Page 1

Gratis magasin

DECEMBER 2018 Nr. 152

Tættere på dig

TI L D IG FR A D IN LO KA LE SPA RKØ BM A N D

BØRN I KØKKENET

Lad de små bage årets brunkager Tv-vært og forfatter Sofie Linde

FRA JORD TIL JULETRÆ

”Jeg glædede mig til livet som mor, jeg kunne bare ikke lide at være gravid”

Tag med på tur til Solvang juletræsplantage

6

GODE RÅD

Til dig, der er allergisk over for julen

Lige til øllet Bliv klogere på din øl og dens historie, og få inspiration til, hvordan du kan bruge de gyldne dråber i maden

DANSKE RÅVARER

OPSKRIFTER

FAMILIE

SUNDHED

BOLIG

KREATIVITET

KRYDSORD


Julegaven til alle der elsker en god kĂŚrlighedshistorie

NY

LÌs bøgerne alle taler om! De syv søstre er en stor og underholdende fortÌlling om seks søstre, der ved deres adoptivfars pludselige død hver efterlades med en ledetrüd til at finde sandheden om deres fortid, som ogsü sÌtter dem i gang med at tage kontrol over deres eget liv. Samtidig er der en güde, der vil holde dig fanget gennem serien. Hvem er søstrenes adoptivfar, den mystiske Pa Salt? Og hvem er den syvende søster?

„En af mine yndlingsforfaere. Man drømmer sig vĂŚk i et univers med kĂŚrlighed, drama, misforstĂĽelser og sorg.“ – CHRISTIANE SCHAUMBURG-MĂœLLER


DET KAN DU LÆSE

EN AF DE LOKALE Vi besøger Nykøbing Falster. Læs mere på side 19

Indhold December 2018

28

Læs det spændende interview med Sofie Linde

FORDYBELSE

10 Tæt på maden Vi danskere elsker øl – og det samme gjorde de i det gamle Mesopotamien. Læs mere om øllets historie her 19 En af de lokale Ryk lidt tættere på Nykøbing Falster 20 Lokalproducenten Hvad er mere oplagt i denne tid end at besøge­Solvang Juletræer i Nykøbing Falster?

26

28 På tomandshånd Mød tv-vært og nyudklækket forfatter Sofie Linde til en snak om IKKE at være glad for sin tid som gravid

Theodor og Louis­er syv år og denne måneds fantastiske brunkagebagere

36 Familiebrevkassen Familieterapeuten svarer på spørgsmål om børn og sociale medier 39 Sund familie Få en glædelig og allergifri jul 64 Min tradition Lea og hendes mor drager hvert år til London på hyggelig juleshoppetur

FORBRUG 14 God appetit Madopskrifter med øl og masser af velsmag

51

På Håkesgård i Sverige er de vilde med at pynte op til jul

23 Købmanden Tommy er SPAR-købmand i Nykøbing Falster, og han elsker juleaftensdag i butikken

59

Lav selv skønne og syndige fyldte chokolader

25 5 mest nødvendige Klassiske julefilm til hygge i familien 26 Børn i køkkenet Lad børnene bage årets brunkager

FORNØJELSE 34 Familie og fritid Gør julen lettere med disse små justeringer 44 Gemte perler 7 danske og overraskende rekorder 51 Kom indenfor Bliv inspireret af den svenske jul

HVER MÅNED 04 Velkommen 07 Spar tid og penge 48 Månedens kultur 62 Krydsord

59 Den Kreative Lav de lækreste fyldte chokolader 66 Historisk nedslag Juletræets indtog i de små hjem

December 2018 | Kulør 3


VELKOMMEN

NU ER DET JUL IGEN

S

å blev det endelig december. Julen er en vidunderlig tid, hvor det er helt i orden at spise lidt for meget, drikke lidt for meget og hygge lidt for meget indendørs. Og så er der naturligvis alle de traditioner, som gør, at det er jul. Vi danskere holder meget af vores traditioner, og særligt når julen rammer det ganske land, er der ingen, som skal pille ved dem – også selv om 69 procent af os i nogen eller høj grad synes, at julen er blevet et gave- og reklamehysteri! Det er der måske nok noget om. For syv ud af 10 rekorddage for vores dankort-forbrug ligger netop i december. Men nok om ussel mammon ... En af de vigtigste ting for os juleaften er maden, og der er overordnet enighed om, at der skal være and, som 84 procent af os foretrækker, eller flæskesteg, som 74 procent af danskerne gerne vil sætte tænderne i, på bordet. I denne udgave af Kulør dykker vi ned i en helt og aldeles uundværlig følgesvend til julens mange middage, nemlig øllet. For hvad er juleaften uden den læskende øl, når maden er spist, julegaverne uddelt, og træet næsten nedbrændt? Eller julefrokosterne og det store kolde bord uden den mørke julebryg, barndommens nisseøl eller den lette hvedeøl til sildens fedme. Og at øllet bliver mere og mere populært – også uden for juletiden

UDGIVES I SAMARBEJDE MED

En af de lokale REDAKTION Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding / pkl@allercp.dk Redaktør Nya Vecht / nkv@allercp.dk Artdirector Annette Lindahl / al@allercp.dk Bolig og kreativ redaktør Lone Elmehøj Journalister Maria Præst, Stine Troense, Carsten Bundgaard, KathrineSara Rasmussen, Tina Brok Hansen, Inge Skovdal, Lone Elmehøj Korrektur Korrekturfabrikken.dk

– vidner antallet af danske bryggerier om. I dag er der således mere end 197 brygsteder i Danmark, hvor der i år 2000 kun var 13 bryggerier, og tallet er stigende. Så læn dig tilbage i denne forbrugerfestens største måned med en kold øl, og gå om bord i Kulør.

84 procent af os foretrækker, at der er and på julebordet.

Rigtig god jul og god fornøjelse!

Nya Vecht Redaktør

Sådan undgår redaktionen julestress ...

ANNONCESALG DG Media Produktchef Birgitte Vindeløv / birgitte.v@dgmedia.dk Tlf. 7234 1224 Sælgere Anni Gettermann, Gitte Kastrup, og Anne Nordhausen Salgschef Nanna Endahl / nanna.e@dgmedia.dk PRODUKTION OG TRYK Aller Tryk Oplag: 95.000 Læsertal gallup 1. halvår 2018: 87.000 Distribution 6 gange årligt i SPAR – første mandag i måneden i lige måneder UDGIVER Aller Client Publishing Postboks 420, 0900 København C Tlf. 7234 1200 / red@kuloer.dk / kuloer.dk Kulør udkommer seks gange årligt. Kulør tager forbehold for trykfejl. Artikler i Kulør må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Kulør som kilde samt angivelse af måned og år. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager Kulør sig ikke noget ansvar. Aller Client Publishing (ACP) er et content marketing-bureau i Aller Media. ACP leverer content til alle platforme, og vores kundeportefølje tæller bl.a. Næstved Storcenter, Lederne, BabySam, SEAS NVE, Danske Bank og Det Danske Spejderkorps. Derudover er ACP partner på flere af landets mest læste gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 513.000 læsere. Læs mere på allercp.dk

Pernille Kleding Chefredaktør

Annette Lindahl Artdirector

Birgitte Vindeløv Produktchef

Anne Rosa Thuelund Projektleder

“Jeg gider ikke stresse gennem hele december, så jeg gemmer alle mine julegaveindkøb til sidst. Så tager jeg på heldagsudflugt med god tid til at ose, shoppe, drikke varm gløgg og kigge på nisser i vinduerne.”

“Jeg køber mine julegaver online, så jeg undgår de lange køer og travle mennesker i butikkerne. Og så julebager jeg sammen med tre veninder, så jeg får en masse forskellige småkager i hus, selv om jeg kun bager lidt selv.”

“Jeg synes, at julestress er spild af en dejlig tid på året. Julen for mig er definitionen på hygge og næstekærlighed. Jeg synes, man skal huske på, at julen kommer uanset, hvilke gaver vi får købt og modtager.”

“I min familie har vi droppet julegaverne. I stedet trækker alle et navn på et familiemedlem, som man giver en gave for et aftalt beløb. Til gengæld går vi meget op i maden, konfekten, julemusikken, pynten og hyggen.”

4 Kulør | December 2018

FORSIDEFOTO Peter Kam FOTOS AF REDAKTION Nellie Møberg og privat FIND KULØR PÅ FACEBOOK facebook.com/magasinetkuloer


UDEN FISK - INGEN

OVERFISKERI TRUER LIVSGRUNDLAGET FOR 800 MILLIONER MENNESKER

GØR EN FORSKEL, KØB BÆREDYGTIGE FISK. BRUG WWF’S FISKEGUIDE: FISKEGUIDEN.WWF.DK

Disclaimer: This publication has been produced with the financial contribution of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of WWF and do not necessarily reflect the views of the European Union.

THIS PROJECT IS CO-FUNDED BY THE EUROPEAN UNION

R E T R A O T E DISS D N Å H I D N Å H GÅR FISKERE


SPAR I HVERDAGEN

SPAR TID 3 hurtige til mere tid i julen

Vi danskere elsker julen, selv om den er travl og koster mange penge.

1

Bestil pakke­kalenderen over nettet Hvad enten det er ungerne, fruen eller svigerfar, der skal forkæles med en pakkekalender, er det en tidskrævende opgave at lave den. Så hvorfor ikke bare købe den færdig online i stedet? De fås med alt fra Lego til skønhedsprodukter, lakrids og øl, så der er noget for enhver.

2

Tekst Redaktionen Foto iStock Kilder idenyt.dk, tv2.dk, alt.dk, dst.dk

Slip for at stå i køkkenet Kommer der gæster til julefrokost, eller orker du ikke at stå i køkkenet i juledagene, så findes der masser af cateringfirmaer, som kan gøre dit liv markant nemmere, hvad enten det er det traditionelle kolde bord, tapas eller noget helt tredje.

3

Oplevelser til alle Fylder julegaveindkøbene mere, end hvad godt er? Hvorfor ikke købe fed en oplevelse på få minutter. På Oplevelsesgaver.dk finder du inspiration til en lang række oplevelser, som du kan købe gavekort til fra ballonflyvning til romantiske slotsophold og cupcake-kursus.

FÅ NU LIDT RO PÅ!

APP Julens mange gøremål kan desværre få pulsen lidt for højt op, så husk at sætte dig ned og slappe af midt i julens stress og jag. ‘Headspace: Guided Meditation’ har en samling af forskellige meditationsguides, der kan få dig helt ned i gear. I hvert fald indtil din svigermor melder sin ankomst. Gratis, fås til både Android og iPhone.

26 %

Så mange af de 18- til 29-årige mener, at december er den mest stressende måned. Men tallet daler støt og roligt med alderen og bliver lavest blandt de 70+-årige, hvor kun 11 procent mener, at december er mest stressende.

Spring over det lave gærde

Julen holder gryden i kog

18,2 procent af danskerne bruger fire til seks timer i køkkenet juleaftensdag, mens yderligere fem procent kræser ekstra og bruger mere end seks timer.

Julens mange gøremål kan give selv det mest sindige menneske sved på overlæben. Men der er mange måder at spare på kræfterne. Måske behøver du ikke give din bolig den store julerengøring, og du kan overveje, om det nu også er nødvendigt at lave maden selv. Drop julerengøringen, lad pynten blive i kassen, og husk at købte pebernødder, æbleskiver og andesauce også kan smage rigtig godt.

December 2018 | Kulør 7


SPAR I HVERDAGEN

Stop madspild – også i julen. Brug de lækre rester i dagene efter.

SPAR PENGE 3 hurtige til julens mange udgifter

1

Vidste du, at … danske husholdninger smed mad ud for 1,4 milliarder kroner i december sidste år, hvilket svarer til 10 procent af det årlige madspild?

I stedet for at smide julemaden ud, så vær kreativ, og lav det til skøn restemad. Flæskestegsrester er geniale til biksemad på en doven januar-aften, og resten af risalamanden er perfekt som klatkager dagen derpå. Andeskroget er fantastisk at koge fond på, og du kan sagtens fryse skrog og indmad, hvis ikke du gider at koge fond efter den store julemiddag. Du kan også sagtens genbruge juletræet. Brug grenene til beskyttelse af sarte haveplanter, og hug stammen op til brænde.

Personligt og billigt

APP Først til fotografen og have familien fotograferet, så bestille julekort i masse­vis, så skrive dem i hånden og så bruge penge på kuverter og porto. At lave personlige julekort er både tidskrævende og dyrt, men det kan gøres langt billigere. Download appen ‘Postkortet’ på din smartphone. Tag et billede af din familie, som du vil bruge til julekortet, og vælg det i appen. Det bliver til julekortets forside. På bagsiden skriver du en julehilsen, indtaster navn og adresse på modtageren, betaler for almindelig porto, og voila – så bliver det omdannet til et fysisk julekort, som havner i postkassen hos modtageren. Gratis, fås til både Android og iPhone.

5.050 kr. Så mange penge brugte hver dansk husstand på julen i 2017.

8 Kulør | December 2018

2

En helt særlig julegave til bedsteforældrene Hvad elsker bedsteforældre? Deres børnebørn! Billeder af børnebørnene er et sikkert gavehit til familiens ældste, og I kan nemt forvandle de klassiske portrætfotos fra skolefotografen til en lidt mere original og unik gave – uden at det bliver hverken dyrt eller besværligt.

3

Få årets juletræ gratis Du kan faktisk få et rigtig pænt juletræ helt gratis, hvis du er lidt snedig. En hel del virksomheder har juletræer stående på kontoret, og de juletræer ryger ud, når juleferien rammer. I stedet for at de træer ender på lossepladsen, kan de lige så godt ende hjemme i din stue. Kontakt nogle af de lokale virksomheder i dit område, og hør, om deres juletræ bare skal smides ud den 22. december, når de lukker ned for ferien.

Tekst Redaktionen Foto iStock Kilder groenforskel.dk, nordea.dk

Genbrug de gode sager

Sociale kalendergaver Det kan være temmelig svært at finde på 24 gaver, som er spændende og samtidig ikke koster alverden. I år kan du prøve noget helt andet. Hæng 24 sedler på nogle grene fra haven. På hver seddel står der en ting, I skal lave sammen den dag, som du ved, børnene elsker, og som sætter gang i julehyggen.


Naturlig målrettet pleje af tyndt hår Gibidyl Hair Booster er en intensiv plante- og vitaminbaseret hovedbundsbehandling, der modvirker tyndhårethed og tilfører ekstra næring til hårrødderne - for et kraftigere og tættere hår. Gibidyl Hair Booster er velegnet til både kvinder og mænd i alle aldre.

Gibidyl Hair Booster indeholder:

NYHED

• Det særlige planteekstrakt fra Ginkgo Biloba (Cosborg® - PGB/25™). • Procapil® - et patenteret hårstimuleringscomplex, som indeholder biotinyl-GHK (vitaminiseret protein), apigenin fra citrusfrugter og oleanolsyre fra olivenblade. • Samt provitamin B5 og vitamin B3.

Brugsanvisning Anvendes 1 gang dagligt. Kan påføres i både tørt eller vådt hår/hovedbund. Påfør 1-2 dråber på de udsatte steder med det indbyggede pipette låg. Fordel med fingerspidserne og masser let.

Cosborg er en dansk healthcare virksomhed med 30 års erfaring i brugen af lægeplanter i naturlægemidler, kosttilskud, hud- og hårpleje. Udviklet og produceret i Danmark. Forhandles hos Matas, på apoteket samt i helsekostforretninger. Se mere på www.cosborg.dk · Forbrugerservice 70 22 06 16.


Løft dit glas, min ven

Øl er verdens ældste alkoholiske drik. Kom med på en rejse tilbage til de aller­første slurke i det gamle Mesopotamien og frem til i dag, hvor de små mikrobryggerier fremtryller den ene specialøl efter den anden – også herhjemme. Tekst Maria Præst Foto Peter Kam

Ø

llets historie går langt tilbage. Faktisk har øl sandsynligvis eksisteret, lige siden menneskeheden begyndte at dyrke jorden i Mesopotamien for over 10.000 år siden. “De allerførste skriftlige kilder stammer helt tilbage til sumererne, hvor man har fundet lerkrus og lertavler med symboler, der viser, hvordan man brygger øl,” forklarer Carsten Berthelsen, der er oldermand for Danske Ølpublicisters Laug, foredragsholder og manden bag adskillige bøger og tv-udsendelser om øl. Dengang blev øllet fremstillet ud fra halvbagte brød opblødt i vand. Efter kogning og gæring blev den tykke væske filtreret, og det færdige øl hældt på tønder eller lerkrukker. “Øl har meget dybe rødder, og vi må give kvinderne æren. Det var først og fremmest dem, der passede dyrkningen af jorden, mens mændene gik på jagt, så det var formentlig også kvinderne, der fandt ud af at lave øl,” forklarer Carsten Berthelsen. Lertavlerne fortæller da også om Ninkasi, der var øllets gudinde. I den ældste opskrift hedder det: Ninkasi, du er den, som ælter dejen med en stor skovl og blander den med søde aromaer. Du er den, som spreder masken over store måtter af strå, så den bliver afkølet. Ninkasi, du er den, som tømmer det rene øl ud af tønden.

