KTIRIO + ENERGY - SEPTEMBER 2021

Page 1

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ |

years

35

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ • ΤΕΥΧΟΣ 8 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 • 10,00 €

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ LEED GOLD ΔΥΟ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΙΣΟΓΕΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ"

ΤΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ CARLSBERG GROUP. ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΕΝΤΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ "LEED PLATINUM"

www.ktirio.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΕΓΗΣ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

8/2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΕΡΓΑ 26 ΜΙΑ "ΜΗΧΑΝΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ" ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ MVRDV 30 ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ "BREAAM EXCELLENT" Studio Libeskind 34 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ Ψαρρός - Τσίνος - Μπαραμπούτης 38 Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Τ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ Άρης Τσαγκρασούλης 42 ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Θεώνη Καρλέση ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 44 ΔΥΟ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΙΣΟΓΕΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΥ ΖΗΝ 52 "J-HOUSE", ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α', ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ Urban Fabric Architectural Laboratory 60 ΤΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ CARLSBERG ΜΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ C.F. Møller Architects 68 ΕΠΤΑΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ LEED GOLD Κλέαρχος Μαλέας Αρχιτέκτονες 76 ΠΕΝΤΕ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΝΙΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Goulidis Constructions & Properties

92 ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 102 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ Η χρήση των υλικών που διαμορφώνουν το κέλυφος των κτιρίων, σε συνδυασμό με το βιοκλιματικό σχεδιασμό, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των φορτίων ψύξης και άρα στη μείωση της ανάγκης για τεχνητό κλιματισμό. 109 ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Η ευρεία διάδοση της χρήσης όψεων αλουμινίου τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων και στα πλεονεκτήματα που εμφανίζει το αλουμίνιο ως δομικό υλικό, τα οποία διασφαλίζουν τη μεγάλη διάρκεια ζωής του. Οι αεριζόμενες όψεις αλουμινίου χρησιμοποιούνται συχνά για την άμεση αισθητική αναβάθμιση, αλλά κυρίως για την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου μέσω της τοποθέτησης κατάλληλου μονωτικού υλικού.

125 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ LEED ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ Η πιστοποίησή LEED είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της αειφορίας στα κτιριακά έργα, το οποίο προσφέρει σ ‘αυτά περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αξία. Για την εφαρμογή της απαιτείται συντονισμός, συνεργασία, ενημέρωση και καλή οργάνωση. ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 132 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ Cepezed Τα 250 m² φωτοβολταϊκών, που εγκαταστάθηκαν επάνω από τα φθοροπολυμερή φύλλα (ETFE), που στεγάζουν την ελαφριά μεταλλική κατασκευή, παράγουν ενέργεια ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του σταθμού. ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 137 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

117 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Η ενίσχυση της θερμομονωτικής επάρκειας στη στέγη αποτελεί μέτρο, που μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός υφιστάμενου κτιρίου, ενώ παράλληλα, μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα από υγρασία, εξουδετερώνοντας τις θερμογέφυρες και τους κινδύνους από συμπύκνωση υδρατμών.

84 ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ "LEED PLATINUM" ISV Architects

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ CARLSBERG GROUP, C.F. MØLLER ARCHITECTS ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ADAM MØRK

www.ktirio.gr

3


35 years ΕΚΔΟΤΙΚΟ

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ Το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ από τα πρώτα τεύχη του στη δεκαετία του '80 δημοσίευε άρθρα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και για το μερίδιο συμμετοχής που έχει ο κλάδος των κατασκευών σε αυτό το θέμα. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και σήμερα τα νέα κτίρια καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από όση στο παρελθόν. Τη μεγαλύτερη προσφορά σε αυτή την επιτυχία την είχαν η ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ και η συμβολή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο σωστό ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ τους. Η σχετική ελληνική νομοθεσία, ακολουθώντας σήμερα τις οδηγίες της Ε.Ε. προσαρμόστηκε και απαιτεί από τον κατασκευαστικό κόσμο κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZeb), τα οποία σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σύμφωνα με βιοκλιματικές αρχές, απαιτώντας μηδενική ή μικρή ποσότητα ενέργειας για την εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών διαβίωσης όλες τις εποχές. Η απαιτούμενη αυτή μικρή ενέργεια που πιθανόν να απαιτείται, πρέπει να καλύπτεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο κτίριο ή κοντά σε αυτό. Από 1-1-2019 για όλα τα δημόσια κτίρια υπάρχει η υποχρέωση να σχεδιάζονται ως κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZeb). Η ίδια υποχρέωση άρχισε να ισχύει και για τα υπόλοιπα κτίρια εκτός της κατοικίας από τον Ιανουάριο 2021, ενώ από τον Ιούνιο 2021 ενεργοποιήθηκε ακόμη και για τα κτίρια κατοικίας. Σ' αυτό το πλαίσιο και μετά από σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο ΥΠ.ΕΝ. και το Τ.Ε.Ε., το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αναθεωρεί στο σύνολο τους τις Τεχνικές Οδηγίες, που αφορούν στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων και εκδίδει μια σειρά από νέες Τεχνικές Οδηγίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-7 για τον Τεχνητό και Φυσικό Φωτισμό κτιρίων, η οποία αναλύεται στο τεύχος αυτό. Τα πολυτεχνεία της χώρας μας βέβαια και η κοινωνία μας είναι ανάγκη, να ανταποκριθούν με το δικό τους τρόπο πολύ θετικά σε όλα αυτά τα καλέσματα της επιστήμης, διότι η "εξοικονόμηση ενέργειας" που προκύπτει, έχει άμεσο και εμφανές πλέον οικονομικό όφελος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συγχρόνως με την προστασία του περιβάλλοντος που επιφέρει. Σ' αυτό το τεύχος δημοσιεύονται άρθρα για τον "παθητικό δροσισμό των κτιρίων", για την "ενεργειακή αναβάθμιση στέγης", για την "εξοικονόμηση ενέργειας με αεριζόμενες όψεις" και τις "απαιτούμενες προδιαγραφές ενός κτιρίου σύμφωνα με το σύστημα πιστοποίησης LEED". Δημοσιεύονται επίσης "νέα κτίρια και χώροι υψηλής ποιότητας", που σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν με τη φιλοσοφία της εξοικονόμησης ενέργειας και περιορίζουν σημαντικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. "Ελπίζουμε όλα αυτά να σας φανούν χρήσιμα".

Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

www.ktirio.gr

17


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Ο ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΑΝΑ ΣΤΑΘΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ.

