__MAIN_TEXT__

Page 44

7 danske rekorder

1

HØJERE, STEJLERE OG DYBERE

4

5

7

6

3 2

Danmark er måske nok et lille land, men vi kan stadig bryste os af masser af rekorder. Kom med rundt i det danske land, og bliv klogere på, hvor det højeste træ findes, hvilken gade der er stejlere end stigningerne i Tour de France, og hvilken sø der næsten kan huse Loch Ness-uhyret. Tekst Nya Vecht Foto VisitDenmark, iStock, Scanpix, danskebjerge.dk

2

LILLEBITTE BRO

Stege Vi danskere er glade for at bygge broer, og med vores mange øer, sund og søer giver det da også god mening. Møn kan prale af at have Danmarks mindste bro over vand, nemlig broen med det lettere misvisende navn Stege Storebro. Den er 65 meter lang, forbinder Lendemarke og Stege, og det tager ikke mange sekunder at komme over broen. Den største og mest kendte bro i Danmark er til gengæld Storebæltsbroen på små 17 kilometer, der ovenikøbet inspirerede til serien ‘Broen’. Hvorvidt Stege Storebro vil opleve det samme, må vi lade stå hen i det uvisse.

MINDSTE RYTTERSTATUE

NORDENS HØJESTE TRÆ

1

Silkeborg En douglasgran ved Slåensø i Silkeborg kan ikke bare prale af at være Danmarks højeste træ, det er også Nordens højeste træ. Træet er en douglasgran fra 1895, og målebåndet viste 53,7 meter, da det blev målt i 2018, hvilket er det hidtil højeste træ, der nogensinde er målt i Skandinavien. Til sammenligning måler Rundetårn 42 meter i højden, og en almindelig flagstang svinger sig op fra syv til 10 meter.

44 Kulør | December 2018

Næstved Store mænd fik i tidligere tider ofte store rytterstatuer opført. Spørgsmålet er så, hvor stor en mand Peder Bodilsen, der var med til at grundlægge Næstved, egentlig var. I 1935 fik han nemlig en statue opført i anledning af Næstveds 800-års-jubilæum, og det er faktisk den mindste rytterstatue i hele Danmark. Statuen, som er 43 centimeter høj, blev udført af arkitekt Urban Hansen-Reistrup, og den har oplevet både at blive stjålet og senere genfundet. Peder Bodilsen selv levede i 1100-tallet og er hovedsageligt kendt for at bygge klostre på Næstved-egnen og sit krav om, at præster skulle leve i cølibat.

3

Profile for Kulør

Kulør december 2018  

Kulør december 2018  

Profile for kuloer
Advertisement