Page 1

BLACK

YELLOW

MAGENTA

CYAN

www.ktirio.gr

2 / ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 10.00 €

BLACK

YELLOW CYAN

MAGENTA

2

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΕΙΔΗ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΩΝ & ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΓΥΑΛΙΝΗΣ ΟΨΗΣ ΣΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΣΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΨΕΩΝ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ & ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

BLACK

YELLOW

MAGENTA

CYAN

CYAN

MAGENTA

YELLOW

BLACK

/ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ / / ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ "IN[N]ATHENS" ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ / / ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ "ARK" ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ / / BOUTIQUE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "π ATHENS SUITES" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ /


EKDOTIKO T2/2017.qxp_Layout 1 14/2/17 11:25 π.μ. Page 1

ΕΚ ΔΟΤΙΚΟ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ στην Ελλάδα της κρίσης

Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την εποχή αυτή της κρίσης στην Ελλάδα, εποχή των "μικρών πραγμάτων". Τα μεγάλα έργα έχουν περιοριστεί, δημόσια και ιδιωτικά, και η οικοδομική δραστηριότητα είναι ακόμη, μετά από δέκα περίπου χρόνια, σε φθίνουσα πορεία. Παρ' όλα αυτά, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αρχιτέκτονες και κατασκευαστές αναδεικνύουν μικρά αριστουργήματα, διότι η "καλή" αρχιτεκτονική δεν έχει σχέση με το μέγεθος του έργου. Μέσα από το κλίμα αυτό της ανέχειας, της ανεργίας και της αποψίλωσης του τόπου μας από νέους μηχανικούς και επαγγελματίες, μια δραστηριότητα φαίνεται να συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να καλύπτει τα "κενά". Η ανακαίνιση. Καθώς η αγορά νέας κατοικίας έχει διαγραφεί ή αναβληθεί "για αργότερα" από τα όνειρα των περισσότερων Ελλήνων, μια ανακαίνιση με τα δυνατόν λιγότερα χρήματα αποτελεί πλέον προσφιλή λύση. Σε πολλές περιπτώσεις η αγορά παλαιότερου ακινήτου, με μικρό τίμημα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα θελκτική, καθώς η ανακαίνιση μπορεί να δώσει στο οίκημα πνοή ζωής για τα επόμενα 15 - 20 χρόνια. Αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες δεν επενδύουν πλέον εύκολα σε νέες εγκαταστάσεις, αλλά μετακομίζουν σε μικρότερους χώρους ή ανακαινίζουν τους υπάρχοντες. Η εστίαση από την άλλη μεριά φαίνεται να ακμάζει, αφού εστιατόρια, μπαρ, καφέ και ταχυφαγεία ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά εμπορικών ή πιο απομονωμένων περιοχών των πόλεών μας. Το διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα, είτε πρόκειται για ιστορικά και νεότερα κτίρια, είτε για κατασκευές των τελευταίων χρόνων αρχίζει και αξιοποιείται ως κατοικία ή επαγγελματικός χώρος. Η ανακαίνιση αποτελεί πλέον μια πλατφόρμα δημιουργικής εκτόνωσης ιδεών, που εμπνέει τους μελετητές να σχεδιάσουν με μαεστρία και να αποδώσουν έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Το ΚΤΙΡΙΟ αποφάσισε να αφιερώσει ένα από τα τεύχη του στον τομέα αυτό, προσφέροντας τεχνογνωσία, αλλά και επιτυχή παραδείγματα ανακαινισμένων χώρων όλων των κατηγοριών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, κατοικίες, εστιατόρια. Στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο αρχιτεκτονικό βιβλίο μας με θέμα τις "ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ". Στα άρθρα που επιλέξαμε αντιμετωπίζεται μια ευρεία γκάμα κτιριακών εγκαταστάσεων και δομικών στοιχείων που χρήζουν ανακαίνισης, ξεκινώντας από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, που πάντα αποτελούν τον "πονοκέφαλο" μελετητών και ιδιοκτητών, και συνεχίζοντας με το περίβλημα, τα κουφώματα και το εμφανές σκυρόδεμα. Παράλληλα συμπεριλάβαμε και ένα πολύ σημαντικό θέμα, τη συμβατότητα των παλαιών με τα νέα υλικά, η επιτυχία της οποίας εξασφαλίζει το άρτιο αποτέλεσμα της επέμβασης. Βέβαια, στα προηγούμενα τεύχη μας μπορείτε να βρείτε πολλά σχετικά θέματα και οι συνδρομητές μας μπορούν με τον κωδικό τους να αξιοποιούν την πλούσια βιβλιοθήκη των άρθρων μας στην ιστοσελίδα μας www.ktirio.gr. Ελπίζουμε να βρείτε το τεύχος χρήσιμο και ενημερωτικό.

Δήμητρα Τσιώρα - Παπαϊωάννου Αρχιτέκτων - Διευθύντρια σύνταξης

www.ktirio.gr •

15


PERIEXOMENA T2-DIM.qxp_Layout 1 10/2/17 3:02 μ.μ. Page 1

2/2017 ΜΑΡΤΙΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16 Αρχιτεκτονική - νομοθεσία τεχνολογία - απόψεις - ξένα έργα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΕΡΓΑ 26 Μικροβιολογικό εργαστήριο στην Αθήνα schema architecture & engineering

28 Ριζική ανακαίνιση κατοικίας στην Κηφισιά Gem Architects

32 Secrets In A Μetal Box, Κρεπερί στην Αθήνα Χρυσή Τομή Collective Architecture

34 Ανακαίνιση κατοικίας στο Χαλάνδρι hhharchitects

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 42 Το ξενοδοχείο IN[N]ATHENS στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο Διονύσης Σοτοβίκης

36 Αναδιαμόρφωση οικοδομής σε ξενοδοχείο στη Σκιάθο Νίκος Σγουρός

50 Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά A - team Μελέτη Ε.Π.Ε.

38 Καφέ "Cups Nine" στα Τρίκαλα Normless Architecture Studio

40 Μονόχωρο ισόγειο διαμέρισμα στου Παπάγου Μυρτώ Κιούρτη

58 Διαμόρφωση του πολυχώρου "ARK" στον Αστέρα Γλυφάδας Sarantiti Tsouni Architects, AΣ.Π.Α. Α.Ε.

64 Ενα κτίριο γραφείων μετατρέπεται σε "boutique ξενοδοχείο" στην Αθήνα YOLKSTUDIO

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

A - team Μελέτη Ε.Π.Ε. Φωτ. εξωφύλλου: Παναγιώτης Βουμβάκης Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων & φωτογραφιών, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Το περιεχόμενο των άρθρων εκφράζει το συντάκτη και όχι απαραίτητα τη διεύθυνση του περιοδικού

73 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Για εξοικονόμηση νερού & ενέργειας Η ανακαίνιση της υδραυλικής εγκατάστασης αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης νερού.

81 ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΩΝ & ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Σε αποκαταστάσεις κτιρίων Οι επεμβάσεις σε ιστορικά κτίρια και η αποκατάστασή τους απασχολεί συχνά τον τεχνικό κόσμο και οι μηχανικοί έρχονται αντιμέτωποι με υλικά και τεχνικές, που διαφέρουν σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά, σύγχρονα κτίρια.