ØLLET SPREDER SIG Efterhånden som dyrkningen af korn spredte sig, gjorde ølbrygningen det også. I 10 Kulør | December 2018

Norden kender vi øl fra vikingetiden og den nordiske mytologi, men de første spor af øl er endnu ældre. I Egtvedpigens grav, en bronzealderpige, der blev begravet i Danmark i 1370 f.Kr., var der en birkespand med spor af korn og frugt, og sukkeret i frugten har helt sikkert medvirket til gæringen. Så hun har haft en slags øl med i graven for at slukke tørsten undervejs til De Dødes Rige. De gamle grækere og romere har formodentlig betragtet øl som en barbarisk drik, men de var imponerede over øllets berusende egenskaber. Filosoffen Aristoteles skrev, at mens andre rusmidler fik folk til at falde i alle retninger, faldt de, som havde drukket øl, altid bagover. “Øllet fra dengang kan minde om noget af det, vi i dag ser på de små bryghuse. Den var mindre kulsyreholdig, brygget på rå byg eller bygmalt og helt sikkert også tilsat frugt for at gære,” fortæller Carsten Berthelsen.

opstår som interesseorganisation, begynder man rundtomkring i landet at skabe gammeldags håndværksøl igen. Og i dag har vi ikke mindre end 197 brygsteder i Danmark. I år 2000 var der kun 13. “Det var en revolution blandt andet inspireret fra USA, hvor de begyndte at forny de britiske traditioner med blandt andet en nyfortolkning af for eksempel den britiske pale ale. Folk syntes, det var sjovt at komme ned på det lokale bryghus og se folk arbejde ved kedlerne, mens de spiste en burger,” beretter Carsten Berthelsen. Den amerikanske ølrevolution spredte sig til Danmark, hvor de små mikrobryggerier, der brygger lokale øl, i løbet af de seneste år er poppet op over hele landet – især de steder, hvor der er mange turister, som for eksempel Svaneke Bryghus på Bornholm, Nørrebro Bryghus i København og Skagen Bryghus i Nordjylland. Siden er det kun gået én vej for ølproduktionen i Danmark, og det er opad. En analyse, som Beerticker har foretaget for Bryggeriforeningen, viser, at antallet af nye øl i Danmark slog rekord i 2017 med hele 1.622 nye slags. “Det er et forbløffende antal, og den danske ølrevolution fortsætter for fuld kraft. Det begejstrer mig, at vi har fået så nuanceret et marked, og det bliver spændende at følge, hvad der kommer til at ske fremover,” siger Carsten Berthelsen.

I 2017 slog Danmark rekord med 1.622 nye slags øl, og den danske ølrevolution fortsætter for fuld kraft.

FRA INDUSTRI TIL HÅNDVÆRK Op gennem hele det 20. århundrede fik industriøllet en dominerende rolle. “Det blev de store bryghuse, som styrede udbuddet, og mange små måtte lukke, især i løbet af anden halvdel af det 20. århundrede,” forklarer Carsten Berthelsen. Efter 1998, hvor Danske Ølentusiaster


TÆT PÅ MADEN

December 2018 | Kulør 11


TÆT PÅ MADEN

Miniguide:

Bliv klogere på din øl

Hvad betyder IPA? IPA står for India Pale Ale. I en IPA er omdrejningspunktet humle. Derudover har IPA’en god smag af malt, karamelsødme og ikke mindst bitterhed.

Hvad kendetegner en almindelig pilsner? En pilsner er en lys, undergæret øl med en mild og frisk smag, der dufter af blomster og korn. Danmarks allerførste pilsnerøl er Grøn Tuborg, der så dagens lys i 1880 – inspireret af bryggerne i den tjekkiske by Pilzen.

Hvad er en classic? En klassisk classic er en ravrød wienerøl, som er lidt mere rund, letdrikkelig og sød i forhold til den lyse lagerøl – med smag af malt og karamel. En ægte ‘tørstslukker’.

12 Kulør | December 2018

Hvad ligger der bag sure øl? En sur øl – en såkaldte lambic – er spontangæret øl med en syrlig og spids smag, der leder tankerne hen på mousserende vine som cava, crémant eller cider. Det er et stort hit blandt ølentusiaster i øjeblikket.

Hvad gør øllet til en julebryg? I gamle dage var juleøllet typisk en kraftigere, mørkere og sødere øl end den, der blev drukket til hverdag. Her gjorde bryggeren sig ekstra umage og fråsede med råvarerne. Ved årtusindeskiftet kom de danske mikrobryggerier, der eksperimenterede med masser af krydderier i julebrygget, ligesom det også er blevet normalt at anse en mørk, stærk belgisk øl krydret med kanel, stjerneanis og nelliker for en rigtig julebryg. I dag er der ingen regler for julebryg. Alt er muligt!

Vidste du, at … undergæret lagerøl skal serveres mellem syv og ni grader – aldrig under?


annonce

Nemme tricks til julens lækkerier

SKARPE RIVEJERN

Når julens godter skal laves, og ingefær, citrusskal, choko­ lade, marcipan og æbler skal rives til konfekt og kager, er et godt rivejern alfa og omega. Gør som kokkene, og brug de barberbladsskarpe rivejern fra Micro­ plane, der skærer sig gennem maden i stedet for at rive og flå. Gavesæt med fint og groft rivejern både til julens og hverda­ gens riveopgaver. 349 kroner.

Julen kalder på hygge og gode sager, og med det rigtige udstyr er det ingen sag at sætte masser af godter på bordet BÅDE OG STÆNGER I RIGELIGE MÆNGDER

Den nye multiskærer Flexicut fra GEFU gør det nemt og hurtigt at lave grøntsags­ stænger, kartoffelbåde, frugtsalat m.m. i rigelige mængder. Det knivskarpe skær er lavet i japansk stål og kan justeres, så den skærer enten fire både eller otte stænger. Efter brug kan den blot sættes i opvaske­ maskinen. 299 kroner.

Tip!

Når du river frem for hakker chokoladen, falder den ikke ned i bunden af din kage.

KLEM NØDDERNE UDEN AT KLEMME FINGRENE

Julen er nøddernes højtid, og hvis du vil gennem julemåneden med alle fingre i behold, er det værd at prøve den testvindende nødde­ knækker fra Drosselmeyer. Den fungerer, så alle uanset alder kan knække alle slags nødder, da den ikke kræver mange fingerkræfter. Drosselmeyer er fremstillet i zink og fås i farverne rød og sort til 299 kroner og i zink og ”guld” til 329 kroner.

HUSK DET GRØNNE I JULEN

De fleste af os vil gerne spise sundt – både i julen, og når det bliver hverdag igen. Særligt i julen kan det være rart at få lidt grønt indenbords til maven, der ellers har det hårdt med al den fede mad. Med Spirelli 2.0 fra GEFU er det nemmere at få flere grøntsager i kosten, når den forvandler squash, gule­ rødder og kinaradiser til lange strimler af sund og indbydende grøntsags­spaghetti. 299 kroner.

Tip!

Med ensartede skiver grøntsager sikrer du, at alle er kogt eller stegt lige meget.

FINE SKIVER MED BLOT ET ENKELT ”CHOP”

Med blot et enkelt ”chop” kan du med multiskæreren Rapido fra GEFU skære både frugt og ”bløde” grønt­ sager i fine ensartede skiver. Rapido har opsamler­ funktion, så du nemt kan hælde direkte i gryde eller pande, og det knivskarpe skær er lavet i japansk stål, men uden fare for at skære fingrene. Efter brug er multiskæreren let at rengøre og kan blot sættes i opvaskemaskinen. 249 kroner.

SPRØD BACON UDEN SVINERI

Hvad enten du skal bruge bacon til morgen­ maden eller til den lune leverpostej, skal den være sprød. Med Lékués Bacon Maker kan du stege dit bacon sprødt og lækkert på få minutter i mikroovnen – uden fare for fedtstænk i hele køkkenet. Låget sikrer mod fedtstænk, dampen kan slippe ud via et ventilationshul i siden, og den riflede bund sikrer dræn af overskudsfedt. 199 kroner.

Læs mere om produkterne på hamonoya.dk, og følg os på Instagram: hamonoya_aps Forhandler anvises på tlf. 4536 3613 og info@hamonoya.dk


FANEBLAD

Smag på øllet Juledagene kalder på lange, hyggelige timer samlet omkring retter med masser af smag og fylde. Brug øllet som en lækker smagsgiver i maden – og selvfølgelig i glasset til. Skål og velbekomme! Foto MAD & venner

FORRET

Ølgravad ørred med cremefraiche 4 personer

Det skal du bruge: 2 små ørredfileter 5 enebær 2 spsk. salt 1,5 spsk. sukker 6 cl Saaz Blonde fra Jacobsen Evt. blandede kviste, fx gran 2 dl fed cremefraiche, 38 % 1 bakke karse To dage før: Pak ørredfileterne ind i fryseposer, og læg dem i fryseren. Dagen før: Stød enebær salt og sukker i en morter. Vend ørredfileterne i blandingen, læg dem i et fad, og dryp dem med øl. Dæk fadet med film, og sæt på det køl i et døgn. På dagen: Skyl overskydende salt, sukker og enebær af fileterne under koldt vand. Fjern skindet, og skær ørreden i mindre stykker, som eventuelt sættes på pind. Servér med cremefraiche og karse til.

14 Kulør | December 2018

Øltip!

Drik et glas iskoldt Jacobsen Saaz Blonde til denne ret. Øllets sødme, frugtrige noter og bløde efterbitterhed står godt til den fede smag fra fisken og cremefraichen.


ANNONCE FOR CARLSBERG

Grillet gris med romesco og grillede løg

HOVEDRET

4 personer

Det skal du bruge: Hurtig salsa romesco: 4 grillede peberfrugter fra glas 1 tomat 1 rødløg 2 fed hvidløg 1 tsk. røget paprika 50 g mandler 0,5 dl olivenolie 3 spsk. sherryeddike Ved servering: 4 nakkekoteletter a 150-200 g 8 store forårsløg, flækkede og skyllede Bredbladet persille Evt. godt brød eller nye, kogte kartofler Sådan gør du: Hurtig salsa romesco: Blend peberfrugt, tomat, rødløg, hvidløg, paprika og mandler ret fint på en blender. Justér konsistensen med olivenolie, og smag til med salt, peber og sherryeddike. Grill nakkekoteletter og flækkede forårsløg i 4-5 min. på hver side over direkte varme på grillen eller på en brandvarm grillpande (har du ingen af delene, kan du stege begge dele på en meget varm pande). Servering: Servér de grillede løg og koteletter med salsa romesco, lidt olivenolie, bredbladet persille og evt. lidt godt brød eller nye, kogte kartofler til.

Øltip!

Grillet gris får rigtig fint følgeskab af den kraftige og fyldige smag i Jacobsen Brown Ale.

December 2018 | Kulør 15


ANNONCE FOR CARLSBERG

‘Øllebrød’ med chokoladeis, brombær og nøddetuille

DESSERT

4 personer

Det skal du bruge: ‘Øllebrød’: 35 g smør 150 g rugbrød 2 spsk. sukker 2 dl Grimbergen Double Ambree Flagesalt Nøddetuille: 40 g smør 80 g flormelis 40 g mel 2 spsk. vand 40 g hasselnødder, finthakkede Ved servering: God chokoladeis 125 g brombær Sådan gør du: ‘Øllebrød’: Smelt smørret, og lad det brune en smule. Smuldr rugbrødet ned i smørret, og lad det stege let. Kom sukker og porter ved, og lad det koge/stege, til væsken er næsten kogt væk, og rugbrødet er let karamelliseret. Drys med flagesalt. Nøddetuille: Smelt smørret i en gryde, og lad det brune en smule. Kom flormelis og mel i. Rør det godt sammen. Tilføj vand, til konsistensen er lettet en smule. Smør dejen tyndt ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel hasselnødderne over, og pres dem lidt ned i dejen. Sæt pladen i ovnen i 8-10 min. ved 180 grader, afhængigt af tykkelsen på tuillen. Vær opmærksom på, at de vil flyde ud. Når de er gyldne, tages de ud. Ved servering: Anret det karamelliserede rugbrød på en tallerken, top med halverede brombær, en kugle is og til sidst tuilles.

øltip!

Søde sager kan sagtens nydes med et godt glas øl til, for eksempel Grimbergen Double Ambree, som du også brugte i desserten, og som er blød og rund med en let brændt eftersmag.

16 Kulør | December 2018


Julens stjerne

Glædelig jul og godt Tub’år…


ANNONCE

Den originale øjentablet Grete sværger til de populære øjentabletter Blue Berry™. –Jeg slapper af med, at ligge i min seng og hygge mig med et ugeblad. Det vil jeg ikke undvære, derfor vil jeg gerne gøre noget for mine øjne og mit syn. Jeg tager mine Blue Berry tabletter hver dag.

Det er skønt

at kunne læse mit ugeblad Grete holder meget af, at ligge i sengen om aftenen og læse et ugeblad. –Jeg hygger mig rigtig meget med at ligge og slappe af med et dameblad, inden jeg skal sove. Det giver sådan en dejlig ro. Derfor er jeg også bevidst om, at jeg gerne vil bevare mit normale syn. Jeg havde før brugt øjentabletten Blue Berry™. Derfor sendte jeg min mand ned for at købe en ny æske, da jeg følte, at det var tid til at komme i gang igen.

–Jeg er meget glad! Jeg kan se tallene på fjernsynet, og læse uden at jeg skal tage min lup i brug, og jeg nyder at læse mit ugeblad i sengen. Jeg føler mig godt tilpas ved at tage 2 Blue Berry tabletter hver dag. Det hjælper mig med at bevare gode øjne og et normalt syn.

hjælper med at bevare et normalt syn. Tag to tabletter hver morgen sammen med din morgenmad. HVOR KAN DU KØBE BLUE BERRY?

SÅDAN TAGER DU BLUE BERRY

De fleste begynder at tage Blue Berry, når de føler, at deres syn ændrer sig, men der er ikke noget i vejen for at starte tidligere. Den originale svenske Blue Berry tablet erstatter ikke behovet for en sund og varieret kost, men den er en god blåbærtablet med øjentrøst, og et naturligt højt indhold af lutein samt øjenvitamin A og zink. Vitamin A

Et godt syn er livskvalitet

Dine øjne har travlt hver dag. Du læser, kører bil, arbejder foran computeren eller ser fjernsyn. Du er afhængig af dine øjne og dit syn, så det er ikke underligt, at synet har stor betydning. Mange får forringet syn med alderen. Årsagen til dette er en forringelse af øjets evne til at fokusere. Når vi bliver ældre, kan der ske en hærdning af linsen, og ofte svækkes øjets muskler. Vores øjne har brug for særlige næringsstoffer for at kunne fungere. A vitamin og zink bidrager til opretholdelse af et normalt syn. Vitamin A og zink er afgørende for at lys omdannes til elektriske impulser i synsnerven inklusive omstilling fra lys til mørke. Vitamin A har også en anden funktion i øjet. Vitamin A bidrager til normal funktion af slimhinderne. Det betyder, at vitamin A medvirker til at opretholde en normal fugtighed i Det gode råd gør forskellen slimhinderne, som modvirker tørre øjne og tørre hornhinder. www.matas.dk

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store

Blue Berry kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost samt på apoteket. Fås også online på www. newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.


EN AF DE LOKALE Nykøbing Falster

OMRÅDET

Moderne middelalder

Nykøbing Falster er vokset ud af middelalderen, men selv om byen i dag er en moderne by med liv, kultur og ny arkitektur, så er de middelalderlige tider langtfra glemt.

Kilder Wikipedia, visitlolland-falster.dk, middelaldercentret.dk, krokodillezoo.dk, nyk-revy.dk

Tekst Redaktionen Foto MIddelaldercentret

M

idt på Falsters vestlige kyst, cirka 123 kilometer fra København og 23 kilometer fra Gedser, ligger en livlig handelsby. Den er hovedby i Guldborgsund Kommune, den største by på Falster med knap 17.000 indbyggere, og så ligger den lige ud til Guldborg Sunds smukke natur. Ja, faktisk deler sundet byen i to. Hvis du ikke allerede har gættet det, så er der selvfølgelig tale om Nykøbing Falster.

DET SKAL DU VIDE Som så mange andre danske byer er også Nykøbing Falster opstået omkring et slot. Det skete i slutningen af 1100-tallet, da Nykøbing Slot blev bygget. Slottet lå på det smalleste sted ved Guldborgsund og skulle beskytte området mod vendiske sørøvere, som var et vestslavisk folk, der i middelalderen ofte drog på krigstogter mod de danske øer. Med tiden

voksede en by frem omkring slottet, og i 1560 blev Nykøbing Falster erklæret for købstad. Et af byens gamle vartegn er den gotiske kirke, Klosterkirken. Den stod færdig omkring år 1500 og var oprindelig en del af et franciskanerkloster, men fungerede senere som slotskirke under dronning Sophie Amalie. Klosterkirken er stadig i brug, og også store dele af klosteret er bevaret og bruges i dag som plejehjem. Et af byens nyere vartegn er vandtårnet fra 1908. Det var Danmarks første jernbetonbyggeri og fungerer i dag som udsigtstårn og rum for kunstudstillinger. Vandtårnet har syv etager og 146 trin, som fører de besøgende 32 meter op over gadeplan og tættere på et imponerende view ud over det smukke Guldborg Sund og omegn.

DET SKAL DU OPLEVE Nykøbing Falsters nok største tilløbsstykke

er Middelaldercentret, som egentlig ligger i Sundby på Lollandsiden af Guldborgsund. Centret blev grundlagt i 1989 og er en rekonstrueret udgave af en typisk dansk købstad omkring år 1400. Hvert år besøger mellem 45.000 og 55.000 mennesker Middelaldercentret. Her oplever de middelalderen med egne øjne og møder mennesker, der ser ud og lever, som man gjorde i 1408. I Eskildstrup, 13 kilometer uden for Nykøbing Falster, kan du opleve alle nulevende arter af krokodiller inklusive Europas største. De holder til i Krokodille Zoo, og er du til flere dyr, så besøg også Guldborgsund Zoo og Botanisk Have. De fleste forbinder dog nok mere Nykøbing Falster med festlig underholdning end farlige dyr. Nykøbing F. Revyen er nemlig en af de mest kendte og elskede revyer i Danmark og dermed også et af byens helt store trækplastre.

Vidste du, at …

Nykøbing F. Revyen er Danmarks næststørste revy og har eksisteret i mere end 100 år? December 2018 | Kulør 19


EN AF DE LOKALE Nykøbing Falster

Højt fra træets grønne top Solvang Juletræer på Nykøbing Falster er et familieforetagende, som har solgt juletræer i snart 20 år. Kom med ejeren, Gerner Olsen, rundt mellem julens vigtigste træ. Tekst & foto Carsten Bundgaard

NYE TRÆER PÅ VEJ Gerner Olsen har plantet 2.000 nordmannsgraner og 200 rødgraner i år, så han krydser fingre for godt og vådt vejr. “De skal gerne have noget vand fra naturens side,” siger Gerner.

LIVSGIVENDE ARBEJDE Gerner Olsen er ude for at klippe gran til en æresport, og det foregår på samme måde, som når han skal klippe pyntegran til kirkegårdene. “Jeg har yderligere seks hektar, og det var meningen, at de skulle være plantet til,” fortæller Gerner, der desværre blev syg med en blodprop i hjernen, så det blev ikke til noget. For Gerner har det været godt at have plantagen at passe oven på sygdomsforløbet, for det har været rart at have noget at se til, og det har været med til at give Gerner en tro på livet efter sygdommen.

