Page 1

| Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013

1


2

Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013 |


| Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013

3


4

Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013 |


5

| Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013

Ville Koski

Kukkatunikat ja -mekot alk. 20 € Pikkujakut, bolerot Puukorut Ylipuutarhuri emeritus, puutarhaneuvos Arno Kasvi puhuu Kukkamessuilla lähiviljelystä ja vastaa kotitarveviljelijöiden kysymyksiin sunnuntaina kello 13.

Värifarkut

39,90 Pitsileggarit

Arno Kasvi puhuu hyötylähiviljelyn puolesta  Harri Suomalainen

Uudenkaupungin Kukkamessuilla sunnuntaina luennoiva ylipuutarhuri emeritus, puutarhaneuvos Arno Kasvi painottaa hyötylähiviljelyn tärkeyttä ja puhua sen puolesta. Uudet lajikkeet sekä kehittyneet konservointitavat luovat lähiviljelylle aivan uudenlaisia näkymiä. – Uudet vihannes- ja marjalajikkeet ovat tuntuvasti viljelyvarmempia kuin monet vanhemmat lajikkeet. Lähiviljelijöille ja kaikille kuluttajille tulisi opettaa uusia helppoja konservointitapoja samalla, kun käyttöreseptejä arkipäiväistetään. Kasvin mukaan tämän päivän kuluttaja ei osaa käyttää uusia kasviksia. Esimerkkinä Kasvi mainitsee mustajuuren, joka hänen mukaansa on parempaa kuin parsa. – Reseptejä kyllä tehdään, mutta edelleen se arkinen tapa on kuumaan valmistaminen.

Arno Kasvi aloitti puutarhaalalla 15-vuotiaana 1956. Televisioesiintymiset hän aloitti 1980-luvun puolivälissä työskenneltyään sitä ennen lähes 20 vuotta Ruotsissa. Ruotsista hän palasi Turun yliopiston

kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa hän oli työskennellyt jo 1960-luvulla. – Sodan jälkeinen polvi kasvatti kaiken itse, todellisia hyötylähiviljelijöitä riitti. Jos silloin olisi ollut käytössä se tietotaito ja tekniikka viljelystä ja tuholaistorjunnasta, niin lähiviljelymme olisi aivan toisella tasolla. Kasvi muistelee lapsuuden aikaisia yrityksiään opettaa avomaan tomaatin viljelyä Savossa. – Paskaa ja paistetta oli runsaasti saatavilla, mutta nykyisen tasoista viljelytietoa ei ollut. Silti saatiin kypsiä tomaatteja pöytään heinäkuusta alkaen joka päivä.

Nälkävuosien suurena ongelmana Kasvi pitää sitä, ettei hallittu kotiviljelyä ja siihen liittyen konservointitekniikkaa. Esimerkkinä hän mainitsee hapankaalin. – Suomessa muun muassa marttajärjestöt ja 4H-liitto ovat vuosikaudet kannustaneet keittiökasviviljelyyn, mutta viljelytekniikka on ollut hakusessa. Biodynaamisen viljelyyn Arno Kasvi suhtautuu varauksella. Uppsalan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan

biodynaamisella viljelyllä ei saavutettu oleellista hyötyä. – Joku saattaa onnistua hyvinkin biodynaamisella viljelyllä. Mutta jos viljelyyn käytetty työtuntimäärä nousee tolkuttomiin, eikä palsta tuota kunnoin murkinaa, niin viljelyhalut kaikkoavat nopeasti.

