KTIRIO I APRIL 2022

Page 1

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ | ΥΛΙΚΑ |

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ SYGGROU OFFICE COMPLEX

ΠΡΟΣΜEΙΚΤΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ

ΠΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΨΗ ΣΕ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ KAZIKA FLATS ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ HΑBITAT MYKONOS ALL SUITE HOTEL

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 4 / ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022 10,00 €


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Πρώτες σελίδες 26

Εγκαταστάσεις "Φόρμουλα 1" Σύμμεικτη κατασκευή με προκατασκευασμένα στοιχεία στον Καναδά | FABG

28

Επαγγελματικός χώρος σε παλαιό λιθόκτιστο κτίριο | AplusΜ

30

Οδοντιατρείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κολωνάκι | Evangelos Valtikos Architecture Practice

Αρχιτεκτονική 34

Habitat Mykonos All Suite Hotel "Eυ ζην", υλικά και πολυτέλεια σε αρμονία με τη φύση gnb architects

44

Kazika flats Αλληλουχία εξωστών με στοιχεία σκίασης DA (Deda & Architects)

50

30

50

60

92

K45 residence Πρισματική όψη σε ανακατασκευή κατοικίας KKMK Architects

Τεχνικές σελίδες 60

Βιοκλιματικός σχεδιασμός στο αστικό περιβάλλον Εξασφάλιση της άνεσης των χρηστών στα κτίρια με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

69

Μπάνιο για άτομα μειωμένης κινητικότητας Σχεδιασμός προσβάσιμου και λειτουργικού μπάνιου για την άνετη και ασφαλή διαβίωση όλων των χρηστών.

79

Πρόσμεικτα κονιαμάτων Νέες τεχνολογίες για βελτίωση ιδιοτήτων.

85

Τοποθέτηση κουφωμάτων

Εργοτάξιο

Επιλογή με βάση τα ενεργειακά χαρακτηριστικά τους για τη βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου του κτιρίου.

92

Κέλυφος με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά στο Syggrou Office Complex Divercity Architects & Bennetts Associates Με ένα σύγχρονο σύστημα πρόσοψης και με τη χρήση τοπικών υλικών, το νέο κτίριο γραφείων ακολουθεί τα πρότυπα βιωσιμότητας, ώστε να πιστοποιηθεί με LEED Gold.

98

O φωτισμός ως οργανικό τμήμα του τοπίου: Πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη Danilof light + perception Τα τρία layers φωτισμού, περιμετρικά, στο εσωτερικό της πλατείας και καθ’ ύψος, διασφαλίζουν οπτική άνεση χωρίς θάμβωση ή φωτορύπανση.

Εξώφυλλο: Εγκαταστάσεις "Φόρμουλα 1" Σύμμεικτη κατασκευή με προκατασκευασμένα στοιχεία στον Καναδά Φωτογραφία: Steve Montpetit

Το βήμα των εταιρειών

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων & φωτογραφιών, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Το περιεχόμενο των άρθρων εκφράζει το συντάκτη και όχι απαραίτητα τη διεύθυνση του περιοδικού.

103

3

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Ειδήσεις - Απόψεις - Σύγχρονες τεχνολογίες Υλικά και εφαρμογές τους


ΕΚΔΟΤΙΚΟ

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ Το ΚΤΙΡΙΟ είναι το πρώτο περιοδικό που τόλμησε να "ανοίξει το δρόμο" για την ποιότητα στα κτίρια και την προώθηση του έργου των αρχιτεκτόνων στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Παράλληλα ενεργοποίησε την ευρύτερη διάδοση της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας και των Σύγχρονων Υλικών στις κατασκευές κτιρίων. Από το 1986 μέχρι σήμερα στα 400 περίπου τεύχη και αρχιτεκτονικά βιβλία που έχει εκδόσει, παρουσίασε περισσότερα από 2.000 ποιοτικά κτίρια Ελλήνων αρχιτεκτόνων, αναγράφοντας πάντοτε στην ταυτότητα κτιρίου, το όνομα του αρχιτέκτονα και άλλων συντελεστών της κατασκευής του. Οι επιλογές δημοσίευσης αυτών των κτιρίων ήταν κυρίως η αισθητική ποιότητα και η Αρχιτεκτονική τους, προσφέροντας στους αναγνώστες του χιλιάδες δημοσιευμένες ωραίες φωτογραφίες και σχέδια με ιδέες αρχιτεκτονικής για τις όψεις, τους εσωτερικούς χώρους και το εξωτερικό περιβάλλον. Στις κατασκευές κτιρίων όμως τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εφαρμόζονται σημαντικές τεχνολογίες και ειδικές εφαρμογές, από ειδικούς μελετητές και εξειδικευμένους μηχανικούς που τις καθοδηγούν και τις ελέγχουν. Αξιοθαύμαστες παρεμβάσεις που συναντώνται μόνο στα μεγάλα διεθνή έργα, οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερες μελέτες και πολλές λεπτομέρειες στη φάση εφαρμογής τους. Ειδικές μελέτες και ειδικές εφαρμογές για τις όψεις, το φωτισμό, τον κλιματισμό και τον αερισμό των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και πολλές άλλες. Το ΚΤΙΡΙΟ με το κεφάλαιο ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ και με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών του, άρχισε να δημοσιεύει μεγάλα κτιριακά έργα στη φάση της κατασκευής τους, αναδεικνύοντας τη συμμετοχή κι άλλων μηχανικών σε ιδιαίτερες επιστημονικές και επαγγελματικές παρεμβάσεις. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη διεύρυνση της ύλης του περιοδικού, οι αναγνώστες μας θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και με ιδέες κατασκευαστικών δράσεων και θα γνωρίσουν ακόμη περισσότερους χρήσιμους συνεργάτες μηχανικούς, για τις δικές τους δραστηριότητες.

Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

13

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ | ΕΡΓΑ

Εγκαταστάσεις "Φόρμουλα 1"

Σύμμεικτη κατασκευή με προκατασκευασμένα στοιχεία στον Καναδά Το κτίριο απαρτίζεται από τρία επίπεδα. Στο ισόγειο χωροθετείται ο ευέλικτος χώρος στάθμευσης και επισκευής των οχημάτων, ο οποίος προσαρμόζεται με προσωρινά διαχωριστικά στις εκάστοτε ανάγκες. Τα γραφεία των εκπροσώπων της Φόρμουλα 1 και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) διαμορφώνονται στη νότια πλευρά του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. φιλοξενούνται σε έναν κλειστό χώρο του πρώτου ορόφου. Οι υπόλοιποι χώροι του πρώτου και του δεύτερου ορόφου είναι ανοιχτοί και σε αυτούς φιλοξενούνται οι θεατές των αγώνων. Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη μελέτη και την κατασκευή ήταν το πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 μηνών, δηλαδή μεταξύ δύο διαδοχικών διοργανώσεων γκραν πρι.

