{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Gratis magasin

JUNI 2019 Nr. 155

Tættere på dig

TI L D IG FR A D IN LO KA LE SPA RKØ BM A N D

Sangerinde Signe Svendsen

“Jeg håber, jeg falder om i et jordbærbed, når jeg en dag skal herfra”

COWBOYS, VANDLAND OG KANONER

Seks unikke campingpladser i Danmark

Bzzz

Sådan tiltrækker du bier og nyttedyr til haven

Mad over bålets flammer Lad familiens mad syde over bål, og få smagen af ægte sommer DANSKE RÅVARER

OPSKRIFTER

FAMILIE

SUNDHED

BOLIG

KREATIVITET

KRYDSORD


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

STAY

EFFEKTIVE OG LUKSURIØSE SOLCREMER OG AFTERSUN TIL ANSIGT OG KROP. INDEHOLDER BÅDE AKTIVE INGREDIENSER OG HØJ SOLBESKYTTELSE.


DET KAN DU LÆSE

EN AF DE LOKALE Vi besøger Køge. Læs mere på side 19.

28

Indhold Juni 2019 FORDYBELSE

10 Tæt på maden Gryderetter, fisk, desserter – der er ingen grænser for, hvad du kan lave over bål 19 En af de lokale Vi sætter fokus på Køge

50

20 Producenten Verdens stærkeste chili gror hos Gartneri Toftegaard ved Køge, som vi besøger 28 På tomandshånd Hun håber, hun dør i et jordbærbed, og hun går nøgen foran sin datter for at lære hende at acceptere sig selv. Kom tæt på sangerinde Signe Svendsen 38 Bæredygtig hverdag Sådan passer I på klimaet, mens I er på ferie 41 Sund familie Din hudtype afgør, hvor længe du må opholde dig i solen 64 Vores fællesskab De ser hårde ud, men i virkeligheden er MC-drengene fra Havdrup med til at samle penge ind til syge og udsatte børn

FORBRUG

14 God appetit Lav god hverdagsmad over bålets gløder 24 Købmanden Kager og donuts flyver over disken hos SPAR i Køge 26 SPAR Den ultimative guide til at grille

14

FORNØJELSE

34 Familie & fritid Brug ferien på at fordybe jer i fælles projekter, som bringer jer tættere sammen 44 Gemte perler Western, vandparadis og glamping – seks helt særlige campingpladser i Danmark

41 HVER MÅNED 04 Velkommen 07 Spar tid og penge 48 Månedens kultur 62 Krydsord

50 Kom indenfor Skab en stue under åben himmel 56 Haven Bier og nyttedyr er vigtige i din have, og du kan selv gøre meget for at tiltrække dem 59 Den kreative Lav et hjemmelavet bord af jern og træ 66 Historisk nedslag Det danske sprog har været igennem en lang rejse for at blive til det, vi kender i dag

Juni 2019 | Kulør 3


VELKOMMEN

ENDELIG TID TIL HINANDEN – HVAD SKAL VI SÅ LAVE?

UDGIVES I SAMARBEJDE MED

En af de lokale REDAKTION Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding / pernille.kleding@otw.dk

K

an I mærke det? Sommerferien rammer os alle lige om lidt. Jeg ved ikke med dig, men jeg glæder mig helt vildt til at trække stikket, sætte autosvar på mailen og leve af mad fra grillen, isvafler og søde jordbær. Og så skal jeg bruge masser af tid sammen med dem, jeg elsker allermest. De fleste af os kan nok genkende, at hverdagen tromler derudad med arbejde, fritidsaktiviteter, vasketøj, madlavning, indkøb – pyh, jeg bliver helt forpustet bare af at skrive det. I sommerferien har vi pludselig oceaner af tid sammen. Både til at dingle rundt og lave ingenting og til endelig at få lavet noget sammen, som der ikke er tid til i hverdagen. Jeg har eksempelvis besluttet, at vi skal have et bålfad i vores have. Jeg drømmer om, at vi sommeren igennem skal lave bål, hvor vi kan lave mad og grille skumfiduser og sidde og hygge ved flammerne på de lyse sommeraftener. Faktisk kan man nemt lave alverdens retter over bål, og det kan du læse meget mere om i denne måned. Det er nemlig blevet helt vildt populært at tilberede sin mad over flammer, og derfor guider vi dig inde i magasinet til at bygge et godt bål, bruge det rigtige udstyr og lave lækker familiemad på bål.

Redaktør Maria Greve maria.greve@otw.dk Artdirector Lone Elmehøj Jensen Annette Lindahl Bolig og kreativ redaktør Lone Elmehøj Jensen Journalister Camilla H. Gjedde, Stine Troense, Maria Præst, Carsten Snejbjerg, Maria Greve, Lene Jæger Klausen, Nadja Wehlitz, Elisabeth Poulsen, Anita Banner og Pia Buusmann

Derudover er der også tid til at kaste sig ud i nye projekter sammen som familie, og det guider vi jer til inde i magasinet. Det er en rigtig god måde at være sammen på, og du lærer dine børn at fordybe sig, hvilket godt kan være svært i en hverdag med lokkende skærme overalt. I kan eksempelvis bygge en sej totempæl til haven eller kreere et unikt maleri til jeres hjem. Jeg håber, I får en vidunderlig ferie sammen.

ANNONCESALG DG Media Produktchef Birgitte Vindeløv / birgitte.v@dgmedia.dk Tlf. 7234 1224 Sælgere Anni Gettermann, Gitte Kastrup, og Bente Hein Andersen Salgschef Nanna Endahl / nanna.e@dgmedia.dk PRODUKTION OG TRYK Aller Tryk Oplag: 95.000 Læsertal gallup 2. halvår 2018: 66.000 Distribution 6 gange årligt i SPAR – første mandag i måneden i lige måneder

God læselyst. Maria Greve Redaktør

I sommerferien vil jeg fordybe mig i ... Læs artiklen om at fordybe jer i familieprojekter på side 34.

UDGIVER

OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk

Pernille Kleding Chefredaktør

Lone Elmehøj Jensen Artdirector

Birgitte Vindeløv Produktchef

Anne Rosa Thuelund Projektleder

“Mit nye sommer­ hus. Jeg skal gå på opdagelse i de mange bærbuske, lære Orø bedre at kende, og læse en masse dejlige bøger i mit nye sommer­ paradis.”

“Jeg satser stærkt på at fordybe mig i solcreme, kolde øl og udsigten over et hjørne af Korfu. Og så skal min søn og jeg også læse en bog eller to.”

“Mine venner og familie. Jeg glæder mig til at have ekstra god tid til at være sammen med familie og venner over en lækker middag og et glas rosé i sommervarmen.”

“Et tøjprojekt og min lille familie. Vi skal både i sommerhus i Danmark og på road trip til Toscana. Og så er jeg i gang med et tøjprojekt, som jeg vil fordybe mig i.”

4 Kulør | Juni 2019

Korrektur Korrekturfabrikken.dk

FORSIDEFOTO Inge skovdal / Skovdal Nordic FOTOS AF REDAKTION Nellie Møberg og privat


FEMARELLE® GIVER DIG BALANCEN INDEFRA Femarelle® er et hormonfrit kosttilskud, som er specielt udviklet til de forandringer, vi kvinder går igennem. Femarelle® – livskvalitet i en kapsel.

Lyt til Line Baun Danielsens åbenhjertige samtaler om livet i overgangsalderen. Få gode råd og viden fra eksperter som gynækolog Stine Fürst og sociolog Emilia van Hauen. Find podcasten ”Det er bare en overgang” på radioplay.dk eller på podcast-appen på din telefon.

Femarelle® er veldokumenteret og anbefalet af Foreningen af Europæiske Gynækologer som førstevalg til kvinder i overgangsalderen.

DISTRIBUTØR:

Nordic Consumer Health Denmark info@consumerhealth.dk

For information om Femarelle® produkterne og deres egenskaber besøg www.femarelleline.dk og find os på


Meryl har brug for din hjælp!

For 100 kroner om måneden kan du være med til at redde den kritisk truede orangutang, og samtidig følge med i Meryls liv og udvikling på rehabiliteringscentret frem til den dag, hun igen kan leve som vild orangutang i regnskoven.

Adoptér Meryl på redorangutangen.dk/meryl eller på telefon 3393 0650

Red Orangutangen - Amagertorv 13, 3. sal - 1160 København K - T +45 33 93 06 50 - info@redorangutangen.dk - www.redorangutangen.dk


SPAR I HVERDAGEN

SPAR PÅ træningsudgifterne

1

Naturen er et fantastisk og gratis supplement til dit træningscenter. Du kan bruge bænke til armbøjninger og dips, lave balanceøvelser på træstubbe og sten eller høje step-ups på betonklodser eller havestole.

2

Udnyt ting, du allerede har i skuffer og skabe, til at lave dit eget træningsudstyr. Fyld en sort affaldssæk med sand, og brug sandsækken til squats, lunges eller dødløft. Du kan også fylde to store flasker med vand og bruge dem som håndvægte.

3

Tekst Camilla H. Gjedde Foto Shutterstock

Klar dagens træning ved at få pulsen op på din trappeopgang, en trappe på parkeringspladsen eller på arbejdet. Spurt op ad trappen med høje knæløft, brug trinnene til at lave armbøjninger på, og spænd op i kroppen, mens du hopper fra trin til trin.

Hjemmelavet deo på budget

TIP!

Frys dine vindrueog jordbærrester ned i små beholdere, og brug dem som ister­ ninger til børnenes saftevand, eller når du skal nyde et glas mousserende vin ekstra koldt og lækkert.

Lav din egen deodorant ved at blande 2 spsk. økologisk kokosolie og 1 spsk. natron i en lille krukke. Kokosolie virker antibakterielt, og natron bekæmper svedlugten. Gestus Natron, vejl. udsalgspris 10,95 kr.

Genbrug – også i haven

Konservesdåser fra hakkede tomater, kondenseret mælk eller makrel i tomat er geniale at genbruge ude i haven. De små konservesdåser er gode til fedt og frø til fuglene, mens de lidt højere dåser er perfekte at plante krydderurter i. Hvis du piller etikken af og spraymåler dåserne, kan du endda bruge dem som fine lysestager eller urtepotter til farverige blomster på terrassen.

5 procent

Så meget kan dit elforbrug stige i sommermånederne. Temperaturen i dit hjem stiger, i takt med at varmen udenfor også gør, og det sætter dit køleskab på hårdt arbejde. Køleskabets kompressor kører på højtryk for at holde mad og drikkevarer nedkølet, men du kan aflaste køleapparatet ved at rykke det lidt ud fra væggen. Det gør det nemmere for køleskabet at komme af med varmen, og derfor skruer du ned for dets brug af varme.

Vidste du, at …

du kan færdigstege oksecuvetten og rodfrugterne blot på ovnens eftervarme? Sluk ovnen 15 minutter før, dine retter er færdige, og lad dem stege færdig. Juni 2019 | Kulør 7


SPAR I HVERDAGEN

SPAR PÅ plastikken

1

Udnyt gamle syltetøjsglas, beholdere og bøtter af rustfrit stål og glas til opbevaring. Brug dem til madrester og børnenes madpakker i stedet for den klassiske plastikpose.

2

Skift engangskarklude ud med nogle af bomuld. Engangskarklude indeholder mikroplast, som rensningsanlæggene har svært ved at bearbejde. Du kan også hoppe med på den hippe hæklebølge og lave dine egne karklude.

TIP!

Lav en bytte, bytte børne-købmand med naboer eller venner, hvor I hjælper hinanden på kryds og tværs med at passe hinandens børn – så sparer I penge og tid på at finde en barnepige.

Genopliv din pudder

Med et stykke husholdningsfilm, et par dråber husholdningssprit og en ske kan du fikse din ødelagte pudder. Knus al pudder til pulver, tilføj et par dråber husholdningssprit, og lad det stå lidt. Dæk efterfølgende pulveret med husholdningsfilmen, og tryk den fugtige masse tilbage på plads i formen med skeen. Lad den tørre, og voila, så er din pudder så god som ny.

Blødt tøj på budget

Skift det dyre skyllemiddel ud med eddike. Eddiken fjerner lugt og snavs fra tøjet, og samtidig hjælper den vaskemaskinen med at holde sig kalkfri. First Price Lagereddike, vejl. udsalgspris 4,50 kr.

FIND HÆVEAUTOMATEN

APP Hvor kan du efterhånden hæve de 300 kroner, der skal ned i fødselsdagskonvolutten til fætter Anders? Det kan være svært og ikke mindst tidskrævende at finde en hæveautomat i disse netbank- og MobilePay-tider, og derfor er appen ‘ATM Hunter’ en stor hjælp, når du for en gangs skyld skal bruge kontanter. Skriv din lokalitet ind i appen, så viser den dig de nærmeste hæveautomater.

Vidste du, at …

bananer bliver hurtigere brune, hvis de bliver sammen i klasen? Spar derfor på madspildet ved at skille dine bananer ad, så du kan nå at spise dem, inden de bliver brune. 8 Kulør | Juni 2019

Tekst Camilla H. Gjedde Foto Shutterstock og PR Kilder Hofor, Grøn Forskel, Forbrugerrådet Tænk, plast.dk

3

Gå i en stor bue uden om tøj lavet af syntetiske materialer som nylon, akryl, elastan og polyester, som også indeholder store mængder af mikroplast. Køb i stedet naturmaterialer som bomuld, hør, silke, bambus og uld, der ikke indeholder spor af mikroplastik.


Smid overflødig væske og få figuren tilbage De fleste mennesker kender til generne fra vand i kroppen, hvor benene føles tunge og trætte, skoen trykker, fingrene vokser og ringen strammer eller man får poser under øjnene.

Nu er der hjælp at hente med kosttilskuddet Cosborg Rinadyl, som er plantebaseret tabletter med indhold af de anerkendte urter agerpadderok, birkeblad og mælkebløtte ekstrakter, som fjerner overflødig væske.

De aktive stoffer dræner kroppen for overflødig væske, der opsamles i kroppens væv. Resultatet er, at kroppen kommer i en bedre balance og mange oplever også, at figuren bliver pænere.

Tabletten, der giver vandbalance i kroppen Indeholder: Ekstrakt af Agerpadderok, som bidrager til en vanddrivende effekt. Ekstrakt af Birkeblad som støtter en vanddrivende effekt og ekstrakt af mælkebøtte som bidrager til at vedligeholde en normal vandladning. Forhandles hos Matas samt i helsekostforretninger.

Cosborg er en dansk healthcare virksomhed med 30 års erfaring i brugen af lægeplanter i naturlægemidler, kosttilskud og hudpleje. Udviklet og produceret i Danmark. Se mere på www.cosborg.dk · Forbrugerservice 70 22 06 16.


Smagen af

bål Det bliver mere og mere populært at lave mad over bål, og du kan lave meget mere end snobrød og ristede skumfiduser. Madentusiast Jakob Nusbaum guider dig her til kulinariske oplevelser under åben himmel. Tekst Maria Præst Foto Inge Skovdal / Skovdal Nordic

I

lden knitrer, der dufter dejligt af røg, og de rødorange flammer bevæger sig bølgende i vinden. Der er noget fascinerende over et bål, der automatisk får skuldrene til at sænke sig, mens tankerne falder til ro. Måske er det derfor, det de seneste år blevet mere populært at tilberede sin aftensmad over åben ild. Samtidig har tv-programmet ‘Nak & æd’ åbnet danskernes øjne for, hvor meget mad man kan lave på bål. I programmet følger man makkerparret Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe, når de fanger dyr som rensdyr, snepper og bævere og tilbereder dem over bål Én af dem, der gerne vil have endnu flere danskere til at få øjnene op for bålmadens

Mange af os har en travl hverdag, men når du laver mad på bål, er du tvunget til at være til stede i nuet.

10 Kulør | Juni 2019

lyksaligheder, er Jakob Nusbaum, der står bag firmaet Gourmensch. Han arrangerer teambuildingkurser for virksomheder, hvor de skal ud i naturen og lave mad under åben himmel. “Et bål samler mennesker, og der er noget magisk over at lave bålmad sammen. Mange af os har en travl hverdag, men når du laver mad på bål, er du tvunget til at være til stede i nuet, og man har en anden ro til at tale sammen. Det kan nærmest være helt meditativt,” forklarer han. Det gælder selvfølgelig ikke kun kolleger på en arbejdsplads, men også familien derhjemme, hvor I nemt kan samles om bålet og lave måltiderne.

SMAGEN AF BÅL

Jakob Nusbaum er selv far til to drenge, og lige siden de var små, har han taget dem med ud i skoven og til stranden for at lave mad sammen med dem over bål. “Børn er enormt nysgerrige og vil som udgangspunkt gerne hjælpe med at lave mad. Her


TÆT PÅ MADEN

Styr på udstyret Det behøver ikke at være kompliceret at lave mad over bål. Tværtimod. Ifølge Jakob Nusbaum kan du komme langt med følgende:

 n støbejernsgryde og et par E store sten til at stille den over En gammel grillrist Et par bålhandsker/grillhandsker En stor kæp eller en skovl til at rode rundt i gløderne med

 g så naturligvis en stor spand O vand for en sikkerheds skyld.