91 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΨΕΩΝ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Τεχνικές επέμβασης & επισκευαστικά υλικά Η συστηματική επιθεώρηση, αξιολόγηση και επιδιόρθωση των φθορών στις όψεις εμφανούς σκυροδέματος μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την αντοχή αυτών των κατασκευών στο χρόνο.

99 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ Απαιτήσεις, είδη, τοποθέτηση Οι απαιτήσεις για ενεργειακά αναβαθμισμένα κουφώματα σύγχρονου σχεδιασμού με βελτιωμένα εξαρτήματα και λειτουργίες οδηγούν στην ανακαίνισή τους.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 108 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΓΥΑΛΙΝΗΣ ΟΨΗΣ Σε ανακαίνιση κτιρίου γραφείων Η διαμόρφωση της όψης πραγματοποιήθηκε μέσω ενός συστήματος γυάλινων πετασμάτων, τα οποία κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου και συντελούν στην αισθητική αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος.

112 ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ BIESBOSCH και διαμόρφωση φυτεμένης στέγης Ο επανασχεδιασμός του μουσείου και η προσθήκη νέας πτέρυγας έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση του νερού.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 119 Ειδήσεις - απόψεις σύγχρονες τεχνολογίες - υλικά και εφαρμογές τους www.ktirio.gr •

3


EIDHSEIS T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 3:10 μ.μ. Page 1

ΠΡΩΤ Ε Σ Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και του δείκτη τιμών υλικών το 2016 σύμφωνα με έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Συνολική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παρατηρήθηκε κατά το προηγούμενο έτος σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το μήνα Οκτώβριο 2016. Ειδικότερα: • Το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας), κατά το μήνα Οκτώβριο 2016, στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.061 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 195,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 758,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 5,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 14,1% στην επιφάνεια και κατά 14,8% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. • Οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά το μήνα Οκτώβριο 2016 ανήλθαν σε 1.052 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 182,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 694,0 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 7,4% στην επιφάνεια και κατά 5,7% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

• Οι εκδοθείσες άδειες δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Οκτώβριο 2016 στο σύνολο της χώρας ανήλθαν σε 9 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 12,7 χιλιάδες m 2 επιφάνειας και 64,9 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Οκτώβριο 2016, ήταν 8,6%. • Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2015 έως τον Οκτώβριο 2016 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 12.516 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 2.446,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 11.032,6 χιλιάδες m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2014 - Οκτωβρίου 2015 παρατηρήθηκε μείωση κατά 4,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 10,0 % στην επιφάνεια και κατά 22,1% στον όγκο . • Κατά την ίδια χρονική περίοδο Νοεμβρίου 2015 - Οκτωβρίου 2016 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 4,7%

στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 2,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 1,2% στον όγκο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2014 Οκτωβρίου 2015. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο για την προαναφερθείσα περίοδο είναι 4,6%. • Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 6,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 14,3% στην επιφάνεια και κατά 30,9% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του έτους 2015. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 6,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,6% στην επιφάνεια και κατά 5,1% στον όγκο, σε σχέ-

ση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015. Παράλληλα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε το γενικό δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών του Νοεμβρίου 2016, ο οποίος σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2015 παρουσίασε μείωση 1,0% έναντι μείωσης 2,5%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2015 προς το 2014. Ο γενικός δείκτης κατά το μήνα Δεκέμβριο 2016 σε σύγκριση με το δείκτη του Οκτωβρίου 2016 παρουσίασε αύξηση 0,2% έναντι μείωσης 0,2%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του 2015. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 Νοεμβρίου 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2014 - Νοεμβρίου 2015 παρουσίασε μείωση 1,9% έναντι επίσης μείωσης 2,0%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Δεύτερη καλύτερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα με σύνολο νέας εγκατεστημένης ισχύος 238 MW H Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ανακοίνωσε τα στατιστικά δεδομένα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα για το έτος 2016, σύμφωνα με τα οποία η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε κατά το 2016 ήταν 238,55 MW. Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011 που είχαν εγκατασταθεί 313,00 MW. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ τo σύνολο της αιολικής ισχύος, που κατά τα τέλη 2016 βρισκόταν σε

16 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία, είναι: 2.374,3 MW, αυξημένη κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η ισχύς κατανέμεται ως εξής: στα μη διασυνδεμένα νησιά καταγράφονται 321,2 MW και στο διασυνδεμένο σύστημα τα υπόλοιπα 2.053,1 MW. Σε επίπεδο περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, καθώς φιλοξενεί 736,7 MW (31%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 453,9 ΜW (19,1%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη στην οποία βρίσκονται 298,65 MW (12,6%).


EIDHSEIS T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 3:10 μ.μ. Page 4

ΠΡΩΤ Ε Σ Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

6

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αποκατάσταση των σταβλικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

7

1 2 3 4 3

Παρουσίαση πρώτου βραβείου

3 8 9

5

Η μακέτα της πρότασης.

1. Επαναχρησιμοποιούμενοι αεραγωγοί για τον έλεγχο του εσωτερικού περιβάλλοντος. Νέο πατάρι, αναρτημένο από ενισχυμένα ζευκτά. Χώροι εργασίας. Εσωτερικά μονωμένο κέλυφος. Υποδοχή. Δικέλυφη μονωμένη αεριζόμενη στέγη. Φεγγίτες αερισμού - φωτισμού. Νέος ανελκυστήρας. Νέο κλιμακοστάσιο. Χώροι συνάντησης. Διατηρούμενος εξοπλισμός. Διατηρούμενο δάπεδο από κυβόλιθους.

10 11

12

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στο επίπεδο της στέγης.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.) επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του λιμανιού του προκήρυξε πανελλήνιο ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα την "Αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος των σταβλικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου τους εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης" και αντικείμενο τη διατύπωση ιδεών για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάπλαση των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου των σταβλικών εγκαταστάσεων του τομέα V του λιμανιού, σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλέπονται από τον οργανωτικό σχεδιασμό του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στην ομάδα των αρχιτεκτόνων: Μαρία Δούση, Σωτηρία Αλεξιάδου, Σταύρο Απότσο, Μιχά-

20 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

λη Βρέντζο, Γεώργιο Μπουγιουκλή, Παρασκευή Ταράνη με συμβούλους τον Μιχαήλ Νομικό (αρχιτέκτονα), τη Χριστίνα Δόδουρα (πολιτικό μηχ.) και τον Αστέριο Τολίδη (ηλεκτρολόγο μηχ. και μηχ. υπολογιστών). Βασική επιδίωξη της πρότασης είναι η ενεργοποίηση και η ανάδειξη των ιδιαίτερων δομικών και συντακτικών χαρακτηριστικών των ιστορικών δομών, μέσω ειδικών σχεδιαστικών στρατηγικών ένταξης και ενσωμάτωσης νεωτερικών στοιχείων, σε απόλυτο διάλογο με τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου. Τα παλαιά κελύφη και ο ζωτικός ιστορικός περιβάλλων χώρος τους με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τις μνήμες ενός βιομηχανικού τοπίου αποκαθίστανται και ανασχεδιάζονται με γνώμονα τη διατήρηση και την ανάδειξη των συντακτικών στοιχεί-