VILD MED JUL “Jeg har altid holdt af jul. Da jeg var barn, gik jeg altid i kirke i julen, men det har det knebet med den seneste tid,” siger Gerner Olsen, der nu som regel bruger søndagen på at sælge juletræer. Gerner synes, at det er en hyggelig familiehøjtid, og så længe man har børn, er der ikke noget bedre.

20 Kulør | December 2018


LOKALPRODUCENTEN

PÅ VEJ I JORDEN De små rødgraner er klar til at komme i jorden. Gerner Olsen vil helst plante om efteråret, for hvis man planter om foråret, risikerer man, at træerne går til, hvis de ikke får noget regn. Dette års tørke tog livet af mange af Gerners nyplantede træer.

BEGYNDELSEN Gerner Olsen startede stille og roligt ud med plantagen, hvor han plantede en halv tønde land med træer. Det var egentlig planen, at det skulle være vegetation, som passede til råvildt, så Gerner kunne gå derop en gang imellem og skyde et stykke råvildt og fasaner. “Harerne og råvildtet begyndte at gnave i knopperne på træerne, og de blev meget grimme, og det irriterede mig,” siger Gerner. Han havde på det tidspunkt fundet ud af, at han egentlig godt kunne tænke sig at lave lidt juletræer. Dengang dyrkede Gerner også korn og roer. Lige så stille begyndte Gerner at bruge mindre tid på fritidslandbruget og mere tid på juletræsplantagen.

FARVEN VISER PRISEN De forskellige farver på sedlerne indikerer prisen på træerne. Gerner Olsen går rundt mellem træerne og ser dem an, og de dårligste får en gul seddel. Han har også en målepind med. Den bliver brugt til at prissætte træerne med. Jo højere og flottere, jo dyrere er træet.

FRA SOLVANG TIL GRÆKENLAND Salget af juletræer foregår ved, at opkøbere kommer forbi og køber træerne. “De første træer, vi solgte, blev faktisk solgt til Grækenland, fordi der tilfældigt kom en græker forbi og så på træerne. I Grækenland har de et andet syn på, hvordan et juletræ skal se ud, så grækerne ville gerne have de træer, vi ikke vil have, nemlig de store, buskede træer,” forklarer Gerner Olsen.

December 2018 | Kulør 21


LOKALPRODUCENTEN

SALGET STARTER “Vi starter med hjemsalg af pyntegrønt i første weekend af november. I sidste weekend af november starter vi med salg af det, vi kalder lyskædetræer. Det er de billige juletræer med gult bånd, som folk køber og stiller op i deres have, og uanset størrelse koster de 60 kroner. Mange af de kunder kommer så igen i midten af december for at købe det ‘rigtige’ træ. Her kan de også få sat fod på træet,” forklarer Gerner Olsen.

PASNING OG PLEJE PARADIS LIGE UDEN FOR DØREN Gerner Olsen udvidede på et tidspunkt og købte noget af naboens jord. Det greb om sig, og nu har Gerner syv en halv hektar med nordmandsgraner og en lille smule rødgran. Det har betydet meget for familien, for folkeskolelæreren Gerner synes, at det er dejligt at have et stykke fritidsarbejde lige uden for døren, så han hele tiden er tæt på familien. “Det har givet mig fred og ro efter en lang dag i folkeskolen med skrigende unger at kunne gå og lave noget manuelt arbejde i stilhed,” forklarer Gerner og fortsætter: “En dag i rimfrost og stille vejr og så gå imellem træerne, det er ligesom et paradis. Det er en lise for sjælen – i hvert fald for min.”

Gerner Olsen bruger meget tid på at holde øje med, at træerne udvikler sig, som de skal. Hvis de begynder at vokse skævt, kan han sætte en grenretter på. Den styrer væksten, så træerne bliver flotte og ensartede.

TIL KAMP MOD UKRUDT Gerner Olsen sidder godt beskyttet med maske og kraftig jakke for ikke at blive slået til plukfisk. Det er ikke rart at køre igennem træerne. Han slår ukrudtet imellem rækkerne med en slags grov græsslåmaskine.

UDSTYRET I ORDEN Når der skal mange juletræer i jorden, skal der noget stærkt udstyr til, og et almindeligt pælebor er ikke helt nok til de over 2.000 træer, der skal plantes.

22 Kulør | December 2018


EN AF DE LOKALE

KØBMANDEN

Nykøbing Falster

“Juleaftensdag er den hyggeligste dag i butikken på hele året” Købmand Tommy fra Nykøbing Falster elsker juleaftensdag i sin butik, hvor grødris, piskefløde og gavekurve flyver over disken. Tekst Redaktionen Foto Carsten Bundgaard

d Hvilke varer sælger du flest af i butikken? Jeg sælger rigtig meget slik, chips og sodavand. Jeg tror egentlig, at vi sælger mere end gennemsnitligt af disse varer. Det er gerne fredag og lørdag, at vi sælger masser af dette, når folk skal weekendhygge. d Hvilke varer hitter i december? Det er jo meget typisk, hvad vi sælger rigtig meget af i december; det er pebernødder, brunkager og andet bagværk, simpelthen alle de gængse julevarer. d Er der varer, som sælger overraskende godt? Jeg er ret overrasket over, hvor mange energidrikke vi sælger. Det er særligt stort hos alle de unge mennesker, der kommer herind og køber det. Det er næsten lige meget, hvor mange paller af dem jeg køber hjem, de forsvinder næsten lige så hurtigt, som de bliver sat op. d Har I varer fra lokalområdet? Om sommeren har vi jordbær fra en lokal avler, og jeg har også havregryn fra en lokal avler. Hvis der er nogen, som tilbyder lokale varer, tager jeg det, for det er noget, jeg går meget op i. d Hvad har du altid i dit eget køleskab? Jeg kommer chilisauce på alt, så jeg har altid sådan en flaske stående hjemme i mit køleskab. d Hvordan er juleaften i butikken? Vi har åbent juleaftensdag, og det er simpelthen den hyggeligste dag, for der findes ikke sure kunder den dag, heller ikke selv om vi har udsolgt af de varer, som folk skal bruge. Folk er simpelthen så glade den dag, og der er ingen, som stresser overhovedet. Den dag sælger vi helt klart mest grødris, kirsebærsauce og piskefløde, så det er oftest risalamande, som folk har glemt at købe ind til. Vi sælger også mange gavekurve den dag, så der er nok én eller to, der har glemt at få købt den sidste julegave.

December 2018 | Kulør 23


Årets bedste julegave!

13.–23. februar 2019

A ARHUS ODENSE K ØBENHAVN CERES ARENA - SPAREKASSEN FYN ARENA - FORUM COPENHAGEN ARR.

BILLETSALG: TICKETMASTER.DK - INFO: DISNEYONICE.DK

PRESENTING PARTNER


5 MEST NØDVENDIGE

Se dem igen og igen og igen

Julens største filmhit Det er simpelthen ikke rigtig jul, hvis disse klassiske julefilm ikke er løbet hen over skærmen til hygge for både store og små. Tekst Redaktionen Foto PR

1

Mest til mor og far

‘Love Actually’ Hyggelig, hjertevarm og umiskendeligt britisk. Den måske mest romantiske julekomedie nogensinde. En guirlande af små kærlighedshistorier spinder sig ind i hinanden på kryds og tværs. I filmen følger vi otte forskellige par, som på hver deres måde kæmper med kærligheden over julen. I hovedrollerne ses blandt andre Keira Knightley, Laura Linney, Colin Firth, Liam Neeson, Hugh Grant og i en mindre birolle Rowan Atkinson.

2

Den animerede

‘Polar­ekspressen’ Det er ikke nemt for drengen Billy at tro på julemanden, når resten af familien insisterer på, at alt det der med kane, rensdyr og alfer bare er noget sludder. Billy får dog et noget andet syn på sagen, da han juleaften bliver hentet af et eventyrligt eksprestog, der fragter Billy og andre heldige børn til Nordpolen for at besøge julemanden.

3

Til den juletrætte teenager

‘How the Grinch Stole Christmas’ Ved byen Whoville bor den seriøst sure Grinchen, hvis hjerte er to numre for lille. Alle de glade indbyggere i Whoville elsker julen og er godt i gang med at forberede hjerternes fest. Men er der noget Grinchen hader, så er det jul. Han kan simpelthen ikke udstå den. Og pludselig får Grinchen en vidunderlig hæslig idé. Han beslutter at tage ned til Whoville og én gang for alle få afskaffet den irriterende jul.

4

Klassikeren fra en svunden tid

‘Meet Me in St. Louis’ Filmen, der introducerede klassiske amerikanske julehits som ‘The Trolley Song’ og ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’! ‘Meet Me in St. Louis’ er en musical med skønne Judy Garland i hovedrollen og foregår i St. Louis i 1903. Her lever familien Smith et stille liv i deres herskabelige villa, men de får et chok, da faren, Mr. Smith, pludselig bekendtgør, at familien skal flytte til New York.

5

For hele familien

‘Alene hjemme’ ‘Alene hjemme’ handler om familien McCallister, der tager på juleferie til Paris og glemmer sønnen Kevin hjemme i Chicago. Til at starte med nyder Kevin sin nyvundne frihed, men han bliver hurtigt nødt til at lære at klare sig alene, da to indbrudstyve forsøger at trænge ind i familiens hus. Kevin beslutter sig for at bekæmpe forbryderne med beskidte kneb, hvilket udvikler sig til åben krig imellem ham og tyvene.

December 2018 | Kulør 25


DE SMÅ KOKKE

Bag de

skønneste brunkager

Julens kager skal selvfølgelig bages med børnenes hjælp, og disse er så nemme, så alle kan lave dem. Kom med Theodor og Louis i køkkenet, når de bager verdens bedste brunkager. Tekst Nya Vecht og Ida Sganzerla Foto Ditte Capion

1. KLAR-PARAT-BAG Start med at pakke smørret ud, som herefter skal i gryden med sukker og sirup.

Verdens bedste brunkager Det skal du bruge: 200 g sirup (eller Gestus akacie­ honning) 100 g smør 100 g sukker 1 pose brunkage-krydderiblanding 1 tsk. potaske – udrørt i ½ tsk. vand 400 g Gestus hvedemel Pynt: Glasur og krymmel eller halve mandler Sådan gør du: Sirup, smør og sukker smeltes sammen over jævn varme. Brunkage krydderiblanding røres i. Når det hele er smeltet sammen, tages det af varmen, og potasken røres i. Hæld massen over i en skål. Massen afkøles, og melet røres i. Når melet er rørt godt ud i sukkermassen, hældes den ud på bordet og æltes til en smidig dej. Når dejen er kold nok til at arbejde med, deles den i stykker, der rulles til stænger. Lægges på køl til næste dag. Skæres i skiver eller rulles ud og udstikkes med form og pyntes. Bages: 8-10 min. ved 190 °C – ved varmluftsovn lidt lavere temperatur.

TIP!

Opskriften er til en stor portion, som kan fryses ned i mindre portioner eller ruller, så det er nemt at gå til næste gang, det er bagetid. 26 Kulør | December 2018

2. KLEM TIL! Husk også at hælde din sirup eller honning i gryden.

3. RØRE I GRYDEN Varm herefter det hele sammen.


BØRN I KØKKENET

Kokkene

6. UTÅLMODIGE NISSER Så skal småkagerne bages, og ventetiden kan være temmelig lang for de yngre medlemmer af familien.

LOUIS (T.V.) & THEODOR (T.H.) Louis og Theodor er 7 år og går i 1. klasse. De elsker at være med i køkkenet, specielt når der bages. Louis’ yndlingsret er pasta med ketchup, og Theodor elsker agurk og pizza.

7. FLOTTE FORMER Husk! Brunkager kan se ud, præcis som I vil. Brug sjove forme, skabeloner – og fantasien.

4. BAGE-BALLADE Når dejen er afkølet, skal melet røres i. Og der må gerne sættes lidt ekstra mel på næsen.

8. SJOV MED FARVER OG PYNT Når kagerne er afkølet, kommer den sjoveste del, nemlig at pynte dem med alskens glasur og pynt – og spise dem, selvfølgelig!

5. GODT HÅNDARBEJDE Rør blandingen godt sammen. Og husk, at fire hænder er bedre end to.

December 2018 | Kulør 27


passede ikke ind i manuskriptet Jeg

Tv-værtinde Sofie Linde hadede at være gravid, men hun følte ikke, det var okay at sige det højt. Og derfor følte hun sig meget alene. Til gengæld stortrives hun som mor til Trine på 10 måneder. Selv om der stadig kan være lortedage. Tekst Stine Troense Foto All Over Press og privat

S

ofie Linde er ikke som kvinder er flest. Hun er vild med tøj, der – med hendes egne ord – får hende til at ligne et juletræ. Hun blev først ked af sin krop, da hun var 28 år. Hun var tilbage på job to uger efter, at hun havde født. Og så HADEDE hun at være gravid: “Når jeg fortalte mine venner, som ellers er rimelig gode til at tale om følelser, at jeg hadede at være gravid, blev jeg mødt med: ‘Nå ja, men det bliver jo godt igen’ og ‘Men du må da også glæde dig til at få et barn.’ Det var svært for folk at kapere, at jeg ikke passede ind i manuskriptet ‘Sådan skal du være, når du er gravid’. Jeg var ikke glad og lykkelig. Og jeg gik ikke og aede min mave hele tiden,” siger 29-årige Sofie Linde. Hun tager en tår af sin cappuccino, tørrer rutineret mælkeskægget væk med hånden og fortsætter sin talestrøm. Den tid, hvor hun følte, hun var nødt til at tilføje, at der selvfølgelig også var glimt af lykke i løbet af de ni måneder, er forbi: “Når jeg sagde, at jeg var ked af det hele tiden og slet ikke kunne være mig selv i min krop, blev folk forskrækkede og forstod ikke, hvad der skete med mig. Jeg var slet ikke der, hvor det var som en fødselsdepression, for jeg glædede mig meget til livet som mor og til at få en baby. Jeg kunne bare ikke lide at være gravid. De to ting kunne jeg sagtens adskille. Men det irriterede mig, at jeg følte, at jeg var nødt til at forklare og undskylde, hver gang jeg fortalte, hvordan jeg egentlig havde det. Jeg ville jo ikke lyde utaknemmelig eller skør.”

INGEN LIGESINDEDE AT SPEJLE SIG I Biblioteker og butikker bugner med bøger om graviditet, babyer og opdragelse. Men den bog, hvor der står, at det er okay at hade at være gravid, ledte Sofie Linde forgæves efter. Heller ikke på nettet fandt hun et forum, hvor hun frit kunne dele erfaringer om overspisning, tøjkriser og forfængelighed med vordende mødre. Derfor begyndte hun at skrive sine frustrationer og oplevelser ned. Disse dagbogsnotater er blevet til en ærlig og meget personlig bog, der udkom i oktober. I ‘Fårking gravid’ kan du blandt andet læse dette notat: ‘Jeg elsker slet ikke den mave. Det burde jeg sikkert, men det gør jeg ikke. Jeg ved selvfølgelig godt, at min mave bliver større og større hver dag, fordi baby har det godt og vokser og bla, bla, bla, men jeg kan simpelthen ikke forholde mig til den. Den er i vejen, og den fylder alt for meget i alt, hvad jeg tager på. Jeg synes, jeg køber nyt tøj hele tiden, men efter tre timer kan jeg ikke passe det mere. Jeg har lige købt en ret flot kjole på asos.com, som jeg regnede med, at jeg skulle have på i aften, men jeg kan ikke passe den!”

Når jeg sagde, at jeg var ked af det hele tiden og slet ikke kunne være mig selv i min krop, blev folk forskrækkede.

28 Kulør | December 2018

VAR KED AF SIN KROP Sofie Linde tog 37 kilo på, da hun var gravid. Det havde hun ikke set komme. Og det samme gælder hendes reaktion på de ekstra kilo. “Jeg har aldrig haft noget imod at klæde mig på i en masse farver, så jeg ligner et juletræ. Og jeg har altid følt mig tryg i bikini. Men da jeg var gravid, var jeg meget ked af


PÅ TOMANDSHÅND

BLÅ BOG Sofie Linde Ingversen Freelance tv-værtinde, forfatter og entertainer Vært på ‘X Factor 2019’, der sendes på TV 2 i starten af det nye år Aktuel med bogen ‘Fårking gravid. En fremmed flytter ind’ fra forlaget Storyhouse 29 år Fra Odder, 20 km syd for Aarhus Blev i december 2017 gift med tv-vært Joakim Linde Ingversen Mor til Trine, der fylder 1 år til februar Familien bor i hus nord for København

December 2018 | Kulør 29


PÅ TOMANDSHÅND “Jeg har stiftet bekendtskab med begrebet endeløs kærlighed. Det er for sindssygt! Hver dag lærer jeg at føle mere og mere. Det er en eksplosion af alt, følelser og natur, der bliver rettet og samlet i ét lille væsen,” siger Sofie Linde om sin datter Trine på nu 10 måneder, som hun kærligt kalder Trillerten.

“Det var i virkeligheden, når Trine var allermest levende i maven, det var rarest at være gravid,” fortæller Sofie Linde.

I oktober debuterede Sofie Linde som forfatter med bogen ‘Fårking gravid’. Den er baseret på ærlige dagbogsnotater, som Sofie Linde skrev under graviditeten.

Sofie Linde prøvede at lære sig selv at grine af sit udseende i graviditeten. Her har hun og Joakim, hendes mand, klædt sig ud. ‘Det var sgu da sjovt. Sådan noget skal vi gøre mere af, kan jeg mærke. Ellers visner min selvtillid,’ skriver Sofie Linde i sin nye bog ‘Fårking gravid’.

min krop og mit udseende. Jeg var SÅ stor. Og immobil. Og det håndterede jeg ved at tude.” Da Sofie Linde var få uger fra at føde sin datter, var hun stadig vært på tv-programmet ‘X Factor’ og havde dermed over en million seeres øjne rettet mod sig. “Lige der følte jeg mig faktisk pæn, fordi jeg var blevet stylet. Så det var rigtig rart. Og jeg fik mange komplimenter for mit udseende, så på den måde var det jo også okay. Jeg har egentlig aldrig haft noget imod at se lidt skør ud på fjernsyn. Det er ikke dér, min forfængelighed ligger. Hvis du skal ramme mig, skal du sige, jeg gør et dårligt stykke arbejde.” Når Sofie Linde igen står på ‘X Factor’-scenen til januar, ser hun med garanti lige så farverig og enestående ud, som hun plejer. Men du skal ikke regne med, at hun er en streg i luften. “Jeg tabte 20-25 kilo relativt hurtigt efter, at jeg havde født. De sidste 15 kilo skal jeg arbejde for. Det er svært for mig at prioritere. Når Trine er gået i seng, vil jeg meget hellere se en serie med Jokke end at løbe en tur. Alt det vigtige i mit liv spiller. Og hvis den dag kommer, hvor min vægt igen begynder at fylde meget, skal jeg da nok prioritere at træne. Måske kan jeg endda lære at holde af det!”

