Page 1

T10 23x30.qxp_Layout 1 15/10/19 14:44 Page 1

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ • ΤΕΥΧΟΣ 10 • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 • 10,00 €

Α ΡΧ Ι Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η

|

Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι Α

|

ΥΛ Ι Κ Α

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ "MOLE" ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΟΛΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

www.ktirio.gr ww

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΟΨΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΜΩΣΑΪΚΑ ΔΑΠΕΔA: ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ


P.PERIEXOMENAT10FINAL.qxp_Layout 1 17/10/19 09:59 Page 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

10/2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΕΡΓΑ 18 ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ AGA KHAN Τα έξι νικητήρια έργα 22 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Archzone 24 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΕΖΟΝΕΤΑΣ ΜΕ ΔΩΜΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ Schema Architecture & Engineering 26 "KOSMOS" ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ G2Lab 28 ΥΑΛΟΤΟΥΒΛΑ ΞΗΡΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ από επανάχρηση γυάλινων αποβλήτων ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 30 ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Bobotis+Bobotis Architects 40 "NAFPLIOBLU" ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΟΛΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Κατερίνα Βαλσαμάκη 48 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ "MOLE" ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΟΨΗ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Klab Architecture

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 57 ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΟΨΕΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ο φωτισμός ανάδειξης είναι το μέσο που επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα κτίρια, αναδεικνύει την υφή, τα χρώματα και τη μορφή τους και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης. 67 ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Οι χώροι εστίασης, είτε πρόκειται για μικρού μεγέθους χώρους παραγωγής και πώλησης έτοιμων φαγητών είτε πρόκειται για μεγάλου μεγέθους εστιατόρια, παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρωταρχικός στόχος των συστημάτων πυροπροστασίας είναι η έγκαιρη και ασφαλής απομάκρυνση των ανθρώπων. 75 ΜΩΣΑΪΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Τα τελευταία χρόνια ο συνδυασμός ομορφιάς, αντοχής και χαμηλών αναγκών συντήρησης οδήγησε σε μια αναγέννηση στη χρήση του μωσαϊκού. Οι τεχνικές εξελίχθηκαν, η σύσταση βελτιώθηκε και η εμφάνιση εκσυγχρονίστηκε, με αποτέλεσμα τα μωσαϊκά δάπεδα να αποτελούν σήμερα μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 92 ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΟΦΗ Kendle Design Collaborative H χρήση του χώματος ως δομικού στοιχείου, η ιδιαίτερη στέγη και ο ρόλος του φωτός στη σύλληψη, τη σύνθεση, το σχεδιασμό αλλά και το βίωμα του χώρου είναι κάποια από τα στοιχεία, που καθιστούν αυτή την κατοικία μοναδική. 96 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Zaha Hadid Architects Ο παραμετρικός σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς σχετικά με την παραγωγή και το κόστος των δομικών στοιχείων, συντέλεσε στη βελτιστοποίηση τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ταχύτητα της διαδικασίας παραγωγής του έργου.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 101 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

83 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Ο σχεδιασμός του φυσικού φωτισμού στα κτίρια συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η προσέγγισή του μέσα από τους νέους δείκτες και τα πρότυπα φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ακρίβεια και απόδοση αλλά απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Bobotis+Bobotis Architects ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΩΜΑΣ ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ www.ktirio.gr

3


P.EKDOTIKOT10FINAL.qxp_Layout 1 17/10/19 10:00 Page 1

ΕΚΔΟΤΙΚΟ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΚΤΙΡΙΟ" “ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ. ”

Μετά από 33 χρόνια σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς, με σεβασμό στον αναγνώστη μας και ειλικρινή διάθεση προσφοράς στους αρχιτέκτονες, στους μηχανικούς και γενικά στους επαγγελματίες του κλάδου των κτιριακών κατασκευών, νιώθουμε σ’ αυτό το τεύχος την ανάγκη να καταγράψουμε όλα τα στοιχεία, που αφορούν στην ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της εκδοτικής εταιρείας ΚΤΙΡΙΟ, η οποία εκδίδει το περιοδικό και πολλά αρχιτεκτονικά και τεχνικά βιβλία. Ήδη δύο γενιές επαγγελματιών του χώρου μπορούν να επιβεβαιώσουν όλα τα παρακάτω στοιχεία, αλλά είναι αναγκαίο και οι νέοι επαγγελματίες να γνωρίζουν τη δουλειά της εταιρείας ΚΤΙΡΙΟ, ώστε να μη διαστρεβλώνεται η εικόνα του περιοδικού από απόψεις και σχόλια, που πιθανώς να ακούγονται από ανθρώπους, που αγνοούν την ιστορία του. Τα βασικά στοιχεία λοιπόν, που χαρακτηρίζουν το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, είναι τα παρακάτω: 1. Προωθεί την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ & ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ με τεχνικά άρθρα και υλικά σύγχρονης τεχνολογίας. 2. Προωθεί σε ευρύτερο κοινό την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και τους αρχιτέκτονες όλης της Ελλάδας, οι οποίοι παράγουν υλοποιημένο ποιοτικό έργο. 3. Είναι δηλαδή ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ + ΤΕΧΝΙΚΟ περιοδικό μαζί. Κάτι που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο για το κλάδο των κτιριακών κατασκευών της χώρας μας. 4. Είναι ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ και εκδίδεται κάθε μήνα ανελλιπώς από το 1986. 5. Διατίθεται με ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ και ΠΩΛΗΣΕΙΣ από τα κεντρικά περίπτερα και βιβλιοπωλεία των πόλεων, επιλέγοντας τον αξιοκρατικό δρόμο της διάθεσής του και δεν διανέμεται δωρεάν.

Σήμερα, στα χρόνια της κρίσης, κάθε μήνα κυκλοφορούν 5.000 τεύχη ΚΤΙΡΙΟ και το περιοδικό βρίσκεται σε 3.500 συνδρομητικές θέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο (ενεργούς επαγγελματικούς χώρους, στους οποίους συμμετέχουν κατά μέσο όρο 3 μηχανικοί). Έτσι, μαζί με τις ελεύθερες πωλήσεις του, δημιουργείται ένα δίκτυο περίπου 15.000 αναγνωστών κάθε μήνα, που ενδιαφέρονται για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της δουλειάς τους στις κτιριακές κατασκευές και στις ανακαινίσεις χώρων. 6. Οι αναγνώστες του είναι αρχιτέκτονες και μηχανικοί τεχνικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών, εξειδικευμένοι επαγγελματίες κτιριακών κατασκευών, αλλά και πολλοί ιδιώτες, που ενδιαφέρονται να κτίσουν ή να ανακαινίσουν τους επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες τους. Οι αναγνώστες του, διαρκώς ενημερωμένοι τεχνολογικά, πιστεύουμε κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες, ποιοτικές κατασκευές και κτίρια και βελτιώνοντας διαρκώς την επαγγελματική τους θέση.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Αρχιτεκτονική ως εφαρμοσμένη επιστήμη στην κατασκευή κτιρίων, συνεργάζεται απόλυτα με την Τεχνολογία των Κατασκευών και γι' αυτό το λόγο, διαθέσαμε πολύ κόπο, χρόνο και χιλιάδες σελίδες του περιοδικού και των άλλων ειδικών εκδόσεών μας, ώστε να προσφέρουμε αναγκαίες πληροφορίες και γνώσεις, που πρέπει να διαθέτει όποιος σχεδιάζει, κατασκευάζει ή ανακαινίζει κτίρια. Ολοκληρώνοντας αυτή τη σελίδα, απευθύνουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους τους συνδρομητές και αναγνώστες μας, που στηρίζουν τη δουλειά μας και συμμετέχουν μαζί μας στη διαχρονική προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας.

Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

Το ΚΤΙΡΙΟ σήμερα δικαιούται να χαρακτηριστεί πρωτοπόρο, χρήσιμο και κορυφαίο περιοδικό του χώρου των κτιριακών κατασκευών στην Ελλάδα, γιατί από το 1986, πρωτοστάτησε: • για την "είσοδο" της τεχνολογίας και της επιστήμης στις κατασκευές, • για την "είσοδο" των αρχιτεκτόνων και μηχανικών στα εργοτάξια και σ´όλη τη Βιομηχανία Κατασκευών της χώρας, • για την ανάδειξη, στο ευρύτερο κοινό, του έργου των σημαντικότερων σήμερα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι διαπρέπουν και στο εξωτερικό με τις τεχνολογικές τους δυνατότητες στην παραγωγή ποιοτικών κτιρίων. www.ktirio.gr

11


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

OPEN HOUSE THESSALONIKI 2019 στις 23 - 24 Νοεμβρίου

Το Open House Thessaloniki επιστρέφει για 8η συνεχόμενη χρονιά το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Νοεμβρίου και προσκαλεί το κοινό να ξεναγηθεί δωρεάν σε περίπου 100 κτίρια της πόλης με τη βοήθεια περισσότερων από 500 εθελοντών. Εφαρμόζοντας την ιδέα, που ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο και σήμερα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο, η διοργανώτρια μη κερδοσκοπική εταιρία Open House Greece, μέλος της Open House Worldwide, διοργανώνει ένα

διήμερο, στη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη και να κατανοήσουν την αξία της αρχιτεκτονικής. Από ιστορικά αξιοθέατα και βυζαντινά μνημεία, μέχρι σύγχρονες κατοικίες και δημόσια κτίρια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει την ιστορία που κρύβεται πίσω από τις πόρτες τους. Η εκδήλωση του Σαββατοκύριακου πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων δράσεων, που πραγματοποιούνται στη διάρκεια όλης της εβδομάδας, και περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής, περιπάτους, διαδρομές με ποδήλατα, προγραμματισμένες ξεναγήσεις για εκπαιδευτικές ομάδες, διαγωνισμούς κ.ά. Ταυτόχρονα θα λειτουργούν δύο περίπτερα για την ενημέρωση των επισκεπτών στο Mediterranean Cosmos και στην πλατεία Αριστοτέλους. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των δράσεων και των κτιρίων και για τον τρόπο συμμετοχής μπορεί κανείς να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.openhousethessaloniki.gr.

ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΤ υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κατασκευή

Το DFAB House είναι ROMAN KELLER, ® NCCR DIGITAL FABRICATION. το πρώτο κατοικήσιμο κτίριο που έχει ποτέ σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μόνο με ψηφιακά μέσα. Αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH Ζυρίχη) με 30 συνεργάτες από τη σχετική βιομηχανία και ανεγέρθηκε επάνω στο κτίριο NEST στο Dübendorf, κοντά στη Ζυρίχη. Στο κεντρικό τμήμα του κτιρίου NEST μπορούν να συνδεθούν διαφορετικές μονάδες, προκειμένου να δοκιμαστούν νέες κατασκευαστικές τεχνολογίες υπό πραγματικές συνθήκες. Έτσι, κινητά ρομπότ "επιστρατεύτηκαν" για την επί τόπου κατασκευή των δομικών στοιχείων του DFAB House. Το έργο καταλαμβάνει 220 m², αναπτύχθηκε σε τρεις ορόφους και ικανοποίησε τους αυστηρότερους κανονισμούς ασφαλείας της Ελβετίας, ενώ για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε 60% λιγότερο σκυρόδεμα. Ρομπότ κατασκεύασαν τα ξύλινα στοιχεία, που διαμορφώνουν τους 12

ROMAN KELLER, ® NCCR DIGITAL FABRICATION.

ανώτερους ορόφους και τον καμπύλο τοίχο από σκυροδέμα με το μεταλλικό σκελετό. Η ψηφιακή διαδικασία της "έξυπνης δυναμικής χύτευσης" (EDC) χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή 15 στύλων οπλισμένου σκυροδέματος, με διαφορετική γεωμετρία για τον καθένα, βέλτιστη για το φορτίο που δέχεται. Στόχος των ερευνητών ήταν να επανερμηνεύσουν τις μεθόδους σχεδιασμού και κατασκευής, με βάση τις δυνατότητες των ρομπότ. Όπως προτείνει ο Matthias Kohler, ένας εκ των ερευνητών, αντί τα ρομπότ να δημιουργούν επιφάνειες που μοιάζουν χειροποίητες, μπορεί να υπάρξει μια νέα αισθητική, η οποία να προκύπτει από την ψηφιακή κατασκευή. Η περίτεχνη οροφή, που κατασκευάστηκε από μεγάλης κλίμακας τρισδιάστατο εκτυπωτή, αποτελεί δείγμα αυτών των δυνατοτήτων.

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

EIDHSEIS FINALT10 02.indd 12

17/10/19 10:04


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ AGA KHAN Τα έξι νικητήρια έργα επαναπροσδιορίζουν τη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ SHARJAH, ΑΠΟ ΤΟΥΣ X-ARCHITECTS. © NELSON GARRIDO.

Τα βραβεία αρχιτεκτονικής Aga Khan στοχεύουν στην ανάδειξη έργων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες ισλαμικών κοινοτήτων. Ο θεσμός επιβραβεύει έργα, τα οποία θέτουν νέα πρότυπα αριστείας στην αρχιτεκτονική, στις πρακτικές σχεδιασμού, στην αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα έργα, που διακρίθηκαν για το 2019, ξεχωρίζουν για την ευαισθησία τους απέναντι στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος (φυσικού ή αστικού) που τα περιβάλλει. Οι έξι νικητές, εκτός από το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, μοιράζονται και μια κοινή δέσμευση για περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Νικητές του βραβείου αρχιτεκτονικής Aga Khan για το 2019 είναι τα εξής έργα: Αναζωογόνηση του Muharraq στο Μπαχρέιν Υπογραμμίζοντας την ιστορική αξία της πόλης Μουχαράκ, που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το έργο ξεκίνησε ως μια σειρά επεμβάσεων αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησης. Στην πορεία, εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που αποσκοπούσε στη λειτουργική επανένταξη των αστικών κενών, στην αναβάθμιση

όψεων των κτιρίων, στη διαμόρφωση δημόσιων χώρων και κατ’ επέκταση στη συνολική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Κέντρο εκπαίδευσης Arcadia στο Μπαγκλαντές Σε άμεση γειτνίαση με μια περιοχή, η οποία πέντε μήνες ετησίως πλημμυρίζει από τα νερά του ποταμού, δημιουργείται μια αρχιτεκτονική δομή, προσαρμόσιμη στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος. Ο αρχιτέκτονας Saif Ul Haque χρησιμοποίησε ως κύριο υλικό το μπαμπού, προκειμένου να δημιουργήσει μία ελαφριά, οικονομικά προσιτή και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα δομή. Το "αμφίβιο" σχολείο στερεώνεται σε στύλους από στεγανοποιημένο μπαμπού, σε μια βάση διαμορφωμένη από χρησιμοποιημένα ελαστικά και χαλύβδινα βαρέλια. Το παραποτάμιο σχολείο, είτε αγκυρωμένο στο έδαφος είτε ως μια κατασκευή που μοιάζει να επιπλέει με την παλίρροια, ακολουθεί και συνυπάρχει με τις συνθήκες της εποχής. Παλαιστινιακό Μουσείο στο Birzeit Η αρχιτεκτονική του τοπίου αξιοποιήθηκε ως βασική παράμετρος του σχεδιασμού, προκειμένου να εκφράσει τη σχέση του μουσείου με τα χαρακτηριστικά του τόπου. Το κτίριο, που κυριαρχεί επάνω σε

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ARCADIA ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ SAIF UL HAQUE STHAPATI. © SANDRO DI CARLO DARSA.