ων της αρχιτεκτονικής τους φυσιογνωμίας και των δομικών τους χαρακτηριστικών. Οι νέες επεμβάσεις "φιλοξενούνται" εντός του ιστορικού τόπου, διατηρώντας ένα χαρακτήρα εφήμερο, ευέλικτο, ανακλητό, με αναφορές στις ιστορικές δομές, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σύγχρονο. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας νησίδας έντασης γνώσης, τεχνολογίας και δημιουργικότητας, ο τομέας V του Ο.Λ.Θ. προτείνεται να οργανωθεί ως σύγχρονο πολυδύναμο τοπίο, τοποθετημένο εννοιολογικά ανάμεσα στο λιμάνι και στην πόλη. Προτείνεται το μείγμα των λειτουργιών επανάχρησης να είναι τέτοιο ώστε να συντελεί στην ανάδυση μιας σύγχρονης νησίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας γύρω από τον κλάδο της ναυτιλίας, τη θαλάσσια οικονομία και τη λεγόμενη "γαλάζια ανάπτυξη", η οποία ανα-

δεικνύεται σε μια σημαντική μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μια ρεαλιστική πρόκληση ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Οι νέες χρήσεις που προτείνονται είναι οι εξής: μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στον τριώροφο στάβλο 50Γ, ένα εργαστήριο Fab Lab στον στάβλο 50Β που υποστηρίζει τη λειτουργία της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων (το Fab Lab είναι μια πρωτότυπη ιδέα που ξεκίνησε από τα εργαστήρια του MIT ως χώρος πρωτοποριακής έρευνας στην ψηφιακή παραγωγή προϊόντων (digital printing, prototyping και modeling), ένας χώρος πολλαπλών δρώμενων - εκθεσιακού χώρου στον στάβλο 50Α, ένα εστιατόριο στον στάβλο 50Δ και μια καφετέρια - πωλητήριο - γραφείο πληροφόρσης, στο στάβλο 50Ε.


EIDHSEIS T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 3:10 μ.μ. Page 7

Folding Functions

©

Μικροβιολογικό εργαστήριο στην Αθήνα

Νίκος Αλεξόπουλος

ΤΕΧΝΙ Κ Α Γ ΡΑΦ Ε Ι Α • ΕΡΓΑ

Το κεντρικό γραφείο στο ισόγειο του εργαστηρίου.

©

Νίκος Αλεξόπουλος

©

Νίκος Αλεξόπουλος

Ολόκληρη η πρόσοψη του χώρου αντικαταστάθηκε με διπλό δομικό υαλοπίνακα διατομής U.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Λεπτομέρεια της πρόσοψης στο σημείο εισόδου.

26 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: schema architecture & engineering ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: Μαριάννα Αθανασιάδου ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Αγγελική Ζωγραφάκη, Χρήστος Σταυρογιάννης Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: Αντώνης Τόγκας ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: schema architecture & engineering

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Σάββας Αθανασιάδης ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Λαμπρινή, Αθήνα ΕΜΒΑΔΟ ΕΡΓΟΥ: 80 m2 ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2014 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Αλεξόπουλος, Μαριάννα Αθανασιάδου


EIDHSEIS T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 3:10 μ.μ. Page 11

ΤΕΧΝΙ Κ Α Γ ΡΑΦ Ε Ι Α • ΕΡΓΑ

"Secrets In A Μetal Box" Κρεπερί στην Αθήνα Το τριγωνικό περίγραμμα του μεταλλικού κελύφους προβάλλεται και στην όψη του καταστήματος.

Οι λιτές οριζόντιες επιφάνειες από ανοξείδωτο μέταλλο συμπληρώνουν τη βιομηχανική αισθητική του σχεδιασμού.

Κεντρικά στο χώρο κυριαρχεί ένα γραμμικό φωτιστικό, ειδικά σχεδιασμένο.

32 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

Η δημιουργία κελύφους μέσα στο κέλυφος εξισορροπεί τον περιορισμένο εσωτερικό χώρο με το μεγάλο ελεύθερο ύψος.


SOTOVIKIS.qxp_Layout 1 10/2/17 1:59 μ.μ. Page 1

ΑΡΧΙ Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "IN[N]ATHENS" ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

©

Βαγγέλης Πατεράκης

στο Σύνταγμα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: Διονύσης Σοτοβίκης ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: Workshop Διονύσης Σοτοβίκης A.E. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Βαγγέλης Βογιατζής, Ζωή Βιαροπούλου, Φωτεινή Διπλαράκου, Κωνσταντίνος Λαυράνος ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΔΕΙΑΣ: Νίκος Μανιουδάκης ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Νίκος Μανιουδάκης ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: Μιχάλης Γιανναδάκης

42 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Lightworks ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Σύνταγμα ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ ΚΤΙΡΙΟΥ: 700 m² ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2015 ΚΕΙΜΕΝΟ: Ζωή Βιαροπούλου ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης Πατεράκης, Γιώργος Μεσσαριτάκης


SOTOVIKIS.qxp_Layout 1 10/2/17 1:59 μ.μ. Page 2

©

Γιώργος Μεσσαριτάκης

Στο έπιπλο της υποδοχής, ο μαρμάρινος όγκος στη βάση του λειτουργεί ως αντίβαρο.


P.ATEAM/KATOIKIA.qxp_Layout 1 10/2/17 2:00 μ.μ. Page 1

ΑΡΧΙ Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η

APXITEKTONIKH MEΛETH: A - team Μελέτη Ε.Π.Ε., Κατερίνα Καρανίκου - Γεώργιος Σταματάκης Αρχιτέκτονες Μηχανικοί & Συνεργάτες MEΛETH ΦΩΤΙΣΜΟΥ: A - team Μελέτη Ε.Π.Ε. EΠIBΛEΨH: A - team Μελέτη Ε.Π.Ε. TOΠOΘEΣIA: Κηφισιά, Αττική ΣYNOΛIKO EMBAΔO ΧΩΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ: 260 m2 XPONOΣ MEΛETHΣ: 2013 XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2013 - 2014 ΠAPOYΣIAΣH: A - team Μελέτη Ε.Π.Ε. ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: Παναγιώτης Βουμβάκης

50 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017


P.ATEAM/KATOIKIA.qxp_Layout 1 10/2/17 2:00 μ.μ. Page 2

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ στην Κηφισιά

www.ktirio.gr •

51


STARCHITECTS.qxp_Layout 1 10/2/17 2:04 μ.μ. Page 1

ΑΡΧΙ Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η

Άποψη του κεντρικού χώρου του εστιατορίου με τα μεγάλα τοξωτά παράθυρα τις κεκλιμένες στέγες και το μεγάλο ύψος κατά μήκος της κεντρικής δίριχτης οροφής.


