

12 | www.kulturblad.dk

Jenny Hansen og Mogens Nielsen fylder i sensommeren hele galleriet med et udsnit af deres fantastiske værker. Ægteparret spænder vidt og vækker altid glæde gennem hver deres fantastiske udtryksformer.

STEMPELKVIST

MARYS HUS - ET HUS I SALTUM I 50'ERNE

Kom og se en fantastisk lille perle i vores samling, "Marys Hus", der ligger på Faarupvej 5. Her kan du få et godt

Inger Malgård, Aalborg udstiller keramik på bibliotekerne i Pandrup og Aabybro frem til jul. Inger laver brugskunst i stentøj, som er hårdfør og bl.a. derfor laver hun også havekunst, som fx fuglebade mm. Arrangeret af: Kunstforeningen Hvetbo

UDSTILLING AF KERAMIK Lørdag 1. sep. til søndag 30. dec. i åbningstiden Pandrup Bibliotek

Fri entré

30 kr.

Vi udstillingen for "Stempelkvist" om dengang, hvor skrivemaskine, regnemaskine og masser af stempler var fast del af et kontor. Arrangeret af: Egnssamlingen


UDSTILLINGER I anledning af Tranum Strandgårds 10-års jubilæum arrangeres en udstilling af nogle af kursisterne på Mal dig glad-kursernes værker. Alle kurser er afholdt i Kunstværkstedet, der blev indviet i 2012

MAGISK JULEMARKED I SKULPTURPARKEN Torsdag 1. nov. til søndag 23. dec. og Onsdag 26. dec. til fredag den 28. dec. kl. 11-20 Skulpturparken v. Kulturhuset Blokhus 80 kr. (Barn 40 kr.)

Fra 1. november, bliver Skulpturparken Blokhus forvandlet til Magisk Jul. Oplev flere tusinde meter julelys og -ranker, som pryder de smukke sandskulpturer og den 20.000 m2 store park.

KUNST TIL JUL Lørdag 1. dec. til søndag 23. dec. kl. 11-17 Galleri Munken

MELLEM HORISONTER Lørdag 3. nov. til søndag 11. nov. kl. 13-17 Kunstlade Gjøl

Fri entré

December måned på Galleri Munken er helt unik. Her viser vi udvalgte smagsprøver på den kunst, der har været udstillet i løbet af året.

Fri entré

Surrealistiske malerier og litografier af Danny Heinricht. Bog release af hans digtsamling "Lyde høres bedst i stilhed". Åbningstale af kulturjournalist og forfatter Lars Borberg. Digtoplæsning til musik af Salvador Olmos.

BILLEDER AF TINE LILHOLT Fredag 28. dec. kl. 11 Kirkeladen i Hune

NY UDSTILLER PÅ RESTAURANT NORDSTJERNEN Torsdag 1. nov. til søndag 30. dec. i åbningstiden Restaurant Nordstjernen

Fri entré

I november og december udstiller Kirsten Midtgaard akrylmalerier, inspireret af naturens mangfoldighed. Arrangeret af: Kunstforeningen Hvetbo

NOVEMBERKUNST 2018 Lørdag 10. nov. kl. 11-16 søndag 11. nov. kl. 10-16 Ingstrup Efterskole

Lørdag 3. nov. til søndag 4. nov. kl. 11-17 Tranum Strandgård Kunst og Kulturcenter Fri entré

Udstilling med Fernisering og salg af kunsthåndværk m.m. Tine Lilholt vil være til stede. Alle er velkomne. Arrangeret af: Menighedsrådet i Hune Sogn

Fri entré

Udstillingen med malerier, keramik, glas m.v. er arrangeret af Kunstforeningen Hvetbo. Fernisering lørdag 10. nov. 2018, kl. 11. Åbningstale ved arkitekt og akvarelmaler Jørgen Ussing, Løkken efterfulgt af musikalsk indslag.

HUSET - SOGNETS DAGLIGSTUE - GØTTRUPVEJ 282 UDSTILLING MED VÆRKER AF KURSISTER PÅ KURSERNE "MAL DIG GLAD"

Fri entré

Torsdag 1. nov. kl. 14 Gøttrup Kirke

"Huset" - Gøttrupvej 282 - er sognets dagligstue, hvor alle er velkommen. Kig forbi til en hyggelig snak over en kop kaffe eller te. Der er altid gang i strikketøjet eller noget andet kreativt og et spil kan det også blive til.

KUNST PÅ RÅDHUSET I PANDRUP Fredag 18. jan. til torsdag 28. feb. i åbningstiden Jammerbugt kommune

Fri entré

Medlemmer af Kunstgruppen Silikone udstiller billedkunst, keramik, tekstildesign, decoupage, foto m.m. Udstillingen åbnes med fernisering fredag den 18. januar klokken 12.30

www.kulturblad.dk | 13


Tekst: Grethe Rolle | Foto: Torben Agersted

”KARLA & KIM” - ET LIV MED MUSIK. Det er mere end 30 år siden, at ”Karla & Kim” fandt ”melodien” og begyndte at spille og synge sammen. Parret har lagt det musikalske lydspor til mange glade fester, både private og ikke mindst i Pandrup-området, hvor Kim Haurvig Juhl er vokset op, mens hustruen, Karla, oprindelig er fra Klokkerholm. Kim var bare 16 år, da han første gang blev opmærksom på den spinkle pige med stemmen, der tålte sammenligning med Bonnie Tyler og Suzi Quatro, og ofte var nogle af de verdensberømte sangerinders numre på repertoiret. - Engang skulle vi indspille et bånd hos Tom Kjelgaard (i dag TV Nord), der havde lydstudie, og han troede ikke sine egne ører, da han hørte Karlas stemme, for den var så kraftfuld, at han konstant måtte regulere på styrken, fortæller Kim. FØRSTE GANG Det var til en skolefest på Jetsmark Skole, Karla og Kim første gang spillede sammen. - Dengang havde vi ikke musikskoler, hvor man kunne lære noget, så bortset fra lidt klaverundervisning har jeg lært mig selv at spille næsten alle instrumenter. Jeg kan også synge, men på det område har Karla altid været bedst, erkender Kim. 14 | www.kulturblad.dk

ET AFSLUTTET KAPITEL Selvfølgelig havde Kim som ganske ung en drøm om at ”gå musikvejen”, men realistisk og fornuftig, som han også var, besluttede han, at musikken ”bare” skulle være for fornøjelsens skyld og ikke tvunget af økonomien. Han uddannede sig derfor til elektromekaniker og var indtil for nylig ansat på Flyvestation Aalborg. Svigtende helbred er skyld i, at Kim måtte kvitte sit mangeårige job et par år før den obligatoriske pensionsalder, og af samme grund tager han og Karla ikke længere ud og optræder.