1

2

Αρχιτεκτονική μελέτη: Architects FABG Διεύθυνση έργου: Éric Gauthier Διαχείριση έργου: Marc Paradis, Nicolas Moussa Στατική μελέτη: CIMA+ Κατασκευή: GEYSER Group Τοποθεσία: Circuit Gilles - Villeneuve, Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Καναδάς Επιμέλεια: Αγγελική Παϊπάη, αρχιτέκτονας μηχ., MSc Φωτογραφίες: Steve Montpetit

26

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Ως κατάλληλη λύση επιλέχτηκε η σύνθεση μιας σύμμεικτης κατασκευής από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος, χαλύβδινων δοκών και υποστυλωμάτων, ξύλινων δοκών και πετασμάτων και κινητών χωρισμάτων. Λόγω του τρόπου κατασκευής του, το κτίριο μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και τα στοιχεία του να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα μεταλλικά στοιχεία από δομικό χάλυβα, που απαρτίζουν το φέροντα οργανισμό του κτιρίου είναι τα υποστυλώματα και οι δοκοί των δαπέδων. Τα υποστυλώματα του ισογείου είναι τύπου "Η", ενώ τα υποστυλώματα των υπερκείμενων ορόφων είναι κατακόρυφα ή επικλινή κυκλικής διατομής. Τόσο τα στοιχεία σκυροδέματος, όσο και τα μεταλλικά στοιχεία παρασκευάστηκαν σε εργοστάσια στην περιοχή του έργου, ελαχιστοποιώντας το κόστος, το χρόνο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις μετακινήσεις.


ΤΕΧΝΙΚΑ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΕΡΓΑ

Επαγγελματικός χώρος σε παλαιό λιθόκτιστο κτίριο

Αρχιτεκτονική μελέτη, Η/Μ μελέτη και επίβλεψη: AplusΜ - Architecture Plus Mechanical Engineering Ανάδοχος: AplusΜ - Architecture Plus Mechanical Engineering Τοποθεσία: Κηφισιά, Αθήνα Εμβαδό: 150 m² Έτος κατασκευής: 2021 Παρουσίαση: AplusΜ - Architecture Plus Mechanical Engineering Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Ο χώρος, συνολικού εμβαδού 150 m², εντοπίζεται σε παλαιό λιθόκτιστο κτίριο επί της οδού Αγίου Τρύφωνος στην περιοχή της Κηφισιάς. Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός τόσο της λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων και η τροποποίησή του από χώρο εστίασης σε επαγγελματικό χώρο ναυτιλιακής εταιρείας. Αναφορικά με τη λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίζεται –με σκοπό να εξυπηρετηθεί ο νέος χαρακτήρας των γραφείων– με την ενοποίηση των χώρων υποδοχής και αναμονής και τη δημιουργία των απαραίτητων κλειστών χώρων συνεδριάσεων και των μετόχων - στελεχών. Οδηγός για τον περαιτέρω σχεδιασμό του χώρου στάθηκε η τοποθέτηση του χώρου συνεδριάσεων κεντρικά της κάτοψης (box in a box). Λειτουργώντας ως κεντρικό και σημαντικότερο σημείο, περιτριγυρισμένος από υαλοπίνακες, τονίζει το διάφανο χαρακτήρα της εταιρείας, επιβλέπει όλους τους εργασιακούς χώρους και επιβλέπεται από αυτούς. Ακολούθως, τα διευθυντικά γραφεία τοποθετούνται περιμετρικά στους εξωτερικούς τοίχους και ορίζονται από υαλοπίνακες που έχουν διπλό στόχο, καθώς επιτρέπουν στα στελέχη της εταιρείας να είναι σε άμεση οπτική επαφή, ενώ παράλληλα φέρνουν άπλετο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του

1

WC

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΜΠΑΡ

ΣΚΗΝΗ

ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΟΨΗ

28

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

κτιρίου. Στο χώρο της υποδοχής η πέτρα της αρχικής κατασκευής ορίζει τη χρωματική παλέτα, ενώ υπάρχουσες εσοχές στις τοιχοποιίες αξιοποιούνται, δημιουργώντας τα καθιστικά αναμονής. Οι υγροί και βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται πίσω από τυφλά χωρίσματα και εξυπηρετούν χρήστες και επισκέπτες. Πρωτεύων στόχος κατά το σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την παραμονή του χρήστη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα υλικά, στο φωτισμό και στην επιλογή των επίπλων. Για το χώρο της υποδοχής σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά ένα έπιπλο με φόντο την ταυτότητα της εταιρείας. Στο χώρο εργασίας έπιπλα σε λιτές γεωμετρίες, δάπεδα σε ουδέτερα χρώματα και πράσινα στοιχεία συνθέτουν ένα ροϊκό σύνολο και ταυτόχρονα την ανάλογη κάθε φορά αισθητική σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χρηστών. Στους χώρους αναμονής και συνεδριάσεων αναπτύσσονται γήινα χρώματα σε κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες με τη μορφή βινυλικών πλακιδίων και πλακιδίων μοκέτας, ενώ τρισδιάστατα γεωμετρικά μοτίβα υπογραμμίζουν την εταιρική ταυτότητα και προσδίδουν χαρακτήρα. Τυφλά ή κρυστάλλινα διαχωριστικά τοποθετούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε απομόνωση και ιδιωτικότητα.


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

HABITAT MYKONOS ALL SUITE HOTEL "Eυ ζην", υλικά και πολυτέλεια σε αρμονία με τη φύση

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: gnb architects Ομάδα μελέτης: Ανδρέας Γιοβάνος, Ιωάννα Ρούμπη, Κατερίνα Δεληγιάννη, Λάμπρος Παπαθανασίου, Κώστας Κατρής, Χρήστος Γεωργακόπουλος Στατική μελέτη: gnb architects Η/Μ μελέτη: ACTIVEngineering - Θεόδωρος Νίκου Μελέτη εσωτερικών χώρων: Βασίλης Παπαδιάς / Design Studio Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΡΟΧΑΡΗ Α.Ε. Τοποθεσία: Άγιος Στέφανος, Μύκονος Εμβαδό: 1.410 m² Χρόνος κατασκευής: 2019 - 2021 Παρουσίαση: Ελένη Παπαγεωργίου Φωτογραφίες: Χρήστος Δράζος