APXITEKTONIKH MEΛETH - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΨΑΡΡΟΣ - ΤΣΙΝΟΣ - ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε. ΣTATIKH MEΛETH - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΨΑΡΡΟΣ - ΤΣΙΝΟΣ - ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε. H/M MEΛETH - ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Δ. ΛΑΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Δ. ΛΑΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΨΑΡΡΟΣ - ΤΣΙΝΟΣ - ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε. TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ: Κ/ΞΙΑ ΨΑΡΡΟΣ - ΤΣΙΝΟΣ - ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε.. - Δ. ΛΑΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. IΔIOKTHTHΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ Α.Ε. ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 1.600 m² XPONOΣ MEΛETHΣ: 2018 XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 7/2019 - 3/2021 ΠAPOYΣIAΣH: ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ / ECG EGERSIS GROUP ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ Α.Ε.

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΣΕΛ. 139 ΛΑΜΨΗ ΦΩΤΙΣΜΟΣ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΣΕΛ. 37

34

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΕΥΝΟΗΣΕ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ.

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας Α.Ε. ιδρύθηκε το 2017 με υψηλές προδιαγραφές, στη Χίο και έχει ως στόχο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να παραχθούν έτσι καινοτόμα προϊόντα με βάση τη μαστίχα Χίου. Για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του εύρους των θεραπευτικών και ευεργετικών δράσεων της μοναδικής στον κόσμο μαστίχας Χίου αποφασίστηκε η ανέγερση βιομηχανικού κέντρου έρευνας εφαρμογών μαστίχας σε έκταση ιδιοκτησίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην Καλλιμασιά, ενώ σε άμεση γειτνίαση λειτουργεί ήδη η Mediterra A.E., εκ των βασικών μετόχων του κέντρου. Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε αφενός με γνώμονα τη στέγαση όλων των επί μέρους αναγκών ενός κέντρου έρευνας (με έμφαση τόσο στο βιομηχανικό κομμάτι, όσο και στην έρευνα / ανάπτυξη και εξωστρέφεια / επικοινωνία) και αφετέρου με

την απαίτηση της βέλτιστης αξιοποίησης των πολεοδομικών μεγεθών του οικοπέδου και την χωροταξική - τυπολογική σύνδεση με το υφιστάμενο κτίριο της Mediterra A.E. Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα με συνολικό εμβαδό 1.600 m². Η θέση του οικοπέδου επί του οδικού άξονα - επαρχιακής οδού ευνόησε τη σχεδίαση ενός κτιρίου προβολής, με κύριους άξονες την τοποθέτηση του κτιριακού όγκου μέσα στο οικόπεδο, την επιλογή των δομικών υλικών, που διαμορφώνουν το κέλυφός του, τη χωροθέτηση των λειτουργιών μέσα στο κτίριο και το διάλογό του με το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό ανάγλυφο, με υψομετρική διαφορά δύο περίπου μέτρων, οδηγούν στην υπερύψωση του ισογείου για άμεση πρόσβαση από το επίπεδο του δρόμου. Η "καρδιά" του βιομηχανικού κέντρου, ο μηχανολογικός του εξοπλισμός, οργανώνεται και


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΞΕΝΑ ΕΡΓΑ

ΜΙΑ "ΜΗΧΑΝΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ" Ο ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΥΛΟ ΣΧΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ. ΟΙ ΕΞΩΣΤΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: MVRDV ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ: JACOB VAN RIJS ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: FRANS DE WITTE ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: FEDOR BRON, FOUAD ADDOU, ANETA RYMSZA, ANNA BROCKHOFF, ALBERTO CANTON, LI LI, NICOLAS GARIN ODRIOZOLA ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ECADI ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ: PETER MENSINGA ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: BURO HAPPOLD ΦΩΤΟΡΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ: ANTONIO LUCA COCO, LUCA PIATTELLI, ANGELO LA DELFA, LUANA LA MARTINA ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2021

26

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ

Η MVRDV ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ LANKUAIKEI AGRICULTURE DEVELOPMENT (LAD).

Η τεχνική εταιρεία MVRDV παρουσιάζει τα σχέδια ενός κτιρίου γραφείων 11 ορόφων, το οποίο συνδυάζει στρατηγικές αειφορίας hightech και low-tech. Βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη, σε μια νέα αναπτυσσόμενη αστική περιοχή της Σανγκάης και έχει σχεδιαστεί ως ένα από τα πιο "πράσινα" και πιο έξυπνα βιώσιμα κτίρια της Κίνας. Από ψηλά, το κτίριο φαίνεται ορθογώνιο σε κάτοψη, αλλά ο όγκος του αναπτύσσεται σε ένα εντυπωσιακό καμπύλο σχήμα, από τη κλιμάκωση των εξωστών στην κύρια όψη του. Οι εξώστες είναι επενδυμένοι με ξύλο, καλύπτονται από φυτά και περιλαμβάνουν έναν προσβάσιμο διάδρομο προς την κορυφή του κτιρίου, ο οποίος παρέχει χώρους στην εταιρεία για να επιδείξει το έργο και την έρευνά της. Μια καμπύλη, υπερυψωμένη οροφή, που ακολουθεί το σχήμα των εξωστών, καλύπτει το σύνολο του κτιρίου. Στο νότιο τμήμα, σ' αυτήν την υπερυψωμένη κατασκευή τοποθετήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες, ενώ προς βορρά είναι διαπερατή, φιλτράροντας το φως του ήλιου, αλλά επιτρέποντας τη βροχή να φτάσει στις κάτω βεράντες.

Στην πρόσοψη, οι εξωτερικοί τοίχοι αποτελούνται από πτυχωτή διάταξη ηλιακών συλλεκτών και γυαλιού υπό γωνία, για την προστασία του εσωτερικού από το έντονο θερινό ηλιακό φως, επιτρέποντας παράλληλα το χειμερινό ηλιακό φως να διεισδύσει στους εσωτερικούς χώρους. Στο νότιο άκρο του κτιρίου, αυτοί οι τοίχοι βοηθούν επίσης στην προστασία των εργαζομένων από το θόρυβο του κεντρικού εξωτερικού δρόμου έξω. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως "μηχανή αειφορίας", που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ποικιλία προκλήσεων τόσο έμμεσα, όσο και άμεσα, με λύσεις high-tech και lowtech. Μέσω της επιλογής κατάλληλων υλικών και της ανάλυσης κύκλου ζωής, ο ενσωματωμένος άνθρακας θα είναι 40% χαμηλότερος απ' ότι σε μια τυπική συγκρίσιμη κατασκευή. Η κατασκευή της στέγης και οι εξώστες βοηθούν στον αποτελεσματικό φυσικό αερισμό. Αυτός ο αερισμός και οι στρατηγικές σκίασης μειώνουν τις απαιτήσεις ενεργειακής κατανάλωσης. Χάρη στα ηλιακά πετάσματα, που έχουν ενσωματωθεί στο σχεδιασμό, το κτίριο θα είναι σχεδόν


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΔΥΟ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΙΣΟΓΕΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 44

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


www.ktirio.gr

45


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

52

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


"J-HOUSE", ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α', ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

www.ktirio.gr

53


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΕΠΤΑΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ "LEED GOLD"