STARCHITECTS.qxp_Layout 1 10/2/17 2:04 μ.μ. Page 2

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ "ARK" στον Αστέρα Γλυφάδας ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Sarantiti Tsouni Architects, AΣ.Π.Α. Α.Ε. ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Αλεξόπουλος και Συνεργάτες H/M ΜΕΛΕΤΗ: ΤΕΚΕΜ Α.Ε. ΕΠΙΒΛΕΨΗ: AΣ.Π.Α. Α.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Γ.Ε.Τ. Α.Β.Ε.Τ.Ε. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Sarantiti Tsouni Architects, Απόλλωνας Παπαθεοχάρης

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Όμιλος Παπαθεοχάρη ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αστέρια Γλυφάδας ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Μάρτιος 2014 - Μάιος 2015 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Σεπτέμβριος 2014 - Μάιος 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ: Sarantiti Tsouni Architects ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: George Fakaros

www.ktirio.gr •

59


P.YOLK.qxp_Layout 1 10/2/17 2:05 μ.μ. Page 1

ΑΡΧΙ Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η

ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ "BOUTIQUE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ" στο κέντρο της Αθήνας

APXITEKTONIKH MEΛETH, ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: YOLKSTUDIO_Μανώλης Ηλιάκης, Μαρία Ρεμούνδου ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: Σωκράτης Γαβριήλ H/M MEΛETH: ARTEC EΠIBΛEΨH: Σταύρος Κοσιέρης TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ: ARTEC ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Δημήτρης Τζαβάρας TOΠOΘEΣIA: Καλλιμάρμαρο, Αθήνα ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: ~550 m2 XPONOΣ MEΛETHΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2016 ΠAPOYΣIAΣH: Μανώλης Ηλιάκης ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: Λουΐζα Νικολαΐδου

64 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017


P.YOLK.qxp_Layout 1 10/2/17 2:05 μ.μ. Page 2


P.YDRAYLIKA.qxp_Layout 1 10/2/17 2:08 μ.μ. Page 1

Τ Ε Χ Ν Ι ΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ολική ή η επί μέρους ανακαίνιση της υδραυλικής εγκατάστασης ενός κτιρίου ή μιας κτιριακής μονάδας αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των υδατικών πόρων και εξοικονόμησης ενέργειας. Η εφαρμογή αποδοτικών και τεχνολογικά προηγμένων υδραυλικών συσκευών και διατάξεων, οδηγεί στην εξάλειψη των διαρροών και στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας. Παρουσίαση: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΡΗ, διπλ. πολιτικός μηχανικός MSc

www.ktirio.gr •

73


P.YDRAYLIKA.qxp_Layout 1 10/2/17 2:08 μ.μ. Page 5

σιων ροών και η δημιουργία γωνίας μικρότερης των 90° κατά την κατεύθυνση της ροής. Επιλογή κατάλληλου συστήματος σωληνώσεων Το σύστημα σωληνώσεων αποτελεί το σκελετό της υδραυλικής εγκατάστασης και η αρτιότητα και η αντοχή του εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση και μεγάλο χρόνο ζωής στο σύνολο της υδραυλικής εγκατάστασης. Η σωστή επιλογή υλικών, ο τρόπος συναρμογής στα σημεία διακλάδωσης, η κατάλληλη χωροθέτηση και οι τεχνικές στερέωσης των αγωγών σε κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες απαιτούν τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνικών. Παρακάτω περιγράφονται μερικές κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή του βέλτιστου συστήματος σωληνώσεων. • Η χρήση, την οποία εξυπηρετεί το κάθε σύστημα σωληνώσεων, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή του κατάλληλου τύπου. Οι χαλκοσωλήνες εμφανίζουν υψηλή αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις και προτείνονται για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις θερμού νερού. Ωστόσο, λόγω μεγάλου συντελεστή αγωγιμότητας προτείνεται η εφαρμογή κατάλληλης θερμομονωτικής στρώσης. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, χωρίς την προσθήκη θερμομόνωσης, πλαστικοί σωλήνες πολυπροπυλενίου (PP) μεγάλης θερμομονωτικής ικανότητας λόγω χαμηλού συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ < 0,15). Στο δίκτυο αποχέτευσης εγκαθίστανται σωλήνες υψηλής αντοχής σε μικροβιακή διάβρωση, εκ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν οι σωλήνες χλωριούχου πολυβινυλίου (PVC). • Οι εξωτερικές συνθήκες, στις οποίες εκτίθεται το σύστημα σωληνώσεων, επηρεάζουν τη βιωσιμότητά του. Σε περιπτώσεις που το δίκτυο των αγωγών εφαρμόζεται χωρίς προστασία εντός του εδάφους, επιλέγονται υλικά, τα οποία να έχουν υψηλή στεγανότητα, υψηλή αντοχή σε χημική διάβρωση και αντοχή σε καταπόνηση λόγω κρούσης και καθιζήσεων. Κορυφαίος τύπος αγωγού είναι ο σωλήνας πολυαιθυλενίου (PE) ή δικτυωμένου πολυαιθυλενίου (VPE), οι οποίοι εμφανίζουν άριστη αντοχή σε ηλεκτρολυτική διάβρωση εντός του εδάφους. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις υδραυλικής εγκατάστασης στο εξωτερικό περιβάλλον προτείνονται σωλήνες με ανθεκτικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία (π.χ. σωλήνες PVC). • Η στερέωση των σωληνώσεων σε κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες καθορίζεται από το υλικό κατασκευής τους, από τη διατομή τους και από τη θερμοκρασιακή διαφορά

α.

β.

γ.

4

μεταξύ του υγρού ρευστού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι οι χαλκοσωλήνες απαιτούν λιγότερους συνδέσμους ανά τρέχον μέτρο για τη στερέωσή τους σε σχέση με τους σωλήνες πολυπροπυλενίου. • Οι συνδέσεις μεταξύ των σωλήνων, όταν διακλαδίζονται ή προεκτείνονται, γίνονται είτε κοχλιωτά, με βίδωμα ειδικών εξαρτημάτων, όπως ταυ (Τ), σταυρούς κ.ά. (π.χ. σύνδεση μεταλλικών αγωγών), είτε με θερμική συγκόλληση (π.χ. σύνδεση σωλήνων, πολυαιθυλενίου PE). Η σύνδεση μεταξύ μεταλλικών αγωγών διαφορετικής δραστικότητας (π.χ. χαλκοσω-

λήνας με γαλβανισμένο σιδηροσωλήνα) επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις με την εφαρμογή ειδικής στεγανής φλάντζας για την αποφυγή της γαλβανικής διάβρωσης.

Υδραυλικά συστήματα νερού χρήσης Τα κυριότερα υδραυλικά συστήματα νερού χρήσης απαντώνται σε μια κατοικία στους χώρους της κουζίνας και του μπάνιου, στους οποίους αναλογεί το 15% και 75% αντίστοιχα της συνολικής κατανάλωσης νερού. Παρακάτω περιγράφονται τα κυριότερα υδραυλικά εξαρτήματα και οι διατάξεις που μπορούν να εφαρμοστούν σ' www.ktirio.gr •

77


P.SYMBATOTHTA02.qxp_Layout 1 10/2/17 2:54 μ.μ. Page 1

Αποκατάσταση αγροκτήματος και μετατροπή του σε κατοικία στην Ολλανδία. Αρχιτεκτονικη μελετη: gfra architecture Φωτογραφίες: Αγγελική Δουβέρη

ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΩΝ & ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ "Στη διατήρηση της αυθεντικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα υλικά και η αρχιτεκτονική έχουν μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι όλες οι αξίες ενός μνημείου ή μιας ιστορικής κατασκευής μεταφέρονται στις μελλοντικές γενιές μέσω των υλικών." Nara Document on Authenticity, 1994 Άρθρο της ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ.