34

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

35

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

KAZIKA FLATS Αλληλουχία εξωστών με στοιχεία σκίασης

Αρχιτεκτονική μελέτη: DA (Deda & Architects) Στατική μελέτη και επίβλεψη: Δέσποινα Καματάκη H/M μελέτη: Γεώργιος Αρχοντουλάκης Μελέτη φωτισμού: Άννα Γερασίμου - Δούφου Μελέτη εσωτερικού χώρου: Δέσποινα Καματάκη Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Αρχοντουλάκης Γ. - Καματάκη Δ.Ο.Ε Τοποθεσία: Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Εμβαδό: 515 m² Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2019 - 2020 Παρουσίαση: DA (Deda & Architects) Φωτογραφίες: Studio VD | Vavdinoudis - Dimitriou (εξωτερικά), Παύλος Γιαταγαντζίδης (εσωτερικά)

44

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


45

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

K45 RESIDENCE Πρισματική όψη σε ανακατασκευή κατοικίας

Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εσωτερικών χώρων: KKMK / Karagianni Karamali Architects Ομάδα σχεδιασμού: Κατερίνα Καραγιάννη, Μαρίνα Καραμαλή, Δημήτρης Χιωτάκης Επίβλεψη: Νίκος Μπαρδάκος H/M μελέτη: Γιώργος Καρβούνης Μελέτη φωτισμού: Κατερίνα Παρθενίου Κατασκευή: Δωρική Τεχνική Α.Τ.Ε. Τοποθεσία: Παλαιό Ψυχικό Εμβαδό: 540 m² Χρόνος κατασκευής: 2019 - 2021 Παρουσίαση: KKMK Architects Φωτογραφίες: Βασίλης Ζούπας

50

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

51

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


Εναέριο και ισόγειο αστικό πάρκο "the Tide" στο Greenwich του Λονδίνου. Αρχιτεκτονική μελέτη: Diller Scofidio + Renfro (Lead) σε συνεργασία με Neiheiser Argyros. Φωτογραφία: Ben Luxmoore.

60

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Άρθρο της: ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, διπλ. αρχιτέκτονα μηχ., ΜΑ (env), PhD

Στο εύκρατο και μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας, εντοπίζονται διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες ανάγκες στα κτίρια κάθε εποχή του έτους, ανάλογα με τη χρήση τους και την περίοδο λειτουργίας τους. Οι τεχνικές του βιοκλιματικού σχεδιασμού έχουν προσαρμοστεί, έχουν εφαρμοστεί και έχουν αξιολογηθεί σε μεμονωμένα κτίρια μικρού ή μεγάλου μεγέθους, ώστε να αξιοποιούν επαρκώς τις ιδιαιτερότητες των κλιματικών παραμέτρων. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των τεχνικών στο αστικό περιβάλλον συναντά περιορισμούς και προκλήσεις, που απαιτούν επιπλέον χειρισμούς και αναζήτηση μεθόδων και συνεργειών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διαμορφώνονται μέσα στο αστικό περιβάλλον. Η πυκνότητα δόμησης, η συνύπαρξη διαφορετικών χρήσεων, το ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο των σύγχρονων πόλεων δείχνουν διαφορετικούς δρόμους για την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού και την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων αξιοποίησης των περιβαλλοντικών συνθήκων και των σύνθετων διεργασιών που συμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον. Η αύξηση του πληθυσμού των πόλεων, η εμφάνιση φαινομένων όπως η αστική θερμική νησίδα και οι επιπτώσεις της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής καθιστούν αναγκαία την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσω του σχεδιασμού και στην αστική κλίμακα. 61

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Σχεδιασμός κτιριακών συνόλων Μέσα στις πόλεις το κλίμα διαφοροποιείται σε σχέση με την ύπαιθρο και, παρά τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει το αστικό περιβάλλον, συχνά συναντώνται εμπόδια στην εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι περιορισμοί οφείλονται κυρίως στην υψηλή πυκνότητα δόμησης και στα εμπόδια στον απρόσκοπτο ηλιασμό και στη ροή του ανέμου και οδηγούν σε μειωμένη δυνατότητα αξιοποίησης ηλιακών κερδών, φυσικού αερισμού και φυσικού φωτισμού σε τμήματα των κτιρίων στις πόλεις. Επιπλέον, ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων, που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το βιοκλιματικό σχεδιασμό, υπαγορεύεται από τη θέση του κάθε κτιρίου στο οικοδομικό τετράγωνο σε σχέση με τους δρόμους. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη θέση του κτιρίου στο οικοδομικό τετράγωνο είναι πιθανόν τα κύρια ανοίγματα, που βρίσκονται σε όψη προς το δρόμο, να έχουν βόρειο προσανατολισμό και τα βοηθητικά ανοίγματα σε όψη προς ακάλυπτο χώρο να έχουν νότιο προσανατολισμό. Από την άλλη πλευρά η πυκνή δόμηση έχει και ευεργετικές συνέπειες στις ενεργειακές απαιτήσεις των κτιρίων, καθώς προσφέρει προστασία από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και ελαχιστοποιεί την εκτεθειμένη επιφάνεια των κτιρίων


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΜΠΑΝΙΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

Ο "καθολικός σχεδιασμός" ή "σχεδιασμός για όλους" είναι μια σχετικά νέα φιλοσοφία, που προωθεί το σχεδιασμό των προϊόντων του δομημένου περιβάλλοντος με τρόπο που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους, χωρίς ανάγκη προσαρμογής ή εξειδικευμένου σχεδιασμού στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση. Σύμφωνα μ’ αυτήν τη λογική όλα τα κτίρια και οι επί μέρους χώροι τους πρέπει να είναι προσβάσιμοι για το σύνολο των χρηστών, να μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν με αυτονομία, ασφάλεια και άνεση από άτομα μειωμένης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και των "εμποδιζόμενων" ατόμων, όπως των ηλικιωμένων. Το μπάνιο αποτελεί έναν από τους πιο "επικίνδυνους" χώρους ενός κτιρίου, με πολλές προκλήσεις πρόσβασης και ζητήματα ασφαλείας για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας. Τα ατυχήματα στο μπάνιο είναι πολύ συνηθισμένα, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες η φυσική μείωση των αντανακλαστικών και της μυϊκής μάζας,καθιστά τους χρήστες πιο επιρρεπείς σε πτώσεις. Απλές κινήσεις, όπως η είσοδος στην μπανιέρα και η έξοδος απ’ αυτήν, το σκύψιμο στο νιπτήρα και η χρήση της λεκάνης αποχωρητηρίου,

Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχ., MSc

69

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

Γενικές οδηγίες

• Σε κάθε δημόσιο κτίριο πρέπει να προβλέπεται τουλάχιστον ένας χώρος υγιεινής ανά όροφο, ειδικά διαμορφωμένος για εμποδιζόμενα άτομα. • Στα κτίρια, στα οποία προβλέπονται συγκροτήματα χώρων υγιεινής, θα κατασκευάζεται κατά προτίμηση ένας χώρος υγιεινής για άνδρες και ένας για γυναίκες, οπωσδήποτε δε στη δυσμενέστερη περίπτωση ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος κοινός για άνδρες και γυναίκες σε κάθε συγκρότημα. • Όπου είναι δυνατόν, συνιστάται οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρίες να έχουν ανεξάρτητη είσοδο, χωρίς κοινό προθάλαμο με τους υπόλοιπους χώρους υγιεινής. • Σε περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων, στα οποία δεν είναι δυνατή η κατασκευή ιδιαίτερων χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των εμποδιζόμενων ατόμων, θα πρέπει οι προβλεπόμενοι χώροι υγιεινής να διαμορφώνονται έτσι, ώστε να εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών αμαξιδίων, προβλέποντας μεγαλύτερες διαστάσεις και κατάλληλο εξοπλισμό. • Οι χώροι υγιεινής πρέπει να τοποθετούνται σε εύκολα αναγνωρίσιμες θέσεις, κοντά στις εισόδους και στους πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας. • Στο εσωτερικό των δημόσιων χώρων υγιεινής πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος περιστροφής, διαμέτρου 1,50 m.

3

8

4

5

2

1 6

7 7

Ενδεικτική διάταξη προσβάσιμου WC με ανεξάρτητη είσοδο. 1. 2. 3. 4.

Λεκάνη αποχωρητηρίου. Νιπτήρας. Καθρέπτης. Πετσετοθήκη ή σύστημα για στέγνωμα χεριών.

5. 6. 7. 8.

Οριζόντια χειρολαβή. Σπαστή χειρολαβή. Σύστημα κλήσης βοήθειας. Χαρτοθήκη.

• Η πόρτα πρέπει να έχει πλάτος 0,90 m ή και περισσότερο από κάσα σε κάσα, να ανοίγει προς τα έξω ή να είναι συρόμενη. Θα πρέπει να υπολογίζεται ως μέγιστη δύναμη που απαιτείται για το άνοιγμα της θύρας τα 15 Νιούτον (15 N). • Η χειρολαβή του θυρόφυλλου πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα. • Ο μηχανισμός κλειδαριάς του θυρόφυλλου πρέπει να επιτρέπει το άνοιγμα και από την έξω πλευρά σε περίπτωση κινδύνου και επίσης να διαθέτει ένδειξη κατάληψης χώρου.

Είσοδος 0,90 m

Μηχανισμός για το ανοιγμα της πόρτας που είναι και πόμολο

Πόμολο και μπάρα

αυτοκαθαρισμού, θερμαινόμενες επιφάνειες, αυτοματισμούς ρύθμισης θερμοκρασίας και φωτισμού κτλ., που μετατρέπουν το μπάνιο σε μια ευχάριστη διαδικασία. Νιπτήρας Ο νιπτήρας τοποθετείται συνήθως δίπλα στη λεκάνη αποχωρητηρίου, ιδανικά σε κάθετους μεταξύ τους τοίχους. Αν ο νιπτήρας θα χρησιμοποιείται από άτομο που κάθεται στη 74

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Πόμολο - χειρολαβή περίπτωση συρόμενης πόρτας

λεκάνη αποχωρητηρίου, τότε η απόσταση μεταξύ των δύο πρέπει να κυμαίνεται από 0,10 έως 0,25 m. Εναλλακτικά, ο νιπτήρας μπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα στον ίδιο τοίχο με τη λεκάνη (για παράλληλη χρήση σε απόσταση 0,25 m). Ο νιπτήρας αγκυρώνεται στον τοίχο σταθερά, έτσι ώστε το επάνω μέρος του να απέχει 0,80 - 0,85 m από το δάπεδο, ενώ ο χώρος κάτω από το νιπτήρα αφήνεται ελεύθερος σε ύψος τουλάχιστον 0,70 m, προκειμένου να επιτρέπεται η άνετη κίνηση χρηστών


ΠΡΟΣΜEΙΚΤΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ

Άρθρο της: ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, καθηγήτριας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Τα κονιάματα θεωρούνται από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα οικοδομικά υλικά, λόγω της πλαστικότητας και της εύκολης προσαρμογής τους στις μορφολογικές ανάγκες των κατασκευαστικών εργασιών. Ο κύριος ρόλος τους είναι να συνδέσουν άλλα οικοδομικά υλικά, όπως πέτρες και τούβλα, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης για την κάλυψη εσωτερικών ή εξωτερικών προσόψεων για προστατευτικούς και αισθητικούς σκοπούς, ως δάπεδα αλλά και ως υποστρώματα για τοιχογραφίες ή ψηφιδωτά. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα κύρια συστατικά των κονιαμάτων (συνδετικές κονίες και αδρανή) έπαιξαν διαχρονικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μηχανικών και φυσικών τους χαρακτηριστικών αλλά και στην ανθεκτικότητα που επέδειξαν μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Πέρα από αυτά τα συστατικά, όμως, άλλα υλικά (οργανικά ή ανόργανα) έχουν επίσης βρεθεί στη δομή των ιστορικών κονιαμάτων. Άχυρα και άλλα ινώδη υλικά (τρίχες ζώων, ξύλινες ίνες), κάρβουνο και κελύφη, αλλά και οργανικά πρόσμεικτα, που δεν είναι εμφανή στη δομή των κονιαμάτων και προσδιορίζονται με τη βοήθεια αναλυτικών τεχνικών, συμμετέχουν σε μικρά ποσοστά (συνήθως 79

όχι περισσότερο από 1% - 5% κατά βάρος του μείγματος). Η μικρή τους παρουσία θα μπορούσε να μην επηρεάζει τις ιδιότητες των κονιαμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολύ συχνά υπάρχει σχέση μεταξύ της παρουσίας τους και της τεχνολογίας των κονιαμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε κατασκευές διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Αυτά τα υλικά, που χαρακτηρίζονται είτε ως πρόσμεικτα είτε ως πρόσθετα (συχνά χρησιμοποιείται ο όρος εγκλείσματα για να χαρακτηρίσει είτε ινώδη είτε κοκκώδη υλικά, που συμμετέχουν σε μικρή αναλογία στη δομή των κονιαμάτων), εμφανίζονται σε όλους τους τύπους κονιαμάτων (δόμησης, επίχρισης, δαπέδων). Προστέθηκαν σκόπιμα σε κονίαμα για να βελτιώσουν είτε τις νωπές είτε τις σκληρυμένες ιδιότητες των μειγμάτων. Αυτή η γνώση επέτρεψε στους τεχνίτες να κατασκευάσουν κάθε είδους κτίρια, από τη χρήση αδιάβροχων κονιαμάτων για υδραγωγεία και λουτρά έως την κατασκευή του πρόδρομου "ρωμαϊκού σκυροδέματος" σε υδραυλικά έργα. Ο Albert Neuburger ανακάλυψε ότι το αραβικό κόμμι ή η τραγακάνθη, το αίμα του ιπποπόταμου και ο γαλακτώδης χυμός των σύκων ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

1

1. Τα πρόσμεικτα διατίθενται σήμερα σε μεγάλη ποικιλία, λόγω της εξέλιξης της χημικής βιομηχανίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά σε κονιάματα τοιχοποιίας, επιχρισμάτων κτλ. 2. Τα χημικά πρόσμεικτα προστίθενται σε μικρές ποσότητες πριν ή κατά τη διάρκεια της ανάμειξης για τη βελτίωση των ιδιοτήτων του κονιάματος σε νωπή ή σκληρυμένη κατάσταση.

