Saariston Rengastie -liite 2021/Saaristouutiset

Page 1

SAARISTON RENGASTIE

25 VUOTTA

PIENI RENGASTIE VINKIT RENGASTIELLE

MERELLISET LOMAKOHTEET

PYÖRÄLLÄ – AUTOLLA – VENEELLÄ – VAELTAEN


Kuka tuntee merimerkit? Vem känner igen sjömärken? Missä on Säpin majakkasaari? Var finns fyrön Sebbskär? Tunnistatko kuvassa olevan kalan tai linnun? Känner du igen fisken eller fågeln på bilden? Mikä on kummeli? Vad menas med kummel? Missä on paapuuri? Var är babord?

K

öydet irti! ellä voi alkaa Seikkailu mer a!

K

toj Opi veneilytai erkit! Tunnista merim ren luontoon! Tutustu Itäme assiin! kohteita komp Löydä saaristo

asta loss! vs Äventyret till ha

2 • SAARISTO 2/2021

! Lär dig om båtliv märken! sjö n ige nn Kä tur! d Östersjöns na Bekanta dig me t väderstreck rät i ål sm ård Placera skärg på kompassen!

Hinta 48€ (sis. postikulut)

kan börja

Uutuuspeli veneilijöille! Opi veneilytaitoja, vesillä liikkumisen sääntöjä ja tutustu Itämeren maisemiin ja eläimiin. Köydet irti! vie pelaajansa meriseikkailuun, jossa oikea tieto tai taito palkitaan venetarvikemerkillä. Pidä hauskaa kaveriporukalla tai koko perheen voimin! Lär dig mera om båtliv och sjövett samtidigt som du bekantar dig med Östersjöns resmål och natur. Kasta loss! tar sina spelare med på ett äventyr till havs, där kunskap och skicklighet belönas med båttillbehörsmärken. Ha det trevligt i sällskap med vänner och familj!

Tilaa ennakkoon: info@saaristouutiset.fi


Saari uutiset to RIIPPUMATON VAPAA-AJANLEHTI 29. vuosikerta JULKAISIJA Tilma Mediat Oy Kirkonkyläntie 12 23200 Vehmaa Puhelin: 0400 833 811 info@saaristouutiset.fi www.saaristouutiset.fi TOIMITUS Päätoimittaja: Jaakko Amperla Toimituspäällikkö: Tiina Amperla-Hirvonen Puhelin: 040 527 5626 tiina@saaristouutiset.fi Toimitussihteeri: Annika Selänniemi Puhelin: 040 7126 254 info@saaristouutiset.fi MARKKINOINTI Markkinointijohtaja: Martti Hirvonen Puhelin: 0400 833 811 martti@saaristouutiset.fi Julius Hirvonen myynti@saaristouutiset.fi HALLINTO Toimitusjohtaja: Jaakko Amperla MYYNTIPISTEET Rautakirja Oyj:n lehtipisteet SIVUNVALMISTUS Katri Turto

SAARISTON RENGASTIE ON HOUKUTELLUT MATKAILIJOITA JO 25 VUOTTA Monet ovat kokeneet reitin joko moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai jalan perustamisvuoden jälkeen. Tänä kesänä noin 250 km pitkä reitti on avoinna 14.5.–29.8.2021. Saariston Rengastie täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Säännöllinen liikenne Houtskarin ja Iniön välillä avattiin vuonna 1996 ja viralliseksi matkailutieksi Saariston Rengastie hyväksyttiin vuonna 2001. Ajatus rengasreitistä oli kuitenkin syntynyt jo paljon aiemmin ja 1960-luvulla aloitti M/s Klara liikennöinnin mm. Kustavin, Rymättylän, Houtskarin ja Iniön välillä kuljettaen kannellaan jopa kaksi linjaautoa. Rengastien avaaminen 1996 mahdollisti maitse kulkevien matkailijoiden ajon pitkälle saaristoon ilman, että he joutuivat ajamaan samaa reittiä takaisin ja oli siten merkittävä edistysaskel saariston matkailussa. Kun Saariston Rengastie nykymuodossaan oli kierrettävissä ensimmäistä kesää vuonna 1996, kulki reitillä reilut 5000 matkustajaa.

Saariston suosio on vuosien varrella kasvanut ja viime vuonna reittiä kiersi yli 22 000 matkailijaa. Saariston Rengastiellä 8 lauttaa ja yli 10 siltaa vievät kulkijan maailman kauneimman saariston läpi ja irrottavat tehokkaasti arjesta. Ota alle auto, moottoripyörä, polkupyörä, sähköpyörä tai vaella reitillä ja koe saariston luonto, maisemat, herkullinen ruoka, saariston omaleimainen tunnelma uniikeissa kylissä ja nauti matkastasi. Varaa aikaa, nauti vanhoista puutaloista Paraisten Vanhalla Malmilla ja Naantalin Vanhassakaupungissa, tutustu saarten monipuoliseen tarjontaan, levähdä kallioille ja rannoille ihailemaan saaristomaisemia ja nauti ihanasta lähiruoasta ravintoloissa tai osta paikallisia herkkuja mukaan tilapuodeista. Tervetuloa! Niina Aitamurto matkailupäällikkö, Paraisten kaupunki

PAINOPAIKKA Kroonpress Lehti ei vastaa epäselvistä käsikirjoituksista tai puhelimessa sattuneista väärinkäsityksistä aiheutuneista painovirheistä, eikä anna hyvitystä vähäisestä painovirheestä, joka ei vaikeuta ilmoituksen käsittämistä, eikä vähennä sen mainosarvoa. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kannen kuvat: Visit Naantali, Juho Kuva Visit Parainen Erkas Gården, Iniö Martti Hirvonen

Saariston keltaisten lauttojen ja yhteysalusten liikennetiedotteet sekä päivitetyt aikataulut löydät nettisivuiltamme: finferries.fi Tutustu toimintaamme ja tägää kesäkuvasi aurinkoisilta aluksiltamme Instagramissa #finferries 3


SAARISTON RENGASTIE KUTSUU SEIKKAILUUN Lähde ikimuistoiselle lomalle saariston luontoon. Koe kiireetön matka tuhansien saarien maisemissa. Tutustu persoonallisiin saaristolaiskyliin, niiden tarjoamiin palveluihin, saariston historiaan ja nähtävyyksiin. Rengastietä kannattaa kiertää myös vastapäivään. Saariston Rengastie kulkee merellisissä maisemissa läpi kauniin saariston. Se on 250 kilometriä pitkä ja alkaa Turusta ja jatkuu Kaarinan kautta Paraisten kyläsaarien: Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön läpi Kustavin kuntaan, josta kuljetaan Taivassalon kautta joko Naantaliin kuuluvan Velkuan tai nykyisin Maskun Askaisten läpi Naantaliin ja takaisin Turkuun. Reittiä kuljetaan saarelta saarelle siltojen yli sekä losseja ja yhteysaluksia käyttäen. Retkeilijä voi valita suunnan, kumpaan suun-

taan haluaa reittiä kulkea, ja tietysti myös sen, miten paljon reitiltä haluaa poiketa. Varaa matkallesi aikaa ja suunnittele se etukäteen. Saaristossa on lumoavan kaunis luonto, paljon nähtävää ja persoonallisia yrityksiä, jotka palvelevat asiakkaitaan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti. Osa yrityksistä toimii myös ympäri vuoden. Saariston Rengastien paluuosuudella on reittivaihtoehtoja riippuen siitä, millä kulkupelillä Rengastietä kiertää. Rengastietä voi kiertää autolla, pyörällä, bussilla, moottoripyörällä tai vaeltaen. Sen varrella olevat ruskeat Rengastie-kyltit kertovat, että matkustat oikealla tiellä. Tänä kesänä Saariston Rengastien varrelle tulee pyörien huoltopisteitä.

RENGASTIEN AUKIOLOAIKA 14.5.-29.8.2021 Pituus: 250 km Suositus: 2-5 päivää Lauttoja: 8-9

LAUTTAAIKATAULUT www.finferries.fi www.lautta.net www.saaristolautat.fi

Vinkkejä Saariston Rengastiellä liikkuville Teksti: TIINA AMPERLA-HIRVONEN

Saaristo-opas Tiina Gustafsson suosittelee Rengastiellä liikkuvia viihtymään matkalla pidempään. Saariston ainutlaatuiset maisemat ja nähtävyydet vaativat paneutumista. Reitiltä kannattaa välillä myös poiketa, jos haluaa nähdä ja kokea vielä enemmän. - Kiireettömyys on tärkeää, kun liikkuu saaristossa. Kannattaa ottaa irti kaiken minkä saa. Luonto, meri ja upeat nähtävyydet ovat eri kylissä toisistaan poikkeavia. Esimerkiksi kirkot ovat erilaisia. Suosittelen tutustumaan niihin, kuten monipuolisiin luontopolkuihin, joita löytyy lähes kaikkialta, Tiina Gustafsson kuvailee.

Saaristo-opas Tiina Gustafsson antaa vinkkejä Saariston Rengastien reitin upeista kohteista.

4 • SAARISTO 2/2021


Kuva: Jaska Poikonen

VANHA MALMI Parainen Malmin puutalokaupunginosa kirkon ympärillä on helmi. Se on elävä ja kaunis kaupunginosa, jossa asutaan. Siellä on kahvila, ja alueelle pitää jalkautua. KORPPOON KIRKKO Korppoo Korppoon kirkko on ainutlaatuinen. Se on erilainen kuin yleensä Manner-Suomessa olevat kirkot. Siinä on jotakin ahvenanmaalaista.

KUSTAVIN KESKUSTA Kustavi Vaikka Rengastie ei kulje Kustavin kunnan kyläkeskustan läpi, kannattaa poiketa kylällä, jossa on ravintoloita ja kauppoja. Kustavilaiset ovat yritteliäitä ja ahkeria, kuten muutkin saaristolaiset.