www.ktirio.gr •

81


P.SYMBATOTHTA02.qxp_Layout 1 10/2/17 2:55 μ.μ. Page 3

1

3

Επιπλέον, οι κατασκευές διακρίνονται σε αυτές που έχουν φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και σ’αυτές με φέροντα οργανισμό από τοιχοποιία. Στις τελευταίες ανήκουν και τα μνημεία, καθώς και τα ιστορικά κτίρια, στα οποία η συνδετική κονία βασίζεται στην άσβεστο. Οι τεχνικές, τα υλικά και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες, τις οποίες φέρουν τα ιστορικά κτίρια, συχνά δεν εντάσσονται στους σημερινούς κανονισμούς. Η πρώτη επαφή με ιστορικά κτίρια προκαλεί προβληματισμό σε σχέση με τις αρχές, τα υλικά και το βαθμό επέμβασης που πρέπει να ακολουθηθεί. Η λειτουργία της αντίστροφης μηχανικής, με την έννοια της επαναφοράς στη λογική, με την οποία χτίστηκε το κτίριο, σε αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο, για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον

2

4

τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν και συνδυάστηκαν τα υλικά, είναι υποκειμενική και ίσως μη ασφαλής. Σε σημαντικό βαθμό και σε περιπτώσεις που αφορούν σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα ο κανονισμός επέμβασης (Καν.Επε.) θέτει τις βασικές αρχές, τα κριτήρια, τις διαδικασίες σχεδιασμού και τις αρχές λήψης αποφάσεων. Αντιθέτως, η έλλειψη αντίστοιχου πλαισίου, που να αφορά στους απαιτούμενους ελέγχους, στις διαδικασίες και στα προτεινόμενα μέτρα, καθώς και στο βαθμό κατά τον οποίο τα υλικά και οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επεμβάσεις σε τοιχοποιίες, δημιουργεί δυσκολίες και συχνά αστοχίες. Άλλοι λόγοι που ο σχεδιασμός συμβατικών υλικών επέμβασης σε ιστορικά κτίρια παρουσιάζει δυσκολίες είναι το γεγονός ότι η

έννοια της συμβατότητας δεν έχει εκφρασθεί με τεχνικούς όρους, δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής για την καταλληλότητα των πρωτογενών υλικών και παρά τις συνεχείς προσπάθειες και ενημερώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τα διαθέσιμα υλικά στην αγορά δεν είναι πάντα κατάλληλα, δεν υπάρχουν νομογραφήματα ή καταστατικοί νόμοι, επάνω στους οποίους να βασισθεί ο σχεδιασμός των παραδοσιακών υλικών και δεν υπάρχουν κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή και συντήρηση των υλικών. Στην επιλογή των υλικών και τεχνικών επέμβασης υπεισέρχονται κριτήρια συμβατότητας που προκαλούν αρκετούς περιορισμούς. Εάν δεν ληφθούν υπόψη, προκύπτουν δευτερογενή προβλήματα, όπως αποσάθρωση των αυθεντικών υλικών από άλατα που μεταφέρονται με www.ktirio.gr •

83


P.CONCRETEFACADE.qxp_Layout 1 10/2/17 3:00 μ.μ. Page 1

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΨΕΩΝ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ & ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Οι όψεις εμφανούς σκυροδέματος αλλοιώνονται σταδιακά από διαφορετικούς μηχανισμούς, παρουσιάζοντας φθορές. Η συστηματική επιθεώρηση, αξιολόγηση και επιδιόρθωση των φθορών μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την αντοχή αυτών των κατασκευών στο χρόνο. Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc

www.ktirio.gr •

91


P.CONCRETEFACADE.qxp_Layout 1 10/2/17 3:00 μ.μ. Page 5

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΕΜΦΑΝΟΥΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. ΑΙΤΙΑ & ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Δομικές αλλοιώσεις Περιγραφή Ρωγμές

Ασυνέχεια της επιφάνειας του σκυροδέματος με τη μορφή ρωγμής, που μπορεί να προκαλεί ή όχι μείωση της στατικής επάρκειας της κατασκευής. Αίτια Επιδιόρθωση Μηχανικές, θερμικές και χημικές καταπονήσεις, Σφράγιση με ρητίνες και τσιμεντενέματα, αν η ζημιά είναι επιφανειακή. Αφαίρεση καταπονήσεις χρήσης, σεισμικές ή άλλες δονήσεις, υγρασία, της πληγείσας περιοχής και συνολική αντιμετώπιση, αν η ζημιά έχει προχωρήσει εσωτερική διάβρωση του υλικού και του οπλισμού. εσωτερικά ή οφείλεται σε εσωτερική διάβρωση. Περιγραφή

Αποκολλήσεις

Αποκολλήσεις με βάθος μεγαλύτερο των 2,5 cm, που μπορεί να προκαλούν ή όχι μείωση της στατικής επάρκειας της κατασκευής. Αίτια Πρόωρη αφαίρεση ξυλότυπων, καταπονήσεις χρήσης, μηχανική καταπόνηση. Αποσάθρωση

Επιδιόρθωση Επιδιόρθωση με ειδικό τσιμεντοειδές επίθεμα.

Περιγραφή Αποσάθρωση του σκυροδέματος εσωτερικά, που επηρεάζει τη στατική επάρκεια και την αντοχή του και προκαλεί διάβρωση του οπλισμού. Εξωτερικά εμφανίζεται με ρηγμάτωση, ξεφλούδισμα, αποκόλληση υλικού. Αίτια Επιδιόρθωση Μηχανικές και θερμικές καταπονήσεις, Επιδιόρθωση με ειδικό τσιμεντοειδές επίθεμα ανεπαρκής στατική επάρκεια κατασκευής, παγετός. και εφαρμογή ηλεκτροχημικών μεθόδων. Αλλοιώσεις οπλισμού

Διάβρωση οπλισμού

Περιγραφή Διάβρωση του σιδηρού οπλισμού του σκυροδέματος, που προκαλεί αύξηση του όγκου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εσωτερικών τάσεων και ρηγματώσεων και μείωση της στατικής επάρκειας. Εξωτερικά το πρόβλημα εμφανίζεται με τη μορφή ρηγματώσεων, αποκολλήσεων και λεκέδων σκουριάς. Αίτια Επιδιόρθωση Καθαρισμός της διαβρωμένης περιοχής, αφαίρεση των στρώσεων οξείδωσης, ενίΟξείδωση - ενανθράκωση, σχυση του οπλισμού, αν κριθεί ότι έχει επέλθει μείωση της στατικής επάρκειας, μόλυνση από χλωριούχα οξέα. χρήση αντιδιαβρωτικών επικαλύψεων και εφαρμογή ηλεκτροχημικών μεθόδων.

Οι ρωγμές, καθώς και η διάβρωση του οπλισμού αποτελούν μερικές από τις πιο σοβαρές αλλοιώσεις του σκυροδέματος.