που αναμειγνύονται με κρόκο αυγού, εξυπηρετούσαν ως κόλλες ή συνδετικές ουσίες. Τα αυγά, η κερατίνη και η καζεΐνη ήταν άλλα κοινά φυσικά οργανικά πολυμερή συνδετικά. Στην εποχή του Βιτρούβιου χρησιμοποιήθηκαν χυμοί σύκων, ζύμη σίκαλης, λαρδί από γουρούνι, γάλα και ασπράδια αυγών για να σκληρύνουν. Το αίμα και τα ασπράδια των αυγών αναφέρεται επίσης ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για καθυστέρηση της σκλήρυνσης. Σήμερα, τα βιοπολυμερή χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες από τεχνίτες, που εμπνεύστηκαν από τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών κονιαμάτων, βάζοντας φυσικά πρόσθετα. Παρόλο που η έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες έχει εστιαστεί στη μελέτη των τσιμεντοκονιαμάτων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρήση πρόσμεικτων σε παραδοσιακά κονιάματα (που βασίζονται στον πηλό ή στον ασβέστη) για να αντιμετωπιστούν εγγενείς αδυναμίες αυτών των υλικών, όπως η τάση για συρρίκνωση, οι χαμηλές αντοχές, ο μεγάλος χρόνος πήξης και η ευαισθησία τους στην υγρασία. Η χρήση πρόσθετων καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να ξεπεραστούν ή να περιοριστούν αυτά τα ελαττώματα και να επωφεληθούν από τα οφέλη των κονιαμάτων τόσο στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, όσο και στο σύγχρονο οικοδομικό τομέα.

Κατηγοριοποίηση πρόσμεικτων Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρόσθετων ανάλογα με τη δράση, τη σύνθεση και τη μορφολογία τους. 80

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Πρόσμεικτα (ή πρόσθετα σύμφωνα με τους ελληνικούς κανονισμούς) διατίθενται σήμερα σε μεγάλη ποικιλία, λόγω της εξέλιξης της χημικής βιομηχανίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά σε κονιάματα. Τα χημικά πρόσμεικτα (chemical admixtures) είναι υλικά σε υγρή μορφή ή σε μορφή σκόνης (εκτός του τσιμέντου, του νερού, των αδρανών και των άλλων κονιών, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται στο μείγμα του κονιάματος), που προστίθενται σε μικρές ποσότητες (όχι περισσότερο από 5% κατά βάρος του τσιμέντου στο ανάμειγμα) πριν ή κατά τη διάρκεια της ανάμειξης για τη βελτίωση των ιδιοτήτων του κονιάματος σε νωπή ή σκληρυμένη κατάσταση. Κανονισμοί σχετικά με τα χημικά πρόσμεικτα στα κονιάματα είναι σύμφωνα με ΕΛΟΤ ΕΝ 934-3: Πρόσθετα για κονιάματα τοιχοποιίας. Η κατηγοριοποίηση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 934-2 διαχωρίζει ρευστοποιητές, επιταχυντές, αερακτικά, επιβραδυντές και ρυθμιστές ιξώδους. Αυτά τα υλικά προστίθενται πάντα σε ποσοστό επί τοις εκατό κατά βάρος του τσιμέντου (ή του συνόλου των συνδετικών κονιών). Με τη χρήση τους μπορούν να προσαρμοστούν ιδιότητες όπως η εργασιμότητα, η πρόσφυση, η στεγανότητα, η ανθεκτικότητα έναντι χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και η αντοχή. Αυτά τα υλικά μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ψύξη - απόψυξη, να απωθήσουν τα σταγονίδια νερού (αδιαβροχοποίηση), να επιτρέψουν στα κονιάματα να σκληρυνθούν πιο αποτελεσματικά, να κάνουν τα κονιάματα


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΆΤΩΝ

©

Αντώνης Γιαμούρης

ΕΠΙΛΟΓΉ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΎ ΙΣΟΖΥΓΊΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΡΊΟΥ

Το σχέδιο κλιματικών στόχων της Ε.Ε. προβλέπει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% και μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030 με έτος αναφοράς το 1990. Σ’ αυτό το πλαίσιο όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB), δηλαδή να καταναλώνουν ελάχιστη έως μηδενική ποσότητα ενέργειας από την 1η Ιουνίου 2021. Σημαντικό μερίδιο στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου ενός κτιρίου έχει η μείωση των ενεργειακών απωλειών από τα ανοίγματα του κτιρίου. Η επίδοση του κτιριακού κελύφους όσο αφορά στη μείωση των ενεργειακών απωλειών επηρεάζεται σημαντικά από τον προσανατολισμό των κουφωμάτων, τη θερμομονωτική τους ικανότητα, την ελαχιστοποίηση των διαφυγών του αέρα και των θερμογεφυρών και την ποιότητα των υλικών του κουφώματος. Τα παραπάνω αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή των κουφωμάτων τόσο σε νέες, όσο και σε υφιστάμενες κατασκευές. H υποχρέωση της σήμανσης CE στα κουφώματα σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 305/2011 σηματοδότησε την έναρξη κατασκευής κουφωμάτων από την εγχώρια βιομηχανία με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, εφάμιλλες του

Άρθρο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΑ, αρχιτέκτονα μηχ. I.U.A.V.

85

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Ψ=0,250 W/(m∙K)

Ψ=0,050 W/(m∙K)

Ψ=0,000 W/(m∙K)

Κατανομή ισοθερμικών γραμμών για διαφορετικές θέσεις κουφώματος σε δικέλυφη τοιχοποιία με μόνωση στον πυρήνα. Η τοποθέτηση του κουφώματος στο ίδιο επίπεδο με τη θερμομονωτική στρώση δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τιμές του Ψ σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ.

