Page 1

BLACK

YELLOW

MAGENTA

CYAN

www.ktirio.gr

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟΔΙΚΤΥΩΜΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ & ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ ΥΛΙΚΑ, ΤΥΠΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΞΥΛΙΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΔΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΝΑΛΙΑ & ΣΙΦΟΝΙΑ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΕΙΔΗ, ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

YELLOW

BLACK

/ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ AMC ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ / / ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ / / ΚΑΤΟΙΚΙΑ "ROCK HOUSE" ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ /

MAGENTA

1 / ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 10.00 €

Α ΡΧ Ι Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η • Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι Α • Ν Ε Α Υ ΥΛ ΛΙΚ Α

CYAN

CYAN

MAGENTA

YELLOW

BLACK

ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ & ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ: ΥΛΙΚΑ, ΤΥΠΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

BLACK

YELLOW

MAGENTA

CYAN

1


EKDOTIKO 1/2017.qxp_Layout 1 12/27/16 15:27 Page 1

ΕΚ ΔΟΤ ΙΚΟ

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2017 Με δημιουργία, γνώση και ποιότητα Το πρώτο τεύχος του 2017 βρίσκεται στο τυπογραφείο και το πρόγραμμα των εκδόσεων των επόμενων δώδεκα μηνών στα χέρια μας. Ένας ακόμη χρόνος ολοκληρώνει την τροχιά του και μας δίνει, στη δύση του, προκλήσεις για αναδρομές και αξιολογήσεις. Για μας ήταν ένας χρόνος γιορτής. Κλείσαμε τα τριάντα χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού μας. Ο απολογισμός των χρόνων αυτών είναι πολύ πλούσιος. Η παραγωγή μας μεγάλη! Μια χρήσιμη τεχνική βιβλιοθήκη με περισσότερα από 270 τεύχη, περισσότερα από 35 βιβλία, τεχνικά και αρχιτεκτονικά, τουλάχιστον 70 τεχνικές ημερίδες και μια ιστοσελίδα γεμάτη πληροφόρηση. Ώρες αμέτρητες εργασίας, αναζητώντας πηγές, ανακαλύπτοντας τεχνολογίες, συνθέτοντας και δημιουργώντας, με κύριο άξονα την εγκυρότητα, την πιστότητα και την πρωτοπορία. Συζητήσεις με αξιόλογους ανθρώπους του χώρου μας για την επιστήμη μας, αλλά και για την ελληνική γλώσσα, μας έκαναν πλουσιότερους πνευματικά και γέμισαν το χρόνο μας ποιότητα και κέφι για δημιουργία. Γνωρίσαμε και αποτυπώσαμε την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας και παρακολουθούμε με οδύνη την καθοδική πορεία του τα τελευταία χρόνια. Το περιοδικό μας είναι τεχνικό. Κάθε νέα τεχνολογία, αλλά και όλη η τεχνογνωσία της ποιοτικής κτιριακής κατασκευής είναι το επίκεντρο των δημοσιεύσεων του. Τα ολοκληρωμένα έργα των Ελλήνων δημιουργών παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας αυτής. Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας βέβαια τα τελευταία χρόνια μας έδωσε εξαιρετικά θέματα, όπως επίσης και η ανάπτυξη της έρευνας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, με την ιδιαίτερη κατασκευή του με ξύλινους φορείς. Το άρθρο για τους ξύλινους φορείς μεγάλων ανοιγμάτων έρχεται να ολοκληρώσει την πληροφόρηση στο θέμα αυτό. Τα δύο ακόμη κτίρια που παρουσιάζονται εκτενώς έρχονται να αποδείξουν ότι η έμπνευση του αρχιτέκτονα και η αισθητική του δίνουν αποτελέσματα άξια θαυμασμού. Μια νέα σελίδα με καινοτομίες στο χώρο μας εμπλουτίζει το περιεχόμενό μας και τα εργοτάξια, από την Ελλάδα και τα δύο, μας δίνουν ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές λεπτομέρειες, αλλά και σηματοδοτούν δύο σημαντικά θέματα, την αξιοποίηση του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της χώρας μας, και την εφαρμογή νέων αισθητικών μορφών στα σύγχρονα ελληνικά κτίρια. Ελπίζουμε η ποικιλία των θεμάτων και η φωτογραφική κάλυψή τους να σας προσφέρουν υλικό για σκέψη και ενημέρωση. Από τα τεύχη μας φέτος, τα τρία θα είναι θεματικά, για τις ανακαινίσεις, την ενέργεια και τα ξενοδοχεία και το καλοκαιρινό τεύχος όπως πάντα, αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική. Επιπλέον, δυο βιβλία βρίσκονται στο στάδιο της σύνθεσης, ένα αρχιτεκτονικό για Ανακαινίσεις και ένα τεχνικό για τη στεγανοποίηση. Ξεκινάμε λοιπόν γεμάτοι σχέδια για τη νέα χρονιά, πιστεύοντας ότι η δημιουργία, η γνώση και η ποιότητα είναι τα μόνα εφόδια που μπορούν να βοηθήσουν στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Ευχόμαστε η χρονιά αυτή να είναι καλύτερη για τον κλάδο μας. Ευχόμαστε σε όλους εσάς και στους αγαπημένους σας υγεία, ευημερία, χαρά και δύναμη.

Δήμητρα Τσιώρα - Παπαϊωάννου Αρχιτέκτων - Διευθύντρια σύνταξης

Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, ένα μεγάλο έργο, το Μουσείο Μαστίχας Χίου, μας δίνει την www.ktirio.gr •

13


PERIEXOMENA T1-DIM.qxp_Layout 1 22/12/16 3:40 μ.μ. Page 1

1/2017 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

2017

14 Αρχιτεκτονική - νομοθεσία τεχνολογία - απόψεις - ξένα έργα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΕΡΓΑ 30 Ανακαίνιση διατηρητέου νεοκλασικού στο Θησείο Αετερ - Χάρρυ Μπουγαδέλλης

32 Αναδιαμόρφωση παιδικής χαράς στα Κάτω Πατήσια ΚΟΜ37-Αρχιτέκτονες, Plan b αρχιτεκτονική

34 "IS House" στη Ναύπακτο Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας

36 Εκθεσιακό περίπτερο εταιρείας προϊόντων ηλιοπροστασίας YOLKSTUDIO

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 38 Το μουσείο μαστίχας Χίου Γραφείο Κίζη Α.Ε. Αρχιτεκτονικής και Design

48 Κατοικία Rock House στη Μύκονο k-studio

56 Επέκταση εγκαταστάσεων Μητροπολιτικού Κολλεγίου AMC στο Μαρούσι apk αρχιτέκτονες

65 ΚΑΝΑΛΙΑ & ΣΙΦΟΝΙΑ ΑΠΟΡΡΟΗΣ & ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ Είδη, επιλογή, εφαρμογές Η αποστράγγιση και η απορροή των υδάτων αποτελεί καίριο ζήτημα διαχείρισης του νερού στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η είσοδος των υδάτων στα αποχετευτικά δίκτυα επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με δύο συστήματα, τα σιφόνια και τα κανάλια που είναι διαθέσιμα σε πληθώρα επιλογών ανάλογα με την προοριζόμενη χρήση.