- Det var en streg i regningen, for både Karla og jeg havde regnet med, at vi skulle hygge os med at spille til private fester en gang imellem, når vi ikke længere var på arbejdsmarkedet og havde god tid. Men jeg har fået problemer med helbredet og kan ikke længere slæbe de tunge instrumenter, så den mulighed er droppet.

I dag har vi fundet en model, der passer os begge, for vi bliver aldrig trætte af at spille. Tidligere har vi altid spillet mange kopinumre, men dem kan vi jo ikke lægge ud på YouTube, men heldigvis har vi vores egne numre.

I virkeligheden er det også hårdt at tage ud at spille. Det er ikke nok at tage pænt tøj på for at stå på en scene og spille for en masse glade mennesker. Både før og efter skal de tunge instrumenter slæbes ind og ud af bilen, kabler skal rulles ud og sammen igen, og ofte er det sent, før vi er hjemme igen. Men - vi har haft mange sjove oplevelser. Omsider ser det ud til, at Kim får tid til at lære sig selv at spille harmonika. Det er en gammel drøm, der går i opfyldelse, og nu har han tid til at realisere den. Harmonikaen har han allerede lånt af en genbo, og nu er det bare om at komme i gang. - Jeg skal nok finde ud af det, erklærer Kim. Jeg har altid været bedre til at spille efter gehør end efter noder. Uanset hvilke orkestre vi har spillet sammen med, har jeg altid været den, der skulle stå for musikken, mens Karla tog sig af teksten, og nu glæder jeg mig til at tage en ny udfordring op. Karla bliver heller ikke arbejdsløs foreløbig, for hun har altid været den gode og velmenende kritiker. - Når Kim beder mig lytte til resultatet af en dags arbejde, finder jeg hurtigt de steder, der lige trænger til en opstramning, siger Karla. MINDERNE Karla & Kim har spillet både til halballer i de glade 70´ere og 80´ere, til masser af private fester og små intime steder som ”Hyggekrogen i Kaas”, hvor Kim ofte har spillet med ”The Burns”, der udover Kim består af Georg og Jens, henholdsvis førstemand i Hune Savværk og smed hos Johansen i Pandrup. Mere lokalt kunne det næsten ikke blive.

Parret priser sig lykkelige over, at de kender hinanden så godt, at de tør sige deres ærlige mening, for de har altid det fælles mål, at det færdige resultat bliver en melodi, både de selv og andre har lyst til at lytte til. SE MERE PÅ WWW.KK-MUSIK.DK

- Helt fra starten i 70’erne var det først og fremmest rockmusik, folk ville høre. Senere, også i takt med at både vi selv og publikum blev ældre, tog countrymusikken over. EN FREMTID SOM MUSETTE-KIM? Selvom parret ikke længere tager ud at spille, er det slet ikke slut med musikken. - Nu kan jeg koncentrere mig om vores hjemmestudie, forklarer Kim. Lysten og evnen til at lave musik er jo stadig intakt, og da Karla også er stoppet på arbejdsmarkedet, kan vi fortsat lave musik, som vi lægger ud på YouTube, hvor man blandt andet lytter til vore kendingsmelodi. www.kulturblad.dk | 15


SANG & MUSIK gen og vi har sangbøger til alle. Deltagelse er gratis men der betales kr. 20 for kaffe og brød.

SPIL DANSK DAG - SYNGSAMMEN MED BØRNEHAVEN KOM OG SYNG DIG GLAD Onsdag 31. okt. kl. 10 Onsdag 12. dec. kl. 10 Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt Fri entré

Mange er enige med os i, at det er skønt at synge og synge sammen. Derfor byder vi endnu engang ind til fællessangs-arrangementer, hvor vi synger alle de velkendte samt nogle af de nye sange fra Højskolesangbogen.

SPIL DANSK I GJØL KIRKE Onsdag 31. okt. kl. 10-11 Gjøl Kirke

Børnehavebørn inviteres i kirken sammen med deres bedsteforældre, forældre og andre, der har mulighed for det. Arrangementet byder på fællessang samt underholdning ved børnehavebørnene. Efter arrangementet er der kaffe i sognegården. Alle er velkomne.

Torsdag 1. nov. kl. 10.30 Tranum Kirke

Fri entré

Traditionen tro inviteres børnehavebørnene fra Tranum Landsbyordning sammen med forældre, bedste- og oldeforældre - samt alle andre, der har lyst til at synge med til en times fællessang og leg i selskab med organist Petra og kirkesanger Per. Arrangeret af: Lerup-Tranum-Koldmose Menighedsråd

SPIL DANSK

AFTENSANG I JETSMARK KIRKE Onsdag 7. nov. kl. 17 Jetsmark Kirke

Fri entré

Vi skal synge kendte og mindre kendte salmer, lytte til guldkorn fra biblen, smuk orgelmusik og slutte af med bøn og velsignelse.

SALMESTAFETTEN

Torsdag 1. nov. kl. 10 Øster Svenstrup Kirke

Skovsgård Børnehave hjælper os med at gøre "Spil Dansk"-dagen ekstra festlig. Vi synger sammen med børnene og de synger for os. Forhåbentlig er både forældre og bedsteforældre med i kirken også? Bagefter en småkage og lidt saftevand/kaffe.

SPIL DANSK DAG MED BEDSTEFORÆLDRE Torsdag 1. nov. kl. 12.30-14 Aaby Kirke

Aabybro kirke invitere børn og bedsteforældre til Spil dansk dag, hvor der synger danske sange og salmer.

Tirsdag 13. nov. kl. 19.30-21.30 Vedsted Kirke

Vi synger rytmisk. Sammen med "Bjerget Efterskole" under ledelse af forstander Steffen Krøyer.

MORGENSANG Torsdag 15. nov. kl. 9.30 Torsdag 13. dec. kl. 9.30 Torsdag 17. jan. kl. 9.30 Aaby Sognegaard

Kort morgensang i Aaby sognegård. Derefter kaffe, hygge og sang fra Højskolesangbogen og Salmebogen.

HØJSKOLEFORMIDDAG I JETSMARK SOGNEGÅRD Torsdag 1. nov. kl. 10 Jetsmark Sognegård

Inger Kristensen fra PGU Pandrup kommer med fortællinger, historier, anekdoter krydret med billeder og små videoer på lærred. Samtidig vil PGU´s Scrapbøger blive hentet på Egens samlingen, så man kan kigge i dem før og efter foredraget.

16 | www.kulturblad.dk

SOGNEAFTEN

Fri entré

Torsdag 15. nov. kl. 19.30 Jetsmark Sognegård

SANGAFTEN I TINGHUSET Tirsdag 6. nov. kl. 19 Tirsdag 4. dec. kl. 19 Torsdag 3. jan. kl. 19 Tinghuset

Fri entré

Velkommen til sangaften i Tinghuset i Fjerritslev. Der synges fra højskolesangbogen og Han Herred sangbo-

Fri entré

I 2018 er det 75 år siden, at de danske jøder blev reddet og sejlet over til Sverige. Det vil Klezmerduo fortælle og synge om. De er musikere med speciale i den særlige, jødiske musikform, der hedder klezmer, og som er opstået blandt østeuropæiske jøder.