6

• • • • •

λόγω συστολοδιασταλτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό το λόγο τα υλικά σφράγισης των αρμών θα πρέπει να είναι αρκούντως ελαστικά και το κούφωμα να τοποθετείται με συγκεκριμένες ανοχές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οι συστολοδιαστολικές μετακινήσεις επίσης επηρεάζονται από το υλικό κατασκευής του κουφώματος. Ο προσανατολισμός του κτιρίου επηρεάζει το θερμικό φορτίο, που δέχεται ένα κούφωμα. Η θέση εγκατάστασης του κουφώματος στο κτίριο, δηλαδή αν είναι προστατευμένο (π.χ. βρίσκεται σε εσοχή ή είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα). Η τοποθεσία του κτιρίου, δηλαδή αν βρίσκεται σε ορεινή ή πεδινή περιοχή ή σε περιοχή κοντά στη θάλασσα. Η χρήση του κτιρίου, η οποία καθορίζει την ένταση λειτουργίας των κουφωμάτων, π.χ. τα δημόσια κτίρια δέχονται μεγαλύτερη καταπόνηση, ενώ τα βιομηχανικά κτίρια μικρότερη. Το υλικό κατασκευής του κουφώματος (π.χ. μέταλλο, ξύλο ή συνθετικό υλικό), καθώς διαφοροποιείται ο τρόπος στερέωσης, και διαφοροποιούνται οι αναπτυσσόμενες παραμορφώσεις των δομικών στοιχείων των κουφωμάτων. Η τυπολογία του κουφώματος (συρόμενα, ανοιγόμενα κτλ.), η οποία οδηγεί σε διαφορετική κατανομή του φορτίου στα

Ψ=0,050 W/(m∙K)

Ψ=0,150 W/(m∙K)

Κατανομή ισοθερμικών γραμμών για διαφορετικές θέσεις κουφώματος σε τοιχοποιία με εξωτερική μόνωση. Η τοποθέτηση του κουφώματος στο ίδιο επίπεδο με τη θερμομονωτική στρώση δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τιμές του Ψ σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ.

89

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

Κέλυφος με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά ΣΤΟ SYGGROU OFFICE COMPLEX

Φωτορεαλιστική απεικόνιση. ©Divercity Architects

Με μια επανερμηνεία της κλασικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής σε ένα σύγχρονο σύστημα πρόσοψης με μαρμάρινες περσίδες και με τη χρήση τοπικών υλικών, το νέο κτίριο γραφείων ακολουθεί πιστά τα πρότυπα βιωσιμότητας, ώστε να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold.

Το νέο συγκρότημα γραφείων επί της Λεωφ. Συγγρού προορίζεται να γίνει ένας χώρος εργασίας υψηλής ποιότητας με κορυφαία διαπιστευτήρια βιωσιμότητας. Οι πρώτες εργασίες καθαίρεσης ξεκίνησαν από τη DIMAND το 2019. Πρόκειται συνολικά για 16.900 m² χώρων γραφείων στην ανωδομή και 14.400 m² σε υπόγειους χώρους. Η χωροθέτηση των κτιρίων στο οικόπεδο σχήματος "Γ" και η κατανομή του συντελε92

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

ΤΟΜΗ

στή δόμησης είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο επιμήκων κτιριακών όγκων, τοποθετημένων κάθετα μεταξύ τους, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου χώρου πρασίνου στο εσωτερικό του οικοπέδου. Στο επίπεδο του δρόμου το συγκρότημα υποδέχεται τους περαστικούς με μία παρόδια στοά και με τη φυτεμένη αυλή, η οποία αποτελεί χώρο στάσης για εργαζόμενους και περαστικούς.

Στο επίπεδο του δρόμου μια παρόδια στοά υποδέχεται τους περαστικούς.

Ζητούμενο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τους Divercity Architects και τους Bennetts Associates, ήταν η δημιουργία ενός συστήματος όψεων, το οποίο να συσχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον, επιτρέποντας τη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και της θέας και ικανοποιώντας παράλληλα τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου. Έτσι, το σύστημα των 93

περσίδων που χαρακτηρίζει τη σύνθεση δίνει την αίσθηση της κίνησης και ρυθμό στις επιμήκεις όψεις και επιπροσθέτως αποτελεί βασικό στοιχείο ηλιοπροστασίας μέσω της μεταβλητής γωνίας τοποθέτησής τους. Τα δύο κτίρια αναπτύσσονται σε 8 ορόφους, είναι λειτουργικά αυτόνομα, ενώ διαθέτουν ενιαίους υπόγειους χώρους 4 επιπέδων με θέσεις στάθμευσης, μηχανολογικούς και αποθηκευτιΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

κούς χώρους. Το ισόγειο διαθέτει χώρους υποδοχής, οι παραπάνω όροφοι τους κύριους χώρους γραφείων ανοιχτής διάταξης με περιορισμένο αριθμό κλειστών γραφείων και χώρων συνεδριάσεων και στον έκτο όροφο του κτιρίου Α δημιουργείται το κεντρικό εστιατόριο. Στον πυρήνα των κτιρίων βρίσκονται τα κλιμακοστάσια και οι ανελκυστήρες, οι Η/Μ εγκαταστάσεις και βοηθητικοί χώροι.


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

O φωτισμός ως οργανικό τμήμα του τοπίου ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΥΜΦΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Κύριος στόχος του γραφείου Danilof light+perception, που ανέλαβε τη μελέτη φωτισμού ήταν η δημιουργία ενός ιδιαίτερου νυχτερινού τοπίου, το οποίο θα είναι οπτικά άνετο, ασφαλές και φιλικό προς τον πολίτη. Αυτό το νέο νυχτερινό οπτικό περιβάλλον φιλοδοξεί να συγκροτήσει μια μοναδική ταυτότητα για τη νέα πλατεία.

Τα τρία layers της μελέτης φωτισμού, περιμετρικά, στο εσωτερικό της πλατείας και καθ’ ύψος, διασφαλίζουν οπτική άνεση χωρίς θάμβωση ή φωτορύπανση, μέσα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

98

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

Χαρακτηριστικές νυχτερινές απόψεις από τον κεντρικό εσωτερικό άξονα της πλατείας.

Τρισδιάστατη φωτομετρία. Ενδεικτική περιοχή φωτισμού διπλού γραμμικού πάγκου.