Kuka kesällä onkii, se talvella takapuoltaan tonkii, lainaa Arno Kasvi railakkaaseen tyyliinsä vanhanajan sanontaa. Kun ennen tehtiin kasvukaudella ahkerasti töitä luonnon keskellä ja kasvimailla, eletään nyt urbaanissa miljöössä, joka ei välttämättä tähän anna mahdollisuuksia. – Puutarhaa hoidetaan pitkälti esteettisen nautinnon vuoksi ja myös ilmansaasteiden vähentämiseksi. Pihapuutarhoja rakennetaan milloin englantilaisen, milloin tanskalaisen tai japanilaisen tyylin mukaan. Kaunistahan siitä tulee, mutta se on myös miljoonabisnestä. Arno Kasvi kannustaa lähiviljelyyn, mutta myöntää samalla, että kiireisellä nykyihmisellä ei tahdo löytyä siihen aikaa. – Jos pavut ja vihannekset haluaa omasta palstastaan

saada, täytyy homma tehdä ajatuksella. Kun puutarhan hoitoon ylipäätään uppoutuu, palvelee sekä mentaalisia että esteettisiä arvoja. Se on luomistyötä, jossa itse kukin voi leikkiä jumalaa. Kylvät ja tarjoat kasvun mahdollisuuden.

Tämän vuoden Kukkamessujen teemana on harvinaisuudet. Vanhat koristekasvit ovat saattaneet kadota jalostettujen lajien tieltä, ja perinteisten luonnonkasvien pelätään katoavan, kun uudet tulokkaat, jättiputki, jättibalsami, lupiini, valtaavat alaa. Tähän pelkoon Kasvi ei yhdy. – Niillä alueilla, joissa edellä mainittuja lajeja kasvaa, ei koskaan ole kasvanut harvinaisia kasveja. Esimerkiksi jättiputkesta päästään eroon lapiolla ja saksilla, mutta ei tietokoneiden ääressä istuen ja suunnitelmia laatien. Virkamiehiä tuntuu tälläkin saralla olevan liikaa. Arno Kasvi vastaa Kukkamessuilla mielellään lähiviljelyyn sekä kotitarveviljelijöiden ajankohtaisiin viljelyongelmiin liittyviin kysymyksiin luentonsa aikana. – Ja se pitää muistaa, että kaikilla meillä ei ole sitä paljon puhuttua viherpeukaloa.

Maksa mitä tahdot -tanko!!

ky

Palveleva naistenvaateliike Sepänk. 1, Uusikaupunki puh. 044 3073917 avoinna ark. 10–17, la 10–13

Kukkapirtti mukana Kukkamessuilla, tervetuloa osastollemme!

Kauniit kukat ja sisustustuotteet KUKKAPIRTISTÄ!

Alinenkatu 9, Uusikaupunki p. 0440 702110 kukkapirtti@uusikaupunki.fi


6

Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013 |

Harvinaisia herkkuja luvassa Kukkamessuilla  Susanne Hiltunen

Kukkamessujen pääteemana ovat tänä vuonna harvinaisuudet ja erikoisuudet. Marja Suomalainen porilaisesta Taimimoisiosta on tulossa messuille myymään jo kolmatta kertaa. – Herkuilla lähdetään. Kaikki erikoisuudet tulevat aivan varmasti mukaan messuille. Ei me sinne tästä kiireestä turhan takia lähdetä, nauraa Suomalainen. Messuille Taimimoisiosta tulee harvemmin saatavana olevaa kirjavalehtistä perennaa, punalehtisiä perennoja, syysleimuista kaksivärisiä kukkia sekä pioneista ja kärhöistä uutuuslajikkeita. – Mahdollisesti tuomme sinne myös hittikasvi jalamaaraimen. Se on mesimarjasta jalostettu hyötykasvi, joka peittää maan, kukkii vaaleanpunaisena ja siitä saa ihania, syötäviä marjoja.

Pionien ystäville on messuilla luvassa paljon kysyttyjä puuvartisten ja ruohovartisten pionien risteytyksiä. Keltainen pioni on tänä vuonna pop. Tänä vuonna on saatavissa myös kartanopionia, vanhaa suomalaista kukkaa.