NAUVON VIERASSATAMA Nauvo Nauvon vierassatama on eloisa paikka, jossa voi vain istuskella ja katsella ihmisiä. Satamassa voi kokea kansainvälistä tunnelmaa.

HOUTSKARIN SAARISTOMUSEO Houtskari Houtskarin saaristomuseossa on huomattava kokoelma vanhoja käyttöveneitä. Norrbackin torpassa voi tutustua kalastajaperheen elämään sata vuotta sitten. Museossa on myös vanhoja käyttöesineitä.

KULTARANTA Naantali Kultaranta on upea. Se on arvokas ja arvostettu kohde. Sen puutarha on Naantalin suosituin nähtävyys. Alueella on kesäisin opastettuja kierroksia.

Tiina Gustafssonin vinkit matkan varrelle:

HELSINGINRANTA Taivassalo Taivassalo on graniittipitäjä, josta on louhittu paljon graniittia. Helsinginrannassa on upeaa luontoa ja graniitin louhinnan jälkiä. Paikka on vaikuttava.

NORRBYN LUONTOPOLKU Iniö Norrbyn luontopolku kulkee kuusi- ja mäntymetsän sekä kallioiden ja mäkien halki. Luontopolulta on upeat näköalat. Polku päättyy Kasbergetille, joka on Iniön korkein kohta. Uskotaan, että siellä poltettiin entisaikoina merkkitulia.

WESTERHOLMIN KULTTUURIPOLKU Nauvo Nauvon kirkonkylän Eteläsatamasta alkava Westerholmin polku on omistettu kuuluisalle maisemamaalarille, Victor Westerholmille. Polulla on kylttejä, jotka kertovat taiteilijasta sekä saaren historiasta. 5


60

59

54 52

53

64

56 57

55 50

58 65

48

49 51

61

47

9

68

62

69

70

63

8

66

46

67

45 7

44

43

10

6

Röölä

11

13

5

2 4

12

41

1

42

3

26 27 28 29

36 35 34

37

38 39

25

30 31 32

33 2

24 40

Lossit Lossi- ja lauttamatkojen Lautat ajat sivulla 14

6 • SAARISTO 2/2021

22

23


21

1. Forum Marinum, Linnankatu 72, Turku,

2

1 4

3 5

6

7 9

10 11 12

13

14 15 16 17 8

18

19

20

VISIT TURKU Matkailuneuvonta Aurakatu 8, 20100 Turku Puh. 02 262 7444 www.visitturku.fi VISIT PARAINEN Matkailuneuvonta Paraisten kaupungintalo Rantatie 28 21600 Parainen Puh. 0400 117123 www.visitparainen.fi VISIT NAANTALI Nunnakatu 2 21100 Naantali Puh. 02 435 9800 www.visitnaantali.com VISIT KUSTAVI www.visitkustavi.fi TAIVASSALO www.taivassalo.fi

www.forum-marinum.fi 2. Ravintola Nooa, Läntinen Rantakatu 57, Turku, www.ravintolanooa.fi 3. Höyrylaiva s/s Ukkopekka, Linnankatu 40, Turku, www.ukkopekka.fi 4. Ocean Spirit, Linnankatu 37, Turku, www.oceanspirit.fi 5. Carfield, Läntinen Pitkäkatu 20, Turku yli 30 vuokrapistettä saaristossa, www.carfield.fi 6. Villa Wolax, Villa Wolaxin tie 40, Kuusisto, www.villawolax.fi 7. Stentorp lammastila, Skråbbontie 222, Parainen, www.stentorp.fi 8. Tammiluodon Viinitila, Tammiluodontie 244, Parainen, www.tammiluoto.fi 9. Art Bank, Kauppiaskatu 24, Parainen, www.artbank.fi 10. Gullkrona, Rantatie 16 ja Sattmark 1, Parainen, www.gullkrona.fi 11. Tre Små Rum, Kauppiaskatu 8, www.tresmarum.fi 12. Café Hallonblad, Storgårdinkatu 1, Parainen, www.hallonblad.fi 13. Café Wåfflan, Kauppiaskatu 22, Parainen, www.facebook.com/PargasCafewafflan 14. Café Fredrika, Fredrikanaukio 2, Parainen, Facebook / cafefredrika 15. Mon Ami, Koulukatu 9, Parainen, www.monami.store 16. Heisala Craft Drink Company, Kaivotie 11, Parainen, www.heisalacraft.fi 17. Hotel Kalkstrand, Rantatie 1, Parainen, www.strandbo.fi 18. Hunger & Törst, Rantatie 1, Parainen, www.hunger.fi 19. Hamnterassen Skål!, Pargas hamn, Paraisten vierassatama, www.pargashamn.fi 20. Café Kajutan, Kalkkisatamantie 2, Parainen, www.facebook.com/cafekajutanparainen 21. Stormälön mökkikylä, Stormälöntie 22, Parainen, www.stormalo.fi 22. Kirjais bybutik & marina, Kirjaistentie 547, Nauvo, www.kirjaismarina.fi 23. Glöd, Kirjaistentie 579, Nauvo, www.facebook.com/GlodKirjais 24. Hotelli & ravintola Sandvik, Pensar, www.pensarsyd.fi 25. Nagu Distillery, Vikomintie 130, Nauvo, www.nagudistillery.com 26. Båthuset, Nauvon rantatie 7, Nauvo, www.bathuset.fi 27. Hotel Strandbo, Nauvon ranta 3, Nauvo, www.strandbo.fi 28. Lanterna Hotel, Puistotie 5, Nauvo, www.lanterna.ws 29. Food Fellows, Puistotie 5, Nauvo, www.foodfellows.fi 30. CarGott Kb, Kesätori 1, Nauvo, Facebook / CarGott Kb 31. Suomen Saaristovaraus ja SaaristoShop, Rantapolku 1, Nauvo, www.saaristovaraus.fi, www.saaristolahja.fi 32. K-Market Nauvo, Toripolku 3, Nauvo, k-market-nagu.fi 33. Faffas B&B, Österretaisvägen 23, Korppoo, www.faffas.fi 34. Hotel Nestor & Restaurant Back Pocket, Österretaisvägen 45, Korppoo, www.hotelnestor.fi 35. Naawa – Nature Awakening, Träsknäs 2, Galtby, Korppoo, www.naawanature.com 36. Galtbyn Puoti, Saaristotie 6561, Korppoo, www.galtby.fi/galtbyn-puoti

37. Ravintola Buffalo ja Verkan vierassatama,

Kabeluddintie 2, Korppoo, www.ravintolabuffalo.com 38. Niinmun shop, Pakastontie 71, Korppoo, www.niinmun.fi 39. K-Market Korpo Handel, Handelsmansvägen 2, Korppoo, korpohandel.fi 40. Saaristokeskus Korpoström, Korpoströmintie 832, Korppoo, www.skargardscentrum.fi 41. Näsby vierassatama ja Grillcafé Skagen, Niemenkyläntie 190, Houtskari, www. skagen.fi 42. M-Market Houtskär, Näsbyntie 178, Houtskari, www.m-ketju.fi 43. Merideli Leonella, Norrby, Iniö, www.facebook.com/Leonellainio 44. Björklund Båtslip ja Thai-ravintola, Brudddalen 42, Iniö, www.bjorklundbatslip.fi 45. Erkasgården, Jumontie 38, Iniö, www.erkasgarden.fi 46. Cafe Alppila, Iniöntie 27, Iniö, www.cafealppila.fi 47. Peterzéns, Parattulan rantatie 16, Kustavi, www.peterzens.fi 48. Kustavin Käsityökylä, Iniöntie 411 B, Kustavi, kustavinsavipaja.fi, paratiisipaja.fi 49. Friisilän tila, Friisiläntie 8, Kustavi, www.friisilantila.fi 50. Kustavin Lootholma, Kuninkaantie 193, Kustavi, www.lootholma.fi 51. Juuvannin Merenrantamökit, Viliskerintie 27, Kustavi, www.juuvanni.fi 52. Saaristoravintola Prykä, Kivimaantie 11, Kustavi, www.facebook.com/Pryka23360 53. Panimoravintola Maistonki, Kärtyntie 2, Kustavi, www.facebook.com/maistonki, www.saaristosiideri.fi 54. Merineule, Kivimaantie 24, Kustavi, www.merineule.fi 55. Kustavin Talouskauppa, Kustavintie 5175, Kustavi 56. Heikinkari Ranthuone, Kustavintie 395, Taivassalo, www.ranthuone.fi 57. Grillikahvila Meriportti, Tulotie 1, Taivassalo, www.meriportti.fi 58. K-Market Taivassalo, Ihattulantie 2, Taivassalo, www.k-ruoka.fi/kauppa/kmarket-taivassalo 59. Juhlatila Vaanin Kartano, Kirkonkyläntie 12, Vehmaa, www.vaaninkartano.fi 60. Onzon Bangkok, Saarentie 428, Mynämäki, www.facebook.com/OnzonBangkok 61. Pyheen kauppa, Pyhäntie 3, Mynämäki, www.pyheenkauppa.fi 62. Teersalon Rantaklubi, Teersalon ranta, Velkua, rantaklubi.fi 63. Wanha Salakuljettaja, Teersalon ranta, Velkua, www.oldsmuggler.fi 64. Askaisten Ritaritupa, Askaistentie 751, Askainen, ritaritupa.wordpress.com 65. Louhisaaren linna, Louhisaarentie 244, Askainen, www.kansallismuseo.fi/fi/louhisaari 66. Taattisten tila, Koverintie 23, Merimasku, www.taattistentila.fi 67. Kultaranta Resort, Särkänsalmentie 178, Naantali, www.kultarantaresort.fi 68. Unikeko Shop, Nunnakatu 2, Naantali, www.unikeko.net 69. Naantalin Apteekki, Luostarinkatu 25, Naantali, www.naantalinapteekki.fi 70. Mallassepät, Niittikuja 1, Naantali, www.mallassepat.fi

7


reittikuvaus

TURKU-PARAINEN 25 KM www.saaristonrengastie.fi

Turun tuomiokirkolta alkavan Rengastien ensimmäinen reitti kulkee tietä 110 Kaarinaan, jonne matkaa on 10 kilometriä. Tien molemmilla puolilla on lähes koko ajan hyvä pyörätie. Reitti tulee Kaarinan keskustan tuntumaan, jos-

sa on lukuisia kauppoja. Kaarinassa kannattaa tankata eväitä ja lämmintä vaatetta mukaan, jos jotakin vielä uupuu. Kaarinan keskustan jälkeen käännytään upeista merimaisemistaan tunnetulle Saaristotielle 180.