Έχοντας ως θεμελιακή θέση ότι ο φωτισμός πρέπει να είναι οργανικά ενταγμένος στο δομημένο περιβάλλον, οι μελετητές φωτισμού συνεργάστηκαν στενά με το αρχιτεκτονικό γραφείο του έργου από το στάδιο της προμελέτης. Η εν λόγω διαδικασία ήταν απαραίτητη, για να είναι γνωστές οι βασικές αρχιτεκτονικές προθέσεις και

η σύνθεση φωτισμού να ανταποκριθεί δημιουργικά σ' αυτές, ενισχύοντάς τες μετά τη δύση του ηλίου και επανερμηνεύοντας την πλατεία τη νύχτα. Ο σχεδιασμός του φωτισμού αναπτύχθηκε σε τρία layers, τα οποία έως το στάδιο της μελέτης εφαρμογής του έργου είχαν πλέον ενταχθεί δυναμικά στη συνολική σύνθεση. 99

Στο πρώτο επίπεδο δημιουργήθηκε μια περιμετρική φωτεινή ζώνη με σαφή όρια στις διαβάσεις, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, που περιβάλλουν την πλατεία. Ο στοχευμένος φωτισμός δεν ξεφεύγει προς άλλους χώρους "light spill" ή προς τον ουρανό "light pollution". Αυτό επιτυγχάνεται με φωτιστικά σώματα επί ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ιστού, τα οποία έχουν συγκεκριμένη φωτομετρική κατανομή και οπτικό σύστημα, καθώς και εξαρτήματα κατά της θάμβωσης και της φωτορύπανσης. Ο θερμός φωτισμός που έχει προδιαγραφεί στην εν λόγω ζώνη προετοιμάζει τον επισκέπτη της πλατείας για την είσοδο του σ’ αυτήν. Η τοποθέτηση των ιστών κοντά


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Φυσική υδραυλική άσβεστος

Ανοξείδωτες σχάρες τελικής επιφάνειας

Διακοσμητικό δάπεδο

Πάγκοι κουζίνας

ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ Ε.Π.Ε.

CARAMONDANI HELLAS

ISOMAT Α.Β.Ε.Ε.

ALFA WOOD GROUP A.E.B.E.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ//ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ//ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΧΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

103

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΥΛΙΚΑ

Χωρίσματα εσωτερικών χώρων EP30 Το ΕP30 είναι ένα σύστημα εσωτερικών χωρισμάτων, σχεδιασμένο να ακολουθεί τις αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των σύγχρονων κτιρίων. Υποστηρίζει λύσεις με ενιαία υάλωση σε όλο το ύψος ή με τη χρήση ενδιάμεσων τραβερσών. Παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης υάλωσης ή πάνελ, με τη χρήση συμπληρωματικής μόνωσης, καθώς και προαιρετική τοποθέτηση περσίδων, εντός του διακένου της υάλωσης. Επιτρέπει την κάλυψη των διαφόρων καλωδιώσεων, ενώ διαθέτει και λύσεις για τυπολογίες "ανοιχτού χώρου" (open space). Αποτελεί ιδανική επιλογή για επαγγελματικούς χώρους γραφείων. ΕΤΕΜ Α.Ε., T: 2104898605, www.etem.gr

Φυσικός ορυκτοβάμβακας με ECOSE® TECHNOLOGY KNAUF INSULATION Φυσικός ορυκτοβάμβακας με τεχνολογία ECOSE, η οποία προσφέρει υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση, βελτίωση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό των κατοικιών. Παρέχει πυρασφάλεια, καθώς είναι άκαυστο υλικό (κατηγορία Α1), η βάση του είναι ορυκτή, μη πετρελαϊκή και δεν διαθέτει τεχνητά ή ακρυλικά χρώματα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εφαρμογές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και πυροπροστασίας σε χωρίσματα και οροφές ξηράς δόμησης, σκεπές και εξωτερικές τοιχοποιίες από την εσωτερική πλευρά. KNAUF INSULATION Α.Ε., Τ: 2117107007, www.knaufinsulation.gr

Ελαστικό, εύκαμπτο, στεγανοποιητικό κονίαμα δύο συστατικών AQUATA ELASTIC Ελαστικό, ρητινούχο, επαλειφόμενο, τσιμεντοειδές υλικό, κατάλληλο για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος και τοιχοποιίας. Αποτελείται από δύο συστατικά: τη σκόνη τσιμεντοειδούς βάσης με επιλεγμένα χαλαζιακά αδρανή και ειδικά πρόσθετα (συστ. Α) και το υγρό ακρυλικό υψηλής απόδοσης (συστ. Β). Προστατεύει τις κτιριακές κατασκευές έναντι της επιφανειακής ή ανερχόμενης υγρασίας του εδάφους και του νερού υπό πίεση. Επίσης, έχει τη δυνατότητα γεφύρωσης μικρορωγμών, άριστη πρόσφυση στα διάφορα υποστρώματα και είναι κατάλληλο για εφαρμογή σε δεξαμενές πόσιμου νερού. MARMOLINE, T: 2295022225, www.marmoline.gr

Αντλίες θερμότητας aroTHERM plus VWL/6 H αντλία θερμότητας αέρα νερού της Vaillant, aroTHERM Plus VWL/6, με το νέο ψυκτικό μέσο R290 διαθέτει πολύ χαμηλό συντελεστή GWP= 3, ενώ έχει τη δυνατότητα λειτουργίας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και 75°C στη θέρμανση, αλλά και δυνατότητα λειτουργίας στην ψύξη με εξωτερικές θερμοκρασίες έως 46°C. Οι αντλίες θερμότητας της Vaillant χαρακτηρίζονται από την πολύ υψηλή τους ενεργειακή απόδοση Α+++ στους 35°C, την εξαιρετικά χαμηλή τους στάθμη θορύβου σε όλο το φάσμα λειτουργίας τους και την αξεπέραστη ποιότητα κατασκευής τους. Συνδυάζονται με ολοκληρωμένες εσωτερικές μονάδες, με ή χωρίς ενσωματωμένο δοχείο ζεστού νερού χρήσης. ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ, T: 2106665552, www.thermogas.gr

Φυσική υδραυλική άσβεστος NHL 5 Φυσική υδραυλική άσβεστος NHL 5 (σύμφωνα με το πρότυπο EN 459-1) υψηλών απαιτήσεων, κατάλληλη για παρασκευή κονιαμάτων οικολογικής δόμησης, επιχρισμάτων, αρμολογημάτων και ενεμάτων για την αποκατάσταση παραδοσιακών και ιστορικών κτιρίων και για νέες οικολογικές κατασκευές, διακοσμητικές επιστρώσεις και για σταθεροποίηση εδαφών. ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ Ε.Π.Ε., Τ: 2310722127, www.dalkafoukis.gr

Προστατευτική επίστρωση σκυροδέματος PENETRON ARC Δύο συστατικών, ανόργανη, προστατευτική επίστρωση, ειδικά σχεδιασμένη ως προϊόν βιοτεχνολογίας για ανθεκτικότητα σε περιβάλλον αναερόβιων συνθηκών με πολύ χαμηλό pH έως και 0,6. Το βιογενές θειικό οξύ, που παράγεται μέσω βιολογικής διαδικασίας στη ζώνη αερίων, ενεργοποιεί μια χημική αντίδραση, μετατρέποντας την ειδική αυτή επίστρωση σε ένα ανθεκτικό κέλυφος, το οποίο προστατεύει το οπλισμένο σκυρόδεμα από μικροβιολογική διάβρωση και χημική προσβολή, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής της κατασκευής. Το PENETRON ARC ως ειδική προστατευτική επίστρωση για τη ζώνη αερίων είναι πιστοποιημένο με CE σύστημα AVPC 2+ κατά ΕΝ 1504. PENETRON HELLAS Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2102448250, www.penetron.gr