73 ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Είδη, χρήσεις, εφαρμογές k-studio Φωτ. εξωφύλλου: Γιώργος Κορδάκης Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων & φωτογραφιών, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Το περιεχόμενο των άρθρων εκφράζει το συντάκτη και όχι απαραίτητα τη διεύθυνση του περιοδικού

Η εφαρμογή των ηχοαπορροφητικών πετασμάτων εξασφαλίζει μια πρωτότυπη και σίγουρη λύση μείωσης της στάθμης θορύβου και των αντηχήσεων ενός δωματίου, βελτιώνοντας σημαντικά την ακουστική του χώρου.

79 ΞΥΛΙΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ Για υψηλές αρχιτεκτονικές & στατικές απαιτήσεις Το μικρότερο βάρος, η εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση, η μεγάλη αντοχή και η διαμόρφωση σε οποιοδήποτε σχήμα αποτελούν τους βασικούς λόγους χρήσης ξύλινων φορέων σε μεγάλα ανοίγματα. Συγχρόνως, τα προϊόντα του βιομηχανικού ξύλου καλύπτουν πλήρως τις στατικές και αισθητικές απαιτήσεις της σύγχρονης μηχανικής.

87 ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ & ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ Υλικά, τύποι & τεχνικά χαρακτηριστικά Τα κεραμίδια θωρακίζουν το εσωτερικό του κτιρίου από την προσβολή της ηλιακής ακτινοβολίας, της βροχής και του παγετού. Η ορθή επιλογή των κατάλληλων τύπων κεραμιδιών αποτελεί τμήμα μιας συγκριτικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών, λειτουργικών, αισθητικών, τεχνικών και οικονομικών κριτηρίων.

96 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ Στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του λιθόκτιστου κτιρίου και των μηχανισμών του, καθώς και στη δημιουργία επισκέψιμου χώρου πληροφόρησης για τους νερόμυλους.

102 ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟΔΙΚΤΥΩΜΑ Σε κτίριο γραφείων στην Αθήνα Η πολύπλοκη γεωμετρία του χωροδικτυώματος κατέστησε αναγκαία τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων για το σχεδιασμό, την ανάλυση και την κατασκευή του.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 109 Ειδήσεις - απόψεις σύγχρονες τεχνολογίες - υλικά και εφαρμογές τους

www.ktirio.gr •

3


EIDHSEIS T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 12:31 μ.μ. Page 1

ΠΡΩΤΕ Σ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ • ΕΝΗΜ ΕΡΩΣ Η

Πλατινένια πιστοποίηση LEED

τυγχάνεται μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Το USGBC τονίζει πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των πιστοποιημένων κτιρίων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει επιτύχει την πλατινένια διάκριση. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το σύστημα πιστοποίησης LEED εξετάζει την απόδοση σε μια σειρά δεικτών. Συγκεκριμένα, το ΚΠΙΣΝ απέσπασε την πλατινένια διάκριση χάρη στην υψηλή απόδοση σε δείκτες όπως η πρόληψη της ρύπανσης κατασκευαστικής δραστηριότητας, η επιλογή τοποθεσίας, η βελτίωση της οικιστικής πυκνότητας και η διασύνδεση με τον κοινωνικό ιστό, η εξυγίανση μολυσμένης έκτασης, η δυνατότητα αποθήκευσης ποδηλάτων, η ύπαρξη αποδυτηρίων, η χρήση οχημάτων χαμηλής κατανάλωσης και εκ-

©

To Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council - USGBC), ο οργανισμός, που ανέπτυξε το κορυφαίο διεθνές σύστημα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων LEED, ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κατέκτησε την πλατινένια πιστοποίηση LEED ως "πράσινο κτίριο", την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. To ΚΠΙΣΝ, το οποίο σχεδιάστηκε από το Renzo Piano Building Workshop, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος", συνολικής έκτασης 210.000 m². Η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η πλατινένια πιστοποίηση αποτελεί μια μοναδική διάκριση, η οποία επι-

ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος

στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

πομπής ρύπων, η δυνατότητα στάθμευσης, η προστασία και αποκατάσταση του οικιστικού περιβάλλοντος, η μεγιστοποίηση ανοιχτού χώρου, η διαχείριση των όμβριων υδάτων, η μείωση θερμονησίδας και φωτορύπανσης, η χαμηλή σε απαιτήσεις νερού αρχιτεκτονική τοπίου, η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για διαχείριση λυμάτων, η εξοικονόμηση νερού, η ολοκληρωμένη πιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων, η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, η ύπαρ-

ξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός του χώρου, η αποθήκευση και συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, η διαχείριση αποβλήτων από την κατασκευαστική δραστηριότητα, η χρήση ανακυκλωθέντων υλικών, η χρήση τοπικών υλικών, η χρήση πιστοποιημένης ξυλείας, η περιβαλλοντική ποιότητα εσωτερικών χώρων και η καινοτομία στο σχεδιασμό. Το IΣΝ θα παραδώσει το ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017. Το εσωτερικό στο παρεκκλήσι του Αγ. Πέτρου.

Το χρυσό μετάλλιο του RIBA

©

Στο Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Paulo Mendes da Rocha

Cristiano Mascaro

©

PMDR archive

Ginasio Paulistano Athletic (1961)

Απογευματινή όψη του ΚΠΙΣΝ.

Το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) ανακοίνωσε την απονομή του χρυσού μεταλλίου για το 2017 στο Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Paulo Mendes da Rocha ως αναγνώριση του αρχιτεκτονικού του έργου. Το χρυσό μετάλλιο της αρχιτεκτονικής απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, τα οποία επηρέασαν με την πορεία τους, άμεσα ή έμμεσα, την πρόοδο της αρχιτεκτονικής. Ο Paulo Mendes da Rocha γεννήθηκε στη Βιτόρια της Βραζιλίας το 1928. Πολλά από τα ξεχωριστά πολιτιστικά

14 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

κτίριά του, κατασκευασμένα στο χαρακτηριστικό στιλ που υιοθέτησε του "βραζιλιάνικου μπρουταλισμού", με τις επιφάνειες από εμφανές σκυρόδεμα και αδρά τελειώματα, θεωρείται ότι έχουν μεταμορφώσει την πόλη του Σάο Πάολο. Το 1957 ολοκληρώθηκε το πρώτο διάσημο κτίριό του, το αθλητικό κέντρο του Σάο Πάολο και ακολούθησαν πολλά ακόμη δημόσια κτίρια στην πόλη, όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου (1987), το Μουσείο Γλυπτών της Βραζιλίας MuBE (1988), η πλατεία Patri-

ach (1992-2002), η πινακοθήκη της γκαλερί Estado (1993) και το πολιτιστικό κέντρο FIESP (1997). Χαρακτηριστικά έργα του εκτός Σάο Πάολο είναι το στάδιο ποδοσφαίρου Serra Dourada στην πόλη Goiás (1973), το παρεκκλήσι της Παναγίας στο Recife (2006) και το κέντρο τέχνης Cais das Artes στη Βιτόρια (2008). Παρά τη διεθνή φήμη του Mendes da Rocha, δεν υπάρχουν πολλά δείγματα του έργου του εκτός Βραζιλίας. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του σε άλλες χώρες είναι το περίπτερο της Βραζιλίας

στην Expo ’70 στην Οσάκα της Ιαπωνίας και το Εθνικό Μουσείο Αμαξών στη Λισαβόνα (2015). Στη διάρκεια της πολυετούς πορείας του ο Paulo Mendes da Rocha έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, με σημαντικότερες το βραβείο Mies van der Rohe (2000), το Pritzker Prize (2006), το Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας για το σύνολο του έργου του (2016) και το βραβείο Praemium Imperiale International Arts Award (2016).


