{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 36

SPAR

Lokalsamfund står sammen

Borgere samler ind til nye SPAR-butikker Overalt i Danmark samler borgerne i små lokalsamfund ind til, at der kan åbne nye SPAR-butikker. Det hedder borgerprojekter, og der kommer flere og flere af dem. Tekst Maria Greve Foto Colourbox og SPAR

I

den lille landsby Tvis i Jylland bor der omtrent 1.259 mennesker. Men det er rigeligt, når de beslutter sig for at gå sammen om et vigtigt projekt. I Tvis har borgerne nemlig være med til at sørge for, at den lukkede dagligvarebutik fik nyt liv og genopstod som en SPAR. Borgere i lokalområdet samlede svimlende knap tre millioner kroner på blot et par måneder til at få en butik i byen igen, og pengene blev ved med at komme ind. Og borgerne i den lille jyske by er langt fra alene om at gå forrest for at få dagligvarebutikker i deres by. Over hele landet spirer nye borgerprojekter op, hvor borgerne i samarbejde med Dagrofa og en selvstændig købmand sørger for, at en ny butik kan åbne dørene.

100 BORGERPROJEKTER Det er ikke nogen hemmelighed, at mange små samfund er blevet ramt af butiksdød de seneste år. Tomme butiksvinduer har stået side om side i de små byers hovedgade og vidnet om de trange kår for erhvervsdrivende. Nu har det ændret sig. Fra 2008 til 2015 lukkede flere butikker, end der åbnede ny. Men derfra er tendensen vendt for rigtig mange steder i landet, så der nu åbner flere butikker, end der lukker, viser en analyse fra Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. I Tvis stod de også over for at måtte sige farvel til byens eneste dagligvarebutik. Men det ville borgerne i byen ikke være med til, og derfor blev der startet et borgerprojekt gennem Dagrofa, som blandt andet ejer SPAR. I et borgerprojekt kan indbyggere i et lokalsamfund gå sammen om at få genoplivet eller åbnet en ny dagligvarebutik i deres by. Og det er blevet populært, fortæller butiksudviklingschef i Dagrofa, Brian Videbæk.

HANDLE VIL

LOKALT

VI

36 Kulør | Februar 2020

!

Profile for Kulør

Kulør Februar 2020  

Kulør Februar 2020  

Profile for kuloer
Advertisement