Juni 2019 | Kulør 11


TÆT PÅ MADEN fungerer det rigtig godt at lave mad sammen i naturen, fordi man ikke bliver distraheret,” forklarer Jakob Nusbaum. Ifølge ham er der ingen grænser for, hvilke retter du kan lave på bålet. Har du god tid, er det fantastisk at grille en hel steg, men du kan også lade en oksegryde eller gullasch stå og simre, grille et par gode bøffer eller grøntsager på spyd. Uanset hvad du vælger at tilberede, giver bålet en særlig smag. “Maden får en særlig grillet bålsmag. Du kan virkelig svitse kødet eller grøntsagerne, så overfladen bliver lækker karamelliseret, og røgen fra bålet giver bare en fantastisk røgsmag,” fortæller Jakob Nusbaum og afslører sine egne favoritter på bålet: “Jeg elsker grillede østers eller sådan en étkilos tomahawk-steak grillet direkte i gløderne med kryddersmør til. Det smager fantastisk.”

HOLD STYR PÅ VARMEN

Når du laver mad over bål, stiller det lidt højere krav til din opmærksomhed. Du er nødt til at holde øje med både bålet og maden hele tiden for at undgå, at bålet går ud, eller at maden brænder på. “Du kan hurtigt komme til at brænde noget på, så det vigtigste er, at du hele tiden holder øje

med det, du laver,” forklarer Jakob Nusbaum. Jo tættere maden er på gløderne, jo højere varme bliver den udsat for. Er der for eksempel for meget blus på din gryderet, kan du ‘skrue ned’ for varmen ved at stille gryden oven på et par større sten. Jakob Nusbaum understreger dog, at det bestemt ikke behøver at være svært eller besværligt at lave mad over bål. De første gange kan du gøre det helt simpelt og forberede noget af maden hjemmefra. “Selv om I snyder lidt hjemmefra og måske tilbereder en hel gryderet, der bare skal varmes over bålet, vil I stadig få stemningen og hyggen omkring bålet – så det gælder bare om at komme ud i naturen og skabe nogle gode oplevelser sammen,” slår Jakob Nusbaum fast.

Du kan hurtigt komme til at brænde noget på, så det vigtigste er, at du hele tiden holder øje med det, du laver.

MINIGUIDE

4 TRIN TIL ET GODT BÅL 1. Lav en bålplads Er du ude i naturen, så husk at tjekke, om det er tilladt at lave bål, hvor du er. Du må for eksempel gerne lave bål på stranden i vandkanten, men ikke oppe i klitterne. Er du i tvivl, kan du altid vælge en af de mange offentlige bålpladser. 2. Vælg træ Gran- og fyrretræ er fint, hvis du skal koge vand eller lave en stak pandekager på bålet. Skal du lave mad i længere tid, skal du gå efter de hårdere løvtræssorter. Det vigtigste er, at brændet er helt tørt. Du kan teste det ved at slå to stykker træ sammen – siger det et hult ‘klonk’, er det tørt nok. 3. Byg bålet Et pagodebål er rigtig godt, når du skal lave gløder og have bålet tændt i lang tid. Start med at bygge en lille optændingspyramide i midten, og byg så bålet op omkring pyramiden ved at lægge små kævler i lag – først på den ene led, så på den anden. 4. Tænd op Brug tørre kviste eller flækkede pinde, når du skal tænde op. Det bedste er tør birkebark, hvis du er i naturen. Er du hjemme, kan du bruge optændingsblokke, som du placerer midt i bålet. Nu er du klar til at lave mad!

12 Kulør | Juni 2019


2 blade i ét

KUN

PÅ GADEN NU 49,95

DANMARKS BEDSTE KREATIVE MAGASIN... Maries idéer handler om håndarbejde og om det hyggelige i at fordybe sig i det kreative univers. Her er inspiration til strik, hækling, syning og andet ”gør det selv”- stof i feminin og moderne stil.

Du kan tegne abonnement på Maries ideer. Gå ind på mariesideer.dk eller ring 72342051.


FANEBLAD

Mad i f lammer Det er ikke kun hekse, der skal på bålet i juni. Tilbered familiens mad over bålets gløder for en vaskeægte smag af sommer og sol. Tekst Timm Vladimir Foto Columbus Leth

e Ta’ ungern let med til bå

14 Kulør | Juni 2019

TIP!

Hvis børnene ikke er til kapers og asparges, kan de selvfølgelig få en mere klassisk version med rå og ristede løg samt ketchup.

Snobrøds-dogs med det hele 8 stk.

Det skal du bruge: 8 gode pølser Snobrødsdej: 3 0 g smør 2 ,5 dl mælk 1 5 g gær 4 00 g hvedemel 1 tsk. salt Syltede asparges: 1 dl vand 1 dl eddike 1 dl sukker 2 -3 hvide asparges Stegte kapers: 3 spsk. kapers 1 0 g smør til stegning Ramsløgsmayonnaise: 3 -4 blade ramsløg eller en håndfuld persille 2 dl god mayonnaise Til servering: 4 spsk. grov sennep Sådan gør du: Snobrødsdej: Smelt smørret i en lille gryde, og tilsæt mælken. Varm den op til 37 °C, og hæld den i en skål. Rør gæren ud i mælkeblandingen, og tilsæt mel og salt. Ælt dejen, til den føles elastisk. Lad den hæve tildækket i to-tre timer til dobbelt størrelse. Form otte kugler af dejen, så den er klar til at blive rullet på pinde og bagt ved bålet. Syltede asparges: Bring vand, eddike og sukker i kog. Skræl aspargesene, og skær dem i tynde strimler, gerne på et mandolinjern. Læg strimlerne i gryden med syltelage, og lad dem trække i mindst to timer. Stegte kapers: Steg kapers sprøde i smør på en pande. Læg dem på fedtsugende papir. Ramsløgsmayonnaise: Hak ramsløg fint, og rør det sammen med mayonnaise. Servering: Bag otte snobrød ved bålet. Steg pølserne på en grillrist over gløderne. Stik pølserne ind i de bagte snobrød. Pynt med ramsløgsmayonnaise, sennep, syltede asparges og stegte kapers.


GOD APPETIT

TIP!

Majskolberne er en nem måde at få lidt bålmad i hverdagen. Servér dem til eksempelvis kylling, hakkebøffer eller som grønt til lasagne.

Grillede majs med barbecuesauce og ost 4 stk.

Det skal du bruge: 4 majskolber 6-10 spsk. barbecuesauce 100 g lagret cheddar Sådan gør du: Bring en stor gryde med letsaltet vand i kog. Buk bladene væk fra majskolberne, og fjern de lange hår under bladene. Bind bladene sammen, og stik selve kolberne ned i gryden, uden at bladene dækkes af vand. Kog majskolberne i syv minutter. Afdryp majskolberne, smør dem med barbecuesauce, og grill dem på alle sider over bålet, til de er møre. Smør mere barbecuesauce på løbende, og slut af med at rive cheddar over kolberne.

Den gode til hverdag

Juni 2019 | Kulør 15


GOD APPETIT

e til Den lækr n weekende

Banana S’mores over bål 4 stk.

Det skal du bruge: 4 bananer 8 -12 skumfiduser 5 0 g mørk chokolade

TIP! 16 Kulør | Juni 2019

Hvis det ikke er bålvejr, kan du bage bananerne i ovnen i 10-15 minutter ved 180 °C.

Sådan gør du: Flæk bananerne på langs uden at skære igennem skrællen på bagsiden. Fyld skumfiduser og hakket chokolade i midten af hver banan, og bag dem i de næsten udbrændte gløder i bålet i 10-15 minutter.


ANNONCE

FEDT, LEVER & DIN SUNDHED

Modelfoto

Lever du livet fuldt ud?

Ved et lavt indhold af, det essentielle næringsstof, cholin i kroppen ophobes der nemt fedt i leveren og det påvirker dit velbefindende! Leverens funktion er vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen af affaldsstoffer. Aflejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende. NYDER DU LIVET LIDT FOR MEGET ?

Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter. Marietidsel understøtter leverfunktionen. Artiskok hjælper til bedre fordøjelse. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor: Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %. DAGLIG HELSE KOSTTILSKUD TIL LEVEREN

Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok. HVOR KAN ACTIVE LIVER KØBES

Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00. 5 UDVALGTE FORDELE VED ACTIVE LIVER

1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning Det gode råd gør forskellen 4.www.matas.dk Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store

Kirsten havde tegn på overbelastet lever ”Jeg følte mig tung og manglede overskud i hverdagen”. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver™. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. – Jeg tager nu én Active Liver™ tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.


Shoplifters

Paddington 2

Sweet country

BIBLIOTEKERNES FILMTILBUD Filmstriben giver adgang til over 2.800 film og kort- & dokumentarfilm. Se dem på tablet, smartphone eller computer. Gå på www.filmstriben.dk og se film med dit bibliotekslogin. Har du ikke et login, kan du få det på dit lokale bibliotek. Følg Filmstriben på Facebook, Twitter og Instagram


EN AF DE LOKALE

OMRÅDET

Kilder VisitKøge, KøgeArkiverne

Køge

Fest, farver og middelalderhistorie I dag bliver der handlet blomster på torvet, mens pladsen i gamle dage blev brugt til at piske forbrydere. Kom tæt på den gamle købstad Køge. Tekst Camilla H. Gjedde Foto Martin Håkon, Shutterstock

‘Hele Køge fester’ er sloganet for den festuge, der hvert år bliver afholdt i den gamle sjællandske købstad Køge. Karneval, mad og drikke samt musik underholder hvert år cirka 100.000 mennesker, og det er danske musiknavne som Carpark North, Søs Fenger og Lars Lilholt, der underholder. Der er liv og glade dage i Køge, og det har der altid været. Da byen blev grundlagt i 1200-tallet, gik der ikke længe, før handelsmænd fra hele Norden valfartede dertil for at lægge til ved udmundingen af Køge Bugt, så de kunne handle i den eftertragtede markedsby. Byens historie går langt tilbage, hvilket du kan se, hvis du går en tur gennem midtbyens smalle, brostensbelagte gader.

Tortur på torvet

I middelalderen blev Køge Torv brugt til andet end festivitas. Når folk blev straffet for ulovligheder, fandt det nemlig altid sted midt på torvet, hvor de blev bundet fast til en kag – en pæl eller anden form for træstøtte – for at blive straffet med blandt andet pisk og stening.

Offentlige Køs

Bygninger, skulpturer og vægmalerier på gader og pladser er en ny type kunst, som Køge hylder på museet Køs. Køs’ omdrejningspunkt er nemlig kunst i det offentlige rum. Her kan du blandt andet opleve Bjørn Nørgaards 1:1-udstilling af dronningens gobeliner – de detaljerede billedtæpper – med opstartsskitser, hvor kunstnerens noter også er på. Læs mere på koes.dk

43 meter

... over jorden kan du se ud over Køge fra tårnet i Sct. Nicolaj Kirke. Juni 2019 | Kulør 19


EN AF DE LOKALE Køge

Her gror verdens stærkeste chili

Den er godt 300 gange stærkere end en jalapeno og går under navnet Carolina Reaper. Verdens stærkeste chili er blot én af de mange slags chili, de dyrker hos Gartneri Toftegaard ved Køge, hvis største kunde er stjernerestauranten Noma. Tekst & foto Carsten Snejbjerg

KENDT FOR TOMATER OG CHILIER Det hele startede med, at Lene Tvedegaard og hendes mand købte en landejendom og begyndte at dyrke tomater til familien. De fik hurtigt alt for mange, og derfor satte de et salgsskilt op ude ved vejen. Det tiltrak de lokale, som gerne ville have tomatplanter, de kunne dyrke selv. Gartneriet har nu eksisteret i 23 år og er især kendt for deres tomater og chilier.

VERDENS STÆRKESTE CHILI Navnet Carolina Reaper lyder uskyldigt nok, men lad dig ikke narre. Det er nemlig verdens stærkeste chili, og den kan du købe i gartneriet. Lige nu er chilien grøn, men når den modner, bliver den rød. På den såkaldte Scoville-skala, der angiver chiliers styrke, kommer den op på 1.569.300 Scoville i gennemsnit. Til sammenligning ligger en jalapeno på mellem 3.500 og 8.000.

HÅNDSÅEDE PLANTER Når nye planter skal sås, sker det ved håndsåning. Her er det Anette, som er ved at så nyt, som skal spire frem i sommervarmen.

20 Kulør | Juni 2019


PRODUCENTEN

PLANTEKUNST PÅ VÆGGENE Da Noma skulle have vegetarmenu, stod Lene Tvedegaard for beplantningen i restauranten. Planter og blomster blev brugt som kunst, der skulle spille sammen med den grønne menu.

TEST AF 1.000 SORTER “Hvert år tester vi et hav tomater og chilier for at finde frem til de absolut bedste sorter. Gennem tiden har vi i hvert fald testet mere end 1.000 sorter,” fortæller ejer Lene Tvedegaard. Det er især smagen, der bliver testet, men de kigger også på planternes vækst, generelle sundhed og udbytte.

ET HAV AF NUANCER Det er nærmest en lille skov af lave træer, man kigger ud over, når man kommer til krydderurterne. De forskellige urter er gode til at give maden smagsnuancer, og her er det salvie, som især er velegnet til retter med skaldyr.

DRIVHUSE I TRÆ Genbrug og bæredygtighed er en del af dna’et i gartneriet, og derfor har de valgt at bibeholde de gamle drivhuse i træ. Også selv om det er hårdt arbejde og tidskrævende at vedligeholde dem.

Juni 2019 | Kulør 21


MEDICINSKE URTER Noelle Jørgensen er ny i gartneriet, men har været gartner i 10 år. Hun har en passion for medicinske urter og den gamle viden om urters virkning på helbredet.

POTTER MED PATINA Der skal bruges mange potter til de blomster og planter, der skal vokse sig store og fine i drivhusene på i alt 3.500 kvadratmeter.

FRA SYGEPLEJERSKE TIL GARTNER I et af drivhusene går Anette Wulff. Hun er tidligere sygeplejerske, men havde en trang til at følge årets gang i naturen og se planter, blomster og urter spire. Derfor tog hun gartneruddannelsen og har nu været hos Toftegaard i syv år.

22 Kulør | Juni 2019

EN BID BLOMST I gartneriet er der naturligvis også blomster. Blandt andet de fine stedmoderblomster. De er både dekorative og spiselige, men hvis du vil bruge dem i maden, skal du sikre dig, at de ikke er sprøjtede.


PRODUCENTEN

NOMA ER TOMATFAN “Vores største kunde er Noma, som vi har leveret tomater til de seneste fem år. Derudover sælger vi også tomater til flere andre toprestauranter. Vi arbejder tæt sammen med kokkene om at udvælge de tomatsorter med den bedste smag den sæson,” fortæller Lene Tvedegaard.

Juni 2019 | Kulør 23


KØBMANDEN

EN AF DE LOKALE Køge

På jagt efter nichevarer SPAR Ejby ved Køge fik ny købmand, Dennis Lausten, for et halvt år siden, og butikken bugner allerede med 600 nye varer på hylderne. Tekst Mia Dernoff Foto Carsten Snejbjerg

d Sker der noget nyt i din butik? Vi har kun haft butikken i et lille halvt år, så det hele er stadig ret nyt. I den tid har vi udvidet sortimentet med omkring 600 varer. Specielt økologiske varer samt andre specialvarer, som artiskokhjerter og specialjuice. Vi arbejder meget på at få varer ind i butikken, som er fri for mikroplast – eksempelvis kosmetik, tandbørster og vaskebolde. d Hvilke nichevarer har du? Jeg synes, det er rigtig spændende at gå på jagt efter nye varer. Nu har vi fået mandelcreme fra Urtekram, som er lidt en nicheting. Derudover har vi en del specielle tonic til en god gin og tonic, og så har vi hele kaffebønner fra Lavazza. d Hvilke varer sælger du flest af i butikken? Kager og brød ryger der meget af over disken. Specielt donuts. Det er de fuldstændig vilde med herude. d Hvilke varer hitter i juni? Vi har lige overtaget butikken, så vi ved det faktisk ikke endnu. Men i SPAR-butikken i nabokommunen er det især slushice og softice, som kunderne køber. Og så ryger der masser af chips, rosé, mousserende vine og lækkert kød til grillen over disken. Alt det, man hygger sig med, når det er godt vejr, og man er sammen med vennerne. d Hvad er god service for dig? Kunden er egentlig vores arbejdsgiver, så derfor er det rigtig vigtigt for mig, at vi er imødekommende og lytter til dem. Vi siger altid hej og farvel, og så er vi altid friske på en snak om, hvad der rører sig i området, hvad de har af ferieplaner, og hvordan vejret arter sig. d Hvad har du altid i dit eget køleskab? Økologisk appelsinjuice, økologisk mælk og danskvand.

24 Kulør | Juni 2019


ToTalT lugTfri sved i 5 dage

5

-også selvom du bader og vasker dig!