EIDHSEIS T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 12:31 μ.μ. Page 5

ΠΡΩΤΕ Σ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ • Κ ΑΙ ΝΟΤΟΜΙΑ

Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν τούβλα, που ανακυκλώθηκαν από το προηγούμενο κτίριο.

Κατασκευή όψης με ρομπότ σε εκθεσιακό χώρο, στη Σαγκάη Η εξωτερική γλυπτική όψη με τουβλάκι.

ΠΡΟΣΟΨΗ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΕΣ ΟΨΕΙΣ

Κατασκευή της όψης με τη βοήθεια ρομποτικής τεχνολογίας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ Αρχική θέση

Τοποθέτηση τούβλων

Ολοκλήρωση περιστροφικής κίνησης

Επιστροφή στην αρχική θέση

Μετάβαση στο επόμενο κομμάτι της σύνθεσης

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αυτοματισμοί και οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κατακλίσει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας, διευκολύνοντας διεργασίες σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων. Ακολουθώντας τις εξελίξεις, το αρχιτεκτονικό γραφείο Archi-Union Architects, όταν ανέλαβε να σχεδιάσει έναν εκθεσιακό χώρο στη Σαγκάη, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη ρομποτική τεχνολογία για να κατασκευάσει μια πρωτοπόρα όψη από τουβλάκι. Για τη στέγαση του νέ-

18 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

ου χώρου, που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί τοπικές εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής, χρησιμοποιήθηκε ένα υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο ανακατασκευάστηκε η όψη και αντικαταστάθηκε η οροφή. Η βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν ο σχεδιασμός ενός εκφραστικού κελύφους, γλυπτικής μορφολογίας, που συνδυάζει τη χρήση παραδοσιακών υλικών με μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση. Η

ανέγερση της όψης, που με τις κλασικές μεθόδους θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κατασκευαστεί, έγινε με τη χρήση εξελιγμένης ρομποτικής τεχνολογίας και ολοκληρώθηκε σε διάστημα μόλις πέντε μηνών. Η σύνθετη εξωτερική επιφάνεια σχεδιάστηκε αρχικά με τη χρήση ειδικού λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατόπιν τα αρχιτεκτονικά δεδομένα εξήχθησαν για τον προγραμματισμό των μηχανημάτων. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν τούβλα, γκρι -

πράσινου χρωματισμού, που ανακυκλώθηκαν από το προηγούμενο κτίριο και ανακατασκευάστηκαν με τη βοήθεια ρομποτικού μηχανικού βραχίονα για να παραχθεί η επιθυμητή κυματιστή τελική επιφάνεια. Η ακριβής τοποθέτηση και ο πλήρης έλεγχος της κατασκευής χάρη στη χρήση των ρομπότ, επέτρεψαν στο παραδοσιακό τούβλο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκφραστικής μορφολογίας, τονίζοντας τη σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος.


EIDHSEIS T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 12:32 μ.μ. Page 12

ΠΡΩΤΕ Σ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ • ΕΡ ΓΑ

Το ανώτερο τμήμα του κτιρίου συντίθεται από όγκους ορθογώνιων παραλληλεπιπέδων, που άλλοτε βυθίζονται και άλλοτε προεξέχουν, αποδίδοντας αφαιρετικά τη μορφή της φυλλωσιάς των δέντρων.

Κτίριο Φαρμακευτικής Σχολής στο Βανκούβερ του Καναδά

Εξωτερική άποψη της εισόδου του νεόδμητου κτιρίου.

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ ΜΕΣΩΡΟΦΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Saucier + Perrotte Architectes - Hughes Condon Marler Architects ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Saucier + Perrotte Architectes, HCMA ΠΕΛΑΤΗΣ: University of British Columbia Properties Trust ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Βανκούβερ, Καναδάς ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 27.311 m2 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ: 7.580 m2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Mark Cramer, Olivier Blouin

26 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων να εμπλουτίζουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και η ύπαρξη ενός προνομιακού οικοπέδου, που ορίζει τη νοτιοανατολική πύλη των εγκαταστάσεων, καθοδήγησαν το σχεδιασμό της νέας Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου British Columbia.

Λαμβάνοντας ως πηγή έμπνευσης τα ιαματικά βότανα και φυτά, οι αρχιτέκτονες πρότειναν τη δημιουργία ενός κτιριακού όγκου, που προσομοιάζει αφαιρετικά τη δομή δύο δέντρων που συνενώνονται. Ο φέρων οργανισμός - κορμός του κτιρίου, αναπτυσσόμενος καθ' ύψος, εξελίσσεται σταδιακά σε ένα πυκνοδομημένο υπέργειο όγκο, αποτελούμενο από διαφορετικών διαστά-

σεων παραλληλεπίπεδα τμήματα με όψεις που άλλοτε βυθίζονται και άλλοτε προεξέχουν, ως μια αφαιρετική ανάγνωση της φυλλωσιάς των δέντρων. Καθώς το "ριζικό σύστημα" του κτιρίου αναδύεται από το έδαφος, δημιουργούνται οι δύο κύριες συνεδριακές αίθουσες και ο εκθεσιακός χώρος. Το μεγαλύτερο τμήμα του ισόγειου χώρου αφήνεται ελεύθερο, διαμορφώνοντας αίθρια,


EIDHSEIS T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 12:33 μ.μ. Page 19

ΤΕ ΧΝ ΙΚ Α ΓΡΑΦΕ Ι Α• ΕΡ ΓΑ

"IS House" στη Ναύπακτο Νοτιοανατολική όψη.

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

Άποψη της εισόδου από το καθιστικό.

Νότια όψη.

ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ

APXITEKTONIKH MEΛETH: Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας ΣTATIKH MEΛETH: Μάρθα Κοργιαλά H/M MEΛETH: Άνθιμος Ντουραμπάς ΤΟΜΗ

EΠIBΛEΨH: Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας ΣYNEPΓATEΣ: Σοφία Παπαγεωργίου TOΠOΘEΣIA: Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 426,70 m² XPONOΣ MEΛETHΣ: 2011 XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2014 ΠAPOYΣIAΣH KTIPIOY: Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: Πυγμαλίων Καρατζάς

34 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


P.MASTIXA.qxp_Layout 1 22/12/16 12:45 μ.μ. Page 1

ΑΡΧ Ι ΤΕΚ ΤΟΝ Ι ΚΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Γραφείο Κίζη Α.Ε. Αρχιτεκτονικής και Design ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ: Γιάννης Κίζης, Κωσταντής Κίζης ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ: Ν. Βενιανάκης, Ε. Κουσκούτη, Γ. Πανταζής, Ν. Σούλης ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ: Λ. Πολυζωγοπούλου, Φ. Πετρούλια, Μ. Τarrida, Stage Design Office ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ: Μ. Ραυτοπούλου, Θ. Δούγκας, Κ. Πολίτη ΜΕΛΕΤΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Γραφείο Ύψιλον Ε.Ε. Ι. Τσοπανάκης και Συνεργάτες ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Π. - Ι. Ζαννής και Συνεργάτες Ε.Π.Ε. ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ: A. Tσαγκρασούλης ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Σοφία Στάικου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ : Ασπασία Λούβη (2006 - 2013) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Υπηρεσία Μουσείων Π.Ι.Ο.Π. ( Έ. Βλάχου, Ά. Καλλινικίδου) ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ: Ε. Μπενέκη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δ. Τσούχλης ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Μ. Βουρνούς ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ: Κάστωρ Α.Ε. ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ: Στ. και Στ. Αντωνίου, Γ. Μουστρίδης, Κ. Καπετάνος ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: Α. Πλυτάς ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Tetragon ΕΠΕ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Γνώμων Κατασκευές Α.Ε., The Hub, Η. και Γ. Λαμπρόπουλος Ο.Ε. ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Τεχνική Υπηρεσία Τράπεζας Πειραιώς ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ: Γιάννης Κίζης, Μ+Β Αρχιτέκτονες Κ. Μανωλιάδη Μ. Βουρνούς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργης Γερόλυμπος

