Page 19

EN AF DE LOKALE

Tekst Lea Agnete Hammersholt Malmos Foto Shutterstock Kilder: denstoredanske.dk, infobornholm.dk

Gudhjem

OMRÅDET

Svenskere genoplivede Gudhjem

Solskinsbyen Gudhjem er kendt helt tilbage fra oldtiden. Men på trods af hvad navnet ellers antyder, har byen ikke kun en solskinshistorie. I dag er det mest turister, der lægger vejen forbi Gudhjem på Bornholm, men tilbage i oldtiden var den lille by ved havet en vigtig handelsby. Skibe fra nær og fjern lagde til ved Gudhjem på Bornholms nordkyst, da Østersøens trafikerede handelsruter gik lige forbi, og byen oplevede stor velstand som handels- og fiskeriby. Men snart skulle en mørk skæbne indfinde sig. I 1653 gjorde den grusomme pest sit indtog i byen, og den sorte død lagde langt de fleste indbyggere i graven og efterlod byen i skygge. Først 26 år senere kom der nye tilflyttere til. Det blev vores svenske naboer, der genoplivede Gudhjem. De svenskere, der havde samarbejdet eller sympatiseret med den danske hær om at vinde Skåne, Halland og Blekinge tilbage, blev nødt til at flygte fra Sverige, og nogle søgte mod Bornholm. For en tid blev Gudhjem en slags svensk flygtningelejr, og det skulle blive startskuddet til, at byen fik nyt liv efter pesten. I dag er Gudhjem især i sommerperioden præget af turister, der gerne vil opleve klippebyens charme, kunstmuseer og gamle bindingsværkshuse, som oprindeligt har været fiskerhuse og røgerier.

Vidste du, at ...

Gudhjem også bliver kaldt ‘malernes by‘? Lyset over Gudhjem skulle være helt specielt, og derfor har mange af landets fremmeste kunstmalere lagt vejen forbi. Den danske kunstmaler Oluf Høst var fra Gudhjem, og hans gamle atelier er i dag et museum.

23 procent Det er den maksimale stigning på Bokulvej i Gudhjem. Gudhjem må med sine mange stejle gader og betegnelsen klippeby være et af Danmark bedste bud på en bjergby.

Sol over Gudhjem Steffen Brandt synger om Sol over Gudhjem, men mere kendt er måske den bornholmske egnsret af samme navn, som er smørrebrød med røget sild, æggeblomme, radiser og purløg.

December 2019 | Kulør 19

Profile for Kulør

Kulør December 2019  

Kulør December 2019  

Profile for kuloer
Advertisement