__MAIN_TEXT__

Page 40

4

Angst for familiefejder?

HOLD DEN JUL, DER GØR DIG GLAD

Julen er måske den eneste tid på året, hvor hele den pukkelryggede familie samles. Forventninger er højere end juletræet – NU skal der hygges! Men mange af os bliver skuffede og frustrerede, når den dårlige stemning indfinder sig. Igen. På sin hjemmeside har psykoterapeut og forfatter Mette Glargaard mange gode råd til dig, der forbinder højtiden og dens deltagere med noget negativt. Summen af rådene er, at du skal glemme alt om traditioner, der ‘plejer’ andres forventninger. Hold præcis den jul, der gør dig glad. Vælger du at være sammen med familiemedlemmer, du umiddelbart ikke har lyst til at holde jul med, er det klogt at sætte kravene ned. Du er ikke perfekt og skal ikke være det. Det samme gælder for alle andre i stuen og omkring bordet. Og én ting kan du være sikker på: Folk vil opføre sig lige så uperfekt, som de plejer. Julen forandrer ingenting. Prøv at være bevidst om, at du ikke behøver at tage dine familiemedlemmers problemer på dig. Dit overskud formindskes, hvis du også skal tage dig af andres problemer, og så bliver du lettere irriteret. Det er ikke din skyld, at onkel Peter drikker for meget og bliver dum at høre på. Han har næppe intentioner om at ødelægge din jul, men har måske ikke værktøjerne til at handle anderledes. Mennesker, der har det svært, kan projicere deres problemer ud på omgivelserne, fordi problemerne er for tunge at bære alene. Men igen: Du har ingen pligt til at lade dig påvirke af det. Heller ikke til hjerternes fest.

Fødevareallergi?

Tjek maden, før du spiser den

Også i julen skal fødevareallergikere være på vagt. Mange pollenallergikere får også symptomer, når de sætter tænderne i nødder, mandler, marcipan, konfekt, nougat og kager. Er det pollen fra græs, du ikke kan tåle, er det også sandsynligt, at du bør undgå julens citrusfrugter. Appelsiner og mandariner kan eksempelvis fremkalde en sådan krydsreaktion. Er du allergisk over for eksempelvis valnødder, er det nemt styre uden om waldorfsalaten eller pynten på julefrokostens ostebord. På samme måde er det bare at takke nej til den traditionelle risalamande og marcipan, hvis det er mandler, du reagerer på. Vil du ikke gå glip af muligheden for at få mandelgaven, kan I eventuelt aftale at rafle om mandlen. Det er straks sværere, hvis du er en del af den store gruppe, der reagerer allergisk på mælk, mel og æg. For så er flere af de traditionelle juleretter udelukket. Kan du ikke undvære de lune frikadeller eller den varme leverpostej, er opskrifter uden mælk, mel og æg heldigvis kun en netsøgning væk. Du kan også finde inspiration i Astma-Allergi Danmarks særlige julefolder, som du finder på deres site.

5

40 Kulør | December 2018

Lettere hovedpine?

6

Tag et velfortjent break – alene!

Har du huset fuld af krævende gæster, gøende hunde og grædende børn, eller trænger du bare til et lille pusterum i festlighederne, er det tilladt at trække sig tilbage for en stund. Det kan gøres mere eller mindre elegant. Er der ikke en hund, der trænger til at komme ud at strinte eller en baby, der skal lulles i søvn? Kan du hente de varer, som kokken har glemt? Eller mormor ved toget? Orker du ikke at udveksle høfligheder eller ligegyldigheder med de voksne, er der sikkert en masse forventningsfulde børn, du kan lege med. Orker du ikke de forventningsfulde børn, er der sikkert en masse voksne, du kan drøfte verdenssituationen med. Måske er der en nødsituation på jobbet, der kræver et opkald eller endda din tilstedeværelse. Avisen læser jo heller ikke sig selv. Du kan også gå ud med skrald. Eller sige det, som det er: Jeg trænger til at være alene Det er en ærlig sag. Også i julen.

Kilder Astma-Allergi Danmarks folder ‘Glædelig jul uden allergisymptomer’, astma-allergi.dk, metteglargaard.dk og denstoredanske.dk

SUND FAMILIE

Profile for Kulør

Kulør december 2018  

Kulør december 2018  

Profile for kuloer
Advertisement