38 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


P.MASTIXA.qxp_Layout 1 22/12/16 12:45 μ.μ. Page 2

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ

www.ktirio.gr •

39


P.ROCKHOUSE.qxp_Layout 1 22/12/16 12:49 μ.μ. Page 1

ΑΡΧ Ι ΤΕΚ ΤΟΝ Ι ΚΗ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ "ROCK HOUSE" στη Μύκονο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: k-studio ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: k-studio ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΧΩΡΟγράφοι Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: Αρτέμης Νάζος ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Παναγιώτης Στάθης ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ: Πουλημένος ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Apleton ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Νικόλαος Σαντοριναίος ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μύκονος ΕΜΒΑΔΟ: 700 m2 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Ιούλιος 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: k-studio ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Κορδάκης

48 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


P.ROCKHOUSE.qxp_Layout 1 22/12/16 12:49 μ.μ. Page 2

www.ktirio.gr •

49


P.APK.qxp_Layout 1 22/12/16 12:53 μ.μ. Page 1

ΑΡΧ Ι ΤΕΚ ΤΟΝ Ι ΚΗ

56 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


P.APK.qxp_Layout 1 22/12/16 12:53 μ.μ. Page 2

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ AMC στο Μαρούσι

www.ktirio.gr •

57


P.KANALIA02.qxp_Layout 1 22/12/16 12:56 μ.μ. Page 1

Τ ΕΧ Ν ΙΚ ΕΣ ΣΕ ΛΙ ΔΕ Σ

ΚΑΝΑΛΙΑ & ΣΙΦΟΝΙΑ ΑΠΟΡΡΟΗΣ & ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΕΙΔΗ, ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η αποστράγγιση και απορροή των υδάτων αποτελεί καίριο ζήτημα διαχείρισης του νερού στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η είσοδος των υδάτων στα αποχετευτικά δίκτυα επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με δύο συστήματα, τα σιφόνια και τα κανάλια που είναι διαθέσιμα σε πληθώρα επιλογών ανάλογα με την προοριζόμενη χρήση. Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονος μηχ., MSc

www.ktirio.gr •

65


P.KANALIA02.qxp_Layout 1 22/12/16 12:56 μ.μ. Page 6

ΤΕ ΧΝ ΙΚ ΕΣ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ 1 Γραμμικά κανάλια από ασβεστόλιθο για απορροή των νερών υπερχείλισης της πισίνας. 2 Τα κανάλια συλλογής νερού αποτελούνται από μικρότερα τμήματα, με δυνατότητα σύνδεσης για εφαρμογή σε μεγαλύτερες επιφάνειες. 3 Στο εμπόριο διατίθενται σχάρες σε μεγάλη ποικιλία διακοσμητικών μοτίβων αλλά και χρωμάτων. 4 Κατασκευαστική τομή γραμμικού καναλιού στη συναρμογή εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κτιρίου.

1 ΤΟΜΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ Σχάρα συλλογής υδάτων Κροκάλες για καλύτερη αποστράγγιση Αποστραγγιστική κυψελωτή μεμβράνη Γεωύφασμα Υλικό διαχείρισης της υγρασίας 2

Αντιριζική στεγανοποιητική μεμβράνη Στεγανοποιητική μεμβράνη

Θερμομόνωση Πλάκα δώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα

Σύνδεση με αγωγούς αποστράγγισης 3

Σχάρες Οι σχάρες είναι διάτρητα καλύμματα, που τοποθετούνται στο επάνω μέρος των συστημάτων απορροής υδάτων, ώστε από τη μια να εμποδίζουν την είσοδο ανεπιθύμητων αντικειμένων στους αγωγούς της αποχέτευσης και από την άλλη να επιτρέπουν την είσοδο νερού αλλά και την κυκλοφορία επάνω από το σύστημα συλλογής υδάτων. Όσον αφορά στην επιλογή σχάρας, στο εμπόριο υπάρχει μια τεράστια ποικιλία με διαφοροποιήσεις ως προς τα εξής: • Μεγέθη: Ποικιλία μεγεθών, κατάλληλων για όλες τις πιθανές διαστάσεις σιφονιών ή καναλιών αποστράγγισης. • Τιμές: Από πολύ φθηνές σχάρες για εσωτε-

70 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

• •

• • •

ρικούς χώρους ως πολύ ακριβές, ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αντοχή: Από σχάρες οικιακής χρήσης ως πολύ βαριάς κυκλοφορίας. Υλικά: Με πιο συνηθισμένα το πολυπροπυλένιο, το χυτοσίδηρο, το γαλβανισμένο και ανοξείδωτο χάλυβα. Πλέξη: Πληθώρα πλέξεων της σχάρας ανάλογα με τη χρήση και το σημείο τοποθέτησης. Αισθητική: Μεγάλη ποικιλία διακοσμητικών τύπων αλλά και χρωμάτων. Ασφάλεια: Τα περισσότερα μοντέλα πωλούνται και με συστήματα ασφαλείας, που συνήθως είναι μηχανισμοί αγκύρωσης στο κανάλι, ώστε να αποφεύγονται οι κλοπές σε δημόσιους χώρους.

Επιλογή συστημάτων συλλογής υδάτων Για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος συλλογής υδάτων πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής: • Σημείο τοποθέτησης (ανοικτός ή κλειστός χώρος). • Απαιτούμενη αντοχή του σημείου εφαρμογής (φορτία). • Ποσότητα ροής νερού. • Τύπος ροής νερού (συνεχόμενη ή διακοπτόμενη). • Είδος του πατώματος εγκατάστασης. • Ύπαρξη ή όχι φερτών υλικών. • Σύνδεση με το δίκτυο λυμάτων ή ομβρίων. • Τρόπος καθαρισμού επιφάνειας (επιλογή ανοξείδωτων υλικών, αν χρησιμοποιούνται βαριά καθαριστικά).


P.SOUNDABSORBING PANELS.qxp_Layout 1 22/12/16 1:11 μ.μ. Page 1

ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΔΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η εφαρμογή των ηχοαπορροφητικών πετασμάτων εξασφαλίζει μια πρωτότυπη και σίγουρη λύση μείωσης της στάθμης θορύβου και των αντηχήσεων ενός δωματίου, βελτιώνοντας σημαντικά την ακουστική του χώρου. Παρουσίαση: ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΠΑΝΟΥ - ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, αρχιτέκτων μηχ. Ε.Μ.Π.

www.ktirio.gr •

73


P.SOUNDABSORBING PANELS.qxp_Layout 1 22/12/16 1:11 μ.μ. Page 2

ΤΕ ΧΝ ΙΚ ΕΣ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ 1 Παράδειγμα εφαρμογής ηχοαπορροφητικών πετασμάτων ως διαχωριστικών σε ανοιχτού τύπου επαγγελματικό χώρο. 2 Χρήση ηχοαπορροφητικών πετασμάτων σε κοινόχρηστο χώρο αναμονής. 3 Πετάσματα οροφής σε αμφιθέατρο. 4, 5 Η τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών πετασμάτων σε αίθουσες γυμναστηρίων βελτιώνει την ακουστική ποιότητα του χώρου.

