Page 35

2

FAMILIE OG FRITID

Traditionsrig rødgran Vi regner rødgranen for at være det oprindelige og traditionelle juletræ. Træet vækker minder om de juleeventyr, man læste som barn, og H.C. Andersens ’Grantræet’ handler om en rødgran. Grenene vokser opad, hvilket giver et særligt udseende. Rødgranen taber hurtigt sine nåle, så den bør først komme ind et par dage før juleaften. Nålene er korte og skarpe, så pas på, når du pynter.

Vælg det helt rigtige grantræ

4

Børnevenlig nobilisgran Nobilisgranen har lange og vældigt bløde nåle, så du skal ikke være nervøs for, at børnene stikker sig, når de danser om juletræet. Træets farve har skær af både blå, grøn og grå, hvilket giver en helt særlig sølvgrå nuance. Nobilisgranen kaldes derfor også sølvgran. Juletræet holder meget længe i en varm stue.

3

Slank omorikagran Omorikagranen er meget smal, så den er velegnet til små stuer og små familier. Den særlige form har givet træet navnet ’serbisk søjlegran’. Nålene har en elegant mørkegrøn farve. Du skal dog svinge støvsugeren en ekstra gang, hvis du har en omorikagran stående længe.

DA JULETRÆET KOM TIL DANMARK Traditionen med at pynte juletræer i stuerne startede i byer som Freiburg, Bern og Strasbourg i det sydlige Tyskland. Skikken var i 1521 så populær, at byrådet forbød borgerne i Freiburg at fælde grantræer i byens skove. Juletræet bredte sig med borgerskabet til dansk jord, og i 1808 stod det første juletræ på Holsteinborg Gods i Danmark. Træets pynt bestod dengang af spiselige sager som honningkager, laurbærblade, marcipanroser og forgyldte æbler.

Kilder: christmastree.dk, naturstyrelsen.dk, kristeligt-dagblad.dk, denstoredanske.dk, idenyt.dk, skovforeningen.dk, historienet.dk, kristendom.dk, videnskab.dk, dn.dk, bolius.dk

1

Frodig nordmannsgran Nordmannsgranen er fyldig og tæt med blanke og bløde nåle. Tætheden giver et frodigt udseende, som mange danskere elsker. Ulempen ved de tætte grene er, at der er mindre plads til julepynten. Du kan have din nordmannsgran stående i stuen hele december.

December 2019 | Kulør 35

Profile for Kulør

Kulør December 2019  

Kulør December 2019  

Profile for kuloer
Advertisement