“Jeg kom fra dommedagstanker, da jeg var gravid og var stensikker på, at jeg ville få et spastisk lammet barn, og at der ville være en masse ting i vejen, vi ikke havde opdaget i graviditeten. Så bare det, at hun fungerede og var sund og rask, var et langt ude succeskriterie for mig,” fortæller Sofie Linde, der nu har været mor i længere tid, end hun var gravid. Og hun ELSKER det. “Fordi jeg syntes, det var så hårdt at være gravid, var det en forløsning at få et barn. Jeg var meget forberedt på, hvad det ville sige at være mor. Og jeg hader det meget mindre, end jeg havde troet, jeg ville. Jeg er faktisk rigtig glad og trives! Der er da nogle situationer, som kommer bag på mig, og som er så absurde, at jeg er nødt til at skrive dem ned i min dagbog. Jeg har stået i en bank med Trine, der havde skidt sig selv op i nakken, uden pusletaske og langt hjem. Men mit sind er blevet lettere. Og det gode er, at der nu skal virkelig meget til at slå mig ud af kurs.”

Jeg har egentlig aldrig haft noget imod at se lidt skør ud på fjernsyn. Det er ikke dér, min forfængelighed ligger.

HAR FÅET ET LETTERE SIND I ‘Fårking gravid’ beskriver Sofie Linde også den frygt og usikkerhed, der overmandede hende i graviditeten. Hvert andet øjeblik var hun overbevist om, at baby var død inde i maven, eller at den var alvorligt syg. Hvor tankerne kom fra, ved hun ikke, fortæller Sofie Linde i dag. Og heldigvis så alt da også meget lysere ud, da Trine endelig meldte sin ankomst – og viste sig at være lige præcis, som hun skulle være. 30 Kulør | December 2018

REN OVERLEVELSE Sofie Linde er dog heller ikke bleg for at sige, at hun også er kommet på arbejde med Trine. “Det er hårdt at være mor. Det er jo bare hårdt arbejde at passe et lille barn. Helt lavpraktisk har jeg gang i noget hele tiden. Enten er jeg aktiv, for at Trine kan sove, og når hun sover, bruger jeg det break til at rydde op eller lave mad til hende. Jeg laver noget hele tiden, men synes på samme tid ikke, at jeg har tid til noget som helst. Det er svært at sige, hvad der helt præcist er hårdt. ALT er hårdt. Men jeg oplever det ikke som svært eller for hårdt.” Sofie Linde ligner nu heller ikke en træt og udkørt mor. Og det skyldes ikke kun, at Trine er sød ved sine forældre om natten.


“Jeg er god til at tale om de dage, hvor jeg har lyst til at sætte Trine til salg på DBA relativt billigt. For jeg ved, at jeg elsker min datter, og jeg ved, at jeg er en pissegod mor. Men du er kun en god mor, hvis du får luft for de der lortedage, hvor hver eneste time er ren overlevelse,” siger Sofie Linde, der kun har mødt forståelse, når hun lufter sine morfrustrationer: “Jeg er kommet med i en ny klub, et forståelsesfællesskab. Og det er rart. Før jeg fik barn, syntes jeg, det var lidt snagende og mærkeligt, hvis jeg blev spurgt, om jeg havde et barn. Nu giver det ekstremt god mening. Der ligger så meget i det spørgsmål. Når man er i samme båd, er det for eksempel okay at tune ud af familiefesten, og man er undskyldt, at man har lort på sin kjole.”

FLADMO PPE SÆT

ROLIG UNDER PRES Sofie Linde fortæller, at hun nærer endeløs kærlighed for Trine. Og at den kærlighed vokser minut for minut: “Jeg vil bare gøre alt, hvad der står i min magt for at sikre min datter de bedste betingelser. Og med den følelse kommer også sidevognen frygt. Men den stiftede jeg bekendtskab med i graviditeten, så den er jeg vant til at have boende. Jeg bilder mig selv ind, at det er den frygt, der i bund og grund gør mig til en god mor. Og ser man sådan på det, kan vi godt aftale at følges ad, frygten og jeg.” Man siger små børn, små problemer. Store børn … “Ja. Trine har kravlet, siden hun var fem måneder, og jeg ser stadig dødsfælder overalt. Nu begynder hun snart at gå, og så skal jeg pludselig sige farvel til hende i en børnehave fyldt med alt muligt, hun kan vælte ned over sig eller stikke op i hjernen. Og så kommer teenageårene … Jeg tør slet ikke tænke på dem! Min største frygt er, at Trine bliver ulykkelig eller narkoman. Jeg vil gøre alt for, at det ikke sker, men jeg ved jo ikke, om det er nok. Jeg tror ikke, der er nogen forældre, der gør det rigtigt hele livet igennem. Men vi gør alle sammen vores bedste. Rolig under pres, ikke,” griner Sofie Linde.

Top 5

Det ville Sofie Linde gerne have vidst før graviditeten 1. Det er ikke alle kvinder, der elsker at være gravide. Du kan risikere at hade det, og det er okay. 2. Graviditetshormonerne kan overtage din krop, når du mindst venter det. Og har de først sat sig bag rattet, styrer de dig direkte mod afgrunden. 3. Amning er svært, og det gør pisseondt i starten.

Vileda® UltraMax - nu endnu bedre! Vileda UltraMax fjerner vanskelige pletter og genstridigt snavs. Det unikke udvridersystem sikrer kortere gulvtørretid, tilpas fugtighed og tørre hænder. Microfiberpuden giver maksimal rengøringseffekt takket være to typer fibre. Giver dig et strålende rengøringsresultat med færre anstrengelser.

4. Du har ikke kun ondt i dit skræv, når du har født. Du har det, som om du har fået bank med køller. Og er blevet kørt over af en bus. 5. Som førstegangsfødende er det en dum idé at tage hjem fra hospitalet tre timer efter, du er blevet mor.

Følg os på:

og vileda.dk

December 2018 | Kulør 31


ANNONCE

Styrk dit immunforsvar

Det er blevet vinter, og tiden er kommet til at passe lidt ekstra godt på din krop. Vil du gå den kolde tid i møde med et immunforsvar i topform, er det afgørende, at du får de rigtige næringsstoffer. Desværre er det ikke altid helt let at få tilstrækkelig med fisk, frugt og grønt, så derfor er der ofte brug for lidt hjælp. VitaePro er et naturbaseret kosttilskud med gode og gavnlige virkestoffer til muskler og led, og nu fås produktet også med vitamin-B12, der modvirker træthed og udmattelse. Der er også øgede mængder af de vigtige vitaminer C, D og E samt mineralet selen, der er godt for kroppens naturlige processer. VitaePro koster normalt 174 kroner per måned, men lige nu fås de første to måneder for én måneds pris. Forhandles på vitaepro.dk

Vær god ved dig selv! Er du også eminent til at tænke på andre, men glemmer ofte dig selv? Så se her, hvordan du gør op med et par af dine små irritationer og får mere overskud i hverdagen.

Foto PR

Guld til den modne hud

Med alderen mister huden sin elasticitet og glød, men heldigvis er der luksuriøs og lækker hjælp at hente i den prisvindende anti-age-serie Golden Ceramides. Serien består af dagcreme, natcreme, serumperler, ansigtsmaske og eliksir, som alle indeholder 24 karat guld, som trænger ind i hudens dybere lag, og et intelligent fiberskade-trackingsystem (INTGC3), som frigiver aktiver tilpasset hudens individuelle behov. De to unikke og aktive ingredienser genopretter hudens kollagen fibre og hæmmer yderligere nedbrydning. Derudover sikrer guldet, at serien optages super-effektivt, så huden efterlades glat, fast og med en ungdommelig glød. Golden Ceramides AntiWrinkle Day Cream, 299 kr. Smoothing Night Cream, 299 kr. Beauty Pearls, 349 kr. Rebuilding Cream Mask, 299 kr. Golden Eliksir of Youth, 299 kr. Fås på matas.dk, webapoteket.dk, apotekeren.dk, apopro.dk og golden-ceramides.dk

FARV DIT HÅR PÅ KUN 10 MINUTTER

Er udgroningerne så småt begyndt at titte frem, eller trænger dit hår til en makeover, kan Nutricolor Delicato Rapid hårfarve være noget for dig. Hårfarven plejer og reparerer håret, mens det farves, og giver en varm og glansfuld farve. Nutricolor Delicato Rapid er uden ammoniak, silikone, parabener, parfume og det meget allergifremkaldende stof PPD. Det gør, at hårfarven er oplagt til dig med sart hud, eller som bare ønsker en hårfarve, der er så ren og skånsom som muligt – og som ikke vil bruge mere end 10 minutter på at farve hår. Nutricolor Delicato Rapid, 129 kr. Fås hos Matas, i helsekost­ forretninger og webshops.


ANNONCE

Nu kan du svede uden at lugte

Kender du det: Du har gjort dig lækker om morgenen, men på cykelturen på vej på arbejde sveder du så meget, at duften af din dejlige parfume forsvinder. Sådan behøver det ikke at være. 5 Days Deo er en effektiv deodorant, der neutraliserer bakteriemiljøet, så du igen dufter af parfume frem for sved. Tag deodoranten på om aftenen, når du går i seng, så holder den din sved totalt lugtfri i fem dage – også selv om du går i bad. 5 Days Deo er i øvrigt lavet i samarbejde med AstmaAllergi Danmark og får topkarakter på kemiluppen.dk. 5 Days Deo, 160 kr., 5daysdeo.dk

Kom bedre gennem overgangsalderen

Vidste du, at ...

sved faktisk er lugtfrit i sig selv, og at det er bakterierne, der skaber den ikke så liflige duft af sved?

Bliv sund med muslinger

Er du heller ikke pjattet med fisk, men vil gerne have masser af de sunde fedtstoffer, så kan Original Muslingeolie være vejen frem. Olien indeholder en unik sammensætning af fedtsyrer, som bliver udvundet af den grønlæbede musling fra New Zealand. Flere studier og undersøgelser har vist, at muslingeolie fra de grønlæbede muslinger, som findes i Original Muslingeolie, har en positiv indvirkning på kroppen. Original Muslingeolie kan ikke sammenlignes med almindelig fiskeolie eller muslingepulver, da sammensætningen af fedtsyrer er anderledes og mere koncentreret. De aktive stoffer i Original Muslingeolie er en sammensætning af op mod 100 forskellige omega-3-fedtsyrer, som går under betegnelsen PCSO-524™. Original Muslingeolie, 198 kr. for 50 stk. Fås i Matas og helsekostforretninger.

Overgangsalderen er en naturlig fase af livet, som enhver kvinde gennemgår, og en periode med mange store og små forandringer. Meno Joy­ indeholder ingredienser, der giver ernæringsmæssig støtte i denne periode. Produktet består af tabletter baseret på blandt andet rødkløver, som hjælper med at håndtere de typiske tegn, der er forbundet med overgangsalderen, såsom hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Meno Joy indeholder også ekstrakt af damiana, magnesium og B-vitaminer. Magnesium og B-vitaminer bidrager til en normal funktion af nervesystemet og reduktion af træthed og udmattelse. Vitamin B6 bidrager yderligere til regulering af hormonel aktivitet, mens magnesium og D-vitamin bidrager til opretholdelsen af normale knogler. D-vitamin gør desuden, at du bedre kan udnytte calcium fra kosten. Meno Joy, 60 tabletter, 264 kr., newnordic.dk

FARVEL TIL KLØE

Problemer med underlivet er en tilbagevendende irritation for mange kvinder, men heldigvis er der god hjælp at hente. Multi-Gyn er en serie, der består af naturlige produkter specielt udviklet til vaginalt besvær hos kvinder. Det unikke ved serien er det patenterede 2QRmolekyle, der blokerer skadelige bakterier og forhindrer dem i at skabe irritation. Alle produkter er uden hormoner, parfumer og konserveringsmidler. Multi-Gyn Actigel giver lindring ved kløe, irritationer, sensitivitet, rødme og ømhed. Den behandler og forebygger bakteriel vaginose (BV) og relaterede problemer som uønsket udflåd og lugt, mens Multi-Gyn FloraPlus effektivt behandler og forebygger tilbagevendende problemer med svampeinfektion/skedesvamp. Multi-Gyn, fra 120 til 137 kr. Forhandles hos førende apoteker, Matas, helsekostbutikker og webshops.


Skru ned for

stress og jag og op for hyggen! Du behøver ikke styrte rundt i december eller stå i timevis i køkkenet juleaften. Med små justeringer her og der kan du og familien få en mere rolig jul. Uden at give køb på traditionerne, selvfølgelig. Tekst Stine Troense Foto Therese Bach Eriksen og iStock

D

et er ingen skam at tage en genvej i december, for så er der bedre tid og flere kræfter til alt det sjove og hyggelige. 32-årige Therese Bach Eriksen står bag bloggen happyhousewife.dk, hvor hun deler stort og småt fra sin hverdag med mand og tre krudtugler under syv år. Hendes bedste råd til at undgå julestress er at give slip på forestillingen om, hvad du bør gøre. Selv om der er nogle begivenheder og madretter, der hører julen til, står det ikke skrevet nogen steder, at det skal være præcis sådan hjemme hos jer. Har I ikke plads til et juletræ, kan pyntede grangrene i en gulvase være lige så festligt. Har I ikke råd til (dyre) julegaver, kan du glæde andre med en gestus. Therese Bach Eriksen foreslår et hjemmelavet klippekort til børnepasning, græsslåning eller lignende. Hun slår også et slag for, at du prioriterer at gøre de ting, der gør dig glad. Gå i kirke juleaften, hvis det er vigtigt for dig, men drop de arrangementer, som i bund og grund ikke betyder noget for dig og jer. Og hvorfor stå og brune kartofler, hvis der alligevel aldrig er nogen, der tager af dem?

Shop gaverne online

Uddelegér julemiddagen

Er I flere familier, der skal holde jul sammen? Flere generationer? Aftal i god tid i forvejen, at I deles om at lave julemiddagen, og hvem der skal gøre hvad. På den måde er der ingen, der står med alt arbejdet (og regningen). Og der bliver ikke sparet på noget. Det gode ved denne model er også, at I hver især kan forberede så meget som muligt hjemmefra og hjælpe hinanden med det, der skal klares inden serveringen. Det er både hyggeligt at stå i køkkenet sammen og hyggeligt at sidde om festmåltidet og vide, at alle har bidraget til det.

2

Der er meget få ting, du ikke kan købe online. Og faktisk er det ofte på nettet, du kan blive inspireret til at købe de lidt mere specielle gaver. Så medmindre du nyder at shoppe i fysiske butikker, kan du spare en masse tid ved at købe gaverne online. Husk at bestille gaveindpakning, og vær ude i god tid, så gaverne når frem i tide.

34 Kulør | December 2018

1


Kalenderkuverter med oplevelser og opgaver

Hvorfor ikke lave en lidt anderledes familiejulekalender, der har mere fokus på oplevelser og samvær end materielle goder? Det gjorde blogger Therese Bach Eriksen sidste år. Og igen i år kan hendes drenge se frem til på skift at åbne én kuvert hver dag op til jul. Den ene dag finder de en seddel, hvor der står, familien skal i Tivoli. Dét er i forvejen en december-tradition i familien, så ved at gøre udflugten til en del af kalenderen, slår Therese to fluer med ét smæk. En anden dag får børnene til opgave at hjælpe med at gøre huset klar til julepynt. Eller de skal hjælpe med at bage småkager – eller finde en overraskelse, som er gemt et sted i huset. På den måde kan du inddrage børnene i juleforberedelserne på en hyggelig måde. Det smarte er også, at du nemt kan bytte rundt på indholdet i kuverterne, hvis du kan se, at dagens planlagte aktivitet er bedre at kaste sig ud i dagen efter. Eller i næste uge.

3

FAMILIE & FRITID

Læs mere om familien Bach Eriksens alternative julekalender på happyhousewife.dk (søg på ‘julekalender’).

Bag det bedste selv – og køb dig fra resten

Køb maden i god tid

4

Du ved selvfølgelig, hvad der stå på menuen juleaften og dagene derefter. Derfor kan du med fordel købe de langtidsholdbare ingredienser lang tid i forvejen. Så slipper du for at stresse rundt i et stopfyldt supermarked lige op til jul. Og der er også større chance for, at de varer, du skal bruge, er på hylden. Piskefløde, grøntsager og andre varer, der ikke kan holde sig så længe, kan du så nemt og hurtigt købe op til jul.

Elsker du brændte mandler, men synes du, det er for dyrt at købe dem på gågaden? Det er overraskende nemt at lave sine egne brændte mandler. Og meget billigere. Og de penge, du sparer, kan du bruge på at købe færdigbagte julesmåkager. I dag sælger de fleste supermarkeder traditionelle – og meget velsmagende julesmåkager – til rimelige priser. Og vælger du den løsning, frigiver du en masse timer. Der er alligevel ingen, der nyder en småkage, du har bagt en sen nattetime af pligt!

5

Flere tips til en nemmere jul 1. Køb færdiglavet dej til småkager i stedet for at bage fra bunden. 2. Spørg bedsteforældrene, om de vil deltage i nogle af ungernes mange julearrangementer i stedet for dig og din partner. 3. Lad butikkerne pakke dine gaver ind. 4. Lad være med at tro, at I SKAL drøne land og rige rundt for at være sammen med samtlige familiemedlemmer. Gør det til et nytårsforsæt at besøge den del af familien, I ‘fravælger’ i julen i år. Det kan være en fordel for alle at sprede besøgene lidt ud. Og have noget hyggeligt at se frem til efter jul.