SANG & MUSIK

AFTENSANG I STEARINLYSENES SKÆR Søndag 25. nov. kl. 19 Vust Kirke

Vi rykker godt en halv time ud af kalenderen til sang, tanker og stilhed i den enkle og robuste kirke i Vust, der er oplyst af levende lys.

Gudstjenesten første søndag i advent. Hune Kirkekor medvirker under ledelse af organist Peter Haapsaari Andersson. Efter Gudstjenesten tændes det store juletræ udenfor kirken. Bagefter er der saftevand, æbleskiver og gløgg - kaffe og te i Kirkeladen. Arrangeret af: Menighedsrådet i Hune Sogn

SYNG JULEN IND Mandag 3. dec. kl. 19 Herregården Bratskov

50 kr.

Vi synger julen ind med Petra Westra og Per Iversen. Vi synger julesalmer, julesange og vintersange i en skøn blanding og vi har teksterne klar til deltagerne, så alle kan synge med. Inkl. kaffe og kage. Arrangeret af: AOF Jammerbugt Aftenskole

HØJSKOLEFORMIDDAG "JUL MED H.C. ANDERSEN" Onsdag 28. nov. kl. 10 Brovst Sognegård

40 kr. (inkl. kaffe/the)

På tærsklen til adventstiden nærmer vi os julen i selskab med H.C. Andersen og hans beretninger om julen i både eventyr, fortællinger og dagbøger. Oplæsninger herfra krydres med skøn musik og fællessang.

Arrangeret af: Folk & Kirke 9690

Fri entré

Kom og vær med til at synge julen ind i Alstrup kirke i godt selskab med kirkernes børnekor og band. Vi glæder os altid til denne hyggelige og festlige koncert, og nyder det store arbejde inden.

HØJSKOLEFORMIDDAG Torsdag 6. dec. kl. 10 Jetsmark Sognegård

Fri entré

Advent og julestue - hvor vi synger de kendte sange og salmer, nyder nogle af julens godter og slutter af med et lille julebanko.

Søndag 9. dec. kl. 16-17 Biersted Kirke

Fredag 30. nov. kl. 9.30 Fjerritslev Kirke

SYNG JULEN IND Søndag 16. dec. kl. 14 Alstrup Kirke

NATUR

MUSIKGUDSTJENESTE VED SOFIE GJØRUP WINKEL MORGENSANG & FREDAGSKAFFE

Traditionen tro, synger kirkens eget kor og band julen ind i Saltum Kirke. Kom og vær med til at synge et udvalg af julens dejligste salmer og sange.

Kan du også li at synge? Alle sangglade voksne inviteres hermed til at synge med i SOGNEKORET i forbindelse med De 9 Læsninger.

VINTERTUR I FOSDALEN Søndag 11. nov. kl. 10-12 Naturcenter Fosdalen

Fri entré

Vi går en tur i Fosdalen og snakker om naturen, om landskabets dannelse og dyrelivet.

STRANDTUR Søndag 9. dec. kl. 10-12 Lerup strand

Fri entré

Vi går en tur langs stranden fra Lerup Strand til. og retur. Vi ser på diverse opskyl, sten, muslinger og snegle.

NYTÅRSBAD SYNG -ADVENT -IND Søndag 2. dec. kl. 14 Hune Kirke

Mandag 31. dec. kl. 11-11.30 Blokhus strand

SYNG JULEN IND Fri entré

Onsdag 12. dec. kl. 19.30 Saltum Kirke

Fri entré

Vask det forgange år væk med et dyp i bølgen blå. www.kulturblad.dk | 17


FOR BØRN HALLOWEEN Fredag 2. nov. kl. 19 Torslev Kirke

Som sædvanlig en uhyggelig gudstjeneste i præstegården. Derefter optog til hotellet og den varme kakao.

BABYSALMESANG FJERRITSLEV Mandag 5. nov. kl. 10 Mandag 26. nov. kl. 10 Mandag 3. dec. kl. 10 Fjerritslev Kirke

Babysalmesang er fælles for hele 9690-området.

BABYSALMESANG SALTUM Mandag 5. nov. kl. 10.15-11.45 Mandag 12. nov. kl. 10.15-11.45 Mandag 19. nov. kl. 10.15-11.45 Mandag 26. nov. kl. 10.15-11.45 Mandag 3. dec. kl. 10.15-11.45 Mandag 10. dec. kl. 10.15-11.45 Saltum Kirke

Vi begynder med sang i kirken og herefter kaffe/te, brød og snak i sognegården, ved siden af Saltum Kirke.

KIRKEMUSIKALSK LEGESTUE Onsdag 31. okt. kl. 9.30-11 Hune Kirke Tirsdag 6. nov. kl. 9.30 Tirsdag 13. nov. kl. 9.30 Tirsdag 20. nov. kl. 9.30 Tirsdag 27. nov. kl. 9.30 Jetsmark Kirke Torsdag 8. nov. kl. 8.30 Saltum Sognegård

Kirkemusikalsk legestue er et tilbud for børn mellem 1-3 år i følge med en omsorgsperson. Tilbuddet er til de mødre/fædre, der går hjemme med deres lidt ældre børn. Det er også til dagplejere med dagplejebørn eller de yngste børn i børnehaven.

BØRNEBONGO - KIRKENS LEGESTUE FOR 1-3-ÅRIGE Lørdag 10. nov. kl. 10 Lørdag 24. nov. kl. 10 Klim Kirke

Elsker du babysalmesang, og er du egentlig lidt træt af, at dit barn er blevet for stort til den aktivitet - så fortvivl ikke!

Søndag 9. dec. kl. 11-12.30 Klitrosen

100 kr.

En poetisk og musikalsk fortælling om spidssnudernes møde med huledyret og det lille væsen

KRYBBESPIL Tirsdag 11. dec. kl. 10 Torslev Kirke

Børn fra Skovsgård-Tranum Skole laver krybbespil i Torslev Kirke.