TURKU

Sen rinnalla kulkee kapeahko pyörätie. Matkaa Paraisille on noin 15 kilometriä. Tienvarressa on levähdyspaikka, jossa on kioski, wc ja pöytiä. Tämän ensimmäisen osuuden varrella ei ole yhteysaluksia eikä lauttoja.

www.visitturku.fi

Aurajoen rannat houkuttelevat istahtamaan puistonpenkille ja nauttimaan ympäristöstä, joka kertoo tarinaa Suomen vanhimmasta kaupungista. Pistäydy laivaravintoloissa, joissa voit nauttia virkistävistä juomista, tai käväise kaupungin lukuisilla terasseilla syömässä herkullista ruokaa. Nauti kaupungin kansainvälisestä ilmapiiristä. Vilkas kesäkaupunki kutsuu myös vierailemaan museoissa ja nähtävyyksissä. Kun olet nauttinut kaupungin vilinästä, jatka sitten matkaa kohti Suomen kauneinta saaristoa. Kuva: Visit Turku/Seilo Ristimäki

F O OD, DR I N K S , & G O OD TIME S

60°26’24.644”N 22°14’41.128”E www.ravintolanooa.fi Tu r u n V i e r a s v e n e s a t a m a

8 • SAARISTO 2/2021


Poikkea reitiltä

KOE MAAILMAN SUURIN SAARISTO K O S K E T U S E T Ä I S Y Y D E LT Ä.

RUISSALO

Luonnoltaan upea ja kulttuurihistorialtaan arvokas Ruissalon saari sijaitsee Turun kupeessa. Alueen vallitsevin puulaji on ylväs tammi. Saaressa elää muutenkin harvinaisia kasveja ja eläimiä. Ruissalossa voi myös tutustua historiallisiin monumentteihin ja

ihailla upeita pitsihuviloita. Saaren erimittaisilla luontopoluilla pääsee tutustumaan luontoon ja historiaan. Saaren kärjessä on upeita piknikpaikkoja ja Saarronniemen uimaranta ja leirintäalue.

Uusi elämyksellinen näyttely vie sinut aisteja herättelevälle matkalle maailman suurimpaan saaristoon. Ulkona eläväinen Kesätori kutsuu viettämään aikaa ja inspiroi ruokamatkamuistoilla sekä reissuideoilla. Näyttely 40 000+ ja Kesätori Turun Merikeskus Forum Marinumissa 28.5.2021 alkaen. Lue lisää: forum-marinum.fi

Tärppi

SUOMEN JOUTSEN

Forum Marinumin laiturissa sijaitseva fregatti Suomen Joutsen on avoinna yleisölle kesäkuukausina. Alus valmistui Saint-Nazairessa vuonna 1902 ja kuului Ranskan valtion tukemaan rahtialussarjaan. Suomen Joutsen myytiin 1920-luvun alussa Saksaan, josta Suomen valtio hankki sen laivaston koululaivaksi vuonna 1930. Suomessa suoritettujen muutostöiden jälkeen aluksella tehtiin ennen toista maailmansotaa kahdeksan pitkää koulutuspurjehdusta. Valtamerimatkoilla koulutettiin yli 650 oppilasta, ja niillä pyrittiin myös lisäämään Suomen tunnet-

EUROOPAN UNIONI Euroopan aluekehitysrahasto

tavuutta maailmalla. Talvi- ja jatkosodan aikana Suomen Joutsen toimi sukellus- ja moottoritorpedoveneiden emälaivana ja sotien jälkeen miinanraivaajien tukikohtana.

Matkalla Paraisille

KUUSISTON LINNAN RAUNIOT

Kun olet kääntynyt Saaristotielle, matkan varrella tulee pian tienviitta Kuusiston linnan raunioille. Piispanlinna oli 1200- luvun lopulla tai 1300-luvun alussa perustettu Suomen katolisten piispojen linna, jota käytettiin uskonpuh-

distukseen. Linna purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Nyt vaikuttavan linnan raunioihin voi tutustua veloituksetta. 9


Kauppiaskatu 24, Parainen www.artbank.fi

Rantatie 1, Parainen Strandvägen 1, Pargas 045 349 4933 www.hunger.fi

Kauppiaskatu 8, Parainen Puh. 024584333

CAFÉ KAJUTAN

Käsityöjuomia suoraan siiderimöstä. Avaamme putiikin kesällä 2021. Kaivotie 11, Parainen

ma-pe klo 10-18 la klo 10-15 www.tresmarum.fi

@heisalacraft

heisalacraft.fi

Paraisten vierassatama Pargas gästhamn 040 703 3040 www.pargashamn.fi

cafekajutan.fi

Kalkkisatamantie 2 Parainen Puh 050 4399500 Tankkaus • Terassi Ruokaa • Veikkaus

Viihtyisät mökit Saaristomeren rannalla Paraisilla Saaristouutiset_HCDC.indd 1

5.5.2021 18.58

Anniskelukahvila, lounas, kesämenu, tapahtumia. +358 4429 41760, www.stormalo.fi

WOOL

-

Storgårdinkatu 1, 21600 Parainen info@cafehallonblad.fi www.cafehallonblad.fi

PYSY KARTALLA!

12.6 –5.9.2021

Älä eksy lomalla, hae meiltä

RENGASTIEKALSARISI

tai tilaa nettikaupasta gullkrona.fi

Lammaspäivä/Lammdag 12.6. klo/kl 12-16

Jill Christiansen, ull, skinn, villa, turkis Heikki Vendelin, akvarell Cecilia von Weymarn, foto Avoinna päivittäin koko kesän Öppet hela sommaren Stentorpsheepfarm 12-16 Skråbbontie 222, Parainen 0400844506 www.stentorp.fi

BELGISKA WÅFFLOR BELGIALAISIA VOHVELEITA Wåffel Lunch / Vohveli Lounas Glassbollar / Jäätelöpalloja Café Wåfflan @cafewafflan Adress/Osoite: Köpmansgatan 22 / Kauppiaskatu 22 21600 Pargas / Parainen Tel./Puh: 0401811918 Epost: cafewafflan@gmail.com

Tule maitse tai meritse!

TAMMILUODON VIINITILA

Myymälä & kesäpuoti Paraisilla! Rantatie 16

Sattmark 1

Ihanasta kivijalkaliikkeestä

Laadukaat nahkalaukut ja lompakot Yksilölliset naistenvaatteet Shakalohan ulkoilmaa rakastavat villatakit Laaja valikoima luonnonkosmetiikkaa Sisustustavaraa

040 5043524 Koulukatu 9, 21900 Parainen info@monami.store

Viinitupa – kahvio ja lapuo

Merikorttiin merkitty käyntisatama Parainen, Lemlahti Kesällä avoinna ma-su 10.00-18.00 www.tammiluoto.fi

Muina aikoina sop. mukaan

10 • SAARISTO 2/2021

puh. 0400 227 298

Tervetuloa!


Kuva: Visit Parainen

PARAINEN www.visitparainen.fi

Parainen on Saaristomeren pääkaupunki. Kannattaa poiketa kesäkaupungin keskustaan, josta löytyy monipuolisia palveluja. Kaupungin pikkukujilla on mukavaa viettää aikaa, tehdä ostoksia, syödä ja nauttia virvokkeista merellisissä maisemissa vaikkapa lähellä vierassatamaa. Paraisten keskustan tuntumassa sijaitsee myös Pohjoismaiden suurin avolouhos. Sen näköalapaikalta on huikeat näkymät alas louhokselle. Lisäksi kaupungin läpi kulkevan kanavan ympäristössä viihdytään ja vietetään kesäpäiviä sekä rentoudutaan vaikkapa sen lähistöllä olevissa kahviloissa.

Kuva: Visit Parainen

Tärppi

Poikkea reitiltä

PARAISTEN KOTISEUTUMUSEO

Paraisten kotiseutumuseo on kiinnostava nähtävyys kaupungin keskustassa. Tiedetään, että Leninkin on yöpynyt museoalueella olevassa Kirjalan talossa, kun hän oli pakomatkalla saariston läpi länteen. Museoalueella on vanhoja rakennuksia, jotka kertovat maaseudun eri yhteiskuntaluokista ja niiden elämästä viime vuosisatoina. Museo on avoinna kesäkuukausina.

STENTORPIN LAMMASTILA

Ennen Paraisten kaupungin keskustaa kannattaa poiketa Stentorpin lammastilalla. Se sijaitsee kauniin luonnon keskellä Kirjalan kylässä. Tilalla kasvatetaan suomenlampaita ja myydään niiden villasta valmistettuja käsitöitä ja neuleita. Lampaita pääsee myös tervehtimään tilan pihapiirissä. 11


Matkalla Nauvoon

Hembakade läckerheter och lokal mat Kotona leivottuja herkkuja ja lähiruokaa h ote l l i & ra vi n to l a Pe n s a r

MAJOITUS, RAVINTOLA, VIERASVENESATAMA Pensar Ängvik 181, Parainen p. 045 356 9209 info@feedin.fi hotellisandvik.fi | vierasvenesatama.fi

Välkomna!

Tervetuloa!

