__MAIN_TEXT__

Page 19

EN AF DE LOKALE Nykøbing Falster

OMRÅDET

Moderne middelalder

Nykøbing Falster er vokset ud af middelalderen, men selv om byen i dag er en moderne by med liv, kultur og ny arkitektur, så er de middelalderlige tider langtfra glemt.

Kilder Wikipedia, visitlolland-falster.dk, middelaldercentret.dk, krokodillezoo.dk, nyk-revy.dk

Tekst Redaktionen Foto MIddelaldercentret

M

idt på Falsters vestlige kyst, cirka 123 kilometer fra København og 23 kilometer fra Gedser, ligger en livlig handelsby. Den er hovedby i Guldborgsund Kommune, den største by på Falster med knap 17.000 indbyggere, og så ligger den lige ud til Guldborg Sunds smukke natur. Ja, faktisk deler sundet byen i to. Hvis du ikke allerede har gættet det, så er der selvfølgelig tale om Nykøbing Falster.

DET SKAL DU VIDE Som så mange andre danske byer er også Nykøbing Falster opstået omkring et slot. Det skete i slutningen af 1100-tallet, da Nykøbing Slot blev bygget. Slottet lå på det smalleste sted ved Guldborgsund og skulle beskytte området mod vendiske sørøvere, som var et vestslavisk folk, der i middelalderen ofte drog på krigstogter mod de danske øer. Med tiden

voksede en by frem omkring slottet, og i 1560 blev Nykøbing Falster erklæret for købstad. Et af byens gamle vartegn er den gotiske kirke, Klosterkirken. Den stod færdig omkring år 1500 og var oprindelig en del af et franciskanerkloster, men fungerede senere som slotskirke under dronning Sophie Amalie. Klosterkirken er stadig i brug, og også store dele af klosteret er bevaret og bruges i dag som plejehjem. Et af byens nyere vartegn er vandtårnet fra 1908. Det var Danmarks første jernbetonbyggeri og fungerer i dag som udsigtstårn og rum for kunstudstillinger. Vandtårnet har syv etager og 146 trin, som fører de besøgende 32 meter op over gadeplan og tættere på et imponerende view ud over det smukke Guldborg Sund og omegn.

DET SKAL DU OPLEVE Nykøbing Falsters nok største tilløbsstykke

er Middelaldercentret, som egentlig ligger i Sundby på Lollandsiden af Guldborgsund. Centret blev grundlagt i 1989 og er en rekonstrueret udgave af en typisk dansk købstad omkring år 1400. Hvert år besøger mellem 45.000 og 55.000 mennesker Middelaldercentret. Her oplever de middelalderen med egne øjne og møder mennesker, der ser ud og lever, som man gjorde i 1408. I Eskildstrup, 13 kilometer uden for Nykøbing Falster, kan du opleve alle nulevende arter af krokodiller inklusive Europas største. De holder til i Krokodille Zoo, og er du til flere dyr, så besøg også Guldborgsund Zoo og Botanisk Have. De fleste forbinder dog nok mere Nykøbing Falster med festlig underholdning end farlige dyr. Nykøbing F. Revyen er nemlig en af de mest kendte og elskede revyer i Danmark og dermed også et af byens helt store trækplastre.

Vidste du, at …

Nykøbing F. Revyen er Danmarks næststørste revy og har eksisteret i mere end 100 år? December 2018 | Kulør 19

Profile for Kulør

Kulør december 2018  

Kulør december 2018  

Profile for kuloer
Advertisement