LASERTOWN Lørdag 17. nov. kl. 10-12.30 Aabybro Bibliotek Lørdag 17. nov. kl. 14-16.30 Brovst Bibliotek

Fri entré

Vi får besøg af Laser Town! De vil sørge for, at I får den sjoveste dag på biblioteket, I længe har haft. Vi omdanner børnebiblioteket til et stort lasergame, hvor vi deler os op i mindre hold, kæmper imod hinanden, og vi kårer bagefter en vinder. Arrangeret af: Jammerbugt Bibliotekerne

åbningstider: Lørdage 14-17, søn- og heLLigdage 11-17 i juLi desuden tor- og fredage 14-17

18 | www.kulturblad.dk

BØRNETEATER PÅ KLITROSEN

"JOSEF & HANS BRØDRE" Fredag 16. nov. kl. 19 Lørdag 17. nov. kl. 14 Søndag 18. nov. kl. 14 Brovst Kirke

Fri entré

Børn fra hele 9460-området opfører med skøn musik, sang, drama og dans en flot musical over den velkendte fortælling fra 1. Mosebog om Josef og hans brødre.


FOREDRAG

ULVEN KOMMER HØJSKOLEFORMIDDAG - "JEPPE AAKJÆR & KAJ MUNK" Onsdag 31. okt. kl. 10 Brovst Sognegård

40 kr. (inkl. kaffe/the)

Marie Goul Nielsen tydeliggør i sit foredrag, hvordan og Kaj Munk både nærmer sig hinanden og går i hver sit retning. Foredraget vil indeholde oplæsninger såvel som fællessange, så forfatternes værker får liv og kraft.

FORFATTERAFTEN MED JENS SMÆRUP SØRENSEN Tirsdag 6. nov. kl. 19-21 Aabybro Bibliotek

50 kr.

Jammerbugt Bibliotekerne inviterer til en aften i litteraturens tegn med den lokale nordjyske forfatter Jens Smærup Sørensen.

Onsdag 7. nov. kl. 19 Brovst Bibliotek

90 kr.

I dette foredrag fortælles om ulvens genkomst i Danmark med udgangspunkt i Naturhistorisk Museums samlinger af skind, udstopninger, kranier og sporaftryk og illustrationer med fotos af ulve og deres kendte opholdssteder. Arrangeret af: AOF Jammerbugt Aftenskole

TORSDAGSOPLEVELSER: "SMIL TIL FOTOGRAFEN" Torsdag 8. nov. kl. 10-12 Fælleshuset Kildevang

HVORFOR ÆLDES VI? (VIA LIVESTREAM FRA AARHUS UNIVERSITET) Tirsdag 6. nov. kl. 19-21 Pandrup Kino

KAN MUSIK REDDE VERDEN? Onsdag 31. okt. kl. 19.30-21.30 Gjøl Kirke

Kan musik redde verden? En af Danmarks dygtigste musikere gør forsøget. Som minimum bidrager hans uselviske tanker og visionære virke i hvert fald til en bedre verden.

IM: TEMAUNDERVISNING V/GENERALSEKRETÆR ARNE H. PEDERSEN, ISRAELSMISSIONEN Onsdag 31. okt. kl. 19.30 Fjerritslev Kirkecenter

Mødet sætter fokus på Israel i et historisk og nutidigt perspektiv. Kaffe à kr. 25. Indsamling til Israelsmissionen. Arrangeret af: Indre Mission i Han Herred

Byens lokale fotografer, Lone Vad Dam og Brian Daugaard kommer og fortæller om, hvordan man spotter de gode motiver og hvad der kræves før at et billede bliver en succes.

Fri entré

Giver den nyeste molekylære forskning i aldring os koden til et langt og sundt liv? Måske. Hør om de mekanismer, der bestemmer at vi ældes, hvorfor vi ældes forskelligt samt hvordan vi sikrer os en alderdom med god livskvalitet.

IDÉAFTEN: EN KRIGSLÆGES HISTORIE Tirsdag 6. nov. kl. 19-21 Nørhalne Sognegård

Mama Doc hedder egentlig Wiera Malamá Lorentzen. Hun er en af Danmarks mest erfarne krigslæger og har oplevet flere krige end mange soldater. Og som læge er hendes syn på krigen et ganske andet end det, man kender fra traditionelle soldaterbøger. Idéaften er et mødested med fællesskab, oplevelser, sang, musik, foredrag og latter.

KETTY JOHANSSON: SKUDEHANDEL I JAMMERBUGTEN Torsdag 8. nov. kl. 14.30-17 Brovst Bibliotek

30 kr.

Ketty Johansson fortæller om skudehandel for mere end 500 år siden.

Deadline for indtastning af arrangementer til Kulturbladet nr. 23 3. DECEMBER 2018

www.kulturblad.dk | 19


Tekst: Grethe Rolle | Foto: Torben Agersted

KULTUR OG LITTERATUR PÅ RECEPT af Anna Kristensen, bibliotekar ved Jammerbugt Bibliotekerne

I adskillige år har fokus fra alle instanser mest været rettet mod danskernes fysiske velbefindende. For år tilbage lagde man dén taktik, at i stedet for medicin på recept, kunne lægerne udskrive motion på recept til deres patienter. Det var fantastisk og nyskabende, men alle er nu enige om, at sundhed i lige så høj grad handler om den mentale sundhed. Mental sundhed er blevet en stigende velfærdsudfordring, men der er bred enighed om, at kultur kan medvirke til at fremme menneskets trivsel. I Aalborg Kommune løber et projekt, inspireret af ovenstående, lige nu af stablen. Projektet hedder Kulturvitaminer, og er i første omgang et tilbud til nogle af kommunens langtidssyge borgere. Højtlæsning, fællessang og musikterapi er nogle af ingredienserne i projektet. 20 | www.kulturblad.dk

Kulturkoordinator i Aalborg Kommune, Mikael Odder udtaler om projektet: ”Gennem kulturen tager vi en pause fra sygdommen ved at øge fokus på de kulturaktiviteter, vi deltager i. Herigennem får vi nogle succeser og oplevelser af, at vi rent faktisk godt kan noget. På den måde skabes der et frirum, hvor man kan genfinde ressourcer og overskud til lettere at klare hverdagens udfordringer.” Som bibliotekar fryder man sig over et projekt som dette. Vi bibliotekarer arbejder til dagligt med at formidle litterære og kulturelle oplevelser til alle borgere i Jammerbugt Kommune, og ingen af os er i tvivl om, at bibliotekets tilbud absolut er lig med sundhedsfremme.


Men hvad er det, der sker, når man læser bøger? Først og fremmest bliver hjernen stimuleret. Man skal selv danne sig et billede af ordene i hovedet - det bliver ikke foræret til én, ligesom billeder fra en film for eksempel gør. Læser man regelmæssigt, bliver hjernen stærkere, præcis ligesom en muskel bliver større og stærkere ved at blive trænet. Og det kan let gøres ved bare at læse bøger indimellem. At holde sin hjerne aktiv er super vigtigt. Dernæst bliver man klogere! (Hvem kan sige nej til dét tilbud?) Man danner sine egne forestillinger, når man læser. Men den viden, der ofte er at finde i bøger, skal heller ikke glemmes. Det er utroligt interessant og lærerigt at læse om historien bag noget, hvordan mennesker lever/har levet, eller i det hele taget bare at få viden om noget, som man ikke vidste før. Der gemmer sig også mængder af viden i romaner. Min forhenværende nabo, som er en meget begavet og vidende ældre kvinde, sagde engang til mig, at størstedelen af den viden, hun havde om Cuba, havde hun erhvervet sig ved at læse romanen Drømmehjerte af Cecilia Samartin.