Sommartorget 1/Kesätori 1 Skärgårdsvägen 4534, Saaristotie 4534 Nagu/Nauvo carola.adolfsson@gmail.com CarGott Kb

Saaristo Shop Virkisty merellä, reipastu poluilla Syvenny luontoon ja majoitu mukavasti meren ja metsän rajamailla Suomen Saaristovaraus saaristovaraus.� 02 410 6600 info@saaristovaraus.�

12 • SAARISTO 2/2021

Uniikit lahjatavarat ja matkamuistot saariston sydämestä Nauvosta Kipaise kivijalassa tai osta verkosta: saaristolahja.fi

Saaristo Shop Rantapolku 1 21660 Nauvo

KIRJAISTEN SAARI

Saariston Rengastieltä voi poiketa Nauvon pääsaarten eteläpuolella sijaitsevalle Kirjaisten saarelle. Siellä on Kirjais bybutik & marina ja uusi ravintola Glöd, joka tarjoilee hiiligrillillä valmistettua, kansainvälistä ruokaa paikallisista raakaaineista. Kirjaisista lähtee myös yhteysalus mm. Nauvon Brännskäriin, Bodöhön ja Pensariin.


www.saaristonrengastie.fi

Saariston Rengastien toinen reitti kulkee Paraisilta Nauvoon. Ensin ajetaan kapeahkoa pyörätietä pitkin Paraisilta Lillmälön lauttarantaan, josta noustaan Rengastien ensimmäiselle

NAUVO

www.visitparainen.fi

lautalle, joka vie matkustajat Nauvon puolelle. Lautta kulkee 15 minuutin välein ja matka kestää 10 minuuttia. Matkalla on hyvä hengähtää ja katsella merta sekä upeita maisemia.

Tärppi

Paraisten kaupunkiin kuuluva Nauvo on Saaristomeren keskipiste. Nauvoon kuuluu kaksi pääsaarta sekä noin 3000 pienempää saarta ja luotoa. Nauvon vierassataman tuntumassa on rento kesäinen meininki. Alue on vilkas veneilijöiden ja mökkiläisten kohtaamispaikka. Ihastuttavien ruokapaikkojen lisäksi sataman tuntumassa on pieniä myyntikojuja, joissa myydään vaatteita ja venetarvikkeita. Keskustassa on myös monipuolinen elintarvikekauppa.

Prostvikin lauttarannasta on matkaa Nauvon keskustaan 15 kilometriä. Tällä tieosuudella ei ole erillistä pyörätietä, joten tiellä pitää huomioida muu liikenne.

SEILIN SAARI

Nauvosta kannattaa hypätä yhteysalus m/s Östernin kyytiin, joka vie matkustajat puolessa tunnissa kiehtovalle Seilin saarelle. Lauttavuoroja on päivittäin kolme, ja kulkeminen on maksullista. Seilin saarella on toiminut leprasairaala, jonne spitaalitautia sairastavat ihmiset vietiin loppuelämäkseen. Myöhemmin siellä oli mielisairaala. Saarella on hotelli ja ravintola. Lisäksi siellä toimii saaristomeren tutkimuslaitos.

W W W . B AT H U S E T. F I Nauvon vierasvenesatamassa sijaitsee saariston helmi – bistro ja bar Båthuset. Taianomainen saaristotunnelma vie kesäpäiväsi aivan uudelle tasolle. Båthuset on rento bistro, jonka mutkattoman herkullisesta valikoimasta löydät aamupalaa, leivonnaisia ja maittavat ruoka-annokset. Beach Barin loistavat cocktailit ja kattava juomavalikoima tekevät kesän huolettomista hetkistä entistä upeampia. Tarjolla on myös mainioita alkoholittomia mocktaileja.

60° 11,7’ N, 21° 54,7 E WWW.NAGUHAMN.FI

13

reittikuvaus

PARAINEN – NAUVO 35 KM


SAARISTON RENGASTIEN LOSSIT JA LAUTAT

Lisätietoja: www.finferries.fi www.ostern.fi www.vitharun.fi

Lautta- ja lossimatkojen kesto: 1. Parainen – Nauvo 10 min 2. Nauvo – Korppoo 5 min 3. Korppoo – Houtskari 30 min 4. Kivimon lossi 5 min 5. Mossalan lossi 5 min 6. Houtskari – Iniö 50 min Liikennöi vain kesäkuukausina, maksullinen

7. Skagenin lossi 8. Iniö – Kustavi

5 min 25 min

Muut vaihtoehtoiset reitit: 9. Hakkenpää – Teersalo 45 min Vain kevytliikenteelle

10. Röölä – Seili ­– Nauvo 1 h 15 min

+30 min

Maksullinen, vain kevytliikenne, liikennöi 24.6.08.08.2021

13. Turku – Seili – Nauvo

Maksullinen, liikennöi 8.5.-19.9.

1 h 45 min + 30 min

Pieni Rengastie: 11. Hämmärönsalmen lossi

5 min

12. Nauvo – Seili – Hanka 30+30 min Maksullinen, liikennöi 14.5.-29.8.2021

KIRJAIS BYBUTIK & marina • uusi laituri • uusi huoltorakennus • kattavan valikoiman kyläkauppa

Bystrand är nu / on nyt:

Nauvon vierassatama/Nagu gästhamn

Kirjaisvägen / Kirjaistentie 579, Nagu/Nauvo 045-6707800 / Tom tom@matglad.fi

TERVETULOA!

Kirjaistentie 547 Lillandet, Nauvo p. 02 4655163 N60°07,9’ E21°58,2

@foodfellows @foodfellows +358401536275

Glöd är en del av Matglad familjen Glöd on osa Matglad perhettä www.matglad.fi

Persoonallista ja kodikasta asumista Nauvon keskustassa Puistotie 5, 21660 Nauvo Puh 040 755 1419 tai (02) 463 1814 info@lanterna.ws | www.lanterna.ws

14 • SAARISTO 2/2021


Täyden palvelun satama Hotelli | satama | ravintola | ruokakauppa

Matkalla Korppooseen

Tel. 040 139 12 18 visit@skargardscentrum.. www.skargardscentrum..

Handla enkelt och bekvämt hemifrån, från stugan, i bilen eller båten! Asioi helposti ja mukavasti kotisohvalta, mökiltä, autossa tai veneessä!

Beställ via nätet och hämta i butik. Tilaa verkossa ja nouda kaupasta. VÅR NÄTBUTIK ÄR ÖPPEN DYGNET RUNT. VERKKOKAUPAAMME ON AUKI VUOROKAUDEN YMPÄRI.

www.faffas.fi • 040 7226271

Levererar även till förbindelsebåtar Toimitus myös yhteysaluksiin

korpohandel.fi

Naawa

60 10, 76 N 21 39, 86 W

Nature Camp

TENTSILE - RYHMÄT - SAUNA Niinmun Shop KORPPOO Pakastontie 71 vierasvenesatamasta 1,5km Avoinna ark. 10-18, la 10-16, su 12-16

TENTSILE

1 hlö 70€ 2 hlö 85€ 3 hlö 100€

VARAUKSET

+358407291808 naawanature.com Info@naawanature.com

SIJAINTI Träsknäs 2 Galtby, Korppoo

k-market-nagu.fi

TURKU Aurakatu 10 Avoinna ark. 10-18, la-15, su 12-15

Koordinaatit laiturillemme Nestorin rannalla (500 m hotellilta)

Hotel Nestor & Restaurant Back Pocket Österretaisvägen 45, 21710 Korppoo P. 0400 601 280 info@hotelnestor.fi www.hotelnestor.fi

P. 0407561567/Virpi webshop niinmun.fi

Anna luonnon herättää sinut

Meillä voi lauttaa odotellessa nauttia pikkusuolaista ja -makeaa, sekä tuoretta Galtbyn lauttaranta, Korppoo Galtbyn lauttaranta, Korppoo Meillä voi lauttaa odotellessa nauttiakahvia. pikkusuolaista ja – Galtbyn lauttaranta, Korppoo0400 464 226 Meillä voi lauttaa odotellessa pikkusuolaista ja – Virvokkeet ja kahvia. jäätelönauttia terassillamme, Puh. 045 153 6396, Puh. 045 153 6396, 0400 464 226 makeaa, sekä tuoretta Puh. 045 153 6396, 0400 464 226 makeaa, sekä tuoretta kahvia. rennossa tunnelmassa, ovat Virvokkeet ja jäätelö Virvokkeet terassillamme, rennossa tunnelmassa ja jäätelö terassillamme, rennossa tunnelmassa Taksi Lehtonen, Korppoo 0400 574 013ovat saaristokokemus. saaristokokemus. ovat saaristokokemus. V I E R A S S ATA M A / G Ä S T HTaksi A M Lehtonen, N V E R KKorppoo, A N 0400 Taksi 574 Lehtonen, 013 Korppoo, 0400 574 013

25v

R AV I N T O LA / R E S TA U R A N G B U F F A LO

✆ 02-463 1610 ✆ 02-463 1600 www.verkan.com | www.ravintolabuffalo.com Kabeluddenintie 2, 21710 Korppoo www.verkan.com 60.1027°N, 21.3330°E UUTTA KESÄKSI - NYT FÖRR SOMMAREN! PIZZERIA avataan kesäkuussa/öppnas i juni

Saariston mukavin terassi on Galtbyn lauttarannassa!

www.verkan.com

Saariston mukavin terassi on Galtbyn lauttarannassa!

15


www.saaristonrengastie.fi

Rengastien kolmas osuus kulkee upeissa merimaisemissa Nauvosta Korppooseen. Ensin ajetaan Nauvossa Pärnäisten lauttarantaan, josta lautta kuljettaa matkailijat Korppoon puolelle Retaisten lauttarantaan viidessä minuutissa. Lautta liikennöi säännöllisesti lauttarannasta

toiseen. Tie on kapea, eikä erillistä pyörätietä ole, joten matkalla on otettava muu liikenne huomioon. Retaisten lauttarannasta on matkaa 10 kilometriä Korppoon keskustaan, jossa kannattaa käydä.