Days DEO

gtfri, u l e k k i ller Lugtfri e pørgsmålet det er s aLg! - DIT v

DEKLARERET I SAMARBEJDE MED

Astma-Allergi Danmark Forhandles i

5DaysDEO er vu

rderet til “Grøn

www.kemilu

ppen.dk

kolbe”

Se videoen med Kim Bodnia på www.5daysdeo.dk

Kamilleshop.dk Billigvoks.dk made4men.dk, .se, .no

5days DEO International - Helsingør DK - TLF.: 26 24 41 55 - www.5daysdeo.dk - Email: b@britteilskov.dk


Guide

Den ultimative grillaften Sommer rimer på grill i Danmark, og det er igen tid til at flytte madlavningen ud under åben himmel. Her får du nogle af de vigtigste tips og tricks til at tænde op, styre varmen og få gjort grillen ren. Tekst Maria Greve Foto Shutterstock

Varm godt op

Sørg for sikkerheden

Tænd op for grillen 15 til 25 minutter før, maden skal på risten. På den måde opnår du en god temperatur og får dræbt bakterier på risten.

Temperaturen i din grill kan snildt ramme 500600 grader, og det er derfor vigtigt at have helt styr på sikkerheden – især hvis du har børn og dyr løbende rundt i haven i nærheden af grillen. rillen skal stå på et stabilt underlag, så G den ikke kan vælte. Underlaget må ikke være brændbart, hvis grillen ikke har noget understel. Sørg for at den varme, der stiger op fra grillen ikke kan antænde markise, parasol eller træer. Anvend kun briketter, sprittabletter, avispapir og tændvæske til at få gang i flammerne. Brug aldrig dieselolie, benzin og lignende. Brug kun så meget tændvæske, at kullene eller briketterne lige akkurat bliver våde, og lad dem suge væsken et par minutter. Drop lighteren, og brug i stedet lange tændstikker. Hold altid øje med en tændt grill. Fyld en spand med vand, og hav den stående ved siden af grillen.

Lav varmezoner

Test varmen med klør fem

Du skal selvfølgelig ikke stikke din hånd ned i grillen, men du kan ved hjælp af hånden teste, om grillen har nået den rette temperatur. Hold din hånd cirka 12 centimeter over grillristen. Hvis du er nødt til at flytte din hånd efter to sekunder, er temperaturen høj. Hvis du er nødt til at flytte din hånd efter fem sekunder, har du ramt middelvarme. Og hvis du kan holde hånden samme sted i 10 sekunder, er temperaturen velegnet til mad, der skal tilberedes ved lav temperatur.

Sikre spyd

Hvis du vil lave mad på spyd, så start med at lægge træspyddene i vand i 30 minutter. Sæt derefter mad på, og læg dem på grillen. På den måde undgår du, at der går ild i dem.

26 Kulør | Juni 2019

Bruger du en kulgrill, så centrér kullene i midten. Har du en gasgrill, så lad én brænder være på høj og en anden på medium. Steg først kødet dér, hvor temperaturen er højest, og flyt det derefter ud i siden, hvor det kan stege færdig uden at brænde på. Det er især velegnet til kød, der skal grilles i mere end 10 minutter såsom en steg. En tommelfingerregel er, at ved kort stegetid skal kødet være tæt på gløderne, og ved lang stegetid skal det være langt fra gløderne.


SPAR

Undgå at overgrille

46

procent

Indfør hviletid

Langt det meste kød har godt af at hvile, efter det har været på grillen. Er det små udskæringer, skal det måske kun hvile et par minutter, mens en steg har godt af at stå i fred i et kvarter, inden du skærer i den.

Så mange af danskerne mener, at mad lavet på kulgrill smager bedst. Otte procent mener, maden smager bedst på en gasgrill, og resten kan ikke smage forskel.

Sådan undgår du at overgrille maden: 1. Brun dit kød hurtigt af, og lad det derefter tilberede færdigt ved indirekte varme. 2. Vend kød hvert andet minut. 3. Sørg for, at kødet har en kernetemperatur på 65 grader og ikke højere af hensyn til saftigheden. Hvis der er angivet andet på pakken, skal den vejledning følges. 4. Tilbered større stykker kød, og steg ved indirekte varme i en lukket grill. Alternativt: Beskyt stegen med stanniol, hvis du anvender direkte varme, men husk at brune kødet inden servering for smagens skyld.

Prøv noget nyt

Kilder: tv2.dk, Bolius, eatingwell.com, countryliving.com

Du står og styrer grillen, men bliver forstyrret, da ungerne er ved at rive håret af hinanden på havetrampolinen. Da du kommer tilbage til grillen, er maden brændt på og har fået en sort skorpe. Så skal du smide det ud. Der er nemlig en risiko for, at der udviklet stegemutagener i kødet, som kan være kræftfremkaldende.

Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan tilberede på en grill. Hvis du normalt laver de klassiske pølser og en bøf, så prøv næste gang at udfordre dig selv. Du kan eksempelvis sagtens lave en pizza på grillen eller lade en god brie smelte i eftervarmen, så dine gæster kan dyppe kiks i osten.

5. B rug gerne marinader, der indeholder antioxidanter, som typisk findes i mange krydderier og hæmmer udviklingen af stegemutagener.

Rens med det samme

Det er absolut nemmest at få grillristen ren, hvis du rengør den lige efter, du har brugt den. Når du tager sidste bøf af grillen, så giv risten en omgang med en solid stålgrillbørste, mens risten stadig er varm. Rens risten på begge sider. Giv risten en ekstra omgang med børsten næste gang, du skal grille, og den er blevet varm. Det er rigeligt for at holde risten ren.

Juni 2019 | Kulør 27


Signe Svendsen

“HVIS JEG KUN SKAL LÆRE MIN TEENAGEDATTER ÉN TING, SKAL DET VÆRE SELVACCEPT” Sangerinde Signe Svendsen står bogstaveligt talt på hovedet hver morgen og ønsker at ende sine dage i et jordbærbed. Vi har stillet hende 11 spørgsmål om alt fra døden til klimadebatten. Tekst Stine Troense Foto Morten Germund, All Over Press og PR

Hvem kender dig bedst? “Min mand Henning. Vi har været sammen i 15 år, hvilket er lang tid. Både for min generation og i forhold til, hvad jeg forventede. Jeg er ud af en skilsmissefamilie gange jegved-ikke-hvor-meget. Vi blev gift forrige år og har oplevet mange ting sammen. Det er ikke altid, min mand kan sige det helt rigtige til mig. Der kan være nogle veninder, der er skarpere på, hvad det er for nogle energier, jeg udsender, og hvad det er, jeg har brug for. Men bottom line er det min mand, der læser mig bedst. Jeg blev gravid, kort efter at vi havde mødt hinanden, og flyttede fra København til Espergærde for at bo sammen med ham og hans to teenagere. Da vores datter, Wilma, var fire-fem år, vågnede Henning og jeg: Gud, hvad skete der lige? Det tror jeg, mange par kender til. Vi valgte at arbejde med vores forhold, og det er sgu nok derfor, vi er sammen i dag.”

været det tætte, det nære og omsorg. Og det har man ikke behov for som teenager. Tværtimod. Forleden snakkede jeg om alder med min veninde. Hun har en datter på alder med min. Vi snakkede om, at vores piger sommetider har brug for, at vi er de gamle. At vi skal øve os på at være småkage-typen, der kommer og tilbyder te, selv om vi nærmest føler, vi er jævnaldrende med vores børn og kan dele tøj med dem. Der et sket en alders-flat out, siden jeg selv var teenager.”

Jeg var udfordret, da jeg lige havde fået barn, lige var flyttet til Espergærde og lige var blevet papmor til teenagere.

Hvad optager dig? “I øjeblikket er det at være mor til en teenagedatter. Da hun havde gået i 7. klasse i 10 minutter, var hun over alle bjerge! Jeg var i chok. Det var ikke, fordi jeg havde den der ‘du må aldrig nogensinde blive stor,’ men jeg vidste ikke, hvor jeg skulle placere mig som mor. Min forældrerolle har altid 28 Kulør | Juni 2019

Hvornår har du sidst været flov?

“Det var jeg forleden, da jeg opdagede, at jeg havde ødelagt den tredje gearkasse på ni måneder. Jeg var på job i Assens, og da jeg skulle flytte bilen, kunne jeg ikke få den i gear. Så måtte jeg ringe til Dansk Autohjælp. Igen. Og ringe hjem og sige, at jeg havde ødelagt vores bil. Igen. Det var flovt, selv om det var en gammel bil. For mig skal en bil bare kunne køre og have plads til mit gear og mit band. Sædevarmer og alt det knald siger mig ikke noget. Men jeg kører 30.000 kilometer om året, og det burde nok være et incitament til at købe en nyere bil næste gang.”

Hvilken publikumsoplevelse glemmer du aldrig? “I starten af året deltog jeg i en Leonard Cohen-tour, hvor vi var fem-seks solister og et band, der spillede hyldestkon-


PÅ TOMANDSHÅND

Evnen til at knokle er det, Signe er mest stolt af ved sig selv.

Juni 2019 | Kulør 29


PÅ TOMANDSHÅND

Jeg læste om en gammel enkemand, der faldt død om i sit jordbærbed. Det lød så fint. Det vil jeg også gerne, når jeg engang skal herfra.

certer. Vi stod på scenen i Aalborg, og jeg sang ‘Bird on the Wire’, som er meget stille og skrøbelig sang. I det øjeblik, jeg var færdig med at synge, blev de 1.300 mennesker i salen fuldstændig stille. Og SÅ brød de ud i den største applaus, jeg nogensinde har fået. Jeg var nervøs inden sangen, så jeg blev i den grad vækket.”

Hvad er du mest stolt af ved dig selv?

var også med i ‘Spørg Charlie’, og en dag spurgte jeg ham, om jeg måtte komme og se hans show? Han foreslog, at jeg sang med. Og pludselig stod jeg på en scene i Randers og havde tunnelsyn af nervøsitet. Jeg blev skubbet ind på scener i hele landet på den måde. Jeg turnerede i to år, før jeg overhovedet udgav musik. Det var Niels, der inspirerede mig til at gøre det i den rækkefølge.”

“At jeg kan knokle. Jeg er selvstændig, og i min branche er der ikke noget, der arbejder for mig, når jeg sover. Jeg er drivet i alt. Det er der en stor frihed i, men jeg skal tage fra og arbejde for det. Jeg er ofte ude at spille i weekender, men en gang imellem har jeg en søndag, hvor jeg ikke arbejder. Så gør jeg rent eller får styr på de bunker, der hober sig op i ugens løb. Det er ikke tit, jeg har en aften i sofaen med Netflix, men jeg kan godt læse dumme artikler og kigge på shoppingssider. Selv om jeg ofte efter kort tid ender med at sidde og arbejde alligevel.”

Hvad vil du gerne give videre til din datter?

Hvilken periode i dit liv har været sværest?

“Generelt vil jeg gerne have, at folk genkender noget af sig selv i mine sange. Hvis det, jeg siger, vækker en genklang i andre mennesker, er jeg glad. Så er der sange, hvor jeg forsøger at give en stemme til personer, der ikke selv har en. Folk, der er udfordret af omverdenen eller sig selv. Jeg forsøger at ramme det, der er vores fælles bevidsthed. På mit forrige album er der eksempelvis en klimasang. Til oktober udkommer mit næste album, og arbejdstitlen er ‘Langsom musik’. Mere kan jeg ikke afsløre endnu.”

“Jeg var udfordret, da jeg lige havde fået barn, lige var flyttet til Espergærde og lige var blevet papmor til teenagere. Jeg var på barsel og havde ikke nogen retning på, hvad jeg ville bagefter. Så blev jeg spurgt, om jeg ville medvirke i tv-programmet ‘Spørg Charlie’. Wilma var seks måneder, og jeg havde ikke gennemtænkt noget som helst. Men der var nogen udefra, der tilbød noget, og det greb jeg. Niels Hausgaard 30 Kulør | Juni 2019

“Det vigtigste lige nu er selvaccept. At hun kan bære over med sig selv og ikke er så hård ved sig selv. Hvis jeg på nogen måde kan lære hende ‘let it all hang out’ eller at give lidt slip på, hvad andre tænker og siger, så er jeg glad. I praksis gør jeg det blandt andet ved, at min datter ser mig nøgen. Det provokerer hende nogle gange. Men hvis unge mennesker som Wilma kun får ét perspektiv på kroppen, og det kommer fra Instagram, er det skadeligt. Der skal en modvægt til.”

Hvad vil du fortælle med din musik?


Hvad er din største frygt? “At vi mister den sidste rest af fornemmelse for, at vi skal være noget for hinanden uden at vinde noget på det. At vi kun går op i, hvad der er i det for mig. Bundlinjetanken, du ved. Tag nu vores folkeskole. Vi læner os op ad tal og det, der kan måles og vejes i stedet for at lytte til de elever og lærere, der står midt i det. Eller kigge på dem, der går ned med stress én efter én. Det er et postulat at sige, at klimaforandringerne er min største frygt. Desværre. Jeg har indført en kødfri dag om ugen, og jeg er ked af det, når jeg flyver til New York og tilbage igen. Mere gør jeg ikke for klimaet. Jeg så et protestskilt: ‘Hvorfor skal jeg tage en uddannelse, hvis jeg ingen fremtid har?’ Der sad jeg hjemme i varmen med min MacBook og en kop kaffe og syntes, det var flot gjort af de unge, der klimastrejkede. Dybest set laver jeg strudsen eller tænker, der kommer nok nogle voksne og tager sig af det. Men det går jo ikke, at jeg bliver ved med at sidde på mine hænder. Hvis vi skal ændre noget, skal det kunne mærkes.”

typisk, når jeg skal udgive et nyt album, skal på turné, eller hvis jeg har siddet i mit sangskriverhul og skal mødes med min producer for første gang og blotte mig for ham. Kan han lide sangene?”

Hvordan håber du, dit liv ser ud, når du bliver 95? “At jeg stadig kan stå på hovedet. Jeg står på hovedet i op til et par minutter næsten hver morgen. Jeg bevæger samtidig benene frem og tilbage og ud til siderne, det har jeg set på YouTube. Øvelsen styrker min balance og får mig til at mærke mig selv. At være grounded er sindssygt vigtigt, når jeg står på scenen. Når jeg står på hovedet, har jeg også en fornemmelse af, at jeg stimulerer forbindelsen mellem min hjerne og min krop. Jeg læste om en gammel enkemand, der faldt død om i sit jordbærbed. Det lød så fint. Det vil jeg også gerne, når jeg engang skal herfra.”

Hvad sker der i din tilbagevendende drøm? “Jeg har mareridt om at skulle på scenen og være uforberedt. Fordi jeg enten er afklædt, ikke har min guitar med, eller fordi mit band starter en sang, jeg ikke kan huske teksten til. Mareridtet kommer

Hver morgen står sangerinden på hovedet for at styrke balancen og mærke sig selv.

Blå bog Sanger og sangskriver med eget pladeselskab. Spiller på Nord-Als Musikfestival 8. juni og på Tønder Festival i august. Nyt album udkommer til oktober. Singler fra albummet er ude nu. Bor i Espergærde med sin mand, Henning Hoffmeier, der er indholdsproducent på tv-produktionsselskaberne Monday og Falster Inc., og deres datter Wilma på 14 år. Stedmor til to voksne børn. Udgav sit første album i 2010. Har udgivet fire albums i alt. Har turneret med Niels Hausgaard som sanger i hans shows i adskillige år.