Το κτίριο περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία και υπόγειους χώρους στάθμευσης και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επί των οδών Λ. Αλεξάνδρας, Πατριάρχου Ιερεμίου και Αχιλλέως Παράσχου στους Αμπελοκήπους, σε μικρή υποχώρηση έναντι των οικοδομικών γραμμών των δύο πίσω οδών και σε απόσταση 25 μέτρων από τη Λ. Αλεξάνδρας. Στην όψη επί της λεωφόρου υπήρχε υφιστάμενο ισόγειο κτίριο 5 καταστημάτων, το οποίο τροποποιήθηκε για να δημιουργηθεί πρόσβαση προς το νέο κτίριο. Γενικά, δόθηκε εκ μέρους των μελετητών ιδιαίτερη προσοχή στη μορφή και στη χωροθέτηση του νέου κτιρίου, ώστε να εκπληρούνται ταυτόχρονα οι παρακάτω στόχοι, που ήταν απαιτήσεις του ιδιοκτήτη: • Ένταξη του κτιρίου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με προσαρμογή του στη γεωμορφολογία της περιοχής. • Τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται και στους τρείς δρόμους ενδιαφέρουσες όψεις και να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ιδεατού στερεού. • Αρμονική συνύπαρξη με τα συμβατικής κατασκευής κτίρια της περιοχής, δίχως να προκαλεί ούτε με τη μορφολογία των όψεων του ούτε με τον όγκο και το ύψος του. Με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα του ιδιοκτήτη, οι χρήσεις του κτιρίου οργανώνονται ως εξής: Το ισόγειο από την οδό Αχιλλέως 68

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


www.ktirio.gr

69


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

76

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


ΠΕΝΤΕ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΝΙΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

www.ktirio.gr

77


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ "LEED PLATINUM"

84

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


www.ktirio.gr

85


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

92

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" www.ktirio.gr

93


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Τα βασικά υλικά για το κέλυφος είναι φυσική πέτρα και η επένδυση με ξύλο. Χαλύβδινες περσίδες προσφέρουν επαρκή σκίαση τους θερινούς μήνες. Κέντρο αντιμετώπισης αυτισμού "το περιβολάκι" στην Παιανία. Αρχιτεκτονικη μελετη: Μελετητική Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε. © Νίκος Σταυρίτης

102

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ.

Άρθρο της: ΦΛΩΡΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΟΥΓΙΑΤΙΩΤΗ, δρ. αρχιτέκτονος μηχ., επίκ. καθηγήτριας, Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών σε κατοικίες και κτίρια γραφείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι η καταλανισκόμενη ενέργεια για κλιματισμό ισούται με το 1/5 της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται στα κτίρια ή με το 10% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση των υλικών που διαμορφώνουν το κέλυφος των κτιρίων, σε συνδυασμό με το βιοκλιματικό σχεδιασμό, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των φορτίων ψύξης και άρα στη μείωση της ανάγκης για τεχνητό κλιματισμό. Ανάλογα με το εάν το κλίμα είναι θερμό ή ζεστό και ξηρό ή υγρό, οι στρατηγικές του βιοκλιματικού σχεδιασμού για τη θερμή, θερινή περίοδο (στρατηγικές παθητικού δροσισμού) διαφοροποιούνται, και ως εκ τούτου διαφοροποιείται και η επιλογή των υλικών. Επομένως, η επιλογή των υλικών θα πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση και κατανόηση των βασικών στοιχείων του

κλίματος της περιοχής μελέτης κατά τη διάρκεια της θερμής, θερινής περιόδου.

Θερμοφυσικές ιδιότητες υλικών Οι βασικές ιδιότητες των υλικών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους ως προς τις διαδικασίες μετάδοσης θερμότητας (αγωγή, μεταφορά, ακτινοβολία) συνοψίζονται παρακάτω: • Πυκνότητα. Παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. • Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας. Επηρεάζεται κυρίως από την πυκνότητα, αλλά και από την πιθανή περιεκτικότητα σε υγρασία. • Ειδική θερμότητα. Παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις, με τις χαμηλότερες τιμές να συναντώνται στα μέταλλα, τις υψηλότερες στα προϊόντα ξύλου, ενώ τη μεγαλύτερη τιμή έχει το νερό (1,16 Wh/ (kg·K)). • Θερμοχωρητικότητα. Χαρακτηρίζει την www.ktirio.gr

103


ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ LEED ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ LEED ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Σ'ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΝΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.

Άρθρο των: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, μηχανολόγου μηχ. Ε.Μ.Π. και δρ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΗΡΥΤΤΟΠΟΥΛΟΥ, αν. καθηγητή Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Στα τέλη του 20ου αιώνα ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για τον περιορισμό της επίπτωσης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Το 1987 η Παγκόσμια Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (WECD) διατύπωσε τον ορισμό της αειφόρου ανάπτυξης (sustainability development) ως την "ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των τωρινών γενεών δίχως να θέτει σε κίνδυνο τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών" (WCED 1987). Ένας από τους κύριους παράγοντες υποβάθμισης του

φυσικού περιβάλλοντος είναι η υποβέλτιστη δομή και λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων. Τα κτίρια αναγνωρίζονται ως σημαντικότατοι παράγοντες κατανάλωσης της παγκόσμιας ενέργειας, του νερού, της δημιουργίας στερεών αποβλήτων και των δυνητικά επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων (Portalatin, Roskoski & Shouse 2015). Με σκοπό, λοιπόν, την άμβλυνση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων των κτιρίων στο περιβάλλον και την εφαρμογή της αειφορίας στις κατασκευές δημιουργήθηκαν τα www.ktirio.gr

125


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Το κτίριο γραφείων "Piraeus Port Plaza 1", το οποίο στεγάζεται σε παλαιά αποθήκη της βιομηχανίας Παπαστράτος, πιστοποιήθηκε με LEED v3 στην κατηγορία New Construction & Major Renovation και στο επίπεδο Gold, το 2018. Αρχιτεκτονική μελέτη: ASPA. © Νίκος Δανιηλίδης, Sandra Bär.

Πιστοποιημένα έργα LEED στην Ελλάδα (Πηγή στοιχείων: http://www.gbig.org/places/8620).

