Page 10

TÆT PÅ MADEN

aa

Det’ dansk, det’ dejligt Det er både bedre for dig og for miljøet, hvis du spiser flere danske sæsonvarer frem for udenlandske. Netop nu er der masser af friske danske fødevarer i sæson, som du kan bruge i maden. Tekst Michelle Hoxer Foto Shutterstock

F

rikadellerne er lavet med fars fra en polsk gris, vindruerne i frugtskålen kommer hele vejen fra Indien, og osten på din morgenbolle er fra Frankrig. Mange af de fødevarer, som vi danskere spiser, har rejst langt, før de når de danske supermarkeder og vores køleskabe. Men der er fordele ved at vælge flere danske, sæsonbaserede varer, når du handler. De er nemlig ofte bedre for både din og klodens sundhed. Danske fødevarer indeholder generelt færre rester af sprøjtemidler ifølge Fødevarestyrelsen og DTU’s Fødevareinstituts stikprøvekontroller. De vurderer, at du kan nedsætte dit pesticidindtag med cirka en tredjedel ved at vælge danske afgrøder – og endnu mere, hvis du vælger økologisk. Og så passer du også godt på klimaet ved at vælge varer med et dansk flag på.

FRA JORD TIL BORD Dansk frugt og grønt er nemlig mere klimavenligt end de udenlandske, fordi de ikke skal transporteres så langt og dermed ikke udleder de samme høje mængder CO2. Det gælder især de varer, som er fløjet hertil. Selv om vi stadig køber en del varer fra EU og lande længere væk, så er der i de senere år kommet mere fokus på danske

10 Kulør | Oktober 2019

råvarer og madtraditioner. Det oplever Bettina Buhl, som er madhistoriker og museumsinspektør ved Madens Hus, som er en del af Det Grønne Museum. “Det er især kommet inden for de seneste fem år, godt hjulpet på vej af klimadebatten og det fokus, som danske kokke har på det nordiske køkken,” fortæller hun. Vores genopdagelse af det danske køkken ses blandt andet i vores interesse for at lave mad helt fra bunden, som for eksempel hjemmelavet syltetøj og saft af havens bær, og når vi høster fra køkkenhaven eller naturens spisekammer, fortæller Bettina Buhl.

Vi har genfundet troen på, at dansk madkultur er lige så god som alt andet – og meget mere end stegt flæsk. Det handler om at spise efter årstiderne, og efter hvad vi har til rådighed.

Profile for Kulør

Kulør Oktober 2019  

Kulør Oktober 2019  

Profile for kuloer