18

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

EIDHSEIS FINALT10 02.indd 18

17/10/19 10:04


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΣΚΑΛΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΣΙΔΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟ.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΕΖΟΝΕΤΑΣ ΜΕ ΔΩΜΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Ο ΒΕΛΤΙΣΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΛΙΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: SCHEMA ARCHITECTURE & ENGINEERING ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΒΑΔΟ: 200 m² εσωτερικού χώρου & 150 m² εξωτερικού χώρου ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2018 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

24

Η μεζονέτα "Harmony" καταλαμβάνει τους τελευταίους δύο ορόφους μιας πολυκατοικίας, χτισμένης στις αρχές του 2000. Το διαμέρισμα επανασχεδιάστηκε με βασικό στόχο την αύξηση του φυσικού φωτισμού εσωτερικά, καθώς ο κύριος προσανατολισμός του είναι βορινός. Γι' αυτό το λόγο επιλέχθηκαν ανοιχτοί και φωτεινοί τόνοι στα χρώματα, στα δάπεδα, και στα υλικά. Ταυτόχρονα, η αισθητική του εσωτερικού σχεδιασμού είναι λιτή και σύγχρονη, με στόχο να προκαλέσει τις αισθήσεις. Στο πρώτο επίπεδο, δομικά στοιχεία, όπως ο κεντρικός στύλος και η μεταλλική σκάλα, που οδηγεί στο δώμα, καλύπτονται με λευκές ξύλινες περσίδες. Μ' αυτό τον τρόπο ορίζεται ο χώρος κίνησης, δημιουργείται κιγκλίδωμα στη σκάλα και διαχωρίζεται η είσοδος από το καθιστικό, ενώ ταυτόχρονα το διαμέρισμα αποκτά αισθητικό ενδιαφέρον, χαρακτήρα και κομψότητα.

Στο δεύτερο επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται και ο εξωτερικός χώρος του δώματος, το καθιστικό τοποθετείται γύρω από το τζάκι και δημιουργείται χώρος μπαρ με πάσο σε λιτές γραμμές, που σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα, τα ξύλα και τα φωτιστικά δημιουργούν ένα ζεστό και ευχάριστο ύφος στο δώμα. Ο εξωτερικός χώρος του δώματος διαμορφώνεται έτσι, ώστε να δίνεται έμφαση στην υπέροχη θέα προς στη θάλασσα. Οι περιμετρικές ζαρντινιέρες, που λειτουργούσαν ως στηθαίο, αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από κρύσταλλα με πλήρη διαφάνεια στο φυσικό φως και στη θέα. Οι διαφορετικές ποιότητες δαπέδων δημιούργησαν επί μέρους χώρους καθιστικού και παιχνιδιού. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής, όπως το συνθετικό ξύλο, και βοηθούν στη δημιουργία ιδιωτικότητας, σκίασης, αερισμού, ενώ ενσωματώνουν το πράσινο στο αστικό περιβάλλον.

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.HARMONY 02-dim.indd 24

17/10/19 10:09


ΚΑΤΟΨΗ ΠΡΩΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΚΙ. ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΛΙΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.

ΚΑΤΟΨΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ, ΕΝΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ.

ΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΖΟΝΕΤΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ.

www.ktirio.gr

P.HARMONY 02-dim.indd 25

25

17/10/19 10:09


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΤΗΝ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΤΗΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑ ΓΚΡΙ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ.

"KOSMOS" ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ, ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ Ο ΗΔΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ, ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης των Βρυξελλών ένας μικρός χώρος, μόλις 45 m² αποτέλεσε πρόκληση για ένα ιδιαίτερο έργο. Το ίδιο το όνομα του καταστήματος, όσο και το όραμα τον ιδιοκτητών για τη δημιουργία ενός χώρου ολοήμερης λειτουργίας, φιλόξενου, οικείου, αλλά ταυτόχρονα και κοσμοπολίτικου, που θα συγκεντρώνει κόσμο από διαφορετικά μέρη και κουλτούρες, καθόρισαν τις σχεδιαστικές επιλογές. Διαμορφώνεται έτσι ένα σκηνικό με ξεχωριστή ατμόσφαιρα, βασισμένο σε μια σύγχρονη ανάμειξη "αδρών" (στιβαρών - βιομηχανικών) στοιχείων, που παραπέμπουν στη βόρεια

Ευρώπη, συνταιριασμένα με πιο "ζεστά" υλικά και υφές. Το μπαρ και ο χώρος του καθιστικού επανασχεδιάστηκαν, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο ήδη περιορισμένος χώρος του καταστήματος και να γίνει πιο εργονομικός τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους πελάτες. Η επιμήκης κάτοψη οδήγησε στο σχεδιασμό δύο διακριτών χώρων, αξιοποιώντας έντονα και το στοιχείο της προοπτικής. Το μπαρ επενδύεται με πλακίδια μωσαϊκού λευκού φόντου και το ίδιο υλικό συνεχίζεται και σε τμήμα του δαπέδου, οριοθετώντας το χώρο

ΚΑΤΟΨΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: G2LAB - ΓΙΑΝΝΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΜΒΑΔΟ: 45 m² ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2018 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

26

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.KOSMOS CAFE.indd 26

17/10/19 10:11


Ο ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡ ΕΠΕΝΔΥΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΤΑΜΠΛΑΔΩΤΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.

του μπαρ, την καρδιά του καταστήματος. Στο υπόλοιπο κατάστημα διατηρείται το υπάρχον ξύλινο δάπεδο, το οποίο τρίβεται και επεξεργάζεται έτσι, ώστε να δώσει την αίσθηση ενός παλαιού αλλά περιποιημένου δαπέδου. Η κάβα κατασκευάζεται από μέταλλο σε μπρούντζινη απόχρωση με χαρακτηριστικά γραμμικά και κυκλικά στοιχεία, τα οποία επαναλαμβάνονται και στους άλλους δύο βασικούς τοίχους, στηρίζοντας τα φυτά, που "μαλακώνουν" τη συνολική εικόνα. Ο παλαιωμένος καθρέφτης στην κάβα, καθώς και όλα τα ξύλινα και τα μεταλλικά στοιχεία αναδεικνύονται μέσω

των κατάλληλων επιλογών γραμμικού και κρυφού φωτισμού, με σκοπό να τονίσουν τη λειτουργία του κάθε χώρου. Ο τοίχος απέναντι από το μπαρ επενδύεται με κόκκινο τουβλάκι, ενώ στη βάση του κατασκευάζεται μαύρη ταμπλαδωτή επιφάνεια, δημιουργώντας δύο ζώνες, που συνεχίζονται και στον πίσω χώρο του καθιστικού. Η ανάγλυφη ταπετσαρία με διακοσμητικά μοτίβα που επιλέγεται για το δεύτερο χώρο, σε συνδυασμό με το πράσινο χρώμα δίνουν την απαραίτητη ένταση, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα που προσκαλεί στο εσωτερικό. Οι ιδιαίτεροι στρογγυλοί καθρέ-

ΤΑ ΑΔΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΥΝΤΑΙΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΙΟ "ΖΕΣΤΑ" ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣ.

φτες και τα πολύγωνα φωτιστικά έρχονται να τονίσουν τα χρώματα και τις υφές των υλικών και να ολοκληρώσουν τη νέα αισθητική του χώρου. Το μπάνιο επενδύεται με μαύρα πλακίδια και μια έντονη ταπετσαρία με φυτικά μοτίβα, προσδίδοντας μια ζωηρή νότα σε ένα μικρό χώρο. Την παλέτα των υλικών συμπληρώνουν το πατητό τσιμεντοκονίαμα γκρι απόχρωσης στους τοίχους και ο συνδυασμός ξύλου και μετάλλου στις λεπτομέρειες των φωτιστικών και των επίπλων. Η επιγραφή με νέον προσθέτει μια ευχάριστη πινελιά στο παιχνίδι της σύνθεσης, αντανακλώντας στην ουσία το μότο του καταστήματος.

ΟΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΓΩΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΦΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.

www.ktirio.gr

P.KOSMOS CAFE.indd 27

27

17/10/19 10:12


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

30

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.BOBOTIS-DIM.indd 30

17/10/19 11:31


ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

www.ktirio.gr

P.BOBOTIS-DIM.indd 31

31

17/10/19 11:31


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

40

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.NAFPLIOBLU-DIM.indd 40

17/10/19 15:27


"NAFPLIOBLU" ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΟΛΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

www.ktirio.gr

P.NAFPLIOBLU-DIM.indd 41

41

17/10/19 15:27


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

48

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.MOLE-DIM-FINAL.indd 48

17/10/19 10:29


ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ "MOLE" ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΟΨΗ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

www.ktirio.gr

P.MOLE-DIM-FINAL.indd 49

49

17/10/19 10:29


ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΟΨΕΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Το Μουσείο Αρχιτεκτονικού́ Σχεδίου στο Βερολίνο. Ο φωτισμός αναδεικνύ́ει τις διαφορετικές υφές στην όψη. Αρχιτέκτονες Sergei Tchoban & Sergey Kuznetsov. © PatriciaParinejad.

Η αντίληψη ότι ο φωτισμός όψεων των σύγχρονων κτιρίων εμπορικού χαρακτήρα, αποτελεί μια συμβατική οπτική επαφή με το περιβάλλον έχει πλέον περάσει. Η ανάδειξη ενός κτιρίου πρέπει να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα. Οι όψεις φέρουν διαδραστικά, πολυχρηστικά και "έξυπνα" συστήματα φωτισμού, που επιθυμούν να εδραιώσουν μια νέα σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο αστικό περιβάλλον.

Ο φωτισμός όψεων ως συνθετικό εργαλείο Άρθρο της: ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΚΑΦΙΔΑ, μελετήτριας φωτισμού, υποψήφιας διδάκτορας Αρχιτεκτονικής NTUA

Ο φωτισμός διαδραματίζει καίριο ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν και κατανοούν την αρχιτεκτο-

Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΥΦΗ, ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.

νική. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο φωτισμό ανάδειξης, είναι το μέσο που επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα κτίρια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός βασίζεται στη μεταβαλλόμενη ένταση, φωτεινότητα και κατεύθυνση του φωτός. Ο συνδυασμός φωτός και σκιάς μπορεί να προβάλλει την αρχιτεκτονική σύνθεση. Το φως αναδεικνύει την υφή, τα χρώματα, τη μορφή ενός κτιρίου και χρησιμοποιείται για να τονίσει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Ειδικά σε κτίρια που έχουν εμπορικό χαρακτήρα (γραφεία, εμπορικά κέντρα, τράπεζες κ.ά.), οι φωτισμένες όψεις τους μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς και να ενδυναμώσουν την εταιρική τους ταυτότητα. www.ktirio.gr

P.FOTISMOS OPSEON.indd 57

57

17/10/19 10:33


Μεταξύ́ ξηράς και θάλασσας, το μέγαρο Harpa ξεχωρίζει ως ένα μεγάλο, λαμπερό γλυπτό, που αντανακλάται στην επιφάνεια του νερού́ με μοναδικό τρόπο, χάρη στα διχρωμικά κρύ́σταλλα που χρησιμοποιήθηκαν. Μέσα από τη χαρακτηριστική του όψη επιτρέπει στους επισκέπτες να βιώσουν την πόλη και το γύ́ρω τοπίο με μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αίσθηση οπτικής αντίληψης. Αρχιτεκτονική μελέτη: Henning Larsen, Batter í id Architects. © Nic Lehoux.

LED (RGB). Η πολύ μεγάλη κλίμακα και η χαμηλή ανάλυση της οθόνης παρέχουν μια μορφή επικοινωνίας αφηρημένης τέχνης σε αντίθεση με τις εμπορικές εφαρμογές των οθονών υψηλής ανάλυσης σε συμβατικές όψεις κτιρίων. Μέγαρο Μουσικής Harpa στο Ρέικιαβικ, δυναμικός φωτισμός Το μέγαρο μουσικής Harpa ολοκληρώθηκε το 2011 και αποτελεί μια εντυπωσιακή προσθήκη στην ισλανδική ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή. Περιλαμβάνει μια αίθουσα συναυλιών με χωρητικότητα 1.800 ατόμων, δύο αίθουσες πρόβας, δύο αίθουσες υποδοχής, ένα εστιατόριο, ένα καφέ, ένα τμήμα διοίκησης και έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο σχεδιασμός φωτισμού για το μέγαρο μουσικής Harpa - Reykjavík και το συνεδριακό κέντρο έγινε σε συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων Henning Larsen, Batteriid Arkitekter και του καλλιτέχνη Olafur Eliasson. Η δομή του Harpa είναι συνδυασμός τέχνης, αρχιτεκτονικής και πολιτισμού.

Το Studio Olafur Eliasson ανέπτυξε ένα νέο φωτιστικό, το σχήμα και το χρώμα του οποίου επιτρέπει σχεδόν την πλήρη ενσωμάτωσή του στην πρισματική δομή της όψης, χωρίς να παρεμβάλλεται οπτικά, φωτίζοντάς την μέσω κυκλώματος διόδων εκπομπής φωτός (RGB-LED).

www.ktirio.gr

P.FOTISMOS OPSEON.indd 65

65

17/10/19 10:34


ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΥΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ. Η ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Άρθρο του: ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, μηχανολόγου μηχ.

Οι χώροι εστίασης, είτε πρόκειται για μικρού μεγέθους χώρους παραγωγής και πώλησης έτοιμων ή/και πρόχειρων φαγητών είτε πρόκειται για μεγάλου μεγέθους εστιατόρια και κουζίνες, παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Πρωταρχικός και κυριότερος στόχος των συστημάτων πυροπροστασίας είναι η έγκαιρη και ασφαλής απομάκρυνση των ανθρώπων. Οι χώροι εστίασης αποτελούνται από δύο βασικά τμήματα: • Το χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για τους πελάτες και • το χώρο παρασκευής των φαγητών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του

Πυροσβεστικού Σώματος, κατά το έτος 2018 η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περίπου 350 συμβάντα σε χώρους μαγειρείων - κουζινών. Σ’ αυτά τα συμβάντα δεν συμπεριλαμβάνονται περιστατικά πυρκαγιών μικρής έκτασης, που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τους χρήστες. Κάποιες φορές δε, τα συμβάντα στους χώρους κουζίνας έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε θανάτους. Τα ελάχιστα προβλεπόμενα μέσα και μέτρα πυροπροστασίας σε κάθε χώρο επιβάλλονται από την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία για την πυροπροστασία, αλλά και από τη νομοθεσία, τη σχετική με τη χρήση των αέριων καυσίμων. www.ktirio.gr

P.PYROPROSTASIA.indd 67

67

17/10/19 10:36


3

8

9

2

5

4

7

1

1. Φιάλη κατασβεστικού μέσου. 2. Πίνακας ελέγχου του συστήματος αυτόματης κατάσβεσης. 3. Σύστημα ενεργοποίησης. 4. Δίκτυο σωληνώσεων μεταφοράς κατασβεστικού μέσου. 5. Ακροφύσια εκτόξευσης κατασβεστικού μέσου. 6. Ηλεκτροβάνα διακοπής ροής καυσίμου. 7. Μηχανισμός χειροκίνητης ενεργοποίησης. 8. Χοάνη απαγωγής οσμών. 9. Εύτηκτοι μεταλλικοί σύνδεσμοι.

6

Τα βασικά τμήματα ενός συστήματος αυτόματης κατάσβεσης σε χοάνη μαγειρείου.