December 2018 | Kulør 35


FAMILIEBREVKASSEN

SPØRG FAMILIETERAPEUTEN

Børn og sociale medier Få Kulørs eksperts svar på, hvornår dit barn må få en Instagram-profil, og hvad du kan gøre, hvis dit barn bliver mobbet på Facebook. Tekst KatherineSara Rasmussen Foto iStock

Dit barn lever i en digital tid. Det kan du ikke ændre ved, men du kan og bør altid tage ansvar.

Sønnen vil på Instagram Kære KatherineSara Min søn på 10 år vil meget gerne have sin egen Instagram-profil, men både min kone og jeg har det ikke supergodt med det, da vi for det første er bange for, hvad han lægger op uden at kende konsekvenserne af det, og for det andet er nervøse over, hvem der kan kontakte ham derinde. Så hvad gør vi? Lader ham få den – og i så fald hvordan klæder vi ham bedst på til det? Eller siger vi nej? Og hvordan begrunder vi så afslaget over for ham? Med venlig Hilsen Rasmus 36 Kulør | December 2018

tilfælde også mestrer og har flere kompetencer inden for. Men så længe vi har et forældreansvar, er det vigtigt, at vi forholder os både aktivt og kritisk til vores børns færden i verden, hvad enten det eksempelvis gælder deres sociale adfærd i forhold til kammerater, venner og familie, deres bevægelse rundt i trafikken eller deres adfærd på de sociale medier. Nogle gange ved vores børn måske ikke helt, hvad de egentlig selv mener, og de kan have brug for hjælp til at finde ud af, hvad de selv synes er OK. Jeg vil først og fremmest anbefale din kone og dig at sætte jer ned og tage en snak med jeres søn om, hvorfor han gerne vil på Instagram. Bed ham fortælle, hvad det er, som er så tiltrækkende ved det for ham, og husk at møde ham åbent og nysgerrigt. Så kan både I blive klogere, og han vil finde det meget lettere at være åben og ærlig over for jer. I kan for eksempel lægge ud med at sige, at I har taget hans ønske alvorligt, men at I har brug for en snak om det, fordi der er nogle ting, som I er bekymrede for, og at I derfor gerne vil finde en løsning, der er god for jer alle tre. Tal med ham om, hvordan man opfører sig respektfuldt over for andre mennesker, og at det selvfølgelig også gælder på de sociale medier. Aftal med ham, at han skal komme til jer, hvis der er noget, der gør ham usikker, og at I skal have lov til at blande jer lidt og stille spørgsmål en gang imellem. Når alt dette er sagt, vil jeg klart anbefale, at han får sig en lukket konto, for når han har en lukket konto, er det ham selv, der bestemmer, hvem der må se hans opslag. Held og lykke med snakken. Kærligst KatherineSara

Så længe vi har et forældreansvar, er det vigtigt, at vi forholder os både aktivt og kritisk til vores børns færden i verden.

Kære Rasmus Sociale medier er et væsentligt tema, der fylder rigtig meget i tilværelsen hos de fleste mennesker i dag – ikke mindst hos børn og unge. I takt med at det hele udvikler sig hurtigere og hurtigere, kan det være svært for forældregenerationerne at følge med i alt det, som vores børn og unge ikke kun føler sig fuldstændig hjemme i, men i de fleste


Hver måned svarer Kulørs familieterapeut på spørgsmål fra jer læsere om udfordringer i familien. Det kan være spørgsmål om parforhold, børn, svigerfamilie eller andet, og alle emner – store som små – er velkomne. Har du et spørgsmål, du gerne vil have svar på, så skriv til red@kuloer.dk

Det er vigtigt, at vi taler med vores børn om mobning, så de ikke føler, at de står alene. Og mobning er aldrig okay!

Mit barn bliver mobbet Kæreste KatherineSara Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er alene med min datter på 13 år, og faren er ikke en del af hendes liv. Hun er en kraftig, stille pige, og hun har altid været lidt af en enspænder, der ikke har haft særlig mange veninder. Forleden dag kom jeg til at kigge på hendes Facebook-profil, som var åben på hendes computer, og jeg fik set nogle beskeder, som var sendt til hende, hvor nogle jævnaldrende børn skrev de grimmeste beskeder til hende om, at hun var tyk og grim og ulækker. Jeg har været fuldstændig knust siden, og jeg aner ikke, hvordan jeg skal tale med hende om det uden at afsløre, at jeg har læst hendes beskeder. Kærligst Jeanette Kære Jeanette Hvor er jeg dog ked af at høre, at din datter oplever mobning på de sociale medier. Det må være frygtelig smertefuldt for jer begge to – først og fremmest for din datter, men også for dig som mor, for det er ikke til at bære, når vores børn har det skidt. Jeg forstår godt din bekymring over at skulle indrømme, at du har været inde på hendes Facebook-profil. Samtidig er din datter stadigvæk dit barn og dit ansvar, også selv om hun er teenager og på vej ind i en

løsrivelsesproces. Vores store børn og unge har stadig brug for vores opbakning og støtte i den periode, hvor de begynder at finde ud af, hvem de selv er. Og hun har virkelig brug for dig i sådan en sårbar situation som denne. Jeg vil foreslå dig, at du fortæller din datter, at du er kommet til at læse beskederne på hendes Facebook, og at det har gjort dig rigtig ked af det, og at du gerne vil tale med hende om det. Hvis hun bliver vred over, at du har været derinde, må du i første omgang møde hende i det og anerkende, at hun bliver vred. Når hun er klar til at høre mere, vil jeg anbefale dig at sige til hende, at du er bekymret for hende, og at du gerne vil finde ud af, hvad I kan gøre for at stoppe mobberiet. Det er vigtigt, at du viser hende, at du står op for hende, og at hun kan læne sig op ad dig. Ellers kan der være en risiko for, at hun holder sine oplevelser for sig selv. Sig til hende, at det på ingen måde er OK, at man taler til eller skriver om hinanden på den måde, og at I skal have

stoppet det. På den måde støtter du hende i at mærke sine grænser. Din opgave bliver at holde en balance mellem at give hende plads til at være ked af det og støtte hende i at mærke sin vrede og at handle på den. Når det står klart for jer, hvad der er sket, hvorfor, og hvem der er involveret, kan det være en god idé at inddrage skole og forældre i en snak om, hvilke værdier, social kultur og samværsformer I ønsker, at jeres børn skal have med sig fremover. De bedste ønsker til jer. Kærligst KatherineSara

Vores store børn og unge har stadig brug for vores opbakning og støtte i den periode, hvor de begynder at finde ud af, hvem de selv er.

OM FAMILIE­ TERAPEUTEN KatherineSara Rasmussen er uddannet psykoterapeut og parterapeut og har sin egen praksis, hvor hun blandt andet hjælper familier og par med deres udfordringer. Læs mere om hende på katherinesara.dk

December 2018 | Kulør 37


ØKOLOGISK

ØKOLOGISK

ØKOLOGISK

ØKOLOGISK

ØKOLOGISK

Bag og pynt med

ØTKER

NYHED

Dr. Oetkers nye økologiske serie giver dig mulighed for at servere smukke kager, som er økologiske fra yderst til inderst. Den nye økologiske kagecreme med vanilje danner basis for lækre kager og har mange anvendelsesmuligheder. Brug den fx i en uimodståelig konditorcreme i lagkage pyntet med økologisk krymmel med solbærsmag. Find opskrifter på kagerullen.dk

Kvalitet er den bedste opskrift.

ØKOL


SUND FAMILIE

6 gode råd

HVIS DU ER ALLERGISK OVER FOR JULEN Nogle af os er bogstaveligt talt allergiske over for konfekt eller klementiner, andre får decideret åndenød af juletræer eller stearinlys. For slet ikke at snakke om den store gruppe, der får hjertebanken alene ved tanken om al den julehygge, der snart kulminerer. Genkender du symptomerne, så ser her, hvad du skal gøre. Tekst Stine Troense Foto iStock

²

Fobi over for nisser?

Rejs langt væk eller gem dig under dynen

Følsom over for gran?

SKIFT TRÆET UD

1

I stuen, på bordet og døren. Jul er lig med gran, men gran kan indeholde skimmelsvampe og harpiksstoffer, der kan give problemer for allergikere og andre med følsomme luftveje og astma. Løsningen ligger lige for: Køb et kunstigt juletræ, eller begræns kontakten med juletræer og juledekorationer. Insisterer du på at have et ægte træ, men reagerer på skimmelsvampe, kan du ryste træet, inden du tager det ind. Og vent gerne til den 24. med dét. Du kan også få bugt med ‘døde’ nåle og sporer fra skimmelsvampe ved at spule træet over, og skylletricket virker selvfølgelig også på grangrenene til dekorationen. Er det harpiksstofferne i gran, du ikke tåler, er kristtorn et alternativ. Det dufter selvfølgelig ikke som gran, men er dekorativt og julet.

Har du lyst til at kvase alle nisser i en nøddeknækker, lider du måske af en slags fobi for nisser eller nisseangst. I gamle sagn fremstilles nissen som en beskytter af hjemmet, men kun i det omfang, at bonden, som nissen boede hos, gav ham grød. Skete det ikke, blev nissen en værre drillepind. Ifølge opslagsværket denstoredanske.dk sagde man om nissen, at han ‘var ufattelig stærk, kunne løbe lynhurtigt og påtage sig dyreskikkelse; hans latter lød som en hest, der vrinsker, og kunne høres i miles omkreds.’ Dét i sig selv lyder da heller ikke så hyggeligt. Der er kun ét råd, hvis du er allergisk over for de små mænd med røde tophuer: Tag ud på en øde ø, og kom først hjem i det nye år. Mindre kan selvfølgelig også gøre det: Hold dig fra stormagasiner, stuer, gågader, forlystelsesparker, institutioner og andre offentlige bygninger. Sluk fjernsynet. Bliv under dynen måneden ud, og tag endelig ikke et boligmagasin med i seng! Samme metode gælder, hvis det er klassiske julesange som ‘Last Christmas’, du er allergisk over for. Så er det bare radioen, du skal holde dig fra.

Irriterede luftveje?

Undgå os og levende lys

3

Lys hygger i højtiden, men alle slags levende lys soder, og de kan genere personer med følsomme luftveje. Du kan eventuelt bruge batteridrevne fyrfadslys i stedet for eller begrænse osen fra de levende lys ved at nøjes med et par stykker – for eksempel fire i adventskransen og et enkelt – tyndt – kalenderlys, der hurtigt brænder tallene væk. Fyrfadslys oser generelt mindre end almindelige lys, og det er altid en god idé at slukke et levende lys med en lyseslukker (eller to fingre, hvis du bryder dig om dén metode) i stedet for at puste det ud. Og glem ikke at lufte ud bagefter.

December 2018 | Kulør 39


4

Angst for familiefejder?

HOLD DEN JUL, DER GØR DIG GLAD

Julen er måske den eneste tid på året, hvor hele den pukkelryggede familie samles. Forventninger er højere end juletræet – NU skal der hygges! Men mange af os bliver skuffede og frustrerede, når den dårlige stemning indfinder sig. Igen. På sin hjemmeside har psykoterapeut og forfatter Mette Glargaard mange gode råd til dig, der forbinder højtiden og dens deltagere med noget negativt. Summen af rådene er, at du skal glemme alt om traditioner, der ‘plejer’ andres forventninger. Hold præcis den jul, der gør dig glad. Vælger du at være sammen med familiemedlemmer, du umiddelbart ikke har lyst til at holde jul med, er det klogt at sætte kravene ned. Du er ikke perfekt og skal ikke være det. Det samme gælder for alle andre i stuen og omkring bordet. Og én ting kan du være sikker på: Folk vil opføre sig lige så uperfekt, som de plejer. Julen forandrer ingenting. Prøv at være bevidst om, at du ikke behøver at tage dine familiemedlemmers problemer på dig. Dit overskud formindskes, hvis du også skal tage dig af andres problemer, og så bliver du lettere irriteret. Det er ikke din skyld, at onkel Peter drikker for meget og bliver dum at høre på. Han har næppe intentioner om at ødelægge din jul, men har måske ikke værktøjerne til at handle anderledes. Mennesker, der har det svært, kan projicere deres problemer ud på omgivelserne, fordi problemerne er for tunge at bære alene. Men igen: Du har ingen pligt til at lade dig påvirke af det. Heller ikke til hjerternes fest.

Fødevareallergi?

Tjek maden, før du spiser den

Også i julen skal fødevareallergikere være på vagt. Mange pollenallergikere får også symptomer, når de sætter tænderne i nødder, mandler, marcipan, konfekt, nougat og kager. Er det pollen fra græs, du ikke kan tåle, er det også sandsynligt, at du bør undgå julens citrusfrugter. Appelsiner og mandariner kan eksempelvis fremkalde en sådan krydsreaktion. Er du allergisk over for eksempelvis valnødder, er det nemt styre uden om waldorfsalaten eller pynten på julefrokostens ostebord. På samme måde er det bare at takke nej til den traditionelle risalamande og marcipan, hvis det er mandler, du reagerer på. Vil du ikke gå glip af muligheden for at få mandelgaven, kan I eventuelt aftale at rafle om mandlen. Det er straks sværere, hvis du er en del af den store gruppe, der reagerer allergisk på mælk, mel og æg. For så er flere af de traditionelle juleretter udelukket. Kan du ikke undvære de lune frikadeller eller den varme leverpostej, er opskrifter uden mælk, mel og æg heldigvis kun en netsøgning væk. Du kan også finde inspiration i Astma-Allergi Danmarks særlige julefolder, som du finder på deres site.

5

40 Kulør | December 2018

Lettere hovedpine?

6

Tag et velfortjent break – alene!

Har du huset fuld af krævende gæster, gøende hunde og grædende børn, eller trænger du bare til et lille pusterum i festlighederne, er det tilladt at trække sig tilbage for en stund. Det kan gøres mere eller mindre elegant. Er der ikke en hund, der trænger til at komme ud at strinte eller en baby, der skal lulles i søvn? Kan du hente de varer, som kokken har glemt? Eller mormor ved toget? Orker du ikke at udveksle høfligheder eller ligegyldigheder med de voksne, er der sikkert en masse forventningsfulde børn, du kan lege med. Orker du ikke de forventningsfulde børn, er der sikkert en masse voksne, du kan drøfte verdenssituationen med. Måske er der en nødsituation på jobbet, der kræver et opkald eller endda din tilstedeværelse. Avisen læser jo heller ikke sig selv. Du kan også gå ud med skrald. Eller sige det, som det er: Jeg trænger til at være alene Det er en ærlig sag. Også i julen.

Kilder Astma-Allergi Danmarks folder ‘Glædelig jul uden allergisymptomer’, astma-allergi.dk, metteglargaard.dk og denstoredanske.dk

SUND FAMILIE


B E S T IL PÅ G IV E N JU L E G AV E .D K Det er nemt og hurtigt

Julegaven, der varer ved langt ind i det nye år Nr. 49 • 141. årgang • 4. december 2017 • Kr. 34,95

Lynkonkurrence

Juleaften kom opkaldet, der reddede mit liv

Store pengepræmier

VI BETALER DIN JUL

KOM ØL I MADEN Boligtips

SAMME STUE TO STILARTER

Vores fælles jul er for alle

Størst af alt er kærligheden

Julen 1948

D VINnet

Ugens julekurv

gar

Skønt sommer-

Prinsesse Alexandra og greven fra Egeskov

Strik

Hyggelig middag i december

SÅDAN FALDT VI FOR HINANDEN

Dejligt sjal

Mistede sit ene ben

Nyt, festligt afsnit

Hjemme hos Matadors Laura

I HAVEN MED ELIN REIMER

Signe har fuld fart på livet

JUL I FAMILIEN AAMUND

Dyrk dine egne figner

MARYS GAVE TIL FREDERIK

VENNER IGEN EFTER 50 ÅR

TINKA ER JULENS NYE STJERNE

Helen Mirren

DERFOR ER STYRKE­ TRÆNING GODT

15 lækre opskrifter

ig Uforglemmel

&

S I N D

309

FUNKLENDE FUND TIL ÅRETS SIDSTE FESTER

RETURUGE 22

30.04.18 - 27.05.18

Pris 64,95 kr.

04.01.18 - 14.02.18

UBD

RETURUGE 07

TEMA:

MAR. 18

DERFOR ER DINE KURVER COOL!

dansk design i moderne rammer

FUGLEKVIDDER ?

melon, kejserhatte, havtorn og pære

støj eller skønsang

ED E IG N 17 FIKD ES S TR

RETURUGE 48

K R O P

Bruno Mathsson SÆLG NU! RUSSISK SØLV TIL HØJE PRISER

KONFEKT, SMÅKAGER OG GLØGG BRUG DINE 60'ER-MØBLER MED STIL

26.10.17-29.11.17

I

GRØN JUL

SYLT MED NYE SMAGE

MESTERVÆRKER

MAGASINET Q

B A L A N C E

FORBERED JULEFROKOSTEN I GOD TID

KR 59,95

GRØNTSAGER FRA MORMORS TID • BESKYT KÅLEN MED NET

COOL PLAKATER: Page Four • Miley Cyrus • Kylie Jenner • Fin designplakat

Ekstra stort julenummer

100 SIDER

TREND SMYK DIT HJEM MED GULD

UBD

I LILLA, GUL, HVID OG RØD

GÆSTEMIDDAG I REGNBUENS FARVER

GOD MAD SPREDER GLÆDE

Bliv beauty-ekspe

GOD MAD SPREDER GLÆDE

HVERDAGSMAD med julesmag

spis med øjnene

med friske salater

MADOGBOLIG.DK

MAKEUP FOR BEGYNDERErt

BREVKASSEN:

59,95 KR.

indret med jordfarver

POPULÆR PLAKATKUNST 2 1. Å R G A N G

DYRK SPRØDE GULERØDDER

Kæmpe guide:

GÅ ALL IN PÅ VARME NUANCER

Ib Antoni

UBD

MÆRKELIG

SEPTEMBER 2017

56 LAMPER MED STEMNING TAG PÅ BESØG i romantikken

BLÅREGN TIL ALLE HAVER

Pris 59,95

Romantisk

til stuen, køkkenet og soveværelset

TIL FEST

FANTASTISK

SPIS BEDRE NR. 11 · NOVEMBER 2017

Smukt og enkelt spejlbassin

TIL SKOLE

AKAVET

Nr. 11 · 26. oktober 2017-29. november 2017 · pris 59,95 kr.