128

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

οφείλει να φροντίσει επιμελώς κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του είναι η διαδικασία της τεκμηρίωσης (documentation) των LEED απαιτήσεων. Η συγκέντρωση της απαιτούμενης πληροφορίας συμμόρφωσης του έργου στις LEED προδιαγραφές επισημαίνεται από όλους όσους έχουν εμπλακεί σε τέτοιες πιστοποιήσεις ως κοπιαστική ενέργεια, που απαιτεί καλή οργάνωση, διότι επιβάλλεται να συλλέγεται από την πρώτη ημέρα του έργου μέχρι την τελευταία. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης ενός έμπειρου αναλυτή / συμβούλου στην ομάδα, ο οποίος θα ευαισθητοποιήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις απαιτήσεις, αλλά και θα φροντίσει να μην απωλεσθεί καμία σημαντική πληροφορία για το LEED από τα πρώτα στάδια του έργου. Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά στην συλλογή της πληροφορίας που ζητείται για την τεκμηρίωση των LEED απαιτήσεων, σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν παίζουν οι προμηθευτές υλικών και η εξοικείωσή τους με την πιστοποίηση LEED. Έτσι, μια επιπλέον ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά LEED έργα αφορά στην προμήθεια βιώσιμων κατασκευαστικών υλικών και στην τεκμηρίωση των περιβαλλο-

ντικών ιδιοτήτων αυτών από ανεξάρτητους φορείς, κάτι που ζητείται πλέον στην έκδοση LEED v4. Ως εκ τούτου, κατά την προμήθεια υλικών για ένα LEED έργο πρέπει να υφίσταται ένας δίαυλος επικοινωνίας και μια αμέριστη συνεργασία με τους προμηθευτές, ούτως ώστε να τους εξηγείται ποιες βεβαιώσεις και ποια πιστοποιητικά χρειάζεται να φέρουν τα υλικά τους. Πολλές φορές ο σύμβουλος υλοποίησης έργων LEED χρειάζεται να ενημερώσει τους προμηθευτές για τα πιστοποιητικά υλικών που θα χρειαστούν ένα ή ακόμη και δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει μόνο να πληρούν τις απαιτήσεις, αλλά και αυτό να αποδεικνύεται με την αντίστοιχη τεκμηρίωση. Μέσω της προμήθειας υλικών για ένα LEED έργο πρέπει να υφίσταται ταυτόχρονη ικανοποίηση πολλών προδιαγραφών. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό στη φάση της κατασκευής σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή προδιαγραφή υλικών στη φάση των μελετών. Είναι σημαντικό να τονισθεί όμως ότι το ποια πίστωση αποδεικνύεται ακριβή και ποια οικονομική εξαρτάται κατά πολύ από


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ |

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΤΑ 250 m² ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΘΟΡΟΠΟΛΥΜΕΡΗ ΦΥΛΛΑ (ETFE), ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

Πρόσφατα, η ολλανδική πόλη Tilburg απέκτησε το δικό της ενεργειακά αυτόνομο σταθμό λεωφορείων. Το αρχιτεκτονικό γραφείο cepezed, που είχε αναλάβει την ανακατασκευή του γειτνιάζοντος σιδηροδρομικού σταθμού και τη δημιουργία κτιρίου στάθμευσης δημόσιων ποδηλάτων, έδωσε νέα εικόνα στο σταθμό λεωφορείων. Το οπτικά ανάλαφρο στέγαστρο που σχεδίασαν οι cepezed, παράγει τη δική του ενέργεια, στοιχείο που ενσωματώνεται και στη χρηστική αισθητική του. Ως μέρος του ευρύτερου εκσυγχρονισμού του συγκοινωνιακού κόμβου της περιοχής, η εγκατάσταση του νέου σταθμού λεωφορείων χωροθετείται στη δυτική πλευρά του σιδηροδρομικού σταθμού, κοντά στη θέση που κατείχε ο πρώην σταθμός λεωφορείων. 132

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΕ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΗ ΑΠΟ ΦΘΟΡΟΠΟΛΥΜΕΡΗ ΦΥΛΛΑ (ETFE), ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ.

Η κατασκευή του παρέχει μια φιλόξενη ζώνη για τους ταξιδιώτες, που μετεπιβιβάζονται από τους ολλανδικούς σιδηροδρόμους στα περιφερειακά λεωφορεία του Tilburg, οργανώνοντας μια ομαλή ροή στην κίνηση.

Η ιδέα της μινιμαλιστικής περιμετρικής δομής Η βασική διάταξη οργανώνεται από μια σειρά λεπτών ορθογωνικών στύλων, που προσδίδουν έναν αέρα ευρυχωρίας. Αυτά τα δομικά στοιχεία στηρίζουν μια περιμετρική δομή, μήκους άνω των 160 m, με ανοικτό χώρο στο κέντρο. Ο συνδυασμός της ημιδιαφανούς επιφάνειας και του ανοιχτού τμήματος, που εκτείνεται κατά μήκος, ενισχύει την αίσθηση της ελαφρότητας αλλά και την εντύπωση των ταξιδιωτών

ότι βρίσκονται έξω στο ύπαιθρο. Μ' αυτόν τον τρόπο, το στέγαστρο μορφοποιεί μια αρθρωτη δομή, που οργανώνεται σε δύο τμήματα, με πλάτος που κυμαίνεται από 14 έως 30 m. Οι θέσεις για τα λεωφορεία διατάσσονται γύρω από την εξωτερική πλευρά: έξι θέσεις προορίζονται για επιβίβαση και μία θέση εξυπηρετεί την αποβίβαση. Η μινιμαλιστική αισθητική προσέγγιση του στεγάστρου, που έχει πρωτίστως λειτουργικό ρόλο, εναρμονίζεται με το αστικό τοπίο του Tilburg και αρχιτεκτονικά συμβαδίζει με το σύγχρονο χαρακτήρα της οροφής του σιδηροδρομικού σταθμού, έργο της ίδιας ομάδας αρχιτεκτόνων. Χάρη σ' αυτήν την αρθρωτή κατασκευή, που προσδίδει οπτική ελαφρότητα, το στέγαστρο φαίνεται σαν να ίπταται. Η συνολική δομή χωρίζεται σε τρία


ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΈΡΑΣ Η ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΉΣ ΕΠΙΔΕΡΜΊΔΑ ΤΟΥ ΣΤΕΓΆΣΤΡΟΥ ΦΙΛΤΡΆΡΕΙ ΤΟ ΗΛΙΑΚΌ ΦΩΣ.

1 1 2 5

6 2

ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

2

2

4 2

3

2

1

7

1. Χώρος διέλευσης λεωφορείων. 2. Πλατφόρμες επιβίβασης. 3. Σημεία στάσης από σκυρόδεμα, με αναρτημένες ψηφιακές πινακίδες. 4. Χώρος φύτευσης με περιμετρικά σημεία στάσης. 5. Λειτουργικό χώρος του προσωπικού, χώρος εξυπηρέτησης επιβατών για τα δημόσια μέσα μεταφοράς και εμπορικός χώρος. 6. Bεράντα.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΟΘΟΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑΣ.

ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΆΘΕ ΤΜΉΜΑΤΟΣ ΥΠΆΡΧΕΙ ΧΏΡΟΣ ΦΎΤΕΥΣΗΣ.

επί μέρους τμήματα. Στο κέντρο του κάθε τμήματος, υπάρχει χώρος φύτευσης, που περιβάλλεται από σημεία στάσης για τους ταξιδιώτες. Στο δυτικό άκρο της περιμετρικής δομής διαμορφώνεται μια λειτουργική εγκατάσταση, που περιλαμβάνει εξυπηρέτηση του προσωπικού, πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες και χώρο εμπορικής χρήσης.