– Sitä kysellään paljon ja aina se loppuu. Saamme sitä myyntiin vain joka kolmas vuosi, kertoo Tuula Uusi-Honka Pionien kodista. Harjunpään taimistosta messuille saadaan pikkupiiskua, matalaa reunuskasvia, monivuotista preeria-auringonkukkaa, valkoista Kulleroa, jaloakilleijaa, kahta erilaista kurjenpolvea sekä punaisia ja valkoisia tarhasyysvuokkoja. – Lisäksi meillä on päivänliljaa, sitä ei ole kenelläkään muulla koko maassa, tietää Heidi Eriksson.

Vuosina 2005-2010 tehdyn perennatutkimuksen kenttäkokeissa testattiin muun muassa talven ja tautien kestävyyttä sekä sitä, miten nopeasti kasvi peitti maan niin, etteivät rikkaruohot voittaneet alaa. Perennoja myös koeistutettiin eri puolille maata puistoihin, hautausmaille ja liikenteen jakajiin. – Tärkeää oli kestävyys ja se, ettei joku laji valtaa istutusta kokonaan. Toki sallitaan, että istutus muuttaa muotoaan, muttei yksi laji saa vallata kaikkea. Siinä oli esteettisyys tärkeää, miettii Tuhkanen.

Tieto-osuudesta messuilla huolehtii tutkija Eeva-Maria Tuhkanen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Hän luennoi sunnuntaina messujen ohjelmateltassa klo 12. Tuhkanen kertoo viisivuotisen perennatutkimuksen tuloksista sekä kotipihoihin sopivista kestävistä perinteisistä ja uudemmista kasviharvinaisuuksista. – Parhaita perennoja rekisteröidään lähivuosina FinE-tavaramerkin alle. Se kertoo, että kasvi on todettu kestäväksi pitkäaikaisessa käytössä Suomessa. Tämä on yksi tae terveestä kasvista, vinkkaa Tuhkanen.

Uusi harvinaisuus on profeetankukka, jonka keltaisiin kukkiin tulee kukinnan edistyessä ruskeita täpliä. Kukka kukkii kahdesti kesällä. Tuhkasen oma suosikki on helppohoitoinen ja terve ajuruoho, matala maanpeittolaji. – Ne sopivat hirmu hyvin paikkoihin, joissa muuten olisi nurmea, vaikka tallaamista ne eivät kestä. Eri ajuruohoja vaihtelemalla saa värien vaihtelua ihan syksyyn asti. Korkeampi lajiharvinaisuus on kestävä, jopa 2,5 metriseksi kasvava punalatva. Kukka kukkii parhaiten elokuussa.

Harvinainen punalatva on kest – Punalatva on hyvä perhoskasvi, niiden lähellä käy kova pörinä. Jos arastelee kimalaisia, en suosittele hankkimaan näitä.

Saaristotapa  Jussi Arola

Mukana Kukkamessuilla

Uudenkaupungin Pakkahuoneen rannassa järjestettävä perinteinen Saaristotapahtuma laajenee tänä vuonna kaksipäiväiseksi. Tapahtuma järjestetään samaan aikaan kuin Kukkamessut ja lisäksi tänä vuonna mukana on myös Saariston Puu-

PIONIEN KOTI Suomen laajin pionivalikoima

Osa Saaristotapahtuman myyntikojuista ja -pöydistä on Pakkahuoneen puiden katveessa.

Kesäkukkia ja amppeleita

pioni www.

Taivassalon pioniviikot 18.5. - 14.7. -13 Tervetuloa!

.

Taivassalon T i l P Puutarhapalvelu t h l l K Ky Hussintie 15, 23310 Taivassalo, p. (02) 841 48 38. Aukioloajat ja muu info: www.pioni.

Kukkamessuilla köydet, narut ja rullapussit

Kuitulinja Oy Heinola

Puh. 0400-499620


7

| Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013

Astu tarinaan.

