Page 66

HISTORISK NEDSLAG

DENGANG

TROLDDOM BLEV ULOVLIGT I DANMARK Selv om det i dag er lovligt at udføre og tro på magi og mystik, har både sort og hvid magi i flere århundreder ført til brændende hekse på bålet og landsforvisninger.

Magiske ulovligheder

Den 12. oktober 1617 udstedte Christian 4. en lov, der gjorde al magi og trolddom ulovligt i Danmark. Den nye lov blev kaldt en trolddomsforordning og havde primært fokus på den hvide magi, da den sorte havde været ulovlig siden 1400-tallet.

Hvid eller sort?

Sort magi blev anset som trolddom udført som en del af en pagt med djævlen. Det var magi, der eksempelvis forårsagede fysisk smerter. Den hvide blev i stedet anset som en religiøs, kirkelig trolddom til eksempelvis at helbrede syge.

Åndelig stramning Harry Potter-stil

Som vi kender det fra Harry Potter, brugte troldmænd dengang også remser og bevægelser til at udøve magi. Metoden blev kaldt ‘signen og manen’. ‘Signen’ betyder magiske ord, mens ‘manen’ betyder bevægelser. Selv om der ikke blev sagt ‘wingardium leviosa’, som i troldmandsfilmen, var fremgangsmåden altså den samme.

1693

var året, hvor den sidste ‘heks’ blev dømt til bålet i Danmark – brændingen foregik på Lolland Falster.

66 Kulør | Oktober 2019

Trolddomsforordningen blev udviklet for at lave en ‘åndelig stramning’ i samfundet. Statsmagten ville gribe ind i befolkningens hverdag for at ensrette og disciplinere deres tanker og handlinger, fordi de mente, at folkets tro på kirken og Gud blev betvivlet af overtro og djævlen.

Straf, trit og retning

Den hvide magi blev straffet økonomisk og med landsforvisning, mens udøvere af den sorte magi skulle brændes på bålet. Med trolddomsforordningen blev det også indført, at de personer, der søgte råd hos en af de trolddomsudøvende, også skulle straffes.

Kilder danmarkshistorien.dk, denstoredanske.dk

Tekst Camilla H. Gjedde

Profile for Kulør

Kulør Oktober 2019  

Kulør Oktober 2019  

Profile for kuloer