ROOM FOR LIFE

GØR DET SELV TIL SHOPPING

Sundhedstest

”JEG HADER AT DYRKE MOTION!” Sådan finder du motivationen

modefund

SEPTEMBER 2017

Læsernes historier:

Nu rykker Niko

NUMMER 9

Kom ukrudtet effektivt til livs

STOR TASKEGUIDE + 70 stilrene

HOT I HELE VERDEN

BABY I FARVANDET

STOR GUIDE

ting, der gør skoledagen sjovere

Min første gang var ...

Mikkel jubler

1 / 2 0 1 8

Sådan får du den flotteste plæne

Marcus & Martinus

BANKET DS 54 OG LA GRAVID! PÅ P

Ku ns t • Des i gn • No s ta lgi • Pr i s er • Tend ens er

A U K T I O N

10

Duftende roser der altid lykkes

JEG KAN IKKE GLEMME MIN EKS

Gitte Nielsen chokerer igen

BEDSTEFAR BEHA

HANNEVIBEKE HOLST om kræft, kærlighed og at føle sig sej med kun ét bryst

Brev til Renée:

ANTIK & AUKTION

&

NUMMER 4 • MAJ 2018 • PRIS 59,95 KR.

Joachim tvunget til fødselsdag

Kreative idéer

MOR I MIT HJERTE

NR. 39 · 28. SEPTEMBER 2017 · 39,95 KR.

LAD DET SIMRE! Få Timm Vladimirs tre bedste gryderetter

✔ Tal

Drama i kulissen

store julegaver

DE BEDSTE – OG SVÆRESTE – KRYDSORD

VIND OVER NABOEN:

✔ Tårerne

UDEN AT TAGE PÅ!!

PRÆMIER FOR 385.000 KRONER JEG BÆRER

HYLDET SOM EN KONGEerne ✔ Triumfen

| 2018. NR. 22 . JUN. KR. 30. MAJ-5 31,95

GENBRUGS-JUL

VIND

...om at have kameraskræk og alligevel smide tøjet og om at bryde igennem i en sen alder

A N T I K

HAR DU ET CRUSH I KLASSEN?

Frederiks e fest forrygend

REDDER JULEN FOR ENSOMME

JULEKNAS

MYTER, FORSKNING OG EFFEKTIVE ØVELSER

Haveglæder

KS DANMAR -BLAD TV BEDSTE

Majbrit og Jason Watt inviterer 200 enlige til jul

Brynja og Anne Birgitte mistede kontakten...

Nr. 9 • 2017

LIFE‘S ONLY GETTING GREATER ...

32 SIDER ✘-ORD

NR. 11 | 12.03.18 – KR. 41,95 |

Opskrifter med fylde og smag

Sød gi al nost

Ingen skal sidde alene juleaften

r ide ER 6 s MM Nr. 50 13. dec. 19 ENU 2017. Kr. 33,95 L JU

EKSKLUSIVT INTERVIEW: HELEN MIRREN

Nr. 23 7. juni 2018 81. årgang Kr. 33,95

Elna ventede på en ny lever

JULEKAGER pyntet med juleslik MAD & INSPIRATION | MERE END 100 OPSKRIFTER

Håndarbejde Strik Sy Hækl Bolig Inspiration

NR. 1, 2018, PRIS 64,95 KR.

7 VEJE til compassion

VI ELSKER FOR MEGET – OG DE FORKERTE

Farvel til Skams

Te-ceremoni

FIND INDRE RO PÅ 10 MIN.

JOSEFINE FRIDA PETTERSEN I SIT FØRSTE INTERVIEW NOGENSINDE

Oktober 2017 - December 2017

Kr. 49,95

Hobby

SIZE

KVINDER

viser deres flotte stil

● ● ●

KOGLER FUGLE NISSER

MODEFUND

NO. 3 MARTS 2018

110

Komikeren Ane Høgsberg

– nej tak til et liv på evig kur

125

NO O RA

DECEMBER 2017

11

22.01.18-11.03.18

UBD RETURUGE

KR 64,95

– mod er at turde, selv om du er bange

LOVE ADDICTION

PLUS

kvinder med kurver

SLIP DIN ANGST

Maria Montell Mikael Wulff Anne Marie Helger

VERDENS STØRSTE MODEMAGASIN

BRUG TIDEN RIGTIGT: HVAD SKAL DER STÅ PÅ DIN GRAVSTEN?

Nr. 5

3

MØD TRE FRIE SJÆLE

til dit forår

23. okt-21. dec / Retur uge 52

Julehygge

FRA 150 K SPAR OP TIL 48%

IE ARer id IM 8s MIN 1

Forkæl en i familien, en ven eller dig selv med et gaveabonnement

Bestil på GIVENJULEGAVE.DK eller på tlf. 7234 2088 Gaveabonnementet udløber automatisk

R.


ANNONCE

2. FLOTTE OG SUNDE NEGLE

Her er neglelakken, som er årets forkælelsesgave til både mor og datter. Neglakkerne fra Ella+Mila er skånsomme, allergivenlige og uden formaldehyd og seks andre gængse tilsætningsstoffer. Derudover er de veganske og ikke testet på dyr, så både små og store skønhedsdronninger kan bruge lakkerne – med god samvittighed. Fås i mange lækre farver og har en hurtig tørretid og god dækkeevne. Neglelakkerne koster fra 79,95 kr. Fås på helsam.dk eller tlf. 2711 0211 for nærmeste forhandler.

7 skønne pakker under juletræet Forkæl dine nærmeste eller dig selv med gaver, der plejer huden og hjælper skønheden på vej.

3. Smukkere hud med lysterapi

LED-lys kan gøre underværker for din hud og dit humør, og nu kan du forkæle og behandle dig selv derhjemme. Revitallux har nemlig udviklet en unik lysterapimaske med syv forskellige LED-lys, som hver især har en gavnlig virkning på blandt andet for tidlig hudældning, akne, pigmentfejl, rød og tynd hud. Med masken kan du forbedre og forskønne din hud, når det passer dig. Ud over at afhjælpe hudproblemer kan LED-lysterapi også minimere fine rynker og linjer i ansigtet og virke mod vintertræthed. Revitallux LED Lysterapi­maske Deluxe, 2.250 kr., revitallux.dk

Foto PR

1. Makeup, der holder hele dagen

Når man har lagt en super flot makeup, er det ærgerligt, hvis læbestiften allerede få timer efter er udtværet, og brynene nærmest er væk igen. Men nu kan du glæde dig selv eller en anden heldig kvinde med makeup, der holder i op til 24 timer. Long4Lashes Lip og Brow Tattoo smitter hverken af eller bliver tværet ud, men fremhæver tværtimod farven og den naturlige form på læber og bryn. Long4Lashes Lip Tattoo indeholder hyaluronsyre og arganolie, der er fugtgivende og beskytter læberne. Og Long4Lashes Brow Tattoo indeholder biotin og arganolie, som er med til at nære og styrke hårsækkene i øjenbrynene. Long4Lashes Lip Tatoo, 129,50 kr. Long4Lashes Brow Tattoo, 149,95 kr. Fås på matas.dk, og Long4lashes.dk/tatoo-makeup

TIP!

LED-lyset er kraftigt, så husk at beskytte dine øjne, men derudover kan du være helt tryg. Der er ingen undersøgelser, der viser kompli­kationer ved brug af LED-lys.


ANNONCE

4. Friskere og yngre look

Rynker og poser under øjnene har det med at lægge ansigtet i trætte folder. Men det er der ingen grund til at finde sig i. Less4Age er et serum, der effektivt og øjeblikkeligt udglatter øjenposer, ansigtslinjer og rynker og har en opstrammende effekt på både ansigt og hals. Den hurtigløftende effekt skyldes et patenteret kompleks af 5-peptider XAL-DS5. Produktet fås som en hydrogel, der giver en synlig reduktion af rynker, ansigtsporer og poser under øjnene, og som har en langtidsvirkning efter 14 dage. For øjeblikkelig korrektion og opstramning fås også et koncentreret serum, som efter blot to minutter får dit ansigt til at se yngre ud. Less4Age Wrinkle-Filling Hydrogel, 315 kr. Less4Age Instantly Lifting Concentrate, 380 kr. Fås på Matas.dk og lift4skin.dk/less4age

Vidste du, at ...

citronmelisse-olie også har været brugt som medicinsk lægeplante? Det skyldes blandt andet oliens beroligende, kløestillende og antiinflammatoriske effekt.

6. Tredobbelt luksus i én lotion

Hvem vil ikke blive glad for en lækker og velduftende lotion, der både lindrer, forskønner og har en foryngende effekt på huden? Mellisas Alt-i-Én Citronmelissecreme er en luksuslotion, som kan bruges til både krop og ansigt. Den er uparfumeret og smækfyldt med lækre, økologiske hudplejeingredienser, som fugter, blødgør og giver huden øget elasticitet. Den velduftende citronmelisse beroliger huden, mens rabarber og ginkgo virker revitaliserende, og vitaminerne B, C og E gendanner hudens fugtbalance. Især velegnet til sart og følsom hud. 150 ml, 179 kr. Forhandles i landets Matas- og helsekostbutikker og mellisa.dk

7. Naturlige og lange Bambi-vipper

5. NEMT OG LÆKKERT ALTERNATIV TIL BOTOX

Her er gaven, der forkæler huden i de kolde vintermåneder og samtidig glatter eventuelle rynker ud. Lift4Skin-serien indeholder nemlig en syntetisk udgave af tempelslangens gift, som har en lignende effekt som botox og ifølge laboratorietest reducerer rynker med op til 41 procent. Dermed holder serien ikke kun huden fugtet og blød, men er også et nemt og effektivt alternativ til traditionelle foryngelsesindgreb og -behandlinger. Lift4Skin-serien er udviklet til sensitiv hud, uden parabener og består af dag- og natcreme, øjencreme og Snake Serum til tør og normal hud. Fås fra 349 kr. Fås på matas.dk, webapoteket.dk, apotekeren.dk, apopro.dk og lift4skin.dk

Til dig og dine kære, der ikke er udstyret med de længste vipper fra naturens side, kan denne skønne pakke hjælpe dem lidt på vej. Long4Lashes Gold Eyelash Serum stimulerer vippernes naturlige vækst og gør dem ikke bare længere, men også kraftigere, tættere og mørkere. Hemmeligheden bag er et aktiv fra øjenmedicin, som fremmer vippernes naturlige vækst, provitaminet B5, som styrker hårfibrenes struktur, og hyaluronsyre, som fugter vipperne – helt uden irritation eller rødme. Long4Lashes Gold Eyelash Serum er uden parfume og parabener og er udviklet til sensitiv hud. Long4Lashes Gold Eyelash Serum koster 649 kr. for 4 ml. Det svarer til 6-8 måneders behandling . Forhandles på matas. dk, webapoteket.dk, apopro.dk og long4lashes.dk


7 danske rekorder

1

HØJERE, STEJLERE OG DYBERE

4

5

7

6

3 2

Danmark er måske nok et lille land, men vi kan stadig bryste os af masser af rekorder. Kom med rundt i det danske land, og bliv klogere på, hvor det højeste træ findes, hvilken gade der er stejlere end stigningerne i Tour de France, og hvilken sø der næsten kan huse Loch Ness-uhyret. Tekst Nya Vecht Foto VisitDenmark, iStock, Scanpix, danskebjerge.dk

2

LILLEBITTE BRO

Stege Vi danskere er glade for at bygge broer, og med vores mange øer, sund og søer giver det da også god mening. Møn kan prale af at have Danmarks mindste bro over vand, nemlig broen med det lettere misvisende navn Stege Storebro. Den er 65 meter lang, forbinder Lendemarke og Stege, og det tager ikke mange sekunder at komme over broen. Den største og mest kendte bro i Danmark er til gengæld Storebæltsbroen på små 17 kilometer, der ovenikøbet inspirerede til serien ‘Broen’. Hvorvidt Stege Storebro vil opleve det samme, må vi lade stå hen i det uvisse.

MINDSTE RYTTERSTATUE

NORDENS HØJESTE TRÆ

1

Silkeborg En douglasgran ved Slåensø i Silkeborg kan ikke bare prale af at være Danmarks højeste træ, det er også Nordens højeste træ. Træet er en douglasgran fra 1895, og målebåndet viste 53,7 meter, da det blev målt i 2018, hvilket er det hidtil højeste træ, der nogensinde er målt i Skandinavien. Til sammenligning måler Rundetårn 42 meter i højden, og en almindelig flagstang svinger sig op fra syv til 10 meter.

44 Kulør | December 2018

Næstved Store mænd fik i tidligere tider ofte store rytterstatuer opført. Spørgsmålet er så, hvor stor en mand Peder Bodilsen, der var med til at grundlægge Næstved, egentlig var. I 1935 fik han nemlig en statue opført i anledning af Næstveds 800-års-jubilæum, og det er faktisk den mindste rytterstatue i hele Danmark. Statuen, som er 43 centimeter høj, blev udført af arkitekt Urban Hansen-Reistrup, og den har oplevet både at blive stjålet og senere genfundet. Peder Bodilsen selv levede i 1100-tallet og er hovedsageligt kendt for at bygge klostre på Næstved-egnen og sit krav om, at præster skulle leve i cølibat.

3


GEMTE PERLER

DANMARKS STØRSTE SKOV

Midtjylland Indtil 2004 var Røverne fra Rolds foretrukne adresse, Rold Skov i Himmerland, officielt Danmarks største skov med sine 80 kvadratkilometer. Men den fornemme titel tilfalder fremover i stedet Silkeborgskovene i Midtjylland. I første omgang blev Silkeborgskovene opgjort til at strække sig over 85 kvadratkilometer, men siden har man valgt, at de mange forskellige skovarealer i virkeligheden er én sammenhængende skov. Derfor er der blevet foretaget nye målinger, og Silkeborgskovene udgør derfor et areal på hele 224 kvadratkilometer.

STEJLERE END SELV DE FRANSKE BJERGE

5

4

Vejle Danmark er temmelig fladt, men enkelte steder kan vi altså alligevel noget med stejle stigninger. Den stejleste i Dannevang er Christian Winthersvej i nordenden af Vejle. Her når den maksimale stigningsprocent op på svimlende 25,5 procent. Til sammenligning stiger et berømt bjerg som Col du Tourmalet, som er et af de mest kendte pas i Tour de France, med cirka 10 procent. Christian Winthersvej er så stejl, at der er anlagt en trappe i den ene side i stedet for et almindeligt fortov. Desuden er der forbud mod cykling nedad. Det vil simpelthen være for farligt at trille ned ad bakken på to hjul grundet den høje fart, som man ville ende med.

DYB, DYBERE, FURESØ

DYRE KVADRATMETER

6

Charlottenlund Du skal finde den fedeste tegnedreng frem, hvis du overvejer ny matrikel på Danmarks dyreste vej. 60.000 kroner er nemlig prisen per kvadratmeter på Danmarks dyreste adresser. Det er således de glade husejere på Strandvejen i Charlottenlund, der samlet set har givet allermest for deres kvadratmeter. Et gennemsnitshus på 150 kvadratmeter ender på en pris på ni millioner kroner, mens en købesum på 12 millioner kroner giver dig et hus på 200 kvadratmeter.

Nordsjælland Furesø er med en dybde på 37,7 meter Danmarks dybeste sø. Dybdemæssigt er søen delt i to. Den østlige del hedder Store Kalv og har en gennemsnitlig dybde på 2,5 meter, hvorimod resten af søen gennemsnitligt er 16,5 meter. I den dybe del er søbunden kuperet med skrænter, der visse steder falder stejlt 20 meter ned. Furesøen er en gammel dame, der stammer helt tilbage fra istiden, og hed oprindeligt Fuursø, fra fuur, det oldnordiske navn for træarten fyr.

7 December 2018 | Kulør 45


Nordkap og Lofoten

Kom med på arktisk eventyr På Europas nordligste kanter viger de mørke nåleskove kun for dybe, turkisblå fjorde og stejle, sneklædte fjelde, som rejser sig lodret fra det skummende Atlanterhav.

Fakta om Nordkap Nordkapklippen, som ligger på øen Magerøya i Finnmarken, hæver sig 307 meter over havets overflade. Nord for polarcirklen går solen ikke ned fra midten af maj til slutningen af juli, og det er populært at opleve midnatssolen ‘danse’ over Ishavet fra Nordkapklippen. Finnmarken er Norges nordligste amt, og selv om det er 10 procent større end Danmark, bor her kun to indbyggere per kvadratkilometer. Mange tror, at Nordkapklippen er Europas nordligste punkt, men det er faktisk ikke rigtigt. Det er i stedet den utilgængelige Knivskjellodden, som ligger 1.457 meter længere mod nord.


ANNONCE

Rensdyr og samerliv

Når du begiver dig op langs kysterne i det nordligste Norge, hvor havet og vildmarken strækker sig i en uendelighed, kan du få indtrykket af at være det eneste menneske i verden. Det er du dog ikke, for her lever samerne, som de altid har gjort, side om side med rensdyrflokke på tusindvis. Samerne har deres eget sprog og kultur, og om sommeren kan du opleve deres sommerboplads. Her mødes samer-familier i deres traditionelle klædedragter for at handle med rensdyrskind, tørret kød og håndværk.

Fugleparadis på fjeldet

Lofotens placering midt i den varme Golfstrøm gør, at klimaet her er et par grader lunere end Alaska og Grønland, som breddegraden ellers svarer til. Det betyder også, at Lofotens fjelde er tilholdssted for et væld af rugende havfugle. Op til en fjerdedel af Norges samlede bestand bor på de nordligste af landets øer.

Oplev Nordkap med dansk rejseleder DEN STORE NORDKAPRUNDREJSE 15 DAGE fra 16.295 kr. pr. pers. Afrejse 8. juni, 22. juni, 29. juni

NORDKAP MED BUS/FLY 11 DAGE fra 14.195 kr. pr. pers. Afrejse 15. juni, 25. juni

NORDKAP MED FLY 8 DAGE fra 12.995 kr. pr. pers. Afrejse 18. juni, 25. juni

Inkluderet i prisen med NILLES:

 -stjernet bus (15 dage) 4 Fly fra/til Aalborg (8 og 11 dage) Hoteller med halvpension Sejltur i Raftsundet og Trollfjorden Entré til Nordkaphallen Daglige udflugter ekskl. entréer Flere muligheder for midnatssol

Midnatssol for alle pengene

Der går et sus igennem rejsedeltagerne, når de første isfyldte fjorde og sneklædte tinder dukker op på rejsen mod Norges nordligste spids. Nordkap og Lofoten er en endeløs række af bjergtagende landskaber og storslåede naturfænomener, og ét overstråler dem alle. At opleve midnatssolen er for mange en drøm, der står øverst på rejseønskelisten. Hvad enten du ankommer med fly, skib eller bus til Nordkap, bør du sørge for at tilbringe et par dage ved Nordkapklippen, så du er sikker på at få synet af den dansende midnatssol med.

