{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 37

Forventningen var at nå 50 borgerprojekter på fem år, men det tal kommer til at blive højere.

“Lige nu er der 25 borgerprojekter i gang rundt om i landet, hvor indbyggerne arbejder på at få stablet en butik på benene. I 2021 regner vi med at have gang i 100 borgerprojekter,” siger han. Og selv om det er små samfund, der står sammen om at få en butik til byen, så skaber de store resultater.

STARTER MED BORGERMØDE 450 husstande. Så mange ud af de cirka 650 husstande bidrog økonomisk til at få åbnet en ny butik, da den eksisterende dagligvarebutik måtte lukke. “Ofte henvender borgerne sig til os, når byens butik må dreje nøglen om, fordi de fortsat gerne vil have et sted at handle i lokalområdet. Men det kan også være borgere i en by, som slet ikke har nogen butik, men gerne vil have det, som kontakter os for at høre, om det er muligt at starte et borgerprojekt,” siger Brian Videbæk. Første skridt er at holde et borgermøde i området for at se, om der er tilslutning til projektet. Det kræver nemlig et stort engagement fra borgerne i området, hvis det skal lykkes. “Jeg har lige været til borgermøde i Kettinge på Lolland. Her kom omkring 200 mennesker for at høre mere om borgerprojektet,” fortæller Brian Videbæk. I Kettinge bor der omtrent 530 mennesker, og det er dermed en stor

Ofte henvender borgerne sig til os, når byens butik må dreje nøglen om, fordi de fortsat gerne vil have et sted at handle i lokalområdet.

del af lokalområdet, der ville høre mere om projektet. Hvis man beslutter at starte et borgerprojekt op, så kommer netop lokalområdets indbyggere til at spille en aktiv rolle.

KØBER ANPARTER For at få drømmen om en dagligvarebutik til at gå i opfyldelse kræver det penge. Og dem skal borgerne hjælpe med at skaffe. “Der bliver stiftet et ejendomsselskab, og så køber borgerne anparter i det selskab. Det resterende beløb til butikken kan selskabet så låne i et realkreditinstitut,” forklarer Brian Videbæk. En anpart koster 2.500 kroner, som man som almindelig indbygger køber i selskabet. Og det minder på mange måder om en bevægelse, vi har hørt om før. “Vi kalder det andelsbevægelsen 2.0, fordi det er helt almindelige mennesker, som er med til at stable et stort projekt på benene,” siger Brian Videbæk. De indsamlede penge bliver brugt til at finansiere lokaler, som en selvstændig købmand så lejer og driver butikken i – uden indblanding fra borgerne. I et af de første borgerprojekter i Bælum i Jylland samlede borgerne tre millioner kroner ind på en måned. I Tvis endte de med at samle 3,6 millioner kroner ind inklusive EU-støtte. Og ifølge alle prognoser vil der blot komme flere og flere borgerprojekter rundt om i landet. “Vi havde en forventning om at nå 50 borgerprojekter på fem år. Men det kommer vi langt til at overstige,” siger Brian Videbæk og slutter med, hvorfor det er vigtigt for Dagrofa at være med til det her: “Vores slogan er ‘En af de lokale’. Og det mener vi dybt alvorligt. Vi tror på, at vi virkelig kan noget sammen med de lokale i et samfund, og det er borgerprojekterne et lysende bevis på.” Februar 2020 | Kulør 37

Profile for Kulør

Kulør Februar 2020  

Kulør Februar 2020  

Profile for kuloer
Advertisement