νου υψηλής θερμοκρασίας θα δημιουργήσει έκρηξη. Το φυσικό αέριο ως ελαφρότερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, κινείται προς τα ανώτερα στρώματα του αέρα. Αντιθέτως, το υγραέριο, ως βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, κινείται προς τα κατώτερα στρώματα αέρα και εγκλωβίζεται ευκολότερα σε κοιλώματα στο δάπεδο, όπως σε φρεάτια και σιφόνια του δικτύου αποχέτευσης. Από τη σχετική νομοθεσία για τα αέρια καύσιμα επιβάλλεται η ύπαρξη ανοιγμάτων προς το ύπαιθρο για τον επαρκή αερισμό του χώρου και την αποφυγή αύξησης συγκέντρωσης του καυσίμου. Ειδικότερα για το υγραέριο, επιβάλλεται οι φιάλες αποθήκευσής του να τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, φυσικά αεριζόμενο και με προστασία έναντι αναρμόδιας επέμβασης. Εάν χρησιμοποιούνται δεξαμενές, προτείνεται η υπόγεια τοποθέτησή τους. Για χρήση φυσικού αερίου θεωρούνται επαρκή τα ανοίγματα με ελεύθερη επιφάνεια

σε cm² το τριπλάσιο της εγκατεστημένης θερμικής ισχύος των συσκευών σε kW με ελάχιστη διατομή τα 150 cm². Γενικώς, πρέπει η θέση των ανοιγμάτων να είναι τέτοια, ώστε να βοηθά το φυσικό εξαερισμό του χώρου. Οι θέσεις και το μέγεθος των ανοιγμάτων ποικίλλουν αναλόγως της έκτασης, του όγκου και της διάταξης της κουζίνας και θα πρέπει να μελετώνται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά από αρμόδιο μηχανικό. Εκτός του συστήματος αυτόματης κατάσβεσης στη χοάνη, ο χώρος της κουζίνας θα πρέπει να διαθέτει και όλα τα υπόλοιπα μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται και για το χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Πρόληψη, συντήρηση, εκπαίδευση Επειδή "η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία", είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται σε όλους τους χώρους, αλλά κυρίως

στην κουζίνα, η δημιουργία προϋποθέσεων έναρξης πυρκαγιάς. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατάλληλη ενημέρωση του προσωπικού και την τακτική επιθεώρηση των χώρων για την εξάλειψη συνθηκών δημιουργίας ή/και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος αντίδρασης. Ο χρόνος που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο μία πυρκαγιά αυξάνεται εκθετικά σε συνάρτηση με το χρόνο επέμβασης. Γι’ αυτό θα πρέπει όλα τα μέσα πυροπροστασίας να είναι κατάλληλα για άμεση χρήση, ενώ το προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει τις ενέργειες, στις οποίες θα προβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η συχνή συντήρηση και ο έλεγχος των συστημάτων πυροπροστασίας εξασφαλίζει την καλή λειτουργία τους, όταν χρειαστεί. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όλα τα μέσα πυροπροστασίας πρέπει να ελέγχονται ως προς την σωστή τους λειτουργία τουλάwww.ktirio.gr

P.PYROPROSTASIA.indd 73

73

17/10/19 10:36


ΜΩΣΑΪΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΣΥΣΤΑΣΗ, ΤΑ ΜΩΣΑΪΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΕΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.

Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc.

Τα μωσαϊκά δάπεδα δεν είναι ένα νέο υλικό. Η ιστορία τους πηγαίνει αιώνες πίσω, καθώς παραδείγματα μωσαϊκών δαπέδων έχουν ανακαλυφθεί ακόμη και στους αρχαίους πολιτισμούς. Η σύγχρονη εκδοχή τους αποδίδεται στους Ενετούς τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν από τον 15ο αιώνα υπολείμματα μαρμάρου σε συνδυασμό με πηλό, για να επενδύσουν διακοσμητικά με οικονομικό τρόπο τις ταράτσες των σπιτιών

τους. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικά ανθεκτικού και φιλικού προς το περιβάλλον υλικού, που διαδόθηκε σταδιακά και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως μια πιο οικονομική και εναλλακτική λύση έναντι του μαρμάρου. Τα τελευταία χρόνια ο συνδυασμός ομορφιάς, αντοχής και χαμηλών αναγκών συντήρησης οδήγησε σε μια αναγέννηση στη χρήση του μωσαϊκού. Οι τεχνικές εξελίχθηκαν, η σύσταση βελτιώθηκε και η www.ktirio.gr

P.MOSAIKA.indd 75

75

17/10/19 15:25


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΧΥΤΩΝ ΜΩΣΑΪΚΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ Εποξειδικό μωσαϊκό δάπεδο

Μείγμα μωσαϊκού με επιλεγμένα αδρανή και εποξειδική ρητίνη και σφράγιση επιφάνειας με κατάλληληλο βερνίκι Αστάρι προστασίας από υγρασία (προαιρετικά)

Αστάρι για αύξηση της πρόσφυσης

Διαχωριστικές λωρίδες Νέα / υφιστάμενη πλάκα σκυροδέματος

Διαχωριστική μεμβράνη για προστασία από ρωγμές

Περιγραφή

Πάχος

Πλεονεκτήματα

Είναι η πιο ελαφριά μορφή μωσαϊκού από άποψη βάρους και μπορεί να εγκατασταθεί σε νέα ή υφιστάμενα δάπεδα. Το μωσαϊκό εφαρμόζεται με τη μορφή εποξειδικής βαφής, με αποτέλεσμα το πάχος της τελικής στρώσης να μη ξεπερνάει το 1 cm. Προσφέρει πολύ μεγάλη χρωματική ποικιλία και είναι λιγότερο πιθανό να ραγίσει, καθώς η εποξειδική ρητίνη αυξάνει την ελαστικότητα. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε εσωτερικούς χώρους, καθώς λόγω του μικρού πάχους είναι πιθανότερο να ξεθωριάσει.

6 mm - 1 cm

• Ελαφρό. • Τεράστια χρωματική ποικιλία και δυνατότητα εξατομίκευσης. • Μεγάλη ελαστικότητα, που αποτρέπει τη δημιουργία ρωγμών.

Εφαρμογές • Νέα ή υφιστάμενα δάπεδα. • Εσωτερικοί χώροι.

Μωσαϊκό δάπεδο με υπόστρωμα άμμου Τσιμεντούχα μωσαϊκή επίστρωση Διαχωριστική λωρίδα Υπόστρωμα άμμου - τσιμέντου

1,5 cm 5 cm - 7 cm

Διαχωριστική μεμβράνη Στεγανοποιητική στρώση Γαλβανισμένο πλέγμα οπλισμού Αμμοβολή Νέα / υφιστάμενη πλάκα σκυροδέματος

Περιγραφή

Πάχος

Πλεονεκτήματα

Εφαρμογές

Πρόκειται για τσιμεντούχο μωσαϊκό δάπεδο, στο οποίο η μωσαϊκή επίστρωση χυτεύεται επάνω σε ένα υπόστρωμα άμμου. Το υπόστρωμα άμμου επιτρέπει μια κινητικότητα, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ρωγμών. Αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δαπέδου με μεγάλο βάρος και πάχος, το οποίο είναι πιο κατάλληλο για νέες κατασκευές και μόνο για δάπεδα εσωτερικών χώρων.

1,5 cm (επίστρωση), 5 cm - 7 cm (υπόστρωμα άμμου)

• Ανθεκτικό. • Το υπόστρωμα άμμου αποτρέπει τη ρηγμάτωση της επιφάνειας.

• Προτιμότερο σε νέα δάπεδα. • Εσωτερικοί χώροι.