Ring på 7021 6022 eller læs mere på www.nilles.as/midnatssol Kulør i samarbejde med


OPLEV

Pyrus på Fyn

KONCERT Det er sjældent, at flere generationer kan samles om en julekalender, men karakteren Pyrus har været kendt og elsket af store og små, siden han indtog julen i 1994. Nu spiller Pyrus op til dans i samarbejde med Odense Symfoniorkester og 350 kor-nisser. Pyrus er blevet sendt på ‘nisseversitetet’ for at studere til arkivnisse, og med sig har han en stor skriftlig opgave, der skal løses inden den 24. december. Opgaven lyder: Hvad er en nisse? Få svaret, og hør, om Pyrus når det inden juleaften. Find billetterne til ‘Pyrus – Alletiders nisse’ på fyensbilletten.dk

DECEMBERHYGGE I TIVOLI

UDSTILLING Traditionen tro holder Tivoli sit årlige julemarked fyldt med julelys, honningkagehjerter og meget mere jul. Luciapiger fører lyset frem gennem haven, og ‘Nøddeknækkeren’ sørger for juleballet for hele familien i Koncertsalen, mens togene gør stop på julestationen Hjulkøbing. Mellem glimtende julelys og snedækkede træer kan du desuden gå på opdagelse i boderne på Tivolis julemarked. Her er der sørget for pynten til årets juletræ og masser af muligheder for at få julegaverne i hus med en æbleskive i den ene hånd og gløgg i den anden. Tivoli julehygger frem til den 31. december.

Månedens

Kultur DECEMBER 2018

BOG Kom med til hyggelige Lipton, hvor Rosie Hopkins har travlt i sin slikbutik og forbereder sig på at skulle holde en ganske særlig jul. Hun skal bruge juledagene med sin kæreste, Stephen, og hendes familie fra Australien har også meldt sin ankomst. Men midt i det hele rammes det lille samfund af en tragedie, og med den vælter Rosies planer. For vil hun og Stephen egentlig det samme? Og er det helt sikkert, at hendes fremtid ligger i Lipton? Mens sneen daler, og julen nærmer sig, må Rosie overveje, om det, der er bedst for hendes lille butik, også er det bedste for hende. ‘Rosie Hopkins’ søde jul’ af Jenny Colgan, 150 kr., Cicero

48 Kulør | December 2018

Højtiden gennem 400 år LEVENDE TEATER Julen i Den Gamle By skildrer julens historie og den måde, vi danskere har fejret julen på. Oplev, hvordan julen har set ud de seneste 400 år i de julepyntede historiske huse. Købmandsgården er blevet indrettet, præcis som den bliver beskrevet i den danske juleklassiker ‘Peters jul’ fra 1866. Du og din familie kan også nyde juleudstillinger for børn og voksne, historiske butikker og julemarked. Kom til jul i Den Gamle By fra den 17. november 2018 til den 1. januar 2019.

Fra ballet til film

FILM Eventyrfilmen ‘Nøddeknækkeren og de fire kongeriger’ er filmatiseringen af Tjajkovskijs ballet og E.T.A. Hoffmanns roman ‘Nøddeknækkeren og musekongen’. Filmen følger pigen Clara, der ender i en eventyrlig verden opdelt i fire riger. Sammen med soldaten Philip, en gruppe mus og regenterne fra tre af rigerne drager de til det fjerde rige i jagten på en uvurderlig skat. ‘Nøddeknækkeren og de fire kongeriger’ er endnu en film i rækken af Disneys projekt med at transformere deres klassiske tegnefilm til live actionudgaver. I rollerne ses blandt andet Keira Knightley, Morgan Freeman og Helen Mirren.

Tekst Redaktion Foto PR, Den Gamle By, Odense Symfoniorkester

Britisk julehygge


Kom og syng med

DANSKTOP

PRISEN 2019 23. MARTS

I JYSKE BANK BOXEN BIRTHE KJÆR

SPECIAL GUEST STAR

HANSI HINTERSEER ENESTE OPTRÆDEN I DANMARK I 2019 KANDIS

Køb din billet på 70 15 65 65 eller på www.dansktop.dk

MED FLERE


KOM INDENFOR

Til julebal i Sverige I Sverige er de mindst lige så vilde med at pynte haven op til jul, som vi er i Danmark. Hent din inspiration på Håkesgård, hvor firmaet Trip2garden, der er mestre i at binde kranse og lave dekorationer, holder åben have og juleudstilling i nostalgiske rammer.

G

Tekst & fotoTina Brok Hansen Redigeret af Lone Elmehøj Jensen

ården er pyntet fint op til jul gården samt i Victorias have et stykke derfra. med naturlige grønne kranse og Sammen har de grundlagt firmaet Trip2gardekorationer, og her bliver man den for at kunne dele deres haveglæde og mødt af gårviden om blomster og dens høns, planter. der går frit Rammerne for juleudRammerne for omkring i hjertet af den stillingen er perfekt sat juleudstillingen gamle gårdsplads. på Maries 1600-talsgård. Gården ejes af svenDe to haveentusiaster er perfekt sat på Maries ske Marie Emilsson, der har pyntet smukt op 1600-talsgård. er florist, og sammen med svungne kranse og med sin kollega Victoria inspirerende juledekoJohansson afholder hun med jævne mellemrationer, der sammen med hønsene og tre rum havearrangementer, workshops og anlidt generte lamaer fuldender den hyggelige dre arrangementer med pop op-butikker på stemning på gården. December 2018 | Kulør 51


KOM INDENFOR

RUSTIKKE TABLEAUER OG NATURLIGE KRANSE Svenskerne kan virkelig noget med deres haver – eller trädgårde, som de kalder dem. De to kvinder vil da også gerne slå et slag for, at man skal pynte haverne op, også om vinteren, så de Intet glimmer eller har lavet små, inspirerenfarverig pynt er at finde de oaser rundtom i haven. på nogen af kransene, for det er Rustikke vintagestole og -borde står ude i havevigtigt for Marie og Victoria, at rummene hele året. Herpå udtrykket er naturligt. er fine tableauer omhyggeligt anrettet, og for at skabe ekstra hyggestemning i haven har Marie og Victoria placeret jernfade med åben ild, som man kan varme sig ved. Gårdens klassiske svenske falurøde vægge tager sig godt ud i selskab med de enkle kranse og dekorationer, som Marie og Victoria har pyntet dem med. Kransene er bundet af gran, og især den klassiske rødgran er populær. Den bliver mikset med materialer som enebærgrene, eukalyptus, mos, lærkekogler og grene af Marie og Victoria afholder buksbom, tuja og andet stedsegrønt. Kransene løbende kurser i blomsterbinding, havearrangeer pyntet med enkle bånd i sort eller grå eller menter og juleudstilling en med hjemmelavet bånd af stof, der er revet i gang om året. Se aktuelt strimler. Som yderligere dekoration har de to program på trip2garden.se kvinder hængt et par kogler i rustik snor eller et par messingbjælder på kransene. Intet glimmer eller farverig pynt er at finde på nogen af kransene, for det er vigtigt for Marie og Victoria, at udtrykket er naturligt.

Besøg selv Håkesgård

SVENSKE TRADITIONER HOLDES I HÆVD Foruden det rødmalede træværk er der flere karakteristiske kendetegn ved svenske bondegårde og juletraditioner. Svenskerne har for eksempel en tradition med at lægge grangrene

Gran, kogler, røde bær og æbler. Det både dufter dejligt og oser af jul.

52 Kulør | December 2018

Victoria Johansson, den ene del af Trip2garden, henter mere mos. Hun har travlt med at binde flere kranse for at følge med efterspørgslen.


KOM INDENFOR

Foruden kranse og dekorationer kan man købe rustikke potter og plantekasser.

December 2018 | Kulør 53


KOM INDENFOR Fika, det vil sige kaffe og kage, er en uundgåelig del af svensk julehygge. De grønne emaljekrus kan købes i butikken.

Smukke og enkle kranse pyntet med sorte stofbånd revet i strimler.

De rustne bålfade gør det muligt at holde varmen på den kolde årstid, mens man går rundt og kigger på de kreative indslag i haven.

Marie Emilsson, der ejer Håkesgård, er stor haveentusiast og uddannet florist.

54 Kulør | December 2018


Køb årskort i julegave 1 års fri entré + altid 1 gratis ledsager Olafur Eliasson, Your rainbow panorama, 2011. Foto: Christa Malfoy

Gratis arrangementer på ARoS Torvet Lørdag d. 1. december kl. 14.00 Aarhus Gospel Singers Torsdag d. 13. december kl. 16.30 Landets smukkeste Lucia-optog Lørdag d. 15. december kl. 15.00 Unghanekoret synger julen ind Se hvad der ellers sker i december på www.aros.dk/kalender

Køb julegaver i ARoS Shoppen I ARoS shoppen finder du et overflødighedshorn af lækkert nordisk design og et omfattende udvalg af kunstbøger samt små lækre specialiteter, der er den perfekte mandelgave. Husk der er gratis at besøge ARoS Shop og café.

29. september – 6. januar 2019

Åbningstider: Tirsdag - søndag kl. 10-17, onsdag kl. 10-22, mandag lukket

Foto: Christa Malfoy

Søndagsomvisning kl. 15.00-16.00 Vores søndagsomvisninger er gratis efter betalt entré og helt gratis for årskortholdere. Ingen tilmelding; henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. Bemærk: Begrænset antal pladser. Pladserne fordeles efter først til mølle-princippet. Se søndagens tema på: www.aros.dk/kalender

12. oktober - 3. marts 2019

www.aros.dk


KOM INDENFOR Det er blevet meget populært at holde lamaer som husdyr. Marie har anskaffet sig tre søde, lidt sky, men dog nysgerrige eksemplarer.

foran hoveddøren som velkomst til julens gæster. Desuden pynter de gerne op med kæmpe grønkålshoveder i haven, hvilket ser overraskende flot ud i kurve og krukker. Rustent jern er også et populært materiale på Maries gamle gård – både i form af krukker, kongekroner og som stativer formet som juletræer, der enten står i en krukke med mos eller på jorden dekoreret med gran. Ud over at besøge den hyggelige gårdsplads, som er belagt med massive stykker svensk granit og emmer af historie, kan man gå en Håkesgård er fuld tur rundt i den store, skrånende baghave. af julestemning, nye idéer og et par kranse Den er også indrettet med fine hyggekroge til hoveddøren, du også og finurlige opstilkan købe med hjem. linger, og her er et par små vandfald, der hører til en lille rislende bæk på Maries lidt vilde grund. Marie har også bygget et nydeligt, gråmalet væksthus, hvor man kan nyde en kop kaffe med kig over markerne. Hun har pyntet huset med lærkegrene i en stor glasballon og de fineste små, lyserøde nøgenjomfru. Også her er der dømt kålpynt i form af en italiensk sortkål plantet i en rustik krukke og afrundet med mos. Det falurøde træhus, de omSelv om havens planter er slumret ind her i givende træer vinterperioden, er Maries have med de talrige og de grønne dekorationer stadig meget levende, og der er skråninger leder tankerne rigtig meget at kigge på. Håkesgård er fuld af mod filmatisejulestemning, nye idéer og et par kranse til ringen af ‘Emil fra Lønneberg’. hoveddøren, du også kan købe med hjem. 56 Kulør | December 2018


KOM INDENFOR De lyserøde nøgenjomfruer lyser op i væksthuset sammen med andre løgplanter til dekoration. I trækassen står tre myrter i krukker, og den store glasballonvase er prydet med grene med julepynt.

Den store mængde hyacinter tager sig godt ud på et stort zinkfad omkranset af mos. Bemærk grønkålen i zinkspanden til venstre i billedet. Den bliver brugt som dekoration flere steder på gården.

ToTalT lugTfri sved i 5 dage

-også selvom du bader og vasker dig!

5

Days DEO

i, gtfr u l ke t er ik småle l l e g i r r ø tf Lug t er sp vaLg! de DIT -

5DaysDEO er vu

Se videoen med Kim Bodnia på www.5daysdeo.dk

Astma-Allergi Danmark

Forhandles i:

rderet til “Grøn

Kamilleshop.dk Billigvoks.dk made4men.dk, .se, .no

kolbe”

www.kemilu

5days DEO International - Helsingør DK - TLF.: 26 24 41 55 - www.5daysdeo.dk - Email: b@britteilskov.dk

ppen.dk

December 2018 | Kulør 57


helse: xxxxxx

Jens Chr Holm

DrHolmApp.dk DrHolmApp.dk giver patienten/brugeren dig en skræddersyet DrHolmApp.dk giver et behandlingsplan der fjerner skyld og skam skræddersyet varigt vægttab der fjerner skyld og skam Vægttabskurser giver en nyder oggiver vigtigdig forståelse Kurser til fagprofessionelle en ny af og baner vejen for et varigt vægttab ogovervægt værdig sundhedspædagogik Det er afgørende atgiver forstå kroppen er i Behandler-licenser enat behandlerinstitution stand til aktivt atservice forsvare bevare tidsforbrug en professionel derog mindsker fedtmassen. Når man forstårmed det vægttab ikke bareog og giver effektive resultater handler om bliver detkomplikationer muligt at reduktion afmotivation, overvægtsrelaterede følge en behandling der fjerner skyld og skam DrHolmApp.dk er ikke på App Store eller Google Play, gå ind på www.DrHolmApp.dk


DEN KREATIVE

Hjemmelavede fyldte chokolader Det kræver lidt tålmodighed og forsigtighed at lave flotte fyldte chokolader selv. Til gengæld smager de himmelsk, og du kan selv bestemme fyldet indeni. Her kan du trin for trin se, hvordan du skal bære dig ad med at lave fyldte chokolader med blød karamelfyld. Tekst og foto Inge Skovdal/Skovdalnordic.com Redigeret af Lone Elmehøj Jensen

Klip ud, og gem. Instruktion på modsatte side.

December 2018 | Kulør 59


DEN KREATIVE

1

2

Fyldte chokolader med blød karamel 21 stk. Det skal du bruge: 1 chokoladeform med plads til 21 stykker chokolade 250 g mørk chokolade 1 dl dulce de leche (kondenseret mælk)

Praktiske chokoladetip

3 4

1

Her er brugt en chokoladeform af plastik, men de fås også af silikone, hvis du foretrækker det.

2

I stedet for dulce de leche kan du bruge flydende saltkaramel eller lemoncurd for at få en frisk, syrlig smag. Du kan også komme en hel hasselnød ned i karamellen.

3

Chokoladerne kan opbevares i en kagedåse eller glaskrukke. Kommer du dem i køleskabet, bliver chokoladen grumset at se på.

TRIN 1: Puds formen med vat – så slipper chokoladen bedre og bliver mere blank. Hak chokoladen, og smelt 2/3 af den over vandbad. Sluk blusset, og rør resten af den hakkede chokolade i. TRIN 2: Fyld chokoladeformen med smeltet chokolade. Bank formen let, så boblerne forsvinder. TRIN 3: Vend formen om, så den har bunden i vejret, og lad den overskydende chokolade dryppe ned på et stykke bagepapir. Skrab også formen let. Lad chokoladen tørre i formen med bunden opad. Det tager cirka en time, hvis du stiller formen køligt. TRIN 4: Når chokoladen er stivnet, fylder du dulce de leche i en sprøjtepose og sprøjter den ned i chokoladeformen. TRIN 5: Smelt den resterende chokolade i skålen, hvis den er blevet stiv, og hæld den i formen. Skrab den overskydende chokolade af, og lad chokoladen stivne i cirka en til to timer. TRIN 6: Vend forsigtigt de fyldte chokolader ud af formen. Læg dem på et fad, og servér.

5

60 Kulør | December 2018

6


Annonce

Få smukkere hud med Revitallux-masken En revolutionerende nyhed inden for hudpleje - til både kvinder og mænd

HVAD GØR LED-LYSTERAPI? • Minimerer fine linjer og rynker • Forbedrer hudtone og tekstur • Afhjælper pigmentforstyrrelser • Minimerer akne • Reducerer rødme, ardannelse, eksem og psoriasis • Virker mod vintertræthed - SAD Der er ingen undersøgelser, der viser komplikationer ved brug af LED-lys, men da lyset er kraftigt, anbefales det at beskytte øjnene.

Masken med LED-lys fra Revitallux er den nyeste løsning til behandling af din hud, og da masken er til hjemmebrug, kan du nemt og bekvemt forbedre og forskønne din hud, når det passer dig! Lysterapimasken indeholder syv forskellige lys, som hver har en gavnlig virkning over for følgende hudproblemer: For tidlig hudældning, akne, pigmentfejl, rød og tynd hud. Revitallux LED Lysterapimaske Deluxe, 2.250 kr.

Læs mere på revitallux.dk


KRYDSORD

d n i V

Løs månedens voksenkryds, og deltag i konkurrencen om et gavekort på 500 kroner, så du kan fylde indkøbsvognen med lækkerier fra din lokale SPAR.

Månedens voksenkryds 1. præmie: 250 kr. • 2. præmie: 150 kr. • 3. præmie: 100 kr.

Sjov for børn

Svær SMS OG VIND 100 KR.

Løs sudokuen og læg tallene i de gule felter sammen. Indtast FJS + sværhedsgrad + løsning i en sms til 1266. Eksempler: Skriv FJS LET 52 hvis du mener, at løsningen på den lette sudoku er 52. Skriv FJS SVÆR 19 hvis du mener, at løsningen på den svære sudoku er 19. Husk mellemrum. For hver sudoku, du løser, har du chance for at vinde 100 kr. Vi skal have din sms senest torsdag den 6. juni.

TV Quiz

Sudoku-Sjov

e

i alle sværhedsgrader! KR 26,95

UBD

19.11.18-16.12.18

RETURUGE 51

KRYDS & QUIZ Magasinet 40 spændende opgaver i alle sværhedsgrader. 26,95 kr. FAMILIE QUIZ  Nr. 12 · 2018

62 Kulør | December 2018

SMS OG VIND!

40 OPGAVER

Nr. 12 · 2018  26,95 Kr.

