{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 11

TÆT PÅ MADEN

Sæson for stenbiderrogn

De lækre æg fra den kvabsede fisk En af havets hotteste råvarer er stenbiderrognen, som er i sæson lige nu. Vi stiller skarpt på de små lyserøde delikatesser med den unikke søde-salte smag.

Tekst Maria Præst Foto Skovdalnordic, Inge Skovdal, Carina Krüger/Aller Foto & Video

N

aturen er så småt begyndt at give os de første forårstegn med vintergækker, lysere dage og knopper på træerne. Men også havet gemmer på tegn, der viser os, at foråret er på vej. I disse dage svømmer stenbideren nemlig ind til kysterne for at gyde – og det betyder frisk, velsmagende stenbiderrogn hos fiskehandleren. Sæsonen varierer lidt fra år til år, men du vil typisk kunne købe frisk stenbiderrogn fra februar til april-maj. Og det er der mange danskere, der ser frem til: “Stenbiderrogn er blevet mere og mere populær herhjemme de seneste årtier, og for mange er rognen en rigtig forårsbebuder,” forklarer Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum. De spændstige stenbiderrogn har en særlig umamikombination af salt og sødt og er med deres lyserøde farve også en æstetisk smuk spise. Det samme kan man dog ikke sige om stenbideren selv.

EN UNDERLIG FISK

forårsmåneder, at fiskerne forsøger af fange stenbideren, mens bugen er fuld af rogn. En stenbiderhun kan bære på op til 400.000 æg ad gangen. “Fiskerne sprætter hunnen op for at få æggene ud, og så smider de faktisk resten af fisken væk. Stenbiderhunnens kød smager desværre ikke særlig godt. Det er meget vandet og geleagtigt,” forklarer Henrik Carl. Lidt bedre står det til med stenbiderhannen, der kan spises, hvis den røges. Men stenbiderne lever primært af vandmænd, småfisk og krebsdyr, så du skal ikke have de store forventninger til kødet. Heldigvis står det helt anderledes til med æggene, som vi lystigt spiser i den kommende tid.

NORDENS KAVIAR De små velsmagende stenbiderrogn bliver også kaldt for Nordens kaviar, da de minder lidt om hinanden i smagen. Det er dog udelukkende rogn, der stammer fra fisk i størfamilien, der må kaldes ægte caviar med c og prismæssigt er meget dyrere at sætte tænderne i. “Mange fiskeæg minder om hinanden i smagen, og i starten blev stenbiderrogn faktisk solgt som uægte kaviar. Dengang vidste ingen, hvad stenbiderrogn var, men nu er det efterhånden blevet et mærke i sig selv,” fortæller Henrik Carl. Elsker du også den milde saltede havsmag, kan du roligt forsyne dig med de lyserøde rogn. De har ifølge Karolines Køkkens leksikon et lavt kalorieindhold og er til gengæld rige på sunde omega 3-fedtsyrer, A, D og K2-vitaminer. Den mest populære måde at servere stenbiderrogn på er på blinis med lidt creme fraiche, hakket rødløg, dild og citron, men de smager også skønt på smørristet rugbrød, i en salat eller i sushi.

Fiskerne sprætter hunnen op for at få æggene ud, og så smider de faktisk resten af fisken væk

Stenbideren er er en cirka 50 centimeter lang pigfinnefisk. Hunnen går også under de knap så flatterende navne som kvabso og kulso, da den er større og mere kvabset end hannen. “Stenbideren har en underlig knudret krop, hvor finnerne er omsluttet af hud, men det mest særlige kendetegn er, at bugfinnerne har udviklet sig til sugekopper, som den bruger til at suge sig fast til blandt andet sten med,” forklarer Henrik Carl og tilføjer, at det er derfra, den har fået sit navn. Lige nu søger hunnerne ind på lavt vand over alt ved vores kyster i Danmark for at gyde, mens de resten af tiden foretrækker at boltre sig i de frie vandmasser i eksempelvis Skagerrak og det nordlige Atlanterhav samt ved Grønland og Canada. Det er altså nu, i slutningen af vinteren og i de tidlige

Februar 2020 | Kulør 11

Profile for Kulør

Kulør Februar 2020  

Kulør Februar 2020  

Profile for kuloer
Advertisement