Manon, ham pludselig, efter at de i fem år havde levet et liv i ren lykke. Manon efterlod Perdu et brev, og i alle disse år har han ikke turdet åbne brevet. I stedet har han siden Manon forsvandt distanceret sig fra livet og fra andre mennesker. Da den enlige kvinde Cathrine flytter ind i hans hus, får hun ham overtalt til at læse brevet. Indholdet overrasker og chokerer Perdu og får ham til at tage en hurtig beslutning om at sejle bogskibet til Provence, hvor Manon kom fra. Med sig på turen gennem Frankrig får han - ud over kattene Lindgren og Kafka - også uventet selskab af den unge succesforfatter Max, som flygter fra sin skriveblokering. På turen kommer der efterhånden andre spændende personer til, og mødet med disse mennesker og rejsen tilbage i erindringen får omsider Perdu til at vende tilbage til livet. Lyder det ikke fantastisk? Det ER en pragfuld bog - en rigtig ”feel good”-roman, som rører og berører. ”En lille juvel”, som en anmelder kaldte den. ”Det litterære apotek” er kulturvitaminer i bogform - foruden at man under læsningen overvældes af en voldsom lyst eller trang til selv at lægge fra land og rejse tværs igennem Frankrig.

Winston Churchill læste efter sigende i en bog hver aften - selv under de mest pressede situationer i årene under 2. Verdenskrig. At læse bøger kan hjælpe gevaldigt til med at koble af, når man har brug for det - for når først man lever sig ind i en bog, er det svært at slippe (ud af) den igen. Med andre ord: læsning virker stressreducerende. Jo flere ord, man får kendskab til, jo flere ord vil man huske at bruge. Læsning er en god måde at få opbygget sit ordforråd på. Så hvis man generelt mangler ord til at beskrive diverse situationer, kan læsning være den bedste løsning af alle. Man træner, opbygger og udbygger sit ordforråd - eller sagt på en anden måde: man forbedrer sine sproglige kompetencer. Når man læser, stimulerer man sin hjerne, og i takt med, at man får mere viden og opbygger et større ordforråd, forbedrer man sin hukommelse. For nyligt læste jeg en fantastisk bog af den tyske forfatter Nina George. Bogen hedder ”Det litterære apotek”, og hovedpersonen udsteder faktisk litteratur på recept. Bogen foregår i Frankrig, og hovedpersonen hedder Jean Perdu. Han er boghandler i Paris, men ikke en helt almindelig én af slagsen. Hans boghandel er en fortøjet husbåd, og desuden har han en særlig evne til at vide, hvilke bøger der er gode til folk med forskellige problemer. Kort sagt sælger han bøger som medicin. Han har dog selv en ”lidelse”, som han ikke har kunnet kurere: for 21 år siden forlod hans store kærlighed,

På www.kulturblad.dk Kan du orientere dig om alle aktuelle aktiviteter i Jammerbugt kommune. Her kan du også finde uddybende informationer om de mange tilbud! | 21


FOREDRAG Torsdag 15. nov. kl. 14.30-17 Brovst Bibliotek

Tag med på en rejse fra Hals til Harboøre, et skatkammer af kultur og natur, sagn og myter og gode historier du med garanti ikke kendte. Vidste du f. eks. at fjordens kystlinie udgør 1000 km? Foredraget suppleres af mange flotte billeder.

DET SÅRBARE SAMLIV Torsdag 8. nov. kl. 19-21 Tinghuset

100 kr.

Når tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen holder foredrag, taler hun ud fra de erfaringer, hun har gjort sig gennem sit liv som underviser og sognepræst: Den kristne grundfortælling som ståsted. Arrangeret af: Folkeuniversitetet i Han Herred

REGAN VEST. DANMARKS DYBESTE HEMMELIGHED Torsdag 8. nov. kl. 19-21 Tinghuset

VULKANER OG SAMFUND GENNEM TIDERNE (VIA LIVESTREAM FRA AARHUS UNIVERSITET) Tirsdag 13. nov. kl. 19-21 Pandrup Kino

Fri entré

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund - også i de nordiske lande.

KUNST OG FARVER

Oplæg ved formand for Kulturelt Samvirke i Jammerbugt kommune, Inge Pedersen, til en snak om farvers betydning for mennesker og for kunsten. Vi kigger på store danske maleres værker og diskuterer farvesætninger. Arrangeret af: Kunstgruppen Silikone

50 kr.

Foredrag med Henrik Skovgaard Christensen, lektor ved Fjerritslev Gymnasium. Arrangeret af: Jammerbugt Bibliotekerne

Torsdag 15. nov. kl. 19.30 Fjerritslev Kirkecenter

BESØG OG SE KLARBORG NISSERNE Onsdag 14. nov. kl. 19 Klarborg

Torsdag 8. nov. kl. 19.30 Tranum Strandgård Kunst og Kulturcenter 30 kr.

HIMMERLANDSHISTORIER Torsdag 15. nov. kl. 19-21 Fjerritslev Bibliotek

SOGNEAFTEN MED SYGEHUSPRÆST PREBEN KOK

120 kr.

Skjult for offentligheden og landets fjender opførte de danske myndigheder i 1960erne en atombunker, som skulle rumme regeringen og kongehuset under en 3. verdenskrig. Arrangeret af: LOF-Jammerbugt

22 | www.kulturblad.dk

30 kr.

50 kr.

Etly fra Klarborg nisserne vil fortælle om, hvordan hun kom i gang med at lave nisserne og frem til nu, hvor det er en rimelig stor virksomhed. Der er mulighed for spørgsmål/rundvisning i butikken og mulighed for køb af varer i butikken. Arrangeret af: AOF Jammerbugt Aftenskole

POUL MARCUS: RUNDT OM LIMFJORDEN

Hvorfor mødes modsætninger i ægteskab og venskab? Preben Kok beskriver forskellen mellem kønnene som grænsesprængende og grænsesættende. Den grænsesprængende står for bevægelse og fornyelse og den grænsesættende part står derimod for stabilitet og ro.

BADEHOTELLERNE I BLOKHUS OG HVAD VIL DET EGENTLIG SIGE AT TAGE PÅ BADEFERIE I GAMLE DAGE Torsdag 15. nov. kl. 19.30 Saltum Kirke

Fri entré


FOREDRAG Steen Poulsen, der er leder af Egnssamlingen i Saltum, fortæller om: Badehotellerne i Blokhus og hvad det egentligt ville sige at tage på badeferie i gamle dage. Venligst tilmelding af hensyn til kaffen, på tlf. 30 70 50 01

Torsdag 29. nov. kl. 14.30-17 Brovst Bibliotek

30 kr.