Η καινοτομία του στεγάστρου Το στέγαστρο είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να καλύπτει πλήρως το χώρο κίνησης των επιβατών αλλά και τα λεωφορεία. Μ' αυτόν τον τρόπο οι ταξιδιώτες παραμένουν προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση. Η κατασκευή αποτελείται από χαλύβδινο σκελετό, στον οποίο προσαρμόζονται φθορόwww.ktirio.gr

133


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ•ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ•ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΧΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΓΙΑΜΑΛΙΔΟΥ

Κτιριακοί αυτοματισμοί

Συστήματα αποστράγγισης

DEPIA AUTOMATIONS P.C.

ACO A.E.B.E.

Νέο ανοιγόμενο αρχιτεκτονικό σύστημα

ELVIAL Α.Ε.

Σύστημα υποδομής φυτεμένων δωμάτων εκτατικού τύπου

EGREEN / Ε.Ε.Ε.Ε. Ε.Π.Ε.

www.ktirio.gr

137


Αντλία θερμότητας αέρα - νερού υψηλών θερμοκρασιών Daikin Altherma DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (ΕΩΣ ΚΑΙ -250C).

Οι ανάγκες των κτιρίων αλλάζουν! Συμβαίνει ήδη την τελευταία δεκαετία μετά την υιοθέτηση και προσαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικών με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που πήραν την μορφή του γνωστού πλέον Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.). Τα υλικά εξελίχθηκαν, οι μονώσεις ενισχύθηκαν, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός έγινε αποδοτικότερος, το ενεργειακό αποτύπωμα μίκρυνε. Η αντλία θερμότητας βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο και το στοίχημα που έβαλε η Daikin με την Daikin Altherma 15 χρόνια και 700.000 συστήματα πριν, έχει κερδηθεί. Και τώρα τι; Τώρα ήρθε η ώρα να "κοπάσει ο θόρυβος" γύρω από την αντλία θερμότητας. H εξωτερική μονάδα της Daikin Altherma 3 H HT μπορεί να ρίξει τη μέγιστη ηχητική πίεση στα 35dBA (σε απόσταση 3m). Παράλληλα, η απόδοση της στο θερμό κλίμα είναι A+++ στους 35°C και τους 55°C. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι μοναδικά στην αγορά των αντλιών θερμότητας και δείχνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό και την προσήλωση της Daikin στην κατασκευή των καλύτερων συστημάτων για κάθε εφαρμογή. Τα επόμενα χρόνια θα εγκατασταθούν χιλιάδες αντλίες θερμότητας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναρωτηθούμε ως μηχανικοί: Έχουμε την πολυτέλεια οι επόμενες γενιές να στέκονται απέναντι σε θορυβώδη, ενεργοβόρα, συστήματα επειδή "δεν υπήρχε ενημέρωση!" ή επειδή "η κρατική επιδότηση έπρεπε να δαπανηθεί για να καλύψει άλλες ανάγκες"; Είναι αρκετή η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, ή πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα; Επίσης ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τον αέρα που αναπνέουμε στο σύγχρονο σπίτι. Οι μέθοδοι δόμησης άλλαξαν στην πράξη και ο εσωτερικός χώρος χάνει σταθερά την επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κλασικός θερμοστάτης χώρου -όσο έξυπνος κι αν είναι- είναι ταυτόχρονα ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση της συνθήκης άνεσης. Η νέα λογική περιλαμβάνει πλέον έλεγχο του επιπέδου CO2 και άλλων ανεπιθύμητων παραγόντων σε κλειστούς χώρους. Απαιτείται σωστός αερισμός. Η πρόταση της Daikin περιλαμβάνει εκτός των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, μηχανικό αερισμό με ανάκτηση και έλεγχο από αισθητήρια που αντιλαμβάνονται την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ενλω παράλληλα οι οικιακές εφαρμογές πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η Daikin οδηγεί τις εξελίξεις, με την παρουσίαση του R32 στις αντλίες θερμότητας 5 χρόνια πριν και με την συνεχή προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι συμφωνίες για το περιβάλλον μας βρίσκουν ένα βήμα μπροστά και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους που θέτουν.

Tηλ.: 2108761300 www.daikin.gr

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (IAQ SENSOR).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ DAIKIN ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ.

H ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ DAIKIN ALTHERMA 3 H HT ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ 35dBA (ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 3M).

www.ktirio.gr

139


ΥΛΙΚΑ |

ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Φωτιστικά σώματα επιτραπέζια DEMETRA Επιτραπέζιο φωτιστικό γραφείου, μοντέλο Demetra, με LEDs 10 W και dimmer, σχεδιασμένο από τον Naoto Fukasawa για την Artemide Ιταλίας. Παράγεται σε έκδοση "professional" με ανιχνευτή κίνησης, για ακόμη περισσότερη ενεργειακή εξοικονόμηση και σε διάφορες παραλλαγές με βάσεις, με σφιγκτήρα, σε τοίχου και δαπέδου. Διατίθεται σε χρώματα λευκό, γκρι - τιτανίου, γκρι - ανθρακί και μαύρο γυαλιστερό. ARTEMIDE ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Τ: 2103646770, www.artemide.gr

Κτιριακοί αυτοματισμοί DEPIA Προηγμένη τεχνολογία σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Depia Automations η οποία προσφέρει ευρεία επιλογή τεχνικών λύσεων και κάλυψη ιδιαιτέρων αναγκών, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στους τομείς της ρομποτικής, του βιομηχανικού, ενεργειακού και κτιριακού αυτοματισμού. Οι δυνατότητές της εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος που περιλαμβάνει έλεγχο της κίνησης και των διεργασιών, κτιριακό αυτοματισμό, λογιστικές εφαρμογές, εφαρμογή σε barcode, RFID readers/writers, radio modems, mobile COM, καθώς και ανακαίνιση γραμμών μηχανημάτων και παραγωγής. DEPIA AUTOMATIONS P.C., Τ: 2311201774, www.depia.gr

Αδιαβροχοποίηση πορωδών επιφανειών REPEL 10

Στεγανοποιητικές μεμβράνες δωμάτων, πολυουρεθανικές TOTAL PROOF PU AQUA Υψηλής ποιότητας στεγανοποιητικό υλικό ταρατσών πολυουρεθανικής βάσεως νερού, ειδικά σχεδιασμένο για μεγάλη αντοχή και διάρκεια. Δημιουργεί μια αδιαπέραστη από το νερό και την υγρασία διαπνέουσα μεμβράνη, η οποία αντέχει σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο χρονικό διάστημα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τα λιμνάζοντα νερά και τον πάγο. Έχει εύκολη εφαρμογή σε υγρά υποστρώματα ακόμη και σε μεγάλο πάχος. Είναι κατάλληλο για επιφάνειες με συχνή χρήση και φιλικό προς το χρήστη και το περιβάλλον. DRUCKFARBEN ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. / KRAFT PAINTS Τ: 2105519500, www.druckfarben.gr

