Page 41

SUND FAMILIE

Kom igennem højtiden uden stress Julen kaldes hjerternes fest, men den kan hurtigt blive en tid med galopperende hjerte i stedet. Få gode råd til at gøre julen mere rolig og meget mere glædesfyldt for hele familien. Tekst Annette Aggerbeck Foto Shutterstock, Colourbox

E

r du en af dem, der hvert år efter jul sværger, at næste år skal der være mere ro på? Så er du ikke alene. En af grundene til, at julen for mange af os kan blive en stresset periode, som vi ikke får nydt, er, at vi stiller alt for høje krav til højtiden og til os selv. Vores forestillinger og forventninger handler typisk om, at vi skal være sammen med dem, vi holder af, og vise hinanden masser af kærlighed. Vi skal rigtig hygge os og slappe af. Gå ture i julesneen, drikke gløgg, spise god mad, spille spil med familien og se julefilm sammen. Derfor gør vi os meget umage for, at rammerne omkring julen er perfekte, så hyggen kan indfinde sig. Vores hjem skal emme af julestemning, og ud over at være skinnende rent skal det også pyntes med den rigtige julepynt. Men vores juleperfektionisme har den slagside, at vi forlanger mere af os selv, end vi har kræfter og ressourcer til. Vi risikerer at brænde ud sammen med kalenderlyset, når nummer 24 er nået.

UDDELEGÉR OPGAVERNE

løsning, så husk, at det er op til dem, hvor meget sjæl de lægger i maden. Giv slip på din egen standard – hvis en vælger at komme med købt, færdiglavet risalamande, så affind dig med det. Samme uddelegeringstankegang kan du bruge ved gaver, hvis du synes, at du tidligere har brugt for meget tid på gaver. Måske har du et familiemedlem, der har mere tid end dig, som med glæde vil stå for gaveindkøb – for eksempel en pensioneret moster eller en sød niece, der elsker at gå i butikker. En anden mulighed er at aftale, at man ikke giver hinanden gaver. Det kan dog være svært, hvis der er børn og børnebørn i familien. I så fald kan man overveje kun at lade børnene få gaver.

KONFLIKTERNES HØJTID

Hvis man i forvejen har familiekonflikter eller problemer i parforholdet, kan julen med alle de forventninger, vi har til den, være med til at øge konflikterne. Julekonflikter kan mindskes ved at være bevidst om, at man er forskellige som mennesker, og respektere hinandens forskellighed. Nogle par har for eksempel konflikter omkring, hvad man skal spise juleaften, som ofte skyldes, at man ønsker, at julen skal være den samme, som da man var barn – den ene vil have flæskesteg og den anden and. Her kan løsningen være at lave begge dele eller at spise and og flæskesteg på skift hvert andet år. Lidt vanskeligere kan det være, hvis et eller flere familiemedlemmer ikke kan sammen. Hvis eksempelvis ens søster ikke kan være i samme stue som ens partners bror, og søsteren melder ud, at hun ikke kommer juleaften, hvis partnerens bror kommer, hvad gør man så? Så kan man tage en snak med sin partner om, hvad man kan leve med. Vil det være en idé at invitere dem på skift? Det er vigtigt, at man taler om det med respekt uden at nedgøre hinandens familie og dermed risikere at skabe endnu flere konflikter.

Men vores juleperfektionisme har den slagside, at vi forlanger mere af os selv, end vi har kræfter og ressourcer til

Ved at justere lidt på julen, så den matcher dine ressourcer, får både du og din familie en bedre jul. Det kan ofte være en god idé at se tilbage på de sidste par års jul, og hvordan du oplevede dem, når du skal finde ud af, hvad du kan gøre anderledes. Det kan sagtens lade sig gøre at skrue ned for ambitionerne, uden at julen af den grund bliver ødelagt. Måske kan du starte en ny tradition med at holde jul et andet sted end hos dig, hvis familien altid har været vant til, at du har stillet dit hjem til rådighed. Måske kan du vælge at købe din adventskrans i stedet for at lave den selv – eller helt droppe den. En mulighed er også at uddelegere julemiddagen, så nogle i familien for eksempel står for at stege ænder, gås eller flæskesteg, andre står for brunede kartofler og tilbehør, mens atter andre står for risalamande. Hvis du vælger denne

December 2019 | Kulør 41

Profile for Kulør

Kulør December 2019  

Kulør December 2019  

Profile for kuloer
Advertisement