φθεί η επανεμφάνιση ανάλογων προβλημάτων. Η διερεύνηση είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς τα αίτια δεν είναι πάντοτε ορατά και επιτυγχάνεται με μια σειρά επιτόπιων και εργαστηριακών ελέγχων ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Καθορισμός στόχων της επιδιόρθωσης. Μόλις γίνει συστηματική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, πρέπει να καθοριστεί ο σκοπός των επεμβάσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοψίζεται στα εξής: • Βελτίωση της αισθητικής της όψης. Αν τα προβλήματα αφορούν μόνο σε επιφανειακές αλλοιώσεις και δεν έχουν επηρεάσει το στα-

Οι κατασκευές από σκυρόδεμα αλλοιώνονται σταδιακά από διαφορετικούς μηχανισμούς υποβάθμισης, παρουσιάζοντας φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

τικό φορέα, την αντοχή και τη στεγανότητα του κελύφους. • Αποκατάσταση της αντοχής των δομικών στοιχείων. Αν έχουν πληγεί ορισμένα δομικά στοιχεία, με σκοπό να περιοριστεί η φθορά και να επιβραδυνθεί η αλλοίωση. • Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας. Αν η αλλοίωση έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που να διακυβεύεται η στατική επάρκεια της κατασκευής. • Έλεγχος διαρροών. Αν η υποβάθμιση της όψης οφείλεται σε διείσδυση νερού στο εσωτερικό των υλικών.

Αξιολόγηση μεθόδων και υλικών. Ακολούθως πρέπει να εξεταστούν οι πιθανές τεχνικές συντήρησης και επιδιόρθωσης. Υπάρχει μια πληθώρα επισκευαστικών μεθόδων, που ποικίλλουν· από έναν απλό καθαρισμό έως συνολική αφαίρεση και κατασκευή εκ νέου ενός δομικού στοιχείου. Η ανάλυση των προηγούμενων σταδίων, σε συνδυασμό με την οικονομοτεχνική σύγκριση των διαθέσιμων μεθόδων, θα καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για κάθε τύπο φθοράς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιδιορθώσεις που θα προσφέρουν ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα, www.ktirio.gr •

95


©

Benny Chan

P.KOUFOMATA02.qxp_Layout 1 10/2/17 2:48 μ.μ. Page 1

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΕΙΔΗ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Οι απαιτήσεις για ενεργειακά αναβαθμισμένα κουφώματα σύγχρονου σχεδιασμού με βελτιωμένα εξαρτήματα και λειτουργίες οδηγούν στην ανακαίνισή τους. Αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής κουφωμάτων και τα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και οι σχετικές εργασίες τοποθέτησης. Παρουσίαση: ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΡΕΦΤΙΤΣΗ, δρ. πολιτικός μηχανικός

www.ktirio.gr •

99


P.KOUFOMATA02.qxp_Layout 1 10/2/17 2:48 μ.μ. Page 2

ΤΕΧΝ Ι Κ Ε Σ Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ 1 Σύστημα αλουμινίου για μεγάλα ανοίγματα. 2 Πλήρης αντικατάσταση ξύλινου κουφώματος σε υπάρχον άνοιγμα κατοικίας. 3 Σε ανακαίνιση κατοικίας του ’30 στη Στουτγάρδη, οι Behnisch Architekten αύξησαν τη διαφάνεια του κελύφους με ανοίγματα που καταλαμβάνουν ολόκληρο το ύψος του επιπέδου. Φωτογραφία: David Matthiessen

4 Σύστημα αλουμινίου με αντιδιαρρηκτική προστασία. 5 Για την επιλογή ενός κουφώματος θα πρέπει να αξιολογηθούν συνδυαστικά τα θερμοτεχνικά χαρακτηριστικά του κουφώματος, καθώς και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του χρήστη και του χώρου τοποθέτησης. 1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Καθώς τα κουφώματα καθορίζουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αναφέρονται οι δυνατότητες αναβάθμισης των κουφωμάτων με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανά περίπτωση. Η ολική αντικατάσταση του κουφώματος είναι μία υψηλότερου κόστους λύση, που δημιουργεί αρκετή όχληση στους ενοίκους και μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τη συνολική αναβάθμιση της όψης. Η μερική ανακαίνιση αφορά σε αντικατάσταση μόνο των υαλοπινάκων ή του κινητού τμήματος του κουφώματος, την τοποθέτηση πρόσθετου κουφώματος, καθώς και την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού για τον εξαερισμό. Αναφέρονται τα θερμοτεχνικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων, οι απαραίτητες εργασίες για τη σωστή τοποθέτηση, καθώς και οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. Αναφορά γίνεται επίσης στους διάφορους τύπους των υαλοπινάκων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση, όπως επίσης και στα γενικά χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων των σύγχρονων κουφωμάτων, ανάλογα με το υλικό του πλαισίου. 100 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

2

Οι κύριοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αντικατάσταση ή στην ανακαίνιση ενός κουφώματος είναι η βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους απόδοσης, η ύπαρξη φθορών και η απώλεια λειτουργικότητας, η ευκολία καθαρισμού και συντήρησης, η αισθητική, η βελτίωση της ηχομονωτικής τους ικανότητας, η ασφάλεια έναντι φωτιάς και διάρρηξης, η ανθεκτικότητα, η αύξηση της αξίας του ακινήτου, η προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και προβλήματα, τα οποία προκύπτουν λόγω της αυξημένης έκθεσή τους στις ατμοσφαιρικές συνθήκες (διείσδυση νερού και αέρα). Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις κάθε τεχνικού έργου, η ανακαίνιση των κουφωμάτων μπορεί να αφορά είτε στην πλήρη αντικατάστασή τους είτε στην

αναβάθμιση των υφιστάμενων κουφωμάτων με τη μερική αντικατάσταση κάποιων στοιχείων ή την προσθήκη ειδικού εξοπλισμού.

Πλήρης αντικατάσταση κουφώματος Τρόποι αντικατάστασης κουφωμάτων Η πλήρης αντικατάσταση ενός κουφώματος, προσφέρει το πλεονέκτημα της τοποθέτησής του με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, μειώνοντας στο ελάχιστο τις διαφυγές (θερμότητα, αέρα) αλλά και τη διείσδυση του νερού. Συνήθως προτιμάται, όταν πραγματοποιείται γενική ανακαίνιση ενός χώρου, καθώς οι εργασίες τοποθέτησης δημιουργούν σχετική όχληση στους ενοίκους. Επίσης αυτή η επιλογή μπορεί να συνδυαστεί με τη συνολική θερμική αναβάθμιση της όψης,


belzberg.qxp_Layout 1 10/2/17 2:27 μ.μ. Page 1

ΕΡΓΟΤΑ Ξ Ι Ο • ΕΦΑ Ρ Μ ΟΓΕΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΓΥΑΛΙΝΗΣ ΟΨΗΣ ΣΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Η επαναδιαμόρφωση της όψης πραγματοποιήθηκε μέσω ενός συστήματος γυάλινων πετασμάτων, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το κτίριο. Ο καινοτόμος σχεδιασμός της δικέλυφης όψης κατέχει κυρίαρχο ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου και συντελεί στην αισθητική αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος και στην αναγνωσιμότητα της ευρύτερης περιοχής.