Päivi Mikola

Pionien koti

Michael Monroe - A STAR ALL HEART Riipus hopea 139,- pronssi 79,- Pieni riipus hopea 89,- pronssi 59,- Korvakorut hopea 69,- pronssi 49,Korut on valmistettu Suomessa. www.kalevalakoru.fi

Pionien koti myy myös paljon kysyttyjä puu- ja ruohovartisten pionien risteytyksiä. Pionien koti

Pionien koti myy messuilla kartanopionia, jota saadaan myyntii vain noin joka kolmas vuosi ja joka loppuu aina kesken.

tävä ja kasvaa jopa 2,5 metriseksi.

Tuorein hanke MTT:llä on projekti, jossa kerätään tietoa perinteisten koristekasvien, kuten sipulikukkien, perennojen, koristepensaiden ja -köyn-

nösten yli 70 vuotta vanhoista viljelykannoista. Monet koristekasvit ovat vaarassa kadota, kun talojen pihoja laitetaan uusiksi omistajien

vaihtuessa. – Jatkossa suunnittelemme, miten järjestämme MTT:ssä vanhojen kasvien säilytyksen. Olemme miettineet, voiko säi-

lytysverkostoon kuulua julkisten tahojen lisäksi esimerkiksi oppilaitoksia tai innokkaita yksityisiä harrastajia, visioi Tuhkanen.

PUH. 040 5568604

www.vakkasuomenpihatyo.fi

ahtuma laajenee kaksipäiväiseksi rakentaminen 2013 -tapahtuma. Saaristotapahtumaan kuuluvat oleellisesti Kalarannan markkinat. Markkinoiden myyntikojut sijoittuvat Pakkahuoneen torin ympärille ja Kaupunginlahden rantaan Pakkahuoneelta Sorvakon sillalle päin. Ohjelmassa on tietenkin lauantaina suosittu lasten onkikilpailu, jonka järjestelyistä huolehtii uusikaupunkilainen Uisteluseura Kalavale. Lapsille on molempina päivinä pomppulinna ja polkuautorata ja alueella liikkuu myös Onnipelle, joka mm. puhaltaa

lapsille ilmapalloeläimiä. Sunnuntaina nähdään nuorten kilpapurjehdusnäytös ja kalankäsittelyesityksiä. Vuoden saaristolainen julkistetaan perinteisesti Saaristotapahtumassa ja niin tänäkin vuonna. Pakkahuoneella soi myös molempina päivinä merellinen musiikki, jos ei ihan tauotta niin useaan otteeseen kumminkin.

Saariston Puurakentaminen 2013 -tapahtuman takana ovat kaupungin lisäksi Metsäkeskuksen Varsinais-Suomen puutuotehanke ja LC Uusikaupunki.

UUSI IKKUNA

• Energiaa säästävä profiilijärjestelmä • U=1,0W/m2xK • Kolme tiivistettä, kolme lasia • Karmi ja poka PVCmuovia, vahvikkeena sinkitty rauta. Voidaan pestä vaikka painepesurilla.

PYYDÄ

Mynä-Lasi ja Peili

KÄSINVEISTETTYJÄ HIRSIMÖKKEJÄ JA OMAKOTITALOJA

palksauna.ee

TARJOUS!

P. 0400 664794

Vallaistentie 231, 23100 Mynämäki

Näytteilleasettajia on nelisenkymmentä. Pakkahuoneen lähelle nousee iso teltta, jossa osa yrityksistä esittelee tuotteitaan, osa yrityksistä sijoittuu ulkosalle. Lisäksi tapahtumaan kuuluu oleellisena osana tiedon jakaminen ja erilaiset tietoiskut. Tänä vuonna Uudenkaupungin rakennustarkastaja Mika Pihlajaniemi kertoo, mitä tulee huomioida kun rakentaa saaristoon. Ympäristösihteeri Katja Holttisella on puolestaan jätevesiasiaa. Sunnuntaina paikalla on myös talotohtori Panu Kaila,

KAIKKI PIHASI TYÖT!

hänen puheenvuoronsa on kello 14. Tietoiskujen ja luentojen lisäksi näytteilleasettajien ammattitaito on käytettävissä ja mukaan kannattaakin varata kiperiä kysymyksiä puurakentamisesta.

