Page 1

resumĂŠ

portfolio

kt


khue trinh / q way w | issuu.com/ktrinh

trihn/ e | ktrinh@pratt.edu f | 267 670 5596

education Master of Architecture

experience

May 2020

Advanced Standing 2-Year Program School of Architecture Pratt Institute Bachelor of Science in Architecture May 2018 College of Architecture and Environmental Design Kent State University (KSU), Kent, Ohio Magna Cum Laude

skills Language Certification

Fluent in Vietnamese and English KSU Peer Leader Training Workshop May 2015

leadership, organization, management with undergraduate academic programs

Computer Skills Rhino3D | Grasshopper Revit | AutoCAD Photoshop | Indesign | Illustrator Microsoft Office Others

Sketching | Watercolor Painting Hand drafting | Physical Model Building Researching

awards Pratt Institute Graduate Scholarship

2018-20120

Honorable Mention Fashion Tech Hackathon KSU January 27th-29th 2018 Most Inspiring Student Project – Merit Award Florence Italy Program KSU Spring 2017 Schidlowski International Design Scholarship College of Architecture and Environmental Design KSU Spring 2017

Second place Undergraduate Research Symposium KSU Dean’s List KSU 2014 -2015, 2015 -2016, 2016 -2017 Trustee Scholarship KSU 2014-2018 President’s Scholarship KSU 2014-2018

Spring 2016

Full time, May – August 2017 | Part time, January – May 2018 Architectural Intern David Ports Architects Inc., Richfield, Ohio Supervisor RA. Rich Mahoney Worked on construction documents, renderings, digital 3D models and prototypes of commercial/ restaurant projects on Revit, AutoCAD, and Photoshop Assembled digital and physcial interior sample boards Documented site visit notes Collected detail files and organized the firm’s Revit library

Teaching Assistant | Student Success Leader Student Success Program Kent State University, Kent, Ohio Professor David Thal Instructed class of 20 freshmen Provided referrals to campus resources Collaborated with faculty

Fall 2015, 2016, 2017

Undergraduate Research Assistant Fall 2016 Dredged Materials from Lake Erie – 3D Concrete Printing Kent State University, Kent, Ohio Project Manager Dr. Rui Liu Collected articles, analyzed data about 3D concrete printing + dredged material mixture Prepared and performed experiments to produce dredged material lightweight aggregates Compiled results and developed reports Project Researcher Fall 2015 – Spring 2016 Undergraduate Research Symposium Kent State University, Kent, Ohio Advisor Dr. Rui Liu Led research about bamboo utilizations in architectural design and structural construction Interpreted and analyzed scholar articles and data Modeled small-scaled bamboo joints and connections Presented research result and desired future development


Porfolio content

wave vertical square dust to dust framing additionals


wave

Center of wearable technology Maker space | office | river connection cultural art district, pittsburgh, pa AREA 148,000 SF Partner Bridget Tipton prof. charles harker

The project is a multi-use building in the Cultural Arts District in Pittsburgh, Pennsylvania with a target of 148,000 gross square feet. The project site is located on the north edge of the district and will be the final site to be developed within the Behnish Master Plan. The project is predominantly and office building for the expansion of the wearable tech, Jacquard (a collarboration of Levi’s and Google) with context-specific, community-oriented program on the lowest levels. The building represents the way that technology is reinvigorating the city behind the wave of the steel industry and represents the way that technology is becoming ubiquitous, but is also foward looking to what will become possible through more investment and emphasis on technological innovation.


^N

behnish plan of pittsburgh

river

city wind prevention + sun spots

river + city views

conceptual form inspired by the river wave


prime tenant floor 4-10

prime tenent component The proposed prime tenant integrates with the context of the Cultural District by encouraging intellectual achievement through making and participates in the wider re-imagining of Pittsburgh from a steel city to a tech city. The prime tenant occupides 80,000 SF. Floors must be flexible to be able to accommodate 2000 SF, 4000 SF, and 8000 SF spaces to allow multi-tenant or multi-department floors.

auditorium

4k office

auditorium

maker space gallery/ demo

Community component A porrtion of the building will engage the public domain and encourage interaction of the public while addressing the intellectual, physical, and spiritual needs of those living and working in the downtown. The community oriented portion of the project occupies 40,000 SF. The proposed uses that are open to the public include: Fabriction: a maker-space, with a textile emphasis, equipped so hat the community can develop and prototype new products Auditorium: 200 seats to serve as a presentation space Domenstration Showroom: space to display, interact with, and test prototypes Cafe: quick service cafe to serve the employees in the building, but to also provide density on the south side of the site, as suggested by Behnish plan.