Juni 2019 | Kulør 31


ANNONCE

Alt-i-ét til din hud

Du behøver ikke have seks forskellige cremer stående på badeværelset for at passe godt på din hud. Du kan faktisk nøjes med at bruge én creme både til ansigtet og kroppen. Citronmelisse­ cremen har et højt indhold af antioxidanter, ginkgo biloba, kakaosmør samt A-, C- og E-vitamin, som blot nogle af de økologiske ingredienser, der passer godt på din hud. ­Cremen virker opstrammende­og giver huden masser af fugt og blødhed. Mellisa Alt-i-én Citronmelissecreme, 150 ml, 179 kr. Se mere på mellisa.dk

Ekstra fugt til huden

Sol og saltvand er skrap kost for huden. Det udtørrer den, og derfor kan det være en god idé at forkæle den med ekstra fugt. Denne creme byder på intens og langtidsvirkende fugtpleje og tilfører din hud E-vitamin og Squalane, som blødgør huden og genskaber fugtbalancen. Uanset din hudtype kan du bruge den og give din hud lidt ekstra pleje i sommermånederne. Enriched Moisturizing Creme fra Beauté Pacifique, fra 229 kr. Se mere på beaute-pacifique.com

Sund sommerglød

Du kan sagtens få den fine sommerglød, uden at du skal ligge og stege i solen. Du påfører den simpelthen med selvbrunerservietter tilført økologiske, botaniske ingredienser, der plejer huden, samtidig med at du får den sundeste og mest naturlige glød. Du kan bruge servietterne på hele kroppen, og i løbet af fire til otte timer ligner du en, der har været på solferie under Sydens sol. Vita Liberata selvbrunerservietter, pakke med 2 stk. a 9 ml, 59 kr. For nærmeste forhandler: Tlf. 7589 2880

Sund og skøn

sommer Gør noget godt for dig selv i sommermånederne med pleje af kroppen både indefra og udefra. Tekst Maria Greve Foto PR

FLOTTE SOMMERSTÆNGER

Når temperaturen kalder på shorts, kan det være træls at have karsprængninger, misfarvninger på benene og hudbristninger. Heldigvis kan Cosborg Pretty Legs minimere de synlige tegn. Naturlige ingredienser som ekstrakt af hestekastanje, troldnød og kæmpenatlysolie virker sammentrækkende på blodkarrene, lindrer spændinger og genopbygger huden. Derudover mindsker den lette creme også træthed og tyngdefornemmelse i underbenene. Cosborg Pretty Legs, 100 ml, 329 kr. hos Matas, på apote­ ket og i helsekostforretninger

32 Kulør | Juni 2019


ANNONCE

Ny podcast om overgangsalderen

Hedeture, søvnbesvær og manglede sexlyst. Det er blot nogle af de udfordringer, som kan gøre hverdagen sværere, når overgangsalderen rammer – især fordi det er totalt ude af din kontrol. Det er tabu for mange kvinder, og det ønsker Femarelle at bryde i deres nye og ærlige podcast ‘Det er bare en overgang’, som netop er blevet udgivet. Her fortæller ambassadør Line Baun Danielsen åbenhjertigt om livet i overgangsalderen og får hjælp af et panel bestående af gynækolog Stine Fürst, sociolog Emilia van Hauen og reklamedirektør Mikkel Jønsson, der alle deler ud af deres gode råd og viden. Du kan finde podcasten på radioplay.dk eller på podcast-appen på din telefon.

Nyt innovativt produkt til urinvejsbesvær

Urinvejsbesvær er et ret almindeligt problem hos mange kvinder, men der er heldigvis flere ting, man kan gøre for at afhjælpe generne. Femistina er et nyt, innovativt kosttilskud mod urinvejsbesvær, der netop er lanceret i Danmark. Femistina indeholder den patenterede kombination af birke-ekstrakt, der bidrager til sunde urinveje, melbærris, der støtter blærens normale funktion, samt berberin og D-Mannose. Femistina har en tredobbelt funktion, der øger udskillelsen af bakterier via urinen, hindrer at bakterier sætter sig fast på slimhinden og ikke gemmer sig i cellerne. I Femistina Plus er der også tilsat forskolin. Femistina (10 dages behandling) fra 145 kr. Forhandles på femistinashop.dk, Matas, udvalgte apoteker og helsekostbutikker og webshops

Lange Bambi-vipper til sommerfesterne

BABYBLØDE FØDDER

Sommertid er sandaltid, men det kan godt være lidt grænseoverskridende at sætte vinterfødderne ud i det fri. Prøv BabyFoot – Foot Peel, hvor du bare skal tage et par sokker på, og så er det farvel til tør hud og goddag til lækre fødder. Med frugtsyre og planteekstrakter fjerner de skånsomt døde og tørre hudceller. Du skal bare sidde med sokkerne på i en time, og efter en uges tid vil de døde hudceller falde af. Bagefter kan du forkæle dine fødder med en fugtgivende fodmaske, Baby Foot – Foot Mask, så det flotte resultat holder. På kun 10-15 minutter vil dine fødder føles så bløde som babyhud. Baby Foot – Foot Peel, 189 kr. og Baby Foot – Foot Mask, 119 kr. For nærmeste forhandler: Tlf. 7589 2880

Hvis du ikke er udstyret med de længste vipper, kan denne skønne serum hjælpe dem på vej. Long4Lashes Gold Eyelash Serum stimulerer vippernes naturlige vækst og gør dem længere og kraftigere, tættere og mørkere. Hemmeligheden bag er et aktiv fra øjenmedicin, som fremmer vippernes naturlige vækst, provitaminet B5, som styrker hårfibrenes struktur, og hyaluronsyre, som fugter vipperne – helt uden irritation eller rødme. På den måde er du sikret lange, smukke vipper til sommerens fester og sammenkomster. Long4Lashes Gold Eyelash Serum koster 649 kr. for 4 ml. Det svarer til 6-8 måneders behandling. Forhandles på matas.dk, webapoteket.dk, apopro.dk, long4lashes.dk og cosmage.dk

Juni 2019 | Kulør 33


Vindmøller og totempæle

Fordyb jer i fælles familieprojekter Sommerferie er lig med tid til familien, og der er endelig timer nok til at kaste jer ud i sjove projekter, som der ikke er mulighed for i hverdagen. Det gør både fællesskabet stærkere og giver dit barn lyst til at åbne sig mere for dig. Tekst Camilla H. Gjedde Foto Shutterstock

I

ngen stressede bringe- og henterutiner hver morgen og eftermiddag, men blot tid og overskud til familien. Aaah, det er nu dejligt med sommerferie, ikke? Og med al den ekstra tid sammen er det en rigtig god idé at kaste jer ud i projekter sammen, både børn og voksne, fortæller familiepsykolog Heidi Agerkvist. “Når I viser jeres børn, at I engagerer jer i jeres fælles projekt, vil børnene helt naturligt åbne sig mere for jer. Derfor vil I måske opleve væsentligt flere krammere og et par historier fra skolen, for børn bemærker lynhurtigt den ekstra opmærksomhed fra deres forældre,” forklarer hun

TESTER GRÆNSER Bare det at bygge et bål, male et maleri eller tælle bænkebidere under en træstub er nok til, at I kan flytte fokus 100 procent over på jeres børn. I dagligdagen er det svært at prioritere de enkelte øjeblikke, hvor det kun drejer sig om barnet. Vi får hele tiden bippende notifikationer og zapper fra det ene tekniske apparat til det andet, og derfor har vi aldrig rigtig helt fokus på udelukkende én ting. Ved at holde fokus på ét projekt ad gangen træner du din hjerne i at fordybe sig og holde koncentrationen fortæller Heidi Agerkvist. “Hjernen kommer hurtigt lidt ud af træning, når vi konstant er på vej videre og i gang med flere ting på én gang. Men kaster I jer ud i projekter sammen hele familien, får både børn og voksne trænet hjernen i at fordybe sig og holde fokus,” forklarer Agerkvist. Når far og mor sidder der sammen med 34 Kulør | Juni 2019

børnene, kan det være en noget uvant situation for dem – så meget opmærksomhed er de nødvendigvis ikke vant til at få i den travle hverdag, og det kan betyde, at der bliver testet grænser. “I skal ikke blive forskrækkede, hvis børnene sætter jeres opmærksomhed på prøve. Det kan være, de sparker til en potteplante eller river søster i håret, men det er udeluk-

kende for at tjekke, om de har jeres fulde opmærksomhed,” forklarer Heidi Agerkvist. Men børnene belønner jer også gerne. Især når I giver dem jeres fulde opmærksomhed i længere tid ad gangen. “Børn kan mærke, at I er til stede og er det for deres skyld. Det belønner de med at åbne op, vise omsorg og måske et lille danseshow,” afslutter Agerkvist.

Når I viser jeres børn, at I engagerer jer i jeres fælles projekt, vil børnene helt naturligt åbne sig mere for jer.


1

FAMILIE OG FRITID

3

HJEMMEBYGGET TOTEMPÆL

Tag en tur i skoven, og saml materialer til familiens helt egen totempæl.

VINDMØLLER TIL HAVEN

Det skal I bruge: En træstamme på 15-20 centimeter i diameter Knive til at snitte med Maling og pensler

Selv om det er sommerferie, er der ingen garanti for sol fra en skyfri himmel og vindstille dage. Derfor kan I lige så godt udnytte den eventuelle vind ved at lave vindmøller til haven.

Sådan gør I: Find en træstamme på 15-20 centimeter i diameter eller flere stykker træ, som kan limes oven på hinanden for at danne en tyk pæl.

Det skal I bruge: Papir Saks Knappenål Blomsterpind Klistermærker Glimmerlim

Tag træet med hjem, og sørg for, at træet er helt tørt, inden I fortsætter med totempælen. Når det er helt tørt, kan I snitte forskellige former i træet eller lave fine udskæringer.

Sådan gør I: Tag et kvadratisk papir, og klip et snit fra hvert hjørne halvvejs ind mod midten.

Mal pælen i flotte farver, og tegn forskellige figurer, mønstre, øjne og dyr på. Når dekorationerne er tørre, kan I stille den ud i haven til pynt eller bruge den, når der skal leges cowboy og indianer ude i haven.

2

Fold hver anden spids mod midten, og sæt spidserne sammen med en knappenål i midten.

ÉT STORT FAMILIEMALERI

Kombinér masser af farver, figurer og fingeraftryk på ét stort familiemaleri, som kan hænge i stuen, i køkkenet eller lade gå på skift på børnenes værelser. Det skal I bruge: Et malerlærred i valgfri størrelse Pensler og maling i forskellige farver En tallerken til at putte malingen på – gerne flere, så I har mulighed for at blande farverne Tuscher i forskellige farver, kuglepenne og blyanter Evt. en ramme til det færdige maleri

Hvis I er superambitiøse, kan I lave en kæmpe totempæl til haven.

Sæt møllen fast med et søm på en blomsterpind, men ikke for fast, da den skal kunne dreje. Pynt vindmøllen efter lyst med klistermærker, glimmerlim og tegninger. Tag møllen med ud i haven, og sæt den, så vinden kan nå. Så skal I bare se vindmølleløjer. Vil møllen ikke dreje, kan I sætte en perle mellem mølle og pind, så de ikke rører hinanden.´

Sådan gør I: Mal løs, indtil I synes, det er færdigt. Put det i ramme, og hæng det op.

Juni 2019 | Kulør 35


Kør selv-ferie med

9,4 af 10 9,5

Sommerluksus i Salzburgerland ser med g ej

®

Rejseklubben

de læ

R

Med Happydays får du specialrabat på kør selv-ferier.

Rejseklubben .nu Oplys rejsekoden KULOR ved bestilling og få op til 200,- i rabat pr. person.

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

de læ

.nu

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

de læ

®

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

1 barn 0-5 år gratis 2 børn 6-11 år ½ pris 2 børn 12-15 år 30 % rabat Maks. 2 børn i alt

Hotel Alte Post Bad Hofgastein HHHH i Bad Hofgastein, Østrig Gasteinerdalen i de østrigske alper kan fremvise en perlerække af celebre kurbyer, som i 1800-tallet skød op omkring en række helsebringende termiske kilder. Midt i dalen, omkranset af høje bjergtinder, ligger Bad Hofgastein, som har dalens største kurbadeland med indendørs og udendørs bassiner fyldt med vand fra byens kilder. På kirketorvet ligger hotellet, med flot wellnessafdeling og udendørs termisk pool. Ankomst lørdage 1.6.-24.8.2019.

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 7 x 4-retters middag • Fri adgang til wellnesscenter • Gastein Card med 10-50 % rabat på op til 50 aktiviteter og fri transport med bybus

3.299,-

Pristillæg: 29.6.-26.7.: 450,Bo i suite med plads til 4 børn fra 3.749,-

FERIEHUS UDEN FORPLE JNING VALGFRI ANKOMST 3 nætter for op til 7 per soner I ALT FRA 1.599,-

1 barn 0-1 år gratis 5 børn 2-12 år: 649,- pr. barn Maks. 7 pers. pr. hus

1 barn 0-4 år gratis. 2 børn 5-11 år ½ pris.

Feriehus med det hele

skærbækcentret i Sønderjylland Veludstyrede, moderne feriehuse lige ved stort aktivitetscenter med bowlinghal, hvor I har fri adgang til badelandet med 53 m lang vandrutsjebane, børnebassin, spabad, dampbad og sauna samt flere legepladser og minilegeland. Oplev også smukke, gamle Ribe (22 km).

Pris med rejsekode

Pris med rejsekode

1.099,-

• 2 overnatninger Pristillæg 22.6.-6.7., 12.-31.8 og 13.-18.10.: 400,• 2 x morgenbuffet • 2 x aftenret • 1 times bowling inkl. sko • Elforbrug og slutrengøring • Fri adgang til badeland og fitness Ankomst søn-onsdag t.o.m. 3.7., 12.-28.8. og 13.-16.10. + valgfri 1.11.-17.12.2019.

balkon Værelse med tillæg en ud r. æ ltv Enke

Ferielejlighed i Tyrol Resort Tirol am Sonnenplateau HHHH i Østrig Her er den optimale mulighed for at samle storfamilien eller alle vennerne til en uforglemmelig sommeroplevelse.

Lejlighed med balko n/terrasse Pris pr. lejlighed (6 pers.)

tilbud LOR og få flere ferie pydays.nu Brug rejsekoden KU ap w.h ww på ne de cialtilbud spe

Hotelhygge i Harzen

2 børn gratis

All inclusive i Bayern Hotel Karoli i Sydtyskland Her bor I højt over feriebyen Waldkirchen med udsigt fra restauranten og solterrassen over det flotte, bayerske landskab med bløde bakker, enge, grønne trætoppe og skovklædte bjerge i horisonten. Efter dagens eventyr kan I sætte jer til bords og nyde en dejlig middag med drikkevarer ad libitum.

Pris med rejsekode

1.199,-

Hotel Gasthof Erholung i Braunlage 3 nætter inkl. ½-pension på autentisk 4 nætter 1.599,Harzen-hotel, hvor serviceniveauet er helt i top. 5 nætter 1.949,Valgfri ankomst t.o.m. 17.12.2019.

Sommer i Schleswig-Holstein Pris med rejsekode fra

Pris med rejsekode fra

3.049,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet Pristillæg i visser perioder 3 nætter fra 1.399,• 6 x frokostsuppe 4 nætter fra 1.849,• 6 x kaffe & kage • 7 x 4-retters middag • Vin ad libitum kl. 12-22 • Daglig entre til badelandet Karoli-Welt Ankomst søndage frem til 20.10.2019.

NYE HOTELLER HVER UGE! Hold øje med vores webshop

5.149,-

• 7 overnatninger • Sengelinned og Pristillæg i visser perioder håndklæder 3 nætter fra 2.699,5 nætter fra 4.499,• Fri Wi-Fi • Strøm- og vandforbrug • Fordelskort med fri lokaltransport, rabat på bjergbaner, badelande m.m.

Valgfri ankomst ankomstfrem fremtiltil29.4. 23.10.2019. samt 1.5-26.12.2019.

Se alle billederne og

1 barn 0-6 år gratis 2 børn 7-14 år 70 % rabat Maks. 2 børn pr. værelse

Pris med rejsekode fra

Bestil på

1.649,-

Best Western Hotel Prisma HHH Tæt på det hele: 4 nætter inkl. morgenbuffet, 2 nætter fra 949,2 x 3-retters middag/buffet og velkomstdrink. 3 nætter fra 1.199,2 børn m. rabat Valgfri ankomst i perioden 30.6.-30.8.2019.

Hamburg på første klasse

Pris med rejsekode

1.349,-

Best Western Premier Alsterkrug Hotel HHHH Book 2 nætter inkl. morgenbuffet og 3 nætter 1.749,transportpas til bus, sporvogn og transportbåde på Elben. 2 børn m. rabat Ankomst torsdage, fredage og lørdage frem til 28.12. Valgfri 6.-15.6., 19.-22.6., 27.6.-24.8., 26.9.-19.10. samt 12.-28.12.2019.

www.happydays.nu

Priserne er pr. person i dobbeltværelse med mindre andet er angivet. Børnerabat gælder v. 2 voksne. Ekspeditionsgebyr kr. 99,OBS: Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/citytax. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.


1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ pris.

1 barn 0-5 år gratis. 2 børn 6-14 år ½ pris.

Slotshotel med egen golfbane Hotel und Golf Schloss Krugsdorf i Nordtyskland Schloss Krugsdorf ligger i landsbyen Krugsdorf i Mecklenburg-Vorpommern, tæt ved grænsen til Polen. Slottets historie går 500 år tilbage i tiden, og i dag er det blevet renoveret fra yderst til inderst til glæde for gæster med forkærlighed for romantik og stemning.

Værelse med

Pris med rejsekode fra

1.599,-

• 3 overnatninger Tillæg i visser perioder • 3 morgenbuffet 2 nætter fra 1.149,• 3 x 3-retters middag 4 nætter fra 2.149,• Fri brug af driving range • Fri greenfee til slottets golfbane • Rabat på greenfee hos Binowo Park, Polen Ankomst søndag til onsdag frem til 18.12.2019.

Sommer i Småland Best Western Hotell Vrigstad Värdshus HHHi Sverige I Vrigstads smålandsidyl kan I vandre, cykle eller tage en kanotur i de blanke søer. Efter en dag fuld af eventyr venter en svalende aftendukkert i hotellets pool.