Είναι ένα προϊόν αδιαβροχοποίησης με βάση το νερό, κατάλληλο για πορώδεις επιφάνειες μαρμάρου(χτυπητό, αμμοβολιστό, αντικέ, ματ, παλαιωμένο), γρανίτη (χτυπητό, καμένο, αμμοβολιστό) και φυσικών πετρωμάτων. Η χρήση του Repel 10 προτείνεται, επίσης, για πλακάκια άγριας επιφάνειας, αρμούς, κεραμικές επιφάνειες, τσιμέντο και τούβλα. Για να εξασφαλιστεί μεγάλη διάρκεια, αντοχή και αποτελεσματικότητα, απαιτείται ένα αναγκαίο σφραγιστικό προϊόν. Τα προϊόντα αδιαβροχοποίησης δημιουργούν ένα προστατευτικό "φράγμα" στην επιφάνεια του πετρώματος που απωθεί τα υγρά και εμποδίζει την απορρόφηση και την καταστροφή του πετρώματος. Η διαδικασία αυτή είναι η τελευταία πινελιά σε κάθε εργασία τοποθέτησης ή αποκατάστασης μαρμάρου, γρανίτη κτλ. VERNOLIN DEFTEREOU, Τ: 2105724786, www.deftereos.com

Συστήματα αποστράγγισης ACO Shower Drain Τα συστήματα αποστράγγισης ACO Showerdrain διαθέτουν πλαίσιο και περιμετρική φλάντζα στεγανοποίησης 50 mm από ανοξείδωτο ατσάλι για εξασφάλιση της μόνωσης και πλαστικό σιφόνι, ενώ είναι κατάλληλα για όλα τα συστήματα σωλήνων plug-in. Διαθέτουν οσμοπαγίδα για την αποφυγή οσμών, ενώ είναι κατάλληλα για πάχος πλακιδίου 6 mm. Η κατηγορία φόρτωσής τους είναι K3, ενώ ο ρυθμός ροής ανέρχεται στα 0,5 l/s με δομή 20 mm (EN 1253-1). Είναι εύκολα στην τοποθέτηση και δεν απαιτούν συναρμολόγηση, καθώς είναι έτοιμα για εγκατάσταση. Χαρακτηριστικά του εν λόγω προϊόντος: • Κατηγορία φόρτωσης: K3. • Ρυθμός ροής: 0,5 l / s με δομή 20 mm (EN 1253-1). • Διαθέτει οσμοπαγίδα. • Κατάλληλο για πάχος πλακιδίου 6 mm. • Περιμετρική φλάντζα στεγανοποίησης 50 mm. ACO A.E.B.E., Τ: 2106042557, www.aco.com.gr

146

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


Σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης δροσισμού ξηράς δόμησης EcoFloor ΙΝΤΕΡΠΛΑΣΤ Α.Ε.

Το EcoFloor είναι ένα σύστημα θέρμανσης-ψύξης επιφανειών κατάλληλο για ενδοδαπέδια και επιτοίχια εγκατάσταση. Αποτελείται από ινογυψοσανίδες οι οποίες έχουν συνολικό ύψος 15 mm και αυλακώσεις με βάθος 10 mm. Σε αυτά τα κανάλια τοποθετούνται χωνευτά οι σωληνώσεις 10*1,1 mm μέσα στις οποίες κυκλοφορεί το ψυχρό/θερμό νερό. Το EcoFloor μπορεί να εφαρμοστεί σε: • Νέες κατασκευές, ανακαινίσεις και εξοχικές κατοικίες. • Κτίρια γραφείων, καταστήματα, νοσοκομεία, ιατρεία. • Κατάλληλο για εσωτερική χρήση σε κτίρια. • Τοποθετείται σε οποιοδήποτε υπόστρωμα έχει αυτόνομη φέρουσα ικανότητα (ξύλινη κατασκευή, υπόστρωμα μπετόν, μωσαϊκό, μεταλλική κατασκευή κ.λπ.).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ 20% ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 50%.

Υλικά κάλυψης δαπέδου Δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή των προϊόντων κάλυψης δαπέδου που είναι κατάλληλα για θερμαινόμενες επιφάνειες. Είναι δυνατή η χρήση πλακιδίων, μαρμάρων, ξύλινων δαπέδων ή laminate, linoleum, φυσικών λίθων, πατητής τσιμεντοκονίας κ.τ.λ.

Βασικά μέρη συστήματος Σωλήνας ComoFloor 10 x 1,1 mm ο οποίος περιέχει ειδικό πρόσθετο το οποίο διπλασιάζει τη θερμική αγωγιμότητα των σωλήνων. Ο νέος σωλήνας ήταν αποτέλεσμα έρευνας της Interplast σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από του οποίου την έκθεση αναφέρουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των σωλήνων και τα αποτελέσματα κατά τη χρήση τους: • Αύξηση των μηχανικών αντοχών των σωλήνων συγκρινόμενη με τους συμβατικούς. • Αύξηση του μέτρου ελαστικότητας κατά 10%. • Άριστη ομογενοποίηση του υλικού. • Μείωση του φαινομένου της αδράνειας κατά την εκκίνηση των συστημάτων. • Οικονομικότερη λειτουργία των εγκαταστάσεων λόγω της διπλάσιας θερμικής αγωγιμότητας των σωλήνων.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΩΝ, ΞΥΛΙΝΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ Ή LAMINATE, LINOLEUM, ΦΥΣΙΚΩΝ ΛΙΘΩΝ, ΠΑΤΗΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΣ Κ.Τ.Λ.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΤΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΣΩΛΗΝΑΣ ΙΝΟΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ) ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΜΕΣΑ.

Πλεονεκτήματα • Ύψος συστήματος από 3,2 έως 5 cm μαζί με το τελικό δάπεδο. Βασικό στοιχείο του δαπέδου αποτελούν οι ειδικές ινογυψοσανίδες οι οποίες παράγονται από την Knauf, υπό πίεση, από γύψο οπλισμένο με ίνες σελουλόζης και ειδικά επεξεργασμένο με υδροαπωθητικά πρόσμικτα για μεγάλη αντοχή στην υγρασία. • Ιδανικό σύστημα για τη βελτίωση της μόνωσης δαπέδων κτιρίων όσον αφορά τον αερόφερτο ήχο. • Ταχύτητα θέρμανσης και εξάλειψη του φαινομένου της αδράνειας. Λόγω της μικρής του μάζας και της εξαιρετικής αγωγιμότητας ως σύστημα (σωλήνας - ινογυψοσανίδα) θερμαίνει το χώρο άμεσα. Θερμαίνει κατά 8% πιο γρήγορα από τα κλασικά θερμαντικά σώματα. • Συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με την κλασική ενδοδαπέδια θέρμανση 20% και σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα πολύ περισσότερο από το 50%. Το νέο σύστημα επιτυγχάνει σχεδόν την ίδια απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο με το συμβατικό σύστημα ενδοδαπέδιας, έχοντας περίπου 60% λιγότερη μάζα νερού στο δίκτυό του.