KESÄKUKKIA Meiltä isot amppelit!

LEHTORANNAN TAIMI Rauliontie 274, Raulio Uki


8

Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013 |

Siankärsämöä, vuohenputkea ja syreeninkukkia

Villejä vihanneksia ruokapöytää  Helinä Ääri

Kalastaja Vento Aalto – silakkamarinadit – kalapizza – siikavoileivät

050-523 2756

vento.aalto@uusikaupunki.fi

Takapihoilla, rannoilla ja metsissä kasvaa monenlaisia syötäviä kasveja, joiden hoitamisesta ei itse tarvitse huolehtia. Monet villivihannekset ovat keväällä ensimmäisten maasta nousijoiden joukossa. – Ihmisen keho kaipaa vähän erilaisia aineita eri aikoina. Ne syötävät kasvit, joita voi kerätä keväällä ja alkukesästä, ovat juuri silloin parasta ravintoa, uusikaupunkilainen luontaishoitaja ja yrttineuvoja Suvituulia Tuppurainen kertoo. Tuppurainen kerää monenlaisia kasveja niin ruoanlaittoon kuin lääkekäyttöönkin. Tänä keväänä pöytään on päätynyt muun muassa vuohenputkia ja siankärsämöä. – Siankärsämö, voikukka, piharatamo ja nokkonen ovat hyviä maisteltavia, jos ei ole aiemmin juuri syönyt villivihanneksia, Tuppurainen vinkkaa.

Siankärsämöstä saa Tup-

Kaunis Gerbera

kimput, asetelmat, surulaitteet, ruukkukukkia.

Messuosastolla 42, kesän kukkaloistoa, tervetuloa!

Linja-autoasema, Uusikaupunki puh. 8416006

(Huom! messuviikonloppuna liike suljettuna)

puraisen mukaan hyvää makua salaattiin. Salaattiin sopii myös siankärsämöä miedompi piharatamo. – Voikukka on tuoreena tosi hyvä. Sitä kasvaa Suomessa satoja lajikkeita. Jos omalla pihalla kasvava on liian voimakasta, kannattaa jättää lehtiruodit syömättä. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä sileämmät voikukan lehden reunat ovat, sitä miedompi lehti on. Nokkonen on ruoanlaitossa monipuolinen vihannes. – Se kannattaa lisätä esimerkiksi kastikkeeseen loppuvaiheessa, ettei vitamiineja tuhoudu tarpeettomasti. Ryöpättynä nokkonen sopii salaattiinkin. Nokkosen siemenet puolestaan ovat Tuppuraisen mukaan tehokasta potenssilääkettä. Niitä on aiemmin syötetty piristykseksi vanhoille hevosille, kun on haluttu huijata kaupoissa. Tuppurainen suosittelee nauttimaan villivihanneksia esimerkiksi viherpirtelöinä. – Tehosekoittimeen yrttejä, banaania, kauramaitoa ja vaikka herneproteiinijauhetta, jos haluaa. Yksinkertaisimmillaan pirtelön saa pelkästä nesteestä ja yrteistä.

Monet puutarha- ja luonnonkukat ovat syötäviä. Orvokkien, ruusujen, malvojen ja kissan- ja muiden kellojen lisäksi Tuppurainen kehottaa maistamaan vaahteran, lehmuksen ja syreenin kukkia.

– Syreenin kukista voi tehdä cashewpähkinöiden kanssa pestoakin. Tuppuraisen omia suosikkeja ovat krassin- ja voikukat. – Krassissa on melko voimakas, suolainen maku. Hyvää teetä syntyy Tuppuraisen mukaan esimerkiksi vadelman-, koivun- ja mansikanlehdistä. – Koivunlehtitee poistaa nestettä kehosta. Syötäviä kasveja suositellaan kerättäväksi aamuisin ja mieluummin kuivina kuin sateen jäljiltä. – Jos kasvit ovat puhtaita, niitä ei kannata tarpeettomasti huuhdella. Nuoret kasvit ja kasvinosat ovat yleensä vanhoja parempia, jos käytetään maanpäällisiä osia.