111

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

SMARTIA M450 Προηγμένο συρόμενο & ανασυρόμενο σύστημα νέας γενιάς ALUMIL A.E. www.alumil.com • T: 2313011000

1 Απόλυτη άνεση, μέγιστη κατασκευαστική ευελιξία, λιτή σχεδίαση, υψηλές επιδόσεις, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα πρόταση της Alumil για συρόμενα και ανασυρόμενα συστήματα. Το SMARTIA M450 είναι ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις απαιτητικές προδιαγραφές των σύγχρονων κτιρίων και προσφέρει μοντέρνα σχεδίαση και κορυφαίες επιδόσεις θερμομόνωσης. Ο λιτός σχεδιασμός του –με μόλις 25 mm εμφανές αλουμίνιο στο σημείο της επαλληλίας, τόσο για τις ανασυρόμενες, όσο και για τις απλές συρόμενες τυπολογίες– το κάνει να ξεχωρίζει, χαρίζοντας φυσικό φωτισμό και αναβαθμισμένη οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, το σύστημα προσφέρει μέγιστη λειτουργικότητα και ευκολία στη χρήση, αναβαθμίζοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο. Παράλληλα, ο οδηγός του συστήματος με την κρυφή απορροή υδάτων και το μειωμένο βάθος, συμβάλλει στην άψογη απόδοση ως προς τη στεγανοποίηση, ενώ καθαρίζεται ιδιαίτερα εύκολα. Πέραν των λειτουργικών και αισθητικών του προτερημάτων, το M450 προσφέρει πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, χάρη στην ενεργειακή απόδοσή του. Είναι ιδανικό για κατασκευές "πράσινων" κτιρίων, με τιμές δείκτη θερμοπερατότητας (Uw) που αγγίζουν το 1,26 W/(m2·K), πάντα σε συνάρτηση της τυπολογίας, του τζαμιού και των διαστάσεων του κουφώματος. Το M450, παρά τη λιτή αισθητική του, διατηρεί ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για νέα κτίρια και αντικαταστάσεις, παρέχοντας ευκολία κύλισης, ακόμη και σε μεγάλα ανοίγματα. Το SMARTIA M450 είναι μια σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Alumil. Είναι μια πρόταση που συνδυάζει απαράμιλλο σχεδιασμό, υψηλή ποιότητα και επιδόσεις, που προσφέρουν θερμική άνεση και ασφάλεια.

2

3

4 1. Το SMARTIA M450 προσφέρει άνεση, κατασκευαστική ευελιξία, λιτό σχεδιασμό και υψηλές επιδόσεις. 2. Είναι ιδανικό για κατασκευές "πράσινων" κτιρίων. 3. Ο οδηγός του συστήματος συμβάλλει στη στεγανοποίηση και καθαρίζεται ιδιαίτερα εύκολα. 4. Έχει μόνο 25 mm εμφανές αλουμίνιο στο σημείο της επαλληλίας. 5. Το M450 διατηρεί ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις ακόμη και σε μεγάλα ανοίγματα.

5 105

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022


https://www.facebook.com/ktirio.gr/

https://linkedin.com/company/-κτιριο-εκδοσεις-ktirio-editions-?trk=biz-companies-cym

https://www.instagram.com/ktirio_editions/

https://www.youtube.com/user/KTIRIOeditions

Μ Η Ν Ι Α Ι O T E X N I KO Π E P I O Δ I KO

Νο 333 • ΑΠΡΙΛΙΟΣ '22 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554 EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου αρχιτέκτονας μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ. Δημήτρης Μπίκας δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουσιόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ.

Χάρης Δημουλιάς δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου αρχιτέκτονας μηχ., MSc Πωλίνα Ροῒδη μηχανολόγος μηχ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος δρ. μηχανολόγος μηχ. Ελευθερία Τιτόνη αρχιτέκτονας μηχ., MSc Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη πολιτικός μηχ., MSc Αγγέλα Παϊπάη αρχιτέκτονας μηχ., MSc Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL GRAPHIC DESIGN Κυριακή Παυλίδου ΦΩTOΓPAΦIEΣ M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E. Ιωάννα Νικολαρεῒζη

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου mechanical engineer, MSc Λευτέρης Παχής μηχανολόγος μηχ., Α.Π.Θ. Αριάν Αναστούλη Νίκος Τσάμης

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης Παναγιώτης Χάιδας Έλμα Πιστοφίδου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Νίκος Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. Αντώνης Χατζόγλου Ιάκωβος Μαζαράκης EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E. ΔIANOMΗ ΑΡΓΟΣ Α.Ε. KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2311 826819 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr AΘΗΝΑ: Λεωφ. Κηφισίας 125 - 127, Cosmos Center Τ.Κ. 115 24, τηλ.: 210 7234591

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr

ΝΕΟ Δίγλωσση έκδοση Διαστάσεις: 24,5 x 27,5 (cm) Σελίδες: 256

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:

ONLINE: www.ktirio.gr ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: 2310 480 340

26 μονοκατοικίες σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έργα με έντονη την αρχιτεκτονική σφραγίδα του δημιουργού τους, έργα ιδιαίτερων αισθητικών και κατασκευαστικών απαιτήσεων. Άλλες υπόσκαφες, άλλες με έντονα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και άλλες εντελώς πρωτοποριακές. Μονοκατοικίες δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό ή στον αστικό ιστό, όλες με απαιτητικούς ιδιοκτήτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, και "ανήσυχους" αρχιτέκτονες. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι σχεδόν πάντα παρών, αλλά και η χρήση υλικών από τον τόπο κατασκευής, όπως η πέτρα εκσκαφών, με σεβασμό στο "πνεύμα του τόπου" και στην τοπική αρχιτεκτονική. Το εμφανές σκυρόδεμα και οι τσιμεντοκονίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο, όπως και μια μινιμαλιστική αντιμετώπιση των όγκων και των εσωτερικών χώρων. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τα πρώτα ζητούμενα, όπως και η ενσωμάτωση "έξυπνων συστημάτων" λειτουργίας και παρακολούθησης. Αποτυπώνονται με τη βοήθεια εξαιρετικών φωτογράφων και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ακόμη πολύτιμου τόμου αποτύπωσης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής από το ΚΤΙΡΙΟ.