__MAIN_TEXT__

Page 66

HISTORISK NEDSLAG

DENGANG

JULETRÆET FIK SIN PYNT

De færreste af os kan forestille os juleaften uden et juletræ. Men vi skal faktisk ikke længere tilbage end til starten af 1800-tallet, før stjernen første gang blev tændt på et juletræ i Danmark. Tekst Redaktionen Foto iStock, Wikimedia Commons

Da træet blev tændt første gang

Tysk tradition

Juletræet med masser af fin pynt er en skik, som kan spores tilbage til det sydlige Tyskland omkring 1500-tallet, hvor den opstod i byer som Bern og Freiburg. Indtil slutningen af 1700-tallet var det mest et lokalt fænomen, som især det bedre borgerskab tog til sig, men efterhånden bredte skikken sig op gennem Tyskland og videre derfra til andre lande såsom Danmark.

Stor ståhej for et træ

Juleaften i 1811 tændtes det første københavnske juletræ i Ny Kongensgade nr. 221 hos den unge doktor Martin Lehmann og hans familie. Københavnerne var forberedte på, at noget usædvanligt var i gære, idet man et par dage forinden havde båret et stort grantræ indenfor i stuen. Juleaften ved 17-tiden kunne nysgerrige københavnere konstatere, at Lehmann, der var fra Holsten, havde stillet træet op inde i stuen og sat tændte lys på grenene.

Siden skal det spises ...

De første danske juletræer var sparsomt pyntet med kræmmerhuse, flettehjerter og små kurve, hvori der mest var spiselige små gaver som honningkager, sukkerstokke, æbler, chokolade og andre godter. Når julen så var forbi, fik børnene lov til at ribbe træet for alle de lækre sager.

66 Kulør | December 2018

1810-1840

I denne periode slog juletræet for alvor igennem hos embedsmænd og bedrestillede borgere, mens et grantræ var en meget dyr udgift for mange lavtlønsgrupper. De pyntede i stedet en kost med grene og den slags som et billigt alternativ. Op til Anden Verdenskrig faldt prisen dog så meget, at grantræet blev allemandseje.

Den 15. december 1866 Den dato er helt speciel for juleelskere, for på denne dag udkom første udgave af juleklassikeren over dem alle: ‘Peters jul’. Da den i 1880’erne for alvor slog igennem, fik den i høj grad en funktion som facitliste for den vellykkede og hyggelige jul.

Kilder historie-online.dk, alt.dk, julforalle.dk, natmus.dk, rudebeboerforening.dk, videnskab.dk, dengamleby.dk

Olietryk af Carl Schwerdgeburth fra 1845.

Juleaften 1808 tændtes det første juletræ i Danmark. Det skete på Holsteinborg i Sydsjælland. Den nygifte grevinde Wilhelmine Holstein-Holsteinborg havde set en idé brugt juleaften hos slægtninge i Tyskland. Her stillede man en gran pyntet med lys og guirlander ind i den smukkeste stue, og den tradition ville hun gerne starte på godset.

Profile for Kulør

Kulør december 2018  

Kulør december 2018  

Profile for kuloer
Advertisement