58/(62)7+80% 58/(62)7+80% 63$&()5$0( /' 72$9(5$9(2)

63$15$1*(  72 $9(5$*(

63$15$1*()25&2/8016833257(' 63$&()5$0(6 72

2

&

S105

63$15$1*()25:$//6833257('63$&( )5$0(6 72

('*(2)522) 29(5+$1*%(<21'

'

 $8',725,800$;63$1



 *$//(5<0$;63$1



1 S105

29(5+$1*72

)

(

'

1 S104

23(1

&

&

%

%5,'*(77,3721 .+8(75,1+ 352)(6625+$5.(5

:$9(&(17(5)25 :($5$%/(7(&+12/2*< 3,776%85*+3(116</9$1,$



/

635,1* $5&+

$

('*(2)522) 29(5+$1*%(<21'

6FDOH

  

$ /(9(/ 



/(9(/522))5$0,1*    

















6


Structural system The two main uses of the building are a ten-story office building and a two-story auditorium and gallery/demonstration space. The two uses each have a unique structural system that function independently. A/ The two-story auditorium and gallery/demonstration space is a four-way grid space frame. The space fram is constructed of steel which is hot dip galvanized in molten zinc bath w/ a powder coat to prevent corrosion. This system was selected for the auditorium portion of the building for the following reasons: The ability to express the curved form of the roof The allowance for increased spans with limited interior columns The open nature of the structure between the two plan grids allows easy installation of mechanical, electrical services and air conditioning ducts, and sprinkler system within the structural depth of the modular construction.

The gallery/ demontration space utilizes the same space frame structural system for the reasons above and for design continuity to unify the publicly accessible portions of the building. The lateral support for the space frame is provided by the perimeter shear walls of the theater. rules of thumb - space frame l/d = 12 to 20, average of 16’ span range = 80’ to 120’. average 190’ span range for columns-supported space frame: 30’ to 80’ span range for wall-supported space frames: 30’ to 130’ overhang: 15% to 30% L d 140’ auditorium max span 8.75’ 21’ gallery max span 2’ B/ The structural system for the 10-story office portion of the building is a steel structure of columns, beams and girders. The lateral support is provided by the shear core walls.


Kinetic / responsive facade system perforated zahner metal panels The perforated panel system is inspired by the two main ideas: textile weaving of the Jacquard and river waves. The system is rotated individually due to the sun path throughout the day. It helps blocking direct sun and heat gain. While still providing views to the city and the river. Each panel can rotate up to 45 degrees to the left or right. Due to this variety of rotation possibilities. The panel system creates a dynamic pattern and unrepeated visual aesthetic. This kinetic pattern is inspired by the natural movement of water.


vertical square

civic center area 8600 sf magliano, tuscany, italy prof. andrea ponsi

The origins of Magliano date as early as 6th century BC. Magliano is a small medieval historic hill town with a population between 3,000 - 4,000. There is an inherent pride of place for its defining characteristic: the well-preserved village walls. The prompt is the proposal of a new Civic Center and reorganization of a portion of the urban fabric through a new connection between the parking area and the historic center. This is viewed as an abstract combination of the hill town and its surrounding nature to create a second square. The 25 foot change in elevation provides a vertical access from the parking lot to the main street while simultaneously offering different vision framings. A feeling of walking in a forest is especially enhanced in the design.


roofscape + greenscape

view from site

streetscape + town entries

view from parking lot


The challenge of new square in the hill town is how to secure privacy of education programs while remaining public for people accessing the parking lot. The main museum and education mass are closed after business. Public spaces, restrooms, and vertical access remains opened.

1

0

infomation center

main square

education mass

-1

This square is expanded into three different levels. The education program remains private, and is embedded in the hillside. With the extended square, there are different experiences on each level provided by the vision framing effect. To frame the view, a variation of column set is laid out. The density of columns changes on each level: lower denser, higher - sparser.


MATERIAL TEXTURES

The Magliano colors are yellow and beige. The hill town is also surrounded by woods and cultivated lands. To maintain the site context, the materials used are mainly beige travertine and oak.


dust to dust

center for urban ecology studio + research 25000sf towpath trail, cleveland prof. diane davis-sikora | Dr. Rui Liu

The project is located in Scranton Flats with the shoreline of Cuyahoga River. The Scranton Flats is a connecting threshold of Downtown Cleveland, Ohio City, and Tremont, as well as a zone neutralizing the three surrounding urban areas. It has been reconstructed into public green space, after being brownfield for many years. In the winter, this is a great birding spot along the River. The most popular bird is the White-winged Scoter. Moreover, the Ohio & Erie Canal Towpath runs across the site, and connects cities together (Cleveland to New Philadelphia). This proposal aims to build upon the concept of â&#x20AC;&#x153;Dust to Dustâ&#x20AC;?: the life cycle of everything beginning and ending as dust. This project aims to create an unrelenting cycle and recycle in terms of built materials. The concept is inspired by the Lightweight Dredge Material in Lake Erie, an ongoing research project by Dr. Rui Liu and his team. Concurrently, the center creates a place for learning, researching, gathering, and bird watching along the towpath trail.