Eräs vanhoista tavoista säilöä yrttejä on hapattaminen. – Yhtä tai useampaa yrttiä silputaan pieneksi ja pannaan lasipurkkiin, johon lisätään vähän hapatetta. Hapatteena voi käyttää vaikka hapankaalin lientä. Sitten purkkiin lisätään vettä niin, että yrttisilppu peittyy. Tuppurainen neuvoo painelemaan mössöstä ilmakuplat pois muusinuijalla tai vastaavalla. Yrtit jätetään käymään pariksi viikoksi avonaisessa purkissa, jonka alla kannattaa kuohumisen varalta pitää lautasta. – Sopivaa happamuutta voi välillä maistella. Lopuksi kansi kiinni ja yrtit viileään, niin ne säilyvät hyvin.

Tuppuraisen mukaan kiihtyvä villivihannesinnostus voi olla osa vanhojen konstien yleistä elpymistä. – Teollistumisessa on menty niin pitkälle, että vastapainoksi ihmiset kiinnostuvat taas omasta ympäristöstään. Joissain kaupungeissa kaikki on kivettyä. Ihmiset kävelevät sisällä lattialla ja ulkona asvaltilla, eivätkä edes kosketa maata kulkiessaan. Ehkä tämä on muuttumassa. Tuppurainen arvelee, että elämä on vähitellen hienosyistymässä. – Vielä on paljon tehtävänä, mutta ympäristöstä huolehditaan jo nyt paremmin kuin 1970-luvulla. Toivottavasti tämä ajattelutapa tarttuu kaikkeen, että esimerkiksi avohakkuiden tilalla käytettäisiin enemmän muita menetelmiä, Tuppurainen selittää.

– Vuohenputket ovat parhaimmillaan nuorina, Suvituulia Tuppura

Pihoilla kasvaa monenlaista syötävää nurmikolla ja niin sanottuina rikkaruohoina. Vuohenputket nousevat ensimmäisten joukossa.

Nokkoset sopiv


9

| Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013

n

ainen kertoo.

vat ryöpättynä monenlaisiin ruokiin.

Vuohenputkipiirakka pohja: 2 dl kylmäpuristettua luomuöljyä (esim. rypsi, oliivi, auringonkukka/eri öljyissä eri maut.) 6 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja 1 dl luomu kauraleseitä ½ tl kristalli- tai merisuolaa täyte: 5 dl vuohenputkia, mieluummin nuoria ½ luomu parsakaalia ½ luomu kukkakaalia 2 dl luomu ruokakermaa (maidottomaan kookos- tai kaurakermaa) 3 rkl luomu perunajauhoja 1 pkt luomu fetajuustoa (maidottomaan keitettyjä kikherneitä) mausteet, jotka voivat mahdollisuuksien mukaan olla luomua: 1-2 tl kristalli- tai merisuolaa ½ tl mustapippuria ripaus valkopippuria ½ tl paprikajauhetta ripaus inkivääriä ripaus muskottipähkinäjauhetta 1 tl kuivattua rakuunaa 1 tl kuivattua meiramia ½ tl kuivattua oreganoa reilu ripaus currya 1 rkl luomu sitruunamehua 1 tl luomu sokeria (myös ruskea- tai intiaanisokeri käy) annos rakkautta 1. Sekoita pohjan aineet kulhossa. Painele vuokaan, joka on noin 26 cm halkaisijaltaan. Muista tehdä reunat. Esipaista 200 asteisessa uunissa 20 min. 2. Pilko parsa- ja kukkakaali ja höyrytä n. 20 min (esim siivilässä kattilassa, jonka pohjalla vähän vettä) tai kunnes se on rapsakan kypsää. Voi myös keittää, mutta höyryttäminen säästää vitamiineja. 3. Puhdista tarvittaessa vuohenputket, jos ovat esim multaisia. Ravistelu säästää enemmän vitamiineja kuin huuhtelu. Aja ne hienoksi tehosekoittimessa kerman ja mausteiden kera. Lisää perunajauho ja höyrytetyt kaalit tarpeeksi pienissä erissä, että hienontuvat hyvin. 4. Pilko fetajuusto kuutioiksi. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle. 5. Laita piirakka edelleen 200 asteiseen uuniin ja paista n. 15 min. 6. Anna jäähtyä ja nauti esim yrttiteen kanssa. Mukavia yrttejä teehen esim mesiangervo, minttu, nokkonen, vadelmanlehdet, mustaherkukan lehdet.