Om landkommunen Brovst i 1970'erne (fragmenter fra et arbejdsliv på "Møllegården"i Brovst) om politikere og ansatte, om hygge og humor, om sociale forhold - altsammen fortalt i kærlighed til de mennesker, det handler om".

JYTTE NIELSEN OM MALEREN KIRSTEN KJÆR Torsdag 17. jan. kl. 14.30-17 Brovst Bibliotek

ANTISTOF (VIA LIVESTREAM FRA AARHUS UNIVERSITET) Tirsdag 20. nov. kl. 19-21 Pandrup Kino

Fri entré

I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter, og mennesker faktisk er til.

EN STRANDVASKER PÅ TRANUM STRAND Torsdag 10. jan. kl. 14.30-17 Brovst Bibliotek

30 kr.

30 kr.

Et foredrag om Kirsten Kjærs livshistorie og kunstneriske virke. Fra barndommen i V. Thorup, hendes mange rejser, holdninger, kampe, mænd og ikke mindst hendes og kunst og eftermæle. Fortællingen understøttes af mange billeder, både fotos af kunstneren og hendes værker".

Karsten Hjorth Larsen fortæller denne gang om noget der skete i 1916 i Tranum.

BLAND DIN EGEN URTESALT HØJSKOLEFORMIDDAG "DA LANDBOLIVET BLEV EN BY I PROVINSEN"

ARNE LEISMANN: OM SLÆGTSFORSKNING Torsdag 22. nov. kl. 14.30-17 Brovst Bibliotek

30 kr.

En erfaren slægtsforsker giver sine bedste tips fra sig, så du kan få styr på dit familietræ. Et foredrag, der er både lærerigt og underholdende, uanset om du er begynder eller erfaren.

Onsdag 16. jan. kl. 10 Brovst Sognegård

40 kr. (inkl. kaffe/the)

Foredragsholderen er denne formiddag professor og leder af H.C. Andersen-centret, Johannes Nørregaard Frandsen.

Torsdag 1. marts til torsdag 20. dec. kl. 10-17 Blokhus-Salt 25 kr. (børn under 12 år gratis)

Kom og se hvordan vi syder salt af havvandet, med solvarme. Du kan blande din urtesalt, evt. med urter fra vores urtehave. I cafeen er der fodbad og kaffe, nyt dukkemuseum og hobbyværksted med gamle biler.

AFVIKLER DU KULTURELLE ARRANGEMENTER? Alle der afvikler kulturelle arrangementer i Jammerbugt Kommune kan oprette sig som arrangør på www.kulturblad.dk og komme gratis med i kulturbladets kalender.

JENS DIGE: FRA BONDEDRENG TIL SKATTEMAND

Kontakt evt. redaktør Mads Rosendahl, mail@kulturblad.dk hvis du har spørgsmål! www.kulturblad.dk | 23


ØVRIGE torsdag 21. mar. Alle torsdage kl. 19 Biersted Skole

Vi danser hver torsdag hele vinteren. For begyndere og øvede.

CAFÉ, TRÆNING OG HYGGE Mandage kl. 9-12 Pandrup Frivillighedshus Torsdage kl. 12.30-15 Fjerritslev Kultur/Senior Center

Fri entré

Jammerbugt Kommune inviterer hermed til "Aktiv med demens", som er et nyt og helt gratis rådgivnings- og aktivitetstilbud til alle yngre borgere, der er ramt af demens. Tilbuddet er også til pårørende og nære venner.

DEN LILLE KUNSTSKOLE Mandag 13. aug. til mandag 17. dec. kl. 9.30 Værestedet Orkideén

FOLKEDANS I TRANUM Mandag 10. sep. til mandag 26. nov. Mandag 7. jan. til mandag 18. mar. kl. 19.30 Tranum Skole 300 kr. (for 10 gange)

Vi danser hver mandag aften fra d. 10. september 2018 til 26. november 2018. Husk dansesko og kaffekurv.

FOLKEDANS I BIERSTED 24 | www.kulturblad.dk

FØRSTEHJÆLP Tirsdag 30. okt. kl. 17.30 tirsdag 6. nov. kl. 17.30 Aabybro Skole

380 kr. (2 kursusdage)

Medborgerførstehjælp - 2 aftener (7 timer). Det overordnet mål er at deltageren kan handle ud fra førstehjælpens hovedpunkter i forbindelse med førstehjælpssituationer som den almindelige medborger typisk kan opleve. Arrangeret af: LOF-Jammerbugt

50 kr.

Spændende indlæg og levende boganmeldelser leveret af tre lokale bibliotekarer tilsat lidt god bogsnak i almindelighed og kaffe/the og lækkerier.

(18 kursus dage)

Tina Drilling underviser på holdet "Den Lille Kunstskole". Her kan man komme hele paletten rundt, alt efter egne ønsker. Man kan tegne, iagtagelsestegning, akvarel, akrylmaling, doodling, collage og decopage. Arrangeret af: Lille Skole for Voksne - Aalborg

Torsdag 20. sep. til

BOGCAFE Torsdag 1. nov. kl. 19-21 Fjerritslev Bibliotek

"MAL DIG GLAD 4" MED PIA MESTERTON GRAAE JAGTTEGNSKURSUS Tirsdag 30. okt. til lørdag 6. april kl. 19-21.45 Aabybro Skole

2736 kr. (24 kursus dage)

Underviser: Martin Hansen. Jagt er en del af vores kulturarv og vi mennesker har til alle tider jaget dyr for at spise dem. Pensum til jagtprøven omhandler bla. Vildtkendskab, vildtbiologi, lovgivning, forskellige jagtformer og ikke mindst jægerhåndværk. Arrangeret af: AOF Nord

Fredag 2. nov kl. 14-17 lørdag 3. nov kl. 10-16 søndag 4. nov kl. 10-16 Tranum Strandgård Kunst og Kulturcenter 1 dag, 280 kr. 3 dage, 750 kr.

Har du lyst til at udfordre dine kreative evner og opleve glæden ved at skabe kunst, så tilmeld dig dette kursus. Tema: Lysten til at afprøve forskellige maleteknikker, såsom akryl, olie og blandede teknikker samt arbejde med egne ideer.

CAFÉ FOR ALLE STRIKKEGLADE I KIRKECENTRET Torsdag 1. nov. kl. 13.30 Lørdag 10. nov. kl. 13.30 Fjerritslev Kirkecenter

Der bliver strikket tøj til hjemløse og Børnehjørnet, der er tilknyttet en af Kirkens Korshærs genbrugsbutikker og varmestuer i Aalborg. I pausen serveres der kaffe og brød.