Benny Chan

Η σύνθεση των συγκολλημένων φύλλων γυαλιού, τοποθετείται και στα ανοίγματα εκατέρωθεν του αίθριου, επιτρέποντας το φυσικό φωτισμό των χώρων γραφείων.

μένης διάταξης των πετασμάτων φιλτράρεται η οπτική από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του κτιρίου, προσφέρεται ιδιωτικότητα και διαμορφώνεται η ένταση του φωτός με βάση τις συνθήκες που επικρατούν και τις ανάγκες του χρήστη. Η επίλυση της αναδιαμόρφωσης των όψεων στηρίζεται σε οκτώ μοναδικές διατάξεις. Η διάταξη των πετασμάτων είναι αποτέλεσμα διερεύνησης πολλαπλών σχεδιαστικών συνδυασμών σε κάνναβο, με την τελική επιλογή να είναι τέτοια, ώστε να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ένα νέο αίθριο κατασκευάστηκε στον κεντρικό χώρο του υπάρχοντος κτιρίου, βελτιώνοντας δραστικά τις συνθή-

©

Πρόκειται για κτίριο γραφείων, που αποτελείται από τρία επίπεδα, καθώς και από ένα γειτονικό χώρο στάθμευσης, και στεγάζει την έδρα της εταιρείας Gores Group στο Beverly Hills. Η ανακαίνιση έγινε με γνώμονα τον επαναπροσδιορισμό της δυτικής πύλης του Beverly Hills ως μιας ζώνης, στην οποία ανήκει το κτίριο, και τη δημιουργία ενός ευχάριστου και εύρωστου χώρου τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες. Για την εξωτερική διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και του χώρου στάθμευσης οι αρχιτέκτονες ανέπτυξαν ένα σύστημα ειδικών μονάδων - πετασμάτων γυαλιού ειδικής επεξεργασίας. Μέσω της εξατομικευ-


P.BIESBOSCH_MUSEUM.qxp_Layout 1 10/2/17 2:34 μ.μ. Page 1

ΕΡΓΟΤΑ Ξ Ι Ο • ΕΦΑ Ρ Μ ΟΓΕΣ

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ BIESBOSCH ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΥΤΕΜΕΝΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Μετά από μία ριζική ανακατασκευή διάρκειας οκτώ μηνών, το Μουσείο Biesbosch στο Werkendam της Ολλανδίας άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό το καλοκαίρι του 2015.Το Biesbosch, όντας ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα των Κάτω Χωρών, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα και μία από τις τελευταίες εκτεταμένες περιοχές υγροτόπων γλυκών υδάτων στη βορειοδυτική Ευρώπη, απαρτίζεται από ένα ευρύ δίκτυο ποταμών, παλιρροϊκών καναλιών και νησιών. Εκεί ιδρύθηκε το 1994 το ομώνυμο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με σκοπό να παρουσιάσει και να εξηγήσει την εξέλιξη της περιοχής στους επισκέπτες του. Το υφιστάμενο Μουσείο Biesbosch, που ήταν εγκατεστημένο σε ένα συμβατικό, κεραμοσκεπές, εσωστρεφές κτίσμα, μεταμορφώθηκε πλήρως, προσαρμόστηκε απολύτως στο φυσικό περιβάλλον και επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα, ανοιχτή μέσω των γυάλινων όψεών της προς τον εξωτερικό υπαίθριο χώρο. Η νέα πτέρυγα φιλοξενεί έναν προσωρινό εκθεσιακό χώρο σύγχρονης τέχνης και ένα οργανικό εστιατόριο, ενώ στα τμήματα του μουσείου, που διατηρήθηκαν και ανακαινίσθηκαν, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση, η βιβλιοθήκη, ένα θέατρο πολλαπλών χρήσεων, κατάστημα, γραφεία, η κύρια είσο-

©

Ronald Tilleman

©

Το υφιστάμενο κτίριο του μουσείου πριν από την ανακαίνιση.

Biesbosch MuseumEiland

Ο επανασχεδιασμός του μουσείου και η προσθήκη νέας πτέρυγας έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Η κάλυψη μεγάλου μέρους του κελύφους και της στέγης με βλάστηση συντελεί στην ενσωμάτωση του κτιρίου στο τοπίο.


BHMA T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 2:41 μ.μ. Page 1

ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ • Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Ε Σ • Υ Λ Ι Κ Α Παρουσίαση: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΥ ΤΕΡΗΣ ΠΑ ΧΗΣ, μηχανολόγοι μηχανικοί

Αστάρι γυψοσανίδας BERLING Α.Β.Ε.Ε.

Επιχρίσματα μιας στρώσης MARMOLINE

Παράθυρα με ενσωματωμένη σκίαση SCHÜCO HELLAS Μ.Ε.Π.Ε.

Επενδύσεις με ταπετσαρία από φυσικά υλικά ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ DESIGN

www.ktirio.gr •

119


BHMA T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 2:41 μ.μ. Page 6

ΒΗΜΑ Ε ΤΑ Ι Ρ Ε Ι Ω Ν

COMFORT M9650 Ανοιγόμενα, θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου Οικονομικό, θερμοδιακοπτόμενο σύστημα με ειδικό υαλοενισχυμένο πολυαμίδιο και ικανοποιητικό επίπεδο θερμομόνωσης. Είναι πιστοποιημένο από το γερμανικό ινστιτούτο IFT Rosenheim, προσφέρει βασική θερμομόνωση, ενώ μπορεί να συνδυαστεί χωρίς σημαντική αισθητική διαφορά στο ίδιο κτίριο με κουφώματα της σειράς Μ11000, αφού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες γραμμές σχεδίασης.

TESI Είδη υγιεινής Με διάθεση ανάλαφρη, σύχρονη αλλά και δυναμική, η συλλογή TESI συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού καθημερινού χώρου περιποίησης. Η σειρά περιλαμβάνει λεκάνες, νιπτήρες και έπιπλα με λιτό και απέριττο design σε ξεχωριστούς χρωματισμούς, που προσαρμόζεται σε όλους τους χώρους μπάνιου.

ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ Α.Β.Ε.Ε. τηλ.: 2106790800, www.idealstandard.gr

ALUMIL Α.Ε τηλ.: 2310692473, www.alumil.com

DS - 258 DECO MICRO FLEX Πατητή τσιμεντοκονία δαπέδων & τοίχων, σε μορφή πάστας Παστώδες, διακοσμητικό επίχρισμα, λευκό ή έγχρωμο, έτοιμο προς χρήση. Εφαρμόζεται σε κατάλληλα προετοιμασμένες και σταθερές επιφάνειες, σε δάπεδα και τοίχους. Είναι κατάλληλη και για ειδικές κατασκευές όπως πάγκους, νιπτήρες, ντουζιέρες, χτιστά έπιπλα, ξύλινα έπιπλα, τραπέζια, πόρτες κ.ά. Ιδανική και για την αλλαγή απόχρωσης, αλλά και για την επισκευή φθαρμένων και ρηγματωμένων επιφανειών επενδυμένων με πατητό τσιμεντοκονίαμα. Χρωματίζεται και επιδέχεται τεχνοτροπίες μέσω του συστήματος Durocolor σε 120 επιλεγμένες αποχρώσεις με δυνατότητα ανάμειξης μεταξύ τους. Κατατάσσεται ως υλικό επίχρισης δαπέδων τύπου SR-B2,0-AR0,5-IR1,7 σύμφωνα με το πρότυπο EN 13813. Κατανάλωση: 1,7-2,0 kg/m²/mm πάχους στρώσης.