TÄNÄÄN POOKIIN! Messujen ajan monipuolinen ruokatarjonta SAARISTOLAISPÖYTÄ KEVÄÄN HERKKUJA LOHIKEITTOA ja GRILLIRUOKAA PIHAGRILLILTÄ Tule samalla tutustumaan Juhani Vuorisalmen teoksiin. Ylinenkatu 21 torin laidassa. Puh. 02 8477100

www.gasthauspooki.com

SuloPuu 0500 901 982 sulopuu@lailanet.fi

sulopuu.fi s Uudisrakentaminen s Pienrakennukset s Remontit s Lauteet s Lahjatavarat

Vakka-Suomen alueella oma paikallinen välittäjäsi Salla Kaarakainen, LKV, VN p. 044 026 2590 salla.kaarakainen@remax.fi www.remax-omaankotiin.fi


10

Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013 |

Kukkakauppias Tanja Runola Siivosen Kukkapirtistä teki esimerkki-istutuksen jalalliseen valmiiksi ruostutettuun ruukkuun. Istutuksessa käytettiin hortensiaa, murattia sekä meriheinää.

Vain luovuus rajana kesäkukkaistutuksissa  Linda Elmroos

Ensimmäiset kesäkukkaistutuksien SM-kilpailut järjestetään Uudenkaupungin kukkamessuilla 25.-26.5. Kilpailussa on kaksi sarjaa: ammattilaissarja ja opiskelijasarja/oppilaitossarja. Ammattilaissarja on avoin kaikille puutarha-alan ammattilaisille, kun taas opiskelijasarja on avoin kaikille puutarha-alan opiskelijoille. Tavoitteena on toteuttaa kestävä kesäkukkaistutus ruukkuun tai muuhun vastaavaan. Vain mielikuvitus on rajana. Kilpailutyö nimetään erikseen ja työn tulee sisältää pääosin kesäkukkia. Muun materiaalin tulee lähtökohtaisesti kestää usean viikon ajan, sietää ulkona oloa, kastelua ja muita tarpeellisia hoitotoimenpiteitä. Kilpailussa arvioidaan muun muassa istutuksen kokonaisuutta, tasapainoisuutta, värien harmoniaa, kasvien valintaa, omaperäisyyttä ja teknistä toteutusta.

Vinkkejä omiin istutuksiin voi hakea juurikin Kukkamessuilta ja kilpailutöistä. – Ruukku pysyy parem-

pana, jos ruukun sisäpintaa suojataan muovilla, neuvoo kukkakauppias Tanja Runola Siivosen Kukkapirtistä tavallisia kuluttajia. – Muovikassikin kelpaa. Istutusta ei kuitenkaan ole välttämätöntä tehdä ruukkuun. – Useamman tasoiset kukkaistutukset esimerkiksi kerrostaloasunnon parvekkeella ovat käteviä. Ja tietenkin omenalaatikot ovat aika suosittuja. Runola tykkää käyttää istutuksen pohjalla lecasoraa. – Lecasora tekee sellaisen salaojituksen sinne. Jos lecasoraa ei löydy niin voi laittaa esimerkiksi isoja kiviä tai karkeaa hiekkaa. Kun kukat on istutettu, multa painetaan aika tiukkaan. Muita koristeita istutuksessa voivat olla esimerkiksi koristekivet, meriheinä, oksat tai hiekka. Vain luovuus on rajana. Lisäksi istutus pitää kastella hyvin, kun se on valmis.

