Page 1

Se viimo!

zin #12

8. oktober, 17.00, Trg svobode: CodAkustika @ Teden otroka 9. oktober, 12.00, SERŠ: Odprtje e-klopce s KUD Coda 12. oktober, 12.00, KUD Coda: Kostanjev piknik 26. - 29. oktober, Virc, Poreč: Glasbeni tabor Skupaj na 440 Hz 19. december, Jazz klub Satchmo: tradicionalni decembrski koncert

Si že cu to?

Alterart

Končno nazaj! Junaško naprej!

Vpis poteka zelo dobro in morda bo tako vsaj malce lažje izpeljati naš projekt selitve v nove prostore. Razmišljam, kako daljnosežno je naše delo - tile otroci, ki so sedaj pred menoj v obliki suhoparnih prijavnic, se bodo mesece in leta učili od nas. Naša odgovornost je, da jih naučimo veliko več od brenkanja na kitaro ali tolčenja po bobnih. Zdi se mi, da nam to dobro uspeva.

Preteklo šolsko leto je bilo tako pestro, da lahko skoraj za vsak mesec najdemo izgovor, kje se je zataknil naš Codazin. Zataknil se je v pripravah na najpomembnejši in najbolj junaški projekt preteklega leta. Zataknil se je v pripravah na najbolj pričakovan in zmešan teden preteklega leta. Zataknil pa se je tudi med vsemi organizacijskimi izzivi, ki so pripravo Codazina tlačili na dno to-do seznama.

Popoldan se odpravim na prve popočitniške vaje KUD Coda. Pripravljamo se za naš koncert prihodnji petek. Čarna je polno opremljena s pegicami, Samo je že popolnoma prerasel naš set bobnov, Omar pa je še bolj razvil svoje šarmerske sposobnosti. Če jih vprašaš o počitnicah, so počeli “eh, nič” ali pa “povsod sem bil”. Face, ki se najbrž niti ne zavedajo, kako zelo so “kul” in kaj vse še imajo pred seboj!

A v jubilejnem 15. šolskem letu smo nazaj, polni energije, predvsem pa zgodb, ki jih želimo deliti z vami. Na tem mestu hvala, da nam zaupate in zgodbe pišete z nami. Še pred tem pa hiter skok nazaj, kjer smo ostali z marčevskim Codazinom, ko smo predstavili projekt Glasbeni junaki, s katerim zbiramo sredstva za našo novo streho nad glavo.

Iz dnevnika Duhci, ki se zlobno hihitajo Martina Počkarja (Večer, 14. 9. 2019). Karikatura: Ciril Horjak.

Ce še vedno nea veš, ki si ... Alternativna glasbena šola KUD Coda, Trubarjeva 24, Maribor, www.kud-coda.org, info@kud-coda.org, 031 230 691. Codazin ureja Katja Sreš. Oktober 2019.

Glede na to, da naše mesečno glasilo še vedno prebirate ob čakanju na lekcije na naslovu Trubarjeva 24, bi lahko sklepali, da nam ni uspelo. Že za prvi korak smo si zadali zelo ambiciozen cilj - v 45 dneh s pomočjo množičnega financiranja zbrati 20 tisoč €. A nam je v velikem slogu uspelo to, kar se je marsikomu zdelo nemogoče in za kar je marsikdo prikrito ali odkrito želel, da nam ne uspe. Seveda ta znesek, sploh

po odštetih stroških in lastnemu vložku, ne zadostuje, zato s projektom Glasbeni junaki nadaljujemo. Pozimi načrtujemo licitacije opreme znanih Slovenk in Slovencev, sredstva bomo zbirali tudi na vseh naših dogodkih. Manjkajoča sredstva bomo primorani zbrati z zadolževanjem in naredili bomo vse, da bo s pomočjo donatorjev. spoznorjev in kreativnih idej ta znesek čim nižji.

Letošnje šolsko leto tako ostajamo še na starem naslovu, cilj pa je, da 16. sezono odpremo v novih prostorih, kjer bomo lahko brezskrbno in z navdušenjem ustvarjali. Hvala vsem, da nas na tej poti podpirate. Spremljajte nas še naprej na naših KUD Coda in Glasbeni junaki straneh, profilih in kanalih.


Kaka legenda!

Si vido?

V rubriki Kaka legenda! tokrat predstavljamo Jerneja Bobanca Bobija, bonarja, ki je nepogrešljiv na naših vajah in koncertih ter poskrbi, da tudi sicer pri nas vse teče kot po maslu.