Every year, more than 1.15 million cubic yards of dredged sediment require removal from harbors and ports along Ohio’s Lake Erie coast. 15% of dredging is in Cleveland. This is the second largest percentage, after 55% in Toledo. The research done by Dr. Rui Liu & Dr. Reid Coffman investigates the potential of sintering the dredged materials from the Harbor of Cleveland in Lake Erie to produce lightweight aggregate (LWA), which can be applied to green roof construction and concrete mixture production. Through the process of manufacturing, LWAs with porous microstructures are produced with useful specific gravities, and water absorption capacities. The research proves that the LWAs green roof has higher retention capacity than the conventional green roof system. They are expected to be used in the green infra-

-structure construction to manage stormwater in post-industrial brownfields because of its high heavy metal content. However, the high level of aluminum, calcium, iron, and magnesium has excellent phosphorus absorption potential. Therefore, LWA infrastructure has the potential to improve the water quality by removing phosphorus from the stormwater runoff. LWA concrete production is currently under researched. However, it has the potential to be a more useful alternate to conventional concrete mixture.

1. dewatered + sieved

lwa green roof research

2. MIXING The LWA green roof system is applied to the “Dust to Dust” project.

3. KNEADING

4. AIR DRYING | raw

5. BAKING 6. sintered aggregate

To embody the industrial characteristics of the site and to recycle dredge material found nearby, LWA green roof and concrete structures are used. The LWAs have a diverse variation of pellet size because of differences in heat, water content, and clay content. Taking the advantage of this diversity, the green roof can also become a research site. Each LWA type is mixed with organic soil and used for a variety of plants. Smaller plants like succulents might be used. At the lowest level, there is an exterior garden where LWAs will also be used. Because there is are no structural risks, larger plants can be grown.


After the brownfield revitalization, there is more wildlife returning to the Scranton Flats, especially winter birds. Taking the inspiration of the White-winged Scoter, the project forms a wing lifting off from the ground. This form embeds half of itself into the hillside, and divides the towpath into two directions: one going to the first level â&#x20AC;&#x201C; institutional and outdoor garden, and one going to the second levelâ&#x20AC;&#x201C; cafeteria and classrooms. These directions are connected by a gentle slope on the East side, where a metal screening is located. The screen allows peeks into the two-story gallery/ museum inside the building.

metal roof screening system exterior stair LWA green roof

2nd entrance on 2nd level

visually kinetic metal screening main entrance on 1st level

N


south facade wall section The perforated metal screening is inspired by the bird feather structure.


framing

APARTMENTS + entertainment center MAIN STREET, DOWNTOWN AKRON, OHIO AREA 98,800 SF prof. PETER MARKS

The idea of compression and view obstruction is the key element. With an alien folding form, the building stands out and becomes a new landmark of downtown. It also retains a certain politeness by almost touching surrounding buildings. Half of the building is lifted above the ground to introduce a new moment connecting Main Street and Lock 3. The building is comprised of three main elements: structural shell, steel facade, and programs. The structural concrete shell covers and defines its program geometries. The steel facade obstructs view from the inside to outside and vice versa, creating a sense of curiosity and guiding peopleâ&#x20AC;&#x2122;s movement. The steel facade placement follows direct hard sun. It is located mostly on the west and south of the building to introduce a shading pattern and obstructed views. The proposed programs are luxury apartments and cinema theatre. They are connected to each other by an open public space.


FORM STUDIES

CANAL PARK

LOCK 3

LOCK 4

Negative| Subtraction

OFFICES RESTAURANTS

site programs

Positive | Addition

Synthesis | Multiplication The concept is to embrace the pathway connecting main street and Lock 3. There are three main components: two towers of two main programs, pathway, and transitional space. Each component reveals itself yet relates to each other by its geometry. After many techniques, the form evolves into a united shape, where the two main programs are hidden inside a massive shell structure. The space between acts as a transitional moment between the two programs.

public space activation


third floor

second floor

first floor

N

ground floor


additionals


kt

Profile for Khue Trinh

Architecture Portfolio 2014-2018  

My selected undergraduate works at KSU, OH

Architecture Portfolio 2014-2018  

My selected undergraduate works at KSU, OH

Profile for ktrinh
Advertisement