1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι ανακλάσεις του ήχου, που προκαλούνται σε χώρους με σκληρές και λείες επιφάνειες, δημιουργούν αντηχήσεις και εν γένει αλλοίωση της ποιότητας του ήχου. Για τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη αυτών των φαινομένων απαιτείται η χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών, τα οποία βελτιώνουν την ακουστική ενός χώρου. Τα ηχοαπορροφητικά υλικά ποικίλλουν σε μορφή και έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στην οροφή, στο δάπεδο ή και στους τοίχους ενός χώρου. Οι τύποι των ηχοαπορροφητικών υλικών και οι τρόποι τοποθέτησής τους διακρίνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: πορώδη ή ινώδη, συνηχητές μεμβράνης, συνηχητές κοιλότητας και διάτρητα απορροφητικά υλικά. Η σύγχρονη τεχνολογία αυτών των υλικών, καθώς και η μεγάλη ποικιλία τους, σε ό,τι αφορά στις τελικές τους επιφάνειες και τα τελειώματά τους, τα καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ενός χώρου.

74 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

2

Η καλή ακουστική ενός χώρου δεν είναι μόνο μια λειτουργική απαίτηση αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του χώρου. Οι λείες και σκληρές επιφάνειες έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν τον ήχο με αποτέλεσμα ο ήχος που παράγεται μέσα σ' αυτούς τους χώρους να ενισχύεται σημαντικά. Ο ανακλώμενος ήχος είναι ανεπιθύμητος, επειδή οι διαδοχικές ανακλάσεις πολλαπλασιάζουν τις πηγές του ήχου, αυξάνουν την έντασή του, δημιουργούν αντήχηση, αλλοιώνοντας το μεταδιδόμενο σήμα (μουσική, ομιλία κτλ.). Έτσι, η ανάκλαση του ήχου πρέπει να ρυθμίζεται ή να εξαλείφεται, δηλαδή να γίνεται ηχοαπορρόφηση. Όσο πιο σταθερή, λεία και επίπεδη είναι μια επιφάνεια, τόσο εντονότερη είναι η ανάκλαση. Η μείωση της ανάκλασης επιτυγχάνεται με την επένδυση των επιφανειών με ηχοαπορροφητικά υλικά. Τα ηχοαπορροφητικά υλικά δεν έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν τη μεταφορά του ήχου από ένα χώρο σε

έναν άλλο. Μπορούν όμως να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα του ήχου και της ακουστικής μέσα σε ένα χώρο. Ο τρόπος που λειτουργούν τα ηχοαπορροφητικά υλικά είναι να παγιδεύουν τα κινούμενα μόρια αέρα στις κυψελίδες τους, εντός των οποίων καθώς συγκρούονται στα ελαστικά τους τοιχώματα, η κινητική τους ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και τελικά πρακτικά ακινητοποιούνται.

Τύποι και εφαρμογές ηχοαπορροφητικά υλικών Τα σύγχρονα συστήματα και ηχοαπορροφητικά υλικά βελτιώνουν την ακουστική των χώρων μέσω της απορρόφησης των ηχητικών κυμάτων, ρυθμίζουν την αντήχηση και μειώνουν τον ενοχλητικό θόρυβο, ειδικά σε χώρους, στους οποίους η συγκέντρωση πολλών ατόμων εντείνει το πρόβλημα της αντανάκλασσης του ήχου. Χώροι όπως θέατρα, κινηματογράφοι, στούντιο ήχου, συνεδριακά κέντρα, αθλη-


P.XYLINOIFOREIS.qxp_Layout 1 22/12/16 1:15 μ.μ. Page 1

ΞΥΛΙΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Το μικρότερο βάρος, η εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση, η μεγάλη αντοχή και η δυνατότητα διαμόρφωσης οποιουδήποτε σχήματος αποτελούν τους βασικούς λόγους χρήσης ξύλινων φορέων για τη γεφύρωση μεγάλων ανοιγμάτων. Επικολλητή ξυλεία, ξυλεία συγκολλημένων στρώσεων και κιβωτιοειδείς δοκοί από κόντρα πλακέ, τα προϊόντα του βιομηχανικού ξύλου καλύπτουν πλήρως τις στατικές και αισθητικές απαιτήσεις της σύγχρονης μηχανικής. Παρουσίαση: ΕΛΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, πολιτικός μηχ., MSc.

www.ktirio.gr •

79


P.XYLINOIFOREIS.qxp_Layout 1 22/12/16 1:15 μ.μ. Page 2

ΤΕ ΧΝ ΙΚ ΕΣ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ 1 Καμπύλος φορέας από επικολλητή ξυλεία ανοίγματος 22 m στο "Sheffield winter garden" της Αγγλίας. Αρχιτέκτονες Pringle Richards Sharratt και Buro Happold. 2 Το "Metropol parasol" στη Σεβίλλη της Ισπανίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο από ξύλο σημύδας. Αρχιτέκτονας Jürgen Mayer.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τύποι βιομηχανικού ξύλου που επιτρέπουν την κατασκευή φορέων μεγάλων ανοιγμάτων αποτελούν η επικολλητή ξυλεία, η ξυλεία συγκολλημένων στρώσεων - LVL και οι δοκοί από κιβώτια κόντρα πλακέ. Λεπτές σανίδες συμπαγούς ξύλου συνδέονται παράλληλα υπό ελεγχόμενες εργοστασιακές συνθήκες, συνθέτοντας την επικολλητή ξυλεία, η οποία παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι του φυσικού ξύλου όπως διαμόρφωση στοιχείων μεταβλητού άξονα και διατομής, στοιχείων μεγάλων διαστάσεων ακρίβειας, υλικού χωρίς ελαττώματα, αυξημένη πυρασφάλεια. Η ξυλεία LVL διαθέτει αντοχή ανάλογη του συμπαγούς ξύλου, του σκυροδέματος και του χάλυβα. Λεπτά φύλλα ξύλου, που προκύπτουν ως ξετύλιγμα του κορμού σε φέτες, συγκολλώνται υπό υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Οι δοκοί κιβωτίων κόντρα πλακέ αποτελούνται από σκελετό συμπαγούς ή LVL ξυλείας με επικάλυψη φύλλων κόντρα πλακέ. Χαρακτηρίζονται από μικρό βάρος, οικονομική και εύκολη κατασκευή και μεγάλη φέρουσα ικανότητα. Η εύκολη κατασκευή του κιβωτίου το καθιστά ιδανικό ως φέροντα σκελετό διώροφων κτιρίων και ως στοιχείο αρχιτεκτονικής παρέμβασης. 80 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