KORPPOO

www.visitparainen.fi

Korppoo on aikoinaan nimetty sen suurimman saaren mukaisesti Korppooksi. Tällä Paraisille kuuluvalla saaristoalueella on yli 2000 saarta ja luotoa. Pääsaareen kulkevan tien varsilla on paljon hämmästeltävää, ja kylän keskustassa voi aistia aitoa saaristolaista maalaistunnelmaa. Verkanin vierassatamassa on kesäkuukausina paljon ohjelmaa ja elämää. Myös Korppoon ulkosaaristosta löytyy paljon nähtävää, joista mainittakoon vaikkapa Utön majakkakirkko.

Tärppi

Poikkea reitiltä

reittikuvaus

NAUVO-KORPPOO 23 KM

KORPOSTRÖMIN SAARISTOKESKUS

Korppoon etelärannalla sijaitsee Korpoströmin saaristokeskus. Alueella on ravintola, kauppa, hotelli ja vierassatama. Saaristokeskuksessa on lisäksi näyttelyitä ja koronatilanteen salliessa myös erilaista ohjelmaa.

16 • SAARISTO 2/2021

PALJASJALKAPOLKU

Österretaisten kylässä sijaitseva Paljasjalkapolku on 1,9 kilometriä pitkä ympäristötaiteeseen ja paikkasidonnaisiin teoksiin keskittyvä kokemus. Yleisöllä on mahdollisuus perehtyä ainutlaatuiseen saaristoluontoon samalla kun he tutustuvat ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen. Jokaisen näyttelykokonaisuuden teemat tarkastelevat ihmisen ja luonnon välistä suhdetta eri näkökulmista. Retkikohde sopii koko perheelle.


reittikuvaus

KORPPOO – HOUTSKARI 24 KM www.saaristonrengastie.fi

Neljäs etappi vie matkailijat kohti Houtskaria, jonne lähdetään Korppoosta, Galtbyn lauttarannasta. Lauttamatka Houtskarin Kittuisiin kestää noin puoli tuntia. Lautta liikennöi

monta kertaa päivässä, mutta ei niin usein kuin edelliset lautat, joten kannattaa tutustua etukäteen lautta-aikatauluun: www.lautta.netsivuilla.

Kittuisista Houtskarin keskustaan on noin 10 kilometrin matka, ja keskustassa, Näsbyn kylässä on palveluja.

HOUTSKARI

www.visitparainen.fi

Keskellä kauneinta saaristoa sijaitsee Houtskari, joka kuuluu Paraisten kaupunkiin. Houtskarin luonto on monimuotoinen. Alueella näkyy karuja ulkoluotoja, vehmaita salmia ja harvinaisia kasveja sekä lintuja. Meri avautuu ympärillä ja luo kulkijalle ainutlaatuista tunnelmaa. Keskus on Näsbyn kylässä. Siellä kannattaa mennä vierassataman läheisyyteen, jossa voi ihailla huviveneliikennettä.

Tärppi

M-MARKET HOUTSKÄR Må-Fre / Ma-Pe 9 - 18

Lö / La 9 - 15 7.6 - 15.8.2021: Må-Fre 9 - 20, Lö 9 - 18, Sö 9 - 16 ~ din närbutik i Houtskär - lähikauppasi Houtskarissa ~

Näsbyvägen/Näsbyntie 178, 21760 Houtskär market@m-houtskar.fi, 02—46 33 255 Näsby gästhamn och GrillCafé Skagen

NÄSBYN VIERASSATAMA ja GRILLCAFÉ SKAGEN Puh./Tel. Satama /Hamnen +3582-4633407 Therese +35840 7386465 Näsbyvägen 190, 21760 Houtskär

NÄSBYN VIERASSATAMA

Kannattaa poiketa Näsbyn vierassatamaan, jossa voi aistia lämminhenkistä saaristolaistunnelmaa. Vierassataman ravintolan terassilta tai laiturin vierestä voi ihailla veneiden liikkumista ja kesävieraiden liikkeitä. Idyllisessä satamassa on perinteistä saaristomiljöötä korostavia rakennuksia.

Aukioloajat ja muu info ks. Öppettider och annan info se:

www.skagen.fi

Saariston mansikkapaikka - Ett smultronställe i skärgården 17


reittikuvaus

HOUTSKARI – INIÖ 30 KM www.saaristonrengastie.fi

Viides etappi Houtskarista Rengastietä pitkin kohti Iniön saariryhmää, alkaa Näsbystä Mossalaan. Näsbyn ja Mossalan välillä on kaksi pientä lauttaa, joihin saattaa joutua kesäkuukausina

jonottamaan. Tämän vuoksi kannattaa varata aikaa matkantekoon. Mossalan pohjoiskärjestä lähtevä yhteysalus, m/s Antonia liikennöi vain kesäkuukausina. Mat-

ka kestää tunnin, ja se on maksullinen alus Saariston Rengastiellä. Tiet ovat Iniössä kapeita, mutta liikennettä on vähän. Norrbyssä, Iniön keskustassa, on palveluita.

INIÖ

www.visitparainen.fi

Paraisille kuuluva Iniö on tunnettu koskemattomasta saaristoluonnostaan, joka ihastuttaa aina. Alueeseen kuuluu tuhat saarta ja luotoa, joissa vain noin kymmenessä on enää asutusta. Iniön saarissa voi kulkea luonnon ääniä kuunnellen ja rauhoittua tienposkelle katselemaan merta. Saarilla on vierassatamia, joiden ympäristöstä löytyy myös elämää ja palveluja niitä haluaville. SAARISTON RENGASTIEN VARRELLA

KAHVILA, MAJOITUS JA TELAKKA 040 595 8794 info@cafealppila.fi www.cafealppila.fi Mökkivaraus kätevästi Bookingista. Iniöntie 27, 23390 Iniö N60°26,20', E21°23,30'

Täyden palvelun satama Hamn med full service Vierassatama, Camping, Volvo Penta, ym. huolto, edulliset polttoaineet Gästhamn, Camping, Volvo Penta mm. service, förmanlig bränsle

Meillä voit koeajaa myös Sailfish-veneet

Thai Ravintola Thai Restaurang ”Bruddalsviken” Thaimaalaisen kokin thairuokaa/ Thai-mat av en thailandsk kock Ravintola avoinna/restaurang öppet 12-20

Björklund Båtslip, Norrby 23390 Iniö puh./tel (02) 4635 343, avoinna ma-la/öppet må-lö 9-21 su/sö 10-21

18 • SAARISTO 2/2021


Poikkea reitiltä

Matkalla Kustaviin

HOTEL BOATHOUSE

Kustavissa, Heponiemen rannan jälkeen kannattaa piipahtaa Peterzensin satamaan, jossa voi kokea todellista saaristolaistunnelmaa. Sataman tuntumassa on ravintola ja hotelli, jossa voi yöpyä kaislakattoisissa Boathouse-taloissa.

KUSTAVIN TALOUSKAUPPA

avoinna ma-la 6-20, su 10-19 puh. 02 877 735 Kustavintie 5175 MUNKIT LOUNASKAHVILASTA Kysy edullista majoitusta!

KEISTIÖN SAARI

Kun saavutaan Houtskarista lautalla Iniöön, samasta lauttarannasta lähtee lossi Keistiön saarelle, joka on pinta-alaltaan Iniön suurin kylä. Saarella asuu vakituisesti n. 30 ihmistä sekä paljon osa-aikaisia asukkaita. Keistiössä on useita kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten jatulintarha, sisäjärvi Friskan, Keistiön koulumuseo, juhannussalko ja tuulimylly.

Tärppi

Perunat, vihannekset, marjat ja kesäkukat sesongin mukaan Tilapuoti tilalla ja myyntikioski keskustassa Kotiruoka-kahvila Friisiläntie 8, 23360 Kustavi www.friisilantila.fi www.facebook.com/friisilantila

Leivonnaisia, myös tilauksesta Pihapiirissä eläimiä ja leikkipaikka lapsille Lähimetsässä koko perheen tarumetsäpolku Mari Väisänen 040 763 4444 Timo Siivonen 040 548 7455

JUMON JUUSTOLA

Jumon saarella, Erkas Gårdenin tilalla valmistetaan vuohen- ja lehmänmaitotuotteita. Tuotannossa on valkohomejuustoa, grillijuustoa, jogurttia, viiliä ja jäätelöä. Tuotteita voi ostaa ravintolan yhteydessä olevasta tilapuodista. Tilalla on 37 vuohta, joita pääsee myös tervehtimään. 19


www.saaristonrengastie.fi

Rengastie jatkuu Iniöstä kohti Kustavia. Matkaa taitetaan yhden lossimatkan kautta Norrbystä Kannvikin yhteyslaituriin, jonne on matkaa noin kuusi kilometriä. Yhteysaluksen kanssa kuljetaan

puolessa tunnissa Kustaviin, Heponiemen rantaan, josta matka jatkuu Iniöntietä 1922 kohti Kustavintietä. Kustavin kylään kannattaa myös poiketa. Siellä on kauppoja ja ravintoloita.

KUSTAVI

www.visitkustavi.fi

Kustavi on merellinen saaristokunta, jonka asukasluku moninkertaistuu kesäkuukausina. Se on tunnettu jylhistä kallioistaan, lehtometsistään, kulttuurimaisemistaan sekä upeista hiekkarannoistaan. Kustavissa on myös paljon nähtävyyksiä, joten siellä saa aikaa kulumaan pidempäänkin. Kustavin keskuksessa on palveluja ja kunnan vierassatamien tuntumassa on usein ohjelmaa ja kesäistä elämänmenoa.

Poikkea reitiltä

reittikuvaus

INIÖ-KUSTAVI 20 KM

LOOTHOLMA

Iniön tienhaarasta kannattaa ajella Kustavin kyläkeskukseen, jossa on useita kauppoja ja ravintoloita sekä torimyyntiä. Muutaman kilometrin päässä on Lootholman lomapalvelut, joka tarjoaa asiakkailleen lomahuoneistoja, leirintäalueen, saunamaailman, ravintolan ja käyntisataman palvelut. Alueella on myös upea uimaranta.