• Χαμηλό φορτίο βάρους. Το βάρος του νέου συστήματος χωρίς το τελικό δάπεδο είναι 20kg/m2 έναντι του συμβατικού συστήματος 90kg/m2. • Πιστοποιημένη απόδοση συστήματος με σταθερό συντελεστή θερμοαγωγιμότητας που δεν εξαρτάται από άλλο παράγοντα (π.χ. θερμομπετόν). • Στο νέο σύστημα δε χρειάζεται θερμομπετόν. • Δεν απαιτείται ξήρανση του δαπέδου. • Μικρότερες θερμικές διαστολές δαπέδου. • Μείωση συλλεκτών διανομής και ερμαρίου έως 30%. • Συνδυάζεται με όλες τις μορφές ενέργειας.

Tηλ.: 2531038811 www.interplast.gr www.ktirio.gr

147


Μ ΗΝ Ι ΑΙ O TE X N I KO ΠE P I O ΔI KO

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟ

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχ.

ΝΕΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Άγις Μ. Παπαδόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Γεώργιος Πενέλης, δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας

26 μονοκατοικίες σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έργα με έντονη την αρχιτεκτονική σφραγίδα του δημιουργού τους, έργα ιδιαίτερων αισθητικών και κατασκευαστικών απαιτήσεων. Άλλες υπόσκαφες, άλλες με έντονα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και άλλες εντελώς πρωτοποριακές. Μονοκατοικίες δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό ή στον αστικό ιστό, όλες με απαιτητικούς ιδιοκτήτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, και "ανήσυχους" αρχιτέκτονες. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι σχεδόν πάντα παρών, αλλά και η χρήση υλικών από τον τόπο κατασκευής, όπως η πέτρα εκσκαφών, με σεβασμό στο "πνεύμα του τόπου" και στην τοπική αρχιτεκτονική. Το εμφανές σκυρόδεμα και οι τσιμεντοκονίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο, όπως και μια μινιμαλιστική αντιμετώπιση των όγκων και των εσωτερικών χώρων. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τα πρώτα ζητούμενα, όπως και η ενσωμάτωση "έξυπνων συστημάτων" λειτουργίας και παρακολούθησης. Αποτυπώνονται με τη βοήθεια εξαιρετικών φωτογράφων και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ακόμη πολύτιμου τόμου αποτύπωσης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής από το ΚΤΙΡΙΟ.

Διαστάσεις: 24,5 x 27,5 (cm) Σελίδες: 256

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: G&A Evripiotis Architectural design - supervision: G&A Evripiotis Ομάδα μελέτης: Αγγελική Ευριπιώτη, Μαρία Φραγκούλη, Χρυσάνθη Αλμπάνη, Γιώργος Κουράκος, Αντωνία Μαρίνου Design team: Angeliki Evripioti, Maria Fragouli, Chrysanthi Albani, George Kourakos, Antonia Marinou H/M μελέτη: Ιωάννης Σκιαδάς MEP design: Ioannis Skiadas Αρχιτεκτονική τοπίου: Εύα Παπαδημητρίου Landscape design: Eva Papadimitriou Κατασκευή: Άγγελος Κοττίκας Construction: Angelos Kottikas Χρόνος μελέτης: 2019 Design: 2019 Ολοκλήρωση: 2020 Completion: 2020 Εμβαδό οικοπέδου: 8.900 m² Plot area: 8.900 m² Εμβαδό κτιρίου: 300 m² Built area: 300 m² Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος Photo credits: Yiorgis Yerolymbos

"SCREENSHOT HOUSE" ΣΤΟN ΚΩΣΤΟ ΠΑΡΟY

6

7

SUMMER HOUSE WITH PANORAMIC VIEW IN PAROS

Το Screenshot House χωροθετείται στην πλαγιά ενός λόφου, στην Πάρο και μπροστά του ξεδιπλώνεται η πανοραμική θέα προς τις ανατολικές Κυκλάδες. Η θέα 180 μοιρών οδήγησε στη δημιουργία πολλαπλών αξόνων σύνθεσης και στην περιστροφή των κτιρίων προς διαφορετικές διευθύνσεις. Το κτιριακό σύνολο εντάσσεται στο περιβάλλον και η χρήση της εντόπιας λίθου επιτυγχάνει την αρμονική ενσωμάτωση στο κυκλαδίτικο τοπίο. Την κυρίως οικία αποτελούν δυο τραπεζοειδείς όγκοι, οι οποίοι και φιλοξενούν το καθιστικό, την κουζίνα και το κύριο υπνοδωμάτιο. Άλλα 3 υπνοδωμάτια χωροθετούνται αντιδιαμετρικά στις 2 πλευρές του κεντρικού κλίτους και διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο. Η διαφοροποίηση του ύψους στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων και της διαφορετικής υλικότητας προσδίδουν μοναδικές οπτικές προς το κυκλαδίτικο τοπίο, αλλά και ένα μοναδικό χαρακτήρα στον εσωτερικό χώρο. Στα δάπεδα επιλέχθηκαν μωσαϊκά λευκού τσιμέντου και μαρμάρου Θάσου. Στις οροφές συνδυάζονται εμφανές σκυρόδεμα και ξύλινες οροφές. Η επίπλωση είναι λιτή, στην κουζίνα επιλέχθηκε μάρμαρο Πάρου και τα ξύλινα κουφώματα κατασκευάστηκαν στην Πάρο. Στον εξωτερικό χώρο, οι στροφές των όγκων δημιουργούν βεράντες και εσοχές προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στο νησί. Μ Ο Ν Ο Κ ΑΤΟ Ι Κ Ι Ε Σ

<1 >

G R E E K

R E S I D E N C E S

Μ Ο Ν Ο Κ ΑΤΟ Ι Κ Ι Ε Σ

<1 >

G R E E K

R E S I D E N C E S

Αρχιτεκτονική μελέτη: Sinas Architects / Γιώργος Σίνας Architectural Design: Sinas Architects / George Sinas Συνεργάτες: Μαρία Μαμούρα Collaborators: Maria Mamoura Μελέτη εσωτερικών χώρων: Όλγα Κτενά, Sinas Architects Interior Design: Olga Ktena, Sinas Architects Ιδιοκτήτης: MEK Development SA Client: MEK Development SA

Δημήτρης Μπίκας, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Νικόλαος Μουσιόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ. Χάρης Δημουλιάς, δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου, γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης, επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου, τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Πωλίνα Ροΐδη, μηχανολόγος μηχ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ. Ελευθερία Τιτόνη, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη, πολιτικός μηχ., MSc. Αγγέλα Παϊπάη, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας, μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Χάιδας, Διονυσία Χατζοπούλου ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου, mechanical engineer, MSc. Λευτέρης Παχής, μηχανολόγος μηχ. Έλενα Γιαμαλίδου, διαχείριση ιστοσελίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Νίκος Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. Αντώνης Χατζόγλου Ιάκωβος Μαζαράκης

Εμβαδό: κυρίως κατοικία 115 m², ξενώνες 65 m² Area: main house 115 m², guest houses 65 m² Χρόνος κατασκευής: 2019 Completion: 2019

GRAPHIC DESIGN Κυριακή Παυλίδου

EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E.

