Page 6

EIDHSEIS T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 12:32 μ.μ. Page 12

ΠΡΩΤΕ Σ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ • ΕΡ ΓΑ

Το ανώτερο τμήμα του κτιρίου συντίθεται από όγκους ορθογώνιων παραλληλεπιπέδων, που άλλοτε βυθίζονται και άλλοτε προεξέχουν, αποδίδοντας αφαιρετικά τη μορφή της φυλλωσιάς των δέντρων.

Κτίριο Φαρμακευτικής Σχολής στο Βανκούβερ του Καναδά

Εξωτερική άποψη της εισόδου του νεόδμητου κτιρίου.

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ ΜΕΣΩΡΟΦΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Saucier + Perrotte Architectes - Hughes Condon Marler Architects ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Saucier + Perrotte Architectes, HCMA ΠΕΛΑΤΗΣ: University of British Columbia Properties Trust ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Βανκούβερ, Καναδάς ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 27.311 m2 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ: 7.580 m2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Mark Cramer, Olivier Blouin

26 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων να εμπλουτίζουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και η ύπαρξη ενός προνομιακού οικοπέδου, που ορίζει τη νοτιοανατολική πύλη των εγκαταστάσεων, καθοδήγησαν το σχεδιασμό της νέας Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου British Columbia.

Λαμβάνοντας ως πηγή έμπνευσης τα ιαματικά βότανα και φυτά, οι αρχιτέκτονες πρότειναν τη δημιουργία ενός κτιριακού όγκου, που προσομοιάζει αφαιρετικά τη δομή δύο δέντρων που συνενώνονται. Ο φέρων οργανισμός - κορμός του κτιρίου, αναπτυσσόμενος καθ' ύψος, εξελίσσεται σταδιακά σε ένα πυκνοδομημένο υπέργειο όγκο, αποτελούμενο από διαφορετικών διαστά-

σεων παραλληλεπίπεδα τμήματα με όψεις που άλλοτε βυθίζονται και άλλοτε προεξέχουν, ως μια αφαιρετική ανάγνωση της φυλλωσιάς των δέντρων. Καθώς το "ριζικό σύστημα" του κτιρίου αναδύεται από το έδαφος, δημιουργούνται οι δύο κύριες συνεδριακές αίθουσες και ο εκθεσιακός χώρος. Το μεγαλύτερο τμήμα του ισόγειου χώρου αφήνεται ελεύθερο, διαμορφώνοντας αίθρια,

ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 01/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you