20 • SAARISTO 2/2021


RENGASTIEN VARRELLA KUSTAVISSA BoathouseHotelli Ravintola Myymälät laiturilla varaukset: leontinap@gmail.com

TA: UUTPadelkenttä Yksityissaunat Pyörävuokraus

PETERZÉNS.FI

Matkalla Taivassaloon Kotimaista neuletuotantoa Kustavista. Paitoja, tunikoita, pipoja, kerrastoja ja paljon muuta

Kivimaantie 24B, 23360 KUSTAVI 02-876347, asiakaspalvelu@merineule.fi www.merineule.fi

Juuvannin merenrantamökit Hirsimökkejä meren rannalla. Hyvät kalastus- ja retkeilymahdollisuudet Venelaskupaikka, kanoottivuokrausta.

Uusi rantaravintola, satama, leirintäalue, mökkejä ja saunakeskuksen käyttö sisältyy vierasmaksuihin. p. 050 5560 440 Kuninkaantie, Kustavi WWW.LOOTHOLMA.FI

Est 2020

Prykä

SAARISTON PARHAAT SANDWICHIT KUSTAVIN KESKUSTASTA Kivimaantie 11 0503260022

SAARISTORAVINTOLA

LASSE JALONEN Viliskerintie 27, 23360 Kustavi 040 744 5916, 0400 539 916 www.juuvanni.fi juuvanni @juuvanni.fi

TERVETULOA SAARISTON SYLIIN

KATSO KOKO MENU

@saaristoravintolapryka

Panimoravintola Maistonki KÄRTYNTIE 2 23360 KUSTAVI

LÄHIRUOKARAVINTOLA SIIDERIPANIMO WWW.FACEBOOK.COM/MAISTONKI

WWW.SAARISTOSIIDERI.FI

Kustavin kunta p. 02 842 6600 kustavi@kustavi.fi Kesäkuukausina palvelee matkailuneuvonta p.044 742 6620 matkailuneuvonta@kustavi.fi visitkustavi.fi kustavi.fi

21


www.saaristonrengastie.fi

Taivassaloon kuljetaan Kustavintietä 192 pitkin kauniissa maisemissa yli siltojen ja läpi merellisten maisemien. Taivassaloon on matkaa Iniöntien ja Kustavintien tienhaarasta 10 kilometriä. Matkalla ylitetään

yksi Suomen pisimmistä silloista, Kaitaisten silta, joka on 477 metriä pitkä ja 13,5 metriä korkea. Silta valmistui vuonna 1982 ja se yhdisti Kustavin mantereeseen. Tien varrella on levähdyspaikka kioskeineen.

TAIVASSALO

www.taivassalo.fi

Merellinen Taivassalo tarjoaa kävijöilleen monipuolista nähtävää. Se houkuttelee lomanviettäjiä kalastamaan, mökkeilemään, veneilemään ja luontoon retkeilemään. Lukuisat saaret ja omaleimaiset maisemat antavat kävijöilleen unohtumattomia elämyksiä. Taivassalon keskustassa on pienen kylän palvelut, muun muassa kauppa, ravintola ja grillikioski.

Poikkea reitiltä

reittikuvaus

KUSTAVI – TAIVASSALO 10 KM

Ihana paikka, Saariston Rengastien varrella, meren äärellä!

MUNTIN SILTA

Heikinkarin Ranthuone, Kustavintie 395, 23310 Taivassalo P. 02 879 328, info@ranthuone.fi, www.ranthuone.fi Ajankohtaiset aukioloajat voit katsoa Facebookista. Heikinkari.indd 1

6.6.2020 15.20

TAIVASSALO

Palvelu pelaa

Monipuolinen valikoima ja palveleva K-Market graniitinlujassa Silakkapitäjässä! K-Market Taivassalo Ihattulantie 2 23310 Taivassalo puh. 02-844 2600

22 • SAARISTO 2/2021

Meiltä myös nestekaasua!

ark la su

8-21 8-18 10-18

ja kesällä

ark la su

8-21 8-21 10-21

Taivassalon keskustasta noin kilometrin päässä Kustavintietä pitkin Turkuun päin tien vasemmalla puolella näkyy vuonna 1850 valmistunut Muntin silta. Se on kivinen holvisilta, joka yhdisti aikoinaan saaressa sijainneen Koiviston kylän mantereen puolelle. Silta rakennettiin pitäjän asukkaiden kustannuksella luonnonkivistä. Silta hyväksyttiin vuonna 1982 museosillaksi. Nykyään sen rinnalla on opastaulu.

Tärppi

TAIVASSALON KIVIKIRKKO

Taivassalon keskustassa sijaitseva 1400-luvulla rakennettu kivikirkko on ainutlaatuinen. Kirkko on säilynyt hyvin keskiaikaisessa asussaan. Kirkon kuoriholvin piirteiden vuoksi pidetään mahdollisena, että kirkon rakennustöissä on ollut mukana sama Pernajan mestari, joka on suunnitellut useita kirkkoja Kymenlaaksoon ja Uudellemaalle.

KESÄN AUKIOLOAJAT 1.6.-31.8.

MA-PE 6.30-21 • LA 8-21 • SU 10-21 Lounasbuffet ark. klo 11-14 Grilliruokaa • Itse leivotut munkit ja pullat • Pehmis • Irtojäätelö • Täytetyt sämpylät Tulotie 1, 23310 Taivassalo

WWW.MERIPORTTI.FI


Reilun puolen tunnin päässä Turusta sijaitsee noin 1600 asukkaan saaristokunta, jossa arki on räätälöity sinulle sopivaksi. Loistavat palvelut, ihanat putiikit ja turvallinen elinympäristö kutsuvat luokseen. Löydä taivaasi aikaisen aamun tyynnyttämältä mereltä tai sammalenvihreästä sieni- ja marjametsästä. Keskiaikainen harmaakivikirkko värikkäine seinämaalauksineen ja uljas Kaitaisten silta kertovat alueen rikkaasta ja monipolvisesta historiasta sekä kutsuvat tutustumaan merelliseen ja monimuotoiseen silakkapitäjään.

TAIVASSALO-INFO: Kunnanvirasto (suljettu 1.-31.7.2021) Kirjasto (Ihattulantie 8) www.taivassalo.fi

LUONNONYSTÄVILLE & RETKEILIJÖILLE!

Vinkki

Hakkenpään laavupolku Hakkenpään kyläyhdistyksen rakentama ja ylläpitämä 5,5 km:n reitti lähtee Hakkenpään rannasta. Polku kulkee vaihtelevien metsätaipaleiden ja upeiden kallioiden halki kohti reitin puoliväliä, missä sijaitsee hienolla näköalapaikalla laavu tulipaikkoineen ja ulkohuusseineen. Rengasreitti maailman kauneimman saaristoluonnon äärellä jatkuu suon halkomia pitkospuita pitkin takaisin kohti lähtöpistettä.


Loppureitin vaihtoehdot

TAIVASSALO - ASKAINEN - MERIMASKU 40 KM www.saaristonrengastie.fi

Kun Taivassalosta ajaa Kustavintietä 192 pitkin nykyään Mynämäkeen kuuluvaan Mietoisiin, pitää kääntyä tielle 1930, joka kulkee Maskuun kuuluvan Askaisten kunnan läpi. Kustavintiellä ei ole pyörätietä, ja As-

kaisiin johtava tie on kapea ja mutkikas, mutta maisemat ovat kauniit. Askaisten ja Merimaskun välillä tie on osittain hiekkatietä ja se kulkee lähellä merta.

TAIVASSALO - HAKKENPÄÄ - TEERSALO - MERIMASKU 26 KM www.saaristonrengastie.fi

Toinen vaihtoehto Saariston Rengastien loppureitiksi lähtee Taivassalon keskustasta Hakkenpääntietä 1961 pitkin Hakkenpään lauttasatamaan, josta noustaan vain kevyelle liikenteelle tarkoitetulle lautalle. Lautta liikennöi harvoin, joten sen aikatauluun kannattaa tutustua ajoissa. Matka

Teersaloon kestää 45 minuuttia. Tämä reitti ei siis ole tarkoitettu autoilijoille tai moottoripyöräilijöille. Teersalossa on kaksi ravintolaa, käyntisatama ja uimaranta. Matka jatkuu kiemurtelevaa maalaistietä pitkin 18 kilometrin verran Merimaskuun.

Tärppi

ASKAISTEN RITARITUPA

Kyläkauppa, kahvila ja ravintola Askaisten sydämessä Arkisin lounasta klo 11-14 (tai niin kauan kuin ruokaa riittää) Maukkaat pizzat ja makkaraperunat Itse tehdyt leivonnaiset – Parhaat munkit! Anniskeluoikeudet ja terassit. Paikallisten tuotteita myynnissä. P. 050 514 6762 | Askaistentie 751 | ritaritupa@gmail.com

ASKAISTEN RITARIPUISTO

Askaisten Ritaripuisto sijaitsee Askaisten kirkon läheisyydessä. Se on perustettu Mannerheim-ristin ritarien sekä suomalaisten sotaveteraanien kunniaksi. Puiston keskustassa on ritariristin muotoon hakattu kunniakivi ja jokaisella Mannerheim-ristin saaneella ritarilla on puistossa oma muistokivensä.

PYHEEN KAUPPA JA KAHVILA SAARISTON RENGASTIEN VARRELLA

Kaikki tuotteet ovat kotimaisia. Tervetuloa helpoille ostoksille! Pyhäntie 3, Mynämäki

Poikkea reitiltä

MA-PE 8-19 ja LA-SU 10-18

24 • SAARISTO 2/2021

LOUHISAAREN LINNA

Louhisaaren linna sijaitsee nykyisin Maskuun kuuluvan Askaisten kunnan alueella. Jos Saariston Rengastien loppuosa matkataan Askaisten ja Merimaskun ja Naantalin kautta Turkuun, kannattaa poiketa Askaisten kohdalla Louhisaaren linnassa. Se on ollut aikoinaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäkoti, joka toimii nyt museona. Linnassa voi myös osallistua opastettuihin kierroksiin ja siellä järjestetään välillä teemoitettuja päivä, kuten Kummituskierroksia.