1

Το ξύλο, ιστορικώς πρώτο και πανάρχαιο υλικό (μαζί με την πέτρα), επανέρχεται στην τεχνολογία των κατασκευών πλησίστιο και αναβαθμισμένο, κυρίως για δύο λόγους: παρουσιάζεται πια επαρκής προτυποποίηση της ξυλείας, ώστε να ξέρει κανείς τι αγοράζει και σε ποια αντοχή θα στηριχθεί, ενώ συγχρόνως υπάρχει και ένας ορθολογισμένος κανονισμός, ο ευρωκώδικας 5, για το σχεδιασμό των ξύλινων κατασκευών. Το ξύλο είναι ένα παλαιότατο δομικό υλικό και μάλιστα το πιο δουλεμένο, τόσο όσον αφορά στην απόκτηση και στην κατεργασία της πρώτης ύλης, όσο και στη μελέτη και κατασκευή λειτουργικών φορέων απλών ή περίτεχνων ως την τελευταία λεπτομέρειά τους. Για πολλούς αιώνες και σε πολλές περιοχές του κόσμου το ξύλο υπήρξε το πιο διαδεδομένο οικοδομικό υλικό. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που

του έδωσαν αυτή τη θέση το κρατούν έως σήμερα ανταγωνιστικό προς τα άλλα δομικά υλικά. Συγχρόνως όμως η πρόοδος της τεχνολογίας δημιούργησε νέες και αξιόπιστες μορφές βιομηχανικού ξύλου, που το βοηθούν να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως είναι η εφαρμογή σε κατασκευές αυξημένων απαιτήσεων, η διασπορά στην ποιότητα του φυσικού ξύλου και η γενικότερη άνοδος των τιμών της ξυλείας, η οποία καθιστά επιτακτική την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υλικού. Μια συνοπτική καταγραφή των ιδιοτήτων του ξύλου φωτίζει τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του στην κατασκευή: • Μικρό ειδικό βάρος, συνεπώς μικρά νεκρά φορτία. • Μεγάλες αντοχές, ικανοποιητικό μέτρο ελαστικότητας.


P.ROOFTILES02.qxp_Layout 1 22/12/16 1:32 μ.μ. Page 1

ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ & ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ ΥΛΙΚΑ, ΤΥΠΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Τα κεραμίδια προσφέρουν προστασία έναντι των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, ενώ θωρακίζουν το εσωτερικό του κτιρίου από την προσβολή της ηλιακής ακτινοβολίας, της βροχής και του παγετού. Η ορθή επιλογή των κατάλληλων τύπων κεραμιδιών αποτελεί τμήμα μιας συγκριτικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών, λειτουργικών, αισθητικών, τεχνικών και οικονομικών κριτηρίων. Παρουσίαση: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΡΗ, διπλ. πολιτικός μηχανικός MSc

www.ktirio.gr •

87


P.ROOFTILES02.qxp_Layout 1 22/12/16 1:33 μ.μ. Page 4

ΤΕ ΧΝ ΙΚ ΕΣ ΣΕ Λ ΙΔ ΕΣ 1 Στέγη με κεραμίδια σκυροδέματος. Η αποδιδόμενη υφή προσομοιάζει προς αυτή των αργιλικών κεραμιδιών. 2 Διαφανή κεραμίδια μικρού βάρους σε συνδυασμό με αργιλικά. 3 Ειδικά τεμάχια επικάλυψης στέγης.

1

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΚΑΜΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ 1339 Τύπος κεραμιδιών Χαρακτηριστική τιμή (MPa) Ελάχιστη τιμή δοκιμής (MPa) σκυροδέματος

2

Τεχνικά χαρακτηριστικά Πέρα της αντοχής τους σε παγετό και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα κεραμίδια σκυροδέματος παρουσιάζουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι της αρνητικής επίδρασης των αλάτων, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και αυξημένη πυραντίσταση. Ωστόσο, το συγκριτικά μεγάλο βάρος ανά τεμάχιο (5-7 kg/τεμάχιο) και η ψαθυρή συμπεριφορά τους συνιστούν τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των κεραμιδιών σκυροδέματος. Τύποι κεραμιδιών σκυροδέματος Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι στην Ελλάδα, τα καμπυλωτά και τα επίπεδα κεραμίδια, με τα τελευταία να εφαρμόζονται βέλτιστα σε ορεινές περιοχές με συχνή χιονόπτωση.

Μεταλλικά κεραμίδια Αποτελούνται συνήθως από ένα κράμα ψευδαργύρου και αλουμινίου με επικάλυψη κεραμικών ορυ-

90 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

S

3.5

2.8

T

4.0

3.2

U

5.0

4.0

κτών ψηφίδων, οι οποίες προσδίδουν αυξημένη αντοχή στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) και αντιδιαβρωτική δράση. Διατίθενται σε φύλλα με κεραμιδοσειρές και εφαρμόζονται καρφωτά σε συνεχές υπόβαθρο ή σε ζευκτό με τεγίδες. Τεχνικά χαρακτηριστικά Το συγκριτικά χαμηλό βάρος τους (7 kg/m2 περίπου), η υψηλή αντοχή τους σε όλες τις κλιματικές συνθήκες, η αντοχή σε κρουστικά φορτία, η πυραντίσταση και η ευκολία τοποθέτησης τους, ακόμη και σε μικρές κλίσεις στεγών (έως 10°), συνιστούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κεραμιδιών. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται η μικρή θερμοχωρητικότητά και η πιθανότητα διάβρωσης σε περίπτωση φθοράς της επικάλυψής τους. Τύποι μεταλλικών κεραμιδιών Οι τύποι αυτών των κεραμιδιών προσεγγίζουν τη μορφή των αργιλικών κεραμιδιών με καμπυλωτή

επιφάνεια (ρωμαϊκού τύπου) και με πτυχωτή επιφάνεια (γαλλικού ή ολλανδικού τύπου), ενώ παράλληλα υπάρχουν μεταλλικά κεραμίδια με λεία επιφάνεια ή επιφάνεια τύπου σχιστόπλακας.

Πολυμερικά κεραμίδια Αποτελούνται από συμπολυμερές πολυπροπυλένιο και συνιστούν έναν τεχνολογικά προηγμένο τύπο κεραμιδιού, καθώς συνδυάζει μια πληθώρα μηχανικών ιδιοτήτων με το πολύ μικρό βάρος ανά τεμάχιο, το οποίο ισούται με το ένα δέκατο του βάρους των αργιλικών ρωμαϊκών κεραμιδιών. Τεχνικά χαρακτηριστικά Παρουσιάζουν πολύ καλή αντισεισμική συμπεριφορά λόγω της μεγάλης ελαστικότητας που χαρακτηρίζει το υλικό τους, αντοχή σε παγετό, σε θραύση, σε κρούση και σε θερμοκρασιακές μεταβολές. Οι θερμοχωρητικές και οι ηχομονωτικές ιδιότητες του υλικού είναι κυρίως αυτές που δίνουν ένα συγ-


P.NEROMYLOS.qxp_Layout 1 22/12/16 1:46 μ.μ. Page 1

ΕΡ ΓΟΤΑ ΞΙ Ο • ΕΦΑ ΡΜ ΟΓ Ε Σ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΠΩΝ Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του λιθόκτιστου κτιρίου και των μηχανισμών του, καθώς και στη δημιουργία επισκέψιμου χώρου πληροφόρησης για τους νερόμυλους.

Ο νερόμυλος του Αγ. Γερμανού (1930) βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε υψόμετρο 1.100 m και σε απόσταση περίπου 400 m βόρεια του ομώνυμου οικισμού. Αποτελεί συγκρότημα τριών χρήσεων με τρεις ανεξάρτητους μηχανισμούς. Τον αλευρόμυλο για το άλεσμα σιτηρών, τη νεροτριβή για το πλύσιμο υφασμάτων και το μαντάνι για την τελική επεξεργασία των αργαλίσιων μάλλινων υφαντών.