Pris med rejsekode

1.899,-

• 4 overnatninger Forår og efterår: • 4 x morgenbuffet 2 nætter fra 1.099,• 1 x 2-retters middag på Bulls Steakhouse Valgfri ankomst 10.6.-8.8.2019. Rejs alene med barn uden tillæg

asse balkon/terr

2 børn 0-5 år gratis. 2 barn 6-11 år ½ pris. Maks. 2 børn pr. værelse.

Feriestemning i Garda Hotel Palme i Italien Bo midt i garda by på hotel med swimmingpool, pizzeria, bar og restaurant. Hotellet ligger blot 500 m fra den legendariske sø og 17 km fra forlystelserne i Gardaland.

Pris med rejsekode fra

2.699,-

• 7 overnatninger Tillæg i visse perioder • 7 x morgenbuffet 3 nætter fra 1.199,• 7 x 3-retters valgmenu 5 nætter fra 1.949,inkl. salatbuffet • 4 vinsmagninger på lokale vingårde

Valgfri ankomst frem til 19.10.2019.

Miniferie ved slottet i Güstrow Hotel am Schlosspark HHH i Nordtyskland Renæssanceslottet i den historiske kulturby Güstrow går for at være et af Tysklands smukkeste. Og lige over for slottet ligger jeres hotel med udsigt til det eventyrlige bygningsværk for enden af slotshaven, der også grænser op til den charmerende, gamle bydel.

Pris med rejsekode fra

999,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet 3 nætter fra 1.399,• 2 x 3-retters middag/buffet i restauranten med udsigt til Güstrow Slot • Velkomstdrink Valgfri ankomst frem til 29.9.2019.

1 barn 0-3 år gratis. 2 børn 4-14 år ½ pris.

All inclusive i Østrig Familienhotel Berghof HHHH i Kärnten Se frem til herlige dage fyldt med vandre- og mountainbiketure på spændende højderygge kombineret med afslapning ved nabohotellets udendørs swimmingpool (75 m) og en badedag ved den smukke gletchersø Millstätter See (41 km). Her har I en sommerferie i Østrig, som passer til både store og små!

eller ring

Pris med rejsekode fra

3.849,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet Tillæg i visser perioder • 7 x smør selv-madpakke 5 nætter 2.649,• 7 x 5-retters middag/temabuffet • Øl, vin, sodavand, kaffe ad libitum kl. 10-22 • Aktivitetsprogram • Vandsafari (14.7.-25.8.) Valgfri ankomst 15.6.-14.9.2019.

70 20 34 48 Åbent hverdage kl. 9-17. Weekend & helligdage kl. 10-14.

Oplev vinruten i Alsace Hotel La Ferme du Pape HHH i Frankrig Jeres hotel har en unik beliggenhed kun 11 km fra den berømte vinrute og lige uden for bymuren i den gamle middelalderby Equisheim, som er omgivet af vinmarker, så langt øjet rækker.

Husk rejsekoden

KULOR

for at få din rabat

Pris med rejsekode

3.599,-

• 5 overnatninger 3 nætter fra 2.149,• 5 x morgenbuffet • 4 x 3-retters middag • 1 x 4-retters gourmetmenu • 1 flaske Alsacevin på værelset • Fri aflåst parkering Valgfri ankomst frem til 12.11.2019.

garanti:

Ændrings

og hotel Du kan ændre dato før ge da 30 helt frem til ,99 . kr n ku r fo st ankom


Cykler, souvenirs og rengøring

Tag hensyn til kloden på ferien På ferien vil vi gerne gøre lige det, vi har lyst til. Det kan I sagtens og stadig passe på miljøet. Få helt nemme tricks til at være lidt mere klimavenlige på ferien. Tekst Maria Greve

PÅ STRANDEN Brug en drikkedunk Sommerferien går ofte til varme destinationer, hvor vi har brug for ekstra meget at drikke, når vi er på stranden. I stedet for at købe plastflaske efter plastflaske med vand, så tag en drikkedunk med, som du fylder op efter behov. Hvert år ender omkring otte millioner tons plastik i vores have, og der er derfor rigtig god grund til at skrue ned for de mange plastflasker på ferien. Saml skraldet op Når I skal på stranden og bruge dagen under solen, så tag en pose med. Ofte ligger der desværre skrald på strandene – både fordi strandgæsterne kaster skrald fra sig, og fordi skrald skyller op fra havet. Hver gang I kommer forbi henkastet affald, så saml det op, og smid så det hele i skraldespanden, når jeres pose er fyldt.

38 Kulør | Juni 2019

PÅ HOTELLET Sæt ‘forstyr ikke’ skiltet op Når I skal på stranden, på sightseeing eller ned til poolen, så sæt ‘forstyr ikke’-skiltet på dørhåndtaget. Normalt kommer rengøringspersonalet forbi hver dag, mens de fleste gæster er ude af værelset, så de kan gøre rent i fred. Men det er altså de færreste af os, der har brug for at få vasket gulve og skrubbet toiletter hver dag – især når man på sommerferien alligevel bruger det meste af tiden uden for værelset. Rengøringsmidler kan være rigtig skrappe for miljøet, ligesom der går meget vand til rengøring. Derfor passer I godt på kloden, når I sætter skiltet på døren og dermed frabeder jer rengøring hver dag. Hæng håndklæderne op De gode vaner ryger hurtigt i glemmebogen, når vi er på ferie. Eksempelvis kan det pludselig blive svært at se gulvet på badeværelset, fordi alle familiemedlemmer har smidt deres håndklæde der efter morgenbadet. Men hvis I vil være miljøvenlige, skal I hænge håndklædet op. Ligger håndklædet på gulvet, er det nemlig et signal til rengøringspersonalet om, at I gerne vil have det skiftet. I kan sagtens bruge det samme håndklæde flere dage i træk og dermed spare på hotellets tøjvask, vand og vaskemiddel. Sluk for strømmen De fleste dage bruger I sandsynligvis uden for jeres værelse. Når I skal ud ad døren, så sluk for alt lyset, aircondition-anlægget og andet, der ikke har brug for elektricitet, mens I er væk. På den måde sørger I for, at elmåleren ikke står og drejer unødvendigt, når I alligevel ikke er der.


BÆREDYGTIG HVERDAG

PÅ SHOPPINGTUREN

PÅ RESTAURANTEN Gå efter lokale lækkerier En god ferie og god mad hænger uløseligt sammen. Når I sidder og kigger ned over det indbydende menukort, så vælg gerne retter, som er lokale og lavet på lokale ingredienser. Det kan selvfølgelig være svært at vide, men så vil tjeneren rigtig gerne hjælpe jer. På den måde ved I, at jeres mad ikke er blevet transporteret over flere kontinenter for at nå frem til jer.

Vidste du, at …

lammekød, hummer og oksekød er de fødevarer, der udleder mest CO2?

Spar på koen Hvis du elsker en god bøf, skal du selvfølgelig også nyde det på din ferie. Men måske behøver du ikke få det hver aften. Oksekød ligger i top tre over fødevarer, som udleder mest CO2, og derfor er det en god idé at springe bøffen over nogle af dagene og i stedet spise noget andet.

Handl lokalt Hvis I bor et sted, hvor I selv skal stå for maden, så find fødevarerne på et lokalt marked. Her kan I ofte finde søde, saftige og eksotiske frugter, smagfuldt grønt og friskfanget fisk. På den måde sikrer I jer, at jeres feriemad ikke er rejst flere tusinde kilometer og har brugt enorme mængder CO2 på at nå frem til jeres destination. Tjek dine souvenirs Mange af os holder af at bringe et minde hjem fra ferien i form af en souvenir. Når du er på udkig efter den ting, du skal have med hjem, så hav et par ting i baghovedet: Undgå helt at købe souvenirs, som er lavet af truede dyrearter eller koraller. Og hvis du finder en fin figur eller kop, så vend den på hovedet, og tjek, hvor den er fra. Hvis du er i Spanien, og den er ‘Made in China’, så har den allerede belastet miljøet med sin lange rejse. Vælg i stedet noget, som er produceret lokalt – eksempelvis keramik fra en lokal kunstner.

PÅ UDFLUGTEN Lej cykler I får motion, I bestemmer helt selv turen og tempoet, og I får en masse hyggelige timer sammen. Der er nærmest kun fordele ved at leje cykler og gå på opdagelse i nærområdet. Cykler belaster på ingen måde klimaet, og så er det en rigtig dejlig måde at være sammen på som familie. Brug offentlig transport Det kan være fristende at stikke en hånd i luften og praje en taxa, når I skal hjem til hotellet. Men det er ofte dyrt, og så udleder taxaerne CO2. Prøv i stedet at tage offentlig transport. Det kan godt være lidt grænseoverskridende, når man ikke kender systemet i landet, men det er også en mulighed for jer i fællesskab at finde ud af, hvordan I nemmest kommer hjem. Og så kommer I endnu tættere på de lokale og kulturen i landet, når I tager offentlig transport, som ikke er beregnet til turister.

Juni 2019 | Kulør 39


o

Sund og sikker i

s

len

Endelig er det tid til bare ben og timevis under åben himmel. Solen giver dig energi og det sunde D-vitamin, men det er samtidig vigtigt at tage dine forholdsregler for at passe på din egen og børnenes hud. Tekst Lene Jæger Klausen Foto Shutterstock

V

i er mange, der længes efter varmen og næsten ikke kan vente med at ligge i solen og lade varmen brede sig. Det er både livsbekræftende, helt naturligt og en god kilde til D-vitamin. Men for meget af det gode er ikke godt for noget. Så hvordan kan du både nyde solen og passe godt på dig selv og familien? Først og fremmest er det en god idé at følge de tre solråd fra Kræftens Bekæmpelse, nemlig de tre s’er: skygge, solhat og solcreme. Især mellem klokken 12 og 15 er det godt at søge ind i skyggen, fordi uv-indekset er højest her. Derudover er det vigtigt altid at smøre nok solcreme på. En tommelfingerregel

siger ‘én krop = én håndfuld’, hvilket vil sige, at du skal bruge en god håndfuld solcreme på hele din krop for at få den optimale effekt. I Danmark giver faktor 15 en fornuftig beskyttelse, hvis du anvender rigeligt på de dele af kroppen, som ikke dækkes af tøj, men skal du til lande med stærk sol, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du øger faktoren til 30. “Vores solråd er udarbejdet for at mindske risikoen for at få kræft. Det er vigtigt, at du undgår at få for meget sol, så du ikke bliver skoldet. Huden er særligt følsom hos børn og unge, men alle skal være opmærksomme, for solen påvirker os uafhængigt af alder, fortæller seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse

Huden er særligt følsom hos børn og unge, men alle skal være opmærksomme, for solen påvirker os uafhængigt af alder.

40 Kulør | Juni 2019

Anja Olsen og understreger, at solrådene gælder både for børn og voksne.

UV-HVAFFOR-NOGET? Men hvad er det, der reelt sker med vores hud, når vi er udenfor? Solen indeholder tre forskellige slags uv-stråler, der kaldes a, b og c. Uvc-strålerne opfanges i atmosfæren, så det er kun uva- og uvb-stråler, der når vores hud. Uva-strålerne trænger dybest ind i huden, og det er primært dem, der giver rynker. Uvb-strålerne er dem, der giver solskoldningerne, og ifølge Anja Olsen er det også hér, risikoen for kræft er størst. “Det er Uvb-strålerne, der giver forbrændinger, og som har den stærkeste kræftfremkaldende effekt. Strålerne kan lave skader på hudcellernes dna. Det er første trin i udviklingen af kræft. Hvis skaderne sker i et modermærke, kan næste trin være, at cellerne vokser, deler og spreder sig ukontrolleret i kroppen, og så har man modermærkekræft,” forklarer Anja Olsen.


SUND FAMILIE

Du skal bruge én håndfuld solcreme til at dække hele din krop.

Juni 2019 | Kulør 41


SUND FAMILIE

Solhat er et af de tre s’er, der beskytter mod solen: skygge, solhat og solcreme.

Kend din hudtype MEGET SART Hvis du har hudtype 1, så har du en sart hud, som ikke tåler ret meget sol, før den bliver rød og solskoldet. Huden er kendetegnet ved næsten aldrig at blive solbrun, og solbeskyttelse er en nødvendighed, når du er udenfor om sommeren. Er uv-indekset på 3, og har du glemt solbeskyttelse, så anbefales det, at du maksimalt opholder dig ude i solen i 40 minutter. SART Har du hudtype 2, har du stadig en sart hud, men kan dog tåle lidt mere sol end hudtype 1. Du kan godt blive solbrun, men er uv-indekset 3, skal du efter 55 minutter uden solbeskyttelse gå indenfor.

Tip!

Tjek uv-indekset i dit område i appen ‘Uv-Indeks’ fra Kræftens Bekæmpelse.

Jo højere uv-indekset er, jo større skadelig effekt har uv-strålerne på huden. Det er i den forbindelse vigtigt, at du orienterer dig om, hvilket niveau uv-indekset har den pågældende dag for at beskytte dig bedst muligt. 42 Kulør | Juni 2019

DU HAR GAVN AF SOLEN På trods af de mange regler for, hvordan du skal agere, når solen varmer, så er solens stråler på samme tid også rigtig vigtige for, at du har det godt. “Solen er den vigtigste kilde til Dvitamin, da de uv-stråler, der er skadelige i forhold til kræft, samtidig er nødvendige for, at vitaminet dannes i huden. D-vitamin er blandt andet nødvendigt for, at kroppen kan optage og omsætte kalcium. Hvis ikke vi får nok D-vitamin, kan vi ikke opbygge og vedligeholde knogler,” forklarer Anja Olsen. På en god sommerdag i Danmark kan du få nok D-vitamin i løbet af 10 minutter, og der er ingen gevinst ved at stege i længere tid. “Kroppen stopper selv med at danne D-vitamin, når den har fået nok. Det vil altså sige, at du ikke danner mere D-vitamin af at ligge længere ude i solen,” fastslår Anja Olsen.

VINTERBLEG OG SOMMERBRUN Bevæger du dig mere over i hudtype 3, er huden stadig lys, men du har en tendens til let at blive solbrun. Efter 65 minutter i solen uden solbeskyttelse ved uv-indeks 3 bør du gå indendørs. OLIVENFARVET OG LET BRUN HUD Ved hudtype 4 kan du holde til en del sol – helt op til 95 minutter uden solbeskyttelse, når uv-indekset er på 3. BRUN ELLER MØRK ÅRET RUNDT Hvis du har hudtype 5 eller 6, kan du udholde meget sol. Er uv-indekset på 3, kan du ifølge Kræftens Bekæmpelse være i solen i op til 130 minutter uden beskyttelse. Kilde: Kræftens Bekæmpelse


ØKOLOGISK SOLPLEJE til hele familien

Mellisas solprodukter er specialudviklet til at passe på din hud i solen. Vores UVA og UVB filtre er Svanemærkede og giver dig effektiv og høj solbeskyttelse uden nanopartikler, parabener, parfume eller hormonforstyrrende stoffer. Solbeskyttelsescremerne er sammensat sådan, at vores aktive planteekstrakter særligt plejer din hud, holder på fugten og får kuløren til at holde længere. Vælg Mellisa når du vælger solbeskyttelse. Vi passer nemlig godt på dig – og på naturen!

Mellisa Hudpleje

Mærk forskellen!

Hele serien er fri for parabener, kemikalier og hormonforstyrrende stoffer .