FAMILIEYOGA OG MINDFULNESS V/ LOUISE PEDERSEN


ØVRIGE Lørdag 3. nov. kl. 10-11 Fjerritslev Bibliotek Lørdag 3. nov. kl. 12.30-13.30 Brovst Bibliotek Lørdag 10. nov. kl. 10-11 Aabybro Bibliotek Lørdag 10. nov. kl. 12.30-13.30 Pandrup Bibliotek

Yoga for hele familien Yoga og mindfulness er gode redskaber til at genfinde roen, når vores hverdage i eksempelvis skolen, institutioner og i fritiden fylder meget i krop og sjæl. Arrangeret af: Jammerbugt Bibliotekerne

KREATIV KLUB Mandag 5. nov. kl. 13 Mandag 12. nov. kl. 13 Mandag 19. nov. kl. 13 Mandag 26. nov. kl. 13 Mandag 3. dec. kl. 13 Mandag 10. dec. kl. 13 Mandag 17. dec. kl. 13 Mandag 7. jan. kl. 13 Mandag 14. jan. kl. 13 Jetsmark Kirke

Kreativ Klub er et mødested for folk, der er interesseret i at bruge deres hænder til at strikke, hækle, sy og lave hobbyting. Vi mødes til gensidig inspiration, udveksling af ideer og almindelig hygge.

MANDAGSCAFÉ I KLIM FORSAMLINGSHUS Mandag 5. nov. kl. 14 Klim Forsamlingshus

sus. Tema: Lysten til at afprøve forskellige maleteknikker, såsom akryl, olie og blandede teknikker, samt arbejde med egne ideer.

WORKSHOP MED GLAS Tirsdag 6. nov. kl. 16-18 Lørdag 10. nov. kl. 10-12 Lørdag 24. nov. kl. 10-12 Torsdag 29. nov. kl. 16-18 Tirsdag 4. dec. kl. 16-18 Torsdag 13. dec. kl. 16-18 Tirsdag 18. dec. kl. 16-18 Tranum Lys og Glas, Ejstrupvej 11, Tranum 100 kr.

I workshoppen har du mulighed for at lave dine egne små glaskunster efter stumpeglasprincippet. Du anvender glas, der i forvejen er indfarvet, limer glasset sammen og dekorerer det evt. lidt mere. Glasset bliver så smeltet sammen og kan afhentes næste dag.

Onsdag 7. nov. kl. 14 Øster Han Herreds Egnssamling i Tranum Fri entré

Beritt Mathisen fra Øland fortæller om Thomas Dam og Gjøltroldene. Beritt har i årenes løb samlet mere end 1000 Gjøltrolde og her en historie om hver enkelt.

175 kr.

Mandehørms cross event med hårde øvelser, konkurrencer, fed stemning og håneret. Efterfulgt af rød bøf og øl. Vi træner med bildæk, battlerope, kettles, cross slæde.

JULESTUE PÅ AAGAARD Søndag 11. nov. kl. 11-16 Lørdag 17. nov. kl. 11-16 søndag 18. nov. kl. 11-16 Lørdag 24. nov. kl. 11-16 søndag 25. nov. kl. 11-16 lørdag 1. dec. kl. 11-16 søndag 2. dec. kl. 11-16 Gammel Aagaard

Sanne Jensen lukker igen i år den gamle dør op til Aagaard Hovedgård iført nissetøj, og byder alle velkommen til en julestue, der oser af hygge. Hun pynter nogle af stuerne op med de ting, hun laver. Udvalget vil ikke kun være juleting.

HÆKLECAFE

Hæklecafe' kom og lær at hækle - medbring selv (bomuld) garn og hæklenål henvendelse: Anni Christensen TLF. 30 26 62 20

Fredag 9. nov. kl. 17-20 DGI Huset Aabybro

EN FORTÆLLING OM GJØLTROLDENE

Den første mandag i måneden kommer organist Henrik Svane til mandagscafé kl. 14 i Klim Forsamlingshus.

Mandag 5. nov. kl. 19 Mandag 12. nov. kl. 19 Mandag 19. nov. kl. 19 Mandag 26. nov. kl. 19 Mandag 3. dec. kl. 19 Mandag 10. dec. kl. 19 Mandag 17. dec. kl. 19 Mandag 7. jan. kl. 19 Mandag 14. jan. kl. 19 Jetsmark Sognegård

CROSS NIGHT "MÆND MED BØFFER"

"MAL DIG GLAD 5" MED PIA MESTERTON GRAAE Fredag 9. nov. kl. 14-17 Lørdag 10. nov kl. 10-16 søndag 11. nov. kl. 10-16 Tranum Strandgård Kunst og Kulturcenter 1 dag = 280 kr, 3 dage = 750 kr.

Har du lyst til at udfordre dine kreative evner og opleve glæden ved at skabe kunst, så tilmeld dig dette kur-

Deadline for indtastning af arrangementer til Kulturbladet nr. 23 3. DECEMBER 2018

www.kulturblad.dk | 25


ØVRIGE Lørdag 24. nov. til søndag 25. nov. kl. 11-17 Gl. Grishauge i Klim

Fri entré

Julestuen på "Gl. Grishauge" er en hyggelig og tilbagevendende begivenhed, der altid afholdes weekenden før 1. søndag i advent.

SKUMRINGSTIMEN - HØJTLÆSNING FOR VOKSNE

"MAL DIG GLAD 6" MED PIA MESTERTON GRAAE

Mandag 12. nov. kl. 19-21 Brovst Bibliotek

Når det er mørkest i vores lande, tænder vi et lys og læser bøger. Mandag d. 12. november begynder Nordisk Biblioteksuge for 22. gang - en uge der vil manifestere højtlæsning, Nordisk fortællekultur og litteratur. Arrangeret af: Jammerbugt Bibliotekerne

Fredag 16. nov. kl. 14-17 Lørdag 17. nov. kl. 10-16 søndag 18. nov. kl. 10-16 Tranum Strandgård Kunst og Kulturcenter 1 dag, 280 kr. 3 dage, 750 kr.

Har du lyst til at udfordre dine kreative evner og opleve glæden ved at skabe kunst, så tilmeld dig dette kursus. Tema: Abstrakte landskabsmalerier/-billeder i efterårsfarverne. Mulighed for at arbejde med egne ideer. Tilmelding: vagnogbirthe1@live.dk

OPTOG,JULE LYS TÆNDES Fredag 23. nov. kl. 16 og 18 Brovst Handelsforening

Fri entré

GJØL JULEMARKED 2018 Søndag 25. nov. kl. 10-16 Natur- og Kulturcafé

Fri entré

Havnen på Gjøl og Gjøl Kro danner denne sidste søndag inden advent igen i år den smukke ramme om et overdådigt julemarked med masser af velduftende, velsmagende og julede oplevelser for både børn og voksne. Kom og oplev den første julestemning.