Κεντρική ιδέα & κριτήρια σχεδιασμού Το έργο αποσκοπούσε αφενός στην αποκατάσταση και ανάδειξη του νερόμυλου, με την πλήρη επαναλειτουργία και των τριών μηχανισμών του και αφετέρου στη δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου, για την παροχή πληροφοριών για τη λειτουργία των μύλων, την ιστορία και τη χρήση του συγκεκριμένου, προβάλλοντας παράλληλα και την οικολογική αξία του ποταμού του Αγ. Γερμανού.

©

Α. Γεωργαντά

Βορειοδυτική άποψη του νερόμυλου πριν τις εργασίες αποκατάστασης.

Βασικός κανόνας του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου και των μηχανισμών του ήταν η εφαρμογή παραδοσιακών τεχνικών με την κατά το δυνατόν χρήση υλικών που ήδη υπήρχαν στο μύλο: πέτρα, ξύλο και σίδερο, ώστε να αποφευχθεί η μορφολογική αλλοίωση των χαρακτηριστικών του. Ο σχεδιασμός των μηχανισμών αποτέλεσε το βασικότερο πρόβλημα της μελέτης, αφού δεν διασώζονταν παρά ελάχιστα ίχνη ή εξαρτήματά τους, που θα καθιστούσαν ασφαλή τη σχεδιαστική αναπαράσταση τους. Το τελικό ζητούμενο της πλήρως λειτουργικής χρήσης δυσκόλεψε την τελική επιλογή των κατάλληλων ''μοντέλων'' και των κατασκευαστικών λεπτομερειών τους λόγω και της απουσίας πλέον των ανθρώπων που κατέχουν τα μυστικά της κατασκευής και της σωστής λειτουργίας των μηχανισμών. Απαιτήθηκε συστηματική έρευνα, αποτύπωση και προσαρμογή των χαρακτηριστικών άλλων διασωθέντων μηχανισμών στα δεδομένα του νερόμυλου του Αγ. Γερμανού. Αυτή η αναζήτηση κάλυψε την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας όσον αφορά στους αλευρόμυλους και ορεινούς οικισμούς


P.EIGHTFINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 1:48 μ.μ. Page 1

ΕΡ ΓΟΤΑ ΞΙ Ο • ΕΦΑ ΡΜ ΟΓ Ε Σ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟΔΙΚΤΥΩΜΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η πολύπλοκη γεωμετρία του χωροδικτυώματος κατέστησε αναγκαία τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων για το σχεδιασμό, την ανάλυση και την κατασκευή του.

H δημιουργία ενός κτιρίου το οποίο θα αποτελέσει οπτικό ορόσημο στον άξονα της οδού Φραγκοκλησιάς, συνδέοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του με τη δημόσια προβολή της επιτυχούς δραστηριότητας του ομίλου εταιρειών που φιλοξενεί, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή αξιοποίησης του οικοπέδου από το στάδιο της προμελέτης.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Το νέο συγκρότημα γραφείων τοποθετήθηκε κατά μήκος του άξονα βορρά - νότου του οικοπέδου. Αποτελείται από δύο διακριτούς όγκους

Το κτίριο αποτελείται από δύο διακριτούς όγκους σε επαφή μεταξύ τους.

σε επαφή μεταξύ τους κατά μήκος του άξονα ανατολής - δύσης με τον ανατολικό όγκο να βρίσκεται σε υποχώρηση. Λόγω της κλίσης του οικοπέδου έχει δημιουργηθεί μία τεχνικά διαμορφωμένη στάθμη εδάφους στο - 0,10 έχοντας τη στάθμη της πλάκας του ισογείου στο ± 0,00. Η είσοδος στους δύο όγκους του κτιρίου γίνεται από μια κεντρική είσοδο, η οποία βρίσκεται στο σημείο συμβολής τους. Εξωτερικά, πιστοί στη βασική σχεδιαστική στρατηγική, οι μελετητές δημιούργησαν μία όψη με έντονο χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας λευκά στοιχεία που αγκαλιάζουν το κτίριο, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζουν την προστασία των χρηστών από τον ήλιο.


BHMA T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 2:01 μ.μ. Page 1

ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ • Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Ε Σ • Υ Λ Ι Κ Α Παρουσίαση: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΥ ΤΕΡΗΣ ΠΑ ΧΗΣ, μηχανολόγοι μηχανικοί

Κεραμίδια ειδικών τεχνοτροπιών ΚΕΒΕ Α.Ε.

Κανάλια αποστράγγισης για επίπεδες ντουζιέρες IAS Ε.Π.Ε.

Πρόγραμμα σχεδίασης συστημάτων κλιματισμού σε περιβάλλον CAD LG ELECTRONICS HELLAS Α.Ε.

Συνθετικά, θερμομονωτικά κουφώματα ΔΕΡΒΙΣΗΣ Χ. ΑΝΔΡΕΑΣ

www.ktirio.gr •

109


BHMA T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 2:02 μ.μ. Page 9

KNAUF INSULATION Φυσικός ορυκτοβάμβακας, στεγών Υλικό νέας γενιάς φυσικού ορυκτοβάμβακα με τεχνολογία Ecose για εφαρμογή σε στέγες. Το προϊόν εγκαθίσταται εύκολα και προσφέρει άριστη θερμομόνωση (λ μέχρι και 0,032 W/(m·K)), διαπνοή για βιοκλιματική μόνωση και βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά υλικά λόγω της πρωτοποριακής του τεχνολογίας. Επιπλέον, προσφέρει ηχομόνωση, πυρασφάλεια (άκαυστο υλικό κατηγορίας Α1) και είναι φιλικό προς το περιβάλλον λόγω των ορυκτών συστατικών του, χωρίς τεχνητά και ακρυλικά χρώματα.

KNAUF INSULATION Α.Ε. τηλ.: 2117107007, www.knaufinsulation.gr

HELIOS ROOF H2200 Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων για κεραμοσκεπές Οι βάσεις στήριξης για κεραμοσκεπές προσφέρουν στον εγκαταστάτη τη δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση εξαιτίας των μεγάλων ανοιγμάτων μεταξύ των σημείων στήριξης, που μπορούν να επιτευχθούν. Οι βάσεις στήριξης (hooks) μπορούν να ρυθμιστούν και στις τρεις διαστάσεις και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του κεραμιδιού. Τα φωτοβολταϊκά πετάσματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε portrait είτε landscape για μέγιστη κάλυψη της σκεπής.

ALUMIL SOLAR τηλ.:2341079300, www.alumilsolar.com

COLORS ON DEMAND VALUE Κεραμίδια ειδικών τεχνοτροπιών Το τμήμα έρευνας & ανάπτυξης νέων προϊόντων (R&D) της εταιρείας ανέπτυξε τη νέα υπηρεσία Colors on Demand Value για την παραγωγή κεραμιδιών με απεριόριστες επιλογές χρωμάτων και τεχνοτροπιών. Εκτός από την πλούσια σειρά χρωμάτων, σε όλους τους τύπους κεραμιδιών (ολλανδικό, ρωμαϊκό, μεσογειακό και μακεδονίτικο) και στα αντίστοιχα αξεσουάρ στέγης, μπορεί να παραχθεί το επιθυμητό προϊόν χωρίς κανέναν περιορισμό στην τεχνοτροπία και στα χρώματα, ικανοποιώντας και την πιο απαιτητική αισθητική προσέγγιση.