Forhandles bl.a. hos helsebutikker og på mellisa.dk


5

Rodeo, banko og krigsfort

6 UNIKKE CAMPINGPLADSER

3 1

6 4

2

Glem alt om den klassiske campingplads med minigolf og kiosk som hovedattraktion. Rundtom i Danmark ligger små perler af campingpladser, som byder på alt fra Det Vilde Vesten til holdsport. Tekst Mia Dernoff Foto Torben Grønborg Jensen, Presse

1

ROLIG ØHYGGE HOS CAMPINGMUTTER

S Ø BY Hvis I trænger til at komme helt ned i gear og være sammen om små, hyggelige sysler, så skal I hoppe på færgen til Ærø. Ved den nordligste by, Søby, tager campingmutter Anne Kruse imod jer på Søby Camping. Hun sørger for, at der altid er noget sjovt at lave for familien, og hun tager udgangspunkt I jer, som er på pladsen. Eksempelvis kan I sammen male på sten, lave hyldeblomstsaft, lære om bierne ved pladsens bistader eller gå på opdagelse i de mange højbede med krydderurter og grønt, som er til fri afbenyttelse for alle. Om aftenen kan I tænde op i bålet og hive guitaren frem til lidt fællessang eller gå en aftentur til stranden og lytte til bølgeskvulp. Læs mere på soeby-camping.dk

44 Kulør | Juni 2019

KANONER OG VOLDGRAVE PÅ FORTET

CH A RLOT T ENLUND For 130 år siden blev fæstningsværket Charlottenlund Fort anlagt nord for København. Fortet blev bygget for at hindre fjenden i at bombardere København fra Øresund, og der er står stadig 12 kanoner på fortet, som peger ud mod havet. I dag bliver fortet ikke brugt i krigsførelse, til gengæld kan du campere i det nedlagte fæstningsværk. Der er kun 65 pladser på campingpladsen, hvilket gør den intim og hyggelig, og samtidig er stemningen helt speciel. I er omkranset af den brede voldgrav og kanoner og har en skøn udsigt over mod vores svenske naboer. Centrum af København er kun syv kilometer væk, og I kan derfor nemt komme ind og besøge de store attraktioner som Tivoli og Zoologisk Have. Læs mere på campingcopenhagen.dk

2


GEMTE PERLER

COWBOYS I DET VILDE VESTEN

REN LUKSUS MED GLAMPING

3

RØ D BY Et lille tog kører gennem campingpladsen, da det bliver røvet af kriminelle outlaws. Heldigvis er pladsens sherif på pletten og kan kyle forbryderne i brummen. Det lyder som en scene fra en westernfilm, men i virkeligheden sker det på Western Camp, som er en campingplads, der hylder Det Vilde Vesten. Og du skal ikke kun være tilskuer. Du kan prøve kræfter med den vilde tyr og se, om du egner dig til at blive rodeorytter. Ellers du kan dyste med ungerne om, hvem af jer der er bedst til at kaste med lasso og hestesko. I Western City kan I få sved på panden til linedance, og når dagen er omme, kan I gå til ro i en af træhytterne i ægte westernstil. Læs mere på westerncamp.dk

4

Du vågner om morgenen på en lækker boksmadras frem for en luftmadras, der har tabt pusten i løbet af natten. Køletasken er byttet ud med køleskab, så eftermiddagens rosé kan blive rigtig kold. Kigger du ud af teltet, ser du på Juulsø, og i horisonten kan du skimte Himmelbjerget. Med andre ord er der skruet helt op for den luksuriøse stemning, samtidig med at du sover i telt. Det kaldes ‘glamping’, som står for glamourøs camping, og det finder du på Skyttehusets Camping ved Silkeborg. Det er helt perfekt til dig, der egentlig godt kan lide camping, men ikke orker at bokse rundt med luftmadrasser og lun telt-leverpostej. Læs mere på skyttehusetscamping.dk S I L K E B O RG

PARADIS FOR VANDHUNDE

PUMP DINE MULLER

5

AAL BÆ K Ferie er ofte lig med isvafler, pølser på grillen og en masse slik – og det skal der også være plads til. Men det betyder ikke, at der ikke er plads til at få pulsen op som familie. Det kan I få på Skiveren Camping, hvor der er masser af sjove måder at få sveden til at dryppe, mens I er sammen. Hvis vejret er dårligt, kan I tage en dyst i badminton eller basketball i den indendørs hal, eller I kan pumpe jern i fitnesscentret. Skinner solen fra en skyfri himmel, er det helt oplagt at leje cykler og køre til den tilsandede kirke ved Råbjerg Mile. Når jeres puls er dalet igen, kan I forkæle jer selv med en tur i spabad og efterfølgende sauna. Læs mere på skiveren.dk

OT T ERUP Du behøver ikke tage sydpå for at være garanteret en god badeferie. Det kan du sagtens få i vores eget lille land. Så pak svømmevingerne og badetøjet, og gør jer klar til en ferie, hvor I kommer hjem med helt rynkede fingre efter timevis i badelandet på Hasmark Strand Camping. Vandlandet er både indendørs og udendørs og derfor helt perfekt til den lunefulde danske sommer. Ungerne kan boltre sig på de mange vandrutsjebaner og øve dykketeknik fra vipperne. Imens kan du udfordre dig selv ved at svømme i modstrømskanalen og bagefter slutte af i wellnessafdelingen. Læs mere på hasmark.dk

6 Juni 2019 | Kulør 45


ALTID ET GODT REJSETILBUD

Østersøkysten, Tarp

Vores mest solgte hotel i Tyskland

Kun 20 km fra grænsen Landgasthof Tarp • • • • •

SPAR OP TIL

114,-

779,3 dage fra.

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 2 x eftermiddagskaffe og kage 1 fl. vin pr. vær. ved afrejse 1 spillerunde på keglebane

Sjælland, Køge

Oplev Køge og Stevns Klint

Miniferie i Køge Hotel Niels Juel • • • • •

SPAR OP TIL

705,-

979,3 dage fra.

Wellness og oplevelser for alle

Romantik, natur og wellness i Harzen

Kroferie i Midtjylland

SPAR OP TIL

3 dage fra.

531,-

899,-

Wellness ved Lüneburg Ringhotel Sellhorn

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu 1 x eftermiddagskaffe Adgang til wellnessafdeling

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

3 dage fra.

Lüneburger Heide, Hanstedt

• • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu 1 x velkomstdrink før middagen Gratis internet og parkering

Jylland, Låsby

551,-

Låsby Kro

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet Gratis parkering Gratis internet

504,-

849,-

699,-

Kroferie i Midtjylland • • • • •

3 dage fra.

Harzen, Thale/ Altenbrak

Miniferie i Harzen Waldhotel Altenbrak • • • • •

2 overnatninger inkl. morgenmad 2 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 fl. vand på vær. til deling Adgang til sauna og wellnessområde


SÅ BILLIGT, AT DU IKKE HAR RÅD TIL AT BLIVE HJEMME

Jylland, Dronninglund

Oplev natur, Skagen & Aalborg

4 dage til fantasipris Dronninglund Hotel • • • • •

SPAR OP TIL

1.704,-

679,4 dage fra.

Bowling, pool og fitness

Wellness ved Østersøen

Billig Storbyferie

SPAR OP TIL

3 dage fra.

Østtyskland, Berlin

231,-

Good Morning+ Berlin City East 2 x overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x velkomstdrink Gratis parkering Gratis internet

3 dage fra.

454,-

4 dage fra.

379,-

Det nordlige Polen, Jaroslawiec

Wellness ved havet Król Plaza Spa • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x aftenbuffet 1 x velkomstdrink Adgang til wellnessafdeling

Vi har gode tilbud på WEEKENDOPHOLD, MINIFERIE og SPAOPHOLD, så tag et kig på Risskov Bilferies hjemmeside!

risskov-bilferie.dk

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

529,-

Miniferie i Berlin • • • • •

3 overnatninger m. morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 3 x kaffe og småkager 3 x før-middagsdrink Inklusiv miljøtillæg

70 22 77 17

Hverdage 9-18 lør. og søn. 10-15

Husk bestillingskoden: kulør Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 79,- • Spar ift. hotellets egen pris

Nordholland, Assen

199,-

2029,-

All inclusive i Holland De Bonte Wever Assen • • • • •

3 overnatninger m. morgenbuffet 3 x aftenbuffet 2 x frokostbuffet eftermiddagssnacks Gratis drikkevarer


OPLEV

Gastronomisk duel MAD Elsker du lækker mad? Og labber du tv-konkurrencer som ‘Den store bagedyst’ og ‘Maddysten’ i dig? Så skal du med til kokkekonkurrencen ‘Sol over Gudhjem’ på Bornholm. Her dyster kokke i verdensklasse og laver lækre retter af bornholmske gourmetprodukter og fødevarer – og der er selvfølgelig smagsprøver til publikum. ‘Sol over Gudhjem’, 22. juni 2019. Læs mere på sogk.dk

De syngende fanger

FILM Jacob Lohmann spiller finansmanden og jetsetteren Markus Føns, der er blevet varetægtsfængslet. Efter et brutalt overfald af en gruppe rockere beslutter han sig for at gå i frivillig isolation blandt fængslets svageste. I den afdeling er der et kor, som Føns bliver en del af, og der går ikke længe, før han prøver at nå toppen i korets hierarki. Men det skal man passe på med i et fængselskor. ‘De frivillige’ har premiere 13. juni i biografer landet over.

Kultur i juni Afdeling Q er tilbage

BOG Mørck, Assad og Rose er tilbage i ottende roman om Afdeling Q. Og denne gang handler det om Assads dystre fortid. Han har viden om de mest uventede områder, store sprogkundskaber og kan lægge en voldelig person ned på få sekunder. Men hvordan har han lært alt det? ‘Offer 2117’ af Jussi Adler-Olsen, Politikens Forlag, 200 kr. Udkommer 14. juni.

48 Kulør | Juni 2019

TEATER Tag picnickurven med, og nyd den lune sommeraften, mens I griner jer gennem Shakespeares komedie ‘Helligtrekongersaften’. I eventyrlandet Illyrien bliver tvillingerne Viola og Sebastian skilt ad efter et skibbrud. Da Viola forklæder sig som mand, starter intrigerne, forvirringerne og forelskelserne. ‘Helligtrekongersaften’ spiller på det udendørs Grønnegårds Teater i København fra 27. juni. Læs mere på groennegaard.dk

Klassisk musik til sankthansaften

KONCERT Midsommervisen hører uløseligt sammen med sankthansaften, og i år kan du nyde endnu mere god musik. Sønderjyllands Symfoniorkester byder nemlig på en sankthanskoncert med musik af Mendelssohn til et digt skrevet af Goethe. Efter koncerten tændes der bål på Alssund, og heksen bliver sendt af sted til Bloksbjerg. Sankthansaften-koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester. Køb billetter på sdjsymfoni.dk

Tekst Maria Greve Foto Sønderjyllands Symfoniorkester, SF Studios, Torben Ager, Martin Greis-Rosenthal

SHAKESPEARE UNDER ÅBEN HIMMEL


ANNONCE

#

SKØN SOMMER FOR HELE FAMILIEN

Klip ud og gem

Flere ugers sommerferie venter forude, og I kan få en masse sjove oplevelser sammen herhjemme. Dyk ned i danmarkshistorien, tag i regnskoven, besøg fortidens jættestuer, og kom rundt i landet uden køresyge.

FEJRING AF PRINSESSENS 75-ÅRS-FØDSELSDAG

UNDGÅ KØRESYGE OG SØSYGE PÅ FERIETUREN

Kom helt tæt på H.K.H. Prinsesse Benedikte, når Koldinghus i anledning af hendes 75-års-fødselsdag markerer begivenheden med udstillingen ‘Prinsesse af tiden’. Udstillingen berører hendes liv og virke og sætter samtidig fokus på udviklingen af danmarkshistorien de seneste 75 år. De fire etager i Koldinghus sætter rammerne for udstillingen og behandler hver især et centralt tema fra prinsessens liv. Du kan opleve udstillingen fra den 28. april til den 3. november 2019. Læs meget mere på koldinghus.dk

Sommerferien byder på lange og korte rejser, men det kan hurtigt blive en anstrengende tur, hvis blot én i familien bliver køre- eller søsyg. Ved at bruge Sea-Band kan både store og små få en god start på ferien. Sea-Band er medicinfri, så du undgår sløvende bivirkninger, og så virker det indenfor bare 10 minutter og kan bruges igen og igen. Sea-Band er klinisk testet, og du får pengene retur, hvis ikke det virker for dig. Sea-Band, vejl. pris 134,50 kr. Forhandles på apoteker og Helsam. Læs meget mere på seaband.dk

DUS MED DYRENE

SOMMER I ODSHERRED

Du skal ikke længere end til Randers for at opleve den varme, fugtige regnskov. I trækronerne over dig springer aber rundt og leger, mens flagermus og dovendyr får sig et lille hvil. Mød også to fantastiske jaguarer, der nyder sommeren i et lækkert anlæg med pool. Børn og barnlige sjæle kan også boltre sig på den store naturlegeplads og klappe alle de søde bondegårdsdyr. Læs meget mere på regnskoven.dk

Stenalderens folk byggede jættestuer, vikingerne holdt kongevalg ved Rørvig, og Middelalderen gav os Dragsholm Slot og flere borgruiner. I Odsherred er historien tydelig, og hvis I er en historieinteresseret familie, er det værd at gå på opdagelse her. Start turen på det kulturhistoriske Odsherred Museum, hvor I kan se udstillinger om de forskellige tidsperioder på egnen. Derefter kan I tage ud og se de spor, der stadig er tilbage i området i dag. Læs mere på visitodsherred.dk


Stue

UNDER ÅBEN HIMMEL Med puder, tæpper, lanterner og en håndfuld lave møbler kan du indrette en ekstra stue i det fri og nyde udelivet fra morgen til aften sommeren igennem. Af Nadja Wehlitz Foto Pernille Enoch

GLAS PÅ SNOR

TEPAUSE I SKYGGEN

Hæng små glas fra en krog i rækværket eller under parasollen, og læg strandsten eller blomster i dem til pynt. Du kan nemt lave dine egne glas til at hænge op. Gem for eksempel et par syltetøjsglas, og bind rå snor omkring kanten til ophæng.

Brug eventuelt et par bøger som bakke, når det er tid til en velfortjent pause i skyggen med en kop te. Kop, kunstbøger og grå metalbakke er fra Stilleben, mens tekanden er fra Normann Copenhagen.

50 Kulør | Juni 2019


KOM INDENFOR

DIN STUE I DET FRI Med en daybed på terrassen har du både en sofa, hvor du kan hygge med vennerne, og et dejligt sted at tage en lur i det fri, når du vil slappe af alene. Daybed, tæpper og lanterner er fra Broste Copenhagen, borde og stol i bambus er fra Ilva.

Med flet, bambus, råt træ og grå toner ses det ikke så tydeligt, hvis det hele bliver lidt falmet og vejrbidt i løbet af sommeren.

TIP!

Læg lette gulvtæpper på terrassen. Det giver en dejlig rumlig fornemmelse.

Juni 2019 | Kulør 51


KOM INDENFOR

INDRET MED NATUREN Brug naturens farver og materialer, og få en skøn sommerlig stemning. Vasen er fra Studio Arhoj, og den lille skål fra Stilleben sammen med drivtømmer, strandsten og en lille blomst fra haven.

TIP!

Vælg lave, robuste vaser til at have stående i det fri, så vælter de ikke så nemt, hvis det blæser.

VASER TIL HAVENS BLOMSTER Sæt forskellige vaser på en bakke eller et lille bord. Så kan du løbende plukke lidt blomster i haven eller altankasserne og sætte dem i vand i vaserne. Bakkebord og bambusstol er fra Ilva, og vaserne er fra Notre Dame.

LÆSESTOFFET LIGE VED HÅNDEN Hæng en praktisk magasinholder op på dit rækværk, så har du avisen og dit magasin lige ved hånden, når det er tid til en pause udenfor. Magasinholderen i malet metal er fra Hübsch.

52 Kulør | Juni 2019


’Far From Home’ 01.12.18 – 30.11.20

©Wilhelm Freddie

Med fokus på følelsen af hjem og individets udfordringer i det moderne samfund afrunder ARoS trilogien, der startede med ’Out of the Darkness’ i 2014. Udstillingen stiller det fundamentale spørgsmål hvor er hjemme? aros.dk/far-from-home

’Art & Porn’

29.05.19 – 08.09.19 Udstillingen sætter fokus på, hvordan det har påvirket kunsten at lovgivningen om pornografi blev ændret. Hvad betyder det, når man fra den ene dag til den anden rykker grænsen for, hvad man som borger kan opleve i det offentlige rum?

Åbent hver mandag i juni, juli og august www.aros.dk

’Tomorrow is the Question’ 06.04.19 – 04.08.19

De spørgsmål, som vi stiller i dag, er med til at forme dagen i morgen. ’Tomorrow is the Question’ sætter fokus på vores fælles fremtid. En gruppeudstilling af international samtidskunst, der appellerer til at reflektere over og diskutere nutidens og fremtidens udfordringer. aros.dk/tomorrow ©teamLab

aros.dk/art-porn

ÅBNINGSTIDER Tirsdag - søndag kl. 10-17 Onsdag kl. 10-22

Niveau 4

CAFÉEN Caféen på niveau 4 byder på varme og kolde drikke samt lækre snacks og småretter til både store og små. Husk: 10% på regningen for alle årskortholdere

UDSTILLINGSINTRODUKTIONER

’Drømmen om Danmark’ 02.03.19 – 18.08.19

KL. 15 OG 15.30

Med 70 værker fra ARoS’ samling fra den nationalromantiske periode stiller udstillingen spørgsmålet: Hvad er typisk dansk? aros.dk/droemmen

’Tomorrow is the Question’ 9. juni, 23. juni, 7. juli og 21. juli ’Art & Porn’ 16. juni, 30. juni, 14. juli og 28. juli aros.dk/kalender

Niveau 4

ARoS SHOPPEN Besøg ARoS Shoppen som altid byder på nyheder indenfor design, plakater, bøger og postkort. Husk at der altid er gratis adgang til café og shop


KOM INDENFOR

TIP!

Vælg store lanterner, og stil dem på jorden. Så er de med til at markere loungeområdet.

KURV TIL TÆPPERNE Brug en stor kurv til de uundværlige plaider og tæpper. Så er det nemt at transportere dem ud på og ind fra terrassen. Tæpperne er fra henholdsvis Stilleben og Broste Copenhagen.

Gå efter puder, duge og tæpper med striber, og nyd den afslappede sommerlige stil.

SOM EN SOFA Stil din daybed op ad et rækværk eller en mur, så har du et ryglæn. Fyld godt op med et miks af puder, så du sidder godt. Her er forskellige puder i grå nuancer og i blandede størrelser og former.