Optog med Julemand, Brovst pigegarde mm. byens julebelysning tændes.

SPAGHETTIGUDSTJENESTE I JETSMARK KIRKE

Julestue

Onsdag 14. nov. kl. 17 Jetsmark Kirke

En anderledes børnegudstjeneste med efterfølgende spisning i sognegården.

JUL I STALDEN

Oddevej 105, Klim Lørdag 24. nov kl. 10-15 søndag 25. nov kl. 10-15 Julestue i Gl. Grishauge Lørdag 1. dec. kl. 10-15

2018

Søndag 2. dec. kl. 10-15 Øster Han Herreds Egnssamling i Tranum Fri entré

24. og 25. november Der er salg af dekorationer, kran-

se, dag kirkegårdspynt lidt forskelligt Begge kl. 11 –og17

JULEHYGGE & INSPIRATION Torsdag 15. nov. kl. 19 Sport og Kulturcenter Brovst

WORKSHOP ADVENTSKRANS

julepynt. der kan købes kaffe og æbleskiver.

Søndag 25. nov. kl. 14-17 Galleri Munken

125 kr. (Medl. 100 kr.)

Lad dig inspirere til julens dekorationer af Stine Glerup fra Viborg. En helt unik inspirator. Arrangeret af: Jammerbugt Havekreds Kunsthåndværk Gaveideer og bl.a. 26 | www.kulturblad.dk Træarbejder

JULESTUE GL. GRISHAUGE

450 kr.

På dette eksklusive arrangement på Galleri Munken i selskab med Katharina Albrechtsen, som netop har vundet Danmarksmesterskabet i blomster kunst anno 2018, har du nu mulighed for at binde årets adventskrans.

JULEFLET I PIL


ØVRIGE Torsdag 29. nov. kl. 18.30 Aabybro Friskole

185 kr.

Juleflet i pil - en aften Liste over ting, der skal medbringes sendes ud senere. Der vil være mulighed for at flette forskellige småting i pil, der kan pynte op til jul. Kurset henvender sig til både begyndere og let øvede. Arrangeret af: LOF-Jammerbugt

Adventshygge i Egnssamlingen. I Egnssamlingen holdes juletraditionerne i hævd, så der er julestemning og arbejdende værksteder på Faarupvej i Saltum.

BAGAGEJULEMARKED Søndag 9. dec. kl. 10-16 Jetsmark Idrætscenter

Bagage Julemarked i Jetsmark Idrætscenters Hal A. Hallen bliver lavet om til et stort loppe- & julemarked. Gratis adgang. Luciaoptog. Julecafé hvor der bl.a. tilbydes kaffe, gløgg og julelækkerier.

ETLY KLARBORG - NISSEHUSET JUL I OLDEMORS KØKKEN PÅ VILDMOSEPORTEN Lørdag 1. dec. kl. 12-16 Vildmoseporten

En dag for børn, foræl­dre, bedsteforældre og alle andre. Mosekonen har brygget og Vildmose­porten er klar til jule­hygge med oplevel­ser for alle sanser.

HERREGÅRDEN BRATSKOV I JULEHUMØR Lørdag 1. dec. til søndag den 2. dec. kl. 10-16 Brovst turist- og kulturforening

"Herregården Bratskov i julehumør" har været et årligt tilbagevendende arrangement siden 1998 og finder sted første weekend i advent. Bratskov danner en smuk ramme om et overdådigt væld af spændende juleaktiviteter.

Søndag 2. dec. til søndag 23. dec. Alle søndage kl. 11-16 Klarborg

Nissehuset åbnede for første gang tilbage i 2004 og har siden da trukket mange glade børnefamilier til skoven i Moseby. Atmosfæren omkring Nissehuset er helt speciel og er ikke noget man finder andre steder. Den er magisk!

321 kr.

Vil du gerne kunne byde dine julegæster på lækker hjemmelavet chokolade, så har du her muligheden. Du vil blive guidet i at temperere chokoladen og at lave lækker fyld til chokoladerne. Arrangeret af: AOF Nord

Lørdag 1. dec. kl. 11-15.30 Egnssamlingen

I år er de fire pastorater i gl. Pandrup Kommune gået sammen om at invitere Tante Andante til at lave fire gudstjenester i 3 kirker. Tante Andante laver en festlig og farverig gudstjeneste for de små med masser af rekvisitter og dejlige sange.

Torsdag 3. jan. kl. 13.30 Fjerritslev Kirkecenter

Der bliver strikket tøj til hjemløse og Børnehjørnet, der er tilknyttet en af Kirkens Korshærs genbrugsbutikker og varmestuer i Aalborg I pausen serveres der kaffe og brød.

DE NI LÆSNINGER & RIS A LA MANDE Onsdag 5. dec. kl. 19 Langeslund Kirke

ADVENTSHYGGE I EGNSSAMLINGEN

Onsdag 12. dec. kl. 10.30 Saltum Kirke

CAFÉ FOR ALLE STRIKKEGLADE I KIRKECENTRET

LAV SELV JULE CHOKOLADER Tirsdag 4. dec. kl. 18-20.45 Brovst Skole

BØRNEGUDSTJENESTE VED KRISTIAN GRAM SCHJOLDAGER

En musikgudstjeneste, hvor bibeltekster veksler med salmer i et hele, der beretter om skabelsen, syndefaldet, trængsler og profetier, håb, opfyldelse og fred. Efter gudstjenesten serveres ris a la mande. Arrangeret af: Øland-Langeslund Menighedsråd

På www.kulturblad.dk Kan du orientere dig om alle aktuelle aktiviteter i Jammerbugt kommune. Her kan du også finde uddybende informationer om de mange tilbud!

www.kulturblad.dk | 27


I hele novem

ber og dece

mber måne

d 2018

DANMARKS STØRSTE OG SMUKKESTE LYS- & LYDSHOW Kom og se Skulpturparken Blokhus når der er julepyntet med imponerende dekorationer og skulpturer, oplyst af tusindevis af julelys i fantastiske farver. Også hyggeligt julemarked, julepynt, julegaver, gløgg, æbleskiver, julemad m.m. Skulpturparkens Magiske Juleshow, Caféen og Kunstbutikken har åben alle ugens dage kl. 11-21 i hele november og december måned. Juleboderne i parken er åbne hver dag kl. 14-20. (Lukket d. 24., 25. og 31. december 2018).

Vesterhavsvej 6, Hune · 9492 Blokhus · 88 44 33 88 · mail@skulpturparken.dk · skulpturparken.dk · facebook.com/Skulpturparken.dk ENTRÉ: Voksne 80,- Børn (3-11 år) 40,- Alle under 3 år eller over 90 år får gratis entré. Sæsonkort 2018: Voksne 185,- Børn 95,-


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.