– Hortensiat ovat nyt hirveän suosittuja. Ne olivat jo viime kesänä mutta nyt vielä enemmän, Runola kertoo. Hortensiat ovat monivuotisia kasveja ja siten siis suurempi sijoitus. – Talven ajaksi hortensiat voi

laittaa esimerkiksi kellariin tai vilpoisaan autotalliin. Ja niitä pitää muistaa kastella talvellakin. Kevätaikaan orvokit ovat kestosuosikkeja. Puolestaan esimerkiksi pelargonia ja marketta ovat helppoja kesäkukiksi aloittelijoille. Nykyään kukkien ulkonäkö ei ole tärkeintä, vaan istutuksella pyritään saamaan muitakin aisteja käyttöön, kuten haju- ja makuaisti. – Yrtit ovat nyt myös suosittuja. Ne ovat samaan aikaan sekä hyödyllisiä että kauniita. Väreistä vihreä ja valkoinen ovat paljon käytettyjä ja vaaleat sävyt yleensäkin. – Useimmiten sisätiloissa käytetään hillitympiä värejä, kun taas ulkona uskalletaan käyttää voimakkaampia värejä, Runola toteaa.

Kukkamessuilla järjestetään myös Kukkahattu- sekä Minipuutarhakilpailu. Kukkahattu-kilpailu on avoin kaikille kukkahattuisille ja kilpailusta löytyy sarjat sekä lapsille että aikuisille. Minipuutarhakilpailu on myös avoin kaikille ja sen tavoitteena on toteuttaa koristeellinen minipuutarha kuormalavaan.


11

| Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013

TÄMÄ EI OLE KALAJUTTU. KOHTA KAIKKI OVAT…

n

Haavi auki!

Haavin täydeltä tarjouksia. Tutustu netissä!

20.−24.5. kampanjaliikkeet auki klo 18 asti.

www.facebook.com/haaviaukiuusikaupunki

Loistavia ostoksia, aidosti hyvää palvelua, kiehtovia tapahtumia, uusia unelmakoteja, mahtavia työmahdollisuuksia, upeita matkailuelämyksiä – sitä kaikkea on merellisen idyllinen Uusikaupunki. Näpyttele nettiselaimeesi osoite www.haaviauki.fi ja tutustu tarjontaamme tarkemmin. Tämän kaupungin

www.kukkamessut.fi www.facebook.fi/ kukkamessut

monipuolisuus loksauttaa takuulla haavisi auki!

www.haaviauki.fi Uudenkaupungin yritykset ja yhteisöt


12

Keskiviikkona, 15. toukokuuta 2013 |

TALO MERENRANNALTA Uusi kotisi merenrannalta, tule tutustumaan Janhuan alueen uudisrakentamiseen. Esittelyssä alueen kortteli 12, tontti 4. Samalla voit katsastaa talotarjontamme. KIMARA HUVILASUOSIKIT

ONNI ASUU OMATALOSSA

Talomyynti

YKSILÖLLISESTI SINULLE – KOTITALO

Juhani Alppi rakennusmestari 0400 756 676 juhani.alppi@rautia.fi

Asemapiirros kaupanpäälle talopaketin ostajalle toukokuun loppuun mennessä.

Ketunkalliontie 6, 23500 Uusikaupunki • puh. (02) 842 7100 • fax (02) 842 7130 www.rautia.fi/uusikaupunkI

Avoinna: ma–pe 7.00–18.00 la 8.00–14.00 Tervetuloa!

Kukkamessujen messuliite 2013  

Kukkamessut 2013 Saaristotapahtuma Saariston Puurakentaminen 2013

Kukkamessujen messuliite 2013  

Kukkamessut 2013 Saaristotapahtuma Saariston Puurakentaminen 2013

Advertisement