Sicer se je že septembra marsikaj zanimivega zgodilo, a tokrat bomo naredili še en korak nazaj in se ozrli na naš 2. (Z)mešani festival, jki e tudi letos na oder na prostem pred Umetnostno galerijo v Maribor pripeljal živahen kulturni program za mlade in družine. Petdnevni festival z 20 koncerti, predstavami in delavnicami je dosegel in presegel zastavljene okoljske cilje in ostaja prva slovenska zero waste prireditev. 1500 obiskovalcev in več kot 160 nastopajočih je namreč ustvarilo manj odpadkov v primerjavi z lanskim letom.

Na naši spletni strani imamo le kratke opise mentorjev, nihče pa pravzaprav točno ne ve, kaj počnemo strici in tete iz ozadja. Katere zadolžitve od tebe na Codi zahtevajo največ časa in katere te najbolj motivirajo za to delo? Največ časa definitivno vzame obdelava in montaža posnetkov zaključnih koncertov, druga kr zamudna stvar je pa sestavljanje urnikov za skupinske vaje. Motivacija je spremljanje učencev od učenca in vse do mentorja ter da smo krasna ekipa, ki se imamo res fajn. Ti si tisti, zaradi katerega se lahko pohvalimo s polnim YouTube kanalom spominov. Koliko časa porabiš za montažo posnetkov in kaj to vse od tebe zahteva? Hja....različno. Na vsak zaključni koncert, torej december in junij, imam na voljo okrog 40 komadov, ki jih moram preposlušat in se zmeniti sam s sabo, katere bom izbral. Tukaj se šele začne pravo delo. Posnetki, ki jih dobim, so ločeni po linijah/ instrumentih, okrog 20 linij na en koncert in jih je potrebno najprej ”zložiti” skupaj in urediti, torej nastaviti nivoje, jih “olepšati” in izvoziti. Potem preidemo v video del, ki je dokaj podoben kot audio del, le da imamo opravka s sliko. Torej, uvoziti vse posnetke vseh kamer, jih posinhronizirati, popraviti barve, zrezati v posamezne komade, uvoziti prej narejen audio posnetek, dodati začetne in končne napise, izvoziti in naložiti na Youtube.

Med 4. in 8. junijem so se na odru izmenjali naši učenci in udeleženci programov ter glasbeniki Emkej, Ditka, člani zasedbe Happy Ol’McWeasel, Infected, Jernej Mažgon in Vasja Mihajlović. Glasbeni program so dopolnjevale ustvarjalne delavnice, pub kviz, improvizacijska predstava in pesniški slam. Stopnja ločeno zbranih odpadkov je s 95 % ostala enaka lanski. Velik uspeh pa smo dosegli pri skupni količini odpadkov, ki je kljub veliko večjemu obisku in kulinarični ponudbi, padla v primerjavi z lansko izvedbo in znaša 121,3 kg. Z ozirom na problematiko plastike za enkratno uporabo je še posebej razveseljivo, da je petdnevni festival ‘za seboj pustil’ je 10,2 g plastičnih odpadkov. Le 6,1 kg odpadkov ni bilo mogoče ločiti, kar je toliko, kot vsak prebivalec Slovenije v povprečju ustvari v petih dneh.

Si na vsakih vikend vajah Skupinske igre. Kaj ti je pri tem najbolj fajn in kaj te res spravi iz tira? Najbolj se vedno veselim naših učencev, ki jih vidim po 4 mesecih, torej od zadnjih koncertov. Iz tira pa me spravi, če učenci na drugih ali pa celo tretjih vajah še vedno ne poznajo komadov, ki jih igrajo. Ni pošteno do vseh ostalih.

Predstavljaj si, da nastopaš v kviz oddaji. Koga od Če si predstavljaš nove KUD Coda prostore - kaj bi morali Codovcev bi izkoristil za klic v sili in zakaj. imeti, da bi bili zate popolni? Saida, ker če že ne bi skupaj vedela odgovora, bi Avtomat s Planica sladoledom. mi vsaj kak dober vic povedal.

Odlične rezultate smo dosegli v sodelovanju s ponudnikoma hrane in pijače ter ob pomoči vas, obiskovalcev, ki ste se na okolju prijazne pozive in alternative odzvali z navdušenjem. Hvala vam za to! Za nas je bil festival ponovno nepozabna izkušnja. Kako se je zdel vam, pa nam lahko anonimno sporočite z odgovori na nekaj kratkih vprašanj na tej povezavi: http://bit.ly/ZF19_anketa. Pomagajte nam, da bo 3. (Z)mešani festival še boljši in še bolj (z)mešan!

Profile for kud-coda

Codazin #12  

Codazin #12  

Profile for kud-coda