Περιγραφή

Πάχος

Πλεονεκτήματα

Εφαρμογές

Η μωσαϊκή τσιμεντούχα επίστρωση χυτεύεται απευθείας επάνω σε πλάκα σκυροδέματος. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και για υφιστάμενα τσιμεντένια δάπεδα, εφόσον είναι επίπεδα και σε καλή κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν ρωγμές. Η εμφάνιση ρωγμών εξαρτάται από την ποιότητα του υποστρώματος.

1,5 cm

• Γρήγορη εγκατάσταση. • Πιο οικονομική επιλογή.

Μονολιθικό δάπεδο μωσαϊκού Μονολιθική μωσαϊκή επίστρωση Διαχωριστική λωρίδα 1,5 cm

Συγκολλητική ουσία

Στεγανοποιητική στρώση

Νέα / υφιστάμενη πλάκα σκυροδέματος

• Νέα ή υφιστάμενα δάπεδα. • Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι.

*Πηγή: https://www.ntma.com

80

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.MOSAIKA.indd 80

17/10/19 10:38


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Μουσείο Louvre Abu Dhabi, Ateliers Jean Nouvel.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΚΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ. Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.

Την τελευταία δεκαετία πραγματοποιήθηκε μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φυσικού φωτισμού, η οποία οφείλεται κυρίως στην αυξημένη υπολογιστική ισχύ που διαθέτουμε. Από τη χρήση στατικών δεικτών (όπως ο παράγοντας φυσικού φωτισμού) περάσαμε στην στατιστική επεξεργασία ωριαίων τιμών φωτισμού σε ετήσια βάση. Ήδη αυτοί οι δυναμικοί υπολογισμοί έχουν συμπεριληφθεί τόσο σε κανονισμούς (IES LM 83:2012), όσο και σε πρότυπα (ΕΝ 17073:2018), και η παρουσίασή τους είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου.

Άρθρο του: ΑΡΗ ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗ, καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σύντομη ιστορική αναδρομή Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέταση της ιστορικής εξέλιξης των απαιτήσεων για φυσικό φως. Η

πρώτη συστηματική νομοθετική προσέγγιση της χρήσης του φυσικού φωτισμού πραγματοποιήθηκε στον Πανδέκτη της ιουστινιάνειας κωδικοποίησης (6ος αιώνας), για να επαναχρησιμοποιηθεί στη Δύση τον 11ο αιώνα, με το διαχωρισμό του φωτισμού από τη θέα και τη θέσπιση του δικαιώματος των ιδιοκτητών στο φυσικό φως. Οι κανόνες επέζησαν και το 1663 συγκεκριμενοποιήθηκε ο αγγλικός κανόνας δικαίου "Αncient lights" (η σύγχρονη μορφή του: Rights to light act 1959), ο οποίος δίνει στους ιδιοκτήτες κατοικιών το δικαίωμα να λαμβάνουν φυσικό φως μέσω παραθύρου, εάν το παράθυρο δέχεται φωτισμό αδιαλείπτως για 20 χρόνια. Αν και για τις κατοικίες ο φυσικός φωτισμός αποτελεί κατά κύριο λόγο παράγοντα υγείας και ευεξίας, σε χώρους γραφείων η απαίτηση για συγκεκριμένα www.ktirio.gr

P.FYSIKOS FOTISMOS FINAL.indd 83

83

17/10/19 10:40


Η ένταση του φυσικού φωτισμού μειώνεται εκθετικά με την απόσταση από το άνοιγμα και αυτός είναι ο λόγος της χρήσης των ζωνών φυσικού φωτισμού· δηλαδή να περιοριστούν οι περιοχές με πολύ μικρές τιμές φυσικού φωτισμού.

χώρου, στον οποίο τα επίπεδα φυσικού φωτισμού είναι μεγαλύτερα των 300 lx στο 50% του χρόνου λειτουργίας (08:00-18:00), θεωρώντας χρήση σκίασης για τον περιορισμό του άμεσου ηλιακού φωτισμού. Ο δεύτερος δείκτης λέγεται έκθεση σε ηλιακό φωτισμό ASE1000,250 (annual sunlight exposure), υπολογίζεται σε ετήσια βάση ως το ποσοστό του χώρου, το οποίο δέχεται άμεσο ηλιακό φως (δηλ. τιμές φωτισμού μόνο από ήλιο μεγαλύτερες των 1.000 lx) για περισσότερες από 250 ώρες το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυναμική λειτουργία της σκίασης. Σύμφωνα με το σύστημα ενεργειακής και περιβαλλοντικής αξιολόγησης κτιρίων LEED v4 για κτίρια γραφείων, παραδείγματος χάριν, η τιμή της παραμέτρου sDA300 lx/50%, που πρέπει να επιτευχθεί είναι μεγαλύτερη είτε από 55% (δύο βαθμοί στην κλίμακα αξιολόγησης) είτε από 75% (τρεις βαθμοί στην κλίμακα αξιολόγησης). Η δε παράμετρος ASE1000,250 δεν πρέπει να υπερβεί την τιμή 10%. Καθοριστικός παράγοντας του προαναφερθέντος υπολογισμού είναι η περιγραφή της λειτουργίας κάποιου συστήματος σκίασης, γεγονός καθοριστικό για τις τιμές sDA και ASE που υπολογίζονται. Μ' αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε από τη "μονοκρατορία" του μέσου παράγοντα φυσικού φωτισμού, παρόλο που

% χρόνου λειτουργίας 0

17

33

50

67

83

100 sDA300 lx/50% ASE1000,250

= 29.4% =30.9%

Τυπικοί υπολογισμοί sDA 300 lx/50% και ASE1000,250. Για χώρο νότιου προσανατολισμού (κλιματικά Αθηνών) και σχετικά μικρό λόγο ανοίγματος προς το δάπεδο (WFR=13.5%).

www.ktirio.gr

P.FYSIKOS FOTISMOS FINAL.indd 87

87

17/10/19 10:40


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ |

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΟΦΗ H ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΧΩΜΑ, ΜΕΤΑΛΛΟ, ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ, ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

Στην πεδιάδα Paradise της Αριζόνα των Η.Π.Α., η εντυπωσιακή κατοικία "Dancing light" συνδυάζει το άπλετο φυσικό φως, τα εγχώρια υλικά, την απέραντη θέα, αλλά και τη σχεδιαστική και κατασκευαστική ποιότητα. H χρήση του χώματος ως δομικού στοιχείου, η ιδιαίτερη στέγη και ο ρόλος του φωτός στη σύλληψη, στη σύνθεση, στο σχεδιασμό αλλά και στο βίωμα του χώρου είναι κάποια από τα στοιχεία, που καθιστούν αυτήν την κατοικία μοναδική. Οι χώροι της εκτείνονται σε έναν όροφο, με υπαίθριους χώρους και κήπους, προσαρμοσμένους στο 92 ΚΤΙΡΙΟ

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΟΙ ΣΤΕΓΕΣ ΑΝΥΨΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ξηρό ζεστό κλίμα της περιοχής, όπως και στην ιδιαίτερη γεωλογία της.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Ο παθητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την οργάνωση της κυρίως κατοικίας γύρω από ένα αίθριο, τη χρήση φυσικών υλικών της περιοχής, όπως του χώματος, την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και αερισμού, τη σκίαση των ανοιγμάτων. Το καθιστικό και η κουζίνα "ανοίγουν" με μεγάλα υαλοπετάσματα προς το αίθριο και την πισίνα, προσφέροντας μια έντονη σύνδεση

με τον περιβάλλοντα χώρο. Ένας βασικός διάδρομος ενώνει την είσοδο και το χώρο στάθμευσης με τις τρείς ακόμη πτέρυγες, που περικλείουν το αίθριο, το γραφείο με τους βοηθητικούς χώρους, το κεντρικό υπνοδωμάτιο με το πολύ ιδιαίτερο μπάνιο με τον εσωτερικό κήπο και τον ξενώνα. Το στοιχείο που κάνει αυτήν την κατοικία να ξεχωρίζει είναι η οροφή της. Μια πολύ έντονη μορφή, με δύο πρισματικά "φτερά", με κλίσεις, που δημιουργούν διαφορετικά ύψη στους χώρους. Ένα χωροδικτύωμα από δοκούς, που σχηματίζουν εκατέρωθεν τριγωνι-