Uusi thairavintola!

Herkullinen

Thaimenu!

Myös

Take away!

Saariston rengastiellä!

Lounasbuffet

044 2388 461 | Saarentie 428, Mynämäki (Mietoinen, Pyheen toria vastapäätä)


www.saaristonrengastie.fi

Saariston Rengastien viimeinen etappi alkaa Merimaskusta ja jatkuu Naantalin kautta Turkuun. Matka taittuu Naantalin Luonnonmaalle pyörätietä pitkin. Sen jälkeen poljetaan tienpientareen reunassa, mutta onneksi tie on suhteellisen leveä. Naantalissa kannattaa poiketa, sillä se on iloinen ja vilkas kesäkaupunki.

Naantalista löytyy myös paljon palveluja: kauppoja, hotelleja, ravintoloita, leirintäalue sekä uimaranta. Naantalista Turun tuomiokirkolle kertyy matkaa noin 17 kilometriä teitä numero 40 ja 185 pitkin.

Poikkea reitiltä

Tärppi

MERIMASKUN KIRKKO

Merimaskun puinen kirkko on rakennettu vuonna 1726. Sen kirkkomaan luoteiskulmassa on vuodelta 1769 peräisin oleva kellotapuli, lounaiskulmassa hirsinen porttihuone ja kaakkoiskulmassa 1700-luvun puolivälistä peräisin oleva hirsinen hautakappeli. Museovirasto on määritellyt Merimaskun kirkkoympäristön yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävimmäksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

MUUMIMAAILMA

Naantalin keskustan tuntumassa, Kailon saaressa sijaitseva Muumimaailma on ainoa teemapuisto Saariston Rengastien varrella. Saarelle pääsee siltaa pitkin. Alueella on muumitarinoihin liittyviä hahmoja ja rakennuksia. Tänä kesänä Muumimaailman Teatteri Emmassa nähdään Muumipeikko ja hukattu helmi-esitystä ja Niiskun keksintöpuiston nukketeatterissa esitetään Niiskun ongelma-esitystä. Kailon saari on myös upea retkikohde. Siellä on yleinen uimaranta, nuotiopaikka sekä kävelypolkuja. 25

reitin päätös

MERIMASKU- NAANTALI-TURKU 11 KM + 17 KM


reittikuvaus

PIENI RENGASTIE ON OSA SAARISTON RENGASTIETÄ Paraisille ja Kaarinan kautta takaisin Turkuun. Rengastie on kaiken kaikkiaan 120 kilometriä pitkä, reitti on maastoltaan vaihtelevaa ja matkan varrella on vaihtelevasti pyöräteitä. Pienen Rengastien voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Matkantekoon vaikuttaa kuitenkin Seilin

saarelle kulkevien yhteysalusten aikataulut, joihin kannattaa tutustua etukäteen. Polkupyörällä matkaan voi varata pari päivää. Autolla tai moottoripyörällä reissun tekee päivässä.

Kuva: Juho Kuva

Pieni Rengastie on osa Saariston Rengastietä. Se antaa monipuolisen kuvan kauniista saaristostamme. Reitti kiertää kaupunkien kautta merellisiin maalaismaisemiin. Reitin ensimmäisellä osuudella matkataan Turusta Naantaliin, josta matka jatkuu Rymättylään, Seiliin, Nauvoon,

Poikkea reitiltä

PIENEN RENGASTIEN AUKIOLOAIKA 14.5.-29.8.2021 Pituus: 120 km, ajomatka: 110 km Lauttoja: 3

HÖYRYLAIVAN MATKAAN

reittikuvaus

Saariston Rengastien/ Pienen Rengastien voi aloittaa tai lopettaa höyrylaiva s/s Ukkopekan kyydissä Turusta Naantaliin tai toisinpäin. Matkalla voi nauttia raikkaasta meri-ilmasta ja upeista saaristomaisemista. Reitti kulkee Ruissalon pitsihuviloiden ohi, Airiston pohjoista selkää pitkin kohti Naantalin vanhaakaupunkia. Mukaan saa polkupyörän. Ukkopekka liikennöi Turun Aurajoen varrelta 12.6.-14.8. välisenä aikana tiistaista lauantaihin kello 11. Paluu Naantalista Turkuun alkaa kello 15.

11. Hämmärönsalmen lossi

LAUTTAAIKATAULUT www.finferries.fi www.lautta.net www.saaristolautat.fi www. Ostern.fi www. Vitharun.fi

LOSSIT, LAUTAT JA YHTEYSALUKSET 5 min

Yhteysalus Rymättylästä Seiliin: 12. Hanka-Seili-Nauvo 30 min + 30 min Maksullinen, Liikennöi 14.5.-29.8.2021

1. Nauvo – Parainen

10 min

Vaihtoehtoinen reitti: 10. Röölä-Seili 1 h 15min

Maksullinen, vain kevytliikenne, liikennöi 24.6.-08.08.2021

TURKU – NAANTALI – RYMÄTTYLÄ 16 KM +www.saaristonrengastie.fi 11/29 KM Pienen Rengastien ensimmäinen reitti kulkee Turusta Naantaliin, jonne kannattaa ajaa Raision läpi ensin Raisiontietä ja sitten Aurinkotietä pitkin Naantalin keskustaan, jonne matka tait-

26 • SAARISTO 2/2021

tuu pyörätietä pitkin, eikä matkalla ole losseja tai lauttoja. Matka on noin 13 kilometriä pitkä, sen varrella on kioskeja ja kauppoja. Ensimmäinen lossi tulee vastaan Naantalin Rymättylässä,

jos aikoo ajaa Hangan yhteyslaituriin. Hämmärösalmen lossimatka kestää viisi minuuttia ja se on ilmainen. Lossi kulkee aikataulun mukaan, noin 20 minuutin välein.


Kuvat: Visit Naantali

NAANTALI Naantali on Suomen aurinkoisin kaupunki. Sen ranta-alue kutsuu turisteja istumaan ravintoloiden terasseille tai puistonpenkeille katselemaan merta, veneitä ja ihmisiä. Kesävieraat kulkevat vanhankaupungin kujilla ja käyvät pienissä putiikeissa ja kahviloissa. Vilkas kesäkaupunki tuo Naantaliin

Tärppi

www.visitnaantali.com

Tärppi

myös lapsiperheitä, koska muumit asuvat kaupunkiin kuuluvalla Kailon saarella. Naantalissa on paljon nähtävää ja tekemistä. Kannattaa ainakin vierailla presidentin kesäasunnolla Kultarannassa ja vanhankaupungin keskiaikaisessa luostarikirkossa.

KULTARANNAN PUUTARHA

Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee upeissa merimaisemissa Naantalissa. Kultarannan kaunis puutarha on yksi Naantalin päänähtävyyksistä. Se ihastuttaa vierailijat kukkaloistollaan ja suihkulähteillään. Kultarannan puutarhassa järjestetään kesäisin opastettuja kävelykierroksia yksittäisille vierailijoille ja etukäteistilauksesta ryhmille.

UNIKEON JÄLJILLÄ

Tänä kesänä Naantalissa voi hypähtää aikakaudelta toiselle, kun Seuratkaa unikekoa -kierroksella mennään keskiaikaisen luostarin yrttipuutarhaan ja 1800-luvun kylpylän takapihalle maistelemaan terveysvettä. Iloisella ja osallistuvalla kävelykierroksella tutustutaan lapsia kiinnostaviin kohteisiin, arvoituksiin ja ihmeisiin. Opastus on suomeksi. Lasten ikäsuositus on 5-10 vuotta. Kierrokset käynnistyvät 30. 6., ja niitä järjestetään keskiviikkoisin.


reittikuvaus

RYMÄTTYLÄ

www.visitnaantali.com

RYMÄTTYLÄ – SEILI – NAUVO Toisella merimatkalla matkustetaan joko Rymättylän Hangasta tai Röölästä Seilin saarelle. Yhteysalukset ovat maksullisia, ja ne tekevät molemmat keskikesällä kolme edestakaista vuoroa Seiliin. Kannattaa tutustua etukäteen yhteysalusten aikatauluihin. Seilin saarelle ei pääse autolla. Seilissä vietetyn ajan jälkeen matka jatkuu jälleen yhteysaluksella Nauvoon.

Teersalon Rantaklubi ja Rantapuoti Rantapuoti on avoinna ma-la 10-18, su suljettu Polttoainemyynti 7-24 automaatti Ari Laine / Fsd-Group Oy Velkuan Rantaklubi & puoti Velkuantie Teersalo, Puh 02 2525927, rantaklubi.fi

Rymättylä on tullut tunnetuksi kalastuspitäjänä. Ennen Rymättylän keskustaan saapumista kannattaa poiketa Röölän rannassa, jossa on rantaravintola, kesäkauppa ja silliperinnekeskus Dikseli. Rymättylän nähtävyyksiin kuuluu keskiaikainen kivikirkko ja kirkonkylän tuntumassa sijaitseva museo, joka esittelee saariston arkipäiväistä elämää. Keskustassa on myös kauppoja ja ravintoloita.

NAUVO – PARAINEN Kolmannella merimatkalla lähdetään Nauvon Prostvikistä Paraisten Lillmälöhön. Nauvon keskustasta lauttarantaan kestää ajaa autolla 15 minuuttia. Lauttamatka Paraisten puolelle kestää kymmenisen minuuttia ja se on maksuton. Osuudella liikennöi kaksi lauttaa säännöllisesti 15 minuutin välein. Autopaikkoja ei voi varata etukäteen.