DUROSTICK Α.Β.Ε.Ε. τηλ.: 2105598350, www.durostick.gr

ANTIQUE Κεραμίδια γήινων αποχρώσεων

CUBYKO Στεγανοί διακόπτες φωτισμού

IAS Ψηφιδωτά πλακίδια αλουμινίου

Νέα σειρά κεραμιδιών γήινων αποχρώσεων, που καλύπτει όλες τις αισθητικές απαιτήσεις για ακόμη πιο ιδιαίτερες κατασκευές. Κεραμίδια που δίνουν την αίσθηση της φυσικής φθοράς του χρόνου, σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Διατίθενται σε όλους τους τύπους κεραμιδιών.

Σειρά διακοπτών, η οποία διακρίνεται για τη γρήγορη και εύκολη συναρμολόγηση, τη στεγανότητα IP55, τον κομψό σχεδιασμό αλλά και την αντοχή σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις: την συναρμολογούμενη, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του στοκ, και την πλήρη, που διευκολύνει την παραγγελία του προϊόντος με ένα μόνο κωδικό. Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν τόσο επίτοιχα, όσο και χωνευτά προϊόντα. Στην επίτοιχη έκδοσή του το προϊόν διατίθεται και φωτιζόμενο, χάρη σε ένα πλαίσιο LED λευκού ή μπλε χρώματος που επιτρέπει τις λειτουργίες σηματοδότησης ή προσανατολισμού στο σκοτάδι. Η λειτουργία σηματοδότησης επιτρέπει την προβολή ενός κυκλώματος σε λειτουργία, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, υπόγεια ή σοφίτες.

Ειδικά σχεδιασμένα για την κουζίνα ή/και το μπάνιο, τα ψηφιδωτά πλακίδια αλουμινίου προσδίδουν αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής σε πάγκους ή σε τοίχους. Είναι εύκολα στην εφαρμογή, στη συντήρηση και στον καθαρισμό. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

ΚΕΒΕ Α.Ε. τηλ.: 2341075570, www.kebe-sa.gr

HAGER HELLAS Α.Ε.Β.Ε. τηλ.: 2106203800, www.hager.gr

124 • ΤΕΥΧΟΣ 2/2017

IAS Ε.Π.Ε. τηλ.: 2103460595, www.ias.net.gr


BHMA T2 FINAL.qxp_Layout 1 10/2/17 2:41 μ.μ. Page 10

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ

ΜΗΝΙΑΙO TEXNIKO ΠEPIOΔIKO Νο 282 • www.ktirio.gr - Μάρτιος '17 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχ.

τηλεφωνικά (2310 480.340), με φαξ (2310 480.544), ταχυδρομικά ή στο www.ktirio.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου, αρχιτέκτων μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, δρ. αρχιτέκτων μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή, δρ. αρχιτέκτων μηχ., καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης, δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ.

Δημήτρης Μπίκας, δρ. αρχιτέκτων μηχ., ομοτ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Αλέξανδρος - Δημήτριος Τσώνος, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ.

Κωνσταντίνος Παπακώστας, δρ. μηχανολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Χάρης Δημουλιάς, δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., επίκ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Γεωργία Θερμού, δρ. πολιτικός μηχ., επίκ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ.

Μαρία Στεφανίδου, γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., επίκ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ.

Περιλαμβάνει 9 τεύχη ΚΤΙΡΙΟ + ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΥΛΙΚΩΝ '17 ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: 10 €

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου, τεχνολόγος μηχ. Αγγελική Παϊπάη, αρχιτέκτων μηχ., Α.Π.Θ., ΜSc. Λευτέρης Παχής, μηχανολόγος μηχ. Α.Π.Θ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, πολιτικός επιστ., MSc στην Επικοινωνία Καλλιόπη Λίμπου, αρχιτέκτων μηχ. Α.Π.Θ., ΜSc AA - London. Απόστολος Κ. Μιχόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ. Α.Π.Θ. Έλλη - Κωνσταντίνα Μυλωνά, πολιτικός μηχ., MSc. Ελευθερία Τιτόνη, αρχιτέκτων μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτων μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης

ΚΑΡΤΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ 2017

ATEΛIE Παναγιώτης Τσακίρης

Ημερομηνία

Παρακαλώ γράψτε με συνδρομητή σας.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ...................................................................... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: .............................................................. ΟΝΟΜ/ΜΟ:................................................................ ΠOΛH: ....................................................TK: .............. ΕΠΙΣΤΗΜ. ΙΔΙΟΤΗΤΑ: .......................................... THΛ: ................................................................................ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: .............................................................. KIN.: .................................................................................. Α.Φ.Μ.:.......................................................................... ΦΑΞ:.................................................................................. Δ.Ο.Υ.: .......................................................................... e-mail:.............................................................................. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. και e-mail

1. ΕΛΛΑΔΑ..........................Φυσικά πρόσωπα ................85,00 €  ......................................Εταιρείες - Οργανισμοί........100,00 €  2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ..................................................160,00 € 

(ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017)

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 1. Με πιστωτική κάρτα.

 VISA  MASTERCARD  DINERS  AMERICAN EXPRESS

Νο Ημ/νία λήξης Γράψτε τα τελευταία 3 ψηφία του αριθμού που βρίσκονται στον πίσω χώρο της υπογραφής της πιστωτικής κάρτας.

Αθανασία Χάρη, πολιτικός μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Κωνσταντίνος Τσικαρόπουλος, MSc PhD Can., πολιτικός μηχ. A.Π.Θ.

2. Με κατάθεση σε τράπεζα με δικά μου έξοδα:  ΕΘΝΙΚΗ (GR 50 0110 2190 0000 2194 7009 888)

 ΑlphaBank (GR 78 0140 7120 7120 0232 0000 635)  EuroBank (GR 42 0260 0380 0005 4020 0391 961)

και στέλνω με φαξ στο 2310 480.544 α) την ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ με ευκρινώς γραμμένα τα στοιχεία μου και β) την ΚΑΡΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ πλήρως συμπληρωμένη.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ Studio KONTOS, M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E. PHOTO STYLE / Πιλάτου Δημ. Βασιλική TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Χάιδας, Διονυσία Χατζοπούλου, Βάσω Κιρμακίδου ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Λευτέρης Παχής, Αφροδίτη Γουσιοπούλου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Βαγγέλης Ταλίπης, Αντώνης Χατζόγλου EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: ThessPrint A.E. ΔIANOMΗ: Ευρώπη Α.Ε. KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. Θεσσαλονίκη: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2310 480544 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr, φαξ: 2310 478547 Aθήνα: Λ. Αλεξάνδρας 3, Τ.Κ. 114 73 τηλ.: 210 7234591, φαξ: 210 7239079 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ • Ταχυδρομήστε την Κάρτα Συνδρομής ή τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 • Για εγγραφή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr

ΤΕΥΧΟΣ 2/2017 ΜΑΡΤΙΟΣ  
ΤΕΥΧΟΣ 2/2017 ΜΑΡΤΙΟΣ  
Advertisement