__MAIN_TEXT__

Page 39

SUND FAMILIE

6 gode råd

HVIS DU ER ALLERGISK OVER FOR JULEN Nogle af os er bogstaveligt talt allergiske over for konfekt eller klementiner, andre får decideret åndenød af juletræer eller stearinlys. For slet ikke at snakke om den store gruppe, der får hjertebanken alene ved tanken om al den julehygge, der snart kulminerer. Genkender du symptomerne, så ser her, hvad du skal gøre. Tekst Stine Troense Foto iStock

²

Fobi over for nisser?

Rejs langt væk eller gem dig under dynen

Følsom over for gran?

SKIFT TRÆET UD

1

I stuen, på bordet og døren. Jul er lig med gran, men gran kan indeholde skimmelsvampe og harpiksstoffer, der kan give problemer for allergikere og andre med følsomme luftveje og astma. Løsningen ligger lige for: Køb et kunstigt juletræ, eller begræns kontakten med juletræer og juledekorationer. Insisterer du på at have et ægte træ, men reagerer på skimmelsvampe, kan du ryste træet, inden du tager det ind. Og vent gerne til den 24. med dét. Du kan også få bugt med ‘døde’ nåle og sporer fra skimmelsvampe ved at spule træet over, og skylletricket virker selvfølgelig også på grangrenene til dekorationen. Er det harpiksstofferne i gran, du ikke tåler, er kristtorn et alternativ. Det dufter selvfølgelig ikke som gran, men er dekorativt og julet.

Har du lyst til at kvase alle nisser i en nøddeknækker, lider du måske af en slags fobi for nisser eller nisseangst. I gamle sagn fremstilles nissen som en beskytter af hjemmet, men kun i det omfang, at bonden, som nissen boede hos, gav ham grød. Skete det ikke, blev nissen en værre drillepind. Ifølge opslagsværket denstoredanske.dk sagde man om nissen, at han ‘var ufattelig stærk, kunne løbe lynhurtigt og påtage sig dyreskikkelse; hans latter lød som en hest, der vrinsker, og kunne høres i miles omkreds.’ Dét i sig selv lyder da heller ikke så hyggeligt. Der er kun ét råd, hvis du er allergisk over for de små mænd med røde tophuer: Tag ud på en øde ø, og kom først hjem i det nye år. Mindre kan selvfølgelig også gøre det: Hold dig fra stormagasiner, stuer, gågader, forlystelsesparker, institutioner og andre offentlige bygninger. Sluk fjernsynet. Bliv under dynen måneden ud, og tag endelig ikke et boligmagasin med i seng! Samme metode gælder, hvis det er klassiske julesange som ‘Last Christmas’, du er allergisk over for. Så er det bare radioen, du skal holde dig fra.

Irriterede luftveje?

Undgå os og levende lys

3

Lys hygger i højtiden, men alle slags levende lys soder, og de kan genere personer med følsomme luftveje. Du kan eventuelt bruge batteridrevne fyrfadslys i stedet for eller begrænse osen fra de levende lys ved at nøjes med et par stykker – for eksempel fire i adventskransen og et enkelt – tyndt – kalenderlys, der hurtigt brænder tallene væk. Fyrfadslys oser generelt mindre end almindelige lys, og det er altid en god idé at slukke et levende lys med en lyseslukker (eller to fingre, hvis du bryder dig om dén metode) i stedet for at puste det ud. Og glem ikke at lufte ud bagefter.

December 2018 | Kulør 39

Profile for Kulør

Kulør december 2018  

Kulør december 2018  

Profile for kuloer
Advertisement