ΔIANOMΗ ΑΡΓΟΣ Α.Ε.

Styling: Ανέστης Μιχάλης Styling: Anestis Michalis Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης Photo credits: Yiorgos Kordakis

"XEROLITHI" ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΑΝ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ, ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ

166

167

SUMMER HOUSE IN KALO AMBELI, SERIFOS ISLAND

Ο βασικός στόχος της μελέτης ήταν να πειραματιστούν οι μελετητές με μία εναλλακτική μορφή πάνω στο κλασικό μοντέλο κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, σεβόμενοι όμως όλα τα επιμέρους στοιχεία, που το απαρτίζουν, με βασικό γνώμονα η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον να είναι ήπια και το κτίριο να επιδιώξει τη μέγιστη αφομοίωση του μέσα σ' αυτό. Το φυσικό περιβάλλοντα χώρο απαρτίζουν η απότομη χωμάτινη και πέτρινη πλαγιά, η άγρια βλάστηση (ξερόχορτα, ακανθώδη φυτά), τα ιδιαίτερα και μεγάλα βράχια και οι ξερολιθιές. Η αφετηρία της μελέτης είναι η ξερολιθιά. Φαντάστηκαν λοιπόν την πρόσοψη της κατοικίας σαν μία τέτοια ξερολιθιά, που να εκτείνεται από τη μία άκρη του γεωτεμαχίου έως την άλλη, με μία ήπια καμπύλη, που χορεύει και ελίσσεται. Βγαίνοντας προς τα έξω αποκτά ύψος ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρο εσωτερικά. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι χώροι τοποθετήθηκαν σε σειρά για να μπορέσουν να δώσουν το μεγάλο μήκος που απαιτείται. Από τα πιο έντονα στοιχεία της κλασικής κυκλαδίτικης κατοικίας είναι και το δώμα της. Ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ορατό λόγω θέσης. Η επόμενη μεγάλη απόφαση ήταν να εξαφανισθεί αυτή η μεγάλη επιφάνεια του δώματος ενοποιώντας το με το υπόλοιπο χωμάτινο και πέτρινο έδαφος. Το δώμα σκεπάζεται με χώμα και θα αναπαραχθεί πάνω σε αυτό το φυσικό τοπίο με την αντίστοιχη βλάστηση. Η συνέχιση της πλαγιάς επάνω στο δώμα γίνεται με εξαιρετικά ομαλό τρόπο. Μάλιστα η χωμάτινη επιφάνεια του δώματος Μ Ο Ν Ο Κ ΑΤΟ Ι Κ Ι Ε Σ

<1 >

G R E E K

Μ Ο Ν Ο Κ ΑΤΟ Ι Κ Ι Ε Σ

R E S I D E N C E S

<1 >

G R E E K

R E S I D E N C E S

Αρχιτεκτονική μελέτη: b-group / Ηλίας Μπρατόπουλος, Ζέτα Παπαβασιλείου Architectural design: b-group / Elias Bratopoulos, Zeta Papavassiliou Στατική μελέτη: Δημήτριος Μπρατόπουλος Structural design: Dimitrios Bratopoulos H/M μελέτη: Γιώργος Λέκκας MEP design: George Lekkas Επίβλεψη: b-group, Γώγος Α. & Χ. O.Ε. Supervision: b-group, Gogos A. & Ch. O.E. Μελέτη φωτισμού: Αθανάσιος Ντανίλοφ Lighting design: Athanasios Danilov Κατασκευή: b-group, Γώγος Α. & Χ. O.Ε. Construction: b-group, Gogos A. & Ch. O.E. Εμβαδό: 400 m² Area: 400 m² Χρόνος κατασκευής: 2020 Completion: 2020 Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης Photo credits: Panagiotis Voumvakis

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ME ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΗΓΟ ΛΕΣΒΟΥ

102

103

RESIDENCE IN KRATIGOS, MYTILENE

Η κατοικία βρίσκεται στην Κράτηγο Μυτιλήνης σε σημείο με αμφιθεατρική θέα προς την ανατολική πλευρά του Αιγαίου. O σχεδιασμός του κτιρίου εκμεταλλεύεται το ανάγλυφο του εδάφους και τον προσανατολισμό του οικοπέδου, καθώς η κατοικία ανοίγεται προς την νοτιοανατολική θέα του θαλάσσιου μετώπου και της καταπράσινης πλαγιάς, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από έναν πιο εσωστρεφή σχεδιασμό στο βορειοδυτικό και ψηλότερο τμήμα του οικοπέδου, από όπου πραγματοποιείται και η είσοδος στην ιδιοκτησία. Το σχεδιασμό του κτιρίου διέπουν σύγχρονες σχεδιαστικές αρχές και δυναμικές γεωμετρικές χαράξεις, οι οποίες επεκτείνονται και στις υπαίθριες διαμορφώσεις και προσβάσεις. Η καθαρότητα του κτιριακού όγκου, εξ' ολοκλήρου από ανεπίχριστο σκυρόδεμα, συνδιαλέγεται με τη δυναμική γεωμετρία και εναλλάσσεται με γυάλινες κινούμενες επιφάνειες, οι οποίες εξισώνουν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό xώρο και δημιουργούν εντυπωσιακές φυγές καδράροντας τη θέα προς τη θάλασσα της ανατολικής όψης και την καταπράσινη πλαγιά της νότιας όψης. Βασική συνθετική αρχή αποτελούν οι δύο έντονες χαράξεις του δυτικού και του νότιου μετώπου, που σχίζουν το ανάγλυφο του εδάφους, τέμνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το ορθογώνιο τρίγωνο της κάτοψης. Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το ενδιάμεσο επίπεδο, από το οποίο πραγματοποιείται και η είσοδος, αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο Μ Ο Ν Ο Κ ΑΤΟ Ι Κ Ι Ε Σ

<1 >

G R E E K

R E S I D E N C E S

Μ Ο Ν Ο Κ ΑΤΟ Ι Κ Ι Ε Σ

<1 >

G R E E K

R E S I D E N C E S

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: ONLINE: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ:

www.ktirio.gr 2310 480 340

KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2310 480544 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr, φαξ: 2310 478547 AΘΗΝΑ: Λεωφ. Αλεξάνδρας 3, Τ.Κ. 114 73, τηλ.: 210 7234591, φαξ: 210 7239079 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr Νο 327 • www.ktirio.gr - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ '21 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554

152

ΚΤΙΡΙΟ 8 | 2021 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