10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

P.DANCING LIGHT.indd 92

17/10/19 10:43


ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΟΦΗ ΤΗΣ, ΔΥΟ ΠΡΙΣΜΑΤΙΚΑ "ΦΤΕΡΑ", ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΛΙΣΕΙΣ. ΔΥΟ ΤΟΙΧΟΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΗ ΓΗ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΓΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

ΚΑΤΟΨΗ

13

2 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

κές επιφάνειες με διαφορετική κλίση η κάθε μια. Αυτές επενδύονται με κόντρα πλακέ και τελικά με λωρίδες ξύλου και μέταλλο. Όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα φώτα έχουν εγκιβωτιστεί σε εσοχές αυτής της κατασκευής αλλά και στο εσωτερικό της, αφήνοντας χωρίς διακοπές τη μορφή και τα υλικά της. Μεταλλικοί στύλοι στηρίζουν αυτήν την οροφή στο φέροντα οργανισμό, δίνοντας την αίσθηση ενός γιγάντιου γλυπτού ή ενός σύννεφου, που ίπταται. Τα κενά ανάμεσα στις οροφές και στα τοιχία σκυροδέματος ή συμπυκνωμένης γης χρησι-

Είσοδος. Μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ξενώνας. Μπάνιο. Ιματιοθήκη. Κήπος. Αποθηκευτικός χώρος. Ταράτσα. Σαλοκουζίνα. Κυρίως υπνοδωμάτιο. Ιματιοθήκη. Μπάνιο. Ξενώνας. WC. Γραφείο. Πλυντήριο. Προθάλαμος. Χώρος στάθμευσης. Aποθήκη τροφίμων. Μπάρμπεκιου. Πισίνα. Αίθριο.

3

4 6

5 4

1

5 3

18

7

22 19

17 16 2

9

20

14

15

6 11

21 10 8

12

2 6

ΤΟΜΗ Α - Α'

www.ktirio.gr

P.DANCING LIGHT.indd 93

93

17/10/19 10:43


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ |

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΩΣΤΕ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟ.

Το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Νεότητας της πόλης Nanjing στην ανατολική Κίνα βρίσκεται στην περιοχή Hexi New Town, η οποία αποτελεί τη νέα εμπορική συνοικία της πόλης. Το 2011 οι αρχές της πόλης απηύθυναν πρόσκληση σε διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για ένα συνεδριακό κέντρο, το οποίο θα αποτελούσε τμήμα του προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης της Hexi New Town και του κτιριολογικού προγράμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2014, που πραγματοποιήθηκαν στη Nanjing. Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, επιλέχθηκε η λύση του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects, η οποία εκτός από το σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων περιελάμβανε και τη σύνδεση μέσω πεζογέφυρας με το νησί Jiangxinzhou, το οποίο βρίσκεται στον παρακείμενο ποταμό Yangtze, συνδέοντας το αστικό τοπίο της εμπορικής συνοικίας με μια ζώνη αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. 96

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ.

Αρχιτεκτονική σύνθεση Η τοποθεσία του συγκροτήματος στη συμβολή ενός μεγάλου αστικού άξονα με την όχθη του ποταμού αποτέλεσε την αρχή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η στρατηγική τοποθεσία του έργου στη συμβολή διαφορετικών κατευθύνσεων σε συνδυασμό με την τοποθέτησή του στο σημείο επαφής του αστικού εμπορικού κέντρου με τη φύση εκφράστηκε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ενός γλυπτικού συμπλέγματος κτιριακών όγκων και υπαίθριων δημόσιων χώρων, που μοιάζει να σχεδιάστηκε ως μία ενιαία γραμμή, σαν να δημιουργήθηκε από μία κλωστή. Ο συμβολισμός της κλωστής εμπνέεται από τη σχεδόν 1.600 χρόνων παράδοση της περιοχής στην παραγωγή μπροκάρ υφασμάτων με χρυσές και ασημένιες κλωστές. Το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Νεότητας Nanjing καταλαμβάνει μια έκταση 5,2 εκταρίων και αποτελείται από τους δίδυμους ουρανοξύστες και το συνεδριακό κέντρο,

συνολικής επιφάνειας 465.000 m2, μια δημόσια πλατεία και την πεζογέφυρα. Ο υψηλότερος από τους πύργους έχει ύψος 315 m και αναπτύσσεται σε 68 ορόφους, που φιλοξενούν χώρους γραφείων και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, ενώ ο άλλος πύργος με ύψος 255 m διαθέτει 59 ορόφους και στεγάζει ένα δεύτερο συνεδριακό ξενοδοχείο 4 αστέρων. Τα πρώτα πέντε επίπεδα των πύργων συνδέονται με τον κτιριακό όγκο του συνεδριακού κέντρου. Το συνεδριακό κέντρο περιλαμβάνει τέσσερις κυρίως χρήσεις, την κεντρική αίθουσα συνεδρίων, ένα αμφιθέατρο, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το χώρο επισκεπτών, οι οποίες αναπτύσσονται σε ανεξάρτητους κτιριακούς όγκους περιμετρικά μιας κεντρικής αυλής στα πρώτα επίπεδα και συνδέονται σε έναν ενιαίο όγκο στα ανώτερα επίπεδα, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στο ισόγειο. Η αίθουσα συνεδρίων έχει χωρητικότητα 2.100 καθήμενων και διαθέτει σκηνή πολλαπλών

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

V.ZAHA.indd 96

17/10/19 10:47


Η ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ.

ΟΙ ΓΛΥΠΤΙΚΟΙ ΚΤΙΡΙΑΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΥΡΓΩΝ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ NANJING.

χρήσεων, κατάλληλη, ώστε να προσαρμόζεται σε συνέδρια, πολιτιστικές ή θεατρικές εκδηλώσεις. Το αμφιθέατρο διαθέτει 500 θέσεις και η ακουστική του έχει μελετηθεί τόσο για ορχηστρική μουσική, όσο και για παραστάσεις που χρησιμοποιούν ηχητικές εγκαταστάσεις.

Παραμετρικός σχεδιασμός και BIM Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του έργου ήταν ότι έπρεπε να παραδοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε 3 χρόνια έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αρχική ιδέα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πιο πολύπλοκου έως τότε κτιριακού συγκροτήματος της Κίνας, σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα και παράλληλα με την κατασκευή ενός σύνθετου κυκλοφοριακού κόμβου με υπέργεια και υπόγεια τμήματα. Τελικά, η κατασκευή του συνεδριακού κέντρου ολοκληρώθηκε σε 34 μήνες από την έναρξη του σχεδιασμού, με τις εργασίες στο εργοτάξιο να διαρκούν

ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 12.500 ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ, ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΥΑΛΟΪΝΕΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ.