SMS OG VIND!

&

D S K R Y

OPGA TIL HEVER FAMI LE LIEN!

1. præmie: 250 kr.

2. præmie: 150 Skriv månedens voksenkrydsløsning på et åbent kort til Kulør, Aller Client Publishing, Postboks 420, 0900 København C. kr. 3. præmie: 100 kr. Mærk kortet ‘Krydsord­december’, eller send løsningen på mail senest 3. januar 2019 til konkurrence@kuloer.dk. Vinderen får direkte besked.

FJH22_sek.indd 53

26,95 Kr.  Nr. 12 · 2018

Den Lett

Det koster 7 kr. + alm. sms-takst. Se sms-betingelser under krydsordsvindere. SÅDAN Du kanGØR få DU: flere sudokuer på www.familiejournal.dk/sudoku

KRYDS & QUIZ MAGASINET  Nr. 12 · 2018

Let

Løsning påat Diagrammerne skal udfyldesvoksenkryds således, hver vandret række, hver lodret række, i oktober: samt hvert af de indrammedeSnoreskørt 3 x 3-kvadrater indeholder tallene 1-9

FYLDT MED SPÆNDENDE OPGAVER I ALLE SVÆRHEDSGRADER!

KR 26,95

UBD

26.11.18-21.12.18

RETURUGE 52

Familie QUIZ Opgaver til hele familien i alle sværhedsgrader. 26,95 kr.

08-05-2013 14:02:37


Med VitaePro gør jeg noget godt for min krop

Annonce

ele n

es

dv

Ny og it a er m in B og m forbedret VitaePro® – et godt valg til dine muskler og led 12

Med astaxanthin, lutein, zeaxanthin, Boswellia serrata, omega-3, selen, vitamin B12, C, D og E MUSKLER Nu med mere vitamin D som bidrager til at opretholde en normal muskelfunktion. LED Boswellia serrata er med til at holde leddene komfortable. NYHED! REDUCERER TRÆTHED Nu også med vitamin B12 og mere vitamin C som bidrager til at reducere træthed og udmattelse. HJERTE Omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA bidrager til hjertets normale funktion (ved 250 mg DHA/EPA pr. døgn). NYHED! IMMUNSYSTEM Vitamin B12 og mere selen samt vitamin C og E bidrager til immunsystemets normale funktion. BESKYTTER CELLERNE Antioxidanten selen og vitamin C og E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. VitaePro® er udviklet af norske VitaeLab, og er med mere end 16 år på markedet i dag et af Nordens mest anvendte højkvalitetskosttilskud.

Ønsker at holde sig aktiv og i bevægelse Lene lever fortsat et aktivt liv, både med et fysisk krævende job og mange vandreture i fritiden. Og for at kroppen kan følge med til det hele, supplerer hun sin kost med VitaePro: — Jeg kan ikke vide, om alt hvad jeg gør for min krop, kommer til at gøre en stor forskel – men jeg tror på det. Og det betyder noget, hvor man fokuserer sin energi. Ingen har en krystalkugle og kan se ind i fremtiden, men jeg tror på, at man selv

70 80 81 81 Lokal DK-takst

SMS AKTIV 22 til 1961 Alm. SMS-takst

kan gøre sit. Eksempelvis ved at give kroppen de vigtige, sunde næringsstoffer som der jo er i VitaePro, pointerer hun. En aktiv livsstil giver mere energi til andre ting Lene Rantala har gennem et langt liv med sport erfaret, at fysisk aktivitet også fører andre fordele med sig: — Jeg har haft et fast træningsregime hele mit liv, så det er ikke lige sådan at lægge om. I dag handler det for mig mere om at være i en fornuftig balance, og man får energi ved at bruge energi, som så giver mere overskud til andre ting. Det lærte jeg faktisk allerede som barn, og jeg var endda lidt af en krudtugle i forvejen, smiler hun.

www.vitaepro.dk

For online bestilling

FRI FRAGT • HJEMMELEVERING • INGEN FORUDBETALING

BESTIL VITAEPRO HER

NU - 50% Første 2 mdr.

Ja tak! Jeg ønsker at bestille de første 2 mdrs. forbrug af VitaePro® til halv pris for kun 174 kr. Herefter modtager du 1 æske VitaePro® hver anden md. for kun 348 kr. (174 kr./md.). Der er ingen bindingsperiode eller købsforpligtelser knyttet til dit abonnement og altid fragtfri hjemmelevering med vedlagt girokort. Købsbetingelser og persondatapolitik finder du på www.vitaepro.dk. Du har 14 dages fortrydelsesret. Din opsigelse træder i kraft øjeblikkeligt. NAVN: ADRESSE: POSTNR./BY: TELEFONNR:

UNDERSKRIFT:

E-MAIL: (For personer under 18 år kræves forældres/værges underskrift)

TrustScore 8.7

SKRIV TYDELIGT – BRUG BLOKBOGSTAVER

NutraQ ApS | Livjægergade 17B | 2100 København Ø | CVR: 33 07 25 03 | info@vitaelab.dk | Kundeservice tlf.: 70 80 81 81, man−fre: 08:30−16:30

Livjægergade 17B, 2100 København Ø

Nu me

Endnu ! bedre

Håndbolden fylder stadig meget Mange husker Lene Rantala for hendes fantastiske redninger i målet, da det danske landshold i kvindehåndbold havde sin guldalder tilbage i 1990’erne. I dag lever hun et mere tilbagetrukket liv i Larvik, Norge, men stadig med håndbolden i centrum: — Der er kommet meget mere fokus på sund kost og den rette træning i håndbold. Da jeg startede tilbage i 80’erne, kunne man som kvinde slet ikke leve af håndbold. Kosten var også en anden, og vi kunne sagtens fejre en sejr efter kamp med røde pølser og øl i omklædningsrummet.

VPPRKRA2618D

ED! YH , C og D

N

Lene Rantala (49) kastede for nogle år siden håndklædet i ringen som aktiv håndboldspiller, og arbejder i dag som træner på topplan i Norge. Hun tager VitaePro som en fast del af sin morgenrutine, og for Lene er kosttilskud lige så naturligt som træning. Det handler om at gøre noget godt for sin krop.

NutraQ ApS + + + 23033 + + + 0892 Sjælland USF P


MIN TRADITION

Næsten royal juletur til London

Hver måned giver vi ordet til en eller flere personer, der har en særlig sjov, anderledes eller sød tradition, de gerne vil fortælle om. Er det dig? Så skriv om din tradition til os på red@kuloer.dk

Hvert år tager Lea Pagh og hendes mor, Inger Pagh, på juletur til London for at nyde five o’clock tea, juleshopping i Harrods og jagten efter skatte i antikbutikker. Tekst Nya Vecht Foto Privat

Min mor og jeg har rejst på juletur til London de seneste fem år, og hvorfor det lige er London skyldes, at jeg efter gymnasiet boede derovre i et år, og at både min mor og jeg elsker London. Jeg boede på Dansk KFUK i Hampstead, hvor der er en årlig julebasar. Så i dag forsøger vi stadig at ramme den weekend, hvor de holder deres julebasar, så vi kan besøge den. Både min mor og jeg er enige om, at der ikke er noget sted, der slår London ved juletid, både på grund af den fantastisk

64 Kulør | December 2018

smukke juleudsmykning, der er alle steder, og på grund af de engelske juletraditioner, hvor de virkelig dyrker den specielle julemad og hele julestemningen. Vi er begge royalister, og vi plejer at joke med, at vi tager på julevisit i London præcis ligesom Dronning Margrethe. Dronningen går så i Fortnum & Mason (indkøbscenter, red.), mens vi går i Harrods – altid med henblik på at se deres juleudsmykning i vinduerne. Den er altid helt fantastisk og lavet over et tema, som for eksempel ‘Svanesøen’. I Harrods’ juleafdeling snuser

vi altid rundt og køber måske en Harrods-julekugle, en Harrods-julekop og selvfølgelig en christmas lemon curd. Så der er en masse traditioner i traditionen, når det gælder London. Vi skal også altid have ‘five o’clock tea’, når vi er der. Vi har været på Brown’s Hotel et par gange og også Claridge’s Hotel. Det er helt særligt og en oplevelse, du ikke kan få herhjemme. Det er så gennemført britisk, hyggeligt og traditionsbundet, når man sidder med sin te, sandwich og scones i et rum med høje, mørke træpaneler, knitrende ild i kaminen og en

pianist, der spiller julemusik, mens man kigger på mennesker. Grunden til, at det er min mor og jeg, der tager af sted, og ikke en veninde eller kæreste, er, at det slet ikke ville blive den samme tur. Vi har så mange niche-interesser sammen, som vi elsker at dyrke. Vi skal for eksempel altid i antikbutikker og på kræmmermarkeder derovre, og det er noget, som vi bruger timer på, hvor vi står helt inde i baglokalet og roder i kasser for at finde den helt rigtige victorianske saltbøsse. Og det tror jeg ikke, at alle ville synes var lige sjovt.


3 naturlige indholdsstoffer kombineret i én tablet CANNABIS-FRØ

Cannabis fremstilles af frø fra hamp-planten (Cannabis sativa L.). Frø fra cannabis indeholder ikke THC i betydende mængder, og Movizin Cannabis virker dermed ikke euforiserende.

INGEFÆR

Ingefær bidrager til at vedligeholde leddenes frie bevægelighed og afhjælper fx morgenstivhed i leddene. Ingefær-ekstrakten, der anvendes i Movizin Cannabis, er af bedste kvalitet.

HYBEN

Hyben hjælper med til at holde leddene sunde og smidige og har ligeledes indflydelse på leddenes bevægelighed. Hyben bidrager til leddenes udholdenhed og styrke.

Naturlige indholdsstoffer i Movizin hjælper med til at bevare leddenes styrke og understøtte deres smidighed og bevægelighed.

Bengt Burg er Wellvita-ambassadør og bruger af Movizin gennem 7 år. Den tidligere radio- og TV-vært lever et aktivt liv takket være indholdsstofferne i Movizin, der holder hans led smidige og bevægelige.

ANNONCE

LOVrhLoIldGeTr

Ove danske gældende r regle

De kendte indholdsstoffer mod ømme og stive led – nu med cannabis-frø Movizin er Danmarks mest solgte kosttilskud med indholdsstoffer mod ømme og stive led. Nu fås Movizin i en variant, der indeholder cannabis-frø. Movizin Cannabis er naturligvis lovligt at købe og anvende – og helt i tråd med de nye danske regler på området. Movizin har gennem en lang række år været blandt de største kosttilskud i Danmark med indholdsstoffer, der afhjælper ledproblemer. Nu findes der en variant af Movizin, der indeholder cannabis. Det er i dag lovligt at sælge Cannabis i Danmark, når indholdet kommer fra frø af sorter af hampeplanten. Desuden skal visse grænseværdier være overholdt. Disse regler overholder Movizin Cannabis.

denes styrke og understøtte deres smidighed og bevægelighed. Ingefær og hyben er nogle af de plantestoffer, som har den bedste virkning. Movizin Cannabis indeholder et kvalitetsekstrakt af begge planter. Derudover indeholder produktet cannabis (hampefrø proteinpulver), der overholder de nye grænseværdier, som gør at produktet kan sælges indenfor lovens rammer.

Ingefær, hyben og cannabis Det er veldokumenteret, at naturlige indholdsstoffer kan hjælpe med til at bevare led-

Afhjælp ømme og stive led Ingefærs betydning blev oprindeligt opdaget af forskere på et af Danmarks førende

Bør ikke anvendes af gravide og børn.

VIL DU OGSÅ PRØVE MOVIZIN? Movizin Cannabis kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: Kr. 119,- for 180 tabletter (45 dages forbrug i forhold til doseringsvejledning).

Tabletterne kan bestilles på www.wellvita.dk eller på tlf. 82 30 30 40

universiteter i 1980’erne, hvor studier dokumenterede effekten. Sidenhen har forskningen i indholdsstoffer med en positiv effekt på leddenes funktion dokumenteret flere planter, der bidrager til effekten, og som angriber ledproblemer fra andre vinkler. Derfor indeholder Movizin Cannabis også hyben, der hjælper med til at holde leddene sunde og smidige og ligeledes har indflydelse på leddenes bevægelighed. Hyben bidrager til leddenes udholdenhed og styrke. Læs mere på www.wellvita.dk


HISTORISK NEDSLAG

DENGANG

JULETRÆET FIK SIN PYNT

De færreste af os kan forestille os juleaften uden et juletræ. Men vi skal faktisk ikke længere tilbage end til starten af 1800-tallet, før stjernen første gang blev tændt på et juletræ i Danmark. Tekst Redaktionen Foto iStock, Wikimedia Commons

Da træet blev tændt første gang

Tysk tradition

Juletræet med masser af fin pynt er en skik, som kan spores tilbage til det sydlige Tyskland omkring 1500-tallet, hvor den opstod i byer som Bern og Freiburg. Indtil slutningen af 1700-tallet var det mest et lokalt fænomen, som især det bedre borgerskab tog til sig, men efterhånden bredte skikken sig op gennem Tyskland og videre derfra til andre lande såsom Danmark.

Stor ståhej for et træ

Juleaften i 1811 tændtes det første københavnske juletræ i Ny Kongensgade nr. 221 hos den unge doktor Martin Lehmann og hans familie. Københavnerne var forberedte på, at noget usædvanligt var i gære, idet man et par dage forinden havde båret et stort grantræ indenfor i stuen. Juleaften ved 17-tiden kunne nysgerrige københavnere konstatere, at Lehmann, der var fra Holsten, havde stillet træet op inde i stuen og sat tændte lys på grenene.

Siden skal det spises ...

De første danske juletræer var sparsomt pyntet med kræmmerhuse, flettehjerter og små kurve, hvori der mest var spiselige små gaver som honningkager, sukkerstokke, æbler, chokolade og andre godter. Når julen så var forbi, fik børnene lov til at ribbe træet for alle de lækre sager.

66 Kulør | December 2018

1810-1840

I denne periode slog juletræet for alvor igennem hos embedsmænd og bedrestillede borgere, mens et grantræ var en meget dyr udgift for mange lavtlønsgrupper. De pyntede i stedet en kost med grene og den slags som et billigt alternativ. Op til Anden Verdenskrig faldt prisen dog så meget, at grantræet blev allemandseje.

Den 15. december 1866 Den dato er helt speciel for juleelskere, for på denne dag udkom første udgave af juleklassikeren over dem alle: ‘Peters jul’. Da den i 1880’erne for alvor slog igennem, fik den i høj grad en funktion som facitliste for den vellykkede og hyggelige jul.

Kilder historie-online.dk, alt.dk, julforalle.dk, natmus.dk, rudebeboerforening.dk, videnskab.dk, dengamleby.dk

Olietryk af Carl Schwerdgeburth fra 1845.

Juleaften 1808 tændtes det første juletræ i Danmark. Det skete på Holsteinborg i Sydsjælland. Den nygifte grevinde Wilhelmine Holstein-Holsteinborg havde set en idé brugt juleaften hos slægtninge i Tyskland. Her stillede man en gran pyntet med lys og guirlander ind i den smukkeste stue, og den tradition ville hun gerne starte på godset.


Sådan passer du godt på dine fødder Fødderne er din krops fundament. De skal bære dig hele livet. Hver dag. Året rundt. Cosborg Fodplejeserie bygger på mere end 30 års viden og erfaring med brugen af aktive plantestoffer, vitaminer, mineraler og kosmetiske ingredienser.

Cosborg FodCreme

Cosborg FodBadeOlie

Forbedrer hudens smidighed, blødhed og fugtighed. Modvirker tillige revnedannelse i huden. Ved regelmæssig brug bevares bløde og smidige fød der som er bedre beskyttet mod påvirkninger.

Start fodplejen med et dejligt fodbad. Olien forbedrer hudens smidighed og plejer den tørre, hårde hud med bl.a. kæmpenatlysolie, ma cadamia nøddeolie og jojobaolie. Menthol virker forfriskende og kølende på huden.

Cosborg HælCreme Få flotte bløde hæle på få dage. En sikker plejeform mod tørre, sprukne hæle og fodsåler samt hælrevner. Hudens optagelse af fugt fremmes, og urea og allantoin nedbryder og opløser fortykket hud samt heler revnedannelse i huden.

Cosborg FodFriskSpray Giver omgående friske, tørre og velduftende fødder. Fungerer som antiperspirant, der fjerner fodsved og lugt. Hæmmer de bakterier der kan føre til lugtge ner og efterlader fødderne friske

Cosborg LigtorneOlie

og bløde i lang tid.

Ligtorne generer, fordi de er ubehagelige at gå på og gør ondt. Ofte kan ligtorne tages i opløbet. Med Cosborg Ligtorneolie kan du fjerne ligtorne naturligt og effektivt. Planteekstraktet Targetium® blødgør og opløser ligtorne og hård hud.

Cosborg KnystCreme Afhjælper irritation, opsvulmethed, rødme og ømhed fra knyster. Indeholder planteekstraktet Targetium®, der har veldokumenteret effekt på knyster, og samtidig reduceres knystens størrelse og omfang.

Cosborg FodCirkulationCreme Stimulerer cirkulationen og giver liv til fødderne. Der kommer flere næringsstoffer til vævet, hvorved heling og føddernes sundhed forbedres, og fødderne holdes varme. Cremen modvirker tillige tør og hård hud samt forbedrer hudens smidighed, blødhed og modvirker revnedannelse.

Få synlige og mærkbare resultater på kort tid! Forhandles hos Matas, på apoteket samt i helsekostforretninger. Udviklet og produceret i Danmark. Læs mere på www.cosborg.dk


Få en vidunderlig glød med den fantastiske Exuviance-trio!

Juletilbud

INA

L QU A

L

TE

U

UA Y G RAN

V IA

IG

IT

NCE O R

Deep Hydration Treatment, SkinRise Bionic Tonic og Triple Microdermabrasion Face Polish – julepris kr. 899 (ord. pris kr. 1.397). Fås hos din Exuviance-forhandler. Gælder frem til jul. Der tages forbehold for udsolgte produkter.

EKSPERTER I HUDPLEJE Pas godt på din hud – køb dine Exuviance-produkter hos en autoriseret forhandler. www.exuviance.dk | Instagram: @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic

1 998

20 1 8

ED BY EX

Profile for Kulør

Kulør december 2018  

Kulør december 2018  

Profile for kuloer
Advertisement