Få stilen Facetterede fyrfadsstager, 50 kr. pr. stk., House Doctor

Gyngestol i rattan, 121 x 73 x 70 cm, ‘Bali’, 1.999 kr., sinnerup.dk

54 Kulør | Juli 2019

Flytbar lampe, ‘PC Portable’, 499 kr., Hay

Kurve til terrassens planter, 26 x 26 og 30 x 30 cm. Sæt af to, 1.200 kr., hubsch-interior.com

Pudebetræk, indendørs/ udendørs, 50 x 50 cm. ‘Festholmen’, 49 kr., ikea.com


HUSK LANTERNER Levende lys i lanterner forlænger aftenerne i din udendørs stue og giver en hyggelig stemning. Stil gerne forskellige lanterner sammen i en gruppe. Lanterner fra Broste Copenhagen.

Juni 2019 | Kulør 55


TILTRÆK BIER OG NYTTEINSEKTER

Summende sommerhave Drømmer du om en have, der summer af liv fra bier og andre insekter, der kan bestøve dine planter og holde skadedyrene på et minimum? Ved at plante de rigtige blomster i haven kan du tiltrække alle de nyttige insekter. Af Elisabeth Poulsen og Anita Banner

H

onningbier, humlebier, svirrefluer, sommerfugle og guldsmede. Det er klogt at gøre dig gode venner med de summende insekter, så du får bestøvet dine planter og holdt skadedyrene væk, og der er flere måder at invitere dem ind i haven på.

DUFT OG VARIATION Nogle insekter går efter nektar og pollen. Nektar er kulhydrater, og det er med insekterne ligesom med sportsfolk: De skal tanke godt op med kulhydrater for at klare strabadserne. Pollen indeholder fedt og protein, der især er vigtigt for biernes larver. For at have rigeligt af både nektar og pollen er det klogt at have mange forskellige slags blomster i haven. Gå efter blomster, der er hjemmehørende, det vil sige arter, der oprindeligt vokser i Danmark og ikke er alt for forædlede. Og så må de gerne udsende en lokkende duft som eksempelvis æbleblomster, roser, lavendler, sølvlys ‘Brunette’, lupiner og pebermynte. Det er også en god idé at have blomster i haven fra det allertidligste forår. Vintergæk, krokus, julerose og påskeklokke kan indlede sæsonen, og herefter frugttræer og -buske samt tjørn og røn. Om sommeren kan planter som storke56 Kulør | Juni 2019

Bier elsker krydderurter, for eksempel timian med dejlige lilla blomster og duft.

næb, hjulkrone, krydderurter og lavendel stå for pollen og nektar, og hen på sensommeren er hjortetrøst, høstasters, sankthansurt og blomstrende vedbend fine bi- og insektblomster.

UDEN HUS OG DRIKKE ... Vand er også en vigtig ingrediens, hvis du vil have liv i haven, for bier og andre insekter har ligesom dyr og mennesker brug for at drikke vand – eller rettere – suge vand. Sørg også for, at insekterne har et godt bo og gode gemmesteder, fx i form af gamle træer, stubbe, kvashegn og brændestabler.

DERFOR SKAL DIN HAVE TILTRÆKKE BIER OG INSEKTER Bier og sommerfugle bestøver planterne, så de danner blomster og dermed også frugter og bær. Insekter er med til at bekæmpe skadedyr i haven. For eksempel spiser mariehøns bladlus, guldsmede spiser flyvende insekter, og løbebiller spiser snegleæg og små snegle. Insekter tiltrækker fugle og pindsvin, som også spiser skadedyr og snegle.


HAVEN

Gode bi- og insektblomster FORÅR Almindelig mælkebøtte, Taraxacum of cinale. Almindelig hæg, Prunus padus. Almindelig julerose, Helleborus niger. Almindelig vintergæk, Galanthus nivalis. Haveerantis, Eranthis hyemalis. Hestekastanje, Aesculus hippocastanum. Hvidtjørn, Crataegus, for eksempel engri et hvidtjørn, Crataegus monogyna. Krokus, Crocus. Påskeklokke, Helleborus orientalis. Rønnebær, for eksempel almindelig røn, Sorbus aucuparia.

Staudelupiner har en skøn duft, der tiltrækker bier og sommerfugle fra juni.

Kilde: Karin Gutfelt Foto Carsten Lundager og Torben Overgaard

6 gode tips til mere liv i haven 1. Planter, planter og atter planter. Har du ikke så mange blomsterbede, så tænk også i krukker med blomster, græsser og krydderurter – insekterne er ligeglade, så længe der er mad nok. 2. Far ikke ud og fjern hver eneste bladlus, du ser. Der skal også være mad til mariehøns og svirrefluernes larver, der spiser bladlus. 3. Tænk på boliger til insekter og dyr. Under

eller på barken på gamle træer lever der masser af insekter, og det kan være med til at trække fugle til haven. I stedet for at fælde et træ kan du dække det med kaprifolium, klematis eller vildvin. Kvashegn kan også være en bolig for blandt andet pindsvin og mariehøns. 4. Vand i haven tiltrækker liv. Grav et vandhul, eller hav et fuglebad stående, og se, hvordan det vil tiltrække guldsmede, skøjteløbere og salamandere.

Husk, at siderne ikke må være for stejle, for insekterne skal kunne kravle op igen, så de ikke drukner. 5. Lad være med at rydde for meget op i haven. Lad stauderne stå med visne toppe hele vinteren uden at fjerne dem. Jo mere frodigt, og jo færre bare pletter, desto flere bosteder er der for insekter og dyr. 6. Fjern kun hvepseboerne, hvis det er absolut nødvendigt. Hvepsene æder tusindvis af lus og larver.

SOMMER Alle arter af storkenæb, Geranium. Almindelig honningurt, Phacelia tanacetifolia. Almindelig katost, Malva sylvestris. Hvidkløver, Trifolium repens. Ægte lavendel, Lavandula angustifolia. KRYDDERURTER Almindelig hjulkrone, Borago of cinalis. Purløg, Allium schoenoprasum. SENSOMMER OG EFTERÅR Almindelig kattehale, Lythrum salicaria. Almindelig sankthansurt, Hylotelephium spectabile. Hedelyng, Calluna vulgaris. Hjortetrøst, Eupatorium. Nyengelsk asters, Symphyotrichum novae angliae.

Juni 2019 | Kulør 57


ANNONCE

B O T O X -LIGNEN DE EFFEK T ! reducerer panderynker med op til 41%

Oceanic, repræsenteret af Galaxa Pharma, som står bag serien LIFT4SKIN, er en prisvindende hudpleje producent, som siden 1982 har skabt produkter, der tager hensyn til en sensitiv og allergisk hud. Innovation er i centrum, og Oceanic går altid efter at bruge de bedste og mest veldokumenterede ingredienser, som bliver gennemtestet og analyseret for at sikre, at produkterne holder hvad de lover — og gør det på en effektiv, men altid skånsom vis. SERUM MED STOR EFFEKT Med LIFT4SKIN serien har Oceanic skruet op for innovationen, da stjerne ingrediensen er en syntetisk peptid, SYN®-AKE, som efterligner virkningen af Waglerin-1, et tripetid fundet i slangegift. Slangegiften er berømt for sin evne til at lamme sit bytte, men effekten i SYN®-AKE er dæmpet og hæmmer i stedet muskelsammentrækninger og minimerer derved dine rynker. SYN®-AKE har en botox lignende effekt og i hudplejeserien LIFT4SKIN har den flere funktioner. Overordnet er SYN®-AKE guf for den aldrende hud da peptiden forbygger og udjævner rynker og efterlader huden fast og spændstig. I LIFT4SKIN spiller SYN®-AKE genialt sammen med en cocktail af opstrammende og regenererende aktiver, som giver huden en dyb fugtgivende og langvarig blødhed, mens et patenteret anti-aging beskyttelseskompleks regenerer og genopbygger kollagen, genetablerer hudens elasticitet og beskytter mod udefra kommende faktorer.

reducerer"kragefødder" med op til 24%

reducerer sammentræknings rynker med op til 30% Ved daglig brug udskyder du yderligere tegn på ældning af din ansigtshud. Effektiviteten er dokumenteret i flere Internationale studier og peptiden har vundet prisen Swiss Technology Awards. UNISEX FORMULAR På matas.dk, webapoteket.dk, apopro.dk og apotekeren.dk finder du LIFT4SKIN-serien, som er en unisex formular.

Serien består af dag- og natcreme, øjencreme samt den populære ”Snake Serum”. Serien udvides indenfor kort tid med yderligere produkter indeholdende nye innovative aktiver til ansigt og krop. Serien er Inspireret af de antiage-virkninger du opnår fra kosmetiske invasive behandlinger, og selv om det måske lyder avanceret og bekosteligt, så koster det dyreste produkt i serien kun 495 kroner. Overraskende, men Sandt!

De fem stjerner fra Lift4Skin

Daglig forkælelse Intensiv udglattende med omfattende multieffekt. Opstammer huden, udglatter rynker og reducerer ufuldkommenheder.

Virker mens du sover Stimulerer cellefornyelsen og giver en multi-dimensional ansigtskontur løfteeffekt. Cremen reducerer, udglatter og forebygger dannelsen af rynker.

Opstrammer huden omkring øjnene Opstrammer, revitalisere, udglatter og styrker fastheden i den tynde hud omkring øjnene. Synlig lifting effekt.

LIFT4SKIN Dagcreme, 50ml, 349 kr.

LIFT4SKIN Natcreme, 50ml, 349 kr.

LIFT4SKIN Øjencreme, 35ml, 399 kr.

Instant udglatning Rynkereducerende SYN®-AKE serum, genskaber hudens ungdommelige fasthed/glød. Anvendes under din creme.

Instant udglatning Rynkereducerende SYN®-AKE serum, genskaber hudens ungdommelige fasthed/glød. Anvendes under din creme.

LIFT4SKIN Snake Serum -normal hud, 30ml, 495 kr.

LIFT4SKIN Snake Serum -tør hud, 30ml, 495 kr.

cosmage.dk


DEN KREATIVE

TIP!

Gasborde fås ofte på loppemarkeder til en rimelig penge. Er der gamle fliser i bordet, banker du på bagsiden med en hammer, og fliserne løsner sig.

Idyllisk havebord Et gammelt gasbord uden kakler fra loppemarkedet kan nemt og billigt forvandles til et lækkert havebord med træmosaik. Se her hvordan. Tekst Pia Buusmann Foto Jes Buusmann

Klip ud, og gem. Instruktion på modsatte side.

a Det rå havebord af jern og træ falder godt ind i countryhaven.

Juni 2019 | Kulør 59


DEN KREATIVE

1

2

3

4

Det skal du bruge 1 gammelt gasbord med hylde Stålbørste Boremaskine Pensel M etalmaling, vi har valgt Annie Sloan, Chalk Paint, farve nr. 03 ‘Duck Egg Blue’, Batch 4035 Tommestok Blyant T ræbrædder med samme bredde som rammen om bordpladen, gerne gamle gulvbrædder Sav eller stiksav Hammer Trælim Rundsliber Træspartelmasse Spartel Svamp Skål med vand

Sådan gør du T RI N 1

Rens hele bordet grundigt med stålbørsten, så der ikke sidder løse rester af rust. Bor huller rundtomkring i den nederste hylde, så regnvand kan løbe fra. T RI N 2

Mal bordets kanter foroven og forneden samt bordets ben. Malingen tørrer på cirka en time og dækker som regel ved én gang maling. T RI N 3

5

6

Mål hylden forneden, og overfør længde og bredde til fire brædder. De må gerne være 1 mm længere. Sav brædderne ud, og placér dem i rammen som vist på billedet. Bank med hammeren brædderne på plads, så de sidder i spænd. T RI N 4

Sav de øvrige træbrædder ud i forskellige længder. Læg dem på bordpladen i en mosaik. Når bordet er næsten fyldt ud, måler du de steder, der mangler træ, og saver træstykkerne ud, så de passer ned i de sidste huller. Lim træstykkerne fast på bordet, og lad limen tørre helt. Slip overfladen let med rundsliberen, så overfladen bliver jævn. T RI N 5

Rør træspartelmassen op efter anvisning på pakken. Fordel fugemassen ned mellem revnerne med en spartel. Bank under bordet med hammeren, så fugemassen fordeler sig ordentligt, og så der ikke dannes bobler i fugemassen. T RI N 6

Tør den overskydende træspartelmasse af med svampen. Dyp jævnligt svampen i vand, så du får fjernet al fugemasse fra træet. Lad fugemassen tørre.

60 Kulør | Juni 2019


ANNONCE

AFHJÆLP TUNGE OG TRÆTTE BEN Venolet er et effektivt produkt, som er baseret på ingredienser der afhjælper tunge og trætte ben. Vener er blodkar, der returnerer blodet fra organer i kroppen mod hjertet. Blodkarrenes og venernes funktion har betydning for at kunne have en aktiv livsstil. Oplever man trætte og tunge ben, kan det være fordi, der træder væske ud i vævet fra de små blodkar. Det kan resultere i oplevelse af at have tunge og trætte ben. Hvad er vener? Menneskekroppen rummer cirka 5 liter blod, der skal pumpes rundt i vores karsystem. Kredsløbet tager udgangspunkt i hjertet, der pumper iltet blod ud i hovedpulsåren, der løber foran rygraden ned til bækkenet. Undervejs løber flere sidegrene fra, så der føres blod til hoved, arme, lever, nyrer, mave m.v., indtil hovedpulsåren endelig forgrener sig i de to store arterier, der fører ud i benene. Herefter går kredsløbet til venoler og vener og tilbage til hjertet. Venerne er således de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet. Men hvis funktionen bliver forringet, kan blodet kunne hobe sig op i venen. Da kan der sive væske ud i vævet.

PÆNE SOMMERBEN Venolet er baseret på ingredienser, der indvirker på venefunktionen. Rødvinsblade/kerner giver en god blodgennemstrømning i benene og reducerer dermed trætte og tunge ben. Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar.

Afhjælp tunge og trætte ben Venolet er baseret på fyrrebark, rødvinsblade/ kerner og vitamin C. Rødvinsblade/kerner bidrager til en god blodgennemstrømning i benene og kan dermed reducere følelsen af trætte og tunge ben, og vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar. Hold dig godt gående med ingredienserne i Venolet.

BESTIL PÅ WWW.WELLVITA.DK SAMT VIA KUNDESERVICE PÅ TELEFON 8230 3040

Prøv Venolet til halv pris Venolet kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: Kun kr. 99,for 2 måneders forbrug.

BESTIL HER: RING: 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16 WEB: www.wellvita.dk

Venerne er de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet ved hjælp af veneklapper. Hvis funktionen af disse klapper bliver forringet, vil blodet kunne hobe sig op i venen.

Hvad indeholder

VENOLET?

Rødvinsblade / kerner Rødvinsblade / kerner bidrager til en god blodgennemstrømning i benene og kan dermed reducere følelsen af trætte og tunge ben. Rødvinsblade / kerner bidrager til en normal funktion af venesystemet, blodkar og kredsløbet. Det er faktorer, der indvirker på oplevelsen af at have trætte og tunge ben. Ekstrakt fra rødvinsblade / kerner bruges til at opretholde sunde venefunktioner i benene. Vitamin C Venolet er desuden tilsat vitamin C, der hjælper til normal dannelse af kollagen, der også har betydning for normalt fungerende blodkar. Fyrrebark Fyrrebark-ekstrakt er genstand for forskning omkring virkeområder.


KRYDSORD

d n i V Danmark rundt

Løs månedens voksenkryds, og deltag i konkurrencen om et gavekort på 500 kroner, så du kan fylde indkøbsvognen med lækkerier fra din lokale SPAR.

1. præmie: 250 kr. 2. præmie: 150 kr. 3. præmie: 100 kr.

Månedens voksenkryds

EN JYSK BY HAR FEJRET, AT BYENS UNIVERSITET FYLDTE HALVRUNDT DEN 11. APRIL 2019. MED SINE 45 ÅR ER UNIVERSITETET ET AF DANMARKS YNGSTE, MEN LANGT FRA DET MINDSTE MED PLADS TIL MERE END 21.000 STUDERENDE. I HVILKEN BY LIGGER DETTE UNIVERSITET, DER BL.A. ER KENDT FOR SINE TVÆRGÅENDE UDDANNELSER?