ΚΕΒΕ Α.Ε. τηλ.: 2341075570, www.kebe-sa.gr

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Κεραμίδια

KERAFLEX EASY Κόλλα πλακιδίων & φυσικών λίθων

ATT INOX DRAIN DOMESTIC Κανάλια αποστράγγισης για επίπεδες ντουζιέρες

Κεραμίδια ρωμαϊκά, γαλλικά, ολλανδικά, σε φυσικούς χρωματισμούς, που συνδυάζουν την αισθητική με την άριστη εφαρμογή και την αντοχή στο χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες, παρέχοντας γραπτή εγγύηση απεριόριστης διάρκειας. Παρουσιάζουν αντοχή άνω των 250 kg/τεμάχιο και μηδενική φθορά κατά τη διακίνηση και την τοποθέτηση. Χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και οικονομία στην κατασκευή και αποβάλλουν φυσικά τους υδρατμούς μέσω της διαπνοής. Είναι κατάλληλα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων.

Κόλλα τσιμεντοειδούς βάσης, υψηλών επιδόσεων, με παρατεταμένο ανοιχτό χρόνο εφαρμογής (ομάδα C2Ε κατά ΕΝ 12004) για ευκολία κατά την εφαρμογή. Είναι ιδανική για κεραμικά πλακίδια και φυσικούς λίθους, ιδίως για εκείνα που απαιτούν διπλή επάλειψη και για τεχνητό γρανίτη μεγάλου μεγέθους σε μεγάλες επιφάνειες δαπέδων, για στρώσεις πάχους έως 10 mm. Έχει σήμανση ΕC1 R από τη GΕV - εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο εκπομπής πτητικών οργανικών ουσιών και ανήκει στην ομάδα προϊόντων "Οικολογική Καινοτομία" της Mapei, που είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για οικολογική δόμηση.

Ανοξείδωτα κανάλια αποστράγγισης υδάτων για επίπεδες ντουζιέρες, με επιλογή σχαρών σε 6 σχέδια μινιμαλιστικού σχεδιασμού, σε ματ όψη, που ταιριάζουν απόλυτα στο σύγχρονο τρόπο ζωής και αισθητικής. Διαθέτουν ενσωματωμένη φλάντζα στεγανοποίησης, ειδικά στηρίγματα αυξομείωσης ύψους και αποσπώμενη οσμοπαγίδα για την αποφυγή οσμών. Είναι εύκολα στην τοποθέτηση και στην συντήρηση. Αποτελούν πολύ καλή επιλογή τόσο σε νέες κατασκευές, όσο και σε ανακαινίσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε. τηλ.: 2622027374, www.panagiotopoulos.gr

MAPEI HELLAS Α.Ε.Β.Ε. τηλ.: 2262071906, www.mapei.com

IAS Ε.Π.Ε. τηλ.: 2103460595, www.ias.net.gr

www.ktirio.gr •

117


BHMA T1 FINAL.qxp_Layout 1 22/12/16 2:02 μ.μ. Page 12

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ

ΜΗΝΙΑΙO TEXNIKO ΠEPIOΔIKO Νο 281 • www.ktirio.gr -ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ '17 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχ.

τηλεφωνικά (2310 480.340), με φαξ (2310 480.544), ταχυδρομικά ή στο www.ktirio.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου, αρχιτέκτων μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, δρ. αρχιτέκτων μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή, δρ. αρχιτέκτων μηχ., καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης, δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ.

Δημήτρης Μπίκας, δρ. αρχιτέκτων μηχ., ομοτ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Αλέξανδρος - Δημήτριος Τσώνος, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ.

Κωνσταντίνος Παπακώστας, δρ. μηχανολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Χάρης Δημουλιάς, δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., επίκ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Γεωργία Θερμού, δρ. πολιτικός μηχ., επίκ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ.

Μαρία Στεφανίδου, γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., επίκ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ.

Περιλαμβάνει 9 τεύχη ΚΤΙΡΙΟ + ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΥΛΙΚΩΝ '17 ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: 10 €

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου, τεχνολόγος μηχ. Αγγελική Παϊπάη, αρχιτέκτων μηχ., ΜSc. Λευτέρης Παχής, μηχανολόγος μηχ. Α.Π.Θ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, πολιτικός επιστ., MSC στην Επικοινωνία Καλλιόπη Λίμπου, αρχιτέκτων μηχ. Α.Π.Θ., ΜSc AA - London. Απόστολος Κ. Μιχόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ. Α.Π.Θ. Έλλη - Κωνσταντίνα Μυλωνά, πολιτικός μηχ., MSc. Ελευθερία Τιτόνη, αρχιτέκτων μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτων μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης

ΚΑΡΤΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ 2017

ATEΛIE Παναγιώτης Τσακίρης

Ημερομηνία

Παρακαλώ γράψτε με συνδρομητή σας.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ...................................................................... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: .............................................................. ΟΝΟΜ/ΜΟ:................................................................ ΠOΛH: ....................................................TK: .............. ΕΠΙΣΤΗΜ. ΙΔΙΟΤΗΤΑ: .......................................... THΛ: ................................................................................ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: .............................................................. KIN.: .................................................................................. Α.Φ.Μ.:.......................................................................... ΦΑΞ:.................................................................................. Δ.Ο.Υ.: .......................................................................... e-mail:.............................................................................. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. και e-mail

1. ΕΛΛΑΔΑ..........................Φυσικά πρόσωπα ................85,00 €  ......................................Εταιρείες - Οργανισμοί........100,00 €  2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ..................................................160,00 € 

(ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017)

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 1. Με πιστωτική κάρτα.

 VISA  MASTERCARD  DINERS  AMERICAN EXPRESS

Νο Ημ/νία λήξης Γράψτε τα τελευταία 3 ψηφία του αριθμού που βρίσκονται στον πίσω χώρο της υπογραφής της πιστωτικής κάρτας.

Αθανασία Χάρη, πολιτικός μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Κωνσταντίνος Τσικαρόπουλος, MSc PhD Can., πολιτικός μηχ. A.Π.Θ.

2. Με κατάθεση σε τράπεζα με δικά μου έξοδα:  ΕΘΝΙΚΗ (GR 50 0110 2190 0000 2194 7009 888)

 ΑlphaBank (GR 78 0140 7120 7120 0232 0000 635)  EuroBank (GR 42 0260 0380 0005 4020 0391 961)

και στέλνω με φαξ στο 2310 480.544 α) την ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ με ευκρινώς γραμμένα τα στοιχεία μου και β) την ΚΑΡΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ πλήρως συμπληρωμένη.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ Studio KONTOS, M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E. PHOTO STYLE / Πιλάτου Δημ. Βασιλική TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Χάιδας, Διονυσία Χατζοπούλου, Βάσω Κιρμακίδου ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Λευτέρης Παχής, Αφροδίτη Γουσιοπούλου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Βαγγέλης Ταλίπης, Αντώνης Χατζόγλου EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: ThessPrint A.E. ΔIANOMΗ: Ευρώπη Α.Ε. KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. Θεσσαλονίκη: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2310 480544 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr, φαξ: 2310 478547 Aθήνα: Λ. Αλεξάνδρας 3, Τ.Κ. 114 73 τηλ.: 210 7234591, φαξ: 210 7239079 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ • Ταχυδρομήστε την Κάρτα Συνδρομής ή τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 • Για εγγραφή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr

ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 01/2017  
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 01/2017  
Advertisement