{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 66

DENGANG

HISTORISK NEDSLAG

DENGANG

EN DANSKER OPFANDT HØJTALEREN De fleste af os har en højtaler i hjemmet, og det er takket være Peter L. Jensen, som var med til at opfinde den første af slagsen. Tekst Lea Agnete Hammersholt Malmos Foto Colourbox og Shutterstock

I lære hos en af de store Peter L. Jensen blev født på Falster i 1886. Han kom som ung i lære hos ingeniør Valdemar Poulsen, der blandt andet opfandt telegrafonen, som er forløberen til båndoptageren.

Fra drøm til virkelighed

75.000

Med ambitioner om at revolutionere telebranchen drog den kun 22-årige Peter L. Jensen til USA i 1909. Der mødte han elektronikingeniør Edwin S. Pridham, og sammen stiftede de et udviklingsfirma og arbejdede mod at virkeliggøre drømmen om at skabe verdens første elektrodynamiske højtaler. Og det lykkedes.

Så mange mennesker var mødt op på Rådhuspladsen i San Francisco juleaften i 1915. De var der ikke for at se et juletræ, men for at opleve Jensen og Pridhams højtaler, Magnavox, som skulle stå sin prøve for en ottendedel af byens befolkningen. Hovednummeret var en operasangerinde, og med højtalerens hjælp kunne hendes stemme høres på 1,5 kilometers afstand.

Højtaleren gjorde det muligt for store talere at kommunikere til mange. Men det var ikke kun positivt, erfarede Peter L. Jensen. Han skulle senere have fortrudt sin opfindelse, da diktatorer som Hitler misbrugte højtaleren til propaganda. Dog gav højtaleren også andre, som præsident Roosevelt, mulighed for at holde store radiotaler direkte til folket.

Dansk højtalersucces Peter L. Jensen døde i 1961. Selv om han aldrig blev et kendt navn i eftertiden i Danmark, fordi han boede det meste af sit liv i USA, så var han med til at grundlægge Danmark som en toneangivende lydnation med virksomheder som B&O, Dynaudio og Oticon.

66  Kulør | Februar 2020

Vidste du, at …

Peter L. Jensen blev optaget i Elektronikkens Hall of Fame i Las Vegas i 2001?

Kilder: Ing.dk, Berlingske.dk, ufm.dk

Talerør på godt og ondt

Profile for Kulør

Kulør Februar 2020  

Kulør Februar 2020  

Profile for kuloer
Advertisement