FØLTE HANDICAPPET JYSK PIGELANDS- NAVN BY FISK

JYSK LANDSBY MALPLACERET

TAL

LOLLANDSK GODS

T H E R O M E D S E T E N A

KURS BY I USA HAVEANLÆG TOPFOLK LEGEMSDEL

K N E B E L

8

N U T R I E D L I Æ G

INSTRUMENT APPARAT

E N B E N E T

5

STEDORD TREVEN

ALKOVE

A A L B O R G

U N I O N

G E N R E J E S P E T E R 4

SØHELT REVYNAVN

BIBELNAVN

U S D E T G T U E T E R S O

FREMMED

LÅGFAD TRIST

VEJLEDER

SIGTET FLOD

ARTER SVIGEFULD

LAG

MOD

TRÆ

Børne-kryds FRED

BOHAVE

SKRED

KØRE

2

BLANDE

BÅDUDSTYR

TÆPPE

M A J Y

DUFT

INSTRUMENT

REJSELEDER DÆKNING

6

SPIDS

STRØM

TRÆ

1

A MÆ L E O N G R A N D I E T R A D V SMS A OG S VIND K 100 E KR. T Løs sudokuen og læg tallene i T Tgule felter sammen. T R E de Indtast FJS + sværhedsgrad H Y +enLløsning Di E P sms til 1266. Eksempler: Skriv I D FJS E LET 52 hvis R du Emener,O at løsningen på den lette T E sudoku T Eer 52. Skriv S T FJS LET 19 hvis du mener, at løsningen på den Husk T R svære I sudoku V Eer 19.3 mellemrum. For hver sudoku, du løser, har M Kchance A forNat vindeD100Ekr. du PIGENAVN APPARAT

FYR

SPORT

RENGJORT PIGENAVN

3

4

GIVER

5-2

5

VÅBEN KORT

MØBEL BIBELNAVN

BRAT 6-5

7

8

BEHOLDER

6

TONE

9

HAST

O U T SAGNKONGE

L E A A R

BLADE

7

ENS

BEHOLDER

Løsning på voksenkryds april: udfyldes isåledes, Læremester

Diagrammerne skal at hver vandret række, hver lodret række, samt hvert af indrammede 3 x 3-kvadrater indeholder tallene 1-9

Svær SKYNDER SIG

29,95 Kr.  Nr. 7 · 2019

FØDSELSDAGS-KRYDS

FØDSELSDAGSCHANCEN

VIND

1 x 1.000 kr. - 10 x 200 kr.

SMS OG VIND

Sådan er du med i FØDSELSDAGS-CHANCEN: Find ugens nøgleord og skriv det på den lille kupon nederst på opgaven. Gem denne uges nøgleord samt nøgleordene fra de kommende 4 ugers FØDSELSDAGS-KRYDS til og med nr. 17, der udkommer d. 21. 04. Så har du i alt 5 nøgleord, som du skal sende ind i sidste konkurrenceuge. Så deltager du i lodtrækningen om pengepræmierne, som ses her til venstre.

TV Quiz Sudoku-Sjov

&

Den Lett

FEDTE

40 OPGAVER

i alle sværhedsgrader! KR 29,95

I S T O L E G E J L R E T A R E D FARTØJ STEDORD

LANGS

L E F L E

RETURUGE 29

KRYDS & QUIZ Magasinet 40 spændende opgaver i alle sværhedsgrader. 26,95 kr. ✃

Fødselsdags-Kryds

Nøgleord 1 ..................................................................

SØNDAG 13/2008

Se side 80 hvordan du kan deltage med nøgleordet via kupon, web og sms i konkurrencen om ugepræmien. Generelle regler og retningslinjer for sms – se siderne med foromtale af næste nummer.

• side 59

Nr. 7 · 2019  29,95 Kr.

SMS OG VIND!

&

D S K R Y

OPGA TIL HEVER FAMI LE LIEN!

Vi skal have din sms senest torsdag den 15. maj.

Den lette

17.06.19-14.07.19

UBD

Præmie: 200 kr.

SPANIEN

A N K E R

MÅNED

6+3

STATIV FILIPENSER

UDE

FØDSELSDAGS-KRYDS

Let

DYR

KAPUT AFLÆGS

FAMILIE QUIZ  Nr. 7 · 2019

K Æ N G L U A G E R R G U O L E M Y R E A E L ØGLE

TRÆ

3

S E

3. præmie: 100 kr.

Sjov for børn

DREN- SKUEGESPIL NAVN

Æ N G S T E L I G

2

KRYDS & QUIZ MAGASINET  Nr. 7 · 2019

Sudoku

T E S U T H E E R L D I E G L

A S N A L M E N B O R T E G E O R I N T Y D S T E A L K U R A N N E R 1. præmie: 250 kr. E D K 2. præmie: 150 kr.

e

SØNDERJYSK BY

RETNING

GENERELLE

DEL AF 1 SJÆLL. DRENGENAVN

EKSTRA

FOR- BRINPÅ BUND GER FODE

KØBENHAVNSK FORU- NYMFE BANGE FATTE FORSTAD RENING

SÅDAN GØR DU: Skriv månedens voksenkrydsløsning på et åbent kort til Kulør, Aller Client Det koster 7 kr. +Publishing, alm. sms-Postboks 420, 0900 København C. Familie QUIZ Mærk kortet ‘Krydsord­juni’, eller send løsningen på mail senest 5. juli 2019 til konkurrence@kuloer.dk. 1. præmie: 250 kr. takst. Se sms-betingelser Opgaver til hele familien 2. præmie: 150 kr. Vinderen får direkte besked. i alle sværhedsgrader. under krydsordvindere

62 Kulør 2019 56| JuniDU

SPIO- THOR VIRKEKAN FÅ FLERE SUDOKUER PÅ PRÆFAMILIEJOURNAL.DK/SUDOKU METER VAKNERET

MIE

LYST

LENDE

FYLDT MED SPÆNDENDE OPGAVER I ALLE SVÆRHEDSGRADER!

KR 29,95

UBD

3. præmie: 100 kr.

24.06.19-21.07.19

RETURUGE 30

26,95 kr.

familiejournal.dk • 19/2014


ANNONCE

SLIP AF MED URINVEJSBESVÆR – én gang for alle! Bor du nærmest på toilettet, og føles det næsten, som om du tisser glasskår? Ja, urinvejsbesvær er meget ubehageligt, men heldigvis findes der et nyt kosttilskud med en unik kombination af naturlige ingredienser, som gør det nemt for dig at slippe for alt besværet.

7 FIF

S

å skete det igen! Du føler, at du konstant skal tisse, og når du giver efter for trangen, svier det noget så ubehageligt. Av! Du genkender følelsen og ved bare, at du har fået blærebetændelse. Men hvorfor bliver du ramt, og hvad kan du gøre?

DERFOR FÅR DU URINVEJSINFEKTIONER En blærebetændelse er en infektion i urinblæren, som næsten altid skyldes bakterier – især E.colibakterier – der kommer nede fra skeden ved urinrørets åbning og vandrer op igennem urinrøret og ind i din blære. Bakterierne trives desværre rigtig godt i kropsvarm urin og formerer sig med lynets hast, når de kommer ind i urinblæren. Blærens slimhinde bliver snart rød, irriteret og betændt, og selv om den ikke er fuld, skaber betændelsen de mange irriterende sammentrækninger, som giver dig den hyppige tissetrang! Noget må gøres, og det kan ikke gå for hurtigt.

til at forebygge urinvejsbesvær der støtter blærens normale funktion, urteekstraktet berberin, der hæmmer koloniseringen af skadelige bakterier, og sukkerstoffet D-mannose, der blokerer E.coli-bakterier i at hæfte sig til urinvejenes slimhinder. Femistina Plus indeholder også planteroden forskolin, som har vist sig at øge effekten af den patenterede komposition af plantevækster. Femistina Plus er udviklet til dig, som har tilbagevendende urinvejsbesvær og gerne vil forebygge, og Femistina er til dig, som har urinvejsbesvær for første gang, og som ikke ønsker tilbagevendende besvær. Begge tilskud anbefales, når du mærker de første tegn som uklar og ildelugtende urin, hyppig vandladning, øget tissetrang eller svien.

PSST! Du kan også tage Femistina sammen med antibiotika.

Foto Shutterstock

EN NATURLIG LØSNING Er du så uheldig at døje med urinvejsbesvær, er du faktisk så heldig, at der nu findes to nye innovative produkter på det danske marked, Femistina og Femistina Plus, som bidrager til at afhjælpe og forebygge problemer med urinvejene. Tilskuddene virker effektivt takket være en patenteret komposition af plantevæksterne birkebladsekstrakt, der bidrager til sunde urinveje, melbærris,

Femistina, 20 kapsler, 145 kr. Fås på matas.dk

Femistina Plus, 20 kapsler, 155 kr. Fås på matas.dk

Drik masser af vand. øm blæren ved hvert T toiletbesøg. ndgå at holde dig i U længere tid. ndgå at fryse på beU nene og underlivet – sid fx ikke på noget koldt. ndgå at bruge sædU dræbende midler, da det øger risikoen for urinvejsbesvær. Skær ned på dit indtag af sukker. Ifølge gynækolog Bjarne Stigsby elsker bakterier nemlig sukker, og får du for mange hvide kulhydrater, risikerer du at få et ustabilt og højt blodsukkerniveau. Da blodet forsyner slimhinderne, risikerer du dermed at få et sødere miljø i skeden, som lader uvelkomne bakterier stortrives her. øjer du ofte med D urinvejsbesvær, så tag Femistina eller Femistina Plus i 10 dage hver måned i 3-6 måneder.


VORES FÆLLESSKAB

Hver måned giver vi ordet til en eller flere personer, der har en særlig sjov, anderledes eller sød tradition, de gerne vil fortælle om. Er det dig? Så skriv om din tradition til os på red@kuloer.dk

kr

MC-klubben kører for kræftsyge børn

Hver tirsdag står den på fællesspisning i motorcykelklubben i Havdrup, hvor Mads Bendtsen er formand. Og selv om de mødes om deres fælles interesse for de tohjulede, går meget af deres tid med at samle ind og gøre en forskel for børn i nød. Tekst Camilla H. Gjedde Foto Carsten Snejbjerg

For ni år siden startede jeg og to andre en MC-klub på Facebook, fordi vi manglede folk at køre med. Lynhurtigt var vi 300 mand, og det blev for uoverskueligt, så jeg oprettede i stedet en fysisk forening. I 2014 blev vi registreret som motorcykelforening, og i dag er vi 43 medlemmer i Havdrup syd for Roskilde. I starten troede alle i

64 Kulør | Juni 2019

byen, vi var en rockerklub, fordi vi alle var lidt oppe i årene, småtykke og skaldede. Men vi er altså bare en gruppe helt almindelige familiefædre med motorcykler, som ud over de tohjulede har familie og børn som fælles interesse. Derfor er det også helt naturligt for os at støtte op om alt, der har med børn at gøre. Eksempelvis støtter vi den lokale skoles lejrtursindsamling, Danske

Hospitalsklovne og Rigshospitalets børnecancerafdeling. Vores tur til børnecancerafdelingen har især berørt mig. At gå ned ad de lange, tomme gange på afdelingen fyldt med legetøj, som ikke rigtig bliver brugt, fordi børnene er for syge til at lege med det. Det var hårdt at opleve. Men lige så fantastisk var det, da de børn, der kunne, ivrigt kom ned på parkerings-

pladsen med deres stativer og iltmasker for at se og sidde på vores motorcykler. Det er virkelig noget, der varmer. Men det hele går ikke op i alvor og sygdom, for vi mødes hver tirsdag til fællesspisning og gode snakke. Naturligvis sparker vi også lidt til dæk, skifter olie og laver bremser, og senest har jeg selv skiftet et par karbonstumper på min egen BMW S100RR.


Sådan passer du godt på dine fødder Fødderne er din krops fundament. De skal bære dig hele livet. Hver dag. Året rundt. Cosborg Fodplejeserie bygger på mere end 30 års viden og erfaring med brugen af aktive plantestoffer, vitaminer, mineraler og kosmetiske ingredienser.

Cosborg FodCreme

Cosborg FodBadeOlie

Forbedrer hudens smidighed, blødhed og fugtighed. Modvirker tillige revnedannelse i huden. Ved regelmæssig brug bevares bløde og smidige fød der som er bedre beskyttet mod påvirkninger.

Start fodplejen med et dejligt fodbad. Olien forbedrer hudens smidighed og plejer den tørre, hårde hud med bl.a. kæmpenatlysolie, ma cadamia nøddeolie og jojobaolie. Menthol virker forfriskende og kølende på huden.

Cosborg HælCreme Cosborg FodFriskSpray Giver omgående friske, tørre og velduftende fødder. Fungerer som antiperspirant, der fjerner fodsved og lugt. Hæmmer de bakterier der kan føre til lugtge ner og efterlader fødderne friske

Få flotte bløde hæle på få dage. En sikker plejeform mod tørre, sprukne hæle og fodsåler samt hælrevner. Hudens optagelse af fugt fremmes, og urea og allantoin nedbryder og opløser fortykket hud samt heler revnedannelse i huden.

og bløde i lang tid.

Cosborg LigtorneOlie Ligtorne generer, fordi de er ubehagelige at gå på og gør ondt. Ofte kan ligtorne tages i opløbet. Med Cosborg Ligtorneolie kan du fjerne ligtorne naturligt og effektivt. Planteekstraktet Targetium® blødgør og opløser ligtorne og hård hud.

Cosborg KnystCreme Afhjælper irritation, opsvulmethed, rødme og ømhed fra knyster. Indeholder planteekstraktet Targetium®, der har veldokumenteret effekt på knyster, og samtidig reduceres knystens størrelse og omfang.

Cosborg FodCirkulationCreme Stimulerer cirkulationen og giver liv til fødderne. Der kommer flere næringsstoffer til vævet, hvorved heling og føddernes sundhed forbedres, og fødderne holdes varme. Cremen modvirker tillige tør og hård hud samt forbedrer hudens smidighed, blødhed og modvirker revnedannelse.

Få synlige og mærkbare resultater på kort tid! Se nærmeste forhandler på cosborg.dk eller kundeservice tlf. 70 22 06 16. Udviklet og produceret i Danmark.


HISTORISK NEDSLAG

DENGANG

VI BEGYNDTE AT TALE DANSK Fra urnordisk til runer til nutidens dansk – vores sprog har været på en lang rejse for at blive det dansk, vi kender i dag. Tekst Mia Dernoff Foto Shutterstock, Jiri Hanzn

24 runer

Så mange var der, da urnordisk blev udbredt. Omkring år 700 e.Kr. blev det reduceret til 16 runer. Vi kender det urnordiske sprog, fordi det blev kendt gennem runeskrift.

Sprog sydfra Et nordisk fællessprog

Fra cirka 200-800 efter Kristi fødsel delte vi sprog med Norge og Sverige. Sproget blev kaldt urnordisk, og nutidens sprogforskere har slået fast, at vores danske sprog har rødder i det urnordiske.

Låneord fra tysk

I løbet af Middelalderen i årene 1100-1550 e.Kr. bliver kristendommen indført, og med den kommer det latinske sprog i skrift og tale. Runeskriften var ikke helt gået af mode og prægede stadig indgraveringer i kirker, hvor man skrev på både dansk og latin med runer. Op igennem middelalderen optog det danske sprog nye ord fra især (neder)tysk og erstattede ord, som man allerede havde på dansk.

Dansk bliver fint

I 1500-tallet begynder dansk virkelig at slå igennem, og de fleste betragtede dansk som et lige så velegnet udtryksmiddel som latin. I 1600-tallet diskuterede man ivrigt, hvor i landet der blev talt flottest dansk. Svaret blev i København, hvor de veluddannede talte rigsdansk, og derfor blev københavnernes sprog målestok for, hvad der var godt dansk talesprog.

Vidste du, at …

de fleste nulevende skandinaver ikke ville kunne forstå nordisk sprog fra før 1500-tallet? 66 Kulør | Juni 2019

Omkring år 1.000 e.Kr. var oldnordisk det mest udbredte europæiske sprog. Men efterhånden som skandinavernes magt blev svækket, mistede sproget også sin kraft. I stedet blev dansk påvirket af sprog fra sydligere lande, og det begyndte at udvikle sig.

Dansk tunge

I 1100-tallet fastslog den islandske lovsamling, at alle nordiske folkeslag talte det samme sprog kaldet ‘dansk tunge’. I dag ved historikerne dog, at sproget varierede meget i de forskellige lande. Danskerne og svenskerne talte dialekten oldøstnordisk, mens vikingerne i Norge talte oldvestnordisk.

1775

Omkring det årstal kommer en reform, der betyder, at skoleelever skal lære dansk grammatik og undervises i dansk litteratur i skolerne.

En kongelig sprogforvikling

I filmen ‘En kongelig affære’ følger man affæren mellem dronning Caroline Mathilde og den kongelige læge Johan Struensee, og på det hvide lærred taler de dansk. I virkeligheden talte de tysk og fransk til hinanden dengang. Først i slutningen af 1700-tallet og i 1800-tallet blev det almindeligt at tale dansk ved hoffet.


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk


SPAR kæmper for

DIN LOKALE NATUR

I SPAR er vi lige så vilde med naturen, som du er. Og som en af de lokale, vil vi gerne være med til at passe på den lokale natur. Derfor er vi med i REN Natur, som består af ca. 350 indsamlingsruter i hele landet.

Bananskræller op til 5 uger

Cigaretskod op til 5 år

Flasker og aluminiumsdåser op til 500 år

Glasflasker op til 1.000.000 år

Vidste du, at noget affald stadig ligger i naturen efter 1.000.000 år?

Profile for Kulør

Kulør Juni 2019  

Kulør Juni 2019  

Profile for kuloer
Advertisement