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

4

6 5 7 3

8

9 16

2 11

17 15 20

1

18

14

10 13

12

21

19

1. Χώρος υποδοχής αίθουσας συνεδρίων. 2. Αίθουσα συνεδρίων. 3. Καμαρίνια. 4. Αίθουσα τύπου. 5. Εξώστης επισήμων. 6. Καθιστικό επισήμων. 7. Χώρος υποδοχής επισήμων. 8. Χώρος υποδοχής αμφιθεάτρου. 9. Αμφιθέατρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. 10. Καταστήματα και εκθεσιακοί χώροι. 11. Πλατεία. 12. Συνεδριακό ξενοδοχείο & επιπλωμένα διαμερίσματα. 13. Υποδοχή επιπλωμένων διαμερισμάτων. 14. Ιδιωτική είσοδος συνεδριακού ξενοδοχείου. 15. Είσοδος καταστημάτων ξενοδοχείου. 16. Βόρειος χώρος υποδοχής γραφείων. 17. Ξενοδοχείο 5 αστέρων. 18. Νότιος χώρος υποδοχής των γραφείων. 19. Χώρος υποδοχής ξενοδοχείου 5 αστέρων. 20. Στεγασμένο εσωτερικό αίθριο ξενοδοχείων. 21. Δημόσια είσοδος συνεδριακού ξενοδοχείου.

www.ktirio.gr

V.ZAHA.indd 97

97

17/10/19 10:47


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ•ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ•ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΧΗΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ

ΟΓΚΟΤΟΥΒΛΑ & OIKOBLOCK

PAPPAS CLIMA

ΧΑΛΚΙΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ

VISION 2020 SYNTHA PULVIN

IAS Ε.Π.Ε.

INVER EAST MED A.E. / SHERWIN WILLIAMS

www.ktirio.gr

BHMA Τ10.indd 101

101

17/10/19 10:52


ΥΛΙΚΑ |

ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Θερμομόνωση - ηχομείωση κουφωμάτων ELVIAL TECHNOLOGY I2 Η τεχνολογία Elvial I2 αναφέρεται στην πρόσθετη θερμομονωτική ζώνη που εφαρμόζεται στο μεσαίο θάλαμο των προφίλ αλουμινίου, ο οποίος πληρώνεται ολοσχερώς με πυρήνα αφρού. Το μονωτικό υλικό είναι ειδικά σχεδιασμένο για την Elvial και φέρει πιστοποιημένο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ = 0,023 W/(m·K). Διαθέτει κατάλληλη πυκνότητα για υψηλή θερμομόνωση και βελτιώνει την ενεργειακή επίδοση του συστήματος, στο οποίο εφαρμόζεται, μέχρι και 38%. Η νέα τεχνολογία εφαρμόζεται σε πολλά συστήματα, προσφέροντας ενεργειακές λύσεις για όλες τις προδιαγραφές και απαιτήσεις με συντελεστές Uf μέσα στο πλαίσιο τιμών που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

Έπιπλα design BOLIA Συλλογή επίπλων Bolia με μοναδικό σκανδιναβικό design και προέλευση από τη Δανία, η οποία είναι εμπνευσμένη από το πάθος για δημιουργία και κορυφαία ποιότητα. Η συλλογή χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την κομψότητα, την αριστοτεχνία και τα υλικά που βρίσκονται στη φύση. Περισσότεροι από 30 επιλεγμένοι σχεδιαστές στον κόσμο μοιράστηκαν την αγάπη τους για το σκανδιναβικό design και δημιούργησαν μοναδικά έπιπλα για τη συλλογή της Bolia. Η συλλογή βρίσκεται αποκλειστικά στο κατάστημα Entos στο Χαλάνδρι, λεωφ. Κηφισίας 250 - 254. ENTOS τηλ.: 2130181620, www.entos.gr

ELVIAL Α.Ε. τηλ.: 2341039500, www.elvial.gr

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες θέρμανσης - ψύξης PAPPAS CLIMA Η εταιρεία Pappas Clima, επίσημος συνεργάτης της LG, ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις των πελατών της, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στη θέρμανση, από τη μελέτη έως την υλοποίηση και την τεχνική υποστήριξη μετά την πώληση. Οι αντλίες θερμότητας LG ενσωματώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να διατηρούν τους χώρους στην ιδανική θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Η εταιρεία αναλαμβάνει την εγκατάστασή τους σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.ά., παρέχοντας αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο στα συστήματα θέρμανσης, όσο και ζεστού νερού χρήσης καθώς και στα ηλιοθερμικά συστήματα. PAPPAS CLIMA τηλ.: 2105624054, www.pappasclima.gr

Ελαστομερές στεγανοποιητικό δωμάτων DUROSTICK DS-220 Επαλειφόμενο, ελαστομερές, ακρυλικό καουτσούκ για τη στεγανοποίηση δωμάτων με μακροχρόνια αντοχή. Λόγω του υψηλού μέτρου ελαστικότητάς του, μπορεί να απορροφήσει ακόμη και πολύ έντονες συστολοδιαστολές, χωρίς πρόσθετο οπλισμό. Η λευκή μεμβράνη προστασίας που δημιουργεί, προσφύεται άριστα στις επιφάνειες και τις στεγανοποιεί. Διακρίνεται για την εξαιρετική αντίσταση στις ακραίες καιρικές συνθήκες, διατηρώντας τις ιδιότητές του σε θερμοκρασίες από -30°C έως +90°C. Παρέχει τη δυνατότητα βατότητας χωρίς να κολλάει. Έχει μεγάλη ικανότητα γεφύρωσης ρωγμών του υποστρώματος και αποτρέπει την επανεμφάνισή τους. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή ακόμη και σε λιμνάζοντα νερά. DUROSTICK Α.Β.Ε.Ε. τηλ.: 2105598350, www.durostick.gr

108

ΚΤΙΡΙΟ 10 | 2019 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

BHMA Τ10.indd 108

17/10/19 15:00


EPOMENO T10 2019.qxp_Layout 1 15/10/19 15:02 Page 1

ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ 1/2020 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Μ ΗΝ Ι ΑΙ O TE X N IKO ΠEP IO ΔI KO

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • "Πλατανάκια Νatura", πολυχώρος εστίασης σε φυσικό περιβάλλον, AplusM • Κατοικία "Βright House" στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, T.Squarearchitects • Δερματολογικό κέντρο στην Κοζάνη, Χρίστος Μεταξάς και Συνεργάτες

ΚΤΙΡΙΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, Ι. & Α. Βικέλας και Συνεργάτες • Villa Caeli, μονοκατοικία στη Θάσο, Ark4lab of architecture • Αναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στο Παλαιό Φάληρο, Tsolakis Architects

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ. Δημήτρης Μπίκας δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Παπακώστας δρ. μηχανολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Χάρης Δημουλιάς δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ • Τεχνικές προστασίας ξύλινων κατασκευών. • Έξυπνα τζάμια σε κτιριακές εφαρμογές. • Ανεμοπροστασία κτιρίων: αστοχίες μέτρα πρόληψης & ενίσχυσης. • Κατασκευές με ομογενείς επιφάνειες.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ • Βιβλιοθήκη "Οodi" στο Ελσίνκι με μεταλλικό σκελετό, ALA Architects • Επένδυση με πολυκαρβονικά πετάσματα σε βιομηχανικό κτίριο στην Ιταλία, GEZA - Gri e Zucchi Architettura

ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου, τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Ιωάννα Χαλάτση, αρχιτέκτονας μηχ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ. Α.Π.Θ. Ελευθερία Τιτόνη, αρχιτέκτονας μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη, πολιτικός μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας, μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL GRAPHIC DESIGN Παναγιώτης Τσακίρης ΦΩTOΓPAΦIEΣ Studio KONTOS, M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E.

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Χάιδας, Διονυσία Χατζοπούλου ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου, Mechanical engineer, MSc. Λευτέρης Παχής, μηχανολόγος μηχ. Αφροδίτη Γουσιοπούλου, μηχανολόγος μηχ. Βασιλική Αντωνούδη, logistics - social media marketing ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Βαγγέλης Ταλίπης, Αντώνης Χατζόγλου EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E. ΔIANOMΗ: ΑΡΓΟΣ Α.Ε.

KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2310 480544 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr, φαξ: 2310 478547 AΘΗΝΑ: Λεωφ. Αλεξάνδρας 3, Τ.Κ. 114 73, τηλ.: 210 7234591, φαξ: 210 7239079 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr Νο 309 • www.ktirio.gr - Νοέμβριος - Δεκέμβριος '19 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554

Profile for "KTIRIO" - EDITIONS

KTIRIO - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019  

KTIRIO - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019  

Advertisement