PARAINEN – TURKU

Paraisilta ajaa autolla Kaarinaan 15 minuutissa. Turkuun automatka kestää 30 minuuttia.

Tärppi

SEILIN SAARI

Seilin historiallisella saarella kannattaa viettää aikaa pidempäänkin. Saaristomerellä sijaitseva Seili tunnetaan spitaalisten ja mielisairaiden saarena. Vanha kappeli ja hautausmaa kertovat tarinaa saaren hurjasta historiasta. Viimeiset mielisairaat poistuivat sieltä vuonna 1962. Nykyään Seilissä on hotelli ja ravintola sekä kolme käyntisatamaa. Rymättylän Röölästä liikennöi m/s Hamnskär Seilin saarelle ja sieltä Nauvoon päivittäin. Lisäksi m/s Östern kulkee väliä Hanka-Seili-Nauvo kesäkuukausina kolme kertaa päivässä. Saarelle ei pääse autolla, joten automatkailijoiden pitää valita m/s Östern, jolloin matkataan ilman maihinnousua Seilin jälkeen Nauvoon. 28 • SAARISTO 2/2021

Vieraile pienpanimomme myymälässä Naantalissa. Avoinna ke–pe 12–17

Niittikuja 1, 21110 Naantali PINTPLEASE:

Suomen paras panimo 2020 www.mallassepat.fi

Suuntana NAANTALIN aurinko? TILAA ja maksa APTEEKKIOSTOKSET Treet-sovelluksella jo matkalla

Nouda 24/7 apteekin noutolokerikosta!

LATAA TREET JA TILAA!

Lue lisää www.treet.fi


Navigoi Naantaliin

UNIKEKO SHO Meiltä löydät omat Unikeko-tuotteet sekä lähiseudun erikoisuuksia ja parhaita paloja www.unikeko.net

VIERASSATAMA • RAVINTOLA WANHA SALAKULJETTAJA VIIHTYISIÄ MERENRANTAYÖPYMISMÖKKEJÄ UUSI HUOLTORAKENNUS • TAPAHTUMIA

Wanha Salakuljettaja, Teersalon ranta, 21195 Naantali p. 02 2525 888, www.oldsmuggler.fi

29


Palveluhakemisto

VENEILIJÄN VALINTA ON TILAA SÄÄSTÄVÄ, IMUKYKYINEN JA NOPEASTI KUIVUVA HAMAM-PYYHE

Merihenkiset vaatteet, lahjat, veneastiat, sisustus ja PSS ry:n Roope-tuotteet

Linnankatu 37b, Turku Auki ark.10 - 18 ja la 10-14 Puh. 040 761 8484

Myös nettikauppa: www.merikauppa.fi www.oceanspirit.fi

ALEKSANTERINKATU 28, TAMPERE

JuhlataloVaan

Kirkonkyläntie 12 Vinkkilä, Vehmaa

in Kartano

VINKKILÄ 7 km 194 1954

MIETOINEN 8 km TAIVASSALO

on kahvilaa. n ta r a K in n Vaa heinäkuunsnsaisista a n in o v a o on llisista leiv Nauti hekrkeuvyestä lounaasta. tai

192

RAUTILA

Poikkea reitiltä

KYSY MYÖS MAJOITUSTA! Syntymäpäivät Häät Muistotilaisuudet Kokoukset Perhejuhlat Pikkujoulut Juhlatilan vuokrauksen lisäksi voit tiedustella pitopalvelua ja yhteiskuljetusta.

puh. 040 5275 626 - vaaninkartano.fi


Saari uuttioset tkailijan

, mökkeilijän

Veneilijän

KESÄ nro 2

• 2020 • 7,90

touutiset.fi

€ • www.saaris

LOMAKUNTI

oma ja saarist

EN KIINNO

TÄV STAVAT NÄH

YYDET

avas ri Htuu Samm li in

”Lä merelle" houkuttelee

kkokauppa

e!

Saari uuttioset

kauppaamm

verkko uneeseen

ca pt ai ns

lehti

ijan lehti

stomatkail ilijän ja saari Veneilijän, mökke

sh op .fi

in ja Hel sing aan Esp oon me stoi stam

Ä ELÄMÄ ristouutiset.fi • 7,90 € • www.saa

Föglössä

KESÄ nro 3 • 2019

erskärin Vike oli Söd ekoira viimeinen hylj

Saari uuttioset NEELLÄ ti VUOKRAVEja saaristomatkailijan leh ijän LE keil SIL mök eilijän,VE

Ven

SYKSY nro

4 • 2019 • 7,90

itävä ävä ja tuulenp teisiin! S24 hengitt suh kaikkiin olo n sadeasu

c a p ta in ss

VALOKUVA

HTEITA VENEILYKO EDUSTALLA SINGIN HEL EENA touutiset.fi LUONTOAIH • www.saaris

h o p. fi

OSALLISTU KILPAILUUN

AKALENTERI

kanssa kalassa ja

mökillä

TOMMI KORPELAN Saarikohteena ISOSAARI

N MONET RENGASTIE UUDET MAHDOLLIS

PÖRRIÄISET

EN KARI AIHIN oli ” Tähtitaivas illa” upea Atlant TOIMELIAAT

LLE ASUT MERE AN JA VAPAA-AIKA

KESÄN TAPAHTUM

11.6.2020

19.20

Saariuuttio set Veneilijän

, mökkeilijä

n ja saarist oma

tkailijan

KEVÄT nro 1 • 2020

N VALO VENEILYREITTI HYVÄ VE E NEILYREIT RUOAN YSTÄVILL TI

Elämää LA

TTI VENEILYREI i syksyllä auk iin oleviin satam

ISOKARIN SAA

N MERELLINE TYY KALA JOKI KEHIT

MAOPAS 2021 UTISET / SATA SAARISTOU

enska Kapkite Tampere Turku Helsin Naantali Hanko Nauvo sjoki Pihtipudas Pada

uutuus on Tämän vuoden ontti. aman POPUP-k Naantalin sat taan ös Nauvon ran my a ulo vet Ter ltoasemalle. huo a nsk tee Cafe Kap

tiset.fi

KUSTAVIST MAARIANHA AMINAAN A TRERO EXUM ESITTELYSSÄ YAMARIN 88 DC

KOIRAN KANSSA VENEESSÄ

AKETNTI N TIETOP Kau VENEILIJÄ nista

AS

SATAMAOP

o u Sustet o

PUUVENEEN NIKSIT IN TELAKOINN

REL

ILPAILUN VALOKUVAKTULOKSIA

T TELAK AT en PALVELEVA m in

JA ASUT VENEELLE VAPAA-AIKAAN

lehti

OSALLISTU KUVAKILPAILUUN

• 7,90 € • www .saaristouu

ESITTELYSS SARGO 31

Ä

mökille ja veneelle

ISET.FI AARISTOUUT 2021 · WWW.S SATAMAOPAS

9,90€

UUTUUSVE ja -MOOTT NEITÄ OREITA

LUONTOAIH kuningaskala EENA staja ESITTELYS SÄ TG 7.9 KING CRUI

SER

ELÄMÄÄ

PENSARIN

MINNA PYYK LUONNON ÖN KANSSA HELMASSA

2021

SAARELLA

TILAA NYT

PIENET PERÄ SÄHKÖIST MOOTTORIT YVÄT

NLAHTI OMERI · POHJA MAA · SAARIST TI · AHVENAN SUOMENLAH

istä ja Vahvaa tekem at innettä. Ajattom uusiutuvaa per tteet naisille vaa t laadukkaa e. rell me ja alle ma sekä miehille ! TERVETULOA LMUT VENEILIJÄN SO

SAARISTOSSA

VENEILIJÄN, MÖKKEILIJÄN JA SAARISTOMATKAILIJAN LEHTI

PALVELLAAN

AT · RETKISATAM RASLAITURIT ATAMAT · VIE AT · PALVELUS VIERASSATAM

29.4.2021

a.fi

www.kapteensk

22.01

3 numeroa +Satamaopas Maaliskuussa Toukokuussa Kesäkuussa

✗ Kyllä!

Osallistu arvontaan! Voita Aurinkomatkojen 500 euron matkalahjakortti

Tilaan Saaristouutiset kestotilauksena, kolme numeroa vuodessa + Satamaopas 29,95€ Tilaus alkaa seuraavasta numerosta. Laskutus tilauksen alettua.

Syyskuussa

Tilma Mediat Oy Tunnus 5011868 00003 Vastauslähetys

Sukunimi Etunimi

"

Lähiosoite Postinumero

Postitoimipaikka

Puhelin

Syntymävuosi

Allekirjoitus 2/2021 Ulkomaan tilauksiin lisätään postimaksu.

Puh. 0400 833 811 • www.saaristouutiset.fi

Saaristouutiset maksaa tilauksen postimaksun.


T U R K U V I R TA A A U R TA AJO LA EN R L I ANNO

Aurajokirannan kesä. Kaksi sanaa, tuhansia tarinoita, miljoonia mahdollisuuksia. Tule kokemaan oma Turkusi – parhaat tärpit ajankohtaisiin tekemisiin löydät aina osoitteesta kissmyturku.fi

Tule kävelykierrokselle tai varaa oma opas Visit Turun 10 €:n teemalliset kävelykierrokset toteutetaan turvaväleillä ja raittiissa ulkoilmassa. Oman oppaan kanssa tutustutte kaupunkiin turvallisesti vaikka ystäväporukalla. Alk. 116 €/ryhmä. kissmyturku.fi/kauppa

FOOD WALK

Lue lisää koronaturvallisuudesta Turun seudun matkailukohteissa: cleanandsafeturku.fi

48€

Osta Food Walk -kortti ja lähde maistelukierrokselle viiteen eri ravintolaan.

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

MATKAILUNEUVONTA • Kauppatorin Monitori, Aurakatu 8, 20100 Turku p. 02 262 7444 • info@visitturku.fi • www.kissmyturku.fi

. S A